Petak, 23.09.2016.

10:20

Najveća porudžbina francuskog "rafala" ikada

Indija je s Francuskom u Nju Delhiju potpisala ugovor o kupovini 36 borbenih aviona tipa "rafal" francuskog proizvođača Desoa.

Izvor: Beta

Najveæa porudžbina francuskog "rafala" ikada IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Перица

pre 7 godina

Руси и Мистрале подметнули само са покажу да Французи не одлучују сами... и спустили набавку на 36 авиона, али нису успели да зауставе потпуно.

Индуси почињу да траже новог партнера за развој авиона.

Leks

pre 7 godina

Indija je nekoliko godina testirala avione iz ruske ponude i ove iz francuske i odlučila se za francuze u novoj tranši nabavke. U okršajima na nebu ispostavilo se da je Rafal bolji od ruskih modela za slične pare. Barem za ono za šta Indijcima treba.

A što se tiče priče da smo mi razvijali avion sličnih karakteristika - jesmo. Poznat samo kao "Novi Avion" bio je razvijan uglavnom u domaćoj industriji sa tim što su motori, barem za prvo vreme dok domaća industrija ne stekne iskustva, bili uvozni (francuski). I ne znam što to nekog čudi, kao nismo umeli da pravimo avione. Svašta.

Još od pre Drugog svetskog rata naša avio industrija je bila odlična. Pre rata smo dizajnirali i napravili avion da se nosi sa tadašnjim Spitfajerima i Bf-109kama (IK-3) na ravne časti i još mnogo drugih aviona je bilo u razvoju (pa rat prekinuo). Od hidroaviona do lakih i taktičkih bombardera. Posle rata svi ti konstruktori su nastavili da rade pa smo, kao jedna razorena zemlja već 1950'ih imali mlaznjake POTPUNO DOMAĆE KONSTRUKCIJE kao što je recimo Ikarusov Stršljen - za naše uslove sasvim dovoljan - mali, izuzetno okretan, kratkog dometa. I dobri dizajni su se nastavili do raspada Juge. Dakle znali smo mi da napravimo avion, itekako smo znali. I pravili smo ih. A sad uvozimo i ekser i papirne maramice.

roadrunner

pre 7 godina

Ovi što ismevaju komentare sa argumentima - "jeste pročitali 10 000 strana ugovora", ili "znaju Indijci šta rade", samo da napomenem da se ovom deal-u isčudjavaju na svim sajtovima koji se bave vojnom problematikom. I ne, nema nikakve druge silne opreme, samo su avioni u pitanju.

E sad, verovatno deal podrazumeva i neku političku ili drugu podršku ili pozadinu čega nema u ugovoru...

DC

pre 7 godina

Na Indijskom tenderu za visenamenski borbeni avion Rafale je pobedio Typhoon-a zbog manjih troskova tokom celog veka trajanja, velikog transfera tehnologije, mogucnosti nosenja nuklearki i postojanja verzije za nosace aviona. Naravno i zbog pozitivnog iskustva koje Indijci vec imaju sa Dassault-om i Mirage 2000 te kompatibilnosti Rafale sa naoruzanjem iz Indije, Izraela i Rusije.
Zasto nije dobio neko od drugih koji su ucestvovali: SAAB Gripen, F-16, F-18 Super Hornet ili Mig-35?
F-16, i F-18 su otpali pre svega zato sto Indija nije zelela da ostane bez podrske ako Amerikancima dune da im uvedu sankcije a ovi su u startu rekli da bi u ugovoru postojale restrikcije i odredjeni uslovi. Gripen je otpao zbog slicnih razloga - mnogi njegovi delovi dolaze iz USA i podlezu mogucoj zabrani izvoza americke vlade. Pored ovih razloga, Gripen i F16 su isuvise mali za potrebe Indije dok F18 nije na nivou Rafale i Typhoon.
S druge strane, Indijsko ratno vazduhoplovstvo vec koristi SU-30 u velikom broju (preko 300) a imaju i 69 MiG-29, 85 MiG-27, 125 MiG-21 Bison. Mornarica takodje koristi MiG-29K dok Indija saradjuje sa Rusijom na razvoju Sukhoi PAK-FA/HAL FGFA a kojeg ce skoro sigurno imati u velikom broju. Imajuci u vidu da Indijci nisu zadovoljni dosadasnjom podrskom od strane MiG-a, pogotovo za MiG-29 a takodje nisu zeleli da im cela aviacija zavisi prakticno 100% od samo jedne zemlje iako su do sada imali dobru saradnju sa Rusijom, MiG-35 je takodje otpao.

DC

pre 7 godina

Dzaba Vam novci moji sinovci,za te pare ste mogli kupiti ko zna koliko sistema S-400 ,i da najbolji nacin zastitite svoje nebo i od neprijateljskih aviona ali i svih vrsta projektila..
(Komsija iz CG, 23. septembar 2016 14:52)

Indija ne gleda samo da zastiti svoje nebo, vec da se po potrebi i seta tudjim.

Helios

pre 7 godina

@inženjer - čega da si ako si - možeš se samo smejati svom neznanju. Kao i većina drugih komentara. To što mnogo toga nije valjalo nikako ne znači da sve nije valjalo. To što smo bili boljševički ubogaljeni ne znači da smo svi bili ubogi. Naročito inženjerski, bilo je mnoštvo izvrsnih em obrazovanih em talentovanih ljudi. Sopstveni računar, indeksni sistem (predforma SGML, preteče HTMLa), unikatno rešena i tada najbolja hidraulika tenka, najjeftinija uspešna gasna maska - svašta je tu bilo.
I da, nakon što je zacrtano da se (kao) pravi borbeni avion i ovde su ljudi došli do zaključka da je to optimalna konfiguracija: kanard tj. pretkrilo za delta krilo koje je i rezervoar i dovoljno prostrano za oves oružja. Primitivna ali dovoljna automatika je već bila razvijena za osnovni problem te šeme, njenu aerodinamičnu nestabilnost. Motori su najteži problem ali tada su svi mnogo brže očekivali da će - a do danas nije - biti nađeno pozdano upotrebljivo rešenje izvan ovog turbo-jet modela koji i do danas vlada. Zadatak tj. iIdejni model je dat i čekala se odluka partijskog vrha. Ali Tito, Kardelj itd. su tada već krenuli u "republičku samodovoljnost" sa sve većim punjenjem budžeta Hr i Slo...
Indija je uvek kupovala pola-pola oružje NATO-Rusija. Pametan izbor, Pakistan ne može da ih iznenadi zapadnim oružjem. Najbitnije, Rusi su mnogo jeftiniji. Za manju zemlju bi dvosistem bio katastrofa - ali oni su sve samo ne mala zemlja.
@general @drekavac @Stojko - odlični komentari!

dragan

pre 7 godina

Ništa čudno njihovi generali ne gledaju kao naši prospekte već gledaju kako deluju u praksi na poligonu.Suhoji i migovi samo izgledaju lepo u katalogu i listu Suhoj,mig itd a u praksi su kante.Francuski avioni kod Izraela su skidali migove ko mušice.Zemlja rođenja prave avijacije je Francuska.

