Sreda, 31.08.2016.

12:17

BG: Čekali 40 god, dobijamo dva velelepna objekta

Radovi na izgradnji pristupnih saobraćajnica za buduću glavnu železničku stanicu Beograd centar u Prokopu, u dužini od ukupno 1,2 kilometra, počeli su danas.

Izvor: Tanjug

BG: Èekali 40 god, dobijamo dva velelepna objekta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

off topic

pre 7 godina

@ slucaj Savamala

Kratko uputstvo za sanaciju stete:
1. potpuno se oglusiti o zahteve javnosti
2. apsolutni low profile odgovornih (nestati iz javnosti)
3. plasirati u javnost razne druge okupatore paznje
4. plasirati sto vise optimistickih vesti

Rezultat:
- bez osumnjicenih za slucaj Savamala
- bez politicke odgovornosti (smena,ostavka)

Tasic BG

pre 7 godina

Sofia u Bugarskoj sa 1.1 miliona stanovnika i povrsinom pola Beograda ima vec dve linije metroa ukupne duzine 30 kilometara pruga ispod zemlje sa preko 35 podzemnih metro stanica gde se dnevno preveze hladno 500+ hiljada putnika dakle polovina grada od 1.1 miliona stanovnika koristi metro i redovno stize i na posao i stedi sigurno 1-3 sata svog zivota u odnosu na autobuse ili tramvaje.Govorim za jedna Sofiju u Bugarskoj.Prva linije metroa je pustena u rad za nas daleke 1998-e godine,dakle pre vise od 18 godina odkako Bugari imaju metro i to dve linije sa preko 30 podzemnih stanica.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sofia_Metro

Beograd u 2016-oj ima politicare koji se slikaju pred kamerama za jednu nadzemnu stanicu koja se gradi 10 i kusur godina.

Da ne spominjem Bukurest u Rumuniji sa sa dva miliona stanovnika i povrsinom isto kao Beograda sa tri metro linije i sa preko 50 podzemnih stanica ili pak jednu Budimpestu u Madjarskoj sa isto dva miliona stanovnika kao Beograd a ima vec cetiri linije metroa sa preko 60 podzemnih stanica.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bucharest_Metro

https://en.wikipedia.org/wiki/Budapest_Metro

Svakome ko je glasao bilo kog politicara ili politicku stranku u Srbiji i ko ima u nameri da to uradi toplo ali najtoplije savetujem da se provoza dva dana pred izbore Sofijskim,Bukurestanskim i na kraju Budimpestanskim metrom pa onda da dodje u Srbiji da glasa bilo kog politicara.

suboticanin

pre 7 godina

vojvodina isto tako vec 40 godina ceka da se popravi pruga od subotice do backe topole u duzini od nekih 30 tak km..da bi vozovi mogli ici sa barem 80 kmh a ne 35-40 kmh pa se nista ne desava..osim praznih prica obecanja bajki i basni..

Владимир

pre 7 godina

Да ли је могуће да неко може да напише да ни један град нема железничку станицу у центру града. Сваки велики град има железничку станицу која се налази у центру града.
...
(Комплетни идиоти од урбаниста, 31. avgust 2016 18:59)

Пре 25 година започела је изградња (још увек неизграђене) обилазнице око Београда уз образложење УРБАНИСТА да ни у једном главном граду у Европи међународни аутопут не пролази кроз ЦЕНТАР ГРАДА као у Београду. Градилиште станице Прокоп удаљено је 100 (сто) метара од тог истог аутопута који пролази кроз "ЦЕНТАР ГРАДА". По ком су то критеријуму Газела, Стеко и БИП у центру града а Прокоп није волео бих да прочитам.

Комплетни идиоти од урбаниста

pre 7 godina

daleko od toga da mirisem naprednjake, ali lepo si sam rekao nigde u evropi nema zel. stanice u centru grada, tako da je ova trebala davno biti izmestena, da se razumemo, zgrada zel. stanice je prelepa, i treba je sacuvati, ali sve istalo je katastrofa, place mi se kad s mosta gledam onu tugu od sina i starih vagona pored reke gde treba da bude najlepse, svakako mnogo drugacije od h2o
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (cz, 31. avgust 2016 16:14) # Lin
--
Да ли је могуће да неко може да напише да ни један град нема железничку станицу у центру града. Сваки велики град има железничку станицу која се налази у центру града.
Велико је питање шта је центар града у великом граду.
Тамо где хоће да ставе главну железничку станицу је слепо црево, шупак.
Поново још већи идиотизам је измештање аутобуске станице на НБГ. Та станица неће бити повезана ни са главном аутобуском станицом, нити са железничком. У тај део града пола Земуна нема директни аутобус до те аутобуске станице на НБГу, а да не причамо о железничкој.

niz Nemanjinu - preko Save

pre 7 godina

...da se razumemo, zgrada zel. stanice je prelepa, i treba je sacuvati, ali sve istalo je katastrofa,...
(cz, 31. avgust 2016 16:14)

Zgrada sadašnje žel. stanice nije ništa posebno, ima izvesnu istorijsku vrednost, ali ne toliku da boi ostala tamo.

Logično bi bilo izmestitii je, ukoliko takva investicija uopšte ima smisla, u suprotnom srušiti je,

a Nemanjinom nizbrdo, pravo na most, pa preko Save,
kako su nekada stranci predlagali kao vrlo logično rešenje za saobraćaj i drumski i tramvajski.

Ionako je Stari savski most
najeftiniji i najružniji,
a ostao nam je od nemačkog okupatora,

kao malo skuplja varijanta od pontonskog mosta.

posle bombardovanja 6, aprila 1941. i rušenja Mosta Kralja Aleksandra
na mestu današnjeg Brankovog mosta.

Gaston

pre 7 godina

"daleko od toga da mirisem naprednjake, ali lepo si sam rekao nigde u evropi nema zel. stanice u centru grada..." Nigde nema stanice u centru grada??? Pa za ime božje, u Nemačkoj su ama baš u svakom gradu u samom centru! I one što su gradjene pre 100 godina i ona u Berlinu koja je od pre 10 godina su u centru grada. Minhen, Lajpcig, Hanover, Hamburg, Keln, Štutgart, Frankfurt...kako izadješ sa stanice odmah si u centru. U Berlinu si na 5 minuta peške od Branderburške kapije.

Dragan

pre 7 godina

Beograd je jedino naselje na svetu veće od 5000 stanovnika koje ima železničku stanicu bez stanične zgrade i jedina ljudska naseobina na svetu koja ima železničku stanicu bez prilaznih puteva.
(London, 31. avgust 2016 17:56)

Ocito da nikada nisi bio u Beogradu.

Sadasnja zeleznicka stanica ima zgradu izgradjenu 1884. godine dva prilazna bulevara (Nemanjina i Karadjordjeva) kao i ulicama u neposrednoj blizini (Sarajevska i Gavrila Principa) i velikim brojem autobuskih i tramvajskih linija gradskog saobracaja. Kada je ova stanica izgradjena, nalazila se na obodu mocvare daleko od tadasnjeg centra grada i bez saobracajnica modernih za to vreme.

