Utorak, 18.10.2016.

08:42

Gorivo iz inostranstva - auto se "preporodi"

Mnogi naši vozači po povratku iz inostranstva tvrde da im automobil manje troši i bolje ide kada sipaju gorivo na stranim pumpama.

Izvor: Veèernje novosti

Gorivo iz inostranstva - auto se "preporodi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

181 Komentari

Sortiraj po:

Срђ

pre 7 godina

Тачно је да је у иностранству гориво далеко квалитетније него код нас.
У Грчкој сам пре неколико година сипао еуро дизел на Шеловој пумпи.
Мотор је буквално "подивљао" у најпозитивнијем смислу речи.
Истовремено се потрошња горива смањила на нешто испод шест уз укључену климу.
Македонски бензин је такође доста квалитетан а цена упола мања него код нас.

Aleksandar

pre 7 godina

Vozim najnoviji Tesla S, i kada ga punim u Srbiji, sa punom baterijom pređem oko 390 km, uglavnom gradske vožnje. Jednom sam ga napunio u Švajcarskoj, stigao do Srbije i ostalo mi je više od 80% baterije, a kako sam ušao u Srbiju, baterija se ispraznila. Srećom sam imao Power Bank, pa sam nekako stig'o do kuće.

Aaaa

pre 7 godina

2014 sam iz Danske isao sa prijateljima u dizel autu kome je bord pokazivao prosecnu, a ne trenutnu potrosnju. Isli smo preko Nemacke, Holandije, Francuske, Svajcarske, italije, slovenije, Hrvatske nekih 12 dana turisticki i sipali na raznim pumpama. Bord je uvek pokazivao 5.7-5.8 L. Cim sno usli u Srbiju napunili smo gorivo i posle deset km je na bordu pisali 6.8L. I glupom dosta, a kamoli pametnom.
(mup, 18. oktobar 2016 19:04)

Druže, vrlo je logično da kada resetuješ bord, on nakon 10 km pređenog puta pokazuje prosečnu potrošnju od 6,8 litara, možda i više i nema veze sa kvalitetom goriva. A isto tako je logično da prosečna potrošnja merena na 3-4 hiljade km bude tih 5,7 litara.
E sad, ako si hteo da kažeš da je automobil podigao prosek za 1l nakon 10km puta u Srbiji, a da niste resetovali bord, e to je već ozbiljna gl.post!
Znaš li koliko je morao da potroši goriva za tih 10km, da bi podigao prosek za 1l u odnosu kilometražu koju ste prešli - 30 litara! (300 na 100km)

mup

pre 7 godina

2014 sam iz Danske isao sa prijateljima u dizel autu kome je bord pokazivao prosecnu, a ne trenutnu potrosnju. Isli smo preko Nemacke, Holandije, Francuske, Svajcarske, italije, slovenije, Hrvatske nekih 12 dana turisticki i sipali na raznim pumpama. Bord je uvek pokazivao 5.7-5.8 L. Cim sno usli u Srbiju napunili smo gorivo i posle deset km je na bordu pisali 6.8L. I glupom dosta, a kamoli pametnom. Da to nisam video svojim ocima, mozda bih rekao; eto nama nista iz Srbije ne valja.

Igor

pre 7 godina

Do pre 2-3 godine, pre nego sto su uveli markiranje, svaki put kad sipam do cepa (dizel) pravila se tolika pena da je to cudo jedno. Pritisnem pistolj, cekam da iskljuci, a posto volim da je do cepa ono bas do cepa onda cekam da se pena slegne pa opet. I tako po nekoliko puta a na 'sleganje' pene cekao sam i po nekoliko minuta. Ukupno, dok gorivo dodje bas do vrha znalo je da prodje i 10-15 minuta. Od prvog prekida pistolja do cepa je bilo moguce dosipati i preko 5l goriva, kako kad.
Od prosle godine, bas kada su uveli markiranje situacija se drasticno promenila na svim pumpama. Opali pistolj, sacekam 10tak sekundi i dolivam dalje. Sve ukupno od opaljivanja pistolja max 1 minut. Posle prvog prekida tocenja sada je moguce doliti ispod tek ispod 1 litra.
Naravoucenije, zakon im je tada dozvoljavao i apsolutno svi su nesto muljali s gorivom, bas svi. Sada toga nema, ali zakon dozvoljava druge stvari i svi koriste te druge stvari. I tako od zakona do zakona.

berliner

pre 7 godina

Evo vam trenutna (18. Okt, 19:02) cena goriva u Berlinu:

Dizel:134,1din (1.09e)
Super 95: 157,4din (1.28e)
Super 98: 167.3din (1.36e)
Super E10:155din (1.26e)

Sobzirom da je cena sirovog goriva ista i ovde i u Srbiji, jasno je da Nemacka mnooogo vise uzima od gradjana od Srbije.

I da, ovde je dizel jeftiniji nego u Srbiji, ali je porez na dizel auto u proseku 2x veci.

Gorivo u Srbiji je cisto kao suza u odnosu na Cesku i Poljsku.

Znam da se vecini nece svideti da vide da je gorivo ovde skuplje, tako da raspalite po minusima. Ovo su vam cinjenice

dejan

pre 7 godina

Da ne ispadne da reklamiram, dizel sipam samo u mol-u, po preporuci mehanicara. Na svakih 200 litara goriva sipam jedan put sipam aditiv za ciscenje dizni common rail sistema wynns, prodaju ih na pumpi. Presao 320.000 za 6 godina, nijedan kvar na motoru nisam imao niti ikakvu intervenciju, ne racunajuci servise. Kao neko ko putuju cesto u inostranstvo, po celoj EU, mogu da primetim da se do pre par godina primecivala razlika u radu motora i potrosnji kadasipam u Nemackoj, Belgiji, pa cak i u Bosni. U zadnje vreme i ne vidim neku razliku. Pozdrav

Zoran

pre 7 godina

Zadnjih 10 godina redovno vozim na relaciji BG-Ljubljana, BG-Bec ili veci gradovi u okruzenju. Promenio sam dva automobila, oba dizel 2.0. Potrosnja sa nasim gorivom 7.1l (NIS Petrol), u povratku sipam ili na Petrol pumpama ili na Shell-u i tada je potrosnja uvek niza za 1l. Isti uslovi voznje, tempomat na autoputu, tezina kola ista kao i vremenski uslovi ..Ruku na srce nikad nisam imao problem sa diznama ili da sam morao na servis. Samo redovno odrzavanje, prvi auto 250 000 km bez i jednog kvara, drugi je tek stigao na 100 000 km .. Mislim da NIS, MOL i OMV vode racuna o cistoci goriva bar na velikim pumpama, ali je problem u kvalitetu samog goriva..

vozač

pre 7 godina

"...tvrdi Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompnija Srbije (UNKS)."
Odoh maločas na sajt UNKS i videh da je Naftna indstrija Srbije u statusu POSMATRAČA?!
To mu dođe kao: "Igrajte se deco, ja vas posmatram..." :)
I kakve, BRE, mi potrošači imamo koristi od tog UNKS?!

Anonymous

pre 7 godina

Prelazim godišnje zbog prirode posla oko 60.000km. Menjam auto na 24 meseca. Imam trenutno oko 800.000km vozačkog staža, od toga bar 200.000 u inostranstvu.
Ne bih sudio oko "Slobinog" goriva i rumunskih "egzibicija iz flaše" iz 90ih, ali odgovorno tvrdim da auto NE TROŠI NITI VIŠE NITI MANJE s našim gorivom u odnosu poređenju sa stranim.
Da li je strano čistije i da li ređe izaziva kvarove na motoru, to ne mogu tvrditi.
Ali da razuverim ove "kvazistručnjake" koji jedini veliki put u godini naprave kada pođu u Grčku ili u CG na more, pa zaključe manju potrošnju... između ostalog, auto vam troši manje jer provedete 90% na otvorenom putu, bez cimanja, stajanja, gužvi u BG špicu, bez "hladnih startova" itd.
Malo ko uzme ovo u obzir i samo iznosi cifre bez ikakvog razmišljanja.

YIFY

pre 7 godina

Automobili kod nas (MNE-SRB...) vise trose jer se u gorivu/nafti nalaze odredjene kolicine vode i da bi motor mogao da funkcionise tj sagorijeva gorivo kako trb on samim time i mora vise goriva/nafte da uspricava jer mu fali kolicina goriva kolika je predvidjena sa normalan rad upravo zbog procenta vode.

Na najmodernijim automobilima kad smo radili u BMW-ov servis emisiju (radim u medijima) na kompjuter od BMW X6 jasno je pokazivalo da ima vode u gorivu i zbog toga je naravno auto star god dana otisao na skupocjeni servis.

U pitanju je CG! (naravno to se nije moglo objaviti u emisiji)

Takodje kod nas Mercedesi imaju masovno problem sa gorivom i 60% novih zavrsi na servisu.

miki

pre 7 godina

makedonski i grčki evro dizel su za klasu bolji od našeg. prosečno mi troši 6,5l na 100km našeg dizel ultra na NISovim pumpama, a mkd i grčki 5,5 l na 100km. Donekle vadi stvar najnoviji G drive dizel na Gazprom pumpama ga samo ima i sa njim je oko 5,7l na 100km..sve pri sličnim uslovima vožnje..i za G drive moram iz Vršca u Pančevo što je tričavih 70km..

AlexBgd

pre 7 godina

(AlexBgd, 18. oktobar 2016 11:34)
Očigledno u Danskoj nisi bio, jer da jesi znao bi da se tamo menja cena goriva tri (3) puta dnevno, ujutru, u podne i uveče. I ako imaju standard svi paze kad kupuju gorivo, znači u Januaru je dizel bio jeftiniji nego u Srbiji...

@(32k...)
Ko je rekao da je bio u Danskoj, rekao sam da nije moguće da je u Danskoj jeftinije gorivo nego u Srbiji i da to nije istina a ti si ovim komentarom to i potrvdio "jedino je jednom bilo jeftinije januarskog popodneva...".
Ako i dalje misliš da treba ovde da se pro.eravaš, imaš priliku da meni i mnogima u Srbiji dokažeš svoju tvrdnju, napiši ti nama lepo koja trenutna cena dizela u Danskoj, dizel u Srbiji je 1.15 eura.

Buduci Alfista

pre 7 godina

@medo

ja sam do skora iskljucivo na EKO i ponakada na MOL ...vremenom mi se cinilo da mi auto vise trosi nego ranije....pa igrom slucaja jednom napunim auto na NIS pumi i auto mi je manje trosio ...od tada sipam samo na NIS...

ns ja

pre 7 godina

S nepoverenjem sam u BiH sipao evro 5 dizel na NestroPetrol-u jer nisam dobacio do NIS-ove pumpe. Auto je išao osetno bolje! Nestro je nekakava ruska grupa takođe ako i NIS, ali izgleda da im je dizel boljeg kvaliteta. Imam godinu dana star automobil i uvek sipam gorivo na NIS-ovim pumpama (čak na uvek samo jednoj izuzev kada negde putujem) U CG samo na EKO pumpama, i tu je stvar slična kao kod nas, u Makedoniji je kaubojština i tamo veoma vodite računa gde sipate (dizel) ne da hoće lošije da ide nego automobil može i da vam stane !!

Baxuz

pre 7 godina

Petrol, Mol i Lukoil su dobri (najmanje losi). Na ostalima sam prestao da tocim. Takodje razlika izmedju te tri kompanije i inostranstva nije tako velika kako sr ovde prica. Ovde ljudi toce na pumpi kod "Badze Robije" a onda u inostranstvu na shellu.

Nemo

pre 7 godina

Meni je pre neku godinu zaledio evrodizel. Evrodizel. Zaledio. Gorivo koje ne bi smelo da ledi. I onda su mi rekli da kupim aditiv, i da sipam u gorivo koje ne bi smelo da ledi - da ne bi zaledilo.

Nikola

pre 7 godina

To su tipicne baljezgarije vozaca srBskog nebeskog naroda. Ko bolje i kompetentnije moze na ovu temu nesto da kaze od coveka koji 35 god. zivi i radi u Nemackoj, i dvaput godisnje, vozeci 1100km u jednom pravcu, dolazi u Srbiju da obidje kucu i okucnicu. Nikakve ja razlike nikada nisam primetio u kvalitetu goriva. Dizela vozim poslovicno, trenutno Hondu Accord, potrosnja je ista i u Nemackoj i u Srbiji. Ako npr. vozim do 120km/h, trosim 5,7l na 100km. Sto se cimanja, potezanja/startnosti auta tice, isto cima i poteze i u Srbiji i u Nemackoj. Prema tome prestanite vise o tome da bulaznite kako je cak i u BiH i Makedoniji bolje gorivo nego u Srbiji. Srpsko gorivo nije dobro samo zbog toga jer je za neku crkavicu skuplje cak i od austrijskog i nemackog...Sve ostalo je OK. Ne glupiraj te se.

DC

pre 7 godina

S vremena na vreme dodjem u Srbiju autom koji ne moze da koristi benzin ispod 98 oktana. Kako u Srbiji, tako i u inostranstvu tocim samo na velikim pumpama renomiranih proizvodjaca. Za mene razlika u kvalitetu ne postoji. Pricam sa rodjakom koji vozi moderan dizel i s njime dolazi u Srbiju nesto cesce - ponekad i vise puta godisnje. Ni on ne smatra da je srpsko gorivo losijeg kvaliteta. Velika razlika je postojala pre recimo nekih desetak godina pa mozda i do pre 5-6, kada se kod benzinca moglo ocekivati da osetno losije vuce i vise trosi a kod dizela i da dodje do velikih kvarova. Danas to u najvecoj meri vise nije tako.

E sad, jedna stvar koja je jako bitna je cistoca i kvalitet tankova u kojima se gorivo drzi na pumpama. Pitanje je koliko cesto se oni u potpunosti prazne i ispiraju i koliko dobro njihovi poklopci dihtuju, sto je posebno bitno kod dizela koji je higroskopan odn upija vodu iz vazduha, a kao sto znamo, voda u dizelu moze da napravi skupe kvarove. Medjutim to je problem koji zavisi od pumpe do pumpe i javlja se i na zapadu a jedna od preventiva je tocenje samo na velikim i renomiranim pumpama gde bi trebalo da postoji ucestalija kontrola od samog proizvodjaca.

Jos jedno: ako vidite da je kamion upravo isporucio novu zalihu goriva, ne tocite tu taj dan. Velika je sansa da je tokom sipanja goriva iz kamiona ono podiglo sve ono sto se normalno stalozi na dnu tanka za skladistenje i treba vise sati da se sve to ponovo slegne na dno.

2-takt

pre 7 godina

svasta se ovde moze procitati,ljudi veruju ako godinu dana sipaju neko smece od goriva pa onda jednom nalete na shell ili bp da auto odmah bolje ide - zaboravi,to je samo u glavi;)

Miloš

pre 7 godina

Dobro, piše u tekstu da država gubi oko 20 miliona nečega zbog lošeg goriva, ali nije rečeno na osnovu čega. Pa zar nije svo gorivo legalno u Srbiji? Zar ne postoje državne granice sa državnim službenicima - carinicima koji kontrolišu šta u zemlju ulazi i izlazi? Da li je Srbija banana republika koja ne može potrošaču da garantuje određeni (evropski) kvalitet goriva?

Pauly Ester

pre 7 godina

Kada putujem u Austriju sa našim dizelom na 100 km je potrošnja 6,8 l. U povratku sa austrijskim dizelom 5,9/6 l. Ne znam zbog čega je tako ali verovatno i gorivo igra ulogu.

branko

pre 7 godina

Nemam iskustva sa dizelom, ali imam sa plinom. Svakodnevno vozim istu relaciju, do posla i nazad, imam sreće da vozim suprotno od gužvi. Plin uvek sipam do vrha, čim mi se upali lampica za rezervu Uglavnom, situacija sa različitim pumpama i različitim plinom je sledeća (sipao sam više puta na svakoj pumpi da bih bio siguran koja ima najkvalitetniji plin kod nas: EKO pumpe 280-290 km, MBG 310-330 km, Europetrol 330-340 km, NIS 320-350 km (ovde dosta varira), Knez petrol 380 - 400 km.

U svojoj dugogodišnjoj vožnji na plin nisam nikad uspeo da pređem više od 400 km sa rezervoarom. Pre nekoliko meseci proveo sam neko vreme u Pragu i tamo sam sipao plin na prvoj pumpi kada mi je ponestalo goriva. Platio sam ga 11.99 kruna (što je oko 0.45€, odnosno oko 55 din.). Ceo rezervoar sam potrošio u gradskoj vožnji, po sličnim uslovima kao u Beogradu. I šta mislite koliko sam prešao? 480 km, što je 20% više nego što sam ikad prešao sa rezervoarom u Srbiji na pumpi na kojoj je po mom iskustvu najbolji plin.

Bojan

pre 7 godina

Najsmesnije je to sto nasa najveca kompanija najvise krade goriva vozacima,a o njenom kvalitetu goriva nesmem ni da pricam jer saznanje da sa gorivom koje sipam bilo gde u regionu predjem najmanje 20 % vise kilometara i auto se ponasa neuporedivi bolje! Naravno pricam o NIS-u

medo

pre 7 godina

Ja sipam kada sam na godišnjem isključivo samo na OMV MAXX Motion dizel ili Gazprom pumpa na svim ostalim kada sam sipao pali mi se kontrolna lampica na motoru. Vozim Audi A6 2.0 Tdi DSG DPF

boban

pre 7 godina

Razlog je sto je sprega strasna.
Preliva se iz kriminala u politiku, sport, privredu, pa natrag.
Pa mixanje i muckanje.
Ko nije u semi taj samo placa 40-50% skuplje sve sto je na trzistu.
Pa vidite samo nekretnine.
Bolje da nam upravlja strogi Nemac nego pokvareni Srbin.
Pritom mislim da je to patriotski stav.

Robi

pre 7 godina

Da se i ja ubacim,a posto sam u naftnoj struci-u ovom regionu najkvalitetnije gorivo imaju Mol pumpe,lpg i ostalo gorivo im se uvozi iz Madjarske. Koga zanima,najkvalitetnija goriva imaju Japan,Kanada,SAD,Nemacka,Madjarska i Austrija. Cuvajte vas auto,bilo da je star ili nov i tocite samo gorivo na poznatim i ozbiljnim pumpama. I nema efekta tocenje benzina od 100 ili 98 oktana,ako je motor projektovan za 95,to je nepotrebno. Dakle,na pravoj pumpi,sipati pravih 95 oktana sa aditivima. Molova rafinerija u Szaszhalombati je cudo tehnike i ulja su im vrhunska. Jedan deo goriva je i iz Rumunije,odlicne rafinerije imaju OMV i Lukoil. Dakle,ne zalite za dobar servis,u Srbiji ih ima,ne zalite kvalitetno ulje,i na kraju pazite gde tocite.

Zoran

pre 7 godina

Odrađeno čišćenje benzinskih dizni i pranje rezervoara od mulja (?!) pre 6 meseci. Gorivo sipano samo na tri pumpe u Beogradu - NIS/GASPROM kod "Sava centra", na Autokomandi i na Trošarini...Pre dva dana ponovo ista situacija - zapušene dizne i mulj (?!) u rezervoaru - toliko o kvalitetu goriva u Srbiji, hvala na pažnji...

milan

pre 7 godina

Nedavno sam imao razgovor sa jednim predstavnikom velike Nemačke firme proizvođača svih vrsta kablova za razne svetske firme, kao Sony, Samsung, Bosch itd.. On kaže da kada ide kao zastupnik te firme u Rumuniju, Sloveniju ili Hrvatsku najčešće se završavaju prodajni razgovori za dva, tri maksimalno četiri sata i kada se radi o većim sumama u vrednosti i preko pola miliona evra, kod nas u Srbiji je jedan kupac zainteresovan za kablove u vrednosti od 250.000 evra i on dolazi sada već četvrti put u tri meseca da se ti kablovi testiraju kod nas dali zadovoljavaju kvalitet koji mi u Srbiji tražimo.
Drugi primer, kartončići za pakovanje kolača vredni oko 45.- Evra koji su poslati kao mustre po jedan od ukupno oko 12 kom. moraju da prođu analizu i carinu sa troškom koji za nikoga nisu isplativi samo za našu birokratiju.

milan pilan mladji

pre 7 godina

manite me price da je cena visoka zbog trostruke kontrole... nema sanse da je inspekcijski nadzor skuplji od cene proizvodne cene goriva. Pa akciza i pdv su u zbiru veci od proizvodne cene dizela sto je van svake pameti.

gandalf

pre 7 godina

Pitajte moje dizne...provera jedne 10 evra...servis jedne 100 evra...dve trebale da se repariraju...240 evra...zbog vode u dizel gorivu...ma znaju bolje strucnjaci!!!

Dobro je dok traje

pre 7 godina

Imam sluzbeni auto a gorivo sipam u firmi. Bas me briga za cenu I kvalitet :) Ipak nisam primetio neku drasticnu razliku u performansama kola kada sam sipao gorivo u inostranstvu. Dizel motor je u pitanju 170ks. E sad da li ce na duzi rok da stradaju dizne, pumpa, turbine... ne znam, ali I to je problem naseg servisa.
I ranije dok sam vozio benzinca, nikad nisam primetio neku eksploziju snage ni sa onim V-power gorivom niti spektakularno manju potrosnju.

Mile

pre 7 godina

memorija, 18. oktobar 2016 12:07, pre nego što napišeš, prvo se informiši malo, Volvo fabrički ugrađuje TNG i CNG u 2435ccm motore, a napolju ugrađuju i u Volvo T6 292ks, 3.2 i u 4.4 tako da ne lupaš gluposti. Što bi trošio 11-18lit benzina kad na kvalitetnom plinu ide isto, a troškovi duplo jeftiniji.

NoName

pre 7 godina

A benzin na NIS pumpama proverava SGS Srbija. A sad vi vidite ko koga ovde tu vara da bi pustao lose gorivo. A ko zna sta jos taj SGS mulja, pa imamo sve lose. I ko zna sta sve lose i izvozimo.

Neša

pre 7 godina

Kao prvo uvesti redovno čišćenje svih rezervoara, koje je i samo nanosi štetu kvalitetu derivata. Nikad niko to ne spominje, a dole je haos, prosek im je 20god u čišćenju. Srećno nam!

deda mile

pre 7 godina

Ove godine sam tri puta dolazio u Srbiju iz Nemačke. Svaki put, ali svaki put kada sam sipao Dizel kod nas auto mi je trošio 1-1,5 litara više nego što troši u D.
(arsuz, 18. oktobar 2016 13:29) trosi ti vise zbog voznje prikane, nije isto kad vozis satima konstantnom brzinim bez saltanja, i kad ovde saltas svaki cas, kreni obidji,koci, nagazi, nemoguce je da trosi toliko vise zbog goriva, pa solidan auto danas trosi oko 6 litara i manje, litar i po bi u tom proseku znacio da imas cetvrtinu ili cak polovinu neke muljevine u gorivu, mislim stvarno nemoguce

Markus

pre 7 godina

Imam utisak da ovde ljudi uopste nisu realni.
Porede neuporedive stvari. U Srbiji se sipa gorivo kod nekog Kneza, ili nekih nikad-cuo-petrola, a onda se poredi sa Shell, BP, i slicno u inostranstvu. Prvo, i u Nemackoj ima ocajnih pumpi, sa ocajnim gorivom. Ja sam samo jednom sipao na E+C discount pumpi, i nikad vise!
Sipajte gorivo na proverenim pumpama u Srbiji, i uporedite ga sa istim tim brendom u inostranstvu. Samo je to merodavno. Ja sam licno poredio najskuplji dizel na Mol i OMV, u Srbiji i inostranstvu - razlike nije bilo. O ceni ne mogu da diskutujem, jer to zavisi od akciza, tako da je dizel u Austriji 1.1 €, u Srbiji 1.14 €, u Madjarskoj 1.15€, Holandiji 1.28€, Danskoj 1.32€, a u Norveskoj, gde ga najvise ima, e tamo je najskuplji 1.54 €. Imam rodjaka kamiondziju koji vozi cisterne za Mol. On je vise puta istakao da je dizel poutpuno isti za pumpe u Srbiji i Madjarskoj. Valjda on, koji radi za Mol i vozi to isto gorivo dobro zna sta prica. A tek ovi sto voze kola 1982 godiste, pa onda kazu da loz ulje Kiza-Petrol u Srbiji uopste nije dobrog kvaliteta kao Shell eurodizel u Svajcarskoj. Interesantno otkirce! Takodje, ni Starkov Smoki uopste nije dobrog kvaliteta u poredjenju sa kavijarom u Cirihu. Nekako mi se cini da je onaj kavijar koji sam jeo u Cirihu bio mnogo kvalitetniji nego Smoki u Srbiji, ili se mozda tripujem!?

M

pre 7 godina

Nasa drzava kao da ne zeli da preduzme mere kako bi kvalitet goriva bio zadovoljavajuci. Drugim recima - sve sto drzava radi, radi tako da nista ne uradi. U SAT reviji su pisali clanke o formiranju nekih agencija koje kontrolisu pumpe, mnogo cesce i rigoroznije nego do skoro, ali se rezultati provere nigde ne objavljuju javno sto otvara prostor za muljanje i korupciju. Ukoliko se potrosacu dogodi da sipa lose gorivo, on i dalje to ne moze da dokaze, sem da o svom trosku istoci gorivo iz rezervoara i odnese npr. u Jugoinspekt pa onda tuzi naftnu kompaniju ako je u pravu. Inace, veoma je lako uzeti uzorke sa svih pumpi u gradu, i nekih iz okruzenja, uraditi analizu i javno objaviti podatke. Zasto se to ne uradi? Jedini odgovor je zato sto se od gradjana nesto krije, a to nesto je los kvalitet goriva.

Gross

pre 7 godina

Ljudi ako vozite dizel sipajte Ultra D na NIS-u. Koliko toliko pristojno gorivo. Cak i od njega obican dizel u Austriji je bolji i auto trosi litar manje na 100km. Eko gorivo je katastrofa, toliko lose da auto dimi, izbegavati ako zelite da sačuvate motor. Na zalost nijedno nije kako treba. Ultra D nije savrsen, ali je najmanje zlo

no name

pre 7 godina

Druže,

nije ovo bahata odluka jednog distributera već sistemski izgovor skoro svih distributera u Srbiji. Neko je ovde pomenuo RENAULT/NISSAN, znam da je isto i u CITROENU, HONDI...

I misliš da se niko nije bunio?

Zaključak - omogućeno im je da zacrtaju svoja pravila, država ih ne dira... a mi plaćamo.
A ti, ako želiš, preuzmi da mi platiš sve neplanske troškove dok je auto u gaanciji i evo, odoh da ih otkačim i "pokrenem lavinu..."

Vozim Octaviu, 2.0 TDI
prema servisnoj knjižici, interval servisiranja je 30.000 km
prema zvaničnom distributeru, i uslovima garancije u Srbiji - 15.000 km, uz objašnjenje - gorivo je lošijeg kvaliteta...
treba li dalje?
(no name, 18. oktobar 2016 09:54)

Ne ulazeći u pitanje kvaliteta ovim putem, samo zdravorazumski - 15.000 km je duplo kraće od 30.000 km, što bi moglo da znači da ćeš duplo brže na redovan servis, koji, gle čuda, nije besplatan, te duplo brže donosi profit serviseru, koji ovako igra na sigurno, koristeći žvaku o lošem gorivu, znajući da vlada takvo mišljenje u narodu i da prilično teško može da se dokaže.. :)

Veruj, ovde nikako nema altruizma prema tebi i tvojim kolima, već je u pitanju isključivo oportunizam servisera, čak bih rekao i zla namera..

srki

pre 7 godina

problem je sto nemamo ISO standard i kvalitet.tek kad njega uvedemo imacemo i kvalitet goriva hrane i ostalih stvari sa skoro istom cenom ali daleko viseg kvaliteta..I nemojte molim vas pricati o nekim gorivima ajvarima i o bilo cemu i traziti kvalitet kad nas sistem dozvoljava te prevare oko kvaliteta..znaci drzava mora da prvo uvede sistem normi i k aliteta i onda ce uvoznici morati po tom kvalitetu da kupuju i po specifikaciji proizvoda..
vrlo je jednostavno jel da samo Iso kvalitet ..

Aca

pre 7 godina

U inostranstvu gorivo nije nista bolje nego kod nas. Razlog za manju potrosnju je sto nas covek cim predje granicu, maksimalno postuje saobracajne propise i ogranicenje brzine, jer zna koliko ce platiti svaki nacinjen prekrsaj.

kibo

pre 7 godina

Država ne brine o svojim građanima, odnosno poreskim obveznicma. Gorivo je samo jedan od primera. Da ne pričamo o zdravstvu, školstvu, korupciji, itd.

milan 26

pre 7 godina

Ova tema je tako siroka i obilna da covek ne zne odakle da krene i da li je sposoban da komentarim zatvori krug. Gorivo je odvratno lose, a dragi Vucic mu dize cenu, u proseku za 3 din ide gore ovih dana. Kada je gorivo u celoj Evropi i svetu pojeftinilo zbog pada cene nafte barela, upola, svi su spustili cene a mi ostali na starima. A trosimo smece od gorivo, ja mislim sa Kosovom i Albanijom najgore u Evropi. Tamo je barem jeftinije. Sada se javlja pitanje sipanje aditiva, kao nuzna pomoc za ovako lose gorivo. To je dobra stvar, i ako bih imao nova kola sipao bih od samog pocetka, na svakih 5000km, koliko vec pise. Nuzno je resenje ali jako dobro. ima jako dobrih, americki, malo skuplja vatijanta wynns, i jeftinija varijanta, nista losija, Stp, kao i luqoi moly, ... E sad postoje i oni aditivi, cistaci kompletnog sistema za gorivo. Ciste se dizne, egr ventil, turbina, kod dizela, ... Ali postoji problem. Pogodicete opet razlog prljavo gorivo. Gorivo ostavlja mnogo mulja, trunja i prljavstine u. rezervoaru. kada sipate taj aditiv ispirac, sipa se u rezervoar, on najeda sve i tako cisti. I on najede svu prljavstinu u rezervoaru i pogura je zajedno sa svojim tokom i nagura je ventile i ceo sistem. i onda ae napravi kontra efekat. Naravno taj ispirac najede tu prljavstinu posle, ali pitanje je da li svu. itd... a drugi tipovi aditiva su dobra stvar. dati 700 din za 5000 km je jako malo a mnogo korisno.

