Utorak, 30.08.2016.

11:46

Izrečena najveća kazna ikad - Epl plaća 13 mlrd €

Antikorupcijsko regulatorno telo EU naložilo je Eplu da Irskoj plati 13 milijardi evra povratnog poreza.

Izvor: B92

Izreèena najveæa kazna ikad - Epl plaæa 13 mlrd € IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Logic

pre 7 godina

@ (Nestasni ljubitelj pustih ostrva i poljoprivrede, 31. avgust 2016 08:42)
Jos jedan koji ne moze da kupi apple racunar i zna da ne valjaju xa ozbiljan posao pa su za hipsere jel eto nema veliki udeo haha.....ajde da te pitam dakle mercedes s klasa je puno losiji od reno clio jer nema udeo na trzisti a?

hiavata

pre 7 godina

Не знам само о каквим радним местима се овде говори, производни погони Applea су у Кини, чак ни нису њихови већ Foxconnovi. Па и Трамп је помињао сад скоро Apple баш због тога, све остале фирме имају фабрике у САД. А продавнице и продавце у Европи Apple мора да има. Мада, какав им је тржишни удео полако могу да смањују капацитет слободно.
(Adriano_Galliani, 30. avgust 2016 23:03)

Oko 60% BDP-a Nemacke recimo su usluge. Kod UK je to preko 65%, a slicna prica je i sa Francuskom. Zapad ne proizvodi, on se bavi uslugama, tj. prodaje pamet. Mi umesto da ulazemo u mala i srednja preduzeca koja bi se bavila upravo uslugama, ustvari pokusavamo da konkurisemo Vijetnamu po ceni proizvodne radne snage. Eto, to nam je ekonomska politika.

Nestasni ljubitelj pustih ostrva i poljoprivrede

pre 7 godina

Šta će biti ako Apple odbije da plati?
(zločin i kazna, 30. avgust 2016 18:03)
Desice se to da izgubi evropsko trziste ,koje im je vaznije cak i od kineskog.
Apple zivi od telefona,posto na racunarima nema veliku zaradu,zato sto ih prilicno malo prodaje.Apple desktop i laptop racunari jesu popularni medju hipsterajem,ali ozbiljni korisnici to ne kupuju,sto je i razlog zasto imaju svega nekih 2 posto svetskog trzista.

beeeee

pre 7 godina

Pa taj APLE vredi više od naše države. Koji smo mi cirkus.
(Djordje NS, 30. avgust 2016 12:15)

Kako za koga brale. Zrno psenice je meni vrednije.

Adriano_Galliani

pre 7 godina

Не знам само о каквим радним местима се овде говори, производни погони Applea су у Кини, чак ни нису њихови већ Foxconnovi. Па и Трамп је помињао сад скоро Apple баш због тога, све остале фирме имају фабрике у САД. А продавнице и продавце у Европи Apple мора да има. Мада, какав им је тржишни удео полако могу да смањују капацитет слободно.

Aleksandar

pre 7 godina

Raspitajte se šta je tzv. 'double Irish' aranžman, pogotovo njegova najnaprednija varijanta zvana 'Dutch Sandwich' gde možete da mrdate pare zarađene u EU potpuno neoporezovane na, recimo, Kajmane a da pritom imate punu zaštitu EU tržišta i specifično irskih IP zakona. Sarađujem sa nekoliko takvih kompanija, a znam da ih ima na hiljade i 13 milijardi je smešna brojka u odnosu na to koliko poreza ukupno 'maknu'...

Lares

pre 7 godina

Jbt citam komentare a niko ne povezuje jednakost poreskih obveznika sa istim pravima i obavezama svakog od njih. Kod nas se najveci i najbogatiji poreski duznici pogadjaju sa praznom drzavnom kasom oko umanjivanja duga sa rokom otplate. Sirotinja se pleni za mizeriju. No com jbt.

Liberty

pre 7 godina

Izem ti pravosudje! Briga me za siroti Apple, ali ovaj sud je doneo politicku odluku, da bi evropski populisti mogli da zadrze svoje pljackaske poreske stope. Jos gore je to sto narod zdusno aplaudira kada god drzave lome ruke i noge preduzetnim ljudima, koji stvaraju novu vrednost i menjaju svet na bolje.