Ono u Prokopu je jos uvek u fazi izgradnje i dokle god se 99,99% medjugradskog i medjunarodnog zeleznickog saobracaja vrsi preko sadasnje Glavne zeleznicke stanice van pameti je da u Prokopu postoje i stanicna zgrada i prilazne saobracajnice i trzni centar i stanice javnog prevoza.

alx

pre 7 godina

istresi demagogiju , Svratim sa puta na pijacu zeleni venac ,sve sa koferima , da se okrepim i nagledam lepote i ujedno nesto naucim o sebi ...!! sto to niste rekli dok je Sloba otvarao prokop, ili tad niste bili informisani? ovo su projektovali neki pre 50+ godina kao i trasu toplovoda ,kao i obilaznicu.
Oni koji su davnih godina napravili projekat zasluzeno su dobili priznanja i odabrani da projektuju plan razvoja grada,ovo je samo nastavak izvodjenja prema finansijama koje imamo.
ulaganje u mostove i podzemnu infrastrukturu je odavno uradjeno,zelite li to da zaboravimo, i da cekamo da mozda Vi pobedite i donesete promene za nekih 45 godina od danas,i da jos 30 za izradu projekta,i sve to Vama platimo ?
80% povrsine stare stanice je teretni deo i bila je slepo crevo,ulaze vozovi i posle ih izvlace iz rupe.
Stara stanica je lepa i treba je ocuvati kao spomenik.
Hocete li jos reci da je potez pored save od pravca ade bio dobar za prestizan aerodrom gde bi sletali samo imucni sa privatnim avionima i ostavljali nam svoje kese sa novcem da im ne smetaju dok odu do pijace Zeleni venac ,ima tamo zdravog sira i paprika?

Militic Djordje

pre 7 godina

Postoji jos gadova u Srbiji sem Bg i Ns,samo kazem da ima gradova koji prave bas dosta novca a vozimo po putevima punim rupa a o novim i ne sanjamo,bolnica u mom gradu Kragujevcu liči na baraku pojedini njeni delovi,prilazni putevi lice ma to ne moze da se opise bolje je videti.Bacite malo vise pažnje na unutrašnjost!!!!!!

sasa

pre 7 godina

Beograd nikada nece dobiti metro. Sramota je da jedna Sofija sa brojem stanovnika u rangu Beograda ima vec dve linije i trecu u fazi razvoja a nas glavni grad baca novac na gluposti tipa Prokop inova autobuska stanica. Bg je takva selendra da nece za jos 50 godina moci sebe da nazove metropola. Sramota.

London

pre 7 godina

Beograd je jedino naselje na svetu veće od 5000 stanovnika koje ima železničku stanicu bez stanične zgrade i jedina ljudska naseobina na svetu koja ima železničku stanicu bez prilaznih puteva.

ma da

pre 7 godina

Zuja, 31. avgust 2016 15:51

Victoria station u Londonu je bliza reci nego ova nasa. Izadjes sa stajge, predjes ulicu i prakticno si na reci. Predjes preko mosta i eto te u centru...I to funkcionise besprekorno. E sad, autobuska jeste malo dalje, ali ....sta ce autobusi u centru grada?

Bg

pre 7 godina

(cz, 31. avgust 2016 16:14)
U svim gradovima u Evropi zeljeznicke stanice su u onome sto se smatra uzem centru grada (ni nasa nije na samom Trgu republike). I to ne jedna, nego po mogucstvu vise njih.

Doktor

pre 7 godina

Od prvog polaganja kamena temeljca u jesen 1975. pa do danas tu sam u komsiluku stanice Prokop na pedesetak metara...Stanica Prokop nema postrojenja koja su potrebna za glavnu zeleznicku stanicu : za pranje i podmazivanje vozova , za sitnije popravke , za "sklapanje" vozova...Dakle , moze samo da bude prolazna stanica.
Dalje , ako se pored zeleznicke stanice Novi Beograd naprave BAS i Lastina stanica onda ce 90% putnika da koristi zel.st. Novi Beograd koja je infrastrukturno mnogo bolje povezana sa ostatkom grada ...
Zel.st. Prokop bez povezanosti sa autoputem je obicno slepo crevo a tu vezu niko ne spominje...
Dalje , problem udzerica na Maleskom brdu i raseljavanje stanovnika sa istog . Ali , to nije kao u Bari Veneciji jer je na Maleskom brdu sve staro vlasnistvo!!!
Sto rekao Valter , zivi bili pa vidjeli , kada ce da se isplati ova investicija...

cz

pre 7 godina

Znaci place mi se kad vidim da ce defonitivno da ugase staru Zeleznicku stanicu pored koje je logicno bila i autobuska stanica za unutrasmji i medjunarodni saobracaj. Sa tih stanica kad izadjemo imali smo odmah direktne autobuske i tramvajske linije za bilo koji deo grada, a cesto posle puta svratimo na Zeleni venac po sveze voce i povrce ili na rani dorucak u neku od mnogih pekara okolo. Imam 50 godina, prosao sam celu Evropu i nigde nisam nasao bolju komunikacionu poziciju za domace i turiste kao stara Zeleznicka i Autobuska stanica na 5 mimuta od centra. Bog neka nam je u pomoci od ovih novih generacija urbanista i arhitekata i propratnih gradskih menadzera. Po meni devastacija grada je uveliko u toku, a niko glasa da podigne protiv toga od gradjanstva do struke. Strasno.
(drasko, 31. avgust 2016 14:35)

daleko od toga da mirisem naprednjake, ali lepo si sam rekao nigde u evropi nema zel. stanice u centru grada, tako da je ova trebala davno biti izmestena, da se razumemo, zgrada zel. stanice je prelepa, i treba je sacuvati, ali sve istalo je katastrofa, place mi se kad s mosta gledam onu tugu od sina i starih vagona pored reke gde treba da bude najlepse, svakako mnogo drugacije od h2o

Lord Sendvič

pre 7 godina

Sad ćete čuti i svemirska objašnjenja na pitanje zašto se svečano otvaralo nešto što nije završeno.

"Znate, to je posledica neobaveštenosti i zlonamernika. Nismo mi nigde rekli da je BAŠ SVE završeno. To je bilo samo svečano otvaranje faze B6 A12. Ha. Ha." (ovde ide navežbani spontani funkcionerski smeh, da pokaže koliko je opušten dok laže)

Igor

pre 7 godina

pa zar prokop nije zavrsen pre par meseci kad je i pompezno otvoren!?
(bokima, 31. avgust 2016 14:25)

Niko nije rekao da je zavrsena. Otvoreni su peroni samo.

garfild

pre 7 godina

@drasko

Vidis Drasko, to sto si proputovo za svojih 50 godina i nikada nisi ni u jednom gradu video "bolje" pozicioniranu zeleznicku i autobusku stanicu nego u BGu bi trebalo nesto da ti govori.

Zuja

pre 7 godina

@arhitekta

Protivnik sam Beograda na vodi u smislu sta treba da se gradi.Stara zeleznicka stanica je podignuta 1868 godine kada je Beograd bio kasaba.Beograd se nije prostirao preko Save.Nema grada u Evropi gde se stanica nalazi na obali reke.Ni u Pesti ni Parizu, Becu, Londonu a svaki od tih gradova ih ima nekoliko.Stanicu kao zdanje treba sacuvati a koloseke ukloniti i tu nesto pametno osmisliti samo ne Beograd na vodi.Reke su bogatstvo svakog grada

only fools and horses

pre 7 godina

@arhitekta

Lepo je to da priobalje dočekuje putnike u Beogradu. Ali ova sadašnja stanica nema nikakav kontakt sa priobaljem, nemate osećaj ni da je blizu. Povrh toga, postojeće pruge potpuno blokiraju taj deo priobalja za bilo koga.
Možda se to može promeniti uz neko veliko ulaganje, ali postojeće stanje je loše, iz bilo kog ugla da posmatrate.

nick

pre 7 godina

Koliko se sećam, pre tri godine je rekao da se ŽS i BUS stanica izmeštaju u proleće 2017 (u potpunosti). Sad je malo datume pomerio. A, da... nije važan datum.

