Sreda, 11.01.2017.

19:50

Teške optužbe za Ferero: Nutela je kancerogena?

Kompanija Ferero pokrenula je reklamnu kampanju u pokušaju da ubedi potrošače da njihovi proizvodi, na čelu sa nutelom, nisu kancerogeni i da su bezbedni.

Izvor: B92

Teške optužbe za Ferero: Nutela je kancerogena? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

107 Komentari

Sortiraj po:

komentatorka

pre 7 godina

da li se u procesu pravljenja nutele palmino ulje izlaze tako visokoj temperaturi (oko 200 C)? cini mi se da je 200 C suvise visoka temperatura za ovakvu vrstu proizvoda.

Vet.

pre 7 godina

...btw za nase uslove najbolja je svinjska mast sto se toga tice...
@
Slažem se ali dodao bih samo ako je svinja bezbedno hranjena i lečena. U ishrani se kod nekih koriste koncentrati i smeše sumnjivog porekla i kvaliteta. O antibioticima, hormonima i vakcini protiv svinjske kuge da ne govorimo.

Pele

pre 7 godina

Tačka pušljivosti je temperatura na kojoj dolazi do nastajanja kancerogenih produkata masti. U slučaju palminog ulja ona je tek na 232C. Ne vidim zašto bi proizvodnja nutele podrazumevala ovako visoku temperaturu.
ref.
https://jonbarron.org/diet-and-nutrition/healthiest-cooking-oil-chart-smoke-points

Nislija

pre 7 godina

Vec godinama izbegavam sve namirnice koje u sebi imaju palmino ulje. Jeste veoma stetno ali to nije glavni razlog, vec sto se zbog prozvodnje palminog ulja unistavaju prasume u Indoneziji, a palmino ulje se samo tamo proizvodi, i zbog toga je direknto ugrozen opstanak jednog od najvelicanstvenijeg stvorenja na svetu - orangutana. Znam da je moj postupak potpuno nevazan, ali to je jedno sto ja mogu da ucinim, da bojkotujem proizvode cija prozivodnja nosi zlo sa sobom.

Biohemija za pocetnike

pre 7 godina

Sam šećer je kancerogen.

Dalje nema rasprave.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (b, 12. januar 2017 09:15)
Zato mozak i eritrociti koriste samo glukozu da bi tebe nervirali.

sir oliver

pre 7 godina

u francuskoj vecina prehrambenih proizvoda ima natpis "bez palminog ulja", i to velikim slovima i istaknut na prednjoj strani pakovanja! inace kod njih se dosta vodi racuna o zdravoj ishrani, verujem da to ne pisu bez veze!

Beograd na vodi i buđavom lebu

pre 7 godina

Bez obzita koje ulje koriste, koji je %lešnika i šta ti ja znam, valjda su svi svesni šta jedu kad kupuju Nutelu i sl. proizvode, burek itd,
Palačinke sam pravim, u smesu ide kakao u prahu, a maže se ili domaći pekmez ili med+mleveni orasi +cimet, brašno pola heljdino, pola belo (zbog drugih, ja bih išao 100% heljdu)

iq125

pre 7 godina

Ako će vam biti lakše sva ulja na svetu osim hladno ceđenog presovanog maslinovog ulja stvaraju kancerogene materije prilikom zagrevanja ( pečenja )kao i zasićene masne kiseline koje su odgovorne za 90% srčanih obolenja današnjice. Zašto ? zbog vitamina E koji se nalazi u opni svake semenke ili ploda,koji drži to ulje u stabilnim vezama,kada ulje iscedite ono oksidira brže ili sporije u zavisnosti u količini vitamina E u plodu,a kako se uništava najbrže vitamin E ? tako što se ulje prži! Zato se danas toliko forsiraju hladno ceđena ulja koja se nalaze u tamnoj flaši.Eto toliko.

Z

pre 7 godina

@vesele devedesete Hteo si reci "posto je palmino ulje lose..." jer uopste ne postoji pitanje da li je, zna se da jeste. Na visokim temperaturama.

Trta

pre 7 godina

Lako je uočiti razliku između bureka koji je napravljen na masti, biljnoj masti ili na nečem trećem i to čak vizuelno. U čemu restorani spremaju hranu, ne znam niti znam čemu se novokomponovani vlasnici pekara služe da bi došli do maksimalnog profita, ali ja sam ostavio prethodni komentar jer sam bio u tom poslu do pre deset godina. Albanci ne jedu mast, pa zato koriste te gluposti.
(živčan_neki_lik, 11. januar 2017 23:41)

Slažem se da su naše buregdžije uvek stavljali svinjsku mast u burek, ali Beograd je preplavljen pekarama koje prodaju burek koji pliva u ulju, čak i burek s mesom. Teško je naći staru buregdžinicu koja pravi burek kako treba.

euforija

pre 7 godina

Nutela je najobicniji krs! Samo ulje, secer i aditivi, u tragovima kakao i lesnici.
Ja je pravim tako sto u blender stavim sveze ispecene lesnike dok su jos topli, puste sami svoje ulje tako. Dodam kakao, malo meda i voila.

ivana

pre 7 godina

Kancerogeno ili ne, necu da jedem ulje zbog kojeg zapalise pola Indonezije, umiru orangutani a bebe im uzmu pa prodaju kao ljubimce. Neophodno za teksturu, kako da ne,pa sa cime su je ranije pravili?! Palmino ulje je relativno nov proizvod koji je preplavio trziste jer je jako jeftin.

QQ-LELE

pre 7 godina

Pa skoro svi restorani u Srbiji koriste palmino ulje u fritezama. Palmino ulje je jeftiniji i duze moze da se koristi u fritezi nego suncokretovo ulje.

Realan

pre 7 godina

Palmino ulje lose... pa to je prica velikih proizvodjaca suncokrrtovog ulja i uljne repice. To rade vec duze vreme u svetu, a ti nepismeni Srbine se primaj na svaku "sokantnu" vest!!
Palmino je u tecnom stanju od 21 pa na vise celzijusa, tacka kljucanja za ulja je:
Tačke ključanja ulja

Ekstra devičansko maslinovo ulje – 166C
Ulje šafrana (hladno presovano) – 168C
Kokosovo ulje – 177C
Suncokretovo ulje – 240C
Maslinovo prerađeno ulje – 220C
Ulje semenki grožđa – 224C
Ulje šafrana (obično) – 230C
Kukuruzno ulje – 234C
Sojino ulje – 234C
Ulje repice – 242C
Ulje kikirikija – 244C
Palmino ulje - 232 C

baka

pre 7 godina

Prave od nas kompletne IDIOTE! Pola planete PRZI na palminom ulju, zato sto su nam PRETHODNO saopstili da na suncokretovom NE SME da se przi! Kako to sada u Nuteli ide obrnuto?

Smuleco

pre 7 godina

@ivan P: Nalupaše ti minuse, iako si potpuno u pravu. Palmino ulje je tokom zagrevanja jedno od najstabilnijih, pri izlaganju visokim temperaturama, i skoro da uopšte ne stvara akrolein, koji jeste karakterističan proizvod, hemijske promene većine ulja, na visokim temperaturama. U skladu sa tim,kao i zbog nekih drugih korisnih osobina, mnogo je zdravije, od nekih drugih ulja, koja obilato, stavljaju u hranu. Nego, ova hajka na Nutelu, je najverovatnije samo pokušaj konkurencije, da Nutelu istisne sa tržišta. "Prljava" igra!

DarkoD

pre 7 godina

Asocijacija za nutelu je gorčina, kiselost u ustima, gorušica, peckanje u grlu. Tamo definitivno nesto ima što se organizmu ne svidja. Kada me pitaju sta cu u palačinku od kremova, uvek je na listi nutela i uvek burno reagujem komentarom "Kome se uopšte svidja to sra***" našta zaposleni bulje oči u čuđenju. Ako cu da jedem krem, to je Eurokrem, Cipiripi, Waltz, Fineti. Nutelu nikada nisam ni voleo, jer ne vidim sta je tamo toliko dobro i malo mi je logički zaprepašćujuće da je ljudi popularizuju. Mislim da je opet to psihički, poput iPhone-a. Čuli da je nutela kao vrh vrhova za kremove (što blage veze nema) i onda se šegače nutelom! "Skupo, bre, nutelu, nego šta drugo! Prestiž, da se vidi skupo!" a nikada kući nije poneo teglucu nutele iz prodavnice već Eurokrem! Ljudska glupost!

