Subota, 21.01.2017.

16:38

Novi udar na džep vozača: Menjaju se tablice

Vozači u Srbiji su među najrevnosnijim puniocima budžeta.

Izvor: Veèernje novosti

Novi udar na džep vozaèa: Menjaju se tablice IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

190 Komentari

Sortiraj po:

miloica

pre 7 godina

OBRAZAC tablice je star 7 godina!

Licno ja sam auto registrovao pre dve godine i dobio NOVU tablicu, tako da je moja tablica stara samo dve godine i ne vidim razlog za zamenu zbog istrosenosti ili pohabanosti folije!

To bi trebalo da objasne nadlezni! Ili da se tablice menjaju sukcesivno, kako su i dobijane, jer nisu sve stare sedam godina!

Алекса

pre 7 godina

Ја сматрам да је све ово одлично. Треба све ове законе увести, али и још скупље наплаћивати. Само ћутите, ћутите још десет година ако хоћете. Очигледно вам ништа не фали и ништа вам није скупо, поштовани моји суграђани. У фацу нам се смеју, а ми се смејемо са њима...

Dejan Milosavljević

pre 7 godina

Podržavam odluku.Metaforički što više ovaca,više vune...kome se ne svidja,nek izadje iz stada,tj.van granice...pogotovu mi radnici...prosto...

fo3

pre 7 godina

O kom članu ZOBS-a je reč?

Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila, tj. član 29. propisuje:

"Pravo korišćenja IZABRANIH znakova na registarskim tablicama iz člana 28. ovoga pravilnika je subjektivno i lično pravo, a važi sedam godina od dana izdavanja registarskih tablica i ne može da se prenosi na drugo lice, osim u slučaju smrti vlasnika vozila.

Pravo iz stava 1. ovoga člana može da se produži nakon isteka roka od sedam godina uplatom propisane naknade.

Ako vlasnik vozila u roku od 30 dana od isteka prava korišćenja ne uplati propisanu naknadu, gubi pravo korišćenja izabranih registarskih tablica i registarske tablice se oduzimaju, a saobraćajna dozvola poništava bušenjem."

Što bi značilo da samo vlasnici vozila koji podnesu zahtev za određene znakove na registarskim tablicama na svom vozilu, podležu ovim nametima.

Molim Vas da pogrešno protumačenim odredbama ne dovodite narod u zabludu i tako ne širite pogrešne informacije, ili da bar jasno precizirate o kojim odredbama je reč.

p.s. naravno, svakako se slažem da su nameti vezani za registraciju i oporezivanje vozila previsoki i da se propisi radikalno moraju promeniti

nikola

pre 7 godina

gdeje ta EU da u celosti uskladi yakone a ne sano ono sto EU odgovara. U normalnim zemljama vlasnik vise automobila placa kao da ima samo jedan auto jer logcno jedan covek moze da vozi samo jedan auto. isto tako i yakon o upaljenim svetlima preko dana normalne zemlje i to ukigaju, vazno je da nam benzin svaki dan skuplji ya po jedan dinar. Bas dobar izvor punjenja budzeta.

Gajan

pre 7 godina

Ovo više ne može da se izdrži zbog toga je u našem kraju drastičan pad stanovništva, prošle godine smo imali samo 7 prvaka iz cele opštine a oni samo udaraju po džepu dok mladi beže iz Srbije

HR

pre 7 godina

U HR registracijska naljepnica, cca. 1,2€. A od ove godine uveli su i to da se godišnji porez na auto plaća na samom tehničkom pregledu. Na aute starije od 10 godina porez se više ne plaća. Uz ono da ne možeš registrirati auto ako si u evidenciji neplaćenih kazni za prometne prekršaje. Zeleni karton je besplatan. Prošle sedmice sam registrirao auto, Chevy Spark, 2010.g., tehnički, osiguranje s 50% bonusa, porez, cca. 2000 kn (266 €).

Aleksandar

pre 7 godina

@(Goran, 22. januar 2017 11:03)

Pa naše tablice već imaju četiri slova i tri broja, to je i bez ovih 'kvakičastih' slova i pozajmica iz engleskog alfabeta (q, x, y, w) ravno 194.481.000 kombinacija... E sad što su ovi naši slepci rešili da dva od četiri slova iskoriste za 'registarsko područje' (kome to nešto znači kad je sistem objedinjen, sem možda pandurima da diskriminišu vozila iz drugih gradova da se slučajno ne zamere lokalnim moćnicima?) to je već njihov problem... No gde očekivati pamet od nekoga ko je u istom 'pismu' spojio Ć i W...

Svetislav

pre 7 godina

"Pritom je država povećala akcize i poreze na TNG toliko da se više i ne isplati voziti na plin, pa sve veći broj građana izgrađuje TNG uređaje." kojom matematikom se vise ne isplati voziti na plin? Ukoliko se vec poseduje ugradjeni sistem na benzicu, ne govorim u dodatnom ulaganju za ugradjivanje plina i tipa dizel manje trosi.

Milorad

pre 7 godina

Zivim u Americkoj drzavi Illinois. Tablice nemaju rok trajanja ali zato pise u zakonu da ako korodiraju ili budu toliko ostecene da nisu vise upotrebljive, drzava ih menja BESPLATNO. Kratko i jasno.

Bananaman

pre 7 godina

Ovo je zaista teška nebuloza. Rečeno je dovoljno o troškovima za vozače. Ali zamislite da postoji 2 miliona dosijea o svim tim registracijama i vozilima. Sad to treba negde uskladistiti i jovo nanovo praviti nove dosijee. Koliko radnih sati, prostora, papira i svega drugog treba za to?
A to za trajanje tablica sigurno ne piše u zakonu vec u nekom pravilniku. Promenite pravilnik.
Atest za tng, jos jedna glupost. Tehnicki za ceo auto košta od 0 do 2000 dinara uz silnu opremu a za vizuelni pregled instalacije toliko platiti? Banana država, kada nemaju posla izmislis ga ovako. ..

molim lepo

pre 7 godina

Naravno da treba menjati tablice, ali uglavnom kada se oštete, kao što je i slučaj, već napomenuto u tekstu. Zapaženo je da većina tablica je u dobrom stanju, tako da je suvišno i nepotrebno njih menjati. Ima i onih gde su se oznake "izlizale" ili oštetile, pa je njih i potrebno zameniti.
Ne znam samo zašto se menjaju saobraćajne dozvole, jer se valjda neće promeniti izgled tablica?!

Goran

pre 7 godina

>> Jedino mi kod vas nije jasno zašto se na tablice stavljaju slova Č,Š,Đ >> i sl., a skoro svaki drugi auto vidim s tim kombinacijama.

Stavljaju se zbog broja mogućih kombinacija tri broja i dva slova.
Kada se ne bi koristila ta slova broj mogućih kombinacija bi bio 10 x 10 x 10 x 23 x 23 = 529.000, što nije dovoljno jer oko 600.000 vozila u Srbiji ima BG tablice.

Kao i mnoge druge stvari u Srbiji sistem su osmislile neznalice. Da su koristili dva broja i tri slova izbeglo bi se Š,Đ....

Laza

pre 7 godina

Bili ste zluradi kad su poskupele cigarete, a? Tražili ste da budu 600 dinara po paklici? Lepo sam vam rekao, nemojte ljudi tako, doći će i na vas red. Smejali ste mi se.
Ja sam za 7 minuta biciklom na poslu, a za 4-5 u centru grada. A vi?

Rajko

pre 7 godina

Cudno da se politicari ne dosete da vozila treba da se registruju svakog meseca uz zamenu tablica jedanput godisnje. Takodje bi bilo interesantno da razmisle o uvodjenju posebnog poreza na svaki mobilni telefon a naravno i onima koji nose rucni sat. Takodje moguce je i naplatiti porez svima koji nose kisobran. Ma ima tu bezbroj mogucnosti, nasi politicari su mastoviti i alavi. Kada ce ovom drzavom da pocne da vlada krupan kapital kao na zapadu, a ne gladni i alavi politicari? Ali, krupnog domaceg kapitala gotovo i da nema, politicari pomazu samo strane firme i placaju im za za svako otvoreno radno mesto. Nasim preduzetnicima naravno ne. A zatim, politicari opljackan novac iznose u inostranstvo a ovde " nemaju nista". I to je to.

Milisav

pre 7 godina

Ma ovo je super. Probajte da promenite prebivalište na drugu registracionu oblast. Morate u starom sup-u da ostavite stare tablice lično pa da odete u novi sup po nove tablice, a kola ne mogu da se voze bez tablica. Koliko para ode na putne troškove, nepotrebne takse, namete, tablice, a izgubljeno vreme i živce da ne pominjem.

urke

pre 7 godina

Savrsen članak! Malo je ovakvih realnih osvrta, kao da neko, boze mi prosti, brani da se remeti ružičasta realnost. Objašnjenje o tablicama boli mozak, najozbiljnije.

Xfile

pre 7 godina

Iz principa necu da im vratim tablice i saobracajnu. Prijavicu da sam ih izgubio 10 dana pred istek registracije(pred istek sedme godine)i neka mi izdaju nove tablice i saobracajnu,ove koje sam platio NE VRACAM!
(DOKTOR, 22. januar 2017 09:26)
@
Slobodno zadrzite stare tablice i saobracajnu ali ipak morate platiti za nove. Dobar je princip ali trosak je neizbezan.

sale

pre 7 godina

Cista pljacka i jedinstven izum na evropskom nivou. Na putevima mozemo videti strane automobile sa veoma starim tablicama iz vremena pre EU. Na ovaj nacin profitira drzava, proizvodjaci tablica (i ko zna ko jos), a kompletan ceh placaju gradjani Srbije koji su potpuno nezasticeni kao i po vecini ostalih pitanja. Najtuznije je to smo najsiromasniji u okruzenju ali vec tradicionalno placamo najskuplje takse, akcize, sada i vestacke zamene tablica....

Tablice

pre 7 godina

Vidim da vecia nece da vrati ili zameni tablice. A ko vas sta pita? Napisano je da posle 7 godina sledi zamena tablica i saobracajne. I to je to. Hteli ne hteli kada dodjete da registrujete auto posle 7 godina trazice vam uplatnice za to. I ne, nece vam dati isti broj tablica jer onda ne bi mogli da naplate novu saobracajnu. Jedini nacin da se ovo izbegne je da se organizuju udruzenja vozaca(da smo bar kao Englezi pa da ih imamo i da tuze drzavu. Medjutim niti takva masovna udruzenja postoje niti so mi kao pojedinci dovoljno slozni. Nas komfor nam je vazniji od opste koristi. Jer nekom ce ovih novih 30€ nameta biti veliko kao kuca dok ce nekome to biti smesna cifra. To se vidi i po tome sto kukamo na cenu goriva a po gradu ne moze da se vozi u proseku brze od 25-30 km/h od broja automobila koji su na ulicama. U Britaniji je pre par godina gorivo poskupelo za 2 penija. Udruzenje vozaca je pozvalo svoje clanove na bojkot. Tih dana su neke pumpe skoro bankrotirale jer jedva da su prodale stotinak litara goriva. Posle takve reakcije vozaca cena je vracena za ta 2 penija i jos 1 pride jer je Udruzenje to trazilo da bi ukinulo bojkot. A mi se nikada tako necemo organizovati. Zbog toga i mogu da nam rade ovo sto nam rade. Jer sta god nam nametnu plticemo samo da bi nase pozadine smestili u udobno sediste automobila umesto da se narednih 7 dana vozimo .gradskim prevozom i ne kupimo ni litar goriva. Mislite o tome pa.javite sta ste smislili.

Lemi

pre 7 godina

A hvale se suficitom. Pa dok narod placa ovakve i slicne namete i rezanje po plati bice i suficita. PA DOKLE VISE PO NASOJ GRBACI! SRAMOTA!

HR

pre 7 godina

Kod nas su od 07/2016 u upotrebi tablice s oznakom EU. Tko hoće promijeniti, može, tko neće, ne mora, vozi sa starima. Tablice vrijede neograničeno. Cijena para tablica je 65 kn (cca. 9€). Jedino mi kod vas nije jasno zašto se na tablice stavljaju slova Č,Š,Đ i sl., a skoro svaki drugi auto vidim s tim kombinacijama. Kako da stranac pročita takva slova. Uglavnom, čisto izvlačenje para ovo s izmjenom.

veliki brat

pre 7 godina

Koliko sam ja upucen tablice se proizvode od aluminijuma koji je reciklazni materijal i ima minimalni gubitak pri reciklazi i moze da se reciklira veliki broj puta. Vratis tablice oni ih pretope i naprave nove i opet ti ih prodaju? Ja cu da osnujem firmu koja ce da se bavi prikupljanjem i reciklazom starih tablica...ah da, to je vec uzela firma velikog brata. PLJACKA

DOKTOR

pre 7 godina

Iz principa necu da im vratim tablice i saobracajnu. Prijavicu da sam ih izgubio 10 dana pred istek registracije(pred istek sedme godine)i neka mi izdaju nove tablice i saobracajnu,ove koje sam platio NE VRACAM!

Pedja

pre 7 godina

Bravo, bravo...odlican tekst. Kratko, jasno, bez zavlacenja i okolisanja. Jednostavno, razumljivo...Pohvala autoru teksta. Otimacina i samo otimacina je moto ove vlasti. Vlast mora da angazuje drzavu i drzavne firme da rade i prave profit koji puni budzet. Ovi haraci su dokaz da ova vlast NIJE SPOSOBNA da napuni kasu nikakvim radom osim OTIMANJEM OD NARODA. Klasicna super hik ideologija, otimaj od siromasnih da bi dao bogatima. I sve bi to bilo u redu da su plate evropske minimum 2.000 evra onda ne bi bio problem davati sav harac vladarima ali od plate koja je 200 evra... pa batice sjasi malo sa nase grbace i uderi drzavu da puni budzet. Kao sto je neko uporedjivao standard kod nas i Nemackoj. Plata oko 3.000 evra gorivo 1 evro, Srbija plata 200 evra gorivo 1.20 evra????

Harač

pre 7 godina

Da je cisto uzimanje novca,je dokaz da zdravstvene knjizice jos nisu gotove,uzeli pare a nisu odstampali.I sad nema para za stampanje novih.

Душко

pre 7 godina

Највећи је проблем што смо ове садашње таблице већ платили, сад када купите нове ове старе им враћате. Е сад што ти враћам оно што је моје, тј ја сам те таблице платио, значи моје су и имам право да их задржим. Ово би требала да буде бесплатна замена о трошку државе или полицијске управе.

Hogar

pre 7 godina

Да ли се још негде мењају таблице после 7 година? Баш ме занима... Моја је добро одолела "зубу" времена.

zarko

pre 7 godina

Taman bi ovu zamenu tablica dizajneri mogli da iskoriste i da ubace neku pravoslavnu ikonu ili još bolje lik AV umesto grba. Samo tako bi zamena tablica imala nekog smisla. Ovako je to čista alanfordovska pjačka.

Bruce Lee

pre 7 godina

Po ko zna koji put počinje negodovanje i hrabra borba za bolje sutra iz tople fotelje kuckajući poruke...nikada nama bolje biti neće...

eto

pre 7 godina

prvo da pohvalim novinara zato sto je znake navoda upotrebio za "redovan atest". drugo ja se odavno ne iznenadim kad procitam da uvode neku novu besmislenu taksu. moj odnos prema srpskim porezima i taksama je isti kao mojih predaka prema turskom haracu. drzava i paraziti u okviru iste uzimaju koliko im treba, a ne koliko bi trebalo. naobicnija drumska banda.

Jovan Mitrović

pre 7 godina

Какав бизнис у организацији државе. Без конкуренције, монополистички. Хоћу и ја да имам фирму која се зове држава. Одмах бих предложио да се бар у почетку таблице мењају сваке године при регистрацији, онда бих скратио регистрацију, и наравно таблице на пола године и на крају увео месечну регистрацију и замену таблица. Фирма би ми цветала.

aleksandar grozni

pre 7 godina

Da je sve ovo obecao veliki vodja pre izbora,da li bi glasali za njegove,,genijalce,,?.mislim da nebi.Ja se njima divim kako nas prave budalama na sve moguce nacine i prosto se cudim ovim njihovim idejama kako da nas osiromase sto vise.Oni kao da se trude da sto vise pismenih oteraju iz ove zemlje,jer sa polu pismenima i nepismenima je mnogo lakse manipulisati.Da se vise ne zavaravamo,ovo je njihov taj cuveni,,ekonomski,,program otimati na svakom koraku,izmisljati nacine kako uzeti narodu sto vise,smanjiti plate,oduzeti deo penzije,ala im je program kao da ga je neki sloser pravio.

Vlada

pre 7 godina

Ovaj internet je stvarno opasan fenomen. Zar se ne osećate svi sada kao da ste reagovali i da ste im "rekli"? A ustvari niste. Ovo je samo ventil gde se ispusti para i nastavi tiho dalje. Potrebno je nešto konkretnije. Protest, ili makar inetrnet peticija ministarstvu.

N3k0 tam01

pre 7 godina

Kome narod da se žali da ovo ne uspe i da ne bacamo pare na ovakve gluposti? Koje su to institucije? Kako da zaustavimo pljačkanje naroda?......

мука ми је

pre 7 godina

Пошто ће ми и ово "улепшати" живот , када буду избори морам гласати ове глобаторе,незналице,пљачкаше,преваранте и најфиније лажове!! Да ако им будем баксуз и никада се више не појаве у нашој лепој домовини !??

