Sreda, 07.12.2016.

16:16

BG: Ko zakasni, parking plaća 180 EUR

Stranci koji dobiju nalog za dnevnu parking kartu u Beogradu - ukoliko ne plate na Savi, platiće na Rajni, Majni ili gde drugo u inostranstvu

Izvor: Veèernje novosti

BG: Ko zakasni, parking plaæa 180 EUR IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

vlasta74

pre 7 godina

Čini mi se da sam video u tekstu da se parking servis mnogo brine o tome da svi imaju ravnopravno korišćenje parking mesta i jako su zabrinuti kad nije tako. Mice naše, kako su brižni i kako brinu o svom narodu, a od naplaćenih para sve ulažu u svoju infrastrukturu, najčešće belu i još po neku boju. Doduše, napravili su i poneku javnu garažu, tako da su i tu uložili, da ne misli neko gde idu ti silni milioni, milijarde dinara od naplate nečega što nije njihovo! To što ja kružim po Zvezdari u potrazi za parking mestom i po 20 min. nema veze, plaćam redovno, beeee, a platio sam i doplatnu kartu (kako lepo zvuči) jer sam zakasnio jedan dan, išao sam da ih zamolim da mi oproste, jer redovno plaćam i trošim silne litre goriva pronalazeći parking mesto, ali avaj, nije ti niko umro, plati pola i ja platim i knedle gutam i suze ronim....

Viktor

pre 7 godina

Odmah da kazem da od uterivanja dugova u Svajcarskoj nema nista. Samo u slucaju da srpska policija potpise ugovor o razmeni podataka sa svajcarskom policijom (kao sto vec postoji sa Nemackom, Francuskom i Italijom) onda moze. Ako bi neko drugi pokusao da to radi van zakonskih okvira ne bi se dobro proveo.

Haha

pre 7 godina

@(Against modern football, 7. decembar 2016 18:02)

Ok, zasto se zove dnevna doplatna karta, a ne kazna? Zar to nije obmana? Moze li u tom pravcu nesto da se uradi na sudu? Cisto da se razumemo nemam nijednu kaznu, nego me nervira zelenasko ponasanje sa tim kaznama i pauza od pola sata kad iskoristis vremenski limit (pauza se odnosi samo na telefone). Ostaje pitanje sta ako koristim one kartice za parkiranje, zaokruzim vreme, istekne mi sat, ja dodjem i postavim novu. Tu nemam pola sata pauze da mogu ponovo da uplatim? Ranije mi se desavalo da platim 3h u trecoj/zelenoj zoni, i onda dodjem i blejim pola sata u autu, da ne bih dobio kaznu i da bih mogao jos 3h da platim parking posle toga. Nevidjene gluposti.

Ce Gevara

pre 7 godina

To zemlje u Evropi drugacije resavaju.Ako izbegnes placanje bilo koje kazne sledeci put kada udjes u tu zemlju zaustave te na granici uzmu pasos i pravac u postu.Nema vracanja pasosa dok ne regulises dug
(Mix, 07. decembar 2016 22:21)

Kolega, nema granica u EU, ne postoji grancina kontrola .... ako nemas stalnu adresu u toj drzavi u kojoj si napravio prekrsaj onda ti se uzima pasos prilikom kontrole ili od policije ili od carine ali granice nema!Pak, ako imas stalnu adresu niko nema pravo ti zabraniti kretanje cak mozes ih tuziti za zabranu kretanja!
Srbija je potpisala sporazum o kaznama tako da od sada dobijate kazne na kucnu adresu bilo gde u EU, i obratno!

E sad, ono sto odlikuje Srbiju pa i Hrvatsku koja je clanica EU.Ne posojanje Zakona o zivotnom minimumu i Zakona o licnom bankrotu.To je zato, da bi trgovanje dugom bilo sto unisniji posao nad drzavljanima tih republika!Do sada, kao i svaka Vlada, uvodili smo represivne mere EU ali nijedna Vlada se nije bavila zastitom gradjanina ili malog coveka!Ovo je monetarni svet i za obican zivot potreban je novac.Ali, da bi nasi vlastordzci imali fine i unosne poslove oni NAMERNO ne donose Zakone potrebne za obicnog coveka!Zato smo mi banana republike!

Kek

pre 7 godina

Nisam iz Beograda vec iz unutrasnjosti Srbije i meni je jedna stvar van pameti,da li je normalno da dnevna parking karta kosta 1870 din,pa to je cista otimacina,ja ne znam odakle prosecnom gradjaninu da placa toliki novac!! Bas me interesuje koliko kosta mesecna karta??!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Neko..., 7. decembar 2016 21:16)

Mesecna karta je oko 500 din, ali smo ako imate prebivaliste u zoniranom delu grada (naravno karta vazi samo u vasoj zoni). Dnevna karta je smo lepo zapakovan naziv za kaznu.

Blake

pre 7 godina

A ne daj boze da osposobe one automate za parkiranje kojima je opremljen grad, a nisu NIKADA bili pusteni u rad pa da stranci mogu tako da plate parking. Najbolje iz rominga da salju poruke. Nisam stranac, ali stavljam se u njihovu kozu kada odem negde preko, uvek mozes da kupis kartu na normalan nacin i ostavis papiric u kolima.

Ana

pre 7 godina

Ja sam sada dobila tu kaznu za parkiranje od juna 2014....
Pokušala sam da platim sms-om...ali server nije podržavao( tako su mi objasnili u MTS-u), a išla sam i u Parking servis da se žalim i pokažem 100 pokušaja slanja i kao o.k. povućicemo....
E pa neću da platim za inat pa da vidimo ko će biti uporniji...makar me i uhapsili.

Deda deda moj te gleda

pre 7 godina

Hvalite se naplatom.Lepo.
A,gde vi investirate taj novac?
Ofarbali ste pre par godina trotoare i na njima naplaćujete parking.Uzimate pare sa ledine i betona ,a ništa novo niste napravili.
Verovatno je tačna ona priča da ste stranačka zlatna koka.

Nenad-EU

pre 7 godina

Jedino što te posredničke firme u inostranstvu funkcionišu na principu APP (ako prođe, prođe). Nemaju apsolutno nikakva zakonska sredstva da nateraju vozača da plati kaznu a posebno ne uvećanu 10x. Još jedan glupi potez bota sendvičara koji je napredovao u karijeri.

Nenad

pre 7 godina

To sa tim naplatama preko firmi iz inostranstva je klasicna prevara, nego da mi je da saznam ko je tim lihvarima dao moje podatke na osnovu tablica?
Planeta je postala mesto javasluka.

mup

pre 7 godina

Podanistvo i poslusnost su stare nacionalne discipline u Srba. To se vidi i po komentarima, kao i po ocenama istih. Ko god digne glas protiv ove pljacke i otimacine, odmah skacu lojalni podanici koji staju na stranu sistema, a protiv svojih sugradjana i logike. Bio sam u avgustu u Parizu i tada Parizani masovno idu na god. odmor. Tada je parking za strance besplatan. Dosta sam se muvao po gradu poslom, tokom jula i avgusta i desavalo mi se da moram da pomerim auto iz zone, a na ulici je bilo 30% praznih mesta. Ljudi su otisli na more i tada treba drugu i trecu zonu osloboditi vremenskog ogranicenja, a za strance besplatno, jer ce oni ostaviti mnogo vise para kroz turisticku potrosnju. Problem je sto je parking servis prodat Izraelcima i 70% novca odlazi iz zemlje.

Za mixa

pre 7 godina

Poštovani gospodine Mixx
Niste baš potpuno u pravu.
Prvo da bi se našao vlasnik vozila moraš da imaš neki pravni mehanizam da bi došao do podataka dotičnog.
(Srbija ima sporazum o saradnji sa par zemalja, država iz okruženja uglavnom)
Drugo da bi sankcionisao prekršaj stranog državljana moraš da vodiš neki postupak protiv njega.
(pošto ovde govorimo o saobraćaju, to znači da se primenjuje zakon države u kojoj je saobraćajni prekršaj napravljen, a npr u gomili zemalja se mora prvo utvrditi ko je vozio auto ili kombi ili motor sa kojim je izvršen prekršaj )
samo registarski broj nije jednoznacan podatak koji je 100 posto merodavan.
Treće ja sam živ dokaz da možeš ići bilo gde uprkos tome što sam iz Španije i Francuske dobijao razne vrste ucena, od strane nekih agencija da platim kazne za prekoracenja brzine.
Ps. Neka neko napise šta je sa Madjarima i nama jer mi se čini da je Mixx mislio na Grke sa grcima imamo neki dil o kažnjavanju.
Pozdrav svima i samo oprezno.

roto kos je srce srbije

pre 7 godina

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hvala sto ste objavili, 7. decembar 2016 20:37) # Link komentara


Po kom zakonu ti smes da se parkiras u sred raskrsnice, na pesackom prelazu, u desnoj traci dok odes po burek 10 minuta, u 'ladovinu ispod drveta na zelenoj povrsini...