Glas razuma

pre 7 godina

Bolje da umrem od Nutrele nego da zivim hraneci se nekim domacim djubretom. Kada bi kod nas postojao nezavisan i inspekcijski nadzor nad prehrambenim proizvodima koji nije zahvacen kroupcijom, mogu samo da zamislim sta bi se sve otkrilo. Ovako, ako inspekcija nesto i nadje, jedan telefonski poziv ili nekoliko stotina evra u dzepu inspektora stopira bilo kakvu frku.

Bojkot

pre 7 godina

Bojkotujte proizvode sa palminim uljem! Em je najcesce hidrogenizovano ili delimicno hidrogenizovano (najstetnije trans-masti), em se zbog uzgajanja uljanih palmi unistavaju prasume (posledice su globalno zagrevanje i izvesno izumiranje orangutana u Indoneziji), em su jela bljutava (ko je probao burek sa palminim uljem, zna o cemu pricam)! Procitajte deklaracije proizvoda i vratite na police sve sto sadrzi palmino ulje, ujljucujuci i cuveni keks koji je "sve sto vam treba".

Milos

pre 7 godina

izasao neki jafa krem i citam sastojke i vidim 13% lesnika 200din 400g nio na akciji, jako lep krem i ukusan, jedino nutela ima 14% lesnika i sad gledan ove veki kremove fineti i slicne lesnika 0 posto, cipiripi eurokrem i taj rang imaju 3-4% lesnika i to komentarisem sa kumom i on mi prica da ima neki u Novom Sadu 900g za nekih 200din, silom prilika je saznao neke od sastojaka, to su sve neke masti i secer, procenat kakaoa 0, ide se do te mere da se umesto kakaoa stavlja aroma i boja.. e to kad sam cuo rekao sam nikad vise te jeftine. pojescu palacinku sa medom sa nekim boljim kremom a kad nemam pare necu radje ni da jedem ni taj jeftin

bahati biciklista

pre 7 godina

Nutela je 57% čist šećer. Piše na etiketi. Ima samo 13% paste napravljene od mešavine kaka i lešnika. Ostalo su pojačivači ukusa i E ovaj i E onaj... Isto važi i za Eurokrem.

proizvodim pa znam

pre 7 godina

ovo je cista glupost palmino ulje se topi na sobnoj temperaturi a u preradi za krem i cokoladu se zagreva max do 50 stepeni.
prilikom mlevenja krema i cokolade u takozvanim kugla mlinovima dolazi do zagrevanja max do 50 tako ako postaje kancerogeno na 200 stepeni slobodno jedite nutelu. ovo se samo konkurencija igra malo sa trzistem.

cipiripi

pre 7 godina

nemam nutellu ali jutros gledam cipiripi sastojke: medj glavnim sastojcima su palmima mast i potpuno hidrogenizovana biljna ulja ( palmino, repicino)....aj u zdravlje svima....

Vesko

pre 7 godina

Većina sastava Nutelle je palmin šećer koji je jeftiniji od šećera dobijenog iz šećerne repe ili šećerne trske. Pare na Sunce :-)

iz teskog iskustva

pre 7 godina

Ne znam za rak, ali dijabetes vam je zagarantovan ako jedete te slatkise. Ja sam nekada tamanio Nutelu kao blesav, nisam znao sta je dosta. Kada sam imao 35 dobio sam neku ranicu na nozi, nije zarasla 2 meseca ... Odem kod doktora, ovaj me posalje da izvadim krv. Glukoza 7.2 !!! Hitno sam izbacio sve to gluposti, od slatkisa sam zadrzao samo crnu cokoladu i med u umerenim kolicinama. I danas imam secer oko 4.5, stabilan je vec godinama! Pre par meseci sam ponovo probao Nutelu u palacinkama i smucila mi se! Odvikao sam se od tog ukusa. Mozete to i vi. Probajte, nije tesko.

achitwn

pre 7 godina

plazmi ( mislim da cak i u vecini kekseva) je takodje palmino ulje,znači li to isto kao i kod nutele da je kancerogeno?
(nemanja, 11. januar 2017 20:18)
zavisi - jel se zagreva na 200 celzijusa kao sto je navedeno. koji su licemeri ovi. " ako za,enimo supstancu to ce biti korak unazad". a nigde komentar da nas razuvere da nije kancoregena nutela. verovatno nemaju argumente. treba je odmah zabraniti

Bozidar

pre 7 godina

Eurokrem je klasa iznad..
Sa mnogo razlicitih ljudi sam razgovarao i odgovor je isti Eurokrem inace on se pravi po jednoj davnoj Italijanskoj licenci ali smo mi dali poseban ukus.
Ne moze se uporediti miris,aroma i ukus domaceg Eurokrema sa Nutelom koja je marketing i obican crni krem isforsiran lesnicima.
Eurokrem je redak i po tome sto je podjednako dobar kada se jede posebno i beli i crni krem a takodje i pomesan naravno koji je predivan.

A da ja vas nešto pitam...

pre 7 godina

Ceo život sam obožavao Eurokrem, u zadnje vreme više volim Nutelu.

Mislim da je Eurokrem poslednjih godina promenio ukus. Da li se i vama čini, ili me čulo ukusa vara?

Slobec

pre 7 godina

Svako ulje kad se pregreje preko neke tacke postaje kancerogeno. Nezasicene masnoce, za razliku od zasicenih, su ljudskim celijama kancerogene i bez zagrevanja.

da,da

pre 7 godina

Palmino ulje je odavno u trendu, 11. januar 2017 22:36)
Bas tako, kupih neke baklave sa orasima, jeftino, 1/2 kilograma 200 dinara, vukle mi se vise od nedelju dana, nisam hteo da stoje u onoj plastici, kada sam ih uspeo pojesti, morao sam da grejem vodu do kljucanja da bih malu posudu oprao od necega sto nije secer

optimist

pre 7 godina

Ja sam u detinjstvu jeo domaći keks od četiri sastojka: brašna, šećera, masti i jaja. Današnji keks ima dvadeset sasvim nepoznatih veštačkih sastojaka, koji se ubacuju zbog toga da bi proizvođači imali zaradu. Kada jedni počnu da ih proizvode i da budu jeftiniji zbog toga od drugih, moraju i ostali... to je tržišna ekonomija, svi gledaju prvo cenu, a ne kvalitet i zdravlje.

Aleksandar 21

pre 7 godina

prilikom pravljenje euro krema smesa se nikad ne zagreva na temperaturu od 200 tako da je ovo glupost ...sve supstance imaju tačku topljenje od 32 do 36 stepeni...mislim na palmino ulje...

živčan_neki_lik

pre 7 godina

(Palmino ulje je odavno u trendu, 11. januar 2017 22:36)

Lako je uočiti razliku između bureka koji je napravljen na masti, biljnoj masti ili na nečem trećem i to čak vizuelno. U čemu restorani spremaju hranu, ne znam niti znam čemu se novokomponovani vlasnici pekara služe da bi došli do maksimalnog profita, ali ja sam ostavio prethodni komentar jer sam bio u tom poslu do pre deset godina. Albanci ne jedu mast, pa zato koriste te gluposti.

DiKaprijo

pre 7 godina

Znaci i tu ide palmino ulje, popalise pola Indonezije zbog jeftine gluposti a ovamo kukaju da se globalno otopljavamo zbog nafte. Udaram bojkot do daljnjeg. Ima da ih nasekiram!

Jovana

pre 7 godina

Blendujte sveze urme, rogac u prahu i lesnike i eto vam najbolja i najzdravija nutela na svetu. Mozete da dodate i malo meda u to.
Nista lakse!
Bez vestackih secera ili belog secera ili kukuruznog skroba/visuko fruktoznog sirupa, bez soje, kakaa(ima kofein, izaziva promenu nivoa secera u krvi i izaziva kiselinu u zelucu i crevima), mleka u prahu, emulgatora i ostalih kancerogenih dodataka.

Evo i mene

pre 7 godina

Kakve budalascine. Nutela kancerogena! Kancerogeni su racuni za struju, vodu, telefon, radni sati za bedne pare i stresovi svakodnevni. Za sta ce sledece da se uhvate da mi je znati!

step_marija

pre 7 godina

Zbog pomame oko tog palminog ulja pale se ogromne povrsine suma I pritom unistavaju prirodna stanista zivotinja, koje jadne kad se nadju u buktinji imaju jako male sanse za prezivljavanje.. Eto sta sve covek nece pregaziti radi profita.

