Subota, 01.10.2016.

13:25

Država povećava dodatak za prvo i drugo dete

Rađanje prvog i drugog deteta ubuduće će biti prioritet populacione politike i sve parove koji odluče da postanu roditelji država će finansirati., pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Država poveæava dodatak za prvo i drugo dete IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Bojana

pre 7 godina

Sram vas bilo uzimate prosek za zadnja tri meseca zato niko sem pojedinaca da ih ne nominujem i nema pravo na dečiji dodatak.Sram vas bilo nemamo mi platu 66000 din mesečno već tromesečno.uzmite vi 22000 živite skolujte decu placajte komunalije.....užas sramota

e-8

pre 7 godina

Ove vesti su bolje od vica. Prvo i osnovno, pare nemaju nikakav efekat na populacionu politiku. Promenila se svest ljudi. Žene su dobile (kod nas, u svetu su se izborile) mogućnost da žive život, a ne da opslužuju (muža, roditelje, državu). Tako da, osim u zanemarljivom procentu gde žene ekstremno vole decu pa ih imaju 3+, najčešće žele jedno, a zbog raširenog verovanja da nije dobro za to jedno da ostane samo odluče se i na drugo. Ja se npr. još uvek preispitujem da li da imam decu ili ne. Trenutno sam zadovoljna svojim životom, pa me strah da ga menjam, a želju za decom nikad nisam imala. Ako se i odlučim biće to jedno, pa makar mi ponudili milione (evra). Sad ćete vi drvlje i kamenje na mene naravno, pa priča o egoizmu, pa jurenje karijere, pa komfor i ostale budalaštine, ali kao i svi pravi licemeri u dubini duše znaćete da govorim istinu.
I da, ne spominjite molim vas vaše babe i prababe, žene ni u jednoj istorijskoj epohi nisu želele decu, samo su sada u mogućnosti da same odlučuju o tome. A za države bi bolje bilo da pare ulože u naučna istraživanja kako dobiti dete in vitro pa nek proizvedu sebi koliko žele. Ostavite ljude na miru.

samo da napomenem...

pre 7 godina

@Saki
za roditeljski dodatak o kom se u tekstu govori se ne postavlja nikakav uslov koji se tiče visine zarade i primanja

@dr
ako vam dete ima osam meseci i niste predali zahtev za roditeljski dodatak, nećete dobiti novac "ni po starom ni po novom" jer je (bar u Beogradu, a verujem da je svuda tako jer se radi o republičkom pravu) rok za podnošenje zahteva 6 meseci starosti deteta.

informišite se pre nego što krenete da palite vatru svojim komentarima i ne dovodite druge ljude u zabludu.

a sad da se vratimo na temu: šta god država radila i "radila" na ovu temu, sve je to opšte zamazivanje očiju. ne tražim ja pomoć niti nagradu od države za to što sam rodila dete. hoću da imam mogućnost da zaradim platu od koje moje dete i ja možemo da živimo. hoću da zakon prepozna kategoriju samohranih roditelja (i ne, tu ne spadaju razvedeni roditelji koji dobijaju alimentaciju).

pozdrav od samohrane majke sa platom tek iznad minimalca, koja u ovoj državi nije kandidat za npr. dečiji dodatak, jer ima "prevelika primanja" - eto, toliko o brizi države
u se i u svoje kljuse, dame i gospodo, ne čekajte pomoć od (ove) države, i kupujte karte u jednom pravcu i za sebe i za svoju decu.

Sladjana

pre 7 godina

Strasno, mi roditelji sa troje dece nikakve beneficije nemamo. Sada su mi krenuli svo troje u skolu, ni knjige niti ista drugo nisamo dobili besplatno.da spremis troje djaka treba ti oko 50000dinara. Vise nego mesecna plata. Uzinu placamo i ako zelim da se zaposlim treba da platim 10000 din celodnevni boravak za decu.znaci radila bi za 5000din. A deciji dodatak nemam jer prelazimo kvotu za 500din.A deca u hraniteljskim porodicama imaju sve besplatno i udzbenike,uzinu,celodnevno, ekskurzije i ostalo. A hranitelji dobijaju pare od drzave za to a opstina im daje besplatno,i jos plate imaju. Gde je tu logika? Nemam nista pritiv njih zalosno je sto su ostavljeni. Ali i mi moramo da prehranjujemo NAŠU decu i da ne budemo u situaciji da ih ostavljamo.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

@(Marko, 01. oktobar 2016 16:19)
Odavno nisam pročitao gluplji komentar! Deca nisu proizvod, već plod ljubavi. Tebi su bitne samo pare. Nađi osobu koju ćeš da voliš i koja će tebe da voli, pa ćeš videti koliko će ti biti važne samo pare da bi imao decu. Ja imam mnogo prijatelja koji imaju troje ili više dece. Zbog velikog broja članova porodice, većina njih je bila primorana da uzme stambene kredite. Znaš li šta su dobili od države?? Ništa!! Znaš li koliko kukaju zbog besparice?? Ni najmanje!! Obično u 95% slučajeva, deca u mnogodetnim porodicama su mnogo skromnija od dece gde je jedno ili dvoje. Podizati jedno dete je teško, dvoje je već lakše, troje najlakše, a svako sledeće još lakše. Naravno da finansijski nije lako, ali opet, za prvo moraš sve da kupuješ, a za svako sledeće sve manje.
Srž problema nije u materijalnoj osnovi, već leži u sistemu. Sistem zapravo čini sve da nas bude što manje, a ne što više. Kao prvo, uništena je porodica kao osnovna ćelija društva. Školski sistem je ravan nuli, dno dna. Iz škola deca ne izlaze sa znanjem. Sistem dozvoljava da se deci, omladini i starijima mozak ispira kojekakvim rijalitijima, farmama, parovima, grandovima, zvezdama i zvezdicama.. Promovišu se kojekave parade za koje se izdvajaju milioni evra, prave se svratišta za kerove, mačke i sl. za koje se takođe izdvajaju milioni evra. Promoviše se na pogrešan način tzv. emancipacija, kojoj nije za cilj da žena bude ravnopravna sa muškarcem, kako i treba da bude, već je ćilj toga da joj se "objasni" da nije mašina za rađanje, već da je nezavisna, sama i svoja i da je tako ubedi da joj je dete samo teret, dok na zapadu emancipovanim ženama troje i više dece nikako nije teret. Sistem se veoma dobro pobrinuo da mlade ljude oblikuje tako da im naturi da su karijera i obrazovanje najvažniji put do uspeha, naravno materijalnog! U brak se stupa sve kasnije, čeka se da se završi fax, dobije dobar posao, a onda stupaju na scenu sebičnost, samoživost i priča o nekakvoj slobodi, pa se deca ne rađaju pod izgovorom kako je losa materijalna osnova.
Sa druge strane, opet država, umesto da ukine PDV na dečije proizvode, ona vrši povraćaj istog, ali morate da čuvate račune i da trčite za desetinama papira i stojite u redovima kako bi ste dobili povraćaj, od kog mnogi odustanu, a to je i cilj sistema koji "želi da stimuliše" rađanje dece.
Generalno, potrebna je promena celog sistema, sistema vrednosti, razvoj nacionalne svesti, a ne samo prazna priča o boljitku kog ne može da bude ako nas nema..

