Utorak, 20.09.2016.

12:24

Porez po kubikaži ide u istoriju, stiže i loto

Ministar finansija Dušan Vujović najavio je da će izmenama poreskih zakona biti uvedeno plaćanje poreza na automobile po vrednosti a ne kao do sada po kubikaži.

Izvor: Tanjug

Porez po kubikaži ide u istoriju, stiže i loto IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

265 Komentari

Sortiraj po:

peloponez

pre 7 godina

Pa naravno,ako vec treba oporezivati cipele,logicno je da to budu one skupe od recimo zmijske koze,a ne one koje su broj 46 jer su vece od prosrcnih.

sasa ns

pre 7 godina

Porez ne treba da postoji uopste. Velike kubikaze trose vise goriva pa se kroz to gorivo placa vise akciza i poreza. Ili neka ostane porez, ali onda da se ukinu akcize na gorivo.

Maxx80

pre 7 godina

Jedino posteno je placati porez po kilovatima motora i vrednosti auta. Do sada smo imali nelogicnost da neko vozi stari mercedes 240 d koji ne vredi ni 1000 evra i nema ni sto konja a placa porez veci nego neko za bmw 520 star par godina ili bmw x3 2.0 d koji ima oko 200 konja i vredi kao 15 pomenutih mercedesa iz osamdeetih.

Sofer

pre 7 godina

Citam ovde svi voze Audi 8, BMW sedmicu ili dzip sesticu.Masta cini svasta. U Evropi se zna kako se placa porez.I to jednom kada kupis auto. Tehnicki na svake dve godine. Drumarina ili putarina zovite kako hocete.Zasto nasi izmisljaju toplu vodu? Ali naravno treba sto vise ugurati love u budzet da bi s vodja hvalio kako nema deficita.U Francuskoj se i dalje placa na kubikazu plus dodatak na KS koji su podeljeni u sedam kategorija

Baxuz

pre 7 godina

I dolazimo do toga da neko vozi raspadnut E60 AMG od 400ks na plin koji po katalogu vredi 7k eura i placa manju registraciju od normalnog coveka koji je kupio Skodu Octaviu 1.2 tsi od 110ks.
Only in Serbia.
(Baja iz kraja, 20. septembar 2016 22:27)

Evo covek objasnio sve!

Kazem jedino da se zabrani uvoz svega sto nema odredjenu euro normu. I da ostane neki namet za ekstremeno snazne motore. Dakle nemam ja nista protiv coveka koji zeli da vozi relaivno mladu Hondu, Mazdu ili Merc C klasu sa 2.2 kubika, vec sam protiv toga da se olaksa kupovina recimo BMW M5 starog 20+ godina. Ako ovaj zakon zazivi bice ih ko punta na putevima a znate dobro sta to znaci.

Šubi

pre 7 godina

@Niko, 20. septembar 2016

Mislim da ti Kanada nije baš najbolja opcija za tvoj proračun. Registracija je niža zaista, ali za prosečan auto računaj nekih 300-400 USD MESEČNO osiguranje, tolike su cifre u Ontariju bar da ja znam.

Baxuz

pre 7 godina

(Milivoje, 20. septembar 2016 23:19)

Da li si uopste vozac? Da li vozis dalje od relacije kuca - zadruzni dom? Pa zar stvarno zelis da se vozis putevima kojima voze hiljade prosecnih srpskih vozaca (pijan, bahat, ne postuje propise, davi zenu na suvozackom sedistu istovremeno dok pretice preko pune...) sa masinama od 5000 kubika iz '93. Sad ce umesto punta da se kupuje nesto strao 30 godina a sa 5000 kubika. Bicemo ko kuba a broj poginulih u saobracaju ce biti sto puta veci nego sad. Da sto puta veci! Stvarno mi niste jasni ovi koji ovo podrzavate veromatno mislite da vam zivot zavisi samo od vas. E pa nije itekeko neka budala moze da vas ubije sve i da ste sumaher.

U stvati moze ovo, ali da se ogranici uvoz polovnjaka na one sa euro 4. Da se obavezno osiguranje digne u nebo za sve preko 150ks.
Da tehnicki pregled vise ne bude formalnost.
Pa onda budi smeker pa kupin i vozi nesto preko 2000ccm.

Ovako je samo podilazenje glasacima SNS koji ce voziti bmw sedmice i s klase stare 20+ godina, ugradjivati im kuke za vucu. I govoriti "hvala ti veliki vodjo sto si mi omogucio da vozim sedmicu da budem "opasan", "mafijas". Uspeo sam u zivotu sad idem da u mom mafijaskom autu vozim krompir na kvantas". Bice izboni rezultat u vekij centralnoj srbiji kao u Beloj Palanci.

Igora

pre 7 godina

Samo bih volio stručnjake ovde da mi objasne kako to auto od recimo 3000 kubika može da manje troši od auta od 2000 kubika.
Vozim passata b5.5 1.9 čipovan na 170 KS, vozim ga sasvim normalno bez jurnjave i cepanja po gasu. Potrošnja je tu negde oko 6.3 l jer vozim po Sremu radi posla. Od drugara uzmem BMW 3.0 isto dizel jer mi je auto bio potreban dok je moj bio na servisu. Prvo sam malo PROBAO auto kako ide, zatim sipao ponovo gorivo i vozio lagano. Otrovao sam se kada sam video koliko troši u odnosu na moj!
Tako da ne lupetajte molim vas.

hunter

pre 7 godina

Ukidanje tog lopovskog poreza na kubikažu obećali su još prošle godine.Vozim terensko vozilo staro 13 godina,2.5 motor,registracija 56.000 din.Auto vredi oko 5000€.

lex speciallis

pre 7 godina

Vecina komentatora je objasnila, u prevodu ono sto vozi obican narod oko 90 odsto njih/nas placace vise od "uspesnih" privrednika koji uglavnom voze dzipove,audije,bmw, a kubikaza im "do neba", zato ih i kupuju, teba da se pokaze "uspeh" kod sponzoruza i njihovih sledbenika, kazem vecina, ima i iskrenih ljubitelja koji imaju ta vozila ali malo.P.S.I ja bih voleo auto sa oko 3000ccm V6 al ne ide, ne samo zbog registracije, kako da ga "napojim",na pumpi, sa ovakvim standardom?

luka

pre 7 godina

imaš dva auta plaćaš dva osiguranja, pa kakva crna dva osiguranja ako ne mogu voziti dva auta u isto vreme, treba osiguranje za vozača, ne ode auto sam da se provoza pa se slupa, skoro uvek je čovek faktor nesreće

Vladimir

pre 7 godina

Porez ce biti manji za vozila preko 2000ccm ali ce se verovatno uvesti ekoloska taksa kao nekad pa sto je vozilo starije biće skuplje itd. Osiguranje je već poskupelo ostaju samo takse da se regulišu.

Pedja

pre 7 godina

Ovde se sada odvija sukob bogatih i siromasnih. Bogati kazu: "Zasto ja da placam veci porez ako sam bogat i kupio sam nov automobil od 15.000 evra koji ima ispod 2000 kubika". Siromasni gradjanin: "Vozim automobil star 20 godina koji ima preko 2000 kubika, zasto ja da placam bezobrazno veliki porez" Ako je tako, onda bi i vlasnici jahti trebalo da se pobune pa da se izjednaci porez njima i pecarosima koji imaju recni camac, ili mozda da oni koji imaju stan od 250 kvadrata i dva clana porodice placaju manji porez nego oni koji imaju 4 clana porodice i guzvaju se u 40 kvadrata? U svakoj zemlji je da ukoliko imas skuplje pokretne i nepokretne stvari placas veci porez. Neki pominju cak i ekologiju....hahaaa... da je tako onda bi vozaci na TNG morali da imaju olaksice...da li imaju???? Ovde nije prica o registraciji nego o porezu na luksuz. Kod nas je poremecena granica luksuza i potrebe u tome je problem ne u visini poreza.

Gledač

pre 7 godina

Meni se čini da neki ne čitaju šta plaćaju kod registracije. Porez na upotrebu. Kakve veze ima ko je koliko išao u školu sa ovim i koliko para ima? Nadam se da će uvesti registracije i bicikala pa ćete onda shvatiti kuda ova logika vodi. Neke stvarno treba odrati cele da primete šta im se dešava. Sad kao hvale ideju a za godinu ili dve će se čuditi. One koji komentarišu iz inostranstva a zaboravili već iz čega su pobegli tek ne mogu da razumem. Šta se vi javljate i pametujete sa cenama tamo kao da mi nemamo internet pa sad ves čekamo da nam objasnite kako je tu super. Što se tiče najavljenog, očekujem da onima preko 2000 kubika bude malo manje a svima ostalima više. Računica može da podigne cenu registracije vozilu od 3000 evra i 1000 dinara a može i 4000. Samo zavisi sa čime množite. Najvažnije je ministar zaboravio da pomene. Optimista sa iskustvom.

Zamena Teza

pre 7 godina

Zašto postoji porez na automobil?
Zašto onda ne plaćamo porez na sve što imamo: cipele, televizor, računar, frižider, veš mašinu, bicikl ... ?
Eto državi para!

goran

pre 7 godina

samo lupetate pa nema gde više... ko ima novca da kupi nov auto imace i da plati sta treba... ja sam kupio audi 2.8 kvatro 180 ks 1992 god. nov ispod čekica firma mi godinama propala... i dalje ga vozim placao reg. po 75000 kad sam imao.kad nisam bio je neregistrovan... a kome sam mogao da ga prodam-nikome -bolji je i dan danas i ispravniji od mnogih novijih.. a ne vredi ni 1000 eu i sta sada jel to normalno da plaćam toliku reg.

s

pre 7 godina

Ministre zasto neuredite zakon da najskuplju registraciju placaju oni koji su najlosiji vozaci,oni koji su izazivali udese,koji su bahato vozili?

Paul Kersey

pre 7 godina

Bruka i sramota sta rade, ceo svet ide ka ekoloskijim vozilima a ovde se podstice uvoz kola iz proslog veka, da to ce biti jer ce sad umesto recimo alfe 159 da se kupuje a8 iz 98. (Baxuz, 20. septembar 2016 23:00)

A vidi, realno... I bolji je i pouzdaniji Audi A8 iz 1998. nego Alfa 159 iz poslednje serije. I još možda dobiješ i malo olova u karoseriji gratis. :)

Vecina komentatora ne kapira (a ima onih koji kapiraju). Ovo nije neko revolucionarno resenje da se 'modernizuje' zakon o registraciji. Ovo je 'ideja' kako da se od naroda otme jos novca. ... MMF naredio da nam se skine koza sa ledja. ... Nista dok se ne digne kuka i motika, mada je pitanje i to dal i kad ce da se desi. Kao narod smo ostali totalno bez 00. (Okram Idul, 20. septembar 2016 17:34)

Sve si lepo shvatio, osim jednog detalja. Ovo nema nikakve veze sa MMF. MMF je samo sjajno opravdanje za naše političare. Nisu oni, zeka je...

rkekoke

pre 7 godina

Pa ko ima za nov auto ima i za porez valjda? Al ne lozite se ionako sve dodje na isto, ko nema za nov auto uzme polovan pa malo vise gubi vreme i novac kod majstora ovako ljudi sa novim autom ustede novac prvih par godina na kvarovima jer se auto ili nece kvariti ili su kvarovi obuhvaceni garantnim rokom, a te price zagadjenje i ostalo nemaju logike jer sigurno ako kupujete novi auto ne kupite Toyotu zbog malog zagadjenja okoline nego jer vam se svidja auto, a kad treba registracija onda se potezu price o zagadjenju kako doprinosite smanjenim zagadjenjem itd jos ispade da drzava treba vlasnicima novih auta da oprosti porez jer su pri kupovini isli u salon samo sa tom idejom o smanjenom zagadjenju...

biće bolje

pre 7 godina

trebalo bi vozači da se organizuju, pa svi pred vladu, ili da niko ne registruje auto. U ovakvom lopovskom sistemu registracija bi trebala biti duplo manja ili na svake 2 godine. Ja da uložim u auto koliko trebam dati državi za par godina registracije, mogao bi da kupim nov motor.

niko

pre 7 godina

Sta se bre lozite i objasnjavate, drzavu to ne interesuje! Tek mali broj vozila velike kubikaze ne donosi dovoljno para, zato ce njima spustiti a za preko 90% vozila registracija ce da poskupi. To je JEDINI smisao - vise para drzavi.

soko

pre 7 godina

holandija je to rijesila ovako ... dizel auta uvijek skuplje 3 puta jer se vise voze... a + na to ide obavezno po kilazi oces npr.dzip 750 eura tromjesecno dizel porez... oces peugeot 206 150eura tromjesecno pa izvoli za benzin naravno 3 puta jeftinije tako nema procjena i namjestanja

Rale

pre 7 godina

Nikom nije palo na pamet da primeni zakon u vezi neplacanja poreza kao sto se primenjuje u svim normalnim zemljama. Zatvor i oduzimanje kompletne imovine i gle svi ce da placaju porez.

Boki

pre 7 godina

Ljudi,ovde niko ne govori da je luksuz voziti mlad auto ako je ispod 2000kubika koliko sam razumeo..to ce valjda ostati isto,ovde je rec o vecim kubikazama sto je i uredu sobzirom da postoje automobili stari20 god.a registracija im je preko 50000 sto je zaista mnogo

Milivoje

pre 7 godina

Sve sve ali komentari tipa kršine sa 3000 i 4000 ccm, a njihovi maženi i paženi automobil-igračke sa 1200 i 1300 ccm ispadoše pouzdani, bezbedni.... ma u najmanju ruku automobili da nam svet pozavidi.
Pogledajte šta se vozi van Srbije, razmislite, želite li biti deo toga ili ne?
Nemojte se samo praviti Europejci a po prirodi ograničeni i zatucani.
Mnogi automobili veće kubikaže troše manje od malih kubikaža, sigurniji su i pouzdaniji, mada tu pravila nema, sve je do održavanja, a onaj ko je do juče plaćao registraciju 600-700€ imao je i za održavanje.
Mene brinu ovi koji su registrovali za 120-130€, nabeđeni vozači, koji samostalno održavaju vozila, i sve što je udobnije, brže ili starije od njihovog auta je krš, a kada ih neko pretiče na putu dodaju gas, jer im je poniženje da ih neko pretekne.
U mnogim zemljama početnike vozače ograničavaju na male kubikaže dok ne nauče voziti, pa onda mogu i ozbiljne automobile kupiti, a ovde bi ti da kroje kapu svima, i sve im smeta.

Beba

pre 7 godina

U ovoj drzavi svi koji imaju para su krivi i treba ih pljackati. Naravno, ako nisu politicari. Tako je formiran i ceo poreski sistem , a od januara i visina globe za registraciju vozila. Kao da kupci skupljih automobila nisu vec platili veci porez kada su kupovali automobil, vec ih treba dodatno pljackati svake godine prilikom registracije vozila. Od onih koji imaju treba uzimati, kazu politicari. A ne treba uzimati od onih koji su pokrali budzet. Takvi su zasticeni.

navijac

pre 7 godina

Kao i sve sto se radi u ovoj zemlji, tako su mozgovi proracunali novi sistem na kojem ce da izmuzu vise para od gradjana. Velikoj vecini ljudi ce registracija da poskupi, dok ce samo malom broju ljudi da pojeftini. A i njima kojima bude pojeftinilo zato sto voze stare automobile, nametnuce neki novi namet, tipa ekolosku taksu, dva puta godisnje tehnicki itd itd...

Baxuz

pre 7 godina

Dajte omogucnost onima koji se izjasne negativno o predlogu, da plate po kubikazi iznose kao do sada.
Malo da i oni osete da su nesto dobili po svome ,ako tako zele!!!!
(alx, 20. septembar 2016 14:28)

Tako vec moze! Meni je porez sada oko 2000din na auto od 1.200 kubika. Ako lupe po vrednosti pre cu da ga bacim i da uzmem raspali fiat stilo nego da placam idiotski harac sto vozim nov, ispravan auto koji je euro 6!

Bruka i sramota sta rade, ceo svet ide ka ekoloskijim vozilima a ovde se podstice uvoz kola iz proslog veka, da to ce biti jer ce sad umesto recimo alfe 159 da se kupuje a8 iz 98.

Mislim da bi uvoznici novih automibila trebalo da pozatvaraju firme i krenu da uvoze polovnjake i muljaju sa fakturama, kilometrazama i prekucavanim sasijama.

Anja

pre 7 godina

Ministre za početak bi ste mogli da donesete rešenja za paušalno oporezovane obveznike, koja nisu donošena od 2014 kako bi vlasnice radnji mogle da ostvare pravo na bolovanje.

Baja iz kraja

pre 7 godina

Pa ovim se bukvalno tera narod da vozi stare krseve, umesto da uzmu neka nova kola na kredit. Besmisleniji nacin registracije/poreza na luksuz niste mogli da smislite.

Svuda u svetu se ide ka tome da vozila budu sto bolja i da sto manje zagadjuju i trose, a kod nas se izgleda nagradjuje kada vozis krsa starog 30 godina, od kojih je 10% mozda potpuno ispravno.
I dolazimo do toga da neko vozi raspadnut E60 AMG od 400ks na plin koji po katalogu vredi 7k eura i placa manju registraciju od normalnog coveka koji je kupio Skodu Octaviu 1.2 tsi od 110ks.
Only in Serbia.

nikola

pre 7 godina

Pa sta bi ti, da kupis auto od 12000 evra, i placas manje registraciju nego neko ko je jedva skupio 1500 evra da kupi auto?
(Milan, 20. septembar 2016 15:50)
Ama covece i ovo je skupo, u bugarskoj prosecna registracija je 200usd, za porche cayene star 12godina treba ti 300usd, a bugarska ekonomija je svetlosnim godinama ispred nase.

Za ove sto pricaju da je u EU registracija 100eur ali osiguranje 900, pa i ovde je kasko osiguranje 2000eur ali mi ga ne koristimo kao u EU.

salash Beli dud

pre 7 godina

Imam 6 NH traktora svi preko 120ks , dvadesetak prikolica razne tonaze , BobCat sa potrebnim prikljuccima , svoju struju preko solarnih panela , pravim svoje pivo , krkam svoju zivinu i manguljice , pravim svoj hleb itd....Zivim na imanju . Registrovan mi je samo jedan traktor , prikolica 20t i Isuzu pick up . Za ostalo NE DAM ni pare lihvarima !!!

Sloba

pre 7 godina

Hvala Bogu. Sad mogu da uzmem za 6000€ Bmw 750i 97godiste stavim plin i uzivam. Stavicu mu kineske ksenone i uzivancija uz to placam manji porez nego neko ko vozi hyundai i10. Pametno je ovo treba podsticati uvoz nemackih premijuma iz devedestih godina. Zamislite samo da umesto svih smesnih korsi, klia, 207 nasim ulicama plove ladje kao sto su s klasa, sedmica, a8 iz devededetih. Kolko bi Srbija bila lepsa. To ce podsataci i rad zlatata jer se uz takva kola nose kajle, banke ce davati kredite za kajle, ma bice raj na zemlji sve ce da procveta.

drg

pre 7 godina

Neko je zaključio, da ja koji sam kupio novi Fiat 500L, ležim na parama, pa moram da plaćam taj "luksuz"!? I šta sad? Treba da kupim neku raspalu kofu, koju je vozila"nemačka baba samo do pijace"! Umesto da stimulišu kupovinu novih vozila, oni nas vraćaju u vozila iz 98'! Bravo!

paja patak

pre 7 godina

ako uvedu ovu bolesnu zamisao istom merom cu im odgovoriti, idem da doteram odma s klasu iz 2001 godine dizela sto jaceg!!! a prodacu sadasnji auto koji ima eco motor!!! jer ce da me rebnu sa porezom po vrednosti...

hiavata

pre 7 godina

Meni je registracija za 2.0 dizel od 140ks iz 2013 godine vec prevelika, ako mi jos povecaju razmisljam se da za jeftine pare uvezem neki stariji auto od 3000 kubika iz Nemacke sa malom kilometrazom jer tamo kao polovni zbog potrosnje i ne drze cenu. Ako vec placam da onda platim gorivo i vozim se bez drndanja dizela.

upitnik

pre 7 godina

Ovo verovatno znači poskupljenje za običan svet. Oni koji su do sada vozili automobile velike kubikaže su ih registrovali na invalide tako da taj veliki porez na luksuz nisu plaćali. Pošto promene uglavnom nisu u korist građana, ne očekujem da to bude ni ova.

Milutin

pre 7 godina

Jedina "dobra poreska politika" je politika u kojoj su porezi sto manji i sto vise neutralni. Sve drugo je losa poreska politika. Kad god drzava nesto oporezuje onda ona time narusava slobodno trziste, vestacki menja cene proizvoda, samim tim i citav cenovni sistem, sto sve zajedno dovodi do pogresne alokacije privrednih resursa. Pogresna alokacija privrednih resursa dovodi do smanjenje privrednih aktivnosti, do gubitka realnih (trzisno zasnovanih) radnih mesta, a sve u korist vestackih radnih mesta (monopolska i netrzisna radna mesta), a onda kao posledicu svega toga imamo urusavanje ekonomije, veliku nezaposlenost i smanjeni zivotni standard. Jedina prava ekonomija je slobodno trziste, sve ostalo je pseudoekonomija.

Aca

pre 7 godina

Najpostenije bi bilo naplacivati prema vrednosti vozila uz obavezno racunanje dodatne opreme. Volilima koja vise zagadjuju dodati koji procenat vise. Takodje treba uzeti i tezinu vozila u obzir.

Andreja

pre 7 godina

Ekologija i cena svakako treba da budu parametri. Vozim Volvo XC60 2.4,placam 75000 registraciju. Auto vredi oko 13-14k. Ujak je uzeo nov XC90, 2.0-230ks ili tako nesto, placen 65000, registracija 30000din.
(Nebuloza, 20. septembar 2016 16:06)

Molio bih te da ne pricas neistine.Registracija za nov auto od 2000kubika i 230 konja nikako ne moze biti samo 30000 vec je preko 40000.Znam jer sam 1.7 dizel 115 konja platio 34000 din.

Stručnjak

pre 7 godina

Kakvih zlobnih ljudi ima na ovom svetu. Pa ja radim dva posla i jedva sastavim kraj sa krajem, stambeni kredit, na odmor nisam išao 12 godina, vozim auto 2000€. Nemam bre kad film na tv da pogledam. Vi što zarađujete više, mislite da i više radite, e pa nije tako, ni u svetu ni ovde. I logično je da za skuplji auto bude veći porez. Tako je i u SAD, možete proveriti, a takvom uređenju težimo, naročito vi koji lepo zarađujete i kupujete nova kola.

Beba

pre 7 godina

Kako ce da se odredjuje vrednost vozila? Postoji toliko drugih pravednijih parametara. Ocigledno da neposteni politicari traze nacina kako da jos vise opljackaju narod, kako bi napunili budzet. A pun budzet za njih znaci bezgranicnu mogucnost za licno bogacenje. Nekaznjeno.

dejan

pre 7 godina

....verovatno ce raditi procenu po "cuvenom" AMSS katalogu po kome je Nissan Primera iz 1991. godine koju sam pre par dana poklonio sestricu vredela 207.000 RSD (BTW auto vredi max 500€) i platio sam prenos 5000 RSD. Ja sam jos i dobro prosao s obzirom da su liku pre mene procenili mečku iz '88 na 327.000 RSD.

Neka prepisu zakon iz Švedske gde moj poznanik plaća registraciju za BMW 335i iz 2014 oko 900 € sa full kasko osiguranjem (oko 300€ je registracija i 600€ kasko osiguranje).....

Milos

pre 7 godina

U CG auto 3000 cm3,2000 god.,koji ne vrijedi ni 2000 € placa 580 € godisnju registraciju,jer je od toga samo 250 € porez na "luksuz".

Robert iz Čačka

pre 7 godina

Srbija najbednija zemlja Evrope, ali zato sa cenama stojimo rame uz rame sa Amerima...Srbi pamet u glavu, dokle vise da nas pljackaju???

Dusan

pre 7 godina

neverovatno. Stimulisite ljude da je ok da ne rade i lupajte po dzepu one koji rade... e zivote. a ne po na primer zagadjivanju da se placa registracija. za to nas boli uvo kad jedva cekamo krseve da uvozimo iz nemacke..

Veki Pekic

pre 7 godina

Donose zakone preko noci. Bilo bi fer da najave izmenu. I primene je tek posle 1-2 godine da mogu ljudi da planiraju sta da rade sa autima, unapred. Znam ljude koji imaju 3l motore a pise u saobracajnoj 2l, i prolaze godinama tehnicki bez problema. VIN brojeve niko ne proverava, samo je bitno da nisu prekucani.

Joco

pre 7 godina

U Srbiji se svake godine registruje preko 2 miliona motornih vozila (ukljucujuci i motocikle, kamione, autobuse...). Neka je registracija u proseku 200 eura (a verovatno je i vise), to je siguran prihod od 400 miliona svake godine. Vi za taj novac dobijate samo odobrenje da mozete sa autom na cestu narednih godinu dana, i nista vise. Nece se drzava odreci tog prihoda nikada, posto im treba za njihov megalomanski drzavni aparat koji je jedan od najvecih u svetu. Mislim da drzava "testira" koliko jos moze da uzme novca od gradjana, posto smo poznati narod u Evropi koji je spreman i zadnji dinar da daje na kola, samo nek se vozi, ulice su prepune automobila, i po Beogradu i po unutrasnjosti. Siromasne niko ne pita, oni nikad nisu imali kola, niti ce. Njih ima oko pola miliona. Moja procena je da narod moze da trpi skupu registraciju cak i do 350 eura u proseku a da se ne buni. Sve preko toga vec postaje "opasno", to je granica. Mislim da je strategija drzave da nam polako povecavaju cenu registracije do 300 eura u proseku, zivi bili pa videli.

Andreja

pre 7 godina

Koja glupost,sad ja, koji sam kupio nov automobil koji zagadjuje ko zna koliko puta manje nego kante na nasim putevima, treba da placam jos vise?Svaka cast za motivaciju za zivot u tebi, majko Srbijo...
(Tuga, 20. septembar 2016 13:09) Svakako je logicnije tako,ako neko ima para za skup auto valjda je i logicno da plati skuplju registraciju od ljudi koji jedva skrpe 300 eura za jugica iz 91-e. To o zagadjivanju okoline ostavite za neku drugu Srbiju u kojoj ce svi imati para a ne samo odabrani. Sta bi vi,da ljude koji voze kante jos vise oporezujete zbog zagadjenja? Mislite da oni ne bi voleli nov auto?
(Vidji, 20. septembar 2016 17:13)

Prijatelju,pdv za novi skuplji automobil je porez koji je veci nego za jeftiniji i tu je vec rebnut onaj koji ima vise.Taj koji ima vise mozda i radi vise.Porez treba da bude isti za sve bas kao i registracija.Razlika treba da bude u ekoloskoj taksi.

Baxuz

pre 7 godina

Ovim ce se oglobiti kupci novih, bezbednih i ekolosko prihvatljivih vozila. Postacemo jos veci otpad, samo sada za jos opasnije krseve: one sa ogromnim motorima, koji uz lose odrzavanje (a niko ih ovde nece odrzavati kako treba), postaju pravo oruzije na putevima. Stari sistem je bio los (od kad je uveden ovaj porez na luksuz), ali ovaj predlozeni je jos gori. Mora da se uzme i ekologija i bezbednost saobracajau razmatranje, kao i preovladjujuci mentalitet kompleksi i vozacka nekultura ovdasnje populacije.

Ne

pre 7 godina

Kakvi kompletni idioti! 10 godina zivim u Evropi a u nekim zemljama cak i vise od godinu dana zbog privatnog posla... Dragi moji sugradjani,nigde ne postoji ovakav lopovluk vezan za automobile! Grcka koja zbog krize ima strasan porez na luksuzne aute,sto je da kazes neki nacin punjenja praznog budzeta(da ne ulazim u politicku strukturu svake drzave),ima najjeftiniji kasko u Evropi koji se isplacuje u roku od 3 meseca u slucaju totalne stete! Kolega placa za novi VolvoXC90 300€ godisnje full kasko! Ne kazem da nase osiguravajuce kuce nisu dobre,ali tako nesto kod nas kosta 2000€ minimum! I pritom normalne cene za tablice koje se mere trzisnom vrednosti auta,koje se placaju SAMO PRVI PUT nekih 2%! Posle je odrazavanje zbog policije,indetifikacije itd 30€ na godisnjem nivou. Spominjem Grcku koja je trenutno crna rupa u EU! Mora se napraviti sistem gde ce svi biti zadovoljni! A ne samo punjenje budzeta i izivljavanje nad narodom! Valjda su zakoni u sluzbi narodu,a obrnuto!!!

Bg

pre 7 godina

Vrednost vozila? Ko procenjuje i na osnovu čega?
Ljudi su već počeli da kupuju kola prema kubikaži. Prema tome ukoliko nameti budu veći to je već lopovluk, koji država namerno sprovodi.
Ova vlast je već povećala cenu obaveznog osiguranja sa izgovormo da nema dovoljno sudara, pa više ljudi ima manje osiguranje.
Ovo će za posledicu imati povećanje krševa (koje su vozile nemačke babe) i destimulaciju kupovine novih kola.
Kako će te nagovoriti FIAT da vam ostane ili da dođe još neki brend ako dedtimulišete prodsju novih kola?

miki

pre 7 godina

osiguranje treba da bude kao u evropi(srazmerno) a ne za auto of 3000 cm tatin sin od 25 god placa 500 eura godisnje osiguranje ili kilikoo je vec... u evropi se isto to placa 2000 eura.

posmatrac

pre 7 godina

Pa naravno. Oni koji se baskare u automobilima od preko 10.000 evra i treba da plate vise od onih koji su auto platili 4-5.000 evra. I da, na ovaj nacin ce za 5000 evra u inoatranstvu da se kupuju ozbiljnija vozila, vece kubikaze a ne "prdavci" od 1200 kubika koji trose vise goriva. Bolje da vozimo polovnr mercedese stare deset godina nego fiate i renoe stare deset godina.

hiavata

pre 7 godina

Aman ljudi, poenta je da cemo kad se podvuce crta ukupno placati vise. Jedino ce ovima sa starijim vozilima preko 2000 kubika i onima sa bas starim vozilima biti jeftinije, svi ostali ce placati vise. Cilj promene zakona je bolja tj. veca naplata poreza, jedino sto trenutno zanima drzavu sa rupama u budzetu, to je to.

Grada

pre 7 godina

Drzavi ocajnicki trebaju pare. Mogu se uzeti samo od onih koji imaju. Znaci, ostaju cigare, alkohol, benzin, porez na kola, porez na oruzje, itd.
Jedino nije jasno kako ce se odredjivati vrednost kola, kao osnovica za registraciju. Da li se umanjuje sa staroscu vozila, ili stanjem vozila (udarano, nepopravljeno, itd). Bilo bi korektno da vlasnik automobila koji misli da je procena nerealno visoka ponudi drzavi svoje vozilo na obavezni otkup. Drzava onda ima pravo da ga proda kome hoce. Ako ga ne proda zanci da je cena bila nerealno visoka. Neka jedanput i drzava preuzme rizik u proceni poreza.

Dejan Kostic

pre 7 godina

Ne razumem pojam registracija vozila? Vozilo se registruje jednom kad se kupi, ili kaf promeni vlasnika. Zasto bi se svake godine registrovalo i placale razne gluposti. U redu tehnicki pregled i osiguranje, ali sve one ostale uplatnice i takse stvarno je cista globa.

pikolinko

pre 7 godina

A sto da ne! Ono sto placate kod registracije je za odrzavanje puteva i samo ta stavka se uvecava. A i glup zna da tezi auto i siri (a to je i veca kubikaxa i veca konjaza) vise haba put od moje SKODE FABIE. I sto bi istu registraciju placao za auto od 1.6 npr. 70 konja i 1.6 sa 120 konja.

Storno

pre 7 godina

Luksuzni i skupi automobili omiljena tema dokonih u Srbiji! I naravno svi opet sve znaju najbolje osim kako sebi da obezbede da rade nesto drugo u zivotu sem da hejtuju preko interneta...Ovo je pozitivno i pozdravljam napore da se placa ni manje ni vise nego realno a stara i nebezbedna kola treba da se povuku sa ulica ma koliko ja ili bilo ko drugi bio za neka od njih sentimentalno vezan. Dakle, saobraćaj nije igra nego veoma važna i opasna stvar koja dobrim delom pokreće ekonomiju i zato nam treba moderna i nova regulativa a ovo mi se čini kao dobra korak ka tome. Drugi korak je da tolerancija za alkohol bude 0 promila a to bi možda bilo dobro da se uvede i kada se šalju komentari!

CND

pre 7 godina

U Kanadi platis vozacku svake godine 80$, registracija im stize na kucnu adresu, uplatis u banci sumu od, u mom slucaju 250$ i to je to, osiguranje ide automatski svaki mesec sa bankovnog racuna, nema redova, neam cekanja, nema placanja agencije da ti zavrsi papire i ceka u redu, jednom se zapljunes i aj zdravo.

boris

pre 7 godina

Za one sa jeftinijim ulazncama najveći deo velikih registracija (vecih od 500 evra) je porez na luksuz koji se određuje po kubikaži. I zato je nelogičan.
Inače bi trebali svi da imaju ispravne motore, koji ne dime, a što bi moralo da se proveri na registraciji. Ako je neko zabrinut za ekologiju, neka onda zahteva ekološku taksu, a ne porez na luksuz! Eto načina da država uzme još više para.
A ovi što misle da su sva stara kola raspala i sa ćelavim gumama neka malo olade sa stereotipovima. Mnogo njih sa novim kolima pametuje oko nekupovine zimskih guma - vozim nova kola sa elektronikom i nove gume, šta će mi zimske.
To nije do godišta kola već svesti vozača!

Stalno nesto novo

pre 7 godina

@Mali Glasač
"A zašto ne porez na količinu zagađenja kao svugde u svetu?"

Gde ste to culi za "kolicinu zagadjenja" ? Kako se ona meri ili izracunava ? Inace to sto bi vi hteli vec se placa kroz akcize za gorivo.

ludi_Milojko

pre 7 godina

rec je o porezu, a osiguranje niko ne pominje... pretpostavljam da ce osiguranja i dalje skupo da naplacuju polise za takve automobile, pa ce biti i dalje skupo!

Zoran

pre 7 godina

80 dolara Kanada, kako da ne.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (CND, 20. septembar 2016 15:07)

Nemojte da slusate sta vam pricaju za Kanadu i Ameriku. Mi placamo jedno 500 dolara porez na nova kola i svake godine malo padne zbog starosti. To nije registracija, regidstracija je 60 dolara, to je porez na pokretnu nekretninu:). To je to sto vama uvode sada. Sve isto. Vam ato stavljaju pod registraciju, nama ovde pod porez na ono sto imamo. Isto s... drugo pakovanje.

mita

pre 7 godina

U komentarima se pod izgovorom zagadjenje i ekonomicnost ocigledno krije nedostatak sredstava za kupovinu normalnog automobila, vec pribegavanju kupovine malolitraznih vozila alternativnih proizvodjaca sa dalekog istoka, iz domace proizvodnje i proizvodjaca iz neposrednog komsiluka.

