Nedelja, 25.09.2016.

11:05

Lekari na ulicama: Sa 510 EUR nema života

Više hiljada lekara, medicinskih sestara i ostalog bolničkog osoblja izašlo je na ulice u centralnom delu Varšave, zahtevajući veće plate.

Izvor: Capital.ba

Lekari na ulicama: Sa 510 EUR nema života IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

WakeUpSheeple

pre 7 godina

Iskreno, iznenađen sam tako niskom platom. Dakle, EU je definitivno šarena laža koja malo toga znači. Jedini dobitak je što se lakše dolazi do poslova koji neće da rade Nemci i ostali zapadnjaci. Evropljani trećeg reda, zauvek!
(Toma, 25. septembar 2016 20:24)
A zasto uzimas sve sto procitas zdravo za gotovo, imas google, pa pogledaj poljske plate. Ovo se odnosi na neke staziste il nesto. Njima je minimalac skoro toliko

Dosta dreke bre !

pre 7 godina

Dragi srpsku lekari, ako vam se ne svidja ionako prevelika plata za to sta znate da radite lepu izvolite u Nemacku ili otvorite privatnu ordinaciju !
Dosta vise poziva na pljacku poreskih obveznika ! Koliko je povecana plata lekarima od 2000. ? Na osnovu cega ? Da li danas toliko bolje rade nego tada ? Ne nego vise drece i pljackaju ! Porez na imovinu, porast poreza na hranu, akcize na ovo ili ono, novac od unistavanja radnih mesta privatizacijom, sve je to oteto poreskim obveznicima,a parazitima iz JS dato, pa i lekarime da mogu da mi napisu recept za antibiotik, jer mi je drzava meni zabranila da ga kupim sam !

mofa

pre 7 godina

plata je 53000 dinara. samo oni doktori u bolnicama koji dezuraju izidju vise max 68000 din. subspecijalizanti orijentaciono do nekih 80.000. klinicki asistenti imaju 2 plate a to je oko 100.000. Neko me je ovo mnogo ko se poslom ne bavi ali uzeti u obzir nocni rad gde to nije pesma gde se uglavnom spava nego se radi celu noc a onda sutra ostaje na poslu do kraja radnog vremena. Relativno puno novca da nije infostan 17000, elektricar 5000, americki plakar 80000, vodokotlic sa ugradnjom 5-6000, registracija 23000...majstori ovo zarade za nedelju dana.

Simon

pre 7 godina

pa kakve su to studije medicine koje traju 6 meseci kako pise u clanku, a specijalizacija 13 meseci??? Za toliko studiranja i 510€ je mnogo!

Drag

pre 7 godina

Minimalna plaća u Polskoj iznosi 470 €. Znam zbog toga da živim tamo. Ako oni stvarno zarađuju nesto malo vise od 500 € moraju biti to liječnici na praksi. Nisam nikada čuo da doktor sa iskustvom zarađuje manje od 1000 € jer blagajnica u supermarketu na primjer Lidl, Tesco, Biedronka Itd- ne smije dobiti manje od 2200 zlotych ( oko 493 €) Ako imate nekoga u Poljskoj može vama to potvrdit.

Mikiveliki

pre 7 godina

Ви још увек мислите да је школа =новац. Образивање је веома битно у животу. Много теже је постати доктор, него рецимо водоинсталер, али... Доктор је доста пута мање тражен и мање плаћен од видоинсралера. Најплаћенији људи у свету немају високо образовање. Новац је могуће зарадити на разно-разне начине, само један од њих је путем знања са факултета. И ја сам исто тако размишљао као ви... А онда сам видео да на тзв. западу, занатлије, приватници и угоститељске делатности, узимају више новца од лекара и инжињера. Наравно, да не будем погрешно схваћен, ни на један начин не доводим у питање велики труд који стоји иза сваке дипломе, ни
ти стављам у исту раван полуобразовану особу са академски образованом, али требало би да се схвати, да као што рекох, мишљење ШКОЛА =НОВАЦ, није тачна. Знам да је веома поразно да се То чује, али То је нажалост тако.

Meister Jakob

pre 7 godina

U Hrvatskoj nema da doktor zarađuje manje od 1100-1200 eura, to su ovi koji su tek specijailizirali, nema da anesteziolog zarađuje manje od 2000 eura, a ima i ovih specijalnih kirurga koji npr. rade transplantacije oni zarađuju i po 5000 eura.
A neki komentator je spomenuo mito za doktora. To je u Hrvatskoj praktički nemoguće, jako se boje jer znaju da će u najboljem slučaju samo ostati bez posla, a možda i bez licence, i to se ne boje samo doktori nego sve raznorazne inspekcije, policajci, itd.

simonida

pre 7 godina

Poljskom kao i u vecini drugih zemljama sirom sveta vladaju neznalice, korumpirani i ucenjeni vazali stranih interesa.
Za strucnjake i one sto nesto znaju i umeju ostaju mrvice jer za njih strani interes nije zainteresovan. Svuda isto.

Mikiveliki

pre 7 godina

Па свакодневно говорите о "Пољском успеху ", кад оно... Ако се они наводе као светао пример, како су остали, новопридошли, прошли? Када дође до смене власти у Немачкиј, а то ће бити скоро, ЕУ ће по убрзаној процедури да се распадне. Ово је чак и Вучић видео, и скоро изјавио. П. С. Најбољи стратези света, Енглези, су отишли. Мислите да су погрешили, да су се преварили у процени?

zoki

pre 7 godina

Za sve one kojima lekarska bransa u Srbiji ne odgovara-siroko vam polje, ima lekara i van ove zemlje. Bolje bi vam bilo da se zapitate ko ce da leci vas i vasu decu za par godina ako mladi lekari budu nastavili da odlaze iz zemlje ovim tempom i to s pravom jer "preko grane" za razliku od nas znaju pamet da cene.
(Beograd, 25. septembar 2016 16:53)

Rodjen sam u Srbiji, odrastao, sluzio vojsku, zaposlio se u Srbiji, ozenio se, stekao predivnu suprugu i dvoje zlatne dece i ti me savetujes da zapalim odavde (sa porodicom ili bez) zato jer mi se ne svidja neki lekar ?! E, nece moci, pobratime, ne dam ! Srbija je moja najmanje koliko i tvoja i ako se desi nesto da moramo da bezimo odavde - bezacemo obojica !

C i n i k

pre 7 godina

Bod je trenutno 2439.28 RSD, a najveci koeficijent je 29.32 (subspecijalista, primarijus...), znaci da je osnovna plata (bez minulog rada) 71519.69 RSD. Dakle, nema nikakve sanse da se dodje do 1000 €.
(lale, 25. septembar 2016 15:01)

Pa šta je problem ovde u računici,minuli rad je 0.4 % x bar 10 godina je 4 % pa x 70 000 je 2800,00 dinara, pa na to dodaj još oko 7 ili 8 dežurstava što dođe još oko 30 - 35 000 dinara, pa ako još naiđe neki praznik,to je bez ikakvih problema oko 1000 e svaki mesec! To je plata spec sa dežurstvima, a jedini je problem kad te neko pita kolika je plata što nekako zaboraviš da kažeš da platu primaš i za dežurstva i za min.rad i za praznike...ne kažem ja sad da li je to malo ili nije,samo pišem da je neverovatno da naši lekari imaju veće plate od Poljskih jer je u Poljskoj prosečna plata 1000 evra, i mnogo su razvijeniji od nas!