Dzon

pre 7 godina

Video neki bahati covek da moze da se bahati sa nesrecnim narodom,pa ne ume da se otkaci nikako! Nesrecnici od svoje muke propistase,ali glas ne digose..

Mile

pre 7 godina

Pa ljudi, kako ne shvatate...?
SNS mora od necega da finansira svoje botove i partijski kadar. Kada usfali novca, op "ajmo tablice nove" ili "op, ajmo penzije i plate" ili "Ajmo da poskupi autoput"... Ili sve odjednom...
Ali nama je super. Eno zene marsiraju protiv Trampa, a to sto jos malo niko leba nece jesti zbog Vucicevih lopova, to nije alarmantno.
Dole Tramp!

Veroljub

pre 7 godina

@stef, 21. januar 2017 23:42

Tacno, ako je u pitanju "folija" onda neka samo izrade nove tablice s istim brojem. Prilikom registracije vratite "zastarele" tablice, a oni vam daju iste takve. Nema menjanja saobracajne, samo zamena tablica gde se folija "izandjala" sa novim koju mogu da slikaju radari. :=)

Miloš

pre 7 godina

Od takvih stvari se puni budzet. Iz budzeta se placaju penzije. 
Znaci ti bi da penzionere zakines za penzije, kako bi mogao da supas koji litar vise? Sramota, velika sramota...
(Hm, 21. januar 2017 21:53)
Prijatelju, znanje i informisanost su ti nula! Penzije se isplacuju iz doprinosa koje su ljudi sebi uplacivali ili im je uplacivao poslodavac. Znaci drzava je decenijama koristila te pare i na kraju dodje neko i smanji ti penziju ili ostavlja glupe komentare!

blinkikoala

pre 7 godina

Sto bi se menjala saobracajna ako se menjaju tablice,valjda se dobijaju tablice sa istim registarskim brojem samo nove...Voimje oca

BWresident

pre 7 godina

Zar ne moze jedan dokument da bude vozacka i licna karta? Koja je razlika? ID je ID. Obe imaju fotku.

Ko nema polozeno za vozacku njemu samo licna ko ima polozeno njemu samo vozacka. Koji ce nam djavo dva dokumenta kada su isti.

Ajde barem nesto uprostite a ne samo otezavate.

Dajte preko te e-uprave i da stizu zamene licnih karata na kucnu adresu.

Ivan

pre 7 godina

Nema kraja bezobrazluku!! Dosli smo dotle da je krenuti kolima bilo gde postala takva presija ljudi vise negledaju kuda voze nego su svi optereceni kaznama !!! Pola semafora upozorava trepcucim zelenim svetlom dok druga polovina pali zuto odmah i tu naravno stoji saobracajac , a posto je zuto isto kao i crveno eto kazne u visini dve prosecne plate ! Sve u svemu samo je otimanje para od naroda u pitanju . A da nepricamo o ekstra srpskom luksuzu o opel vektri 2.2dti staroj 13 god za koju je registracija 60000 din !!! Ali kad smo ovce i treba da nas sisaju redovno a kad im treba neka para onda i vanredno. Pozz za sve

Ненад

pre 7 godina

Само ударајте по џепу, може нам се! Стандард нам је швајцарски! Срамота ме је колико нам добро иде.

Mihajlo

pre 7 godina

Drage kolege vozači, molim sve vas da razmislite, ako nama prave tablice NAMERNO sa rokom važenja od 7 godina (da bi plaćanjem punili budžet političarima na vlasti), razmislite, molim Vas koliki rok važenja ćemo MI dati aktuelnoj vlasti??? Kada budu izbori, razmislimo o rokovima važenja, o njima možemo zajedno odlučivati!

pobegulja

pre 7 godina

Treba da neko tuzi drzavu i da se dokaze da tablice mogu da traju preko 20 godina.
Pa onda tuziti tog pametnjakovica koji je izmislio nesto sto nije tacno

Branko

pre 7 godina

Sve je ovo zalosno. A najzalosnije u celoj prici je to sto nas, vozace tretiraju kao najgore kriminalce. Dok dileri,huligani...prolaze bez ikakvih ili samo usmenih kazni

Emigrant

pre 7 godina

U Njemackoj niti jedan dokument ako nije imao rok trajanja a saobracajna,tablice, licna( stariji od 40 ) i jos dosta dokumenata nikad se nemoraju mjenjati naravno ako nedodje do gubitka,ostecenja, a isteka roka nema,kao ni novcu marke se jos mjenjaju u banci itd...

miki

pre 7 godina

Predsednice vlade....sto si slagao da ce 1.januara da se spusti cena registracije za 30% automobilima preko 2000kubika.....extra porez..luksuz na auto star 15god. 100 000din registracija..jos ste i poskupeli ekolosku taksu.porez i tehnicki...ajde sad podnesi ostavku i reci da si nas slagao

Dragan

pre 7 godina

Ako ne zelite vise da budete mazohisti sacekajte izbore, a do tada jace i jace pljass to nam radi... bicuj Mishko... e sta sve dobijes kad zaokruzis pogresan brojcic.

ronin

pre 7 godina

Zamenite tablice s istim novim i pozovite svakog vlasnika vozila...,jednostavno zar ne?! Ali vama to nije u interesu...! Najbolje da se tablice menjaju na 7 dana,ima da se nakupite para da se u*erete!!!

UltraBG

pre 7 godina

Stvarno neverovatno. U svim zemljama EU a i sire, tablice ostaju dok god je vozilo u funkciji. Danas, jos uvek, imate priliku da u Italiji vidite stara vozila sa malim crnim tablicama napred, U Ceskoj i Madjarskoj vozila sa tablicama koje su izdate pre uvodjenja novih, bez plave trake sa strane i oznake drzave... Drzava vodi racuna o svojim gradjanima svuda sem u Srbiji, ovo je sramota, velika sramota.
(Milan, 21. januar 2017 19:10)

Od takvih stvari se puni budzet. Iz budzeta se placaju penzije.
Znaci ti bi da penzionere zakines za penzije, kako bi mogao da supas koji litar vise? Sramota, velika sramota...
(Hm, 21. januar 2017 21:53)

Au, kakav spin! Pa, ti druze, kao da si kod Vucica licno isao na casove.

Mare

pre 7 godina

Imam sestre na novom.zelandu...cisto informacije radi....sestra mi vozi dzipa od 4200kubika..godisnja registracija je 50e godisnje..da 50e godisnje..na prosecne plate od 3000dolara...a kod nas je 1500e registracija za isti taj auto na plate prosecne od 300e....litar dizela je tamo 75din....kod nas 155din..e tako druze premijeru

Revolucionar

pre 7 godina

A tek reatest fabričkog plina je vrh. Naši stručnjaci će da utvrde dal valja ono što je proizveo renomirani proizvođač automobila.

glhf

pre 7 godina

Znači da je rok trajanja 2 meseca, na 2 meseca bismo menjali tablice? Obezbedite nam da ne moramo da ih menjamo ili nam platite zamenu, prosto.

stef

pre 7 godina

kolika je ovo nebuloza vidi se i iz toga da ce nam menjati registarski broj.
ako je vec u pitanju bezbednost, a nije, dajte mi nove tablice sa istim oznakama i molim lepo. 2000 bi takodje bilo previse za tako nesto, ali bi makar imalo gram logike.
ovo je van svake pameti i zdravog razuma.

malisa

pre 7 godina

Od takvih stvari se puni budzet. Iz budzeta se placaju penzije.
Znaci ti bi da penzionere zakines za penzije, kako bi mogao da supas koji litar vise? Sramota, velika sramota...
(Hm, 21. januar 2017 21:53)
---
Ma nemoj?!! Pa ima kako se i za koje svrhe puni budžet! Ako misliš da svaka glupost koja se smisli treba i da se ispoštuje, ne bi li se pokrpile rupe tamo gde neko uzima, samo napred ti plaćaj, ja neću. Konkretno ovo sa zamenom tablica je čista pljačka, ništa drugo.

Боки

pre 7 godina

@Novosađanin
Где? У цркви? Погледај слова на бугарским или босанско-херцеговачким таблицама, само ћирилица.

alienware

pre 7 godina

Kod nas platis tablice,tvoje su .Samo moras da ih vratis ,mada ne moras ako hoces da ih zadrzis,do kraj.Tablica nema rok trajanja ,osim ako je ostecena da se bojevi i slova ne vide.Toliko od mene iz Ontario.

Aca

pre 7 godina

Krajem sledece godine moram na reatest fabrickog plina uz neke prepravke i da menjam tablice i saobracajnu dozvolu. Uz to mi kao slag na tortu dodje i registracija, a i veliki servis je tu negde. Po svoj prilici drzava od mene nece dobiti ni dinar jer planiram da prodam auto. Muko moja predji na drugoga.

Boki

pre 7 godina

Živim u Češkoj a na jednom autu imam tablice tačno 13 godina a na auto prikolici 20 godina.Ovde se tablice menjaju samo ako jednu izgubiš ili je oštećena a inače imaju NEOGRANIČEN rok upotrebe.

Harun el Rašid

pre 7 godina

Pokušavam da u ovakvim situacijama budem sažet, ali duhovit, na svu ovu muku koja nas snalazi. Nažalost, to mi više nikako ne uspeva. Možda će se nekom učiniti da ovo nema veze sa temom, ali molim admina da mi objavi komentar.

Znate, Nemci i Japanci prave kola o kojima govorimo, da nije njih mi auto nikako ne bi vozili. Rusi i Amerikanci lete u svemir, da nije njih, ni čoveka ne bi bilo u svemiru. E sad, gde se tu uklapaju naše političke elite, gde smo tu svi mi? Mi bismo mogli da lepimo nalepnice i izmišljamo glupe takse i namete. Dakle, tamo negde u belom svetu, hiljade i hiljade pametnih ljudi nešto radi i pravi, ali će eto neko od nas da slika to tehnološko čudo od bmw-a ili honde fotoaparatom da dokaže da je tu sve u redu i kako treba. Ako ne to, onda će na neku raketu nosač, da stavi nalepnicu i time garantuje bezbednost posade, jer Bože moj, šta znaju neki tamo inženjeri u nekom institutu, koji je osnovan u vreme kada su naši preci koristili volovsku zapregu, šta je bezbednost, nalepnica je to. Nalepnica.

Ovo prevazilazi i Nušića i Orvela i sve moguće gluposti, stvarne ili nestvarne.

Milos. P

pre 7 godina

У нормалним земљама се буџет пуни од производње,извоза,... !


Od takvih stvari se puni budzet. Iz budzeta se placaju penzije.
Znaci ti bi da penzionere zakines za penzije, kako bi mogao da supas koji litar vise? Sramota, velika sramota...
(Hm, 21. januar 2017 21:53)

jo

pre 7 godina

Pa samo nek probaju, tablice se menjaju samo kad se ostete izgube itd...ako sve ovo prodje voleo bih da se organizuje neki protest gde se u jednom danu ne bi kupila ni kap goriva i tako jednom mesecno da se vlast koja bi trebalo da pomogne i sluzi narodu spusti malo na zemlju i smanji ove ogromne namete na SVE!!!!!

bojan

pre 7 godina

Pa sad ovako,ja sam platio zamenu tablice i saobracajne ybog promene istih koje bi trebalo da vaze neograniceno! Draga naso drzavo i nasi politicari,zbog vase nesmotrenosti i neobezbedjivanja kvalitetnih materijala za proizvodnju tablica terate narod da plati po ko zna koji put vase greske!? Ako vi smatrate da trebamo mi kao vlasnici automobila da platimo to pored svih ostalih vasih gresaka koje placamo,hvala vam unapred

Novosađanin

pre 7 godina

Ja sam razočaran obavezom zamena tablica. To je pljačka naroda. Da se zna takođe sam protiv ćirilice na tablicama. Srpstvo se ne čuva na tom mestu, ima gde mu je mesto a to nije ovde.

Боки

pre 7 godina

Не би било лоше када би престали са дискриминацијом ћириличког писма на таблицама тако што би користили само оне симболе који постоје у оба писма, другим речима слова АВЕЗЈКЛМНОРСТУХ. Комбинацијом три слова и четири броја може да се направи 22.400.000 комбинација што је сасвим довољно за ову земљу, ово подразумева и укидање регистарских подручја што даје на приватности власништва над возилом. Такође, склоните онај чудовишни грб и промените фонт.

Klimaktericni

pre 7 godina

A kako cemo da se iznenadimo za kad budemo morali da skidamo klima uredjaje sa zgrada. Zakon je stupio na snagu 1. januara ove godine. Opet ce da bude iznenadjenja

Chicago

pre 7 godina

Živim u Chicagu gde se tablice menjaju jedino kad su skroz oštećene, inače ih prave u zatvoru i zamena je besplatna. Godišnja registracija vozila iznosi 101$bez ikakvih tehnički pregleda, prve pomoći, zimskih guma......

Hm

pre 7 godina

Stvarno neverovatno. U svim zemljama EU a i sire, tablice ostaju dok god je vozilo u funkciji. Danas, jos uvek, imate priliku da u Italiji vidite stara vozila sa malim crnim tablicama napred, U Ceskoj i Madjarskoj vozila sa tablicama koje su izdate pre uvodjenja novih, bez plave trake sa strane i oznake drzave... Drzava vodi racuna o svojim gradjanima svuda sem u Srbiji, ovo je sramota, velika sramota.
(Milan, 21. januar 2017 19:10)

Od takvih stvari se puni budzet. Iz budzeta se placaju penzije.
Znaci ti bi da penzionere zakines za penzije, kako bi mogao da supas koji litar vise? Sramota, velika sramota...

boris

pre 7 godina

I treba da se skidaju klime sa zgrada. Što ste dopustili da vas majstori vozaju pa ugrađivali kako je njima lakše. Taj položaj na fasadi je obično i najlošiji.
A za tablice, kad bi harem sad neko pametan seo i napravio bez naših slova. Nema više potrebe, Beograd več ima 4 cifre, što su hteli sa izbegnu. Nadam se da će sad neko ko zna matematiku i kodne rasporede uraditi posao kako valja. Da pojasnim, u čipu je upisana oznaka tablice u ascii kodu, tako su ćć i čć i cc ... (svih 9 kombinacija) u čipu CC, 9 kola ista tablica međunarodno gledana. Pa ako napolju traže jednog i ostali su u problemu.

toma

pre 7 godina

@Ujak Sem
niste rekli koliko placate osiguranje godisnje...minimalno 1000/1500/2000 $ u zavisnosti u kojoj ste kategoriji .
a pojam registracije u srbiji ukljucuje i osiguranje za 12 meseci . i kosta sve ukupno 100/250€
pozz

s kv

pre 7 godina

U Grčkoj, i dan danas, ima toliko različitih tablica, da ne veruje čovek. Ima onih od pre 40 godina, a ima i ovih novih, evropskih. Sve zavisi koliko je vozilo staro. A mi koji i nismo u EU menjamo svaki čas. Ako! Nek nastave da nas prave budalama!

Ujak Sem

pre 7 godina

U Delaveru godišnja registracija $40 bez obzira na kubikazu. Tablica (samo jedna se dobija) se ne naplaćuje. Dobijaja se prilikom prve registracije i traje dok se vidljivo ne ošteti.

BeCk

pre 7 godina

Ima poseban sektor koji samo smislja kako narodu da uzmu pare!Samo se cudim kako nas jos nisu cipovali i vazduh poceli da naplacuju pa da pocnemo na skrge da disemo..
Plate dole a sve puta 2, registracija ponovo otisla gore!Ooo Srbijo

Stefan

pre 7 godina

Treba promeniti samo grb (obavezno ostaviti cirilicu ispod grba) i izbaciti one tacke zareze i ostale gluposti iz tablice. Naravno izbaciti sva slova koja nisu standardna nasu cilicu i latinicu ali i W Y. Nece kod nas biti ni u jednom gradu vise od milion vozila u narednih 100 godina tako da nam ne treba kombinacija toliko. I naravno napraviti da svako vozilo ima trajnu registraciju dokle god je u istom gradu.

i niko i nikad, jaaaaaa!

pre 7 godina

@simke..Kakve veze ima Vučić sa ovim zakonom?Kada je donet 2009 znalo se za zamenu a što je to došlp da se uradi za vreme Vučića je sasvin druga stvar.
(kada bi se znalo o čemu se piše, 21. januar 2017 19:19)
Ima veze sa Vucicem, jer ako nista ne uradi povodom promene tog glupog pravila isti je kao i oni koji su ga doneli. ;)

Marko

pre 7 godina

ako uzmemo prostu racunicu 2 milona vozila ima u srbiji ko sto kazu..na registracije...porez za gorivo..i porez na delove za auto to mu dodje ovako grubo preko milijardu evra godisnje ciste pare u budzet..

auuu...

pre 7 godina

" Naime, veoma je bitno da folija bude neoštećena, čitljiva i jasno vidljiva, ne samo oku policajca već i radarskim sistemima i kamerama. "

E ovo je cista besramna laz! U Francuskoj postoje TRI vrste vazecih registarskih tablica za motorna vozila, zavisno od datuma njihove prve registracije i prmene vlasnika:
Crne koje su uopticaju vec vise decanija i koje vaze i danas pod uslovom da je isti vlasnik ili da vlasnik nije u medjuvremenu promenio adresu. Zute pozadi i bele napred, pod istim uslovima kao crne. I na kraju ove nejnovije koje se ne menjaju nikad pa cak i kad se vlasnik promeni do destrukcije vozila ili ako vozilo promeni drzavu. Ako dodje do ostecenja tablice (sto se cesto dogadja) dovoljno je otici kod bilo kog mehanicara koji ima adekvatnu opremu sa saobracajnom dozvolom i on ostacuje novu.
I da vidite cudo!!!! Automatske kamere itekako uspevaju da te uslikaju za sve moguce prekrsaje! Prebrzu voznju, nedovoljno odstojanje izmedju vozila, bahatu voznju, punu liniju, telefoniranje u toku voznje, nepropisno parkiranje nepostovanje prednosti pesaka na zebri i verovatno sam nesto zaboravio.
A da, saobracajne dozvole se menjaju samo u slucaju promene registarskog broja, a vozacke dozvole vaze do dve hiljade trideset i neke.