Putnik

pre 7 godina

Vec duze vreme, oko dve godine testiram dizel goriva na nasim pumpama, s obzirom da svaki dan predjem oko 100 km istog puta. Razlika u gorivu, kada je u pianju dizel je, pogodicete – velika. Za benzin ne znam, posto je NIS ekskluzivni distributer i nema uvoza benzina, dakle samo dizel moze da se uvozi – tako da benzin necu da komentarisem. Ali kada je dizel u pitanju, poslednje testiranje na uzorku od dva rezervoara, 120 litara, je bilo sledece: prvo sipanje G-drive dizela na Gazpromu u NS bilo u redu, nije bilo razlike izmedju ostalih pumpi, drugo sipanje katastrofa 120 km sam manje presao sa istim gorivom na istoj pumpi na istom pravcu voznje. Raspitao sam se i dobio informscije od poznanika da su slicno prolazili, dakle neki put je u redu, neki put ne. Gotovo svi vozaci znaju da kvalitetno gorivo ima Mol jer uvozi dizel i slovenacki Petrol sa gorivom Q max, isto gorivo koje toce u Sloveniji toce i u Srbiji ali je cena mnogo manja nego na Molu, a i nisam primetio razliku izmedju ova dva goriva. Dobro se pokazao ecto dizel na Lukoilu, iako mu je cena znatno visa nego na Petrolu. Mana Petrola je mali broj pumpi u Srbiji. A to mudro znanje da je napolju bolje gorivo, ne treba ici daleko primer u BiH, konkretno u Zvorniku Petrol toci Euro dizel 6, nema potrebe da pominjemo Madjarsku, Austriju...

arsuz

pre 7 godina

Ove godine sam tri puta dolazio u Srbiju iz Nemačke. Svaki put, ali svaki put kada sam sipao Dizel kod nas auto mi je trošio 1-1,5 litara više nego što troši u D.

bax

pre 7 godina

Prosle vodine isao u Grcku preko Bugarske, kod nas sipao Ultra D na NIS-u, a namo najjaci euro diesel na Shall-u. Skoro nikakve razlike nije bilo, cak mi se cinilo da je shall-ov potrosio 0.1-0.2l vise, no, to mogu pripisati i stilu voznje

32K

pre 7 godina

(AlexBgd, 18. oktobar 2016 11:34)
Očigledno u Danskoj nisi bio, jer da jesi znao bi da se tamo menja cena goriva tri (3) puta dnevno, ujutru, u podne i uveče. I ako imaju standard svi paze kad kupuju gorivo, znači u Januaru je dizel bio jeftiniji nego u Srbiji a inače je dizel jefitini od benzina, samo je kod nas obrnuto. Mogao bi da pišem šta je još sve jeftinije u toj Danskoj (meso,mleko,garderoba...) ali nije to tema. Ljudi, otvorite oči, treba ih pritiskati jer ako se ne bunimo ode koža sa leđa!!! Zaboravih da stavim i Rusiju, mada oni imaju izvore nafte i gasa pa je normalno da je jeftino gorivo, oni se još žale što im je gorivo oko 1 dolara.

Benzin za upaljac

pre 7 godina

"Kupujući litru dizela vozači plaćaju oko 75 dinara akcizu i PDV, iz čega se, pored ostalog, finansira veoma složen "trostruki" sistem inspekcijskog nadzora. Otuda je i cena dizela u Srbiji već više od godinu dana najviša u odnosu na zemlje u okruženju."
- znaci imamo komplikovan sistem koji ne funkcionise i placamo ga najskuplje u Evropi?

стрмоглави

pre 7 godina

Путнички ауто, 2.0 дизел, 2002 годиште, сипам искључиво на истој нис пумпи у месту где живим. Никада ни на једној другој. Трипер сам за све око кола. Увек ресетујем BC пре поласка на пут дужи од 100 км. Нисам се никада млатио принципом до чепа и поново. BC ми за четири године колико је ауто код мене није показао другачију потрошњу на истим релацијама. Увек возим истим темпом, разлик може да буде само у тежини. И тада су разлике занемарљиве.
И сами су коментатори рекли "имам осећај да боље иде". Колико може да се верује осећају?

Dragan

pre 7 godina

Često idem u MKD, vozim ševroleta 1.6 benzinca 110 KS. Dakle, prosečna potrošnja na autoputu 120km/h sa našim benzinom 7,5 litara, sa makedonskim 6,5 litara. Tamo vozim dve tri nedelje u lokalu, prosečno u gradu ispod 8, sa našim gorivom u BGD, neće ispod 10. To je to.

Aleksa

pre 7 godina

Ma, sve je to dobro. Dokle god oni udaraju nama po džepu neće se ovde ništa promeniti. Njima sve što tako funkcioniše odgovara.

Prim.prev.

pre 7 godina

Tek kupio polovnu "Toyotu" i odem u "Vero" na Konjarniku. Parkiram se u garaži, obavim kupovinu, vratim se a ispod automobila lokva. Pipnem prstom, nije ulje. Šta li je, majku mu? Otišao mi lonac pomislim ili izduvna grana pa pravo kod auspuh majstora u Gospodara Vučića. Čovek mi tamo lepo objasni da je sve u redu. "Toyata" ima sistem koji odvaja vodu iz goriva i zato se napravila lokva. "Pa, koliko ima vode u tom gorivu", pitam sa nevericom? A majstor odgovara: "Pa, eto vidite, gospodine."

:-)

pre 7 godina

imam jednu pricu koja nije mozda vezana za text u potpunosti ali meni je jako draga... tice se goriva. imao sam srecu u zivotu da se jedno jutro probudim u svajcarskoj I da taj dan idem da se provozam po alpima pa sutra kuci. stanem na shelovu pumpu I kazem naturalizovanom svajcarcu, petrol, full. kaze on which one? kazem ja kroz salu: I don't know, I dont have shell petrol stations in my country. kaze on where you are from I gleda u tablice. nastavlja, a ha you should try shell v-power petrol. you - fly kaze baja. vidim da je malo skuplji I kazem aj nema veze, sipaj. platim, krenem dalje I zaboravim ceo dogadjaj. medjutim, posle nekoliko km auto pocinje na autoputu sam da ubrzava. drzim gas na 110 on se sam popne na 120-125. moram da popustam gas. shvatim da je zbog goriva. auto je bukvalno prodisao. sledeca scena ja u alpima I moj mali 16v benzinac. kakav porse, kakav ferari, to ubrzanje I taj zvuk cu pamtiti dok sam ziv.. tako mu je leglo to gorivo da to vise nigde I nikad nisam doziveo. nakon toga, dizele koje obozavam gledam drugim ocima.

Objavite komentar - činjenice!!

pre 7 godina

“Jedino što možemo da kontrolišemo, jer nemamo odgovarajuće laboratorije, jeste oktanska vrednost goriva na pumpama. To, naravno, nije ni izbliza dovoljno, pa naši sugrađani sa pravom sumnjaju u kvalitet onog što kupuju”, kaže on.

Sram te bilo g-dine Papović, ili ste masno slagali ili ste kompletni duduk, ne znam šta je gore od toga.
U sred Novog Sada se nalazi Jugoinspekt koji se bavi kontrolom gotovo svega "od igle do lokomotive", i to u okviru AKREDITOVANIH laboratorija od strane ATS-a ako uopšte znate šta to znači!

A ako baš niste znali evo i linka (str. 15)
http://www.juins.rs/akreditacije-files/akreditacija-kontrolna-organizacija-nafta-rude-i-hemija.pdf


Inače brat mi radi u jednom ogromnom servisu automobila, da ga ne reklamiram sad, i baaaš dosta putuje. Kaže ubedljivo najgore imamo gorivo, gore čak i od MKD. Šta sve ostaje u motoru od njega bolje da i ne znamo...

I zato APSOLUTNO podržavam svakog ko može da toči van Srbije, em jeftinije em kvalitetnije!

Šofer

pre 7 godina

Nije problem u sivom tržištu, već upravo u kvalitetu goriva na regularnim pumpama! Kada se udruženje naftaša pobrine za kvalitet na svojim pumpama, pa sve to podrže i osiguravajuće kuće, koje danas to ne rade jer znaju s kim imaju posla, onda će nestati i veći deo sivog i crnog tržišta. Do tada, sipaj i prekrsti se do sledećeg servisa, jer niko nije odgovoran. Krivo je more...

Dunav teče od Beograda ka Pešti

pre 7 godina

Najbolji su genijalci koji kazu; Bio sam do Peste, sipao tamo gorivo, auto prede i troši bar litar manje nego od Beograda do Madjarske

Sale

pre 7 godina

Vozim BMW i servisni interval je na 30000. Ako mi spomenu lose gorivo morace da mi donesu nalaz da je stvarno lose. Sipam iskljucivo na OMV i PETROL pumpama.

memorija

pre 7 godina

(Mile, 18. oktobar 2016 11:29) Jako "cenim" frajere koji u masinu od 2500 cm3 i 210 ks sipaju plin...pa da je fabrika htela da razvija 210 ks sa plinom-ona bi ga ugradila. Fabrike hoce da prodaju sto vise kola, ako je koriscenje jeftinije, vise ce se kupovati i kola, ali opet ne ugradjuju plin. Razmislite zasto je garancija sa plinom kraca i kad ga ugradite kod prodavca pri kupovini. Potrosnja je relativna stvar, zavisi od vozaca, puta, vremena, gde se vozi i tako. Ali oko cene...u Bosni, konkretno u Srpskoj, je isto snabdevac Gazprom i cena je sad oko 100 din. Drzava isto dere i uzima akcize i opet 40 din razlike sa znatno manjim trzistem i manjim prometom derivata!? E kako to, znaju samo u Nemanjinoj, ali mi znamo zasto!!!

S E R B O N

pre 7 godina

Tuzno je reci ali istina na svu ovu bedu mi sami sebe pljackamo. Ajde jedno pitanje ? sta mislite kako nas ljudi iz Evrope gledaju ? ko je kriv ? pustite politiku. ??????

epox

pre 7 godina

Dokazano mnogo puta,i kada idem u Bosnu i u Hrvatsku,osetna je razlika predjenih kilometara i snage motora svaki put kada sam sipao pun rezervoar kod komsija u odnosu na pun rezervorar sipan na nasim pumpama..

nenad 12

pre 7 godina

Sreća pa nam je Bosna blizi, gorivo istog kvaliteta, a 30% jeftinija...
(b, 18. oktobar 2016 10:55)

Kamo sreće da je istog kvaliteta -
u Bosni je kvalitetnije!!!!!

Ana

pre 7 godina

Mi na zalost nemamo nikakvu komtrolu nicega,a ne goriva.Da radi svak svoj posao odgovorno,narocito one sluzbe u javnim preduzecima koje mi debelo placamo nebi sve bas sve bilo u haosu,ali kprupcija i nerad nam unistavaju zivot,ali to odredjenoj klasi ovog sistema pogoduje...i bla bla,bla..ma sve se zna ali,cuti narode i trpi...

abraham

pre 7 godina

lopovski mentalitet, kradi gdje stignes i koga stignes. to je nas najveci problem. kradja u gorivu, u hrani, platama, skoli, sve redom.

Džoni

pre 7 godina

U tekstu oni pričaju jedno a u stvari ovde se radi o nečem sasvim drugom! Suština je da je gorivo iz naših rafinerija iako ispunjava sve uslove kvaliteta po našim standardima lošije od goriva iz npr. Nemačkih rafinerija! O tome se radi, dok u tekstu pišu o kvalitetu goriva na "sumnjivim" pumpama!

dizel

pre 7 godina

ovako zivim u becu sipam gorivo kad krenem kuci i nesipam nigde vise isto tako i kadse vracam sipam kodnas dole stim daje bar jos jednom sipano dole paje sve nase gorivo potrosnja je ista istaje bila i sa nas D2 u odnosu na evaj evro dizel mozda cak i malo manja samo malo vise curio eva premijum goriva stosu skuplja ohoho nevrede ni jedan dinar niti ovde jednu cent jer potrosnja je ista da jos napomenem daje auto putnicki BMW i da pravim tu relaciju skoro svaki drugi vikend .

Mare

pre 7 godina

" veoma složen "trostruki" sistem inspekcijskog nadzora. Otuda je i cena dizela u Srbiji već više od godinu dana najviša u odnosu na zemlje u okruženju" - sto znaci da je kod nas jaca kontrola a losije gorivo. Svaka cast na izjavi

Carrera

pre 7 godina

Nisu mi jasni ovi botovi. Godisnje predjem put Krusevac Zürich 4-5 puta i znam koja je razlika i u kvalitetu goriva u ceni goriva i putarinama. Da neko toliko na svoju stetu stiti ovu lopovsku drzavu nije mi jasno. Decu svoju bi botovi prodali za interes Vucica i Rusije.

Igor

pre 7 godina

Kako da ne! Trava je uvek zelenija negde tamo, preko puta. Evo, zivim u Nemackoj, i moje iskustvo, i mog drugara Nemca koji je dolazio u Srbiju svojim kolima je bas suprotno. Mi smo ubedjeni da je gorivo bolje u Srbiji.
Ja vozim dizel, i u Nemackoj je dizel malo jeftiniji nego u Srbiji, ali ima 7% bio-ulja u njemu, tj nije 100% citi dizel, nego je razblazen. I tako je na svim pumpama. U Nemackoj uglavnom sipam Shell ili Aral (BP) gorivo. Naravno, obe ove pumpe imaju i 100% dizel, koji je uporediv sa nasim, ali cena je 1.30 Evra za litar. Samo to gorivo je uporedivo sa srpskim eurodizel gorivom. U Srbiji sipam NAJSKUPLJI dizel na Mol pumpi, onaj sa aditivima - i apsolutno nikad nikakav problem nisam primetio, i auto ide perfektno dobro i trosi isto kao ovaj premium-dizel u Nemackoj. U poredjenju sa obicnim nemackim dizelom, tj ovaj sto ima 7% "zejtina" - bolji je srpski.
Benzin: Nemac vozi Mercedes benzinac E350 Coupe, V6 motor. Ista prica. U Nemacoj za 1.30 Evra litar mozete da kupite benzin E10, koji ima 10% alkohola u sebi. Normalan benzin ima 5% alkohola u sebi i kosta 1.35 po litru, a "Superplus" koji je 100% benzin kosta 1.40 Evra po litru. On je sipao na NIS pumpi, jer oni imaju benzin od 98 oktana, sto je Nemca posebno odusevilo, jer u Nemackoj ima samo 95 oktana, i jedino Shell ima 100 oktana po ceni od 1.50 Evra za litar. S obzirom na jeftiniju cenu, i on je bio odusevljen nasim gorivom.

Dikh tu kava

pre 7 godina

(pera, 18. oktobar 2016 11:17)

Istini za volju, vozim nov, privatni automobil, održavam ga redovno isključivo u ovlašćenom servisu, i koliko piše u servisnoj knjižici da se radi servis (20.000 km ili jednom godišnje), na toliko ga i radim, i na toliko mi traže da ga radim u servisu. Dakle, kad se hoće, može i pošteno. A iz komentara vidimo da može i nepošteno. To je poenta. Ali je svakako dragocena informacija. Još da saznamo koji to servis tako radi, pa da ga elegantno precrtamo. A ja mogu da radim servis i na 5000 km, ali čemu. Ako je fabrika propisala toliko i toliko, radiću ga na toliko i toliko. Da ne misli neko ako ga radim na 30.000, pa mi se ne daj bože nešto desi, a servis odbije da mi popravi jer nisam radio na 15.000, da će uspeti da dokažu u sudskom sporu da je gorivo "lošije" i da mi se zbog toga auto pokvario? Samo u snu. Svako dobro..

QQ-LELE

pre 7 godina

Vozim auto 2003. godiste, sa euro 3 motorom. U njega sipam sve i svasta, Ruski, Ukrajnski, Makedonski, bosanski dizel. U Srbiji mesam Gasno Ulje i euro dizel. Gasno ulje ima 600 ppm sumpora, a novi euro dizel do 5 ppm sumpora. Gorivo u Srbiji je cisto i nema sumpora, ali je slabije oktanske vrednosti. Gorivo sa adetivima ne treba da sipaju u starijim automobilima, aditiv nagriza delove u bos pumpi, i posle nastaju problemi. I dizel je suv, treba dodati malo gasnog ulja ili sredstva za podmazivanje dizela. ( ima da se kupi na NIS-ovim pumpama).

Igor

pre 7 godina

@ Kapetan Mikula Mali - cene kod nas 50% vece nego u Grckoj ????
Kako to izracuna, majke ti? Odakle ti te informacije?
Cena 1 L benzina u Grckoj, prosecna je - 1,40 Evra, a u Srbiji 1,11 Evra.
http://www.fuel-prices-europe.info/

Bice da je obrnuto, da je u Grckoj 50% skuplje nego u Srbiji.

boris

pre 7 godina

Informacija iz prve ruke:
Kod nas kupujem jedno od najkvalitetnijih (i najskupljih) goriva (dizel je u pitanju). Svi forumi, prijatelji, informacije, kazu da je to kod nas jedno od najboljih 3. (Ne moram reci sta tacno, da ne ispadne da komentar zbog toga ne moze "u etar")
Odem u Nemacku, sipam na Shell pumpi.
Ovde predjem 800km
Tamo presao 970km

Ajd da me neko ubedi da verujem drzavi?

AlexBgd

pre 7 godina

Pošto često putujem mogu da kažem da sam uveren u razlike. Gorivo je jeftinije u Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Danskoj, Bosni.
(32k...)
U sve mogu da poverujem ali da je u Danskoj jeftiniji dizel nego u Srbiji! Pa Švedskoj sam plaćao dizel skoro 2 eura, svaki put ljubim tlo Nemačke kad se vraćam, a da u Danskoj bude manje od 1.15 eura, teško da mogu da poverujem.
Dajte ljudi malo, ne preterujte!

Viktor

pre 7 godina

Mozda je i placebo efekat kod nekih ljudi. Cesto dolazim kolima u Srbiju i bar sto se tice dizela nikakve razlike u potrosnji ili ponasanju auta ne primecujem u odnosu na gorivo koje kupujem u drugim zemljama kroz koje prolazim (Francuska, Italija, Slovenija, Hrvatska).

Mića

pre 7 godina

Barel nafte 140$ dizel u Srbiji 156 dinara...Barel nafte 30$ dizel u Srbiji 130 dinara...
Barel nafte 50$ dizel u Srbiji 144 dinara...
Ne daj Boze barel nafte 100$ dizel u Srbiji ????
Pritom najgore gorivo u Evropi,a najskuplje...Srpski standard!Srbija zemlja mogucnosti!

Svaka srpska kuća dole je Srbija

pre 7 godina

ma nije samo gorivo lošeg kvaliteta, u srbiji je sve dno dna. od goriva do klope pa do bele tehnike. nit kvaliteta nit kontrole.
(garavi, 18. oktobar 2016 09:18)

Za klopu se ne bih baš složio.

ja

pre 7 godina

"...veoma složen "trostruki" sistem inspekcijskog nadzora. Otuda je i cena dizela u Srbiji već više od godinu dana najviša u odnosu na zemlje u okruženju"

HAHAHHAHA

stefan

pre 7 godina

Ja sam skoro bio sa kolegom u Bosni i kad smo presli granicu na njihovim pumpama je 1L benzina 100 dinara secam se da smo za 3000 sipali ravno 30 litara. A sad nek udaraju minuse pumpadzije i botovi.

teofil

pre 7 godina

Kakav bre sverc i siva zona... gluposti... gorivo je loseg kvaliteta uopste... drugo zar drzava ne vrsi markiranje goriva... koliko se secam Zoranica je potpisala ugovor vredan desetine miliona evra za markiranje goriva, a sad kazete da je beskorisno... ceo zivot tocim gorivo na OMV ili Gasprom pumpama... uvek planiram da predjem granicu sa skoro praznim rezervoarom da bi preko kupio gorivo...potrosnja pada u proseku za 1 litar na 100km (vozim skodu oktaviju 2.0tdi automatik)... pa vi racunajte koliko nas proizvodjaci i drzava zajedno kradu...

pera

pre 7 godina

@diht tu kava
nisi u pravu,to je pitanje zdravog razuma. Ako je sluzbeni auto sta te briga,menjaj ga na 30000. Ali ako je tvoj auto i ako zelis da te sluzi vise godina bar ces menjati samo ulje i filter ulja na 15000,bilo to u ovlascenom ili drugom servisu. A vidi se po tvom komentaru da mi u Srbiji vozila ne odrzavamo,vec popravljamo.

CG

pre 7 godina

Vozim na plin i kada sipam na Eko pumpi u Beogradu auto osjetno bolje vuče i predjem bar 40 km više u odnosu na to kada sipam na Eko pumpi u Crnoj Gori. Dakle, mi u Crnoj Gori imamo još lošije gorivo nego vi u Srbiji. Ali se kod vas bar s vremena na vrijeme potegne to pitanje a mi smo tako letargičan narod da bolje i ne zaslužujemo. Koliko je nivo ozbiljnosti prema ovoj temi govori i podatak da TNG kao pogonsko gorivo uopšte ne ulazi u sistem redovnog usklađivanja cijena goriva koje se obavlja na svakih 15 dana. Nikada mediji neće izvjestiti javnost o tome da li je TNG poskupio ili pojeftinio ili je na istom cjenovnom nivou. Zastidje. Mada kakvi smo kao ljudi i nacija bolje jednostavno ne zaslužujemo.

Bojan

pre 7 godina

Odem na Eko pumpu u Skojevskom naselju u Beogradu, vidim cisterne "Knez petrol" istacu gorivo, okrenem auto i odem na drugu.
Oni ce reci, Knez petrol nam je samo prevoznik a ja im kazem, Eko je velika firma i nemoguce je da vi nemate svoje cisterne za prevoz.
Jednom sam i sipao tamo a auto mi trosio bukvalno 70% vise ali bukvalno.
Eto, spomenuo sam imena, neka se zna!
Samo da podsetim, Knez petrol je onaj mešetar koji je opljackao drzavu na mešetarenju sa Kosovom a i B92 i Insider su pričali o njemu.

Komša

pre 7 godina

Koliko puta ste pročitali da mi nemamo mogućnost provere kvaliteta namirnica koje uvozimo?Ne čuvamo zdravlje ljudi a da čuvamo kola?
Dodje mi prijatelj iz inostranstva kolima novije generacije.Kaže, mora na servis nešto mu nije u redu sa kolima - nije hteo da upali i lampice svetle.Posle upalio ali lempice i dalje upozoravaju.Rekoh mu da ide na servis- ali kad se vrati kući, da ne ide dva puta.Prljavo gorivo.
A ono za inostrano gorivo živa istina - natočim Šelovo i mučenik oživi.

Mile

pre 7 godina

U to da je gorivo lošijeg kvaliteta kod nas, uverio sam se kad sam vozio Volvo D5 i sipao dizel u Hrvatskoj i sad kad sipam plin u 2.5T. Naš plin nema snage da auto povuče kod ubrzamja, pogotovo kad ti treba, a motor je 210ks, kompjuter ga sam vrati na benzin dok kod hrvatskog plina neme tih problema i nekih 10-15 više pređem. Sipam od čepa do čepa. Lopovi mogu da imaju i desetostruku kontrolu, kvalitet je loš.

Leposav

pre 7 godina

Odličan članak, a tek uvodna rečenica:"Mnogi naši vozači po povratku iz inostranstva tvrde....", a to je lako i proveriti/dokazati, dovoljno je otići autom do bosne, sipati pun rezervoar i uveriti se.
Smešno je to što je u Bosni (ili RS) gorivo jeftinije nego u Srbiji, pored toga i značajno boljeg kvaliteta.
Tužno je što je u svim okolnim zemljama gorivo jeftinije, i opet boljeg kvaliteta, da li je tako samo sa gorivom ili i sa svim ostalim artiklima?!
U CG imlek mleko ima nižu cenu nego u Srbiji, kako to?
Još jedan dokaz kolektivne histerije u Srbiji, gde god zagrebete neka prevara ispliva, građani u panici nikome ne veruju, počinju sumnjati i u same sebe... Srbija je na ivici ludila.

dejan-minhen

pre 7 godina

ja nisam primetio da mi auto u Srbiji troši više! rekao bih da je potrošnja slična! da ne nabrajam sada lance gde sipam gorivo. kod malih privatnika ne sipam!
ovde čitam da ljudi sipaju u Kraljevu i nema šanse da dođu do Austrije? kojom brzinom vozite i da li je auto natovaren? stojite u kolonama na graničnim prelazima auto stoji ali klima radi? možda sam subjektivan ili imam sreće. ali da istim autom i istim stilom vožnje stignem iz Francuske i ostane mi goriva a iz drugog pravca potrošnja duplo veća. to zaista ne mogu da verujem. ima dosta gastosa natrpaju ajvara, džema itd. pa gorivo krivo što auto puno troši ;)

Neprilagođen

pre 7 godina

Ovo naravno nema veze sa životom. Proputovao sam dobrim autom pola Evrope i nikakve razlike nema u ponašanju automobila. Ne mogu da govorim o kvalitetu goriva, ali to da se razlika vidi u samom ponašanju auta je mit i klasičan placebo. Gorivo sipam isključivo na OMV, NIS i ponekad Lukoil. Nisam nikada sipao gorivo na nekim pumpama za koje nikad nisam čuo.

Verovatno ako sipaš gorivo na nekoj pumpi koja ima razne "additive" u vidu soka od cvekle ili čega sličnog, onda nema pomoći...

Srdjan

pre 7 godina

"Pisete velicine 20% - 30% - 50%, da li znate koliko je to?"

2 od 7 = skoro 30%. Kad idem na srpski benzin, pritom nema veze da li NIS 95 ili Gasprom 100, troši mi 9. Kad idem na slovenački, troši 7. Mereno na 130 kmh cruise control kroz Slavoniju, znači samo pravo ideš na praznom putu.

Toro

pre 7 godina

Sta je kod nas normalno.Zivimo u zemlji gde nista nije po propisu tako da je ovo potpuno legitimna stvar.Uvoznici nafte i goriva zele da prevare drzavu i zarade vise novca,prodavci goriva na pumpama zele da nasamare kupca i tako sve u krug.Sto bi neko rekao sve je ovo normalno sta se cudite.

C i n i k

pre 7 godina

Placamo najskuplje gorivo na svetu,ako se pogledaju prosecne plate,to je istina.. Ali znate sta,mislim da nemamo lose gorivo. Sipao sam u Sloveniji ED,pa u Austriji isto ED,nisam primetio nista specijalno,ista potrosnja,iste perfomanse,doduse u pitanju je TDI koji moze da ide i na biogorivo... Mislim da je problem i do glave. Prvi bih napisao da ima neke razlike koja moze da se primeti,ali nema. A idem na put po Evropi min.1 x u 2 meseca.

Pera vozac

pre 7 godina

Ma ko pominje sivo trziste kao problem? Problem su pumpe velikih lanaca koje sipaju lose gorivo po punoj ceni na koju inace pored najvisih akciza u Evropi i sire placamo i novi namet drzave u vidu poreza na luksuz!

Nov auto, sipam na nis-u a ono zveci, na mol-u isto, aviu, knezove i privatne kojekakve da ne pominjem. 98 oktana jedino resava stvar iako je auto atmosferac i proizvodjac tvrdi da je regularno 95 oktana a 98 daje losiji ucinak nego 95 oktana van Srbije u sredjenim drzavama. Tako da nije problem u sivoj zoni vec u raspalom drzavnom sistemu koji nam uzima najvise akcize na gorivo i pored toga dodatni porez (halo sta su akcize ako ne porez?!) i svaljuje krivicu na sivu zonu i time opravdava svoju nesposobnost da bar kontrolise kvalitet goriva. Zasto se javno ne kaze da markeri na gomili velikih lanaca ne ispunjavaju ni blizu propisane vrednosti ako se to zna i posotoje sacinjeni izvestaju, zasto se ti lanci ne kaznjavaju? Kako gomila radnika na pumpama koji toce gorivo vozi automobile od 15tak hiljada evra? Od cega?!

Jovan

pre 7 godina

Vozim Octaviu, 2.0 TDI
prema servisnoj knjižici, interval servisiranja je 30.000 km
prema zvaničnom distributeru, i uslovima garancije u Srbiji - 15.000 km, uz objašnjenje - gorivo je lošijeg kvaliteta...
treba li dalje?
(no name, 18. oktobar 2016 09:54)

Ista stvar u Renou, a kad im kažem da mi atuo pokazuje potrošnju ispod onoga što je fabrika propisala i da je sumanuta priča o tome da je gorivo toliko loše onda mi kažu da su rekli da je mala zemlja i da se auto česo pali-gasi da bi se vozio, kao prelaze se male razdaljine. Mislim, šio mi ga Đurica!
Do kraja će da nam govore i da je vazduh u gimama loš pamora ranije servis!
Ako mi auto pokazuje malu potrošnju kako je onda moguće da je gorivo loše? Tu ja ne vidim logiku!

Dobrica

pre 7 godina

Kad sipam gorivo u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Makedoniji - auto se preporodi čim krenem s benzinske stanice. Lošem kvalitetu goriva na našim pumpama mora se stati na put, iz više razloga a pre svega finansijskih i to što auta imaju kraći vek trajanja i više se kvare. U tom smislu nadležne inspekcije i službe treba da odrade ono zašta su plaćene i da o tome polože račune i obaveste javnost!

dzoni

pre 7 godina

Vec godinu dana iskljucivo kupujem u Republici Srpskoj i ako sam 130 km od granice ..idem jednom mesecno ..napunim rezervoar dizelom ..uglavnom mi stane oko 50-55 litra (prima 72 ukupno) i sipam jos 40 litra u kanticu ..em se malo prosetam i navozim za dzabe jer i cak kad odbijem put u plusu sam oko 2500 dinara u odnosu da sam kupio ovde..ali tamo i kupim svasta nesto a sve jeftinije dosta pa me usteda izadje oko 4000 dinara..za moj mesecni budzet znaci mnogo a cak ni dinar da ne ustedim radio bi to i iz principa jer ne zelim da finansiram lopovsku drzavu ,MMF i strane "investitore" sa nasim parama koje otimaju sa 80 dinara akcizom i PDVom po litru plus svake godine registracije plus preskupe putarine u zemlji gde su 300 eura plate

Trener

pre 7 godina

Vozim Octaviu, 2.0 TDI 
prema servisnoj knjižici, interval servisiranja je 30.000 km 
prema zvaničnom distributeru, i uslovima garancije u Srbiji - 15.000 km, uz objašnjenje - gorivo je lošijeg kvaliteta... 
treba li dalje?
(no name, 18. oktobar 2016 09:54)

Ne treba dalje jasno je servis te dere i to ne sme da radi. Gorivo je super kvaliteta na NISu i OMVu. Cesto sipam u Austriji i Madjarskoj i uvek najeftiniji diesel u nov A4 i isto je, nema razlike.

