Ponedeljak, 24.10.2016.

09:36

Bacili brdo mandarina, građani zgranuti/FOTO

Na društvenim mrežama širi se fotografija planina bačenih mandarina kod Opuzena u Hrvatskoj. Građani burno reaguju.

Izvor: Index

Bacili brdo mandarina, graðani zgranuti/FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

zg232

pre 7 godina

(Munze Ljux, 24. oktobar 2016 22:44)

Uništavanje nusproizvoda bilo koje proizvodnje je uništavanje u objektima ili mjestima koje je država, odnosno nadležno tijelo Ministarstvo zaštite okoliša, prirode i energetike predvidjelo za to i za to osigurava sredstva za odštetu i održavanje lokalnoj upravi, ali i stanovništvu koje živi u blizini takvih pogona ili odlagališta. Ne smije nitko bacati otpad gdje se sjeti, bez obzira da li se radi o mandarinama, životinjskim lešinama, građevinskom materijalu ili otpadom iz bolnica. Država je dužna osigurati mjesto gdje će se otpad, ovisno o vrsti neškodljivo uništiti, a to neškodljivo uništavanje odnosi se u odnosu na okoliš, životinje i biljke te ljude. Ovakav način bacanja mandarina, gdje mu je bilo najbliže ili najpovoljnije koštaće ga više nego da je svaki dan besplatno odvozio do svakog socijalnog dućana. Sada se mora napraviti sanacija terena i vidjeti kako će djelovati na sam okoliš i to ćemu država naplatiti. Inače, osim što je napravio prekršaj, ovo je i kazneno djelo, pa bi mogao zaraditi i zatvorsku kaznu.Ovo je u najblažem slučaju odraz nesnalažljivosti, neinformiranosti ili razočaranja što mu je propao urod zbog nekog insekta. Međutim, pred sudom ga to ne opravdava. Protiv toga sam da netko svoj rad, proizvod ili uslugu daje besplatno, jer nitko od nas nije socijalna ustanova. Međutim, reda mora biti, a tko ga se ne pridržava mora snositi sankcije. Sve se moglo riješiti na drugi način.

Munze Ljux

pre 7 godina

Ako se seljaku ne isplati da proda, mora da unisti ili baci. Ni u ludilu nesme da daje ispod cene, ili da nedaj boze poklanja. To stvara naviku kod ljudi da mogu besplatno bez rada da dodju do hrane, a seljak ce da propadne, pa ce za par godina doci do velikih nestasica i mozda velike gladi sto moze da izazove velike drustvene potrese. Za hleb mora svako da ima, a za mandarine se malo potrudite. Volim i ja narandze, no trpim.

Trovach

pre 7 godina

@zg232...Pogodili ste u centar. Cak i pored ocigledne stete koju vocar ima zbog niske cene, ne podrzavam stvaranje divljih deponija kako je kome zgodno. Drzava bi u ovakvim slucajevima trebala omoguciti da se hrana, umesto sto se baca, nekako dopremi do socijalnih ustanova, a proizvodjacima oduzi nekim poreskim olaksicama sledece godine. Cak mislim da bi dalo nekog efekta da se zazna za te poljoprivrednike-dobrotvore, jer neki dobrostojeci, koji gubitak u jednoj nepovoljnoj godini mogu lakse da podnesu, ne bi imali nista protiv ako izadju na dobar glas. Naravno, doprinos i onih manjih, koji daju koliko mogu, nebi trebalo zanemariti. Na kraju, svi zadovoljni (relativno).

zg232

pre 7 godina

@ Omarska-Jelicka - Nisu kontaminirane pesticidima i nedavno su dobile znak EU regionalnog proizvoda.

@Spectator
@mare

Oboje ste u pravu. Najveći problem je što je zabrana izvoza mandarina u Rusiju, a istovremeno u Hrvatsku se uvoze španjolske i talijanske mandarine. Zabrana izvoza u Rusiju traje već 3 godine. Uzgajivači mandarina nisu ispunili osnovni uvjet za izvoz mandarina u EU, a to je pakiranje mandarina u mrežice ili posude od 1 kg. Ljudima stoje vrlo izdašni EU fondovi za ruralni razvoj, znam jer se time bavim. Samo su u 2 sela napravljene zajedničke pakirnice i zaposlene su ukupno 5 osoba. Jedan proizvođač je napravio mali pogon za sokove. Dakle, napraviti jednu prostoriju za pakiranje sa strojem-vagarinkon, etiketirkom i komorom u kojem će mandarine biti par sati do dolaska kamiona i nije veliki izdatak za više osoba koje se bave istim poslom. Kod nas je običaj da svi moraju imati sve, a kako se ne mogu dogovoriti, obično nitko nema ništa i onda su žrtve nakupaca. Od nečeg trebaju početi. U isto vrijeme, uvoznici uvoze iz Španjolske i Italije i prodaju jeftinije. Jedini način, barem za početak je zadrugarstvo, koji će im omogućiti izvoz na veliko tržište EU. Osim toga, zabranjeno je bacati nusproizvode bilo koje proizvodnje, gdje se tko sjeti i tu je u prekršaju. Drugo je da je mogao ponuditi po nižoj cijeni Ministarstvu socijalne skrbi. Barem bi imao opravdanje, ako bi ga odbiti da neškodljivo uništi urod, ali i to treba platiti.

kapitalizam radja gobline

pre 7 godina

@goblin, najbolje da je taj neko što prosi došao da đubri tvoju njivu za sendvič i sok par dana, a posle opet može da se vrati ispred faksa sa čančetom... Mene najviše nerviraju ovakvi poput tebe koji znaju samo svoju guzicu i novčanik da gledaju (nebitno da l' ste pošteni udarnici/radoholičari ili tranzicioni muljatori - to šta i kako radiš za sebe sa svojim resursima je isključivo tvoja stvar), a životna filozofija se svodi isključivo na "ako sam mogao i ja, mogu i svi drugi - nego NEĆE". 0 socijalne svesti, 0 šire slike, 0 empatije. Želudac mi se okreće kad moram da imam posla sa vama takvima i da slušam prosipanje morala i životnih lekcija (ne lično meni, nego onako u razgovoru).