Zoran Todorovic

pre 7 godina

@(drasko, 31. avgust 2016 14:35)
sve je tacno, ali sta kazete npr. za zeleznicke odnosno autobuske stanice u Kelnu, Minhenu, Frankfurt - strogi centar grada!

Liga šampiona

pre 7 godina

Ovaj car svečano otvara početak radova na mestu gde se radi poslednjih 50god. Zakonom bi zabranio da otvaraju njuške dok se nešto ne zarši do kraja.

rezultat je nula

pre 7 godina

Sinisa, a kad ce metro? Jedino je urgentna izgradnja metroa, sve drugo je manje bitno. Svi gradonacelnici od Covica do Malog zamajavaju Beogradjane praznim pricama te kakav treba metro, te analiza, te studija, te premeravanje, te priprema tendera. Prodje 25 godina, a rezultat je cista nula. Tipicno za nase politicare.

Dipl.ing.saobracaja

pre 7 godina

U stanicu Prokop nemogu vozovi iz pravca Nisa sve dok se ne probije Dedinjski tunel gde je pocetak u Rakovici.Prokop sluzi samo za putnike ka Novom Sadu i Beovoz Batajnica-Pancevo.KO ce da investira u objekat iznad ploce? Za dva voza dnevno.Najveci zeleznicki saobracaj je u pravcu juga.I odakle novac kada je navodno Beograd bio pred bankrotom? Na cemu sestedelo? Na cistoci grada

drasko

pre 7 godina

Znaci place mi se kad vidim da ce defonitivno da ugase staru Zeleznicku stanicu pored koje je logicno bila i autobuska stanica za unutrasmji i medjunarodni saobracaj. Sa tih stanica kad izadjemo imali smo odmah direktne autobuske i tramvajske linije za bilo koji deo grada, a cesto posle puta svratimo na Zeleni venac po sveze voce i povrce ili na rani dorucak u neku od mnogih pekara okolo. Imam 50 godina, prosao sam celu Evropu i nigde nisam nasao bolju komunikacionu poziciju za domace i turiste kao stara Zeleznicka i Autobuska stanica na 5 mimuta od centra. Bog neka nam je u pomoci od ovih novih generacija urbanista i arhitekata i propratnih gradskih menadzera. Po meni devastacija grada je uveliko u toku, a niko glasa da podigne protiv toga od gradjanstva do struke. Strasno.

RaLe

pre 7 godina

Objavite vec jednom da ste nesto zavrsili. Dokle vise ovo gradice se, gradi se, 2017.,2018. i slicno? Znate li da otvorite nesto drugo osim trznog centra?

Srdjan

pre 7 godina

Propok je verovatno neophodan ali ne kao centralna stanica. Sadašnja lokacija je odlična i trebalo bi je srediti da bude efikasna i čista. Na Prokop poslati gradske , lokalne i medjumesne vozove. I kako će to da bude jedna od najlepših stanica u Evropi?? Prokop??? Pored toliko lepih stanica, starih preko 100 godina i savršene kombinacije modernog i tradicionalnog!? Naši su prvo nešto pravili, pa postavili ploču, pa kao "završili" stanicu da bi je Vodja trijumfalno otvorio (iako se to svelo na krečenje i pa sijalica), a sada će da prave pristupne puteve!? PA dok napravit stanicu funkcionalnom, biće spremna za renoviranje! I dalje nemate pojma šta ćete sa pločom. Niko je neće jer je na glupom mestu. Ova stanica je dobra sam oza vozove koji bi trebalo dovoditi navijače na utakmice. Ali pošto Vodje nema snage da "rešava" pitanje klubova (osim svog kojem svi moraju davati sponzorstva) koliko je pametno ići na utakmice? Da bi te svaka grupica crveno ili crno bele boje ispitivala za koga navijaš, pa ti se adekvatno odužila ako pogrešiš? A policija, naravno, nema pojma čemu služi. Osim da daje podatke nakon zločina tipa: počinilac poznat policiji!!? Pa koga boli šta oni znaju!?Valjda treba da spreče nešto ako znaju!? Ali pošto je ovo sada "najstranačkija"policija u istoriji Srbije, onda je iluzorno bilo šta očekivati.I ne znam kako Malog nie blam da se pojavljuje u medijima nakon Savamale?Misli ako ćuti,proći će samo od sebe? Učiniš kriminalno delo, i nikom ništa?Samo u SNS Srbiji!

Mile

pre 7 godina

Što ne kažu stručnjaci gde su im završili šipovi od 60m koje su postavili za Bg na vodi? Taj projektant je bio najgori učenik, a on sad vodi taj projekat.

Lazovi

pre 7 godina

Staje saBGH20?, dokudste stgli saone dve rupe od gradilista? Koliko je vec katova sazidano, nema vise nitona ni slika sa ovom prevarom arapskom. Svevas treba pohapsiti lopovi jedni.

Б.С.

pre 7 godina

Све пише, само не пише шта се тачно гради. Хоће ли железничка станица бити повезана са аутопутем?

arhitekta

pre 7 godina

Postojeća stanica je na logičnom mestu, funkcionalna je i neophodna, pa je treba unaprediti. Prokop je pomoćno stajalište, nema gradsku funkciju i to su odavno svi videli, posebno investitori iz inostranstva.
Priobalje reke je lepa uvertira za doček putnika i vezu sa centrom, i stanica na tom mestu je odlična brana lažnom Beogradu na vodi.

arhitekta

pre 7 godina

Postojeća stanica je na logičnom mestu, funkcionalna je i neophodna, pa je treba unaprediti. Prokop je pomoćno stajalište, nema gradsku funkciju i to su odavno svi videli, posebno investitori iz inostranstva.
Priobalje reke je lepa uvertira za doček putnika i vezu sa centrom, i stanica na tom mestu je odlična brana lažnom Beogradu na vodi.

RaLe

pre 7 godina

Objavite vec jednom da ste nesto zavrsili. Dokle vise ovo gradice se, gradi se, 2017.,2018. i slicno? Znate li da otvorite nesto drugo osim trznog centra?

Liga šampiona

pre 7 godina

Ovaj car svečano otvara početak radova na mestu gde se radi poslednjih 50god. Zakonom bi zabranio da otvaraju njuške dok se nešto ne zarši do kraja.

Dipl.ing.saobracaja

pre 7 godina

U stanicu Prokop nemogu vozovi iz pravca Nisa sve dok se ne probije Dedinjski tunel gde je pocetak u Rakovici.Prokop sluzi samo za putnike ka Novom Sadu i Beovoz Batajnica-Pancevo.KO ce da investira u objekat iznad ploce? Za dva voza dnevno.Najveci zeleznicki saobracaj je u pravcu juga.I odakle novac kada je navodno Beograd bio pred bankrotom? Na cemu sestedelo? Na cistoci grada

drasko

pre 7 godina

Znaci place mi se kad vidim da ce defonitivno da ugase staru Zeleznicku stanicu pored koje je logicno bila i autobuska stanica za unutrasmji i medjunarodni saobracaj. Sa tih stanica kad izadjemo imali smo odmah direktne autobuske i tramvajske linije za bilo koji deo grada, a cesto posle puta svratimo na Zeleni venac po sveze voce i povrce ili na rani dorucak u neku od mnogih pekara okolo. Imam 50 godina, prosao sam celu Evropu i nigde nisam nasao bolju komunikacionu poziciju za domace i turiste kao stara Zeleznicka i Autobuska stanica na 5 mimuta od centra. Bog neka nam je u pomoci od ovih novih generacija urbanista i arhitekata i propratnih gradskih menadzera. Po meni devastacija grada je uveliko u toku, a niko glasa da podigne protiv toga od gradjanstva do struke. Strasno.