Milan Nis

pre 7 godina

Po mom mišljenju gorivo u srbiji je lošijeg kvaliteta nego u evropskoj uniji, ali nije najgore u regionu. Lošije gorivo imaju i Bosna i Makedonija. Jednostavno vidi se po broju pređenih km ako vozite istim tempom. Po meni najbolji odnos cena-kvalitet u regionu ima Slovenija.
(Dux, 18. oktobar 2016 09:51)
Letos sam litar dizela u Makedoniji placao 50 din! manje nego u Srbiji,pa i da je losije,a nije provereno,ovoliku razliku kvalitet ne moze da nadomesti nikada.

Kiblatore

pre 7 godina

Pa realno vizim mercedes 123 star 30god, taj auto moze da ide i na zejtin realno, al pored naseg dizela mora mali servis redovno! U bosni dok sam sipao loziku, manje trosi i ne prlja se, toliko o nasem gorivu!

Galaktus

pre 7 godina

Ne shvatate. Država je odavno u buli, prezadužena kreditima i inače više troši nego što zarađuje. Imamo najveću administraciju u Evropi u državnom sektoru, sve popunjena radna mesta pa i duplirana. Akcize su tu da se popuni budžet i eto kontrola uvoza goriva radi države, ne radi našeg kvalitetnijeg goriva koje bi treba lo da bude. Prodaja goriva i onako opada u svim graničnim područjima pa i u Beogradu. Zašto bi smanjili ionako slabu prodaju sa oko 25% kvalitetnijim gorivom ili veću prodaju rezervnih delova, servisa i sl.? Ne isplati se državi. Rešenje je u organizovanju potrošača na svakom koraku, kod svakog proizvoda, jer je ovde sve skuplje nego u okruženju, pa i u eu.

vozac

pre 7 godina

Stanite ujutro pored auta koje trosi dizel i oseticete uzssan smrad toga nije bilo prosle i pretprosle godine.Jos samo i benzin da pocne smrdeti na pokvarena jaja kao pre.Toliko o kvalitetu.

nenad

pre 7 godina

problem je u zakonu o kvalitetu goriva,koji nije usklađen sa regulativima EU..mi dozvoljavamo previše sumpora za razliku od njih,zato i muljanja,zato je i njihovo gorivo bolje.visina akciza je nesrazmerno velika u odnosu na kvalitet..alo,pa u grčkoj je dizel 1,04 na shell pumpi,auto mi troši ceo litar manje nego sa naših pumpi. u bugarskoj litar dizela od 110~120din, u makedoniji oko 90din, kod nas 141

gile

pre 7 godina

Mene interesuje da li ovo neko od nadleznih cita?! Covek je izneo niz cinjenica koje ukazuju na cist kriminal :

“Mi, nažalost, nemamo nikakvu kontrolu kvaliteta goriva”, kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

“Jedino što možemo da kontrolišemo, jer nemamo odgovarajuće laboratorije, jeste oktanska vrednost goriva na pumpama. To, naravno, nije ni izbliza dovoljno, pa naši sugrađani sa pravom sumnjaju u kvalitet onog što kupuju”,

"Kupujući litru dizela vozači plaćaju oko 75 dinara akcizu i PDV, iz čega se, pored ostalog, finansira veoma složen "trostruki" sistem inspekcijskog nadzora."

Ukoliko gledate emisiju SAT unazad nekoliko godina, znate da se maltene u svakoj drugoj emisiji prica o strogoj kontroli goriva,cestom uzorkovanju, zalaganju inspekcije. Snimaju kako muckaju epruvetice...a ono u stvari cisto obmanjivanje javnosti!!!

Podrzavam maksimalno price da je u svakoj okolnoj zemlji gorivo kvalitetnije nego kod nas!

Kakroth

pre 7 godina

Naša država je tužna bez obzira da li je u pitanju zdravstvo, školstvo, preduzetništvo ili zaštita potrošača. Uzimaju nam pare bez ikakve obaveze da Vam uzvrate protiv uslugom.

Inače sa gorivom nemam problema OMV MaxX Motion Diesel je identičan onome u Nemačkoj. Provereno pre par dana. Beograd-Regensburg 1068km sa jednim rezervoarom od 55l. Nema razlike, ovde sipao OMV Maxx Diesel. tamo Shell Power Diesel.

Ivan

pre 7 godina

Samo jako naivni misle da Srbija slučajno nema laboratorij za ispitivanje kvalitete goriva. Ako i nema, imaju sve zemlje u okruženju pa se pošalju uzorci. Nije to nikakva cijena niti financijski trošak za državu.
Ali kada znate tko je kupio sve rafinerije u Srbiji i tko ima monopol na snabdjevanje tržišta onda znate zašto nema kontrole. Takvo stanje će potrajati do ulaska u EU. Pa sada znate i zašto nećete uskoro u EU iako su nekima puna usta EU. Dok god niste u EU netko zgrće ogromne pare. Kada uđete u EU gorivo mora biti daleko bolje kvalitete (čitaj: treba ugraditi pročistač za odsumporavanje nafte koji puno košta i proizvodnja takvog goriva je skuplja - dvostruko poskupljenje za proizvođača).

Tako se vama servira da Srbija nema novaca, a u stvari se štite nečji financijski interesi preko vaših leđa. Strogo kontrolirana anarhija.

Argonaut

pre 7 godina

Kod nas uvek sipam premium benzin i diesel i navikao sam na odziv i potrosnju automobila.
Kada sam nedavno bio u Madjarskoj, sipao sam na MOL pumpi njihov obican euro diesel jer ta mala pumpa nije imala nista bolje. Prosto nisam mogao da verujem kako je auto poceo da vuce i motor lepo da radi, kao da sam mu sipao kerozin?!
Toliko o kvalitetu nase paprene nafte. Majstorima lepo, a budzet nikad puniji. E pa nemoze i jare i pare.

AlexBgd

pre 7 godina

O hrani mogu sa sigurnoscu da kazem da je visestruko boljeg kvaliteta, ukusnija i jeftinija skoro pa duplo, bar u Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, u Italiji nešto mnogo jeftinije a nešto skuplje, ali zato u gorivu nikada nisam primetio drastičnu razliku, a stalno vozim po inostranstvu.

AlexBgd

pre 7 godina

@no name
To su samo izgovori zvaničnog uvoznika, da ti naplate uslugu duplo.
Ne vidim kakve veze ima servisni interval sa kvalitetom goriva, menjaju sevfilteri i ulje. Jedino moguće objašnjenje je zbog filtera goriva, što je glupo, jer je interval zamene filtera za gorivo veći i ne menja se svakim redovnim servisom.

Mufljuz

pre 7 godina

Ovde su spomenut los kvalitet benzina i dizela. Sta je sa TNG-om? Tu se kvalitetom igra vec u rafineriji (odnos butana i propana). Grcki TNG je skuplji od naseg nekih 20% (0,699€ po litru). Ali kada se uporedi njihov kvalitet sa nasim i koliko se prelazi km sa istom kolicinom gasa dolazimo do rezultata da je njhov ipak jevtiniji od naseg.

poznavalac

pre 7 godina

U Srbiji je gorivo losijeg kvaliteta nego u Sloveniji, Madjarskoj i Hrvatskoj. To stoji. Ali zapalo mi je za oko koliko ljudi preteruju u procenama tog "loseg". Pisete velicine 20% - 30% - 50%, da li znate koliko je to? Ni ja ne sipam u Srbiji ali tvrditi ovolike iznose mi izgleda kao kafanska prica. Malo realnosti molim.

Nemanja

pre 7 godina

Koliko ja znam Jugoinspekt ima vrhunsku laboratoriju za analizu sirove nafte i goriva, ali izgleda da je državi preskupo da plaća analize goriva od akcize koju plaćamo svakim litrom.

slavke

pre 7 godina

Koji 'trostuki' sistem inspekcija?!
O cemu ovi ljudi pricaju?!
Gospodo, na sopstvenoj kozi sam shvatio da samo proveravate da li je gorivo uslo zvanicnim kanalima i da li su placene akcize i porezi.
Sve ostalo je cista - laz.
I famozno markiranje sluzi samo za proveru prometa, uvoza i sl. trgovackih radnji - ako je i u vodi odredjeni procenat markera i voda se moze koristiti za pogon! E, to je sustina price...
A kako znam?! Pa eto, na autoputu pre Batocine sam sipao 30l evrodizela prosle godine, auto stao i posle bezobrazluka svih strana - ja tuzio i pumpu i drzavu. Zvanican servis izvukao 5l vode iz rezervoara, sa urednim procentom markera... Inspekcija je po nalogu suda potvrdila da je gorivo dobilo saglasnost za pustanje u promet jer ima sve papire i markere (sa barze stiglo po ceni od 0.68eur/litar!!!), ali inspekcija 'nije nadlezna' da proverava sastav goriva, vec je to u odgovornosti proizvodjaca, lokalne inspekcije i ako je gorivo iz inostranstva - provere drzave gde je rafinerija (dali mi i preporuku da tuzim proizvodjaca u Novom Sadu umesto u Beogradu, sto nije moguce jer su vlasnik pumpe i drzava u Beogradu...)!
Sistem razvijen za kradju do maksimuma!

ivan 71

pre 7 godina

Godinama slušam te priče o ,,preporodu" auta po dolasku iz inostranstva.Letos sam kolima bio u Francuskoj,sipao gorivo i u Srbiji i u Hrvatskoj,Sloveniji,Italiji...nikakve razlike nema, ni u potrošnji,ni snazi ni u čemu.Kao što nema razlike ni kada kod nas sipaš običan eurodizel ili onaj skuplji ,,ultra",,motion",,turbo" i šta ti ja znam...

Kraljevčanin

pre 7 godina

Zivim u Francuskoj manje od dve godine. Za to vreme sam nekoliko puta dolazio kolima u Srbiju. Racunica mi je prosta. Imam 1.600km. Napunim u Strazburu, pa ponovo ili na izlazu iz Austrije ili kad udjem u Madjarsku. Dodjem u Kraljevo i ostane mi 1/4 rezervoara. Krenemo nazad, natankam pun u Kraljevu, pa ponovo u Madjarskoj znatno pre Austrije jer sam debelo usao u rezervu, pa onda u Nemackoj moram ponovo jer nemam dovoljno do kuce. Jel treba bolja racunica?

dejan

pre 7 godina

@ DUX...od 2007 svakog leta putujem u Greece na more i uvek u oba pravca kupujem gorivo(punim rezervoar) na Makedonskim pumpama i moram da kazem da je njihovo gorivo sigurno bolje od vecine ako ne i od svih nasih "pumpadzija" iliti ponekih lopova koji jos uvek kradu na tocenju istog, kao da smo jos uvek u 19 veku.

Dikh tu kava

pre 7 godina

Vozim Octaviu, 2.0 TDI
prema servisnoj knjižici, interval servisiranja je 30.000 km
prema zvaničnom distributeru, i uslovima garancije u Srbiji - 15.000 km, uz objašnjenje - gorivo je lošijeg kvaliteta...
treba li dalje?
(no name, 18. oktobar 2016 09:54)

Ne ulazeći u pitanje kvaliteta ovim putem, samo zdravorazumski - 15.000 km je duplo kraće od 30.000 km, što bi moglo da znači da ćeš duplo brže na redovan servis, koji, gle čuda, nije besplatan, te duplo brže donosi profit serviseru, koji ovako igra na sigurno, koristeći žvaku o lošem gorivu, znajući da vlada takvo mišljenje u narodu i da prilično teško može da se dokaže.. :)

Veruj, ovde nikako nema altruizma prema tebi i tvojim kolima, već je u pitanju isključivo oportunizam servisera, čak bih rekao i zla namera..

Rhyzm

pre 7 godina

@garavi

Apsolutno tacno. Naravno kada se radi o kupovini kod "zvanicnih distributera", ko je jednom dosao do komada bele tehnike na primer, radjene za svajcarsko ili nemacko trziste zna o cemu govorimo. Ali da se budi svest kod naroda da nas skupo varaju i utrpavaju nam djubre, nazalost ne bih rekao...

vozac

pre 7 godina

Svojevremeno sam vozio suzuki ignis 2005 godiste do svajcarske i nazad par puta godisnje.. sa rezervoarom napunjenim u srbiji je prelazio 450km a napunjenim u svajcarskoj 600km...

navijac

pre 7 godina

Nije srpsko gorivo lose, pogotovo ono na NISu ili Molu, za privatne pumpe ne garantujem. Vecina vas misli da im auto manje trosi kada sipaju u inostranstvu, a uopste ne uracunate cinjenicu da kada idete u inostranstvo vozite po otvorenom putu, a ovde u Srbiji uglavnom po gradu, ili mesovito grad-otvoreni put. Pa naravno da ce mnogo manje da potrosi na otvorenom putu. Plus kada na to dodamo psiholoski efekat kako je strano sve bolje nego nase, odmah mislimo kako nam auto polece cim sipamo preko grane.

32K

pre 7 godina

Pošto često putujem mogu da kažem da sam uveren u razlike. Gorivo je jeftinije u Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Danskoj, Bosni...letos do Mađarske sa domaćim dizelom potrošnja 5.6-6.0 na autoputu, odlično! Napunim na Šel pumpi za povratak...3.8 ! ! ! Kažem ženi-pali kameru i snimaj bord jer mi niko živi neće poverovati. Inače vozim Bmw 320d, a u tom trenutku sam se osečao kao da vozim 1.5 dci na steroidima. Malo troši a kako pipnem papučicu on grize asfalt. Čak sam jedno vreme donosio i račune sa pumpi po Evropi da pokažem ljudima koliko nas DERU ! ! !

zex

pre 7 godina

ne ide drzavi u korist da auto manje trosi... kakvi su, donece zakon da svako mora da ima rupicu u rezervoaru i da, kroz nju, mora da curi gorivo...

Dux

pre 7 godina

Po mom mišljenju gorivo u srbiji je lošijeg kvaliteta nego u evropskoj uniji, ali nije najgore u regionu. Lošije gorivo imaju i Bosna i Makedonija. Jednostavno vidi se po broju pređenih km ako vozite istim tempom. Po meni najbolji odnos cena-kvalitet u regionu ima Slovenija.

no name

pre 7 godina

Vozim Octaviu, 2.0 TDI
prema servisnoj knjižici, interval servisiranja je 30.000 km
prema zvaničnom distributeru, i uslovima garancije u Srbiji - 15.000 km, uz objašnjenje - gorivo je lošijeg kvaliteta...
treba li dalje?

Bora

pre 7 godina

Redovno putujem u inostranstvo. Ne samo da nam je gorivo katastrofalnog kvalitete, sto uzgred nema veze sa sivim trzistem, vec nam je i sve ostalo apsolutno najgore od svih zemalja u kojim sam bio. Od paste za zube, sapuna, sampona, praska za ves, preko mesa, do paradajza, kupusa i krompira na pijaci. Mi smo postali kanta za djubre za robu koju drugi nezele da kupuju. Najveca tuga u svemu je sto u mnogim cenama Srbija prednjaci sa skupocom. Ja u medjuvremenu skoro sve kupujem od proverenih ljudi i prijatelja, a hemiju i tehniku iskljucivo u inostranstvu. Za gorivo imamo RS. Sta da vam kazem kad mi je jeftinije da se iz Bg odvezem do bosne natankujem i napunim kanister, nego da natocim na Jugopetrolu ili omvu kod mene iza coska. Em manje goriva trosi, em svecice duze traju, motor mirnije radi i ne moram da idem kod majstora da mi skida katalizator.

Kapetan Mikula Mali

pre 7 godina

Već godinama pri korišćenju dizela u Grčkoj i Makedoniji moj auto troši manje za 30% i mirnije radi, a cene kod nas su veće i do 50%. Da li treba dalje komentarisati??

Miki

pre 7 godina

Vozim Mercedes benzinca i u Srbiji auto troši više goriva (kompjuter to registruje). Kada sam bio u Štutgartu na servisu, kompjuter je registrovao u decembru VODU u gorivu. Kontrola goriva je kod nas sigurno moguća ali to DRŽAVA NEĆE!

Aleksandar

pre 7 godina

Nigde skupljeg a losijeg dizela kao u Srbiji. U MK i BiH je jeftiniji za oko 40 din a bolji 50%. Zato skoro niko u tranzitu i ne sipa gorivo u Srbiji.

BF

pre 7 godina

Kupujem Benzin 95 na privatnoj pumpi u Bosni. Auto, troši 20% manje goriva i bolje radi. Em jeftinije em kvalitetnije.

P.S. Kupujem i hleb u Bosni.

Astrid

pre 7 godina

Ovakve tvrdnje su besmislene.
Vozim auto na relaciji Nemacka - Srbija vec godinama i to vrlo cesto. Osim sto je gorivo malo skuplje kod nas nisam primetioo da je losije. Sipam uvek dizel. Za benzin ne znam, vozim i benzinca ali ne tako cesto da bih mogao da uporedjujem, ali verujem da je isto ok. Za vreme rata i sankcija kad se kupovalo sve na ulici verujem da je bilo i loseg goriva, ali to je ipak davna proslost koje ne zelimo da se secamo.

Adam

pre 7 godina

Nike u Srbiji samo gorivo loseg kvaliteta... Preporodim se kad odemu Madjarsku po mesne preradjevine! Em bolje, em ukusnike, ej JEFTINIJE, sa sve njihovim porezima koji su deklarativno vece stope od nasih. A gorivo takodje. Kada sam pricao bratu koliko sam presao sa rezsrvoarom bugarskog dizela, nije hteo da mi veruje!

vlad

pre 7 godina

Ceo članak je pisan čudno. Kako da se kontrolom rezervoara u vozilima poboljša kvalitet goriva. To je u najmanju ruku glupost. Primer: Kupiš gorivo na pumpi, sve legalno. Zaustave vas na ulici i kontrolom utvrde da u rezervoaru nije odgovarajuće gorivo i spakuju vam prijavu kao vrata (srećni ste ako vam ne zaplene auto).
Gospodu uopšte ne interesuje što je gorivo kupljeno na legalnoj pumpi. Tako će za krađu da plati običan građanin a pokvaren pumpadžija se lepo "opere".
Po običaju, u ovoj našoj Srbiji sve visoki "Megatrend" stručnjaci kroje ove naopake zakone. Takvih primera je milion. U stvari, iznenadim se kada vidim neki normalan zakon ili odluku koja zaista čuva sigurnost građana i imovine a nije namenjena beskrupuloznom stanju tih istih građana.

Over And Out

pre 7 godina

Kakav članak! Otkrivena rupa na saksiji!
Zbog Lošeg goriva u Srbiji, svaki automobil, u proseku, troši 20% više benzina. To je lako proverljiva činjenica za svakog vozača koji putuje kolima u inostranstvo.
Veća potrošnja goriva = veća prodaja derivata nafte od strane rafinerije na tržištu.
Veća potrošnja goriva = direktno zavlačenje ruke u džep potrošača, jer ti se automatski cena benzina podiže za oko 20% jer ti je toliko potrebno više goriva da predješ odredjeni put. (100km za 10l, ili 100km za 12l)
Veća potrošnja goriva = više novca od akciza u budžetu Srbije.
Veća potrošnja goriva = više novca privatnim pumpama.
Dakle, "lanac" je nahranjen na uštrb krajnjeg potrošača.
U Italiji je jedna od najjačih organizacija tzv "vozačka partija" kako je zovu. Bez saglasnosti udruženja ne može da se podižu cene osiguranja, cene putarina, cene benzina, da se donose zakoni koji se tiču bezbednosti saobraćaja, podižu cene kazni....imaju sedište u svakom gradu i direktno govore svom članstvu da na izborima glasaju za onu političku opciju koja vodi računa o pravima i potrebama vozača.
A u Srbiji ima preko 2 miliona vozača i vozila...
Jel' smo ljudi, ili ovce?

Darko

pre 7 godina

Cena goriva je najveća u regionu, jel imamo „trostruku" inspekciju?!?, a imamo najgore gorivo u tom istom regionu?, jel ja nešto propuštam ovde?

Реалан

pre 7 godina

Последња два аутомобила које сам возио су дизели, и нисам приметио неку разлику у потрошњи или снази кад сипам овде или у иностранству, било је неких малих разлика у потрошњи али то бих пре приписао другачијим условима вожње (овде сипам на Еко пумпама). Међутим, ови што возе бензинце, кажу да се ту разлика доста више осети...

no name

pre 7 godina

Vozim Octaviu, 2.0 TDI
prema servisnoj knjižici, interval servisiranja je 30.000 km
prema zvaničnom distributeru, i uslovima garancije u Srbiji - 15.000 km, uz objašnjenje - gorivo je lošijeg kvaliteta...
treba li dalje?

BF

pre 7 godina

Kupujem Benzin 95 na privatnoj pumpi u Bosni. Auto, troši 20% manje goriva i bolje radi. Em jeftinije em kvalitetnije.

P.S. Kupujem i hleb u Bosni.

Over And Out

pre 7 godina

Kakav članak! Otkrivena rupa na saksiji!
Zbog Lošeg goriva u Srbiji, svaki automobil, u proseku, troši 20% više benzina. To je lako proverljiva činjenica za svakog vozača koji putuje kolima u inostranstvo.
Veća potrošnja goriva = veća prodaja derivata nafte od strane rafinerije na tržištu.
Veća potrošnja goriva = direktno zavlačenje ruke u džep potrošača, jer ti se automatski cena benzina podiže za oko 20% jer ti je toliko potrebno više goriva da predješ odredjeni put. (100km za 10l, ili 100km za 12l)
Veća potrošnja goriva = više novca od akciza u budžetu Srbije.
Veća potrošnja goriva = više novca privatnim pumpama.
Dakle, "lanac" je nahranjen na uštrb krajnjeg potrošača.
U Italiji je jedna od najjačih organizacija tzv "vozačka partija" kako je zovu. Bez saglasnosti udruženja ne može da se podižu cene osiguranja, cene putarina, cene benzina, da se donose zakoni koji se tiču bezbednosti saobraćaja, podižu cene kazni....imaju sedište u svakom gradu i direktno govore svom članstvu da na izborima glasaju za onu političku opciju koja vodi računa o pravima i potrebama vozača.
A u Srbiji ima preko 2 miliona vozača i vozila...
Jel' smo ljudi, ili ovce?

Miki

pre 7 godina

Vozim Mercedes benzinca i u Srbiji auto troši više goriva (kompjuter to registruje). Kada sam bio u Štutgartu na servisu, kompjuter je registrovao u decembru VODU u gorivu. Kontrola goriva je kod nas sigurno moguća ali to DRŽAVA NEĆE!

Darko

pre 7 godina

Cena goriva je najveća u regionu, jel imamo „trostruku" inspekciju?!?, a imamo najgore gorivo u tom istom regionu?, jel ja nešto propuštam ovde?

zex

pre 7 godina

ne ide drzavi u korist da auto manje trosi... kakvi su, donece zakon da svako mora da ima rupicu u rezervoaru i da, kroz nju, mora da curi gorivo...

Adam

pre 7 godina

Nike u Srbiji samo gorivo loseg kvaliteta... Preporodim se kad odemu Madjarsku po mesne preradjevine! Em bolje, em ukusnike, ej JEFTINIJE, sa sve njihovim porezima koji su deklarativno vece stope od nasih. A gorivo takodje. Kada sam pricao bratu koliko sam presao sa rezsrvoarom bugarskog dizela, nije hteo da mi veruje!

Kapetan Mikula Mali

pre 7 godina

Već godinama pri korišćenju dizela u Grčkoj i Makedoniji moj auto troši manje za 30% i mirnije radi, a cene kod nas su veće i do 50%. Da li treba dalje komentarisati??

Bora

pre 7 godina

Redovno putujem u inostranstvo. Ne samo da nam je gorivo katastrofalnog kvalitete, sto uzgred nema veze sa sivim trzistem, vec nam je i sve ostalo apsolutno najgore od svih zemalja u kojim sam bio. Od paste za zube, sapuna, sampona, praska za ves, preko mesa, do paradajza, kupusa i krompira na pijaci. Mi smo postali kanta za djubre za robu koju drugi nezele da kupuju. Najveca tuga u svemu je sto u mnogim cenama Srbija prednjaci sa skupocom. Ja u medjuvremenu skoro sve kupujem od proverenih ljudi i prijatelja, a hemiju i tehniku iskljucivo u inostranstvu. Za gorivo imamo RS. Sta da vam kazem kad mi je jeftinije da se iz Bg odvezem do bosne natankujem i napunim kanister, nego da natocim na Jugopetrolu ili omvu kod mene iza coska. Em manje goriva trosi, em svecice duze traju, motor mirnije radi i ne moram da idem kod majstora da mi skida katalizator.

Mića

pre 7 godina

Barel nafte 140$ dizel u Srbiji 156 dinara...Barel nafte 30$ dizel u Srbiji 130 dinara...
Barel nafte 50$ dizel u Srbiji 144 dinara...
Ne daj Boze barel nafte 100$ dizel u Srbiji ????
Pritom najgore gorivo u Evropi,a najskuplje...Srpski standard!Srbija zemlja mogucnosti!

Carrera

pre 7 godina

Nisu mi jasni ovi botovi. Godisnje predjem put Krusevac Zürich 4-5 puta i znam koja je razlika i u kvalitetu goriva u ceni goriva i putarinama. Da neko toliko na svoju stetu stiti ovu lopovsku drzavu nije mi jasno. Decu svoju bi botovi prodali za interes Vucica i Rusije.

Leposav

pre 7 godina

Odličan članak, a tek uvodna rečenica:"Mnogi naši vozači po povratku iz inostranstva tvrde....", a to je lako i proveriti/dokazati, dovoljno je otići autom do bosne, sipati pun rezervoar i uveriti se.
Smešno je to što je u Bosni (ili RS) gorivo jeftinije nego u Srbiji, pored toga i značajno boljeg kvaliteta.
Tužno je što je u svim okolnim zemljama gorivo jeftinije, i opet boljeg kvaliteta, da li je tako samo sa gorivom ili i sa svim ostalim artiklima?!
U CG imlek mleko ima nižu cenu nego u Srbiji, kako to?
Još jedan dokaz kolektivne histerije u Srbiji, gde god zagrebete neka prevara ispliva, građani u panici nikome ne veruju, počinju sumnjati i u same sebe... Srbija je na ivici ludila.

Bojan

pre 7 godina

Odem na Eko pumpu u Skojevskom naselju u Beogradu, vidim cisterne "Knez petrol" istacu gorivo, okrenem auto i odem na drugu.
Oni ce reci, Knez petrol nam je samo prevoznik a ja im kazem, Eko je velika firma i nemoguce je da vi nemate svoje cisterne za prevoz.
Jednom sam i sipao tamo a auto mi trosio bukvalno 70% vise ali bukvalno.
Eto, spomenuo sam imena, neka se zna!
Samo da podsetim, Knez petrol je onaj mešetar koji je opljackao drzavu na mešetarenju sa Kosovom a i B92 i Insider su pričali o njemu.

slavke

pre 7 godina

Koji 'trostuki' sistem inspekcija?!
O cemu ovi ljudi pricaju?!
Gospodo, na sopstvenoj kozi sam shvatio da samo proveravate da li je gorivo uslo zvanicnim kanalima i da li su placene akcize i porezi.
Sve ostalo je cista - laz.
I famozno markiranje sluzi samo za proveru prometa, uvoza i sl. trgovackih radnji - ako je i u vodi odredjeni procenat markera i voda se moze koristiti za pogon! E, to je sustina price...
A kako znam?! Pa eto, na autoputu pre Batocine sam sipao 30l evrodizela prosle godine, auto stao i posle bezobrazluka svih strana - ja tuzio i pumpu i drzavu. Zvanican servis izvukao 5l vode iz rezervoara, sa urednim procentom markera... Inspekcija je po nalogu suda potvrdila da je gorivo dobilo saglasnost za pustanje u promet jer ima sve papire i markere (sa barze stiglo po ceni od 0.68eur/litar!!!), ali inspekcija 'nije nadlezna' da proverava sastav goriva, vec je to u odgovornosti proizvodjaca, lokalne inspekcije i ako je gorivo iz inostranstva - provere drzave gde je rafinerija (dali mi i preporuku da tuzim proizvodjaca u Novom Sadu umesto u Beogradu, sto nije moguce jer su vlasnik pumpe i drzava u Beogradu...)!
Sistem razvijen za kradju do maksimuma!

boris

pre 7 godina

Informacija iz prve ruke:
Kod nas kupujem jedno od najkvalitetnijih (i najskupljih) goriva (dizel je u pitanju). Svi forumi, prijatelji, informacije, kazu da je to kod nas jedno od najboljih 3. (Ne moram reci sta tacno, da ne ispadne da komentar zbog toga ne moze "u etar")
Odem u Nemacku, sipam na Shell pumpi.
Ovde predjem 800km
Tamo presao 970km

Ajd da me neko ubedi da verujem drzavi?

32K

pre 7 godina

Pošto često putujem mogu da kažem da sam uveren u razlike. Gorivo je jeftinije u Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Danskoj, Bosni...letos do Mađarske sa domaćim dizelom potrošnja 5.6-6.0 na autoputu, odlično! Napunim na Šel pumpi za povratak...3.8 ! ! ! Kažem ženi-pali kameru i snimaj bord jer mi niko živi neće poverovati. Inače vozim Bmw 320d, a u tom trenutku sam se osečao kao da vozim 1.5 dci na steroidima. Malo troši a kako pipnem papučicu on grize asfalt. Čak sam jedno vreme donosio i račune sa pumpi po Evropi da pokažem ljudima koliko nas DERU ! ! !

ja

pre 7 godina

"...veoma složen "trostruki" sistem inspekcijskog nadzora. Otuda je i cena dizela u Srbiji već više od godinu dana najviša u odnosu na zemlje u okruženju"

HAHAHHAHA

dzoni

pre 7 godina

Vec godinu dana iskljucivo kupujem u Republici Srpskoj i ako sam 130 km od granice ..idem jednom mesecno ..napunim rezervoar dizelom ..uglavnom mi stane oko 50-55 litra (prima 72 ukupno) i sipam jos 40 litra u kanticu ..em se malo prosetam i navozim za dzabe jer i cak kad odbijem put u plusu sam oko 2500 dinara u odnosu da sam kupio ovde..ali tamo i kupim svasta nesto a sve jeftinije dosta pa me usteda izadje oko 4000 dinara..za moj mesecni budzet znaci mnogo a cak ni dinar da ne ustedim radio bi to i iz principa jer ne zelim da finansiram lopovsku drzavu ,MMF i strane "investitore" sa nasim parama koje otimaju sa 80 dinara akcizom i PDVom po litru plus svake godine registracije plus preskupe putarine u zemlji gde su 300 eura plate

stefan

pre 7 godina

Ja sam skoro bio sa kolegom u Bosni i kad smo presli granicu na njihovim pumpama je 1L benzina 100 dinara secam se da smo za 3000 sipali ravno 30 litara. A sad nek udaraju minuse pumpadzije i botovi.

nenad 12

pre 7 godina

Sreća pa nam je Bosna blizi, gorivo istog kvaliteta, a 30% jeftinija...
(b, 18. oktobar 2016 10:55)

Kamo sreće da je istog kvaliteta -
u Bosni je kvalitetnije!!!!!