Baxuz

pre 7 godina

ova kupovina je vise "politicka" nego vojna... rafali su preskupi a za tu cenu nisu nista superiorniji od drugih recimo tajfuna ili f-18 ili ruskog su31
(lord, 23. septembar 2016 11:42)

A koji je politicki razlog da Indija kupi francuske avione? Francuska je izgubila sve tendere po aziji u korist amera (singapur F-15sg, Koreja F-15K) i rusa (Malezija, Vijetnam Su-30MK) bas zato sto nema politicku tezinu van Ekvatorijalne afrike. A sto se tice su-31 nadam se da si napravio lapsus. :) India ima vec Su-30MKI

DC

pre 7 godina

Indijski tender za ove avione je bio jedna od najvecih kupovina u naoruzanju jer su trazili 126 aviona +74 kao opcija. Na tenderu su ucestvovali SAAB Gripen, F-16, F-18 Super Hornet, Rafale, Typhoon i Mig-35. Posle visegodisnjih pregovora i testova u igri su ostali samo Rafale i Typhoon a Rafale je pobedio 2012-e na racun manjih troskova tokom celog veka trajanja, znaci ne zbog jeftinije pocetne cene. Indijci su takodje zeleli mogucnost nosenja nuklearnih glava, te mogucnost verzije za nosace aviona, sto Rafale u oba slucaja nudi. Ostaje pitanje da li je slucajnost da se Rafale jako dobro pokazao u dejstvima po Libiji bas pre pobede na ovom tenderu te cinjenice da su bas Francuzi forsirali napade na tu zemlju, a da Rafale prethodno nije dobio ni jedan strani tender. U svakom slucaju, taj ugovor o kupovini 126 Rafale nikada nije postao punovazeci jer je Dassault odbio da da garanciju za primerke koji su trebali da budu proizvedeni u Indiji, da bi ugovor 2015-e promenjen na 36 aviona (ukljucujuci Meteor i SCALP rakete kakve nema niko u regionu) za cifru od 7.8 milijardi evra, s time da se Francuska obavezuje da 50% re-investira u Indiju i da izgradi svu infrstrukturu potrebnu za njihovo koriscenje.

ilija

pre 7 godina

Naravno da se indija naoružava iz svih izvora, nije sigurna ko će joj biti potencijalni saveznik sutra ili čak kome će imati kakav takav pristup, a razlog za oružje je voda. U pojedinim delovima Indije već izbijaju neredi zbog snabdevanja vodom. Za nju će se ratovati protiv svakog pa ti kompatibilnost sa svakim saveznikom još kako treba.

tutumrak

pre 7 godina

@Baxuz
Draken se izvozio u Austriju, Dansku i Finsku. Vigen nikad nije nigde izvezen, Tek sa Gripenom počinje malo širi izvoz: Južna Afrika. Češka, Mađarska, Tajland.
@inženjer
Svi motori na američkim borbenim avionima su licenca RR bez obzira ko je proizvođač u SAD. Ne postoji motor američke konstrukcije namenjen tom tipu aviona.

miro

pre 7 godina

Indijci su pred izlaskom iz ruskog projekta PAK-FA koji sufinansiraju jer avion nije ni blizu onoga sto su im Rusi obecali. Svi svetski mediji pisu o tome osim nasih.
(Lleweyn, 23. septembar 2016 12:59)

Svi zapadni mediji ako ćemo objektivno. Samim tim se i provlači priča o tobože lošim karakteristikama PAK FA no istina je malo drugačija. Indija je "ljuta" na Ruse jer ne žele da im daju transfer pojedinih tehnologija a potpuno ista priča je bila i sa Rafalom koji je Indija htela da pravi licencno no opet ovoga puta Francuzi nisu ti koji žele da daju transfer tehnologija. Ova kupovina je samo da se donekle ispoštuje ugovor bez povlačenja po sudovima a početni dogovor je bio za dosta više aviona..i o tome su pisali "svi svetski mediji"...Inače, Rafal je odličan avion. Na žalost za zemlje poput Srbije apsolutno nedostižan zbog cene. Na to treba dodati i sada već tradicionalno francusko ispaljivanje počev od onih granata pa preko PO sistema osa sve do PO sistema BUMBAR koji eto razvijamo već par decenija a koji je licencna verzija francuskog PO sistema ERYX. Ali slično "ispali" kod ose gde nije transferovana tehnologija livenja kumulativne glave pa OSA nikada nije imala probojnost koju je trebalo da ima tako i kod BUMBAR/ERYX nije data tehnologija sistema za navođenje. Rezultat je da se svaka vlada poslednjih 20ak god hvali sa završavanjem razvoja BUMBAR-a. Jednostavno, sa Francuzima ne treba imati posla.

Komsija iz CG

pre 7 godina

Dzaba Vam novci moji sinovci,za te pare ste mogli kupiti ko zna koliko sistema S-400 ,i da najbolji nacin zastitite svoje nebo i od neprijateljskih aviona ali i svih vrsta projektila..

general

pre 7 godina

Za one manje upucene, rafale je jedan od najboljih trenutno aviona. Glavni konkuren mu je eurofighter koji je negde slicnih karakteristika. Da ne ulazim u karakteristike i razlike, ima na netu, glavna prednost ovog aviona je sto se pokazao u borbi vise nego EF. E sad ono sto je zanimljivo jeste da su ljudi ovde u fazonu kao... "kupili su francuski avion a ne nemacki ili ruski..." Sto je apsolutni nonsens imajuci u vidu da je prvi avion izmisljen tamo, pa konkord, mirazi sa kojima je Izrael dobio vecinu ratova (naravno protiv migova) pa airbus itd duga istorija... + radi o zemlji koja je treca nuklearna sila sveta i ima razvijenu vojnu tehniku i vojnu istoriju... Ali nekako je ta Nemacka kao raj za Balkance ipak ostala kao ljubav u svakom smislu. Pozdrav svima.

Stojko

pre 7 godina

Pa Indija vec dugo godina koristi francuske avione. Dassault Mystere IV, trenutno veci broj Mirage 2000, Jaguar, pa ne vidim sto ne bi i Rafale.
A opet s druge strane koriste i rusko naoruzanje, Mig 21, Mig27, Mig 29 i Su30MKI i to u ozbiljnim kolicinama.

Lleweyn

pre 7 godina

Indijci su pred izlaskom iz ruskog projekta PAK-FA koji sufinansiraju jer avion nije ni blizu onoga sto su im Rusi obecali. Svi svetski mediji pisu o tome osim nasih.

volim Rusiju al ne volim rusofile

pre 7 godina

Ovaj rusofil lord sa 'suhoj 31' vam je primer koliko se oni razumeju u vojne avione.

Inace Rafal je idealan lovac za nas, ali na zalost zbog dominacije rusofila u vs(koji se slabo razumeju, da ne kazem nemaju pojma) opet cemo izabrati losiju varijantu..rusku.

Baxuz

pre 7 godina

Kao da se nabrojani kupci pitaju sta bi kupili. Ovo je cist primer kada si sila tvoj proizvod mora da se kupi.
(uroševac, 23. septembar 2016 11:45)

Francuska je stvarno sila u odnosu na Indiju...

Rezimske sluge objavite mi komentar

pre 7 godina

Tolika cena je nemoguca sa sve naoruzanjem i rezervnim delovima. Ako im francuzi grade fabriku i ako ce da se sklapaju u Indiji cena je ok. Transfer tehnologije mora biti ukljucen u ovu cenu.

dzoni

pre 7 godina

Ovo je prepreskupo kako god okreneš.. Pa Su 35 je 50 miliona F18 je 30 miliona a Rafal plaćaju 200 miliona i to na veliko za avion koji je klasa kao F16 i Su27. Čisto pranje novca

Baxuz

pre 7 godina

Da je ostala Jugoslavija tako bi prodavali nase avione. Bas u vreme kada su Francuzi razvijali rafala i mi smo razvijali lovac slicnih karakteristika.
(trtavac, 23. septembar 2016 11:23)

Jesi li to ti Lazo? Taj jugoslovenski avion je trebalo da ima americki radar sa f/18 i francuski motor snecma m88, rakete se nisu ni znale koje ce koristiti, verovatno bi samo imao aim-9, zar mislis da bi mogli tek tako da ga izvozimo. Kao Grpen sto ima pun kofer stranih komponenti (americki motor, britanski radar, americke i nemacke rakete, meteor je uveden tek nedavno, jedino je protivbrodska raketa svedski rbs-15...) pa muku muci oko izvoza. A Svedska je pre gripena pravila Viggen, Lansen i Draken a Jugoslavija orla, galeba i jastreba:) koji su izvezeni u Libiju i Mijanmar...

mutagen

pre 7 godina

Da je ostala Jugoslavija tako bi prodavali nase avione. Bas u vreme kada su Francuzi razvijali rafala i mi smo razvijali lovac slicnih karakteristika.
(trtavac, 23. septembar 2016 11:23)

Možda baš zato nije ostala Jugoslavija... Gurali smo se sa "velikima" i prošli smo kao što jesmo

drekavac

pre 7 godina

Za sve one koji smatraju da je ovo nekakav zaokret, Indija je ODUVEK imala avione sa obe strane ograde, informisite se pre nego sto nesto napisete. To je po meni pametna strategija. Rafal je tu da zameni ili dopuni Miraz 2000 koji je nabavljan uporedo sa MIG 29.

inženjer

pre 7 godina

@trtavac
"Bas u vreme kada su Francuzi razvijali rafala i mi smo razvijali lovac slicnih karakteristika."