Srdjan

pre 7 godina

Propok je verovatno neophodan ali ne kao centralna stanica. Sadašnja lokacija je odlična i trebalo bi je srediti da bude efikasna i čista. Na Prokop poslati gradske , lokalne i medjumesne vozove. I kako će to da bude jedna od najlepših stanica u Evropi?? Prokop??? Pored toliko lepih stanica, starih preko 100 godina i savršene kombinacije modernog i tradicionalnog!? Naši su prvo nešto pravili, pa postavili ploču, pa kao "završili" stanicu da bi je Vodja trijumfalno otvorio (iako se to svelo na krečenje i pa sijalica), a sada će da prave pristupne puteve!? PA dok napravit stanicu funkcionalnom, biće spremna za renoviranje! I dalje nemate pojma šta ćete sa pločom. Niko je neće jer je na glupom mestu. Ova stanica je dobra sam oza vozove koji bi trebalo dovoditi navijače na utakmice. Ali pošto Vodje nema snage da "rešava" pitanje klubova (osim svog kojem svi moraju davati sponzorstva) koliko je pametno ići na utakmice? Da bi te svaka grupica crveno ili crno bele boje ispitivala za koga navijaš, pa ti se adekvatno odužila ako pogrešiš? A policija, naravno, nema pojma čemu služi. Osim da daje podatke nakon zločina tipa: počinilac poznat policiji!!? Pa koga boli šta oni znaju!?Valjda treba da spreče nešto ako znaju!? Ali pošto je ovo sada "najstranačkija"policija u istoriji Srbije, onda je iluzorno bilo šta očekivati.I ne znam kako Malog nie blam da se pojavljuje u medijima nakon Savamale?Misli ako ćuti,proći će samo od sebe? Učiniš kriminalno delo, i nikom ništa?Samo u SNS Srbiji!

Lazovi

pre 7 godina

Staje saBGH20?, dokudste stgli saone dve rupe od gradilista? Koliko je vec katova sazidano, nema vise nitona ni slika sa ovom prevarom arapskom. Svevas treba pohapsiti lopovi jedni.

sasa

pre 7 godina

Beograd nikada nece dobiti metro. Sramota je da jedna Sofija sa brojem stanovnika u rangu Beograda ima vec dve linije i trecu u fazi razvoja a nas glavni grad baca novac na gluposti tipa Prokop inova autobuska stanica. Bg je takva selendra da nece za jos 50 godina moci sebe da nazove metropola. Sramota.

nick

pre 7 godina

Koliko se sećam, pre tri godine je rekao da se ŽS i BUS stanica izmeštaju u proleće 2017 (u potpunosti). Sad je malo datume pomerio. A, da... nije važan datum.

Mile

pre 7 godina

Što ne kažu stručnjaci gde su im završili šipovi od 60m koje su postavili za Bg na vodi? Taj projektant je bio najgori učenik, a on sad vodi taj projekat.

Gaston

pre 7 godina

"daleko od toga da mirisem naprednjake, ali lepo si sam rekao nigde u evropi nema zel. stanice u centru grada..." Nigde nema stanice u centru grada??? Pa za ime božje, u Nemačkoj su ama baš u svakom gradu u samom centru! I one što su gradjene pre 100 godina i ona u Berlinu koja je od pre 10 godina su u centru grada. Minhen, Lajpcig, Hanover, Hamburg, Keln, Štutgart, Frankfurt...kako izadješ sa stanice odmah si u centru. U Berlinu si na 5 minuta peške od Branderburške kapije.

Комплетни идиоти од урбаниста

pre 7 godina

daleko od toga da mirisem naprednjake, ali lepo si sam rekao nigde u evropi nema zel. stanice u centru grada, tako da je ova trebala davno biti izmestena, da se razumemo, zgrada zel. stanice je prelepa, i treba je sacuvati, ali sve istalo je katastrofa, place mi se kad s mosta gledam onu tugu od sina i starih vagona pored reke gde treba da bude najlepse, svakako mnogo drugacije od h2o
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (cz, 31. avgust 2016 16:14) # Lin
--
Да ли је могуће да неко може да напише да ни један град нема железничку станицу у центру града. Сваки велики град има железничку станицу која се налази у центру града.
Велико је питање шта је центар града у великом граду.
Тамо где хоће да ставе главну железничку станицу је слепо црево, шупак.
Поново још већи идиотизам је измештање аутобуске станице на НБГ. Та станица неће бити повезана ни са главном аутобуском станицом, нити са железничком. У тај део града пола Земуна нема директни аутобус до те аутобуске станице на НБГу, а да не причамо о железничкој.

rezultat je nula

pre 7 godina

Sinisa, a kad ce metro? Jedino je urgentna izgradnja metroa, sve drugo je manje bitno. Svi gradonacelnici od Covica do Malog zamajavaju Beogradjane praznim pricama te kakav treba metro, te analiza, te studija, te premeravanje, te priprema tendera. Prodje 25 godina, a rezultat je cista nula. Tipicno za nase politicare.

Lord Sendvič

pre 7 godina

Sad ćete čuti i svemirska objašnjenja na pitanje zašto se svečano otvaralo nešto što nije završeno.

"Znate, to je posledica neobaveštenosti i zlonamernika. Nismo mi nigde rekli da je BAŠ SVE završeno. To je bilo samo svečano otvaranje faze B6 A12. Ha. Ha." (ovde ide navežbani spontani funkcionerski smeh, da pokaže koliko je opušten dok laže)

Doktor

pre 7 godina

Od prvog polaganja kamena temeljca u jesen 1975. pa do danas tu sam u komsiluku stanice Prokop na pedesetak metara...Stanica Prokop nema postrojenja koja su potrebna za glavnu zeleznicku stanicu : za pranje i podmazivanje vozova , za sitnije popravke , za "sklapanje" vozova...Dakle , moze samo da bude prolazna stanica.
Dalje , ako se pored zeleznicke stanice Novi Beograd naprave BAS i Lastina stanica onda ce 90% putnika da koristi zel.st. Novi Beograd koja je infrastrukturno mnogo bolje povezana sa ostatkom grada ...
Zel.st. Prokop bez povezanosti sa autoputem je obicno slepo crevo a tu vezu niko ne spominje...
Dalje , problem udzerica na Maleskom brdu i raseljavanje stanovnika sa istog . Ali , to nije kao u Bari Veneciji jer je na Maleskom brdu sve staro vlasnistvo!!!
Sto rekao Valter , zivi bili pa vidjeli , kada ce da se isplati ova investicija...

Tasic BG

pre 7 godina

Sofia u Bugarskoj sa 1.1 miliona stanovnika i povrsinom pola Beograda ima vec dve linije metroa ukupne duzine 30 kilometara pruga ispod zemlje sa preko 35 podzemnih metro stanica gde se dnevno preveze hladno 500+ hiljada putnika dakle polovina grada od 1.1 miliona stanovnika koristi metro i redovno stize i na posao i stedi sigurno 1-3 sata svog zivota u odnosu na autobuse ili tramvaje.Govorim za jedna Sofiju u Bugarskoj.Prva linije metroa je pustena u rad za nas daleke 1998-e godine,dakle pre vise od 18 godina odkako Bugari imaju metro i to dve linije sa preko 30 podzemnih stanica.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sofia_Metro

Beograd u 2016-oj ima politicare koji se slikaju pred kamerama za jednu nadzemnu stanicu koja se gradi 10 i kusur godina.