Goblin

pre 7 godina

(Darth Shone, 24. oktobar 2016 13:06)
(NoName, 24. oktobar 2016 12:51)

Ja treba da dodjem sa fakulteta (sutradan sa posla) i da sadim pasulj npr., okopavam, polivam, berem...i posle treba nekom da dam?! A de su bili kad sam radio? Nisam ja gazda, ne treba meni niko da radi sam cu ja da zavrsim svoje, imace i za mene a i dacu malo familiji. Ali poenta je necu ja da radim i onda da dajem nekome ko sedi i ne radi nista.

Jos pre nego sto sam krenuo u skolu ja sam teglio kofe i pojio krave, cistio stalu, kopao kukuruz, okopavao bastu...Al necu da radim za druge! Ako nekome treba pasulj, neka se ponudi da mi pomogne, ne dam za dzabe!

A sto se tice cene, jel se secas letos kad je krastavac na pijaci kostao 30-40 dinara? Tad su na kvantasu od seljaka otkupljivali za 2 dinara. A tu razliku zaradjuju nakupci.

Spectator

pre 7 godina

@mare, miješaš kruške i jabuke! Belgijanci i Nizozemci štrajkaju jer je cijena mlijeka sramotno mala. Njihove krave daju u prosjeku 10 000 l mlijeka godišnje, optimizirali su sve proizvodne procese i uprkos tome imaju problema. Krava u hrvatskog seljeka daje u prosjeku 6 000 l mlijeka, nema pojma o optimizaciji procesa o udruživanju i clustere ili zadruge. Jedino je fokusiran na to, kako će od države dobiti potporu. A pošto je Hrvatska, hvala Bogu, u EU-u, nema više toliko muljanja, kao prije. I sad se njima skoro ništa ne isplati. Dok sam živio u Njemačkoj pokazivao sam im kako funkciniraju njemačke zadruge (Genossenschaften), vodio ih kod prerađivača voća, jer konzumnog voća je samo cca. 30%, ostalo ide u industrijske proizvode. Počem od soka, marmelade, sušenog voća, voćnog chipsa...Šta mislite kakav odgovor sam dobivao od tih ljudi? "To kod nas ne može". Na što bi im ja odgovorio, da je samo pitanje vremena, kad će oni propasti.

disko nindža

pre 7 godina

bacio je svoje, nije ukrao.
A ova što se zgraža neka osnuje humanitarnu organizacuju, podeli kontakt voćarima pa kad koji ima šta da baci da je pozove. Pa onda ona sedne u kamion, dođe po mandarine, utovari ih i podeli kome treba.
Voćaru bi bilo drago da ih pojede neko ko inače ne bi. A i lakše da ih sam ne utovara i vozi.

Darth Shone

pre 7 godina

@(Goblin), abogme, nego kako gazda, oces mozda i da ti poljube noge? Da ti nad glavom visi banka, poresko, drzava, a ti neces ni ya manju cenu da prodas, jer ti se ne isplati, bankrotirao bi za sekundu, oduzeli bi ti sve, a ti bi ostao na zemlji da se češeš i da kukaš. Zato su stvari kod nas toliko i skupe, jer proizvođač nema rizika, nikome nije dužan, a i da je ste dužan, tu je fiktivni stečaj. Ma ko vas ne zna skupo bi vas platio. Trebali su da pozovu svakog ko hoće da uzmu te mandarine, makar i besplatno, a ne da ih bacaju. Ali to je mentalitet, koji kaže, ako meni ne donese pare, neće ni drugi da se sladi! Mentalitet gospodo. A da gladnih ima, ima ih. Teško samo onom ko kod domaćih poslodavaca radi. Čiljavo, pohlepono je to. A i lako mu je ne dahću mu jači igrači za vratom, da mu dahću, drugu bi pesmu pevali.

mare

pre 7 godina

@Spectator
Kad u Briselu belgijski i holandski seljaci prosipaju mleko, idi im objasni kako su glupi i kako bi svako od njih trebalo da otvori mlekaru i pravi voćni jogurt... namerno voćni, da zasadi i voćnjak kako bi diverzifikovao posao... jer eto i ovde na Balkanu svi se satraše od posla samo ti lezilebovići seljaci bi hteli da uživaju. Lepo ti njima objasni šta bi trebalo da rade jer ovako se više ne može.
Po tvojoj logici svaki rudnik bakra bi trebalo da poseduje fabriku kablova da bi imao siguran plasman.

Nema veze što su prerađivačke kapacitete otkupili lopovi za par € ili izgradili nove fabrike od subvencija (pokradene državne pare od poreza koji je jedini taj seljak plaćao). Ugovora nema ili se ne poštuju sve je po principu daj robu u pola cene a ako nećeš zatvoriću fabriku i onako mi ne treba, pare sam kroz nju već oprao a i ti sindikati me nerviraju, kažu da ne smem da otpuštam radnike kad i kako hoću i da moram da ih plaćam.
Seljak (pa i ovaj voćar) se bavi primarnom proizvodnjom i nema ni vremena ni znanja ni sredstava da se bavi nečim drugim.
Cenite tu muku... a taj što ima od primarne proizvodnje do gotovih proizvoda pa sve to još na veliko i pokrio je sve rizike, daleko je od poštenog, sistematski uništenog, balkanskog seljaka...

NoName

pre 7 godina

@Goblin

Ali nece taj platiti 2 radnika, nego ce platiti onog koji zna posao. Kao prvo, nije svaki posao za svakoga. Ne ume svako da bere mandarine istom brzinom kao neko drugi. A taj drugi, ne ume da radi nesto sto ovaj prvi moze. Nismo svi mi stvoreni da razumemo ili radimo razlicite poslove kvalitetno i brzo. Neko je stvoren da bude inzenjer, neko rudar. Zato smo i svi razliciti. Drugo, to branje je sezonski posao, a sta posle? Kada se ovaj svet sredi kako treba, bez kapitalizma, bez ljudskog komplikovanja i izvoljevanja, mnoge stvari ce nestati, ukljucujuci i siromastvo. Kako tehnologija napreduje, uskoro nece biti ni potrebni beraci. Do juce se kukuruz brao rukama, krupio i pakovao u tovarni prostor. Za to je bilo potrebno radnika i radnika. Sada jedna do dve masine sve to urade u cugu. Sa dva vozaca i nekoliko dugmica u kabini. Zato me nervira kada neko opali glupost, kao sto si ti. Zar ti mislis da gladni ljudi ne pokusavaju da nadju posao? Naravno da traze. Ali, ili su odbijeni ili jednostavno nema posla za njih, jer se koristi stara ekipa.