Nemo

pre 7 godina

Meni je pre neku godinu zaledio evrodizel. Evrodizel. Zaledio. Gorivo koje ne bi smelo da ledi. I onda su mi rekli da kupim aditiv, i da sipam u gorivo koje ne bi smelo da ledi - da ne bi zaledilo.

Kraljevčanin

pre 7 godina

Zivim u Francuskoj manje od dve godine. Za to vreme sam nekoliko puta dolazio kolima u Srbiju. Racunica mi je prosta. Imam 1.600km. Napunim u Strazburu, pa ponovo ili na izlazu iz Austrije ili kad udjem u Madjarsku. Dodjem u Kraljevo i ostane mi 1/4 rezervoara. Krenemo nazad, natankam pun u Kraljevu, pa ponovo u Madjarskoj znatno pre Austrije jer sam debelo usao u rezervu, pa onda u Nemackoj moram ponovo jer nemam dovoljno do kuce. Jel treba bolja racunica?

Dragan

pre 7 godina

Često idem u MKD, vozim ševroleta 1.6 benzinca 110 KS. Dakle, prosečna potrošnja na autoputu 120km/h sa našim benzinom 7,5 litara, sa makedonskim 6,5 litara. Tamo vozim dve tri nedelje u lokalu, prosečno u gradu ispod 8, sa našim gorivom u BGD, neće ispod 10. To je to.

Objavite komentar - činjenice!!

pre 7 godina

“Jedino što možemo da kontrolišemo, jer nemamo odgovarajuće laboratorije, jeste oktanska vrednost goriva na pumpama. To, naravno, nije ni izbliza dovoljno, pa naši sugrađani sa pravom sumnjaju u kvalitet onog što kupuju”, kaže on.

Sram te bilo g-dine Papović, ili ste masno slagali ili ste kompletni duduk, ne znam šta je gore od toga.
U sred Novog Sada se nalazi Jugoinspekt koji se bavi kontrolom gotovo svega "od igle do lokomotive", i to u okviru AKREDITOVANIH laboratorija od strane ATS-a ako uopšte znate šta to znači!

A ako baš niste znali evo i linka (str. 15)
http://www.juins.rs/akreditacije-files/akreditacija-kontrolna-organizacija-nafta-rude-i-hemija.pdf


Inače brat mi radi u jednom ogromnom servisu automobila, da ga ne reklamiram sad, i baaaš dosta putuje. Kaže ubedljivo najgore imamo gorivo, gore čak i od MKD. Šta sve ostaje u motoru od njega bolje da i ne znamo...

I zato APSOLUTNO podržavam svakog ko može da toči van Srbije, em jeftinije em kvalitetnije!

memorija

pre 7 godina

(Mile, 18. oktobar 2016 11:29) Jako "cenim" frajere koji u masinu od 2500 cm3 i 210 ks sipaju plin...pa da je fabrika htela da razvija 210 ks sa plinom-ona bi ga ugradila. Fabrike hoce da prodaju sto vise kola, ako je koriscenje jeftinije, vise ce se kupovati i kola, ali opet ne ugradjuju plin. Razmislite zasto je garancija sa plinom kraca i kad ga ugradite kod prodavca pri kupovini. Potrosnja je relativna stvar, zavisi od vozaca, puta, vremena, gde se vozi i tako. Ali oko cene...u Bosni, konkretno u Srpskoj, je isto snabdevac Gazprom i cena je sad oko 100 din. Drzava isto dere i uzima akcize i opet 40 din razlike sa znatno manjim trzistem i manjim prometom derivata!? E kako to, znaju samo u Nemanjinoj, ali mi znamo zasto!!!

gile

pre 7 godina

Mene interesuje da li ovo neko od nadleznih cita?! Covek je izneo niz cinjenica koje ukazuju na cist kriminal :

“Mi, nažalost, nemamo nikakvu kontrolu kvaliteta goriva”, kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

“Jedino što možemo da kontrolišemo, jer nemamo odgovarajuće laboratorije, jeste oktanska vrednost goriva na pumpama. To, naravno, nije ni izbliza dovoljno, pa naši sugrađani sa pravom sumnjaju u kvalitet onog što kupuju”,

"Kupujući litru dizela vozači plaćaju oko 75 dinara akcizu i PDV, iz čega se, pored ostalog, finansira veoma složen "trostruki" sistem inspekcijskog nadzora."

Ukoliko gledate emisiju SAT unazad nekoliko godina, znate da se maltene u svakoj drugoj emisiji prica o strogoj kontroli goriva,cestom uzorkovanju, zalaganju inspekcije. Snimaju kako muckaju epruvetice...a ono u stvari cisto obmanjivanje javnosti!!!

Podrzavam maksimalno price da je u svakoj okolnoj zemlji gorivo kvalitetnije nego kod nas!

Ivan

pre 7 godina

Samo jako naivni misle da Srbija slučajno nema laboratorij za ispitivanje kvalitete goriva. Ako i nema, imaju sve zemlje u okruženju pa se pošalju uzorci. Nije to nikakva cijena niti financijski trošak za državu.
Ali kada znate tko je kupio sve rafinerije u Srbiji i tko ima monopol na snabdjevanje tržišta onda znate zašto nema kontrole. Takvo stanje će potrajati do ulaska u EU. Pa sada znate i zašto nećete uskoro u EU iako su nekima puna usta EU. Dok god niste u EU netko zgrće ogromne pare. Kada uđete u EU gorivo mora biti daleko bolje kvalitete (čitaj: treba ugraditi pročistač za odsumporavanje nafte koji puno košta i proizvodnja takvog goriva je skuplja - dvostruko poskupljenje za proizvođača).

Tako se vama servira da Srbija nema novaca, a u stvari se štite nečji financijski interesi preko vaših leđa. Strogo kontrolirana anarhija.

Robi

pre 7 godina

Da se i ja ubacim,a posto sam u naftnoj struci-u ovom regionu najkvalitetnije gorivo imaju Mol pumpe,lpg i ostalo gorivo im se uvozi iz Madjarske. Koga zanima,najkvalitetnija goriva imaju Japan,Kanada,SAD,Nemacka,Madjarska i Austrija. Cuvajte vas auto,bilo da je star ili nov i tocite samo gorivo na poznatim i ozbiljnim pumpama. I nema efekta tocenje benzina od 100 ili 98 oktana,ako je motor projektovan za 95,to je nepotrebno. Dakle,na pravoj pumpi,sipati pravih 95 oktana sa aditivima. Molova rafinerija u Szaszhalombati je cudo tehnike i ulja su im vrhunska. Jedan deo goriva je i iz Rumunije,odlicne rafinerije imaju OMV i Lukoil. Dakle,ne zalite za dobar servis,u Srbiji ih ima,ne zalite kvalitetno ulje,i na kraju pazite gde tocite.

Toro

pre 7 godina

Sta je kod nas normalno.Zivimo u zemlji gde nista nije po propisu tako da je ovo potpuno legitimna stvar.Uvoznici nafte i goriva zele da prevare drzavu i zarade vise novca,prodavci goriva na pumpama zele da nasamare kupca i tako sve u krug.Sto bi neko rekao sve je ovo normalno sta se cudite.

Argonaut

pre 7 godina

Kod nas uvek sipam premium benzin i diesel i navikao sam na odziv i potrosnju automobila.
Kada sam nedavno bio u Madjarskoj, sipao sam na MOL pumpi njihov obican euro diesel jer ta mala pumpa nije imala nista bolje. Prosto nisam mogao da verujem kako je auto poceo da vuce i motor lepo da radi, kao da sam mu sipao kerozin?!
Toliko o kvalitetu nase paprene nafte. Majstorima lepo, a budzet nikad puniji. E pa nemoze i jare i pare.

Aaaa

pre 7 godina

2014 sam iz Danske isao sa prijateljima u dizel autu kome je bord pokazivao prosecnu, a ne trenutnu potrosnju. Isli smo preko Nemacke, Holandije, Francuske, Svajcarske, italije, slovenije, Hrvatske nekih 12 dana turisticki i sipali na raznim pumpama. Bord je uvek pokazivao 5.7-5.8 L. Cim sno usli u Srbiju napunili smo gorivo i posle deset km je na bordu pisali 6.8L. I glupom dosta, a kamoli pametnom.
(mup, 18. oktobar 2016 19:04)

Druže, vrlo je logično da kada resetuješ bord, on nakon 10 km pređenog puta pokazuje prosečnu potrošnju od 6,8 litara, možda i više i nema veze sa kvalitetom goriva. A isto tako je logično da prosečna potrošnja merena na 3-4 hiljade km bude tih 5,7 litara.
E sad, ako si hteo da kažeš da je automobil podigao prosek za 1l nakon 10km puta u Srbiji, a da niste resetovali bord, e to je već ozbiljna gl.post!
Znaš li koliko je morao da potroši goriva za tih 10km, da bi podigao prosek za 1l u odnosu kilometražu koju ste prešli - 30 litara! (300 na 100km)

Šofer

pre 7 godina

Nije problem u sivom tržištu, već upravo u kvalitetu goriva na regularnim pumpama! Kada se udruženje naftaša pobrine za kvalitet na svojim pumpama, pa sve to podrže i osiguravajuće kuće, koje danas to ne rade jer znaju s kim imaju posla, onda će nestati i veći deo sivog i crnog tržišta. Do tada, sipaj i prekrsti se do sledećeg servisa, jer niko nije odgovoran. Krivo je more...

Mile

pre 7 godina

U to da je gorivo lošijeg kvaliteta kod nas, uverio sam se kad sam vozio Volvo D5 i sipao dizel u Hrvatskoj i sad kad sipam plin u 2.5T. Naš plin nema snage da auto povuče kod ubrzamja, pogotovo kad ti treba, a motor je 210ks, kompjuter ga sam vrati na benzin dok kod hrvatskog plina neme tih problema i nekih 10-15 više pređem. Sipam od čepa do čepa. Lopovi mogu da imaju i desetostruku kontrolu, kvalitet je loš.

Zoran

pre 7 godina

Odrađeno čišćenje benzinskih dizni i pranje rezervoara od mulja (?!) pre 6 meseci. Gorivo sipano samo na tri pumpe u Beogradu - NIS/GASPROM kod "Sava centra", na Autokomandi i na Trošarini...Pre dva dana ponovo ista situacija - zapušene dizne i mulj (?!) u rezervoaru - toliko o kvalitetu goriva u Srbiji, hvala na pažnji...

Dikh tu kava

pre 7 godina

Vozim Octaviu, 2.0 TDI
prema servisnoj knjižici, interval servisiranja je 30.000 km
prema zvaničnom distributeru, i uslovima garancije u Srbiji - 15.000 km, uz objašnjenje - gorivo je lošijeg kvaliteta...
treba li dalje?
(no name, 18. oktobar 2016 09:54)

Ne ulazeći u pitanje kvaliteta ovim putem, samo zdravorazumski - 15.000 km je duplo kraće od 30.000 km, što bi moglo da znači da ćeš duplo brže na redovan servis, koji, gle čuda, nije besplatan, te duplo brže donosi profit serviseru, koji ovako igra na sigurno, koristeći žvaku o lošem gorivu, znajući da vlada takvo mišljenje u narodu i da prilično teško može da se dokaže.. :)

Veruj, ovde nikako nema altruizma prema tebi i tvojim kolima, već je u pitanju isključivo oportunizam servisera, čak bih rekao i zla namera..

Aleksandar

pre 7 godina

Vozim najnoviji Tesla S, i kada ga punim u Srbiji, sa punom baterijom pređem oko 390 km, uglavnom gradske vožnje. Jednom sam ga napunio u Švajcarskoj, stigao do Srbije i ostalo mi je više od 80% baterije, a kako sam ušao u Srbiju, baterija se ispraznila. Srećom sam imao Power Bank, pa sam nekako stig'o do kuće.

Anonymous

pre 7 godina

Prelazim godišnje zbog prirode posla oko 60.000km. Menjam auto na 24 meseca. Imam trenutno oko 800.000km vozačkog staža, od toga bar 200.000 u inostranstvu.
Ne bih sudio oko "Slobinog" goriva i rumunskih "egzibicija iz flaše" iz 90ih, ali odgovorno tvrdim da auto NE TROŠI NITI VIŠE NITI MANJE s našim gorivom u odnosu poređenju sa stranim.
Da li je strano čistije i da li ređe izaziva kvarove na motoru, to ne mogu tvrditi.
Ali da razuverim ove "kvazistručnjake" koji jedini veliki put u godini naprave kada pođu u Grčku ili u CG na more, pa zaključe manju potrošnju... između ostalog, auto vam troši manje jer provedete 90% na otvorenom putu, bez cimanja, stajanja, gužvi u BG špicu, bez "hladnih startova" itd.
Malo ko uzme ovo u obzir i samo iznosi cifre bez ikakvog razmišljanja.

Džoni

pre 7 godina

U tekstu oni pričaju jedno a u stvari ovde se radi o nečem sasvim drugom! Suština je da je gorivo iz naših rafinerija iako ispunjava sve uslove kvaliteta po našim standardima lošije od goriva iz npr. Nemačkih rafinerija! O tome se radi, dok u tekstu pišu o kvalitetu goriva na "sumnjivim" pumpama!

branko

pre 7 godina

Nemam iskustva sa dizelom, ali imam sa plinom. Svakodnevno vozim istu relaciju, do posla i nazad, imam sreće da vozim suprotno od gužvi. Plin uvek sipam do vrha, čim mi se upali lampica za rezervu Uglavnom, situacija sa različitim pumpama i različitim plinom je sledeća (sipao sam više puta na svakoj pumpi da bih bio siguran koja ima najkvalitetniji plin kod nas: EKO pumpe 280-290 km, MBG 310-330 km, Europetrol 330-340 km, NIS 320-350 km (ovde dosta varira), Knez petrol 380 - 400 km.

U svojoj dugogodišnjoj vožnji na plin nisam nikad uspeo da pređem više od 400 km sa rezervoarom. Pre nekoliko meseci proveo sam neko vreme u Pragu i tamo sam sipao plin na prvoj pumpi kada mi je ponestalo goriva. Platio sam ga 11.99 kruna (što je oko 0.45€, odnosno oko 55 din.). Ceo rezervoar sam potrošio u gradskoj vožnji, po sličnim uslovima kao u Beogradu. I šta mislite koliko sam prešao? 480 km, što je 20% više nego što sam ikad prešao sa rezervoarom u Srbiji na pumpi na kojoj je po mom iskustvu najbolji plin.

Nemanja

pre 7 godina

Koliko ja znam Jugoinspekt ima vrhunsku laboratoriju za analizu sirove nafte i goriva, ali izgleda da je državi preskupo da plaća analize goriva od akcize koju plaćamo svakim litrom.

Komša

pre 7 godina

Koliko puta ste pročitali da mi nemamo mogućnost provere kvaliteta namirnica koje uvozimo?Ne čuvamo zdravlje ljudi a da čuvamo kola?
Dodje mi prijatelj iz inostranstva kolima novije generacije.Kaže, mora na servis nešto mu nije u redu sa kolima - nije hteo da upali i lampice svetle.Posle upalio ali lempice i dalje upozoravaju.Rekoh mu da ide na servis- ali kad se vrati kući, da ne ide dva puta.Prljavo gorivo.
A ono za inostrano gorivo živa istina - natočim Šelovo i mučenik oživi.

Prim.prev.

pre 7 godina

Tek kupio polovnu "Toyotu" i odem u "Vero" na Konjarniku. Parkiram se u garaži, obavim kupovinu, vratim se a ispod automobila lokva. Pipnem prstom, nije ulje. Šta li je, majku mu? Otišao mi lonac pomislim ili izduvna grana pa pravo kod auspuh majstora u Gospodara Vučića. Čovek mi tamo lepo objasni da je sve u redu. "Toyata" ima sistem koji odvaja vodu iz goriva i zato se napravila lokva. "Pa, koliko ima vode u tom gorivu", pitam sa nevericom? A majstor odgovara: "Pa, eto vidite, gospodine."

Aleksandar

pre 7 godina

Nigde skupljeg a losijeg dizela kao u Srbiji. U MK i BiH je jeftiniji za oko 40 din a bolji 50%. Zato skoro niko u tranzitu i ne sipa gorivo u Srbiji.

vlad

pre 7 godina

Ceo članak je pisan čudno. Kako da se kontrolom rezervoara u vozilima poboljša kvalitet goriva. To je u najmanju ruku glupost. Primer: Kupiš gorivo na pumpi, sve legalno. Zaustave vas na ulici i kontrolom utvrde da u rezervoaru nije odgovarajuće gorivo i spakuju vam prijavu kao vrata (srećni ste ako vam ne zaplene auto).
Gospodu uopšte ne interesuje što je gorivo kupljeno na legalnoj pumpi. Tako će za krađu da plati običan građanin a pokvaren pumpadžija se lepo "opere".
Po običaju, u ovoj našoj Srbiji sve visoki "Megatrend" stručnjaci kroje ove naopake zakone. Takvih primera je milion. U stvari, iznenadim se kada vidim neki normalan zakon ili odluku koja zaista čuva sigurnost građana i imovine a nije namenjena beskrupuloznom stanju tih istih građana.

abraham

pre 7 godina

lopovski mentalitet, kradi gdje stignes i koga stignes. to je nas najveci problem. kradja u gorivu, u hrani, platama, skoli, sve redom.

gandalf

pre 7 godina

Pitajte moje dizne...provera jedne 10 evra...servis jedne 100 evra...dve trebale da se repariraju...240 evra...zbog vode u dizel gorivu...ma znaju bolje strucnjaci!!!

boban

pre 7 godina

Razlog je sto je sprega strasna.
Preliva se iz kriminala u politiku, sport, privredu, pa natrag.
Pa mixanje i muckanje.
Ko nije u semi taj samo placa 40-50% skuplje sve sto je na trzistu.
Pa vidite samo nekretnine.
Bolje da nam upravlja strogi Nemac nego pokvareni Srbin.
Pritom mislim da je to patriotski stav.

Jovan

pre 7 godina

Vozim Octaviu, 2.0 TDI
prema servisnoj knjižici, interval servisiranja je 30.000 km
prema zvaničnom distributeru, i uslovima garancije u Srbiji - 15.000 km, uz objašnjenje - gorivo je lošijeg kvaliteta...
treba li dalje?
(no name, 18. oktobar 2016 09:54)

Ista stvar u Renou, a kad im kažem da mi atuo pokazuje potrošnju ispod onoga što je fabrika propisala i da je sumanuta priča o tome da je gorivo toliko loše onda mi kažu da su rekli da je mala zemlja i da se auto česo pali-gasi da bi se vozio, kao prelaze se male razdaljine. Mislim, šio mi ga Đurica!
Do kraja će da nam govore i da je vazduh u gimama loš pamora ranije servis!
Ako mi auto pokazuje malu potrošnju kako je onda moguće da je gorivo loše? Tu ja ne vidim logiku!

Igor

pre 7 godina

Do pre 2-3 godine, pre nego sto su uveli markiranje, svaki put kad sipam do cepa (dizel) pravila se tolika pena da je to cudo jedno. Pritisnem pistolj, cekam da iskljuci, a posto volim da je do cepa ono bas do cepa onda cekam da se pena slegne pa opet. I tako po nekoliko puta a na 'sleganje' pene cekao sam i po nekoliko minuta. Ukupno, dok gorivo dodje bas do vrha znalo je da prodje i 10-15 minuta. Od prvog prekida pistolja do cepa je bilo moguce dosipati i preko 5l goriva, kako kad.
Od prosle godine, bas kada su uveli markiranje situacija se drasticno promenila na svim pumpama. Opali pistolj, sacekam 10tak sekundi i dolivam dalje. Sve ukupno od opaljivanja pistolja max 1 minut. Posle prvog prekida tocenja sada je moguce doliti ispod tek ispod 1 litra.
Naravoucenije, zakon im je tada dozvoljavao i apsolutno svi su nesto muljali s gorivom, bas svi. Sada toga nema, ali zakon dozvoljava druge stvari i svi koriste te druge stvari. I tako od zakona do zakona.

Mare

pre 7 godina

" veoma složen "trostruki" sistem inspekcijskog nadzora. Otuda je i cena dizela u Srbiji već više od godinu dana najviša u odnosu na zemlje u okruženju" - sto znaci da je kod nas jaca kontrola a losije gorivo. Svaka cast na izjavi

S E R B O N

pre 7 godina

Tuzno je reci ali istina na svu ovu bedu mi sami sebe pljackamo. Ajde jedno pitanje ? sta mislite kako nas ljudi iz Evrope gledaju ? ko je kriv ? pustite politiku. ??????

Nikola

pre 7 godina

To su tipicne baljezgarije vozaca srBskog nebeskog naroda. Ko bolje i kompetentnije moze na ovu temu nesto da kaze od coveka koji 35 god. zivi i radi u Nemackoj, i dvaput godisnje, vozeci 1100km u jednom pravcu, dolazi u Srbiju da obidje kucu i okucnicu. Nikakve ja razlike nikada nisam primetio u kvalitetu goriva. Dizela vozim poslovicno, trenutno Hondu Accord, potrosnja je ista i u Nemackoj i u Srbiji. Ako npr. vozim do 120km/h, trosim 5,7l na 100km. Sto se cimanja, potezanja/startnosti auta tice, isto cima i poteze i u Srbiji i u Nemackoj. Prema tome prestanite vise o tome da bulaznite kako je cak i u BiH i Makedoniji bolje gorivo nego u Srbiji. Srpsko gorivo nije dobro samo zbog toga jer je za neku crkavicu skuplje cak i od austrijskog i nemackog...Sve ostalo je OK. Ne glupiraj te se.

Benzin za upaljac

pre 7 godina

"Kupujući litru dizela vozači plaćaju oko 75 dinara akcizu i PDV, iz čega se, pored ostalog, finansira veoma složen "trostruki" sistem inspekcijskog nadzora. Otuda je i cena dizela u Srbiji već više od godinu dana najviša u odnosu na zemlje u okruženju."
- znaci imamo komplikovan sistem koji ne funkcionise i placamo ga najskuplje u Evropi?

Dux

pre 7 godina

Po mom mišljenju gorivo u srbiji je lošijeg kvaliteta nego u evropskoj uniji, ali nije najgore u regionu. Lošije gorivo imaju i Bosna i Makedonija. Jednostavno vidi se po broju pređenih km ako vozite istim tempom. Po meni najbolji odnos cena-kvalitet u regionu ima Slovenija.

Igor

pre 7 godina

Kako da ne! Trava je uvek zelenija negde tamo, preko puta. Evo, zivim u Nemackoj, i moje iskustvo, i mog drugara Nemca koji je dolazio u Srbiju svojim kolima je bas suprotno. Mi smo ubedjeni da je gorivo bolje u Srbiji.
Ja vozim dizel, i u Nemackoj je dizel malo jeftiniji nego u Srbiji, ali ima 7% bio-ulja u njemu, tj nije 100% citi dizel, nego je razblazen. I tako je na svim pumpama. U Nemackoj uglavnom sipam Shell ili Aral (BP) gorivo. Naravno, obe ove pumpe imaju i 100% dizel, koji je uporediv sa nasim, ali cena je 1.30 Evra za litar. Samo to gorivo je uporedivo sa srpskim eurodizel gorivom. U Srbiji sipam NAJSKUPLJI dizel na Mol pumpi, onaj sa aditivima - i apsolutno nikad nikakav problem nisam primetio, i auto ide perfektno dobro i trosi isto kao ovaj premium-dizel u Nemackoj. U poredjenju sa obicnim nemackim dizelom, tj ovaj sto ima 7% "zejtina" - bolji je srpski.
Benzin: Nemac vozi Mercedes benzinac E350 Coupe, V6 motor. Ista prica. U Nemacoj za 1.30 Evra litar mozete da kupite benzin E10, koji ima 10% alkohola u sebi. Normalan benzin ima 5% alkohola u sebi i kosta 1.35 po litru, a "Superplus" koji je 100% benzin kosta 1.40 Evra po litru. On je sipao na NIS pumpi, jer oni imaju benzin od 98 oktana, sto je Nemca posebno odusevilo, jer u Nemackoj ima samo 95 oktana, i jedino Shell ima 100 oktana po ceni od 1.50 Evra za litar. S obzirom na jeftiniju cenu, i on je bio odusevljen nasim gorivom.

Svaka srpska kuća dole je Srbija

pre 7 godina

ma nije samo gorivo lošeg kvaliteta, u srbiji je sve dno dna. od goriva do klope pa do bele tehnike. nit kvaliteta nit kontrole.
(garavi, 18. oktobar 2016 09:18)

Za klopu se ne bih baš složio.

Astrid

pre 7 godina

Ovakve tvrdnje su besmislene.
Vozim auto na relaciji Nemacka - Srbija vec godinama i to vrlo cesto. Osim sto je gorivo malo skuplje kod nas nisam primetioo da je losije. Sipam uvek dizel. Za benzin ne znam, vozim i benzinca ali ne tako cesto da bih mogao da uporedjujem, ali verujem da je isto ok. Za vreme rata i sankcija kad se kupovalo sve na ulici verujem da je bilo i loseg goriva, ali to je ipak davna proslost koje ne zelimo da se secamo.

poznavalac

pre 7 godina

U Srbiji je gorivo losijeg kvaliteta nego u Sloveniji, Madjarskoj i Hrvatskoj. To stoji. Ali zapalo mi je za oko koliko ljudi preteruju u procenama tog "loseg". Pisete velicine 20% - 30% - 50%, da li znate koliko je to? Ni ja ne sipam u Srbiji ali tvrditi ovolike iznose mi izgleda kao kafanska prica. Malo realnosti molim.

:-)

pre 7 godina

imam jednu pricu koja nije mozda vezana za text u potpunosti ali meni je jako draga... tice se goriva. imao sam srecu u zivotu da se jedno jutro probudim u svajcarskoj I da taj dan idem da se provozam po alpima pa sutra kuci. stanem na shelovu pumpu I kazem naturalizovanom svajcarcu, petrol, full. kaze on which one? kazem ja kroz salu: I don't know, I dont have shell petrol stations in my country. kaze on where you are from I gleda u tablice. nastavlja, a ha you should try shell v-power petrol. you - fly kaze baja. vidim da je malo skuplji I kazem aj nema veze, sipaj. platim, krenem dalje I zaboravim ceo dogadjaj. medjutim, posle nekoliko km auto pocinje na autoputu sam da ubrzava. drzim gas na 110 on se sam popne na 120-125. moram da popustam gas. shvatim da je zbog goriva. auto je bukvalno prodisao. sledeca scena ja u alpima I moj mali 16v benzinac. kakav porse, kakav ferari, to ubrzanje I taj zvuk cu pamtiti dok sam ziv.. tako mu je leglo to gorivo da to vise nigde I nikad nisam doziveo. nakon toga, dizele koje obozavam gledam drugim ocima.

dejan

pre 7 godina

@ DUX...od 2007 svakog leta putujem u Greece na more i uvek u oba pravca kupujem gorivo(punim rezervoar) na Makedonskim pumpama i moram da kazem da je njihovo gorivo sigurno bolje od vecine ako ne i od svih nasih "pumpadzija" iliti ponekih lopova koji jos uvek kradu na tocenju istog, kao da smo jos uvek u 19 veku.

teofil

pre 7 godina

Kakav bre sverc i siva zona... gluposti... gorivo je loseg kvaliteta uopste... drugo zar drzava ne vrsi markiranje goriva... koliko se secam Zoranica je potpisala ugovor vredan desetine miliona evra za markiranje goriva, a sad kazete da je beskorisno... ceo zivot tocim gorivo na OMV ili Gasprom pumpama... uvek planiram da predjem granicu sa skoro praznim rezervoarom da bi preko kupio gorivo...potrosnja pada u proseku za 1 litar na 100km (vozim skodu oktaviju 2.0tdi automatik)... pa vi racunajte koliko nas proizvodjaci i drzava zajedno kradu...

Milan Nis

pre 7 godina

Po mom mišljenju gorivo u srbiji je lošijeg kvaliteta nego u evropskoj uniji, ali nije najgore u regionu. Lošije gorivo imaju i Bosna i Makedonija. Jednostavno vidi se po broju pređenih km ako vozite istim tempom. Po meni najbolji odnos cena-kvalitet u regionu ima Slovenija.
(Dux, 18. oktobar 2016 09:51)
Letos sam litar dizela u Makedoniji placao 50 din! manje nego u Srbiji,pa i da je losije,a nije provereno,ovoliku razliku kvalitet ne moze da nadomesti nikada.

DC

pre 7 godina

S vremena na vreme dodjem u Srbiju autom koji ne moze da koristi benzin ispod 98 oktana. Kako u Srbiji, tako i u inostranstvu tocim samo na velikim pumpama renomiranih proizvodjaca. Za mene razlika u kvalitetu ne postoji. Pricam sa rodjakom koji vozi moderan dizel i s njime dolazi u Srbiju nesto cesce - ponekad i vise puta godisnje. Ni on ne smatra da je srpsko gorivo losijeg kvaliteta. Velika razlika je postojala pre recimo nekih desetak godina pa mozda i do pre 5-6, kada se kod benzinca moglo ocekivati da osetno losije vuce i vise trosi a kod dizela i da dodje do velikih kvarova. Danas to u najvecoj meri vise nije tako.