Zima dolazi

pre 7 godina

Irska je Meka za Americke kompanije . Pogledajte koliko je firmi preslo iz USA to IE . Amazon , Phizer , apple google .. Uzas koliko para se sliva na jedno ostrvo .. Ovo je sam osveta i primer , a kada se vec placa onda placa onaj koji ima najvise ....

maki

pre 7 godina

u eu se ne moze poslovati tako sto je jedna firma povlascena, ili su svi podjednako tretirani ili nema nista, to je ovde slucaj, pogotovo sto je apple u irskoj bas zbog eu, sad bi onda sve firme koje su poslovale u irskoj trebalo da traze povracaj poreza, mene vise cudi da druge firme iz istog sektora nisu iskopale ovo i tuzile apple ili eu

Tale

pre 7 godina

Ako Epl bude morao da plati vise nijedna kompanija nece rizikovati da otvori svoj pogon/predstavnistvo tu jer ce se plasiti takve kazne. I na duze staze drzava ce mnogo vise izgubiti ako sad uzme ovih 13 milijardi. Mozda zvuci cudno ali njihovim drzavnicima je bitnije da su uslovi za firme dobri i da se zaposljavaju radnici, cak i ako to znaci da se politicari nece ugradjivati.
(dsf, 30. avgust 2016 14:55)

Prvo, ove uslove Irska nije dala svim firmama, nego samo jednoj kompaniji. Već samo ovo stvara nefer tržišnu bitku - ma koliko stimulisala Apple, destimuliše ostale irske firme i teško da može da se priča uopšteno o dobrim uslovima za firme i zapošljavanju. Drugo, kazna nije tu zato što je Apple kao Ferdinand samo sedeo i mirisao cveće, nego zbog poreske malverzacije. Da su porez na profit od prodaje plaćali u EU zemljama gde se prodaja i desila, do ovoga ne bi ni došlo. Druge firme ne treba da se plaše kazne koja je zadesila Apple, ako nameravaju normalno da posluju i plaćaju porez.

I dokle to kompromitovanje pravila i zakona na račun broja radnih mesta? Pustićeš tu multinacionalnu kompaniju punu kao brod zbog neke priče o socijalnom miru, a istovremeno osiromašiti budžet, koji će opet smanjiti ulaganja u školstvo, zdravstvo, infrastrukturu, socijalno i ostalo? I vremenom propada sve na račun crkavice koju takav mastodont isplaćuje zaposlenima, koji opet od nje ne mogu da plate privatnog lekara, školu za decu itd. One u Kini plaćaju šaku pirinča, ali radna mesta...

BrS004

pre 7 godina

Mislim da ljudi u grese sarkasticno se podsmevajuci visini stete. Ako i posle zalbe suma ostane priblizno visoka, deonicari ce na svaki nacin pokusati da ublaze posledice, zaposleni mogu stradati a i doci ce do promene poslovne politike u nekim segmentima , makar za odredjeni period.

QR

pre 7 godina

Ovo su packe Irskoj vladi više nego američkom gigantu. Irska to radi već dvadesetak godina i to ceo svet zna i toleriše: privlači kompanije tako što im ne naplaćuje porez. Taj poklon je teško odbiti iako je samo na određeno vreme, oko 10 godina...

Pera

pre 7 godina

(Mislite o tome, 30. avgust 2016 16:15)

Zaboravio si samo jednu jako bitnu stvar,Apple nije radio samo u Irskoj nego je preko Irske plasirao svoj proizvod u EU. Tako da EU imasva prava da im ovo trazi. Ako im se ne svidja nek idu negde drugde,samo me zanima gde ce u EU naci manje poreze. Mogu oni npr. otici u neku zemlju van EU pa raditi po zakonima te zemlje. Samo i tu ima jedan problem,ako budu van EU onda ide placanje VAT i carine na njihove proizvode. Koliko se njima to isplati vidi se iz prilozenog. Ako sve ostale firme van EU moraju da placaju VAT i carinu i poreze,ne vidim razlog zbog kojeg to ne bi trebao da radi Apple. Inace ako mislis da su oni dosli u Irsku zbog njihovog narado da im pomognu,mogu se samo nasmejati.