Čika Mile

pre 7 godina

Naši su narodi zdušno pljunuli na ono pre,poklali se i oduševljeno uskočili u kapitalizam. Sad je nekima neprijatno što se suočavaju sa gramzivošću, bezobzirnošću, cinizmom, siledžijstvom ... nastavite sami ima toga još dosta.

Preferisco dirti adio

pre 7 godina

Najglasniji zagovornici ideje dijeljenja necijeg rada za dz su oni koji leze na kaucu i oplakuju svoju sudbinu sto nemaju bmw i apartman na moru pa bi malo da se bave humanizmom i uravnilovkom. Ne moze! Ja sve sto mi treba platim onom koji to ima, ne zelim poklone, hocu da od svog rada zaradim i priustim sebi sve od mandarina pa do bmw-a. Ovo je nekog natjerala neka nepravda da ovako prospe svoj trud. Uostalom, kome trebaju dz mandarine, pa eto ih koliko hoces, bujrum

NoName

pre 7 godina

@Goblin

A sta ako "domacin" nece da primi radnike, jer ima vec svoje?
Jbt. pocnite vise da razmisljate na malo visem nivou, a ne da prosipate gluposti.

Spectator

pre 7 godina

sve je to moglo da bude izvezeno u srbiju
(sasa, 24. oktobar 2016 09:48)

Nije! Problem je u tome što su mandarine iznimno dobro rodile, da bi s njima mogli podmiriti tržiste od pedesetak mil. stanovnika. Pošto naši uzgajivači bilo čega, ne znaju ništa drugo, nego prodati sirovinu, imaju permanentno sezonalni problem. Umjesto da su zadnjih desetak godina napravili pogone za preradu voća i povrća, proizvođači samo kukaju i očekuju od države da rješava njihove probleme. Pa neka onda bacaju, dok ne propadnu ili im ne dođe iz guzice u glavu, da moraju diverzificirati poslovanje, da bi smanjili rizike.

Goblin

pre 7 godina

A sta ako "domacin" nece da primi radnike, jer ima vec svoje?
Jbt. pocnite vise da razmisljate na malo visem nivou, a ne da prosipate gluposti.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (NoName, 24. oktobar 2016 11:20)

U poljoprivredi uvek ima posla! Domacinu dodje na isto dal ce da plati jednopg radnika da radi 10 sati ili 2 radnika da rade po 5 sati.

Posle predavanja dodjem za vikend kuci i pravac u bazen za stajsko djubrivo pa tovari na kola pa rasturaj po njivi. U ponedeljak krecem na fakultet a neko pruza ruku i trazi pare. Kako bre da mu dam? `De je bio i sta je radio dok sam se ja mucio?!

Defin

pre 7 godina

(Goblin, 24. oktobar 2016 09:58)

Ti sto to govore misle i da mogu postojati besplatno skolstvo i zdravstvo. Treba to pokupiti, upakirati, transportirati i podijeliti, cak i onda kada je to "besplatno", sta god to znacilo. Proizvodjac sigurno to nije bacio a da prethodno nije obavijestio relevantne ljude da si mogu to sami uzeti. Sta je trebao, trositi svoje vrijeme i novac oko ovoga? Zasto onda postoje humanitarne organizacije ako nisu sposobne logisticki omoguciti "besplatno" voce kojega ima koliko hoces?

Zlatko

pre 7 godina

Ratovi koji su se desili jadnim narodima na Balkanu, a koje su sproveli najveći ludaci među nama imali su za cilj i ovo što se danas dešava svima nama. Mandarine su na žalost samo jedan slučaj u ovoj moralno zagađenoj sredini.

Trovach

pre 7 godina

Vocara je muka (niska cena) naterala da ceo rod istrese na gomilu i sada stoji tamo, pa gospodo, izvolite besplatno je. Komotno nosite i preradjujte, ili mozda jos treba besplatno i na noge da vam se nosi?

Goblin

pre 7 godina

Kolko mrzim ovaj nas luzerski mentalitet "Sto bacaju pored toliko gladnih ljudi"

Svatite, nema gladnih ljudi! Da je neko gladan on bi otisao kod ovog i pitao ga "Domacine ajde ja cu da ti pomognem da riljas, orezujes, beres...a ti mi daj mandarine"

Necu bre ja da se mucim i onda da poklanjam nekome ko nece da radi!

Goblin

pre 7 godina

Kolko mrzim ovaj nas luzerski mentalitet "Sto bacaju pored toliko gladnih ljudi"

Svatite, nema gladnih ljudi! Da je neko gladan on bi otisao kod ovog i pitao ga "Domacine ajde ja cu da ti pomognem da riljas, orezujes, beres...a ti mi daj mandarine"

Necu bre ja da se mucim i onda da poklanjam nekome ko nece da radi!

Trovach

pre 7 godina

Vocara je muka (niska cena) naterala da ceo rod istrese na gomilu i sada stoji tamo, pa gospodo, izvolite besplatno je. Komotno nosite i preradjujte, ili mozda jos treba besplatno i na noge da vam se nosi?

Spectator

pre 7 godina

sve je to moglo da bude izvezeno u srbiju
(sasa, 24. oktobar 2016 09:48)

Nije! Problem je u tome što su mandarine iznimno dobro rodile, da bi s njima mogli podmiriti tržiste od pedesetak mil. stanovnika. Pošto naši uzgajivači bilo čega, ne znaju ništa drugo, nego prodati sirovinu, imaju permanentno sezonalni problem. Umjesto da su zadnjih desetak godina napravili pogone za preradu voća i povrća, proizvođači samo kukaju i očekuju od države da rješava njihove probleme. Pa neka onda bacaju, dok ne propadnu ili im ne dođe iz guzice u glavu, da moraju diverzificirati poslovanje, da bi smanjili rizike.

Zlatko

pre 7 godina

Ratovi koji su se desili jadnim narodima na Balkanu, a koje su sproveli najveći ludaci među nama imali su za cilj i ovo što se danas dešava svima nama. Mandarine su na žalost samo jedan slučaj u ovoj moralno zagađenoj sredini.