NoName

pre 7 godina

@Vlad

Imas pravo 15 minuta u zoni da se parkiras besplatno, to je u njihovom praviliniku. Idi se zali. A zbog toga stvarno smaraju ljude. A i kad se vec gomila idiota parkira sistemom "ja dosh'o" pa prepreci kako god ko stigne, a onda ima prostora da se uglavi jedan smart i to treba regulisati, dodje pauk i ispomera automobile. Drugo, to je javna povrsina i nikako ne bi smela da se naplacuje.

Mastodon

pre 7 godina

A zasto ja nikad nisam dobio fiskalni racun kad uplatim parking? Po zakonu onda ne moram da platim.
(Zeleni zmaj, 07. decembar 2016 21:02)

Parking servis ne izdaje fiskalne racune. Sta kaze inspekcija, jel se setio neko da pita ?

Pera

pre 7 godina

Malo smo se ulenjili, koliko mogu da primetim po komentarima. Pljujte me koliko hocete ali se bunimo ZA SVE sto mora da se plati imali ili nemali para. Dakle, ako smatrate da je Parking servis lopovska firma kojoj NE MOZETE da doakate, onda brate mili ne idite u grad kolima!!!! To je jedna varijanta. Druga je da kola ostavite van zone, a to znaci VAN centra grada pa polako peske ili busom do cilja. Naravno,ovo onemogucava omiljenu aktivnost Beogradjana - parkiranje auta unutar kafica u kom piju kafu. Rodjeni sam Beogradjanin koji uvek I svuda I za 10min parkiranja posaljem tu famoznu poruku. Necu crci za 40din.Kada ih nemam onda u grad idem drugacije. Imam dve naplacene dnevne karte jer sam ostao vise od 3 sata u Klinickom jer tamo bukvalno nista ne mozes za to vreme da zavrsis. Drugo, video sam po centru nove table na zoniranim parkinzima gde je donja polovina table sa uputstvom za placanje na stranom jeziku. I ja sam nekada u nekoj zemlji stranac koji se negde parkira I ne pravim od toga toliku famu kao ovde neki. Zamisli, stranac ne zna kako da plati parking..ma idi begaj. Tako I ja, u sred Amsterdama parkiram. Imaju aparat za naplatu ali INOP na njemu, ne radi. Aha..odem do prve prodavnice novina par desetina metara odatle I lepo pitam kako da platim parking, zena mi najljubaznije objasni I ja sve resio za 5min. Ali to je valjda kod nas nesto neverovatno - priznati da se nesto ne zna ili, ne daj Boze pitati nekoga sta I kako....A sada pljujte..

Milano

pre 7 godina

Krmak

Ne pisi gluposti.Nasao si Italiju koja je najrigoriznija.Takodje Austrija.Pronadju preko reg broja ime prezime i sve generalije.Salju na kucnu adresu ali te uhvate prilikom sledeceg ulaska u drzavu..Mom kolegi iz Beograda su posle pet godina nplatili kaznu jer toliko dugo nije isao u Italiju

Ce Gevara

pre 7 godina

e zato vise ne idem za srbiju,uskoro cu prodati sve sto imam,i vracam im srpski pasos
(schaffhausen, 07. decembar 2016 20:39)

Slazem se ... samo me boli glava od represivnog sistema drzave ...

Mix

pre 7 godina

To zemlje u Evropi drugacije resavaju.Ako izbegnes placanje bilo koje kazne sledeci put kada udjes u tu zemlju zaustave te na granici uzmu pasos i pravac u postu.Nema vracanja pasosa dok ne regulises dug

Mr. No

pre 7 godina

179eura... Ili ti jedna plata u centralnoj Srbiji. Sta oni rade sa tolikim parama? Jedino posteno bi bilo da isplate zaposlenima neke minimalne plate (jer njihov posao moze svako da radi) a ostatak novca da uplate u dobrotvorne svrhe. Iovako su citav biznis izgradili sa par kanti farbe i bagovitim softverom.

borko

pre 7 godina

Cesto idem u Temisvar, i tamo je parkiranje za strance besplatno.
Ako neko misli da sam pogresio, evo jos jednom-sa stranim tablicama u Temisvaru ne placate parking.
To se odnosi na javne parkinge, ako se parkirate na nekom privatnom, ogradjenom parkingu placa se sat po redovnoj tarifi, prilikom izlaska sa istog.
Al na javnom parkingu se ne placa.
I potpuno je bezbedno-stao sam onoliko puta, nikada nista nije falilo, niko nije pokusao da obije auto, nista... i jos dzabe.

DS

pre 7 godina

Prosle godine sam parkirao auto sa stranim tablicama, uredno platio preko sms ali pogresnu zonu. Ulicu od 500 metara su podelili na 3 zone pa se ti snalazi! Stigla mi je kazna postom, ne slazem se i necu to da placam.

Neko...

pre 7 godina

Nisam iz Beograda vec iz unutrasnjosti Srbije i meni je jedna stvar van pameti,da li je normalno da dnevna parking karta kosta 1870 din,pa to je cista otimacina,ja ne znam odakle prosecnom gradjaninu da placa toliki novac!! Bas me interesuje koliko kosta mesecna karta??!

Vlad

pre 7 godina

Danas mi okitili soferku, 10 minuta sam zakasnio da uplatim drugi sat. Platicu nije problem, ali zar mora tako lesinarski pa majka mu stara. Pritom na parking mesto na koje sam se parkirao jedva sam stao ostalo po 5 cm napred I pozadi. Sram vas bilo sve iz parking servisa, nadam se da necete uzivati u mojim parama!!!

Hvala sto ste objavili

pre 7 godina

Po Zakonu o obligacionim odnosima mogu da naplate samo dnevnu kartu uvecanu za zakonsku zateznu kamatu. Meni je u Becu stigla kazna iz Bosne preko agencije registrovane u Londonu. Medjutim poslao sam im lep mail sa zakacenim zakonima na cirilici i uputio ih da je prekrsaj nastao u BiH i da sam ja drzavljanin BiH pa u ovom slucaju moraju da se primene zakoni BiH bez obzira sto je automobil registrovan u Becu. Inace su mi trazili 90 Eur dok je kazna u Bosni svega 5 EUR. Ovakvo nesrazmjerno povecanje inace potpada i pod zakonsku definiciju zelenasenja koje je kaznjivo po zakonu. Sve sam to naveo u mailu i zapretio tuzbom za iznudjivanje. U nadleznoj opstini u BiH su mi na moje pitanje odgovorili da su potrazivanje prodali firmi iz Londona i da vise nista nemaju sa njim. Agencija iz Londona mi se 10 dana posle mog maila izvinula i obavestila me da je moj slucaj naplate obustavljen. Tako da kaznu nikada nisam platio niti mi se iko posle obratio sa zahtevom.

dule

pre 7 godina

Te kazne i doplatne karte ili dnevne karte kako god ih zvali stranci nikad ne moraju da plate. Njima će svakako stizati pretnje iz advokatskih kancelarija širom eu, ali je to pecanje tj. zastrasivanje stranaca da
moraju da plate nešto što su uradili na teritoriji van granica svoje zemlje. Da bi im to uspelo Srbija bi trebalo da bude u centralnom registru eu sa ostalim milionima građana iz tih zemalja, pa ma osnovu zajednice država da ima i policijsku sudsku saradnju itd itd itd.
Srbija to nema čak je i hrvatski zakonski sistem tek od nedavno ušao u centralni registar sa eu i , tiče se svih ostalih saobraćajnih prekršaja i parkiranja i ostalog.
Naime to ti takođe važi za sve one koji prave prekršaje u zemljama sa kojima nemamo nikakvu saradnju u ovom kontekstu, npr odeš autom u Belgiju u voziš ga kao ludak i praviš gomilu prekršaja, ukoliko te ne zaustave tada nećeš morati ni da odgovaraš na pozive raznih advokatskih kancelarija koje su preuzele na sebe zadatak da naplate nešto što je u suštini nenaplativo jer mi sa Belgijom nemamo nikakvih sporazuma po tom pitanju.

eh jeste

pre 7 godina

svaki put kad dodjem za BG kolima, strane tablice, uvek platim parking, kao sto sam placao i kada sam imao bg tablice. Placam iskljucivo mobilnim i to sa srb sim karticom, ali cinjenica je da ako dodje zapravo stranac koji ne prica srpski ne bi imao sanse da se snadje gde, sta i kako da plati. Nigde ne pise na engleskom objasnjenje, sta znaci 9111/2/3 i koliko traje parking, sta da ukuca u poruci, i koliko se secam imao sam problema kad sam pokusavao da platim telefonom ali sa nemackom sim karticom, nikako nije mogla da prodje uplata. u nemackoj postoje na svakom cosku aparati za placanje i svi imaju opciju da biras jezik i procitas uputstvo kako se placa i koliko traje. Tako da, u redu je sto trazite da stranci plate parking, samo im objasnite kako!

Krmak

pre 7 godina

Haha, nema od toga nista. Zivim u Belgiji i redovno divljam sa motorom po Italiji i Austriji i dobijam kazne na kucnu adresu. Nikada nisam ni jednu platio, malo salju 2-3 puta i odustanu..Ko je lud, on nasedne i plati..

Slovenac

pre 7 godina

Ja sam u Sloveniji skoro platio kaznu za neplaćeni parking iz Novog Sada od prošle godine.... lepo sve stiglo na vrata, sa slikama i podacima... šta reći više...