Okram Idul

pre 7 godina

Vecina komentatora ne kapira (a ima onih koji kapiraju). Ovo nije neko revolucionarno resenje da se 'modernizuje' zakon o registraciji. Ovo je 'ideja' kako da se od naroda otme jos novca. Pogotovo onih koji su bas zbog zakona kakav jeste birali automobile kojima je niska registracija (oni su u vecini). Takvi automobili po nekom pravilu malo i trose, sto se drzavi opet ne isplati - jer manje potrosenog goriva, manje novaca njima od akciza. Ajmo sad, Bembara 525, 530 i slicno, daj da im omogucimo da registruju jeftinije, lol, tu potrosnja lako ide preko 20l za one sa tezom nogom. Bice parica! Anyway, nebitno sta vozis, ali ako hoces da vozis, bice ti skuplje. MMF naredio da nam se skine koza sa ledja. I dzabe se ljudi hvataju za to ko sta vozi... totalno je nebitno. Ocekujte uskoro porez na vazduh koji disemo. E, kad bi deo tog novca bio preusmeren u puteve, pa gde bi nam kraj bio, i nemci bi nam pozavideli. Arapi takodje. Nista dok se ne digne kuka i motika, mada je pitanje i to dal i kad ce da se desi. Kao narod smo ostali totalno bez 00.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

@(Volim ccm preko 2.000, 20. septembar 2016 16:12)

Super ti je računica...
1910ccm = 38.200
103 kw = 20.600
Ukupno = 58.800 + 5%= 64.380
A auto star 13 g vredi 1.000 evra

lauda

pre 7 godina

Vinjete skoro svi ukidaju, jer su se pokazale kao lose resenje. Citam da je registracija u Ceskoj 30 evra samo neznam gde procita taj podatak. Znate li da u Nemockoj dva puta godisnje imate tehnicki pregled i to debelo placaju, u Hrvatskoj prvih 10 god.na novo vozilo pored registracije od nepunih 400 evra placas 100 evra dodatni porez na vozilo da nenabrajam dalje. Ne pametujte i nevodite se politikanstvom.
(bucko lazmisljam, 20. septembar 2016 16:21)
Da, vinjete ukidaju, jer uvode jos efikasniji sistem. A u Nemackoj je tehnicki za nova vozila na DVE GODINE, a ne dva puta godisnje. U stvarnosti jednom, kod tebe cetiri puta. Najgore od svega je sto si dobio mnogo vise pluseva od minusa, verovatno ovaj narod voli sto masnije lazi, to mu je neko miliji i drazi.

Vidji

pre 7 godina

Koja glupost,sad ja, koji sam kupio nov automobil koji zagadjuje ko zna koliko puta manje nego kante na nasim putevima, treba da placam jos vise?Svaka cast za motivaciju za zivot u tebi, majko Srbijo...
(Tuga, 20. septembar 2016 13:09) Svakako je logicnije tako,ako neko ima para za skup auto valjda je i logicno da plati skuplju registraciju od ljudi koji jedva skrpe 300 eura za jugica iz 91-e. To o zagadjivanju okoline ostavite za neku drugu Srbiju u kojoj ce svi imati para a ne samo odabrani. Sta bi vi,da ljude koji voze kante jos vise oporezujete zbog zagadjenja? Mislite da oni ne bi voleli nov auto?

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Naplata osiguranja i registracije vozila prema kubikaži, mislim, da ne postoji NIGDE U SVETU. To je zaista naša, srpska, "rupa u saksiji", koju su izmislili naši politički demagozi, kako bi, kao bajagi, zadovoljili niske strasti onih koji voze "Jugo" ili popularnu "Suzu". Što takva "poreska politika" nema veze ni sa logikom, ni sa zdravim razumom, nema veze. Komšija koji vozi BMW star 15 godina moraće da plati deset puta više od mene. Morate priznati, da sam skoro svršio od sreće. Sada se mnogo lakše podnose siromaštvo i ova sveopšta beda. Znači, država misli na nas. Shvatila je da ima posla sa nesrećnicima kojima je lakše da podnesu svoju bedu nego tudju sreću. Država, ili neko u toj državi, konaćno je shvatio da se radi o totalnoj gluposti. Mnogi će biti razočarani zbog ovakve odluke ali, siromašnima duhom, teško se može pomoći.

jovica

pre 7 godina

Tako i treba i onako od ovoga nisu imali korist vecina njih je automobile sa velikom kubikazom preko 2000kubika registrovali na invalide.

Dali bocek

pre 7 godina

Nego, kako mi da znamo koliko je koje vozilo ekoloski prihvatljivo. Pa vec u fabrici lazu o emisijama CO2, a ko to da nam tacno pouzdano, i sa cime da izmeri, ovde, u drzavi Srbiji? Ili da se citaju podaci iz knjizice, pa to je to.

Gde u Ustavu pise kubikaza ?

pre 7 godina

Ustav R. Srbije :

"Član 91.

Sredstva iz kojih se finansiraju nadležnosti Republike Srbije, autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave obezbeđuju se iz poreza i drugih prihoda utvrđenih zakonom.
Obaveza plaćanja poreza i drugih dažbina je opšta i zasniva se na ekonomskoj moći obveznika."

Nebuloza

pre 7 godina

Ekologija i cena svakako treba da budu parametri. Vozim Volvo XC60 2.4,placam 75000 registraciju. Auto vredi oko 13-14k. Ujak je uzeo nov XC90, 2.0-230ks ili tako nesto, placen 65000, registracija 30000din.

bucko lazmisljam

pre 7 godina

E, Srbi ko vama ugodi taj ne da ce dobiti Nobelovu nego vanvremensku nagradu.
Kritikujete nesto sto jos niko nije ni video i i procitao, ali vi sve znate i koliko ce porez da bude i registracija i ...
Vinjete skoro svi ukidaju, jer su se pokazale kao lose resenje. Citam da je registracija u Ceskoj 30 evra samo neznam gde procita taj podatak. Znate li da u Nemockoj dva puta godisnje imate tehnicki pregled i to debelo placaju, u Hrvatskoj prvih 10 god.na novo vozilo pored registracije od nepunih 400 evra placas 100 evra dodatni porez na vozilo da nenabrajam dalje. Ne pametujte i nevodite se politikanstvom.

фармер-савременi

pre 7 godina

@Vozim BMW F30. I od svoje skole sam to uzeo. Marljivo ucio i sad imam dobru platu. Sto niste uculi, sami ste krivi. Sad vam preostaje samo da kukate, a to radite ceo zivot, a i svi su vam krivi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (F30, 20. septembar 2016 14:03)

Свака теби част на тој високој школи, али рећи то што си ти рекао је одлика једнe обичнe сељачине, а не академског стручњака. Сад бих ја теби требао да одговорим како на све то, јер сам ја ето напустио мој факултет јер ме је живот на то натерао.

Ево како ћу ти одговорити. ЈА терам трактро који кошта више од тог твог БМВ такође имам и комбајн за жито за који се може купити Ролс Ројс и још један повећи стан у Београду. A све сам то стекао са 10 мојих прстију и без високе школе. Сад ја треба другима да се дувам у лице како нису у свом животу успели јер ето нису радили довољно као ја. НЕ ја сам се само снашао боље од других и велике већине који раде за 20000 динара месечно што је срамотно. наравно да ти људи не могу да купе ауто који кошта 35000+ Евра.

У једној немачкој радник који није завршио високе школе је врло добро плаћен и његов посао се цени, а по твом речнику то су неспособни и лењи људи, јер нису завршили школе.

Јанда је држава у којој су ти и теби слични постали стручњаци.

ZZelezni

pre 7 godina

Ko sta voli i ko sta hoce i moze. Ajmo igranka...! To za Kanadu je poluinformacija - pitajte ih koliko je mesecni porez na automobil ( oko 450 CAD ) ako imas njihovu dozvolu , sa nasom je skuplje...
Elem, URA! Znaci ja za mog Jugica necu ni placati registraciju! Istrpecu nekako 6-7l plina na 100km, od tacke A do tacke B. Ko hoce, jos nije kasno, da Merkelovoj da neke evrice za VW....

Lun kralj noci

pre 7 godina

Kada kupis novo vozilo ili kada kupis polovno platis PDV u iznosu od 12% na vrednost plus carinu ako je vozilo napravljeno van evropske unije. Kakav je ovo sada harac.Placas registraciju. Zasto se izmislja nesto novo.Ovaj Ministar namestenik Svetske banke i propagator svega sto MMF trazi ce da nas unisti.Hteo bi da se prikupi sredstava od vozilakao sto prikupljaju nemci i ostale razvijene zemlje.Znaci poruka narodu kupujte raspadnuta Fuat vozila.Totalna demagogija je ako imas para za skupi auto placaj skuplje.Da li je auto od 30 hiljada luksuz?

Neko NL

pre 7 godina

@kartmen i ostali koji su udarili i pljuju po ovom zakonu:
- Prvo, ne kazem da je zakon dobar, imam samo par cinjenica:

- Zivim i radim u Holandiji. Porez na kola je najveci za dizelase, zatim malo manji na vozila koja imaju LPG i najmanji na benzinze. To je tako smisljeeno da ljudima uzmu pare, koliko god km da prelazis godisnje (benzin je skuplji od dizela znacajno). Dalje, porez raste sa tezinom vozila. Ne gledaju se kubici, godiste, vrednost, itd.
- porez je ogroman. Na primer, za prosecan porodicni auto (karavan), dizel, je oko 250EUR/ kvartalu, znaci preko hiljadu godisnje.
- Ovo sto kaze kartman za povracaj poreza i duplo oporezivanje... Samo sam se nasmejao... Dakle, ovde je najvisa poreska stopa 56%. To bi znacilo da ukoliko ja prelazim u tu stopu sa 1000EUR platom, drzavami uzme 560EUR, znaci vise nego sto meni ostane. Dalje, nikada nisam cuo da je nekome drzvaa vrtila porez od kupovine hleba, mesa, stola za dnevnu sobu. NARAVNO da cemo itekako platiti porez i na ta dobra.

Kad cujem kako ljudi pricaju i zamisljaju zapad, bude mi smesno.
Apropos cena hrane ovde na zapadu i "kako je jeftinije nego u SRB": mali primer, imas hleb i za 0.5EUR, i za 5EUR. Mi kupujemo za oko 3.5EUR. Imas meso za 3 eur/kg, a imas i za 30. Mi kupujemo za oko 10-20, zavisi da li je meso/riba itd...

Nemojte se loziti na price iz Srbije o Zapadu.

mile jna

pre 7 godina

Dobro su se setili... Treba izjednaciti i razliku izmedju dizelasa i benzinaca jer 100 konja benzinac sa polisom od 15hiljada dinara ide isto kao i turbodizel od 70 konja sa jeftinijom polisom rizik isti manja cena

Baxuz

pre 7 godina

Vozim BMW F30. I od svoje skole sam to uzeo. Marljivo ucio i sad imam dobru platu. Sto niste uculi, sami ste krivi. Sad vam preostaje samo da kukate, a to radite ceo zivot, a i svi su vam krivi.
(F30, 20. septembar 2016 14:03)

Pa ti i treba da placas manji porez nego neko ko vozi rasaplu krsinu. Ovo ce motivisati napaljene kompleksase da uzimaju bmw 330 stare dvadeset godina a to znaci opasniji put i za tebe. Kad ti dziber sa 200 na sat uleti u traku kad pretice preko pune, sta mozes da uradis kad te rokne ceono?

Baxuz

pre 7 godina

Klasičan populizam vladajuće stranke.Ljudi koji voze nove Fiate, Kie i Dacie su kriminalci i treba ih oporezovati, dok glasači sa polovnim velikim kolima likuju.
(Porez na upotrebu vozila nije postojao pre 2000te godine, 20. septembar 2016 14:26)

Pa u tome i jeste kvaka. Nova manja kola vozi obrazovan svet koji ne glasa sns.

odoh preko #

pre 7 godina

Odoh sutra iz države u inostrastvo da radim. Auto u Decembru treba da registrujem. Ako bude bio i dinar veća registracija nego prošle godine, auto ću prodati ili pokloniti. Dosta je bilo da me država gleda budalom ili bilo ko u ovoj j. državi.

Ljubica Gojgić

pre 7 godina

Znaci nije bitno zagadjenje niti ekonomicnost, daj da moji celavci (koji voze bmw od 5000 kubika koji su po povlascenoj ceni dobili od vlade) plate manje. Sada ce svi kupovati krasnlere od 3000 kubika koji jedva prolaze tehnicki i placace manje odonih koji voze bicikl.

škole braćo a ne zvona i praporci

pre 7 godina

Pa sta bi ti, da kupis auto od 12000 evra, i placas manje registraciju nego neko ko je jedva skupio 1500 evra da kupi auto?
(Milan, 20. septembar 2016 15:50)
@
Ko jedva skrpi 1500 evra ne treba da kupuje automobil nego stvari neophodne za egzistenciju. Najveći deo cene registracije čini polisa osiguranja i nema veze sa tim kolika je vrednost vozila. Registraciju plaćate onoliko koliko ste štete prouzrokovali u saobraćaju a ne u odnosu na to koliko vam vredi automobil. To što kod nas svako misli da mora imati automobil je zabluda iz vremena socijalizma. Isto kao i zabluda da su svi sa raspalim automobilima divni ljudi a vozači skupih limuzina lopovi.

Alpha

pre 7 godina

Meni je poreska odredil da auto koji sam prodao za 750Eura vredi preko 2000Eura i u skladu sa tim naplatila porez za prenos prava. Ovo bi jedino imalo smisla ako ce drzava da otkupi auto po ceni po kojoj racuna porez i dazbine

vozač

pre 7 godina

Leka, 20. septembar 2016 15:32)
Pa sta bi ti, da kupis auto od 12000 evra, i placas manje registraciju nego neko ko je jedva skupio 1500 evra da kupi auto?
(Milan, 20. septembar 2016 15:50)
Recimo ja bih to hteo, iako trenutno vozim kola koja vrede samo 800 evra.Zato što su ta od 12.ooo potpuno nova, u garanciji, i troše jedino gorivo, dok moja troše više delova nego benzina.Umesto da me sistem stimuliše da vozim novo i čisto, stimuliše me da ostanem na starim kolima.

Bane

pre 7 godina

I ako postoji zamka da ce sada vlasnici novih automobila do 12-13 hiljada, tipa Ceed, I30 i sl. placati vise nego neko za BMW iz 2001 ili 2002 od 170 ks ja licno mislim da ce to u praksi biti ovako. Vlasnici automobila izmedju 10 i 15 hiljada evra ce placati koliko se sada placa za auto do 1.6 litra, vlasnici automobila od 15 do 18 ili 20 hiljada evra placace kao dosada za 2.0 litre. Tako da ce za tu grupu manje vise ostati isto. Olaksanje ce osetiti oni koji voze starije automobile iz 80-ih i 90-ih ala taj Volvo 89-to 2.4 lite, oni ce placati registraciju koliko sada kosta za punto 1.2 na primer. E al zato vlasnici novih kompaktnih SUV-ova koji kostaju 20-25 hiljada ili Passata a koji su vozili sa 1.6 dci, tdi, hdi motorima ili 1.2 tsi, tce, dig-t motorima ce sada umesto 200 evra koliko su placali zbog malih iako snaznih motora, placati kao sto su ovi placali preko 2.0 litre, znaci nekih 400-450 evra. Sve u svemu mislim da obicni ljudi koji kupuju normalne nove automobile kompakt klase tipa Megan, Astra do 15000 evra nece biti kaznjeni. Bar se nadam.

Nikola

pre 7 godina

Pored ekološkog aspekta postavlja se i pitanje šta više truje pet džipova ili jedan mali auto a takođe ne vidim da je ikome sa dobrim kolima problem da plati popravku ili sipa pun rezervoar a tu dolazimo do onog moralnog aspekta pa ako si šmeker nećeš se žaliti i to pogotovo u novinama.

swiss

pre 7 godina

@ milosav
a sad napisi koliko si platio u kanadi osiguranje za 12 meseci ti
a tvoj otac za 150 € koliko je registracija za punta ima i osiguranje u ceni .
a cekanje u supu dva sata je njegova zelja ima na tehnickom za 10 minuta sve .

Volim ccm preko 2.000

pre 7 godina

Sjajna vest. Jedino sto drzava treba da razmisli sledece da uvede naplatu po ccm i to 20 dinara/ccm i 100 dinara/Kw.
U prevodu za nov auto do 5 godina 2998ccm x 20din je 59.960,00 dinara i 184Kw(250ks) x 100,00 dinara je 18.400,00din.
Ukupno to je 78.360,00 dinara.
Za vozila preko 5 godina uvecanje za 5%, za vozila preko 10godina uvecanje 10%, za vozila preko 15 i vise godina uvecanje 20% maksimum.
Uz to tablice po izboru da budu 25.000,00 do 30.000,00 dinara i da vidite kako bi imali koristi i drzava i svi.
Jednostavno je, ne boli a vredi.
Pre nego sto date + ili - preracunajte za vase automobile i dajte glas.
Hvala

Baxuz

pre 7 godina

Теоријски добро звучи јер нема смисла да 20 година стар дизелаш од 2400 кубика и вредношћу од 1000 евра кошта на регистрацији скоро дупло скупље од новог новцатог бензинца од 1200 кубика који је плаћен 10.000 евра.
(Дејан, 20. septembar 2016 14:50)

Ja sam novog benzinca od 1200ccm platio 17.000 evra i apsolutno je normalno da placam manju registraciju od raspale dizel krsine bez euro norme koja truje sve oko sebe, i predstavlja uz to opasnost na putu jer ima po pravilu celave gume, brusene diskove i neispravan volan.

toma

pre 7 godina

ovi sto pricaju u kanadi americi eu registracija 70,80 evra ili dolara neka napisu koliko placaju osiguranje za 12 meseci ! u srbiji je " registracija " sa osiguranjem i u kanadi i americi mogu samo da sanjaju da voze auto gidinu dana za 150/200$. osiguranje je oko 1000 $ godisnje prosecno .veliki je raspon izmedju novih vozaca i starijih koji nisu imali nesrecu . ako ste mlad vozac ili ste imali naplatu stete - skinuce vam kozu sa ledja !

Baxuz

pre 7 godina

Opet sebi nameštaju zakon.Sada će neko ko vozi novog punta ili klia ds plati isti porez kao neki političar ,vladika ili mafijaš koji vozi džip od 5000 kubika star 7 godina.
(vlada, 20. septembar 2016 15:55)

Pa to i jeste namera da narko dileri i policijski inspektori ne moraju da svoje x6, Q7 registuruju na invalide.

boki

pre 7 godina

Mislim da se sad objavi kako svi dobijaju po 10000 eura komentari bi bili "lopovi,ko zna koliko ce oni da uzmu, najgora drzava na svetu, ovo je prevara..." Neverovatno kakav narod.

vlada

pre 7 godina

Opet sebi nameštaju zakon.Sada će neko ko vozi novog punta ili klia ds plati isti porez kao neki političar ,vladika ili mafijaš koji vozi džip od 5000 kubika star 7 godina.

Deja Vu

pre 7 godina

@ zlobex

I u čemu je tačno kvaka? Nije mu problem da kupi auto od 100.000 €, ali mu je skupa registracija!! To je isto kao kada vlasnik automobila od 15-20.000 € upadne na parking za stanare moje zgrade, da bi uštedeo 45 din.

Logično je da se na svako dobro plaća porez prema vrednosti, pa tako i na automobil. Naravno, uz pretpostavku korektne procene vrednosti.

Bojan

pre 7 godina

Neki ovde brkaju porez sa registracijom. Lutrija za uredne platies treba da bude bez sakupljana racuna nego da se sve uredne platies evidentiraju iz kompjutera I da svi takvi ucestvuju u lutriji.

Milorad

pre 7 godina

Hvala bogu da se neko konacno setio. Bacio sam nekoliko stotina hilada dinara zadnjih gidina za auto koji sada vredi 3000€. Dinkuc nas je debelo opljackao i trebalo je mnogo ranije.

Vlad

pre 7 godina

Baš lepo što država stimuliše narod na kupovinu novih automobila. Nista pametno nije ni za očekivati. Još se narod loži da će zaživeti subvencionisana prodaja hibrida i elektromobila. Jedino može da subvencioniše dzibere da kupuju 20 godina star Grand Čiroki ili 15 godina star X5 od 5000 kubika...

zox

pre 7 godina

jedan prijatelj.m.radi u Juznoj Africi...kaze ne mozes da prodas polovan auto nekome za kes...nego moras da uplatis na racun pare...pa kad dodjes I oces da podignes pare...drzava je vec uzela svoj porez...I tacno se zna koliko koji auto vredi...nema muvanja...a ko muva...brale...nece se lepo provesti..

Hägar

pre 7 godina

Meni je i ovo skroz glupo resenje. Placam porez zbog kubikaze ili konjskih snaga, a zagadjenje nema nikakav uticaj na cenu. Ne znam zasto je toliko tesko prepisati od onih koji su to vec lepo resili. Holandija... Porez se placa po tri stavke: tip automobila, masa i vrsta goriva. (masa govori o tome koliko automobil utice na asfalt - koliko ga ostecuje, gorivo utice na zagadjenje). I tako na primer imamo:
car, 1 400 kg, petrol = 596 EUR per year
car, 1 000 kg, petrol = 304 EUR per year
car, 1 000 kg, diesel = 676 EUR per year

Vlasnici potpuno elektricnih automobila imaju sve moguce povlastice i oslobodjeni su placanja skoro svih taksi. Kod nas imaju muke i sa registorvanjem, placaju vise nego oni koji furaju najgori moguci dizel. Ni sa ovim novim nece biti nista bolje.

Radoman

pre 7 godina

Porez na imovinu???
Osnovicu poreza na imivinu ste zadnjih gidina uvecali nekoliko puta??? A nivoe na koje se primenjuju stope poreza niste menjali u zadnjih 20 god.
Primer stopa poreza 0,40% se primenjuje na imovinu vrednu do 10.000.000 din
Zasto se i ovih 10.000.000 nije povecavalo kako ste povecavali osnivicu raznoraznim dosetkama, od novog zoniranja do jednostavnog pivecavanja cene kvadrata i smanjenja godisnje stipe amortizacije sa 1,5% na 0,80% pa ste je sad malo povecali na 1%

Bojan

pre 7 godina

Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji.
Ne znam kako neko može da vidi bilo šta dobro u ovome?
1. Kupovaćemo starija kola sa nižom cenom
2. Ne želim da skupljam fiskalne račune, pogoto ne od ljudi čije je firme država već preopteretila nametima, osim toga...
3. Lutrija je prevara za mase a izdavanje fiskalnih računa neka kontrolišu oni koji su za to plaćeni Ja neću, jer...
4. Ne verujem državi i ne verujem da će realno da proceni vrednost automobila
5. Na kraju, oni sa novijim automobilima će plaćati više, oni sa starijim manje, država je na dobitku kako god.

Sve ovde je naopako sve...a ja ne znam kakva se ovo apatija uvukla u ovaj energičan narod i svi ćute i svi su prepametni iza svojih monitora. Nekada su srbi izlazili na ulice, danas mogu da nas gaze i to rade vrlo, vrlo dobro.

Mare

pre 7 godina

Ovo je najgore moguce resenje. Uzmimo da novi automobil najnize klase ne kosta ispod 8.000 evra. To su sve benzinci do 1200 kubika. Isto toliko kosta npr. neka polovna Laguna, Alfa ili BMW od po 2000 kubika, pri tome dizeli. Samo lud i nepismen covek moze to izjednaciti. Ovde neko svesno radi na potpunom unistavanje drzave, zdrave logike i ekologije.

marko

pre 7 godina

Koji porez? Prilikom kupovine ili registracije ili oba? To ne piše... Drugo... osiguranje, naknade za Mup, komunalne takse to ćemo i dalje po kubikaži?

Milan

pre 7 godina

(Leka, 20. septembar 2016 15:32)
Pa sta bi ti, da kupis auto od 12000 evra, i placas manje registraciju nego neko ko je jedva skupio 1500 evra da kupi auto?

Milosav

pre 7 godina

Pre nedelju dana sam se vratio iz Srbije i evo vam jednog primera: Cale registrovao Fiat Punto 2002 1.2L benzinac, cena ukupno malo ispod 15.000 dinara, znaci oko 120 eura.
Sada drugi primer: Kanada (Ontario) cena registracije (nalepnica, tehnicki pregled ne postoji osim ako se auto ne prevodi na drugog vlasnika) je do skora bio $77 nezavisno od kubikaze, vrednosti ili bilo cega drugog, sada su ove liberali na vlasti povecali na $120.
Znaci njega kosta 120 evra i dva sata cekanja u SUP-u, a mene 120 kanadskih dolara, zavrsim za pet minuta.
Pa ti sad vidi drugar moj.

Pera

pre 7 godina

Gospodo, ovo je zamena teza jer taj porez ne treba da postoji i nikada ga nije ni bilo dok Šešelj i ona Crveno/crna koalicija nije to donela uoči bombardovanja ako se sećate i gle čuda živi i danas. Ovo će se loše završiti po ove u Nemanjinoj videćete, jer je narod sve besniji zbog ove demagogije i ovih presvučenih radikala.

Leka

pre 7 godina

Ako odlucis da kupis noviji auto, koji manje trosi, manje zagadjuje okolinu, platices vise.
Ako odlucis da uzmes stariji auto koji izbacuje iz auspuha kao obrenovacka elektrana i trosi 15 litara na 100km, platices manje.
Potpuno logicno, kao i sve u ovoj tuznoj zemlji.

Luka_Pa

pre 7 godina

Hvala bogu da su se setili, ovaj zakon za obračun po "ccm" je neviđena budalaština. Još da revidiraju posle toga ko je zaista invalid a ko ne, pa da se oslobodi pola parking mesta po gradu rezervisanih za "invalide" koji voze džipove i blindirane limuzine sa po 3000-4000 ccm.
Nepravedno je da vozila sa 800-900 ccm plaćaju 5-6 puta nižu registraciju od vozila preko 2000ccm, a zauzimaju 1 parking mesto, slično zagađuju, i podjednako učestvuju u saobraćaju i gužvama.
Razlika u visini registracije treba da postoji naravno, ali treba odrediti pravu meru, ovo do sada je katastrofalno.

Nemanja

pre 7 godina

Nigde na svetu se registracija ne odredjuje po samo jednom faktoru! Naravno, bolje je da taj faktor bude vrednost nego kubikaza, ali i dalje je vrhunski glupo i dalje moze da bude vrlo nepravedno.

Nebojša iz Beograda

pre 7 godina

Objavite cene registracija EU, Usa 

Od 30 eura Češka do 80 dolara Kanada. 
Nebitne specifikacije. 

Srbija najbednija zemlja sveta 200-700 eur??! 

Vinjete 15 eur ceo mesec Bugarska 
Srbija 600 eur?!!! 

Za kraj gas, metan, struja sve što ne zagadjuje ovde porezi i takse 

Svugde stimulacije, jeftinije vozilo 30% 
Besplatan parking 

Dokle?? 

Ministar = služi narodu??
(Niko, 20. septembar 2016 13:21)

Kako me nerviraju ovi što stalno kukaju na državu,a uveče legnu da spavaju. Naš premijer skoro da i ne spava, ali to nekima nije dovoljno. Sram vas bilo što podrivate državu i kočite reforme koje sprovodi naš hrabri premijer za dobro svih nas. Gledajte malo dalje u budućnost, naš premijer je vizionar, ne budite deo instant potrošačke kulture, ne budite tako sebični,volite svoju domovinu za koju su naši preci dali živote, možemo i mi malo da se žrtvujemo da bi našim pokolenjima bilo bolje. Živela Srbija i njen voljeni premijer!!!

Alal vera

pre 7 godina

Čitam i ne verujem, da li je moguće da će neko napokon da ukine ovo "ZLO" od zakona koje nam je donela Dijana Dragutinović.
Potpuni besmisao da vas gule za porez na osnovu kubikaže, kao nigde u svetu, pa ja za volvo 940 koji je stari porodičan auto plaćam 400% (kao za četiri) registracije neke napucane astre od 1700 ccm, koji vredi kao moja tri automobila.
Hoćeš auto od 10K€, može, ali to ima cenu, nemaš para, voziš auto od 1000€, tako te i oporezuju.
Ovakav zakon ne postoji nigde u svetu, samo u Srbiji, nadam se da narod to može ukapirati.
Što se tiče džipova, nemojte molim vas pisati svašta, kao što ima džipova preko 2000ccm ima ih i ispod 2000ccm (većina benzinci), a ako neko vozi Cayena koji vredi 30-40K€ svakako će ga koštati registracija više nego nekoga za punta. Tužno je da niko nema sluha da je većina porodičnih VAN-ova kao i karavana preko 2000 ccm, pa ako se neko usudi da ima 3 deteta i želi veće a sigurno vozilo sada će moći i da ga registruje.

Skupljači perja

pre 7 godina

"Građani će skupljati fiskalne račune da bi igrali loto, a postojaće i dobar fond nagrada."

Ne. Prvo, izvesno je dodatno punjenje budžeta preko značajnog rasta poštanskih usluga i neto profita JP "Pošta Srbije". Drugo, može se očekivati da određeni, manji procenat građana u zamenu za neizdati fiskalni račun traži popust od 20% ili 10%, u zavisnosti od stope PDV, dok se značajno povećana naplata PDV ne može očekivati.

idimidodjimi@gmail.com

pre 7 godina

prevara! ja sam birao koji auto da kupim na osnovu dosadasnje poreske politike. nema pravde u ovoj drzavi pa to ti je.

Porez na upotrebu vozila nije postojao pre 2000te godine

pre 7 godina

Klasičan populizam vladajuće stranke.Ljudi koji voze nove Fiate, Kie i Dacie su kriminalci i treba ih oporezovati, dok glasači sa polovnim velikim kolima likuju.

deda

pre 7 godina

A zasto jednostavno ne ostane kako jeste, ali samo da se ukine ovaj eksponencijalni skok cim se predje granica od 2000 kubika? Drzava bi opet profitirala jer sto vise kubika, to veca potrosnja goriva (i zarada od akciza). E sad, ja prvi sipam gorivo u Bosni kad god mogu, ali to je vec posebna prica...
Sto se same cene registracije tice, drugar u Austriji za "normalan auto" (do 2000cc) placa malo vise nego sto ja ovde placam za 3000cc

Petar

pre 7 godina

Znam da se ovo priprema vec duze vreme preko poznanika iz policije. Sustina je sledeca: nema dovoljno visokokobikaznih vozila na ulicama. Procentualno je mali broj SUV,a i moderni SUV nemaju tako velike motore kao nekada. Downsizing u autoindustriji gde male kubikaze sa turbo motorima ili modernom thenologijom su doveli da lopovima i neradnicima je biznis modle ugrozen. To je prosta matematika, nespposobno i korumpirano drustvo koje nije u stanju da proizvede nijedno dobro vec da otima. Bas kao u srednjem veku. Ali dobro,glasali ste pa sada uzivajte

samuraj

pre 7 godina

Ne znam ko je ovde lud ali znam da registracija vozila u Engleskoj prakticno ne postoji. Placa se road tax i ona za Rolls Royce i Lamborghini iznosi £500 !!!!

Izgleda da to kod nas ne moze da se uvede jer mi nemamo puteve !!!!

I sto rece Bob Proktor- ne mogu oni da stignu da mi naplate poreza koliko ja mogu brzo da zaradim.

Neka vam to bude moto u zivotu. A kada zaradite malo vise - prebacite zaradu na poreske rajeve.

Samo oni koji je ne razmisljaju, piju piva i gledaju iznova rolan garoseve i lige sampiona na kraju ispadnu zrtve sistema koji ne radi za ljude. I nikada nije radio za ljude, bar ne ovde kod nas.

burma

pre 7 godina

samo drzava da uzme pare i nista vise. provalili da mogu da uzmu vise na registraciji i udri po sirotinji. imam megana 2006 1,4 i placam reg oko 200€ mogu samo da zamislim koliko ce tek da me oderu ako bude islo po vrednosti jer kataloski taj auto kosta oko 4000€ a ja ga platio 3100.

Goran

pre 7 godina

“Uvešćemo i stimulacije, ako lokalne samoupravo ostvaruju više prihoda to ćemo na neki način nagrađivati, a manje prihode od normiranih ćemo kažnjavati”, rekao je on.
Bravo, a onda ce lokalne samouprave da udare na obican svet da nadoknade izgubljeno jer je malo verovatno da ce da ostavre vise prihoda

Zoran

pre 7 godina

"Oporezivanje prema kubikazi je velika budalastina. Trebalo bi da se oporezuje po ekoloskim normama (uz obavezan test izduvnih gasova), vrednosti i snazi. Da se napravi formula sa ta tri parametra."

Jel po VW ekoloskim normama ili ostalih proizvodjaca?

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2016&mm=09&dd=20&nav_id=1178660

T

pre 7 godina

A da se ukine fiksni porez i da se ostave nameti preko benzina? Ko vise trosi, placa vise, kome auto sedi u garazi, ne placa nista? Ljudi motivisani da kupuju kola koja manje trose. Ko predje 10.000 km ionako na benzin potrosi bar 800 evra, od cega pola ide na porez. Zar to nije dovoljno poreza? Ili je bas neophodno uzeti i par stotina evra pri registraciji?

Aaaa

pre 7 godina

Parametri za izracunavanje nameta mogu da budu: Snaga motora, godine starosti i vrsta goriva (elektro i hibridno najjeftinije, gas/bernzin koeficijent 1, dizel najskuplje).
Sta znaci vrednost vozila? Ko ce da je proceni? |Bilo ciju procenu priznajem ako je na licu mesta spreman da isplati taj iznos za moj auto.

Vladimir

pre 7 godina

Pa vec je prilikom kupovine vlasnik skupljeg vozila platio porez drzavi vise nego vlasnik jeftinijeg.
Umesto da naplacuju po zagadjenju i jos nekin drugim parametrima, ovi opet kako ne treba.
Ovo je zaista na delu negativna selekcija politicara.

jole

pre 7 godina

kaze neki gasterbajter ovde u komentarima "u Nemackoj placaju porez 50 evra mesecno, ne moze da veruje sto se narod buni..." prijatelju, kad si vec otisao preko uzmi i zaboravi i Srpski jezik i Srbiju jer ti odavno nisi deo ovog naroda izgleda, kad ne mozes da skontas da narod ovde radi za 200 eura mesecno, pa da plati za auto registraciju mu treba plata i po ili dve, a ti tvoju registraciju za novu mecku platis jednom dnevnicom.. nemas ti pojma o zivotu u Srbiji..lepo nauci taj Nemacki i pisi bljuvotine po njihovim portalima..

alx

pre 7 godina

cudni citaoci , das im povoljnost zbog koje deceniju bruje i opet nevalja !!!
Dajte omogucnost onima koji se izjasne negativno o predlogu, da plate po kubikazi iznose kao do sada.
Malo da i oni osete da su nesto dobili po svome ,ako tako zele!!!!

Komša

pre 7 godina

U neku ruku je u redu da se porez plaća po vrednosti (mada mislim da je porez na imovinu pljačka - kad si kupio platio si porez,promet ne postoji) ali moraju se ispuniti dva uslova.
Prvi je da procena vrednosti bude u skladu sa tržišnom cenom vozila (da se ne desi kao sa stanovima- računaju vrednost kvadrata 1300-1400 a ne možeš da ga prodaš za 1000).
Drugi,bitniji uslov- javno prikazivanje prihoda od registracije vozila i pravdanje svakog dinara.
I ne samo za taj porez - svaku paru koju uzmu od gradjana da pravdaju .
Mislim da bi u tom slučaju imali daleko manje problema.