Nervozni

pre 7 godina

Malo mi se oljuštila crna boja na jednoj tablici. Tablice stare godinu i po dana, a pošto sam sad saznao da je garancija 7 godina, tražiću da mi je zamene u garanciji.

Milan

pre 7 godina

Stvarno neverovatno. U svim zemljama EU a i sire, tablice ostaju dok god je vozilo u funkciji. Danas, jos uvek, imate priliku da u Italiji vidite stara vozila sa malim crnim tablicama napred, U Ceskoj i Madjarskoj vozila sa tablicama koje su izdate pre uvodjenja novih, bez plave trake sa strane i oznake drzave... Drzava vodi racuna o svojim gradjanima svuda sem u Srbiji, ovo je sramota, velika sramota.

kada bi se znalo o čemu se piše

pre 7 godina

@simke..Kakve veze ima Vučić sa ovim zakonom?Kada je donet 2009 znalo se za zamenu a što je to došlp da se uradi za vreme Vučića je sasvin druga stvar.

Andromero

pre 7 godina

Meni su prosle godine, 5 godina od registacije sa novim tablicama na tehnickom uocili da nemam jedan podatak na saobracajnoj (tezinu vozila) i morao sam da platim novu saobracajnu. Karticu su mi izdali ali je nisu produzili vec su zadrzali da istice u februaru 2018. Sad znam i zasto. To je taj zakon. Lopovska drzava.

chox

pre 7 godina

Umesto da se stimulise voznja na TNG jer najmanje zagadjuje zivotnu okolinu kao u vecini zemalja Evrope kod nas se ti vozaci kaznjavaju , smejurija teska

QQ-LELE

pre 7 godina

treba da se raspise tendrer za tablice i firma koja punudi dozivotnu garanciju za tablice,ona da dobije posao. a ne da se namesta tender za jednu firmu

Pera

pre 7 godina

Prvo ovo je glupost samo po sebi. Ako treba zameniti tablice mozda covek hoce isti broj tablice. Drugo ja sam promenio 3 automobila u medjuvremenu i samo oni koji jos uvek imaju automobil koji su imali pre sedam godina ce platiti tablice. Tako da vam racunica nije tacna. Manje od 1/3 vozila ce menjati tablice.

Error404

pre 7 godina

Potvrdi da je sistem namenjen da se uzmu jos vise pare od gradjana. Zivim u Ch, moji otac je ovde od 1991 i dobio 1 par tablice. Do sada mu je ostao uvek isti broji tablica, a menjao jedno 7-8 automobila. Promenio je tablicu prvi put tek prosle godine, vise zbog formata iste nego zbog toga sto je izbledila (u ch ima 2 formata zadnje tablice, dugacka ili uska i sira). Zamenio je tablicu, registrarski broji je ostao isti. Platio je samo tablice, nikakav dodatan trosak.

bikkojisedi

pre 7 godina

E jesmo ovce od naroda da nema dalje. Ako nas proizvodjac tablica daje samo 7 god garancije treba ga hitno promeniti i nabaviti od istog proizvodjaca kao i sve ostale zemlje koje nikad ne menjaju tablice.

bikkojisedi

pre 7 godina

A шта тек да кажу они што су платили 80.000 динара са својим именом на њима? Нека опет искеширају државној бирократији те паре ако су луди.

Vlada M

pre 7 godina

Izbaciti ščćžđwxyq slova nepotrebna su ružna neprirodna i ne vide se. Sa njima ima 961,000 kombinacija a bez njih 484,000, a ako bi bila tri slova i dva broja za Beograd onda 1,064,800 kombinacija. Izbaciti ćiriličnu oznaku grada, podebljati brojeve, slova i grb. Jednom izdata tablica da važi večno.

glupander

pre 7 godina

A da se uvede u Zakon da vozilo prate jedne te iste tablice dokle god su kod istog vlasnika. Kada se oštete, tražiti zamenu i sve ok!

null

pre 7 godina

Siguran sam da bi moguce proizvesti 2 tablice za max 1500 din.Ako niste u stanju da ih radite za te pare,dajte na tender,neka ih privatnik radi.U Nemackoj tablice kostaju 12 eur,i urade ih na kiosku za 5 min,stalno se baziramo na Eu,a sada kada treba oplajckati vlastiti narod,niko ne spominje cenu tablica u Eu.U italiji auto 2000 god,nosi tablice iz te godine,nema menjanja.

Sasa

pre 7 godina

Kad bi bili slozni i organizovali veliki protest mozda bi i uspeli protiv ovakvih nameta!Grke ne volim al kod njih ovo ne bi proslo odma bi protesvovali,a mi pisemo komentare i nista sem toga!

Svi u glas

pre 7 godina

Nazalost ovu odluku i zakon nije doneo Vucic. Ovu odluku je doneo Dacic+Tadic, sada vec davne 2010-2011. I za ovo se znalo. Jedino sto se ne zna jeste da li cemo dobijati nove tablice sa starim brojevima ili nove tablice sa novim brojevima. I da ne dodje do zabune i bez obzira da li cemo biti pametni na ovim izborima ili ne, ova odluka ce se sprovesti. A zasto? Jer ne znamo...

Goran

pre 7 godina

Ma sta se zalite, izabrali ste SNS i Vucica, oni su doneli ove odluke i zakone, u cemu je problem sada? Kome ne odgovara neka glasa sledeci put drugacije, ko ne moze da ceka neka ide iz zemlje negde drugde da zivi. Kome je ovo ok, neka uziva.

Logika

pre 7 godina

Ma bolje da se vratimo na volovska kola i zaprege!Ovo je neverovatno,pa sto kupujem tablice ako moram da ih menjam,jel su to moje tablice ili ne?Ako jesu ja cu da ih promenim kad zardjaju i budu neupotrebljive!Ovo je lopovska drzava samo uzima a nista ne daje!I jos smo postali prvaci u porezima kao jedini u evropi,kad cemo biti po necem dobrom prvi?Jel ovo uzimanje da bi se opet dalo Partizanu da mogu da igraju?Ili je za Zvezdu mozda i njima treba?

Rango

pre 7 godina

E sad da smo pravna država i da se tuzi zbog uzimanja nameta bez potrebe ili barem da se izadje na ulice i protestuje da se mjenja glupi zakon.

Bane

pre 7 godina

I aj sad neka neko kaze da su ove mere uvedene zbog sigurnosti u saobracaju a da nije cista pljacka i punjenje budzeta. Strasno je sta ovaj narod sve trpi. U poslednjih 5 godina nisam cuo da je nista pojeftinelo, ama nista.

XXL

pre 7 godina

Zaboravili ste i obaveznu zamenu guma nakon šest godina koliki im je "vek" trajanja pa tako sad imamo uz njih tablice i prvu pomoć još samo fali da uvrste akumiulator.

Kecman

pre 7 godina

@Super
Pogledajte malo ozbiljne analize, svi automobili na svetu za godinu dana ispuste manje štetnih materija od JEDNE fabrike ko zna čega u Kini ili SAD. Teška industrija, protiv toga se bori čoveče, ako već moraš protiv nečega.

Vlada Dublin

pre 7 godina

Eeee jos jedan od mnogobrojnih razloga zbog kojih Sam pobegao iz Srbije!! Pazi ti njih molim te,istekla garancija??Ovde u Irskoj dobijes jedne tablice kad kupis auto I to je to..Ako auto menja vlasnika,na saobracajnoj koja je inace od papira, napise se ime kupca I to posalje postom gde treba I oni posalju novu,kupcu na kucnu adresu.Znaci nema veze dal auto ima tablice drugog grada,preregistracija ne postoji!!Mi smo ne banana,nego plantaza citava banana od drzave!!!

Super

pre 7 godina

Automobili i nameti u vezi njih treba da poskupe 1000 puta. Javni prevoz da pojeftini i da drzava nagradi nas koji ne zagadjujemo okolinu. Znaci ukoliko se na tebe ne vodi auto dobijes 10 posto otpisa poreza ili sl. Automobili nas guse i unistavaju planetu. Glupo je nagradjivati vozace

aleksa

pre 7 godina

kao od secera da su ih napravili pa se istopile do sad... a uskoro ce se placati registracija prema kilometrazi... vise vozis, vise platis... zagadio si planetu vise... i bas si joj pomogao kad si tamo nekom dao vise love...

Kun

pre 7 godina

Jedini zaključak: narod je pun para! Devizna štednja milijardu evra, koliko stoji u slamaricama a tek koliko šalje rodbina iz inostranstva svakog meseca. Sjajno mi živimo i samo napred, pozdravljam. Još jače, još skuplje. Narod je pun para!

21

pre 7 godina

?Zašto saobraćana? Il se i ona ostetila?
(D, 21. januar 2017 17:21)

kad menjas tablice dobijas nov reg. broj na tablici, samim tim moras i novu saobracajnu, posto registarski broj se ne nalazi na cipu vec je odstpan na samoj s.dozvoli

DOKTOR

pre 7 godina

Da li ja,koji sam registrovao auto u februaru 2016god,dakle pre skoro godinu dana,moram da menjam tablice? Ili moje imaju rok trajanja jos tih 6god? Logicno mi je ovo drugo ali sobzirom gde zivimo....

Victor

pre 7 godina

Sve ovo je posledica ne sposobne vlade. Realan izbor prihoda nemaju i kao posledica toga, udri gde god možeš.... Ali zato puna usta "uspeha" i pokliča "najjači u regionu". Dok okolne zemlje napreduju mi bojimo vozove i borimo se protiv "državnih udara".

munja

pre 7 godina

Mora to tako, sve više ljudi odlazi iz zemlje a valja nahraniti razne državne plate... U nekom momentumu vremena, mi koji ostanemo ćemo doći do tačke kad ne može dalje ovako iako, nažalost, može još dugo.

Stavanger No

pre 7 godina

Stvarno nisu normalni. U Norveskoj auto prilikom prve registracije dobije tablice i registarski broj koji je isti dokle god je auto u voznom stanju

Dragan

pre 7 godina

A ja imam nove tablice, stare godinu i tri meseca i već je počela da se skida crna boja sa brojeva i slova, što znači da za par meseci moje tablice će biti bez crne boje, a ja bez 4 hilj. din! I ko je tu kriv? Verovatno ja, nisam prilagodio brzinu uslovima na putu!

Бобан

pre 7 godina

Волео бих да знам да ли постоји још нека држава на свету са овим прописом, пошто у Европи нема...

made in great britain

pre 7 godina

Ovde u Britaniji ljudi nisu bogati kao u SRB da svakih 7 godina menaju tablice na kolima. Tablice su dozivotne. Niti imaju drndanja sa menjanjem kod kupoprodaje istih. A i vi u Srbiji svasta trpite.

navijac

pre 7 godina

Znaci ovo je neverovatno, potpuno ispravno tablice ce ljudi morati da menjaju. Lepo sam ja rekao, tamo negde postoje ljudi kojima je posao samo da smisljaju kako ce nekim novim nametima da otmu pare od naroda!

Meister Jakob

pre 7 godina

Stalno vam izmišljaju neke nove harače.
U normalnim zemljama tablice traju dok traju, saobraćajna se ovjerava u radionici za tehnički pregled, jedino je svake godine potrebno produžiti osiguranje, i naravno platiti tehnički.

munja

pre 7 godina

Mora to tako, sve više ljudi odlazi iz zemlje a valja nahraniti razne državne plate... U nekom momentumu vremena, mi koji ostanemo ćemo doći do tačke kad ne može dalje ovako iako, nažalost, može još dugo.

made in great britain

pre 7 godina

Ovde u Britaniji ljudi nisu bogati kao u SRB da svakih 7 godina menaju tablice na kolima. Tablice su dozivotne. Niti imaju drndanja sa menjanjem kod kupoprodaje istih. A i vi u Srbiji svasta trpite.

navijac

pre 7 godina

Znaci ovo je neverovatno, potpuno ispravno tablice ce ljudi morati da menjaju. Lepo sam ja rekao, tamo negde postoje ljudi kojima je posao samo da smisljaju kako ce nekim novim nametima da otmu pare od naroda!

aleksa

pre 7 godina

kao od secera da su ih napravili pa se istopile do sad... a uskoro ce se placati registracija prema kilometrazi... vise vozis, vise platis... zagadio si planetu vise... i bas si joj pomogao kad si tamo nekom dao vise love...

Dragan

pre 7 godina

A ja imam nove tablice, stare godinu i tri meseca i već je počela da se skida crna boja sa brojeva i slova, što znači da za par meseci moje tablice će biti bez crne boje, a ja bez 4 hilj. din! I ko je tu kriv? Verovatno ja, nisam prilagodio brzinu uslovima na putu!

Бобан

pre 7 godina

Волео бих да знам да ли постоји још нека држава на свету са овим прописом, пошто у Европи нема...

Stavanger No

pre 7 godina

Stvarno nisu normalni. U Norveskoj auto prilikom prve registracije dobije tablice i registarski broj koji je isti dokle god je auto u voznom stanju

Kun

pre 7 godina

Jedini zaključak: narod je pun para! Devizna štednja milijardu evra, koliko stoji u slamaricama a tek koliko šalje rodbina iz inostranstva svakog meseca. Sjajno mi živimo i samo napred, pozdravljam. Još jače, još skuplje. Narod je pun para!

Vlada Dublin

pre 7 godina

Eeee jos jedan od mnogobrojnih razloga zbog kojih Sam pobegao iz Srbije!! Pazi ti njih molim te,istekla garancija??Ovde u Irskoj dobijes jedne tablice kad kupis auto I to je to..Ako auto menja vlasnika,na saobracajnoj koja je inace od papira, napise se ime kupca I to posalje postom gde treba I oni posalju novu,kupcu na kucnu adresu.Znaci nema veze dal auto ima tablice drugog grada,preregistracija ne postoji!!Mi smo ne banana,nego plantaza citava banana od drzave!!!

null

pre 7 godina

Siguran sam da bi moguce proizvesti 2 tablice za max 1500 din.Ako niste u stanju da ih radite za te pare,dajte na tender,neka ih privatnik radi.U Nemackoj tablice kostaju 12 eur,i urade ih na kiosku za 5 min,stalno se baziramo na Eu,a sada kada treba oplajckati vlastiti narod,niko ne spominje cenu tablica u Eu.U italiji auto 2000 god,nosi tablice iz te godine,nema menjanja.

Victor

pre 7 godina

Sve ovo je posledica ne sposobne vlade. Realan izbor prihoda nemaju i kao posledica toga, udri gde god možeš.... Ali zato puna usta "uspeha" i pokliča "najjači u regionu". Dok okolne zemlje napreduju mi bojimo vozove i borimo se protiv "državnih udara".

Milan

pre 7 godina

Stvarno neverovatno. U svim zemljama EU a i sire, tablice ostaju dok god je vozilo u funkciji. Danas, jos uvek, imate priliku da u Italiji vidite stara vozila sa malim crnim tablicama napred, U Ceskoj i Madjarskoj vozila sa tablicama koje su izdate pre uvodjenja novih, bez plave trake sa strane i oznake drzave... Drzava vodi racuna o svojim gradjanima svuda sem u Srbiji, ovo je sramota, velika sramota.

Bane

pre 7 godina

I aj sad neka neko kaze da su ove mere uvedene zbog sigurnosti u saobracaju a da nije cista pljacka i punjenje budzeta. Strasno je sta ovaj narod sve trpi. U poslednjih 5 godina nisam cuo da je nista pojeftinelo, ama nista.

Goran

pre 7 godina

Ma sta se zalite, izabrali ste SNS i Vucica, oni su doneli ove odluke i zakone, u cemu je problem sada? Kome ne odgovara neka glasa sledeci put drugacije, ko ne moze da ceka neka ide iz zemlje negde drugde da zivi. Kome je ovo ok, neka uziva.

s kv

pre 7 godina

U Grčkoj, i dan danas, ima toliko različitih tablica, da ne veruje čovek. Ima onih od pre 40 godina, a ima i ovih novih, evropskih. Sve zavisi koliko je vozilo staro. A mi koji i nismo u EU menjamo svaki čas. Ako! Nek nastave da nas prave budalama!

Sasa

pre 7 godina

Kad bi bili slozni i organizovali veliki protest mozda bi i uspeli protiv ovakvih nameta!Grke ne volim al kod njih ovo ne bi proslo odma bi protesvovali,a mi pisemo komentare i nista sem toga!

Harun el Rašid

pre 7 godina

Pokušavam da u ovakvim situacijama budem sažet, ali duhovit, na svu ovu muku koja nas snalazi. Nažalost, to mi više nikako ne uspeva. Možda će se nekom učiniti da ovo nema veze sa temom, ali molim admina da mi objavi komentar.