Palmino ulje je odavno u trendu

pre 7 godina

@bg

U burek ne ide nikakvo ulje, već svinjska mast ili biljna mast. Takođe i u peciva, jer je mast jeftinija od najjeftinijeg ulja kad se kupuje na veće količine, jer je i potrošnja velika. Napamet ostavljaš komentar.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (živčan_neki_lik, 11. januar 2017 20:47)

O gospodine jako gresite. Kao neko ko komercijalno radi sa pekarama vec 5 godina, odgovorno Vam tvrdim jer licno im prodajem palmina ulja i masti, da pola peciva pogotovo lisnata sadrzi dobru kolicinu palminih masti(ulja). A bas burek se kod Albanaca pravi od palminih masti i suncokretovog ulja, zagrevaju se zajedno i mesaju 50-50% i onda se posle tom smesom podmazuju tepsije i ubacuje u slojevima testa. Inace posni burek se najcesce ovako pravi. Danas vise od pola margarina za lisnata testa sadrze u sebi palmina ulja. Dijamant, Solpro, Puratos itd.

Palmina ulja se najvise koriste u restoranima, kantinama i pekarama, bas zbog mogucnosti pecenja vise od 2 puta(ide do 10), a cena po litri je za 10-20% skuplja od suncokretovog. Da li vidite racunicu?

Sta mislite u cemu se pece krofna, pomfrit, ustipci i sl? Na svinjskoj masti i sunc. ulju? Nece biti.

E

pre 7 godina

Svi koriste palmino ulje. Od proizvođača namirnica do kozmetike. Jeftina sirovina zbog koje na Filipinima zapališe sve šume kako bi uzgajali palme.

Peca

pre 7 godina

Sreca moja da sam sva zamrznuta peciva pekao na 180 stepeni.Za dlaku da fasujem rak!
Inace od svih kremova imam problem sa zelucem a slanine i cvaraka mogu da pojedem dosta bez ikakvih tegoba.U principu sam prestao da jedem kremove,slaninu izbegavam ali sam provalio da je palmina mast bas teska i nezdrava.

Ojha

pre 7 godina

@Marko


Sto se tice tih "boja" - vidi se da previse citate Telegraf, ali i da nemate iskustva sto se tice proizvodnje. Radi se o najobicnijem markeru koji se koristi u svakoj proizvodnji. Srdacan pozdrav....

živčan_neki_lik

pre 7 godina

@bg

U burek ne ide nikakvo ulje, već svinjska mast ili biljna mast. Takođe i u peciva, jer je mast jeftinija od najjeftinijeg ulja kad se kupuje na veće količine, jer je i potrošnja velika. Napamet ostavljaš komentar.

zastitimo zivotnu sredinu

pre 7 godina

jasno je da ferero ne zeli da izbaci palmino ulje, ne zbog teksture, vec sto im to cini ustedu od vise desetina miliona evra na godisnjem nivou. sa druge strane, svesno prelaze preko cinjenice da se plantazama uljanih palmi sistemski unistavaju tropske sume, da je ta proizvodnja neodrziva za zivi svet na zemlji, i da ima veliku ulogu u klimatskim promenama za koje je nasa civilizacija odgovorna. nazalost ovo je jedan super primer u (prehrambenoj) industriji sirom sveta, kako ljudi zbog zarade pucaju sami sebi u koleno...:(

ivan P

pre 7 godina

Ma dajte, ovo je čist udarac na konkurenciju, palmino ulje kanceregono kad se termički obradi, budalaštine, ono je pre svega idealno za termičku obradu namirnica, a naročito za prženje u fritezama. Ohlađeno palmino ulje se steže, pa svi ostaci hrane od prženja padaju na dno. Kada stegnuto ulje izvadite iz friteze, jednostavno isecite i bacite „prljavi deo“, a ostatak koristite za prženje nekih drugih namirnica.
Palmino ulje sadrži 40–50 odsto zasićenih masnih kiselina, vitamine A, E i antioksidante, koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma.

publika

pre 7 godina

Strahovi su nastali jer se jedinjenje iz palminog ulja, kada se u obradi zagreva na 200 stepeni Celzijusa, postaje štetno po bezbednost.

Jel samo meni nije jasna ova recenica. Sad ne znam jel stetno ili nije ...

Sl88

pre 7 godina

Ne znam da li je palmino ulje kancerogeno ali sam siguran da je ovo nutritivno smece koje prodaju mljadjim uzrastima sramota modernog coveka i doticnog proizvodjaca.Na svakoj proizvodnoj ambalazi bilo kog proizvoda isti sirovinski sastav, da li je moguce da su ljudima cula vec od rodjenja otupljena ? Jezivo...

bg

pre 7 godina

Pa mnoge pekare u Srbiji koriste palmino ulje .Sta cemo sa tim i da li drzava Srbiji sprovodi neke kontrole ako je tacno da palmnino ulje na preko 200 stepeni nije zdrava, a svi znamo kako se pravi pecivo, burek..i da se peku na visokom temperaturama.

Marko

pre 7 godina

Pa to so sve znalo jos pre 20 godina,stavlja se neka vrsta lepka....i red bull je isto i paste za zube,imate oznake na primem plavo(pasta sa lekovima)crveno(lekovi i hemija)itd...

kole

pre 7 godina

ja mislim da je samo budala iznenadjena ovde.cokolada bez 2% kakao sigurno nije dobra,to sto sad koristili palmino ulje i nije toliko bitno kad se pogleda da 90% profesionalnih kuhinja koristi friteze i siluje jedno te isto ulje mesecima.naravno da nista nije zdravno ni u pekari ni u dragstoru ni u kafani...btw za nase uslove najbolja je svinjska mast sto se toga tice...

bg

pre 7 godina

Pa mnoge pekare u Srbiji koriste palmino ulje .Sta cemo sa tim i da li drzava Srbiji sprovodi neke kontrole ako je tacno da palmnino ulje na preko 200 stepeni nije zdrava, a svi znamo kako se pravi pecivo, burek..i da se peku na visokom temperaturama.

zastitimo zivotnu sredinu

pre 7 godina

jasno je da ferero ne zeli da izbaci palmino ulje, ne zbog teksture, vec sto im to cini ustedu od vise desetina miliona evra na godisnjem nivou. sa druge strane, svesno prelaze preko cinjenice da se plantazama uljanih palmi sistemski unistavaju tropske sume, da je ta proizvodnja neodrziva za zivi svet na zemlji, i da ima veliku ulogu u klimatskim promenama za koje je nasa civilizacija odgovorna. nazalost ovo je jedan super primer u (prehrambenoj) industriji sirom sveta, kako ljudi zbog zarade pucaju sami sebi u koleno...:(

E

pre 7 godina

Svi koriste palmino ulje. Od proizvođača namirnica do kozmetike. Jeftina sirovina zbog koje na Filipinima zapališe sve šume kako bi uzgajali palme.

Palmino ulje je odavno u trendu

pre 7 godina

@bg

U burek ne ide nikakvo ulje, već svinjska mast ili biljna mast. Takođe i u peciva, jer je mast jeftinija od najjeftinijeg ulja kad se kupuje na veće količine, jer je i potrošnja velika. Napamet ostavljaš komentar.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (živčan_neki_lik, 11. januar 2017 20:47)

O gospodine jako gresite. Kao neko ko komercijalno radi sa pekarama vec 5 godina, odgovorno Vam tvrdim jer licno im prodajem palmina ulja i masti, da pola peciva pogotovo lisnata sadrzi dobru kolicinu palminih masti(ulja). A bas burek se kod Albanaca pravi od palminih masti i suncokretovog ulja, zagrevaju se zajedno i mesaju 50-50% i onda se posle tom smesom podmazuju tepsije i ubacuje u slojevima testa. Inace posni burek se najcesce ovako pravi. Danas vise od pola margarina za lisnata testa sadrze u sebi palmina ulja. Dijamant, Solpro, Puratos itd.

Palmina ulja se najvise koriste u restoranima, kantinama i pekarama, bas zbog mogucnosti pecenja vise od 2 puta(ide do 10), a cena po litri je za 10-20% skuplja od suncokretovog. Da li vidite racunicu?