Don Milisav

pre 7 godina

Koliko mi je poznato valjda se placa unapred à za to dnevna nije mi poznato, u komu smislu ce kostati nekog vise nego sto je proposant ako je u pitaju strana tablica zar na granicama nije prijavljeno kao prekrsaj. Ako je tako ma ne pada mi na pamet da placamo ni dinara ukoliko mi parking servis bude lovac da ako kasnim manje od 5 minuta vec je natempiran da mi pise kaznu. Ne cudite se posto ocigledno nisu tolerantni da ce im neko i platiti.

Against modern football

pre 7 godina

Kako to da dnevna karta (1870din) kosta skuplje od 24h parkiranja u crvenoj zoni (24h x 56din = 1344din). Na stranu sto se parkiranje placa od 7 do 21h u toj zoni, sto zapravo iznosi 14h x 56din = 784din ti za crvenu zonu. Za ostale zone izadje jeftinije. Da li ovo moze da se iskoristi na sudu?
(Haha, 07. decembar 2016 16:58)

Ne moze da se iskoristi na sudu. Ustavni sud je doneo presudu po kojoj se naplata kazne od strane Parking servisa tumaci kao ugovorna kazna (googlajte, da ne objasnjavam sta je to). Sramno je sto se naplacuje toliki iznos, ali veci iznos svakako mora jer je u pitanju KAZNA, a priroda kaznjavanja jeste represivna prevencija, tj da primora prekrsioca da ne ponavlja delo. Nema logike da kazna bude samo naknada stete. Ali, s druge strane, treba posebno ispitati legalnost zauzimanja prostora za parking od strane Parking servisa po centru Beograda i Novog Beograda.

nmnjvet

pre 7 godina

Nabodem sva 4, počistim sneg da bih mogao da parkiram i popijem kaznu. Neretko kad je kiša moramo preko haube da izađemo iz auta zbog bare (ne vidi se da je obeleženo nego znam). Cena "dnevne karte" je mnogo skuplja nego kad se placa po satu? Popijem u prvoj zoni dnevnu kartu, kasnije parkiram u drugoj i popijem još jednu u roku od 2h.
Permutujem i platim za drugu, a parkiram u treću koja je jeftinija........ (nisam hteo da izbegnem plaćanje).............
Ajde sve, pa jel toliko košta farbaaaaaaa. Koliko miliona uzmete dnevno? Kako vas nije sramota, gde su vam garaže!!!!!!!!!!!!!

Uglješa

pre 7 godina

Bilo bi jako pristojno od Parking servisa kada bi na tablama istakao obaveštenje KAKO STRANCI DA PLATE parking preko mobilnog telefona.

Laloš

pre 7 godina

Ja prošle godine u Beču nepropisno parkirao i staviše mi lisice. Kazna i skidanje lisica 70 eura. Bolelo me ali sam i bio srećan jer bi ovde pauka platio 100jura.

berliner

pre 7 godina

Ima li ovde pismenih!? Je l' lepo pise da parking servis dobija samo 1870 dinara, a stranac placa proces dok mu se to ne naplati.
Sve je cisto kao suza. Zasto ne naplacuju na granici? Zati sto je parking servis preduzece koje od onoga ko je koristio parking potrazuje naknadu. To nema nikakve veze ni sa policijom ni sa granicom ni sa sudom sve dok sud ne da odredjeni nalog...
Ako se dobro secam, na nedavnu vest o tome koliko stranci duguju PS, ovde je bila salva uvreda jer PS arci gradjane a pusta strance. Koliko vidim, sada ne valja sto ce se strancima naplatiti....Eee Srbijo, pokvareni dzojstiku....

boban

pre 7 godina

Savetujem strane drzavljane da tuze Parking servis.
Jednostavno, dnevna karta nije u cenovniku parkiranja.
Domaca pamet misli da prevari stranu. Nikad bilo.
07-21h je max 700 i kusur dingera.
Da je kazna onda u redu, ali nije. Dnevna karta je.
Kad prvi stranac naplati stetu od Republike Srbije onnda cu i ja da je tuzim jer cu imati zasto.

Jag

pre 7 godina

I znate kad ce sledeci put da vam dodju u turisticku posetu? U Limburgu mesecu! A vi uzivajte sa 180€. Sve na srpskom nigde obavestenja na engleskom, pa da coveku presednu i proputovanje i odmor.

optimist

pre 7 godina

Iz Novog Sada sam. Nedavno sam bio u Zoo-vrtu. Parkirao sam kod Vojne akademije. Nisam bio siguran gde je koja zona i pitao sam inkasanta koji je naplacivao ulaz kod Zoo-vrta, ali ni on nije znao koja je zona na 100m od njega... toliko je dobro objasnjeno. Kako ce tek stranci razumeti?

Pitalica

pre 7 godina

Zar nije logicnije umesto da strane firme u inostanstvu zarade dobar deo novca od naplate kazne, se uvede da stranac dok ne plati kaznu ne moze izaci iz drzave kolima, ili jos bolje ne moze dobiti auto nazad dok ne plati kaznu. Zasto za strance vaze drugacija pravila nego za nase gradjane, jer nasi gradjani mora da plate kaznu da bi dobili svoj odneti auto sa placa parking servisa.

Poetry In Motion

pre 7 godina

@haha Ti u prvoj zoni ne mozes u nizu biti 14 sati vec samo 1. Nakon 1 sata moras promeniti zonu ili tek nakon pola sata mozes nazad u prvu zonu.

Haha

pre 7 godina

Kako to da dnevna karta (1870din) kosta skuplje od 24h parkiranja u crvenoj zoni (24h x 56din = 1344din). Na stranu sto se parkiranje placa od 7 do 21h u toj zoni, sto zapravo iznosi 14h x 56din = 784din ti za crvenu zonu. Za ostale zone izadje jeftinije. Da li ovo moze da se iskoristi na sudu?

Nalog za harač

pre 7 godina

Zamislimo da ja prodajem farbu za obeležavanje parkinga. I da isporučim Parking servisu 1.000 kilograma farbe, po ceni od 10.000 evra. Međutim, Parking servis ne plati robu odmah po isporuci, a ja im ispostavim nalog za plaćanje od ukupno 40 hiljada evra (10.000x4), umesto 10.000 plus pripadajuća zakonska kamata. Svaki sudija i advokat bi me gledao kao budalu! Zašto isto tako ne gledaju i na Parking servis?

Nalog za harač

pre 7 godina

Zamislimo da ja prodajem farbu za obeležavanje parkinga. I da isporučim Parking servisu 1.000 kilograma farbe, po ceni od 10.000 evra. Međutim, Parking servis ne plati robu odmah po isporuci, a ja im ispostavim nalog za plaćanje od ukupno 40 hiljada evra (10.000x4), umesto 10.000 plus pripadajuća zakonska kamata. Svaki sudija i advokat bi me gledao kao budalu! Zašto isto tako ne gledaju i na Parking servis?

Haha

pre 7 godina

Kako to da dnevna karta (1870din) kosta skuplje od 24h parkiranja u crvenoj zoni (24h x 56din = 1344din). Na stranu sto se parkiranje placa od 7 do 21h u toj zoni, sto zapravo iznosi 14h x 56din = 784din ti za crvenu zonu. Za ostale zone izadje jeftinije. Da li ovo moze da se iskoristi na sudu?

Jag

pre 7 godina

I znate kad ce sledeci put da vam dodju u turisticku posetu? U Limburgu mesecu! A vi uzivajte sa 180€. Sve na srpskom nigde obavestenja na engleskom, pa da coveku presednu i proputovanje i odmor.

eh jeste

pre 7 godina

svaki put kad dodjem za BG kolima, strane tablice, uvek platim parking, kao sto sam placao i kada sam imao bg tablice. Placam iskljucivo mobilnim i to sa srb sim karticom, ali cinjenica je da ako dodje zapravo stranac koji ne prica srpski ne bi imao sanse da se snadje gde, sta i kako da plati. Nigde ne pise na engleskom objasnjenje, sta znaci 9111/2/3 i koliko traje parking, sta da ukuca u poruci, i koliko se secam imao sam problema kad sam pokusavao da platim telefonom ali sa nemackom sim karticom, nikako nije mogla da prodje uplata. u nemackoj postoje na svakom cosku aparati za placanje i svi imaju opciju da biras jezik i procitas uputstvo kako se placa i koliko traje. Tako da, u redu je sto trazite da stranci plate parking, samo im objasnite kako!

optimist

pre 7 godina

Iz Novog Sada sam. Nedavno sam bio u Zoo-vrtu. Parkirao sam kod Vojne akademije. Nisam bio siguran gde je koja zona i pitao sam inkasanta koji je naplacivao ulaz kod Zoo-vrta, ali ni on nije znao koja je zona na 100m od njega... toliko je dobro objasnjeno. Kako ce tek stranci razumeti?

Uglješa

pre 7 godina

Bilo bi jako pristojno od Parking servisa kada bi na tablama istakao obaveštenje KAKO STRANCI DA PLATE parking preko mobilnog telefona.