vlada

pre 7 godina

neka drzava da super povoljne kredite u dinarima za kupovinu nekretnina,natera poslodavce da daju ugovore o radu za stalno,podignu minimalac na min.40000 din.pa da vidis natalitet,a ne ko ja sa suprugom i dvoje dece kod majke u stanu,niti je njoj pod stare dane dobro ,niti mi možemo da radimo na natalitetu u ovoj guzvi

gaga

pre 7 godina

roditeljski dodatak treba ukinuti i pdv za deciju opremu! obezbediti ljudima normalne plate i normalan zivot u ovoj drzavi i sami ce radjati po 3 dece. zelim trece, ali me nece namamiti bednim trenutnim povlasticama.. otkud mi da troma obezbedim sve potrebno? pritom mislim samo na obicne stvari poput skolovanja, letovanja, ne na luksuzne..

Voodoo

pre 7 godina

Pre izbora je premijer obecao roditeljima sa tri deteta jos jednu platu, javno i rekao tada za vreme kampanje u zimsko prolecnim mesecima da bi do kraja leta ove 2016 to trebalo da se realizuje ako izbori prodju kako ocekuju, tj pobede, kao sto jesu. Javno obecanje, cak i sa rokom kada ce biti ispunjeno pa nista od toga. Poenta jeste upravo na tom prvom i trecem detetu, mada prvo ce vecina parova napraviti, a onda neka nasa logika oduvek bila, zalosno je da dete bude jedinac, zaista brat ili sestra kroz ceo zivot mnogo znaci, a i samog coveka od detinjstva uce mnogo tome. Medjutim dalje od toga retko koji normalan par ima i vremena i finansija u ovoj zemlji, i upravo ta mera bi bio pravi pogodak da podstakne roditelje sa dva deteta da se odluce i na trece, jer uvek je lepse utroje nego udvoje :), medjutim svedoci smo koliko ovoj drzavi treba verovati za bilo sta, tj njenim predstavnicima.

slobodan

pre 7 godina

Treba dati pare I za prvo I za drugo I za trece dete, a za cetvrto dobru penziju za majku! Svaka trudnica Mora da ima barem 30.000 din bila zaposlena ili ne pa koja nema posao neka radja I sa cetvrtim detetom doceka penziju, naravno kao sto jedan pametan u komentarima rece da ima barem srednju skolu, ovo je bitno ne samo zbog Roma nego da ko pravi decu da ima pravu svest I odgovornost.

Whiplash

pre 7 godina

Divim se ljudima koji u ovoj "drzavi" prave decu.
Ja jesam situiran ali zbog okruzenja u kom zivim i celokupnog izgleda drustva ne pada mi na pamet da pravim decu

gile

pre 7 godina

A u Crnoj Gori majke sa 3 deteta imaju penziju!
Kod nas to mogu samo gologuze pevaljke, striptiz-starlete i njima slicni...
Natalitet se dobija sa 3. detetom, a sve ispod je ni prezivljavanje...
Bolje obezbedite da ljudi mogu da prehrane decu!
Ugledajte se na Poljake, Madjare..., ma i Crnogorce i Makedonce...
E, Srbijo, Srbijo...
Sramoto od drzave!

dr

pre 7 godina

Hajde samo malo ubrzajte to povecanje dodatka. Moja cerka ima osam meseci. Od letos najavljuju da ce ukinuti povrat pdv-a, a najavljuju da ce ovo povecati. Sve nesto mislim da cemo izvisiti i za jedno i za drugo. Mislim, necemo skapati zbog toga, ali ...

daklem

pre 7 godina

Ja bi uveo za prvo dete dobre pare.Za drugo dete nista.Za trece dete velike pare.Sto ?Na prvo ih navucete da se pokrenu.A drugo caste drustvo da bi dosli do trece nagrade velike.Takodje da be bi radjali svi i svaki ,onda se uvede da to vazi samo za majke sa najmanje srednjom skolom.Pa onda ako je i od Roma,kultivisan je.Takodje treba zastititi majke prilikom rastave.Njoj odmah pola a muz nek dokazuje svoj deo.Da se razumemo ja volim svoju decu ali ako se rastanemo sta cu ja sa njima.Deca uvek vise zele majku.Normalno ako je normalna.A kod nas kad se rastave muzevi pokupe sve i stan a majka se sa decom snalazi kako zna i ume.

poljak

pre 7 godina

Ma da povecate vi jos malo pdv na deciju opremu i hranu, ukinete i ovo malo obdanista sto ima, a zenama smanjite jos porodiljsko. Naravno, knjige da budu jos malo skuplje, i uvesti obaveznu skolarinu!

bane

pre 7 godina

a roditelji sa troje dece koja jedino povecavaju natalitet, jer kako smo ucili dva deteta zamenjuju roditelje a tek trece stvara prirastaj, odavno su izvisili. E moja Srbijo odavno si ti zaboravila na samu sebe...

zora

pre 7 godina

Suprotno od Francuza.Kod njih za prvo dete nema primanja,za drugo sica,a za trece velika primanja.TRECE DETE DOZVOLAVA PRIMANJA ZA TROJE DECE,do treceg rodzen dana treceg deteta ide majci staz i ako ne radi,trideset posto jevtiniji transport,deset posto veca penzija za oca i ne znam sta jos.Ako hocemo da propagiramo veci natalitet dajmo ovakve stvari.

jamdwtpgja

pre 7 godina

Evo resenja. Majke sa tri deteta odmah u penziju bez obzira da li imaju dan staza, Vrtici i sve sto prati decu upola jeftinije. Ocevima siguran posao da nadju. Komunalije da se smanje. Ja bih prva. A ovako ce nas biti manje i manje dok nas ne nestane

Reel steel

pre 7 godina

Uzaludno je povecavati dodatak za prvo i drugo dete, ako ce cene udzbenika , odece i sve sto je potrebno za normalno odrastanje deteta, stalno ici na gore. Roditeljima bi trebalo olaksati da budu u mogucnosti da svom detetu obezbede sve sto je potrebno, a ne da na svakom koraku budu minirani i da detetu uskracuju vecinu stvari, jer nisu u mogucnosti da im obezbede. Dok se ne promeni to da svi gde god mogu deru roditelje, a sve pod izgovorom "ovo bi bilo dobro za vase dete", nikakva novcana pomoc nece poboljsati trenutno stanje.