Nemanja

pre 7 godina

Ma super resenje... Kupi nov, tehnicki ispravan, bezbedan i ekoloski prihvatljiv auto - kazna! Plati visoki porez. Inace, vec ste platili porez u ceni auta al nema veze, dajte jos neki porez na porez.
Super, platio sam dva poreza, nema vise... Kako da ne! Plati akcize na gorivo od preko 60 posto cene istog. Dobro,,sad sam platio i koriscenje puteva (ponovo dva puta), nemam vise nista da platim. A ne... Prosla prva godina, opet porez, tehnicki? Na sta sad porez? I tako 5-6 godina i dodje vreme da prodas auto. Pljas, porez!!!! Samo u zemlji Srbiji se placa n poreza na jednu stvar...
Prepisite lepo formulu za obracun iz jeke strane zemlje. U Nemackoj je registracija na novi Audi A4 npr. niza od registracije za Golfa 2 sa dizel motorom... Razmislite zbog cega... Tehnicki pregled u prve 2, 3 godine? Kupim novog Peugeota, Mercedesa, VW-a, Toyotu, BMW-a, Mazdu i idem da proverim dal im rade kocnice i farovi?????

Kuvana žaba br: 5.776.281

pre 7 godina

Naravno, da ce registracija, svima, biti SKUPLJA, cim je to rekao ministar finansija.

Kada bi postojala disciplina "dublje zavlacenje ruke u dzep", imali bi smo jos jednu zlatnu medalju na Olimpijadi. Mozda, cak i trajnu.

F30

pre 7 godina

Vozim BMW F30. I od svoje skole sam to uzeo. Marljivo ucio i sad imam dobru platu. Sto niste uculi, sami ste krivi. Sad vam preostaje samo da kukate, a to radite ceo zivot, a i svi su vam krivi.

izadje na videlo

pre 7 godina

mozete li da uvedete da poreze placaju svi?
Drzava koja ne ubire poreze propada, to je sigurno!
Na zalost, u Srbiji je moguce steci milionske svote i imovinu a prijaviti godisnje prihode od 5-6 000E! Kako to!?
U svetu se to zove "pranje novca" i odmah kaznjava i oduzima!
Dajte set zakona o naplacivanju poreza od onih koji su se obogatili na brzinu!Ili vazi ona "ma, ne pitaj me za prvi milion"!?

Konstatacija

pre 7 godina

Može se desit da neko vozi starije auto od 3000cm3 i da plaća manje od onoga što vozi novo auto od 1400cm3. Da li sam u pravu?
(Druškan, 20. septembar 2016 13:24)

U pravu si. Recimo neko vozi nekog novog Golfa, a neko izdrndanog BMW-jca. Ovo je najpostenije. Kao sto se placa porez na veci i luksuzniji stan, tako i na kola.

Samo...tu moze biti procena da recimo 10 godina star Audi po drzavi kosta vise nego sto je u stvarnosti. I tako ce i biti.
(Zoran, 20. septembar 2016 13:39)

Ko odredjuje luksuz stana?? Porez na stan se odredjuje prema lokaciji a ne da li imas zlatne slavine i parekte od orahovog drveta

Nije mi jasno zasto se nasi trude da izmisljaju toplu vodu. U zemlji gde sam ziveo porez je veci na dizel vozila. Pa onda na KS u sklopu sa kubikazom. Ovo prevedeno znaci kako predlazu da se po vrednosti vozila ocenjuje da ce Skoda fabija nova skuplje da kosta nego BMW star deset godina.Sta je smetalo kao do danas.Po kubikazi?

Ova drzava se izgleda trudi da sto vise haraca nametne. zahvatanje iz cene dizelaje najvece u evropi. Logika je dizel vozilo manje trosi, ljudi vize voze dizel i daj udripo dzepu

dax

pre 7 godina

@Niko, treba imati na umu da druge drzave imaju i porez na posedovanje auto koji je mnogo, mnogo veci nego sto mi placamo registraciju. U principu u evropi platis samo jednom registraciju i to je to ali svake godine moras da placas porez na auto.

Komša

pre 7 godina

@Milan
U pravu si potpuno - 2.0 dizel ili 1.6 benzinac su sasvim dovoljni.A sada zamisli da,se svi slože i kupuju takve automomile.Brzo bi ovi shvatili da nemaju koristi i onda bi za iste takve plaćali kao za džipove.
U tome je stvar - kod nas ni lazne ne služe za odvraćanje ljudi od prekršaja već za punjenje budžeta (pred novaka deru najviše npr.).
Akcize na gorivo koje guše privredu ko zna za šta služe.
Dok javno ne istaknu prihode od dažbina i gradjani ne dobiju pravdanje za svaki potrošen dinar porezi će biti pljačka i ništa više.

zeki of belgrade

pre 7 godina

golf 2~ka njegova reg.trebala bi biti skuplja od reg .drugih automobila,taj auto ko je imao,ili ima, je sinonim za dugovecnost,kvalitet svega u njemu i najvaznije ,uspesno besumucno akanje kadrmama r.srbije

ky3ma

pre 7 godina

Just do it pa onda pricaj. Jel za jedno dve, dveipo godine. Ovo trabunjanje o promenama poreskih zakona traje od 2009. Nikada nije bilo ni naznake novog zakona i pravilnika. I kada se desi verovatno nas ceka neka nepravda i laz.

Ljuba

pre 7 godina

Ne mogu da verujem da su se svi uhvatili na udicu - cena automobila - kubikaza i ostale gluposti. Niko da udje u sustinu sta je taj porez! "Porez za koriscenje automobila"tako se zove. Za koriscenje automobila za koji smo platili porez, za svaki litar goriva placamo porez i akcize, za svaki servis, ugradjeni deo na sve placamo porez.
A gospoda koja nam odredjuju porez koriste automobile koje smo im mi kupili i za koje im kupujemo gorivo iz svih tih poreza, oni ne placaaju porez za koriscenje automobila. Po meni to je sustina gospodo.

Realno

pre 7 godina

Nadam se da ovo nece biti kao u slucaju sa porezom na imovinu! Ako drzava hoce da se bavi procenom imovine koju oporezuje, zasto onda ne uvede mogucnost da ako proceni da stan ili kola vrede 20.000 evra i na tu vrednost naplati porez, onda da ima obevaze i da za te pare otkupi taj stan ili kola ako vlasnik zeli da ih proda, a ne da nesto sto vredi 2.000 evra oporezuje kao da vredi 20.000 evra i da ne ne snosi nikakve posledice zbog toga

golf 2

pre 7 godina

znaci za neki dan moj auto iz 86god ima trzisnu vrednost 5000eura,to ,jos da sastavim caletovu skodu 120ls i eto jos 7000eura.Odmah na bubanj potok da prodam i kupujem ficu za 12 000e. ima se moze se

Neb

pre 7 godina

Zasto kaznjavati ljude koji kupuju nove kvalitetne, pouzdane automobile?

Za 12-15000Eur moze se kupiti fin, kulturan, porodicni auto npr 500L. A za iste pare moze i polovan BMW iz 20010-e, presao 170.000 (majke mi) od 200+ks...

Valjda treba povecati cenu za automobile koji sluze za izivljavanje - Puno KS na malu tezinu vozila, visok stepen zagadjivanja i sl.

Дејан

pre 7 godina

Теоријски добро звучи јер нема смисла да 20 година стар дизелаш од 2400 кубика и вредношћу од 1000 евра кошта на регистрацији скоро дупло скупље од новог новцатог бензинца од 1200 кубика који је плаћен 10.000 евра. Али видећемо како ће то испасти у пракси. Вујовић и његове методе ми не уливају нимало поверења, може то лако испасти на крају и скупље него сад. Неће се ова Влада тек тако одрећи прихода у корист грађана а знамо да 80% популације вози кршеве.

vase ime

pre 7 godina

Objavite cene registracija EU, Usa

Od 30 eura Češka do 80 dolara Kanada.
Nebitne specifikacije.

Srbija najbednija zemlja sveta 200-700 eur??!

Vinjete 15 eur ceo mesec Bugarska
Srbija 600 eur?!!!

Za kraj gas, metan, struja sve što ne zagadjuje ovde porezi i takse

Svugde stimulacije, jeftinije vozilo 30%
Besplatan parking

Dokle??

Ministar = služi narodu??
(Niko, 20. septembar 2016 13:21)

Pitas dokle? Pa sve dok narod uporno glasa za one koji ga pljackaju i varaju. A to je tako od prvih visestranackih izbora 1990. pa do danas.

zvezdan

pre 7 godina

Ljudi da li ste vi normalni? Porez na upotrebu motornih vozila je neutemeljen u zdravoj logici i poreskoj logici. Nikakav porez ne bi smeo da se placa!!! Ili brate, onda mora i porez na upotrebu pegle, prozora ili bilo koje druge materijalne imovine. Zasto bi placali porez na imovinu, pa vec si platio porez na zaradu, doprinose, porez na prihode od kapitala, porez na dohodak gradjana, dok si zaradjivao za taj auto ili nekretninu. Ovo je suprotno elementarnim fiskalnim nacelima. Pozz svima

79

pre 7 godina

Ovo je mač sa dve oštrice. Kako god okreneš, biće skupo i otimanje para. Ako bude po vrednosti automobila, građani će onda uzimati starije i kršine od auta. Tako će biti gore stanje nego sada. To je neko moje viđenje.

Zox

pre 7 godina

Da rezimiramo...poskupljuje registracija vozila do 2000 kubika,a onaj mali procenat vozila koja imaju preko ce imati mizrno manju registraciju nego do sada...

only fools and horses

pre 7 godina

A što mi se čini da ćemo posle toga registraciju plaćati još više. Osim možda onih najstarijih i najeftinijih automobila. A onda će njima uvesti neki dodatni porez na zagađivanje ili slično, pa će im doći na isto.

nesa

pre 7 godina

Ja se svaki dan vozim autobusom,pijem vodu i jedem hleb.
Zasto ne uvedete porez na upotrebu autobusa i autobuske stanice,porez na cesmu i porez na upotrebu kuhinjskog pribora.
Smesno je da neko daje bilo kakve izjave u vezi ovog poreza koji je sam po sebi protivzakonit i koliko ja znam,jedini porez koji se placa unapred.
Posebna je prica kada prodate vozilo za koje ste platili ovaj porez.
Nemate pravo povracaja poreza za period u kome niste koristili vozilo,tj. platili ste ga umesto kupca.
Istine radi,ovaj porez nije smislio SNS vec Kostunica.
Ovi danas samo uzivaju u njemu.

Beba

pre 7 godina

Znaci lopovi ce da nam odredjuju vrednost automobila i da nas i na registraciji pljackaju. A loto za one koji placaju porez? Pa ovo je vec vrhunac komedije i bezobrazluka. Mi smo jedina drzava u kojoj je drzavna lutrija otisla u minus i jedna od retkih gde se decenijama nezna ko je dobitnik glavnih premija. Mislim zna se...

Pera

pre 7 godina

U prevodu: "Svi cete jos skuplje placati registraciju, nego do sada, eventualno ce oni sa dzipovima i luksuznim automobilima placati registraciju upola jeftinije"

Milan

pre 7 godina

Kakav porez na vozila? Valjda registracija. Porez prilikom prometa se svejedno plaća prema vrednosti vozila. Neka neko javi ministru.

sirite dezinformacije

pre 7 godina

(Niko, 20. septembar 2016 13:21)
Registracija za moj auto, 1400 kubika, 55 kilovata iznosi sa tehnickim pregledom, sa nalepnicom,sve regularno,insistiram na kvalitetnom tehnickom pregledu, bez agencija i gluposti, 18000 dinara, od toga je osiguranje skoro 11000.

yugo

pre 7 godina

Porez sam već platio kada sam kupio automobil i ne treba ponovo da ga plaćam. Ova dažbina koju sada menjaju treba da se zove korišćenje puta i jedino je pravedno da se plaća po osovinskom opterećenju.

mick

pre 7 godina

sumnjivo ovo za kubikazu. mora da su smislili nesto kako ce da se placa skuplje. verovatno ce registracija za obicna kola biti skuplja. ovi su muvatori opasni kada se radi s porezima, akcizama i slicnom.

Niks

pre 7 godina

Citam komentare i ne verujem...svako ima neko svoje misljenje zasto ovo nije dobro.Svako zna kako je u inostranstvu.Samo cu reci da nijedna informacija nije tacna npr. U Nemackoj placaju 50 e i na vise svaki mesec za registraciju

МИКИ

pre 7 godina

Pozdravljam ideju ali sam ubeđen da će da precene vrednost vozila po katalogu koji neće biti ažuran jer su tržišne cene vozila podložne stalnim promenama..okreni obrni samo više para će da isisaju od građana u to ne sumnjam uopšte..istina biće na dobitku vlasnici starijih vozila sa preko 2 hiljade kubika i to je skroz uredu..

pobeći negde...

pre 7 godina

Teško da će rezultat svega ovoga kada se podvuče crta biti povoljnija poreska politika po građane. To ovakva država jednostavno neće da radi. Lutriju neću ni da komentarišem. I ona državna je prevara, ova garantujem da nije ni zamišljena kao nešto gde neće biti nameštanja! Žalim slučaj momci, predugo se znamo!

Gvadalkanal

pre 7 godina

To je sada trik, jer su nove tendencije proizvođača da se iz manje kubikaže izvlači veća snaga, pa ovi naši kapiraju da im se više ne isplati da naplaćuju po kubikaži.

Neverovatno

pre 7 godina

Po kakvoj bre vrednosti?

Dakle ako dignem kredit za nov auto koji ispunjava sve propise o izduvnim gasovima, kome rade kocnice, ima nove gume, u svakom pogledu je ispravan i vredi vise od neke krntije kojoj je skinut katalizator, koja se vozi na loz ulje, kojoj ne rade svetla ja trebam da platim vise?

Pa ovo samo kod nas ima. Uvedite normalan sistem registrovanja, prepisite od neke zapadne, sredjene drzave ako ste toliko nesposobni. U krajnjem slucaju vratite onaj stari ali bez ove kaluzule za kubikaze preko 2.000cm3.

I ukinite carine na Japanske automobile!

tomy

pre 7 godina

Poznajuci vas mislim da ce cena ostati ista samo na skuplje jos dodatno placanje tako da oni sa jeftinijim vozilima budu sretni sto ne voze skupocenije automobile i nece im biti skuplje.

За_боље_нисмо

pre 7 godina

Значи сад се прелази на кажњавање људи који возе нова возила са вишим еколошким нормама...

Kompletan idiot iz Savamale

pre 7 godina

Oporezivanje prema kubikazi je velika budalastina. Trebalo bi da se oporezuje po ekoloskim normama (uz obavezan test izduvnih gasova), vrednosti i snazi. Da se napravi formula sa ta tri parametra.

Vrući Pas

pre 7 godina

Ne hejtujte. Ovo je pozitivno! Zašto?
Pa ne mogu istu cenu registracije imati CRV 1.6 i i30 1.6. Jel tako? A do sada skoro istu! Isto tako i Kaškai 1,2 i Fiesta 1,2. Ovo je pozitivno.

berliner

pre 7 godina

@Niko nemoj da lupas i siris dezinformacije! U EU je mnooogo skuplja registracija vozila. Ja samo za osiguranje placam 890e i za porez jos 170e.
U Srbiji za isto auto se plati 210e....
Kapiram da si neki bot, ali bar malo realniji budi..

kartmen

pre 7 godina

Ne treba nama lutrija nego povraćaj PDV-a. Ako se meni umanji plata za porez na zaradu, pa onda sa neto platom koju sam dobio odem u prodavnicu i kupim nešto, pa mi se u prodavnici ponovo naplati 20% poreza, onda mi je od iste bruto plate dvaput odbijen porez.

Uvedite povraćaj poreza sa fiskalnih računa koji postoji u svim normalnim zemljama!

Vozac bez vune

pre 7 godina

Tendcija u autoindustriji je da se ide na smanjenje kubikaze. Vec u najpopularnijoj nizoj srednjoj klasi, kubikaza pocinje sa 900 kubika, i uglavnom se proteze do 1600 kubika. Neko je to primetio u poreskoj upravi i dosao na genijalnu ideju da se upravo ovaj segment najvise i oporezuje, jer je tu buducnost. Automobili sa kubikazom 2000+ izumiru, stizu nove ovce (novi automobili) na sisanje. E sad zamislite nekog ko je na jedvite jade sakupio 4-5 hiljada evra (pola pozajmio) da kupi neku Daciu na lizing ili kredit (ili nesto u tom rangu), i jos na to svake godine ide na skidanje vune od poreznika. A makaze zvekecu...

Nepristrasan

pre 7 godina

Nemam auto ali mi ovo i dalje nema logike. Veći i teži auto više uništava drum, autobusi i kamioni takođe, njima treba više naplatiti. Putničko vozilo ne treba toliko globiti. Mislim da treba prepisati evropski zakon od slova do slova.

Niko

pre 7 godina

Objavite cene registracija EU, Usa

Od 30 eura Češka do 80 dolara Kanada.
Nebitne specifikacije.

Srbija najbednija zemlja sveta 200-700 eur??!

Vinjete 15 eur ceo mesec Bugarska
Srbija 600 eur?!!!

Za kraj gas, metan, struja sve što ne zagadjuje ovde porezi i takse

Svugde stimulacije, jeftinije vozilo 30%
Besplatan parking

Dokle??

Ministar = služi narodu??

milan

pre 7 godina

jel to isto ko ono ukinucemo bus blus, rts taksu, tunel u beogradu, gondola.... sve u budućem vremenu! uradite nesto pa onda pricajte!!!

Zoran

pre 7 godina

Može se desit da neko vozi starije auto od 3000cm3 i da plaća manje od onoga što vozi novo auto od 1400cm3. Da li sam u pravu?
(Druškan, 20. septembar 2016 13:24)

U pravu si. Recimo neko vozi nekog novog Golfa, a neko izdrndanog BMW-jca. Ovo je najpostenije. Kao sto se placa porez na veci i luksuzniji stan, tako i na kola.

Samo...tu moze biti procena da recimo 10 godina star Audi po drzavi kosta vise nego sto je u stvarnosti. I tako ce i biti.

berliner

pre 7 godina

@druskan Bas tako je trenutno. Taj zakon je na snazi vec 10-ak godina. Tako je projatelj morao za volvoa iz 89. da plati 1100e registraciju.

Ovi najavljuju promenu, pa nece moci registracija za auto koje kosta 20000e da bude veca od auta iz 89. godine.

Zmaj

pre 7 godina

"Poreska lutrija" Lol! Ja hocu da mi se kao redovnom platisi poreza vrati sav iznos koji sam uplatio u prethodnih 10 godina i da mi se dozvoli da to platim na 60 rata. Moj problem je kako cu taj novac obrnuti. A s obzirom koliko je reprograma i otpisa kamate doneto za one koji ne placaju ovo bi bio samo mali ustupak postenim gradjanima.

Milan

pre 7 godina

Svaki put kada je ova tema na redu, upitam se šta će običnom čoveku automobil preko 2000 kubika. Svako kome je skupo da plati registraciju treba da kupi automobil sa normalnim motorom, za benzinca je dovoljno 1500-1600, dizelaš eventualno do 2000, sve preko toga je ili bahaćenje. Ponavljam, za obične ljude, građane kojima je automobil prevozno sredstvo.

henk.mudi

pre 7 godina

@neverovatno

Upravo to sam hteo da napisem, iako ne vozim nov auto, ovo nema logike. Formula za registraciju treba da se sastoji iz jednacine gde se nalaze vrednost vozila, kolicina zagadjenja, ocene na tehnickom. I naravno, kad se to sve pomnozi, treba da bude jeftinije u proseku za 50 posto. Znajuci ove nase strucnjake, izabrace gluplje i za narod(naravno) skuplje resenje.

mile

pre 7 godina

Znajuci njihove kataloge za izracunavanje vrednosti vozila ima svi redom da placamo vise. Pa nema teorije da se oni odreknu para. Svaki put kad su menjali kriterijume za izracunavanje uvek smo placali vise. A kad dodje do stete na autu, pogotovo totalne, odjednom katalog ne vazi. Kad mi je salterusa prilikom prenosa vlasnistva rekla koliko vredi moj auto, odmah sam joj rekao da cu da joj uplatim luksuzno letovanje ako mi ona ili drzava daju te pare koliko su racunali moj auto.

dzonikg

pre 7 godina

Svaka promena do sad je bila da se zamazu oci poskupljenju tj i sad su verovatno povisili cene registracije ali ce ovako da promuckaju ..u svakom slucaju ocekujte da 90% ce da placa vecu registracijh..a 10% manju tj oni sa 3-4000 kubika tj dzipovi i audiji

milan

pre 7 godina

Napredno,ko zna koliko će sada da nas deru jer je poznata njihova procena...Ko zadnji ostane neka uzme tu nagradu od lotoa i ugasi svetlo...

Tuga

pre 7 godina

Koja glupost,
sad ja, koji sam kupio nov automobil koji zagadjuje ko zna koliko puta manje nego kante na nasim putevima, treba da placam jos vise?

Svaka cast za motivaciju za zivot u tebi, majko Srbijo...

Luka_Laban

pre 7 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem, da jedna promena na bolje opet budi samo negativne komentare. Ortak uzeo auto, platio ga oko 2000 Evra, registracija paprena, 2400 kubika, nadam se da ce mu smanjiti dazbine, a vi odmah dzipovi... Pa sta, ako i dzipovima smanje, da je srece da svi vozimo velika i bezbedna kola a ne Golfa dvojku iz 1942.
Druga stvar, taj loto, volim igre na srecu, voleo ih je i moj pokojni otac, od njega sam nasledio ljubav prema tome i cesto igram svasta. Nagrade koje sam dobijao su simbolicne, tranzistor, slika, video rekorder... Ali eto obradujem se i tome, mislim da je ovo dobra stvar, jer polazim od sebe, gotovo nikad ne uzmem fiskalni racun kad pazarim malo u prodavnici, izuzev ako mi kasirka fiskalni racun ne ubaci u kesu dok placam na kasi. Naravno, kad kupujem malo skuplju stvar, kao npr cipele, uzimam racun obavezno... Tako da Gospodo, ima nas koje sve ovo raduje, a nismo botovi, sto za vecinu Vas koji i ovo kudite, ne mogu da garantujem, samo je pitanje ciji ste Vi botovi!

Zani

pre 7 godina

Svrh placanja registracije jeste da se plati koriscenje puta, njihovo odrzavanje. U nasem sistemu, to je obesmisljeno. Placati porez po vrednosti auta je socijalna mera, a ne funkcionalna. Svi isto koristimo puteve.

kraja

pre 7 godina

...presipanje iz supljeg u prazno...
...kad se podvuce linija, opet ce porezi biti veci nego sto su do sada bili...
...teret ce se i dalje prelivati na stranu "obicnih" gradjana...
...trazite da grejanje placate po kalorimetru - ispadne skuplje...
...odvojite vodomer - ispadne skuplje...
...otkazete centralno grejanje - opet vam stizu racuni za "grebanje" o komsijino0 grejanje...
...predjete na autogas - stize povecanje akciza...
...kupite led sijalice da smanjite potrosnju struje -struja odmah poskupi...
...mogu ovako do sutra...
...u srbiji svako "poboljsanje", znaci samo POSKUPLJENJE...

Cane

pre 7 godina

Koga bre vi folirate? To što pričate je priča koju smo gledali godinama unazad. I onaj sumanuti Dinkić je uvodio nagrade i lutrije za fiskalne račune!
To je potrvda da je naplata poreza u čabru i pokušavate nekom vrstom stimulacije da podignete naplatu. To je prava istina a ne želja države da ciljanim merama uredi ovu oblast. Ajde genijalci, smislite nešto kreativnije. Od vas očekujem da na preimer svako ko plati porez, odmah ispred filijale poreske uprave u svom mestu učestvuje u "tri šibice". Nagradni fond da bude ludilo.

Niko

pre 7 godina

Objavite cene registracija EU, Usa

Od 30 eura Češka do 80 dolara Kanada.
Nebitne specifikacije.

Srbija najbednija zemlja sveta 200-700 eur??!

Vinjete 15 eur ceo mesec Bugarska
Srbija 600 eur?!!!

Za kraj gas, metan, struja sve što ne zagadjuje ovde porezi i takse

Svugde stimulacije, jeftinije vozilo 30%
Besplatan parking

Dokle??

Ministar = služi narodu??

Pera

pre 7 godina

U prevodu: "Svi cete jos skuplje placati registraciju, nego do sada, eventualno ce oni sa dzipovima i luksuznim automobilima placati registraciju upola jeftinije"

Neverovatno

pre 7 godina

Po kakvoj bre vrednosti?

Dakle ako dignem kredit za nov auto koji ispunjava sve propise o izduvnim gasovima, kome rade kocnice, ima nove gume, u svakom pogledu je ispravan i vredi vise od neke krntije kojoj je skinut katalizator, koja se vozi na loz ulje, kojoj ne rade svetla ja trebam da platim vise?

Pa ovo samo kod nas ima. Uvedite normalan sistem registrovanja, prepisite od neke zapadne, sredjene drzave ako ste toliko nesposobni. U krajnjem slucaju vratite onaj stari ali bez ove kaluzule za kubikaze preko 2.000cm3.

I ukinite carine na Japanske automobile!

Beba

pre 7 godina

Znaci lopovi ce da nam odredjuju vrednost automobila i da nas i na registraciji pljackaju. A loto za one koji placaju porez? Pa ovo je vec vrhunac komedije i bezobrazluka. Mi smo jedina drzava u kojoj je drzavna lutrija otisla u minus i jedna od retkih gde se decenijama nezna ko je dobitnik glavnih premija. Mislim zna se...

За_боље_нисмо

pre 7 godina

Значи сад се прелази на кажњавање људи који возе нова возила са вишим еколошким нормама...

mick

pre 7 godina

sumnjivo ovo za kubikazu. mora da su smislili nesto kako ce da se placa skuplje. verovatno ce registracija za obicna kola biti skuplja. ovi su muvatori opasni kada se radi s porezima, akcizama i slicnom.

Tuga

pre 7 godina

Koja glupost,
sad ja, koji sam kupio nov automobil koji zagadjuje ko zna koliko puta manje nego kante na nasim putevima, treba da placam jos vise?

Svaka cast za motivaciju za zivot u tebi, majko Srbijo...

kraja

pre 7 godina

...presipanje iz supljeg u prazno...
...kad se podvuce linija, opet ce porezi biti veci nego sto su do sada bili...
...teret ce se i dalje prelivati na stranu "obicnih" gradjana...
...trazite da grejanje placate po kalorimetru - ispadne skuplje...
...odvojite vodomer - ispadne skuplje...
...otkazete centralno grejanje - opet vam stizu racuni za "grebanje" o komsijino0 grejanje...
...predjete na autogas - stize povecanje akciza...
...kupite led sijalice da smanjite potrosnju struje -struja odmah poskupi...
...mogu ovako do sutra...
...u srbiji svako "poboljsanje", znaci samo POSKUPLJENJE...

milan

pre 7 godina

jel to isto ko ono ukinucemo bus blus, rts taksu, tunel u beogradu, gondola.... sve u budućem vremenu! uradite nesto pa onda pricajte!!!

only fools and horses

pre 7 godina

A što mi se čini da ćemo posle toga registraciju plaćati još više. Osim možda onih najstarijih i najeftinijih automobila. A onda će njima uvesti neki dodatni porez na zagađivanje ili slično, pa će im doći na isto.

dzonikg

pre 7 godina

Svaka promena do sad je bila da se zamazu oci poskupljenju tj i sad su verovatno povisili cene registracije ali ce ovako da promuckaju ..u svakom slucaju ocekujte da 90% ce da placa vecu registracijh..a 10% manju tj oni sa 3-4000 kubika tj dzipovi i audiji

Gvadalkanal

pre 7 godina

To je sada trik, jer su nove tendencije proizvođača da se iz manje kubikaže izvlači veća snaga, pa ovi naši kapiraju da im se više ne isplati da naplaćuju po kubikaži.

79

pre 7 godina

Ovo je mač sa dve oštrice. Kako god okreneš, biće skupo i otimanje para. Ako bude po vrednosti automobila, građani će onda uzimati starije i kršine od auta. Tako će biti gore stanje nego sada. To je neko moje viđenje.

Zox

pre 7 godina

Da rezimiramo...poskupljuje registracija vozila do 2000 kubika,a onaj mali procenat vozila koja imaju preko ce imati mizrno manju registraciju nego do sada...

фармер-савременi

pre 7 godina

@Vozim BMW F30. I od svoje skole sam to uzeo. Marljivo ucio i sad imam dobru platu. Sto niste uculi, sami ste krivi. Sad vam preostaje samo da kukate, a to radite ceo zivot, a i svi su vam krivi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (F30, 20. septembar 2016 14:03)

Свака теби част на тој високој школи, али рећи то што си ти рекао је одлика једнe обичнe сељачине, а не академског стручњака. Сад бих ја теби требао да одговорим како на све то, јер сам ја ето напустио мој факултет јер ме је живот на то натерао.

Ево како ћу ти одговорити. ЈА терам трактро који кошта више од тог твог БМВ такође имам и комбајн за жито за који се може купити Ролс Ројс и још један повећи стан у Београду. A све сам то стекао са 10 мојих прстију и без високе школе. Сад ја треба другима да се дувам у лице како нису у свом животу успели јер ето нису радили довољно као ја. НЕ ја сам се само снашао боље од других и велике већине који раде за 20000 динара месечно што је срамотно. наравно да ти људи не могу да купе ауто који кошта 35000+ Евра.

У једној немачкој радник који није завршио високе школе је врло добро плаћен и његов посао се цени, а по твом речнику то су неспособни и лењи људи, јер нису завршили школе.

Јанда је држава у којој су ти и теби слични постали стручњаци.

Zoran

pre 7 godina

Može se desit da neko vozi starije auto od 3000cm3 i da plaća manje od onoga što vozi novo auto od 1400cm3. Da li sam u pravu?
(Druškan, 20. septembar 2016 13:24)

U pravu si. Recimo neko vozi nekog novog Golfa, a neko izdrndanog BMW-jca. Ovo je najpostenije. Kao sto se placa porez na veci i luksuzniji stan, tako i na kola.

Samo...tu moze biti procena da recimo 10 godina star Audi po drzavi kosta vise nego sto je u stvarnosti. I tako ce i biti.

kartmen

pre 7 godina

Ne treba nama lutrija nego povraćaj PDV-a. Ako se meni umanji plata za porez na zaradu, pa onda sa neto platom koju sam dobio odem u prodavnicu i kupim nešto, pa mi se u prodavnici ponovo naplati 20% poreza, onda mi je od iste bruto plate dvaput odbijen porez.

Uvedite povraćaj poreza sa fiskalnih računa koji postoji u svim normalnim zemljama!

Grada

pre 7 godina

Drzavi ocajnicki trebaju pare. Mogu se uzeti samo od onih koji imaju. Znaci, ostaju cigare, alkohol, benzin, porez na kola, porez na oruzje, itd.
Jedino nije jasno kako ce se odredjivati vrednost kola, kao osnovica za registraciju. Da li se umanjuje sa staroscu vozila, ili stanjem vozila (udarano, nepopravljeno, itd). Bilo bi korektno da vlasnik automobila koji misli da je procena nerealno visoka ponudi drzavi svoje vozilo na obavezni otkup. Drzava onda ima pravo da ga proda kome hoce. Ako ga ne proda zanci da je cena bila nerealno visoka. Neka jedanput i drzava preuzme rizik u proceni poreza.

henk.mudi

pre 7 godina

@neverovatno

Upravo to sam hteo da napisem, iako ne vozim nov auto, ovo nema logike. Formula za registraciju treba da se sastoji iz jednacine gde se nalaze vrednost vozila, kolicina zagadjenja, ocene na tehnickom. I naravno, kad se to sve pomnozi, treba da bude jeftinije u proseku za 50 posto. Znajuci ove nase strucnjake, izabrace gluplje i za narod(naravno) skuplje resenje.

hiavata

pre 7 godina

Aman ljudi, poenta je da cemo kad se podvuce crta ukupno placati vise. Jedino ce ovima sa starijim vozilima preko 2000 kubika i onima sa bas starim vozilima biti jeftinije, svi ostali ce placati vise. Cilj promene zakona je bolja tj. veca naplata poreza, jedino sto trenutno zanima drzavu sa rupama u budzetu, to je to.

milan

pre 7 godina

Napredno,ko zna koliko će sada da nas deru jer je poznata njihova procena...Ko zadnji ostane neka uzme tu nagradu od lotoa i ugasi svetlo...

Dejan Kostic

pre 7 godina

Ne razumem pojam registracija vozila? Vozilo se registruje jednom kad se kupi, ili kaf promeni vlasnika. Zasto bi se svake godine registrovalo i placale razne gluposti. U redu tehnicki pregled i osiguranje, ali sve one ostale uplatnice i takse stvarno je cista globa.

Bojan

pre 7 godina

Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji.
Ne znam kako neko može da vidi bilo šta dobro u ovome?
1. Kupovaćemo starija kola sa nižom cenom
2. Ne želim da skupljam fiskalne račune, pogoto ne od ljudi čije je firme država već preopteretila nametima, osim toga...
3. Lutrija je prevara za mase a izdavanje fiskalnih računa neka kontrolišu oni koji su za to plaćeni Ja neću, jer...
4. Ne verujem državi i ne verujem da će realno da proceni vrednost automobila
5. Na kraju, oni sa novijim automobilima će plaćati više, oni sa starijim manje, država je na dobitku kako god.

Sve ovde je naopako sve...a ja ne znam kakva se ovo apatija uvukla u ovaj energičan narod i svi ćute i svi su prepametni iza svojih monitora. Nekada su srbi izlazili na ulice, danas mogu da nas gaze i to rade vrlo, vrlo dobro.

Leka

pre 7 godina

Ako odlucis da kupis noviji auto, koji manje trosi, manje zagadjuje okolinu, platices vise.
Ako odlucis da uzmes stariji auto koji izbacuje iz auspuha kao obrenovacka elektrana i trosi 15 litara na 100km, platices manje.
Potpuno logicno, kao i sve u ovoj tuznoj zemlji.

Sloba

pre 7 godina

Hvala Bogu. Sad mogu da uzmem za 6000€ Bmw 750i 97godiste stavim plin i uzivam. Stavicu mu kineske ksenone i uzivancija uz to placam manji porez nego neko ko vozi hyundai i10. Pametno je ovo treba podsticati uvoz nemackih premijuma iz devedestih godina. Zamislite samo da umesto svih smesnih korsi, klia, 207 nasim ulicama plove ladje kao sto su s klasa, sedmica, a8 iz devededetih. Kolko bi Srbija bila lepsa. To ce podsataci i rad zlatata jer se uz takva kola nose kajle, banke ce davati kredite za kajle, ma bice raj na zemlji sve ce da procveta.

tomy

pre 7 godina

Poznajuci vas mislim da ce cena ostati ista samo na skuplje jos dodatno placanje tako da oni sa jeftinijim vozilima budu sretni sto ne voze skupocenije automobile i nece im biti skuplje.

pobeći negde...

pre 7 godina

Teško da će rezultat svega ovoga kada se podvuče crta biti povoljnija poreska politika po građane. To ovakva država jednostavno neće da radi. Lutriju neću ni da komentarišem. I ona državna je prevara, ova garantujem da nije ni zamišljena kao nešto gde neće biti nameštanja! Žalim slučaj momci, predugo se znamo!