Sta mislite u cemu se pece krofna, pomfrit, ustipci i sl? Na svinjskoj masti i sunc. ulju? Nece biti.

kole

pre 7 godina

ja mislim da je samo budala iznenadjena ovde.cokolada bez 2% kakao sigurno nije dobra,to sto sad koristili palmino ulje i nije toliko bitno kad se pogleda da 90% profesionalnih kuhinja koristi friteze i siluje jedno te isto ulje mesecima.naravno da nista nije zdravno ni u pekari ni u dragstoru ni u kafani...btw za nase uslove najbolja je svinjska mast sto se toga tice...

publika

pre 7 godina

Strahovi su nastali jer se jedinjenje iz palminog ulja, kada se u obradi zagreva na 200 stepeni Celzijusa, postaje štetno po bezbednost.

Jel samo meni nije jasna ova recenica. Sad ne znam jel stetno ili nije ...

step_marija

pre 7 godina

Zbog pomame oko tog palminog ulja pale se ogromne povrsine suma I pritom unistavaju prirodna stanista zivotinja, koje jadne kad se nadju u buktinji imaju jako male sanse za prezivljavanje.. Eto sta sve covek nece pregaziti radi profita.

Evo i mene

pre 7 godina

Kakve budalascine. Nutela kancerogena! Kancerogeni su racuni za struju, vodu, telefon, radni sati za bedne pare i stresovi svakodnevni. Za sta ce sledece da se uhvate da mi je znati!

optimist

pre 7 godina

Ja sam u detinjstvu jeo domaći keks od četiri sastojka: brašna, šećera, masti i jaja. Današnji keks ima dvadeset sasvim nepoznatih veštačkih sastojaka, koji se ubacuju zbog toga da bi proizvođači imali zaradu. Kada jedni počnu da ih proizvode i da budu jeftiniji zbog toga od drugih, moraju i ostali... to je tržišna ekonomija, svi gledaju prvo cenu, a ne kvalitet i zdravlje.

Sl88

pre 7 godina

Ne znam da li je palmino ulje kancerogeno ali sam siguran da je ovo nutritivno smece koje prodaju mljadjim uzrastima sramota modernog coveka i doticnog proizvodjaca.Na svakoj proizvodnoj ambalazi bilo kog proizvoda isti sirovinski sastav, da li je moguce da su ljudima cula vec od rodjenja otupljena ? Jezivo...

DiKaprijo

pre 7 godina

Znaci i tu ide palmino ulje, popalise pola Indonezije zbog jeftine gluposti a ovamo kukaju da se globalno otopljavamo zbog nafte. Udaram bojkot do daljnjeg. Ima da ih nasekiram!

Peca

pre 7 godina

Sreca moja da sam sva zamrznuta peciva pekao na 180 stepeni.Za dlaku da fasujem rak!
Inace od svih kremova imam problem sa zelucem a slanine i cvaraka mogu da pojedem dosta bez ikakvih tegoba.U principu sam prestao da jedem kremove,slaninu izbegavam ali sam provalio da je palmina mast bas teska i nezdrava.

Jovana

pre 7 godina

Blendujte sveze urme, rogac u prahu i lesnike i eto vam najbolja i najzdravija nutela na svetu. Mozete da dodate i malo meda u to.
Nista lakse!
Bez vestackih secera ili belog secera ili kukuruznog skroba/visuko fruktoznog sirupa, bez soje, kakaa(ima kofein, izaziva promenu nivoa secera u krvi i izaziva kiselinu u zelucu i crevima), mleka u prahu, emulgatora i ostalih kancerogenih dodataka.

Slobec

pre 7 godina

Svako ulje kad se pregreje preko neke tacke postaje kancerogeno. Nezasicene masnoce, za razliku od zasicenih, su ljudskim celijama kancerogene i bez zagrevanja.

da,da

pre 7 godina

Palmino ulje je odavno u trendu, 11. januar 2017 22:36)
Bas tako, kupih neke baklave sa orasima, jeftino, 1/2 kilograma 200 dinara, vukle mi se vise od nedelju dana, nisam hteo da stoje u onoj plastici, kada sam ih uspeo pojesti, morao sam da grejem vodu do kljucanja da bih malu posudu oprao od necega sto nije secer

živčan_neki_lik

pre 7 godina

(Palmino ulje je odavno u trendu, 11. januar 2017 22:36)

Lako je uočiti razliku između bureka koji je napravljen na masti, biljnoj masti ili na nečem trećem i to čak vizuelno. U čemu restorani spremaju hranu, ne znam niti znam čemu se novokomponovani vlasnici pekara služe da bi došli do maksimalnog profita, ali ja sam ostavio prethodni komentar jer sam bio u tom poslu do pre deset godina. Albanci ne jedu mast, pa zato koriste te gluposti.

ivana

pre 7 godina

Kancerogeno ili ne, necu da jedem ulje zbog kojeg zapalise pola Indonezije, umiru orangutani a bebe im uzmu pa prodaju kao ljubimce. Neophodno za teksturu, kako da ne,pa sa cime su je ranije pravili?! Palmino ulje je relativno nov proizvod koji je preplavio trziste jer je jako jeftin.

Ojha

pre 7 godina

@Marko


Sto se tice tih "boja" - vidi se da previse citate Telegraf, ali i da nemate iskustva sto se tice proizvodnje. Radi se o najobicnijem markeru koji se koristi u svakoj proizvodnji. Srdacan pozdrav....

živčan_neki_lik

pre 7 godina

@bg

U burek ne ide nikakvo ulje, već svinjska mast ili biljna mast. Takođe i u peciva, jer je mast jeftinija od najjeftinijeg ulja kad se kupuje na veće količine, jer je i potrošnja velika. Napamet ostavljaš komentar.

Aleksandar 21

pre 7 godina

prilikom pravljenje euro krema smesa se nikad ne zagreva na temperaturu od 200 tako da je ovo glupost ...sve supstance imaju tačku topljenje od 32 do 36 stepeni...mislim na palmino ulje...

Marko

pre 7 godina

Pa to so sve znalo jos pre 20 godina,stavlja se neka vrsta lepka....i red bull je isto i paste za zube,imate oznake na primem plavo(pasta sa lekovima)crveno(lekovi i hemija)itd...

Glas razuma

pre 7 godina

Bolje da umrem od Nutrele nego da zivim hraneci se nekim domacim djubretom. Kada bi kod nas postojao nezavisan i inspekcijski nadzor nad prehrambenim proizvodima koji nije zahvacen kroupcijom, mogu samo da zamislim sta bi se sve otkrilo. Ovako, ako inspekcija nesto i nadje, jedan telefonski poziv ili nekoliko stotina evra u dzepu inspektora stopira bilo kakvu frku.

iz teskog iskustva

pre 7 godina

Ne znam za rak, ali dijabetes vam je zagarantovan ako jedete te slatkise. Ja sam nekada tamanio Nutelu kao blesav, nisam znao sta je dosta. Kada sam imao 35 dobio sam neku ranicu na nozi, nije zarasla 2 meseca ... Odem kod doktora, ovaj me posalje da izvadim krv. Glukoza 7.2 !!! Hitno sam izbacio sve to gluposti, od slatkisa sam zadrzao samo crnu cokoladu i med u umerenim kolicinama. I danas imam secer oko 4.5, stabilan je vec godinama! Pre par meseci sam ponovo probao Nutelu u palacinkama i smucila mi se! Odvikao sam se od tog ukusa. Mozete to i vi. Probajte, nije tesko.