Masha80

pre 7 godina

Ponosan sam roditelj troje predivne dece,koje smo supruga i ja dobili iz ljubavi. Iako smo oboje izgubili roditelje ubrzo nakon sto smo se uzeli,to nas nije pokolebalo da stvorimo veliku,srecnu i radoscu ispunjenu porodicu. Zaista ne znam zbog cega se odmah po automatizmu misli da smo svi mi sa vise dece korisnici nekakve pomoci i da koristimo novac poreskih obveznika!? I zena i ja smo poreski obveznici,ne uzimamo nista a itekako i mi ucestvujemo u punjenu budzeta. Ova drzava nam nista nije dala! Dosta vise etiketiranja i generalizovanja

Poreski obveznik

pre 7 godina

laza

Dosta patetike.Jel treba da drzava daje silne pare da neko ima 3,4,5 i vise dece a da roditelji nikada nisu bili u radnom odnosu ni kada su dobili 1 ovo....a ni poseldnje 3,5 ili ko zna koje po broju dete i vecina od njih kuka preko medija prave se potresni clanci, a zive od socijalne pomoci, decijih dodataka,ishrane u narodnim kuhinjama, i od novca dobijenim za decu priliko rodjenja.

Saki

pre 7 godina

Da da a prosek za podnosenje zahteva 6820 din po clanu sto znaci da porodica od 3 clana u kojoj radi jedan i prima minimalac od 21800 nema prava...pa ti podizi dete i placaj dazbine koje su obnormalne sa tim..od prehranjivanja ne zelimda pricam.....UZAS...SRAMOTA

Ma,da,bas tako,sigurno

pre 7 godina

Muka vise od laznih obecanja. Sta bi sa dodatkom/platom za trece dete? Odjednom se o tome nista vise ne govori.Zasto i vi novinari ne pokrenete temu?

The

pre 7 godina

Vise novca ce dobijati oni sa manje dece? Pa da, sasvim logicno.Meni se cini da ovo nije bas najsrecnije resenje. Povracaj PDV - a, ulaganje u vrtice, kadrove, skole, podsticanje poslodavaca da ne otpustaju trudnice…mislim da je to smer kojim treba ici. To bi onda bila neka vrsta investicije za celu drzavu. Ne kazem da ne treba davati decji dodatak, ali mislim da bi ove mere imale veci i dalekosezniji efekat.

Marko

pre 7 godina

Od kojih para??? Praviti porodicu znaci sad i unosan biznis..ajde sad i tako kao u CG da mogu i penziju odmah da dobiju i eto nama totalne degradacije morala, a da ne pricam kako ce drzava samu sebe urusiti ekonomski. Znaci, ja da rintam po ceo dan i to da ide u dzep neke majke koja ce po ceo dan da bude uz dete i bukvalno da joj placa sto ga gleda...pa tako svi mozemo, hajmo sad svi da pravimo decu, i na kraju ko ce zeleti da ostane da stvarno radi svoj posao. Ko ce biti lud da radi u svojoj profesiji ako nece biti placen za svoj rad onoliko koliko zasluzuje, tj otimace mu se iz njegovog dzepa?!?,i naravno da ce drzava ubzano unistiti samu sebe, a ovo malo radnih ljudi sto je ostalo ce pobeci u one drzave gde ce dobijati platu po zasluzi... I deca se prave ako to zelis i imas finansije, a ne zato sto ces biti placen za to. Zasto neki i prave decu ako su bili nesposobni da se obrazuju i zarade, i onda jos da im drzava daje novce jer su bili neodgovorni i pravili decu, a nemaju da ih prehrane??!

olga

pre 7 godina

Ko je lud u Srbiji da rađa decu?tu se nezna šta će biti za godinu dana,a ne na dalje;Srbija može da uđe i u građanski rat i nemire obzirom ko je na vlasti.

deca

pre 7 godina

povedite malo racuna o vrticima, skolama i slobodnim aktivnostima za decu koja su tu, koja rastu danas! Sta je sa sportom za decu, reformom skolstva i predskolskih ustanova. U Bg vrticima ima po 45 dece na tri vaspitacice.... tuga je to.... i ovo dece sto imamo otici ce odavde!

Verica

pre 7 godina

A obećana plata majkama sa troje dece?! Gde vam je to, hoćete natalitet, od čega roditelji izdržavaju tu decu, jeste se kad pitali?!! Sramota

Sinisa

pre 7 godina

Kakva je ovo sprdnja ja imam troje dece I to sto ce drzava za neku hiljadu povecati taj dodatak znaci samo trenutno ! Na druge nacine se bori protiv malog nataliteta.

Sinisa

pre 7 godina

Kakva je ovo sprdnja ja imam troje dece I to sto ce drzava za neku hiljadu povecati taj dodatak znaci samo trenutno ! Na druge nacine se bori protiv malog nataliteta.

Masha80

pre 7 godina

Ponosan sam roditelj troje predivne dece,koje smo supruga i ja dobili iz ljubavi. Iako smo oboje izgubili roditelje ubrzo nakon sto smo se uzeli,to nas nije pokolebalo da stvorimo veliku,srecnu i radoscu ispunjenu porodicu. Zaista ne znam zbog cega se odmah po automatizmu misli da smo svi mi sa vise dece korisnici nekakve pomoci i da koristimo novac poreskih obveznika!? I zena i ja smo poreski obveznici,ne uzimamo nista a itekako i mi ucestvujemo u punjenu budzeta. Ova drzava nam nista nije dala! Dosta vise etiketiranja i generalizovanja

Saki

pre 7 godina

Da da a prosek za podnosenje zahteva 6820 din po clanu sto znaci da porodica od 3 clana u kojoj radi jedan i prima minimalac od 21800 nema prava...pa ti podizi dete i placaj dazbine koje su obnormalne sa tim..od prehranjivanja ne zelimda pricam.....UZAS...SRAMOTA

jamdwtpgja

pre 7 godina

Evo resenja. Majke sa tri deteta odmah u penziju bez obzira da li imaju dan staza, Vrtici i sve sto prati decu upola jeftinije. Ocevima siguran posao da nadju. Komunalije da se smanje. Ja bih prva. A ovako ce nas biti manje i manje dok nas ne nestane

deca

pre 7 godina

povedite malo racuna o vrticima, skolama i slobodnim aktivnostima za decu koja su tu, koja rastu danas! Sta je sa sportom za decu, reformom skolstva i predskolskih ustanova. U Bg vrticima ima po 45 dece na tri vaspitacice.... tuga je to.... i ovo dece sto imamo otici ce odavde!