HAHAHAHAHA!!!!
Osvežili ste mi dan!
Jugoslavija nije umela putnički auto ni kamion da (sama) projektuje (Fiat, Mercedes, Dajc, Puh, itd) a kamoli borbeni avion!
A da ne govorimo o tehnologijama i ceni razvoja.
I najzad, ekonomski aspekat: čak i da se mogao napraviti, kolika bi bila ekonomska dobit? I da li bi je bilo?
PS: I motore za galeba i jastreba smo uvozili iz Britanije (RR).

majstor

pre 7 godina

Taj avion kada je sa novom opremom ja sasvim dobar i odgovara uslovima indije koji imaju ogromnu zemlju... Ali mislim da ovo pre ima veze sa politickim mutljavinama nego kupovinom sa ekonomske tacke gledista...

I tajfun i ruski i americki avioni su DALEKO isplativiji za kupovinu od ovih rafala... Jednostavno, dobije se prakticno isti avion od drugih proizvodjaca za 30-40% manje para...

ali dobro, u svakom slucaju 36 modernih aviona tog tipa dosta znaci za sigurnost...

trtavac

pre 7 godina

Da je ostala Jugoslavija tako bi prodavali nase avione. Bas u vreme kada su Francuzi razvijali rafala i mi smo razvijali lovac slicnih karakteristika.

dd

pre 7 godina

to znaci da jedan avion kosta preko 200 mil evra ako sam dobro racunao....ja neznam sta ide jos uz te avione?ali uz svu obuku i logistiku nemoguce da ispadne toliko,jedino ako su kupili naoruzanje za njih...mada to ulazi u posebnu cenu,ajde vi to proverite jos jednom jer i 4 mlrd evra je puno

Galeb

pre 7 godina

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=1179993#k21533765

Su-31? Mislio si mig-31? I opet oni nisu za poredjenje, pa cak sve da si mislio i su-30 nije za direktno poredjenje, razlog zasto Rusija pocinje sa testovima na mig-35 od decembra...

Elem, mislis li ti da Indijski vojni vrh koji bi verovatno znao razliku izmedju "su-31" i "mig-31/su-30" izmedju ostalog, koji je odgovoran za ugovor na 10.000 stranica, ugvor vrednosti 8 milijardi o nabavci celih 36 aviona ne zna sta je bolja solucija za njih ili si ti podobniji za donosenje te odluke?

Posalji im mail, imas na sajtu ministarstva odbrane Indije kontakt mail, molim te samo ih nemoj posavetovati da kupe su-31...

Herzeg

pre 7 godina

Izvisiše rusi pi ko zna koji put? Pa naravno ne mozes prodavat tehnologiju iz 80-tih i na staroj slavi zivit.... zapad je otisao mnoooogo naprijed

bos

pre 7 godina

meni nije jasno zašto bacaju novce na ove avione kad znaju da na tržištu imaju bolji...s ovim mogu samo onoj sirotinji okolo da prijete a za bilo kakav ozbiljniji duel ovaj avion jednostavno nije.

Nenad

pre 7 godina

Apropo komentara da su Indijci nesto skupo platili ovde. Veruj mi da nisi imao posla sa njima cim to kazes. Za njih je pirocanac rasipnik. Najvece stipse su tamo koliko imam iskustva.

lord

pre 7 godina

ova kupovina je vise "politicka" nego vojna... rafali su preskupi a za tu cenu nisu nista superiorniji od drugih recimo tajfuna ili f-18 ili ruskog su31

Jazzz

pre 7 godina

36 aviona po ceni od 8 milijardi?!?! Au, a ja sam mislio da su naši poliičari najveći lopovi... Sve da uz to idu i rezervni delovi i obuka, mnogo je.

Filip

pre 7 godina

(lord, 23. septembar 2016 11:42)

Ne samo da su superiorniji od navedenih aviona nego uz ovo sigurno ide i transfer tehnologije i slicno. Rusi recimo Indijcima ne zele transferirati tehnologiju PAK-FA, nisu transparentni i Indijci su sve nezadovoljniji glede problema u razvoju tog aviona. Ovo je samar Rusima i u tom pogledu. Treba tu uzeti u obzir i Kinu. Indija uporno ceka da se Rusija zauzme za indijske interese u povodu nesuglasica sa Kinom, a Rusi si to ne mogu dozvoliti. Kina sve vise suradjuje sa Pakistanom i Indija nema izbora nego krenuti u jacanje odnosa sa NATO. Da ne spominjem jugoistok Azije gdje Kina svojom agresivnom politikom prakticki gura drzave u zagrljaj Amerima bez da Ameri ista posebno rade.

roadrunner

pre 7 godina

224 miliona $ po avionu, koji je preko 30 godina stari dizajn ( ok sa novom elektronikom itd, ali ipak). Plus svo oružje koje koristi su inkopatibilni sa svimešto Indija trenutno ima, pa se i to mora redovno kupovati, a sve je iskljućivo Made in France...Kakav deal...Ah da Idija je u BRIKS ..a nedavno i sa Amerima poptisali deal...

trtavac

pre 7 godina

Da je ostala Jugoslavija tako bi prodavali nase avione. Bas u vreme kada su Francuzi razvijali rafala i mi smo razvijali lovac slicnih karakteristika.

Nenad

pre 7 godina

Apropo komentara da su Indijci nesto skupo platili ovde. Veruj mi da nisi imao posla sa njima cim to kazes. Za njih je pirocanac rasipnik. Najvece stipse su tamo koliko imam iskustva.

Jazzz

pre 7 godina

36 aviona po ceni od 8 milijardi?!?! Au, a ja sam mislio da su naši poliičari najveći lopovi... Sve da uz to idu i rezervni delovi i obuka, mnogo je.

Galeb

pre 7 godina

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=1179993#k21533765

Su-31? Mislio si mig-31? I opet oni nisu za poredjenje, pa cak sve da si mislio i su-30 nije za direktno poredjenje, razlog zasto Rusija pocinje sa testovima na mig-35 od decembra...

Elem, mislis li ti da Indijski vojni vrh koji bi verovatno znao razliku izmedju "su-31" i "mig-31/su-30" izmedju ostalog, koji je odgovoran za ugovor na 10.000 stranica, ugvor vrednosti 8 milijardi o nabavci celih 36 aviona ne zna sta je bolja solucija za njih ili si ti podobniji za donosenje te odluke?

Posalji im mail, imas na sajtu ministarstva odbrane Indije kontakt mail, molim te samo ih nemoj posavetovati da kupe su-31...

Leks

pre 7 godina

Indija je nekoliko godina testirala avione iz ruske ponude i ove iz francuske i odlučila se za francuze u novoj tranši nabavke. U okršajima na nebu ispostavilo se da je Rafal bolji od ruskih modela za slične pare. Barem za ono za šta Indijcima treba.

A što se tiče priče da smo mi razvijali avion sličnih karakteristika - jesmo. Poznat samo kao "Novi Avion" bio je razvijan uglavnom u domaćoj industriji sa tim što su motori, barem za prvo vreme dok domaća industrija ne stekne iskustva, bili uvozni (francuski). I ne znam što to nekog čudi, kao nismo umeli da pravimo avione. Svašta.