Znate, Nemci i Japanci prave kola o kojima govorimo, da nije njih mi auto nikako ne bi vozili. Rusi i Amerikanci lete u svemir, da nije njih, ni čoveka ne bi bilo u svemiru. E sad, gde se tu uklapaju naše političke elite, gde smo tu svi mi? Mi bismo mogli da lepimo nalepnice i izmišljamo glupe takse i namete. Dakle, tamo negde u belom svetu, hiljade i hiljade pametnih ljudi nešto radi i pravi, ali će eto neko od nas da slika to tehnološko čudo od bmw-a ili honde fotoaparatom da dokaže da je tu sve u redu i kako treba. Ako ne to, onda će na neku raketu nosač, da stavi nalepnicu i time garantuje bezbednost posade, jer Bože moj, šta znaju neki tamo inženjeri u nekom institutu, koji je osnovan u vreme kada su naši preci koristili volovsku zapregu, šta je bezbednost, nalepnica je to. Nalepnica.

Ovo prevazilazi i Nušića i Orvela i sve moguće gluposti, stvarne ili nestvarne.

i niko i nikad, jaaaaaa!

pre 7 godina

@simke..Kakve veze ima Vučić sa ovim zakonom?Kada je donet 2009 znalo se za zamenu a što je to došlp da se uradi za vreme Vučića je sasvin druga stvar.
(kada bi se znalo o čemu se piše, 21. januar 2017 19:19)
Ima veze sa Vucicem, jer ako nista ne uradi povodom promene tog glupog pravila isti je kao i oni koji su ga doneli. ;)

Nervozni

pre 7 godina

Malo mi se oljuštila crna boja na jednoj tablici. Tablice stare godinu i po dana, a pošto sam sad saznao da je garancija 7 godina, tražiću da mi je zamene u garanciji.

Logika

pre 7 godina

Ma bolje da se vratimo na volovska kola i zaprege!Ovo je neverovatno,pa sto kupujem tablice ako moram da ih menjam,jel su to moje tablice ili ne?Ako jesu ja cu da ih promenim kad zardjaju i budu neupotrebljive!Ovo je lopovska drzava samo uzima a nista ne daje!I jos smo postali prvaci u porezima kao jedini u evropi,kad cemo biti po necem dobrom prvi?Jel ovo uzimanje da bi se opet dalo Partizanu da mogu da igraju?Ili je za Zvezdu mozda i njima treba?

chox

pre 7 godina

Umesto da se stimulise voznja na TNG jer najmanje zagadjuje zivotnu okolinu kao u vecini zemalja Evrope kod nas se ti vozaci kaznjavaju , smejurija teska

Boki

pre 7 godina

Živim u Češkoj a na jednom autu imam tablice tačno 13 godina a na auto prikolici 20 godina.Ovde se tablice menjaju samo ako jednu izgubiš ili je oštećena a inače imaju NEOGRANIČEN rok upotrebe.

XXL

pre 7 godina

Zaboravili ste i obaveznu zamenu guma nakon šest godina koliki im je "vek" trajanja pa tako sad imamo uz njih tablice i prvu pomoć još samo fali da uvrste akumiulator.

stef

pre 7 godina

kolika je ovo nebuloza vidi se i iz toga da ce nam menjati registarski broj.
ako je vec u pitanju bezbednost, a nije, dajte mi nove tablice sa istim oznakama i molim lepo. 2000 bi takodje bilo previse za tako nesto, ali bi makar imalo gram logike.
ovo je van svake pameti i zdravog razuma.

Error404

pre 7 godina

Potvrdi da je sistem namenjen da se uzmu jos vise pare od gradjana. Zivim u Ch, moji otac je ovde od 1991 i dobio 1 par tablice. Do sada mu je ostao uvek isti broji tablica, a menjao jedno 7-8 automobila. Promenio je tablicu prvi put tek prosle godine, vise zbog formata iste nego zbog toga sto je izbledila (u ch ima 2 formata zadnje tablice, dugacka ili uska i sira). Zamenio je tablicu, registrarski broji je ostao isti. Platio je samo tablice, nikakav dodatan trosak.

Andromero

pre 7 godina

Meni su prosle godine, 5 godina od registacije sa novim tablicama na tehnickom uocili da nemam jedan podatak na saobracajnoj (tezinu vozila) i morao sam da platim novu saobracajnu. Karticu su mi izdali ali je nisu produzili vec su zadrzali da istice u februaru 2018. Sad znam i zasto. To je taj zakon. Lopovska drzava.

Novosađanin

pre 7 godina

Ja sam razočaran obavezom zamena tablica. To je pljačka naroda. Da se zna takođe sam protiv ćirilice na tablicama. Srpstvo se ne čuva na tom mestu, ima gde mu je mesto a to nije ovde.

auuu...

pre 7 godina

" Naime, veoma je bitno da folija bude neoštećena, čitljiva i jasno vidljiva, ne samo oku policajca već i radarskim sistemima i kamerama. "

E ovo je cista besramna laz! U Francuskoj postoje TRI vrste vazecih registarskih tablica za motorna vozila, zavisno od datuma njihove prve registracije i prmene vlasnika:
Crne koje su uopticaju vec vise decanija i koje vaze i danas pod uslovom da je isti vlasnik ili da vlasnik nije u medjuvremenu promenio adresu. Zute pozadi i bele napred, pod istim uslovima kao crne. I na kraju ove nejnovije koje se ne menjaju nikad pa cak i kad se vlasnik promeni do destrukcije vozila ili ako vozilo promeni drzavu. Ako dodje do ostecenja tablice (sto se cesto dogadja) dovoljno je otici kod bilo kog mehanicara koji ima adekvatnu opremu sa saobracajnom dozvolom i on ostacuje novu.
I da vidite cudo!!!! Automatske kamere itekako uspevaju da te uslikaju za sve moguce prekrsaje! Prebrzu voznju, nedovoljno odstojanje izmedju vozila, bahatu voznju, punu liniju, telefoniranje u toku voznje, nepropisno parkiranje nepostovanje prednosti pesaka na zebri i verovatno sam nesto zaboravio.
A da, saobracajne dozvole se menjaju samo u slucaju promene registarskog broja, a vozacke dozvole vaze do dve hiljade trideset i neke.

Chicago

pre 7 godina

Živim u Chicagu gde se tablice menjaju jedino kad su skroz oštećene, inače ih prave u zatvoru i zamena je besplatna. Godišnja registracija vozila iznosi 101$bez ikakvih tehnički pregleda, prve pomoći, zimskih guma......

malisa

pre 7 godina

Od takvih stvari se puni budzet. Iz budzeta se placaju penzije.
Znaci ti bi da penzionere zakines za penzije, kako bi mogao da supas koji litar vise? Sramota, velika sramota...
(Hm, 21. januar 2017 21:53)
---
Ma nemoj?!! Pa ima kako se i za koje svrhe puni budžet! Ako misliš da svaka glupost koja se smisli treba i da se ispoštuje, ne bi li se pokrpile rupe tamo gde neko uzima, samo napred ti plaćaj, ja neću. Konkretno ovo sa zamenom tablica je čista pljačka, ništa drugo.

Vlada M

pre 7 godina

Izbaciti ščćžđwxyq slova nepotrebna su ružna neprirodna i ne vide se. Sa njima ima 961,000 kombinacija a bez njih 484,000, a ako bi bila tri slova i dva broja za Beograd onda 1,064,800 kombinacija. Izbaciti ćiriličnu oznaku grada, podebljati brojeve, slova i grb. Jednom izdata tablica da važi večno.

Meister Jakob

pre 7 godina

Stalno vam izmišljaju neke nove harače.
U normalnim zemljama tablice traju dok traju, saobraćajna se ovjerava u radionici za tehnički pregled, jedino je svake godine potrebno produžiti osiguranje, i naravno platiti tehnički.

Aca

pre 7 godina

Krajem sledece godine moram na reatest fabrickog plina uz neke prepravke i da menjam tablice i saobracajnu dozvolu. Uz to mi kao slag na tortu dodje i registracija, a i veliki servis je tu negde. Po svoj prilici drzava od mene nece dobiti ni dinar jer planiram da prodam auto. Muko moja predji na drugoga.

jo

pre 7 godina

Pa samo nek probaju, tablice se menjaju samo kad se ostete izgube itd...ako sve ovo prodje voleo bih da se organizuje neki protest gde se u jednom danu ne bi kupila ni kap goriva i tako jednom mesecno da se vlast koja bi trebalo da pomogne i sluzi narodu spusti malo na zemlju i smanji ove ogromne namete na SVE!!!!!

DOKTOR

pre 7 godina

Da li ja,koji sam registrovao auto u februaru 2016god,dakle pre skoro godinu dana,moram da menjam tablice? Ili moje imaju rok trajanja jos tih 6god? Logicno mi je ovo drugo ali sobzirom gde zivimo....

bikkojisedi

pre 7 godina

E jesmo ovce od naroda da nema dalje. Ako nas proizvodjac tablica daje samo 7 god garancije treba ga hitno promeniti i nabaviti od istog proizvodjaca kao i sve ostale zemlje koje nikad ne menjaju tablice.

QQ-LELE

pre 7 godina

treba da se raspise tendrer za tablice i firma koja punudi dozivotnu garanciju za tablice,ona da dobije posao. a ne da se namesta tender za jednu firmu

Rango

pre 7 godina

E sad da smo pravna država i da se tuzi zbog uzimanja nameta bez potrebe ili barem da se izadje na ulice i protestuje da se mjenja glupi zakon.

BeCk

pre 7 godina

Ima poseban sektor koji samo smislja kako narodu da uzmu pare!Samo se cudim kako nas jos nisu cipovali i vazduh poceli da naplacuju pa da pocnemo na skrge da disemo..
Plate dole a sve puta 2, registracija ponovo otisla gore!Ooo Srbijo

zarko

pre 7 godina

Taman bi ovu zamenu tablica dizajneri mogli da iskoriste i da ubace neku pravoslavnu ikonu ili još bolje lik AV umesto grba. Samo tako bi zamena tablica imala nekog smisla. Ovako je to čista alanfordovska pjačka.

Душко

pre 7 godina

Највећи је проблем што смо ове садашње таблице већ платили, сад када купите нове ове старе им враћате. Е сад што ти враћам оно што је моје, тј ја сам те таблице платио, значи моје су и имам право да их задржим. Ово би требала да буде бесплатна замена о трошку државе или полицијске управе.

Marko

pre 7 godina

ako uzmemo prostu racunicu 2 milona vozila ima u srbiji ko sto kazu..na registracije...porez za gorivo..i porez na delove za auto to mu dodje ovako grubo preko milijardu evra godisnje ciste pare u budzet..

bikkojisedi

pre 7 godina

A шта тек да кажу они што су платили 80.000 динара са својим именом на њима? Нека опет искеширају државној бирократији те паре ако су луди.

alienware

pre 7 godina

Kod nas platis tablice,tvoje su .Samo moras da ih vratis ,mada ne moras ako hoces da ih zadrzis,do kraj.Tablica nema rok trajanja ,osim ako je ostecena da se bojevi i slova ne vide.Toliko od mene iz Ontario.

Svi u glas

pre 7 godina

Nazalost ovu odluku i zakon nije doneo Vucic. Ovu odluku je doneo Dacic+Tadic, sada vec davne 2010-2011. I za ovo se znalo. Jedino sto se ne zna jeste da li cemo dobijati nove tablice sa starim brojevima ili nove tablice sa novim brojevima. I da ne dodje do zabune i bez obzira da li cemo biti pametni na ovim izborima ili ne, ova odluka ce se sprovesti. A zasto? Jer ne znamo...

Tablice

pre 7 godina

Vidim da vecia nece da vrati ili zameni tablice. A ko vas sta pita? Napisano je da posle 7 godina sledi zamena tablica i saobracajne. I to je to. Hteli ne hteli kada dodjete da registrujete auto posle 7 godina trazice vam uplatnice za to. I ne, nece vam dati isti broj tablica jer onda ne bi mogli da naplate novu saobracajnu. Jedini nacin da se ovo izbegne je da se organizuju udruzenja vozaca(da smo bar kao Englezi pa da ih imamo i da tuze drzavu. Medjutim niti takva masovna udruzenja postoje niti so mi kao pojedinci dovoljno slozni. Nas komfor nam je vazniji od opste koristi. Jer nekom ce ovih novih 30€ nameta biti veliko kao kuca dok ce nekome to biti smesna cifra. To se vidi i po tome sto kukamo na cenu goriva a po gradu ne moze da se vozi u proseku brze od 25-30 km/h od broja automobila koji su na ulicama. U Britaniji je pre par godina gorivo poskupelo za 2 penija. Udruzenje vozaca je pozvalo svoje clanove na bojkot. Tih dana su neke pumpe skoro bankrotirale jer jedva da su prodale stotinak litara goriva. Posle takve reakcije vozaca cena je vracena za ta 2 penija i jos 1 pride jer je Udruzenje to trazilo da bi ukinulo bojkot. A mi se nikada tako necemo organizovati. Zbog toga i mogu da nam rade ovo sto nam rade. Jer sta god nam nametnu plticemo samo da bi nase pozadine smestili u udobno sediste automobila umesto da se narednih 7 dana vozimo .gradskim prevozom i ne kupimo ni litar goriva. Mislite o tome pa.javite sta ste smislili.

bojan

pre 7 godina

Pa sad ovako,ja sam platio zamenu tablice i saobracajne ybog promene istih koje bi trebalo da vaze neograniceno! Draga naso drzavo i nasi politicari,zbog vase nesmotrenosti i neobezbedjivanja kvalitetnih materijala za proizvodnju tablica terate narod da plati po ko zna koji put vase greske!? Ako vi smatrate da trebamo mi kao vlasnici automobila da platimo to pored svih ostalih vasih gresaka koje placamo,hvala vam unapred

glupander

pre 7 godina

A da se uvede u Zakon da vozilo prate jedne te iste tablice dokle god su kod istog vlasnika. Kada se oštete, tražiti zamenu i sve ok!

Pedja

pre 7 godina

Bravo, bravo...odlican tekst. Kratko, jasno, bez zavlacenja i okolisanja. Jednostavno, razumljivo...Pohvala autoru teksta. Otimacina i samo otimacina je moto ove vlasti. Vlast mora da angazuje drzavu i drzavne firme da rade i prave profit koji puni budzet. Ovi haraci su dokaz da ova vlast NIJE SPOSOBNA da napuni kasu nikakvim radom osim OTIMANJEM OD NARODA. Klasicna super hik ideologija, otimaj od siromasnih da bi dao bogatima. I sve bi to bilo u redu da su plate evropske minimum 2.000 evra onda ne bi bio problem davati sav harac vladarima ali od plate koja je 200 evra... pa batice sjasi malo sa nase grbace i uderi drzavu da puni budzet. Kao sto je neko uporedjivao standard kod nas i Nemackoj. Plata oko 3.000 evra gorivo 1 evro, Srbija plata 200 evra gorivo 1.20 evra????

Ujak Sem

pre 7 godina

U Delaveru godišnja registracija $40 bez obzira na kubikazu. Tablica (samo jedna se dobija) se ne naplaćuje. Dobijaja se prilikom prve registracije i traje dok se vidljivo ne ošteti.

Klimaktericni

pre 7 godina

A kako cemo da se iznenadimo za kad budemo morali da skidamo klima uredjaje sa zgrada. Zakon je stupio na snagu 1. januara ove godine. Opet ce da bude iznenadjenja

Vlada

pre 7 godina

Ovaj internet je stvarno opasan fenomen. Zar se ne osećate svi sada kao da ste reagovali i da ste im "rekli"? A ustvari niste. Ovo je samo ventil gde se ispusti para i nastavi tiho dalje. Potrebno je nešto konkretnije. Protest, ili makar inetrnet peticija ministarstvu.

Jovan Mitrović

pre 7 godina

Какав бизнис у организацији државе. Без конкуренције, монополистички. Хоћу и ја да имам фирму која се зове држава. Одмах бих предложио да се бар у почетку таблице мењају сваке године при регистрацији, онда бих скратио регистрацију, и наравно таблице на пола године и на крају увео месечну регистрацију и замену таблица. Фирма би ми цветала.

eto

pre 7 godina

prvo da pohvalim novinara zato sto je znake navoda upotrebio za "redovan atest". drugo ja se odavno ne iznenadim kad procitam da uvode neku novu besmislenu taksu. moj odnos prema srpskim porezima i taksama je isti kao mojih predaka prema turskom haracu. drzava i paraziti u okviru iste uzimaju koliko im treba, a ne koliko bi trebalo. naobicnija drumska banda.

Bruce Lee

pre 7 godina

Po ko zna koji put počinje negodovanje i hrabra borba za bolje sutra iz tople fotelje kuckajući poruke...nikada nama bolje biti neće...

Harač

pre 7 godina

Da je cisto uzimanje novca,je dokaz da zdravstvene knjizice jos nisu gotove,uzeli pare a nisu odstampali.I sad nema para za stampanje novih.

21

pre 7 godina

?Zašto saobraćana? Il se i ona ostetila?
(D, 21. januar 2017 17:21)

kad menjas tablice dobijas nov reg. broj na tablici, samim tim moras i novu saobracajnu, posto registarski broj se ne nalazi na cipu vec je odstpan na samoj s.dozvoli

boris

pre 7 godina

I treba da se skidaju klime sa zgrada. Što ste dopustili da vas majstori vozaju pa ugrađivali kako je njima lakše. Taj položaj na fasadi je obično i najlošiji.
A za tablice, kad bi harem sad neko pametan seo i napravio bez naših slova. Nema više potrebe, Beograd več ima 4 cifre, što su hteli sa izbegnu. Nadam se da će sad neko ko zna matematiku i kodne rasporede uraditi posao kako valja. Da pojasnim, u čipu je upisana oznaka tablice u ascii kodu, tako su ćć i čć i cc ... (svih 9 kombinacija) u čipu CC, 9 kola ista tablica međunarodno gledana. Pa ako napolju traže jednog i ostali su u problemu.