Doca

pre 7 godina

@ http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=1180667#k21550232

Pa i nije bas tako, treba steci iskustvo u praksi a to se planski onemogucava tokom studija a i tokom obaveznog pripravnickog staza! Onaj ko prodje sve to zna, ni meni nije tokom studija bilo jasno dok nisam sve to na kraju i iskusio. Tako da ta teorija kojom guse ljude, uglavnom nepotrebnom, preobimnom i zastarelom nije tolika prepreka jer je danas sve dostupno na strucnim portalima ali praksa nije i praksu koju su duzni da nam obezbede oni miniraju perfidno i to je cinjenica.

A da bi se zavrsio odlazak u ino potrebno je poloziti i jezik, sto znaci jos godina dana zivota o trosku roditelja jer se ni obavezni pripravnicki staz ne placa iako postoji klauzula u zakonu (ne primaju dok se ne potpise ugovor o odricanju). Pa onda novac za odlazak, dokumenta silna, zivot dok ne dodje prva plata pa ako je jos potrebno poloziti i koji ispit radi nostrifikacije sve to dolazi do basnoslovne sume sto je ravno ludilu mada slazem se, bolje istrpeti to i placati porez sistemu koji bar osnovno pruza natrag.

Filmofil

pre 7 godina

@Milun, 25. septembar 2016 18:31

I ja cu da potpisem ovo iz iste perspektive kao i vi. Uz dodatak da sam tu imala i radno iskustvo gde je princip funkcionisanja slican. Tako da ni posao u sustini ne resava stvar sem da se uhvati malo iskustva i popuni CV. Ako ste pametni, vredni i ambiciozni i nemate strah od drugacijeg znate sta vam je ciniti. Da se vratite mozete uvek. Taj mentalitet ubija pametne ljude. Slusala sam na aerodromu jefnog naseg sljakera (u pozitivnom smislu) kako covek prica da ne moze da se izbori sa ljudima jer ga prozivaju da mnogo radi i voli pare. U tim godinama (oko sezdesetak) mogao bi da se razvlaci i kuka. Ali on nece.

snoop dog

pre 7 godina

Misljenja sam da lekari treba da su najvise placeni u svakom drustvu ! Takodje sam misljenja da politicari guverneri itd. treba da budu placeni samo 1/4 od lekarske plate !

Toma

pre 7 godina

Iskreno, iznenađen sam tako niskom platom. Dakle, EU je definitivno šarena laža koja malo toga znači. Jedini dobitak je što se lakše dolazi do poslova koji neće da rade Nemci i ostali zapadnjaci. Evropljani trećeg reda, zauvek!

Majstor Mile

pre 7 godina

Kako ih bre nije sramota, protestuju a za državu ih baš briga! Što se ne ugledaju na naše penzionere . Njima je čak i predsednik " njihove" stranke PUPS, Krkobabić, čestitao na nevidjenom požrtvovanju i patriotizmu jer su "dali" deo svojih penzija i spasli državu od bankrota...Zato ih je većina opet glasala za vlast. Svesni ljudi...

Milun

pre 7 godina

Bravo Poljaci! Pitam se kada će naši lekari početi da se bore za svoje dostojanstvo? Inače, nemam veze sa lekarskom profesijom, ali ne mogu da shvatim obrazovane ljude koji su spremni da ćute i trpe. 
(Milun, 25. septembar 2016 12:09) 

Ја ћу ти објаснити друже. Гледано из угла нашег медицинског факултета (БГ универзитет). Ми шест година трпимо и ћутимо, лоше уџбенике, катастрофални систем испитивања, продају испита, олош прифесорски који зна да тражи знање и више од знања, а сам није способан да доради и осавремени по десет и двадесет година старе уџбенике. Трпимо и распоред наставе где си до пет поподне на предавањима а онда се очекује од тебе да идеш кући и учиш десет сати. Па ако извуче оно што знаш, и професор те не убије у појам онда ћеш положити. Или ћеш купити или пасти. Једино шта се од тебе тражи је да ћутиш и трпиш. После шест година, ако не паднеш коју, ти си роб који ћути и трпи. Достојанство не постоји на медицинском факултету. Професор је Бог, студенти су г.... Толико. п.с. О послу да ни не говорим, треба га наћи прво у овој земљи.
(Чарапан, 25. septembar 2016 14:46)

Jasno mi je skroz, i tačno znam kako izgleda taj sistem iz perspektive ETF-a. Ali u tome i jeste stvar, istrpite ih i palite, pa neka ih leče megatrend doktori, to im svima želim, kada mogu u ministarstva, sigurno će biti dobri i za lečenje. Ili mogu na farmi da organizuju kratak kurs, možda kroz neki novi riality?

yaps

pre 7 godina

Ovo je bruto plata. Neto plata je 50 i nešto hiljada, što je oko 450e.

@(C i n i k, 25. septembar 2016 12:16)
&(Domaćin, 25. septembar 2016 12:32)

Bod je trenutno 2439.28 RSD, a najveci koeficijent je 29.32 (subspecijalista, primarijus...), znaci da je osnovna plata (bez minulog rada) 71519.69 RSD. Dakle, nema nikakve sanse da se dodje do 1000 €.

poljska u mom srcu

pre 7 godina

Ja kad napisem komentar na temu poljske ekonomije retko mi objave. Verovatno sam u sukobu interesa sa medijima posto su oni proevropski i cenzurisu svaki kriticki komentar prema EU.
U Poljskoj je losije stanje nego u Srbiji. Plate su im malo vece, hrana malo skuplja, rezije mnogo skuplje. Jedino razvijaju pogranicna mesta prema Belorusiji i Ukrajini da bi gradjani iz tih zemalja poverovali da je stanje dobro (uz Krakov i Varsavu). Posla nema, mladi odlaze/vec otisli, a plate kasne u drzavnim preduzecima.
Da i smesno je ako lekari strajkuju, jer njihovih 500 evra + 200 na dezurstva su nekima nedostizna.

Beograd

pre 7 godina

Ocekivano stizu komentari " a kako je tek nama koji imamo 200E".
Ovde nije rec o vama. Ovde je rec o onima koji su POSLE SREDNJE SKOLE ulozili jos 12 godina zivota uceci ( 6 godina mukotrpnog studiranja sa sve OBAVEZNIM celodnevnim predavanjima i vezbama+ godinu dana staziranja + drzavni ispit + specijalizacija u trajanju od 4-5 god...)dok su ih roditelji za svo to vreme izdrzavali. E onda kada su sve napokon zavrsili bili su srecni da ih neko uopste primi da volontiraju u nadi da ce se zaposliti a ako kojim slucajem posle par godina i uspeju da se zaposle onda rade za 600E.
Ko ne misli da je to ponizavajuce sa njim ozbiljno nesto nije u redu. Muka mi je vise od komentara tipa "korumpirano zdravstvo" ili "nemaju poima". Za sve one kojima lekarska bransa u Srbiji ne odgovara-siroko vam polje, ima lekara i van ove zemlje. Bolje bi vam bilo da se zapitate ko ce da leci vas i vasu decu za par godina ako mladi lekari budu nastavili da odlaze iz zemlje ovim tempom i to s pravom jer "preko grane" za razliku od nas znaju pamet da cene.

Robert

pre 7 godina

Koliko sam samo neistine pročitao... Imam 4 godine staža, radim kao lekar opšte prakse, svaki dan preko 50 pregleda... Platu mi je 53000 dinara! Ko ne veruje mogu da mu pošaljem listić od plate.

hipoalpekrit

pre 7 godina

Svašta,zar kod njih nema privatnih klinika kao kod nas ?Nisu čuli za dopunski rad popodne?Nisu čuli za Konsultante?Nemaju kondicije da skakuću iz ordinacije do ordinacije?Kako kod nas lekari ne štrajkuju?Možda samo mladi bi štrajkovali jel nisu došli do posla.Ovi koji su došli do posla i specijalizacije....ostvare pojedini primanja mesečna veća nego da su u Nemačkoj.

lale

pre 7 godina

@(C i n i k, 25. septembar 2016 12:16)
&(Domaćin, 25. septembar 2016 12:32)

Bod je trenutno 2439.28 RSD, a najveci koeficijent je 29.32 (subspecijalista, primarijus...), znaci da je osnovna plata (bez minulog rada) 71519.69 RSD. Dakle, nema nikakve sanse da se dodje do 1000 €.