Pera

pre 7 godina

Gospodo, ovo je zamena teza jer taj porez ne treba da postoji i nikada ga nije ni bilo dok Šešelj i ona Crveno/crna koalicija nije to donela uoči bombardovanja ako se sećate i gle čuda živi i danas. Ovo će se loše završiti po ove u Nemanjinoj videćete, jer je narod sve besniji zbog ove demagogije i ovih presvučenih radikala.

lauda

pre 7 godina

Vinjete skoro svi ukidaju, jer su se pokazale kao lose resenje. Citam da je registracija u Ceskoj 30 evra samo neznam gde procita taj podatak. Znate li da u Nemockoj dva puta godisnje imate tehnicki pregled i to debelo placaju, u Hrvatskoj prvih 10 god.na novo vozilo pored registracije od nepunih 400 evra placas 100 evra dodatni porez na vozilo da nenabrajam dalje. Ne pametujte i nevodite se politikanstvom.
(bucko lazmisljam, 20. septembar 2016 16:21)
Da, vinjete ukidaju, jer uvode jos efikasniji sistem. A u Nemackoj je tehnicki za nova vozila na DVE GODINE, a ne dva puta godisnje. U stvarnosti jednom, kod tebe cetiri puta. Najgore od svega je sto si dobio mnogo vise pluseva od minusa, verovatno ovaj narod voli sto masnije lazi, to mu je neko miliji i drazi.

Okram Idul

pre 7 godina

Vecina komentatora ne kapira (a ima onih koji kapiraju). Ovo nije neko revolucionarno resenje da se 'modernizuje' zakon o registraciji. Ovo je 'ideja' kako da se od naroda otme jos novca. Pogotovo onih koji su bas zbog zakona kakav jeste birali automobile kojima je niska registracija (oni su u vecini). Takvi automobili po nekom pravilu malo i trose, sto se drzavi opet ne isplati - jer manje potrosenog goriva, manje novaca njima od akciza. Ajmo sad, Bembara 525, 530 i slicno, daj da im omogucimo da registruju jeftinije, lol, tu potrosnja lako ide preko 20l za one sa tezom nogom. Bice parica! Anyway, nebitno sta vozis, ali ako hoces da vozis, bice ti skuplje. MMF naredio da nam se skine koza sa ledja. I dzabe se ljudi hvataju za to ko sta vozi... totalno je nebitno. Ocekujte uskoro porez na vazduh koji disemo. E, kad bi deo tog novca bio preusmeren u puteve, pa gde bi nam kraj bio, i nemci bi nam pozavideli. Arapi takodje. Nista dok se ne digne kuka i motika, mada je pitanje i to dal i kad ce da se desi. Kao narod smo ostali totalno bez 00.

Zani

pre 7 godina

Svrh placanja registracije jeste da se plati koriscenje puta, njihovo odrzavanje. U nasem sistemu, to je obesmisljeno. Placati porez po vrednosti auta je socijalna mera, a ne funkcionalna. Svi isto koristimo puteve.

МИКИ

pre 7 godina

Pozdravljam ideju ali sam ubeđen da će da precene vrednost vozila po katalogu koji neće biti ažuran jer su tržišne cene vozila podložne stalnim promenama..okreni obrni samo više para će da isisaju od građana u to ne sumnjam uopšte..istina biće na dobitku vlasnici starijih vozila sa preko 2 hiljade kubika i to je skroz uredu..

navijac

pre 7 godina

Kao i sve sto se radi u ovoj zemlji, tako su mozgovi proracunali novi sistem na kojem ce da izmuzu vise para od gradjana. Velikoj vecini ljudi ce registracija da poskupi, dok ce samo malom broju ljudi da pojeftini. A i njima kojima bude pojeftinilo zato sto voze stare automobile, nametnuce neki novi namet, tipa ekolosku taksu, dva puta godisnje tehnicki itd itd...

Kompletan idiot iz Savamale

pre 7 godina

Oporezivanje prema kubikazi je velika budalastina. Trebalo bi da se oporezuje po ekoloskim normama (uz obavezan test izduvnih gasova), vrednosti i snazi. Da se napravi formula sa ta tri parametra.

Milosav

pre 7 godina

Pre nedelju dana sam se vratio iz Srbije i evo vam jednog primera: Cale registrovao Fiat Punto 2002 1.2L benzinac, cena ukupno malo ispod 15.000 dinara, znaci oko 120 eura.
Sada drugi primer: Kanada (Ontario) cena registracije (nalepnica, tehnicki pregled ne postoji osim ako se auto ne prevodi na drugog vlasnika) je do skora bio $77 nezavisno od kubikaze, vrednosti ili bilo cega drugog, sada su ove liberali na vlasti povecali na $120.
Znaci njega kosta 120 evra i dva sata cekanja u SUP-u, a mene 120 kanadskih dolara, zavrsim za pet minuta.
Pa ti sad vidi drugar moj.

Beba

pre 7 godina

U ovoj drzavi svi koji imaju para su krivi i treba ih pljackati. Naravno, ako nisu politicari. Tako je formiran i ceo poreski sistem , a od januara i visina globe za registraciju vozila. Kao da kupci skupljih automobila nisu vec platili veci porez kada su kupovali automobil, vec ih treba dodatno pljackati svake godine prilikom registracije vozila. Od onih koji imaju treba uzimati, kazu politicari. A ne treba uzimati od onih koji su pokrali budzet. Takvi su zasticeni.

Vrući Pas

pre 7 godina

Ne hejtujte. Ovo je pozitivno! Zašto?
Pa ne mogu istu cenu registracije imati CRV 1.6 i i30 1.6. Jel tako? A do sada skoro istu! Isto tako i Kaškai 1,2 i Fiesta 1,2. Ovo je pozitivno.

drg

pre 7 godina

Neko je zaključio, da ja koji sam kupio novi Fiat 500L, ležim na parama, pa moram da plaćam taj "luksuz"!? I šta sad? Treba da kupim neku raspalu kofu, koju je vozila"nemačka baba samo do pijace"! Umesto da stimulišu kupovinu novih vozila, oni nas vraćaju u vozila iz 98'! Bravo!

Alpha

pre 7 godina

Meni je poreska odredil da auto koji sam prodao za 750Eura vredi preko 2000Eura i u skladu sa tim naplatila porez za prenos prava. Ovo bi jedino imalo smisla ako ce drzava da otkupi auto po ceni po kojoj racuna porez i dazbine

salash Beli dud

pre 7 godina

Imam 6 NH traktora svi preko 120ks , dvadesetak prikolica razne tonaze , BobCat sa potrebnim prikljuccima , svoju struju preko solarnih panela , pravim svoje pivo , krkam svoju zivinu i manguljice , pravim svoj hleb itd....Zivim na imanju . Registrovan mi je samo jedan traktor , prikolica 20t i Isuzu pick up . Za ostalo NE DAM ni pare lihvarima !!!

Anja

pre 7 godina

Ministre za početak bi ste mogli da donesete rešenja za paušalno oporezovane obveznike, koja nisu donošena od 2014 kako bi vlasnice radnji mogle da ostvare pravo na bolovanje.

Cane

pre 7 godina

Koga bre vi folirate? To što pričate je priča koju smo gledali godinama unazad. I onaj sumanuti Dinkić je uvodio nagrade i lutrije za fiskalne račune!
To je potrvda da je naplata poreza u čabru i pokušavate nekom vrstom stimulacije da podignete naplatu. To je prava istina a ne želja države da ciljanim merama uredi ovu oblast. Ajde genijalci, smislite nešto kreativnije. Od vas očekujem da na preimer svako ko plati porez, odmah ispred filijale poreske uprave u svom mestu učestvuje u "tri šibice". Nagradni fond da bude ludilo.

Mare

pre 7 godina

Ovo je najgore moguce resenje. Uzmimo da novi automobil najnize klase ne kosta ispod 8.000 evra. To su sve benzinci do 1200 kubika. Isto toliko kosta npr. neka polovna Laguna, Alfa ili BMW od po 2000 kubika, pri tome dizeli. Samo lud i nepismen covek moze to izjednaciti. Ovde neko svesno radi na potpunom unistavanje drzave, zdrave logike i ekologije.

Joco

pre 7 godina

U Srbiji se svake godine registruje preko 2 miliona motornih vozila (ukljucujuci i motocikle, kamione, autobuse...). Neka je registracija u proseku 200 eura (a verovatno je i vise), to je siguran prihod od 400 miliona svake godine. Vi za taj novac dobijate samo odobrenje da mozete sa autom na cestu narednih godinu dana, i nista vise. Nece se drzava odreci tog prihoda nikada, posto im treba za njihov megalomanski drzavni aparat koji je jedan od najvecih u svetu. Mislim da drzava "testira" koliko jos moze da uzme novca od gradjana, posto smo poznati narod u Evropi koji je spreman i zadnji dinar da daje na kola, samo nek se vozi, ulice su prepune automobila, i po Beogradu i po unutrasnjosti. Siromasne niko ne pita, oni nikad nisu imali kola, niti ce. Njih ima oko pola miliona. Moja procena je da narod moze da trpi skupu registraciju cak i do 350 eura u proseku a da se ne buni. Sve preko toga vec postaje "opasno", to je granica. Mislim da je strategija drzave da nam polako povecavaju cenu registracije do 300 eura u proseku, zivi bili pa videli.

upitnik

pre 7 godina

Ovo verovatno znači poskupljenje za običan svet. Oni koji su do sada vozili automobile velike kubikaže su ih registrovali na invalide tako da taj veliki porez na luksuz nisu plaćali. Pošto promene uglavnom nisu u korist građana, ne očekujem da to bude ni ova.

vozač

pre 7 godina

Leka, 20. septembar 2016 15:32)
Pa sta bi ti, da kupis auto od 12000 evra, i placas manje registraciju nego neko ko je jedva skupio 1500 evra da kupi auto?
(Milan, 20. septembar 2016 15:50)
Recimo ja bih to hteo, iako trenutno vozim kola koja vrede samo 800 evra.Zato što su ta od 12.ooo potpuno nova, u garanciji, i troše jedino gorivo, dok moja troše više delova nego benzina.Umesto da me sistem stimuliše da vozim novo i čisto, stimuliše me da ostanem na starim kolima.

Nebojša iz Beograda

pre 7 godina

Objavite cene registracija EU, Usa 

Od 30 eura Češka do 80 dolara Kanada. 
Nebitne specifikacije. 

Srbija najbednija zemlja sveta 200-700 eur??! 

Vinjete 15 eur ceo mesec Bugarska 
Srbija 600 eur?!!! 

Za kraj gas, metan, struja sve što ne zagadjuje ovde porezi i takse 

Svugde stimulacije, jeftinije vozilo 30% 
Besplatan parking 

Dokle?? 

Ministar = služi narodu??
(Niko, 20. septembar 2016 13:21)

Kako me nerviraju ovi što stalno kukaju na državu,a uveče legnu da spavaju. Naš premijer skoro da i ne spava, ali to nekima nije dovoljno. Sram vas bilo što podrivate državu i kočite reforme koje sprovodi naš hrabri premijer za dobro svih nas. Gledajte malo dalje u budućnost, naš premijer je vizionar, ne budite deo instant potrošačke kulture, ne budite tako sebični,volite svoju domovinu za koju su naši preci dali živote, možemo i mi malo da se žrtvujemo da bi našim pokolenjima bilo bolje. Živela Srbija i njen voljeni premijer!!!

Beba

pre 7 godina

Kako ce da se odredjuje vrednost vozila? Postoji toliko drugih pravednijih parametara. Ocigledno da neposteni politicari traze nacina kako da jos vise opljackaju narod, kako bi napunili budzet. A pun budzet za njih znaci bezgranicnu mogucnost za licno bogacenje. Nekaznjeno.

Robert iz Čačka

pre 7 godina

Srbija najbednija zemlja Evrope, ali zato sa cenama stojimo rame uz rame sa Amerima...Srbi pamet u glavu, dokle vise da nas pljackaju???

vase ime

pre 7 godina

Objavite cene registracija EU, Usa

Od 30 eura Češka do 80 dolara Kanada.
Nebitne specifikacije.

Srbija najbednija zemlja sveta 200-700 eur??!

Vinjete 15 eur ceo mesec Bugarska
Srbija 600 eur?!!!

Za kraj gas, metan, struja sve što ne zagadjuje ovde porezi i takse

Svugde stimulacije, jeftinije vozilo 30%
Besplatan parking

Dokle??

Ministar = služi narodu??
(Niko, 20. septembar 2016 13:21)

Pitas dokle? Pa sve dok narod uporno glasa za one koji ga pljackaju i varaju. A to je tako od prvih visestranackih izbora 1990. pa do danas.

Milan

pre 7 godina

Svaki put kada je ova tema na redu, upitam se šta će običnom čoveku automobil preko 2000 kubika. Svako kome je skupo da plati registraciju treba da kupi automobil sa normalnim motorom, za benzinca je dovoljno 1500-1600, dizelaš eventualno do 2000, sve preko toga je ili bahaćenje. Ponavljam, za obične ljude, građane kojima je automobil prevozno sredstvo.

dejan

pre 7 godina

....verovatno ce raditi procenu po "cuvenom" AMSS katalogu po kome je Nissan Primera iz 1991. godine koju sam pre par dana poklonio sestricu vredela 207.000 RSD (BTW auto vredi max 500€) i platio sam prenos 5000 RSD. Ja sam jos i dobro prosao s obzirom da su liku pre mene procenili mečku iz '88 na 327.000 RSD.

Neka prepisu zakon iz Švedske gde moj poznanik plaća registraciju za BMW 335i iz 2014 oko 900 € sa full kasko osiguranjem (oko 300€ je registracija i 600€ kasko osiguranje).....

Stručnjak

pre 7 godina

Kakvih zlobnih ljudi ima na ovom svetu. Pa ja radim dva posla i jedva sastavim kraj sa krajem, stambeni kredit, na odmor nisam išao 12 godina, vozim auto 2000€. Nemam bre kad film na tv da pogledam. Vi što zarađujete više, mislite da i više radite, e pa nije tako, ni u svetu ni ovde. I logično je da za skuplji auto bude veći porez. Tako je i u SAD, možete proveriti, a takvom uređenju težimo, naročito vi koji lepo zarađujete i kupujete nova kola.

paja patak

pre 7 godina

ako uvedu ovu bolesnu zamisao istom merom cu im odgovoriti, idem da doteram odma s klasu iz 2001 godine dizela sto jaceg!!! a prodacu sadasnji auto koji ima eco motor!!! jer ce da me rebnu sa porezom po vrednosti...

Milutin

pre 7 godina

Jedina "dobra poreska politika" je politika u kojoj su porezi sto manji i sto vise neutralni. Sve drugo je losa poreska politika. Kad god drzava nesto oporezuje onda ona time narusava slobodno trziste, vestacki menja cene proizvoda, samim tim i citav cenovni sistem, sto sve zajedno dovodi do pogresne alokacije privrednih resursa. Pogresna alokacija privrednih resursa dovodi do smanjenje privrednih aktivnosti, do gubitka realnih (trzisno zasnovanih) radnih mesta, a sve u korist vestackih radnih mesta (monopolska i netrzisna radna mesta), a onda kao posledicu svega toga imamo urusavanje ekonomije, veliku nezaposlenost i smanjeni zivotni standard. Jedina prava ekonomija je slobodno trziste, sve ostalo je pseudoekonomija.

Boki

pre 7 godina

Ljudi,ovde niko ne govori da je luksuz voziti mlad auto ako je ispod 2000kubika koliko sam razumeo..to ce valjda ostati isto,ovde je rec o vecim kubikazama sto je i uredu sobzirom da postoje automobili stari20 god.a registracija im je preko 50000 sto je zaista mnogo

vlada

pre 7 godina

Opet sebi nameštaju zakon.Sada će neko ko vozi novog punta ili klia ds plati isti porez kao neki političar ,vladika ili mafijaš koji vozi džip od 5000 kubika star 7 godina.

Gde u Ustavu pise kubikaza ?

pre 7 godina

Ustav R. Srbije :

"Član 91.

Sredstva iz kojih se finansiraju nadležnosti Republike Srbije, autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave obezbeđuju se iz poreza i drugih prihoda utvrđenih zakonom.
Obaveza plaćanja poreza i drugih dažbina je opšta i zasniva se na ekonomskoj moći obveznika."

Baxuz

pre 7 godina

Klasičan populizam vladajuće stranke.Ljudi koji voze nove Fiate, Kie i Dacie su kriminalci i treba ih oporezovati, dok glasači sa polovnim velikim kolima likuju.
(Porez na upotrebu vozila nije postojao pre 2000te godine, 20. septembar 2016 14:26)

Pa u tome i jeste kvaka. Nova manja kola vozi obrazovan svet koji ne glasa sns.

Luka_Laban

pre 7 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem, da jedna promena na bolje opet budi samo negativne komentare. Ortak uzeo auto, platio ga oko 2000 Evra, registracija paprena, 2400 kubika, nadam se da ce mu smanjiti dazbine, a vi odmah dzipovi... Pa sta, ako i dzipovima smanje, da je srece da svi vozimo velika i bezbedna kola a ne Golfa dvojku iz 1942.
Druga stvar, taj loto, volim igre na srecu, voleo ih je i moj pokojni otac, od njega sam nasledio ljubav prema tome i cesto igram svasta. Nagrade koje sam dobijao su simbolicne, tranzistor, slika, video rekorder... Ali eto obradujem se i tome, mislim da je ovo dobra stvar, jer polazim od sebe, gotovo nikad ne uzmem fiskalni racun kad pazarim malo u prodavnici, izuzev ako mi kasirka fiskalni racun ne ubaci u kesu dok placam na kasi. Naravno, kad kupujem malo skuplju stvar, kao npr cipele, uzimam racun obavezno... Tako da Gospodo, ima nas koje sve ovo raduje, a nismo botovi, sto za vecinu Vas koji i ovo kudite, ne mogu da garantujem, samo je pitanje ciji ste Vi botovi!

Andreja

pre 7 godina

Koja glupost,sad ja, koji sam kupio nov automobil koji zagadjuje ko zna koliko puta manje nego kante na nasim putevima, treba da placam jos vise?Svaka cast za motivaciju za zivot u tebi, majko Srbijo...
(Tuga, 20. septembar 2016 13:09) Svakako je logicnije tako,ako neko ima para za skup auto valjda je i logicno da plati skuplju registraciju od ljudi koji jedva skrpe 300 eura za jugica iz 91-e. To o zagadjivanju okoline ostavite za neku drugu Srbiju u kojoj ce svi imati para a ne samo odabrani. Sta bi vi,da ljude koji voze kante jos vise oporezujete zbog zagadjenja? Mislite da oni ne bi voleli nov auto?
(Vidji, 20. septembar 2016 17:13)

Prijatelju,pdv za novi skuplji automobil je porez koji je veci nego za jeftiniji i tu je vec rebnut onaj koji ima vise.Taj koji ima vise mozda i radi vise.Porez treba da bude isti za sve bas kao i registracija.Razlika treba da bude u ekoloskoj taksi.

Petar

pre 7 godina

Znam da se ovo priprema vec duze vreme preko poznanika iz policije. Sustina je sledeca: nema dovoljno visokokobikaznih vozila na ulicama. Procentualno je mali broj SUV,a i moderni SUV nemaju tako velike motore kao nekada. Downsizing u autoindustriji gde male kubikaze sa turbo motorima ili modernom thenologijom su doveli da lopovima i neradnicima je biznis modle ugrozen. To je prosta matematika, nespposobno i korumpirano drustvo koje nije u stanju da proizvede nijedno dobro vec da otima. Bas kao u srednjem veku. Ali dobro,glasali ste pa sada uzivajte

Ne

pre 7 godina

Kakvi kompletni idioti! 10 godina zivim u Evropi a u nekim zemljama cak i vise od godinu dana zbog privatnog posla... Dragi moji sugradjani,nigde ne postoji ovakav lopovluk vezan za automobile! Grcka koja zbog krize ima strasan porez na luksuzne aute,sto je da kazes neki nacin punjenja praznog budzeta(da ne ulazim u politicku strukturu svake drzave),ima najjeftiniji kasko u Evropi koji se isplacuje u roku od 3 meseca u slucaju totalne stete! Kolega placa za novi VolvoXC90 300€ godisnje full kasko! Ne kazem da nase osiguravajuce kuce nisu dobre,ali tako nesto kod nas kosta 2000€ minimum! I pritom normalne cene za tablice koje se mere trzisnom vrednosti auta,koje se placaju SAMO PRVI PUT nekih 2%! Posle je odrazavanje zbog policije,indetifikacije itd 30€ na godisnjem nivou. Spominjem Grcku koja je trenutno crna rupa u EU! Mora se napraviti sistem gde ce svi biti zadovoljni! A ne samo punjenje budzeta i izivljavanje nad narodom! Valjda su zakoni u sluzbi narodu,a obrnuto!!!

jole

pre 7 godina

kaze neki gasterbajter ovde u komentarima "u Nemackoj placaju porez 50 evra mesecno, ne moze da veruje sto se narod buni..." prijatelju, kad si vec otisao preko uzmi i zaboravi i Srpski jezik i Srbiju jer ti odavno nisi deo ovog naroda izgleda, kad ne mozes da skontas da narod ovde radi za 200 eura mesecno, pa da plati za auto registraciju mu treba plata i po ili dve, a ti tvoju registraciju za novu mecku platis jednom dnevnicom.. nemas ti pojma o zivotu u Srbiji..lepo nauci taj Nemacki i pisi bljuvotine po njihovim portalima..

Hägar

pre 7 godina

Meni je i ovo skroz glupo resenje. Placam porez zbog kubikaze ili konjskih snaga, a zagadjenje nema nikakav uticaj na cenu. Ne znam zasto je toliko tesko prepisati od onih koji su to vec lepo resili. Holandija... Porez se placa po tri stavke: tip automobila, masa i vrsta goriva. (masa govori o tome koliko automobil utice na asfalt - koliko ga ostecuje, gorivo utice na zagadjenje). I tako na primer imamo:
car, 1 400 kg, petrol = 596 EUR per year
car, 1 000 kg, petrol = 304 EUR per year
car, 1 000 kg, diesel = 676 EUR per year

Vlasnici potpuno elektricnih automobila imaju sve moguce povlastice i oslobodjeni su placanja skoro svih taksi. Kod nas imaju muke i sa registorvanjem, placaju vise nego oni koji furaju najgori moguci dizel. Ni sa ovim novim nece biti nista bolje.

Baja iz kraja

pre 7 godina

Pa ovim se bukvalno tera narod da vozi stare krseve, umesto da uzmu neka nova kola na kredit. Besmisleniji nacin registracije/poreza na luksuz niste mogli da smislite.

Svuda u svetu se ide ka tome da vozila budu sto bolja i da sto manje zagadjuju i trose, a kod nas se izgleda nagradjuje kada vozis krsa starog 30 godina, od kojih je 10% mozda potpuno ispravno.
I dolazimo do toga da neko vozi raspadnut E60 AMG od 400ks na plin koji po katalogu vredi 7k eura i placa manju registraciju od normalnog coveka koji je kupio Skodu Octaviu 1.2 tsi od 110ks.
Only in Serbia.

Ljubica Gojgić

pre 7 godina

Znaci nije bitno zagadjenje niti ekonomicnost, daj da moji celavci (koji voze bmw od 5000 kubika koji su po povlascenoj ceni dobili od vlade) plate manje. Sada ce svi kupovati krasnlere od 3000 kubika koji jedva prolaze tehnicki i placace manje odonih koji voze bicikl.

Baxuz

pre 7 godina

Теоријски добро звучи јер нема смисла да 20 година стар дизелаш од 2400 кубика и вредношћу од 1000 евра кошта на регистрацији скоро дупло скупље од новог новцатог бензинца од 1200 кубика који је плаћен 10.000 евра.
(Дејан, 20. septembar 2016 14:50)

Ja sam novog benzinca od 1200ccm platio 17.000 evra i apsolutno je normalno da placam manju registraciju od raspale dizel krsine bez euro norme koja truje sve oko sebe, i predstavlja uz to opasnost na putu jer ima po pravilu celave gume, brusene diskove i neispravan volan.

Milivoje

pre 7 godina

Sve sve ali komentari tipa kršine sa 3000 i 4000 ccm, a njihovi maženi i paženi automobil-igračke sa 1200 i 1300 ccm ispadoše pouzdani, bezbedni.... ma u najmanju ruku automobili da nam svet pozavidi.
Pogledajte šta se vozi van Srbije, razmislite, želite li biti deo toga ili ne?
Nemojte se samo praviti Europejci a po prirodi ograničeni i zatucani.
Mnogi automobili veće kubikaže troše manje od malih kubikaža, sigurniji su i pouzdaniji, mada tu pravila nema, sve je do održavanja, a onaj ko je do juče plaćao registraciju 600-700€ imao je i za održavanje.
Mene brinu ovi koji su registrovali za 120-130€, nabeđeni vozači, koji samostalno održavaju vozila, i sve što je udobnije, brže ili starije od njihovog auta je krš, a kada ih neko pretiče na putu dodaju gas, jer im je poniženje da ih neko pretekne.
U mnogim zemljama početnike vozače ograničavaju na male kubikaže dok ne nauče voziti, pa onda mogu i ozbiljne automobile kupiti, a ovde bi ti da kroje kapu svima, i sve im smeta.

hiavata

pre 7 godina

Meni je registracija za 2.0 dizel od 140ks iz 2013 godine vec prevelika, ako mi jos povecaju razmisljam se da za jeftine pare uvezem neki stariji auto od 3000 kubika iz Nemacke sa malom kilometrazom jer tamo kao polovni zbog potrosnje i ne drze cenu. Ako vec placam da onda platim gorivo i vozim se bez drndanja dizela.

Baxuz

pre 7 godina

Dajte omogucnost onima koji se izjasne negativno o predlogu, da plate po kubikazi iznose kao do sada.
Malo da i oni osete da su nesto dobili po svome ,ako tako zele!!!!
(alx, 20. septembar 2016 14:28)

Tako vec moze! Meni je porez sada oko 2000din na auto od 1.200 kubika. Ako lupe po vrednosti pre cu da ga bacim i da uzmem raspali fiat stilo nego da placam idiotski harac sto vozim nov, ispravan auto koji je euro 6!

Bruka i sramota sta rade, ceo svet ide ka ekoloskijim vozilima a ovde se podstice uvoz kola iz proslog veka, da to ce biti jer ce sad umesto recimo alfe 159 da se kupuje a8 iz 98.

Mislim da bi uvoznici novih automibila trebalo da pozatvaraju firme i krenu da uvoze polovnjake i muljaju sa fakturama, kilometrazama i prekucavanim sasijama.

Baxuz

pre 7 godina

Opet sebi nameštaju zakon.Sada će neko ko vozi novog punta ili klia ds plati isti porez kao neki političar ,vladika ili mafijaš koji vozi džip od 5000 kubika star 7 godina.
(vlada, 20. septembar 2016 15:55)

Pa to i jeste namera da narko dileri i policijski inspektori ne moraju da svoje x6, Q7 registuruju na invalide.

Ljuba

pre 7 godina

Ne mogu da verujem da su se svi uhvatili na udicu - cena automobila - kubikaza i ostale gluposti. Niko da udje u sustinu sta je taj porez! "Porez za koriscenje automobila"tako se zove. Za koriscenje automobila za koji smo platili porez, za svaki litar goriva placamo porez i akcize, za svaki servis, ugradjeni deo na sve placamo porez.
A gospoda koja nam odredjuju porez koriste automobile koje smo im mi kupili i za koje im kupujemo gorivo iz svih tih poreza, oni ne placaaju porez za koriscenje automobila. Po meni to je sustina gospodo.

Alal vera

pre 7 godina

Čitam i ne verujem, da li je moguće da će neko napokon da ukine ovo "ZLO" od zakona koje nam je donela Dijana Dragutinović.
Potpuni besmisao da vas gule za porez na osnovu kubikaže, kao nigde u svetu, pa ja za volvo 940 koji je stari porodičan auto plaćam 400% (kao za četiri) registracije neke napucane astre od 1700 ccm, koji vredi kao moja tri automobila.
Hoćeš auto od 10K€, može, ali to ima cenu, nemaš para, voziš auto od 1000€, tako te i oporezuju.
Ovakav zakon ne postoji nigde u svetu, samo u Srbiji, nadam se da narod to može ukapirati.
Što se tiče džipova, nemojte molim vas pisati svašta, kao što ima džipova preko 2000ccm ima ih i ispod 2000ccm (većina benzinci), a ako neko vozi Cayena koji vredi 30-40K€ svakako će ga koštati registracija više nego nekoga za punta. Tužno je da niko nema sluha da je većina porodičnih VAN-ova kao i karavana preko 2000 ccm, pa ako se neko usudi da ima 3 deteta i želi veće a sigurno vozilo sada će moći i da ga registruje.

Kuvana žaba br: 5.776.281

pre 7 godina

Naravno, da ce registracija, svima, biti SKUPLJA, cim je to rekao ministar finansija.

Kada bi postojala disciplina "dublje zavlacenje ruke u dzep", imali bi smo jos jednu zlatnu medalju na Olimpijadi. Mozda, cak i trajnu.

odoh preko #

pre 7 godina

Odoh sutra iz države u inostrastvo da radim. Auto u Decembru treba da registrujem. Ako bude bio i dinar veća registracija nego prošle godine, auto ću prodati ili pokloniti. Dosta je bilo da me država gleda budalom ili bilo ko u ovoj j. državi.

Nemanja

pre 7 godina

Ma super resenje... Kupi nov, tehnicki ispravan, bezbedan i ekoloski prihvatljiv auto - kazna! Plati visoki porez. Inace, vec ste platili porez u ceni auta al nema veze, dajte jos neki porez na porez.
Super, platio sam dva poreza, nema vise... Kako da ne! Plati akcize na gorivo od preko 60 posto cene istog. Dobro,,sad sam platio i koriscenje puteva (ponovo dva puta), nemam vise nista da platim. A ne... Prosla prva godina, opet porez, tehnicki? Na sta sad porez? I tako 5-6 godina i dodje vreme da prodas auto. Pljas, porez!!!! Samo u zemlji Srbiji se placa n poreza na jednu stvar...
Prepisite lepo formulu za obracun iz jeke strane zemlje. U Nemackoj je registracija na novi Audi A4 npr. niza od registracije za Golfa 2 sa dizel motorom... Razmislite zbog cega... Tehnicki pregled u prve 2, 3 godine? Kupim novog Peugeota, Mercedesa, VW-a, Toyotu, BMW-a, Mazdu i idem da proverim dal im rade kocnice i farovi?????

Andreja

pre 7 godina

Ekologija i cena svakako treba da budu parametri. Vozim Volvo XC60 2.4,placam 75000 registraciju. Auto vredi oko 13-14k. Ujak je uzeo nov XC90, 2.0-230ks ili tako nesto, placen 65000, registracija 30000din.
(Nebuloza, 20. septembar 2016 16:06)

Molio bih te da ne pricas neistine.Registracija za nov auto od 2000kubika i 230 konja nikako ne moze biti samo 30000 vec je preko 40000.Znam jer sam 1.7 dizel 115 konja platio 34000 din.

zvezdan

pre 7 godina

Ljudi da li ste vi normalni? Porez na upotrebu motornih vozila je neutemeljen u zdravoj logici i poreskoj logici. Nikakav porez ne bi smeo da se placa!!! Ili brate, onda mora i porez na upotrebu pegle, prozora ili bilo koje druge materijalne imovine. Zasto bi placali porez na imovinu, pa vec si platio porez na zaradu, doprinose, porez na prihode od kapitala, porez na dohodak gradjana, dok si zaradjivao za taj auto ili nekretninu. Ovo je suprotno elementarnim fiskalnim nacelima. Pozz svima

Vladimir

pre 7 godina

Pa vec je prilikom kupovine vlasnik skupljeg vozila platio porez drzavi vise nego vlasnik jeftinijeg.
Umesto da naplacuju po zagadjenju i jos nekin drugim parametrima, ovi opet kako ne treba.
Ovo je zaista na delu negativna selekcija politicara.

Milan

pre 7 godina

(Leka, 20. septembar 2016 15:32)
Pa sta bi ti, da kupis auto od 12000 evra, i placas manje registraciju nego neko ko je jedva skupio 1500 evra da kupi auto?

ludi_Milojko

pre 7 godina

rec je o porezu, a osiguranje niko ne pominje... pretpostavljam da ce osiguranja i dalje skupo da naplacuju polise za takve automobile, pa ce biti i dalje skupo!

T

pre 7 godina

A da se ukine fiksni porez i da se ostave nameti preko benzina? Ko vise trosi, placa vise, kome auto sedi u garazi, ne placa nista? Ljudi motivisani da kupuju kola koja manje trose. Ko predje 10.000 km ionako na benzin potrosi bar 800 evra, od cega pola ide na porez. Zar to nije dovoljno poreza? Ili je bas neophodno uzeti i par stotina evra pri registraciji?

Zoran

pre 7 godina

80 dolara Kanada, kako da ne.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (CND, 20. septembar 2016 15:07)

Nemojte da slusate sta vam pricaju za Kanadu i Ameriku. Mi placamo jedno 500 dolara porez na nova kola i svake godine malo padne zbog starosti. To nije registracija, regidstracija je 60 dolara, to je porez na pokretnu nekretninu:). To je to sto vama uvode sada. Sve isto. Vam ato stavljaju pod registraciju, nama ovde pod porez na ono sto imamo. Isto s... drugo pakovanje.

Vozac bez vune

pre 7 godina

Tendcija u autoindustriji je da se ide na smanjenje kubikaze. Vec u najpopularnijoj nizoj srednjoj klasi, kubikaza pocinje sa 900 kubika, i uglavnom se proteze do 1600 kubika. Neko je to primetio u poreskoj upravi i dosao na genijalnu ideju da se upravo ovaj segment najvise i oporezuje, jer je tu buducnost. Automobili sa kubikazom 2000+ izumiru, stizu nove ovce (novi automobili) na sisanje. E sad zamislite nekog ko je na jedvite jade sakupio 4-5 hiljada evra (pola pozajmio) da kupi neku Daciu na lizing ili kredit (ili nesto u tom rangu), i jos na to svake godine ide na skidanje vune od poreznika. A makaze zvekecu...

Milorad

pre 7 godina

Hvala bogu da se neko konacno setio. Bacio sam nekoliko stotina hilada dinara zadnjih gidina za auto koji sada vredi 3000€. Dinkuc nas je debelo opljackao i trebalo je mnogo ranije.

škole braćo a ne zvona i praporci

pre 7 godina

Pa sta bi ti, da kupis auto od 12000 evra, i placas manje registraciju nego neko ko je jedva skupio 1500 evra da kupi auto?
(Milan, 20. septembar 2016 15:50)
@
Ko jedva skrpi 1500 evra ne treba da kupuje automobil nego stvari neophodne za egzistenciju. Najveći deo cene registracije čini polisa osiguranja i nema veze sa tim kolika je vrednost vozila. Registraciju plaćate onoliko koliko ste štete prouzrokovali u saobraćaju a ne u odnosu na to koliko vam vredi automobil. To što kod nas svako misli da mora imati automobil je zabluda iz vremena socijalizma. Isto kao i zabluda da su svi sa raspalim automobilima divni ljudi a vozači skupih limuzina lopovi.

nikola

pre 7 godina

Pa sta bi ti, da kupis auto od 12000 evra, i placas manje registraciju nego neko ko je jedva skupio 1500 evra da kupi auto?
(Milan, 20. septembar 2016 15:50)
Ama covece i ovo je skupo, u bugarskoj prosecna registracija je 200usd, za porche cayene star 12godina treba ti 300usd, a bugarska ekonomija je svetlosnim godinama ispred nase.