Verica

pre 7 godina

A obećana plata majkama sa troje dece?! Gde vam je to, hoćete natalitet, od čega roditelji izdržavaju tu decu, jeste se kad pitali?!! Sramota

Reel steel

pre 7 godina

Uzaludno je povecavati dodatak za prvo i drugo dete, ako ce cene udzbenika , odece i sve sto je potrebno za normalno odrastanje deteta, stalno ici na gore. Roditeljima bi trebalo olaksati da budu u mogucnosti da svom detetu obezbede sve sto je potrebno, a ne da na svakom koraku budu minirani i da detetu uskracuju vecinu stvari, jer nisu u mogucnosti da im obezbede. Dok se ne promeni to da svi gde god mogu deru roditelje, a sve pod izgovorom "ovo bi bilo dobro za vase dete", nikakva novcana pomoc nece poboljsati trenutno stanje.

poljak

pre 7 godina

Ma da povecate vi jos malo pdv na deciju opremu i hranu, ukinete i ovo malo obdanista sto ima, a zenama smanjite jos porodiljsko. Naravno, knjige da budu jos malo skuplje, i uvesti obaveznu skolarinu!

Ma,da,bas tako,sigurno

pre 7 godina

Muka vise od laznih obecanja. Sta bi sa dodatkom/platom za trece dete? Odjednom se o tome nista vise ne govori.Zasto i vi novinari ne pokrenete temu?

olga

pre 7 godina

Ko je lud u Srbiji da rađa decu?tu se nezna šta će biti za godinu dana,a ne na dalje;Srbija može da uđe i u građanski rat i nemire obzirom ko je na vlasti.

bane

pre 7 godina

a roditelji sa troje dece koja jedino povecavaju natalitet, jer kako smo ucili dva deteta zamenjuju roditelje a tek trece stvara prirastaj, odavno su izvisili. E moja Srbijo odavno si ti zaboravila na samu sebe...

zora

pre 7 godina

Suprotno od Francuza.Kod njih za prvo dete nema primanja,za drugo sica,a za trece velika primanja.TRECE DETE DOZVOLAVA PRIMANJA ZA TROJE DECE,do treceg rodzen dana treceg deteta ide majci staz i ako ne radi,trideset posto jevtiniji transport,deset posto veca penzija za oca i ne znam sta jos.Ako hocemo da propagiramo veci natalitet dajmo ovakve stvari.

Marko

pre 7 godina

Od kojih para??? Praviti porodicu znaci sad i unosan biznis..ajde sad i tako kao u CG da mogu i penziju odmah da dobiju i eto nama totalne degradacije morala, a da ne pricam kako ce drzava samu sebe urusiti ekonomski. Znaci, ja da rintam po ceo dan i to da ide u dzep neke majke koja ce po ceo dan da bude uz dete i bukvalno da joj placa sto ga gleda...pa tako svi mozemo, hajmo sad svi da pravimo decu, i na kraju ko ce zeleti da ostane da stvarno radi svoj posao. Ko ce biti lud da radi u svojoj profesiji ako nece biti placen za svoj rad onoliko koliko zasluzuje, tj otimace mu se iz njegovog dzepa?!?,i naravno da ce drzava ubzano unistiti samu sebe, a ovo malo radnih ljudi sto je ostalo ce pobeci u one drzave gde ce dobijati platu po zasluzi... I deca se prave ako to zelis i imas finansije, a ne zato sto ces biti placen za to. Zasto neki i prave decu ako su bili nesposobni da se obrazuju i zarade, i onda jos da im drzava daje novce jer su bili neodgovorni i pravili decu, a nemaju da ih prehrane??!

gile

pre 7 godina

A u Crnoj Gori majke sa 3 deteta imaju penziju!
Kod nas to mogu samo gologuze pevaljke, striptiz-starlete i njima slicni...
Natalitet se dobija sa 3. detetom, a sve ispod je ni prezivljavanje...
Bolje obezbedite da ljudi mogu da prehrane decu!
Ugledajte se na Poljake, Madjare..., ma i Crnogorce i Makedonce...
E, Srbijo, Srbijo...
Sramoto od drzave!

The

pre 7 godina

Vise novca ce dobijati oni sa manje dece? Pa da, sasvim logicno.Meni se cini da ovo nije bas najsrecnije resenje. Povracaj PDV - a, ulaganje u vrtice, kadrove, skole, podsticanje poslodavaca da ne otpustaju trudnice…mislim da je to smer kojim treba ici. To bi onda bila neka vrsta investicije za celu drzavu. Ne kazem da ne treba davati decji dodatak, ali mislim da bi ove mere imale veci i dalekosezniji efekat.

Poreski obveznik

pre 7 godina

laza

Dosta patetike.Jel treba da drzava daje silne pare da neko ima 3,4,5 i vise dece a da roditelji nikada nisu bili u radnom odnosu ni kada su dobili 1 ovo....a ni poseldnje 3,5 ili ko zna koje po broju dete i vecina od njih kuka preko medija prave se potresni clanci, a zive od socijalne pomoci, decijih dodataka,ishrane u narodnim kuhinjama, i od novca dobijenim za decu priliko rodjenja.

dr

pre 7 godina

Hajde samo malo ubrzajte to povecanje dodatka. Moja cerka ima osam meseci. Od letos najavljuju da ce ukinuti povrat pdv-a, a najavljuju da ce ovo povecati. Sve nesto mislim da cemo izvisiti i za jedno i za drugo. Mislim, necemo skapati zbog toga, ali ...

samo da napomenem...

pre 7 godina

@Saki
za roditeljski dodatak o kom se u tekstu govori se ne postavlja nikakav uslov koji se tiče visine zarade i primanja

@dr
ako vam dete ima osam meseci i niste predali zahtev za roditeljski dodatak, nećete dobiti novac "ni po starom ni po novom" jer je (bar u Beogradu, a verujem da je svuda tako jer se radi o republičkom pravu) rok za podnošenje zahteva 6 meseci starosti deteta.

informišite se pre nego što krenete da palite vatru svojim komentarima i ne dovodite druge ljude u zabludu.

a sad da se vratimo na temu: šta god država radila i "radila" na ovu temu, sve je to opšte zamazivanje očiju. ne tražim ja pomoć niti nagradu od države za to što sam rodila dete. hoću da imam mogućnost da zaradim platu od koje moje dete i ja možemo da živimo. hoću da zakon prepozna kategoriju samohranih roditelja (i ne, tu ne spadaju razvedeni roditelji koji dobijaju alimentaciju).

pozdrav od samohrane majke sa platom tek iznad minimalca, koja u ovoj državi nije kandidat za npr. dečiji dodatak, jer ima "prevelika primanja" - eto, toliko o brizi države
u se i u svoje kljuse, dame i gospodo, ne čekajte pomoć od (ove) države, i kupujte karte u jednom pravcu i za sebe i za svoju decu.

daklem

pre 7 godina

Ja bi uveo za prvo dete dobre pare.Za drugo dete nista.Za trece dete velike pare.Sto ?Na prvo ih navucete da se pokrenu.A drugo caste drustvo da bi dosli do trece nagrade velike.Takodje da be bi radjali svi i svaki ,onda se uvede da to vazi samo za majke sa najmanje srednjom skolom.Pa onda ako je i od Roma,kultivisan je.Takodje treba zastititi majke prilikom rastave.Njoj odmah pola a muz nek dokazuje svoj deo.Da se razumemo ja volim svoju decu ali ako se rastanemo sta cu ja sa njima.Deca uvek vise zele majku.Normalno ako je normalna.A kod nas kad se rastave muzevi pokupe sve i stan a majka se sa decom snalazi kako zna i ume.