Чарапан

pre 7 godina

Bravo Poljaci! Pitam se kada će naši lekari početi da se bore za svoje dostojanstvo? Inače, nemam veze sa lekarskom profesijom, ali ne mogu da shvatim obrazovane ljude koji su spremni da ćute i trpe.
(Milun, 25. septembar 2016 12:09)

Ја ћу ти објаснити друже. Гледано из угла нашег медицинског факултета (БГ универзитет). Ми шест година трпимо и ћутимо, лоше уџбенике, катастрофални систем испитивања, продају испита, олош прифесорски који зна да тражи знање и више од знања, а сам није способан да доради и осавремени по десет и двадесет година старе уџбенике. Трпимо и распоред наставе где си до пет поподне на предавањима а онда се очекује од тебе да идеш кући и учиш десет сати. Па ако извуче оно што знаш, и професор те не убије у појам онда ћеш положити. Или ћеш купити или пасти. Једино шта се од тебе тражи је да ћутиш и трпиш. После шест година, ако не паднеш коју, ти си роб који ћути и трпи. Достојанство не постоји на медицинском факултету. Професор је Бог, студенти су г.... Толико. п.с. О послу да ни не говорим, треба га наћи прво у овој земљи.

linsta

pre 7 godina

@cinik
Otkud tebi da je spec sa dezurstvima preko 1000e? Soecijalisti uglavnom imaju od 600 do 900e, zavisi od specijalizacije. Hirurg sa dezurstvima jedva prebacuje 100000,sto je daleko od 1000e

Dr džekil

pre 7 godina

Koliko dezinformacija. Lekar specijalista(nisu svi spec.) u Srb ima platu oko 600 eura. Jedan broj koji radi u takvim ustanovama gde se radi prekovremeno(dežura) može da zaradi još u proseku od 100-300 eura. Mnogo smo mi daleko od tih 1000 evra što bi trebala biti osnovna plata.

menjajmo nesto

pre 7 godina

@domacin
Koji to lekari imaju 1000e platu, kazi da idem da radim?
Plata lekara opste prakse je 55k. Lekara specijaliste je 85k. Lekar opste prakse je dao od zivota sest plus jednu godinu studija. Lekar specijalista sest plus jednu plus cetiri najmanje godina studija. Objasni mi gde su to fer primanja?

Kad citam komentare, kada vidim koliko pljujete lekarsku profesiju, e pa nije ni cudo sto idu iz zemlje.

Sram vas bre bilo.

HuH

pre 7 godina

“Posle šest meseci studija i 13 meseci specijalizacije zarađujem 510 evra mesečno. Sa takvim primanjima, nemoguće je izdržavati porodicu". - Valjda 6 godina, al ajde

Specijalizant

pre 7 godina

Sam placam specijalizaciju iz svog dzepa. Popodne radim posao koji sa med. nema veze da zaradim za zivot. Obavljam kompletan posao lekara kao da primam platu dezuram 24h i sve to bez dinara. Naravno niko ne sme da se pobuni jer smo ucenjeni kolokvijumima i specijalistickim ispitom pa cutimo i trpimo.

laki

pre 7 godina

Pise da je to plata lekara opste prakse(mladi lekar) od 510e a to je 63000din. kod nas je plata lekara opste prakse oko 62000, znaci od prolike isto. Osnovna plata specijaliste je oko 75-78000, sa dezurstvom, pripravnoscu i ostalim dodacima moze da se stigne do 100000 sto ke oko 800e, a ne 1000e kao sto neki ovde pisu. Ali za tih 800e mora da se uci jos 4-5 god preko onih 6 osnovnih sa fakulteta, sto uopste nije lako u tim godinama. Tako da tih 800e nije nista u odnosu na trud ulozen tokom studija i specijalizacije, a to znaju samo oni koji specijaliziraju.

Niki

pre 7 godina

Ja i sa 80h prekovremeno nemam pristojna primanja,a pritom su mi i zakinuli pare za 150h, specijalizaciju sam platio sam,a oni su bili duzni da mi vrate, al te pare pojede mrak.....

Milun

pre 7 godina

Bravo Poljaci! Pitam se kada će naši lekari početi da se bore za svoje dostojanstvo? Inače, nemam veze sa lekarskom profesijom, ali ne mogu da shvatim obrazovane ljude koji su spremni da ćute i trpe.

Posle se neki pitaju zasto svakog meseca 500-700 lekara odlazi iz Srbije

pre 7 godina

Znate kada ce u Srbiji 10 lekara da se skupe na nekom javnom protestu samoinicijativno da traze vece plate?

C i n i k

pre 7 godina

Nize plate nego ovde? Ovde spec sa dezurstvima nikad nije ispod 1000 e. A i nasa osnovna plata od 75.000 je visa od Poljske? Nije jasno,moguce da je neka greska u vestima?

Posle se neki pitaju zasto svakog meseca 500-700 lekara odlazi iz Srbije

pre 7 godina

Znate kada ce u Srbiji 10 lekara da se skupe na nekom javnom protestu samoinicijativno da traze vece plate?

menjajmo nesto

pre 7 godina

@domacin
Koji to lekari imaju 1000e platu, kazi da idem da radim?
Plata lekara opste prakse je 55k. Lekara specijaliste je 85k. Lekar opste prakse je dao od zivota sest plus jednu godinu studija. Lekar specijalista sest plus jednu plus cetiri najmanje godina studija. Objasni mi gde su to fer primanja?

Kad citam komentare, kada vidim koliko pljujete lekarsku profesiju, e pa nije ni cudo sto idu iz zemlje.

Sram vas bre bilo.

Milun

pre 7 godina

Bravo Poljaci! Pitam se kada će naši lekari početi da se bore za svoje dostojanstvo? Inače, nemam veze sa lekarskom profesijom, ali ne mogu da shvatim obrazovane ljude koji su spremni da ćute i trpe.

laki

pre 7 godina

Pise da je to plata lekara opste prakse(mladi lekar) od 510e a to je 63000din. kod nas je plata lekara opste prakse oko 62000, znaci od prolike isto. Osnovna plata specijaliste je oko 75-78000, sa dezurstvom, pripravnoscu i ostalim dodacima moze da se stigne do 100000 sto ke oko 800e, a ne 1000e kao sto neki ovde pisu. Ali za tih 800e mora da se uci jos 4-5 god preko onih 6 osnovnih sa fakulteta, sto uopste nije lako u tim godinama. Tako da tih 800e nije nista u odnosu na trud ulozen tokom studija i specijalizacije, a to znaju samo oni koji specijaliziraju.

Niki

pre 7 godina

Ja i sa 80h prekovremeno nemam pristojna primanja,a pritom su mi i zakinuli pare za 150h, specijalizaciju sam platio sam,a oni su bili duzni da mi vrate, al te pare pojede mrak.....