Mare

pre 7 godina

Imam sestre na novom.zelandu...cisto informacije radi....sestra mi vozi dzipa od 4200kubika..godisnja registracija je 50e godisnje..da 50e godisnje..na prosecne plate od 3000dolara...a kod nas je 1500e registracija za isti taj auto na plate prosecne od 300e....litar dizela je tamo 75din....kod nas 155din..e tako druze premijeru

glhf

pre 7 godina

Znači da je rok trajanja 2 meseca, na 2 meseca bismo menjali tablice? Obezbedite nam da ne moramo da ih menjamo ili nam platite zamenu, prosto.

Miloš

pre 7 godina

Od takvih stvari se puni budzet. Iz budzeta se placaju penzije. 
Znaci ti bi da penzionere zakines za penzije, kako bi mogao da supas koji litar vise? Sramota, velika sramota...
(Hm, 21. januar 2017 21:53)
Prijatelju, znanje i informisanost su ti nula! Penzije se isplacuju iz doprinosa koje su ljudi sebi uplacivali ili im je uplacivao poslodavac. Znaci drzava je decenijama koristila te pare i na kraju dodje neko i smanji ti penziju ili ostavlja glupe komentare!

veliki brat

pre 7 godina

Koliko sam ja upucen tablice se proizvode od aluminijuma koji je reciklazni materijal i ima minimalni gubitak pri reciklazi i moze da se reciklira veliki broj puta. Vratis tablice oni ih pretope i naprave nove i opet ti ih prodaju? Ja cu da osnujem firmu koja ce da se bavi prikupljanjem i reciklazom starih tablica...ah da, to je vec uzela firma velikog brata. PLJACKA

UltraBG

pre 7 godina

Stvarno neverovatno. U svim zemljama EU a i sire, tablice ostaju dok god je vozilo u funkciji. Danas, jos uvek, imate priliku da u Italiji vidite stara vozila sa malim crnim tablicama napred, U Ceskoj i Madjarskoj vozila sa tablicama koje su izdate pre uvodjenja novih, bez plave trake sa strane i oznake drzave... Drzava vodi racuna o svojim gradjanima svuda sem u Srbiji, ovo je sramota, velika sramota.
(Milan, 21. januar 2017 19:10)

Od takvih stvari se puni budzet. Iz budzeta se placaju penzije.
Znaci ti bi da penzionere zakines za penzije, kako bi mogao da supas koji litar vise? Sramota, velika sramota...
(Hm, 21. januar 2017 21:53)

Au, kakav spin! Pa, ti druze, kao da si kod Vucica licno isao na casove.

sale

pre 7 godina

Cista pljacka i jedinstven izum na evropskom nivou. Na putevima mozemo videti strane automobile sa veoma starim tablicama iz vremena pre EU. Na ovaj nacin profitira drzava, proizvodjaci tablica (i ko zna ko jos), a kompletan ceh placaju gradjani Srbije koji su potpuno nezasticeni kao i po vecini ostalih pitanja. Najtuznije je to smo najsiromasniji u okruzenju ali vec tradicionalno placamo najskuplje takse, akcize, sada i vestacke zamene tablica....

HR

pre 7 godina

Kod nas su od 07/2016 u upotrebi tablice s oznakom EU. Tko hoće promijeniti, može, tko neće, ne mora, vozi sa starima. Tablice vrijede neograničeno. Cijena para tablica je 65 kn (cca. 9€). Jedino mi kod vas nije jasno zašto se na tablice stavljaju slova Č,Š,Đ i sl., a skoro svaki drugi auto vidim s tim kombinacijama. Kako da stranac pročita takva slova. Uglavnom, čisto izvlačenje para ovo s izmjenom.

Mile

pre 7 godina

Pa ljudi, kako ne shvatate...?
SNS mora od necega da finansira svoje botove i partijski kadar. Kada usfali novca, op "ajmo tablice nove" ili "op, ajmo penzije i plate" ili "Ajmo da poskupi autoput"... Ili sve odjednom...
Ali nama je super. Eno zene marsiraju protiv Trampa, a to sto jos malo niko leba nece jesti zbog Vucicevih lopova, to nije alarmantno.
Dole Tramp!

Stefan

pre 7 godina

Treba promeniti samo grb (obavezno ostaviti cirilicu ispod grba) i izbaciti one tacke zareze i ostale gluposti iz tablice. Naravno izbaciti sva slova koja nisu standardna nasu cilicu i latinicu ali i W Y. Nece kod nas biti ni u jednom gradu vise od milion vozila u narednih 100 godina tako da nam ne treba kombinacija toliko. I naravno napraviti da svako vozilo ima trajnu registraciju dokle god je u istom gradu.

Боки

pre 7 godina

Не би било лоше када би престали са дискриминацијом ћириличког писма на таблицама тако што би користили само оне симболе који постоје у оба писма, другим речима слова АВЕЗЈКЛМНОРСТУХ. Комбинацијом три слова и четири броја може да се направи 22.400.000 комбинација што је сасвим довољно за ову земљу, ово подразумева и укидање регистарских подручја што даје на приватности власништва над возилом. Такође, склоните онај чудовишни грб и промените фонт.

Kecman

pre 7 godina

@Super
Pogledajte malo ozbiljne analize, svi automobili na svetu za godinu dana ispuste manje štetnih materija od JEDNE fabrike ko zna čega u Kini ili SAD. Teška industrija, protiv toga se bori čoveče, ako već moraš protiv nečega.

Hogar

pre 7 godina

Да ли се још негде мењају таблице после 7 година? Баш ме занима... Моја је добро одолела "зубу" времена.

Revolucionar

pre 7 godina

A tek reatest fabričkog plina je vrh. Naši stručnjaci će da utvrde dal valja ono što je proizveo renomirani proizvođač automobila.

aleksandar grozni

pre 7 godina

Da je sve ovo obecao veliki vodja pre izbora,da li bi glasali za njegove,,genijalce,,?.mislim da nebi.Ja se njima divim kako nas prave budalama na sve moguce nacine i prosto se cudim ovim njihovim idejama kako da nas osiromase sto vise.Oni kao da se trude da sto vise pismenih oteraju iz ove zemlje,jer sa polu pismenima i nepismenima je mnogo lakse manipulisati.Da se vise ne zavaravamo,ovo je njihov taj cuveni,,ekonomski,,program otimati na svakom koraku,izmisljati nacine kako uzeti narodu sto vise,smanjiti plate,oduzeti deo penzije,ala im je program kao da ga je neki sloser pravio.

Rajko

pre 7 godina

Cudno da se politicari ne dosete da vozila treba da se registruju svakog meseca uz zamenu tablica jedanput godisnje. Takodje bi bilo interesantno da razmisle o uvodjenju posebnog poreza na svaki mobilni telefon a naravno i onima koji nose rucni sat. Takodje moguce je i naplatiti porez svima koji nose kisobran. Ma ima tu bezbroj mogucnosti, nasi politicari su mastoviti i alavi. Kada ce ovom drzavom da pocne da vlada krupan kapital kao na zapadu, a ne gladni i alavi politicari? Ali, krupnog domaceg kapitala gotovo i da nema, politicari pomazu samo strane firme i placaju im za za svako otvoreno radno mesto. Nasim preduzetnicima naravno ne. A zatim, politicari opljackan novac iznose u inostranstvo a ovde " nemaju nista". I to je to.

Mihajlo

pre 7 godina

Drage kolege vozači, molim sve vas da razmislite, ako nama prave tablice NAMERNO sa rokom važenja od 7 godina (da bi plaćanjem punili budžet političarima na vlasti), razmislite, molim Vas koliki rok važenja ćemo MI dati aktuelnoj vlasti??? Kada budu izbori, razmislimo o rokovima važenja, o njima možemo zajedno odlučivati!

Ivan

pre 7 godina

Nema kraja bezobrazluku!! Dosli smo dotle da je krenuti kolima bilo gde postala takva presija ljudi vise negledaju kuda voze nego su svi optereceni kaznama !!! Pola semafora upozorava trepcucim zelenim svetlom dok druga polovina pali zuto odmah i tu naravno stoji saobracajac , a posto je zuto isto kao i crveno eto kazne u visini dve prosecne plate ! Sve u svemu samo je otimanje para od naroda u pitanju . A da nepricamo o ekstra srpskom luksuzu o opel vektri 2.2dti staroj 13 god za koju je registracija 60000 din !!! Ali kad smo ovce i treba da nas sisaju redovno a kad im treba neka para onda i vanredno. Pozz za sve

miki

pre 7 godina

Predsednice vlade....sto si slagao da ce 1.januara da se spusti cena registracije za 30% automobilima preko 2000kubika.....extra porez..luksuz na auto star 15god. 100 000din registracija..jos ste i poskupeli ekolosku taksu.porez i tehnicki...ajde sad podnesi ostavku i reci da si nas slagao

Lemi

pre 7 godina

A hvale se suficitom. Pa dok narod placa ovakve i slicne namete i rezanje po plati bice i suficita. PA DOKLE VISE PO NASOJ GRBACI! SRAMOTA!

Laza

pre 7 godina

Bili ste zluradi kad su poskupele cigarete, a? Tražili ste da budu 600 dinara po paklici? Lepo sam vam rekao, nemojte ljudi tako, doći će i na vas red. Smejali ste mi se.
Ja sam za 7 minuta biciklom na poslu, a za 4-5 u centru grada. A vi?

Milisav

pre 7 godina

Ma ovo je super. Probajte da promenite prebivalište na drugu registracionu oblast. Morate u starom sup-u da ostavite stare tablice lično pa da odete u novi sup po nove tablice, a kola ne mogu da se voze bez tablica. Koliko para ode na putne troškove, nepotrebne takse, namete, tablice, a izgubljeno vreme i živce da ne pominjem.

Goran

pre 7 godina

>> Jedino mi kod vas nije jasno zašto se na tablice stavljaju slova Č,Š,Đ >> i sl., a skoro svaki drugi auto vidim s tim kombinacijama.

Stavljaju se zbog broja mogućih kombinacija tri broja i dva slova.
Kada se ne bi koristila ta slova broj mogućih kombinacija bi bio 10 x 10 x 10 x 23 x 23 = 529.000, što nije dovoljno jer oko 600.000 vozila u Srbiji ima BG tablice.

Kao i mnoge druge stvari u Srbiji sistem su osmislile neznalice. Da su koristili dva broja i tri slova izbeglo bi se Š,Đ....

N3k0 tam01

pre 7 godina

Kome narod da se žali da ovo ne uspe i da ne bacamo pare na ovakve gluposti? Koje su to institucije? Kako da zaustavimo pljačkanje naroda?......

Dzon

pre 7 godina

Video neki bahati covek da moze da se bahati sa nesrecnim narodom,pa ne ume da se otkaci nikako! Nesrecnici od svoje muke propistase,ali glas ne digose..

Emigrant

pre 7 godina

U Njemackoj niti jedan dokument ako nije imao rok trajanja a saobracajna,tablice, licna( stariji od 40 ) i jos dosta dokumenata nikad se nemoraju mjenjati naravno ako nedodje do gubitka,ostecenja, a isteka roka nema,kao ni novcu marke se jos mjenjaju u banci itd...

ronin

pre 7 godina

Zamenite tablice s istim novim i pozovite svakog vlasnika vozila...,jednostavno zar ne?! Ali vama to nije u interesu...! Najbolje da se tablice menjaju na 7 dana,ima da se nakupite para da se u*erete!!!

Dragan

pre 7 godina

Ako ne zelite vise da budete mazohisti sacekajte izbore, a do tada jace i jace pljass to nam radi... bicuj Mishko... e sta sve dobijes kad zaokruzis pogresan brojcic.

urke

pre 7 godina

Savrsen članak! Malo je ovakvih realnih osvrta, kao da neko, boze mi prosti, brani da se remeti ružičasta realnost. Objašnjenje o tablicama boli mozak, najozbiljnije.

Ненад

pre 7 godina

Само ударајте по џепу, може нам се! Стандард нам је швајцарски! Срамота ме је колико нам добро иде.

DOKTOR

pre 7 godina

Iz principa necu da im vratim tablice i saobracajnu. Prijavicu da sam ih izgubio 10 dana pred istek registracije(pred istek sedme godine)i neka mi izdaju nove tablice i saobracajnu,ove koje sam platio NE VRACAM!

pobegulja

pre 7 godina

Treba da neko tuzi drzavu i da se dokaze da tablice mogu da traju preko 20 godina.
Pa onda tuziti tog pametnjakovica koji je izmislio nesto sto nije tacno

blinkikoala

pre 7 godina

Sto bi se menjala saobracajna ako se menjaju tablice,valjda se dobijaju tablice sa istim registarskim brojem samo nove...Voimje oca

мука ми је

pre 7 godina

Пошто ће ми и ово "улепшати" живот , када буду избори морам гласати ове глобаторе,незналице,пљачкаше,преваранте и најфиније лажове!! Да ако им будем баксуз и никада се више не појаве у нашој лепој домовини !??

Branko

pre 7 godina

Sve je ovo zalosno. A najzalosnije u celoj prici je to sto nas, vozace tretiraju kao najgore kriminalce. Dok dileri,huligani...prolaze bez ikakvih ili samo usmenih kazni

molim lepo

pre 7 godina

Naravno da treba menjati tablice, ali uglavnom kada se oštete, kao što je i slučaj, već napomenuto u tekstu. Zapaženo je da većina tablica je u dobrom stanju, tako da je suvišno i nepotrebno njih menjati. Ima i onih gde su se oznake "izlizale" ili oštetile, pa je njih i potrebno zameniti.
Ne znam samo zašto se menjaju saobraćajne dozvole, jer se valjda neće promeniti izgled tablica?!

Veroljub

pre 7 godina

@stef, 21. januar 2017 23:42

Tacno, ako je u pitanju "folija" onda neka samo izrade nove tablice s istim brojem. Prilikom registracije vratite "zastarele" tablice, a oni vam daju iste takve. Nema menjanja saobracajne, samo zamena tablica gde se folija "izandjala" sa novim koju mogu da slikaju radari. :=)

Xfile

pre 7 godina

Iz principa necu da im vratim tablice i saobracajnu. Prijavicu da sam ih izgubio 10 dana pred istek registracije(pred istek sedme godine)i neka mi izdaju nove tablice i saobracajnu,ove koje sam platio NE VRACAM!
(DOKTOR, 22. januar 2017 09:26)
@
Slobodno zadrzite stare tablice i saobracajnu ali ipak morate platiti za nove. Dobar je princip ali trosak je neizbezan.

Milorad

pre 7 godina

Zivim u Americkoj drzavi Illinois. Tablice nemaju rok trajanja ali zato pise u zakonu da ako korodiraju ili budu toliko ostecene da nisu vise upotrebljive, drzava ih menja BESPLATNO. Kratko i jasno.

BWresident

pre 7 godina

Zar ne moze jedan dokument da bude vozacka i licna karta? Koja je razlika? ID je ID. Obe imaju fotku.

Ko nema polozeno za vozacku njemu samo licna ko ima polozeno njemu samo vozacka. Koji ce nam djavo dva dokumenta kada su isti.

Ajde barem nesto uprostite a ne samo otezavate.

Dajte preko te e-uprave i da stizu zamene licnih karata na kucnu adresu.

Bananaman

pre 7 godina

Ovo je zaista teška nebuloza. Rečeno je dovoljno o troškovima za vozače. Ali zamislite da postoji 2 miliona dosijea o svim tim registracijama i vozilima. Sad to treba negde uskladistiti i jovo nanovo praviti nove dosijee. Koliko radnih sati, prostora, papira i svega drugog treba za to?
A to za trajanje tablica sigurno ne piše u zakonu vec u nekom pravilniku. Promenite pravilnik.
Atest za tng, jos jedna glupost. Tehnicki za ceo auto košta od 0 do 2000 dinara uz silnu opremu a za vizuelni pregled instalacije toliko platiti? Banana država, kada nemaju posla izmislis ga ovako. ..

Milos. P

pre 7 godina

У нормалним земљама се буџет пуни од производње,извоза,... !


Od takvih stvari se puni budzet. Iz budzeta se placaju penzije.
Znaci ti bi da penzionere zakines za penzije, kako bi mogao da supas koji litar vise? Sramota, velika sramota...
(Hm, 21. januar 2017 21:53)

Боки

pre 7 godina

@Novosađanin
Где? У цркви? Погледај слова на бугарским или босанско-херцеговачким таблицама, само ћирилица.

toma

pre 7 godina

@Ujak Sem
niste rekli koliko placate osiguranje godisnje...minimalno 1000/1500/2000 $ u zavisnosti u kojoj ste kategoriji .
a pojam registracije u srbiji ukljucuje i osiguranje za 12 meseci . i kosta sve ukupno 100/250€
pozz

Pera

pre 7 godina

Prvo ovo je glupost samo po sebi. Ako treba zameniti tablice mozda covek hoce isti broj tablice. Drugo ja sam promenio 3 automobila u medjuvremenu i samo oni koji jos uvek imaju automobil koji su imali pre sedam godina ce platiti tablice. Tako da vam racunica nije tacna. Manje od 1/3 vozila ce menjati tablice.