Laloš

pre 7 godina

Ja prošle godine u Beču nepropisno parkirao i staviše mi lisice. Kazna i skidanje lisica 70 eura. Bolelo me ali sam i bio srećan jer bi ovde pauka platio 100jura.

nmnjvet

pre 7 godina

Nabodem sva 4, počistim sneg da bih mogao da parkiram i popijem kaznu. Neretko kad je kiša moramo preko haube da izađemo iz auta zbog bare (ne vidi se da je obeleženo nego znam). Cena "dnevne karte" je mnogo skuplja nego kad se placa po satu? Popijem u prvoj zoni dnevnu kartu, kasnije parkiram u drugoj i popijem još jednu u roku od 2h.
Permutujem i platim za drugu, a parkiram u treću koja je jeftinija........ (nisam hteo da izbegnem plaćanje).............
Ajde sve, pa jel toliko košta farbaaaaaaa. Koliko miliona uzmete dnevno? Kako vas nije sramota, gde su vam garaže!!!!!!!!!!!!!

Against modern football

pre 7 godina

Kako to da dnevna karta (1870din) kosta skuplje od 24h parkiranja u crvenoj zoni (24h x 56din = 1344din). Na stranu sto se parkiranje placa od 7 do 21h u toj zoni, sto zapravo iznosi 14h x 56din = 784din ti za crvenu zonu. Za ostale zone izadje jeftinije. Da li ovo moze da se iskoristi na sudu?
(Haha, 07. decembar 2016 16:58)

Ne moze da se iskoristi na sudu. Ustavni sud je doneo presudu po kojoj se naplata kazne od strane Parking servisa tumaci kao ugovorna kazna (googlajte, da ne objasnjavam sta je to). Sramno je sto se naplacuje toliki iznos, ali veci iznos svakako mora jer je u pitanju KAZNA, a priroda kaznjavanja jeste represivna prevencija, tj da primora prekrsioca da ne ponavlja delo. Nema logike da kazna bude samo naknada stete. Ali, s druge strane, treba posebno ispitati legalnost zauzimanja prostora za parking od strane Parking servisa po centru Beograda i Novog Beograda.

Hvala sto ste objavili

pre 7 godina

Po Zakonu o obligacionim odnosima mogu da naplate samo dnevnu kartu uvecanu za zakonsku zateznu kamatu. Meni je u Becu stigla kazna iz Bosne preko agencije registrovane u Londonu. Medjutim poslao sam im lep mail sa zakacenim zakonima na cirilici i uputio ih da je prekrsaj nastao u BiH i da sam ja drzavljanin BiH pa u ovom slucaju moraju da se primene zakoni BiH bez obzira sto je automobil registrovan u Becu. Inace su mi trazili 90 Eur dok je kazna u Bosni svega 5 EUR. Ovakvo nesrazmjerno povecanje inace potpada i pod zakonsku definiciju zelenasenja koje je kaznjivo po zakonu. Sve sam to naveo u mailu i zapretio tuzbom za iznudjivanje. U nadleznoj opstini u BiH su mi na moje pitanje odgovorili da su potrazivanje prodali firmi iz Londona i da vise nista nemaju sa njim. Agencija iz Londona mi se 10 dana posle mog maila izvinula i obavestila me da je moj slucaj naplate obustavljen. Tako da kaznu nikada nisam platio niti mi se iko posle obratio sa zahtevom.

Vlad

pre 7 godina

Danas mi okitili soferku, 10 minuta sam zakasnio da uplatim drugi sat. Platicu nije problem, ali zar mora tako lesinarski pa majka mu stara. Pritom na parking mesto na koje sam se parkirao jedva sam stao ostalo po 5 cm napred I pozadi. Sram vas bilo sve iz parking servisa, nadam se da necete uzivati u mojim parama!!!

boban

pre 7 godina

Savetujem strane drzavljane da tuze Parking servis.
Jednostavno, dnevna karta nije u cenovniku parkiranja.
Domaca pamet misli da prevari stranu. Nikad bilo.
07-21h je max 700 i kusur dingera.
Da je kazna onda u redu, ali nije. Dnevna karta je.
Kad prvi stranac naplati stetu od Republike Srbije onnda cu i ja da je tuzim jer cu imati zasto.

Poetry In Motion

pre 7 godina

@haha Ti u prvoj zoni ne mozes u nizu biti 14 sati vec samo 1. Nakon 1 sata moras promeniti zonu ili tek nakon pola sata mozes nazad u prvu zonu.

borko

pre 7 godina

Cesto idem u Temisvar, i tamo je parkiranje za strance besplatno.
Ako neko misli da sam pogresio, evo jos jednom-sa stranim tablicama u Temisvaru ne placate parking.
To se odnosi na javne parkinge, ako se parkirate na nekom privatnom, ogradjenom parkingu placa se sat po redovnoj tarifi, prilikom izlaska sa istog.
Al na javnom parkingu se ne placa.
I potpuno je bezbedno-stao sam onoliko puta, nikada nista nije falilo, niko nije pokusao da obije auto, nista... i jos dzabe.

Pitalica

pre 7 godina

Zar nije logicnije umesto da strane firme u inostanstvu zarade dobar deo novca od naplate kazne, se uvede da stranac dok ne plati kaznu ne moze izaci iz drzave kolima, ili jos bolje ne moze dobiti auto nazad dok ne plati kaznu. Zasto za strance vaze drugacija pravila nego za nase gradjane, jer nasi gradjani mora da plate kaznu da bi dobili svoj odneti auto sa placa parking servisa.

Neko...

pre 7 godina

Nisam iz Beograda vec iz unutrasnjosti Srbije i meni je jedna stvar van pameti,da li je normalno da dnevna parking karta kosta 1870 din,pa to je cista otimacina,ja ne znam odakle prosecnom gradjaninu da placa toliki novac!! Bas me interesuje koliko kosta mesecna karta??!

Slovenac

pre 7 godina

Ja sam u Sloveniji skoro platio kaznu za neplaćeni parking iz Novog Sada od prošle godine.... lepo sve stiglo na vrata, sa slikama i podacima... šta reći više...

berliner

pre 7 godina

Ima li ovde pismenih!? Je l' lepo pise da parking servis dobija samo 1870 dinara, a stranac placa proces dok mu se to ne naplati.
Sve je cisto kao suza. Zasto ne naplacuju na granici? Zati sto je parking servis preduzece koje od onoga ko je koristio parking potrazuje naknadu. To nema nikakve veze ni sa policijom ni sa granicom ni sa sudom sve dok sud ne da odredjeni nalog...
Ako se dobro secam, na nedavnu vest o tome koliko stranci duguju PS, ovde je bila salva uvreda jer PS arci gradjane a pusta strance. Koliko vidim, sada ne valja sto ce se strancima naplatiti....Eee Srbijo, pokvareni dzojstiku....

Krmak

pre 7 godina

Haha, nema od toga nista. Zivim u Belgiji i redovno divljam sa motorom po Italiji i Austriji i dobijam kazne na kucnu adresu. Nikada nisam ni jednu platio, malo salju 2-3 puta i odustanu..Ko je lud, on nasedne i plati..

Pera

pre 7 godina

Malo smo se ulenjili, koliko mogu da primetim po komentarima. Pljujte me koliko hocete ali se bunimo ZA SVE sto mora da se plati imali ili nemali para. Dakle, ako smatrate da je Parking servis lopovska firma kojoj NE MOZETE da doakate, onda brate mili ne idite u grad kolima!!!! To je jedna varijanta. Druga je da kola ostavite van zone, a to znaci VAN centra grada pa polako peske ili busom do cilja. Naravno,ovo onemogucava omiljenu aktivnost Beogradjana - parkiranje auta unutar kafica u kom piju kafu. Rodjeni sam Beogradjanin koji uvek I svuda I za 10min parkiranja posaljem tu famoznu poruku. Necu crci za 40din.Kada ih nemam onda u grad idem drugacije. Imam dve naplacene dnevne karte jer sam ostao vise od 3 sata u Klinickom jer tamo bukvalno nista ne mozes za to vreme da zavrsis. Drugo, video sam po centru nove table na zoniranim parkinzima gde je donja polovina table sa uputstvom za placanje na stranom jeziku. I ja sam nekada u nekoj zemlji stranac koji se negde parkira I ne pravim od toga toliku famu kao ovde neki. Zamisli, stranac ne zna kako da plati parking..ma idi begaj. Tako I ja, u sred Amsterdama parkiram. Imaju aparat za naplatu ali INOP na njemu, ne radi. Aha..odem do prve prodavnice novina par desetina metara odatle I lepo pitam kako da platim parking, zena mi najljubaznije objasni I ja sve resio za 5min. Ali to je valjda kod nas nesto neverovatno - priznati da se nesto ne zna ili, ne daj Boze pitati nekoga sta I kako....A sada pljujte..

DS

pre 7 godina

Prosle godine sam parkirao auto sa stranim tablicama, uredno platio preko sms ali pogresnu zonu. Ulicu od 500 metara su podelili na 3 zone pa se ti snalazi! Stigla mi je kazna postom, ne slazem se i necu to da placam.