Milos

pre 7 godina

izasao neki jafa krem i citam sastojke i vidim 13% lesnika 200din 400g nio na akciji, jako lep krem i ukusan, jedino nutela ima 14% lesnika i sad gledan ove veki kremove fineti i slicne lesnika 0 posto, cipiripi eurokrem i taj rang imaju 3-4% lesnika i to komentarisem sa kumom i on mi prica da ima neki u Novom Sadu 900g za nekih 200din, silom prilika je saznao neke od sastojaka, to su sve neke masti i secer, procenat kakaoa 0, ide se do te mere da se umesto kakaoa stavlja aroma i boja.. e to kad sam cuo rekao sam nikad vise te jeftine. pojescu palacinku sa medom sa nekim boljim kremom a kad nemam pare necu radje ni da jedem ni taj jeftin

Trta

pre 7 godina

Lako je uočiti razliku između bureka koji je napravljen na masti, biljnoj masti ili na nečem trećem i to čak vizuelno. U čemu restorani spremaju hranu, ne znam niti znam čemu se novokomponovani vlasnici pekara služe da bi došli do maksimalnog profita, ali ja sam ostavio prethodni komentar jer sam bio u tom poslu do pre deset godina. Albanci ne jedu mast, pa zato koriste te gluposti.
(živčan_neki_lik, 11. januar 2017 23:41)

Slažem se da su naše buregdžije uvek stavljali svinjsku mast u burek, ali Beograd je preplavljen pekarama koje prodaju burek koji pliva u ulju, čak i burek s mesom. Teško je naći staru buregdžinicu koja pravi burek kako treba.

ivan P

pre 7 godina

Ma dajte, ovo je čist udarac na konkurenciju, palmino ulje kanceregono kad se termički obradi, budalaštine, ono je pre svega idealno za termičku obradu namirnica, a naročito za prženje u fritezama. Ohlađeno palmino ulje se steže, pa svi ostaci hrane od prženja padaju na dno. Kada stegnuto ulje izvadite iz friteze, jednostavno isecite i bacite „prljavi deo“, a ostatak koristite za prženje nekih drugih namirnica.
Palmino ulje sadrži 40–50 odsto zasićenih masnih kiselina, vitamine A, E i antioksidante, koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma.

QQ-LELE

pre 7 godina

Pa skoro svi restorani u Srbiji koriste palmino ulje u fritezama. Palmino ulje je jeftiniji i duze moze da se koristi u fritezi nego suncokretovo ulje.

cipiripi

pre 7 godina

nemam nutellu ali jutros gledam cipiripi sastojke: medj glavnim sastojcima su palmima mast i potpuno hidrogenizovana biljna ulja ( palmino, repicino)....aj u zdravlje svima....

A da ja vas nešto pitam...

pre 7 godina

Ceo život sam obožavao Eurokrem, u zadnje vreme više volim Nutelu.

Mislim da je Eurokrem poslednjih godina promenio ukus. Da li se i vama čini, ili me čulo ukusa vara?

bahati biciklista

pre 7 godina

Nutela je 57% čist šećer. Piše na etiketi. Ima samo 13% paste napravljene od mešavine kaka i lešnika. Ostalo su pojačivači ukusa i E ovaj i E onaj... Isto važi i za Eurokrem.

Bojkot

pre 7 godina

Bojkotujte proizvode sa palminim uljem! Em je najcesce hidrogenizovano ili delimicno hidrogenizovano (najstetnije trans-masti), em se zbog uzgajanja uljanih palmi unistavaju prasume (posledice su globalno zagrevanje i izvesno izumiranje orangutana u Indoneziji), em su jela bljutava (ko je probao burek sa palminim uljem, zna o cemu pricam)! Procitajte deklaracije proizvoda i vratite na police sve sto sadrzi palmino ulje, ujljucujuci i cuveni keks koji je "sve sto vam treba".

Nislija

pre 7 godina

Vec godinama izbegavam sve namirnice koje u sebi imaju palmino ulje. Jeste veoma stetno ali to nije glavni razlog, vec sto se zbog prozvodnje palminog ulja unistavaju prasume u Indoneziji, a palmino ulje se samo tamo proizvodi, i zbog toga je direknto ugrozen opstanak jednog od najvelicanstvenijeg stvorenja na svetu - orangutana. Znam da je moj postupak potpuno nevazan, ali to je jedno sto ja mogu da ucinim, da bojkotujem proizvode cija prozivodnja nosi zlo sa sobom.

proizvodim pa znam

pre 7 godina

ovo je cista glupost palmino ulje se topi na sobnoj temperaturi a u preradi za krem i cokoladu se zagreva max do 50 stepeni.
prilikom mlevenja krema i cokolade u takozvanim kugla mlinovima dolazi do zagrevanja max do 50 tako ako postaje kancerogeno na 200 stepeni slobodno jedite nutelu. ovo se samo konkurencija igra malo sa trzistem.

Smuleco

pre 7 godina

@ivan P: Nalupaše ti minuse, iako si potpuno u pravu. Palmino ulje je tokom zagrevanja jedno od najstabilnijih, pri izlaganju visokim temperaturama, i skoro da uopšte ne stvara akrolein, koji jeste karakterističan proizvod, hemijske promene većine ulja, na visokim temperaturama. U skladu sa tim,kao i zbog nekih drugih korisnih osobina, mnogo je zdravije, od nekih drugih ulja, koja obilato, stavljaju u hranu. Nego, ova hajka na Nutelu, je najverovatnije samo pokušaj konkurencije, da Nutelu istisne sa tržišta. "Prljava" igra!

baka

pre 7 godina

Prave od nas kompletne IDIOTE! Pola planete PRZI na palminom ulju, zato sto su nam PRETHODNO saopstili da na suncokretovom NE SME da se przi! Kako to sada u Nuteli ide obrnuto?

DarkoD

pre 7 godina

Asocijacija za nutelu je gorčina, kiselost u ustima, gorušica, peckanje u grlu. Tamo definitivno nesto ima što se organizmu ne svidja. Kada me pitaju sta cu u palačinku od kremova, uvek je na listi nutela i uvek burno reagujem komentarom "Kome se uopšte svidja to sra***" našta zaposleni bulje oči u čuđenju. Ako cu da jedem krem, to je Eurokrem, Cipiripi, Waltz, Fineti. Nutelu nikada nisam ni voleo, jer ne vidim sta je tamo toliko dobro i malo mi je logički zaprepašćujuće da je ljudi popularizuju. Mislim da je opet to psihički, poput iPhone-a. Čuli da je nutela kao vrh vrhova za kremove (što blage veze nema) i onda se šegače nutelom! "Skupo, bre, nutelu, nego šta drugo! Prestiž, da se vidi skupo!" a nikada kući nije poneo teglucu nutele iz prodavnice već Eurokrem! Ljudska glupost!

sir oliver

pre 7 godina

u francuskoj vecina prehrambenih proizvoda ima natpis "bez palminog ulja", i to velikim slovima i istaknut na prednjoj strani pakovanja! inace kod njih se dosta vodi racuna o zdravoj ishrani, verujem da to ne pisu bez veze!

Realan

pre 7 godina

Palmino ulje lose... pa to je prica velikih proizvodjaca suncokrrtovog ulja i uljne repice. To rade vec duze vreme u svetu, a ti nepismeni Srbine se primaj na svaku "sokantnu" vest!!
Palmino je u tecnom stanju od 21 pa na vise celzijusa, tacka kljucanja za ulja je:
Tačke ključanja ulja

Ekstra devičansko maslinovo ulje – 166C
Ulje šafrana (hladno presovano) – 168C
Kokosovo ulje – 177C
Suncokretovo ulje – 240C
Maslinovo prerađeno ulje – 220C
Ulje semenki grožđa – 224C
Ulje šafrana (obično) – 230C
Kukuruzno ulje – 234C
Sojino ulje – 234C
Ulje repice – 242C
Ulje kikirikija – 244C
Palmino ulje - 232 C

iq125

pre 7 godina

Ako će vam biti lakše sva ulja na svetu osim hladno ceđenog presovanog maslinovog ulja stvaraju kancerogene materije prilikom zagrevanja ( pečenja )kao i zasićene masne kiseline koje su odgovorne za 90% srčanih obolenja današnjice. Zašto ? zbog vitamina E koji se nalazi u opni svake semenke ili ploda,koji drži to ulje u stabilnim vezama,kada ulje iscedite ono oksidira brže ili sporije u zavisnosti u količini vitamina E u plodu,a kako se uništava najbrže vitamin E ? tako što se ulje prži! Zato se danas toliko forsiraju hladno ceđena ulja koja se nalaze u tamnoj flaši.Eto toliko.

Biohemija za pocetnike

pre 7 godina

Sam šećer je kancerogen.

Dalje nema rasprave.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (b, 12. januar 2017 09:15)
Zato mozak i eritrociti koriste samo glukozu da bi tebe nervirali.