Još od pre Drugog svetskog rata naša avio industrija je bila odlična. Pre rata smo dizajnirali i napravili avion da se nosi sa tadašnjim Spitfajerima i Bf-109kama (IK-3) na ravne časti i još mnogo drugih aviona je bilo u razvoju (pa rat prekinuo). Od hidroaviona do lakih i taktičkih bombardera. Posle rata svi ti konstruktori su nastavili da rade pa smo, kao jedna razorena zemlja već 1950'ih imali mlaznjake POTPUNO DOMAĆE KONSTRUKCIJE kao što je recimo Ikarusov Stršljen - za naše uslove sasvim dovoljan - mali, izuzetno okretan, kratkog dometa. I dobri dizajni su se nastavili do raspada Juge. Dakle znali smo mi da napravimo avion, itekako smo znali. I pravili smo ih. A sad uvozimo i ekser i papirne maramice.

DC

pre 7 godina

Dzaba Vam novci moji sinovci,za te pare ste mogli kupiti ko zna koliko sistema S-400 ,i da najbolji nacin zastitite svoje nebo i od neprijateljskih aviona ali i svih vrsta projektila..
(Komsija iz CG, 23. septembar 2016 14:52)

Indija ne gleda samo da zastiti svoje nebo, vec da se po potrebi i seta tudjim.

Baxuz

pre 7 godina

Kao da se nabrojani kupci pitaju sta bi kupili. Ovo je cist primer kada si sila tvoj proizvod mora da se kupi.
(uroševac, 23. septembar 2016 11:45)

Francuska je stvarno sila u odnosu na Indiju...

drekavac

pre 7 godina

Za sve one koji smatraju da je ovo nekakav zaokret, Indija je ODUVEK imala avione sa obe strane ograde, informisite se pre nego sto nesto napisete. To je po meni pametna strategija. Rafal je tu da zameni ili dopuni Miraz 2000 koji je nabavljan uporedo sa MIG 29.

general

pre 7 godina

Za one manje upucene, rafale je jedan od najboljih trenutno aviona. Glavni konkuren mu je eurofighter koji je negde slicnih karakteristika. Da ne ulazim u karakteristike i razlike, ima na netu, glavna prednost ovog aviona je sto se pokazao u borbi vise nego EF. E sad ono sto je zanimljivo jeste da su ljudi ovde u fazonu kao... "kupili su francuski avion a ne nemacki ili ruski..." Sto je apsolutni nonsens imajuci u vidu da je prvi avion izmisljen tamo, pa konkord, mirazi sa kojima je Izrael dobio vecinu ratova (naravno protiv migova) pa airbus itd duga istorija... + radi o zemlji koja je treca nuklearna sila sveta i ima razvijenu vojnu tehniku i vojnu istoriju... Ali nekako je ta Nemacka kao raj za Balkance ipak ostala kao ljubav u svakom smislu. Pozdrav svima.

DC

pre 7 godina

Na Indijskom tenderu za visenamenski borbeni avion Rafale je pobedio Typhoon-a zbog manjih troskova tokom celog veka trajanja, velikog transfera tehnologije, mogucnosti nosenja nuklearki i postojanja verzije za nosace aviona. Naravno i zbog pozitivnog iskustva koje Indijci vec imaju sa Dassault-om i Mirage 2000 te kompatibilnosti Rafale sa naoruzanjem iz Indije, Izraela i Rusije.
Zasto nije dobio neko od drugih koji su ucestvovali: SAAB Gripen, F-16, F-18 Super Hornet ili Mig-35?
F-16, i F-18 su otpali pre svega zato sto Indija nije zelela da ostane bez podrske ako Amerikancima dune da im uvedu sankcije a ovi su u startu rekli da bi u ugovoru postojale restrikcije i odredjeni uslovi. Gripen je otpao zbog slicnih razloga - mnogi njegovi delovi dolaze iz USA i podlezu mogucoj zabrani izvoza americke vlade. Pored ovih razloga, Gripen i F16 su isuvise mali za potrebe Indije dok F18 nije na nivou Rafale i Typhoon.
S druge strane, Indijsko ratno vazduhoplovstvo vec koristi SU-30 u velikom broju (preko 300) a imaju i 69 MiG-29, 85 MiG-27, 125 MiG-21 Bison. Mornarica takodje koristi MiG-29K dok Indija saradjuje sa Rusijom na razvoju Sukhoi PAK-FA/HAL FGFA a kojeg ce skoro sigurno imati u velikom broju. Imajuci u vidu da Indijci nisu zadovoljni dosadasnjom podrskom od strane MiG-a, pogotovo za MiG-29 a takodje nisu zeleli da im cela aviacija zavisi prakticno 100% od samo jedne zemlje iako su do sada imali dobru saradnju sa Rusijom, MiG-35 je takodje otpao.

mutagen

pre 7 godina

Da je ostala Jugoslavija tako bi prodavali nase avione. Bas u vreme kada su Francuzi razvijali rafala i mi smo razvijali lovac slicnih karakteristika.
(trtavac, 23. septembar 2016 11:23)

Možda baš zato nije ostala Jugoslavija... Gurali smo se sa "velikima" i prošli smo kao što jesmo

inženjer

pre 7 godina

@trtavac
"Bas u vreme kada su Francuzi razvijali rafala i mi smo razvijali lovac slicnih karakteristika."

HAHAHAHAHA!!!!
Osvežili ste mi dan!
Jugoslavija nije umela putnički auto ni kamion da (sama) projektuje (Fiat, Mercedes, Dajc, Puh, itd) a kamoli borbeni avion!
A da ne govorimo o tehnologijama i ceni razvoja.
I najzad, ekonomski aspekat: čak i da se mogao napraviti, kolika bi bila ekonomska dobit? I da li bi je bilo?
PS: I motore za galeba i jastreba smo uvozili iz Britanije (RR).

Filip

pre 7 godina

(lord, 23. septembar 2016 11:42)

Ne samo da su superiorniji od navedenih aviona nego uz ovo sigurno ide i transfer tehnologije i slicno. Rusi recimo Indijcima ne zele transferirati tehnologiju PAK-FA, nisu transparentni i Indijci su sve nezadovoljniji glede problema u razvoju tog aviona. Ovo je samar Rusima i u tom pogledu. Treba tu uzeti u obzir i Kinu. Indija uporno ceka da se Rusija zauzme za indijske interese u povodu nesuglasica sa Kinom, a Rusi si to ne mogu dozvoliti. Kina sve vise suradjuje sa Pakistanom i Indija nema izbora nego krenuti u jacanje odnosa sa NATO. Da ne spominjem jugoistok Azije gdje Kina svojom agresivnom politikom prakticki gura drzave u zagrljaj Amerima bez da Ameri ista posebno rade.

volim Rusiju al ne volim rusofile

pre 7 godina

Ovaj rusofil lord sa 'suhoj 31' vam je primer koliko se oni razumeju u vojne avione.

Inace Rafal je idealan lovac za nas, ali na zalost zbog dominacije rusofila u vs(koji se slabo razumeju, da ne kazem nemaju pojma) opet cemo izabrati losiju varijantu..rusku.

Stojko

pre 7 godina

Pa Indija vec dugo godina koristi francuske avione. Dassault Mystere IV, trenutno veci broj Mirage 2000, Jaguar, pa ne vidim sto ne bi i Rafale.
A opet s druge strane koriste i rusko naoruzanje, Mig 21, Mig27, Mig 29 i Su30MKI i to u ozbiljnim kolicinama.

Lleweyn

pre 7 godina

Indijci su pred izlaskom iz ruskog projekta PAK-FA koji sufinansiraju jer avion nije ni blizu onoga sto su im Rusi obecali. Svi svetski mediji pisu o tome osim nasih.