E sad, jedna stvar koja je jako bitna je cistoca i kvalitet tankova u kojima se gorivo drzi na pumpama. Pitanje je koliko cesto se oni u potpunosti prazne i ispiraju i koliko dobro njihovi poklopci dihtuju, sto je posebno bitno kod dizela koji je higroskopan odn upija vodu iz vazduha, a kao sto znamo, voda u dizelu moze da napravi skupe kvarove. Medjutim to je problem koji zavisi od pumpe do pumpe i javlja se i na zapadu a jedna od preventiva je tocenje samo na velikim i renomiranim pumpama gde bi trebalo da postoji ucestalija kontrola od samog proizvodjaca.

Jos jedno: ako vidite da je kamion upravo isporucio novu zalihu goriva, ne tocite tu taj dan. Velika je sansa da je tokom sipanja goriva iz kamiona ono podiglo sve ono sto se normalno stalozi na dnu tanka za skladistenje i treba vise sati da se sve to ponovo slegne na dno.

Bojan

pre 7 godina

Najsmesnije je to sto nasa najveca kompanija najvise krade goriva vozacima,a o njenom kvalitetu goriva nesmem ni da pricam jer saznanje da sa gorivom koje sipam bilo gde u regionu predjem najmanje 20 % vise kilometara i auto se ponasa neuporedivi bolje! Naravno pricam o NIS-u

arsuz

pre 7 godina

Ove godine sam tri puta dolazio u Srbiju iz Nemačke. Svaki put, ali svaki put kada sam sipao Dizel kod nas auto mi je trošio 1-1,5 litara više nego što troši u D.

milan

pre 7 godina

Nedavno sam imao razgovor sa jednim predstavnikom velike Nemačke firme proizvođača svih vrsta kablova za razne svetske firme, kao Sony, Samsung, Bosch itd.. On kaže da kada ide kao zastupnik te firme u Rumuniju, Sloveniju ili Hrvatsku najčešće se završavaju prodajni razgovori za dva, tri maksimalno četiri sata i kada se radi o većim sumama u vrednosti i preko pola miliona evra, kod nas u Srbiji je jedan kupac zainteresovan za kablove u vrednosti od 250.000 evra i on dolazi sada već četvrti put u tri meseca da se ti kablovi testiraju kod nas dali zadovoljavaju kvalitet koji mi u Srbiji tražimo.
Drugi primer, kartončići za pakovanje kolača vredni oko 45.- Evra koji su poslati kao mustre po jedan od ukupno oko 12 kom. moraju da prođu analizu i carinu sa troškom koji za nikoga nisu isplativi samo za našu birokratiju.

mup

pre 7 godina

2014 sam iz Danske isao sa prijateljima u dizel autu kome je bord pokazivao prosecnu, a ne trenutnu potrosnju. Isli smo preko Nemacke, Holandije, Francuske, Svajcarske, italije, slovenije, Hrvatske nekih 12 dana turisticki i sipali na raznim pumpama. Bord je uvek pokazivao 5.7-5.8 L. Cim sno usli u Srbiju napunili smo gorivo i posle deset km je na bordu pisali 6.8L. I glupom dosta, a kamoli pametnom. Da to nisam video svojim ocima, mozda bih rekao; eto nama nista iz Srbije ne valja.

YIFY

pre 7 godina

Automobili kod nas (MNE-SRB...) vise trose jer se u gorivu/nafti nalaze odredjene kolicine vode i da bi motor mogao da funkcionise tj sagorijeva gorivo kako trb on samim time i mora vise goriva/nafte da uspricava jer mu fali kolicina goriva kolika je predvidjena sa normalan rad upravo zbog procenta vode.

Na najmodernijim automobilima kad smo radili u BMW-ov servis emisiju (radim u medijima) na kompjuter od BMW X6 jasno je pokazivalo da ima vode u gorivu i zbog toga je naravno auto star god dana otisao na skupocjeni servis.

U pitanju je CG! (naravno to se nije moglo objaviti u emisiji)

Takodje kod nas Mercedesi imaju masovno problem sa gorivom i 60% novih zavrsi na servisu.

epox

pre 7 godina

Dokazano mnogo puta,i kada idem u Bosnu i u Hrvatsku,osetna je razlika predjenih kilometara i snage motora svaki put kada sam sipao pun rezervoar kod komsija u odnosu na pun rezervorar sipan na nasim pumpama..

Srdjan

pre 7 godina

"Pisete velicine 20% - 30% - 50%, da li znate koliko je to?"

2 od 7 = skoro 30%. Kad idem na srpski benzin, pritom nema veze da li NIS 95 ili Gasprom 100, troši mi 9. Kad idem na slovenački, troši 7. Mereno na 130 kmh cruise control kroz Slavoniju, znači samo pravo ideš na praznom putu.

AlexBgd

pre 7 godina

Pošto često putujem mogu da kažem da sam uveren u razlike. Gorivo je jeftinije u Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Danskoj, Bosni.
(32k...)
U sve mogu da poverujem ali da je u Danskoj jeftiniji dizel nego u Srbiji! Pa Švedskoj sam plaćao dizel skoro 2 eura, svaki put ljubim tlo Nemačke kad se vraćam, a da u Danskoj bude manje od 1.15 eura, teško da mogu da poverujem.
Dajte ljudi malo, ne preterujte!

Markus

pre 7 godina

Imam utisak da ovde ljudi uopste nisu realni.
Porede neuporedive stvari. U Srbiji se sipa gorivo kod nekog Kneza, ili nekih nikad-cuo-petrola, a onda se poredi sa Shell, BP, i slicno u inostranstvu. Prvo, i u Nemackoj ima ocajnih pumpi, sa ocajnim gorivom. Ja sam samo jednom sipao na E+C discount pumpi, i nikad vise!
Sipajte gorivo na proverenim pumpama u Srbiji, i uporedite ga sa istim tim brendom u inostranstvu. Samo je to merodavno. Ja sam licno poredio najskuplji dizel na Mol i OMV, u Srbiji i inostranstvu - razlike nije bilo. O ceni ne mogu da diskutujem, jer to zavisi od akciza, tako da je dizel u Austriji 1.1 €, u Srbiji 1.14 €, u Madjarskoj 1.15€, Holandiji 1.28€, Danskoj 1.32€, a u Norveskoj, gde ga najvise ima, e tamo je najskuplji 1.54 €. Imam rodjaka kamiondziju koji vozi cisterne za Mol. On je vise puta istakao da je dizel poutpuno isti za pumpe u Srbiji i Madjarskoj. Valjda on, koji radi za Mol i vozi to isto gorivo dobro zna sta prica. A tek ovi sto voze kola 1982 godiste, pa onda kazu da loz ulje Kiza-Petrol u Srbiji uopste nije dobrog kvaliteta kao Shell eurodizel u Svajcarskoj. Interesantno otkirce! Takodje, ni Starkov Smoki uopste nije dobrog kvaliteta u poredjenju sa kavijarom u Cirihu. Nekako mi se cini da je onaj kavijar koji sam jeo u Cirihu bio mnogo kvalitetniji nego Smoki u Srbiji, ili se mozda tripujem!?

milan pilan mladji

pre 7 godina

manite me price da je cena visoka zbog trostruke kontrole... nema sanse da je inspekcijski nadzor skuplji od cene proizvodne cene goriva. Pa akciza i pdv su u zbiru veci od proizvodne cene dizela sto je van svake pameti.

dejan

pre 7 godina

Da ne ispadne da reklamiram, dizel sipam samo u mol-u, po preporuci mehanicara. Na svakih 200 litara goriva sipam jedan put sipam aditiv za ciscenje dizni common rail sistema wynns, prodaju ih na pumpi. Presao 320.000 za 6 godina, nijedan kvar na motoru nisam imao niti ikakvu intervenciju, ne racunajuci servise. Kao neko ko putuju cesto u inostranstvo, po celoj EU, mogu da primetim da se do pre par godina primecivala razlika u radu motora i potrosnji kadasipam u Nemackoj, Belgiji, pa cak i u Bosni. U zadnje vreme i ne vidim neku razliku. Pozdrav

Aleksa

pre 7 godina

Ma, sve je to dobro. Dokle god oni udaraju nama po džepu neće se ovde ništa promeniti. Njima sve što tako funkcioniše odgovara.

kibo

pre 7 godina

Država ne brine o svojim građanima, odnosno poreskim obveznicma. Gorivo je samo jedan od primera. Da ne pričamo o zdravstvu, školstvu, korupciji, itd.

navijac

pre 7 godina

Nije srpsko gorivo lose, pogotovo ono na NISu ili Molu, za privatne pumpe ne garantujem. Vecina vas misli da im auto manje trosi kada sipaju u inostranstvu, a uopste ne uracunate cinjenicu da kada idete u inostranstvo vozite po otvorenom putu, a ovde u Srbiji uglavnom po gradu, ili mesovito grad-otvoreni put. Pa naravno da ce mnogo manje da potrosi na otvorenom putu. Plus kada na to dodamo psiholoski efekat kako je strano sve bolje nego nase, odmah mislimo kako nam auto polece cim sipamo preko grane.

vozac

pre 7 godina

Svojevremeno sam vozio suzuki ignis 2005 godiste do svajcarske i nazad par puta godisnje.. sa rezervoarom napunjenim u srbiji je prelazio 450km a napunjenim u svajcarskoj 600km...

nenad

pre 7 godina

problem je u zakonu o kvalitetu goriva,koji nije usklađen sa regulativima EU..mi dozvoljavamo previše sumpora za razliku od njih,zato i muljanja,zato je i njihovo gorivo bolje.visina akciza je nesrazmerno velika u odnosu na kvalitet..alo,pa u grčkoj je dizel 1,04 na shell pumpi,auto mi troši ceo litar manje nego sa naših pumpi. u bugarskoj litar dizela od 110~120din, u makedoniji oko 90din, kod nas 141

Pauly Ester

pre 7 godina

Kada putujem u Austriju sa našim dizelom na 100 km je potrošnja 6,8 l. U povratku sa austrijskim dizelom 5,9/6 l. Ne znam zbog čega je tako ali verovatno i gorivo igra ulogu.

vozač

pre 7 godina

"...tvrdi Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompnija Srbije (UNKS)."
Odoh maločas na sajt UNKS i videh da je Naftna indstrija Srbije u statusu POSMATRAČA?!
To mu dođe kao: "Igrajte se deco, ja vas posmatram..." :)
I kakve, BRE, mi potrošači imamo koristi od tog UNKS?!

no name

pre 7 godina

Druže,

nije ovo bahata odluka jednog distributera već sistemski izgovor skoro svih distributera u Srbiji. Neko je ovde pomenuo RENAULT/NISSAN, znam da je isto i u CITROENU, HONDI...

I misliš da se niko nije bunio?

Zaključak - omogućeno im je da zacrtaju svoja pravila, država ih ne dira... a mi plaćamo.
A ti, ako želiš, preuzmi da mi platiš sve neplanske troškove dok je auto u gaanciji i evo, odoh da ih otkačim i "pokrenem lavinu..."

Vozim Octaviu, 2.0 TDI
prema servisnoj knjižici, interval servisiranja je 30.000 km
prema zvaničnom distributeru, i uslovima garancije u Srbiji - 15.000 km, uz objašnjenje - gorivo je lošijeg kvaliteta...
treba li dalje?
(no name, 18. oktobar 2016 09:54)

Ne ulazeći u pitanje kvaliteta ovim putem, samo zdravorazumski - 15.000 km je duplo kraće od 30.000 km, što bi moglo da znači da ćeš duplo brže na redovan servis, koji, gle čuda, nije besplatan, te duplo brže donosi profit serviseru, koji ovako igra na sigurno, koristeći žvaku o lošem gorivu, znajući da vlada takvo mišljenje u narodu i da prilično teško može da se dokaže.. :)

Veruj, ovde nikako nema altruizma prema tebi i tvojim kolima, već je u pitanju isključivo oportunizam servisera, čak bih rekao i zla namera..

berliner

pre 7 godina

Evo vam trenutna (18. Okt, 19:02) cena goriva u Berlinu:

Dizel:134,1din (1.09e)
Super 95: 157,4din (1.28e)
Super 98: 167.3din (1.36e)
Super E10:155din (1.26e)

Sobzirom da je cena sirovog goriva ista i ovde i u Srbiji, jasno je da Nemacka mnooogo vise uzima od gradjana od Srbije.

I da, ovde je dizel jeftiniji nego u Srbiji, ali je porez na dizel auto u proseku 2x veci.

Gorivo u Srbiji je cisto kao suza u odnosu na Cesku i Poljsku.

Znam da se vecini nece svideti da vide da je gorivo ovde skuplje, tako da raspalite po minusima. Ovo su vam cinjenice

vozac

pre 7 godina

Stanite ujutro pored auta koje trosi dizel i oseticete uzssan smrad toga nije bilo prosle i pretprosle godine.Jos samo i benzin da pocne smrdeti na pokvarena jaja kao pre.Toliko o kvalitetu.

Galaktus

pre 7 godina

Ne shvatate. Država je odavno u buli, prezadužena kreditima i inače više troši nego što zarađuje. Imamo najveću administraciju u Evropi u državnom sektoru, sve popunjena radna mesta pa i duplirana. Akcize su tu da se popuni budžet i eto kontrola uvoza goriva radi države, ne radi našeg kvalitetnijeg goriva koje bi treba lo da bude. Prodaja goriva i onako opada u svim graničnim područjima pa i u Beogradu. Zašto bi smanjili ionako slabu prodaju sa oko 25% kvalitetnijim gorivom ili veću prodaju rezervnih delova, servisa i sl.? Ne isplati se državi. Rešenje je u organizovanju potrošača na svakom koraku, kod svakog proizvoda, jer je ovde sve skuplje nego u okruženju, pa i u eu.

Pera vozac

pre 7 godina

Ma ko pominje sivo trziste kao problem? Problem su pumpe velikih lanaca koje sipaju lose gorivo po punoj ceni na koju inace pored najvisih akciza u Evropi i sire placamo i novi namet drzave u vidu poreza na luksuz!

Nov auto, sipam na nis-u a ono zveci, na mol-u isto, aviu, knezove i privatne kojekakve da ne pominjem. 98 oktana jedino resava stvar iako je auto atmosferac i proizvodjac tvrdi da je regularno 95 oktana a 98 daje losiji ucinak nego 95 oktana van Srbije u sredjenim drzavama. Tako da nije problem u sivoj zoni vec u raspalom drzavnom sistemu koji nam uzima najvise akcize na gorivo i pored toga dodatni porez (halo sta su akcize ako ne porez?!) i svaljuje krivicu na sivu zonu i time opravdava svoju nesposobnost da bar kontrolise kvalitet goriva. Zasto se javno ne kaze da markeri na gomili velikih lanaca ne ispunjavaju ni blizu propisane vrednosti ako se to zna i posotoje sacinjeni izvestaju, zasto se ti lanci ne kaznjavaju? Kako gomila radnika na pumpama koji toce gorivo vozi automobile od 15tak hiljada evra? Od cega?!

Neša

pre 7 godina

Kao prvo uvesti redovno čišćenje svih rezervoara, koje je i samo nanosi štetu kvalitetu derivata. Nikad niko to ne spominje, a dole je haos, prosek im je 20god u čišćenju. Srećno nam!

CG

pre 7 godina

Vozim na plin i kada sipam na Eko pumpi u Beogradu auto osjetno bolje vuče i predjem bar 40 km više u odnosu na to kada sipam na Eko pumpi u Crnoj Gori. Dakle, mi u Crnoj Gori imamo još lošije gorivo nego vi u Srbiji. Ali se kod vas bar s vremena na vrijeme potegne to pitanje a mi smo tako letargičan narod da bolje i ne zaslužujemo. Koliko je nivo ozbiljnosti prema ovoj temi govori i podatak da TNG kao pogonsko gorivo uopšte ne ulazi u sistem redovnog usklađivanja cijena goriva koje se obavlja na svakih 15 dana. Nikada mediji neće izvjestiti javnost o tome da li je TNG poskupio ili pojeftinio ili je na istom cjenovnom nivou. Zastidje. Mada kakvi smo kao ljudi i nacija bolje jednostavno ne zaslužujemo.

32K

pre 7 godina

(AlexBgd, 18. oktobar 2016 11:34)
Očigledno u Danskoj nisi bio, jer da jesi znao bi da se tamo menja cena goriva tri (3) puta dnevno, ujutru, u podne i uveče. I ako imaju standard svi paze kad kupuju gorivo, znači u Januaru je dizel bio jeftiniji nego u Srbiji a inače je dizel jefitini od benzina, samo je kod nas obrnuto. Mogao bi da pišem šta je još sve jeftinije u toj Danskoj (meso,mleko,garderoba...) ali nije to tema. Ljudi, otvorite oči, treba ih pritiskati jer ako se ne bunimo ode koža sa leđa!!! Zaboravih da stavim i Rusiju, mada oni imaju izvore nafte i gasa pa je normalno da je jeftino gorivo, oni se još žale što im je gorivo oko 1 dolara.

Mufljuz

pre 7 godina

Ovde su spomenut los kvalitet benzina i dizela. Sta je sa TNG-om? Tu se kvalitetom igra vec u rafineriji (odnos butana i propana). Grcki TNG je skuplji od naseg nekih 20% (0,699€ po litru). Ali kada se uporedi njihov kvalitet sa nasim i koliko se prelazi km sa istom kolicinom gasa dolazimo do rezultata da je njhov ipak jevtiniji od naseg.

ivan 71

pre 7 godina

Godinama slušam te priče o ,,preporodu" auta po dolasku iz inostranstva.Letos sam kolima bio u Francuskoj,sipao gorivo i u Srbiji i u Hrvatskoj,Sloveniji,Italiji...nikakve razlike nema, ni u potrošnji,ni snazi ni u čemu.Kao što nema razlike ni kada kod nas sipaš običan eurodizel ili onaj skuplji ,,ultra",,motion",,turbo" i šta ti ja znam...

Neprilagođen

pre 7 godina

Ovo naravno nema veze sa životom. Proputovao sam dobrim autom pola Evrope i nikakve razlike nema u ponašanju automobila. Ne mogu da govorim o kvalitetu goriva, ali to da se razlika vidi u samom ponašanju auta je mit i klasičan placebo. Gorivo sipam isključivo na OMV, NIS i ponekad Lukoil. Nisam nikada sipao gorivo na nekim pumpama za koje nikad nisam čuo.

Verovatno ako sipaš gorivo na nekoj pumpi koja ima razne "additive" u vidu soka od cvekle ili čega sličnog, onda nema pomoći...

Baxuz

pre 7 godina

Petrol, Mol i Lukoil su dobri (najmanje losi). Na ostalima sam prestao da tocim. Takodje razlika izmedju te tri kompanije i inostranstva nije tako velika kako sr ovde prica. Ovde ljudi toce na pumpi kod "Badze Robije" a onda u inostranstvu na shellu.

dejan-minhen

pre 7 godina

ja nisam primetio da mi auto u Srbiji troši više! rekao bih da je potrošnja slična! da ne nabrajam sada lance gde sipam gorivo. kod malih privatnika ne sipam!
ovde čitam da ljudi sipaju u Kraljevu i nema šanse da dođu do Austrije? kojom brzinom vozite i da li je auto natovaren? stojite u kolonama na graničnim prelazima auto stoji ali klima radi? možda sam subjektivan ili imam sreće. ali da istim autom i istim stilom vožnje stignem iz Francuske i ostane mi goriva a iz drugog pravca potrošnja duplo veća. to zaista ne mogu da verujem. ima dosta gastosa natrpaju ajvara, džema itd. pa gorivo krivo što auto puno troši ;)

M

pre 7 godina

Nasa drzava kao da ne zeli da preduzme mere kako bi kvalitet goriva bio zadovoljavajuci. Drugim recima - sve sto drzava radi, radi tako da nista ne uradi. U SAT reviji su pisali clanke o formiranju nekih agencija koje kontrolisu pumpe, mnogo cesce i rigoroznije nego do skoro, ali se rezultati provere nigde ne objavljuju javno sto otvara prostor za muljanje i korupciju. Ukoliko se potrosacu dogodi da sipa lose gorivo, on i dalje to ne moze da dokaze, sem da o svom trosku istoci gorivo iz rezervoara i odnese npr. u Jugoinspekt pa onda tuzi naftnu kompaniju ako je u pravu. Inace, veoma je lako uzeti uzorke sa svih pumpi u gradu, i nekih iz okruzenja, uraditi analizu i javno objaviti podatke. Zasto se to ne uradi? Jedini odgovor je zato sto se od gradjana nesto krije, a to nesto je los kvalitet goriva.

Aca

pre 7 godina

U inostranstvu gorivo nije nista bolje nego kod nas. Razlog za manju potrosnju je sto nas covek cim predje granicu, maksimalno postuje saobracajne propise i ogranicenje brzine, jer zna koliko ce platiti svaki nacinjen prekrsaj.

Viktor

pre 7 godina

Mozda je i placebo efekat kod nekih ljudi. Cesto dolazim kolima u Srbiju i bar sto se tice dizela nikakve razlike u potrosnji ili ponasanju auta ne primecujem u odnosu na gorivo koje kupujem u drugim zemljama kroz koje prolazim (Francuska, Italija, Slovenija, Hrvatska).

srki

pre 7 godina

problem je sto nemamo ISO standard i kvalitet.tek kad njega uvedemo imacemo i kvalitet goriva hrane i ostalih stvari sa skoro istom cenom ali daleko viseg kvaliteta..I nemojte molim vas pricati o nekim gorivima ajvarima i o bilo cemu i traziti kvalitet kad nas sistem dozvoljava te prevare oko kvaliteta..znaci drzava mora da prvo uvede sistem normi i k aliteta i onda ce uvoznici morati po tom kvalitetu da kupuju i po specifikaciji proizvoda..
vrlo je jednostavno jel da samo Iso kvalitet ..

Zoran

pre 7 godina

Zadnjih 10 godina redovno vozim na relaciji BG-Ljubljana, BG-Bec ili veci gradovi u okruzenju. Promenio sam dva automobila, oba dizel 2.0. Potrosnja sa nasim gorivom 7.1l (NIS Petrol), u povratku sipam ili na Petrol pumpama ili na Shell-u i tada je potrosnja uvek niza za 1l. Isti uslovi voznje, tempomat na autoputu, tezina kola ista kao i vremenski uslovi ..Ruku na srce nikad nisam imao problem sa diznama ili da sam morao na servis. Samo redovno odrzavanje, prvi auto 250 000 km bez i jednog kvara, drugi je tek stigao na 100 000 km .. Mislim da NIS, MOL i OMV vode racuna o cistoci goriva bar na velikim pumpama, ali je problem u kvalitetu samog goriva..

Kiblatore

pre 7 godina

Pa realno vizim mercedes 123 star 30god, taj auto moze da ide i na zejtin realno, al pored naseg dizela mora mali servis redovno! U bosni dok sam sipao loziku, manje trosi i ne prlja se, toliko o nasem gorivu!

Dikh tu kava

pre 7 godina

(pera, 18. oktobar 2016 11:17)

Istini za volju, vozim nov, privatni automobil, održavam ga redovno isključivo u ovlašćenom servisu, i koliko piše u servisnoj knjižici da se radi servis (20.000 km ili jednom godišnje), na toliko ga i radim, i na toliko mi traže da ga radim u servisu. Dakle, kad se hoće, može i pošteno. A iz komentara vidimo da može i nepošteno. To je poenta. Ali je svakako dragocena informacija. Još da saznamo koji to servis tako radi, pa da ga elegantno precrtamo. A ja mogu da radim servis i na 5000 km, ali čemu. Ako je fabrika propisala toliko i toliko, radiću ga na toliko i toliko. Da ne misli neko ako ga radim na 30.000, pa mi se ne daj bože nešto desi, a servis odbije da mi popravi jer nisam radio na 15.000, da će uspeti da dokažu u sudskom sporu da je gorivo "lošije" i da mi se zbog toga auto pokvario? Samo u snu. Svako dobro..

Miloš

pre 7 godina

Dobro, piše u tekstu da država gubi oko 20 miliona nečega zbog lošeg goriva, ali nije rečeno na osnovu čega. Pa zar nije svo gorivo legalno u Srbiji? Zar ne postoje državne granice sa državnim službenicima - carinicima koji kontrolišu šta u zemlju ulazi i izlazi? Da li je Srbija banana republika koja ne može potrošaču da garantuje određeni (evropski) kvalitet goriva?

Dobro je dok traje

pre 7 godina

Imam sluzbeni auto a gorivo sipam u firmi. Bas me briga za cenu I kvalitet :) Ipak nisam primetio neku drasticnu razliku u performansama kola kada sam sipao gorivo u inostranstvu. Dizel motor je u pitanju 170ks. E sad da li ce na duzi rok da stradaju dizne, pumpa, turbine... ne znam, ali I to je problem naseg servisa.
I ranije dok sam vozio benzinca, nikad nisam primetio neku eksploziju snage ni sa onim V-power gorivom niti spektakularno manju potrosnju.

Ana

pre 7 godina

Mi na zalost nemamo nikakvu komtrolu nicega,a ne goriva.Da radi svak svoj posao odgovorno,narocito one sluzbe u javnim preduzecima koje mi debelo placamo nebi sve bas sve bilo u haosu,ali kprupcija i nerad nam unistavaju zivot,ali to odredjenoj klasi ovog sistema pogoduje...i bla bla,bla..ma sve se zna ali,cuti narode i trpi...

ns ja

pre 7 godina

S nepoverenjem sam u BiH sipao evro 5 dizel na NestroPetrol-u jer nisam dobacio do NIS-ove pumpe. Auto je išao osetno bolje! Nestro je nekakava ruska grupa takođe ako i NIS, ali izgleda da im je dizel boljeg kvaliteta. Imam godinu dana star automobil i uvek sipam gorivo na NIS-ovim pumpama (čak na uvek samo jednoj izuzev kada negde putujem) U CG samo na EKO pumpama, i tu je stvar slična kao kod nas, u Makedoniji je kaubojština i tamo veoma vodite računa gde sipate (dizel) ne da hoće lošije da ide nego automobil može i da vam stane !!

miki

pre 7 godina

makedonski i grčki evro dizel su za klasu bolji od našeg. prosečno mi troši 6,5l na 100km našeg dizel ultra na NISovim pumpama, a mkd i grčki 5,5 l na 100km. Donekle vadi stvar najnoviji G drive dizel na Gazprom pumpama ga samo ima i sa njim je oko 5,7l na 100km..sve pri sličnim uslovima vožnje..i za G drive moram iz Vršca u Pančevo što je tričavih 70km..

Dobrica

pre 7 godina

Kad sipam gorivo u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Makedoniji - auto se preporodi čim krenem s benzinske stanice. Lošem kvalitetu goriva na našim pumpama mora se stati na put, iz više razloga a pre svega finansijskih i to što auta imaju kraći vek trajanja i više se kvare. U tom smislu nadležne inspekcije i službe treba da odrade ono zašta su plaćene i da o tome polože račune i obaveste javnost!

Kakroth

pre 7 godina

Naša država je tužna bez obzira da li je u pitanju zdravstvo, školstvo, preduzetništvo ili zaštita potrošača. Uzimaju nam pare bez ikakve obaveze da Vam uzvrate protiv uslugom.

Inače sa gorivom nemam problema OMV MaxX Motion Diesel je identičan onome u Nemačkoj. Provereno pre par dana. Beograd-Regensburg 1068km sa jednim rezervoarom od 55l. Nema razlike, ovde sipao OMV Maxx Diesel. tamo Shell Power Diesel.

Dunav teče od Beograda ka Pešti

pre 7 godina

Najbolji su genijalci koji kazu; Bio sam do Peste, sipao tamo gorivo, auto prede i troši bar litar manje nego od Beograda do Madjarske

Putnik

pre 7 godina

Vec duze vreme, oko dve godine testiram dizel goriva na nasim pumpama, s obzirom da svaki dan predjem oko 100 km istog puta. Razlika u gorivu, kada je u pianju dizel je, pogodicete – velika. Za benzin ne znam, posto je NIS ekskluzivni distributer i nema uvoza benzina, dakle samo dizel moze da se uvozi – tako da benzin necu da komentarisem. Ali kada je dizel u pitanju, poslednje testiranje na uzorku od dva rezervoara, 120 litara, je bilo sledece: prvo sipanje G-drive dizela na Gazpromu u NS bilo u redu, nije bilo razlike izmedju ostalih pumpi, drugo sipanje katastrofa 120 km sam manje presao sa istim gorivom na istoj pumpi na istom pravcu voznje. Raspitao sam se i dobio informscije od poznanika da su slicno prolazili, dakle neki put je u redu, neki put ne. Gotovo svi vozaci znaju da kvalitetno gorivo ima Mol jer uvozi dizel i slovenacki Petrol sa gorivom Q max, isto gorivo koje toce u Sloveniji toce i u Srbiji ali je cena mnogo manja nego na Molu, a i nisam primetio razliku izmedju ova dva goriva. Dobro se pokazao ecto dizel na Lukoilu, iako mu je cena znatno visa nego na Petrolu. Mana Petrola je mali broj pumpi u Srbiji. A to mudro znanje da je napolju bolje gorivo, ne treba ici daleko primer u BiH, konkretno u Zvorniku Petrol toci Euro dizel 6, nema potrebe da pominjemo Madjarsku, Austriju...

AlexBgd

pre 7 godina

(AlexBgd, 18. oktobar 2016 11:34)
Očigledno u Danskoj nisi bio, jer da jesi znao bi da se tamo menja cena goriva tri (3) puta dnevno, ujutru, u podne i uveče. I ako imaju standard svi paze kad kupuju gorivo, znači u Januaru je dizel bio jeftiniji nego u Srbiji...

@(32k...)
Ko je rekao da je bio u Danskoj, rekao sam da nije moguće da je u Danskoj jeftinije gorivo nego u Srbiji i da to nije istina a ti si ovim komentarom to i potrvdio "jedino je jednom bilo jeftinije januarskog popodneva...".
Ako i dalje misliš da treba ovde da se pro.eravaš, imaš priliku da meni i mnogima u Srbiji dokažeš svoju tvrdnju, napiši ti nama lepo koja trenutna cena dizela u Danskoj, dizel u Srbiji je 1.15 eura.

Igor

pre 7 godina

@ Kapetan Mikula Mali - cene kod nas 50% vece nego u Grckoj ????
Kako to izracuna, majke ti? Odakle ti te informacije?
Cena 1 L benzina u Grckoj, prosecna je - 1,40 Evra, a u Srbiji 1,11 Evra.
http://www.fuel-prices-europe.info/

Bice da je obrnuto, da je u Grckoj 50% skuplje nego u Srbiji.