Beograd na vodi i buđavom lebu

pre 7 godina

Bez obzita koje ulje koriste, koji je %lešnika i šta ti ja znam, valjda su svi svesni šta jedu kad kupuju Nutelu i sl. proizvode, burek itd,
Palačinke sam pravim, u smesu ide kakao u prahu, a maže se ili domaći pekmez ili med+mleveni orasi +cimet, brašno pola heljdino, pola belo (zbog drugih, ja bih išao 100% heljdu)

euforija

pre 7 godina

Nutela je najobicniji krs! Samo ulje, secer i aditivi, u tragovima kakao i lesnici.
Ja je pravim tako sto u blender stavim sveze ispecene lesnike dok su jos topli, puste sami svoje ulje tako. Dodam kakao, malo meda i voila.

Bozidar

pre 7 godina

Eurokrem je klasa iznad..
Sa mnogo razlicitih ljudi sam razgovarao i odgovor je isti Eurokrem inace on se pravi po jednoj davnoj Italijanskoj licenci ali smo mi dali poseban ukus.
Ne moze se uporediti miris,aroma i ukus domaceg Eurokrema sa Nutelom koja je marketing i obican crni krem isforsiran lesnicima.
Eurokrem je redak i po tome sto je podjednako dobar kada se jede posebno i beli i crni krem a takodje i pomesan naravno koji je predivan.

achitwn

pre 7 godina

plazmi ( mislim da cak i u vecini kekseva) je takodje palmino ulje,znači li to isto kao i kod nutele da je kancerogeno?
(nemanja, 11. januar 2017 20:18)
zavisi - jel se zagreva na 200 celzijusa kao sto je navedeno. koji su licemeri ovi. " ako za,enimo supstancu to ce biti korak unazad". a nigde komentar da nas razuvere da nije kancoregena nutela. verovatno nemaju argumente. treba je odmah zabraniti

Vesko

pre 7 godina

Većina sastava Nutelle je palmin šećer koji je jeftiniji od šećera dobijenog iz šećerne repe ili šećerne trske. Pare na Sunce :-)

Vet.

pre 7 godina

...btw za nase uslove najbolja je svinjska mast sto se toga tice...
@
Slažem se ali dodao bih samo ako je svinja bezbedno hranjena i lečena. U ishrani se kod nekih koriste koncentrati i smeše sumnjivog porekla i kvaliteta. O antibioticima, hormonima i vakcini protiv svinjske kuge da ne govorimo.

Z

pre 7 godina

@vesele devedesete Hteo si reci "posto je palmino ulje lose..." jer uopste ne postoji pitanje da li je, zna se da jeste. Na visokim temperaturama.

Pele

pre 7 godina

Tačka pušljivosti je temperatura na kojoj dolazi do nastajanja kancerogenih produkata masti. U slučaju palminog ulja ona je tek na 232C. Ne vidim zašto bi proizvodnja nutele podrazumevala ovako visoku temperaturu.
ref.
https://jonbarron.org/diet-and-nutrition/healthiest-cooking-oil-chart-smoke-points

komentatorka

pre 7 godina

da li se u procesu pravljenja nutele palmino ulje izlaze tako visokoj temperaturi (oko 200 C)? cini mi se da je 200 C suvise visoka temperatura za ovakvu vrstu proizvoda.

Marko

pre 7 godina

Pa to so sve znalo jos pre 20 godina,stavlja se neka vrsta lepka....i red bull je isto i paste za zube,imate oznake na primem plavo(pasta sa lekovima)crveno(lekovi i hemija)itd...

ivan P

pre 7 godina

Ma dajte, ovo je čist udarac na konkurenciju, palmino ulje kanceregono kad se termički obradi, budalaštine, ono je pre svega idealno za termičku obradu namirnica, a naročito za prženje u fritezama. Ohlađeno palmino ulje se steže, pa svi ostaci hrane od prženja padaju na dno. Kada stegnuto ulje izvadite iz friteze, jednostavno isecite i bacite „prljavi deo“, a ostatak koristite za prženje nekih drugih namirnica.
Palmino ulje sadrži 40–50 odsto zasićenih masnih kiselina, vitamine A, E i antioksidante, koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma.

DarkoD

pre 7 godina

Asocijacija za nutelu je gorčina, kiselost u ustima, gorušica, peckanje u grlu. Tamo definitivno nesto ima što se organizmu ne svidja. Kada me pitaju sta cu u palačinku od kremova, uvek je na listi nutela i uvek burno reagujem komentarom "Kome se uopšte svidja to sra***" našta zaposleni bulje oči u čuđenju. Ako cu da jedem krem, to je Eurokrem, Cipiripi, Waltz, Fineti. Nutelu nikada nisam ni voleo, jer ne vidim sta je tamo toliko dobro i malo mi je logički zaprepašćujuće da je ljudi popularizuju. Mislim da je opet to psihički, poput iPhone-a. Čuli da je nutela kao vrh vrhova za kremove (što blage veze nema) i onda se šegače nutelom! "Skupo, bre, nutelu, nego šta drugo! Prestiž, da se vidi skupo!" a nikada kući nije poneo teglucu nutele iz prodavnice već Eurokrem! Ljudska glupost!

živčan_neki_lik

pre 7 godina

@bg

U burek ne ide nikakvo ulje, već svinjska mast ili biljna mast. Takođe i u peciva, jer je mast jeftinija od najjeftinijeg ulja kad se kupuje na veće količine, jer je i potrošnja velika. Napamet ostavljaš komentar.

Evo i mene

pre 7 godina

Kakve budalascine. Nutela kancerogena! Kancerogeni su racuni za struju, vodu, telefon, radni sati za bedne pare i stresovi svakodnevni. Za sta ce sledece da se uhvate da mi je znati!

Bozidar

pre 7 godina

Eurokrem je klasa iznad..
Sa mnogo razlicitih ljudi sam razgovarao i odgovor je isti Eurokrem inace on se pravi po jednoj davnoj Italijanskoj licenci ali smo mi dali poseban ukus.
Ne moze se uporediti miris,aroma i ukus domaceg Eurokrema sa Nutelom koja je marketing i obican crni krem isforsiran lesnicima.
Eurokrem je redak i po tome sto je podjednako dobar kada se jede posebno i beli i crni krem a takodje i pomesan naravno koji je predivan.

publika

pre 7 godina

Strahovi su nastali jer se jedinjenje iz palminog ulja, kada se u obradi zagreva na 200 stepeni Celzijusa, postaje štetno po bezbednost.

Jel samo meni nije jasna ova recenica. Sad ne znam jel stetno ili nije ...

Jovana

pre 7 godina

Blendujte sveze urme, rogac u prahu i lesnike i eto vam najbolja i najzdravija nutela na svetu. Mozete da dodate i malo meda u to.
Nista lakse!
Bez vestackih secera ili belog secera ili kukuruznog skroba/visuko fruktoznog sirupa, bez soje, kakaa(ima kofein, izaziva promenu nivoa secera u krvi i izaziva kiselinu u zelucu i crevima), mleka u prahu, emulgatora i ostalih kancerogenih dodataka.

Glas razuma

pre 7 godina

Bolje da umrem od Nutrele nego da zivim hraneci se nekim domacim djubretom. Kada bi kod nas postojao nezavisan i inspekcijski nadzor nad prehrambenim proizvodima koji nije zahvacen kroupcijom, mogu samo da zamislim sta bi se sve otkrilo. Ovako, ako inspekcija nesto i nadje, jedan telefonski poziv ili nekoliko stotina evra u dzepu inspektora stopira bilo kakvu frku.

živčan_neki_lik

pre 7 godina

(Palmino ulje je odavno u trendu, 11. januar 2017 22:36)

Lako je uočiti razliku između bureka koji je napravljen na masti, biljnoj masti ili na nečem trećem i to čak vizuelno. U čemu restorani spremaju hranu, ne znam niti znam čemu se novokomponovani vlasnici pekara služe da bi došli do maksimalnog profita, ali ja sam ostavio prethodni komentar jer sam bio u tom poslu do pre deset godina. Albanci ne jedu mast, pa zato koriste te gluposti.

Slobec

pre 7 godina

Svako ulje kad se pregreje preko neke tacke postaje kancerogeno. Nezasicene masnoce, za razliku od zasicenih, su ljudskim celijama kancerogene i bez zagrevanja.

bg

pre 7 godina

Pa mnoge pekare u Srbiji koriste palmino ulje .Sta cemo sa tim i da li drzava Srbiji sprovodi neke kontrole ako je tacno da palmnino ulje na preko 200 stepeni nije zdrava, a svi znamo kako se pravi pecivo, burek..i da se peku na visokom temperaturama.