Za ove sto pricaju da je u EU registracija 100eur ali osiguranje 900, pa i ovde je kasko osiguranje 2000eur ali mi ga ne koristimo kao u EU.

zox

pre 7 godina

jedan prijatelj.m.radi u Juznoj Africi...kaze ne mozes da prodas polovan auto nekome za kes...nego moras da uplatis na racun pare...pa kad dodjes I oces da podignes pare...drzava je vec uzela svoj porez...I tacno se zna koliko koji auto vredi...nema muvanja...a ko muva...brale...nece se lepo provesti..

toma

pre 7 godina

ovi sto pricaju u kanadi americi eu registracija 70,80 evra ili dolara neka napisu koliko placaju osiguranje za 12 meseci ! u srbiji je " registracija " sa osiguranjem i u kanadi i americi mogu samo da sanjaju da voze auto gidinu dana za 150/200$. osiguranje je oko 1000 $ godisnje prosecno .veliki je raspon izmedju novih vozaca i starijih koji nisu imali nesrecu . ako ste mlad vozac ili ste imali naplatu stete - skinuce vam kozu sa ledja !

Baxuz

pre 7 godina

Vozim BMW F30. I od svoje skole sam to uzeo. Marljivo ucio i sad imam dobru platu. Sto niste uculi, sami ste krivi. Sad vam preostaje samo da kukate, a to radite ceo zivot, a i svi su vam krivi.
(F30, 20. septembar 2016 14:03)

Pa ti i treba da placas manji porez nego neko ko vozi rasaplu krsinu. Ovo ce motivisati napaljene kompleksase da uzimaju bmw 330 stare dvadeset godina a to znaci opasniji put i za tebe. Kad ti dziber sa 200 na sat uleti u traku kad pretice preko pune, sta mozes da uradis kad te rokne ceono?

Vidji

pre 7 godina

Koja glupost,sad ja, koji sam kupio nov automobil koji zagadjuje ko zna koliko puta manje nego kante na nasim putevima, treba da placam jos vise?Svaka cast za motivaciju za zivot u tebi, majko Srbijo...
(Tuga, 20. septembar 2016 13:09) Svakako je logicnije tako,ako neko ima para za skup auto valjda je i logicno da plati skuplju registraciju od ljudi koji jedva skrpe 300 eura za jugica iz 91-e. To o zagadjivanju okoline ostavite za neku drugu Srbiju u kojoj ce svi imati para a ne samo odabrani. Sta bi vi,da ljude koji voze kante jos vise oporezujete zbog zagadjenja? Mislite da oni ne bi voleli nov auto?

Дејан

pre 7 godina

Теоријски добро звучи јер нема смисла да 20 година стар дизелаш од 2400 кубика и вредношћу од 1000 евра кошта на регистрацији скоро дупло скупље од новог новцатог бензинца од 1200 кубика који је плаћен 10.000 евра. Али видећемо како ће то испасти у пракси. Вујовић и његове методе ми не уливају нимало поверења, може то лако испасти на крају и скупље него сад. Неће се ова Влада тек тако одрећи прихода у корист грађана а знамо да 80% популације вози кршеве.

boris

pre 7 godina

Za one sa jeftinijim ulazncama najveći deo velikih registracija (vecih od 500 evra) je porez na luksuz koji se određuje po kubikaži. I zato je nelogičan.
Inače bi trebali svi da imaju ispravne motore, koji ne dime, a što bi moralo da se proveri na registraciji. Ako je neko zabrinut za ekologiju, neka onda zahteva ekološku taksu, a ne porez na luksuz! Eto načina da država uzme još više para.
A ovi što misle da su sva stara kola raspala i sa ćelavim gumama neka malo olade sa stereotipovima. Mnogo njih sa novim kolima pametuje oko nekupovine zimskih guma - vozim nova kola sa elektronikom i nove gume, šta će mi zimske.
To nije do godišta kola već svesti vozača!

Rale

pre 7 godina

Nikom nije palo na pamet da primeni zakon u vezi neplacanja poreza kao sto se primenjuje u svim normalnim zemljama. Zatvor i oduzimanje kompletne imovine i gle svi ce da placaju porez.

soko

pre 7 godina

holandija je to rijesila ovako ... dizel auta uvijek skuplje 3 puta jer se vise voze... a + na to ide obavezno po kilazi oces npr.dzip 750 eura tromjesecno dizel porez... oces peugeot 206 150eura tromjesecno pa izvoli za benzin naravno 3 puta jeftinije tako nema procjena i namjestanja

Nemanja

pre 7 godina

Nigde na svetu se registracija ne odredjuje po samo jednom faktoru! Naravno, bolje je da taj faktor bude vrednost nego kubikaza, ali i dalje je vrhunski glupo i dalje moze da bude vrlo nepravedno.

Vlad

pre 7 godina

Baš lepo što država stimuliše narod na kupovinu novih automobila. Nista pametno nije ni za očekivati. Još se narod loži da će zaživeti subvencionisana prodaja hibrida i elektromobila. Jedino može da subvencioniše dzibere da kupuju 20 godina star Grand Čiroki ili 15 godina star X5 od 5000 kubika...

posmatrac

pre 7 godina

Pa naravno. Oni koji se baskare u automobilima od preko 10.000 evra i treba da plate vise od onih koji su auto platili 4-5.000 evra. I da, na ovaj nacin ce za 5000 evra u inoatranstvu da se kupuju ozbiljnija vozila, vece kubikaze a ne "prdavci" od 1200 kubika koji trose vise goriva. Bolje da vozimo polovnr mercedese stare deset godina nego fiate i renoe stare deset godina.

Komša

pre 7 godina

@Milan
U pravu si potpuno - 2.0 dizel ili 1.6 benzinac su sasvim dovoljni.A sada zamisli da,se svi slože i kupuju takve automomile.Brzo bi ovi shvatili da nemaju koristi i onda bi za iste takve plaćali kao za džipove.
U tome je stvar - kod nas ni lazne ne služe za odvraćanje ljudi od prekršaja već za punjenje budžeta (pred novaka deru najviše npr.).
Akcize na gorivo koje guše privredu ko zna za šta služe.
Dok javno ne istaknu prihode od dažbina i gradjani ne dobiju pravdanje za svaki potrošen dinar porezi će biti pljačka i ništa više.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Naplata osiguranja i registracije vozila prema kubikaži, mislim, da ne postoji NIGDE U SVETU. To je zaista naša, srpska, "rupa u saksiji", koju su izmislili naši politički demagozi, kako bi, kao bajagi, zadovoljili niske strasti onih koji voze "Jugo" ili popularnu "Suzu". Što takva "poreska politika" nema veze ni sa logikom, ni sa zdravim razumom, nema veze. Komšija koji vozi BMW star 15 godina moraće da plati deset puta više od mene. Morate priznati, da sam skoro svršio od sreće. Sada se mnogo lakše podnose siromaštvo i ova sveopšta beda. Znači, država misli na nas. Shvatila je da ima posla sa nesrećnicima kojima je lakše da podnesu svoju bedu nego tudju sreću. Država, ili neko u toj državi, konaćno je shvatio da se radi o totalnoj gluposti. Mnogi će biti razočarani zbog ovakve odluke ali, siromašnima duhom, teško se može pomoći.

Veki Pekic

pre 7 godina

Donose zakone preko noci. Bilo bi fer da najave izmenu. I primene je tek posle 1-2 godine da mogu ljudi da planiraju sta da rade sa autima, unapred. Znam ljude koji imaju 3l motore a pise u saobracajnoj 2l, i prolaze godinama tehnicki bez problema. VIN brojeve niko ne proverava, samo je bitno da nisu prekucani.

Realno

pre 7 godina

Nadam se da ovo nece biti kao u slucaju sa porezom na imovinu! Ako drzava hoce da se bavi procenom imovine koju oporezuje, zasto onda ne uvede mogucnost da ako proceni da stan ili kola vrede 20.000 evra i na tu vrednost naplati porez, onda da ima obevaze i da za te pare otkupi taj stan ili kola ako vlasnik zeli da ih proda, a ne da nesto sto vredi 2.000 evra oporezuje kao da vredi 20.000 evra i da ne ne snosi nikakve posledice zbog toga

Milos

pre 7 godina

U CG auto 3000 cm3,2000 god.,koji ne vrijedi ni 2000 € placa 580 € godisnju registraciju,jer je od toga samo 250 € porez na "luksuz".

Deja Vu

pre 7 godina

@ zlobex

I u čemu je tačno kvaka? Nije mu problem da kupi auto od 100.000 €, ali mu je skupa registracija!! To je isto kao kada vlasnik automobila od 15-20.000 € upadne na parking za stanare moje zgrade, da bi uštedeo 45 din.

Logično je da se na svako dobro plaća porez prema vrednosti, pa tako i na automobil. Naravno, uz pretpostavku korektne procene vrednosti.

Dusan

pre 7 godina

neverovatno. Stimulisite ljude da je ok da ne rade i lupajte po dzepu one koji rade... e zivote. a ne po na primer zagadjivanju da se placa registracija. za to nas boli uvo kad jedva cekamo krseve da uvozimo iz nemacke..

Neko NL

pre 7 godina

@kartmen i ostali koji su udarili i pljuju po ovom zakonu:
- Prvo, ne kazem da je zakon dobar, imam samo par cinjenica:

- Zivim i radim u Holandiji. Porez na kola je najveci za dizelase, zatim malo manji na vozila koja imaju LPG i najmanji na benzinze. To je tako smisljeeno da ljudima uzmu pare, koliko god km da prelazis godisnje (benzin je skuplji od dizela znacajno). Dalje, porez raste sa tezinom vozila. Ne gledaju se kubici, godiste, vrednost, itd.
- porez je ogroman. Na primer, za prosecan porodicni auto (karavan), dizel, je oko 250EUR/ kvartalu, znaci preko hiljadu godisnje.
- Ovo sto kaze kartman za povracaj poreza i duplo oporezivanje... Samo sam se nasmejao... Dakle, ovde je najvisa poreska stopa 56%. To bi znacilo da ukoliko ja prelazim u tu stopu sa 1000EUR platom, drzavami uzme 560EUR, znaci vise nego sto meni ostane. Dalje, nikada nisam cuo da je nekome drzvaa vrtila porez od kupovine hleba, mesa, stola za dnevnu sobu. NARAVNO da cemo itekako platiti porez i na ta dobra.

Kad cujem kako ljudi pricaju i zamisljaju zapad, bude mi smesno.
Apropos cena hrane ovde na zapadu i "kako je jeftinije nego u SRB": mali primer, imas hleb i za 0.5EUR, i za 5EUR. Mi kupujemo za oko 3.5EUR. Imas meso za 3 eur/kg, a imas i za 30. Mi kupujemo za oko 10-20, zavisi da li je meso/riba itd...

Nemojte se loziti na price iz Srbije o Zapadu.

Bg

pre 7 godina

Vrednost vozila? Ko procenjuje i na osnovu čega?
Ljudi su već počeli da kupuju kola prema kubikaži. Prema tome ukoliko nameti budu veći to je već lopovluk, koji država namerno sprovodi.
Ova vlast je već povećala cenu obaveznog osiguranja sa izgovormo da nema dovoljno sudara, pa više ljudi ima manje osiguranje.
Ovo će za posledicu imati povećanje krševa (koje su vozile nemačke babe) i destimulaciju kupovine novih kola.
Kako će te nagovoriti FIAT da vam ostane ili da dođe još neki brend ako dedtimulišete prodsju novih kola?

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

@(Volim ccm preko 2.000, 20. septembar 2016 16:12)

Super ti je računica...
1910ccm = 38.200
103 kw = 20.600
Ukupno = 58.800 + 5%= 64.380
A auto star 13 g vredi 1.000 evra

samuraj

pre 7 godina

Ne znam ko je ovde lud ali znam da registracija vozila u Engleskoj prakticno ne postoji. Placa se road tax i ona za Rolls Royce i Lamborghini iznosi £500 !!!!

Izgleda da to kod nas ne moze da se uvede jer mi nemamo puteve !!!!

I sto rece Bob Proktor- ne mogu oni da stignu da mi naplate poreza koliko ja mogu brzo da zaradim.

Neka vam to bude moto u zivotu. A kada zaradite malo vise - prebacite zaradu na poreske rajeve.

Samo oni koji je ne razmisljaju, piju piva i gledaju iznova rolan garoseve i lige sampiona na kraju ispadnu zrtve sistema koji ne radi za ljude. I nikada nije radio za ljude, bar ne ovde kod nas.

marko

pre 7 godina

Koji porez? Prilikom kupovine ili registracije ili oba? To ne piše... Drugo... osiguranje, naknade za Mup, komunalne takse to ćemo i dalje po kubikaži?

Dali bocek

pre 7 godina

Nego, kako mi da znamo koliko je koje vozilo ekoloski prihvatljivo. Pa vec u fabrici lazu o emisijama CO2, a ko to da nam tacno pouzdano, i sa cime da izmeri, ovde, u drzavi Srbiji? Ili da se citaju podaci iz knjizice, pa to je to.

Niks

pre 7 godina

Citam komentare i ne verujem...svako ima neko svoje misljenje zasto ovo nije dobro.Svako zna kako je u inostranstvu.Samo cu reci da nijedna informacija nije tacna npr. U Nemackoj placaju 50 e i na vise svaki mesec za registraciju

swiss

pre 7 godina

@ milosav
a sad napisi koliko si platio u kanadi osiguranje za 12 meseci ti
a tvoj otac za 150 € koliko je registracija za punta ima i osiguranje u ceni .
a cekanje u supu dva sata je njegova zelja ima na tehnickom za 10 minuta sve .

Baxuz

pre 7 godina

Ovim ce se oglobiti kupci novih, bezbednih i ekolosko prihvatljivih vozila. Postacemo jos veci otpad, samo sada za jos opasnije krseve: one sa ogromnim motorima, koji uz lose odrzavanje (a niko ih ovde nece odrzavati kako treba), postaju pravo oruzije na putevima. Stari sistem je bio los (od kad je uveden ovaj porez na luksuz), ali ovaj predlozeni je jos gori. Mora da se uzme i ekologija i bezbednost saobracajau razmatranje, kao i preovladjujuci mentalitet kompleksi i vozacka nekultura ovdasnje populacije.

mile

pre 7 godina

Znajuci njihove kataloge za izracunavanje vrednosti vozila ima svi redom da placamo vise. Pa nema teorije da se oni odreknu para. Svaki put kad su menjali kriterijume za izracunavanje uvek smo placali vise. A kad dodje do stete na autu, pogotovo totalne, odjednom katalog ne vazi. Kad mi je salterusa prilikom prenosa vlasnistva rekla koliko vredi moj auto, odmah sam joj rekao da cu da joj uplatim luksuzno letovanje ako mi ona ili drzava daju te pare koliko su racunali moj auto.

Aaaa

pre 7 godina

Parametri za izracunavanje nameta mogu da budu: Snaga motora, godine starosti i vrsta goriva (elektro i hibridno najjeftinije, gas/bernzin koeficijent 1, dizel najskuplje).
Sta znaci vrednost vozila? Ko ce da je proceni? |Bilo ciju procenu priznajem ako je na licu mesta spreman da isplati taj iznos za moj auto.

nesa

pre 7 godina

Ja se svaki dan vozim autobusom,pijem vodu i jedem hleb.
Zasto ne uvedete porez na upotrebu autobusa i autobuske stanice,porez na cesmu i porez na upotrebu kuhinjskog pribora.
Smesno je da neko daje bilo kakve izjave u vezi ovog poreza koji je sam po sebi protivzakonit i koliko ja znam,jedini porez koji se placa unapred.
Posebna je prica kada prodate vozilo za koje ste platili ovaj porez.
Nemate pravo povracaja poreza za period u kome niste koristili vozilo,tj. platili ste ga umesto kupca.
Istine radi,ovaj porez nije smislio SNS vec Kostunica.
Ovi danas samo uzivaju u njemu.

golf 2

pre 7 godina

znaci za neki dan moj auto iz 86god ima trzisnu vrednost 5000eura,to ,jos da sastavim caletovu skodu 120ls i eto jos 7000eura.Odmah na bubanj potok da prodam i kupujem ficu za 12 000e. ima se moze se

Radoman

pre 7 godina

Porez na imovinu???
Osnovicu poreza na imivinu ste zadnjih gidina uvecali nekoliko puta??? A nivoe na koje se primenjuju stope poreza niste menjali u zadnjih 20 god.
Primer stopa poreza 0,40% se primenjuje na imovinu vrednu do 10.000.000 din
Zasto se i ovih 10.000.000 nije povecavalo kako ste povecavali osnivicu raznoraznim dosetkama, od novog zoniranja do jednostavnog pivecavanja cene kvadrata i smanjenja godisnje stipe amortizacije sa 1,5% na 0,80% pa ste je sad malo povecali na 1%

Luka_Pa

pre 7 godina

Hvala bogu da su se setili, ovaj zakon za obračun po "ccm" je neviđena budalaština. Još da revidiraju posle toga ko je zaista invalid a ko ne, pa da se oslobodi pola parking mesta po gradu rezervisanih za "invalide" koji voze džipove i blindirane limuzine sa po 3000-4000 ccm.
Nepravedno je da vozila sa 800-900 ccm plaćaju 5-6 puta nižu registraciju od vozila preko 2000ccm, a zauzimaju 1 parking mesto, slično zagađuju, i podjednako učestvuju u saobraćaju i gužvama.
Razlika u visini registracije treba da postoji naravno, ali treba odrediti pravu meru, ovo do sada je katastrofalno.

Komša

pre 7 godina

U neku ruku je u redu da se porez plaća po vrednosti (mada mislim da je porez na imovinu pljačka - kad si kupio platio si porez,promet ne postoji) ali moraju se ispuniti dva uslova.
Prvi je da procena vrednosti bude u skladu sa tržišnom cenom vozila (da se ne desi kao sa stanovima- računaju vrednost kvadrata 1300-1400 a ne možeš da ga prodaš za 1000).
Drugi,bitniji uslov- javno prikazivanje prihoda od registracije vozila i pravdanje svakog dinara.
I ne samo za taj porez - svaku paru koju uzmu od gradjana da pravdaju .
Mislim da bi u tom slučaju imali daleko manje problema.

Storno

pre 7 godina

Luksuzni i skupi automobili omiljena tema dokonih u Srbiji! I naravno svi opet sve znaju najbolje osim kako sebi da obezbede da rade nesto drugo u zivotu sem da hejtuju preko interneta...Ovo je pozitivno i pozdravljam napore da se placa ni manje ni vise nego realno a stara i nebezbedna kola treba da se povuku sa ulica ma koliko ja ili bilo ko drugi bio za neka od njih sentimentalno vezan. Dakle, saobraćaj nije igra nego veoma važna i opasna stvar koja dobrim delom pokreće ekonomiju i zato nam treba moderna i nova regulativa a ovo mi se čini kao dobra korak ka tome. Drugi korak je da tolerancija za alkohol bude 0 promila a to bi možda bilo dobro da se uvede i kada se šalju komentari!

yugo

pre 7 godina

Porez sam već platio kada sam kupio automobil i ne treba ponovo da ga plaćam. Ova dažbina koju sada menjaju treba da se zove korišćenje puta i jedino je pravedno da se plaća po osovinskom opterećenju.

burma

pre 7 godina

samo drzava da uzme pare i nista vise. provalili da mogu da uzmu vise na registraciji i udri po sirotinji. imam megana 2006 1,4 i placam reg oko 200€ mogu samo da zamislim koliko ce tek da me oderu ako bude islo po vrednosti jer kataloski taj auto kosta oko 4000€ a ja ga platio 3100.

Bane

pre 7 godina

I ako postoji zamka da ce sada vlasnici novih automobila do 12-13 hiljada, tipa Ceed, I30 i sl. placati vise nego neko za BMW iz 2001 ili 2002 od 170 ks ja licno mislim da ce to u praksi biti ovako. Vlasnici automobila izmedju 10 i 15 hiljada evra ce placati koliko se sada placa za auto do 1.6 litra, vlasnici automobila od 15 do 18 ili 20 hiljada evra placace kao dosada za 2.0 litre. Tako da ce za tu grupu manje vise ostati isto. Olaksanje ce osetiti oni koji voze starije automobile iz 80-ih i 90-ih ala taj Volvo 89-to 2.4 lite, oni ce placati registraciju koliko sada kosta za punto 1.2 na primer. E al zato vlasnici novih kompaktnih SUV-ova koji kostaju 20-25 hiljada ili Passata a koji su vozili sa 1.6 dci, tdi, hdi motorima ili 1.2 tsi, tce, dig-t motorima ce sada umesto 200 evra koliko su placali zbog malih iako snaznih motora, placati kao sto su ovi placali preko 2.0 litre, znaci nekih 400-450 evra. Sve u svemu mislim da obicni ljudi koji kupuju normalne nove automobile kompakt klase tipa Megan, Astra do 15000 evra nece biti kaznjeni. Bar se nadam.

Baxuz

pre 7 godina

(Milivoje, 20. septembar 2016 23:19)

Da li si uopste vozac? Da li vozis dalje od relacije kuca - zadruzni dom? Pa zar stvarno zelis da se vozis putevima kojima voze hiljade prosecnih srpskih vozaca (pijan, bahat, ne postuje propise, davi zenu na suvozackom sedistu istovremeno dok pretice preko pune...) sa masinama od 5000 kubika iz '93. Sad ce umesto punta da se kupuje nesto strao 30 godina a sa 5000 kubika. Bicemo ko kuba a broj poginulih u saobracaju ce biti sto puta veci nego sad. Da sto puta veci! Stvarno mi niste jasni ovi koji ovo podrzavate veromatno mislite da vam zivot zavisi samo od vas. E pa nije itekeko neka budala moze da vas ubije sve i da ste sumaher.

U stvati moze ovo, ali da se ogranici uvoz polovnjaka na one sa euro 4. Da se obavezno osiguranje digne u nebo za sve preko 150ks.
Da tehnicki pregled vise ne bude formalnost.
Pa onda budi smeker pa kupin i vozi nesto preko 2000ccm.

Ovako je samo podilazenje glasacima SNS koji ce voziti bmw sedmice i s klase stare 20+ godina, ugradjivati im kuke za vucu. I govoriti "hvala ti veliki vodjo sto si mi omogucio da vozim sedmicu da budem "opasan", "mafijas". Uspeo sam u zivotu sad idem da u mom mafijaskom autu vozim krompir na kvantas". Bice izboni rezultat u vekij centralnoj srbiji kao u Beloj Palanci.

Zoran

pre 7 godina

"Oporezivanje prema kubikazi je velika budalastina. Trebalo bi da se oporezuje po ekoloskim normama (uz obavezan test izduvnih gasova), vrednosti i snazi. Da se napravi formula sa ta tri parametra."

Jel po VW ekoloskim normama ili ostalih proizvodjaca?

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2016&mm=09&dd=20&nav_id=1178660

Porez na upotrebu vozila nije postojao pre 2000te godine

pre 7 godina

Klasičan populizam vladajuće stranke.Ljudi koji voze nove Fiate, Kie i Dacie su kriminalci i treba ih oporezovati, dok glasači sa polovnim velikim kolima likuju.

jovica

pre 7 godina

Tako i treba i onako od ovoga nisu imali korist vecina njih je automobile sa velikom kubikazom preko 2000kubika registrovali na invalide.

CND

pre 7 godina

U Kanadi platis vozacku svake godine 80$, registracija im stize na kucnu adresu, uplatis u banci sumu od, u mom slucaju 250$ i to je to, osiguranje ide automatski svaki mesec sa bankovnog racuna, nema redova, neam cekanja, nema placanja agencije da ti zavrsi papire i ceka u redu, jednom se zapljunes i aj zdravo.

izadje na videlo

pre 7 godina

mozete li da uvedete da poreze placaju svi?
Drzava koja ne ubire poreze propada, to je sigurno!
Na zalost, u Srbiji je moguce steci milionske svote i imovinu a prijaviti godisnje prihode od 5-6 000E! Kako to!?
U svetu se to zove "pranje novca" i odmah kaznjava i oduzima!
Dajte set zakona o naplacivanju poreza od onih koji su se obogatili na brzinu!Ili vazi ona "ma, ne pitaj me za prvi milion"!?

Zamena Teza

pre 7 godina

Zašto postoji porez na automobil?
Zašto onda ne plaćamo porez na sve što imamo: cipele, televizor, računar, frižider, veš mašinu, bicikl ... ?
Eto državi para!

sasa ns

pre 7 godina

Porez ne treba da postoji uopste. Velike kubikaze trose vise goriva pa se kroz to gorivo placa vise akciza i poreza. Ili neka ostane porez, ali onda da se ukinu akcize na gorivo.

bucko lazmisljam

pre 7 godina

E, Srbi ko vama ugodi taj ne da ce dobiti Nobelovu nego vanvremensku nagradu.
Kritikujete nesto sto jos niko nije ni video i i procitao, ali vi sve znate i koliko ce porez da bude i registracija i ...
Vinjete skoro svi ukidaju, jer su se pokazale kao lose resenje. Citam da je registracija u Ceskoj 30 evra samo neznam gde procita taj podatak. Znate li da u Nemockoj dva puta godisnje imate tehnicki pregled i to debelo placaju, u Hrvatskoj prvih 10 god.na novo vozilo pored registracije od nepunih 400 evra placas 100 evra dodatni porez na vozilo da nenabrajam dalje. Ne pametujte i nevodite se politikanstvom.

Lun kralj noci

pre 7 godina

Kada kupis novo vozilo ili kada kupis polovno platis PDV u iznosu od 12% na vrednost plus carinu ako je vozilo napravljeno van evropske unije. Kakav je ovo sada harac.Placas registraciju. Zasto se izmislja nesto novo.Ovaj Ministar namestenik Svetske banke i propagator svega sto MMF trazi ce da nas unisti.Hteo bi da se prikupi sredstava od vozilakao sto prikupljaju nemci i ostale razvijene zemlje.Znaci poruka narodu kupujte raspadnuta Fuat vozila.Totalna demagogija je ako imas para za skupi auto placaj skuplje.Da li je auto od 30 hiljada luksuz?

Stalno nesto novo

pre 7 godina

@Mali Glasač
"A zašto ne porez na količinu zagađenja kao svugde u svetu?"

Gde ste to culi za "kolicinu zagadjenja" ? Kako se ona meri ili izracunava ? Inace to sto bi vi hteli vec se placa kroz akcize za gorivo.

Aca

pre 7 godina

Najpostenije bi bilo naplacivati prema vrednosti vozila uz obavezno racunanje dodatne opreme. Volilima koja vise zagadjuju dodati koji procenat vise. Takodje treba uzeti i tezinu vozila u obzir.

Bojan

pre 7 godina

Neki ovde brkaju porez sa registracijom. Lutrija za uredne platies treba da bude bez sakupljana racuna nego da se sve uredne platies evidentiraju iz kompjutera I da svi takvi ucestvuju u lutriji.

miki

pre 7 godina

osiguranje treba da bude kao u evropi(srazmerno) a ne za auto of 3000 cm tatin sin od 25 god placa 500 eura godisnje osiguranje ili kilikoo je vec... u evropi se isto to placa 2000 eura.

Igora

pre 7 godina

Samo bih volio stručnjake ovde da mi objasne kako to auto od recimo 3000 kubika može da manje troši od auta od 2000 kubika.
Vozim passata b5.5 1.9 čipovan na 170 KS, vozim ga sasvim normalno bez jurnjave i cepanja po gasu. Potrošnja je tu negde oko 6.3 l jer vozim po Sremu radi posla. Od drugara uzmem BMW 3.0 isto dizel jer mi je auto bio potreban dok je moj bio na servisu. Prvo sam malo PROBAO auto kako ide, zatim sipao ponovo gorivo i vozio lagano. Otrovao sam se kada sam video koliko troši u odnosu na moj!
Tako da ne lupetajte molim vas.

Goran

pre 7 godina

“Uvešćemo i stimulacije, ako lokalne samoupravo ostvaruju više prihoda to ćemo na neki način nagrađivati, a manje prihode od normiranih ćemo kažnjavati”, rekao je on.
Bravo, a onda ce lokalne samouprave da udare na obican svet da nadoknade izgubljeno jer je malo verovatno da ce da ostavre vise prihoda

pikolinko

pre 7 godina

A sto da ne! Ono sto placate kod registracije je za odrzavanje puteva i samo ta stavka se uvecava. A i glup zna da tezi auto i siri (a to je i veca kubikaxa i veca konjaza) vise haba put od moje SKODE FABIE. I sto bi istu registraciju placao za auto od 1.6 npr. 70 konja i 1.6 sa 120 konja.

niko

pre 7 godina

Sta se bre lozite i objasnjavate, drzavu to ne interesuje! Tek mali broj vozila velike kubikaze ne donosi dovoljno para, zato ce njima spustiti a za preko 90% vozila registracija ce da poskupi. To je JEDINI smisao - vise para drzavi.

Sofer

pre 7 godina

Citam ovde svi voze Audi 8, BMW sedmicu ili dzip sesticu.Masta cini svasta. U Evropi se zna kako se placa porez.I to jednom kada kupis auto. Tehnicki na svake dve godine. Drumarina ili putarina zovite kako hocete.Zasto nasi izmisljaju toplu vodu? Ali naravno treba sto vise ugurati love u budzet da bi s vodja hvalio kako nema deficita.U Francuskoj se i dalje placa na kubikazu plus dodatak na KS koji su podeljeni u sedam kategorija

sirite dezinformacije

pre 7 godina

(Niko, 20. septembar 2016 13:21)
Registracija za moj auto, 1400 kubika, 55 kilovata iznosi sa tehnickim pregledom, sa nalepnicom,sve regularno,insistiram na kvalitetnom tehnickom pregledu, bez agencija i gluposti, 18000 dinara, od toga je osiguranje skoro 11000.

Konstatacija

pre 7 godina

Može se desit da neko vozi starije auto od 3000cm3 i da plaća manje od onoga što vozi novo auto od 1400cm3. Da li sam u pravu?
(Druškan, 20. septembar 2016 13:24)

U pravu si. Recimo neko vozi nekog novog Golfa, a neko izdrndanog BMW-jca. Ovo je najpostenije. Kao sto se placa porez na veci i luksuzniji stan, tako i na kola.

Samo...tu moze biti procena da recimo 10 godina star Audi po drzavi kosta vise nego sto je u stvarnosti. I tako ce i biti.
(Zoran, 20. septembar 2016 13:39)

Ko odredjuje luksuz stana?? Porez na stan se odredjuje prema lokaciji a ne da li imas zlatne slavine i parekte od orahovog drveta

Nije mi jasno zasto se nasi trude da izmisljaju toplu vodu. U zemlji gde sam ziveo porez je veci na dizel vozila. Pa onda na KS u sklopu sa kubikazom. Ovo prevedeno znaci kako predlazu da se po vrednosti vozila ocenjuje da ce Skoda fabija nova skuplje da kosta nego BMW star deset godina.Sta je smetalo kao do danas.Po kubikazi?

Ova drzava se izgleda trudi da sto vise haraca nametne. zahvatanje iz cene dizelaje najvece u evropi. Logika je dizel vozilo manje trosi, ljudi vize voze dizel i daj udripo dzepu

Milan

pre 7 godina

Kakav porez na vozila? Valjda registracija. Porez prilikom prometa se svejedno plaća prema vrednosti vozila. Neka neko javi ministru.

Nebuloza

pre 7 godina

Ekologija i cena svakako treba da budu parametri. Vozim Volvo XC60 2.4,placam 75000 registraciju. Auto vredi oko 13-14k. Ujak je uzeo nov XC90, 2.0-230ks ili tako nesto, placen 65000, registracija 30000din.

Paul Kersey

pre 7 godina

Bruka i sramota sta rade, ceo svet ide ka ekoloskijim vozilima a ovde se podstice uvoz kola iz proslog veka, da to ce biti jer ce sad umesto recimo alfe 159 da se kupuje a8 iz 98. (Baxuz, 20. septembar 2016 23:00)

A vidi, realno... I bolji je i pouzdaniji Audi A8 iz 1998. nego Alfa 159 iz poslednje serije. I još možda dobiješ i malo olova u karoseriji gratis. :)

Vecina komentatora ne kapira (a ima onih koji kapiraju). Ovo nije neko revolucionarno resenje da se 'modernizuje' zakon o registraciji. Ovo je 'ideja' kako da se od naroda otme jos novca. ... MMF naredio da nam se skine koza sa ledja. ... Nista dok se ne digne kuka i motika, mada je pitanje i to dal i kad ce da se desi. Kao narod smo ostali totalno bez 00. (Okram Idul, 20. septembar 2016 17:34)

Sve si lepo shvatio, osim jednog detalja. Ovo nema nikakve veze sa MMF. MMF je samo sjajno opravdanje za naše političare. Nisu oni, zeka je...

lex speciallis

pre 7 godina

Vecina komentatora je objasnila, u prevodu ono sto vozi obican narod oko 90 odsto njih/nas placace vise od "uspesnih" privrednika koji uglavnom voze dzipove,audije,bmw, a kubikaza im "do neba", zato ih i kupuju, teba da se pokaze "uspeh" kod sponzoruza i njihovih sledbenika, kazem vecina, ima i iskrenih ljubitelja koji imaju ta vozila ali malo.P.S.I ja bih voleo auto sa oko 3000ccm V6 al ne ide, ne samo zbog registracije, kako da ga "napojim",na pumpi, sa ovakvim standardom?

idimidodjimi@gmail.com

pre 7 godina

prevara! ja sam birao koji auto da kupim na osnovu dosadasnje poreske politike. nema pravde u ovoj drzavi pa to ti je.

Neb

pre 7 godina

Zasto kaznjavati ljude koji kupuju nove kvalitetne, pouzdane automobile?

Za 12-15000Eur moze se kupiti fin, kulturan, porodicni auto npr 500L. A za iste pare moze i polovan BMW iz 20010-e, presao 170.000 (majke mi) od 200+ks...

Valjda treba povecati cenu za automobile koji sluze za izivljavanje - Puno KS na malu tezinu vozila, visok stepen zagadjivanja i sl.

Baxuz

pre 7 godina

I dolazimo do toga da neko vozi raspadnut E60 AMG od 400ks na plin koji po katalogu vredi 7k eura i placa manju registraciju od normalnog coveka koji je kupio Skodu Octaviu 1.2 tsi od 110ks.
Only in Serbia.
(Baja iz kraja, 20. septembar 2016 22:27)

Evo covek objasnio sve!

Kazem jedino da se zabrani uvoz svega sto nema odredjenu euro normu. I da ostane neki namet za ekstremeno snazne motore. Dakle nemam ja nista protiv coveka koji zeli da vozi relaivno mladu Hondu, Mazdu ili Merc C klasu sa 2.2 kubika, vec sam protiv toga da se olaksa kupovina recimo BMW M5 starog 20+ godina. Ako ovaj zakon zazivi bice ih ko punta na putevima a znate dobro sta to znaci.

luka

pre 7 godina

imaš dva auta plaćaš dva osiguranja, pa kakva crna dva osiguranja ako ne mogu voziti dva auta u isto vreme, treba osiguranje za vozača, ne ode auto sam da se provoza pa se slupa, skoro uvek je čovek faktor nesreće

ky3ma

pre 7 godina

Just do it pa onda pricaj. Jel za jedno dve, dveipo godine. Ovo trabunjanje o promenama poreskih zakona traje od 2009. Nikada nije bilo ni naznake novog zakona i pravilnika. I kada se desi verovatno nas ceka neka nepravda i laz.