Whiplash

pre 7 godina

Divim se ljudima koji u ovoj "drzavi" prave decu.
Ja jesam situiran ali zbog okruzenja u kom zivim i celokupnog izgleda drustva ne pada mi na pamet da pravim decu

Sladjana

pre 7 godina

Strasno, mi roditelji sa troje dece nikakve beneficije nemamo. Sada su mi krenuli svo troje u skolu, ni knjige niti ista drugo nisamo dobili besplatno.da spremis troje djaka treba ti oko 50000dinara. Vise nego mesecna plata. Uzinu placamo i ako zelim da se zaposlim treba da platim 10000 din celodnevni boravak za decu.znaci radila bi za 5000din. A deciji dodatak nemam jer prelazimo kvotu za 500din.A deca u hraniteljskim porodicama imaju sve besplatno i udzbenike,uzinu,celodnevno, ekskurzije i ostalo. A hranitelji dobijaju pare od drzave za to a opstina im daje besplatno,i jos plate imaju. Gde je tu logika? Nemam nista pritiv njih zalosno je sto su ostavljeni. Ali i mi moramo da prehranjujemo NAŠU decu i da ne budemo u situaciji da ih ostavljamo.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

@(Marko, 01. oktobar 2016 16:19)
Odavno nisam pročitao gluplji komentar! Deca nisu proizvod, već plod ljubavi. Tebi su bitne samo pare. Nađi osobu koju ćeš da voliš i koja će tebe da voli, pa ćeš videti koliko će ti biti važne samo pare da bi imao decu. Ja imam mnogo prijatelja koji imaju troje ili više dece. Zbog velikog broja članova porodice, većina njih je bila primorana da uzme stambene kredite. Znaš li šta su dobili od države?? Ništa!! Znaš li koliko kukaju zbog besparice?? Ni najmanje!! Obično u 95% slučajeva, deca u mnogodetnim porodicama su mnogo skromnija od dece gde je jedno ili dvoje. Podizati jedno dete je teško, dvoje je već lakše, troje najlakše, a svako sledeće još lakše. Naravno da finansijski nije lako, ali opet, za prvo moraš sve da kupuješ, a za svako sledeće sve manje.
Srž problema nije u materijalnoj osnovi, već leži u sistemu. Sistem zapravo čini sve da nas bude što manje, a ne što više. Kao prvo, uništena je porodica kao osnovna ćelija društva. Školski sistem je ravan nuli, dno dna. Iz škola deca ne izlaze sa znanjem. Sistem dozvoljava da se deci, omladini i starijima mozak ispira kojekakvim rijalitijima, farmama, parovima, grandovima, zvezdama i zvezdicama.. Promovišu se kojekave parade za koje se izdvajaju milioni evra, prave se svratišta za kerove, mačke i sl. za koje se takođe izdvajaju milioni evra. Promoviše se na pogrešan način tzv. emancipacija, kojoj nije za cilj da žena bude ravnopravna sa muškarcem, kako i treba da bude, već je ćilj toga da joj se "objasni" da nije mašina za rađanje, već da je nezavisna, sama i svoja i da je tako ubedi da joj je dete samo teret, dok na zapadu emancipovanim ženama troje i više dece nikako nije teret. Sistem se veoma dobro pobrinuo da mlade ljude oblikuje tako da im naturi da su karijera i obrazovanje najvažniji put do uspeha, naravno materijalnog! U brak se stupa sve kasnije, čeka se da se završi fax, dobije dobar posao, a onda stupaju na scenu sebičnost, samoživost i priča o nekakvoj slobodi, pa se deca ne rađaju pod izgovorom kako je losa materijalna osnova.
Sa druge strane, opet država, umesto da ukine PDV na dečije proizvode, ona vrši povraćaj istog, ali morate da čuvate račune i da trčite za desetinama papira i stojite u redovima kako bi ste dobili povraćaj, od kog mnogi odustanu, a to je i cilj sistema koji "želi da stimuliše" rađanje dece.
Generalno, potrebna je promena celog sistema, sistema vrednosti, razvoj nacionalne svesti, a ne samo prazna priča o boljitku kog ne može da bude ako nas nema..

Voodoo

pre 7 godina

Pre izbora je premijer obecao roditeljima sa tri deteta jos jednu platu, javno i rekao tada za vreme kampanje u zimsko prolecnim mesecima da bi do kraja leta ove 2016 to trebalo da se realizuje ako izbori prodju kako ocekuju, tj pobede, kao sto jesu. Javno obecanje, cak i sa rokom kada ce biti ispunjeno pa nista od toga. Poenta jeste upravo na tom prvom i trecem detetu, mada prvo ce vecina parova napraviti, a onda neka nasa logika oduvek bila, zalosno je da dete bude jedinac, zaista brat ili sestra kroz ceo zivot mnogo znaci, a i samog coveka od detinjstva uce mnogo tome. Medjutim dalje od toga retko koji normalan par ima i vremena i finansija u ovoj zemlji, i upravo ta mera bi bio pravi pogodak da podstakne roditelje sa dva deteta da se odluce i na trece, jer uvek je lepse utroje nego udvoje :), medjutim svedoci smo koliko ovoj drzavi treba verovati za bilo sta, tj njenim predstavnicima.

vlada

pre 7 godina

neka drzava da super povoljne kredite u dinarima za kupovinu nekretnina,natera poslodavce da daju ugovore o radu za stalno,podignu minimalac na min.40000 din.pa da vidis natalitet,a ne ko ja sa suprugom i dvoje dece kod majke u stanu,niti je njoj pod stare dane dobro ,niti mi možemo da radimo na natalitetu u ovoj guzvi

slobodan

pre 7 godina

Treba dati pare I za prvo I za drugo I za trece dete, a za cetvrto dobru penziju za majku! Svaka trudnica Mora da ima barem 30.000 din bila zaposlena ili ne pa koja nema posao neka radja I sa cetvrtim detetom doceka penziju, naravno kao sto jedan pametan u komentarima rece da ima barem srednju skolu, ovo je bitno ne samo zbog Roma nego da ko pravi decu da ima pravu svest I odgovornost.