Baxuz

pre 7 godina

Da je ostala Jugoslavija tako bi prodavali nase avione. Bas u vreme kada su Francuzi razvijali rafala i mi smo razvijali lovac slicnih karakteristika.
(trtavac, 23. septembar 2016 11:23)

Jesi li to ti Lazo? Taj jugoslovenski avion je trebalo da ima americki radar sa f/18 i francuski motor snecma m88, rakete se nisu ni znale koje ce koristiti, verovatno bi samo imao aim-9, zar mislis da bi mogli tek tako da ga izvozimo. Kao Grpen sto ima pun kofer stranih komponenti (americki motor, britanski radar, americke i nemacke rakete, meteor je uveden tek nedavno, jedino je protivbrodska raketa svedski rbs-15...) pa muku muci oko izvoza. A Svedska je pre gripena pravila Viggen, Lansen i Draken a Jugoslavija orla, galeba i jastreba:) koji su izvezeni u Libiju i Mijanmar...

lord

pre 7 godina

ova kupovina je vise "politicka" nego vojna... rafali su preskupi a za tu cenu nisu nista superiorniji od drugih recimo tajfuna ili f-18 ili ruskog su31

Herzeg

pre 7 godina

Izvisiše rusi pi ko zna koji put? Pa naravno ne mozes prodavat tehnologiju iz 80-tih i na staroj slavi zivit.... zapad je otisao mnoooogo naprijed

miro

pre 7 godina

Indijci su pred izlaskom iz ruskog projekta PAK-FA koji sufinansiraju jer avion nije ni blizu onoga sto su im Rusi obecali. Svi svetski mediji pisu o tome osim nasih.
(Lleweyn, 23. septembar 2016 12:59)

Svi zapadni mediji ako ćemo objektivno. Samim tim se i provlači priča o tobože lošim karakteristikama PAK FA no istina je malo drugačija. Indija je "ljuta" na Ruse jer ne žele da im daju transfer pojedinih tehnologija a potpuno ista priča je bila i sa Rafalom koji je Indija htela da pravi licencno no opet ovoga puta Francuzi nisu ti koji žele da daju transfer tehnologija. Ova kupovina je samo da se donekle ispoštuje ugovor bez povlačenja po sudovima a početni dogovor je bio za dosta više aviona..i o tome su pisali "svi svetski mediji"...Inače, Rafal je odličan avion. Na žalost za zemlje poput Srbije apsolutno nedostižan zbog cene. Na to treba dodati i sada već tradicionalno francusko ispaljivanje počev od onih granata pa preko PO sistema osa sve do PO sistema BUMBAR koji eto razvijamo već par decenija a koji je licencna verzija francuskog PO sistema ERYX. Ali slično "ispali" kod ose gde nije transferovana tehnologija livenja kumulativne glave pa OSA nikada nije imala probojnost koju je trebalo da ima tako i kod BUMBAR/ERYX nije data tehnologija sistema za navođenje. Rezultat je da se svaka vlada poslednjih 20ak god hvali sa završavanjem razvoja BUMBAR-a. Jednostavno, sa Francuzima ne treba imati posla.

dd

pre 7 godina

to znaci da jedan avion kosta preko 200 mil evra ako sam dobro racunao....ja neznam sta ide jos uz te avione?ali uz svu obuku i logistiku nemoguce da ispadne toliko,jedino ako su kupili naoruzanje za njih...mada to ulazi u posebnu cenu,ajde vi to proverite jos jednom jer i 4 mlrd evra je puno

roadrunner

pre 7 godina

224 miliona $ po avionu, koji je preko 30 godina stari dizajn ( ok sa novom elektronikom itd, ali ipak). Plus svo oružje koje koristi su inkopatibilni sa svimešto Indija trenutno ima, pa se i to mora redovno kupovati, a sve je iskljućivo Made in France...Kakav deal...Ah da Idija je u BRIKS ..a nedavno i sa Amerima poptisali deal...

DC

pre 7 godina

Indijski tender za ove avione je bio jedna od najvecih kupovina u naoruzanju jer su trazili 126 aviona +74 kao opcija. Na tenderu su ucestvovali SAAB Gripen, F-16, F-18 Super Hornet, Rafale, Typhoon i Mig-35. Posle visegodisnjih pregovora i testova u igri su ostali samo Rafale i Typhoon a Rafale je pobedio 2012-e na racun manjih troskova tokom celog veka trajanja, znaci ne zbog jeftinije pocetne cene. Indijci su takodje zeleli mogucnost nosenja nuklearnih glava, te mogucnost verzije za nosace aviona, sto Rafale u oba slucaja nudi. Ostaje pitanje da li je slucajnost da se Rafale jako dobro pokazao u dejstvima po Libiji bas pre pobede na ovom tenderu te cinjenice da su bas Francuzi forsirali napade na tu zemlju, a da Rafale prethodno nije dobio ni jedan strani tender. U svakom slucaju, taj ugovor o kupovini 126 Rafale nikada nije postao punovazeci jer je Dassault odbio da da garanciju za primerke koji su trebali da budu proizvedeni u Indiji, da bi ugovor 2015-e promenjen na 36 aviona (ukljucujuci Meteor i SCALP rakete kakve nema niko u regionu) za cifru od 7.8 milijardi evra, s time da se Francuska obavezuje da 50% re-investira u Indiju i da izgradi svu infrstrukturu potrebnu za njihovo koriscenje.

Rezimske sluge objavite mi komentar

pre 7 godina

Tolika cena je nemoguca sa sve naoruzanjem i rezervnim delovima. Ako im francuzi grade fabriku i ako ce da se sklapaju u Indiji cena je ok. Transfer tehnologije mora biti ukljucen u ovu cenu.

Helios

pre 7 godina

@inženjer - čega da si ako si - možeš se samo smejati svom neznanju. Kao i većina drugih komentara. To što mnogo toga nije valjalo nikako ne znači da sve nije valjalo. To što smo bili boljševički ubogaljeni ne znači da smo svi bili ubogi. Naročito inženjerski, bilo je mnoštvo izvrsnih em obrazovanih em talentovanih ljudi. Sopstveni računar, indeksni sistem (predforma SGML, preteče HTMLa), unikatno rešena i tada najbolja hidraulika tenka, najjeftinija uspešna gasna maska - svašta je tu bilo.
I da, nakon što je zacrtano da se (kao) pravi borbeni avion i ovde su ljudi došli do zaključka da je to optimalna konfiguracija: kanard tj. pretkrilo za delta krilo koje je i rezervoar i dovoljno prostrano za oves oružja. Primitivna ali dovoljna automatika je već bila razvijena za osnovni problem te šeme, njenu aerodinamičnu nestabilnost. Motori su najteži problem ali tada su svi mnogo brže očekivali da će - a do danas nije - biti nađeno pozdano upotrebljivo rešenje izvan ovog turbo-jet modela koji i do danas vlada. Zadatak tj. iIdejni model je dat i čekala se odluka partijskog vrha. Ali Tito, Kardelj itd. su tada već krenuli u "republičku samodovoljnost" sa sve većim punjenjem budžeta Hr i Slo...
Indija je uvek kupovala pola-pola oružje NATO-Rusija. Pametan izbor, Pakistan ne može da ih iznenadi zapadnim oružjem. Najbitnije, Rusi su mnogo jeftiniji. Za manju zemlju bi dvosistem bio katastrofa - ali oni su sve samo ne mala zemlja.
@general @drekavac @Stojko - odlični komentari!

ilija

pre 7 godina

Naravno da se indija naoružava iz svih izvora, nije sigurna ko će joj biti potencijalni saveznik sutra ili čak kome će imati kakav takav pristup, a razlog za oružje je voda. U pojedinim delovima Indije već izbijaju neredi zbog snabdevanja vodom. Za nju će se ratovati protiv svakog pa ti kompatibilnost sa svakim saveznikom još kako treba.

dragan

pre 7 godina

Ništa čudno njihovi generali ne gledaju kao naši prospekte već gledaju kako deluju u praksi na poligonu.Suhoji i migovi samo izgledaju lepo u katalogu i listu Suhoj,mig itd a u praksi su kante.Francuski avioni kod Izraela su skidali migove ko mušice.Zemlja rođenja prave avijacije je Francuska.

bos

pre 7 godina

meni nije jasno zašto bacaju novce na ove avione kad znaju da na tržištu imaju bolji...s ovim mogu samo onoj sirotinji okolo da prijete a za bilo kakav ozbiljniji duel ovaj avion jednostavno nije.

dzoni

pre 7 godina

Ovo je prepreskupo kako god okreneš.. Pa Su 35 je 50 miliona F18 je 30 miliona a Rafal plaćaju 200 miliona i to na veliko za avion koji je klasa kao F16 i Su27. Čisto pranje novca

roadrunner

pre 7 godina

Ovi što ismevaju komentare sa argumentima - "jeste pročitali 10 000 strana ugovora", ili "znaju Indijci šta rade", samo da napomenem da se ovom deal-u isčudjavaju na svim sajtovima koji se bave vojnom problematikom. I ne, nema nikakve druge silne opreme, samo su avioni u pitanju.