Nikola

pre 7 godina

Pored ekološkog aspekta postavlja se i pitanje šta više truje pet džipova ili jedan mali auto a takođe ne vidim da je ikome sa dobrim kolima problem da plati popravku ili sipa pun rezervoar a tu dolazimo do onog moralnog aspekta pa ako si šmeker nećeš se žaliti i to pogotovo u novinama.

Gledač

pre 7 godina

Meni se čini da neki ne čitaju šta plaćaju kod registracije. Porez na upotrebu. Kakve veze ima ko je koliko išao u školu sa ovim i koliko para ima? Nadam se da će uvesti registracije i bicikala pa ćete onda shvatiti kuda ova logika vodi. Neke stvarno treba odrati cele da primete šta im se dešava. Sad kao hvale ideju a za godinu ili dve će se čuditi. One koji komentarišu iz inostranstva a zaboravili već iz čega su pobegli tek ne mogu da razumem. Šta se vi javljate i pametujete sa cenama tamo kao da mi nemamo internet pa sad ves čekamo da nam objasnite kako je tu super. Što se tiče najavljenog, očekujem da onima preko 2000 kubika bude malo manje a svima ostalima više. Računica može da podigne cenu registracije vozilu od 3000 evra i 1000 dinara a može i 4000. Samo zavisi sa čime množite. Najvažnije je ministar zaboravio da pomene. Optimista sa iskustvom.

hunter

pre 7 godina

Ukidanje tog lopovskog poreza na kubikažu obećali su još prošle godine.Vozim terensko vozilo staro 13 godina,2.5 motor,registracija 56.000 din.Auto vredi oko 5000€.

Nepristrasan

pre 7 godina

Nemam auto ali mi ovo i dalje nema logike. Veći i teži auto više uništava drum, autobusi i kamioni takođe, njima treba više naplatiti. Putničko vozilo ne treba toliko globiti. Mislim da treba prepisati evropski zakon od slova do slova.

deda

pre 7 godina

A zasto jednostavno ne ostane kako jeste, ali samo da se ukine ovaj eksponencijalni skok cim se predje granica od 2000 kubika? Drzava bi opet profitirala jer sto vise kubika, to veca potrosnja goriva (i zarada od akciza). E sad, ja prvi sipam gorivo u Bosni kad god mogu, ali to je vec posebna prica...
Sto se same cene registracije tice, drugar u Austriji za "normalan auto" (do 2000cc) placa malo vise nego sto ja ovde placam za 3000cc

boki

pre 7 godina

Mislim da se sad objavi kako svi dobijaju po 10000 eura komentari bi bili "lopovi,ko zna koliko ce oni da uzmu, najgora drzava na svetu, ovo je prevara..." Neverovatno kakav narod.

goran

pre 7 godina

samo lupetate pa nema gde više... ko ima novca da kupi nov auto imace i da plati sta treba... ja sam kupio audi 2.8 kvatro 180 ks 1992 god. nov ispod čekica firma mi godinama propala... i dalje ga vozim placao reg. po 75000 kad sam imao.kad nisam bio je neregistrovan... a kome sam mogao da ga prodam-nikome -bolji je i dan danas i ispravniji od mnogih novijih.. a ne vredi ni 1000 eu i sta sada jel to normalno da plaćam toliku reg.

Pedja

pre 7 godina

Ovde se sada odvija sukob bogatih i siromasnih. Bogati kazu: "Zasto ja da placam veci porez ako sam bogat i kupio sam nov automobil od 15.000 evra koji ima ispod 2000 kubika". Siromasni gradjanin: "Vozim automobil star 20 godina koji ima preko 2000 kubika, zasto ja da placam bezobrazno veliki porez" Ako je tako, onda bi i vlasnici jahti trebalo da se pobune pa da se izjednaci porez njima i pecarosima koji imaju recni camac, ili mozda da oni koji imaju stan od 250 kvadrata i dva clana porodice placaju manji porez nego oni koji imaju 4 clana porodice i guzvaju se u 40 kvadrata? U svakoj zemlji je da ukoliko imas skuplje pokretne i nepokretne stvari placas veci porez. Neki pominju cak i ekologiju....hahaaa... da je tako onda bi vozaci na TNG morali da imaju olaksice...da li imaju???? Ovde nije prica o registraciji nego o porezu na luksuz. Kod nas je poremecena granica luksuza i potrebe u tome je problem ne u visini poreza.

Zmaj

pre 7 godina

"Poreska lutrija" Lol! Ja hocu da mi se kao redovnom platisi poreza vrati sav iznos koji sam uplatio u prethodnih 10 godina i da mi se dozvoli da to platim na 60 rata. Moj problem je kako cu taj novac obrnuti. A s obzirom koliko je reprograma i otpisa kamate doneto za one koji ne placaju ovo bi bio samo mali ustupak postenim gradjanima.

ZZelezni

pre 7 godina

Ko sta voli i ko sta hoce i moze. Ajmo igranka...! To za Kanadu je poluinformacija - pitajte ih koliko je mesecni porez na automobil ( oko 450 CAD ) ako imas njihovu dozvolu , sa nasom je skuplje...
Elem, URA! Znaci ja za mog Jugica necu ni placati registraciju! Istrpecu nekako 6-7l plina na 100km, od tacke A do tacke B. Ko hoce, jos nije kasno, da Merkelovoj da neke evrice za VW....

Maxx80

pre 7 godina

Jedino posteno je placati porez po kilovatima motora i vrednosti auta. Do sada smo imali nelogicnost da neko vozi stari mercedes 240 d koji ne vredi ni 1000 evra i nema ni sto konja a placa porez veci nego neko za bmw 520 star par godina ili bmw x3 2.0 d koji ima oko 200 konja i vredi kao 15 pomenutih mercedesa iz osamdeetih.

Skupljači perja

pre 7 godina

"Građani će skupljati fiskalne račune da bi igrali loto, a postojaće i dobar fond nagrada."

Ne. Prvo, izvesno je dodatno punjenje budžeta preko značajnog rasta poštanskih usluga i neto profita JP "Pošta Srbije". Drugo, može se očekivati da određeni, manji procenat građana u zamenu za neizdati fiskalni račun traži popust od 20% ili 10%, u zavisnosti od stope PDV, dok se značajno povećana naplata PDV ne može očekivati.

s

pre 7 godina

Ministre zasto neuredite zakon da najskuplju registraciju placaju oni koji su najlosiji vozaci,oni koji su izazivali udese,koji su bahato vozili?

zeki of belgrade

pre 7 godina

golf 2~ka njegova reg.trebala bi biti skuplja od reg .drugih automobila,taj auto ko je imao,ili ima, je sinonim za dugovecnost,kvalitet svega u njemu i najvaznije ,uspesno besumucno akanje kadrmama r.srbije

berliner

pre 7 godina

@Niko nemoj da lupas i siris dezinformacije! U EU je mnooogo skuplja registracija vozila. Ja samo za osiguranje placam 890e i za porez jos 170e.
U Srbiji za isto auto se plati 210e....
Kapiram da si neki bot, ali bar malo realniji budi..

F30

pre 7 godina

Vozim BMW F30. I od svoje skole sam to uzeo. Marljivo ucio i sad imam dobru platu. Sto niste uculi, sami ste krivi. Sad vam preostaje samo da kukate, a to radite ceo zivot, a i svi su vam krivi.

Vladimir

pre 7 godina

Porez ce biti manji za vozila preko 2000ccm ali ce se verovatno uvesti ekoloska taksa kao nekad pa sto je vozilo starije biće skuplje itd. Osiguranje je već poskupelo ostaju samo takse da se regulišu.

mita

pre 7 godina

U komentarima se pod izgovorom zagadjenje i ekonomicnost ocigledno krije nedostatak sredstava za kupovinu normalnog automobila, vec pribegavanju kupovine malolitraznih vozila alternativnih proizvodjaca sa dalekog istoka, iz domace proizvodnje i proizvodjaca iz neposrednog komsiluka.

Volim ccm preko 2.000

pre 7 godina

Sjajna vest. Jedino sto drzava treba da razmisli sledece da uvede naplatu po ccm i to 20 dinara/ccm i 100 dinara/Kw.
U prevodu za nov auto do 5 godina 2998ccm x 20din je 59.960,00 dinara i 184Kw(250ks) x 100,00 dinara je 18.400,00din.
Ukupno to je 78.360,00 dinara.
Za vozila preko 5 godina uvecanje za 5%, za vozila preko 10godina uvecanje 10%, za vozila preko 15 i vise godina uvecanje 20% maksimum.
Uz to tablice po izboru da budu 25.000,00 do 30.000,00 dinara i da vidite kako bi imali koristi i drzava i svi.
Jednostavno je, ne boli a vredi.
Pre nego sto date + ili - preracunajte za vase automobile i dajte glas.
Hvala

peloponez

pre 7 godina

Pa naravno,ako vec treba oporezivati cipele,logicno je da to budu one skupe od recimo zmijske koze,a ne one koje su broj 46 jer su vece od prosrcnih.

Šubi

pre 7 godina

@Niko, 20. septembar 2016

Mislim da ti Kanada nije baš najbolja opcija za tvoj proračun. Registracija je niža zaista, ali za prosečan auto računaj nekih 300-400 USD MESEČNO osiguranje, tolike su cifre u Ontariju bar da ja znam.

berliner

pre 7 godina

@druskan Bas tako je trenutno. Taj zakon je na snazi vec 10-ak godina. Tako je projatelj morao za volvoa iz 89. da plati 1100e registraciju.

Ovi najavljuju promenu, pa nece moci registracija za auto koje kosta 20000e da bude veca od auta iz 89. godine.

biće bolje

pre 7 godina

trebalo bi vozači da se organizuju, pa svi pred vladu, ili da niko ne registruje auto. U ovakvom lopovskom sistemu registracija bi trebala biti duplo manja ili na svake 2 godine. Ja da uložim u auto koliko trebam dati državi za par godina registracije, mogao bi da kupim nov motor.

mile jna

pre 7 godina

Dobro su se setili... Treba izjednaciti i razliku izmedju dizelasa i benzinaca jer 100 konja benzinac sa polisom od 15hiljada dinara ide isto kao i turbodizel od 70 konja sa jeftinijom polisom rizik isti manja cena

dax

pre 7 godina

@Niko, treba imati na umu da druge drzave imaju i porez na posedovanje auto koji je mnogo, mnogo veci nego sto mi placamo registraciju. U principu u evropi platis samo jednom registraciju i to je to ali svake godine moras da placas porez na auto.

alx

pre 7 godina

cudni citaoci , das im povoljnost zbog koje deceniju bruje i opet nevalja !!!
Dajte omogucnost onima koji se izjasne negativno o predlogu, da plate po kubikazi iznose kao do sada.
Malo da i oni osete da su nesto dobili po svome ,ako tako zele!!!!

rkekoke

pre 7 godina

Pa ko ima za nov auto ima i za porez valjda? Al ne lozite se ionako sve dodje na isto, ko nema za nov auto uzme polovan pa malo vise gubi vreme i novac kod majstora ovako ljudi sa novim autom ustede novac prvih par godina na kvarovima jer se auto ili nece kvariti ili su kvarovi obuhvaceni garantnim rokom, a te price zagadjenje i ostalo nemaju logike jer sigurno ako kupujete novi auto ne kupite Toyotu zbog malog zagadjenja okoline nego jer vam se svidja auto, a kad treba registracija onda se potezu price o zagadjenju kako doprinosite smanjenim zagadjenjem itd jos ispade da drzava treba vlasnicima novih auta da oprosti porez jer su pri kupovini isli u salon samo sa tom idejom o smanjenom zagadjenju...

Luka_Laban

pre 7 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem, da jedna promena na bolje opet budi samo negativne komentare. Ortak uzeo auto, platio ga oko 2000 Evra, registracija paprena, 2400 kubika, nadam se da ce mu smanjiti dazbine, a vi odmah dzipovi... Pa sta, ako i dzipovima smanje, da je srece da svi vozimo velika i bezbedna kola a ne Golfa dvojku iz 1942.
Druga stvar, taj loto, volim igre na srecu, voleo ih je i moj pokojni otac, od njega sam nasledio ljubav prema tome i cesto igram svasta. Nagrade koje sam dobijao su simbolicne, tranzistor, slika, video rekorder... Ali eto obradujem se i tome, mislim da je ovo dobra stvar, jer polazim od sebe, gotovo nikad ne uzmem fiskalni racun kad pazarim malo u prodavnici, izuzev ako mi kasirka fiskalni racun ne ubaci u kesu dok placam na kasi. Naravno, kad kupujem malo skuplju stvar, kao npr cipele, uzimam racun obavezno... Tako da Gospodo, ima nas koje sve ovo raduje, a nismo botovi, sto za vecinu Vas koji i ovo kudite, ne mogu da garantujem, samo je pitanje ciji ste Vi botovi!

Nebojša iz Beograda

pre 7 godina

Objavite cene registracija EU, Usa 

Od 30 eura Češka do 80 dolara Kanada. 
Nebitne specifikacije. 

Srbija najbednija zemlja sveta 200-700 eur??! 

Vinjete 15 eur ceo mesec Bugarska 
Srbija 600 eur?!!! 

Za kraj gas, metan, struja sve što ne zagadjuje ovde porezi i takse 

Svugde stimulacije, jeftinije vozilo 30% 
Besplatan parking 

Dokle?? 

Ministar = služi narodu??
(Niko, 20. septembar 2016 13:21)

Kako me nerviraju ovi što stalno kukaju na državu,a uveče legnu da spavaju. Naš premijer skoro da i ne spava, ali to nekima nije dovoljno. Sram vas bilo što podrivate državu i kočite reforme koje sprovodi naš hrabri premijer za dobro svih nas. Gledajte malo dalje u budućnost, naš premijer je vizionar, ne budite deo instant potrošačke kulture, ne budite tako sebični,volite svoju domovinu za koju su naši preci dali živote, možemo i mi malo da se žrtvujemo da bi našim pokolenjima bilo bolje. Živela Srbija i njen voljeni premijer!!!

Milan

pre 7 godina

Svaki put kada je ova tema na redu, upitam se šta će običnom čoveku automobil preko 2000 kubika. Svako kome je skupo da plati registraciju treba da kupi automobil sa normalnim motorom, za benzinca je dovoljno 1500-1600, dizelaš eventualno do 2000, sve preko toga je ili bahaćenje. Ponavljam, za obične ljude, građane kojima je automobil prevozno sredstvo.

Vrući Pas

pre 7 godina

Ne hejtujte. Ovo je pozitivno! Zašto?
Pa ne mogu istu cenu registracije imati CRV 1.6 i i30 1.6. Jel tako? A do sada skoro istu! Isto tako i Kaškai 1,2 i Fiesta 1,2. Ovo je pozitivno.

posmatrac

pre 7 godina

Pa naravno. Oni koji se baskare u automobilima od preko 10.000 evra i treba da plate vise od onih koji su auto platili 4-5.000 evra. I da, na ovaj nacin ce za 5000 evra u inoatranstvu da se kupuju ozbiljnija vozila, vece kubikaze a ne "prdavci" od 1200 kubika koji trose vise goriva. Bolje da vozimo polovnr mercedese stare deset godina nego fiate i renoe stare deset godina.

Niks

pre 7 godina

Citam komentare i ne verujem...svako ima neko svoje misljenje zasto ovo nije dobro.Svako zna kako je u inostranstvu.Samo cu reci da nijedna informacija nije tacna npr. U Nemackoj placaju 50 e i na vise svaki mesec za registraciju

Volim ccm preko 2.000

pre 7 godina

Sjajna vest. Jedino sto drzava treba da razmisli sledece da uvede naplatu po ccm i to 20 dinara/ccm i 100 dinara/Kw.
U prevodu za nov auto do 5 godina 2998ccm x 20din je 59.960,00 dinara i 184Kw(250ks) x 100,00 dinara je 18.400,00din.
Ukupno to je 78.360,00 dinara.
Za vozila preko 5 godina uvecanje za 5%, za vozila preko 10godina uvecanje 10%, za vozila preko 15 i vise godina uvecanje 20% maksimum.
Uz to tablice po izboru da budu 25.000,00 do 30.000,00 dinara i da vidite kako bi imali koristi i drzava i svi.
Jednostavno je, ne boli a vredi.
Pre nego sto date + ili - preracunajte za vase automobile i dajte glas.
Hvala

Storno

pre 7 godina

Luksuzni i skupi automobili omiljena tema dokonih u Srbiji! I naravno svi opet sve znaju najbolje osim kako sebi da obezbede da rade nesto drugo u zivotu sem da hejtuju preko interneta...Ovo je pozitivno i pozdravljam napore da se placa ni manje ni vise nego realno a stara i nebezbedna kola treba da se povuku sa ulica ma koliko ja ili bilo ko drugi bio za neka od njih sentimentalno vezan. Dakle, saobraćaj nije igra nego veoma važna i opasna stvar koja dobrim delom pokreće ekonomiju i zato nam treba moderna i nova regulativa a ovo mi se čini kao dobra korak ka tome. Drugi korak je da tolerancija za alkohol bude 0 promila a to bi možda bilo dobro da se uvede i kada se šalju komentari!

Aca

pre 7 godina

Najpostenije bi bilo naplacivati prema vrednosti vozila uz obavezno racunanje dodatne opreme. Volilima koja vise zagadjuju dodati koji procenat vise. Takodje treba uzeti i tezinu vozila u obzir.

Vidji

pre 7 godina

Koja glupost,sad ja, koji sam kupio nov automobil koji zagadjuje ko zna koliko puta manje nego kante na nasim putevima, treba da placam jos vise?Svaka cast za motivaciju za zivot u tebi, majko Srbijo...
(Tuga, 20. septembar 2016 13:09) Svakako je logicnije tako,ako neko ima para za skup auto valjda je i logicno da plati skuplju registraciju od ljudi koji jedva skrpe 300 eura za jugica iz 91-e. To o zagadjivanju okoline ostavite za neku drugu Srbiju u kojoj ce svi imati para a ne samo odabrani. Sta bi vi,da ljude koji voze kante jos vise oporezujete zbog zagadjenja? Mislite da oni ne bi voleli nov auto?

F30

pre 7 godina

Vozim BMW F30. I od svoje skole sam to uzeo. Marljivo ucio i sad imam dobru platu. Sto niste uculi, sami ste krivi. Sad vam preostaje samo da kukate, a to radite ceo zivot, a i svi su vam krivi.

pikolinko

pre 7 godina

A sto da ne! Ono sto placate kod registracije je za odrzavanje puteva i samo ta stavka se uvecava. A i glup zna da tezi auto i siri (a to je i veca kubikaxa i veca konjaza) vise haba put od moje SKODE FABIE. I sto bi istu registraciju placao za auto od 1.6 npr. 70 konja i 1.6 sa 120 konja.

Milivoje

pre 7 godina

Sve sve ali komentari tipa kršine sa 3000 i 4000 ccm, a njihovi maženi i paženi automobil-igračke sa 1200 i 1300 ccm ispadoše pouzdani, bezbedni.... ma u najmanju ruku automobili da nam svet pozavidi.
Pogledajte šta se vozi van Srbije, razmislite, želite li biti deo toga ili ne?
Nemojte se samo praviti Europejci a po prirodi ograničeni i zatucani.
Mnogi automobili veće kubikaže troše manje od malih kubikaža, sigurniji su i pouzdaniji, mada tu pravila nema, sve je do održavanja, a onaj ko je do juče plaćao registraciju 600-700€ imao je i za održavanje.
Mene brinu ovi koji su registrovali za 120-130€, nabeđeni vozači, koji samostalno održavaju vozila, i sve što je udobnije, brže ili starije od njihovog auta je krš, a kada ih neko pretiče na putu dodaju gas, jer im je poniženje da ih neko pretekne.
U mnogim zemljama početnike vozače ograničavaju na male kubikaže dok ne nauče voziti, pa onda mogu i ozbiljne automobile kupiti, a ovde bi ti da kroje kapu svima, i sve im smeta.

bucko lazmisljam

pre 7 godina

E, Srbi ko vama ugodi taj ne da ce dobiti Nobelovu nego vanvremensku nagradu.
Kritikujete nesto sto jos niko nije ni video i i procitao, ali vi sve znate i koliko ce porez da bude i registracija i ...
Vinjete skoro svi ukidaju, jer su se pokazale kao lose resenje. Citam da je registracija u Ceskoj 30 evra samo neznam gde procita taj podatak. Znate li da u Nemockoj dva puta godisnje imate tehnicki pregled i to debelo placaju, u Hrvatskoj prvih 10 god.na novo vozilo pored registracije od nepunih 400 evra placas 100 evra dodatni porez na vozilo da nenabrajam dalje. Ne pametujte i nevodite se politikanstvom.

Stručnjak

pre 7 godina

Kakvih zlobnih ljudi ima na ovom svetu. Pa ja radim dva posla i jedva sastavim kraj sa krajem, stambeni kredit, na odmor nisam išao 12 godina, vozim auto 2000€. Nemam bre kad film na tv da pogledam. Vi što zarađujete više, mislite da i više radite, e pa nije tako, ni u svetu ni ovde. I logično je da za skuplji auto bude veći porez. Tako je i u SAD, možete proveriti, a takvom uređenju težimo, naročito vi koji lepo zarađujete i kupujete nova kola.

miki

pre 7 godina

osiguranje treba da bude kao u evropi(srazmerno) a ne za auto of 3000 cm tatin sin od 25 god placa 500 eura godisnje osiguranje ili kilikoo je vec... u evropi se isto to placa 2000 eura.

Milan

pre 7 godina

(Leka, 20. septembar 2016 15:32)
Pa sta bi ti, da kupis auto od 12000 evra, i placas manje registraciju nego neko ko je jedva skupio 1500 evra da kupi auto?

Ljubica Gojgić

pre 7 godina

Znaci nije bitno zagadjenje niti ekonomicnost, daj da moji celavci (koji voze bmw od 5000 kubika koji su po povlascenoj ceni dobili od vlade) plate manje. Sada ce svi kupovati krasnlere od 3000 kubika koji jedva prolaze tehnicki i placace manje odonih koji voze bicikl.

Tuga

pre 7 godina

Koja glupost,
sad ja, koji sam kupio nov automobil koji zagadjuje ko zna koliko puta manje nego kante na nasim putevima, treba da placam jos vise?

Svaka cast za motivaciju za zivot u tebi, majko Srbijo...

mile jna

pre 7 godina

Dobro su se setili... Treba izjednaciti i razliku izmedju dizelasa i benzinaca jer 100 konja benzinac sa polisom od 15hiljada dinara ide isto kao i turbodizel od 70 konja sa jeftinijom polisom rizik isti manja cena

Beba

pre 7 godina

Znaci lopovi ce da nam odredjuju vrednost automobila i da nas i na registraciji pljackaju. A loto za one koji placaju porez? Pa ovo je vec vrhunac komedije i bezobrazluka. Mi smo jedina drzava u kojoj je drzavna lutrija otisla u minus i jedna od retkih gde se decenijama nezna ko je dobitnik glavnih premija. Mislim zna se...

Neverovatno

pre 7 godina

Po kakvoj bre vrednosti?

Dakle ako dignem kredit za nov auto koji ispunjava sve propise o izduvnim gasovima, kome rade kocnice, ima nove gume, u svakom pogledu je ispravan i vredi vise od neke krntije kojoj je skinut katalizator, koja se vozi na loz ulje, kojoj ne rade svetla ja trebam da platim vise?

Pa ovo samo kod nas ima. Uvedite normalan sistem registrovanja, prepisite od neke zapadne, sredjene drzave ako ste toliko nesposobni. U krajnjem slucaju vratite onaj stari ali bez ove kaluzule za kubikaze preko 2.000cm3.

I ukinite carine na Japanske automobile!

Niko

pre 7 godina

Objavite cene registracija EU, Usa

Od 30 eura Češka do 80 dolara Kanada.
Nebitne specifikacije.

Srbija najbednija zemlja sveta 200-700 eur??!

Vinjete 15 eur ceo mesec Bugarska
Srbija 600 eur?!!!

Za kraj gas, metan, struja sve što ne zagadjuje ovde porezi i takse

Svugde stimulacije, jeftinije vozilo 30%
Besplatan parking

Dokle??

Ministar = služi narodu??

škole braćo a ne zvona i praporci

pre 7 godina

Pa sta bi ti, da kupis auto od 12000 evra, i placas manje registraciju nego neko ko je jedva skupio 1500 evra da kupi auto?
(Milan, 20. septembar 2016 15:50)
@
Ko jedva skrpi 1500 evra ne treba da kupuje automobil nego stvari neophodne za egzistenciju. Najveći deo cene registracije čini polisa osiguranja i nema veze sa tim kolika je vrednost vozila. Registraciju plaćate onoliko koliko ste štete prouzrokovali u saobraćaju a ne u odnosu na to koliko vam vredi automobil. To što kod nas svako misli da mora imati automobil je zabluda iz vremena socijalizma. Isto kao i zabluda da su svi sa raspalim automobilima divni ljudi a vozači skupih limuzina lopovi.

soko

pre 7 godina

holandija je to rijesila ovako ... dizel auta uvijek skuplje 3 puta jer se vise voze... a + na to ide obavezno po kilazi oces npr.dzip 750 eura tromjesecno dizel porez... oces peugeot 206 150eura tromjesecno pa izvoli za benzin naravno 3 puta jeftinije tako nema procjena i namjestanja

boki

pre 7 godina

Mislim da se sad objavi kako svi dobijaju po 10000 eura komentari bi bili "lopovi,ko zna koliko ce oni da uzmu, najgora drzava na svetu, ovo je prevara..." Neverovatno kakav narod.

Leka

pre 7 godina

Ako odlucis da kupis noviji auto, koji manje trosi, manje zagadjuje okolinu, platices vise.
Ako odlucis da uzmes stariji auto koji izbacuje iz auspuha kao obrenovacka elektrana i trosi 15 litara na 100km, platices manje.
Potpuno logicno, kao i sve u ovoj tuznoj zemlji.

Neko NL

pre 7 godina

@kartmen i ostali koji su udarili i pljuju po ovom zakonu:
- Prvo, ne kazem da je zakon dobar, imam samo par cinjenica:

- Zivim i radim u Holandiji. Porez na kola je najveci za dizelase, zatim malo manji na vozila koja imaju LPG i najmanji na benzinze. To je tako smisljeeno da ljudima uzmu pare, koliko god km da prelazis godisnje (benzin je skuplji od dizela znacajno). Dalje, porez raste sa tezinom vozila. Ne gledaju se kubici, godiste, vrednost, itd.
- porez je ogroman. Na primer, za prosecan porodicni auto (karavan), dizel, je oko 250EUR/ kvartalu, znaci preko hiljadu godisnje.
- Ovo sto kaze kartman za povracaj poreza i duplo oporezivanje... Samo sam se nasmejao... Dakle, ovde je najvisa poreska stopa 56%. To bi znacilo da ukoliko ja prelazim u tu stopu sa 1000EUR platom, drzavami uzme 560EUR, znaci vise nego sto meni ostane. Dalje, nikada nisam cuo da je nekome drzvaa vrtila porez od kupovine hleba, mesa, stola za dnevnu sobu. NARAVNO da cemo itekako platiti porez i na ta dobra.

Kad cujem kako ljudi pricaju i zamisljaju zapad, bude mi smesno.
Apropos cena hrane ovde na zapadu i "kako je jeftinije nego u SRB": mali primer, imas hleb i za 0.5EUR, i za 5EUR. Mi kupujemo za oko 3.5EUR. Imas meso za 3 eur/kg, a imas i za 30. Mi kupujemo za oko 10-20, zavisi da li je meso/riba itd...

Nemojte se loziti na price iz Srbije o Zapadu.

Baxuz

pre 7 godina

Теоријски добро звучи јер нема смисла да 20 година стар дизелаш од 2400 кубика и вредношћу од 1000 евра кошта на регистрацији скоро дупло скупље од новог новцатог бензинца од 1200 кубика који је плаћен 10.000 евра.
(Дејан, 20. septembar 2016 14:50)

Ja sam novog benzinca od 1200ccm platio 17.000 evra i apsolutno je normalno da placam manju registraciju od raspale dizel krsine bez euro norme koja truje sve oko sebe, i predstavlja uz to opasnost na putu jer ima po pravilu celave gume, brusene diskove i neispravan volan.

Beba

pre 7 godina

U ovoj drzavi svi koji imaju para su krivi i treba ih pljackati. Naravno, ako nisu politicari. Tako je formiran i ceo poreski sistem , a od januara i visina globe za registraciju vozila. Kao da kupci skupljih automobila nisu vec platili veci porez kada su kupovali automobil, vec ih treba dodatno pljackati svake godine prilikom registracije vozila. Od onih koji imaju treba uzimati, kazu politicari. A ne treba uzimati od onih koji su pokrali budzet. Takvi su zasticeni.

Alal vera

pre 7 godina

Čitam i ne verujem, da li je moguće da će neko napokon da ukine ovo "ZLO" od zakona koje nam je donela Dijana Dragutinović.
Potpuni besmisao da vas gule za porez na osnovu kubikaže, kao nigde u svetu, pa ja za volvo 940 koji je stari porodičan auto plaćam 400% (kao za četiri) registracije neke napucane astre od 1700 ccm, koji vredi kao moja tri automobila.
Hoćeš auto od 10K€, može, ali to ima cenu, nemaš para, voziš auto od 1000€, tako te i oporezuju.
Ovakav zakon ne postoji nigde u svetu, samo u Srbiji, nadam se da narod to može ukapirati.
Što se tiče džipova, nemojte molim vas pisati svašta, kao što ima džipova preko 2000ccm ima ih i ispod 2000ccm (većina benzinci), a ako neko vozi Cayena koji vredi 30-40K€ svakako će ga koštati registracija više nego nekoga za punta. Tužno je da niko nema sluha da je većina porodičnih VAN-ova kao i karavana preko 2000 ccm, pa ako se neko usudi da ima 3 deteta i želi veće a sigurno vozilo sada će moći i da ga registruje.

Andreja

pre 7 godina

Koja glupost,sad ja, koji sam kupio nov automobil koji zagadjuje ko zna koliko puta manje nego kante na nasim putevima, treba da placam jos vise?Svaka cast za motivaciju za zivot u tebi, majko Srbijo...
(Tuga, 20. septembar 2016 13:09) Svakako je logicnije tako,ako neko ima para za skup auto valjda je i logicno da plati skuplju registraciju od ljudi koji jedva skrpe 300 eura za jugica iz 91-e. To o zagadjivanju okoline ostavite za neku drugu Srbiju u kojoj ce svi imati para a ne samo odabrani. Sta bi vi,da ljude koji voze kante jos vise oporezujete zbog zagadjenja? Mislite da oni ne bi voleli nov auto?
(Vidji, 20. septembar 2016 17:13)

Prijatelju,pdv za novi skuplji automobil je porez koji je veci nego za jeftiniji i tu je vec rebnut onaj koji ima vise.Taj koji ima vise mozda i radi vise.Porez treba da bude isti za sve bas kao i registracija.Razlika treba da bude u ekoloskoj taksi.

За_боље_нисмо

pre 7 godina

Значи сад се прелази на кажњавање људи који возе нова возила са вишим еколошким нормама...

Pera

pre 7 godina

U prevodu: "Svi cete jos skuplje placati registraciju, nego do sada, eventualno ce oni sa dzipovima i luksuznim automobilima placati registraciju upola jeftinije"

Milosav

pre 7 godina

Pre nedelju dana sam se vratio iz Srbije i evo vam jednog primera: Cale registrovao Fiat Punto 2002 1.2L benzinac, cena ukupno malo ispod 15.000 dinara, znaci oko 120 eura.
Sada drugi primer: Kanada (Ontario) cena registracije (nalepnica, tehnicki pregled ne postoji osim ako se auto ne prevodi na drugog vlasnika) je do skora bio $77 nezavisno od kubikaze, vrednosti ili bilo cega drugog, sada su ove liberali na vlasti povecali na $120.
Znaci njega kosta 120 evra i dva sata cekanja u SUP-u, a mene 120 kanadskih dolara, zavrsim za pet minuta.
Pa ti sad vidi drugar moj.

Milorad

pre 7 godina

Hvala bogu da se neko konacno setio. Bacio sam nekoliko stotina hilada dinara zadnjih gidina za auto koji sada vredi 3000€. Dinkuc nas je debelo opljackao i trebalo je mnogo ranije.

Stalno nesto novo

pre 7 godina

@Mali Glasač
"A zašto ne porez na količinu zagađenja kao svugde u svetu?"

Gde ste to culi za "kolicinu zagadjenja" ? Kako se ona meri ili izracunava ? Inace to sto bi vi hteli vec se placa kroz akcize za gorivo.

Sloba

pre 7 godina

Hvala Bogu. Sad mogu da uzmem za 6000€ Bmw 750i 97godiste stavim plin i uzivam. Stavicu mu kineske ksenone i uzivancija uz to placam manji porez nego neko ko vozi hyundai i10. Pametno je ovo treba podsticati uvoz nemackih premijuma iz devedestih godina. Zamislite samo da umesto svih smesnih korsi, klia, 207 nasim ulicama plove ladje kao sto su s klasa, sedmica, a8 iz devededetih. Kolko bi Srbija bila lepsa. To ce podsataci i rad zlatata jer se uz takva kola nose kajle, banke ce davati kredite za kajle, ma bice raj na zemlji sve ce da procveta.

Baxuz

pre 7 godina

Dajte omogucnost onima koji se izjasne negativno o predlogu, da plate po kubikazi iznose kao do sada.
Malo da i oni osete da su nesto dobili po svome ,ako tako zele!!!!
(alx, 20. septembar 2016 14:28)

Tako vec moze! Meni je porez sada oko 2000din na auto od 1.200 kubika. Ako lupe po vrednosti pre cu da ga bacim i da uzmem raspali fiat stilo nego da placam idiotski harac sto vozim nov, ispravan auto koji je euro 6!

Bruka i sramota sta rade, ceo svet ide ka ekoloskijim vozilima a ovde se podstice uvoz kola iz proslog veka, da to ce biti jer ce sad umesto recimo alfe 159 da se kupuje a8 iz 98.

Mislim da bi uvoznici novih automibila trebalo da pozatvaraju firme i krenu da uvoze polovnjake i muljaju sa fakturama, kilometrazama i prekucavanim sasijama.

Rale

pre 7 godina

Nikom nije palo na pamet da primeni zakon u vezi neplacanja poreza kao sto se primenjuje u svim normalnim zemljama. Zatvor i oduzimanje kompletne imovine i gle svi ce da placaju porez.

Luka_Pa

pre 7 godina

Hvala bogu da su se setili, ovaj zakon za obračun po "ccm" je neviđena budalaština. Još da revidiraju posle toga ko je zaista invalid a ko ne, pa da se oslobodi pola parking mesta po gradu rezervisanih za "invalide" koji voze džipove i blindirane limuzine sa po 3000-4000 ccm.
Nepravedno je da vozila sa 800-900 ccm plaćaju 5-6 puta nižu registraciju od vozila preko 2000ccm, a zauzimaju 1 parking mesto, slično zagađuju, i podjednako učestvuju u saobraćaju i gužvama.
Razlika u visini registracije treba da postoji naravno, ali treba odrediti pravu meru, ovo do sada je katastrofalno.