Da ne spominjem Bukurest u Rumuniji sa sa dva miliona stanovnika i povrsinom isto kao Beograda sa tri metro linije i sa preko 50 podzemnih stanica ili pak jednu Budimpestu u Madjarskoj sa isto dva miliona stanovnika kao Beograd a ima vec cetiri linije metroa sa preko 60 podzemnih stanica.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bucharest_Metro

https://en.wikipedia.org/wiki/Budapest_Metro

Svakome ko je glasao bilo kog politicara ili politicku stranku u Srbiji i ko ima u nameri da to uradi toplo ali najtoplije savetujem da se provoza dva dana pred izbore Sofijskim,Bukurestanskim i na kraju Budimpestanskim metrom pa onda da dodje u Srbiji da glasa bilo kog politicara.

Б.С.

pre 7 godina

Све пише, само не пише шта се тачно гради. Хоће ли железничка станица бити повезана са аутопутем?

Bg

pre 7 godina

(cz, 31. avgust 2016 16:14)
U svim gradovima u Evropi zeljeznicke stanice su u onome sto se smatra uzem centru grada (ni nasa nije na samom Trgu republike). I to ne jedna, nego po mogucstvu vise njih.

Zoran Todorovic

pre 7 godina

@(drasko, 31. avgust 2016 14:35)
sve je tacno, ali sta kazete npr. za zeleznicke odnosno autobuske stanice u Kelnu, Minhenu, Frankfurt - strogi centar grada!

ma da

pre 7 godina

Zuja, 31. avgust 2016 15:51

Victoria station u Londonu je bliza reci nego ova nasa. Izadjes sa stajge, predjes ulicu i prakticno si na reci. Predjes preko mosta i eto te u centru...I to funkcionise besprekorno. E sad, autobuska jeste malo dalje, ali ....sta ce autobusi u centru grada?

suboticanin

pre 7 godina

vojvodina isto tako vec 40 godina ceka da se popravi pruga od subotice do backe topole u duzini od nekih 30 tak km..da bi vozovi mogli ici sa barem 80 kmh a ne 35-40 kmh pa se nista ne desava..osim praznih prica obecanja bajki i basni..

London

pre 7 godina

Beograd je jedino naselje na svetu veće od 5000 stanovnika koje ima železničku stanicu bez stanične zgrade i jedina ljudska naseobina na svetu koja ima železničku stanicu bez prilaznih puteva.

only fools and horses

pre 7 godina

@arhitekta

Lepo je to da priobalje dočekuje putnike u Beogradu. Ali ova sadašnja stanica nema nikakav kontakt sa priobaljem, nemate osećaj ni da je blizu. Povrh toga, postojeće pruge potpuno blokiraju taj deo priobalja za bilo koga.
Možda se to može promeniti uz neko veliko ulaganje, ali postojeće stanje je loše, iz bilo kog ugla da posmatrate.

Zuja

pre 7 godina

@arhitekta

Protivnik sam Beograda na vodi u smislu sta treba da se gradi.Stara zeleznicka stanica je podignuta 1868 godine kada je Beograd bio kasaba.Beograd se nije prostirao preko Save.Nema grada u Evropi gde se stanica nalazi na obali reke.Ni u Pesti ni Parizu, Becu, Londonu a svaki od tih gradova ih ima nekoliko.Stanicu kao zdanje treba sacuvati a koloseke ukloniti i tu nesto pametno osmisliti samo ne Beograd na vodi.Reke su bogatstvo svakog grada

Dragan

pre 7 godina

Beograd je jedino naselje na svetu veće od 5000 stanovnika koje ima železničku stanicu bez stanične zgrade i jedina ljudska naseobina na svetu koja ima železničku stanicu bez prilaznih puteva.
(London, 31. avgust 2016 17:56)

Ocito da nikada nisi bio u Beogradu.

Sadasnja zeleznicka stanica ima zgradu izgradjenu 1884. godine dva prilazna bulevara (Nemanjina i Karadjordjeva) kao i ulicama u neposrednoj blizini (Sarajevska i Gavrila Principa) i velikim brojem autobuskih i tramvajskih linija gradskog saobracaja. Kada je ova stanica izgradjena, nalazila se na obodu mocvare daleko od tadasnjeg centra grada i bez saobracajnica modernih za to vreme.

Ono u Prokopu je jos uvek u fazi izgradnje i dokle god se 99,99% medjugradskog i medjunarodnog zeleznickog saobracaja vrsi preko sadasnje Glavne zeleznicke stanice van pameti je da u Prokopu postoje i stanicna zgrada i prilazne saobracajnice i trzni centar i stanice javnog prevoza.

Владимир

pre 7 godina

Да ли је могуће да неко може да напише да ни један град нема железничку станицу у центру града. Сваки велики град има железничку станицу која се налази у центру града.
...
(Комплетни идиоти од урбаниста, 31. avgust 2016 18:59)

Пре 25 година започела је изградња (још увек неизграђене) обилазнице око Београда уз образложење УРБАНИСТА да ни у једном главном граду у Европи међународни аутопут не пролази кроз ЦЕНТАР ГРАДА као у Београду. Градилиште станице Прокоп удаљено је 100 (сто) метара од тог истог аутопута који пролази кроз "ЦЕНТАР ГРАДА". По ком су то критеријуму Газела, Стеко и БИП у центру града а Прокоп није волео бих да прочитам.

Militic Djordje

pre 7 godina

Postoji jos gadova u Srbiji sem Bg i Ns,samo kazem da ima gradova koji prave bas dosta novca a vozimo po putevima punim rupa a o novim i ne sanjamo,bolnica u mom gradu Kragujevcu liči na baraku pojedini njeni delovi,prilazni putevi lice ma to ne moze da se opise bolje je videti.Bacite malo vise pažnje na unutrašnjost!!!!!!

niz Nemanjinu - preko Save

pre 7 godina

...da se razumemo, zgrada zel. stanice je prelepa, i treba je sacuvati, ali sve istalo je katastrofa,...
(cz, 31. avgust 2016 16:14)

Zgrada sadašnje žel. stanice nije ništa posebno, ima izvesnu istorijsku vrednost, ali ne toliku da boi ostala tamo.

Logično bi bilo izmestitii je, ukoliko takva investicija uopšte ima smisla, u suprotnom srušiti je,

a Nemanjinom nizbrdo, pravo na most, pa preko Save,
kako su nekada stranci predlagali kao vrlo logično rešenje za saobraćaj i drumski i tramvajski.

Ionako je Stari savski most
najeftiniji i najružniji,
a ostao nam je od nemačkog okupatora,

kao malo skuplja varijanta od pontonskog mosta.

posle bombardovanja 6, aprila 1941. i rušenja Mosta Kralja Aleksandra
na mestu današnjeg Brankovog mosta.

cz

pre 7 godina

Znaci place mi se kad vidim da ce defonitivno da ugase staru Zeleznicku stanicu pored koje je logicno bila i autobuska stanica za unutrasmji i medjunarodni saobracaj. Sa tih stanica kad izadjemo imali smo odmah direktne autobuske i tramvajske linije za bilo koji deo grada, a cesto posle puta svratimo na Zeleni venac po sveze voce i povrce ili na rani dorucak u neku od mnogih pekara okolo. Imam 50 godina, prosao sam celu Evropu i nigde nisam nasao bolju komunikacionu poziciju za domace i turiste kao stara Zeleznicka i Autobuska stanica na 5 mimuta od centra. Bog neka nam je u pomoci od ovih novih generacija urbanista i arhitekata i propratnih gradskih menadzera. Po meni devastacija grada je uveliko u toku, a niko glasa da podigne protiv toga od gradjanstva do struke. Strasno.
(drasko, 31. avgust 2016 14:35)

daleko od toga da mirisem naprednjake, ali lepo si sam rekao nigde u evropi nema zel. stanice u centru grada, tako da je ova trebala davno biti izmestena, da se razumemo, zgrada zel. stanice je prelepa, i treba je sacuvati, ali sve istalo je katastrofa, place mi se kad s mosta gledam onu tugu od sina i starih vagona pored reke gde treba da bude najlepse, svakako mnogo drugacije od h2o