Чарапан

pre 7 godina

Bravo Poljaci! Pitam se kada će naši lekari početi da se bore za svoje dostojanstvo? Inače, nemam veze sa lekarskom profesijom, ali ne mogu da shvatim obrazovane ljude koji su spremni da ćute i trpe.
(Milun, 25. septembar 2016 12:09)

Ја ћу ти објаснити друже. Гледано из угла нашег медицинског факултета (БГ универзитет). Ми шест година трпимо и ћутимо, лоше уџбенике, катастрофални систем испитивања, продају испита, олош прифесорски који зна да тражи знање и више од знања, а сам није способан да доради и осавремени по десет и двадесет година старе уџбенике. Трпимо и распоред наставе где си до пет поподне на предавањима а онда се очекује од тебе да идеш кући и учиш десет сати. Па ако извуче оно што знаш, и професор те не убије у појам онда ћеш положити. Или ћеш купити или пасти. Једино шта се од тебе тражи је да ћутиш и трпиш. После шест година, ако не паднеш коју, ти си роб који ћути и трпи. Достојанство не постоји на медицинском факултету. Професор је Бог, студенти су г.... Толико. п.с. О послу да ни не говорим, треба га наћи прво у овој земљи.

HuH

pre 7 godina

“Posle šest meseci studija i 13 meseci specijalizacije zarađujem 510 evra mesečno. Sa takvim primanjima, nemoguće je izdržavati porodicu". - Valjda 6 godina, al ajde

Specijalizant

pre 7 godina

Sam placam specijalizaciju iz svog dzepa. Popodne radim posao koji sa med. nema veze da zaradim za zivot. Obavljam kompletan posao lekara kao da primam platu dezuram 24h i sve to bez dinara. Naravno niko ne sme da se pobuni jer smo ucenjeni kolokvijumima i specijalistickim ispitom pa cutimo i trpimo.

C i n i k

pre 7 godina

Nize plate nego ovde? Ovde spec sa dezurstvima nikad nije ispod 1000 e. A i nasa osnovna plata od 75.000 je visa od Poljske? Nije jasno,moguce da je neka greska u vestima?

linsta

pre 7 godina

@cinik
Otkud tebi da je spec sa dezurstvima preko 1000e? Soecijalisti uglavnom imaju od 600 do 900e, zavisi od specijalizacije. Hirurg sa dezurstvima jedva prebacuje 100000,sto je daleko od 1000e

Dr džekil

pre 7 godina

Koliko dezinformacija. Lekar specijalista(nisu svi spec.) u Srb ima platu oko 600 eura. Jedan broj koji radi u takvim ustanovama gde se radi prekovremeno(dežura) može da zaradi još u proseku od 100-300 eura. Mnogo smo mi daleko od tih 1000 evra što bi trebala biti osnovna plata.

Beograd

pre 7 godina

Ocekivano stizu komentari " a kako je tek nama koji imamo 200E".
Ovde nije rec o vama. Ovde je rec o onima koji su POSLE SREDNJE SKOLE ulozili jos 12 godina zivota uceci ( 6 godina mukotrpnog studiranja sa sve OBAVEZNIM celodnevnim predavanjima i vezbama+ godinu dana staziranja + drzavni ispit + specijalizacija u trajanju od 4-5 god...)dok su ih roditelji za svo to vreme izdrzavali. E onda kada su sve napokon zavrsili bili su srecni da ih neko uopste primi da volontiraju u nadi da ce se zaposliti a ako kojim slucajem posle par godina i uspeju da se zaposle onda rade za 600E.
Ko ne misli da je to ponizavajuce sa njim ozbiljno nesto nije u redu. Muka mi je vise od komentara tipa "korumpirano zdravstvo" ili "nemaju poima". Za sve one kojima lekarska bransa u Srbiji ne odgovara-siroko vam polje, ima lekara i van ove zemlje. Bolje bi vam bilo da se zapitate ko ce da leci vas i vasu decu za par godina ako mladi lekari budu nastavili da odlaze iz zemlje ovim tempom i to s pravom jer "preko grane" za razliku od nas znaju pamet da cene.

Robert

pre 7 godina

Koliko sam samo neistine pročitao... Imam 4 godine staža, radim kao lekar opšte prakse, svaki dan preko 50 pregleda... Platu mi je 53000 dinara! Ko ne veruje mogu da mu pošaljem listić od plate.

Milun

pre 7 godina

Bravo Poljaci! Pitam se kada će naši lekari početi da se bore za svoje dostojanstvo? Inače, nemam veze sa lekarskom profesijom, ali ne mogu da shvatim obrazovane ljude koji su spremni da ćute i trpe. 
(Milun, 25. septembar 2016 12:09) 

Ја ћу ти објаснити друже. Гледано из угла нашег медицинског факултета (БГ универзитет). Ми шест година трпимо и ћутимо, лоше уџбенике, катастрофални систем испитивања, продају испита, олош прифесорски који зна да тражи знање и више од знања, а сам није способан да доради и осавремени по десет и двадесет година старе уџбенике. Трпимо и распоред наставе где си до пет поподне на предавањима а онда се очекује од тебе да идеш кући и учиш десет сати. Па ако извуче оно што знаш, и професор те не убије у појам онда ћеш положити. Или ћеш купити или пасти. Једино шта се од тебе тражи је да ћутиш и трпиш. После шест година, ако не паднеш коју, ти си роб који ћути и трпи. Достојанство не постоји на медицинском факултету. Професор је Бог, студенти су г.... Толико. п.с. О послу да ни не говорим, треба га наћи прво у овој земљи.
(Чарапан, 25. septembar 2016 14:46)

Jasno mi je skroz, i tačno znam kako izgleda taj sistem iz perspektive ETF-a. Ali u tome i jeste stvar, istrpite ih i palite, pa neka ih leče megatrend doktori, to im svima želim, kada mogu u ministarstva, sigurno će biti dobri i za lečenje. Ili mogu na farmi da organizuju kratak kurs, možda kroz neki novi riality?

Mikiveliki

pre 7 godina

Ви још увек мислите да је школа =новац. Образивање је веома битно у животу. Много теже је постати доктор, него рецимо водоинсталер, али... Доктор је доста пута мање тражен и мање плаћен од видоинсралера. Најплаћенији људи у свету немају високо образовање. Новац је могуће зарадити на разно-разне начине, само један од њих је путем знања са факултета. И ја сам исто тако размишљао као ви... А онда сам видео да на тзв. западу, занатлије, приватници и угоститељске делатности, узимају више новца од лекара и инжињера. Наравно, да не будем погрешно схваћен, ни на један начин не доводим у питање велики труд који стоји иза сваке дипломе, ни
ти стављам у исту раван полуобразовану особу са академски образованом, али требало би да се схвати, да као што рекох, мишљење ШКОЛА =НОВАЦ, није тачна. Знам да је веома поразно да се То чује, али То је нажалост тако.

lale

pre 7 godina

@(C i n i k, 25. septembar 2016 12:16)
&(Domaćin, 25. septembar 2016 12:32)

Bod je trenutno 2439.28 RSD, a najveci koeficijent je 29.32 (subspecijalista, primarijus...), znaci da je osnovna plata (bez minulog rada) 71519.69 RSD. Dakle, nema nikakve sanse da se dodje do 1000 €.

Majstor Mile

pre 7 godina

Kako ih bre nije sramota, protestuju a za državu ih baš briga! Što se ne ugledaju na naše penzionere . Njima je čak i predsednik " njihove" stranke PUPS, Krkobabić, čestitao na nevidjenom požrtvovanju i patriotizmu jer su "dali" deo svojih penzija i spasli državu od bankrota...Zato ih je većina opet glasala za vlast. Svesni ljudi...