gaga

pre 7 godina

roditeljski dodatak treba ukinuti i pdv za deciju opremu! obezbediti ljudima normalne plate i normalan zivot u ovoj drzavi i sami ce radjati po 3 dece. zelim trece, ali me nece namamiti bednim trenutnim povlasticama.. otkud mi da troma obezbedim sve potrebno? pritom mislim samo na obicne stvari poput skolovanja, letovanja, ne na luksuzne..

e-8

pre 7 godina

Ove vesti su bolje od vica. Prvo i osnovno, pare nemaju nikakav efekat na populacionu politiku. Promenila se svest ljudi. Žene su dobile (kod nas, u svetu su se izborile) mogućnost da žive život, a ne da opslužuju (muža, roditelje, državu). Tako da, osim u zanemarljivom procentu gde žene ekstremno vole decu pa ih imaju 3+, najčešće žele jedno, a zbog raširenog verovanja da nije dobro za to jedno da ostane samo odluče se i na drugo. Ja se npr. još uvek preispitujem da li da imam decu ili ne. Trenutno sam zadovoljna svojim životom, pa me strah da ga menjam, a želju za decom nikad nisam imala. Ako se i odlučim biće to jedno, pa makar mi ponudili milione (evra). Sad ćete vi drvlje i kamenje na mene naravno, pa priča o egoizmu, pa jurenje karijere, pa komfor i ostale budalaštine, ali kao i svi pravi licemeri u dubini duše znaćete da govorim istinu.
I da, ne spominjite molim vas vaše babe i prababe, žene ni u jednoj istorijskoj epohi nisu želele decu, samo su sada u mogućnosti da same odlučuju o tome. A za države bi bolje bilo da pare ulože u naučna istraživanja kako dobiti dete in vitro pa nek proizvedu sebi koliko žele. Ostavite ljude na miru.

Bojana

pre 7 godina

Sram vas bilo uzimate prosek za zadnja tri meseca zato niko sem pojedinaca da ih ne nominujem i nema pravo na dečiji dodatak.Sram vas bilo nemamo mi platu 66000 din mesečno već tromesečno.uzmite vi 22000 živite skolujte decu placajte komunalije.....užas sramota

Marko

pre 7 godina

Od kojih para??? Praviti porodicu znaci sad i unosan biznis..ajde sad i tako kao u CG da mogu i penziju odmah da dobiju i eto nama totalne degradacije morala, a da ne pricam kako ce drzava samu sebe urusiti ekonomski. Znaci, ja da rintam po ceo dan i to da ide u dzep neke majke koja ce po ceo dan da bude uz dete i bukvalno da joj placa sto ga gleda...pa tako svi mozemo, hajmo sad svi da pravimo decu, i na kraju ko ce zeleti da ostane da stvarno radi svoj posao. Ko ce biti lud da radi u svojoj profesiji ako nece biti placen za svoj rad onoliko koliko zasluzuje, tj otimace mu se iz njegovog dzepa?!?,i naravno da ce drzava ubzano unistiti samu sebe, a ovo malo radnih ljudi sto je ostalo ce pobeci u one drzave gde ce dobijati platu po zasluzi... I deca se prave ako to zelis i imas finansije, a ne zato sto ces biti placen za to. Zasto neki i prave decu ako su bili nesposobni da se obrazuju i zarade, i onda jos da im drzava daje novce jer su bili neodgovorni i pravili decu, a nemaju da ih prehrane??!

Whiplash

pre 7 godina

Divim se ljudima koji u ovoj "drzavi" prave decu.
Ja jesam situiran ali zbog okruzenja u kom zivim i celokupnog izgleda drustva ne pada mi na pamet da pravim decu

jamdwtpgja

pre 7 godina

Evo resenja. Majke sa tri deteta odmah u penziju bez obzira da li imaju dan staza, Vrtici i sve sto prati decu upola jeftinije. Ocevima siguran posao da nadju. Komunalije da se smanje. Ja bih prva. A ovako ce nas biti manje i manje dok nas ne nestane

Poreski obveznik

pre 7 godina

laza

Dosta patetike.Jel treba da drzava daje silne pare da neko ima 3,4,5 i vise dece a da roditelji nikada nisu bili u radnom odnosu ni kada su dobili 1 ovo....a ni poseldnje 3,5 ili ko zna koje po broju dete i vecina od njih kuka preko medija prave se potresni clanci, a zive od socijalne pomoci, decijih dodataka,ishrane u narodnim kuhinjama, i od novca dobijenim za decu priliko rodjenja.

daklem

pre 7 godina

Ja bi uveo za prvo dete dobre pare.Za drugo dete nista.Za trece dete velike pare.Sto ?Na prvo ih navucete da se pokrenu.A drugo caste drustvo da bi dosli do trece nagrade velike.Takodje da be bi radjali svi i svaki ,onda se uvede da to vazi samo za majke sa najmanje srednjom skolom.Pa onda ako je i od Roma,kultivisan je.Takodje treba zastititi majke prilikom rastave.Njoj odmah pola a muz nek dokazuje svoj deo.Da se razumemo ja volim svoju decu ali ako se rastanemo sta cu ja sa njima.Deca uvek vise zele majku.Normalno ako je normalna.A kod nas kad se rastave muzevi pokupe sve i stan a majka se sa decom snalazi kako zna i ume.

e-8

pre 7 godina

Ove vesti su bolje od vica. Prvo i osnovno, pare nemaju nikakav efekat na populacionu politiku. Promenila se svest ljudi. Žene su dobile (kod nas, u svetu su se izborile) mogućnost da žive život, a ne da opslužuju (muža, roditelje, državu). Tako da, osim u zanemarljivom procentu gde žene ekstremno vole decu pa ih imaju 3+, najčešće žele jedno, a zbog raširenog verovanja da nije dobro za to jedno da ostane samo odluče se i na drugo. Ja se npr. još uvek preispitujem da li da imam decu ili ne. Trenutno sam zadovoljna svojim životom, pa me strah da ga menjam, a želju za decom nikad nisam imala. Ako se i odlučim biće to jedno, pa makar mi ponudili milione (evra). Sad ćete vi drvlje i kamenje na mene naravno, pa priča o egoizmu, pa jurenje karijere, pa komfor i ostale budalaštine, ali kao i svi pravi licemeri u dubini duše znaćete da govorim istinu.
I da, ne spominjite molim vas vaše babe i prababe, žene ni u jednoj istorijskoj epohi nisu želele decu, samo su sada u mogućnosti da same odlučuju o tome. A za države bi bolje bilo da pare ulože u naučna istraživanja kako dobiti dete in vitro pa nek proizvedu sebi koliko žele. Ostavite ljude na miru.

olga

pre 7 godina

Ko je lud u Srbiji da rađa decu?tu se nezna šta će biti za godinu dana,a ne na dalje;Srbija može da uđe i u građanski rat i nemire obzirom ko je na vlasti.