Igor

pre 7 godina

pa zar prokop nije zavrsen pre par meseci kad je i pompezno otvoren!?
(bokima, 31. avgust 2016 14:25)

Niko nije rekao da je zavrsena. Otvoreni su peroni samo.

garfild

pre 7 godina

@drasko

Vidis Drasko, to sto si proputovo za svojih 50 godina i nikada nisi ni u jednom gradu video "bolje" pozicioniranu zeleznicku i autobusku stanicu nego u BGu bi trebalo nesto da ti govori.

alx

pre 7 godina

istresi demagogiju , Svratim sa puta na pijacu zeleni venac ,sve sa koferima , da se okrepim i nagledam lepote i ujedno nesto naucim o sebi ...!! sto to niste rekli dok je Sloba otvarao prokop, ili tad niste bili informisani? ovo su projektovali neki pre 50+ godina kao i trasu toplovoda ,kao i obilaznicu.
Oni koji su davnih godina napravili projekat zasluzeno su dobili priznanja i odabrani da projektuju plan razvoja grada,ovo je samo nastavak izvodjenja prema finansijama koje imamo.
ulaganje u mostove i podzemnu infrastrukturu je odavno uradjeno,zelite li to da zaboravimo, i da cekamo da mozda Vi pobedite i donesete promene za nekih 45 godina od danas,i da jos 30 za izradu projekta,i sve to Vama platimo ?
80% povrsine stare stanice je teretni deo i bila je slepo crevo,ulaze vozovi i posle ih izvlace iz rupe.
Stara stanica je lepa i treba je ocuvati kao spomenik.
Hocete li jos reci da je potez pored save od pravca ade bio dobar za prestizan aerodrom gde bi sletali samo imucni sa privatnim avionima i ostavljali nam svoje kese sa novcem da im ne smetaju dok odu do pijace Zeleni venac ,ima tamo zdravog sira i paprika?

off topic

pre 7 godina

@ slucaj Savamala

Kratko uputstvo za sanaciju stete:
1. potpuno se oglusiti o zahteve javnosti
2. apsolutni low profile odgovornih (nestati iz javnosti)
3. plasirati u javnost razne druge okupatore paznje
4. plasirati sto vise optimistickih vesti

Rezultat:
- bez osumnjicenih za slucaj Savamala
- bez politicke odgovornosti (smena,ostavka)

arhitekta

pre 7 godina

Postojeća stanica je na logičnom mestu, funkcionalna je i neophodna, pa je treba unaprediti. Prokop je pomoćno stajalište, nema gradsku funkciju i to su odavno svi videli, posebno investitori iz inostranstva.
Priobalje reke je lepa uvertira za doček putnika i vezu sa centrom, i stanica na tom mestu je odlična brana lažnom Beogradu na vodi.

drasko

pre 7 godina

Znaci place mi se kad vidim da ce defonitivno da ugase staru Zeleznicku stanicu pored koje je logicno bila i autobuska stanica za unutrasmji i medjunarodni saobracaj. Sa tih stanica kad izadjemo imali smo odmah direktne autobuske i tramvajske linije za bilo koji deo grada, a cesto posle puta svratimo na Zeleni venac po sveze voce i povrce ili na rani dorucak u neku od mnogih pekara okolo. Imam 50 godina, prosao sam celu Evropu i nigde nisam nasao bolju komunikacionu poziciju za domace i turiste kao stara Zeleznicka i Autobuska stanica na 5 mimuta od centra. Bog neka nam je u pomoci od ovih novih generacija urbanista i arhitekata i propratnih gradskih menadzera. Po meni devastacija grada je uveliko u toku, a niko glasa da podigne protiv toga od gradjanstva do struke. Strasno.

RaLe

pre 7 godina

Objavite vec jednom da ste nesto zavrsili. Dokle vise ovo gradice se, gradi se, 2017.,2018. i slicno? Znate li da otvorite nesto drugo osim trznog centra?

cz

pre 7 godina

Znaci place mi se kad vidim da ce defonitivno da ugase staru Zeleznicku stanicu pored koje je logicno bila i autobuska stanica za unutrasmji i medjunarodni saobracaj. Sa tih stanica kad izadjemo imali smo odmah direktne autobuske i tramvajske linije za bilo koji deo grada, a cesto posle puta svratimo na Zeleni venac po sveze voce i povrce ili na rani dorucak u neku od mnogih pekara okolo. Imam 50 godina, prosao sam celu Evropu i nigde nisam nasao bolju komunikacionu poziciju za domace i turiste kao stara Zeleznicka i Autobuska stanica na 5 mimuta od centra. Bog neka nam je u pomoci od ovih novih generacija urbanista i arhitekata i propratnih gradskih menadzera. Po meni devastacija grada je uveliko u toku, a niko glasa da podigne protiv toga od gradjanstva do struke. Strasno.
(drasko, 31. avgust 2016 14:35)

daleko od toga da mirisem naprednjake, ali lepo si sam rekao nigde u evropi nema zel. stanice u centru grada, tako da je ova trebala davno biti izmestena, da se razumemo, zgrada zel. stanice je prelepa, i treba je sacuvati, ali sve istalo je katastrofa, place mi se kad s mosta gledam onu tugu od sina i starih vagona pored reke gde treba da bude najlepse, svakako mnogo drugacije od h2o

Igor

pre 7 godina

pa zar prokop nije zavrsen pre par meseci kad je i pompezno otvoren!?
(bokima, 31. avgust 2016 14:25)

Niko nije rekao da je zavrsena. Otvoreni su peroni samo.

niz Nemanjinu - preko Save

pre 7 godina

...da se razumemo, zgrada zel. stanice je prelepa, i treba je sacuvati, ali sve istalo je katastrofa,...
(cz, 31. avgust 2016 16:14)

Zgrada sadašnje žel. stanice nije ništa posebno, ima izvesnu istorijsku vrednost, ali ne toliku da boi ostala tamo.

Logično bi bilo izmestitii je, ukoliko takva investicija uopšte ima smisla, u suprotnom srušiti je,

a Nemanjinom nizbrdo, pravo na most, pa preko Save,
kako su nekada stranci predlagali kao vrlo logično rešenje za saobraćaj i drumski i tramvajski.

Ionako je Stari savski most
najeftiniji i najružniji,
a ostao nam je od nemačkog okupatora,

kao malo skuplja varijanta od pontonskog mosta.

posle bombardovanja 6, aprila 1941. i rušenja Mosta Kralja Aleksandra
na mestu današnjeg Brankovog mosta.

Lazovi

pre 7 godina

Staje saBGH20?, dokudste stgli saone dve rupe od gradilista? Koliko je vec katova sazidano, nema vise nitona ni slika sa ovom prevarom arapskom. Svevas treba pohapsiti lopovi jedni.