Meister Jakob

pre 7 godina

U Hrvatskoj nema da doktor zarađuje manje od 1100-1200 eura, to su ovi koji su tek specijailizirali, nema da anesteziolog zarađuje manje od 2000 eura, a ima i ovih specijalnih kirurga koji npr. rade transplantacije oni zarađuju i po 5000 eura.
A neki komentator je spomenuo mito za doktora. To je u Hrvatskoj praktički nemoguće, jako se boje jer znaju da će u najboljem slučaju samo ostati bez posla, a možda i bez licence, i to se ne boje samo doktori nego sve raznorazne inspekcije, policajci, itd.

poljska u mom srcu

pre 7 godina

Ja kad napisem komentar na temu poljske ekonomije retko mi objave. Verovatno sam u sukobu interesa sa medijima posto su oni proevropski i cenzurisu svaki kriticki komentar prema EU.
U Poljskoj je losije stanje nego u Srbiji. Plate su im malo vece, hrana malo skuplja, rezije mnogo skuplje. Jedino razvijaju pogranicna mesta prema Belorusiji i Ukrajini da bi gradjani iz tih zemalja poverovali da je stanje dobro (uz Krakov i Varsavu). Posla nema, mladi odlaze/vec otisli, a plate kasne u drzavnim preduzecima.
Da i smesno je ako lekari strajkuju, jer njihovih 500 evra + 200 na dezurstva su nekima nedostizna.

mofa

pre 7 godina

plata je 53000 dinara. samo oni doktori u bolnicama koji dezuraju izidju vise max 68000 din. subspecijalizanti orijentaciono do nekih 80.000. klinicki asistenti imaju 2 plate a to je oko 100.000. Neko me je ovo mnogo ko se poslom ne bavi ali uzeti u obzir nocni rad gde to nije pesma gde se uglavnom spava nego se radi celu noc a onda sutra ostaje na poslu do kraja radnog vremena. Relativno puno novca da nije infostan 17000, elektricar 5000, americki plakar 80000, vodokotlic sa ugradnjom 5-6000, registracija 23000...majstori ovo zarade za nedelju dana.

snoop dog

pre 7 godina

Misljenja sam da lekari treba da su najvise placeni u svakom drustvu ! Takodje sam misljenja da politicari guverneri itd. treba da budu placeni samo 1/4 od lekarske plate !

zoki

pre 7 godina

Za sve one kojima lekarska bransa u Srbiji ne odgovara-siroko vam polje, ima lekara i van ove zemlje. Bolje bi vam bilo da se zapitate ko ce da leci vas i vasu decu za par godina ako mladi lekari budu nastavili da odlaze iz zemlje ovim tempom i to s pravom jer "preko grane" za razliku od nas znaju pamet da cene.
(Beograd, 25. septembar 2016 16:53)

Rodjen sam u Srbiji, odrastao, sluzio vojsku, zaposlio se u Srbiji, ozenio se, stekao predivnu suprugu i dvoje zlatne dece i ti me savetujes da zapalim odavde (sa porodicom ili bez) zato jer mi se ne svidja neki lekar ?! E, nece moci, pobratime, ne dam ! Srbija je moja najmanje koliko i tvoja i ako se desi nesto da moramo da bezimo odavde - bezacemo obojica !

simonida

pre 7 godina

Poljskom kao i u vecini drugih zemljama sirom sveta vladaju neznalice, korumpirani i ucenjeni vazali stranih interesa.
Za strucnjake i one sto nesto znaju i umeju ostaju mrvice jer za njih strani interes nije zainteresovan. Svuda isto.

Mikiveliki

pre 7 godina

Па свакодневно говорите о "Пољском успеху ", кад оно... Ако се они наводе као светао пример, како су остали, новопридошли, прошли? Када дође до смене власти у Немачкиј, а то ће бити скоро, ЕУ ће по убрзаној процедури да се распадне. Ово је чак и Вучић видео, и скоро изјавио. П. С. Најбољи стратези света, Енглези, су отишли. Мислите да су погрешили, да су се преварили у процени?

yaps

pre 7 godina

Ovo je bruto plata. Neto plata je 50 i nešto hiljada, što je oko 450e.

@(C i n i k, 25. septembar 2016 12:16)
&(Domaćin, 25. septembar 2016 12:32)

Bod je trenutno 2439.28 RSD, a najveci koeficijent je 29.32 (subspecijalista, primarijus...), znaci da je osnovna plata (bez minulog rada) 71519.69 RSD. Dakle, nema nikakve sanse da se dodje do 1000 €.

Drag

pre 7 godina

Minimalna plaća u Polskoj iznosi 470 €. Znam zbog toga da živim tamo. Ako oni stvarno zarađuju nesto malo vise od 500 € moraju biti to liječnici na praksi. Nisam nikada čuo da doktor sa iskustvom zarađuje manje od 1000 € jer blagajnica u supermarketu na primjer Lidl, Tesco, Biedronka Itd- ne smije dobiti manje od 2200 zlotych ( oko 493 €) Ako imate nekoga u Poljskoj može vama to potvrdit.

Toma

pre 7 godina

Iskreno, iznenađen sam tako niskom platom. Dakle, EU je definitivno šarena laža koja malo toga znači. Jedini dobitak je što se lakše dolazi do poslova koji neće da rade Nemci i ostali zapadnjaci. Evropljani trećeg reda, zauvek!

Filmofil

pre 7 godina

@Milun, 25. septembar 2016 18:31

I ja cu da potpisem ovo iz iste perspektive kao i vi. Uz dodatak da sam tu imala i radno iskustvo gde je princip funkcionisanja slican. Tako da ni posao u sustini ne resava stvar sem da se uhvati malo iskustva i popuni CV. Ako ste pametni, vredni i ambiciozni i nemate strah od drugacijeg znate sta vam je ciniti. Da se vratite mozete uvek. Taj mentalitet ubija pametne ljude. Slusala sam na aerodromu jefnog naseg sljakera (u pozitivnom smislu) kako covek prica da ne moze da se izbori sa ljudima jer ga prozivaju da mnogo radi i voli pare. U tim godinama (oko sezdesetak) mogao bi da se razvlaci i kuka. Ali on nece.

C i n i k

pre 7 godina

Bod je trenutno 2439.28 RSD, a najveci koeficijent je 29.32 (subspecijalista, primarijus...), znaci da je osnovna plata (bez minulog rada) 71519.69 RSD. Dakle, nema nikakve sanse da se dodje do 1000 €.
(lale, 25. septembar 2016 15:01)

Pa šta je problem ovde u računici,minuli rad je 0.4 % x bar 10 godina je 4 % pa x 70 000 je 2800,00 dinara, pa na to dodaj još oko 7 ili 8 dežurstava što dođe još oko 30 - 35 000 dinara, pa ako još naiđe neki praznik,to je bez ikakvih problema oko 1000 e svaki mesec! To je plata spec sa dežurstvima, a jedini je problem kad te neko pita kolika je plata što nekako zaboraviš da kažeš da platu primaš i za dežurstva i za min.rad i za praznike...ne kažem ja sad da li je to malo ili nije,samo pišem da je neverovatno da naši lekari imaju veće plate od Poljskih jer je u Poljskoj prosečna plata 1000 evra, i mnogo su razvijeniji od nas!

hipoalpekrit

pre 7 godina

Svašta,zar kod njih nema privatnih klinika kao kod nas ?Nisu čuli za dopunski rad popodne?Nisu čuli za Konsultante?Nemaju kondicije da skakuću iz ordinacije do ordinacije?Kako kod nas lekari ne štrajkuju?Možda samo mladi bi štrajkovali jel nisu došli do posla.Ovi koji su došli do posla i specijalizacije....ostvare pojedini primanja mesečna veća nego da su u Nemačkoj.