Ce Gevara

pre 7 godina

e zato vise ne idem za srbiju,uskoro cu prodati sve sto imam,i vracam im srpski pasos
(schaffhausen, 07. decembar 2016 20:39)

Slazem se ... samo me boli glava od represivnog sistema drzave ...

mup

pre 7 godina

Podanistvo i poslusnost su stare nacionalne discipline u Srba. To se vidi i po komentarima, kao i po ocenama istih. Ko god digne glas protiv ove pljacke i otimacine, odmah skacu lojalni podanici koji staju na stranu sistema, a protiv svojih sugradjana i logike. Bio sam u avgustu u Parizu i tada Parizani masovno idu na god. odmor. Tada je parking za strance besplatan. Dosta sam se muvao po gradu poslom, tokom jula i avgusta i desavalo mi se da moram da pomerim auto iz zone, a na ulici je bilo 30% praznih mesta. Ljudi su otisli na more i tada treba drugu i trecu zonu osloboditi vremenskog ogranicenja, a za strance besplatno, jer ce oni ostaviti mnogo vise para kroz turisticku potrosnju. Problem je sto je parking servis prodat Izraelcima i 70% novca odlazi iz zemlje.

Mr. No

pre 7 godina

179eura... Ili ti jedna plata u centralnoj Srbiji. Sta oni rade sa tolikim parama? Jedino posteno bi bilo da isplate zaposlenima neke minimalne plate (jer njihov posao moze svako da radi) a ostatak novca da uplate u dobrotvorne svrhe. Iovako su citav biznis izgradili sa par kanti farbe i bagovitim softverom.

dule

pre 7 godina

Te kazne i doplatne karte ili dnevne karte kako god ih zvali stranci nikad ne moraju da plate. Njima će svakako stizati pretnje iz advokatskih kancelarija širom eu, ali je to pecanje tj. zastrasivanje stranaca da
moraju da plate nešto što su uradili na teritoriji van granica svoje zemlje. Da bi im to uspelo Srbija bi trebalo da bude u centralnom registru eu sa ostalim milionima građana iz tih zemalja, pa ma osnovu zajednice država da ima i policijsku sudsku saradnju itd itd itd.
Srbija to nema čak je i hrvatski zakonski sistem tek od nedavno ušao u centralni registar sa eu i , tiče se svih ostalih saobraćajnih prekršaja i parkiranja i ostalog.
Naime to ti takođe važi za sve one koji prave prekršaje u zemljama sa kojima nemamo nikakvu saradnju u ovom kontekstu, npr odeš autom u Belgiju u voziš ga kao ludak i praviš gomilu prekršaja, ukoliko te ne zaustave tada nećeš morati ni da odgovaraš na pozive raznih advokatskih kancelarija koje su preuzele na sebe zadatak da naplate nešto što je u suštini nenaplativo jer mi sa Belgijom nemamo nikakvih sporazuma po tom pitanju.

roto kos je srce srbije

pre 7 godina

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hvala sto ste objavili, 7. decembar 2016 20:37) # Link komentara


Po kom zakonu ti smes da se parkiras u sred raskrsnice, na pesackom prelazu, u desnoj traci dok odes po burek 10 minuta, u 'ladovinu ispod drveta na zelenoj povrsini...

Milano

pre 7 godina

Krmak

Ne pisi gluposti.Nasao si Italiju koja je najrigoriznija.Takodje Austrija.Pronadju preko reg broja ime prezime i sve generalije.Salju na kucnu adresu ali te uhvate prilikom sledeceg ulaska u drzavu..Mom kolegi iz Beograda su posle pet godina nplatili kaznu jer toliko dugo nije isao u Italiju

Mastodon

pre 7 godina

A zasto ja nikad nisam dobio fiskalni racun kad uplatim parking? Po zakonu onda ne moram da platim.
(Zeleni zmaj, 07. decembar 2016 21:02)

Parking servis ne izdaje fiskalne racune. Sta kaze inspekcija, jel se setio neko da pita ?

Mix

pre 7 godina

To zemlje u Evropi drugacije resavaju.Ako izbegnes placanje bilo koje kazne sledeci put kada udjes u tu zemlju zaustave te na granici uzmu pasos i pravac u postu.Nema vracanja pasosa dok ne regulises dug

Don Milisav

pre 7 godina

Koliko mi je poznato valjda se placa unapred à za to dnevna nije mi poznato, u komu smislu ce kostati nekog vise nego sto je proposant ako je u pitaju strana tablica zar na granicama nije prijavljeno kao prekrsaj. Ako je tako ma ne pada mi na pamet da placamo ni dinara ukoliko mi parking servis bude lovac da ako kasnim manje od 5 minuta vec je natempiran da mi pise kaznu. Ne cudite se posto ocigledno nisu tolerantni da ce im neko i platiti.

NoName

pre 7 godina

@Vlad

Imas pravo 15 minuta u zoni da se parkiras besplatno, to je u njihovom praviliniku. Idi se zali. A zbog toga stvarno smaraju ljude. A i kad se vec gomila idiota parkira sistemom "ja dosh'o" pa prepreci kako god ko stigne, a onda ima prostora da se uglavi jedan smart i to treba regulisati, dodje pauk i ispomera automobile. Drugo, to je javna povrsina i nikako ne bi smela da se naplacuje.

Nenad-EU

pre 7 godina

Jedino što te posredničke firme u inostranstvu funkcionišu na principu APP (ako prođe, prođe). Nemaju apsolutno nikakva zakonska sredstva da nateraju vozača da plati kaznu a posebno ne uvećanu 10x. Još jedan glupi potez bota sendvičara koji je napredovao u karijeri.

Za mixa

pre 7 godina

Poštovani gospodine Mixx
Niste baš potpuno u pravu.
Prvo da bi se našao vlasnik vozila moraš da imaš neki pravni mehanizam da bi došao do podataka dotičnog.
(Srbija ima sporazum o saradnji sa par zemalja, država iz okruženja uglavnom)
Drugo da bi sankcionisao prekršaj stranog državljana moraš da vodiš neki postupak protiv njega.
(pošto ovde govorimo o saobraćaju, to znači da se primenjuje zakon države u kojoj je saobraćajni prekršaj napravljen, a npr u gomili zemalja se mora prvo utvrditi ko je vozio auto ili kombi ili motor sa kojim je izvršen prekršaj )
samo registarski broj nije jednoznacan podatak koji je 100 posto merodavan.
Treće ja sam živ dokaz da možeš ići bilo gde uprkos tome što sam iz Španije i Francuske dobijao razne vrste ucena, od strane nekih agencija da platim kazne za prekoracenja brzine.
Ps. Neka neko napise šta je sa Madjarima i nama jer mi se čini da je Mixx mislio na Grke sa grcima imamo neki dil o kažnjavanju.
Pozdrav svima i samo oprezno.

Deda deda moj te gleda

pre 7 godina

Hvalite se naplatom.Lepo.
A,gde vi investirate taj novac?
Ofarbali ste pre par godina trotoare i na njima naplaćujete parking.Uzimate pare sa ledine i betona ,a ništa novo niste napravili.
Verovatno je tačna ona priča da ste stranačka zlatna koka.

Nenad

pre 7 godina

To sa tim naplatama preko firmi iz inostranstva je klasicna prevara, nego da mi je da saznam ko je tim lihvarima dao moje podatke na osnovu tablica?
Planeta je postala mesto javasluka.

Ana

pre 7 godina

Ja sam sada dobila tu kaznu za parkiranje od juna 2014....
Pokušala sam da platim sms-om...ali server nije podržavao( tako su mi objasnili u MTS-u), a išla sam i u Parking servis da se žalim i pokažem 100 pokušaja slanja i kao o.k. povućicemo....
E pa neću da platim za inat pa da vidimo ko će biti uporniji...makar me i uhapsili.

Blake

pre 7 godina

A ne daj boze da osposobe one automate za parkiranje kojima je opremljen grad, a nisu NIKADA bili pusteni u rad pa da stranci mogu tako da plate parking. Najbolje iz rominga da salju poruke. Nisam stranac, ali stavljam se u njihovu kozu kada odem negde preko, uvek mozes da kupis kartu na normalan nacin i ostavis papiric u kolima.

Ce Gevara

pre 7 godina

To zemlje u Evropi drugacije resavaju.Ako izbegnes placanje bilo koje kazne sledeci put kada udjes u tu zemlju zaustave te na granici uzmu pasos i pravac u postu.Nema vracanja pasosa dok ne regulises dug
(Mix, 07. decembar 2016 22:21)

Kolega, nema granica u EU, ne postoji grancina kontrola .... ako nemas stalnu adresu u toj drzavi u kojoj si napravio prekrsaj onda ti se uzima pasos prilikom kontrole ili od policije ili od carine ali granice nema!Pak, ako imas stalnu adresu niko nema pravo ti zabraniti kretanje cak mozes ih tuziti za zabranu kretanja!
Srbija je potpisala sporazum o kaznama tako da od sada dobijate kazne na kucnu adresu bilo gde u EU, i obratno!

E sad, ono sto odlikuje Srbiju pa i Hrvatsku koja je clanica EU.Ne posojanje Zakona o zivotnom minimumu i Zakona o licnom bankrotu.To je zato, da bi trgovanje dugom bilo sto unisniji posao nad drzavljanima tih republika!Do sada, kao i svaka Vlada, uvodili smo represivne mere EU ali nijedna Vlada se nije bavila zastitom gradjanina ili malog coveka!Ovo je monetarni svet i za obican zivot potreban je novac.Ali, da bi nasi vlastordzci imali fine i unosne poslove oni NAMERNO ne donose Zakone potrebne za obicnog coveka!Zato smo mi banana republike!