Srdjan

pre 7 godina

Propok je verovatno neophodan ali ne kao centralna stanica. Sadašnja lokacija je odlična i trebalo bi je srediti da bude efikasna i čista. Na Prokop poslati gradske , lokalne i medjumesne vozove. I kako će to da bude jedna od najlepših stanica u Evropi?? Prokop??? Pored toliko lepih stanica, starih preko 100 godina i savršene kombinacije modernog i tradicionalnog!? Naši su prvo nešto pravili, pa postavili ploču, pa kao "završili" stanicu da bi je Vodja trijumfalno otvorio (iako se to svelo na krečenje i pa sijalica), a sada će da prave pristupne puteve!? PA dok napravit stanicu funkcionalnom, biće spremna za renoviranje! I dalje nemate pojma šta ćete sa pločom. Niko je neće jer je na glupom mestu. Ova stanica je dobra sam oza vozove koji bi trebalo dovoditi navijače na utakmice. Ali pošto Vodje nema snage da "rešava" pitanje klubova (osim svog kojem svi moraju davati sponzorstva) koliko je pametno ići na utakmice? Da bi te svaka grupica crveno ili crno bele boje ispitivala za koga navijaš, pa ti se adekvatno odužila ako pogrešiš? A policija, naravno, nema pojma čemu služi. Osim da daje podatke nakon zločina tipa: počinilac poznat policiji!!? Pa koga boli šta oni znaju!?Valjda treba da spreče nešto ako znaju!? Ali pošto je ovo sada "najstranačkija"policija u istoriji Srbije, onda je iluzorno bilo šta očekivati.I ne znam kako Malog nie blam da se pojavljuje u medijima nakon Savamale?Misli ako ćuti,proći će samo od sebe? Učiniš kriminalno delo, i nikom ništa?Samo u SNS Srbiji!

Mile

pre 7 godina

Što ne kažu stručnjaci gde su im završili šipovi od 60m koje su postavili za Bg na vodi? Taj projektant je bio najgori učenik, a on sad vodi taj projekat.

Zuja

pre 7 godina

@arhitekta

Protivnik sam Beograda na vodi u smislu sta treba da se gradi.Stara zeleznicka stanica je podignuta 1868 godine kada je Beograd bio kasaba.Beograd se nije prostirao preko Save.Nema grada u Evropi gde se stanica nalazi na obali reke.Ni u Pesti ni Parizu, Becu, Londonu a svaki od tih gradova ih ima nekoliko.Stanicu kao zdanje treba sacuvati a koloseke ukloniti i tu nesto pametno osmisliti samo ne Beograd na vodi.Reke su bogatstvo svakog grada

London

pre 7 godina

Beograd je jedino naselje na svetu veće od 5000 stanovnika koje ima železničku stanicu bez stanične zgrade i jedina ljudska naseobina na svetu koja ima železničku stanicu bez prilaznih puteva.

Liga šampiona

pre 7 godina

Ovaj car svečano otvara početak radova na mestu gde se radi poslednjih 50god. Zakonom bi zabranio da otvaraju njuške dok se nešto ne zarši do kraja.

nick

pre 7 godina

Koliko se sećam, pre tri godine je rekao da se ŽS i BUS stanica izmeštaju u proleće 2017 (u potpunosti). Sad je malo datume pomerio. A, da... nije važan datum.

alx

pre 7 godina

istresi demagogiju , Svratim sa puta na pijacu zeleni venac ,sve sa koferima , da se okrepim i nagledam lepote i ujedno nesto naucim o sebi ...!! sto to niste rekli dok je Sloba otvarao prokop, ili tad niste bili informisani? ovo su projektovali neki pre 50+ godina kao i trasu toplovoda ,kao i obilaznicu.
Oni koji su davnih godina napravili projekat zasluzeno su dobili priznanja i odabrani da projektuju plan razvoja grada,ovo je samo nastavak izvodjenja prema finansijama koje imamo.
ulaganje u mostove i podzemnu infrastrukturu je odavno uradjeno,zelite li to da zaboravimo, i da cekamo da mozda Vi pobedite i donesete promene za nekih 45 godina od danas,i da jos 30 za izradu projekta,i sve to Vama platimo ?
80% povrsine stare stanice je teretni deo i bila je slepo crevo,ulaze vozovi i posle ih izvlace iz rupe.
Stara stanica je lepa i treba je ocuvati kao spomenik.
Hocete li jos reci da je potez pored save od pravca ade bio dobar za prestizan aerodrom gde bi sletali samo imucni sa privatnim avionima i ostavljali nam svoje kese sa novcem da im ne smetaju dok odu do pijace Zeleni venac ,ima tamo zdravog sira i paprika?

Dragan

pre 7 godina

Beograd je jedino naselje na svetu veće od 5000 stanovnika koje ima železničku stanicu bez stanične zgrade i jedina ljudska naseobina na svetu koja ima železničku stanicu bez prilaznih puteva.
(London, 31. avgust 2016 17:56)

Ocito da nikada nisi bio u Beogradu.

Sadasnja zeleznicka stanica ima zgradu izgradjenu 1884. godine dva prilazna bulevara (Nemanjina i Karadjordjeva) kao i ulicama u neposrednoj blizini (Sarajevska i Gavrila Principa) i velikim brojem autobuskih i tramvajskih linija gradskog saobracaja. Kada je ova stanica izgradjena, nalazila se na obodu mocvare daleko od tadasnjeg centra grada i bez saobracajnica modernih za to vreme.

Ono u Prokopu je jos uvek u fazi izgradnje i dokle god se 99,99% medjugradskog i medjunarodnog zeleznickog saobracaja vrsi preko sadasnje Glavne zeleznicke stanice van pameti je da u Prokopu postoje i stanicna zgrada i prilazne saobracajnice i trzni centar i stanice javnog prevoza.

garfild

pre 7 godina

@drasko

Vidis Drasko, to sto si proputovo za svojih 50 godina i nikada nisi ni u jednom gradu video "bolje" pozicioniranu zeleznicku i autobusku stanicu nego u BGu bi trebalo nesto da ti govori.

rezultat je nula

pre 7 godina

Sinisa, a kad ce metro? Jedino je urgentna izgradnja metroa, sve drugo je manje bitno. Svi gradonacelnici od Covica do Malog zamajavaju Beogradjane praznim pricama te kakav treba metro, te analiza, te studija, te premeravanje, te priprema tendera. Prodje 25 godina, a rezultat je cista nula. Tipicno za nase politicare.

Militic Djordje

pre 7 godina

Postoji jos gadova u Srbiji sem Bg i Ns,samo kazem da ima gradova koji prave bas dosta novca a vozimo po putevima punim rupa a o novim i ne sanjamo,bolnica u mom gradu Kragujevcu liči na baraku pojedini njeni delovi,prilazni putevi lice ma to ne moze da se opise bolje je videti.Bacite malo vise pažnje na unutrašnjost!!!!!!

only fools and horses

pre 7 godina

@arhitekta

Lepo je to da priobalje dočekuje putnike u Beogradu. Ali ova sadašnja stanica nema nikakav kontakt sa priobaljem, nemate osećaj ni da je blizu. Povrh toga, postojeće pruge potpuno blokiraju taj deo priobalja za bilo koga.
Možda se to može promeniti uz neko veliko ulaganje, ali postojeće stanje je loše, iz bilo kog ugla da posmatrate.