Buduci Alfista

pre 7 godina

@medo

ja sam do skora iskljucivo na EKO i ponakada na MOL ...vremenom mi se cinilo da mi auto vise trosi nego ranije....pa igrom slucaja jednom napunim auto na NIS pumi i auto mi je manje trosio ...od tada sipam samo na NIS...

bax

pre 7 godina

Prosle vodine isao u Grcku preko Bugarske, kod nas sipao Ultra D na NIS-u, a namo najjaci euro diesel na Shall-u. Skoro nikakve razlike nije bilo, cak mi se cinilo da je shall-ov potrosio 0.1-0.2l vise, no, to mogu pripisati i stilu voznje

deda mile

pre 7 godina

Ove godine sam tri puta dolazio u Srbiju iz Nemačke. Svaki put, ali svaki put kada sam sipao Dizel kod nas auto mi je trošio 1-1,5 litara više nego što troši u D.
(arsuz, 18. oktobar 2016 13:29) trosi ti vise zbog voznje prikane, nije isto kad vozis satima konstantnom brzinim bez saltanja, i kad ovde saltas svaki cas, kreni obidji,koci, nagazi, nemoguce je da trosi toliko vise zbog goriva, pa solidan auto danas trosi oko 6 litara i manje, litar i po bi u tom proseku znacio da imas cetvrtinu ili cak polovinu neke muljevine u gorivu, mislim stvarno nemoguce

pera

pre 7 godina

@diht tu kava
nisi u pravu,to je pitanje zdravog razuma. Ako je sluzbeni auto sta te briga,menjaj ga na 30000. Ali ako je tvoj auto i ako zelis da te sluzi vise godina bar ces menjati samo ulje i filter ulja na 15000,bilo to u ovlascenom ili drugom servisu. A vidi se po tvom komentaru da mi u Srbiji vozila ne odrzavamo,vec popravljamo.

milan 26

pre 7 godina

Ova tema je tako siroka i obilna da covek ne zne odakle da krene i da li je sposoban da komentarim zatvori krug. Gorivo je odvratno lose, a dragi Vucic mu dize cenu, u proseku za 3 din ide gore ovih dana. Kada je gorivo u celoj Evropi i svetu pojeftinilo zbog pada cene nafte barela, upola, svi su spustili cene a mi ostali na starima. A trosimo smece od gorivo, ja mislim sa Kosovom i Albanijom najgore u Evropi. Tamo je barem jeftinije. Sada se javlja pitanje sipanje aditiva, kao nuzna pomoc za ovako lose gorivo. To je dobra stvar, i ako bih imao nova kola sipao bih od samog pocetka, na svakih 5000km, koliko vec pise. Nuzno je resenje ali jako dobro. ima jako dobrih, americki, malo skuplja vatijanta wynns, i jeftinija varijanta, nista losija, Stp, kao i luqoi moly, ... E sad postoje i oni aditivi, cistaci kompletnog sistema za gorivo. Ciste se dizne, egr ventil, turbina, kod dizela, ... Ali postoji problem. Pogodicete opet razlog prljavo gorivo. Gorivo ostavlja mnogo mulja, trunja i prljavstine u. rezervoaru. kada sipate taj aditiv ispirac, sipa se u rezervoar, on najeda sve i tako cisti. I on najede svu prljavstinu u rezervoaru i pogura je zajedno sa svojim tokom i nagura je ventile i ceo sistem. i onda ae napravi kontra efekat. Naravno taj ispirac najede tu prljavstinu posle, ali pitanje je da li svu. itd... a drugi tipovi aditiva su dobra stvar. dati 700 din za 5000 km je jako malo a mnogo korisno.

2-takt

pre 7 godina

svasta se ovde moze procitati,ljudi veruju ako godinu dana sipaju neko smece od goriva pa onda jednom nalete na shell ili bp da auto odmah bolje ide - zaboravi,to je samo u glavi;)

Срђ

pre 7 godina

Тачно је да је у иностранству гориво далеко квалитетније него код нас.
У Грчкој сам пре неколико година сипао еуро дизел на Шеловој пумпи.
Мотор је буквално "подивљао" у најпозитивнијем смислу речи.
Истовремено се потрошња горива смањила на нешто испод шест уз укључену климу.
Македонски бензин је такође доста квалитетан а цена упола мања него код нас.

Trener

pre 7 godina

Vozim Octaviu, 2.0 TDI 
prema servisnoj knjižici, interval servisiranja je 30.000 km 
prema zvaničnom distributeru, i uslovima garancije u Srbiji - 15.000 km, uz objašnjenje - gorivo je lošijeg kvaliteta... 
treba li dalje?
(no name, 18. oktobar 2016 09:54)

Ne treba dalje jasno je servis te dere i to ne sme da radi. Gorivo je super kvaliteta na NISu i OMVu. Cesto sipam u Austriji i Madjarskoj i uvek najeftiniji diesel u nov A4 i isto je, nema razlike.

Rhyzm

pre 7 godina

@garavi

Apsolutno tacno. Naravno kada se radi o kupovini kod "zvanicnih distributera", ko je jednom dosao do komada bele tehnike na primer, radjene za svajcarsko ili nemacko trziste zna o cemu govorimo. Ali da se budi svest kod naroda da nas skupo varaju i utrpavaju nam djubre, nazalost ne bih rekao...

dizel

pre 7 godina

ovako zivim u becu sipam gorivo kad krenem kuci i nesipam nigde vise isto tako i kadse vracam sipam kodnas dole stim daje bar jos jednom sipano dole paje sve nase gorivo potrosnja je ista istaje bila i sa nas D2 u odnosu na evaj evro dizel mozda cak i malo manja samo malo vise curio eva premijum goriva stosu skuplja ohoho nevrede ni jedan dinar niti ovde jednu cent jer potrosnja je ista da jos napomenem daje auto putnicki BMW i da pravim tu relaciju skoro svaki drugi vikend .

Mile

pre 7 godina

memorija, 18. oktobar 2016 12:07, pre nego što napišeš, prvo se informiši malo, Volvo fabrički ugrađuje TNG i CNG u 2435ccm motore, a napolju ugrađuju i u Volvo T6 292ks, 3.2 i u 4.4 tako da ne lupaš gluposti. Što bi trošio 11-18lit benzina kad na kvalitetnom plinu ide isto, a troškovi duplo jeftiniji.

AlexBgd

pre 7 godina

@no name
To su samo izgovori zvaničnog uvoznika, da ti naplate uslugu duplo.
Ne vidim kakve veze ima servisni interval sa kvalitetom goriva, menjaju sevfilteri i ulje. Jedino moguće objašnjenje je zbog filtera goriva, što je glupo, jer je interval zamene filtera za gorivo veći i ne menja se svakim redovnim servisom.

Sale

pre 7 godina

Vozim BMW i servisni interval je na 30000. Ako mi spomenu lose gorivo morace da mi donesu nalaz da je stvarno lose. Sipam iskljucivo na OMV i PETROL pumpama.

NoName

pre 7 godina

A benzin na NIS pumpama proverava SGS Srbija. A sad vi vidite ko koga ovde tu vara da bi pustao lose gorivo. A ko zna sta jos taj SGS mulja, pa imamo sve lose. I ko zna sta sve lose i izvozimo.

Реалан

pre 7 godina

Последња два аутомобила које сам возио су дизели, и нисам приметио неку разлику у потрошњи или снази кад сипам овде или у иностранству, било је неких малих разлика у потрошњи али то бих пре приписао другачијим условима вожње (овде сипам на Еко пумпама). Међутим, ови што возе бензинце, кажу да се ту разлика доста више осети...

стрмоглави

pre 7 godina

Путнички ауто, 2.0 дизел, 2002 годиште, сипам искључиво на истој нис пумпи у месту где живим. Никада ни на једној другој. Трипер сам за све око кола. Увек ресетујем BC пре поласка на пут дужи од 100 км. Нисам се никада млатио принципом до чепа и поново. BC ми за четири године колико је ауто код мене није показао другачију потрошњу на истим релацијама. Увек возим истим темпом, разлик може да буде само у тежини. И тада су разлике занемарљиве.
И сами су коментатори рекли "имам осећај да боље иде". Колико може да се верује осећају?

Gross

pre 7 godina

Ljudi ako vozite dizel sipajte Ultra D na NIS-u. Koliko toliko pristojno gorivo. Cak i od njega obican dizel u Austriji je bolji i auto trosi litar manje na 100km. Eko gorivo je katastrofa, toliko lose da auto dimi, izbegavati ako zelite da sačuvate motor. Na zalost nijedno nije kako treba. Ultra D nije savrsen, ali je najmanje zlo

AlexBgd

pre 7 godina

O hrani mogu sa sigurnoscu da kazem da je visestruko boljeg kvaliteta, ukusnija i jeftinija skoro pa duplo, bar u Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, u Italiji nešto mnogo jeftinije a nešto skuplje, ali zato u gorivu nikada nisam primetio drastičnu razliku, a stalno vozim po inostranstvu.

QQ-LELE

pre 7 godina

Vozim auto 2003. godiste, sa euro 3 motorom. U njega sipam sve i svasta, Ruski, Ukrajnski, Makedonski, bosanski dizel. U Srbiji mesam Gasno Ulje i euro dizel. Gasno ulje ima 600 ppm sumpora, a novi euro dizel do 5 ppm sumpora. Gorivo u Srbiji je cisto i nema sumpora, ali je slabije oktanske vrednosti. Gorivo sa adetivima ne treba da sipaju u starijim automobilima, aditiv nagriza delove u bos pumpi, i posle nastaju problemi. I dizel je suv, treba dodati malo gasnog ulja ili sredstva za podmazivanje dizela. ( ima da se kupi na NIS-ovim pumpama).

C i n i k

pre 7 godina

Placamo najskuplje gorivo na svetu,ako se pogledaju prosecne plate,to je istina.. Ali znate sta,mislim da nemamo lose gorivo. Sipao sam u Sloveniji ED,pa u Austriji isto ED,nisam primetio nista specijalno,ista potrosnja,iste perfomanse,doduse u pitanju je TDI koji moze da ide i na biogorivo... Mislim da je problem i do glave. Prvi bih napisao da ima neke razlike koja moze da se primeti,ali nema. A idem na put po Evropi min.1 x u 2 meseca.

medo

pre 7 godina

Ja sipam kada sam na godišnjem isključivo samo na OMV MAXX Motion dizel ili Gazprom pumpa na svim ostalim kada sam sipao pali mi se kontrolna lampica na motoru. Vozim Audi A6 2.0 Tdi DSG DPF

Astrid

pre 7 godina

Ovakve tvrdnje su besmislene.
Vozim auto na relaciji Nemacka - Srbija vec godinama i to vrlo cesto. Osim sto je gorivo malo skuplje kod nas nisam primetioo da je losije. Sipam uvek dizel. Za benzin ne znam, vozim i benzinca ali ne tako cesto da bih mogao da uporedjujem, ali verujem da je isto ok. Za vreme rata i sankcija kad se kupovalo sve na ulici verujem da je bilo i loseg goriva, ali to je ipak davna proslost koje ne zelimo da se secamo.

Dux

pre 7 godina

Po mom mišljenju gorivo u srbiji je lošijeg kvaliteta nego u evropskoj uniji, ali nije najgore u regionu. Lošije gorivo imaju i Bosna i Makedonija. Jednostavno vidi se po broju pređenih km ako vozite istim tempom. Po meni najbolji odnos cena-kvalitet u regionu ima Slovenija.

Aleksandar

pre 7 godina

Vozim najnoviji Tesla S, i kada ga punim u Srbiji, sa punom baterijom pređem oko 390 km, uglavnom gradske vožnje. Jednom sam ga napunio u Švajcarskoj, stigao do Srbije i ostalo mi je više od 80% baterije, a kako sam ušao u Srbiju, baterija se ispraznila. Srećom sam imao Power Bank, pa sam nekako stig'o do kuće.

dejan-minhen

pre 7 godina

ja nisam primetio da mi auto u Srbiji troši više! rekao bih da je potrošnja slična! da ne nabrajam sada lance gde sipam gorivo. kod malih privatnika ne sipam!
ovde čitam da ljudi sipaju u Kraljevu i nema šanse da dođu do Austrije? kojom brzinom vozite i da li je auto natovaren? stojite u kolonama na graničnim prelazima auto stoji ali klima radi? možda sam subjektivan ili imam sreće. ali da istim autom i istim stilom vožnje stignem iz Francuske i ostane mi goriva a iz drugog pravca potrošnja duplo veća. to zaista ne mogu da verujem. ima dosta gastosa natrpaju ajvara, džema itd. pa gorivo krivo što auto puno troši ;)

Nikola

pre 7 godina

To su tipicne baljezgarije vozaca srBskog nebeskog naroda. Ko bolje i kompetentnije moze na ovu temu nesto da kaze od coveka koji 35 god. zivi i radi u Nemackoj, i dvaput godisnje, vozeci 1100km u jednom pravcu, dolazi u Srbiju da obidje kucu i okucnicu. Nikakve ja razlike nikada nisam primetio u kvalitetu goriva. Dizela vozim poslovicno, trenutno Hondu Accord, potrosnja je ista i u Nemackoj i u Srbiji. Ako npr. vozim do 120km/h, trosim 5,7l na 100km. Sto se cimanja, potezanja/startnosti auta tice, isto cima i poteze i u Srbiji i u Nemackoj. Prema tome prestanite vise o tome da bulaznite kako je cak i u BiH i Makedoniji bolje gorivo nego u Srbiji. Srpsko gorivo nije dobro samo zbog toga jer je za neku crkavicu skuplje cak i od austrijskog i nemackog...Sve ostalo je OK. Ne glupiraj te se.

dizel

pre 7 godina

ovako zivim u becu sipam gorivo kad krenem kuci i nesipam nigde vise isto tako i kadse vracam sipam kodnas dole stim daje bar jos jednom sipano dole paje sve nase gorivo potrosnja je ista istaje bila i sa nas D2 u odnosu na evaj evro dizel mozda cak i malo manja samo malo vise curio eva premijum goriva stosu skuplja ohoho nevrede ni jedan dinar niti ovde jednu cent jer potrosnja je ista da jos napomenem daje auto putnicki BMW i da pravim tu relaciju skoro svaki drugi vikend .

Aca

pre 7 godina

U inostranstvu gorivo nije nista bolje nego kod nas. Razlog za manju potrosnju je sto nas covek cim predje granicu, maksimalno postuje saobracajne propise i ogranicenje brzine, jer zna koliko ce platiti svaki nacinjen prekrsaj.

Igor

pre 7 godina

Kako da ne! Trava je uvek zelenija negde tamo, preko puta. Evo, zivim u Nemackoj, i moje iskustvo, i mog drugara Nemca koji je dolazio u Srbiju svojim kolima je bas suprotno. Mi smo ubedjeni da je gorivo bolje u Srbiji.
Ja vozim dizel, i u Nemackoj je dizel malo jeftiniji nego u Srbiji, ali ima 7% bio-ulja u njemu, tj nije 100% citi dizel, nego je razblazen. I tako je na svim pumpama. U Nemackoj uglavnom sipam Shell ili Aral (BP) gorivo. Naravno, obe ove pumpe imaju i 100% dizel, koji je uporediv sa nasim, ali cena je 1.30 Evra za litar. Samo to gorivo je uporedivo sa srpskim eurodizel gorivom. U Srbiji sipam NAJSKUPLJI dizel na Mol pumpi, onaj sa aditivima - i apsolutno nikad nikakav problem nisam primetio, i auto ide perfektno dobro i trosi isto kao ovaj premium-dizel u Nemackoj. U poredjenju sa obicnim nemackim dizelom, tj ovaj sto ima 7% "zejtina" - bolji je srpski.
Benzin: Nemac vozi Mercedes benzinac E350 Coupe, V6 motor. Ista prica. U Nemacoj za 1.30 Evra litar mozete da kupite benzin E10, koji ima 10% alkohola u sebi. Normalan benzin ima 5% alkohola u sebi i kosta 1.35 po litru, a "Superplus" koji je 100% benzin kosta 1.40 Evra po litru. On je sipao na NIS pumpi, jer oni imaju benzin od 98 oktana, sto je Nemca posebno odusevilo, jer u Nemackoj ima samo 95 oktana, i jedino Shell ima 100 oktana po ceni od 1.50 Evra za litar. S obzirom na jeftiniju cenu, i on je bio odusevljen nasim gorivom.

berliner

pre 7 godina

Evo vam trenutna (18. Okt, 19:02) cena goriva u Berlinu:

Dizel:134,1din (1.09e)
Super 95: 157,4din (1.28e)
Super 98: 167.3din (1.36e)
Super E10:155din (1.26e)

Sobzirom da je cena sirovog goriva ista i ovde i u Srbiji, jasno je da Nemacka mnooogo vise uzima od gradjana od Srbije.

I da, ovde je dizel jeftiniji nego u Srbiji, ali je porez na dizel auto u proseku 2x veci.

Gorivo u Srbiji je cisto kao suza u odnosu na Cesku i Poljsku.

Znam da se vecini nece svideti da vide da je gorivo ovde skuplje, tako da raspalite po minusima. Ovo su vam cinjenice

ivan 71

pre 7 godina

Godinama slušam te priče o ,,preporodu" auta po dolasku iz inostranstva.Letos sam kolima bio u Francuskoj,sipao gorivo i u Srbiji i u Hrvatskoj,Sloveniji,Italiji...nikakve razlike nema, ni u potrošnji,ni snazi ni u čemu.Kao što nema razlike ni kada kod nas sipaš običan eurodizel ili onaj skuplji ,,ultra",,motion",,turbo" i šta ti ja znam...

navijac

pre 7 godina

Nije srpsko gorivo lose, pogotovo ono na NISu ili Molu, za privatne pumpe ne garantujem. Vecina vas misli da im auto manje trosi kada sipaju u inostranstvu, a uopste ne uracunate cinjenicu da kada idete u inostranstvo vozite po otvorenom putu, a ovde u Srbiji uglavnom po gradu, ili mesovito grad-otvoreni put. Pa naravno da ce mnogo manje da potrosi na otvorenom putu. Plus kada na to dodamo psiholoski efekat kako je strano sve bolje nego nase, odmah mislimo kako nam auto polece cim sipamo preko grane.

Dunav teče od Beograda ka Pešti

pre 7 godina

Najbolji su genijalci koji kazu; Bio sam do Peste, sipao tamo gorivo, auto prede i troši bar litar manje nego od Beograda do Madjarske

Viktor

pre 7 godina

Mozda je i placebo efekat kod nekih ljudi. Cesto dolazim kolima u Srbiju i bar sto se tice dizela nikakve razlike u potrosnji ili ponasanju auta ne primecujem u odnosu na gorivo koje kupujem u drugim zemljama kroz koje prolazim (Francuska, Italija, Slovenija, Hrvatska).

Markus

pre 7 godina

Imam utisak da ovde ljudi uopste nisu realni.
Porede neuporedive stvari. U Srbiji se sipa gorivo kod nekog Kneza, ili nekih nikad-cuo-petrola, a onda se poredi sa Shell, BP, i slicno u inostranstvu. Prvo, i u Nemackoj ima ocajnih pumpi, sa ocajnim gorivom. Ja sam samo jednom sipao na E+C discount pumpi, i nikad vise!
Sipajte gorivo na proverenim pumpama u Srbiji, i uporedite ga sa istim tim brendom u inostranstvu. Samo je to merodavno. Ja sam licno poredio najskuplji dizel na Mol i OMV, u Srbiji i inostranstvu - razlike nije bilo. O ceni ne mogu da diskutujem, jer to zavisi od akciza, tako da je dizel u Austriji 1.1 €, u Srbiji 1.14 €, u Madjarskoj 1.15€, Holandiji 1.28€, Danskoj 1.32€, a u Norveskoj, gde ga najvise ima, e tamo je najskuplji 1.54 €. Imam rodjaka kamiondziju koji vozi cisterne za Mol. On je vise puta istakao da je dizel poutpuno isti za pumpe u Srbiji i Madjarskoj. Valjda on, koji radi za Mol i vozi to isto gorivo dobro zna sta prica. A tek ovi sto voze kola 1982 godiste, pa onda kazu da loz ulje Kiza-Petrol u Srbiji uopste nije dobrog kvaliteta kao Shell eurodizel u Svajcarskoj. Interesantno otkirce! Takodje, ni Starkov Smoki uopste nije dobrog kvaliteta u poredjenju sa kavijarom u Cirihu. Nekako mi se cini da je onaj kavijar koji sam jeo u Cirihu bio mnogo kvalitetniji nego Smoki u Srbiji, ili se mozda tripujem!?

Anonymous

pre 7 godina

Prelazim godišnje zbog prirode posla oko 60.000km. Menjam auto na 24 meseca. Imam trenutno oko 800.000km vozačkog staža, od toga bar 200.000 u inostranstvu.
Ne bih sudio oko "Slobinog" goriva i rumunskih "egzibicija iz flaše" iz 90ih, ali odgovorno tvrdim da auto NE TROŠI NITI VIŠE NITI MANJE s našim gorivom u odnosu poređenju sa stranim.
Da li je strano čistije i da li ređe izaziva kvarove na motoru, to ne mogu tvrditi.
Ali da razuverim ove "kvazistručnjake" koji jedini veliki put u godini naprave kada pođu u Grčku ili u CG na more, pa zaključe manju potrošnju... između ostalog, auto vam troši manje jer provedete 90% na otvorenom putu, bez cimanja, stajanja, gužvi u BG špicu, bez "hladnih startova" itd.
Malo ko uzme ovo u obzir i samo iznosi cifre bez ikakvog razmišljanja.

mup

pre 7 godina

2014 sam iz Danske isao sa prijateljima u dizel autu kome je bord pokazivao prosecnu, a ne trenutnu potrosnju. Isli smo preko Nemacke, Holandije, Francuske, Svajcarske, italije, slovenije, Hrvatske nekih 12 dana turisticki i sipali na raznim pumpama. Bord je uvek pokazivao 5.7-5.8 L. Cim sno usli u Srbiju napunili smo gorivo i posle deset km je na bordu pisali 6.8L. I glupom dosta, a kamoli pametnom. Da to nisam video svojim ocima, mozda bih rekao; eto nama nista iz Srbije ne valja.

BF

pre 7 godina

Kupujem Benzin 95 na privatnoj pumpi u Bosni. Auto, troši 20% manje goriva i bolje radi. Em jeftinije em kvalitetnije.

P.S. Kupujem i hleb u Bosni.

QQ-LELE

pre 7 godina

Vozim auto 2003. godiste, sa euro 3 motorom. U njega sipam sve i svasta, Ruski, Ukrajnski, Makedonski, bosanski dizel. U Srbiji mesam Gasno Ulje i euro dizel. Gasno ulje ima 600 ppm sumpora, a novi euro dizel do 5 ppm sumpora. Gorivo u Srbiji je cisto i nema sumpora, ali je slabije oktanske vrednosti. Gorivo sa adetivima ne treba da sipaju u starijim automobilima, aditiv nagriza delove u bos pumpi, i posle nastaju problemi. I dizel je suv, treba dodati malo gasnog ulja ili sredstva za podmazivanje dizela. ( ima da se kupi na NIS-ovim pumpama).

Svaka srpska kuća dole je Srbija

pre 7 godina

ma nije samo gorivo lošeg kvaliteta, u srbiji je sve dno dna. od goriva do klope pa do bele tehnike. nit kvaliteta nit kontrole.
(garavi, 18. oktobar 2016 09:18)

Za klopu se ne bih baš složio.

Dobro je dok traje

pre 7 godina

Imam sluzbeni auto a gorivo sipam u firmi. Bas me briga za cenu I kvalitet :) Ipak nisam primetio neku drasticnu razliku u performansama kola kada sam sipao gorivo u inostranstvu. Dizel motor je u pitanju 170ks. E sad da li ce na duzi rok da stradaju dizne, pumpa, turbine... ne znam, ali I to je problem naseg servisa.
I ranije dok sam vozio benzinca, nikad nisam primetio neku eksploziju snage ni sa onim V-power gorivom niti spektakularno manju potrosnju.

medo

pre 7 godina

Ja sipam kada sam na godišnjem isključivo samo na OMV MAXX Motion dizel ili Gazprom pumpa na svim ostalim kada sam sipao pali mi se kontrolna lampica na motoru. Vozim Audi A6 2.0 Tdi DSG DPF

Bora

pre 7 godina

Redovno putujem u inostranstvo. Ne samo da nam je gorivo katastrofalnog kvalitete, sto uzgred nema veze sa sivim trzistem, vec nam je i sve ostalo apsolutno najgore od svih zemalja u kojim sam bio. Od paste za zube, sapuna, sampona, praska za ves, preko mesa, do paradajza, kupusa i krompira na pijaci. Mi smo postali kanta za djubre za robu koju drugi nezele da kupuju. Najveca tuga u svemu je sto u mnogim cenama Srbija prednjaci sa skupocom. Ja u medjuvremenu skoro sve kupujem od proverenih ljudi i prijatelja, a hemiju i tehniku iskljucivo u inostranstvu. Za gorivo imamo RS. Sta da vam kazem kad mi je jeftinije da se iz Bg odvezem do bosne natankujem i napunim kanister, nego da natocim na Jugopetrolu ili omvu kod mene iza coska. Em manje goriva trosi, em svecice duze traju, motor mirnije radi i ne moram da idem kod majstora da mi skida katalizator.

Trener

pre 7 godina

Vozim Octaviu, 2.0 TDI 
prema servisnoj knjižici, interval servisiranja je 30.000 km 
prema zvaničnom distributeru, i uslovima garancije u Srbiji - 15.000 km, uz objašnjenje - gorivo je lošijeg kvaliteta... 
treba li dalje?
(no name, 18. oktobar 2016 09:54)

Ne treba dalje jasno je servis te dere i to ne sme da radi. Gorivo je super kvaliteta na NISu i OMVu. Cesto sipam u Austriji i Madjarskoj i uvek najeftiniji diesel u nov A4 i isto je, nema razlike.

deda mile

pre 7 godina

Ove godine sam tri puta dolazio u Srbiju iz Nemačke. Svaki put, ali svaki put kada sam sipao Dizel kod nas auto mi je trošio 1-1,5 litara više nego što troši u D.
(arsuz, 18. oktobar 2016 13:29) trosi ti vise zbog voznje prikane, nije isto kad vozis satima konstantnom brzinim bez saltanja, i kad ovde saltas svaki cas, kreni obidji,koci, nagazi, nemoguce je da trosi toliko vise zbog goriva, pa solidan auto danas trosi oko 6 litara i manje, litar i po bi u tom proseku znacio da imas cetvrtinu ili cak polovinu neke muljevine u gorivu, mislim stvarno nemoguce

стрмоглави

pre 7 godina

Путнички ауто, 2.0 дизел, 2002 годиште, сипам искључиво на истој нис пумпи у месту где живим. Никада ни на једној другој. Трипер сам за све око кола. Увек ресетујем BC пре поласка на пут дужи од 100 км. Нисам се никада млатио принципом до чепа и поново. BC ми за четири године колико је ауто код мене није показао другачију потрошњу на истим релацијама. Увек возим истим темпом, разлик може да буде само у тежини. И тада су разлике занемарљиве.
И сами су коментатори рекли "имам осећај да боље иде". Колико може да се верује осећају?

Igor

pre 7 godina

@ Kapetan Mikula Mali - cene kod nas 50% vece nego u Grckoj ????
Kako to izracuna, majke ti? Odakle ti te informacije?
Cena 1 L benzina u Grckoj, prosecna je - 1,40 Evra, a u Srbiji 1,11 Evra.
http://www.fuel-prices-europe.info/

Bice da je obrnuto, da je u Grckoj 50% skuplje nego u Srbiji.

C i n i k

pre 7 godina

Placamo najskuplje gorivo na svetu,ako se pogledaju prosecne plate,to je istina.. Ali znate sta,mislim da nemamo lose gorivo. Sipao sam u Sloveniji ED,pa u Austriji isto ED,nisam primetio nista specijalno,ista potrosnja,iste perfomanse,doduse u pitanju je TDI koji moze da ide i na biogorivo... Mislim da je problem i do glave. Prvi bih napisao da ima neke razlike koja moze da se primeti,ali nema. A idem na put po Evropi min.1 x u 2 meseca.

Kapetan Mikula Mali

pre 7 godina

Već godinama pri korišćenju dizela u Grčkoj i Makedoniji moj auto troši manje za 30% i mirnije radi, a cene kod nas su veće i do 50%. Da li treba dalje komentarisati??

bax

pre 7 godina

Prosle vodine isao u Grcku preko Bugarske, kod nas sipao Ultra D na NIS-u, a namo najjaci euro diesel na Shall-u. Skoro nikakve razlike nije bilo, cak mi se cinilo da je shall-ov potrosio 0.1-0.2l vise, no, to mogu pripisati i stilu voznje

Neprilagođen

pre 7 godina

Ovo naravno nema veze sa životom. Proputovao sam dobrim autom pola Evrope i nikakve razlike nema u ponašanju automobila. Ne mogu da govorim o kvalitetu goriva, ali to da se razlika vidi u samom ponašanju auta je mit i klasičan placebo. Gorivo sipam isključivo na OMV, NIS i ponekad Lukoil. Nisam nikada sipao gorivo na nekim pumpama za koje nikad nisam čuo.

Verovatno ako sipaš gorivo na nekoj pumpi koja ima razne "additive" u vidu soka od cvekle ili čega sličnog, onda nema pomoći...

Bojan

pre 7 godina

Najsmesnije je to sto nasa najveca kompanija najvise krade goriva vozacima,a o njenom kvalitetu goriva nesmem ni da pricam jer saznanje da sa gorivom koje sipam bilo gde u regionu predjem najmanje 20 % vise kilometara i auto se ponasa neuporedivi bolje! Naravno pricam o NIS-u

Buduci Alfista

pre 7 godina

@medo

ja sam do skora iskljucivo na EKO i ponakada na MOL ...vremenom mi se cinilo da mi auto vise trosi nego ranije....pa igrom slucaja jednom napunim auto na NIS pumi i auto mi je manje trosio ...od tada sipam samo na NIS...

DC

pre 7 godina

S vremena na vreme dodjem u Srbiju autom koji ne moze da koristi benzin ispod 98 oktana. Kako u Srbiji, tako i u inostranstvu tocim samo na velikim pumpama renomiranih proizvodjaca. Za mene razlika u kvalitetu ne postoji. Pricam sa rodjakom koji vozi moderan dizel i s njime dolazi u Srbiju nesto cesce - ponekad i vise puta godisnje. Ni on ne smatra da je srpsko gorivo losijeg kvaliteta. Velika razlika je postojala pre recimo nekih desetak godina pa mozda i do pre 5-6, kada se kod benzinca moglo ocekivati da osetno losije vuce i vise trosi a kod dizela i da dodje do velikih kvarova. Danas to u najvecoj meri vise nije tako.