E sad, verovatno deal podrazumeva i neku političku ili drugu podršku ili pozadinu čega nema u ugovoru...

majstor

pre 7 godina

Taj avion kada je sa novom opremom ja sasvim dobar i odgovara uslovima indije koji imaju ogromnu zemlju... Ali mislim da ovo pre ima veze sa politickim mutljavinama nego kupovinom sa ekonomske tacke gledista...

I tajfun i ruski i americki avioni su DALEKO isplativiji za kupovinu od ovih rafala... Jednostavno, dobije se prakticno isti avion od drugih proizvodjaca za 30-40% manje para...

ali dobro, u svakom slucaju 36 modernih aviona tog tipa dosta znaci za sigurnost...

Baxuz

pre 7 godina

ova kupovina je vise "politicka" nego vojna... rafali su preskupi a za tu cenu nisu nista superiorniji od drugih recimo tajfuna ili f-18 ili ruskog su31
(lord, 23. septembar 2016 11:42)

A koji je politicki razlog da Indija kupi francuske avione? Francuska je izgubila sve tendere po aziji u korist amera (singapur F-15sg, Koreja F-15K) i rusa (Malezija, Vijetnam Su-30MK) bas zato sto nema politicku tezinu van Ekvatorijalne afrike. A sto se tice su-31 nadam se da si napravio lapsus. :) India ima vec Su-30MKI

tutumrak

pre 7 godina

@Baxuz
Draken se izvozio u Austriju, Dansku i Finsku. Vigen nikad nije nigde izvezen, Tek sa Gripenom počinje malo širi izvoz: Južna Afrika. Češka, Mađarska, Tajland.
@inženjer
Svi motori na američkim borbenim avionima su licenca RR bez obzira ko je proizvođač u SAD. Ne postoji motor američke konstrukcije namenjen tom tipu aviona.

Komsija iz CG

pre 7 godina

Dzaba Vam novci moji sinovci,za te pare ste mogli kupiti ko zna koliko sistema S-400 ,i da najbolji nacin zastitite svoje nebo i od neprijateljskih aviona ali i svih vrsta projektila..

Перица

pre 7 godina

Руси и Мистрале подметнули само са покажу да Французи не одлучују сами... и спустили набавку на 36 авиона, али нису успели да зауставе потпуно.

Индуси почињу да траже новог партнера за развој авиона.

Herzeg

pre 7 godina

Izvisiše rusi pi ko zna koji put? Pa naravno ne mozes prodavat tehnologiju iz 80-tih i na staroj slavi zivit.... zapad je otisao mnoooogo naprijed

inženjer

pre 7 godina

@trtavac
"Bas u vreme kada su Francuzi razvijali rafala i mi smo razvijali lovac slicnih karakteristika."

HAHAHAHAHA!!!!
Osvežili ste mi dan!
Jugoslavija nije umela putnički auto ni kamion da (sama) projektuje (Fiat, Mercedes, Dajc, Puh, itd) a kamoli borbeni avion!
A da ne govorimo o tehnologijama i ceni razvoja.
I najzad, ekonomski aspekat: čak i da se mogao napraviti, kolika bi bila ekonomska dobit? I da li bi je bilo?
PS: I motore za galeba i jastreba smo uvozili iz Britanije (RR).

bos

pre 7 godina

meni nije jasno zašto bacaju novce na ove avione kad znaju da na tržištu imaju bolji...s ovim mogu samo onoj sirotinji okolo da prijete a za bilo kakav ozbiljniji duel ovaj avion jednostavno nije.

lord

pre 7 godina

ova kupovina je vise "politicka" nego vojna... rafali su preskupi a za tu cenu nisu nista superiorniji od drugih recimo tajfuna ili f-18 ili ruskog su31

Komsija iz CG

pre 7 godina

Dzaba Vam novci moji sinovci,za te pare ste mogli kupiti ko zna koliko sistema S-400 ,i da najbolji nacin zastitite svoje nebo i od neprijateljskih aviona ali i svih vrsta projektila..

trtavac

pre 7 godina

Da je ostala Jugoslavija tako bi prodavali nase avione. Bas u vreme kada su Francuzi razvijali rafala i mi smo razvijali lovac slicnih karakteristika.

volim Rusiju al ne volim rusofile

pre 7 godina

Ovaj rusofil lord sa 'suhoj 31' vam je primer koliko se oni razumeju u vojne avione.

Inace Rafal je idealan lovac za nas, ali na zalost zbog dominacije rusofila u vs(koji se slabo razumeju, da ne kazem nemaju pojma) opet cemo izabrati losiju varijantu..rusku.

Jazzz

pre 7 godina

36 aviona po ceni od 8 milijardi?!?! Au, a ja sam mislio da su naši poliičari najveći lopovi... Sve da uz to idu i rezervni delovi i obuka, mnogo je.

Lleweyn

pre 7 godina

Indijci su pred izlaskom iz ruskog projekta PAK-FA koji sufinansiraju jer avion nije ni blizu onoga sto su im Rusi obecali. Svi svetski mediji pisu o tome osim nasih.

dragan

pre 7 godina

Ništa čudno njihovi generali ne gledaju kao naši prospekte već gledaju kako deluju u praksi na poligonu.Suhoji i migovi samo izgledaju lepo u katalogu i listu Suhoj,mig itd a u praksi su kante.Francuski avioni kod Izraela su skidali migove ko mušice.Zemlja rođenja prave avijacije je Francuska.

dzoni

pre 7 godina

Ovo je prepreskupo kako god okreneš.. Pa Su 35 je 50 miliona F18 je 30 miliona a Rafal plaćaju 200 miliona i to na veliko za avion koji je klasa kao F16 i Su27. Čisto pranje novca

Filip

pre 7 godina

(lord, 23. septembar 2016 11:42)

Ne samo da su superiorniji od navedenih aviona nego uz ovo sigurno ide i transfer tehnologije i slicno. Rusi recimo Indijcima ne zele transferirati tehnologiju PAK-FA, nisu transparentni i Indijci su sve nezadovoljniji glede problema u razvoju tog aviona. Ovo je samar Rusima i u tom pogledu. Treba tu uzeti u obzir i Kinu. Indija uporno ceka da se Rusija zauzme za indijske interese u povodu nesuglasica sa Kinom, a Rusi si to ne mogu dozvoliti. Kina sve vise suradjuje sa Pakistanom i Indija nema izbora nego krenuti u jacanje odnosa sa NATO. Da ne spominjem jugoistok Azije gdje Kina svojom agresivnom politikom prakticki gura drzave u zagrljaj Amerima bez da Ameri ista posebno rade.

roadrunner

pre 7 godina

224 miliona $ po avionu, koji je preko 30 godina stari dizajn ( ok sa novom elektronikom itd, ali ipak). Plus svo oružje koje koristi su inkopatibilni sa svimešto Indija trenutno ima, pa se i to mora redovno kupovati, a sve je iskljućivo Made in France...Kakav deal...Ah da Idija je u BRIKS ..a nedavno i sa Amerima poptisali deal...

mutagen

pre 7 godina

Da je ostala Jugoslavija tako bi prodavali nase avione. Bas u vreme kada su Francuzi razvijali rafala i mi smo razvijali lovac slicnih karakteristika.
(trtavac, 23. septembar 2016 11:23)

Možda baš zato nije ostala Jugoslavija... Gurali smo se sa "velikima" i prošli smo kao što jesmo

Перица

pre 7 godina

Руси и Мистрале подметнули само са покажу да Французи не одлучују сами... и спустили набавку на 36 авиона, али нису успели да зауставе потпуно.