Kek

pre 7 godina

Nisam iz Beograda vec iz unutrasnjosti Srbije i meni je jedna stvar van pameti,da li je normalno da dnevna parking karta kosta 1870 din,pa to je cista otimacina,ja ne znam odakle prosecnom gradjaninu da placa toliki novac!! Bas me interesuje koliko kosta mesecna karta??!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Neko..., 7. decembar 2016 21:16)

Mesecna karta je oko 500 din, ali smo ako imate prebivaliste u zoniranom delu grada (naravno karta vazi samo u vasoj zoni). Dnevna karta je smo lepo zapakovan naziv za kaznu.

Haha

pre 7 godina

@(Against modern football, 7. decembar 2016 18:02)

Ok, zasto se zove dnevna doplatna karta, a ne kazna? Zar to nije obmana? Moze li u tom pravcu nesto da se uradi na sudu? Cisto da se razumemo nemam nijednu kaznu, nego me nervira zelenasko ponasanje sa tim kaznama i pauza od pola sata kad iskoristis vremenski limit (pauza se odnosi samo na telefone). Ostaje pitanje sta ako koristim one kartice za parkiranje, zaokruzim vreme, istekne mi sat, ja dodjem i postavim novu. Tu nemam pola sata pauze da mogu ponovo da uplatim? Ranije mi se desavalo da platim 3h u trecoj/zelenoj zoni, i onda dodjem i blejim pola sata u autu, da ne bih dobio kaznu i da bih mogao jos 3h da platim parking posle toga. Nevidjene gluposti.

Viktor

pre 7 godina

Odmah da kazem da od uterivanja dugova u Svajcarskoj nema nista. Samo u slucaju da srpska policija potpise ugovor o razmeni podataka sa svajcarskom policijom (kao sto vec postoji sa Nemackom, Francuskom i Italijom) onda moze. Ako bi neko drugi pokusao da to radi van zakonskih okvira ne bi se dobro proveo.

vlasta74

pre 7 godina

Čini mi se da sam video u tekstu da se parking servis mnogo brine o tome da svi imaju ravnopravno korišćenje parking mesta i jako su zabrinuti kad nije tako. Mice naše, kako su brižni i kako brinu o svom narodu, a od naplaćenih para sve ulažu u svoju infrastrukturu, najčešće belu i još po neku boju. Doduše, napravili su i poneku javnu garažu, tako da su i tu uložili, da ne misli neko gde idu ti silni milioni, milijarde dinara od naplate nečega što nije njihovo! To što ja kružim po Zvezdari u potrazi za parking mestom i po 20 min. nema veze, plaćam redovno, beeee, a platio sam i doplatnu kartu (kako lepo zvuči) jer sam zakasnio jedan dan, išao sam da ih zamolim da mi oproste, jer redovno plaćam i trošim silne litre goriva pronalazeći parking mesto, ali avaj, nije ti niko umro, plati pola i ja platim i knedle gutam i suze ronim....

Jag

pre 7 godina

I znate kad ce sledeci put da vam dodju u turisticku posetu? U Limburgu mesecu! A vi uzivajte sa 180€. Sve na srpskom nigde obavestenja na engleskom, pa da coveku presednu i proputovanje i odmor.

Krmak

pre 7 godina

Haha, nema od toga nista. Zivim u Belgiji i redovno divljam sa motorom po Italiji i Austriji i dobijam kazne na kucnu adresu. Nikada nisam ni jednu platio, malo salju 2-3 puta i odustanu..Ko je lud, on nasedne i plati..

berliner

pre 7 godina

Ima li ovde pismenih!? Je l' lepo pise da parking servis dobija samo 1870 dinara, a stranac placa proces dok mu se to ne naplati.
Sve je cisto kao suza. Zasto ne naplacuju na granici? Zati sto je parking servis preduzece koje od onoga ko je koristio parking potrazuje naknadu. To nema nikakve veze ni sa policijom ni sa granicom ni sa sudom sve dok sud ne da odredjeni nalog...
Ako se dobro secam, na nedavnu vest o tome koliko stranci duguju PS, ovde je bila salva uvreda jer PS arci gradjane a pusta strance. Koliko vidim, sada ne valja sto ce se strancima naplatiti....Eee Srbijo, pokvareni dzojstiku....

Haha

pre 7 godina

Kako to da dnevna karta (1870din) kosta skuplje od 24h parkiranja u crvenoj zoni (24h x 56din = 1344din). Na stranu sto se parkiranje placa od 7 do 21h u toj zoni, sto zapravo iznosi 14h x 56din = 784din ti za crvenu zonu. Za ostale zone izadje jeftinije. Da li ovo moze da se iskoristi na sudu?

Pitalica

pre 7 godina

Zar nije logicnije umesto da strane firme u inostanstvu zarade dobar deo novca od naplate kazne, se uvede da stranac dok ne plati kaznu ne moze izaci iz drzave kolima, ili jos bolje ne moze dobiti auto nazad dok ne plati kaznu. Zasto za strance vaze drugacija pravila nego za nase gradjane, jer nasi gradjani mora da plate kaznu da bi dobili svoj odneti auto sa placa parking servisa.

Nalog za harač

pre 7 godina

Zamislimo da ja prodajem farbu za obeležavanje parkinga. I da isporučim Parking servisu 1.000 kilograma farbe, po ceni od 10.000 evra. Međutim, Parking servis ne plati robu odmah po isporuci, a ja im ispostavim nalog za plaćanje od ukupno 40 hiljada evra (10.000x4), umesto 10.000 plus pripadajuća zakonska kamata. Svaki sudija i advokat bi me gledao kao budalu! Zašto isto tako ne gledaju i na Parking servis?

optimist

pre 7 godina

Iz Novog Sada sam. Nedavno sam bio u Zoo-vrtu. Parkirao sam kod Vojne akademije. Nisam bio siguran gde je koja zona i pitao sam inkasanta koji je naplacivao ulaz kod Zoo-vrta, ali ni on nije znao koja je zona na 100m od njega... toliko je dobro objasnjeno. Kako ce tek stranci razumeti?

nmnjvet

pre 7 godina

Nabodem sva 4, počistim sneg da bih mogao da parkiram i popijem kaznu. Neretko kad je kiša moramo preko haube da izađemo iz auta zbog bare (ne vidi se da je obeleženo nego znam). Cena "dnevne karte" je mnogo skuplja nego kad se placa po satu? Popijem u prvoj zoni dnevnu kartu, kasnije parkiram u drugoj i popijem još jednu u roku od 2h.
Permutujem i platim za drugu, a parkiram u treću koja je jeftinija........ (nisam hteo da izbegnem plaćanje).............
Ajde sve, pa jel toliko košta farbaaaaaaa. Koliko miliona uzmete dnevno? Kako vas nije sramota, gde su vam garaže!!!!!!!!!!!!!

Pera

pre 7 godina

Malo smo se ulenjili, koliko mogu da primetim po komentarima. Pljujte me koliko hocete ali se bunimo ZA SVE sto mora da se plati imali ili nemali para. Dakle, ako smatrate da je Parking servis lopovska firma kojoj NE MOZETE da doakate, onda brate mili ne idite u grad kolima!!!! To je jedna varijanta. Druga je da kola ostavite van zone, a to znaci VAN centra grada pa polako peske ili busom do cilja. Naravno,ovo onemogucava omiljenu aktivnost Beogradjana - parkiranje auta unutar kafica u kom piju kafu. Rodjeni sam Beogradjanin koji uvek I svuda I za 10min parkiranja posaljem tu famoznu poruku. Necu crci za 40din.Kada ih nemam onda u grad idem drugacije. Imam dve naplacene dnevne karte jer sam ostao vise od 3 sata u Klinickom jer tamo bukvalno nista ne mozes za to vreme da zavrsis. Drugo, video sam po centru nove table na zoniranim parkinzima gde je donja polovina table sa uputstvom za placanje na stranom jeziku. I ja sam nekada u nekoj zemlji stranac koji se negde parkira I ne pravim od toga toliku famu kao ovde neki. Zamisli, stranac ne zna kako da plati parking..ma idi begaj. Tako I ja, u sred Amsterdama parkiram. Imaju aparat za naplatu ali INOP na njemu, ne radi. Aha..odem do prve prodavnice novina par desetina metara odatle I lepo pitam kako da platim parking, zena mi najljubaznije objasni I ja sve resio za 5min. Ali to je valjda kod nas nesto neverovatno - priznati da se nesto ne zna ili, ne daj Boze pitati nekoga sta I kako....A sada pljujte..

boban

pre 7 godina

Savetujem strane drzavljane da tuze Parking servis.
Jednostavno, dnevna karta nije u cenovniku parkiranja.
Domaca pamet misli da prevari stranu. Nikad bilo.
07-21h je max 700 i kusur dingera.
Da je kazna onda u redu, ali nije. Dnevna karta je.
Kad prvi stranac naplati stetu od Republike Srbije onnda cu i ja da je tuzim jer cu imati zasto.