Defin

pre 7 godina

(Goblin, 24. oktobar 2016 09:58)

Ti sto to govore misle i da mogu postojati besplatno skolstvo i zdravstvo. Treba to pokupiti, upakirati, transportirati i podijeliti, cak i onda kada je to "besplatno", sta god to znacilo. Proizvodjac sigurno to nije bacio a da prethodno nije obavijestio relevantne ljude da si mogu to sami uzeti. Sta je trebao, trositi svoje vrijeme i novac oko ovoga? Zasto onda postoje humanitarne organizacije ako nisu sposobne logisticki omoguciti "besplatno" voce kojega ima koliko hoces?

Preferisco dirti adio

pre 7 godina

Najglasniji zagovornici ideje dijeljenja necijeg rada za dz su oni koji leze na kaucu i oplakuju svoju sudbinu sto nemaju bmw i apartman na moru pa bi malo da se bave humanizmom i uravnilovkom. Ne moze! Ja sve sto mi treba platim onom koji to ima, ne zelim poklone, hocu da od svog rada zaradim i priustim sebi sve od mandarina pa do bmw-a. Ovo je nekog natjerala neka nepravda da ovako prospe svoj trud. Uostalom, kome trebaju dz mandarine, pa eto ih koliko hoces, bujrum

Goblin

pre 7 godina

A sta ako "domacin" nece da primi radnike, jer ima vec svoje?
Jbt. pocnite vise da razmisljate na malo visem nivou, a ne da prosipate gluposti.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (NoName, 24. oktobar 2016 11:20)

U poljoprivredi uvek ima posla! Domacinu dodje na isto dal ce da plati jednopg radnika da radi 10 sati ili 2 radnika da rade po 5 sati.

Posle predavanja dodjem za vikend kuci i pravac u bazen za stajsko djubrivo pa tovari na kola pa rasturaj po njivi. U ponedeljak krecem na fakultet a neko pruza ruku i trazi pare. Kako bre da mu dam? `De je bio i sta je radio dok sam se ja mucio?!

mare

pre 7 godina

@Spectator
Kad u Briselu belgijski i holandski seljaci prosipaju mleko, idi im objasni kako su glupi i kako bi svako od njih trebalo da otvori mlekaru i pravi voćni jogurt... namerno voćni, da zasadi i voćnjak kako bi diverzifikovao posao... jer eto i ovde na Balkanu svi se satraše od posla samo ti lezilebovići seljaci bi hteli da uživaju. Lepo ti njima objasni šta bi trebalo da rade jer ovako se više ne može.
Po tvojoj logici svaki rudnik bakra bi trebalo da poseduje fabriku kablova da bi imao siguran plasman.

Nema veze što su prerađivačke kapacitete otkupili lopovi za par € ili izgradili nove fabrike od subvencija (pokradene državne pare od poreza koji je jedini taj seljak plaćao). Ugovora nema ili se ne poštuju sve je po principu daj robu u pola cene a ako nećeš zatvoriću fabriku i onako mi ne treba, pare sam kroz nju već oprao a i ti sindikati me nerviraju, kažu da ne smem da otpuštam radnike kad i kako hoću i da moram da ih plaćam.
Seljak (pa i ovaj voćar) se bavi primarnom proizvodnjom i nema ni vremena ni znanja ni sredstava da se bavi nečim drugim.
Cenite tu muku... a taj što ima od primarne proizvodnje do gotovih proizvoda pa sve to još na veliko i pokrio je sve rizike, daleko je od poštenog, sistematski uništenog, balkanskog seljaka...

NoName

pre 7 godina

@Goblin

A sta ako "domacin" nece da primi radnike, jer ima vec svoje?
Jbt. pocnite vise da razmisljate na malo visem nivou, a ne da prosipate gluposti.

Čika Mile

pre 7 godina

Naši su narodi zdušno pljunuli na ono pre,poklali se i oduševljeno uskočili u kapitalizam. Sad je nekima neprijatno što se suočavaju sa gramzivošću, bezobzirnošću, cinizmom, siledžijstvom ... nastavite sami ima toga još dosta.

NoName

pre 7 godina

@Goblin

Ali nece taj platiti 2 radnika, nego ce platiti onog koji zna posao. Kao prvo, nije svaki posao za svakoga. Ne ume svako da bere mandarine istom brzinom kao neko drugi. A taj drugi, ne ume da radi nesto sto ovaj prvi moze. Nismo svi mi stvoreni da razumemo ili radimo razlicite poslove kvalitetno i brzo. Neko je stvoren da bude inzenjer, neko rudar. Zato smo i svi razliciti. Drugo, to branje je sezonski posao, a sta posle? Kada se ovaj svet sredi kako treba, bez kapitalizma, bez ljudskog komplikovanja i izvoljevanja, mnoge stvari ce nestati, ukljucujuci i siromastvo. Kako tehnologija napreduje, uskoro nece biti ni potrebni beraci. Do juce se kukuruz brao rukama, krupio i pakovao u tovarni prostor. Za to je bilo potrebno radnika i radnika. Sada jedna do dve masine sve to urade u cugu. Sa dva vozaca i nekoliko dugmica u kabini. Zato me nervira kada neko opali glupost, kao sto si ti. Zar ti mislis da gladni ljudi ne pokusavaju da nadju posao? Naravno da traze. Ali, ili su odbijeni ili jednostavno nema posla za njih, jer se koristi stara ekipa.

disko nindža

pre 7 godina

bacio je svoje, nije ukrao.
A ova što se zgraža neka osnuje humanitarnu organizacuju, podeli kontakt voćarima pa kad koji ima šta da baci da je pozove. Pa onda ona sedne u kamion, dođe po mandarine, utovari ih i podeli kome treba.
Voćaru bi bilo drago da ih pojede neko ko inače ne bi. A i lakše da ih sam ne utovara i vozi.

Goblin

pre 7 godina

(Darth Shone, 24. oktobar 2016 13:06)
(NoName, 24. oktobar 2016 12:51)

Ja treba da dodjem sa fakulteta (sutradan sa posla) i da sadim pasulj npr., okopavam, polivam, berem...i posle treba nekom da dam?! A de su bili kad sam radio? Nisam ja gazda, ne treba meni niko da radi sam cu ja da zavrsim svoje, imace i za mene a i dacu malo familiji. Ali poenta je necu ja da radim i onda da dajem nekome ko sedi i ne radi nista.