Индуси почињу да траже новог партнера за развој авиона.

dd

pre 7 godina

to znaci da jedan avion kosta preko 200 mil evra ako sam dobro racunao....ja neznam sta ide jos uz te avione?ali uz svu obuku i logistiku nemoguce da ispadne toliko,jedino ako su kupili naoruzanje za njih...mada to ulazi u posebnu cenu,ajde vi to proverite jos jednom jer i 4 mlrd evra je puno

Baxuz

pre 7 godina

Kao da se nabrojani kupci pitaju sta bi kupili. Ovo je cist primer kada si sila tvoj proizvod mora da se kupi.
(uroševac, 23. septembar 2016 11:45)

Francuska je stvarno sila u odnosu na Indiju...

Leks

pre 7 godina

Indija je nekoliko godina testirala avione iz ruske ponude i ove iz francuske i odlučila se za francuze u novoj tranši nabavke. U okršajima na nebu ispostavilo se da je Rafal bolji od ruskih modela za slične pare. Barem za ono za šta Indijcima treba.

A što se tiče priče da smo mi razvijali avion sličnih karakteristika - jesmo. Poznat samo kao "Novi Avion" bio je razvijan uglavnom u domaćoj industriji sa tim što su motori, barem za prvo vreme dok domaća industrija ne stekne iskustva, bili uvozni (francuski). I ne znam što to nekog čudi, kao nismo umeli da pravimo avione. Svašta.

Još od pre Drugog svetskog rata naša avio industrija je bila odlična. Pre rata smo dizajnirali i napravili avion da se nosi sa tadašnjim Spitfajerima i Bf-109kama (IK-3) na ravne časti i još mnogo drugih aviona je bilo u razvoju (pa rat prekinuo). Od hidroaviona do lakih i taktičkih bombardera. Posle rata svi ti konstruktori su nastavili da rade pa smo, kao jedna razorena zemlja već 1950'ih imali mlaznjake POTPUNO DOMAĆE KONSTRUKCIJE kao što je recimo Ikarusov Stršljen - za naše uslove sasvim dovoljan - mali, izuzetno okretan, kratkog dometa. I dobri dizajni su se nastavili do raspada Juge. Dakle znali smo mi da napravimo avion, itekako smo znali. I pravili smo ih. A sad uvozimo i ekser i papirne maramice.

Baxuz

pre 7 godina

Da je ostala Jugoslavija tako bi prodavali nase avione. Bas u vreme kada su Francuzi razvijali rafala i mi smo razvijali lovac slicnih karakteristika.
(trtavac, 23. septembar 2016 11:23)

Jesi li to ti Lazo? Taj jugoslovenski avion je trebalo da ima americki radar sa f/18 i francuski motor snecma m88, rakete se nisu ni znale koje ce koristiti, verovatno bi samo imao aim-9, zar mislis da bi mogli tek tako da ga izvozimo. Kao Grpen sto ima pun kofer stranih komponenti (americki motor, britanski radar, americke i nemacke rakete, meteor je uveden tek nedavno, jedino je protivbrodska raketa svedski rbs-15...) pa muku muci oko izvoza. A Svedska je pre gripena pravila Viggen, Lansen i Draken a Jugoslavija orla, galeba i jastreba:) koji su izvezeni u Libiju i Mijanmar...

general

pre 7 godina

Za one manje upucene, rafale je jedan od najboljih trenutno aviona. Glavni konkuren mu je eurofighter koji je negde slicnih karakteristika. Da ne ulazim u karakteristike i razlike, ima na netu, glavna prednost ovog aviona je sto se pokazao u borbi vise nego EF. E sad ono sto je zanimljivo jeste da su ljudi ovde u fazonu kao... "kupili su francuski avion a ne nemacki ili ruski..." Sto je apsolutni nonsens imajuci u vidu da je prvi avion izmisljen tamo, pa konkord, mirazi sa kojima je Izrael dobio vecinu ratova (naravno protiv migova) pa airbus itd duga istorija... + radi o zemlji koja je treca nuklearna sila sveta i ima razvijenu vojnu tehniku i vojnu istoriju... Ali nekako je ta Nemacka kao raj za Balkance ipak ostala kao ljubav u svakom smislu. Pozdrav svima.

roadrunner

pre 7 godina

Ovi što ismevaju komentare sa argumentima - "jeste pročitali 10 000 strana ugovora", ili "znaju Indijci šta rade", samo da napomenem da se ovom deal-u isčudjavaju na svim sajtovima koji se bave vojnom problematikom. I ne, nema nikakve druge silne opreme, samo su avioni u pitanju.

E sad, verovatno deal podrazumeva i neku političku ili drugu podršku ili pozadinu čega nema u ugovoru...

majstor

pre 7 godina

Taj avion kada je sa novom opremom ja sasvim dobar i odgovara uslovima indije koji imaju ogromnu zemlju... Ali mislim da ovo pre ima veze sa politickim mutljavinama nego kupovinom sa ekonomske tacke gledista...

I tajfun i ruski i americki avioni su DALEKO isplativiji za kupovinu od ovih rafala... Jednostavno, dobije se prakticno isti avion od drugih proizvodjaca za 30-40% manje para...

ali dobro, u svakom slucaju 36 modernih aviona tog tipa dosta znaci za sigurnost...

Galeb

pre 7 godina

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=1179993#k21533765

Su-31? Mislio si mig-31? I opet oni nisu za poredjenje, pa cak sve da si mislio i su-30 nije za direktno poredjenje, razlog zasto Rusija pocinje sa testovima na mig-35 od decembra...

Elem, mislis li ti da Indijski vojni vrh koji bi verovatno znao razliku izmedju "su-31" i "mig-31/su-30" izmedju ostalog, koji je odgovoran za ugovor na 10.000 stranica, ugvor vrednosti 8 milijardi o nabavci celih 36 aviona ne zna sta je bolja solucija za njih ili si ti podobniji za donosenje te odluke?

Posalji im mail, imas na sajtu ministarstva odbrane Indije kontakt mail, molim te samo ih nemoj posavetovati da kupe su-31...

Rezimske sluge objavite mi komentar

pre 7 godina

Tolika cena je nemoguca sa sve naoruzanjem i rezervnim delovima. Ako im francuzi grade fabriku i ako ce da se sklapaju u Indiji cena je ok. Transfer tehnologije mora biti ukljucen u ovu cenu.

miro

pre 7 godina

Indijci su pred izlaskom iz ruskog projekta PAK-FA koji sufinansiraju jer avion nije ni blizu onoga sto su im Rusi obecali. Svi svetski mediji pisu o tome osim nasih.
(Lleweyn, 23. septembar 2016 12:59)

Svi zapadni mediji ako ćemo objektivno. Samim tim se i provlači priča o tobože lošim karakteristikama PAK FA no istina je malo drugačija. Indija je "ljuta" na Ruse jer ne žele da im daju transfer pojedinih tehnologija a potpuno ista priča je bila i sa Rafalom koji je Indija htela da pravi licencno no opet ovoga puta Francuzi nisu ti koji žele da daju transfer tehnologija. Ova kupovina je samo da se donekle ispoštuje ugovor bez povlačenja po sudovima a početni dogovor je bio za dosta više aviona..i o tome su pisali "svi svetski mediji"...Inače, Rafal je odličan avion. Na žalost za zemlje poput Srbije apsolutno nedostižan zbog cene. Na to treba dodati i sada već tradicionalno francusko ispaljivanje počev od onih granata pa preko PO sistema osa sve do PO sistema BUMBAR koji eto razvijamo već par decenija a koji je licencna verzija francuskog PO sistema ERYX. Ali slično "ispali" kod ose gde nije transferovana tehnologija livenja kumulativne glave pa OSA nikada nije imala probojnost koju je trebalo da ima tako i kod BUMBAR/ERYX nije data tehnologija sistema za navođenje. Rezultat je da se svaka vlada poslednjih 20ak god hvali sa završavanjem razvoja BUMBAR-a. Jednostavno, sa Francuzima ne treba imati posla.