E sad, jedna stvar koja je jako bitna je cistoca i kvalitet tankova u kojima se gorivo drzi na pumpama. Pitanje je koliko cesto se oni u potpunosti prazne i ispiraju i koliko dobro njihovi poklopci dihtuju, sto je posebno bitno kod dizela koji je higroskopan odn upija vodu iz vazduha, a kao sto znamo, voda u dizelu moze da napravi skupe kvarove. Medjutim to je problem koji zavisi od pumpe do pumpe i javlja se i na zapadu a jedna od preventiva je tocenje samo na velikim i renomiranim pumpama gde bi trebalo da postoji ucestalija kontrola od samog proizvodjaca.

Jos jedno: ako vidite da je kamion upravo isporucio novu zalihu goriva, ne tocite tu taj dan. Velika je sansa da je tokom sipanja goriva iz kamiona ono podiglo sve ono sto se normalno stalozi na dnu tanka za skladistenje i treba vise sati da se sve to ponovo slegne na dno.

no name

pre 7 godina

Vozim Octaviu, 2.0 TDI
prema servisnoj knjižici, interval servisiranja je 30.000 km
prema zvaničnom distributeru, i uslovima garancije u Srbiji - 15.000 km, uz objašnjenje - gorivo je lošijeg kvaliteta...
treba li dalje?

Bojan

pre 7 godina

Odem na Eko pumpu u Skojevskom naselju u Beogradu, vidim cisterne "Knez petrol" istacu gorivo, okrenem auto i odem na drugu.
Oni ce reci, Knez petrol nam je samo prevoznik a ja im kazem, Eko je velika firma i nemoguce je da vi nemate svoje cisterne za prevoz.
Jednom sam i sipao tamo a auto mi trosio bukvalno 70% vise ali bukvalno.
Eto, spomenuo sam imena, neka se zna!
Samo da podsetim, Knez petrol je onaj mešetar koji je opljackao drzavu na mešetarenju sa Kosovom a i B92 i Insider su pričali o njemu.

AlexBgd

pre 7 godina

Pošto često putujem mogu da kažem da sam uveren u razlike. Gorivo je jeftinije u Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Danskoj, Bosni.
(32k...)
U sve mogu da poverujem ali da je u Danskoj jeftiniji dizel nego u Srbiji! Pa Švedskoj sam plaćao dizel skoro 2 eura, svaki put ljubim tlo Nemačke kad se vraćam, a da u Danskoj bude manje od 1.15 eura, teško da mogu da poverujem.
Dajte ljudi malo, ne preterujte!

Carrera

pre 7 godina

Nisu mi jasni ovi botovi. Godisnje predjem put Krusevac Zürich 4-5 puta i znam koja je razlika i u kvalitetu goriva u ceni goriva i putarinama. Da neko toliko na svoju stetu stiti ovu lopovsku drzavu nije mi jasno. Decu svoju bi botovi prodali za interes Vucica i Rusije.

miki

pre 7 godina

makedonski i grčki evro dizel su za klasu bolji od našeg. prosečno mi troši 6,5l na 100km našeg dizel ultra na NISovim pumpama, a mkd i grčki 5,5 l na 100km. Donekle vadi stvar najnoviji G drive dizel na Gazprom pumpama ga samo ima i sa njim je oko 5,7l na 100km..sve pri sličnim uslovima vožnje..i za G drive moram iz Vršca u Pančevo što je tričavih 70km..

Aaaa

pre 7 godina

2014 sam iz Danske isao sa prijateljima u dizel autu kome je bord pokazivao prosecnu, a ne trenutnu potrosnju. Isli smo preko Nemacke, Holandije, Francuske, Svajcarske, italije, slovenije, Hrvatske nekih 12 dana turisticki i sipali na raznim pumpama. Bord je uvek pokazivao 5.7-5.8 L. Cim sno usli u Srbiju napunili smo gorivo i posle deset km je na bordu pisali 6.8L. I glupom dosta, a kamoli pametnom.
(mup, 18. oktobar 2016 19:04)

Druže, vrlo je logično da kada resetuješ bord, on nakon 10 km pređenog puta pokazuje prosečnu potrošnju od 6,8 litara, možda i više i nema veze sa kvalitetom goriva. A isto tako je logično da prosečna potrošnja merena na 3-4 hiljade km bude tih 5,7 litara.
E sad, ako si hteo da kažeš da je automobil podigao prosek za 1l nakon 10km puta u Srbiji, a da niste resetovali bord, e to je već ozbiljna gl.post!
Znaš li koliko je morao da potroši goriva za tih 10km, da bi podigao prosek za 1l u odnosu kilometražu koju ste prešli - 30 litara! (300 na 100km)

Kraljevčanin

pre 7 godina

Zivim u Francuskoj manje od dve godine. Za to vreme sam nekoliko puta dolazio kolima u Srbiju. Racunica mi je prosta. Imam 1.600km. Napunim u Strazburu, pa ponovo ili na izlazu iz Austrije ili kad udjem u Madjarsku. Dodjem u Kraljevo i ostane mi 1/4 rezervoara. Krenemo nazad, natankam pun u Kraljevu, pa ponovo u Madjarskoj znatno pre Austrije jer sam debelo usao u rezervu, pa onda u Nemackoj moram ponovo jer nemam dovoljno do kuce. Jel treba bolja racunica?

Pauly Ester

pre 7 godina

Kada putujem u Austriju sa našim dizelom na 100 km je potrošnja 6,8 l. U povratku sa austrijskim dizelom 5,9/6 l. Ne znam zbog čega je tako ali verovatno i gorivo igra ulogu.

dejan

pre 7 godina

Da ne ispadne da reklamiram, dizel sipam samo u mol-u, po preporuci mehanicara. Na svakih 200 litara goriva sipam jedan put sipam aditiv za ciscenje dizni common rail sistema wynns, prodaju ih na pumpi. Presao 320.000 za 6 godina, nijedan kvar na motoru nisam imao niti ikakvu intervenciju, ne racunajuci servise. Kao neko ko putuju cesto u inostranstvo, po celoj EU, mogu da primetim da se do pre par godina primecivala razlika u radu motora i potrosnji kadasipam u Nemackoj, Belgiji, pa cak i u Bosni. U zadnje vreme i ne vidim neku razliku. Pozdrav

32K

pre 7 godina

Pošto često putujem mogu da kažem da sam uveren u razlike. Gorivo je jeftinije u Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Danskoj, Bosni...letos do Mađarske sa domaćim dizelom potrošnja 5.6-6.0 na autoputu, odlično! Napunim na Šel pumpi za povratak...3.8 ! ! ! Kažem ženi-pali kameru i snimaj bord jer mi niko živi neće poverovati. Inače vozim Bmw 320d, a u tom trenutku sam se osečao kao da vozim 1.5 dci na steroidima. Malo troši a kako pipnem papučicu on grize asfalt. Čak sam jedno vreme donosio i račune sa pumpi po Evropi da pokažem ljudima koliko nas DERU ! ! !

Mile

pre 7 godina

U to da je gorivo lošijeg kvaliteta kod nas, uverio sam se kad sam vozio Volvo D5 i sipao dizel u Hrvatskoj i sad kad sipam plin u 2.5T. Naš plin nema snage da auto povuče kod ubrzamja, pogotovo kad ti treba, a motor je 210ks, kompjuter ga sam vrati na benzin dok kod hrvatskog plina neme tih problema i nekih 10-15 više pređem. Sipam od čepa do čepa. Lopovi mogu da imaju i desetostruku kontrolu, kvalitet je loš.

Prim.prev.

pre 7 godina

Tek kupio polovnu "Toyotu" i odem u "Vero" na Konjarniku. Parkiram se u garaži, obavim kupovinu, vratim se a ispod automobila lokva. Pipnem prstom, nije ulje. Šta li je, majku mu? Otišao mi lonac pomislim ili izduvna grana pa pravo kod auspuh majstora u Gospodara Vučića. Čovek mi tamo lepo objasni da je sve u redu. "Toyata" ima sistem koji odvaja vodu iz goriva i zato se napravila lokva. "Pa, koliko ima vode u tom gorivu", pitam sa nevericom? A majstor odgovara: "Pa, eto vidite, gospodine."

:-)

pre 7 godina

imam jednu pricu koja nije mozda vezana za text u potpunosti ali meni je jako draga... tice se goriva. imao sam srecu u zivotu da se jedno jutro probudim u svajcarskoj I da taj dan idem da se provozam po alpima pa sutra kuci. stanem na shelovu pumpu I kazem naturalizovanom svajcarcu, petrol, full. kaze on which one? kazem ja kroz salu: I don't know, I dont have shell petrol stations in my country. kaze on where you are from I gleda u tablice. nastavlja, a ha you should try shell v-power petrol. you - fly kaze baja. vidim da je malo skuplji I kazem aj nema veze, sipaj. platim, krenem dalje I zaboravim ceo dogadjaj. medjutim, posle nekoliko km auto pocinje na autoputu sam da ubrzava. drzim gas na 110 on se sam popne na 120-125. moram da popustam gas. shvatim da je zbog goriva. auto je bukvalno prodisao. sledeca scena ja u alpima I moj mali 16v benzinac. kakav porse, kakav ferari, to ubrzanje I taj zvuk cu pamtiti dok sam ziv.. tako mu je leglo to gorivo da to vise nigde I nikad nisam doziveo. nakon toga, dizele koje obozavam gledam drugim ocima.

2-takt

pre 7 godina

svasta se ovde moze procitati,ljudi veruju ako godinu dana sipaju neko smece od goriva pa onda jednom nalete na shell ili bp da auto odmah bolje ide - zaboravi,to je samo u glavi;)

YIFY

pre 7 godina

Automobili kod nas (MNE-SRB...) vise trose jer se u gorivu/nafti nalaze odredjene kolicine vode i da bi motor mogao da funkcionise tj sagorijeva gorivo kako trb on samim time i mora vise goriva/nafte da uspricava jer mu fali kolicina goriva kolika je predvidjena sa normalan rad upravo zbog procenta vode.

Na najmodernijim automobilima kad smo radili u BMW-ov servis emisiju (radim u medijima) na kompjuter od BMW X6 jasno je pokazivalo da ima vode u gorivu i zbog toga je naravno auto star god dana otisao na skupocjeni servis.

U pitanju je CG! (naravno to se nije moglo objaviti u emisiji)

Takodje kod nas Mercedesi imaju masovno problem sa gorivom i 60% novih zavrsi na servisu.

Zoran

pre 7 godina

Zadnjih 10 godina redovno vozim na relaciji BG-Ljubljana, BG-Bec ili veci gradovi u okruzenju. Promenio sam dva automobila, oba dizel 2.0. Potrosnja sa nasim gorivom 7.1l (NIS Petrol), u povratku sipam ili na Petrol pumpama ili na Shell-u i tada je potrosnja uvek niza za 1l. Isti uslovi voznje, tempomat na autoputu, tezina kola ista kao i vremenski uslovi ..Ruku na srce nikad nisam imao problem sa diznama ili da sam morao na servis. Samo redovno odrzavanje, prvi auto 250 000 km bez i jednog kvara, drugi je tek stigao na 100 000 km .. Mislim da NIS, MOL i OMV vode racuna o cistoci goriva bar na velikim pumpama, ali je problem u kvalitetu samog goriva..

Igor

pre 7 godina

Do pre 2-3 godine, pre nego sto su uveli markiranje, svaki put kad sipam do cepa (dizel) pravila se tolika pena da je to cudo jedno. Pritisnem pistolj, cekam da iskljuci, a posto volim da je do cepa ono bas do cepa onda cekam da se pena slegne pa opet. I tako po nekoliko puta a na 'sleganje' pene cekao sam i po nekoliko minuta. Ukupno, dok gorivo dodje bas do vrha znalo je da prodje i 10-15 minuta. Od prvog prekida pistolja do cepa je bilo moguce dosipati i preko 5l goriva, kako kad.
Od prosle godine, bas kada su uveli markiranje situacija se drasticno promenila na svim pumpama. Opali pistolj, sacekam 10tak sekundi i dolivam dalje. Sve ukupno od opaljivanja pistolja max 1 minut. Posle prvog prekida tocenja sada je moguce doliti ispod tek ispod 1 litra.
Naravoucenije, zakon im je tada dozvoljavao i apsolutno svi su nesto muljali s gorivom, bas svi. Sada toga nema, ali zakon dozvoljava druge stvari i svi koriste te druge stvari. I tako od zakona do zakona.

Over And Out

pre 7 godina

Kakav članak! Otkrivena rupa na saksiji!
Zbog Lošeg goriva u Srbiji, svaki automobil, u proseku, troši 20% više benzina. To je lako proverljiva činjenica za svakog vozača koji putuje kolima u inostranstvo.
Veća potrošnja goriva = veća prodaja derivata nafte od strane rafinerije na tržištu.
Veća potrošnja goriva = direktno zavlačenje ruke u džep potrošača, jer ti se automatski cena benzina podiže za oko 20% jer ti je toliko potrebno više goriva da predješ odredjeni put. (100km za 10l, ili 100km za 12l)
Veća potrošnja goriva = više novca od akciza u budžetu Srbije.
Veća potrošnja goriva = više novca privatnim pumpama.
Dakle, "lanac" je nahranjen na uštrb krajnjeg potrošača.
U Italiji je jedna od najjačih organizacija tzv "vozačka partija" kako je zovu. Bez saglasnosti udruženja ne može da se podižu cene osiguranja, cene putarina, cene benzina, da se donose zakoni koji se tiču bezbednosti saobraćaja, podižu cene kazni....imaju sedište u svakom gradu i direktno govore svom članstvu da na izborima glasaju za onu političku opciju koja vodi računa o pravima i potrebama vozača.
A u Srbiji ima preko 2 miliona vozača i vozila...
Jel' smo ljudi, ili ovce?

Dikh tu kava

pre 7 godina

(pera, 18. oktobar 2016 11:17)

Istini za volju, vozim nov, privatni automobil, održavam ga redovno isključivo u ovlašćenom servisu, i koliko piše u servisnoj knjižici da se radi servis (20.000 km ili jednom godišnje), na toliko ga i radim, i na toliko mi traže da ga radim u servisu. Dakle, kad se hoće, može i pošteno. A iz komentara vidimo da može i nepošteno. To je poenta. Ali je svakako dragocena informacija. Još da saznamo koji to servis tako radi, pa da ga elegantno precrtamo. A ja mogu da radim servis i na 5000 km, ali čemu. Ako je fabrika propisala toliko i toliko, radiću ga na toliko i toliko. Da ne misli neko ako ga radim na 30.000, pa mi se ne daj bože nešto desi, a servis odbije da mi popravi jer nisam radio na 15.000, da će uspeti da dokažu u sudskom sporu da je gorivo "lošije" i da mi se zbog toga auto pokvario? Samo u snu. Svako dobro..

milan 26

pre 7 godina

Ova tema je tako siroka i obilna da covek ne zne odakle da krene i da li je sposoban da komentarim zatvori krug. Gorivo je odvratno lose, a dragi Vucic mu dize cenu, u proseku za 3 din ide gore ovih dana. Kada je gorivo u celoj Evropi i svetu pojeftinilo zbog pada cene nafte barela, upola, svi su spustili cene a mi ostali na starima. A trosimo smece od gorivo, ja mislim sa Kosovom i Albanijom najgore u Evropi. Tamo je barem jeftinije. Sada se javlja pitanje sipanje aditiva, kao nuzna pomoc za ovako lose gorivo. To je dobra stvar, i ako bih imao nova kola sipao bih od samog pocetka, na svakih 5000km, koliko vec pise. Nuzno je resenje ali jako dobro. ima jako dobrih, americki, malo skuplja vatijanta wynns, i jeftinija varijanta, nista losija, Stp, kao i luqoi moly, ... E sad postoje i oni aditivi, cistaci kompletnog sistema za gorivo. Ciste se dizne, egr ventil, turbina, kod dizela, ... Ali postoji problem. Pogodicete opet razlog prljavo gorivo. Gorivo ostavlja mnogo mulja, trunja i prljavstine u. rezervoaru. kada sipate taj aditiv ispirac, sipa se u rezervoar, on najeda sve i tako cisti. I on najede svu prljavstinu u rezervoaru i pogura je zajedno sa svojim tokom i nagura je ventile i ceo sistem. i onda ae napravi kontra efekat. Naravno taj ispirac najede tu prljavstinu posle, ali pitanje je da li svu. itd... a drugi tipovi aditiva su dobra stvar. dati 700 din za 5000 km je jako malo a mnogo korisno.

Zoran

pre 7 godina

Odrađeno čišćenje benzinskih dizni i pranje rezervoara od mulja (?!) pre 6 meseci. Gorivo sipano samo na tri pumpe u Beogradu - NIS/GASPROM kod "Sava centra", na Autokomandi i na Trošarini...Pre dva dana ponovo ista situacija - zapušene dizne i mulj (?!) u rezervoaru - toliko o kvalitetu goriva u Srbiji, hvala na pažnji...

Nemo

pre 7 godina

Meni je pre neku godinu zaledio evrodizel. Evrodizel. Zaledio. Gorivo koje ne bi smelo da ledi. I onda su mi rekli da kupim aditiv, i da sipam u gorivo koje ne bi smelo da ledi - da ne bi zaledilo.

Miki

pre 7 godina

Vozim Mercedes benzinca i u Srbiji auto troši više goriva (kompjuter to registruje). Kada sam bio u Štutgartu na servisu, kompjuter je registrovao u decembru VODU u gorivu. Kontrola goriva je kod nas sigurno moguća ali to DRŽAVA NEĆE!

Jovan

pre 7 godina

Vozim Octaviu, 2.0 TDI
prema servisnoj knjižici, interval servisiranja je 30.000 km
prema zvaničnom distributeru, i uslovima garancije u Srbiji - 15.000 km, uz objašnjenje - gorivo je lošijeg kvaliteta...
treba li dalje?
(no name, 18. oktobar 2016 09:54)

Ista stvar u Renou, a kad im kažem da mi atuo pokazuje potrošnju ispod onoga što je fabrika propisala i da je sumanuta priča o tome da je gorivo toliko loše onda mi kažu da su rekli da je mala zemlja i da se auto česo pali-gasi da bi se vozio, kao prelaze se male razdaljine. Mislim, šio mi ga Đurica!
Do kraja će da nam govore i da je vazduh u gimama loš pamora ranije servis!
Ako mi auto pokazuje malu potrošnju kako je onda moguće da je gorivo loše? Tu ja ne vidim logiku!

AlexBgd

pre 7 godina

@no name
To su samo izgovori zvaničnog uvoznika, da ti naplate uslugu duplo.
Ne vidim kakve veze ima servisni interval sa kvalitetom goriva, menjaju sevfilteri i ulje. Jedino moguće objašnjenje je zbog filtera goriva, što je glupo, jer je interval zamene filtera za gorivo veći i ne menja se svakim redovnim servisom.

Kiblatore

pre 7 godina

Pa realno vizim mercedes 123 star 30god, taj auto moze da ide i na zejtin realno, al pored naseg dizela mora mali servis redovno! U bosni dok sam sipao loziku, manje trosi i ne prlja se, toliko o nasem gorivu!

memorija

pre 7 godina

(Mile, 18. oktobar 2016 11:29) Jako "cenim" frajere koji u masinu od 2500 cm3 i 210 ks sipaju plin...pa da je fabrika htela da razvija 210 ks sa plinom-ona bi ga ugradila. Fabrike hoce da prodaju sto vise kola, ako je koriscenje jeftinije, vise ce se kupovati i kola, ali opet ne ugradjuju plin. Razmislite zasto je garancija sa plinom kraca i kad ga ugradite kod prodavca pri kupovini. Potrosnja je relativna stvar, zavisi od vozaca, puta, vremena, gde se vozi i tako. Ali oko cene...u Bosni, konkretno u Srpskoj, je isto snabdevac Gazprom i cena je sad oko 100 din. Drzava isto dere i uzima akcize i opet 40 din razlike sa znatno manjim trzistem i manjim prometom derivata!? E kako to, znaju samo u Nemanjinoj, ali mi znamo zasto!!!

Gross

pre 7 godina

Ljudi ako vozite dizel sipajte Ultra D na NIS-u. Koliko toliko pristojno gorivo. Cak i od njega obican dizel u Austriji je bolji i auto trosi litar manje na 100km. Eko gorivo je katastrofa, toliko lose da auto dimi, izbegavati ako zelite da sačuvate motor. Na zalost nijedno nije kako treba. Ultra D nije savrsen, ali je najmanje zlo

NoName

pre 7 godina

A benzin na NIS pumpama proverava SGS Srbija. A sad vi vidite ko koga ovde tu vara da bi pustao lose gorivo. A ko zna sta jos taj SGS mulja, pa imamo sve lose. I ko zna sta sve lose i izvozimo.

Adam

pre 7 godina

Nike u Srbiji samo gorivo loseg kvaliteta... Preporodim se kad odemu Madjarsku po mesne preradjevine! Em bolje, em ukusnike, ej JEFTINIJE, sa sve njihovim porezima koji su deklarativno vece stope od nasih. A gorivo takodje. Kada sam pricao bratu koliko sam presao sa rezsrvoarom bugarskog dizela, nije hteo da mi veruje!

Dobrica

pre 7 godina

Kad sipam gorivo u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Makedoniji - auto se preporodi čim krenem s benzinske stanice. Lošem kvalitetu goriva na našim pumpama mora se stati na put, iz više razloga a pre svega finansijskih i to što auta imaju kraći vek trajanja i više se kvare. U tom smislu nadležne inspekcije i službe treba da odrade ono zašta su plaćene i da o tome polože račune i obaveste javnost!

poznavalac

pre 7 godina

U Srbiji je gorivo losijeg kvaliteta nego u Sloveniji, Madjarskoj i Hrvatskoj. To stoji. Ali zapalo mi je za oko koliko ljudi preteruju u procenama tog "loseg". Pisete velicine 20% - 30% - 50%, da li znate koliko je to? Ni ja ne sipam u Srbiji ali tvrditi ovolike iznose mi izgleda kao kafanska prica. Malo realnosti molim.

CG

pre 7 godina

Vozim na plin i kada sipam na Eko pumpi u Beogradu auto osjetno bolje vuče i predjem bar 40 km više u odnosu na to kada sipam na Eko pumpi u Crnoj Gori. Dakle, mi u Crnoj Gori imamo još lošije gorivo nego vi u Srbiji. Ali se kod vas bar s vremena na vrijeme potegne to pitanje a mi smo tako letargičan narod da bolje i ne zaslužujemo. Koliko je nivo ozbiljnosti prema ovoj temi govori i podatak da TNG kao pogonsko gorivo uopšte ne ulazi u sistem redovnog usklađivanja cijena goriva koje se obavlja na svakih 15 dana. Nikada mediji neće izvjestiti javnost o tome da li je TNG poskupio ili pojeftinio ili je na istom cjenovnom nivou. Zastidje. Mada kakvi smo kao ljudi i nacija bolje jednostavno ne zaslužujemo.

Mića

pre 7 godina

Barel nafte 140$ dizel u Srbiji 156 dinara...Barel nafte 30$ dizel u Srbiji 130 dinara...
Barel nafte 50$ dizel u Srbiji 144 dinara...
Ne daj Boze barel nafte 100$ dizel u Srbiji ????
Pritom najgore gorivo u Evropi,a najskuplje...Srpski standard!Srbija zemlja mogucnosti!

Putnik

pre 7 godina

Vec duze vreme, oko dve godine testiram dizel goriva na nasim pumpama, s obzirom da svaki dan predjem oko 100 km istog puta. Razlika u gorivu, kada je u pianju dizel je, pogodicete – velika. Za benzin ne znam, posto je NIS ekskluzivni distributer i nema uvoza benzina, dakle samo dizel moze da se uvozi – tako da benzin necu da komentarisem. Ali kada je dizel u pitanju, poslednje testiranje na uzorku od dva rezervoara, 120 litara, je bilo sledece: prvo sipanje G-drive dizela na Gazpromu u NS bilo u redu, nije bilo razlike izmedju ostalih pumpi, drugo sipanje katastrofa 120 km sam manje presao sa istim gorivom na istoj pumpi na istom pravcu voznje. Raspitao sam se i dobio informscije od poznanika da su slicno prolazili, dakle neki put je u redu, neki put ne. Gotovo svi vozaci znaju da kvalitetno gorivo ima Mol jer uvozi dizel i slovenacki Petrol sa gorivom Q max, isto gorivo koje toce u Sloveniji toce i u Srbiji ali je cena mnogo manja nego na Molu, a i nisam primetio razliku izmedju ova dva goriva. Dobro se pokazao ecto dizel na Lukoilu, iako mu je cena znatno visa nego na Petrolu. Mana Petrola je mali broj pumpi u Srbiji. A to mudro znanje da je napolju bolje gorivo, ne treba ici daleko primer u BiH, konkretno u Zvorniku Petrol toci Euro dizel 6, nema potrebe da pominjemo Madjarsku, Austriju...

arsuz

pre 7 godina

Ove godine sam tri puta dolazio u Srbiju iz Nemačke. Svaki put, ali svaki put kada sam sipao Dizel kod nas auto mi je trošio 1-1,5 litara više nego što troši u D.

Robi

pre 7 godina

Da se i ja ubacim,a posto sam u naftnoj struci-u ovom regionu najkvalitetnije gorivo imaju Mol pumpe,lpg i ostalo gorivo im se uvozi iz Madjarske. Koga zanima,najkvalitetnija goriva imaju Japan,Kanada,SAD,Nemacka,Madjarska i Austrija. Cuvajte vas auto,bilo da je star ili nov i tocite samo gorivo na poznatim i ozbiljnim pumpama. I nema efekta tocenje benzina od 100 ili 98 oktana,ako je motor projektovan za 95,to je nepotrebno. Dakle,na pravoj pumpi,sipati pravih 95 oktana sa aditivima. Molova rafinerija u Szaszhalombati je cudo tehnike i ulja su im vrhunska. Jedan deo goriva je i iz Rumunije,odlicne rafinerije imaju OMV i Lukoil. Dakle,ne zalite za dobar servis,u Srbiji ih ima,ne zalite kvalitetno ulje,i na kraju pazite gde tocite.

milan

pre 7 godina

Nedavno sam imao razgovor sa jednim predstavnikom velike Nemačke firme proizvođača svih vrsta kablova za razne svetske firme, kao Sony, Samsung, Bosch itd.. On kaže da kada ide kao zastupnik te firme u Rumuniju, Sloveniju ili Hrvatsku najčešće se završavaju prodajni razgovori za dva, tri maksimalno četiri sata i kada se radi o većim sumama u vrednosti i preko pola miliona evra, kod nas u Srbiji je jedan kupac zainteresovan za kablove u vrednosti od 250.000 evra i on dolazi sada već četvrti put u tri meseca da se ti kablovi testiraju kod nas dali zadovoljavaju kvalitet koji mi u Srbiji tražimo.
Drugi primer, kartončići za pakovanje kolača vredni oko 45.- Evra koji su poslati kao mustre po jedan od ukupno oko 12 kom. moraju da prođu analizu i carinu sa troškom koji za nikoga nisu isplativi samo za našu birokratiju.

AlexBgd

pre 7 godina

(AlexBgd, 18. oktobar 2016 11:34)
Očigledno u Danskoj nisi bio, jer da jesi znao bi da se tamo menja cena goriva tri (3) puta dnevno, ujutru, u podne i uveče. I ako imaju standard svi paze kad kupuju gorivo, znači u Januaru je dizel bio jeftiniji nego u Srbiji...

@(32k...)
Ko je rekao da je bio u Danskoj, rekao sam da nije moguće da je u Danskoj jeftinije gorivo nego u Srbiji i da to nije istina a ti si ovim komentarom to i potrvdio "jedino je jednom bilo jeftinije januarskog popodneva...".
Ako i dalje misliš da treba ovde da se pro.eravaš, imaš priliku da meni i mnogima u Srbiji dokažeš svoju tvrdnju, napiši ti nama lepo koja trenutna cena dizela u Danskoj, dizel u Srbiji je 1.15 eura.

Darko

pre 7 godina

Cena goriva je najveća u regionu, jel imamo „trostruku" inspekciju?!?, a imamo najgore gorivo u tom istom regionu?, jel ja nešto propuštam ovde?

Реалан

pre 7 godina

Последња два аутомобила које сам возио су дизели, и нисам приметио неку разлику у потрошњи или снази кад сипам овде или у иностранству, било је неких малих разлика у потрошњи али то бих пре приписао другачијим условима вожње (овде сипам на Еко пумпама). Међутим, ови што возе бензинце, кажу да се ту разлика доста више осети...

AlexBgd

pre 7 godina

O hrani mogu sa sigurnoscu da kazem da je visestruko boljeg kvaliteta, ukusnija i jeftinija skoro pa duplo, bar u Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, u Italiji nešto mnogo jeftinije a nešto skuplje, ali zato u gorivu nikada nisam primetio drastičnu razliku, a stalno vozim po inostranstvu.

vozac

pre 7 godina

Stanite ujutro pored auta koje trosi dizel i oseticete uzssan smrad toga nije bilo prosle i pretprosle godine.Jos samo i benzin da pocne smrdeti na pokvarena jaja kao pre.Toliko o kvalitetu.

vozac

pre 7 godina

Svojevremeno sam vozio suzuki ignis 2005 godiste do svajcarske i nazad par puta godisnje.. sa rezervoarom napunjenim u srbiji je prelazio 450km a napunjenim u svajcarskoj 600km...

Kakroth

pre 7 godina

Naša država je tužna bez obzira da li je u pitanju zdravstvo, školstvo, preduzetništvo ili zaštita potrošača. Uzimaju nam pare bez ikakve obaveze da Vam uzvrate protiv uslugom.

Inače sa gorivom nemam problema OMV MaxX Motion Diesel je identičan onome u Nemačkoj. Provereno pre par dana. Beograd-Regensburg 1068km sa jednim rezervoarom od 55l. Nema razlike, ovde sipao OMV Maxx Diesel. tamo Shell Power Diesel.

Srdjan

pre 7 godina

"Pisete velicine 20% - 30% - 50%, da li znate koliko je to?"