Aleksandar 21

pre 7 godina

prilikom pravljenje euro krema smesa se nikad ne zagreva na temperaturu od 200 tako da je ovo glupost ...sve supstance imaju tačku topljenje od 32 do 36 stepeni...mislim na palmino ulje...

zastitimo zivotnu sredinu

pre 7 godina

jasno je da ferero ne zeli da izbaci palmino ulje, ne zbog teksture, vec sto im to cini ustedu od vise desetina miliona evra na godisnjem nivou. sa druge strane, svesno prelaze preko cinjenice da se plantazama uljanih palmi sistemski unistavaju tropske sume, da je ta proizvodnja neodrziva za zivi svet na zemlji, i da ima veliku ulogu u klimatskim promenama za koje je nasa civilizacija odgovorna. nazalost ovo je jedan super primer u (prehrambenoj) industriji sirom sveta, kako ljudi zbog zarade pucaju sami sebi u koleno...:(

Sl88

pre 7 godina

Ne znam da li je palmino ulje kancerogeno ali sam siguran da je ovo nutritivno smece koje prodaju mljadjim uzrastima sramota modernog coveka i doticnog proizvodjaca.Na svakoj proizvodnoj ambalazi bilo kog proizvoda isti sirovinski sastav, da li je moguce da su ljudima cula vec od rodjenja otupljena ? Jezivo...

Palmino ulje je odavno u trendu

pre 7 godina

@bg

U burek ne ide nikakvo ulje, već svinjska mast ili biljna mast. Takođe i u peciva, jer je mast jeftinija od najjeftinijeg ulja kad se kupuje na veće količine, jer je i potrošnja velika. Napamet ostavljaš komentar.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (živčan_neki_lik, 11. januar 2017 20:47)

O gospodine jako gresite. Kao neko ko komercijalno radi sa pekarama vec 5 godina, odgovorno Vam tvrdim jer licno im prodajem palmina ulja i masti, da pola peciva pogotovo lisnata sadrzi dobru kolicinu palminih masti(ulja). A bas burek se kod Albanaca pravi od palminih masti i suncokretovog ulja, zagrevaju se zajedno i mesaju 50-50% i onda se posle tom smesom podmazuju tepsije i ubacuje u slojevima testa. Inace posni burek se najcesce ovako pravi. Danas vise od pola margarina za lisnata testa sadrze u sebi palmina ulja. Dijamant, Solpro, Puratos itd.

Palmina ulja se najvise koriste u restoranima, kantinama i pekarama, bas zbog mogucnosti pecenja vise od 2 puta(ide do 10), a cena po litri je za 10-20% skuplja od suncokretovog. Da li vidite racunicu?

Sta mislite u cemu se pece krofna, pomfrit, ustipci i sl? Na svinjskoj masti i sunc. ulju? Nece biti.

Smuleco

pre 7 godina

@ivan P: Nalupaše ti minuse, iako si potpuno u pravu. Palmino ulje je tokom zagrevanja jedno od najstabilnijih, pri izlaganju visokim temperaturama, i skoro da uopšte ne stvara akrolein, koji jeste karakterističan proizvod, hemijske promene većine ulja, na visokim temperaturama. U skladu sa tim,kao i zbog nekih drugih korisnih osobina, mnogo je zdravije, od nekih drugih ulja, koja obilato, stavljaju u hranu. Nego, ova hajka na Nutelu, je najverovatnije samo pokušaj konkurencije, da Nutelu istisne sa tržišta. "Prljava" igra!

step_marija

pre 7 godina

Zbog pomame oko tog palminog ulja pale se ogromne povrsine suma I pritom unistavaju prirodna stanista zivotinja, koje jadne kad se nadju u buktinji imaju jako male sanse za prezivljavanje.. Eto sta sve covek nece pregaziti radi profita.

optimist

pre 7 godina

Ja sam u detinjstvu jeo domaći keks od četiri sastojka: brašna, šećera, masti i jaja. Današnji keks ima dvadeset sasvim nepoznatih veštačkih sastojaka, koji se ubacuju zbog toga da bi proizvođači imali zaradu. Kada jedni počnu da ih proizvode i da budu jeftiniji zbog toga od drugih, moraju i ostali... to je tržišna ekonomija, svi gledaju prvo cenu, a ne kvalitet i zdravlje.

Peca

pre 7 godina

Sreca moja da sam sva zamrznuta peciva pekao na 180 stepeni.Za dlaku da fasujem rak!
Inace od svih kremova imam problem sa zelucem a slanine i cvaraka mogu da pojedem dosta bez ikakvih tegoba.U principu sam prestao da jedem kremove,slaninu izbegavam ali sam provalio da je palmina mast bas teska i nezdrava.

DiKaprijo

pre 7 godina

Znaci i tu ide palmino ulje, popalise pola Indonezije zbog jeftine gluposti a ovamo kukaju da se globalno otopljavamo zbog nafte. Udaram bojkot do daljnjeg. Ima da ih nasekiram!

Realan

pre 7 godina

Palmino ulje lose... pa to je prica velikih proizvodjaca suncokrrtovog ulja i uljne repice. To rade vec duze vreme u svetu, a ti nepismeni Srbine se primaj na svaku "sokantnu" vest!!
Palmino je u tecnom stanju od 21 pa na vise celzijusa, tacka kljucanja za ulja je:
Tačke ključanja ulja

Ekstra devičansko maslinovo ulje – 166C
Ulje šafrana (hladno presovano) – 168C
Kokosovo ulje – 177C
Suncokretovo ulje – 240C
Maslinovo prerađeno ulje – 220C
Ulje semenki grožđa – 224C
Ulje šafrana (obično) – 230C
Kukuruzno ulje – 234C
Sojino ulje – 234C
Ulje repice – 242C
Ulje kikirikija – 244C
Palmino ulje - 232 C

Beograd na vodi i buđavom lebu

pre 7 godina

Bez obzita koje ulje koriste, koji je %lešnika i šta ti ja znam, valjda su svi svesni šta jedu kad kupuju Nutelu i sl. proizvode, burek itd,
Palačinke sam pravim, u smesu ide kakao u prahu, a maže se ili domaći pekmez ili med+mleveni orasi +cimet, brašno pola heljdino, pola belo (zbog drugih, ja bih išao 100% heljdu)

kole

pre 7 godina

ja mislim da je samo budala iznenadjena ovde.cokolada bez 2% kakao sigurno nije dobra,to sto sad koristili palmino ulje i nije toliko bitno kad se pogleda da 90% profesionalnih kuhinja koristi friteze i siluje jedno te isto ulje mesecima.naravno da nista nije zdravno ni u pekari ni u dragstoru ni u kafani...btw za nase uslove najbolja je svinjska mast sto se toga tice...

proizvodim pa znam

pre 7 godina

ovo je cista glupost palmino ulje se topi na sobnoj temperaturi a u preradi za krem i cokoladu se zagreva max do 50 stepeni.
prilikom mlevenja krema i cokolade u takozvanim kugla mlinovima dolazi do zagrevanja max do 50 tako ako postaje kancerogeno na 200 stepeni slobodno jedite nutelu. ovo se samo konkurencija igra malo sa trzistem.

Ojha

pre 7 godina

@Marko


Sto se tice tih "boja" - vidi se da previse citate Telegraf, ali i da nemate iskustva sto se tice proizvodnje. Radi se o najobicnijem markeru koji se koristi u svakoj proizvodnji. Srdacan pozdrav....

euforija

pre 7 godina

Nutela je najobicniji krs! Samo ulje, secer i aditivi, u tragovima kakao i lesnici.
Ja je pravim tako sto u blender stavim sveze ispecene lesnike dok su jos topli, puste sami svoje ulje tako. Dodam kakao, malo meda i voila.

E

pre 7 godina

Svi koriste palmino ulje. Od proizvođača namirnica do kozmetike. Jeftina sirovina zbog koje na Filipinima zapališe sve šume kako bi uzgajali palme.

da,da

pre 7 godina

Palmino ulje je odavno u trendu, 11. januar 2017 22:36)
Bas tako, kupih neke baklave sa orasima, jeftino, 1/2 kilograma 200 dinara, vukle mi se vise od nedelju dana, nisam hteo da stoje u onoj plastici, kada sam ih uspeo pojesti, morao sam da grejem vodu do kljucanja da bih malu posudu oprao od necega sto nije secer

Biohemija za pocetnike

pre 7 godina

Sam šećer je kancerogen.