Super

pre 7 godina

Automobili i nameti u vezi njih treba da poskupe 1000 puta. Javni prevoz da pojeftini i da drzava nagradi nas koji ne zagadjujemo okolinu. Znaci ukoliko se na tebe ne vodi auto dobijes 10 posto otpisa poreza ili sl. Automobili nas guse i unistavaju planetu. Glupo je nagradjivati vozace

Aleksandar

pre 7 godina

@(Goran, 22. januar 2017 11:03)

Pa naše tablice već imaju četiri slova i tri broja, to je i bez ovih 'kvakičastih' slova i pozajmica iz engleskog alfabeta (q, x, y, w) ravno 194.481.000 kombinacija... E sad što su ovi naši slepci rešili da dva od četiri slova iskoriste za 'registarsko područje' (kome to nešto znači kad je sistem objedinjen, sem možda pandurima da diskriminišu vozila iz drugih gradova da se slučajno ne zamere lokalnim moćnicima?) to je već njihov problem... No gde očekivati pamet od nekoga ko je u istom 'pismu' spojio Ć i W...

kada bi se znalo o čemu se piše

pre 7 godina

@simke..Kakve veze ima Vučić sa ovim zakonom?Kada je donet 2009 znalo se za zamenu a što je to došlp da se uradi za vreme Vučića je sasvin druga stvar.

Hm

pre 7 godina

Stvarno neverovatno. U svim zemljama EU a i sire, tablice ostaju dok god je vozilo u funkciji. Danas, jos uvek, imate priliku da u Italiji vidite stara vozila sa malim crnim tablicama napred, U Ceskoj i Madjarskoj vozila sa tablicama koje su izdate pre uvodjenja novih, bez plave trake sa strane i oznake drzave... Drzava vodi racuna o svojim gradjanima svuda sem u Srbiji, ovo je sramota, velika sramota.
(Milan, 21. januar 2017 19:10)

Od takvih stvari se puni budzet. Iz budzeta se placaju penzije.
Znaci ti bi da penzionere zakines za penzije, kako bi mogao da supas koji litar vise? Sramota, velika sramota...

Gajan

pre 7 godina

Ovo više ne može da se izdrži zbog toga je u našem kraju drastičan pad stanovništva, prošle godine smo imali samo 7 prvaka iz cele opštine a oni samo udaraju po džepu dok mladi beže iz Srbije

Svetislav

pre 7 godina

"Pritom je država povećala akcize i poreze na TNG toliko da se više i ne isplati voziti na plin, pa sve veći broj građana izgrađuje TNG uređaje." kojom matematikom se vise ne isplati voziti na plin? Ukoliko se vec poseduje ugradjeni sistem na benzicu, ne govorim u dodatnom ulaganju za ugradjivanje plina i tipa dizel manje trosi.

HR

pre 7 godina

U HR registracijska naljepnica, cca. 1,2€. A od ove godine uveli su i to da se godišnji porez na auto plaća na samom tehničkom pregledu. Na aute starije od 10 godina porez se više ne plaća. Uz ono da ne možeš registrirati auto ako si u evidenciji neplaćenih kazni za prometne prekršaje. Zeleni karton je besplatan. Prošle sedmice sam registrirao auto, Chevy Spark, 2010.g., tehnički, osiguranje s 50% bonusa, porez, cca. 2000 kn (266 €).

nikola

pre 7 godina

gdeje ta EU da u celosti uskladi yakone a ne sano ono sto EU odgovara. U normalnim zemljama vlasnik vise automobila placa kao da ima samo jedan auto jer logcno jedan covek moze da vozi samo jedan auto. isto tako i yakon o upaljenim svetlima preko dana normalne zemlje i to ukigaju, vazno je da nam benzin svaki dan skuplji ya po jedan dinar. Bas dobar izvor punjenja budzeta.

Dejan Milosavljević

pre 7 godina

Podržavam odluku.Metaforički što više ovaca,više vune...kome se ne svidja,nek izadje iz stada,tj.van granice...pogotovu mi radnici...prosto...

Алекса

pre 7 godina

Ја сматрам да је све ово одлично. Треба све ове законе увести, али и још скупље наплаћивати. Само ћутите, ћутите још десет година ако хоћете. Очигледно вам ништа не фали и ништа вам није скупо, поштовани моји суграђани. У фацу нам се смеју, а ми се смејемо са њима...

fo3

pre 7 godina

O kom članu ZOBS-a je reč?

Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila, tj. član 29. propisuje:

"Pravo korišćenja IZABRANIH znakova na registarskim tablicama iz člana 28. ovoga pravilnika je subjektivno i lično pravo, a važi sedam godina od dana izdavanja registarskih tablica i ne može da se prenosi na drugo lice, osim u slučaju smrti vlasnika vozila.

Pravo iz stava 1. ovoga člana može da se produži nakon isteka roka od sedam godina uplatom propisane naknade.

Ako vlasnik vozila u roku od 30 dana od isteka prava korišćenja ne uplati propisanu naknadu, gubi pravo korišćenja izabranih registarskih tablica i registarske tablice se oduzimaju, a saobraćajna dozvola poništava bušenjem."

Što bi značilo da samo vlasnici vozila koji podnesu zahtev za određene znakove na registarskim tablicama na svom vozilu, podležu ovim nametima.

Molim Vas da pogrešno protumačenim odredbama ne dovodite narod u zabludu i tako ne širite pogrešne informacije, ili da bar jasno precizirate o kojim odredbama je reč.

p.s. naravno, svakako se slažem da su nameti vezani za registraciju i oporezivanje vozila previsoki i da se propisi radikalno moraju promeniti

miloica

pre 7 godina

OBRAZAC tablice je star 7 godina!

Licno ja sam auto registrovao pre dve godine i dobio NOVU tablicu, tako da je moja tablica stara samo dve godine i ne vidim razlog za zamenu zbog istrosenosti ili pohabanosti folije!

To bi trebalo da objasne nadlezni! Ili da se tablice menjaju sukcesivno, kako su i dobijane, jer nisu sve stare sedam godina!

Super

pre 7 godina

Automobili i nameti u vezi njih treba da poskupe 1000 puta. Javni prevoz da pojeftini i da drzava nagradi nas koji ne zagadjujemo okolinu. Znaci ukoliko se na tebe ne vodi auto dobijes 10 posto otpisa poreza ili sl. Automobili nas guse i unistavaju planetu. Glupo je nagradjivati vozace

Hm

pre 7 godina

Stvarno neverovatno. U svim zemljama EU a i sire, tablice ostaju dok god je vozilo u funkciji. Danas, jos uvek, imate priliku da u Italiji vidite stara vozila sa malim crnim tablicama napred, U Ceskoj i Madjarskoj vozila sa tablicama koje su izdate pre uvodjenja novih, bez plave trake sa strane i oznake drzave... Drzava vodi racuna o svojim gradjanima svuda sem u Srbiji, ovo je sramota, velika sramota.
(Milan, 21. januar 2017 19:10)

Od takvih stvari se puni budzet. Iz budzeta se placaju penzije.
Znaci ti bi da penzionere zakines za penzije, kako bi mogao da supas koji litar vise? Sramota, velika sramota...

kada bi se znalo o čemu se piše

pre 7 godina

@simke..Kakve veze ima Vučić sa ovim zakonom?Kada je donet 2009 znalo se za zamenu a što je to došlp da se uradi za vreme Vučića je sasvin druga stvar.

Milos. P

pre 7 godina

У нормалним земљама се буџет пуни од производње,извоза,... !


Od takvih stvari se puni budzet. Iz budzeta se placaju penzije.
Znaci ti bi da penzionere zakines za penzije, kako bi mogao da supas koji litar vise? Sramota, velika sramota...
(Hm, 21. januar 2017 21:53)

toma

pre 7 godina

@Ujak Sem
niste rekli koliko placate osiguranje godisnje...minimalno 1000/1500/2000 $ u zavisnosti u kojoj ste kategoriji .
a pojam registracije u srbiji ukljucuje i osiguranje za 12 meseci . i kosta sve ukupno 100/250€
pozz

Pera

pre 7 godina

Prvo ovo je glupost samo po sebi. Ako treba zameniti tablice mozda covek hoce isti broj tablice. Drugo ja sam promenio 3 automobila u medjuvremenu i samo oni koji jos uvek imaju automobil koji su imali pre sedam godina ce platiti tablice. Tako da vam racunica nije tacna. Manje od 1/3 vozila ce menjati tablice.

Боки

pre 7 godina

Не би било лоше када би престали са дискриминацијом ћириличког писма на таблицама тако што би користили само оне симболе који постоје у оба писма, другим речима слова АВЕЗЈКЛМНОРСТУХ. Комбинацијом три слова и четири броја може да се направи 22.400.000 комбинација што је сасвим довољно за ову земљу, ово подразумева и укидање регистарских подручја што даје на приватности власништва над возилом. Такође, склоните онај чудовишни грб и промените фонт.

Novosađanin

pre 7 godina

Ja sam razočaran obavezom zamena tablica. To je pljačka naroda. Da se zna takođe sam protiv ćirilice na tablicama. Srpstvo se ne čuva na tom mestu, ima gde mu je mesto a to nije ovde.

Laza

pre 7 godina

Bili ste zluradi kad su poskupele cigarete, a? Tražili ste da budu 600 dinara po paklici? Lepo sam vam rekao, nemojte ljudi tako, doći će i na vas red. Smejali ste mi se.
Ja sam za 7 minuta biciklom na poslu, a za 4-5 u centru grada. A vi?

Svi u glas

pre 7 godina

Nazalost ovu odluku i zakon nije doneo Vucic. Ovu odluku je doneo Dacic+Tadic, sada vec davne 2010-2011. I za ovo se znalo. Jedino sto se ne zna jeste da li cemo dobijati nove tablice sa starim brojevima ili nove tablice sa novim brojevima. I da ne dodje do zabune i bez obzira da li cemo biti pametni na ovim izborima ili ne, ova odluka ce se sprovesti. A zasto? Jer ne znamo...

Боки

pre 7 godina

@Novosađanin
Где? У цркви? Погледај слова на бугарским или босанско-херцеговачким таблицама, само ћирилица.

Vlada M

pre 7 godina

Izbaciti ščćžđwxyq slova nepotrebna su ružna neprirodna i ne vide se. Sa njima ima 961,000 kombinacija a bez njih 484,000, a ako bi bila tri slova i dva broja za Beograd onda 1,064,800 kombinacija. Izbaciti ćiriličnu oznaku grada, podebljati brojeve, slova i grb. Jednom izdata tablica da važi večno.

Stefan

pre 7 godina

Treba promeniti samo grb (obavezno ostaviti cirilicu ispod grba) i izbaciti one tacke zareze i ostale gluposti iz tablice. Naravno izbaciti sva slova koja nisu standardna nasu cilicu i latinicu ali i W Y. Nece kod nas biti ni u jednom gradu vise od milion vozila u narednih 100 godina tako da nam ne treba kombinacija toliko. I naravno napraviti da svako vozilo ima trajnu registraciju dokle god je u istom gradu.

Goran

pre 7 godina

Ma sta se zalite, izabrali ste SNS i Vucica, oni su doneli ove odluke i zakone, u cemu je problem sada? Kome ne odgovara neka glasa sledeci put drugacije, ko ne moze da ceka neka ide iz zemlje negde drugde da zivi. Kome je ovo ok, neka uziva.

DOKTOR

pre 7 godina

Da li ja,koji sam registrovao auto u februaru 2016god,dakle pre skoro godinu dana,moram da menjam tablice? Ili moje imaju rok trajanja jos tih 6god? Logicno mi je ovo drugo ali sobzirom gde zivimo....

21

pre 7 godina

?Zašto saobraćana? Il se i ona ostetila?
(D, 21. januar 2017 17:21)

kad menjas tablice dobijas nov reg. broj na tablici, samim tim moras i novu saobracajnu, posto registarski broj se ne nalazi na cipu vec je odstpan na samoj s.dozvoli

Kecman

pre 7 godina

@Super
Pogledajte malo ozbiljne analize, svi automobili na svetu za godinu dana ispuste manje štetnih materija od JEDNE fabrike ko zna čega u Kini ili SAD. Teška industrija, protiv toga se bori čoveče, ako već moraš protiv nečega.

made in great britain

pre 7 godina

Ovde u Britaniji ljudi nisu bogati kao u SRB da svakih 7 godina menaju tablice na kolima. Tablice su dozivotne. Niti imaju drndanja sa menjanjem kod kupoprodaje istih. A i vi u Srbiji svasta trpite.

Dragan

pre 7 godina

A ja imam nove tablice, stare godinu i tri meseca i već je počela da se skida crna boja sa brojeva i slova, što znači da za par meseci moje tablice će biti bez crne boje, a ja bez 4 hilj. din! I ko je tu kriv? Verovatno ja, nisam prilagodio brzinu uslovima na putu!

Kun

pre 7 godina

Jedini zaključak: narod je pun para! Devizna štednja milijardu evra, koliko stoji u slamaricama a tek koliko šalje rodbina iz inostranstva svakog meseca. Sjajno mi živimo i samo napred, pozdravljam. Još jače, još skuplje. Narod je pun para!

i niko i nikad, jaaaaaa!

pre 7 godina

@simke..Kakve veze ima Vučić sa ovim zakonom?Kada je donet 2009 znalo se za zamenu a što je to došlp da se uradi za vreme Vučića je sasvin druga stvar.
(kada bi se znalo o čemu se piše, 21. januar 2017 19:19)
Ima veze sa Vucicem, jer ako nista ne uradi povodom promene tog glupog pravila isti je kao i oni koji su ga doneli. ;)

boris

pre 7 godina

I treba da se skidaju klime sa zgrada. Što ste dopustili da vas majstori vozaju pa ugrađivali kako je njima lakše. Taj položaj na fasadi je obično i najlošiji.
A za tablice, kad bi harem sad neko pametan seo i napravio bez naših slova. Nema više potrebe, Beograd več ima 4 cifre, što su hteli sa izbegnu. Nadam se da će sad neko ko zna matematiku i kodne rasporede uraditi posao kako valja. Da pojasnim, u čipu je upisana oznaka tablice u ascii kodu, tako su ćć i čć i cc ... (svih 9 kombinacija) u čipu CC, 9 kola ista tablica međunarodno gledana. Pa ako napolju traže jednog i ostali su u problemu.

Victor

pre 7 godina

Sve ovo je posledica ne sposobne vlade. Realan izbor prihoda nemaju i kao posledica toga, udri gde god možeš.... Ali zato puna usta "uspeha" i pokliča "najjači u regionu". Dok okolne zemlje napreduju mi bojimo vozove i borimo se protiv "državnih udara".

munja

pre 7 godina

Mora to tako, sve više ljudi odlazi iz zemlje a valja nahraniti razne državne plate... U nekom momentumu vremena, mi koji ostanemo ćemo doći do tačke kad ne može dalje ovako iako, nažalost, može još dugo.

Milan

pre 7 godina

Stvarno neverovatno. U svim zemljama EU a i sire, tablice ostaju dok god je vozilo u funkciji. Danas, jos uvek, imate priliku da u Italiji vidite stara vozila sa malim crnim tablicama napred, U Ceskoj i Madjarskoj vozila sa tablicama koje su izdate pre uvodjenja novih, bez plave trake sa strane i oznake drzave... Drzava vodi racuna o svojim gradjanima svuda sem u Srbiji, ovo je sramota, velika sramota.

Goran

pre 7 godina

>> Jedino mi kod vas nije jasno zašto se na tablice stavljaju slova Č,Š,Đ >> i sl., a skoro svaki drugi auto vidim s tim kombinacijama.

Stavljaju se zbog broja mogućih kombinacija tri broja i dva slova.
Kada se ne bi koristila ta slova broj mogućih kombinacija bi bio 10 x 10 x 10 x 23 x 23 = 529.000, što nije dovoljno jer oko 600.000 vozila u Srbiji ima BG tablice.

Kao i mnoge druge stvari u Srbiji sistem su osmislile neznalice. Da su koristili dva broja i tri slova izbeglo bi se Š,Đ....

aleksa

pre 7 godina

kao od secera da su ih napravili pa se istopile do sad... a uskoro ce se placati registracija prema kilometrazi... vise vozis, vise platis... zagadio si planetu vise... i bas si joj pomogao kad si tamo nekom dao vise love...

chox

pre 7 godina

Umesto da se stimulise voznja na TNG jer najmanje zagadjuje zivotnu okolinu kao u vecini zemalja Evrope kod nas se ti vozaci kaznjavaju , smejurija teska

Бобан

pre 7 godina

Волео бих да знам да ли постоји још нека држава на свету са овим прописом, пошто у Европи нема...

Meister Jakob

pre 7 godina

Stalno vam izmišljaju neke nove harače.
U normalnim zemljama tablice traju dok traju, saobraćajna se ovjerava u radionici za tehnički pregled, jedino je svake godine potrebno produžiti osiguranje, i naravno platiti tehnički.

Harun el Rašid

pre 7 godina

Pokušavam da u ovakvim situacijama budem sažet, ali duhovit, na svu ovu muku koja nas snalazi. Nažalost, to mi više nikako ne uspeva. Možda će se nekom učiniti da ovo nema veze sa temom, ali molim admina da mi objavi komentar.