Jos pre nego sto sam krenuo u skolu ja sam teglio kofe i pojio krave, cistio stalu, kopao kukuruz, okopavao bastu...Al necu da radim za druge! Ako nekome treba pasulj, neka se ponudi da mi pomogne, ne dam za dzabe!

A sto se tice cene, jel se secas letos kad je krastavac na pijaci kostao 30-40 dinara? Tad su na kvantasu od seljaka otkupljivali za 2 dinara. A tu razliku zaradjuju nakupci.

Darth Shone

pre 7 godina

@(Goblin), abogme, nego kako gazda, oces mozda i da ti poljube noge? Da ti nad glavom visi banka, poresko, drzava, a ti neces ni ya manju cenu da prodas, jer ti se ne isplati, bankrotirao bi za sekundu, oduzeli bi ti sve, a ti bi ostao na zemlji da se češeš i da kukaš. Zato su stvari kod nas toliko i skupe, jer proizvođač nema rizika, nikome nije dužan, a i da je ste dužan, tu je fiktivni stečaj. Ma ko vas ne zna skupo bi vas platio. Trebali su da pozovu svakog ko hoće da uzmu te mandarine, makar i besplatno, a ne da ih bacaju. Ali to je mentalitet, koji kaže, ako meni ne donese pare, neće ni drugi da se sladi! Mentalitet gospodo. A da gladnih ima, ima ih. Teško samo onom ko kod domaćih poslodavaca radi. Čiljavo, pohlepono je to. A i lako mu je ne dahću mu jači igrači za vratom, da mu dahću, drugu bi pesmu pevali.

kapitalizam radja gobline

pre 7 godina

@goblin, najbolje da je taj neko što prosi došao da đubri tvoju njivu za sendvič i sok par dana, a posle opet može da se vrati ispred faksa sa čančetom... Mene najviše nerviraju ovakvi poput tebe koji znaju samo svoju guzicu i novčanik da gledaju (nebitno da l' ste pošteni udarnici/radoholičari ili tranzicioni muljatori - to šta i kako radiš za sebe sa svojim resursima je isključivo tvoja stvar), a životna filozofija se svodi isključivo na "ako sam mogao i ja, mogu i svi drugi - nego NEĆE". 0 socijalne svesti, 0 šire slike, 0 empatije. Želudac mi se okreće kad moram da imam posla sa vama takvima i da slušam prosipanje morala i životnih lekcija (ne lično meni, nego onako u razgovoru).

Spectator

pre 7 godina

@mare, miješaš kruške i jabuke! Belgijanci i Nizozemci štrajkaju jer je cijena mlijeka sramotno mala. Njihove krave daju u prosjeku 10 000 l mlijeka godišnje, optimizirali su sve proizvodne procese i uprkos tome imaju problema. Krava u hrvatskog seljeka daje u prosjeku 6 000 l mlijeka, nema pojma o optimizaciji procesa o udruživanju i clustere ili zadruge. Jedino je fokusiran na to, kako će od države dobiti potporu. A pošto je Hrvatska, hvala Bogu, u EU-u, nema više toliko muljanja, kao prije. I sad se njima skoro ništa ne isplati. Dok sam živio u Njemačkoj pokazivao sam im kako funkciniraju njemačke zadruge (Genossenschaften), vodio ih kod prerađivača voća, jer konzumnog voća je samo cca. 30%, ostalo ide u industrijske proizvode. Počem od soka, marmelade, sušenog voća, voćnog chipsa...Šta mislite kakav odgovor sam dobivao od tih ljudi? "To kod nas ne može". Na što bi im ja odgovorio, da je samo pitanje vremena, kad će oni propasti.

Trovach

pre 7 godina

@zg232...Pogodili ste u centar. Cak i pored ocigledne stete koju vocar ima zbog niske cene, ne podrzavam stvaranje divljih deponija kako je kome zgodno. Drzava bi u ovakvim slucajevima trebala omoguciti da se hrana, umesto sto se baca, nekako dopremi do socijalnih ustanova, a proizvodjacima oduzi nekim poreskim olaksicama sledece godine. Cak mislim da bi dalo nekog efekta da se zazna za te poljoprivrednike-dobrotvore, jer neki dobrostojeci, koji gubitak u jednoj nepovoljnoj godini mogu lakse da podnesu, ne bi imali nista protiv ako izadju na dobar glas. Naravno, doprinos i onih manjih, koji daju koliko mogu, nebi trebalo zanemariti. Na kraju, svi zadovoljni (relativno).

Munze Ljux

pre 7 godina

Ako se seljaku ne isplati da proda, mora da unisti ili baci. Ni u ludilu nesme da daje ispod cene, ili da nedaj boze poklanja. To stvara naviku kod ljudi da mogu besplatno bez rada da dodju do hrane, a seljak ce da propadne, pa ce za par godina doci do velikih nestasica i mozda velike gladi sto moze da izazove velike drustvene potrese. Za hleb mora svako da ima, a za mandarine se malo potrudite. Volim i ja narandze, no trpim.

zg232

pre 7 godina

@ Omarska-Jelicka - Nisu kontaminirane pesticidima i nedavno su dobile znak EU regionalnog proizvoda.

@Spectator
@mare

Oboje ste u pravu. Najveći problem je što je zabrana izvoza mandarina u Rusiju, a istovremeno u Hrvatsku se uvoze španjolske i talijanske mandarine. Zabrana izvoza u Rusiju traje već 3 godine. Uzgajivači mandarina nisu ispunili osnovni uvjet za izvoz mandarina u EU, a to je pakiranje mandarina u mrežice ili posude od 1 kg. Ljudima stoje vrlo izdašni EU fondovi za ruralni razvoj, znam jer se time bavim. Samo su u 2 sela napravljene zajedničke pakirnice i zaposlene su ukupno 5 osoba. Jedan proizvođač je napravio mali pogon za sokove. Dakle, napraviti jednu prostoriju za pakiranje sa strojem-vagarinkon, etiketirkom i komorom u kojem će mandarine biti par sati do dolaska kamiona i nije veliki izdatak za više osoba koje se bave istim poslom. Kod nas je običaj da svi moraju imati sve, a kako se ne mogu dogovoriti, obično nitko nema ništa i onda su žrtve nakupaca. Od nečeg trebaju početi. U isto vrijeme, uvoznici uvoze iz Španjolske i Italije i prodaju jeftinije. Jedini način, barem za početak je zadrugarstvo, koji će im omogućiti izvoz na veliko tržište EU. Osim toga, zabranjeno je bacati nusproizvode bilo koje proizvodnje, gdje se tko sjeti i tu je u prekršaju. Drugo je da je mogao ponuditi po nižoj cijeni Ministarstvu socijalne skrbi. Barem bi imao opravdanje, ako bi ga odbiti da neškodljivo uništi urod, ali i to treba platiti.