Baja iz kraja

pre 7 godina

Pa ovim se bukvalno tera narod da vozi stare krseve, umesto da uzmu neka nova kola na kredit. Besmisleniji nacin registracije/poreza na luksuz niste mogli da smislite.

Svuda u svetu se ide ka tome da vozila budu sto bolja i da sto manje zagadjuju i trose, a kod nas se izgleda nagradjuje kada vozis krsa starog 30 godina, od kojih je 10% mozda potpuno ispravno.
I dolazimo do toga da neko vozi raspadnut E60 AMG od 400ks na plin koji po katalogu vredi 7k eura i placa manju registraciju od normalnog coveka koji je kupio Skodu Octaviu 1.2 tsi od 110ks.
Only in Serbia.

vozač

pre 7 godina

Leka, 20. septembar 2016 15:32)
Pa sta bi ti, da kupis auto od 12000 evra, i placas manje registraciju nego neko ko je jedva skupio 1500 evra da kupi auto?
(Milan, 20. septembar 2016 15:50)
Recimo ja bih to hteo, iako trenutno vozim kola koja vrede samo 800 evra.Zato što su ta od 12.ooo potpuno nova, u garanciji, i troše jedino gorivo, dok moja troše više delova nego benzina.Umesto da me sistem stimuliše da vozim novo i čisto, stimuliše me da ostanem na starim kolima.

alx

pre 7 godina

cudni citaoci , das im povoljnost zbog koje deceniju bruje i opet nevalja !!!
Dajte omogucnost onima koji se izjasne negativno o predlogu, da plate po kubikazi iznose kao do sada.
Malo da i oni osete da su nesto dobili po svome ,ako tako zele!!!!

Bojan

pre 7 godina

Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji.
Ne znam kako neko može da vidi bilo šta dobro u ovome?
1. Kupovaćemo starija kola sa nižom cenom
2. Ne želim da skupljam fiskalne račune, pogoto ne od ljudi čije je firme država već preopteretila nametima, osim toga...
3. Lutrija je prevara za mase a izdavanje fiskalnih računa neka kontrolišu oni koji su za to plaćeni Ja neću, jer...
4. Ne verujem državi i ne verujem da će realno da proceni vrednost automobila
5. Na kraju, oni sa novijim automobilima će plaćati više, oni sa starijim manje, država je na dobitku kako god.

Sve ovde je naopako sve...a ja ne znam kakva se ovo apatija uvukla u ovaj energičan narod i svi ćute i svi su prepametni iza svojih monitora. Nekada su srbi izlazili na ulice, danas mogu da nas gaze i to rade vrlo, vrlo dobro.

Baxuz

pre 7 godina

Ovim ce se oglobiti kupci novih, bezbednih i ekolosko prihvatljivih vozila. Postacemo jos veci otpad, samo sada za jos opasnije krseve: one sa ogromnim motorima, koji uz lose odrzavanje (a niko ih ovde nece odrzavati kako treba), postaju pravo oruzije na putevima. Stari sistem je bio los (od kad je uveden ovaj porez na luksuz), ali ovaj predlozeni je jos gori. Mora da se uzme i ekologija i bezbednost saobracajau razmatranje, kao i preovladjujuci mentalitet kompleksi i vozacka nekultura ovdasnje populacije.

drg

pre 7 godina

Neko je zaključio, da ja koji sam kupio novi Fiat 500L, ležim na parama, pa moram da plaćam taj "luksuz"!? I šta sad? Treba da kupim neku raspalu kofu, koju je vozila"nemačka baba samo do pijace"! Umesto da stimulišu kupovinu novih vozila, oni nas vraćaju u vozila iz 98'! Bravo!

paja patak

pre 7 godina

ako uvedu ovu bolesnu zamisao istom merom cu im odgovoriti, idem da doteram odma s klasu iz 2001 godine dizela sto jaceg!!! a prodacu sadasnji auto koji ima eco motor!!! jer ce da me rebnu sa porezom po vrednosti...

Zoran

pre 7 godina

Može se desit da neko vozi starije auto od 3000cm3 i da plaća manje od onoga što vozi novo auto od 1400cm3. Da li sam u pravu?
(Druškan, 20. septembar 2016 13:24)

U pravu si. Recimo neko vozi nekog novog Golfa, a neko izdrndanog BMW-jca. Ovo je najpostenije. Kao sto se placa porez na veci i luksuzniji stan, tako i na kola.

Samo...tu moze biti procena da recimo 10 godina star Audi po drzavi kosta vise nego sto je u stvarnosti. I tako ce i biti.

berliner

pre 7 godina

@Niko nemoj da lupas i siris dezinformacije! U EU je mnooogo skuplja registracija vozila. Ja samo za osiguranje placam 890e i za porez jos 170e.
U Srbiji za isto auto se plati 210e....
Kapiram da si neki bot, ali bar malo realniji budi..

dax

pre 7 godina

@Niko, treba imati na umu da druge drzave imaju i porez na posedovanje auto koji je mnogo, mnogo veci nego sto mi placamo registraciju. U principu u evropi platis samo jednom registraciju i to je to ali svake godine moras da placas porez na auto.

Hägar

pre 7 godina

Meni je i ovo skroz glupo resenje. Placam porez zbog kubikaze ili konjskih snaga, a zagadjenje nema nikakav uticaj na cenu. Ne znam zasto je toliko tesko prepisati od onih koji su to vec lepo resili. Holandija... Porez se placa po tri stavke: tip automobila, masa i vrsta goriva. (masa govori o tome koliko automobil utice na asfalt - koliko ga ostecuje, gorivo utice na zagadjenje). I tako na primer imamo:
car, 1 400 kg, petrol = 596 EUR per year
car, 1 000 kg, petrol = 304 EUR per year
car, 1 000 kg, diesel = 676 EUR per year

Vlasnici potpuno elektricnih automobila imaju sve moguce povlastice i oslobodjeni su placanja skoro svih taksi. Kod nas imaju muke i sa registorvanjem, placaju vise nego oni koji furaju najgori moguci dizel. Ni sa ovim novim nece biti nista bolje.

vlada

pre 7 godina

Opet sebi nameštaju zakon.Sada će neko ko vozi novog punta ili klia ds plati isti porez kao neki političar ,vladika ili mafijaš koji vozi džip od 5000 kubika star 7 godina.

Andreja

pre 7 godina

Ekologija i cena svakako treba da budu parametri. Vozim Volvo XC60 2.4,placam 75000 registraciju. Auto vredi oko 13-14k. Ujak je uzeo nov XC90, 2.0-230ks ili tako nesto, placen 65000, registracija 30000din.
(Nebuloza, 20. septembar 2016 16:06)

Molio bih te da ne pricas neistine.Registracija za nov auto od 2000kubika i 230 konja nikako ne moze biti samo 30000 vec je preko 40000.Znam jer sam 1.7 dizel 115 konja platio 34000 din.

Boki

pre 7 godina

Ljudi,ovde niko ne govori da je luksuz voziti mlad auto ako je ispod 2000kubika koliko sam razumeo..to ce valjda ostati isto,ovde je rec o vecim kubikazama sto je i uredu sobzirom da postoje automobili stari20 god.a registracija im je preko 50000 sto je zaista mnogo

Gvadalkanal

pre 7 godina

To je sada trik, jer su nove tendencije proizvođača da se iz manje kubikaže izvlači veća snaga, pa ovi naši kapiraju da im se više ne isplati da naplaćuju po kubikaži.

salash Beli dud

pre 7 godina

Imam 6 NH traktora svi preko 120ks , dvadesetak prikolica razne tonaze , BobCat sa potrebnim prikljuccima , svoju struju preko solarnih panela , pravim svoje pivo , krkam svoju zivinu i manguljice , pravim svoj hleb itd....Zivim na imanju . Registrovan mi je samo jedan traktor , prikolica 20t i Isuzu pick up . Za ostalo NE DAM ni pare lihvarima !!!

kartmen

pre 7 godina

Ne treba nama lutrija nego povraćaj PDV-a. Ako se meni umanji plata za porez na zaradu, pa onda sa neto platom koju sam dobio odem u prodavnicu i kupim nešto, pa mi se u prodavnici ponovo naplati 20% poreza, onda mi je od iste bruto plate dvaput odbijen porez.

Uvedite povraćaj poreza sa fiskalnih računa koji postoji u svim normalnim zemljama!

Deja Vu

pre 7 godina

@ zlobex

I u čemu je tačno kvaka? Nije mu problem da kupi auto od 100.000 €, ali mu je skupa registracija!! To je isto kao kada vlasnik automobila od 15-20.000 € upadne na parking za stanare moje zgrade, da bi uštedeo 45 din.

Logično je da se na svako dobro plaća porez prema vrednosti, pa tako i na automobil. Naravno, uz pretpostavku korektne procene vrednosti.

Mare

pre 7 godina

Ovo je najgore moguce resenje. Uzmimo da novi automobil najnize klase ne kosta ispod 8.000 evra. To su sve benzinci do 1200 kubika. Isto toliko kosta npr. neka polovna Laguna, Alfa ili BMW od po 2000 kubika, pri tome dizeli. Samo lud i nepismen covek moze to izjednaciti. Ovde neko svesno radi na potpunom unistavanje drzave, zdrave logike i ekologije.

Kompletan idiot iz Savamale

pre 7 godina

Oporezivanje prema kubikazi je velika budalastina. Trebalo bi da se oporezuje po ekoloskim normama (uz obavezan test izduvnih gasova), vrednosti i snazi. Da se napravi formula sa ta tri parametra.

henk.mudi

pre 7 godina

@neverovatno

Upravo to sam hteo da napisem, iako ne vozim nov auto, ovo nema logike. Formula za registraciju treba da se sastoji iz jednacine gde se nalaze vrednost vozila, kolicina zagadjenja, ocene na tehnickom. I naravno, kad se to sve pomnozi, treba da bude jeftinije u proseku za 50 posto. Znajuci ove nase strucnjake, izabrace gluplje i za narod(naravno) skuplje resenje.

zox

pre 7 godina

jedan prijatelj.m.radi u Juznoj Africi...kaze ne mozes da prodas polovan auto nekome za kes...nego moras da uplatis na racun pare...pa kad dodjes I oces da podignes pare...drzava je vec uzela svoj porez...I tacno se zna koliko koji auto vredi...nema muvanja...a ko muva...brale...nece se lepo provesti..

toma

pre 7 godina

ovi sto pricaju u kanadi americi eu registracija 70,80 evra ili dolara neka napisu koliko placaju osiguranje za 12 meseci ! u srbiji je " registracija " sa osiguranjem i u kanadi i americi mogu samo da sanjaju da voze auto gidinu dana za 150/200$. osiguranje je oko 1000 $ godisnje prosecno .veliki je raspon izmedju novih vozaca i starijih koji nisu imali nesrecu . ako ste mlad vozac ili ste imali naplatu stete - skinuce vam kozu sa ledja !

Neb

pre 7 godina

Zasto kaznjavati ljude koji kupuju nove kvalitetne, pouzdane automobile?

Za 12-15000Eur moze se kupiti fin, kulturan, porodicni auto npr 500L. A za iste pare moze i polovan BMW iz 20010-e, presao 170.000 (majke mi) od 200+ks...

Valjda treba povecati cenu za automobile koji sluze za izivljavanje - Puno KS na malu tezinu vozila, visok stepen zagadjivanja i sl.

dzonikg

pre 7 godina

Svaka promena do sad je bila da se zamazu oci poskupljenju tj i sad su verovatno povisili cene registracije ali ce ovako da promuckaju ..u svakom slucaju ocekujte da 90% ce da placa vecu registracijh..a 10% manju tj oni sa 3-4000 kubika tj dzipovi i audiji

МИКИ

pre 7 godina

Pozdravljam ideju ali sam ubeđen da će da precene vrednost vozila po katalogu koji neće biti ažuran jer su tržišne cene vozila podložne stalnim promenama..okreni obrni samo više para će da isisaju od građana u to ne sumnjam uopšte..istina biće na dobitku vlasnici starijih vozila sa preko 2 hiljade kubika i to je skroz uredu..

Zani

pre 7 godina

Svrh placanja registracije jeste da se plati koriscenje puta, njihovo odrzavanje. U nasem sistemu, to je obesmisljeno. Placati porez po vrednosti auta je socijalna mera, a ne funkcionalna. Svi isto koristimo puteve.

Dusan

pre 7 godina

neverovatno. Stimulisite ljude da je ok da ne rade i lupajte po dzepu one koji rade... e zivote. a ne po na primer zagadjivanju da se placa registracija. za to nas boli uvo kad jedva cekamo krseve da uvozimo iz nemacke..

Baxuz

pre 7 godina

(Milivoje, 20. septembar 2016 23:19)

Da li si uopste vozac? Da li vozis dalje od relacije kuca - zadruzni dom? Pa zar stvarno zelis da se vozis putevima kojima voze hiljade prosecnih srpskih vozaca (pijan, bahat, ne postuje propise, davi zenu na suvozackom sedistu istovremeno dok pretice preko pune...) sa masinama od 5000 kubika iz '93. Sad ce umesto punta da se kupuje nesto strao 30 godina a sa 5000 kubika. Bicemo ko kuba a broj poginulih u saobracaju ce biti sto puta veci nego sad. Da sto puta veci! Stvarno mi niste jasni ovi koji ovo podrzavate veromatno mislite da vam zivot zavisi samo od vas. E pa nije itekeko neka budala moze da vas ubije sve i da ste sumaher.

U stvati moze ovo, ali da se ogranici uvoz polovnjaka na one sa euro 4. Da se obavezno osiguranje digne u nebo za sve preko 150ks.
Da tehnicki pregled vise ne bude formalnost.
Pa onda budi smeker pa kupin i vozi nesto preko 2000ccm.

Ovako je samo podilazenje glasacima SNS koji ce voziti bmw sedmice i s klase stare 20+ godina, ugradjivati im kuke za vucu. I govoriti "hvala ti veliki vodjo sto si mi omogucio da vozim sedmicu da budem "opasan", "mafijas". Uspeo sam u zivotu sad idem da u mom mafijaskom autu vozim krompir na kvantas". Bice izboni rezultat u vekij centralnoj srbiji kao u Beloj Palanci.

79

pre 7 godina

Ovo je mač sa dve oštrice. Kako god okreneš, biće skupo i otimanje para. Ako bude po vrednosti automobila, građani će onda uzimati starije i kršine od auta. Tako će biti gore stanje nego sada. To je neko moje viđenje.

Baxuz

pre 7 godina

Klasičan populizam vladajuće stranke.Ljudi koji voze nove Fiate, Kie i Dacie su kriminalci i treba ih oporezovati, dok glasači sa polovnim velikim kolima likuju.
(Porez na upotrebu vozila nije postojao pre 2000te godine, 20. septembar 2016 14:26)

Pa u tome i jeste kvaka. Nova manja kola vozi obrazovan svet koji ne glasa sns.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Naplata osiguranja i registracije vozila prema kubikaži, mislim, da ne postoji NIGDE U SVETU. To je zaista naša, srpska, "rupa u saksiji", koju su izmislili naši politički demagozi, kako bi, kao bajagi, zadovoljili niske strasti onih koji voze "Jugo" ili popularnu "Suzu". Što takva "poreska politika" nema veze ni sa logikom, ni sa zdravim razumom, nema veze. Komšija koji vozi BMW star 15 godina moraće da plati deset puta više od mene. Morate priznati, da sam skoro svršio od sreće. Sada se mnogo lakše podnose siromaštvo i ova sveopšta beda. Znači, država misli na nas. Shvatila je da ima posla sa nesrećnicima kojima je lakše da podnesu svoju bedu nego tudju sreću. Država, ili neko u toj državi, konaćno je shvatio da se radi o totalnoj gluposti. Mnogi će biti razočarani zbog ovakve odluke ali, siromašnima duhom, teško se može pomoći.

Veki Pekic

pre 7 godina

Donose zakone preko noci. Bilo bi fer da najave izmenu. I primene je tek posle 1-2 godine da mogu ljudi da planiraju sta da rade sa autima, unapred. Znam ljude koji imaju 3l motore a pise u saobracajnoj 2l, i prolaze godinama tehnicki bez problema. VIN brojeve niko ne proverava, samo je bitno da nisu prekucani.

milan

pre 7 godina

Napredno,ko zna koliko će sada da nas deru jer je poznata njihova procena...Ko zadnji ostane neka uzme tu nagradu od lotoa i ugasi svetlo...

фармер-савременi

pre 7 godina

@Vozim BMW F30. I od svoje skole sam to uzeo. Marljivo ucio i sad imam dobru platu. Sto niste uculi, sami ste krivi. Sad vam preostaje samo da kukate, a to radite ceo zivot, a i svi su vam krivi.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (F30, 20. septembar 2016 14:03)

Свака теби част на тој високој школи, али рећи то што си ти рекао је одлика једнe обичнe сељачине, а не академског стручњака. Сад бих ја теби требао да одговорим како на све то, јер сам ја ето напустио мој факултет јер ме је живот на то натерао.

Ево како ћу ти одговорити. ЈА терам трактро који кошта више од тог твог БМВ такође имам и комбајн за жито за који се може купити Ролс Ројс и још један повећи стан у Београду. A све сам то стекао са 10 мојих прстију и без високе школе. Сад ја треба другима да се дувам у лице како нису у свом животу успели јер ето нису радили довољно као ја. НЕ ја сам се само снашао боље од других и велике већине који раде за 20000 динара месечно што је срамотно. наравно да ти људи не могу да купе ауто који кошта 35000+ Евра.

У једној немачкој радник који није завршио високе школе је врло добро плаћен и његов посао се цени, а по твом речнику то су неспособни и лењи људи, јер нису завршили школе.

Јанда је држава у којој су ти и теби слични постали стручњаци.

Zoran

pre 7 godina

80 dolara Kanada, kako da ne.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (CND, 20. septembar 2016 15:07)

Nemojte da slusate sta vam pricaju za Kanadu i Ameriku. Mi placamo jedno 500 dolara porez na nova kola i svake godine malo padne zbog starosti. To nije registracija, regidstracija je 60 dolara, to je porez na pokretnu nekretninu:). To je to sto vama uvode sada. Sve isto. Vam ato stavljaju pod registraciju, nama ovde pod porez na ono sto imamo. Isto s... drugo pakovanje.

Dejan Kostic

pre 7 godina

Ne razumem pojam registracija vozila? Vozilo se registruje jednom kad se kupi, ili kaf promeni vlasnika. Zasto bi se svake godine registrovalo i placale razne gluposti. U redu tehnicki pregled i osiguranje, ali sve one ostale uplatnice i takse stvarno je cista globa.

Milutin

pre 7 godina

Jedina "dobra poreska politika" je politika u kojoj su porezi sto manji i sto vise neutralni. Sve drugo je losa poreska politika. Kad god drzava nesto oporezuje onda ona time narusava slobodno trziste, vestacki menja cene proizvoda, samim tim i citav cenovni sistem, sto sve zajedno dovodi do pogresne alokacije privrednih resursa. Pogresna alokacija privrednih resursa dovodi do smanjenje privrednih aktivnosti, do gubitka realnih (trzisno zasnovanih) radnih mesta, a sve u korist vestackih radnih mesta (monopolska i netrzisna radna mesta), a onda kao posledicu svega toga imamo urusavanje ekonomije, veliku nezaposlenost i smanjeni zivotni standard. Jedina prava ekonomija je slobodno trziste, sve ostalo je pseudoekonomija.

nikola

pre 7 godina

Pa sta bi ti, da kupis auto od 12000 evra, i placas manje registraciju nego neko ko je jedva skupio 1500 evra da kupi auto?
(Milan, 20. septembar 2016 15:50)
Ama covece i ovo je skupo, u bugarskoj prosecna registracija je 200usd, za porche cayene star 12godina treba ti 300usd, a bugarska ekonomija je svetlosnim godinama ispred nase.

Za ove sto pricaju da je u EU registracija 100eur ali osiguranje 900, pa i ovde je kasko osiguranje 2000eur ali mi ga ne koristimo kao u EU.

tomy

pre 7 godina

Poznajuci vas mislim da ce cena ostati ista samo na skuplje jos dodatno placanje tako da oni sa jeftinijim vozilima budu sretni sto ne voze skupocenije automobile i nece im biti skuplje.

Zox

pre 7 godina

Da rezimiramo...poskupljuje registracija vozila do 2000 kubika,a onaj mali procenat vozila koja imaju preko ce imati mizrno manju registraciju nego do sada...

Cane

pre 7 godina

Koga bre vi folirate? To što pričate je priča koju smo gledali godinama unazad. I onaj sumanuti Dinkić je uvodio nagrade i lutrije za fiskalne račune!
To je potrvda da je naplata poreza u čabru i pokušavate nekom vrstom stimulacije da podignete naplatu. To je prava istina a ne želja države da ciljanim merama uredi ovu oblast. Ajde genijalci, smislite nešto kreativnije. Od vas očekujem da na preimer svako ko plati porez, odmah ispred filijale poreske uprave u svom mestu učestvuje u "tri šibice". Nagradni fond da bude ludilo.

Baxuz

pre 7 godina

Vozim BMW F30. I od svoje skole sam to uzeo. Marljivo ucio i sad imam dobru platu. Sto niste uculi, sami ste krivi. Sad vam preostaje samo da kukate, a to radite ceo zivot, a i svi su vam krivi.
(F30, 20. septembar 2016 14:03)

Pa ti i treba da placas manji porez nego neko ko vozi rasaplu krsinu. Ovo ce motivisati napaljene kompleksase da uzimaju bmw 330 stare dvadeset godina a to znaci opasniji put i za tebe. Kad ti dziber sa 200 na sat uleti u traku kad pretice preko pune, sta mozes da uradis kad te rokne ceono?

Okram Idul

pre 7 godina

Vecina komentatora ne kapira (a ima onih koji kapiraju). Ovo nije neko revolucionarno resenje da se 'modernizuje' zakon o registraciji. Ovo je 'ideja' kako da se od naroda otme jos novca. Pogotovo onih koji su bas zbog zakona kakav jeste birali automobile kojima je niska registracija (oni su u vecini). Takvi automobili po nekom pravilu malo i trose, sto se drzavi opet ne isplati - jer manje potrosenog goriva, manje novaca njima od akciza. Ajmo sad, Bembara 525, 530 i slicno, daj da im omogucimo da registruju jeftinije, lol, tu potrosnja lako ide preko 20l za one sa tezom nogom. Bice parica! Anyway, nebitno sta vozis, ali ako hoces da vozis, bice ti skuplje. MMF naredio da nam se skine koza sa ledja. I dzabe se ljudi hvataju za to ko sta vozi... totalno je nebitno. Ocekujte uskoro porez na vazduh koji disemo. E, kad bi deo tog novca bio preusmeren u puteve, pa gde bi nam kraj bio, i nemci bi nam pozavideli. Arapi takodje. Nista dok se ne digne kuka i motika, mada je pitanje i to dal i kad ce da se desi. Kao narod smo ostali totalno bez 00.

hiavata

pre 7 godina

Meni je registracija za 2.0 dizel od 140ks iz 2013 godine vec prevelika, ako mi jos povecaju razmisljam se da za jeftine pare uvezem neki stariji auto od 3000 kubika iz Nemacke sa malom kilometrazom jer tamo kao polovni zbog potrosnje i ne drze cenu. Ako vec placam da onda platim gorivo i vozim se bez drndanja dizela.

upitnik

pre 7 godina

Ovo verovatno znači poskupljenje za običan svet. Oni koji su do sada vozili automobile velike kubikaže su ih registrovali na invalide tako da taj veliki porez na luksuz nisu plaćali. Pošto promene uglavnom nisu u korist građana, ne očekujem da to bude ni ova.

rkekoke

pre 7 godina

Pa ko ima za nov auto ima i za porez valjda? Al ne lozite se ionako sve dodje na isto, ko nema za nov auto uzme polovan pa malo vise gubi vreme i novac kod majstora ovako ljudi sa novim autom ustede novac prvih par godina na kvarovima jer se auto ili nece kvariti ili su kvarovi obuhvaceni garantnim rokom, a te price zagadjenje i ostalo nemaju logike jer sigurno ako kupujete novi auto ne kupite Toyotu zbog malog zagadjenja okoline nego jer vam se svidja auto, a kad treba registracija onda se potezu price o zagadjenju kako doprinosite smanjenim zagadjenjem itd jos ispade da drzava treba vlasnicima novih auta da oprosti porez jer su pri kupovini isli u salon samo sa tom idejom o smanjenom zagadjenju...

Igora

pre 7 godina

Samo bih volio stručnjake ovde da mi objasne kako to auto od recimo 3000 kubika može da manje troši od auta od 2000 kubika.
Vozim passata b5.5 1.9 čipovan na 170 KS, vozim ga sasvim normalno bez jurnjave i cepanja po gasu. Potrošnja je tu negde oko 6.3 l jer vozim po Sremu radi posla. Od drugara uzmem BMW 3.0 isto dizel jer mi je auto bio potreban dok je moj bio na servisu. Prvo sam malo PROBAO auto kako ide, zatim sipao ponovo gorivo i vozio lagano. Otrovao sam se kada sam video koliko troši u odnosu na moj!
Tako da ne lupetajte molim vas.

kraja

pre 7 godina

...presipanje iz supljeg u prazno...
...kad se podvuce linija, opet ce porezi biti veci nego sto su do sada bili...
...teret ce se i dalje prelivati na stranu "obicnih" gradjana...
...trazite da grejanje placate po kalorimetru - ispadne skuplje...
...odvojite vodomer - ispadne skuplje...
...otkazete centralno grejanje - opet vam stizu racuni za "grebanje" o komsijino0 grejanje...
...predjete na autogas - stize povecanje akciza...
...kupite led sijalice da smanjite potrosnju struje -struja odmah poskupi...
...mogu ovako do sutra...
...u srbiji svako "poboljsanje", znaci samo POSKUPLJENJE...

Дејан

pre 7 godina

Теоријски добро звучи јер нема смисла да 20 година стар дизелаш од 2400 кубика и вредношћу од 1000 евра кошта на регистрацији скоро дупло скупље од новог новцатог бензинца од 1200 кубика који је плаћен 10.000 евра. Али видећемо како ће то испасти у пракси. Вујовић и његове методе ми не уливају нимало поверења, може то лако испасти на крају и скупље него сад. Неће се ова Влада тек тако одрећи прихода у корист грађана а знамо да 80% популације вози кршеве.

Pera

pre 7 godina

Gospodo, ovo je zamena teza jer taj porez ne treba da postoji i nikada ga nije ni bilo dok Šešelj i ona Crveno/crna koalicija nije to donela uoči bombardovanja ako se sećate i gle čuda živi i danas. Ovo će se loše završiti po ove u Nemanjinoj videćete, jer je narod sve besniji zbog ove demagogije i ovih presvučenih radikala.

mita

pre 7 godina

U komentarima se pod izgovorom zagadjenje i ekonomicnost ocigledno krije nedostatak sredstava za kupovinu normalnog automobila, vec pribegavanju kupovine malolitraznih vozila alternativnih proizvodjaca sa dalekog istoka, iz domace proizvodnje i proizvodjaca iz neposrednog komsiluka.

boris

pre 7 godina

Za one sa jeftinijim ulazncama najveći deo velikih registracija (vecih od 500 evra) je porez na luksuz koji se određuje po kubikaži. I zato je nelogičan.
Inače bi trebali svi da imaju ispravne motore, koji ne dime, a što bi moralo da se proveri na registraciji. Ako je neko zabrinut za ekologiju, neka onda zahteva ekološku taksu, a ne porez na luksuz! Eto načina da država uzme još više para.
A ovi što misle da su sva stara kola raspala i sa ćelavim gumama neka malo olade sa stereotipovima. Mnogo njih sa novim kolima pametuje oko nekupovine zimskih guma - vozim nova kola sa elektronikom i nove gume, šta će mi zimske.
To nije do godišta kola već svesti vozača!

lauda

pre 7 godina

Vinjete skoro svi ukidaju, jer su se pokazale kao lose resenje. Citam da je registracija u Ceskoj 30 evra samo neznam gde procita taj podatak. Znate li da u Nemockoj dva puta godisnje imate tehnicki pregled i to debelo placaju, u Hrvatskoj prvih 10 god.na novo vozilo pored registracije od nepunih 400 evra placas 100 evra dodatni porez na vozilo da nenabrajam dalje. Ne pametujte i nevodite se politikanstvom.
(bucko lazmisljam, 20. septembar 2016 16:21)
Da, vinjete ukidaju, jer uvode jos efikasniji sistem. A u Nemackoj je tehnicki za nova vozila na DVE GODINE, a ne dva puta godisnje. U stvarnosti jednom, kod tebe cetiri puta. Najgore od svega je sto si dobio mnogo vise pluseva od minusa, verovatno ovaj narod voli sto masnije lazi, to mu je neko miliji i drazi.

Bg

pre 7 godina

Vrednost vozila? Ko procenjuje i na osnovu čega?
Ljudi su već počeli da kupuju kola prema kubikaži. Prema tome ukoliko nameti budu veći to je već lopovluk, koji država namerno sprovodi.
Ova vlast je već povećala cenu obaveznog osiguranja sa izgovormo da nema dovoljno sudara, pa više ljudi ima manje osiguranje.
Ovo će za posledicu imati povećanje krševa (koje su vozile nemačke babe) i destimulaciju kupovine novih kola.
Kako će te nagovoriti FIAT da vam ostane ili da dođe još neki brend ako dedtimulišete prodsju novih kola?

Joco

pre 7 godina

U Srbiji se svake godine registruje preko 2 miliona motornih vozila (ukljucujuci i motocikle, kamione, autobuse...). Neka je registracija u proseku 200 eura (a verovatno je i vise), to je siguran prihod od 400 miliona svake godine. Vi za taj novac dobijate samo odobrenje da mozete sa autom na cestu narednih godinu dana, i nista vise. Nece se drzava odreci tog prihoda nikada, posto im treba za njihov megalomanski drzavni aparat koji je jedan od najvecih u svetu. Mislim da drzava "testira" koliko jos moze da uzme novca od gradjana, posto smo poznati narod u Evropi koji je spreman i zadnji dinar da daje na kola, samo nek se vozi, ulice su prepune automobila, i po Beogradu i po unutrasnjosti. Siromasne niko ne pita, oni nikad nisu imali kola, niti ce. Njih ima oko pola miliona. Moja procena je da narod moze da trpi skupu registraciju cak i do 350 eura u proseku a da se ne buni. Sve preko toga vec postaje "opasno", to je granica. Mislim da je strategija drzave da nam polako povecavaju cenu registracije do 300 eura u proseku, zivi bili pa videli.

Beba

pre 7 godina

Kako ce da se odredjuje vrednost vozila? Postoji toliko drugih pravednijih parametara. Ocigledno da neposteni politicari traze nacina kako da jos vise opljackaju narod, kako bi napunili budzet. A pun budzet za njih znaci bezgranicnu mogucnost za licno bogacenje. Nekaznjeno.

dejan

pre 7 godina

....verovatno ce raditi procenu po "cuvenom" AMSS katalogu po kome je Nissan Primera iz 1991. godine koju sam pre par dana poklonio sestricu vredela 207.000 RSD (BTW auto vredi max 500€) i platio sam prenos 5000 RSD. Ja sam jos i dobro prosao s obzirom da su liku pre mene procenili mečku iz '88 na 327.000 RSD.

Neka prepisu zakon iz Švedske gde moj poznanik plaća registraciju za BMW 335i iz 2014 oko 900 € sa full kasko osiguranjem (oko 300€ je registracija i 600€ kasko osiguranje).....

only fools and horses

pre 7 godina

A što mi se čini da ćemo posle toga registraciju plaćati još više. Osim možda onih najstarijih i najeftinijih automobila. A onda će njima uvesti neki dodatni porez na zagađivanje ili slično, pa će im doći na isto.

jole

pre 7 godina

kaze neki gasterbajter ovde u komentarima "u Nemackoj placaju porez 50 evra mesecno, ne moze da veruje sto se narod buni..." prijatelju, kad si vec otisao preko uzmi i zaboravi i Srpski jezik i Srbiju jer ti odavno nisi deo ovog naroda izgleda, kad ne mozes da skontas da narod ovde radi za 200 eura mesecno, pa da plati za auto registraciju mu treba plata i po ili dve, a ti tvoju registraciju za novu mecku platis jednom dnevnicom.. nemas ti pojma o zivotu u Srbiji..lepo nauci taj Nemacki i pisi bljuvotine po njihovim portalima..

Vlad

pre 7 godina

Baš lepo što država stimuliše narod na kupovinu novih automobila. Nista pametno nije ni za očekivati. Još se narod loži da će zaživeti subvencionisana prodaja hibrida i elektromobila. Jedino može da subvencioniše dzibere da kupuju 20 godina star Grand Čiroki ili 15 godina star X5 od 5000 kubika...

Bane

pre 7 godina

I ako postoji zamka da ce sada vlasnici novih automobila do 12-13 hiljada, tipa Ceed, I30 i sl. placati vise nego neko za BMW iz 2001 ili 2002 od 170 ks ja licno mislim da ce to u praksi biti ovako. Vlasnici automobila izmedju 10 i 15 hiljada evra ce placati koliko se sada placa za auto do 1.6 litra, vlasnici automobila od 15 do 18 ili 20 hiljada evra placace kao dosada za 2.0 litre. Tako da ce za tu grupu manje vise ostati isto. Olaksanje ce osetiti oni koji voze starije automobile iz 80-ih i 90-ih ala taj Volvo 89-to 2.4 lite, oni ce placati registraciju koliko sada kosta za punto 1.2 na primer. E al zato vlasnici novih kompaktnih SUV-ova koji kostaju 20-25 hiljada ili Passata a koji su vozili sa 1.6 dci, tdi, hdi motorima ili 1.2 tsi, tce, dig-t motorima ce sada umesto 200 evra koliko su placali zbog malih iako snaznih motora, placati kao sto su ovi placali preko 2.0 litre, znaci nekih 400-450 evra. Sve u svemu mislim da obicni ljudi koji kupuju normalne nove automobile kompakt klase tipa Megan, Astra do 15000 evra nece biti kaznjeni. Bar se nadam.

hiavata

pre 7 godina

Aman ljudi, poenta je da cemo kad se podvuce crta ukupno placati vise. Jedino ce ovima sa starijim vozilima preko 2000 kubika i onima sa bas starim vozilima biti jeftinije, svi ostali ce placati vise. Cilj promene zakona je bolja tj. veca naplata poreza, jedino sto trenutno zanima drzavu sa rupama u budzetu, to je to.

Grada

pre 7 godina

Drzavi ocajnicki trebaju pare. Mogu se uzeti samo od onih koji imaju. Znaci, ostaju cigare, alkohol, benzin, porez na kola, porez na oruzje, itd.
Jedino nije jasno kako ce se odredjivati vrednost kola, kao osnovica za registraciju. Da li se umanjuje sa staroscu vozila, ili stanjem vozila (udarano, nepopravljeno, itd). Bilo bi korektno da vlasnik automobila koji misli da je procena nerealno visoka ponudi drzavi svoje vozilo na obavezni otkup. Drzava onda ima pravo da ga proda kome hoce. Ako ga ne proda zanci da je cena bila nerealno visoka. Neka jedanput i drzava preuzme rizik u proceni poreza.