...

pre 7 godina

Da li vidite sta se ovde dešava? Nisu Englezi ludi sto su izglasali da izadju iz ovakve EU. Brisel kroji 75% zakona drzavama članica koje postaju obični robovi. Želimo ujedinjenu evropu ali ne ovako fasisticku, neka svaka drzava kroji sama sebi zakone unutar nje.
(shomx, 30. avgust 2016 15:47)
Evo je ta čuvena šizofrenija ovih ovde. Hoće čovek ujedinjenu Evropu, ali da nije ujedninjena, nego svako da određuje u prćiji šta i kako. Sačuvaj bože. Nema od vas ništa.

Branislav

pre 7 godina

re: Jovan. E Jovo u velikoj si zabludi, jako velikoj i na žalost nisi usamljen, čak kod većine preovladava taj način poimanja. Države nikog ne štite osim svoje sopstvene guzice i svojih glasača koji im omogućavaju ničim zasluženo, a kamo li zarađene privilegije. Države uvek viču puku: Eno lopova, evo lopova, pobeže ovaj put, evo ga opet se pojavio.. dok cede poreze za svoje privilegije, narod trči u krug izbezumljen..

Podmornica

pre 7 godina

@ ...

Zapravo ne postoji jaca kompanija u SAD od apple-a, finansijski gledano, apple je u prvom kvartalu prosle godine vredeo oko 724 milijarde dolara ali svejedno, kako god, imaju firme koje vrede u tom rangu pa bar 20, ukljucujuci Majkrosoft, Koka Kolu, Nestle (nisam siguran da je americka), facebook, google itd itd.

Mislite o tome

pre 7 godina

pazi ovo.. Irski ministar finansija Majkl Nunan je danas najavio da će zatražiti dozvolu od irske vlade da uloži žalbu evropskim sudovima na presudu Evropske komisije... Drugim recima Irci ne zele da im Epl plati 13milijardi!!
(sale, 30. avgust 2016 13:56)
Pa naravno, zato sto ce Apple da digne sidro i ode iz Irske u neku 3. zemlju i onda nema vise poreza, plata, izvoza. Nije dzaba birana zemlja sa najnizom stopom poreza na nematerijalnu imovinu, samo vrednost brendova i tehnologije u vlasnistvu Apple je ogromna. Cak mislim da ce tesko njima Irska moci da naplati ovaj porez retroaktivno, posto je Apple radio u skladu sa zakonodavstvom Irske i nije ga se ticala usaglasenost sa EU normativama. Mislim da bi mogli na sudu glat da dobiju i Irce i EU. To Irci znaju, zato staju na stranu Apple-a.

shomx

pre 7 godina

Da li vidite sta se ovde dešava? Nisu Englezi ludi sto su izglasali da izadju iz ovakve EU. Brisel kroji 75% zakona drzavama članica koje postaju obični robovi. Želimo ujedinjenu evropu ali ne ovako fasisticku, neka svaka drzava kroji sama sebi zakone unutar nje.

Srbin

pre 7 godina

"me vidis koliko im je Srbija bitna. Ta greska Apple kosta $2 otprilike. Jos da placaju programere da se bave adresama u Srbiji i njihovom unosu. Bas ih briga da se bave Srbijom. Upravo su gigant jer se fokusiraju na vazne stvari a nevazne zapostavljaju.
(catch, 30. avgust 2016 13:53)"

Ako Apple-u Srbija "nihe bitna" zasto svi ajfoni imaju srpsku tastaturu i srpska slova ukljucujuci i tacnu, srpsku, cirilicu?
Zar nije lakse da je samo ubace na spisak?

Petar

pre 7 godina

Sta ti je kad se ne glupiras kao Srbija nego budes u klubu - i klub ti namesti prvo da dodju kod tebe za male poreze - a onda da ti plate 13 milijardi kasnije jer je trebalo da od pocetka kao placaju (iako tada ne bi ni dosli).
Sve da se ne pobune ovi u klubu pa da bude problem sa Britanijom - ovo je koliko, 3-4 hiljade evra po stanovniku Irske?

Jovan

pre 7 godina

Ne vidim ni jedan razlog zašto bi neko od nas potrošača bio na strani multinacionalnih kompanija.

Sve te kompanije interesuje samo sopstvena dobit, pa makar milijarde ljudi zbog njihovog neplaćanja poreza, živelo u bedi.

Zato, bravo za ovu presudu! I da ih bude još više. Multinacinalne kompanije su zlo za čitavu ljudsku populaciju.