Nenad

pre 7 godina

Apropo komentara da su Indijci nesto skupo platili ovde. Veruj mi da nisi imao posla sa njima cim to kazes. Za njih je pirocanac rasipnik. Najvece stipse su tamo koliko imam iskustva.

drekavac

pre 7 godina

Za sve one koji smatraju da je ovo nekakav zaokret, Indija je ODUVEK imala avione sa obe strane ograde, informisite se pre nego sto nesto napisete. To je po meni pametna strategija. Rafal je tu da zameni ili dopuni Miraz 2000 koji je nabavljan uporedo sa MIG 29.

Helios

pre 7 godina

@inženjer - čega da si ako si - možeš se samo smejati svom neznanju. Kao i većina drugih komentara. To što mnogo toga nije valjalo nikako ne znači da sve nije valjalo. To što smo bili boljševički ubogaljeni ne znači da smo svi bili ubogi. Naročito inženjerski, bilo je mnoštvo izvrsnih em obrazovanih em talentovanih ljudi. Sopstveni računar, indeksni sistem (predforma SGML, preteče HTMLa), unikatno rešena i tada najbolja hidraulika tenka, najjeftinija uspešna gasna maska - svašta je tu bilo.
I da, nakon što je zacrtano da se (kao) pravi borbeni avion i ovde su ljudi došli do zaključka da je to optimalna konfiguracija: kanard tj. pretkrilo za delta krilo koje je i rezervoar i dovoljno prostrano za oves oružja. Primitivna ali dovoljna automatika je već bila razvijena za osnovni problem te šeme, njenu aerodinamičnu nestabilnost. Motori su najteži problem ali tada su svi mnogo brže očekivali da će - a do danas nije - biti nađeno pozdano upotrebljivo rešenje izvan ovog turbo-jet modela koji i do danas vlada. Zadatak tj. iIdejni model je dat i čekala se odluka partijskog vrha. Ali Tito, Kardelj itd. su tada već krenuli u "republičku samodovoljnost" sa sve većim punjenjem budžeta Hr i Slo...
Indija je uvek kupovala pola-pola oružje NATO-Rusija. Pametan izbor, Pakistan ne može da ih iznenadi zapadnim oružjem. Najbitnije, Rusi su mnogo jeftiniji. Za manju zemlju bi dvosistem bio katastrofa - ali oni su sve samo ne mala zemlja.
@general @drekavac @Stojko - odlični komentari!

Stojko

pre 7 godina

Pa Indija vec dugo godina koristi francuske avione. Dassault Mystere IV, trenutno veci broj Mirage 2000, Jaguar, pa ne vidim sto ne bi i Rafale.
A opet s druge strane koriste i rusko naoruzanje, Mig 21, Mig27, Mig 29 i Su30MKI i to u ozbiljnim kolicinama.

tutumrak

pre 7 godina

@Baxuz
Draken se izvozio u Austriju, Dansku i Finsku. Vigen nikad nije nigde izvezen, Tek sa Gripenom počinje malo širi izvoz: Južna Afrika. Češka, Mađarska, Tajland.
@inženjer
Svi motori na američkim borbenim avionima su licenca RR bez obzira ko je proizvođač u SAD. Ne postoji motor američke konstrukcije namenjen tom tipu aviona.

Baxuz

pre 7 godina

ova kupovina je vise "politicka" nego vojna... rafali su preskupi a za tu cenu nisu nista superiorniji od drugih recimo tajfuna ili f-18 ili ruskog su31
(lord, 23. septembar 2016 11:42)

A koji je politicki razlog da Indija kupi francuske avione? Francuska je izgubila sve tendere po aziji u korist amera (singapur F-15sg, Koreja F-15K) i rusa (Malezija, Vijetnam Su-30MK) bas zato sto nema politicku tezinu van Ekvatorijalne afrike. A sto se tice su-31 nadam se da si napravio lapsus. :) India ima vec Su-30MKI

DC

pre 7 godina

Na Indijskom tenderu za visenamenski borbeni avion Rafale je pobedio Typhoon-a zbog manjih troskova tokom celog veka trajanja, velikog transfera tehnologije, mogucnosti nosenja nuklearki i postojanja verzije za nosace aviona. Naravno i zbog pozitivnog iskustva koje Indijci vec imaju sa Dassault-om i Mirage 2000 te kompatibilnosti Rafale sa naoruzanjem iz Indije, Izraela i Rusije.
Zasto nije dobio neko od drugih koji su ucestvovali: SAAB Gripen, F-16, F-18 Super Hornet ili Mig-35?
F-16, i F-18 su otpali pre svega zato sto Indija nije zelela da ostane bez podrske ako Amerikancima dune da im uvedu sankcije a ovi su u startu rekli da bi u ugovoru postojale restrikcije i odredjeni uslovi. Gripen je otpao zbog slicnih razloga - mnogi njegovi delovi dolaze iz USA i podlezu mogucoj zabrani izvoza americke vlade. Pored ovih razloga, Gripen i F16 su isuvise mali za potrebe Indije dok F18 nije na nivou Rafale i Typhoon.
S druge strane, Indijsko ratno vazduhoplovstvo vec koristi SU-30 u velikom broju (preko 300) a imaju i 69 MiG-29, 85 MiG-27, 125 MiG-21 Bison. Mornarica takodje koristi MiG-29K dok Indija saradjuje sa Rusijom na razvoju Sukhoi PAK-FA/HAL FGFA a kojeg ce skoro sigurno imati u velikom broju. Imajuci u vidu da Indijci nisu zadovoljni dosadasnjom podrskom od strane MiG-a, pogotovo za MiG-29 a takodje nisu zeleli da im cela aviacija zavisi prakticno 100% od samo jedne zemlje iako su do sada imali dobru saradnju sa Rusijom, MiG-35 je takodje otpao.

DC

pre 7 godina

Dzaba Vam novci moji sinovci,za te pare ste mogli kupiti ko zna koliko sistema S-400 ,i da najbolji nacin zastitite svoje nebo i od neprijateljskih aviona ali i svih vrsta projektila..
(Komsija iz CG, 23. septembar 2016 14:52)

Indija ne gleda samo da zastiti svoje nebo, vec da se po potrebi i seta tudjim.

ilija

pre 7 godina

Naravno da se indija naoružava iz svih izvora, nije sigurna ko će joj biti potencijalni saveznik sutra ili čak kome će imati kakav takav pristup, a razlog za oružje je voda. U pojedinim delovima Indije već izbijaju neredi zbog snabdevanja vodom. Za nju će se ratovati protiv svakog pa ti kompatibilnost sa svakim saveznikom još kako treba.

DC

pre 7 godina

Indijski tender za ove avione je bio jedna od najvecih kupovina u naoruzanju jer su trazili 126 aviona +74 kao opcija. Na tenderu su ucestvovali SAAB Gripen, F-16, F-18 Super Hornet, Rafale, Typhoon i Mig-35. Posle visegodisnjih pregovora i testova u igri su ostali samo Rafale i Typhoon a Rafale je pobedio 2012-e na racun manjih troskova tokom celog veka trajanja, znaci ne zbog jeftinije pocetne cene. Indijci su takodje zeleli mogucnost nosenja nuklearnih glava, te mogucnost verzije za nosace aviona, sto Rafale u oba slucaja nudi. Ostaje pitanje da li je slucajnost da se Rafale jako dobro pokazao u dejstvima po Libiji bas pre pobede na ovom tenderu te cinjenice da su bas Francuzi forsirali napade na tu zemlju, a da Rafale prethodno nije dobio ni jedan strani tender. U svakom slucaju, taj ugovor o kupovini 126 Rafale nikada nije postao punovazeci jer je Dassault odbio da da garanciju za primerke koji su trebali da budu proizvedeni u Indiji, da bi ugovor 2015-e promenjen na 36 aviona (ukljucujuci Meteor i SCALP rakete kakve nema niko u regionu) za cifru od 7.8 milijardi evra, s time da se Francuska obavezuje da 50% re-investira u Indiju i da izgradi svu infrstrukturu potrebnu za njihovo koriscenje.