Ce Gevara

pre 7 godina

e zato vise ne idem za srbiju,uskoro cu prodati sve sto imam,i vracam im srpski pasos
(schaffhausen, 07. decembar 2016 20:39)

Slazem se ... samo me boli glava od represivnog sistema drzave ...

Don Milisav

pre 7 godina

Koliko mi je poznato valjda se placa unapred à za to dnevna nije mi poznato, u komu smislu ce kostati nekog vise nego sto je proposant ako je u pitaju strana tablica zar na granicama nije prijavljeno kao prekrsaj. Ako je tako ma ne pada mi na pamet da placamo ni dinara ukoliko mi parking servis bude lovac da ako kasnim manje od 5 minuta vec je natempiran da mi pise kaznu. Ne cudite se posto ocigledno nisu tolerantni da ce im neko i platiti.

Vlad

pre 7 godina

Danas mi okitili soferku, 10 minuta sam zakasnio da uplatim drugi sat. Platicu nije problem, ali zar mora tako lesinarski pa majka mu stara. Pritom na parking mesto na koje sam se parkirao jedva sam stao ostalo po 5 cm napred I pozadi. Sram vas bilo sve iz parking servisa, nadam se da necete uzivati u mojim parama!!!

Neko...

pre 7 godina

Nisam iz Beograda vec iz unutrasnjosti Srbije i meni je jedna stvar van pameti,da li je normalno da dnevna parking karta kosta 1870 din,pa to je cista otimacina,ja ne znam odakle prosecnom gradjaninu da placa toliki novac!! Bas me interesuje koliko kosta mesecna karta??!

mup

pre 7 godina

Podanistvo i poslusnost su stare nacionalne discipline u Srba. To se vidi i po komentarima, kao i po ocenama istih. Ko god digne glas protiv ove pljacke i otimacine, odmah skacu lojalni podanici koji staju na stranu sistema, a protiv svojih sugradjana i logike. Bio sam u avgustu u Parizu i tada Parizani masovno idu na god. odmor. Tada je parking za strance besplatan. Dosta sam se muvao po gradu poslom, tokom jula i avgusta i desavalo mi se da moram da pomerim auto iz zone, a na ulici je bilo 30% praznih mesta. Ljudi su otisli na more i tada treba drugu i trecu zonu osloboditi vremenskog ogranicenja, a za strance besplatno, jer ce oni ostaviti mnogo vise para kroz turisticku potrosnju. Problem je sto je parking servis prodat Izraelcima i 70% novca odlazi iz zemlje.

Hvala sto ste objavili

pre 7 godina

Po Zakonu o obligacionim odnosima mogu da naplate samo dnevnu kartu uvecanu za zakonsku zateznu kamatu. Meni je u Becu stigla kazna iz Bosne preko agencije registrovane u Londonu. Medjutim poslao sam im lep mail sa zakacenim zakonima na cirilici i uputio ih da je prekrsaj nastao u BiH i da sam ja drzavljanin BiH pa u ovom slucaju moraju da se primene zakoni BiH bez obzira sto je automobil registrovan u Becu. Inace su mi trazili 90 Eur dok je kazna u Bosni svega 5 EUR. Ovakvo nesrazmjerno povecanje inace potpada i pod zakonsku definiciju zelenasenja koje je kaznjivo po zakonu. Sve sam to naveo u mailu i zapretio tuzbom za iznudjivanje. U nadleznoj opstini u BiH su mi na moje pitanje odgovorili da su potrazivanje prodali firmi iz Londona i da vise nista nemaju sa njim. Agencija iz Londona mi se 10 dana posle mog maila izvinula i obavestila me da je moj slucaj naplate obustavljen. Tako da kaznu nikada nisam platio niti mi se iko posle obratio sa zahtevom.

Poetry In Motion

pre 7 godina

@haha Ti u prvoj zoni ne mozes u nizu biti 14 sati vec samo 1. Nakon 1 sata moras promeniti zonu ili tek nakon pola sata mozes nazad u prvu zonu.

Laloš

pre 7 godina

Ja prošle godine u Beču nepropisno parkirao i staviše mi lisice. Kazna i skidanje lisica 70 eura. Bolelo me ali sam i bio srećan jer bi ovde pauka platio 100jura.

Slovenac

pre 7 godina

Ja sam u Sloveniji skoro platio kaznu za neplaćeni parking iz Novog Sada od prošle godine.... lepo sve stiglo na vrata, sa slikama i podacima... šta reći više...

Mr. No

pre 7 godina

179eura... Ili ti jedna plata u centralnoj Srbiji. Sta oni rade sa tolikim parama? Jedino posteno bi bilo da isplate zaposlenima neke minimalne plate (jer njihov posao moze svako da radi) a ostatak novca da uplate u dobrotvorne svrhe. Iovako su citav biznis izgradili sa par kanti farbe i bagovitim softverom.

Mix

pre 7 godina

To zemlje u Evropi drugacije resavaju.Ako izbegnes placanje bilo koje kazne sledeci put kada udjes u tu zemlju zaustave te na granici uzmu pasos i pravac u postu.Nema vracanja pasosa dok ne regulises dug

borko

pre 7 godina

Cesto idem u Temisvar, i tamo je parkiranje za strance besplatno.
Ako neko misli da sam pogresio, evo jos jednom-sa stranim tablicama u Temisvaru ne placate parking.
To se odnosi na javne parkinge, ako se parkirate na nekom privatnom, ogradjenom parkingu placa se sat po redovnoj tarifi, prilikom izlaska sa istog.
Al na javnom parkingu se ne placa.
I potpuno je bezbedno-stao sam onoliko puta, nikada nista nije falilo, niko nije pokusao da obije auto, nista... i jos dzabe.

Uglješa

pre 7 godina

Bilo bi jako pristojno od Parking servisa kada bi na tablama istakao obaveštenje KAKO STRANCI DA PLATE parking preko mobilnog telefona.

eh jeste

pre 7 godina

svaki put kad dodjem za BG kolima, strane tablice, uvek platim parking, kao sto sam placao i kada sam imao bg tablice. Placam iskljucivo mobilnim i to sa srb sim karticom, ali cinjenica je da ako dodje zapravo stranac koji ne prica srpski ne bi imao sanse da se snadje gde, sta i kako da plati. Nigde ne pise na engleskom objasnjenje, sta znaci 9111/2/3 i koliko traje parking, sta da ukuca u poruci, i koliko se secam imao sam problema kad sam pokusavao da platim telefonom ali sa nemackom sim karticom, nikako nije mogla da prodje uplata. u nemackoj postoje na svakom cosku aparati za placanje i svi imaju opciju da biras jezik i procitas uputstvo kako se placa i koliko traje. Tako da, u redu je sto trazite da stranci plate parking, samo im objasnite kako!

dule

pre 7 godina

Te kazne i doplatne karte ili dnevne karte kako god ih zvali stranci nikad ne moraju da plate. Njima će svakako stizati pretnje iz advokatskih kancelarija širom eu, ali je to pecanje tj. zastrasivanje stranaca da
moraju da plate nešto što su uradili na teritoriji van granica svoje zemlje. Da bi im to uspelo Srbija bi trebalo da bude u centralnom registru eu sa ostalim milionima građana iz tih zemalja, pa ma osnovu zajednice država da ima i policijsku sudsku saradnju itd itd itd.
Srbija to nema čak je i hrvatski zakonski sistem tek od nedavno ušao u centralni registar sa eu i , tiče se svih ostalih saobraćajnih prekršaja i parkiranja i ostalog.
Naime to ti takođe važi za sve one koji prave prekršaje u zemljama sa kojima nemamo nikakvu saradnju u ovom kontekstu, npr odeš autom u Belgiju u voziš ga kao ludak i praviš gomilu prekršaja, ukoliko te ne zaustave tada nećeš morati ni da odgovaraš na pozive raznih advokatskih kancelarija koje su preuzele na sebe zadatak da naplate nešto što je u suštini nenaplativo jer mi sa Belgijom nemamo nikakvih sporazuma po tom pitanju.

DS

pre 7 godina

Prosle godine sam parkirao auto sa stranim tablicama, uredno platio preko sms ali pogresnu zonu. Ulicu od 500 metara su podelili na 3 zone pa se ti snalazi! Stigla mi je kazna postom, ne slazem se i necu to da placam.

Mastodon

pre 7 godina

A zasto ja nikad nisam dobio fiskalni racun kad uplatim parking? Po zakonu onda ne moram da platim.
(Zeleni zmaj, 07. decembar 2016 21:02)

Parking servis ne izdaje fiskalne racune. Sta kaze inspekcija, jel se setio neko da pita ?