Doca

pre 7 godina

@ http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=1180667#k21550232

Pa i nije bas tako, treba steci iskustvo u praksi a to se planski onemogucava tokom studija a i tokom obaveznog pripravnickog staza! Onaj ko prodje sve to zna, ni meni nije tokom studija bilo jasno dok nisam sve to na kraju i iskusio. Tako da ta teorija kojom guse ljude, uglavnom nepotrebnom, preobimnom i zastarelom nije tolika prepreka jer je danas sve dostupno na strucnim portalima ali praksa nije i praksu koju su duzni da nam obezbede oni miniraju perfidno i to je cinjenica.

A da bi se zavrsio odlazak u ino potrebno je poloziti i jezik, sto znaci jos godina dana zivota o trosku roditelja jer se ni obavezni pripravnicki staz ne placa iako postoji klauzula u zakonu (ne primaju dok se ne potpise ugovor o odricanju). Pa onda novac za odlazak, dokumenta silna, zivot dok ne dodje prva plata pa ako je jos potrebno poloziti i koji ispit radi nostrifikacije sve to dolazi do basnoslovne sume sto je ravno ludilu mada slazem se, bolje istrpeti to i placati porez sistemu koji bar osnovno pruza natrag.

Simon

pre 7 godina

pa kakve su to studije medicine koje traju 6 meseci kako pise u clanku, a specijalizacija 13 meseci??? Za toliko studiranja i 510€ je mnogo!

WakeUpSheeple

pre 7 godina

Iskreno, iznenađen sam tako niskom platom. Dakle, EU je definitivno šarena laža koja malo toga znači. Jedini dobitak je što se lakše dolazi do poslova koji neće da rade Nemci i ostali zapadnjaci. Evropljani trećeg reda, zauvek!
(Toma, 25. septembar 2016 20:24)
A zasto uzimas sve sto procitas zdravo za gotovo, imas google, pa pogledaj poljske plate. Ovo se odnosi na neke staziste il nesto. Njima je minimalac skoro toliko

Dosta dreke bre !

pre 7 godina

Dragi srpsku lekari, ako vam se ne svidja ionako prevelika plata za to sta znate da radite lepu izvolite u Nemacku ili otvorite privatnu ordinaciju !
Dosta vise poziva na pljacku poreskih obveznika ! Koliko je povecana plata lekarima od 2000. ? Na osnovu cega ? Da li danas toliko bolje rade nego tada ? Ne nego vise drece i pljackaju ! Porez na imovinu, porast poreza na hranu, akcize na ovo ili ono, novac od unistavanja radnih mesta privatizacijom, sve je to oteto poreskim obveznicima,a parazitima iz JS dato, pa i lekarime da mogu da mi napisu recept za antibiotik, jer mi je drzava meni zabranila da ga kupim sam !

C i n i k

pre 7 godina

Nize plate nego ovde? Ovde spec sa dezurstvima nikad nije ispod 1000 e. A i nasa osnovna plata od 75.000 je visa od Poljske? Nije jasno,moguce da je neka greska u vestima?

hipoalpekrit

pre 7 godina

Svašta,zar kod njih nema privatnih klinika kao kod nas ?Nisu čuli za dopunski rad popodne?Nisu čuli za Konsultante?Nemaju kondicije da skakuću iz ordinacije do ordinacije?Kako kod nas lekari ne štrajkuju?Možda samo mladi bi štrajkovali jel nisu došli do posla.Ovi koji su došli do posla i specijalizacije....ostvare pojedini primanja mesečna veća nego da su u Nemačkoj.

menjajmo nesto

pre 7 godina

@domacin
Koji to lekari imaju 1000e platu, kazi da idem da radim?
Plata lekara opste prakse je 55k. Lekara specijaliste je 85k. Lekar opste prakse je dao od zivota sest plus jednu godinu studija. Lekar specijalista sest plus jednu plus cetiri najmanje godina studija. Objasni mi gde su to fer primanja?

Kad citam komentare, kada vidim koliko pljujete lekarsku profesiju, e pa nije ni cudo sto idu iz zemlje.

Sram vas bre bilo.

zoki

pre 7 godina

Za sve one kojima lekarska bransa u Srbiji ne odgovara-siroko vam polje, ima lekara i van ove zemlje. Bolje bi vam bilo da se zapitate ko ce da leci vas i vasu decu za par godina ako mladi lekari budu nastavili da odlaze iz zemlje ovim tempom i to s pravom jer "preko grane" za razliku od nas znaju pamet da cene.
(Beograd, 25. septembar 2016 16:53)

Rodjen sam u Srbiji, odrastao, sluzio vojsku, zaposlio se u Srbiji, ozenio se, stekao predivnu suprugu i dvoje zlatne dece i ti me savetujes da zapalim odavde (sa porodicom ili bez) zato jer mi se ne svidja neki lekar ?! E, nece moci, pobratime, ne dam ! Srbija je moja najmanje koliko i tvoja i ako se desi nesto da moramo da bezimo odavde - bezacemo obojica !

C i n i k

pre 7 godina

Bod je trenutno 2439.28 RSD, a najveci koeficijent je 29.32 (subspecijalista, primarijus...), znaci da je osnovna plata (bez minulog rada) 71519.69 RSD. Dakle, nema nikakve sanse da se dodje do 1000 €.
(lale, 25. septembar 2016 15:01)

Pa šta je problem ovde u računici,minuli rad je 0.4 % x bar 10 godina je 4 % pa x 70 000 je 2800,00 dinara, pa na to dodaj još oko 7 ili 8 dežurstava što dođe još oko 30 - 35 000 dinara, pa ako još naiđe neki praznik,to je bez ikakvih problema oko 1000 e svaki mesec! To je plata spec sa dežurstvima, a jedini je problem kad te neko pita kolika je plata što nekako zaboraviš da kažeš da platu primaš i za dežurstva i za min.rad i za praznike...ne kažem ja sad da li je to malo ili nije,samo pišem da je neverovatno da naši lekari imaju veće plate od Poljskih jer je u Poljskoj prosečna plata 1000 evra, i mnogo su razvijeniji od nas!

Mikiveliki

pre 7 godina

Ви још увек мислите да је школа =новац. Образивање је веома битно у животу. Много теже је постати доктор, него рецимо водоинсталер, али... Доктор је доста пута мање тражен и мање плаћен од видоинсралера. Најплаћенији људи у свету немају високо образовање. Новац је могуће зарадити на разно-разне начине, само један од њих је путем знања са факултета. И ја сам исто тако размишљао као ви... А онда сам видео да на тзв. западу, занатлије, приватници и угоститељске делатности, узимају више новца од лекара и инжињера. Наравно, да не будем погрешно схваћен, ни на један начин не доводим у питање велики труд који стоји иза сваке дипломе, ни
ти стављам у исту раван полуобразовану особу са академски образованом, али требало би да се схвати, да као што рекох, мишљење ШКОЛА =НОВАЦ, није тачна. Знам да је веома поразно да се То чује, али То је нажалост тако.

Simon

pre 7 godina

pa kakve su to studije medicine koje traju 6 meseci kako pise u clanku, a specijalizacija 13 meseci??? Za toliko studiranja i 510€ je mnogo!

laki

pre 7 godina

Pise da je to plata lekara opste prakse(mladi lekar) od 510e a to je 63000din. kod nas je plata lekara opste prakse oko 62000, znaci od prolike isto. Osnovna plata specijaliste je oko 75-78000, sa dezurstvom, pripravnoscu i ostalim dodacima moze da se stigne do 100000 sto ke oko 800e, a ne 1000e kao sto neki ovde pisu. Ali za tih 800e mora da se uci jos 4-5 god preko onih 6 osnovnih sa fakulteta, sto uopste nije lako u tim godinama. Tako da tih 800e nije nista u odnosu na trud ulozen tokom studija i specijalizacije, a to znaju samo oni koji specijaliziraju.