zg232

pre 7 godina

(Munze Ljux, 24. oktobar 2016 22:44)

Uništavanje nusproizvoda bilo koje proizvodnje je uništavanje u objektima ili mjestima koje je država, odnosno nadležno tijelo Ministarstvo zaštite okoliša, prirode i energetike predvidjelo za to i za to osigurava sredstva za odštetu i održavanje lokalnoj upravi, ali i stanovništvu koje živi u blizini takvih pogona ili odlagališta. Ne smije nitko bacati otpad gdje se sjeti, bez obzira da li se radi o mandarinama, životinjskim lešinama, građevinskom materijalu ili otpadom iz bolnica. Država je dužna osigurati mjesto gdje će se otpad, ovisno o vrsti neškodljivo uništiti, a to neškodljivo uništavanje odnosi se u odnosu na okoliš, životinje i biljke te ljude. Ovakav način bacanja mandarina, gdje mu je bilo najbliže ili najpovoljnije koštaće ga više nego da je svaki dan besplatno odvozio do svakog socijalnog dućana. Sada se mora napraviti sanacija terena i vidjeti kako će djelovati na sam okoliš i to ćemu država naplatiti. Inače, osim što je napravio prekršaj, ovo je i kazneno djelo, pa bi mogao zaraditi i zatvorsku kaznu.Ovo je u najblažem slučaju odraz nesnalažljivosti, neinformiranosti ili razočaranja što mu je propao urod zbog nekog insekta. Međutim, pred sudom ga to ne opravdava. Protiv toga sam da netko svoj rad, proizvod ili uslugu daje besplatno, jer nitko od nas nije socijalna ustanova. Međutim, reda mora biti, a tko ga se ne pridržava mora snositi sankcije. Sve se moglo riješiti na drugi način.

Goblin

pre 7 godina

Kolko mrzim ovaj nas luzerski mentalitet "Sto bacaju pored toliko gladnih ljudi"

Svatite, nema gladnih ljudi! Da je neko gladan on bi otisao kod ovog i pitao ga "Domacine ajde ja cu da ti pomognem da riljas, orezujes, beres...a ti mi daj mandarine"

Necu bre ja da se mucim i onda da poklanjam nekome ko nece da radi!

Spectator

pre 7 godina

sve je to moglo da bude izvezeno u srbiju
(sasa, 24. oktobar 2016 09:48)

Nije! Problem je u tome što su mandarine iznimno dobro rodile, da bi s njima mogli podmiriti tržiste od pedesetak mil. stanovnika. Pošto naši uzgajivači bilo čega, ne znaju ništa drugo, nego prodati sirovinu, imaju permanentno sezonalni problem. Umjesto da su zadnjih desetak godina napravili pogone za preradu voća i povrća, proizvođači samo kukaju i očekuju od države da rješava njihove probleme. Pa neka onda bacaju, dok ne propadnu ili im ne dođe iz guzice u glavu, da moraju diverzificirati poslovanje, da bi smanjili rizike.

NoName

pre 7 godina

@Goblin

A sta ako "domacin" nece da primi radnike, jer ima vec svoje?
Jbt. pocnite vise da razmisljate na malo visem nivou, a ne da prosipate gluposti.

Darth Shone

pre 7 godina

@(Goblin), abogme, nego kako gazda, oces mozda i da ti poljube noge? Da ti nad glavom visi banka, poresko, drzava, a ti neces ni ya manju cenu da prodas, jer ti se ne isplati, bankrotirao bi za sekundu, oduzeli bi ti sve, a ti bi ostao na zemlji da se češeš i da kukaš. Zato su stvari kod nas toliko i skupe, jer proizvođač nema rizika, nikome nije dužan, a i da je ste dužan, tu je fiktivni stečaj. Ma ko vas ne zna skupo bi vas platio. Trebali su da pozovu svakog ko hoće da uzmu te mandarine, makar i besplatno, a ne da ih bacaju. Ali to je mentalitet, koji kaže, ako meni ne donese pare, neće ni drugi da se sladi! Mentalitet gospodo. A da gladnih ima, ima ih. Teško samo onom ko kod domaćih poslodavaca radi. Čiljavo, pohlepono je to. A i lako mu je ne dahću mu jači igrači za vratom, da mu dahću, drugu bi pesmu pevali.

Zlatko

pre 7 godina

Ratovi koji su se desili jadnim narodima na Balkanu, a koje su sproveli najveći ludaci među nama imali su za cilj i ovo što se danas dešava svima nama. Mandarine su na žalost samo jedan slučaj u ovoj moralno zagađenoj sredini.

Trovach

pre 7 godina

Vocara je muka (niska cena) naterala da ceo rod istrese na gomilu i sada stoji tamo, pa gospodo, izvolite besplatno je. Komotno nosite i preradjujte, ili mozda jos treba besplatno i na noge da vam se nosi?

Preferisco dirti adio

pre 7 godina

Najglasniji zagovornici ideje dijeljenja necijeg rada za dz su oni koji leze na kaucu i oplakuju svoju sudbinu sto nemaju bmw i apartman na moru pa bi malo da se bave humanizmom i uravnilovkom. Ne moze! Ja sve sto mi treba platim onom koji to ima, ne zelim poklone, hocu da od svog rada zaradim i priustim sebi sve od mandarina pa do bmw-a. Ovo je nekog natjerala neka nepravda da ovako prospe svoj trud. Uostalom, kome trebaju dz mandarine, pa eto ih koliko hoces, bujrum

NoName

pre 7 godina

@Goblin

Ali nece taj platiti 2 radnika, nego ce platiti onog koji zna posao. Kao prvo, nije svaki posao za svakoga. Ne ume svako da bere mandarine istom brzinom kao neko drugi. A taj drugi, ne ume da radi nesto sto ovaj prvi moze. Nismo svi mi stvoreni da razumemo ili radimo razlicite poslove kvalitetno i brzo. Neko je stvoren da bude inzenjer, neko rudar. Zato smo i svi razliciti. Drugo, to branje je sezonski posao, a sta posle? Kada se ovaj svet sredi kako treba, bez kapitalizma, bez ljudskog komplikovanja i izvoljevanja, mnoge stvari ce nestati, ukljucujuci i siromastvo. Kako tehnologija napreduje, uskoro nece biti ni potrebni beraci. Do juce se kukuruz brao rukama, krupio i pakovao u tovarni prostor. Za to je bilo potrebno radnika i radnika. Sada jedna do dve masine sve to urade u cugu. Sa dva vozaca i nekoliko dugmica u kabini. Zato me nervira kada neko opali glupost, kao sto si ti. Zar ti mislis da gladni ljudi ne pokusavaju da nadju posao? Naravno da traze. Ali, ili su odbijeni ili jednostavno nema posla za njih, jer se koristi stara ekipa.