Pera

pre 7 godina

Ovima sto pisu da Apple nece ni osetiti ovu kaznu,zelim samo reci nek gledaju naredne poteze te firme. Ima da placu na sva vrata i pricaju kako ce ih to ozbiljno potresti,kao sto su vec pricali. To im je godisnja zarada ako ne i vise. To sto vi mislite da oni nece ni osetiti,mogu pricati samo deca koja su zaljubljena u jabuku. Da mi je samo znati sta ta deca imaju od toga. Sve velike korporacije placu ako im se uzme i jedan milion a ne nekoliko milijardi. Oni bi da stavljaju u svoje dzepove milijarde a za ostale ih zabole ona stvar. Tuzno je samo sto fanovi brane te korporacije samo zato sto su kupili njihov proizvod i sto misle da su time u istom rangu kao vlasnici kompanije.

...

pre 7 godina

.. - kako si samo lupio pa ostao ziv! Koja kompanija u ovom univerzumu vredi 10x vise od Applea kad je Apple #1 po vrednosti od $515BN (Q2) i vodi mrtvu trku sa Alphabetom od $475bn (Q2)?
(tururu, 30. avgust 2016 13:49)
A bre, zbog ovog dole koji se cudi kako Epl vredi vise od cele nase "privrede" sam pogledao na Forbes sajtu, i pise da neka kineska banka sta li je ICBC raspolaze sredstvima koja su ne 10, nego 12, 13 puta vise nego Epl. Nisam gledao trzisnu vrednost, nego to. Pogledaj sam. Mozda se ja ne razumem, mozda je to drugo, ali samo sam preneo sto oni pisu.

mile

pre 7 godina

ne razumem sta je Epl pogresno uradio? imali su poreski ugovor sa Irskom poreskom sluzbom. i zasto spava EU vec 20god, kako ovo nisu ranije izrekli.. a Irskoj kazna? ovih 13milijardi ide naravno direktno u Brisel, ne ostaje nista u Dablinu.

keza

pre 7 godina

.. - kako si samo lupio pa ostao ziv! Koja kompanija u ovom univerzumu vredi 10x vise od Applea kad je Apple #1 po vrednosti od $515BN (Q2) i vodi mrtvu trku sa Alphabetom od $475bn (Q2)?
(tururu, 30. avgust 2016 13:49)

Saudi aramco, drzavna kompanija saudijske arabije procenjena na 1250-10000 milijardi $, tu su jos i ostale drzavne naftne kompanije.

uk

pre 7 godina

Ono sto me je uvek intrigiralo gde idu tolike pare od profita, kada im je dosta, cemu sluzi toliki novac... i pored enormnih prihoda gledaju na sve nacine da plate sto manji porez koji drzava, izmedju ostalog, koristi za finansiranje skola, zdravstvenih ustanova, siromasnih....
Ako pojedinac, prosecan gradjanin svake zemlje koji zivi vrlo skromno, ne moze da izbegne placanje poreza, zasto je ta privilegija ostavljena firmama i pojedincima koji su obezbedili narednih X generacija.

the Smurf's girl

pre 7 godina

When pigs fly!
Apple neće napraviti opozivni apel u američkom sudu i odma će platiti kaznu + bakšiš i kamatu na dugoročni kredit u švajcaru.

KingJulianNS

pre 7 godina

Zar ne bi trebalo kazniti i Irsku ako se dokaze da je omogucila to, jer je na taj nacin povecala promet i u skladu s tim ubiranje raznih nameta koje su pripadale drugim drzavama. Ne vidim sto je Apple vise kriv od Irske. Resenje bi bilo da Apple vrati pare Irskoj a Irska u EU fondove kao penal na nefer odluku i da se to rasporedi na zemlje EU.

dsf

pre 7 godina

Pa naravno da se i Irska zalila na odluku i da ne zele te pare. Ako Epl bude morao da plati vise nijedna kompanija nece rizikovati da otvori svoj pogon/predstavnistvo tu jer ce se plasiti takve kazne. I na duze staze drzava ce mnogo vise izgubiti ako sad uzme ovih 13 milijardi. Mozda zvuci cudno ali njihovim drzavnicima je bitnije da su uslovi za firme dobri i da se zaposljavaju radnici, cak i ako to znaci da se politicari nece ugradjivati.