Posle se neki pitaju zasto svakog meseca 500-700 lekara odlazi iz Srbije

pre 7 godina

Znate kada ce u Srbiji 10 lekara da se skupe na nekom javnom protestu samoinicijativno da traze vece plate?

poljska u mom srcu

pre 7 godina

Ja kad napisem komentar na temu poljske ekonomije retko mi objave. Verovatno sam u sukobu interesa sa medijima posto su oni proevropski i cenzurisu svaki kriticki komentar prema EU.
U Poljskoj je losije stanje nego u Srbiji. Plate su im malo vece, hrana malo skuplja, rezije mnogo skuplje. Jedino razvijaju pogranicna mesta prema Belorusiji i Ukrajini da bi gradjani iz tih zemalja poverovali da je stanje dobro (uz Krakov i Varsavu). Posla nema, mladi odlaze/vec otisli, a plate kasne u drzavnim preduzecima.
Da i smesno je ako lekari strajkuju, jer njihovih 500 evra + 200 na dezurstva su nekima nedostizna.

Чарапан

pre 7 godina

Bravo Poljaci! Pitam se kada će naši lekari početi da se bore za svoje dostojanstvo? Inače, nemam veze sa lekarskom profesijom, ali ne mogu da shvatim obrazovane ljude koji su spremni da ćute i trpe.
(Milun, 25. septembar 2016 12:09)

Ја ћу ти објаснити друже. Гледано из угла нашег медицинског факултета (БГ универзитет). Ми шест година трпимо и ћутимо, лоше уџбенике, катастрофални систем испитивања, продају испита, олош прифесорски који зна да тражи знање и више од знања, а сам није способан да доради и осавремени по десет и двадесет година старе уџбенике. Трпимо и распоред наставе где си до пет поподне на предавањима а онда се очекује од тебе да идеш кући и учиш десет сати. Па ако извуче оно што знаш, и професор те не убије у појам онда ћеш положити. Или ћеш купити или пасти. Једино шта се од тебе тражи је да ћутиш и трпиш. После шест година, ако не паднеш коју, ти си роб који ћути и трпи. Достојанство не постоји на медицинском факултету. Професор је Бог, студенти су г.... Толико. п.с. О послу да ни не говорим, треба га наћи прво у овој земљи.

Milun

pre 7 godina

Bravo Poljaci! Pitam se kada će naši lekari početi da se bore za svoje dostojanstvo? Inače, nemam veze sa lekarskom profesijom, ali ne mogu da shvatim obrazovane ljude koji su spremni da ćute i trpe.

Milun

pre 7 godina

Bravo Poljaci! Pitam se kada će naši lekari početi da se bore za svoje dostojanstvo? Inače, nemam veze sa lekarskom profesijom, ali ne mogu da shvatim obrazovane ljude koji su spremni da ćute i trpe. 
(Milun, 25. septembar 2016 12:09) 

Ја ћу ти објаснити друже. Гледано из угла нашег медицинског факултета (БГ универзитет). Ми шест година трпимо и ћутимо, лоше уџбенике, катастрофални систем испитивања, продају испита, олош прифесорски који зна да тражи знање и више од знања, а сам није способан да доради и осавремени по десет и двадесет година старе уџбенике. Трпимо и распоред наставе где си до пет поподне на предавањима а онда се очекује од тебе да идеш кући и учиш десет сати. Па ако извуче оно што знаш, и професор те не убије у појам онда ћеш положити. Или ћеш купити или пасти. Једино шта се од тебе тражи је да ћутиш и трпиш. После шест година, ако не паднеш коју, ти си роб који ћути и трпи. Достојанство не постоји на медицинском факултету. Професор је Бог, студенти су г.... Толико. п.с. О послу да ни не говорим, треба га наћи прво у овој земљи.
(Чарапан, 25. septembar 2016 14:46)

Jasno mi je skroz, i tačno znam kako izgleda taj sistem iz perspektive ETF-a. Ali u tome i jeste stvar, istrpite ih i palite, pa neka ih leče megatrend doktori, to im svima želim, kada mogu u ministarstva, sigurno će biti dobri i za lečenje. Ili mogu na farmi da organizuju kratak kurs, možda kroz neki novi riality?

Dosta dreke bre !

pre 7 godina

Dragi srpsku lekari, ako vam se ne svidja ionako prevelika plata za to sta znate da radite lepu izvolite u Nemacku ili otvorite privatnu ordinaciju !
Dosta vise poziva na pljacku poreskih obveznika ! Koliko je povecana plata lekarima od 2000. ? Na osnovu cega ? Da li danas toliko bolje rade nego tada ? Ne nego vise drece i pljackaju ! Porez na imovinu, porast poreza na hranu, akcize na ovo ili ono, novac od unistavanja radnih mesta privatizacijom, sve je to oteto poreskim obveznicima,a parazitima iz JS dato, pa i lekarime da mogu da mi napisu recept za antibiotik, jer mi je drzava meni zabranila da ga kupim sam !

Beograd

pre 7 godina

Ocekivano stizu komentari " a kako je tek nama koji imamo 200E".
Ovde nije rec o vama. Ovde je rec o onima koji su POSLE SREDNJE SKOLE ulozili jos 12 godina zivota uceci ( 6 godina mukotrpnog studiranja sa sve OBAVEZNIM celodnevnim predavanjima i vezbama+ godinu dana staziranja + drzavni ispit + specijalizacija u trajanju od 4-5 god...)dok su ih roditelji za svo to vreme izdrzavali. E onda kada su sve napokon zavrsili bili su srecni da ih neko uopste primi da volontiraju u nadi da ce se zaposliti a ako kojim slucajem posle par godina i uspeju da se zaposle onda rade za 600E.
Ko ne misli da je to ponizavajuce sa njim ozbiljno nesto nije u redu. Muka mi je vise od komentara tipa "korumpirano zdravstvo" ili "nemaju poima". Za sve one kojima lekarska bransa u Srbiji ne odgovara-siroko vam polje, ima lekara i van ove zemlje. Bolje bi vam bilo da se zapitate ko ce da leci vas i vasu decu za par godina ako mladi lekari budu nastavili da odlaze iz zemlje ovim tempom i to s pravom jer "preko grane" za razliku od nas znaju pamet da cene.

Dr džekil

pre 7 godina

Koliko dezinformacija. Lekar specijalista(nisu svi spec.) u Srb ima platu oko 600 eura. Jedan broj koji radi u takvim ustanovama gde se radi prekovremeno(dežura) može da zaradi još u proseku od 100-300 eura. Mnogo smo mi daleko od tih 1000 evra što bi trebala biti osnovna plata.

Mikiveliki

pre 7 godina

Па свакодневно говорите о "Пољском успеху ", кад оно... Ако се они наводе као светао пример, како су остали, новопридошли, прошли? Када дође до смене власти у Немачкиј, а то ће бити скоро, ЕУ ће по убрзаној процедури да се распадне. Ово је чак и Вучић видео, и скоро изјавио. П. С. Најбољи стратези света, Енглези, су отишли. Мислите да су погрешили, да су се преварили у процени?

yaps

pre 7 godina

Ovo je bruto plata. Neto plata je 50 i nešto hiljada, što je oko 450e.