Znate, Nemci i Japanci prave kola o kojima govorimo, da nije njih mi auto nikako ne bi vozili. Rusi i Amerikanci lete u svemir, da nije njih, ni čoveka ne bi bilo u svemiru. E sad, gde se tu uklapaju naše političke elite, gde smo tu svi mi? Mi bismo mogli da lepimo nalepnice i izmišljamo glupe takse i namete. Dakle, tamo negde u belom svetu, hiljade i hiljade pametnih ljudi nešto radi i pravi, ali će eto neko od nas da slika to tehnološko čudo od bmw-a ili honde fotoaparatom da dokaže da je tu sve u redu i kako treba. Ako ne to, onda će na neku raketu nosač, da stavi nalepnicu i time garantuje bezbednost posade, jer Bože moj, šta znaju neki tamo inženjeri u nekom institutu, koji je osnovan u vreme kada su naši preci koristili volovsku zapregu, šta je bezbednost, nalepnica je to. Nalepnica.

Ovo prevazilazi i Nušića i Orvela i sve moguće gluposti, stvarne ili nestvarne.

navijac

pre 7 godina

Znaci ovo je neverovatno, potpuno ispravno tablice ce ljudi morati da menjaju. Lepo sam ja rekao, tamo negde postoje ljudi kojima je posao samo da smisljaju kako ce nekim novim nametima da otmu pare od naroda!

Vlada Dublin

pre 7 godina

Eeee jos jedan od mnogobrojnih razloga zbog kojih Sam pobegao iz Srbije!! Pazi ti njih molim te,istekla garancija??Ovde u Irskoj dobijes jedne tablice kad kupis auto I to je to..Ako auto menja vlasnika,na saobracajnoj koja je inace od papira, napise se ime kupca I to posalje postom gde treba I oni posalju novu,kupcu na kucnu adresu.Znaci nema veze dal auto ima tablice drugog grada,preregistracija ne postoji!!Mi smo ne banana,nego plantaza citava banana od drzave!!!

Stavanger No

pre 7 godina

Stvarno nisu normalni. U Norveskoj auto prilikom prve registracije dobije tablice i registarski broj koji je isti dokle god je auto u voznom stanju

null

pre 7 godina

Siguran sam da bi moguce proizvesti 2 tablice za max 1500 din.Ako niste u stanju da ih radite za te pare,dajte na tender,neka ih privatnik radi.U Nemackoj tablice kostaju 12 eur,i urade ih na kiosku za 5 min,stalno se baziramo na Eu,a sada kada treba oplajckati vlastiti narod,niko ne spominje cenu tablica u Eu.U italiji auto 2000 god,nosi tablice iz te godine,nema menjanja.

Logika

pre 7 godina

Ma bolje da se vratimo na volovska kola i zaprege!Ovo je neverovatno,pa sto kupujem tablice ako moram da ih menjam,jel su to moje tablice ili ne?Ako jesu ja cu da ih promenim kad zardjaju i budu neupotrebljive!Ovo je lopovska drzava samo uzima a nista ne daje!I jos smo postali prvaci u porezima kao jedini u evropi,kad cemo biti po necem dobrom prvi?Jel ovo uzimanje da bi se opet dalo Partizanu da mogu da igraju?Ili je za Zvezdu mozda i njima treba?

Marko

pre 7 godina

ako uzmemo prostu racunicu 2 milona vozila ima u srbiji ko sto kazu..na registracije...porez za gorivo..i porez na delove za auto to mu dodje ovako grubo preko milijardu evra godisnje ciste pare u budzet..

Error404

pre 7 godina

Potvrdi da je sistem namenjen da se uzmu jos vise pare od gradjana. Zivim u Ch, moji otac je ovde od 1991 i dobio 1 par tablice. Do sada mu je ostao uvek isti broji tablica, a menjao jedno 7-8 automobila. Promenio je tablicu prvi put tek prosle godine, vise zbog formata iste nego zbog toga sto je izbledila (u ch ima 2 formata zadnje tablice, dugacka ili uska i sira). Zamenio je tablicu, registrarski broji je ostao isti. Platio je samo tablice, nikakav dodatan trosak.

QQ-LELE

pre 7 godina

treba da se raspise tendrer za tablice i firma koja punudi dozivotnu garanciju za tablice,ona da dobije posao. a ne da se namesta tender za jednu firmu

jo

pre 7 godina

Pa samo nek probaju, tablice se menjaju samo kad se ostete izgube itd...ako sve ovo prodje voleo bih da se organizuje neki protest gde se u jednom danu ne bi kupila ni kap goriva i tako jednom mesecno da se vlast koja bi trebalo da pomogne i sluzi narodu spusti malo na zemlju i smanji ove ogromne namete na SVE!!!!!

XXL

pre 7 godina

Zaboravili ste i obaveznu zamenu guma nakon šest godina koliki im je "vek" trajanja pa tako sad imamo uz njih tablice i prvu pomoć još samo fali da uvrste akumiulator.

Sasa

pre 7 godina

Kad bi bili slozni i organizovali veliki protest mozda bi i uspeli protiv ovakvih nameta!Grke ne volim al kod njih ovo ne bi proslo odma bi protesvovali,a mi pisemo komentare i nista sem toga!

auuu...

pre 7 godina

" Naime, veoma je bitno da folija bude neoštećena, čitljiva i jasno vidljiva, ne samo oku policajca već i radarskim sistemima i kamerama. "

E ovo je cista besramna laz! U Francuskoj postoje TRI vrste vazecih registarskih tablica za motorna vozila, zavisno od datuma njihove prve registracije i prmene vlasnika:
Crne koje su uopticaju vec vise decanija i koje vaze i danas pod uslovom da je isti vlasnik ili da vlasnik nije u medjuvremenu promenio adresu. Zute pozadi i bele napred, pod istim uslovima kao crne. I na kraju ove nejnovije koje se ne menjaju nikad pa cak i kad se vlasnik promeni do destrukcije vozila ili ako vozilo promeni drzavu. Ako dodje do ostecenja tablice (sto se cesto dogadja) dovoljno je otici kod bilo kog mehanicara koji ima adekvatnu opremu sa saobracajnom dozvolom i on ostacuje novu.
I da vidite cudo!!!! Automatske kamere itekako uspevaju da te uslikaju za sve moguce prekrsaje! Prebrzu voznju, nedovoljno odstojanje izmedju vozila, bahatu voznju, punu liniju, telefoniranje u toku voznje, nepropisno parkiranje nepostovanje prednosti pesaka na zebri i verovatno sam nesto zaboravio.
A da, saobracajne dozvole se menjaju samo u slucaju promene registarskog broja, a vozacke dozvole vaze do dve hiljade trideset i neke.

bikkojisedi

pre 7 godina

A шта тек да кажу они што су платили 80.000 динара са својим именом на њима? Нека опет искеширају државној бирократији те паре ако су луди.

Chicago

pre 7 godina

Živim u Chicagu gde se tablice menjaju jedino kad su skroz oštećene, inače ih prave u zatvoru i zamena je besplatna. Godišnja registracija vozila iznosi 101$bez ikakvih tehnički pregleda, prve pomoći, zimskih guma......

Boki

pre 7 godina

Živim u Češkoj a na jednom autu imam tablice tačno 13 godina a na auto prikolici 20 godina.Ovde se tablice menjaju samo ako jednu izgubiš ili je oštećena a inače imaju NEOGRANIČEN rok upotrebe.

Mile

pre 7 godina

Pa ljudi, kako ne shvatate...?
SNS mora od necega da finansira svoje botove i partijski kadar. Kada usfali novca, op "ajmo tablice nove" ili "op, ajmo penzije i plate" ili "Ajmo da poskupi autoput"... Ili sve odjednom...
Ali nama je super. Eno zene marsiraju protiv Trampa, a to sto jos malo niko leba nece jesti zbog Vucicevih lopova, to nije alarmantno.
Dole Tramp!

Bruce Lee

pre 7 godina

Po ko zna koji put počinje negodovanje i hrabra borba za bolje sutra iz tople fotelje kuckajući poruke...nikada nama bolje biti neće...

Rajko

pre 7 godina

Cudno da se politicari ne dosete da vozila treba da se registruju svakog meseca uz zamenu tablica jedanput godisnje. Takodje bi bilo interesantno da razmisle o uvodjenju posebnog poreza na svaki mobilni telefon a naravno i onima koji nose rucni sat. Takodje moguce je i naplatiti porez svima koji nose kisobran. Ma ima tu bezbroj mogucnosti, nasi politicari su mastoviti i alavi. Kada ce ovom drzavom da pocne da vlada krupan kapital kao na zapadu, a ne gladni i alavi politicari? Ali, krupnog domaceg kapitala gotovo i da nema, politicari pomazu samo strane firme i placaju im za za svako otvoreno radno mesto. Nasim preduzetnicima naravno ne. A zatim, politicari opljackan novac iznose u inostranstvo a ovde " nemaju nista". I to je to.

glupander

pre 7 godina

A da se uvede u Zakon da vozilo prate jedne te iste tablice dokle god su kod istog vlasnika. Kada se oštete, tražiti zamenu i sve ok!

Andromero

pre 7 godina

Meni su prosle godine, 5 godina od registacije sa novim tablicama na tehnickom uocili da nemam jedan podatak na saobracajnoj (tezinu vozila) i morao sam da platim novu saobracajnu. Karticu su mi izdali ali je nisu produzili vec su zadrzali da istice u februaru 2018. Sad znam i zasto. To je taj zakon. Lopovska drzava.

Klimaktericni

pre 7 godina

A kako cemo da se iznenadimo za kad budemo morali da skidamo klima uredjaje sa zgrada. Zakon je stupio na snagu 1. januara ove godine. Opet ce da bude iznenadjenja

bojan

pre 7 godina

Pa sad ovako,ja sam platio zamenu tablice i saobracajne ybog promene istih koje bi trebalo da vaze neograniceno! Draga naso drzavo i nasi politicari,zbog vase nesmotrenosti i neobezbedjivanja kvalitetnih materijala za proizvodnju tablica terate narod da plati po ko zna koji put vase greske!? Ako vi smatrate da trebamo mi kao vlasnici automobila da platimo to pored svih ostalih vasih gresaka koje placamo,hvala vam unapred

alienware

pre 7 godina

Kod nas platis tablice,tvoje su .Samo moras da ih vratis ,mada ne moras ako hoces da ih zadrzis,do kraj.Tablica nema rok trajanja ,osim ako je ostecena da se bojevi i slova ne vide.Toliko od mene iz Ontario.

malisa

pre 7 godina

Od takvih stvari se puni budzet. Iz budzeta se placaju penzije.
Znaci ti bi da penzionere zakines za penzije, kako bi mogao da supas koji litar vise? Sramota, velika sramota...
(Hm, 21. januar 2017 21:53)
---
Ma nemoj?!! Pa ima kako se i za koje svrhe puni budžet! Ako misliš da svaka glupost koja se smisli treba i da se ispoštuje, ne bi li se pokrpile rupe tamo gde neko uzima, samo napred ti plaćaj, ja neću. Konkretno ovo sa zamenom tablica je čista pljačka, ništa drugo.

Miloš

pre 7 godina

Od takvih stvari se puni budzet. Iz budzeta se placaju penzije. 
Znaci ti bi da penzionere zakines za penzije, kako bi mogao da supas koji litar vise? Sramota, velika sramota...
(Hm, 21. januar 2017 21:53)
Prijatelju, znanje i informisanost su ti nula! Penzije se isplacuju iz doprinosa koje su ljudi sebi uplacivali ili im je uplacivao poslodavac. Znaci drzava je decenijama koristila te pare i na kraju dodje neko i smanji ti penziju ili ostavlja glupe komentare!

DOKTOR

pre 7 godina

Iz principa necu da im vratim tablice i saobracajnu. Prijavicu da sam ih izgubio 10 dana pred istek registracije(pred istek sedme godine)i neka mi izdaju nove tablice i saobracajnu,ove koje sam platio NE VRACAM!

HR

pre 7 godina

Kod nas su od 07/2016 u upotrebi tablice s oznakom EU. Tko hoće promijeniti, može, tko neće, ne mora, vozi sa starima. Tablice vrijede neograničeno. Cijena para tablica je 65 kn (cca. 9€). Jedino mi kod vas nije jasno zašto se na tablice stavljaju slova Č,Š,Đ i sl., a skoro svaki drugi auto vidim s tim kombinacijama. Kako da stranac pročita takva slova. Uglavnom, čisto izvlačenje para ovo s izmjenom.

Dejan Milosavljević

pre 7 godina

Podržavam odluku.Metaforički što više ovaca,više vune...kome se ne svidja,nek izadje iz stada,tj.van granice...pogotovu mi radnici...prosto...

bikkojisedi

pre 7 godina

E jesmo ovce od naroda da nema dalje. Ako nas proizvodjac tablica daje samo 7 god garancije treba ga hitno promeniti i nabaviti od istog proizvodjaca kao i sve ostale zemlje koje nikad ne menjaju tablice.

Ujak Sem

pre 7 godina

U Delaveru godišnja registracija $40 bez obzira na kubikazu. Tablica (samo jedna se dobija) se ne naplaćuje. Dobijaja se prilikom prve registracije i traje dok se vidljivo ne ošteti.

stef

pre 7 godina

kolika je ovo nebuloza vidi se i iz toga da ce nam menjati registarski broj.
ako je vec u pitanju bezbednost, a nije, dajte mi nove tablice sa istim oznakama i molim lepo. 2000 bi takodje bilo previse za tako nesto, ali bi makar imalo gram logike.
ovo je van svake pameti i zdravog razuma.

blinkikoala

pre 7 godina

Sto bi se menjala saobracajna ako se menjaju tablice,valjda se dobijaju tablice sa istim registarskim brojem samo nove...Voimje oca

Bane

pre 7 godina

I aj sad neka neko kaze da su ove mere uvedene zbog sigurnosti u saobracaju a da nije cista pljacka i punjenje budzeta. Strasno je sta ovaj narod sve trpi. U poslednjih 5 godina nisam cuo da je nista pojeftinelo, ama nista.

glhf

pre 7 godina

Znači da je rok trajanja 2 meseca, na 2 meseca bismo menjali tablice? Obezbedite nam da ne moramo da ih menjamo ili nam platite zamenu, prosto.

Aca

pre 7 godina

Krajem sledece godine moram na reatest fabrickog plina uz neke prepravke i da menjam tablice i saobracajnu dozvolu. Uz to mi kao slag na tortu dodje i registracija, a i veliki servis je tu negde. Po svoj prilici drzava od mene nece dobiti ni dinar jer planiram da prodam auto. Muko moja predji na drugoga.

мука ми је

pre 7 godina

Пошто ће ми и ово "улепшати" живот , када буду избори морам гласати ове глобаторе,незналице,пљачкаше,преваранте и најфиније лажове!! Да ако им будем баксуз и никада се више не појаве у нашој лепој домовини !??

Lemi

pre 7 godina

A hvale se suficitom. Pa dok narod placa ovakve i slicne namete i rezanje po plati bice i suficita. PA DOKLE VISE PO NASOJ GRBACI! SRAMOTA!

Xfile

pre 7 godina

Iz principa necu da im vratim tablice i saobracajnu. Prijavicu da sam ih izgubio 10 dana pred istek registracije(pred istek sedme godine)i neka mi izdaju nove tablice i saobracajnu,ove koje sam platio NE VRACAM!
(DOKTOR, 22. januar 2017 09:26)
@
Slobodno zadrzite stare tablice i saobracajnu ali ipak morate platiti za nove. Dobar je princip ali trosak je neizbezan.

Rango

pre 7 godina

E sad da smo pravna država i da se tuzi zbog uzimanja nameta bez potrebe ili barem da se izadje na ulice i protestuje da se mjenja glupi zakon.

Nervozni

pre 7 godina

Malo mi se oljuštila crna boja na jednoj tablici. Tablice stare godinu i po dana, a pošto sam sad saznao da je garancija 7 godina, tražiću da mi je zamene u garanciji.

s kv

pre 7 godina

U Grčkoj, i dan danas, ima toliko različitih tablica, da ne veruje čovek. Ima onih od pre 40 godina, a ima i ovih novih, evropskih. Sve zavisi koliko je vozilo staro. A mi koji i nismo u EU menjamo svaki čas. Ako! Nek nastave da nas prave budalama!

UltraBG

pre 7 godina

Stvarno neverovatno. U svim zemljama EU a i sire, tablice ostaju dok god je vozilo u funkciji. Danas, jos uvek, imate priliku da u Italiji vidite stara vozila sa malim crnim tablicama napred, U Ceskoj i Madjarskoj vozila sa tablicama koje su izdate pre uvodjenja novih, bez plave trake sa strane i oznake drzave... Drzava vodi racuna o svojim gradjanima svuda sem u Srbiji, ovo je sramota, velika sramota.
(Milan, 21. januar 2017 19:10)

Od takvih stvari se puni budzet. Iz budzeta se placaju penzije.
Znaci ti bi da penzionere zakines za penzije, kako bi mogao da supas koji litar vise? Sramota, velika sramota...
(Hm, 21. januar 2017 21:53)

Au, kakav spin! Pa, ti druze, kao da si kod Vucica licno isao na casove.

Dragan

pre 7 godina

Ako ne zelite vise da budete mazohisti sacekajte izbore, a do tada jace i jace pljass to nam radi... bicuj Mishko... e sta sve dobijes kad zaokruzis pogresan brojcic.

Emigrant

pre 7 godina

U Njemackoj niti jedan dokument ako nije imao rok trajanja a saobracajna,tablice, licna( stariji od 40 ) i jos dosta dokumenata nikad se nemoraju mjenjati naravno ako nedodje do gubitka,ostecenja, a isteka roka nema,kao ni novcu marke se jos mjenjaju u banci itd...