Spectator

pre 7 godina

@mare, miješaš kruške i jabuke! Belgijanci i Nizozemci štrajkaju jer je cijena mlijeka sramotno mala. Njihove krave daju u prosjeku 10 000 l mlijeka godišnje, optimizirali su sve proizvodne procese i uprkos tome imaju problema. Krava u hrvatskog seljeka daje u prosjeku 6 000 l mlijeka, nema pojma o optimizaciji procesa o udruživanju i clustere ili zadruge. Jedino je fokusiran na to, kako će od države dobiti potporu. A pošto je Hrvatska, hvala Bogu, u EU-u, nema više toliko muljanja, kao prije. I sad se njima skoro ništa ne isplati. Dok sam živio u Njemačkoj pokazivao sam im kako funkciniraju njemačke zadruge (Genossenschaften), vodio ih kod prerađivača voća, jer konzumnog voća je samo cca. 30%, ostalo ide u industrijske proizvode. Počem od soka, marmelade, sušenog voća, voćnog chipsa...Šta mislite kakav odgovor sam dobivao od tih ljudi? "To kod nas ne može". Na što bi im ja odgovorio, da je samo pitanje vremena, kad će oni propasti.

Čika Mile

pre 7 godina

Naši su narodi zdušno pljunuli na ono pre,poklali se i oduševljeno uskočili u kapitalizam. Sad je nekima neprijatno što se suočavaju sa gramzivošću, bezobzirnošću, cinizmom, siledžijstvom ... nastavite sami ima toga još dosta.

Goblin

pre 7 godina

A sta ako "domacin" nece da primi radnike, jer ima vec svoje?
Jbt. pocnite vise da razmisljate na malo visem nivou, a ne da prosipate gluposti.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (NoName, 24. oktobar 2016 11:20)

U poljoprivredi uvek ima posla! Domacinu dodje na isto dal ce da plati jednopg radnika da radi 10 sati ili 2 radnika da rade po 5 sati.

Posle predavanja dodjem za vikend kuci i pravac u bazen za stajsko djubrivo pa tovari na kola pa rasturaj po njivi. U ponedeljak krecem na fakultet a neko pruza ruku i trazi pare. Kako bre da mu dam? `De je bio i sta je radio dok sam se ja mucio?!

mare

pre 7 godina

@Spectator
Kad u Briselu belgijski i holandski seljaci prosipaju mleko, idi im objasni kako su glupi i kako bi svako od njih trebalo da otvori mlekaru i pravi voćni jogurt... namerno voćni, da zasadi i voćnjak kako bi diverzifikovao posao... jer eto i ovde na Balkanu svi se satraše od posla samo ti lezilebovići seljaci bi hteli da uživaju. Lepo ti njima objasni šta bi trebalo da rade jer ovako se više ne može.
Po tvojoj logici svaki rudnik bakra bi trebalo da poseduje fabriku kablova da bi imao siguran plasman.

Nema veze što su prerađivačke kapacitete otkupili lopovi za par € ili izgradili nove fabrike od subvencija (pokradene državne pare od poreza koji je jedini taj seljak plaćao). Ugovora nema ili se ne poštuju sve je po principu daj robu u pola cene a ako nećeš zatvoriću fabriku i onako mi ne treba, pare sam kroz nju već oprao a i ti sindikati me nerviraju, kažu da ne smem da otpuštam radnike kad i kako hoću i da moram da ih plaćam.
Seljak (pa i ovaj voćar) se bavi primarnom proizvodnjom i nema ni vremena ni znanja ni sredstava da se bavi nečim drugim.
Cenite tu muku... a taj što ima od primarne proizvodnje do gotovih proizvoda pa sve to još na veliko i pokrio je sve rizike, daleko je od poštenog, sistematski uništenog, balkanskog seljaka...

kapitalizam radja gobline

pre 7 godina

@goblin, najbolje da je taj neko što prosi došao da đubri tvoju njivu za sendvič i sok par dana, a posle opet može da se vrati ispred faksa sa čančetom... Mene najviše nerviraju ovakvi poput tebe koji znaju samo svoju guzicu i novčanik da gledaju (nebitno da l' ste pošteni udarnici/radoholičari ili tranzicioni muljatori - to šta i kako radiš za sebe sa svojim resursima je isključivo tvoja stvar), a životna filozofija se svodi isključivo na "ako sam mogao i ja, mogu i svi drugi - nego NEĆE". 0 socijalne svesti, 0 šire slike, 0 empatije. Želudac mi se okreće kad moram da imam posla sa vama takvima i da slušam prosipanje morala i životnih lekcija (ne lično meni, nego onako u razgovoru).

Goblin

pre 7 godina

(Darth Shone, 24. oktobar 2016 13:06)
(NoName, 24. oktobar 2016 12:51)

Ja treba da dodjem sa fakulteta (sutradan sa posla) i da sadim pasulj npr., okopavam, polivam, berem...i posle treba nekom da dam?! A de su bili kad sam radio? Nisam ja gazda, ne treba meni niko da radi sam cu ja da zavrsim svoje, imace i za mene a i dacu malo familiji. Ali poenta je necu ja da radim i onda da dajem nekome ko sedi i ne radi nista.

Jos pre nego sto sam krenuo u skolu ja sam teglio kofe i pojio krave, cistio stalu, kopao kukuruz, okopavao bastu...Al necu da radim za druge! Ako nekome treba pasulj, neka se ponudi da mi pomogne, ne dam za dzabe!