2 od 7 = skoro 30%. Kad idem na srpski benzin, pritom nema veze da li NIS 95 ili Gasprom 100, troši mi 9. Kad idem na slovenački, troši 7. Mereno na 130 kmh cruise control kroz Slavoniju, znači samo pravo ideš na praznom putu.

boris

pre 7 godina

Informacija iz prve ruke:
Kod nas kupujem jedno od najkvalitetnijih (i najskupljih) goriva (dizel je u pitanju). Svi forumi, prijatelji, informacije, kazu da je to kod nas jedno od najboljih 3. (Ne moram reci sta tacno, da ne ispadne da komentar zbog toga ne moze "u etar")
Odem u Nemacku, sipam na Shell pumpi.
Ovde predjem 800km
Tamo presao 970km

Ajd da me neko ubedi da verujem drzavi?

srki

pre 7 godina

problem je sto nemamo ISO standard i kvalitet.tek kad njega uvedemo imacemo i kvalitet goriva hrane i ostalih stvari sa skoro istom cenom ali daleko viseg kvaliteta..I nemojte molim vas pricati o nekim gorivima ajvarima i o bilo cemu i traziti kvalitet kad nas sistem dozvoljava te prevare oko kvaliteta..znaci drzava mora da prvo uvede sistem normi i k aliteta i onda ce uvoznici morati po tom kvalitetu da kupuju i po specifikaciji proizvoda..
vrlo je jednostavno jel da samo Iso kvalitet ..

branko

pre 7 godina

Nemam iskustva sa dizelom, ali imam sa plinom. Svakodnevno vozim istu relaciju, do posla i nazad, imam sreće da vozim suprotno od gužvi. Plin uvek sipam do vrha, čim mi se upali lampica za rezervu Uglavnom, situacija sa različitim pumpama i različitim plinom je sledeća (sipao sam više puta na svakoj pumpi da bih bio siguran koja ima najkvalitetniji plin kod nas: EKO pumpe 280-290 km, MBG 310-330 km, Europetrol 330-340 km, NIS 320-350 km (ovde dosta varira), Knez petrol 380 - 400 km.

U svojoj dugogodišnjoj vožnji na plin nisam nikad uspeo da pređem više od 400 km sa rezervoarom. Pre nekoliko meseci proveo sam neko vreme u Pragu i tamo sam sipao plin na prvoj pumpi kada mi je ponestalo goriva. Platio sam ga 11.99 kruna (što je oko 0.45€, odnosno oko 55 din.). Ceo rezervoar sam potrošio u gradskoj vožnji, po sličnim uslovima kao u Beogradu. I šta mislite koliko sam prešao? 480 km, što je 20% više nego što sam ikad prešao sa rezervoarom u Srbiji na pumpi na kojoj je po mom iskustvu najbolji plin.

Baxuz

pre 7 godina

Petrol, Mol i Lukoil su dobri (najmanje losi). Na ostalima sam prestao da tocim. Takodje razlika izmedju te tri kompanije i inostranstva nije tako velika kako sr ovde prica. Ovde ljudi toce na pumpi kod "Badze Robije" a onda u inostranstvu na shellu.

ns ja

pre 7 godina

S nepoverenjem sam u BiH sipao evro 5 dizel na NestroPetrol-u jer nisam dobacio do NIS-ove pumpe. Auto je išao osetno bolje! Nestro je nekakava ruska grupa takođe ako i NIS, ali izgleda da im je dizel boljeg kvaliteta. Imam godinu dana star automobil i uvek sipam gorivo na NIS-ovim pumpama (čak na uvek samo jednoj izuzev kada negde putujem) U CG samo na EKO pumpama, i tu je stvar slična kao kod nas, u Makedoniji je kaubojština i tamo veoma vodite računa gde sipate (dizel) ne da hoće lošije da ide nego automobil može i da vam stane !!

Срђ

pre 7 godina

Тачно је да је у иностранству гориво далеко квалитетније него код нас.
У Грчкој сам пре неколико година сипао еуро дизел на Шеловој пумпи.
Мотор је буквално "подивљао" у најпозитивнијем смислу речи.
Истовремено се потрошња горива смањила на нешто испод шест уз укључену климу.
Македонски бензин је такође доста квалитетан а цена упола мања него код нас.

dejan

pre 7 godina

@ DUX...od 2007 svakog leta putujem u Greece na more i uvek u oba pravca kupujem gorivo(punim rezervoar) na Makedonskim pumpama i moram da kazem da je njihovo gorivo sigurno bolje od vecine ako ne i od svih nasih "pumpadzija" iliti ponekih lopova koji jos uvek kradu na tocenju istog, kao da smo jos uvek u 19 veku.

Komša

pre 7 godina

Koliko puta ste pročitali da mi nemamo mogućnost provere kvaliteta namirnica koje uvozimo?Ne čuvamo zdravlje ljudi a da čuvamo kola?
Dodje mi prijatelj iz inostranstva kolima novije generacije.Kaže, mora na servis nešto mu nije u redu sa kolima - nije hteo da upali i lampice svetle.Posle upalio ali lempice i dalje upozoravaju.Rekoh mu da ide na servis- ali kad se vrati kući, da ne ide dva puta.Prljavo gorivo.
A ono za inostrano gorivo živa istina - natočim Šelovo i mučenik oživi.

S E R B O N

pre 7 godina

Tuzno je reci ali istina na svu ovu bedu mi sami sebe pljackamo. Ajde jedno pitanje ? sta mislite kako nas ljudi iz Evrope gledaju ? ko je kriv ? pustite politiku. ??????

no name

pre 7 godina

Druže,

nije ovo bahata odluka jednog distributera već sistemski izgovor skoro svih distributera u Srbiji. Neko je ovde pomenuo RENAULT/NISSAN, znam da je isto i u CITROENU, HONDI...

I misliš da se niko nije bunio?

Zaključak - omogućeno im je da zacrtaju svoja pravila, država ih ne dira... a mi plaćamo.
A ti, ako želiš, preuzmi da mi platiš sve neplanske troškove dok je auto u gaanciji i evo, odoh da ih otkačim i "pokrenem lavinu..."

Vozim Octaviu, 2.0 TDI
prema servisnoj knjižici, interval servisiranja je 30.000 km
prema zvaničnom distributeru, i uslovima garancije u Srbiji - 15.000 km, uz objašnjenje - gorivo je lošijeg kvaliteta...
treba li dalje?
(no name, 18. oktobar 2016 09:54)

Ne ulazeći u pitanje kvaliteta ovim putem, samo zdravorazumski - 15.000 km je duplo kraće od 30.000 km, što bi moglo da znači da ćeš duplo brže na redovan servis, koji, gle čuda, nije besplatan, te duplo brže donosi profit serviseru, koji ovako igra na sigurno, koristeći žvaku o lošem gorivu, znajući da vlada takvo mišljenje u narodu i da prilično teško može da se dokaže.. :)

Veruj, ovde nikako nema altruizma prema tebi i tvojim kolima, već je u pitanju isključivo oportunizam servisera, čak bih rekao i zla namera..

boban

pre 7 godina

Razlog je sto je sprega strasna.
Preliva se iz kriminala u politiku, sport, privredu, pa natrag.
Pa mixanje i muckanje.
Ko nije u semi taj samo placa 40-50% skuplje sve sto je na trzistu.
Pa vidite samo nekretnine.
Bolje da nam upravlja strogi Nemac nego pokvareni Srbin.
Pritom mislim da je to patriotski stav.

Ivan

pre 7 godina

Samo jako naivni misle da Srbija slučajno nema laboratorij za ispitivanje kvalitete goriva. Ako i nema, imaju sve zemlje u okruženju pa se pošalju uzorci. Nije to nikakva cijena niti financijski trošak za državu.
Ali kada znate tko je kupio sve rafinerije u Srbiji i tko ima monopol na snabdjevanje tržišta onda znate zašto nema kontrole. Takvo stanje će potrajati do ulaska u EU. Pa sada znate i zašto nećete uskoro u EU iako su nekima puna usta EU. Dok god niste u EU netko zgrće ogromne pare. Kada uđete u EU gorivo mora biti daleko bolje kvalitete (čitaj: treba ugraditi pročistač za odsumporavanje nafte koji puno košta i proizvodnja takvog goriva je skuplja - dvostruko poskupljenje za proizvođača).

Tako se vama servira da Srbija nema novaca, a u stvari se štite nečji financijski interesi preko vaših leđa. Strogo kontrolirana anarhija.

Argonaut

pre 7 godina

Kod nas uvek sipam premium benzin i diesel i navikao sam na odziv i potrosnju automobila.
Kada sam nedavno bio u Madjarskoj, sipao sam na MOL pumpi njihov obican euro diesel jer ta mala pumpa nije imala nista bolje. Prosto nisam mogao da verujem kako je auto poceo da vuce i motor lepo da radi, kao da sam mu sipao kerozin?!
Toliko o kvalitetu nase paprene nafte. Majstorima lepo, a budzet nikad puniji. E pa nemoze i jare i pare.

pera

pre 7 godina

@diht tu kava
nisi u pravu,to je pitanje zdravog razuma. Ako je sluzbeni auto sta te briga,menjaj ga na 30000. Ali ako je tvoj auto i ako zelis da te sluzi vise godina bar ces menjati samo ulje i filter ulja na 15000,bilo to u ovlascenom ili drugom servisu. A vidi se po tvom komentaru da mi u Srbiji vozila ne odrzavamo,vec popravljamo.

nenad 12

pre 7 godina

Sreća pa nam je Bosna blizi, gorivo istog kvaliteta, a 30% jeftinija...
(b, 18. oktobar 2016 10:55)

Kamo sreće da je istog kvaliteta -
u Bosni je kvalitetnije!!!!!

M

pre 7 godina

Nasa drzava kao da ne zeli da preduzme mere kako bi kvalitet goriva bio zadovoljavajuci. Drugim recima - sve sto drzava radi, radi tako da nista ne uradi. U SAT reviji su pisali clanke o formiranju nekih agencija koje kontrolisu pumpe, mnogo cesce i rigoroznije nego do skoro, ali se rezultati provere nigde ne objavljuju javno sto otvara prostor za muljanje i korupciju. Ukoliko se potrosacu dogodi da sipa lose gorivo, on i dalje to ne moze da dokaze, sem da o svom trosku istoci gorivo iz rezervoara i odnese npr. u Jugoinspekt pa onda tuzi naftnu kompaniju ako je u pravu. Inace, veoma je lako uzeti uzorke sa svih pumpi u gradu, i nekih iz okruzenja, uraditi analizu i javno objaviti podatke. Zasto se to ne uradi? Jedini odgovor je zato sto se od gradjana nesto krije, a to nesto je los kvalitet goriva.

vozač

pre 7 godina

"...tvrdi Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompnija Srbije (UNKS)."
Odoh maločas na sajt UNKS i videh da je Naftna indstrija Srbije u statusu POSMATRAČA?!
To mu dođe kao: "Igrajte se deco, ja vas posmatram..." :)
I kakve, BRE, mi potrošači imamo koristi od tog UNKS?!

zex

pre 7 godina

ne ide drzavi u korist da auto manje trosi... kakvi su, donece zakon da svako mora da ima rupicu u rezervoaru i da, kroz nju, mora da curi gorivo...

Aleksandar

pre 7 godina

Nigde skupljeg a losijeg dizela kao u Srbiji. U MK i BiH je jeftiniji za oko 40 din a bolji 50%. Zato skoro niko u tranzitu i ne sipa gorivo u Srbiji.

Mufljuz

pre 7 godina

Ovde su spomenut los kvalitet benzina i dizela. Sta je sa TNG-om? Tu se kvalitetom igra vec u rafineriji (odnos butana i propana). Grcki TNG je skuplji od naseg nekih 20% (0,699€ po litru). Ali kada se uporedi njihov kvalitet sa nasim i koliko se prelazi km sa istom kolicinom gasa dolazimo do rezultata da je njhov ipak jevtiniji od naseg.

gile

pre 7 godina

Mene interesuje da li ovo neko od nadleznih cita?! Covek je izneo niz cinjenica koje ukazuju na cist kriminal :

“Mi, nažalost, nemamo nikakvu kontrolu kvaliteta goriva”, kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

“Jedino što možemo da kontrolišemo, jer nemamo odgovarajuće laboratorije, jeste oktanska vrednost goriva na pumpama. To, naravno, nije ni izbliza dovoljno, pa naši sugrađani sa pravom sumnjaju u kvalitet onog što kupuju”,

"Kupujući litru dizela vozači plaćaju oko 75 dinara akcizu i PDV, iz čega se, pored ostalog, finansira veoma složen "trostruki" sistem inspekcijskog nadzora."

Ukoliko gledate emisiju SAT unazad nekoliko godina, znate da se maltene u svakoj drugoj emisiji prica o strogoj kontroli goriva,cestom uzorkovanju, zalaganju inspekcije. Snimaju kako muckaju epruvetice...a ono u stvari cisto obmanjivanje javnosti!!!

Podrzavam maksimalno price da je u svakoj okolnoj zemlji gorivo kvalitetnije nego kod nas!

Dikh tu kava

pre 7 godina

Vozim Octaviu, 2.0 TDI
prema servisnoj knjižici, interval servisiranja je 30.000 km
prema zvaničnom distributeru, i uslovima garancije u Srbiji - 15.000 km, uz objašnjenje - gorivo je lošijeg kvaliteta...
treba li dalje?
(no name, 18. oktobar 2016 09:54)

Ne ulazeći u pitanje kvaliteta ovim putem, samo zdravorazumski - 15.000 km je duplo kraće od 30.000 km, što bi moglo da znači da ćeš duplo brže na redovan servis, koji, gle čuda, nije besplatan, te duplo brže donosi profit serviseru, koji ovako igra na sigurno, koristeći žvaku o lošem gorivu, znajući da vlada takvo mišljenje u narodu i da prilično teško može da se dokaže.. :)

Veruj, ovde nikako nema altruizma prema tebi i tvojim kolima, već je u pitanju isključivo oportunizam servisera, čak bih rekao i zla namera..

teofil

pre 7 godina

Kakav bre sverc i siva zona... gluposti... gorivo je loseg kvaliteta uopste... drugo zar drzava ne vrsi markiranje goriva... koliko se secam Zoranica je potpisala ugovor vredan desetine miliona evra za markiranje goriva, a sad kazete da je beskorisno... ceo zivot tocim gorivo na OMV ili Gasprom pumpama... uvek planiram da predjem granicu sa skoro praznim rezervoarom da bi preko kupio gorivo...potrosnja pada u proseku za 1 litar na 100km (vozim skodu oktaviju 2.0tdi automatik)... pa vi racunajte koliko nas proizvodjaci i drzava zajedno kradu...

stefan

pre 7 godina

Ja sam skoro bio sa kolegom u Bosni i kad smo presli granicu na njihovim pumpama je 1L benzina 100 dinara secam se da smo za 3000 sipali ravno 30 litara. A sad nek udaraju minuse pumpadzije i botovi.

epox

pre 7 godina

Dokazano mnogo puta,i kada idem u Bosnu i u Hrvatsku,osetna je razlika predjenih kilometara i snage motora svaki put kada sam sipao pun rezervoar kod komsija u odnosu na pun rezervorar sipan na nasim pumpama..

Objavite komentar - činjenice!!

pre 7 godina

“Jedino što možemo da kontrolišemo, jer nemamo odgovarajuće laboratorije, jeste oktanska vrednost goriva na pumpama. To, naravno, nije ni izbliza dovoljno, pa naši sugrađani sa pravom sumnjaju u kvalitet onog što kupuju”, kaže on.

Sram te bilo g-dine Papović, ili ste masno slagali ili ste kompletni duduk, ne znam šta je gore od toga.
U sred Novog Sada se nalazi Jugoinspekt koji se bavi kontrolom gotovo svega "od igle do lokomotive", i to u okviru AKREDITOVANIH laboratorija od strane ATS-a ako uopšte znate šta to znači!

A ako baš niste znali evo i linka (str. 15)
http://www.juins.rs/akreditacije-files/akreditacija-kontrolna-organizacija-nafta-rude-i-hemija.pdf


Inače brat mi radi u jednom ogromnom servisu automobila, da ga ne reklamiram sad, i baaaš dosta putuje. Kaže ubedljivo najgore imamo gorivo, gore čak i od MKD. Šta sve ostaje u motoru od njega bolje da i ne znamo...

I zato APSOLUTNO podržavam svakog ko može da toči van Srbije, em jeftinije em kvalitetnije!

Sale

pre 7 godina

Vozim BMW i servisni interval je na 30000. Ako mi spomenu lose gorivo morace da mi donesu nalaz da je stvarno lose. Sipam iskljucivo na OMV i PETROL pumpama.

32K

pre 7 godina

(AlexBgd, 18. oktobar 2016 11:34)
Očigledno u Danskoj nisi bio, jer da jesi znao bi da se tamo menja cena goriva tri (3) puta dnevno, ujutru, u podne i uveče. I ako imaju standard svi paze kad kupuju gorivo, znači u Januaru je dizel bio jeftiniji nego u Srbiji a inače je dizel jefitini od benzina, samo je kod nas obrnuto. Mogao bi da pišem šta je još sve jeftinije u toj Danskoj (meso,mleko,garderoba...) ali nije to tema. Ljudi, otvorite oči, treba ih pritiskati jer ako se ne bunimo ode koža sa leđa!!! Zaboravih da stavim i Rusiju, mada oni imaju izvore nafte i gasa pa je normalno da je jeftino gorivo, oni se još žale što im je gorivo oko 1 dolara.

gandalf

pre 7 godina

Pitajte moje dizne...provera jedne 10 evra...servis jedne 100 evra...dve trebale da se repariraju...240 evra...zbog vode u dizel gorivu...ma znaju bolje strucnjaci!!!

vlad

pre 7 godina

Ceo članak je pisan čudno. Kako da se kontrolom rezervoara u vozilima poboljša kvalitet goriva. To je u najmanju ruku glupost. Primer: Kupiš gorivo na pumpi, sve legalno. Zaustave vas na ulici i kontrolom utvrde da u rezervoaru nije odgovarajuće gorivo i spakuju vam prijavu kao vrata (srećni ste ako vam ne zaplene auto).
Gospodu uopšte ne interesuje što je gorivo kupljeno na legalnoj pumpi. Tako će za krađu da plati običan građanin a pokvaren pumpadžija se lepo "opere".
Po običaju, u ovoj našoj Srbiji sve visoki "Megatrend" stručnjaci kroje ove naopake zakone. Takvih primera je milion. U stvari, iznenadim se kada vidim neki normalan zakon ili odluku koja zaista čuva sigurnost građana i imovine a nije namenjena beskrupuloznom stanju tih istih građana.

dzoni

pre 7 godina

Vec godinu dana iskljucivo kupujem u Republici Srpskoj i ako sam 130 km od granice ..idem jednom mesecno ..napunim rezervoar dizelom ..uglavnom mi stane oko 50-55 litra (prima 72 ukupno) i sipam jos 40 litra u kanticu ..em se malo prosetam i navozim za dzabe jer i cak kad odbijem put u plusu sam oko 2500 dinara u odnosu da sam kupio ovde..ali tamo i kupim svasta nesto a sve jeftinije dosta pa me usteda izadje oko 4000 dinara..za moj mesecni budzet znaci mnogo a cak ni dinar da ne ustedim radio bi to i iz principa jer ne zelim da finansiram lopovsku drzavu ,MMF i strane "investitore" sa nasim parama koje otimaju sa 80 dinara akcizom i PDVom po litru plus svake godine registracije plus preskupe putarine u zemlji gde su 300 eura plate

Rhyzm

pre 7 godina

@garavi

Apsolutno tacno. Naravno kada se radi o kupovini kod "zvanicnih distributera", ko je jednom dosao do komada bele tehnike na primer, radjene za svajcarsko ili nemacko trziste zna o cemu govorimo. Ali da se budi svest kod naroda da nas skupo varaju i utrpavaju nam djubre, nazalost ne bih rekao...

Nemanja

pre 7 godina

Koliko ja znam Jugoinspekt ima vrhunsku laboratoriju za analizu sirove nafte i goriva, ali izgleda da je državi preskupo da plaća analize goriva od akcize koju plaćamo svakim litrom.

nenad

pre 7 godina

problem je u zakonu o kvalitetu goriva,koji nije usklađen sa regulativima EU..mi dozvoljavamo previše sumpora za razliku od njih,zato i muljanja,zato je i njihovo gorivo bolje.visina akciza je nesrazmerno velika u odnosu na kvalitet..alo,pa u grčkoj je dizel 1,04 na shell pumpi,auto mi troši ceo litar manje nego sa naših pumpi. u bugarskoj litar dizela od 110~120din, u makedoniji oko 90din, kod nas 141

Džoni

pre 7 godina

U tekstu oni pričaju jedno a u stvari ovde se radi o nečem sasvim drugom! Suština je da je gorivo iz naših rafinerija iako ispunjava sve uslove kvaliteta po našim standardima lošije od goriva iz npr. Nemačkih rafinerija! O tome se radi, dok u tekstu pišu o kvalitetu goriva na "sumnjivim" pumpama!

Toro

pre 7 godina

Sta je kod nas normalno.Zivimo u zemlji gde nista nije po propisu tako da je ovo potpuno legitimna stvar.Uvoznici nafte i goriva zele da prevare drzavu i zarade vise novca,prodavci goriva na pumpama zele da nasamare kupca i tako sve u krug.Sto bi neko rekao sve je ovo normalno sta se cudite.

Dragan

pre 7 godina

Često idem u MKD, vozim ševroleta 1.6 benzinca 110 KS. Dakle, prosečna potrošnja na autoputu 120km/h sa našim benzinom 7,5 litara, sa makedonskim 6,5 litara. Tamo vozim dve tri nedelje u lokalu, prosečno u gradu ispod 8, sa našim gorivom u BGD, neće ispod 10. To je to.

kibo

pre 7 godina

Država ne brine o svojim građanima, odnosno poreskim obveznicma. Gorivo je samo jedan od primera. Da ne pričamo o zdravstvu, školstvu, korupciji, itd.

Benzin za upaljac

pre 7 godina

"Kupujući litru dizela vozači plaćaju oko 75 dinara akcizu i PDV, iz čega se, pored ostalog, finansira veoma složen "trostruki" sistem inspekcijskog nadzora. Otuda je i cena dizela u Srbiji već više od godinu dana najviša u odnosu na zemlje u okruženju."
- znaci imamo komplikovan sistem koji ne funkcionise i placamo ga najskuplje u Evropi?

Pera vozac

pre 7 godina

Ma ko pominje sivo trziste kao problem? Problem su pumpe velikih lanaca koje sipaju lose gorivo po punoj ceni na koju inace pored najvisih akciza u Evropi i sire placamo i novi namet drzave u vidu poreza na luksuz!

Nov auto, sipam na nis-u a ono zveci, na mol-u isto, aviu, knezove i privatne kojekakve da ne pominjem. 98 oktana jedino resava stvar iako je auto atmosferac i proizvodjac tvrdi da je regularno 95 oktana a 98 daje losiji ucinak nego 95 oktana van Srbije u sredjenim drzavama. Tako da nije problem u sivoj zoni vec u raspalom drzavnom sistemu koji nam uzima najvise akcize na gorivo i pored toga dodatni porez (halo sta su akcize ako ne porez?!) i svaljuje krivicu na sivu zonu i time opravdava svoju nesposobnost da bar kontrolise kvalitet goriva. Zasto se javno ne kaze da markeri na gomili velikih lanaca ne ispunjavaju ni blizu propisane vrednosti ako se to zna i posotoje sacinjeni izvestaju, zasto se ti lanci ne kaznjavaju? Kako gomila radnika na pumpama koji toce gorivo vozi automobile od 15tak hiljada evra? Od cega?!

Milan Nis

pre 7 godina

Po mom mišljenju gorivo u srbiji je lošijeg kvaliteta nego u evropskoj uniji, ali nije najgore u regionu. Lošije gorivo imaju i Bosna i Makedonija. Jednostavno vidi se po broju pređenih km ako vozite istim tempom. Po meni najbolji odnos cena-kvalitet u regionu ima Slovenija.
(Dux, 18. oktobar 2016 09:51)
Letos sam litar dizela u Makedoniji placao 50 din! manje nego u Srbiji,pa i da je losije,a nije provereno,ovoliku razliku kvalitet ne moze da nadomesti nikada.

Galaktus

pre 7 godina

Ne shvatate. Država je odavno u buli, prezadužena kreditima i inače više troši nego što zarađuje. Imamo najveću administraciju u Evropi u državnom sektoru, sve popunjena radna mesta pa i duplirana. Akcize su tu da se popuni budžet i eto kontrola uvoza goriva radi države, ne radi našeg kvalitetnijeg goriva koje bi treba lo da bude. Prodaja goriva i onako opada u svim graničnim područjima pa i u Beogradu. Zašto bi smanjili ionako slabu prodaju sa oko 25% kvalitetnijim gorivom ili veću prodaju rezervnih delova, servisa i sl.? Ne isplati se državi. Rešenje je u organizovanju potrošača na svakom koraku, kod svakog proizvoda, jer je ovde sve skuplje nego u okruženju, pa i u eu.

Ana

pre 7 godina

Mi na zalost nemamo nikakvu komtrolu nicega,a ne goriva.Da radi svak svoj posao odgovorno,narocito one sluzbe u javnim preduzecima koje mi debelo placamo nebi sve bas sve bilo u haosu,ali kprupcija i nerad nam unistavaju zivot,ali to odredjenoj klasi ovog sistema pogoduje...i bla bla,bla..ma sve se zna ali,cuti narode i trpi...

abraham

pre 7 godina

lopovski mentalitet, kradi gdje stignes i koga stignes. to je nas najveci problem. kradja u gorivu, u hrani, platama, skoli, sve redom.

Šofer

pre 7 godina

Nije problem u sivom tržištu, već upravo u kvalitetu goriva na regularnim pumpama! Kada se udruženje naftaša pobrine za kvalitet na svojim pumpama, pa sve to podrže i osiguravajuće kuće, koje danas to ne rade jer znaju s kim imaju posla, onda će nestati i veći deo sivog i crnog tržišta. Do tada, sipaj i prekrsti se do sledećeg servisa, jer niko nije odgovoran. Krivo je more...

Neša

pre 7 godina

Kao prvo uvesti redovno čišćenje svih rezervoara, koje je i samo nanosi štetu kvalitetu derivata. Nikad niko to ne spominje, a dole je haos, prosek im je 20god u čišćenju. Srećno nam!

Mile

pre 7 godina

memorija, 18. oktobar 2016 12:07, pre nego što napišeš, prvo se informiši malo, Volvo fabrički ugrađuje TNG i CNG u 2435ccm motore, a napolju ugrađuju i u Volvo T6 292ks, 3.2 i u 4.4 tako da ne lupaš gluposti. Što bi trošio 11-18lit benzina kad na kvalitetnom plinu ide isto, a troškovi duplo jeftiniji.

slavke

pre 7 godina

Koji 'trostuki' sistem inspekcija?!
O cemu ovi ljudi pricaju?!
Gospodo, na sopstvenoj kozi sam shvatio da samo proveravate da li je gorivo uslo zvanicnim kanalima i da li su placene akcize i porezi.
Sve ostalo je cista - laz.
I famozno markiranje sluzi samo za proveru prometa, uvoza i sl. trgovackih radnji - ako je i u vodi odredjeni procenat markera i voda se moze koristiti za pogon! E, to je sustina price...
A kako znam?! Pa eto, na autoputu pre Batocine sam sipao 30l evrodizela prosle godine, auto stao i posle bezobrazluka svih strana - ja tuzio i pumpu i drzavu. Zvanican servis izvukao 5l vode iz rezervoara, sa urednim procentom markera... Inspekcija je po nalogu suda potvrdila da je gorivo dobilo saglasnost za pustanje u promet jer ima sve papire i markere (sa barze stiglo po ceni od 0.68eur/litar!!!), ali inspekcija 'nije nadlezna' da proverava sastav goriva, vec je to u odgovornosti proizvodjaca, lokalne inspekcije i ako je gorivo iz inostranstva - provere drzave gde je rafinerija (dali mi i preporuku da tuzim proizvodjaca u Novom Sadu umesto u Beogradu, sto nije moguce jer su vlasnik pumpe i drzava u Beogradu...)!
Sistem razvijen za kradju do maksimuma!

Mare

pre 7 godina

" veoma složen "trostruki" sistem inspekcijskog nadzora. Otuda je i cena dizela u Srbiji već više od godinu dana najviša u odnosu na zemlje u okruženju" - sto znaci da je kod nas jaca kontrola a losije gorivo. Svaka cast na izjavi

ja

pre 7 godina

"...veoma složen "trostruki" sistem inspekcijskog nadzora. Otuda je i cena dizela u Srbiji već više od godinu dana najviša u odnosu na zemlje u okruženju"

HAHAHHAHA

Leposav

pre 7 godina

Odličan članak, a tek uvodna rečenica:"Mnogi naši vozači po povratku iz inostranstva tvrde....", a to je lako i proveriti/dokazati, dovoljno je otići autom do bosne, sipati pun rezervoar i uveriti se.
Smešno je to što je u Bosni (ili RS) gorivo jeftinije nego u Srbiji, pored toga i značajno boljeg kvaliteta.
Tužno je što je u svim okolnim zemljama gorivo jeftinije, i opet boljeg kvaliteta, da li je tako samo sa gorivom ili i sa svim ostalim artiklima?!
U CG imlek mleko ima nižu cenu nego u Srbiji, kako to?
Još jedan dokaz kolektivne histerije u Srbiji, gde god zagrebete neka prevara ispliva, građani u panici nikome ne veruju, počinju sumnjati i u same sebe... Srbija je na ivici ludila.

Aleksa

pre 7 godina

Ma, sve je to dobro. Dokle god oni udaraju nama po džepu neće se ovde ništa promeniti. Njima sve što tako funkcioniše odgovara.

Miloš

pre 7 godina

Dobro, piše u tekstu da država gubi oko 20 miliona nečega zbog lošeg goriva, ali nije rečeno na osnovu čega. Pa zar nije svo gorivo legalno u Srbiji? Zar ne postoje državne granice sa državnim službenicima - carinicima koji kontrolišu šta u zemlju ulazi i izlazi? Da li je Srbija banana republika koja ne može potrošaču da garantuje određeni (evropski) kvalitet goriva?

milan pilan mladji

pre 7 godina

manite me price da je cena visoka zbog trostruke kontrole... nema sanse da je inspekcijski nadzor skuplji od cene proizvodne cene goriva. Pa akciza i pdv su u zbiru veci od proizvodne cene dizela sto je van svake pameti.