BWresident

pre 7 godina

Zar ne moze jedan dokument da bude vozacka i licna karta? Koja je razlika? ID je ID. Obe imaju fotku.

Ko nema polozeno za vozacku njemu samo licna ko ima polozeno njemu samo vozacka. Koji ce nam djavo dva dokumenta kada su isti.

Ajde barem nesto uprostite a ne samo otezavate.

Dajte preko te e-uprave i da stizu zamene licnih karata na kucnu adresu.

Dzon

pre 7 godina

Video neki bahati covek da moze da se bahati sa nesrecnim narodom,pa ne ume da se otkaci nikako! Nesrecnici od svoje muke propistase,ali glas ne digose..

aleksandar grozni

pre 7 godina

Da je sve ovo obecao veliki vodja pre izbora,da li bi glasali za njegove,,genijalce,,?.mislim da nebi.Ja se njima divim kako nas prave budalama na sve moguce nacine i prosto se cudim ovim njihovim idejama kako da nas osiromase sto vise.Oni kao da se trude da sto vise pismenih oteraju iz ove zemlje,jer sa polu pismenima i nepismenima je mnogo lakse manipulisati.Da se vise ne zavaravamo,ovo je njihov taj cuveni,,ekonomski,,program otimati na svakom koraku,izmisljati nacine kako uzeti narodu sto vise,smanjiti plate,oduzeti deo penzije,ala im je program kao da ga je neki sloser pravio.

Harač

pre 7 godina

Da je cisto uzimanje novca,je dokaz da zdravstvene knjizice jos nisu gotove,uzeli pare a nisu odstampali.I sad nema para za stampanje novih.

zarko

pre 7 godina

Taman bi ovu zamenu tablica dizajneri mogli da iskoriste i da ubace neku pravoslavnu ikonu ili još bolje lik AV umesto grba. Samo tako bi zamena tablica imala nekog smisla. Ovako je to čista alanfordovska pjačka.

Душко

pre 7 godina

Највећи је проблем што смо ове садашње таблице већ платили, сад када купите нове ове старе им враћате. Е сад што ти враћам оно што је моје, тј ја сам те таблице платио, значи моје су и имам право да их задржим. Ово би требала да буде бесплатна замена о трошку државе или полицијске управе.

urke

pre 7 godina

Savrsen članak! Malo je ovakvih realnih osvrta, kao da neko, boze mi prosti, brani da se remeti ružičasta realnost. Objašnjenje o tablicama boli mozak, najozbiljnije.

Milorad

pre 7 godina

Zivim u Americkoj drzavi Illinois. Tablice nemaju rok trajanja ali zato pise u zakonu da ako korodiraju ili budu toliko ostecene da nisu vise upotrebljive, drzava ih menja BESPLATNO. Kratko i jasno.

BeCk

pre 7 godina

Ima poseban sektor koji samo smislja kako narodu da uzmu pare!Samo se cudim kako nas jos nisu cipovali i vazduh poceli da naplacuju pa da pocnemo na skrge da disemo..
Plate dole a sve puta 2, registracija ponovo otisla gore!Ooo Srbijo

ronin

pre 7 godina

Zamenite tablice s istim novim i pozovite svakog vlasnika vozila...,jednostavno zar ne?! Ali vama to nije u interesu...! Najbolje da se tablice menjaju na 7 dana,ima da se nakupite para da se u*erete!!!

miki

pre 7 godina

Predsednice vlade....sto si slagao da ce 1.januara da se spusti cena registracije za 30% automobilima preko 2000kubika.....extra porez..luksuz na auto star 15god. 100 000din registracija..jos ste i poskupeli ekolosku taksu.porez i tehnicki...ajde sad podnesi ostavku i reci da si nas slagao

Mare

pre 7 godina

Imam sestre na novom.zelandu...cisto informacije radi....sestra mi vozi dzipa od 4200kubika..godisnja registracija je 50e godisnje..da 50e godisnje..na prosecne plate od 3000dolara...a kod nas je 1500e registracija za isti taj auto na plate prosecne od 300e....litar dizela je tamo 75din....kod nas 155din..e tako druze premijeru

Branko

pre 7 godina

Sve je ovo zalosno. A najzalosnije u celoj prici je to sto nas, vozace tretiraju kao najgore kriminalce. Dok dileri,huligani...prolaze bez ikakvih ili samo usmenih kazni

Ненад

pre 7 godina

Само ударајте по џепу, може нам се! Стандард нам је швајцарски! Срамота ме је колико нам добро иде.

Veroljub

pre 7 godina

@stef, 21. januar 2017 23:42

Tacno, ako je u pitanju "folija" onda neka samo izrade nove tablice s istim brojem. Prilikom registracije vratite "zastarele" tablice, a oni vam daju iste takve. Nema menjanja saobracajne, samo zamena tablica gde se folija "izandjala" sa novim koju mogu da slikaju radari. :=)

N3k0 tam01

pre 7 godina

Kome narod da se žali da ovo ne uspe i da ne bacamo pare na ovakve gluposti? Koje su to institucije? Kako da zaustavimo pljačkanje naroda?......

Vlada

pre 7 godina

Ovaj internet je stvarno opasan fenomen. Zar se ne osećate svi sada kao da ste reagovali i da ste im "rekli"? A ustvari niste. Ovo je samo ventil gde se ispusti para i nastavi tiho dalje. Potrebno je nešto konkretnije. Protest, ili makar inetrnet peticija ministarstvu.

Jovan Mitrović

pre 7 godina

Какав бизнис у организацији државе. Без конкуренције, монополистички. Хоћу и ја да имам фирму која се зове држава. Одмах бих предложио да се бар у почетку таблице мењају сваке године при регистрацији, онда бих скратио регистрацију, и наравно таблице на пола године и на крају увео месечну регистрацију и замену таблица. Фирма би ми цветала.

veliki brat

pre 7 godina

Koliko sam ja upucen tablice se proizvode od aluminijuma koji je reciklazni materijal i ima minimalni gubitak pri reciklazi i moze da se reciklira veliki broj puta. Vratis tablice oni ih pretope i naprave nove i opet ti ih prodaju? Ja cu da osnujem firmu koja ce da se bavi prikupljanjem i reciklazom starih tablica...ah da, to je vec uzela firma velikog brata. PLJACKA

Tablice

pre 7 godina

Vidim da vecia nece da vrati ili zameni tablice. A ko vas sta pita? Napisano je da posle 7 godina sledi zamena tablica i saobracajne. I to je to. Hteli ne hteli kada dodjete da registrujete auto posle 7 godina trazice vam uplatnice za to. I ne, nece vam dati isti broj tablica jer onda ne bi mogli da naplate novu saobracajnu. Jedini nacin da se ovo izbegne je da se organizuju udruzenja vozaca(da smo bar kao Englezi pa da ih imamo i da tuze drzavu. Medjutim niti takva masovna udruzenja postoje niti so mi kao pojedinci dovoljno slozni. Nas komfor nam je vazniji od opste koristi. Jer nekom ce ovih novih 30€ nameta biti veliko kao kuca dok ce nekome to biti smesna cifra. To se vidi i po tome sto kukamo na cenu goriva a po gradu ne moze da se vozi u proseku brze od 25-30 km/h od broja automobila koji su na ulicama. U Britaniji je pre par godina gorivo poskupelo za 2 penija. Udruzenje vozaca je pozvalo svoje clanove na bojkot. Tih dana su neke pumpe skoro bankrotirale jer jedva da su prodale stotinak litara goriva. Posle takve reakcije vozaca cena je vracena za ta 2 penija i jos 1 pride jer je Udruzenje to trazilo da bi ukinulo bojkot. A mi se nikada tako necemo organizovati. Zbog toga i mogu da nam rade ovo sto nam rade. Jer sta god nam nametnu plticemo samo da bi nase pozadine smestili u udobno sediste automobila umesto da se narednih 7 dana vozimo .gradskim prevozom i ne kupimo ni litar goriva. Mislite o tome pa.javite sta ste smislili.

sale

pre 7 godina

Cista pljacka i jedinstven izum na evropskom nivou. Na putevima mozemo videti strane automobile sa veoma starim tablicama iz vremena pre EU. Na ovaj nacin profitira drzava, proizvodjaci tablica (i ko zna ko jos), a kompletan ceh placaju gradjani Srbije koji su potpuno nezasticeni kao i po vecini ostalih pitanja. Najtuznije je to smo najsiromasniji u okruzenju ali vec tradicionalno placamo najskuplje takse, akcize, sada i vestacke zamene tablica....

nikola

pre 7 godina

gdeje ta EU da u celosti uskladi yakone a ne sano ono sto EU odgovara. U normalnim zemljama vlasnik vise automobila placa kao da ima samo jedan auto jer logcno jedan covek moze da vozi samo jedan auto. isto tako i yakon o upaljenim svetlima preko dana normalne zemlje i to ukigaju, vazno je da nam benzin svaki dan skuplji ya po jedan dinar. Bas dobar izvor punjenja budzeta.

fo3

pre 7 godina

O kom članu ZOBS-a je reč?

Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila, tj. član 29. propisuje:

"Pravo korišćenja IZABRANIH znakova na registarskim tablicama iz člana 28. ovoga pravilnika je subjektivno i lično pravo, a važi sedam godina od dana izdavanja registarskih tablica i ne može da se prenosi na drugo lice, osim u slučaju smrti vlasnika vozila.

Pravo iz stava 1. ovoga člana može da se produži nakon isteka roka od sedam godina uplatom propisane naknade.

Ako vlasnik vozila u roku od 30 dana od isteka prava korišćenja ne uplati propisanu naknadu, gubi pravo korišćenja izabranih registarskih tablica i registarske tablice se oduzimaju, a saobraćajna dozvola poništava bušenjem."

Što bi značilo da samo vlasnici vozila koji podnesu zahtev za određene znakove na registarskim tablicama na svom vozilu, podležu ovim nametima.

Molim Vas da pogrešno protumačenim odredbama ne dovodite narod u zabludu i tako ne širite pogrešne informacije, ili da bar jasno precizirate o kojim odredbama je reč.

p.s. naravno, svakako se slažem da su nameti vezani za registraciju i oporezivanje vozila previsoki i da se propisi radikalno moraju promeniti

Mihajlo

pre 7 godina

Drage kolege vozači, molim sve vas da razmislite, ako nama prave tablice NAMERNO sa rokom važenja od 7 godina (da bi plaćanjem punili budžet političarima na vlasti), razmislite, molim Vas koliki rok važenja ćemo MI dati aktuelnoj vlasti??? Kada budu izbori, razmislimo o rokovima važenja, o njima možemo zajedno odlučivati!

pobegulja

pre 7 godina

Treba da neko tuzi drzavu i da se dokaze da tablice mogu da traju preko 20 godina.
Pa onda tuziti tog pametnjakovica koji je izmislio nesto sto nije tacno

Revolucionar

pre 7 godina

A tek reatest fabričkog plina je vrh. Naši stručnjaci će da utvrde dal valja ono što je proizveo renomirani proizvođač automobila.

Ivan

pre 7 godina

Nema kraja bezobrazluku!! Dosli smo dotle da je krenuti kolima bilo gde postala takva presija ljudi vise negledaju kuda voze nego su svi optereceni kaznama !!! Pola semafora upozorava trepcucim zelenim svetlom dok druga polovina pali zuto odmah i tu naravno stoji saobracajac , a posto je zuto isto kao i crveno eto kazne u visini dve prosecne plate ! Sve u svemu samo je otimanje para od naroda u pitanju . A da nepricamo o ekstra srpskom luksuzu o opel vektri 2.2dti staroj 13 god za koju je registracija 60000 din !!! Ali kad smo ovce i treba da nas sisaju redovno a kad im treba neka para onda i vanredno. Pozz za sve

eto

pre 7 godina

prvo da pohvalim novinara zato sto je znake navoda upotrebio za "redovan atest". drugo ja se odavno ne iznenadim kad procitam da uvode neku novu besmislenu taksu. moj odnos prema srpskim porezima i taksama je isti kao mojih predaka prema turskom haracu. drzava i paraziti u okviru iste uzimaju koliko im treba, a ne koliko bi trebalo. naobicnija drumska banda.

Hogar

pre 7 godina

Да ли се још негде мењају таблице после 7 година? Баш ме занима... Моја је добро одолела "зубу" времена.

Pedja

pre 7 godina

Bravo, bravo...odlican tekst. Kratko, jasno, bez zavlacenja i okolisanja. Jednostavno, razumljivo...Pohvala autoru teksta. Otimacina i samo otimacina je moto ove vlasti. Vlast mora da angazuje drzavu i drzavne firme da rade i prave profit koji puni budzet. Ovi haraci su dokaz da ova vlast NIJE SPOSOBNA da napuni kasu nikakvim radom osim OTIMANJEM OD NARODA. Klasicna super hik ideologija, otimaj od siromasnih da bi dao bogatima. I sve bi to bilo u redu da su plate evropske minimum 2.000 evra onda ne bi bio problem davati sav harac vladarima ali od plate koja je 200 evra... pa batice sjasi malo sa nase grbace i uderi drzavu da puni budzet. Kao sto je neko uporedjivao standard kod nas i Nemackoj. Plata oko 3.000 evra gorivo 1 evro, Srbija plata 200 evra gorivo 1.20 evra????

Milisav

pre 7 godina

Ma ovo je super. Probajte da promenite prebivalište na drugu registracionu oblast. Morate u starom sup-u da ostavite stare tablice lično pa da odete u novi sup po nove tablice, a kola ne mogu da se voze bez tablica. Koliko para ode na putne troškove, nepotrebne takse, namete, tablice, a izgubljeno vreme i živce da ne pominjem.

molim lepo

pre 7 godina

Naravno da treba menjati tablice, ali uglavnom kada se oštete, kao što je i slučaj, već napomenuto u tekstu. Zapaženo je da većina tablica je u dobrom stanju, tako da je suvišno i nepotrebno njih menjati. Ima i onih gde su se oznake "izlizale" ili oštetile, pa je njih i potrebno zameniti.
Ne znam samo zašto se menjaju saobraćajne dozvole, jer se valjda neće promeniti izgled tablica?!

Bananaman

pre 7 godina

Ovo je zaista teška nebuloza. Rečeno je dovoljno o troškovima za vozače. Ali zamislite da postoji 2 miliona dosijea o svim tim registracijama i vozilima. Sad to treba negde uskladistiti i jovo nanovo praviti nove dosijee. Koliko radnih sati, prostora, papira i svega drugog treba za to?
A to za trajanje tablica sigurno ne piše u zakonu vec u nekom pravilniku. Promenite pravilnik.
Atest za tng, jos jedna glupost. Tehnicki za ceo auto košta od 0 do 2000 dinara uz silnu opremu a za vizuelni pregled instalacije toliko platiti? Banana država, kada nemaju posla izmislis ga ovako. ..

Svetislav

pre 7 godina

"Pritom je država povećala akcize i poreze na TNG toliko da se više i ne isplati voziti na plin, pa sve veći broj građana izgrađuje TNG uređaje." kojom matematikom se vise ne isplati voziti na plin? Ukoliko se vec poseduje ugradjeni sistem na benzicu, ne govorim u dodatnom ulaganju za ugradjivanje plina i tipa dizel manje trosi.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Goran, 22. januar 2017 11:03)

Pa naše tablice već imaju četiri slova i tri broja, to je i bez ovih 'kvakičastih' slova i pozajmica iz engleskog alfabeta (q, x, y, w) ravno 194.481.000 kombinacija... E sad što su ovi naši slepci rešili da dva od četiri slova iskoriste za 'registarsko područje' (kome to nešto znači kad je sistem objedinjen, sem možda pandurima da diskriminišu vozila iz drugih gradova da se slučajno ne zamere lokalnim moćnicima?) to je već njihov problem... No gde očekivati pamet od nekoga ko je u istom 'pismu' spojio Ć i W...

HR

pre 7 godina

U HR registracijska naljepnica, cca. 1,2€. A od ove godine uveli su i to da se godišnji porez na auto plaća na samom tehničkom pregledu. Na aute starije od 10 godina porez se više ne plaća. Uz ono da ne možeš registrirati auto ako si u evidenciji neplaćenih kazni za prometne prekršaje. Zeleni karton je besplatan. Prošle sedmice sam registrirao auto, Chevy Spark, 2010.g., tehnički, osiguranje s 50% bonusa, porez, cca. 2000 kn (266 €).

Gajan

pre 7 godina

Ovo više ne može da se izdrži zbog toga je u našem kraju drastičan pad stanovništva, prošle godine smo imali samo 7 prvaka iz cele opštine a oni samo udaraju po džepu dok mladi beže iz Srbije

Алекса

pre 7 godina

Ја сматрам да је све ово одлично. Треба све ове законе увести, али и још скупље наплаћивати. Само ћутите, ћутите још десет година ако хоћете. Очигледно вам ништа не фали и ништа вам није скупо, поштовани моји суграђани. У фацу нам се смеју, а ми се смејемо са њима...

miloica

pre 7 godina

OBRAZAC tablice je star 7 godina!

Licno ja sam auto registrovao pre dve godine i dobio NOVU tablicu, tako da je moja tablica stara samo dve godine i ne vidim razlog za zamenu zbog istrosenosti ili pohabanosti folije!

To bi trebalo da objasne nadlezni! Ili da se tablice menjaju sukcesivno, kako su i dobijane, jer nisu sve stare sedam godina!