Dipl.ing.saobracaja

pre 7 godina

U stanicu Prokop nemogu vozovi iz pravca Nisa sve dok se ne probije Dedinjski tunel gde je pocetak u Rakovici.Prokop sluzi samo za putnike ka Novom Sadu i Beovoz Batajnica-Pancevo.KO ce da investira u objekat iznad ploce? Za dva voza dnevno.Najveci zeleznicki saobracaj je u pravcu juga.I odakle novac kada je navodno Beograd bio pred bankrotom? Na cemu sestedelo? Na cistoci grada

Комплетни идиоти од урбаниста

pre 7 godina

daleko od toga da mirisem naprednjake, ali lepo si sam rekao nigde u evropi nema zel. stanice u centru grada, tako da je ova trebala davno biti izmestena, da se razumemo, zgrada zel. stanice je prelepa, i treba je sacuvati, ali sve istalo je katastrofa, place mi se kad s mosta gledam onu tugu od sina i starih vagona pored reke gde treba da bude najlepse, svakako mnogo drugacije od h2o
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (cz, 31. avgust 2016 16:14) # Lin
--
Да ли је могуће да неко може да напише да ни један град нема железничку станицу у центру града. Сваки велики град има железничку станицу која се налази у центру града.
Велико је питање шта је центар града у великом граду.
Тамо где хоће да ставе главну железничку станицу је слепо црево, шупак.
Поново још већи идиотизам је измештање аутобуске станице на НБГ. Та станица неће бити повезана ни са главном аутобуском станицом, нити са железничком. У тај део града пола Земуна нема директни аутобус до те аутобуске станице на НБГу, а да не причамо о железничкој.

sasa

pre 7 godina

Beograd nikada nece dobiti metro. Sramota je da jedna Sofija sa brojem stanovnika u rangu Beograda ima vec dve linije i trecu u fazi razvoja a nas glavni grad baca novac na gluposti tipa Prokop inova autobuska stanica. Bg je takva selendra da nece za jos 50 godina moci sebe da nazove metropola. Sramota.

Владимир

pre 7 godina

Да ли је могуће да неко може да напише да ни један град нема железничку станицу у центру града. Сваки велики град има железничку станицу која се налази у центру града.
...
(Комплетни идиоти од урбаниста, 31. avgust 2016 18:59)

Пре 25 година започела је изградња (још увек неизграђене) обилазнице око Београда уз образложење УРБАНИСТА да ни у једном главном граду у Европи међународни аутопут не пролази кроз ЦЕНТАР ГРАДА као у Београду. Градилиште станице Прокоп удаљено је 100 (сто) метара од тог истог аутопута који пролази кроз "ЦЕНТАР ГРАДА". По ком су то критеријуму Газела, Стеко и БИП у центру града а Прокоп није волео бих да прочитам.

Gaston

pre 7 godina

"daleko od toga da mirisem naprednjake, ali lepo si sam rekao nigde u evropi nema zel. stanice u centru grada..." Nigde nema stanice u centru grada??? Pa za ime božje, u Nemačkoj su ama baš u svakom gradu u samom centru! I one što su gradjene pre 100 godina i ona u Berlinu koja je od pre 10 godina su u centru grada. Minhen, Lajpcig, Hanover, Hamburg, Keln, Štutgart, Frankfurt...kako izadješ sa stanice odmah si u centru. U Berlinu si na 5 minuta peške od Branderburške kapije.

Doktor

pre 7 godina

Od prvog polaganja kamena temeljca u jesen 1975. pa do danas tu sam u komsiluku stanice Prokop na pedesetak metara...Stanica Prokop nema postrojenja koja su potrebna za glavnu zeleznicku stanicu : za pranje i podmazivanje vozova , za sitnije popravke , za "sklapanje" vozova...Dakle , moze samo da bude prolazna stanica.
Dalje , ako se pored zeleznicke stanice Novi Beograd naprave BAS i Lastina stanica onda ce 90% putnika da koristi zel.st. Novi Beograd koja je infrastrukturno mnogo bolje povezana sa ostatkom grada ...
Zel.st. Prokop bez povezanosti sa autoputem je obicno slepo crevo a tu vezu niko ne spominje...
Dalje , problem udzerica na Maleskom brdu i raseljavanje stanovnika sa istog . Ali , to nije kao u Bari Veneciji jer je na Maleskom brdu sve staro vlasnistvo!!!
Sto rekao Valter , zivi bili pa vidjeli , kada ce da se isplati ova investicija...

Lord Sendvič

pre 7 godina

Sad ćete čuti i svemirska objašnjenja na pitanje zašto se svečano otvaralo nešto što nije završeno.

"Znate, to je posledica neobaveštenosti i zlonamernika. Nismo mi nigde rekli da je BAŠ SVE završeno. To je bilo samo svečano otvaranje faze B6 A12. Ha. Ha." (ovde ide navežbani spontani funkcionerski smeh, da pokaže koliko je opušten dok laže)

ma da

pre 7 godina

Zuja, 31. avgust 2016 15:51

Victoria station u Londonu je bliza reci nego ova nasa. Izadjes sa stajge, predjes ulicu i prakticno si na reci. Predjes preko mosta i eto te u centru...I to funkcionise besprekorno. E sad, autobuska jeste malo dalje, ali ....sta ce autobusi u centru grada?

Tasic BG

pre 7 godina

Sofia u Bugarskoj sa 1.1 miliona stanovnika i povrsinom pola Beograda ima vec dve linije metroa ukupne duzine 30 kilometara pruga ispod zemlje sa preko 35 podzemnih metro stanica gde se dnevno preveze hladno 500+ hiljada putnika dakle polovina grada od 1.1 miliona stanovnika koristi metro i redovno stize i na posao i stedi sigurno 1-3 sata svog zivota u odnosu na autobuse ili tramvaje.Govorim za jedna Sofiju u Bugarskoj.Prva linije metroa je pustena u rad za nas daleke 1998-e godine,dakle pre vise od 18 godina odkako Bugari imaju metro i to dve linije sa preko 30 podzemnih stanica.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sofia_Metro

Beograd u 2016-oj ima politicare koji se slikaju pred kamerama za jednu nadzemnu stanicu koja se gradi 10 i kusur godina.

Da ne spominjem Bukurest u Rumuniji sa sa dva miliona stanovnika i povrsinom isto kao Beograda sa tri metro linije i sa preko 50 podzemnih stanica ili pak jednu Budimpestu u Madjarskoj sa isto dva miliona stanovnika kao Beograd a ima vec cetiri linije metroa sa preko 60 podzemnih stanica.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bucharest_Metro

https://en.wikipedia.org/wiki/Budapest_Metro

Svakome ko je glasao bilo kog politicara ili politicku stranku u Srbiji i ko ima u nameri da to uradi toplo ali najtoplije savetujem da se provoza dva dana pred izbore Sofijskim,Bukurestanskim i na kraju Budimpestanskim metrom pa onda da dodje u Srbiji da glasa bilo kog politicara.

Zoran Todorovic

pre 7 godina

@(drasko, 31. avgust 2016 14:35)
sve je tacno, ali sta kazete npr. za zeleznicke odnosno autobuske stanice u Kelnu, Minhenu, Frankfurt - strogi centar grada!

Bg

pre 7 godina

(cz, 31. avgust 2016 16:14)
U svim gradovima u Evropi zeljeznicke stanice su u onome sto se smatra uzem centru grada (ni nasa nije na samom Trgu republike). I to ne jedna, nego po mogucstvu vise njih.

off topic

pre 7 godina

@ slucaj Savamala

Kratko uputstvo za sanaciju stete:
1. potpuno se oglusiti o zahteve javnosti
2. apsolutni low profile odgovornih (nestati iz javnosti)
3. plasirati u javnost razne druge okupatore paznje
4. plasirati sto vise optimistickih vesti

Rezultat:
- bez osumnjicenih za slucaj Savamala
- bez politicke odgovornosti (smena,ostavka)

Б.С.

pre 7 godina

Све пише, само не пише шта се тачно гради. Хоће ли железничка станица бити повезана са аутопутем?

suboticanin

pre 7 godina

vojvodina isto tako vec 40 godina ceka da se popravi pruga od subotice do backe topole u duzini od nekih 30 tak km..da bi vozovi mogli ici sa barem 80 kmh a ne 35-40 kmh pa se nista ne desava..osim praznih prica obecanja bajki i basni..