A sto se tice cene, jel se secas letos kad je krastavac na pijaci kostao 30-40 dinara? Tad su na kvantasu od seljaka otkupljivali za 2 dinara. A tu razliku zaradjuju nakupci.

disko nindža

pre 7 godina

bacio je svoje, nije ukrao.
A ova što se zgraža neka osnuje humanitarnu organizacuju, podeli kontakt voćarima pa kad koji ima šta da baci da je pozove. Pa onda ona sedne u kamion, dođe po mandarine, utovari ih i podeli kome treba.
Voćaru bi bilo drago da ih pojede neko ko inače ne bi. A i lakše da ih sam ne utovara i vozi.

Defin

pre 7 godina

(Goblin, 24. oktobar 2016 09:58)

Ti sto to govore misle i da mogu postojati besplatno skolstvo i zdravstvo. Treba to pokupiti, upakirati, transportirati i podijeliti, cak i onda kada je to "besplatno", sta god to znacilo. Proizvodjac sigurno to nije bacio a da prethodno nije obavijestio relevantne ljude da si mogu to sami uzeti. Sta je trebao, trositi svoje vrijeme i novac oko ovoga? Zasto onda postoje humanitarne organizacije ako nisu sposobne logisticki omoguciti "besplatno" voce kojega ima koliko hoces?

zg232

pre 7 godina

@ Omarska-Jelicka - Nisu kontaminirane pesticidima i nedavno su dobile znak EU regionalnog proizvoda.

@Spectator
@mare

Oboje ste u pravu. Najveći problem je što je zabrana izvoza mandarina u Rusiju, a istovremeno u Hrvatsku se uvoze španjolske i talijanske mandarine. Zabrana izvoza u Rusiju traje već 3 godine. Uzgajivači mandarina nisu ispunili osnovni uvjet za izvoz mandarina u EU, a to je pakiranje mandarina u mrežice ili posude od 1 kg. Ljudima stoje vrlo izdašni EU fondovi za ruralni razvoj, znam jer se time bavim. Samo su u 2 sela napravljene zajedničke pakirnice i zaposlene su ukupno 5 osoba. Jedan proizvođač je napravio mali pogon za sokove. Dakle, napraviti jednu prostoriju za pakiranje sa strojem-vagarinkon, etiketirkom i komorom u kojem će mandarine biti par sati do dolaska kamiona i nije veliki izdatak za više osoba koje se bave istim poslom. Kod nas je običaj da svi moraju imati sve, a kako se ne mogu dogovoriti, obično nitko nema ništa i onda su žrtve nakupaca. Od nečeg trebaju početi. U isto vrijeme, uvoznici uvoze iz Španjolske i Italije i prodaju jeftinije. Jedini način, barem za početak je zadrugarstvo, koji će im omogućiti izvoz na veliko tržište EU. Osim toga, zabranjeno je bacati nusproizvode bilo koje proizvodnje, gdje se tko sjeti i tu je u prekršaju. Drugo je da je mogao ponuditi po nižoj cijeni Ministarstvu socijalne skrbi. Barem bi imao opravdanje, ako bi ga odbiti da neškodljivo uništi urod, ali i to treba platiti.

Trovach

pre 7 godina

@zg232...Pogodili ste u centar. Cak i pored ocigledne stete koju vocar ima zbog niske cene, ne podrzavam stvaranje divljih deponija kako je kome zgodno. Drzava bi u ovakvim slucajevima trebala omoguciti da se hrana, umesto sto se baca, nekako dopremi do socijalnih ustanova, a proizvodjacima oduzi nekim poreskim olaksicama sledece godine. Cak mislim da bi dalo nekog efekta da se zazna za te poljoprivrednike-dobrotvore, jer neki dobrostojeci, koji gubitak u jednoj nepovoljnoj godini mogu lakse da podnesu, ne bi imali nista protiv ako izadju na dobar glas. Naravno, doprinos i onih manjih, koji daju koliko mogu, nebi trebalo zanemariti. Na kraju, svi zadovoljni (relativno).

Munze Ljux

pre 7 godina

Ako se seljaku ne isplati da proda, mora da unisti ili baci. Ni u ludilu nesme da daje ispod cene, ili da nedaj boze poklanja. To stvara naviku kod ljudi da mogu besplatno bez rada da dodju do hrane, a seljak ce da propadne, pa ce za par godina doci do velikih nestasica i mozda velike gladi sto moze da izazove velike drustvene potrese. Za hleb mora svako da ima, a za mandarine se malo potrudite. Volim i ja narandze, no trpim.

zg232

pre 7 godina

(Munze Ljux, 24. oktobar 2016 22:44)

Uništavanje nusproizvoda bilo koje proizvodnje je uništavanje u objektima ili mjestima koje je država, odnosno nadležno tijelo Ministarstvo zaštite okoliša, prirode i energetike predvidjelo za to i za to osigurava sredstva za odštetu i održavanje lokalnoj upravi, ali i stanovništvu koje živi u blizini takvih pogona ili odlagališta. Ne smije nitko bacati otpad gdje se sjeti, bez obzira da li se radi o mandarinama, životinjskim lešinama, građevinskom materijalu ili otpadom iz bolnica. Država je dužna osigurati mjesto gdje će se otpad, ovisno o vrsti neškodljivo uništiti, a to neškodljivo uništavanje odnosi se u odnosu na okoliš, životinje i biljke te ljude. Ovakav način bacanja mandarina, gdje mu je bilo najbliže ili najpovoljnije koštaće ga više nego da je svaki dan besplatno odvozio do svakog socijalnog dućana. Sada se mora napraviti sanacija terena i vidjeti kako će djelovati na sam okoliš i to ćemu država naplatiti. Inače, osim što je napravio prekršaj, ovo je i kazneno djelo, pa bi mogao zaraditi i zatvorsku kaznu.Ovo je u najblažem slučaju odraz nesnalažljivosti, neinformiranosti ili razočaranja što mu je propao urod zbog nekog insekta. Međutim, pred sudom ga to ne opravdava. Protiv toga sam da netko svoj rad, proizvod ili uslugu daje besplatno, jer nitko od nas nije socijalna ustanova. Međutim, reda mora biti, a tko ga se ne pridržava mora snositi sankcije. Sve se moglo riješiti na drugi način.