Dalje nema rasprave.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (b, 12. januar 2017 09:15)
Zato mozak i eritrociti koriste samo glukozu da bi tebe nervirali.

achitwn

pre 7 godina

plazmi ( mislim da cak i u vecini kekseva) je takodje palmino ulje,znači li to isto kao i kod nutele da je kancerogeno?
(nemanja, 11. januar 2017 20:18)
zavisi - jel se zagreva na 200 celzijusa kao sto je navedeno. koji su licemeri ovi. " ako za,enimo supstancu to ce biti korak unazad". a nigde komentar da nas razuvere da nije kancoregena nutela. verovatno nemaju argumente. treba je odmah zabraniti

Bojkot

pre 7 godina

Bojkotujte proizvode sa palminim uljem! Em je najcesce hidrogenizovano ili delimicno hidrogenizovano (najstetnije trans-masti), em se zbog uzgajanja uljanih palmi unistavaju prasume (posledice su globalno zagrevanje i izvesno izumiranje orangutana u Indoneziji), em su jela bljutava (ko je probao burek sa palminim uljem, zna o cemu pricam)! Procitajte deklaracije proizvoda i vratite na police sve sto sadrzi palmino ulje, ujljucujuci i cuveni keks koji je "sve sto vam treba".

ivana

pre 7 godina

Kancerogeno ili ne, necu da jedem ulje zbog kojeg zapalise pola Indonezije, umiru orangutani a bebe im uzmu pa prodaju kao ljubimce. Neophodno za teksturu, kako da ne,pa sa cime su je ranije pravili?! Palmino ulje je relativno nov proizvod koji je preplavio trziste jer je jako jeftin.

Milos

pre 7 godina

izasao neki jafa krem i citam sastojke i vidim 13% lesnika 200din 400g nio na akciji, jako lep krem i ukusan, jedino nutela ima 14% lesnika i sad gledan ove veki kremove fineti i slicne lesnika 0 posto, cipiripi eurokrem i taj rang imaju 3-4% lesnika i to komentarisem sa kumom i on mi prica da ima neki u Novom Sadu 900g za nekih 200din, silom prilika je saznao neke od sastojaka, to su sve neke masti i secer, procenat kakaoa 0, ide se do te mere da se umesto kakaoa stavlja aroma i boja.. e to kad sam cuo rekao sam nikad vise te jeftine. pojescu palacinku sa medom sa nekim boljim kremom a kad nemam pare necu radje ni da jedem ni taj jeftin

iq125

pre 7 godina

Ako će vam biti lakše sva ulja na svetu osim hladno ceđenog presovanog maslinovog ulja stvaraju kancerogene materije prilikom zagrevanja ( pečenja )kao i zasićene masne kiseline koje su odgovorne za 90% srčanih obolenja današnjice. Zašto ? zbog vitamina E koji se nalazi u opni svake semenke ili ploda,koji drži to ulje u stabilnim vezama,kada ulje iscedite ono oksidira brže ili sporije u zavisnosti u količini vitamina E u plodu,a kako se uništava najbrže vitamin E ? tako što se ulje prži! Zato se danas toliko forsiraju hladno ceđena ulja koja se nalaze u tamnoj flaši.Eto toliko.

iz teskog iskustva

pre 7 godina

Ne znam za rak, ali dijabetes vam je zagarantovan ako jedete te slatkise. Ja sam nekada tamanio Nutelu kao blesav, nisam znao sta je dosta. Kada sam imao 35 dobio sam neku ranicu na nozi, nije zarasla 2 meseca ... Odem kod doktora, ovaj me posalje da izvadim krv. Glukoza 7.2 !!! Hitno sam izbacio sve to gluposti, od slatkisa sam zadrzao samo crnu cokoladu i med u umerenim kolicinama. I danas imam secer oko 4.5, stabilan je vec godinama! Pre par meseci sam ponovo probao Nutelu u palacinkama i smucila mi se! Odvikao sam se od tog ukusa. Mozete to i vi. Probajte, nije tesko.

bahati biciklista

pre 7 godina

Nutela je 57% čist šećer. Piše na etiketi. Ima samo 13% paste napravljene od mešavine kaka i lešnika. Ostalo su pojačivači ukusa i E ovaj i E onaj... Isto važi i za Eurokrem.

Trta

pre 7 godina

Lako je uočiti razliku između bureka koji je napravljen na masti, biljnoj masti ili na nečem trećem i to čak vizuelno. U čemu restorani spremaju hranu, ne znam niti znam čemu se novokomponovani vlasnici pekara služe da bi došli do maksimalnog profita, ali ja sam ostavio prethodni komentar jer sam bio u tom poslu do pre deset godina. Albanci ne jedu mast, pa zato koriste te gluposti.
(živčan_neki_lik, 11. januar 2017 23:41)

Slažem se da su naše buregdžije uvek stavljali svinjsku mast u burek, ali Beograd je preplavljen pekarama koje prodaju burek koji pliva u ulju, čak i burek s mesom. Teško je naći staru buregdžinicu koja pravi burek kako treba.

Pele

pre 7 godina

Tačka pušljivosti je temperatura na kojoj dolazi do nastajanja kancerogenih produkata masti. U slučaju palminog ulja ona je tek na 232C. Ne vidim zašto bi proizvodnja nutele podrazumevala ovako visoku temperaturu.
ref.
https://jonbarron.org/diet-and-nutrition/healthiest-cooking-oil-chart-smoke-points

baka

pre 7 godina

Prave od nas kompletne IDIOTE! Pola planete PRZI na palminom ulju, zato sto su nam PRETHODNO saopstili da na suncokretovom NE SME da se przi! Kako to sada u Nuteli ide obrnuto?

Nislija

pre 7 godina

Vec godinama izbegavam sve namirnice koje u sebi imaju palmino ulje. Jeste veoma stetno ali to nije glavni razlog, vec sto se zbog prozvodnje palminog ulja unistavaju prasume u Indoneziji, a palmino ulje se samo tamo proizvodi, i zbog toga je direknto ugrozen opstanak jednog od najvelicanstvenijeg stvorenja na svetu - orangutana. Znam da je moj postupak potpuno nevazan, ali to je jedno sto ja mogu da ucinim, da bojkotujem proizvode cija prozivodnja nosi zlo sa sobom.

A da ja vas nešto pitam...

pre 7 godina

Ceo život sam obožavao Eurokrem, u zadnje vreme više volim Nutelu.

Mislim da je Eurokrem poslednjih godina promenio ukus. Da li se i vama čini, ili me čulo ukusa vara?

Vesko

pre 7 godina

Većina sastava Nutelle je palmin šećer koji je jeftiniji od šećera dobijenog iz šećerne repe ili šećerne trske. Pare na Sunce :-)

Z

pre 7 godina

@vesele devedesete Hteo si reci "posto je palmino ulje lose..." jer uopste ne postoji pitanje da li je, zna se da jeste. Na visokim temperaturama.

sir oliver

pre 7 godina

u francuskoj vecina prehrambenih proizvoda ima natpis "bez palminog ulja", i to velikim slovima i istaknut na prednjoj strani pakovanja! inace kod njih se dosta vodi racuna o zdravoj ishrani, verujem da to ne pisu bez veze!

Vet.

pre 7 godina

...btw za nase uslove najbolja je svinjska mast sto se toga tice...
@
Slažem se ali dodao bih samo ako je svinja bezbedno hranjena i lečena. U ishrani se kod nekih koriste koncentrati i smeše sumnjivog porekla i kvaliteta. O antibioticima, hormonima i vakcini protiv svinjske kuge da ne govorimo.

cipiripi

pre 7 godina

nemam nutellu ali jutros gledam cipiripi sastojke: medj glavnim sastojcima su palmima mast i potpuno hidrogenizovana biljna ulja ( palmino, repicino)....aj u zdravlje svima....

QQ-LELE

pre 7 godina

Pa skoro svi restorani u Srbiji koriste palmino ulje u fritezama. Palmino ulje je jeftiniji i duze moze da se koristi u fritezi nego suncokretovo ulje.

komentatorka

pre 7 godina

da li se u procesu pravljenja nutele palmino ulje izlaze tako visokoj temperaturi (oko 200 C)? cini mi se da je 200 C suvise visoka temperatura za ovakvu vrstu proizvoda.