Against modern football

pre 7 godina

Kako to da dnevna karta (1870din) kosta skuplje od 24h parkiranja u crvenoj zoni (24h x 56din = 1344din). Na stranu sto se parkiranje placa od 7 do 21h u toj zoni, sto zapravo iznosi 14h x 56din = 784din ti za crvenu zonu. Za ostale zone izadje jeftinije. Da li ovo moze da se iskoristi na sudu?
(Haha, 07. decembar 2016 16:58)

Ne moze da se iskoristi na sudu. Ustavni sud je doneo presudu po kojoj se naplata kazne od strane Parking servisa tumaci kao ugovorna kazna (googlajte, da ne objasnjavam sta je to). Sramno je sto se naplacuje toliki iznos, ali veci iznos svakako mora jer je u pitanju KAZNA, a priroda kaznjavanja jeste represivna prevencija, tj da primora prekrsioca da ne ponavlja delo. Nema logike da kazna bude samo naknada stete. Ali, s druge strane, treba posebno ispitati legalnost zauzimanja prostora za parking od strane Parking servisa po centru Beograda i Novog Beograda.

NoName

pre 7 godina

@Vlad

Imas pravo 15 minuta u zoni da se parkiras besplatno, to je u njihovom praviliniku. Idi se zali. A zbog toga stvarno smaraju ljude. A i kad se vec gomila idiota parkira sistemom "ja dosh'o" pa prepreci kako god ko stigne, a onda ima prostora da se uglavi jedan smart i to treba regulisati, dodje pauk i ispomera automobile. Drugo, to je javna povrsina i nikako ne bi smela da se naplacuje.

Milano

pre 7 godina

Krmak

Ne pisi gluposti.Nasao si Italiju koja je najrigoriznija.Takodje Austrija.Pronadju preko reg broja ime prezime i sve generalije.Salju na kucnu adresu ali te uhvate prilikom sledeceg ulaska u drzavu..Mom kolegi iz Beograda su posle pet godina nplatili kaznu jer toliko dugo nije isao u Italiju

roto kos je srce srbije

pre 7 godina

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hvala sto ste objavili, 7. decembar 2016 20:37) # Link komentara


Po kom zakonu ti smes da se parkiras u sred raskrsnice, na pesackom prelazu, u desnoj traci dok odes po burek 10 minuta, u 'ladovinu ispod drveta na zelenoj povrsini...

Nenad-EU

pre 7 godina

Jedino što te posredničke firme u inostranstvu funkcionišu na principu APP (ako prođe, prođe). Nemaju apsolutno nikakva zakonska sredstva da nateraju vozača da plati kaznu a posebno ne uvećanu 10x. Još jedan glupi potez bota sendvičara koji je napredovao u karijeri.

Ana

pre 7 godina

Ja sam sada dobila tu kaznu za parkiranje od juna 2014....
Pokušala sam da platim sms-om...ali server nije podržavao( tako su mi objasnili u MTS-u), a išla sam i u Parking servis da se žalim i pokažem 100 pokušaja slanja i kao o.k. povućicemo....
E pa neću da platim za inat pa da vidimo ko će biti uporniji...makar me i uhapsili.

Viktor

pre 7 godina

Odmah da kazem da od uterivanja dugova u Svajcarskoj nema nista. Samo u slucaju da srpska policija potpise ugovor o razmeni podataka sa svajcarskom policijom (kao sto vec postoji sa Nemackom, Francuskom i Italijom) onda moze. Ako bi neko drugi pokusao da to radi van zakonskih okvira ne bi se dobro proveo.

Za mixa

pre 7 godina

Poštovani gospodine Mixx
Niste baš potpuno u pravu.
Prvo da bi se našao vlasnik vozila moraš da imaš neki pravni mehanizam da bi došao do podataka dotičnog.
(Srbija ima sporazum o saradnji sa par zemalja, država iz okruženja uglavnom)
Drugo da bi sankcionisao prekršaj stranog državljana moraš da vodiš neki postupak protiv njega.
(pošto ovde govorimo o saobraćaju, to znači da se primenjuje zakon države u kojoj je saobraćajni prekršaj napravljen, a npr u gomili zemalja se mora prvo utvrditi ko je vozio auto ili kombi ili motor sa kojim je izvršen prekršaj )
samo registarski broj nije jednoznacan podatak koji je 100 posto merodavan.
Treće ja sam živ dokaz da možeš ići bilo gde uprkos tome što sam iz Španije i Francuske dobijao razne vrste ucena, od strane nekih agencija da platim kazne za prekoracenja brzine.
Ps. Neka neko napise šta je sa Madjarima i nama jer mi se čini da je Mixx mislio na Grke sa grcima imamo neki dil o kažnjavanju.
Pozdrav svima i samo oprezno.

Nenad

pre 7 godina

To sa tim naplatama preko firmi iz inostranstva je klasicna prevara, nego da mi je da saznam ko je tim lihvarima dao moje podatke na osnovu tablica?
Planeta je postala mesto javasluka.

Deda deda moj te gleda

pre 7 godina

Hvalite se naplatom.Lepo.
A,gde vi investirate taj novac?
Ofarbali ste pre par godina trotoare i na njima naplaćujete parking.Uzimate pare sa ledine i betona ,a ništa novo niste napravili.
Verovatno je tačna ona priča da ste stranačka zlatna koka.

Blake

pre 7 godina

A ne daj boze da osposobe one automate za parkiranje kojima je opremljen grad, a nisu NIKADA bili pusteni u rad pa da stranci mogu tako da plate parking. Najbolje iz rominga da salju poruke. Nisam stranac, ali stavljam se u njihovu kozu kada odem negde preko, uvek mozes da kupis kartu na normalan nacin i ostavis papiric u kolima.

Kek

pre 7 godina

Nisam iz Beograda vec iz unutrasnjosti Srbije i meni je jedna stvar van pameti,da li je normalno da dnevna parking karta kosta 1870 din,pa to je cista otimacina,ja ne znam odakle prosecnom gradjaninu da placa toliki novac!! Bas me interesuje koliko kosta mesecna karta??!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Neko..., 7. decembar 2016 21:16)

Mesecna karta je oko 500 din, ali smo ako imate prebivaliste u zoniranom delu grada (naravno karta vazi samo u vasoj zoni). Dnevna karta je smo lepo zapakovan naziv za kaznu.

Haha

pre 7 godina

@(Against modern football, 7. decembar 2016 18:02)

Ok, zasto se zove dnevna doplatna karta, a ne kazna? Zar to nije obmana? Moze li u tom pravcu nesto da se uradi na sudu? Cisto da se razumemo nemam nijednu kaznu, nego me nervira zelenasko ponasanje sa tim kaznama i pauza od pola sata kad iskoristis vremenski limit (pauza se odnosi samo na telefone). Ostaje pitanje sta ako koristim one kartice za parkiranje, zaokruzim vreme, istekne mi sat, ja dodjem i postavim novu. Tu nemam pola sata pauze da mogu ponovo da uplatim? Ranije mi se desavalo da platim 3h u trecoj/zelenoj zoni, i onda dodjem i blejim pola sata u autu, da ne bih dobio kaznu i da bih mogao jos 3h da platim parking posle toga. Nevidjene gluposti.

Ce Gevara

pre 7 godina

To zemlje u Evropi drugacije resavaju.Ako izbegnes placanje bilo koje kazne sledeci put kada udjes u tu zemlju zaustave te na granici uzmu pasos i pravac u postu.Nema vracanja pasosa dok ne regulises dug
(Mix, 07. decembar 2016 22:21)

Kolega, nema granica u EU, ne postoji grancina kontrola .... ako nemas stalnu adresu u toj drzavi u kojoj si napravio prekrsaj onda ti se uzima pasos prilikom kontrole ili od policije ili od carine ali granice nema!Pak, ako imas stalnu adresu niko nema pravo ti zabraniti kretanje cak mozes ih tuziti za zabranu kretanja!
Srbija je potpisala sporazum o kaznama tako da od sada dobijate kazne na kucnu adresu bilo gde u EU, i obratno!

E sad, ono sto odlikuje Srbiju pa i Hrvatsku koja je clanica EU.Ne posojanje Zakona o zivotnom minimumu i Zakona o licnom bankrotu.To je zato, da bi trgovanje dugom bilo sto unisniji posao nad drzavljanima tih republika!Do sada, kao i svaka Vlada, uvodili smo represivne mere EU ali nijedna Vlada se nije bavila zastitom gradjanina ili malog coveka!Ovo je monetarni svet i za obican zivot potreban je novac.Ali, da bi nasi vlastordzci imali fine i unosne poslove oni NAMERNO ne donose Zakone potrebne za obicnog coveka!Zato smo mi banana republike!

vlasta74

pre 7 godina

Čini mi se da sam video u tekstu da se parking servis mnogo brine o tome da svi imaju ravnopravno korišćenje parking mesta i jako su zabrinuti kad nije tako. Mice naše, kako su brižni i kako brinu o svom narodu, a od naplaćenih para sve ulažu u svoju infrastrukturu, najčešće belu i još po neku boju. Doduše, napravili su i poneku javnu garažu, tako da su i tu uložili, da ne misli neko gde idu ti silni milioni, milijarde dinara od naplate nečega što nije njihovo! To što ja kružim po Zvezdari u potrazi za parking mestom i po 20 min. nema veze, plaćam redovno, beeee, a platio sam i doplatnu kartu (kako lepo zvuči) jer sam zakasnio jedan dan, išao sam da ih zamolim da mi oproste, jer redovno plaćam i trošim silne litre goriva pronalazeći parking mesto, ali avaj, nije ti niko umro, plati pola i ja platim i knedle gutam i suze ronim....