Ne

pre 7 godina

Kakvi kompletni idioti! 10 godina zivim u Evropi a u nekim zemljama cak i vise od godinu dana zbog privatnog posla... Dragi moji sugradjani,nigde ne postoji ovakav lopovluk vezan za automobile! Grcka koja zbog krize ima strasan porez na luksuzne aute,sto je da kazes neki nacin punjenja praznog budzeta(da ne ulazim u politicku strukturu svake drzave),ima najjeftiniji kasko u Evropi koji se isplacuje u roku od 3 meseca u slucaju totalne stete! Kolega placa za novi VolvoXC90 300€ godisnje full kasko! Ne kazem da nase osiguravajuce kuce nisu dobre,ali tako nesto kod nas kosta 2000€ minimum! I pritom normalne cene za tablice koje se mere trzisnom vrednosti auta,koje se placaju SAMO PRVI PUT nekih 2%! Posle je odrazavanje zbog policije,indetifikacije itd 30€ na godisnjem nivou. Spominjem Grcku koja je trenutno crna rupa u EU! Mora se napraviti sistem gde ce svi biti zadovoljni! A ne samo punjenje budzeta i izivljavanje nad narodom! Valjda su zakoni u sluzbi narodu,a obrnuto!!!

Šubi

pre 7 godina

@Niko, 20. septembar 2016

Mislim da ti Kanada nije baš najbolja opcija za tvoj proračun. Registracija je niža zaista, ali za prosečan auto računaj nekih 300-400 USD MESEČNO osiguranje, tolike su cifre u Ontariju bar da ja znam.

Baxuz

pre 7 godina

I dolazimo do toga da neko vozi raspadnut E60 AMG od 400ks na plin koji po katalogu vredi 7k eura i placa manju registraciju od normalnog coveka koji je kupio Skodu Octaviu 1.2 tsi od 110ks.
Only in Serbia.
(Baja iz kraja, 20. septembar 2016 22:27)

Evo covek objasnio sve!

Kazem jedino da se zabrani uvoz svega sto nema odredjenu euro normu. I da ostane neki namet za ekstremeno snazne motore. Dakle nemam ja nista protiv coveka koji zeli da vozi relaivno mladu Hondu, Mazdu ili Merc C klasu sa 2.2 kubika, vec sam protiv toga da se olaksa kupovina recimo BMW M5 starog 20+ godina. Ako ovaj zakon zazivi bice ih ko punta na putevima a znate dobro sta to znaci.

milan

pre 7 godina

jel to isto ko ono ukinucemo bus blus, rts taksu, tunel u beogradu, gondola.... sve u budućem vremenu! uradite nesto pa onda pricajte!!!

zeki of belgrade

pre 7 godina

golf 2~ka njegova reg.trebala bi biti skuplja od reg .drugih automobila,taj auto ko je imao,ili ima, je sinonim za dugovecnost,kvalitet svega u njemu i najvaznije ,uspesno besumucno akanje kadrmama r.srbije

Konstatacija

pre 7 godina

Može se desit da neko vozi starije auto od 3000cm3 i da plaća manje od onoga što vozi novo auto od 1400cm3. Da li sam u pravu?
(Druškan, 20. septembar 2016 13:24)

U pravu si. Recimo neko vozi nekog novog Golfa, a neko izdrndanog BMW-jca. Ovo je najpostenije. Kao sto se placa porez na veci i luksuzniji stan, tako i na kola.

Samo...tu moze biti procena da recimo 10 godina star Audi po drzavi kosta vise nego sto je u stvarnosti. I tako ce i biti.
(Zoran, 20. septembar 2016 13:39)

Ko odredjuje luksuz stana?? Porez na stan se odredjuje prema lokaciji a ne da li imas zlatne slavine i parekte od orahovog drveta

Nije mi jasno zasto se nasi trude da izmisljaju toplu vodu. U zemlji gde sam ziveo porez je veci na dizel vozila. Pa onda na KS u sklopu sa kubikazom. Ovo prevedeno znaci kako predlazu da se po vrednosti vozila ocenjuje da ce Skoda fabija nova skuplje da kosta nego BMW star deset godina.Sta je smetalo kao do danas.Po kubikazi?

Ova drzava se izgleda trudi da sto vise haraca nametne. zahvatanje iz cene dizelaje najvece u evropi. Logika je dizel vozilo manje trosi, ljudi vize voze dizel i daj udripo dzepu

Nemanja

pre 7 godina

Nigde na svetu se registracija ne odredjuje po samo jednom faktoru! Naravno, bolje je da taj faktor bude vrednost nego kubikaza, ali i dalje je vrhunski glupo i dalje moze da bude vrlo nepravedno.

Lun kralj noci

pre 7 godina

Kada kupis novo vozilo ili kada kupis polovno platis PDV u iznosu od 12% na vrednost plus carinu ako je vozilo napravljeno van evropske unije. Kakav je ovo sada harac.Placas registraciju. Zasto se izmislja nesto novo.Ovaj Ministar namestenik Svetske banke i propagator svega sto MMF trazi ce da nas unisti.Hteo bi da se prikupi sredstava od vozilakao sto prikupljaju nemci i ostale razvijene zemlje.Znaci poruka narodu kupujte raspadnuta Fuat vozila.Totalna demagogija je ako imas para za skupi auto placaj skuplje.Da li je auto od 30 hiljada luksuz?

Gde u Ustavu pise kubikaza ?

pre 7 godina

Ustav R. Srbije :

"Član 91.

Sredstva iz kojih se finansiraju nadležnosti Republike Srbije, autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave obezbeđuju se iz poreza i drugih prihoda utvrđenih zakonom.
Obaveza plaćanja poreza i drugih dažbina je opšta i zasniva se na ekonomskoj moći obveznika."

navijac

pre 7 godina

Kao i sve sto se radi u ovoj zemlji, tako su mozgovi proracunali novi sistem na kojem ce da izmuzu vise para od gradjana. Velikoj vecini ljudi ce registracija da poskupi, dok ce samo malom broju ljudi da pojeftini. A i njima kojima bude pojeftinilo zato sto voze stare automobile, nametnuce neki novi namet, tipa ekolosku taksu, dva puta godisnje tehnicki itd itd...

nesa

pre 7 godina

Ja se svaki dan vozim autobusom,pijem vodu i jedem hleb.
Zasto ne uvedete porez na upotrebu autobusa i autobuske stanice,porez na cesmu i porez na upotrebu kuhinjskog pribora.
Smesno je da neko daje bilo kakve izjave u vezi ovog poreza koji je sam po sebi protivzakonit i koliko ja znam,jedini porez koji se placa unapred.
Posebna je prica kada prodate vozilo za koje ste platili ovaj porez.
Nemate pravo povracaja poreza za period u kome niste koristili vozilo,tj. platili ste ga umesto kupca.
Istine radi,ovaj porez nije smislio SNS vec Kostunica.
Ovi danas samo uzivaju u njemu.

deda

pre 7 godina

A zasto jednostavno ne ostane kako jeste, ali samo da se ukine ovaj eksponencijalni skok cim se predje granica od 2000 kubika? Drzava bi opet profitirala jer sto vise kubika, to veca potrosnja goriva (i zarada od akciza). E sad, ja prvi sipam gorivo u Bosni kad god mogu, ali to je vec posebna prica...
Sto se same cene registracije tice, drugar u Austriji za "normalan auto" (do 2000cc) placa malo vise nego sto ja ovde placam za 3000cc

Petar

pre 7 godina

Znam da se ovo priprema vec duze vreme preko poznanika iz policije. Sustina je sledeca: nema dovoljno visokokobikaznih vozila na ulicama. Procentualno je mali broj SUV,a i moderni SUV nemaju tako velike motore kao nekada. Downsizing u autoindustriji gde male kubikaze sa turbo motorima ili modernom thenologijom su doveli da lopovima i neradnicima je biznis modle ugrozen. To je prosta matematika, nespposobno i korumpirano drustvo koje nije u stanju da proizvede nijedno dobro vec da otima. Bas kao u srednjem veku. Ali dobro,glasali ste pa sada uzivajte

Kuvana žaba br: 5.776.281

pre 7 godina

Naravno, da ce registracija, svima, biti SKUPLJA, cim je to rekao ministar finansija.

Kada bi postojala disciplina "dublje zavlacenje ruke u dzep", imali bi smo jos jednu zlatnu medalju na Olimpijadi. Mozda, cak i trajnu.

Vladimir

pre 7 godina

Pa vec je prilikom kupovine vlasnik skupljeg vozila platio porez drzavi vise nego vlasnik jeftinijeg.
Umesto da naplacuju po zagadjenju i jos nekin drugim parametrima, ovi opet kako ne treba.
Ovo je zaista na delu negativna selekcija politicara.

vase ime

pre 7 godina

Objavite cene registracija EU, Usa

Od 30 eura Češka do 80 dolara Kanada.
Nebitne specifikacije.

Srbija najbednija zemlja sveta 200-700 eur??!

Vinjete 15 eur ceo mesec Bugarska
Srbija 600 eur?!!!

Za kraj gas, metan, struja sve što ne zagadjuje ovde porezi i takse

Svugde stimulacije, jeftinije vozilo 30%
Besplatan parking

Dokle??

Ministar = služi narodu??
(Niko, 20. septembar 2016 13:21)

Pitas dokle? Pa sve dok narod uporno glasa za one koji ga pljackaju i varaju. A to je tako od prvih visestranackih izbora 1990. pa do danas.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

@(Volim ccm preko 2.000, 20. septembar 2016 16:12)

Super ti je računica...
1910ccm = 38.200
103 kw = 20.600
Ukupno = 58.800 + 5%= 64.380
A auto star 13 g vredi 1.000 evra

Robert iz Čačka

pre 7 godina

Srbija najbednija zemlja Evrope, ali zato sa cenama stojimo rame uz rame sa Amerima...Srbi pamet u glavu, dokle vise da nas pljackaju???

Anja

pre 7 godina

Ministre za početak bi ste mogli da donesete rešenja za paušalno oporezovane obveznike, koja nisu donošena od 2014 kako bi vlasnice radnji mogle da ostvare pravo na bolovanje.

Pedja

pre 7 godina

Ovde se sada odvija sukob bogatih i siromasnih. Bogati kazu: "Zasto ja da placam veci porez ako sam bogat i kupio sam nov automobil od 15.000 evra koji ima ispod 2000 kubika". Siromasni gradjanin: "Vozim automobil star 20 godina koji ima preko 2000 kubika, zasto ja da placam bezobrazno veliki porez" Ako je tako, onda bi i vlasnici jahti trebalo da se pobune pa da se izjednaci porez njima i pecarosima koji imaju recni camac, ili mozda da oni koji imaju stan od 250 kvadrata i dva clana porodice placaju manji porez nego oni koji imaju 4 clana porodice i guzvaju se u 40 kvadrata? U svakoj zemlji je da ukoliko imas skuplje pokretne i nepokretne stvari placas veci porez. Neki pominju cak i ekologiju....hahaaa... da je tako onda bi vozaci na TNG morali da imaju olaksice...da li imaju???? Ovde nije prica o registraciji nego o porezu na luksuz. Kod nas je poremecena granica luksuza i potrebe u tome je problem ne u visini poreza.

Maxx80

pre 7 godina

Jedino posteno je placati porez po kilovatima motora i vrednosti auta. Do sada smo imali nelogicnost da neko vozi stari mercedes 240 d koji ne vredi ni 1000 evra i nema ni sto konja a placa porez veci nego neko za bmw 520 star par godina ili bmw x3 2.0 d koji ima oko 200 konja i vredi kao 15 pomenutih mercedesa iz osamdeetih.

mick

pre 7 godina

sumnjivo ovo za kubikazu. mora da su smislili nesto kako ce da se placa skuplje. verovatno ce registracija za obicna kola biti skuplja. ovi su muvatori opasni kada se radi s porezima, akcizama i slicnom.

Nepristrasan

pre 7 godina

Nemam auto ali mi ovo i dalje nema logike. Veći i teži auto više uništava drum, autobusi i kamioni takođe, njima treba više naplatiti. Putničko vozilo ne treba toliko globiti. Mislim da treba prepisati evropski zakon od slova do slova.

mile

pre 7 godina

Znajuci njihove kataloge za izracunavanje vrednosti vozila ima svi redom da placamo vise. Pa nema teorije da se oni odreknu para. Svaki put kad su menjali kriterijume za izracunavanje uvek smo placali vise. A kad dodje do stete na autu, pogotovo totalne, odjednom katalog ne vazi. Kad mi je salterusa prilikom prenosa vlasnistva rekla koliko vredi moj auto, odmah sam joj rekao da cu da joj uplatim luksuzno letovanje ako mi ona ili drzava daju te pare koliko su racunali moj auto.

Vozac bez vune

pre 7 godina

Tendcija u autoindustriji je da se ide na smanjenje kubikaze. Vec u najpopularnijoj nizoj srednjoj klasi, kubikaza pocinje sa 900 kubika, i uglavnom se proteze do 1600 kubika. Neko je to primetio u poreskoj upravi i dosao na genijalnu ideju da se upravo ovaj segment najvise i oporezuje, jer je tu buducnost. Automobili sa kubikazom 2000+ izumiru, stizu nove ovce (novi automobili) na sisanje. E sad zamislite nekog ko je na jedvite jade sakupio 4-5 hiljada evra (pola pozajmio) da kupi neku Daciu na lizing ili kredit (ili nesto u tom rangu), i jos na to svake godine ide na skidanje vune od poreznika. A makaze zvekecu...

idimidodjimi@gmail.com

pre 7 godina

prevara! ja sam birao koji auto da kupim na osnovu dosadasnje poreske politike. nema pravde u ovoj drzavi pa to ti je.

Komša

pre 7 godina

U neku ruku je u redu da se porez plaća po vrednosti (mada mislim da je porez na imovinu pljačka - kad si kupio platio si porez,promet ne postoji) ali moraju se ispuniti dva uslova.
Prvi je da procena vrednosti bude u skladu sa tržišnom cenom vozila (da se ne desi kao sa stanovima- računaju vrednost kvadrata 1300-1400 a ne možeš da ga prodaš za 1000).
Drugi,bitniji uslov- javno prikazivanje prihoda od registracije vozila i pravdanje svakog dinara.
I ne samo za taj porez - svaku paru koju uzmu od gradjana da pravdaju .
Mislim da bi u tom slučaju imali daleko manje problema.

Porez na upotrebu vozila nije postojao pre 2000te godine

pre 7 godina

Klasičan populizam vladajuće stranke.Ljudi koji voze nove Fiate, Kie i Dacie su kriminalci i treba ih oporezovati, dok glasači sa polovnim velikim kolima likuju.

golf 2

pre 7 godina

znaci za neki dan moj auto iz 86god ima trzisnu vrednost 5000eura,to ,jos da sastavim caletovu skodu 120ls i eto jos 7000eura.Odmah na bubanj potok da prodam i kupujem ficu za 12 000e. ima se moze se

Realno

pre 7 godina

Nadam se da ovo nece biti kao u slucaju sa porezom na imovinu! Ako drzava hoce da se bavi procenom imovine koju oporezuje, zasto onda ne uvede mogucnost da ako proceni da stan ili kola vrede 20.000 evra i na tu vrednost naplati porez, onda da ima obevaze i da za te pare otkupi taj stan ili kola ako vlasnik zeli da ih proda, a ne da nesto sto vredi 2.000 evra oporezuje kao da vredi 20.000 evra i da ne ne snosi nikakve posledice zbog toga

Komša

pre 7 godina

@Milan
U pravu si potpuno - 2.0 dizel ili 1.6 benzinac su sasvim dovoljni.A sada zamisli da,se svi slože i kupuju takve automomile.Brzo bi ovi shvatili da nemaju koristi i onda bi za iste takve plaćali kao za džipove.
U tome je stvar - kod nas ni lazne ne služe za odvraćanje ljudi od prekršaja već za punjenje budžeta (pred novaka deru najviše npr.).
Akcize na gorivo koje guše privredu ko zna za šta služe.
Dok javno ne istaknu prihode od dažbina i gradjani ne dobiju pravdanje za svaki potrošen dinar porezi će biti pljačka i ništa više.

Nemanja

pre 7 godina

Ma super resenje... Kupi nov, tehnicki ispravan, bezbedan i ekoloski prihvatljiv auto - kazna! Plati visoki porez. Inace, vec ste platili porez u ceni auta al nema veze, dajte jos neki porez na porez.
Super, platio sam dva poreza, nema vise... Kako da ne! Plati akcize na gorivo od preko 60 posto cene istog. Dobro,,sad sam platio i koriscenje puteva (ponovo dva puta), nemam vise nista da platim. A ne... Prosla prva godina, opet porez, tehnicki? Na sta sad porez? I tako 5-6 godina i dodje vreme da prodas auto. Pljas, porez!!!! Samo u zemlji Srbiji se placa n poreza na jednu stvar...
Prepisite lepo formulu za obracun iz jeke strane zemlje. U Nemackoj je registracija na novi Audi A4 npr. niza od registracije za Golfa 2 sa dizel motorom... Razmislite zbog cega... Tehnicki pregled u prve 2, 3 godine? Kupim novog Peugeota, Mercedesa, VW-a, Toyotu, BMW-a, Mazdu i idem da proverim dal im rade kocnice i farovi?????

odoh preko #

pre 7 godina

Odoh sutra iz države u inostrastvo da radim. Auto u Decembru treba da registrujem. Ako bude bio i dinar veća registracija nego prošle godine, auto ću prodati ili pokloniti. Dosta je bilo da me država gleda budalom ili bilo ko u ovoj j. državi.

jovica

pre 7 godina

Tako i treba i onako od ovoga nisu imali korist vecina njih je automobile sa velikom kubikazom preko 2000kubika registrovali na invalide.

CND

pre 7 godina

U Kanadi platis vozacku svake godine 80$, registracija im stize na kucnu adresu, uplatis u banci sumu od, u mom slucaju 250$ i to je to, osiguranje ide automatski svaki mesec sa bankovnog racuna, nema redova, neam cekanja, nema placanja agencije da ti zavrsi papire i ceka u redu, jednom se zapljunes i aj zdravo.

Milos

pre 7 godina

U CG auto 3000 cm3,2000 god.,koji ne vrijedi ni 2000 € placa 580 € godisnju registraciju,jer je od toga samo 250 € porez na "luksuz".

goran

pre 7 godina

samo lupetate pa nema gde više... ko ima novca da kupi nov auto imace i da plati sta treba... ja sam kupio audi 2.8 kvatro 180 ks 1992 god. nov ispod čekica firma mi godinama propala... i dalje ga vozim placao reg. po 75000 kad sam imao.kad nisam bio je neregistrovan... a kome sam mogao da ga prodam-nikome -bolji je i dan danas i ispravniji od mnogih novijih.. a ne vredi ni 1000 eu i sta sada jel to normalno da plaćam toliku reg.

luka

pre 7 godina

imaš dva auta plaćaš dva osiguranja, pa kakva crna dva osiguranja ako ne mogu voziti dva auta u isto vreme, treba osiguranje za vozača, ne ode auto sam da se provoza pa se slupa, skoro uvek je čovek faktor nesreće

yugo

pre 7 godina

Porez sam već platio kada sam kupio automobil i ne treba ponovo da ga plaćam. Ova dažbina koju sada menjaju treba da se zove korišćenje puta i jedino je pravedno da se plaća po osovinskom opterećenju.

Aaaa

pre 7 godina

Parametri za izracunavanje nameta mogu da budu: Snaga motora, godine starosti i vrsta goriva (elektro i hibridno najjeftinije, gas/bernzin koeficijent 1, dizel najskuplje).
Sta znaci vrednost vozila? Ko ce da je proceni? |Bilo ciju procenu priznajem ako je na licu mesta spreman da isplati taj iznos za moj auto.

izadje na videlo

pre 7 godina

mozete li da uvedete da poreze placaju svi?
Drzava koja ne ubire poreze propada, to je sigurno!
Na zalost, u Srbiji je moguce steci milionske svote i imovinu a prijaviti godisnje prihode od 5-6 000E! Kako to!?
U svetu se to zove "pranje novca" i odmah kaznjava i oduzima!
Dajte set zakona o naplacivanju poreza od onih koji su se obogatili na brzinu!Ili vazi ona "ma, ne pitaj me za prvi milion"!?

Skupljači perja

pre 7 godina

"Građani će skupljati fiskalne račune da bi igrali loto, a postojaće i dobar fond nagrada."

Ne. Prvo, izvesno je dodatno punjenje budžeta preko značajnog rasta poštanskih usluga i neto profita JP "Pošta Srbije". Drugo, može se očekivati da određeni, manji procenat građana u zamenu za neizdati fiskalni račun traži popust od 20% ili 10%, u zavisnosti od stope PDV, dok se značajno povećana naplata PDV ne može očekivati.

Bojan

pre 7 godina

Neki ovde brkaju porez sa registracijom. Lutrija za uredne platies treba da bude bez sakupljana racuna nego da se sve uredne platies evidentiraju iz kompjutera I da svi takvi ucestvuju u lutriji.

marko

pre 7 godina

Koji porez? Prilikom kupovine ili registracije ili oba? To ne piše... Drugo... osiguranje, naknade za Mup, komunalne takse to ćemo i dalje po kubikaži?

ZZelezni

pre 7 godina

Ko sta voli i ko sta hoce i moze. Ajmo igranka...! To za Kanadu je poluinformacija - pitajte ih koliko je mesecni porez na automobil ( oko 450 CAD ) ako imas njihovu dozvolu , sa nasom je skuplje...
Elem, URA! Znaci ja za mog Jugica necu ni placati registraciju! Istrpecu nekako 6-7l plina na 100km, od tacke A do tacke B. Ko hoce, jos nije kasno, da Merkelovoj da neke evrice za VW....

Baxuz

pre 7 godina

Opet sebi nameštaju zakon.Sada će neko ko vozi novog punta ili klia ds plati isti porez kao neki političar ,vladika ili mafijaš koji vozi džip od 5000 kubika star 7 godina.
(vlada, 20. septembar 2016 15:55)

Pa to i jeste namera da narko dileri i policijski inspektori ne moraju da svoje x6, Q7 registuruju na invalide.

Nikola

pre 7 godina

Pored ekološkog aspekta postavlja se i pitanje šta više truje pet džipova ili jedan mali auto a takođe ne vidim da je ikome sa dobrim kolima problem da plati popravku ili sipa pun rezervoar a tu dolazimo do onog moralnog aspekta pa ako si šmeker nećeš se žaliti i to pogotovo u novinama.

swiss

pre 7 godina

@ milosav
a sad napisi koliko si platio u kanadi osiguranje za 12 meseci ti
a tvoj otac za 150 € koliko je registracija za punta ima i osiguranje u ceni .
a cekanje u supu dva sata je njegova zelja ima na tehnickom za 10 minuta sve .

hunter

pre 7 godina

Ukidanje tog lopovskog poreza na kubikažu obećali su još prošle godine.Vozim terensko vozilo staro 13 godina,2.5 motor,registracija 56.000 din.Auto vredi oko 5000€.

pobeći negde...

pre 7 godina

Teško da će rezultat svega ovoga kada se podvuče crta biti povoljnija poreska politika po građane. To ovakva država jednostavno neće da radi. Lutriju neću ni da komentarišem. I ona državna je prevara, ova garantujem da nije ni zamišljena kao nešto gde neće biti nameštanja! Žalim slučaj momci, predugo se znamo!

berliner

pre 7 godina

@druskan Bas tako je trenutno. Taj zakon je na snazi vec 10-ak godina. Tako je projatelj morao za volvoa iz 89. da plati 1100e registraciju.

Ovi najavljuju promenu, pa nece moci registracija za auto koje kosta 20000e da bude veca od auta iz 89. godine.

Zmaj

pre 7 godina

"Poreska lutrija" Lol! Ja hocu da mi se kao redovnom platisi poreza vrati sav iznos koji sam uplatio u prethodnih 10 godina i da mi se dozvoli da to platim na 60 rata. Moj problem je kako cu taj novac obrnuti. A s obzirom koliko je reprograma i otpisa kamate doneto za one koji ne placaju ovo bi bio samo mali ustupak postenim gradjanima.

zvezdan

pre 7 godina

Ljudi da li ste vi normalni? Porez na upotrebu motornih vozila je neutemeljen u zdravoj logici i poreskoj logici. Nikakav porez ne bi smeo da se placa!!! Ili brate, onda mora i porez na upotrebu pegle, prozora ili bilo koje druge materijalne imovine. Zasto bi placali porez na imovinu, pa vec si platio porez na zaradu, doprinose, porez na prihode od kapitala, porez na dohodak gradjana, dok si zaradjivao za taj auto ili nekretninu. Ovo je suprotno elementarnim fiskalnim nacelima. Pozz svima

Milan

pre 7 godina

Kakav porez na vozila? Valjda registracija. Porez prilikom prometa se svejedno plaća prema vrednosti vozila. Neka neko javi ministru.

Goran

pre 7 godina

“Uvešćemo i stimulacije, ako lokalne samoupravo ostvaruju više prihoda to ćemo na neki način nagrađivati, a manje prihode od normiranih ćemo kažnjavati”, rekao je on.
Bravo, a onda ce lokalne samouprave da udare na obican svet da nadoknade izgubljeno jer je malo verovatno da ce da ostavre vise prihoda

ky3ma

pre 7 godina

Just do it pa onda pricaj. Jel za jedno dve, dveipo godine. Ovo trabunjanje o promenama poreskih zakona traje od 2009. Nikada nije bilo ni naznake novog zakona i pravilnika. I kada se desi verovatno nas ceka neka nepravda i laz.

Ljuba

pre 7 godina

Ne mogu da verujem da su se svi uhvatili na udicu - cena automobila - kubikaza i ostale gluposti. Niko da udje u sustinu sta je taj porez! "Porez za koriscenje automobila"tako se zove. Za koriscenje automobila za koji smo platili porez, za svaki litar goriva placamo porez i akcize, za svaki servis, ugradjeni deo na sve placamo porez.
A gospoda koja nam odredjuju porez koriste automobile koje smo im mi kupili i za koje im kupujemo gorivo iz svih tih poreza, oni ne placaaju porez za koriscenje automobila. Po meni to je sustina gospodo.

burma

pre 7 godina

samo drzava da uzme pare i nista vise. provalili da mogu da uzmu vise na registraciji i udri po sirotinji. imam megana 2006 1,4 i placam reg oko 200€ mogu samo da zamislim koliko ce tek da me oderu ako bude islo po vrednosti jer kataloski taj auto kosta oko 4000€ a ja ga platio 3100.

Radoman

pre 7 godina

Porez na imovinu???
Osnovicu poreza na imivinu ste zadnjih gidina uvecali nekoliko puta??? A nivoe na koje se primenjuju stope poreza niste menjali u zadnjih 20 god.
Primer stopa poreza 0,40% se primenjuje na imovinu vrednu do 10.000.000 din
Zasto se i ovih 10.000.000 nije povecavalo kako ste povecavali osnivicu raznoraznim dosetkama, od novog zoniranja do jednostavnog pivecavanja cene kvadrata i smanjenja godisnje stipe amortizacije sa 1,5% na 0,80% pa ste je sad malo povecali na 1%

Nebuloza

pre 7 godina

Ekologija i cena svakako treba da budu parametri. Vozim Volvo XC60 2.4,placam 75000 registraciju. Auto vredi oko 13-14k. Ujak je uzeo nov XC90, 2.0-230ks ili tako nesto, placen 65000, registracija 30000din.

Alpha

pre 7 godina

Meni je poreska odredil da auto koji sam prodao za 750Eura vredi preko 2000Eura i u skladu sa tim naplatila porez za prenos prava. Ovo bi jedino imalo smisla ako ce drzava da otkupi auto po ceni po kojoj racuna porez i dazbine

ludi_Milojko

pre 7 godina

rec je o porezu, a osiguranje niko ne pominje... pretpostavljam da ce osiguranja i dalje skupo da naplacuju polise za takve automobile, pa ce biti i dalje skupo!

niko

pre 7 godina

Sta se bre lozite i objasnjavate, drzavu to ne interesuje! Tek mali broj vozila velike kubikaze ne donosi dovoljno para, zato ce njima spustiti a za preko 90% vozila registracija ce da poskupi. To je JEDINI smisao - vise para drzavi.

biće bolje

pre 7 godina

trebalo bi vozači da se organizuju, pa svi pred vladu, ili da niko ne registruje auto. U ovakvom lopovskom sistemu registracija bi trebala biti duplo manja ili na svake 2 godine. Ja da uložim u auto koliko trebam dati državi za par godina registracije, mogao bi da kupim nov motor.

s

pre 7 godina

Ministre zasto neuredite zakon da najskuplju registraciju placaju oni koji su najlosiji vozaci,oni koji su izazivali udese,koji su bahato vozili?

Paul Kersey

pre 7 godina

Bruka i sramota sta rade, ceo svet ide ka ekoloskijim vozilima a ovde se podstice uvoz kola iz proslog veka, da to ce biti jer ce sad umesto recimo alfe 159 da se kupuje a8 iz 98. (Baxuz, 20. septembar 2016 23:00)

A vidi, realno... I bolji je i pouzdaniji Audi A8 iz 1998. nego Alfa 159 iz poslednje serije. I još možda dobiješ i malo olova u karoseriji gratis. :)

Vecina komentatora ne kapira (a ima onih koji kapiraju). Ovo nije neko revolucionarno resenje da se 'modernizuje' zakon o registraciji. Ovo je 'ideja' kako da se od naroda otme jos novca. ... MMF naredio da nam se skine koza sa ledja. ... Nista dok se ne digne kuka i motika, mada je pitanje i to dal i kad ce da se desi. Kao narod smo ostali totalno bez 00. (Okram Idul, 20. septembar 2016 17:34)

Sve si lepo shvatio, osim jednog detalja. Ovo nema nikakve veze sa MMF. MMF je samo sjajno opravdanje za naše političare. Nisu oni, zeka je...

Gledač

pre 7 godina

Meni se čini da neki ne čitaju šta plaćaju kod registracije. Porez na upotrebu. Kakve veze ima ko je koliko išao u školu sa ovim i koliko para ima? Nadam se da će uvesti registracije i bicikala pa ćete onda shvatiti kuda ova logika vodi. Neke stvarno treba odrati cele da primete šta im se dešava. Sad kao hvale ideju a za godinu ili dve će se čuditi. One koji komentarišu iz inostranstva a zaboravili već iz čega su pobegli tek ne mogu da razumem. Šta se vi javljate i pametujete sa cenama tamo kao da mi nemamo internet pa sad ves čekamo da nam objasnite kako je tu super. Što se tiče najavljenog, očekujem da onima preko 2000 kubika bude malo manje a svima ostalima više. Računica može da podigne cenu registracije vozilu od 3000 evra i 1000 dinara a može i 4000. Samo zavisi sa čime množite. Najvažnije je ministar zaboravio da pomene. Optimista sa iskustvom.

lex speciallis

pre 7 godina

Vecina komentatora je objasnila, u prevodu ono sto vozi obican narod oko 90 odsto njih/nas placace vise od "uspesnih" privrednika koji uglavnom voze dzipove,audije,bmw, a kubikaza im "do neba", zato ih i kupuju, teba da se pokaze "uspeh" kod sponzoruza i njihovih sledbenika, kazem vecina, ima i iskrenih ljubitelja koji imaju ta vozila ali malo.P.S.I ja bih voleo auto sa oko 3000ccm V6 al ne ide, ne samo zbog registracije, kako da ga "napojim",na pumpi, sa ovakvim standardom?

sasa ns

pre 7 godina

Porez ne treba da postoji uopste. Velike kubikaze trose vise goriva pa se kroz to gorivo placa vise akciza i poreza. Ili neka ostane porez, ali onda da se ukinu akcize na gorivo.

peloponez

pre 7 godina

Pa naravno,ako vec treba oporezivati cipele,logicno je da to budu one skupe od recimo zmijske koze,a ne one koje su broj 46 jer su vece od prosrcnih.

sirite dezinformacije

pre 7 godina

(Niko, 20. septembar 2016 13:21)
Registracija za moj auto, 1400 kubika, 55 kilovata iznosi sa tehnickim pregledom, sa nalepnicom,sve regularno,insistiram na kvalitetnom tehnickom pregledu, bez agencija i gluposti, 18000 dinara, od toga je osiguranje skoro 11000.

T

pre 7 godina

A da se ukine fiksni porez i da se ostave nameti preko benzina? Ko vise trosi, placa vise, kome auto sedi u garazi, ne placa nista? Ljudi motivisani da kupuju kola koja manje trose. Ko predje 10.000 km ionako na benzin potrosi bar 800 evra, od cega pola ide na porez. Zar to nije dovoljno poreza? Ili je bas neophodno uzeti i par stotina evra pri registraciji?

samuraj

pre 7 godina

Ne znam ko je ovde lud ali znam da registracija vozila u Engleskoj prakticno ne postoji. Placa se road tax i ona za Rolls Royce i Lamborghini iznosi £500 !!!!

Izgleda da to kod nas ne moze da se uvede jer mi nemamo puteve !!!!

I sto rece Bob Proktor- ne mogu oni da stignu da mi naplate poreza koliko ja mogu brzo da zaradim.

Neka vam to bude moto u zivotu. A kada zaradite malo vise - prebacite zaradu na poreske rajeve.

Samo oni koji je ne razmisljaju, piju piva i gledaju iznova rolan garoseve i lige sampiona na kraju ispadnu zrtve sistema koji ne radi za ljude. I nikada nije radio za ljude, bar ne ovde kod nas.

Zoran

pre 7 godina

"Oporezivanje prema kubikazi je velika budalastina. Trebalo bi da se oporezuje po ekoloskim normama (uz obavezan test izduvnih gasova), vrednosti i snazi. Da se napravi formula sa ta tri parametra."

Jel po VW ekoloskim normama ili ostalih proizvodjaca?

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2016&mm=09&dd=20&nav_id=1178660

Dali bocek

pre 7 godina

Nego, kako mi da znamo koliko je koje vozilo ekoloski prihvatljivo. Pa vec u fabrici lazu o emisijama CO2, a ko to da nam tacno pouzdano, i sa cime da izmeri, ovde, u drzavi Srbiji? Ili da se citaju podaci iz knjizice, pa to je to.

Vladimir

pre 7 godina

Porez ce biti manji za vozila preko 2000ccm ali ce se verovatno uvesti ekoloska taksa kao nekad pa sto je vozilo starije biće skuplje itd. Osiguranje je već poskupelo ostaju samo takse da se regulišu.

Zamena Teza

pre 7 godina

Zašto postoji porez na automobil?
Zašto onda ne plaćamo porez na sve što imamo: cipele, televizor, računar, frižider, veš mašinu, bicikl ... ?
Eto državi para!

Sofer

pre 7 godina

Citam ovde svi voze Audi 8, BMW sedmicu ili dzip sesticu.Masta cini svasta. U Evropi se zna kako se placa porez.I to jednom kada kupis auto. Tehnicki na svake dve godine. Drumarina ili putarina zovite kako hocete.Zasto nasi izmisljaju toplu vodu? Ali naravno treba sto vise ugurati love u budzet da bi s vodja hvalio kako nema deficita.U Francuskoj se i dalje placa na kubikazu plus dodatak na KS koji su podeljeni u sedam kategorija