Masha80

pre 7 godina

Ponosan sam roditelj troje predivne dece,koje smo supruga i ja dobili iz ljubavi. Iako smo oboje izgubili roditelje ubrzo nakon sto smo se uzeli,to nas nije pokolebalo da stvorimo veliku,srecnu i radoscu ispunjenu porodicu. Zaista ne znam zbog cega se odmah po automatizmu misli da smo svi mi sa vise dece korisnici nekakve pomoci i da koristimo novac poreskih obveznika!? I zena i ja smo poreski obveznici,ne uzimamo nista a itekako i mi ucestvujemo u punjenu budzeta. Ova drzava nam nista nije dala! Dosta vise etiketiranja i generalizovanja

Verica

pre 7 godina

A obećana plata majkama sa troje dece?! Gde vam je to, hoćete natalitet, od čega roditelji izdržavaju tu decu, jeste se kad pitali?!! Sramota

bane

pre 7 godina

a roditelji sa troje dece koja jedino povecavaju natalitet, jer kako smo ucili dva deteta zamenjuju roditelje a tek trece stvara prirastaj, odavno su izvisili. E moja Srbijo odavno si ti zaboravila na samu sebe...

gile

pre 7 godina

A u Crnoj Gori majke sa 3 deteta imaju penziju!
Kod nas to mogu samo gologuze pevaljke, striptiz-starlete i njima slicni...
Natalitet se dobija sa 3. detetom, a sve ispod je ni prezivljavanje...
Bolje obezbedite da ljudi mogu da prehrane decu!
Ugledajte se na Poljake, Madjare..., ma i Crnogorce i Makedonce...
E, Srbijo, Srbijo...
Sramoto od drzave!

Sinisa

pre 7 godina

Kakva je ovo sprdnja ja imam troje dece I to sto ce drzava za neku hiljadu povecati taj dodatak znaci samo trenutno ! Na druge nacine se bori protiv malog nataliteta.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

@(Marko, 01. oktobar 2016 16:19)
Odavno nisam pročitao gluplji komentar! Deca nisu proizvod, već plod ljubavi. Tebi su bitne samo pare. Nađi osobu koju ćeš da voliš i koja će tebe da voli, pa ćeš videti koliko će ti biti važne samo pare da bi imao decu. Ja imam mnogo prijatelja koji imaju troje ili više dece. Zbog velikog broja članova porodice, većina njih je bila primorana da uzme stambene kredite. Znaš li šta su dobili od države?? Ništa!! Znaš li koliko kukaju zbog besparice?? Ni najmanje!! Obično u 95% slučajeva, deca u mnogodetnim porodicama su mnogo skromnija od dece gde je jedno ili dvoje. Podizati jedno dete je teško, dvoje je već lakše, troje najlakše, a svako sledeće još lakše. Naravno da finansijski nije lako, ali opet, za prvo moraš sve da kupuješ, a za svako sledeće sve manje.
Srž problema nije u materijalnoj osnovi, već leži u sistemu. Sistem zapravo čini sve da nas bude što manje, a ne što više. Kao prvo, uništena je porodica kao osnovna ćelija društva. Školski sistem je ravan nuli, dno dna. Iz škola deca ne izlaze sa znanjem. Sistem dozvoljava da se deci, omladini i starijima mozak ispira kojekakvim rijalitijima, farmama, parovima, grandovima, zvezdama i zvezdicama.. Promovišu se kojekave parade za koje se izdvajaju milioni evra, prave se svratišta za kerove, mačke i sl. za koje se takođe izdvajaju milioni evra. Promoviše se na pogrešan način tzv. emancipacija, kojoj nije za cilj da žena bude ravnopravna sa muškarcem, kako i treba da bude, već je ćilj toga da joj se "objasni" da nije mašina za rađanje, već da je nezavisna, sama i svoja i da je tako ubedi da joj je dete samo teret, dok na zapadu emancipovanim ženama troje i više dece nikako nije teret. Sistem se veoma dobro pobrinuo da mlade ljude oblikuje tako da im naturi da su karijera i obrazovanje najvažniji put do uspeha, naravno materijalnog! U brak se stupa sve kasnije, čeka se da se završi fax, dobije dobar posao, a onda stupaju na scenu sebičnost, samoživost i priča o nekakvoj slobodi, pa se deca ne rađaju pod izgovorom kako je losa materijalna osnova.
Sa druge strane, opet država, umesto da ukine PDV na dečije proizvode, ona vrši povraćaj istog, ali morate da čuvate račune i da trčite za desetinama papira i stojite u redovima kako bi ste dobili povraćaj, od kog mnogi odustanu, a to je i cilj sistema koji "želi da stimuliše" rađanje dece.
Generalno, potrebna je promena celog sistema, sistema vrednosti, razvoj nacionalne svesti, a ne samo prazna priča o boljitku kog ne može da bude ako nas nema..

Ma,da,bas tako,sigurno

pre 7 godina

Muka vise od laznih obecanja. Sta bi sa dodatkom/platom za trece dete? Odjednom se o tome nista vise ne govori.Zasto i vi novinari ne pokrenete temu?

Saki

pre 7 godina

Da da a prosek za podnosenje zahteva 6820 din po clanu sto znaci da porodica od 3 clana u kojoj radi jedan i prima minimalac od 21800 nema prava...pa ti podizi dete i placaj dazbine koje su obnormalne sa tim..od prehranjivanja ne zelimda pricam.....UZAS...SRAMOTA

Reel steel

pre 7 godina

Uzaludno je povecavati dodatak za prvo i drugo dete, ako ce cene udzbenika , odece i sve sto je potrebno za normalno odrastanje deteta, stalno ici na gore. Roditeljima bi trebalo olaksati da budu u mogucnosti da svom detetu obezbede sve sto je potrebno, a ne da na svakom koraku budu minirani i da detetu uskracuju vecinu stvari, jer nisu u mogucnosti da im obezbede. Dok se ne promeni to da svi gde god mogu deru roditelje, a sve pod izgovorom "ovo bi bilo dobro za vase dete", nikakva novcana pomoc nece poboljsati trenutno stanje.

slobodan

pre 7 godina

Treba dati pare I za prvo I za drugo I za trece dete, a za cetvrto dobru penziju za majku! Svaka trudnica Mora da ima barem 30.000 din bila zaposlena ili ne pa koja nema posao neka radja I sa cetvrtim detetom doceka penziju, naravno kao sto jedan pametan u komentarima rece da ima barem srednju skolu, ovo je bitno ne samo zbog Roma nego da ko pravi decu da ima pravu svest I odgovornost.

zora

pre 7 godina

Suprotno od Francuza.Kod njih za prvo dete nema primanja,za drugo sica,a za trece velika primanja.TRECE DETE DOZVOLAVA PRIMANJA ZA TROJE DECE,do treceg rodzen dana treceg deteta ide majci staz i ako ne radi,trideset posto jevtiniji transport,deset posto veca penzija za oca i ne znam sta jos.Ako hocemo da propagiramo veci natalitet dajmo ovakve stvari.