@(C i n i k, 25. septembar 2016 12:16)
&(Domaćin, 25. septembar 2016 12:32)

Bod je trenutno 2439.28 RSD, a najveci koeficijent je 29.32 (subspecijalista, primarijus...), znaci da je osnovna plata (bez minulog rada) 71519.69 RSD. Dakle, nema nikakve sanse da se dodje do 1000 €.

lale

pre 7 godina

@(C i n i k, 25. septembar 2016 12:16)
&(Domaćin, 25. septembar 2016 12:32)

Bod je trenutno 2439.28 RSD, a najveci koeficijent je 29.32 (subspecijalista, primarijus...), znaci da je osnovna plata (bez minulog rada) 71519.69 RSD. Dakle, nema nikakve sanse da se dodje do 1000 €.

Niki

pre 7 godina

Ja i sa 80h prekovremeno nemam pristojna primanja,a pritom su mi i zakinuli pare za 150h, specijalizaciju sam platio sam,a oni su bili duzni da mi vrate, al te pare pojede mrak.....

linsta

pre 7 godina

@cinik
Otkud tebi da je spec sa dezurstvima preko 1000e? Soecijalisti uglavnom imaju od 600 do 900e, zavisi od specijalizacije. Hirurg sa dezurstvima jedva prebacuje 100000,sto je daleko od 1000e

Meister Jakob

pre 7 godina

U Hrvatskoj nema da doktor zarađuje manje od 1100-1200 eura, to su ovi koji su tek specijailizirali, nema da anesteziolog zarađuje manje od 2000 eura, a ima i ovih specijalnih kirurga koji npr. rade transplantacije oni zarađuju i po 5000 eura.
A neki komentator je spomenuo mito za doktora. To je u Hrvatskoj praktički nemoguće, jako se boje jer znaju da će u najboljem slučaju samo ostati bez posla, a možda i bez licence, i to se ne boje samo doktori nego sve raznorazne inspekcije, policajci, itd.

Specijalizant

pre 7 godina

Sam placam specijalizaciju iz svog dzepa. Popodne radim posao koji sa med. nema veze da zaradim za zivot. Obavljam kompletan posao lekara kao da primam platu dezuram 24h i sve to bez dinara. Naravno niko ne sme da se pobuni jer smo ucenjeni kolokvijumima i specijalistickim ispitom pa cutimo i trpimo.

Toma

pre 7 godina

Iskreno, iznenađen sam tako niskom platom. Dakle, EU je definitivno šarena laža koja malo toga znači. Jedini dobitak je što se lakše dolazi do poslova koji neće da rade Nemci i ostali zapadnjaci. Evropljani trećeg reda, zauvek!

HuH

pre 7 godina

“Posle šest meseci studija i 13 meseci specijalizacije zarađujem 510 evra mesečno. Sa takvim primanjima, nemoguće je izdržavati porodicu". - Valjda 6 godina, al ajde

Robert

pre 7 godina

Koliko sam samo neistine pročitao... Imam 4 godine staža, radim kao lekar opšte prakse, svaki dan preko 50 pregleda... Platu mi je 53000 dinara! Ko ne veruje mogu da mu pošaljem listić od plate.

simonida

pre 7 godina

Poljskom kao i u vecini drugih zemljama sirom sveta vladaju neznalice, korumpirani i ucenjeni vazali stranih interesa.
Za strucnjake i one sto nesto znaju i umeju ostaju mrvice jer za njih strani interes nije zainteresovan. Svuda isto.

WakeUpSheeple

pre 7 godina

Iskreno, iznenađen sam tako niskom platom. Dakle, EU je definitivno šarena laža koja malo toga znači. Jedini dobitak je što se lakše dolazi do poslova koji neće da rade Nemci i ostali zapadnjaci. Evropljani trećeg reda, zauvek!
(Toma, 25. septembar 2016 20:24)
A zasto uzimas sve sto procitas zdravo za gotovo, imas google, pa pogledaj poljske plate. Ovo se odnosi na neke staziste il nesto. Njima je minimalac skoro toliko

Majstor Mile

pre 7 godina

Kako ih bre nije sramota, protestuju a za državu ih baš briga! Što se ne ugledaju na naše penzionere . Njima je čak i predsednik " njihove" stranke PUPS, Krkobabić, čestitao na nevidjenom požrtvovanju i patriotizmu jer su "dali" deo svojih penzija i spasli državu od bankrota...Zato ih je većina opet glasala za vlast. Svesni ljudi...

snoop dog

pre 7 godina

Misljenja sam da lekari treba da su najvise placeni u svakom drustvu ! Takodje sam misljenja da politicari guverneri itd. treba da budu placeni samo 1/4 od lekarske plate !

Doca

pre 7 godina

@ http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=1180667#k21550232

Pa i nije bas tako, treba steci iskustvo u praksi a to se planski onemogucava tokom studija a i tokom obaveznog pripravnickog staza! Onaj ko prodje sve to zna, ni meni nije tokom studija bilo jasno dok nisam sve to na kraju i iskusio. Tako da ta teorija kojom guse ljude, uglavnom nepotrebnom, preobimnom i zastarelom nije tolika prepreka jer je danas sve dostupno na strucnim portalima ali praksa nije i praksu koju su duzni da nam obezbede oni miniraju perfidno i to je cinjenica.

A da bi se zavrsio odlazak u ino potrebno je poloziti i jezik, sto znaci jos godina dana zivota o trosku roditelja jer se ni obavezni pripravnicki staz ne placa iako postoji klauzula u zakonu (ne primaju dok se ne potpise ugovor o odricanju). Pa onda novac za odlazak, dokumenta silna, zivot dok ne dodje prva plata pa ako je jos potrebno poloziti i koji ispit radi nostrifikacije sve to dolazi do basnoslovne sume sto je ravno ludilu mada slazem se, bolje istrpeti to i placati porez sistemu koji bar osnovno pruza natrag.

Drag

pre 7 godina

Minimalna plaća u Polskoj iznosi 470 €. Znam zbog toga da živim tamo. Ako oni stvarno zarađuju nesto malo vise od 500 € moraju biti to liječnici na praksi. Nisam nikada čuo da doktor sa iskustvom zarađuje manje od 1000 € jer blagajnica u supermarketu na primjer Lidl, Tesco, Biedronka Itd- ne smije dobiti manje od 2200 zlotych ( oko 493 €) Ako imate nekoga u Poljskoj može vama to potvrdit.

Filmofil

pre 7 godina

@Milun, 25. septembar 2016 18:31

I ja cu da potpisem ovo iz iste perspektive kao i vi. Uz dodatak da sam tu imala i radno iskustvo gde je princip funkcionisanja slican. Tako da ni posao u sustini ne resava stvar sem da se uhvati malo iskustva i popuni CV. Ako ste pametni, vredni i ambiciozni i nemate strah od drugacijeg znate sta vam je ciniti. Da se vratite mozete uvek. Taj mentalitet ubija pametne ljude. Slusala sam na aerodromu jefnog naseg sljakera (u pozitivnom smislu) kako covek prica da ne moze da se izbori sa ljudima jer ga prozivaju da mnogo radi i voli pare. U tim godinama (oko sezdesetak) mogao bi da se razvlaci i kuka. Ali on nece.

mofa

pre 7 godina

plata je 53000 dinara. samo oni doktori u bolnicama koji dezuraju izidju vise max 68000 din. subspecijalizanti orijentaciono do nekih 80.000. klinicki asistenti imaju 2 plate a to je oko 100.000. Neko me je ovo mnogo ko se poslom ne bavi ali uzeti u obzir nocni rad gde to nije pesma gde se uglavnom spava nego se radi celu noc a onda sutra ostaje na poslu do kraja radnog vremena. Relativno puno novca da nije infostan 17000, elektricar 5000, americki plakar 80000, vodokotlic sa ugradnjom 5-6000, registracija 23000...majstori ovo zarade za nedelju dana.