The

pre 7 godina

Vise novca ce dobijati oni sa manje dece? Pa da, sasvim logicno.Meni se cini da ovo nije bas najsrecnije resenje. Povracaj PDV - a, ulaganje u vrtice, kadrove, skole, podsticanje poslodavaca da ne otpustaju trudnice…mislim da je to smer kojim treba ici. To bi onda bila neka vrsta investicije za celu drzavu. Ne kazem da ne treba davati decji dodatak, ali mislim da bi ove mere imale veci i dalekosezniji efekat.

dr

pre 7 godina

Hajde samo malo ubrzajte to povecanje dodatka. Moja cerka ima osam meseci. Od letos najavljuju da ce ukinuti povrat pdv-a, a najavljuju da ce ovo povecati. Sve nesto mislim da cemo izvisiti i za jedno i za drugo. Mislim, necemo skapati zbog toga, ali ...

Sladjana

pre 7 godina

Strasno, mi roditelji sa troje dece nikakve beneficije nemamo. Sada su mi krenuli svo troje u skolu, ni knjige niti ista drugo nisamo dobili besplatno.da spremis troje djaka treba ti oko 50000dinara. Vise nego mesecna plata. Uzinu placamo i ako zelim da se zaposlim treba da platim 10000 din celodnevni boravak za decu.znaci radila bi za 5000din. A deciji dodatak nemam jer prelazimo kvotu za 500din.A deca u hraniteljskim porodicama imaju sve besplatno i udzbenike,uzinu,celodnevno, ekskurzije i ostalo. A hranitelji dobijaju pare od drzave za to a opstina im daje besplatno,i jos plate imaju. Gde je tu logika? Nemam nista pritiv njih zalosno je sto su ostavljeni. Ali i mi moramo da prehranjujemo NAŠU decu i da ne budemo u situaciji da ih ostavljamo.

deca

pre 7 godina

povedite malo racuna o vrticima, skolama i slobodnim aktivnostima za decu koja su tu, koja rastu danas! Sta je sa sportom za decu, reformom skolstva i predskolskih ustanova. U Bg vrticima ima po 45 dece na tri vaspitacice.... tuga je to.... i ovo dece sto imamo otici ce odavde!

vlada

pre 7 godina

neka drzava da super povoljne kredite u dinarima za kupovinu nekretnina,natera poslodavce da daju ugovore o radu za stalno,podignu minimalac na min.40000 din.pa da vidis natalitet,a ne ko ja sa suprugom i dvoje dece kod majke u stanu,niti je njoj pod stare dane dobro ,niti mi možemo da radimo na natalitetu u ovoj guzvi

poljak

pre 7 godina

Ma da povecate vi jos malo pdv na deciju opremu i hranu, ukinete i ovo malo obdanista sto ima, a zenama smanjite jos porodiljsko. Naravno, knjige da budu jos malo skuplje, i uvesti obaveznu skolarinu!

Voodoo

pre 7 godina

Pre izbora je premijer obecao roditeljima sa tri deteta jos jednu platu, javno i rekao tada za vreme kampanje u zimsko prolecnim mesecima da bi do kraja leta ove 2016 to trebalo da se realizuje ako izbori prodju kako ocekuju, tj pobede, kao sto jesu. Javno obecanje, cak i sa rokom kada ce biti ispunjeno pa nista od toga. Poenta jeste upravo na tom prvom i trecem detetu, mada prvo ce vecina parova napraviti, a onda neka nasa logika oduvek bila, zalosno je da dete bude jedinac, zaista brat ili sestra kroz ceo zivot mnogo znaci, a i samog coveka od detinjstva uce mnogo tome. Medjutim dalje od toga retko koji normalan par ima i vremena i finansija u ovoj zemlji, i upravo ta mera bi bio pravi pogodak da podstakne roditelje sa dva deteta da se odluce i na trece, jer uvek je lepse utroje nego udvoje :), medjutim svedoci smo koliko ovoj drzavi treba verovati za bilo sta, tj njenim predstavnicima.

gaga

pre 7 godina

roditeljski dodatak treba ukinuti i pdv za deciju opremu! obezbediti ljudima normalne plate i normalan zivot u ovoj drzavi i sami ce radjati po 3 dece. zelim trece, ali me nece namamiti bednim trenutnim povlasticama.. otkud mi da troma obezbedim sve potrebno? pritom mislim samo na obicne stvari poput skolovanja, letovanja, ne na luksuzne..

samo da napomenem...

pre 7 godina

@Saki
za roditeljski dodatak o kom se u tekstu govori se ne postavlja nikakav uslov koji se tiče visine zarade i primanja

@dr
ako vam dete ima osam meseci i niste predali zahtev za roditeljski dodatak, nećete dobiti novac "ni po starom ni po novom" jer je (bar u Beogradu, a verujem da je svuda tako jer se radi o republičkom pravu) rok za podnošenje zahteva 6 meseci starosti deteta.

informišite se pre nego što krenete da palite vatru svojim komentarima i ne dovodite druge ljude u zabludu.

a sad da se vratimo na temu: šta god država radila i "radila" na ovu temu, sve je to opšte zamazivanje očiju. ne tražim ja pomoć niti nagradu od države za to što sam rodila dete. hoću da imam mogućnost da zaradim platu od koje moje dete i ja možemo da živimo. hoću da zakon prepozna kategoriju samohranih roditelja (i ne, tu ne spadaju razvedeni roditelji koji dobijaju alimentaciju).

pozdrav od samohrane majke sa platom tek iznad minimalca, koja u ovoj državi nije kandidat za npr. dečiji dodatak, jer ima "prevelika primanja" - eto, toliko o brizi države
u se i u svoje kljuse, dame i gospodo, ne čekajte pomoć od (ove) države, i kupujte karte u jednom pravcu i za sebe i za svoju decu.

Bojana

pre 7 godina

Sram vas bilo uzimate prosek za zadnja tri meseca zato niko sem pojedinaca da ih ne nominujem i nema pravo na dečiji dodatak.Sram vas bilo nemamo mi platu 66000 din mesečno već tromesečno.uzmite vi 22000 živite skolujte decu placajte komunalije.....užas sramota