obey the brave

pre 7 godina

@ pazi ovo.. Irski ministar finansija Majkl Nunan je danas najavio da će zatražiti dozvolu od irske vlade da uloži žalbu evropskim sudovima na presudu Evropske komisije... Drugim recima Irci ne zele da im Epl plati 13milijardi!!
(sale, 30. avgust 2016 13:56)

Žele Irci, da li ti misliš da u irskoj vladaju patriote. Pa nisu ga Rusi postavili.

primecujem

pre 7 godina

EU uzvraca udarac. Prvo je USA nagazila VW a sada EU udara po Apple. Kome nije jasno - ekononski rat izmedju EU i USA se rasplamsava. Gde su se deli sad svi oni sto tvrde kako je EU americka pudlica isl.

drvobradi

pre 7 godina

@catch
Zato im nije problem da ti nesto naplate i onda da se prave ludi i da ne dobijes to sto si platio i jos nece ni da pare vrate, po principu uplata je dosla iz Srbije a vi ste iz Jugoslavije. Da isprave taj propust, treba im 2 minuta vremena, a ovako za svaki slucaj iz Srbije moras da se preganjas sa Apple korisnickim centrom.

doubleN

pre 7 godina

nastavlja se " finansijski rat " izmedju Usa i Eu. Siguran da cemo vidjati jos ovakvih situacija u buducnosti, jer jedni o drugima znaju mnogo prljavih i ilegalnih cinjenica, niko od njih ne igra posteno, to je jasno, a pandorinu kutiju su otvorili ameri sa VW. Jedino mi je drago, u celoj prici, sto je Eu konacno pokazala malo bubrege ...

Tale

pre 7 godina

Irska je dozvolila kompaniji Apple poreske olakšice na profit - ali samo toj kompaniji. Apple je iskoristio situaciju tako što je svu prodaju odnosno profit sa cele teritorije EU knjižio kao da se desio u Irskoj i umesto da državama EU plati regularni porez, platio je Irskoj kao za kikiriki. Naravno da se Irci sad bune, jer em što bi neko i u njihovoj garnituri trebalo da odgovara, em što treba da naplate te pare i teoretski redistribuiraju ih. Ali tako je to kad stimulišeš i subvencionišeš velike kompanije samo da dođu kod tebe, a da to vremenski ili na neki drugi način ne ograničiš i kreneš da kršiš zakon.

Da se radi o nekoj maloj firmi sa 10 zaposlenih, bilo bi mi žao, ali ovi već grcaju od para i to im je bilo malo, nego su morali da mute i na porezu. Seci sad kesu bajo!

Usput budi rečeno, mislite da ovo nije bila jedna od tema na (propalim) TTIP pregovorima?

7ica

pre 7 godina

Odličan potez EU! 

Ovim novcem će zadržati i napuniti budžet Irske, Apple će iskeširat a sve će platiti najveći sponzor UK - USA.
(12, 30. avgust 2016 12:19)

odlican potez EU,ali sta je Irska radila po tom pitanju...dala im porez na dobit manji nego sto EU prepisuje...znaci Irska je kriva ili je u dogovoru sa Appleom...
po tom pitanju Irci nebi trebali dobiti te pare...

tururu

pre 7 godina

... - kako si samo lupio pa ostao ziv! Koja kompanija u ovom univerzumu vredi 10x vise od Applea kad je Apple #1 po vrednosti od $515BN (Q2) i vodi mrtvu trku sa Alphabetom od $475bn (Q2)?

...

pre 7 godina

Pa taj APLE vredi više od naše države. Koji smo mi cirkus.
(Djordje NS, 30. avgust 2016 12:15)
Nista to nije, ima ih koji vrede 10 puta vise od Epla, pa ti vidi.

catch

pre 7 godina

dok sam trazio Srbiju, koje nije bilo u onom opadajućem prozoru sa listama zemalja, naidjem na ni manje ni vise nego Jugoslaviju :) Jako neozbiljno za takvog giganta...
(ciga, 30. avgust 2016 12:55)
Neozbiljno je za Srbiju, u stvari jer u tome vidis koliko im je Srbija bitna. Ta greska Apple kosta $2 otprilike. Jos da placaju programere da se bave adresama u Srbiji i njihovom unosu. Bas ih briga da se bave Srbijom. Upravo su gigant jer se fokusiraju na vazne stvari a nevazne zapostavljaju.

sale

pre 7 godina

pazi ovo.. Irski ministar finansija Majkl Nunan je danas najavio da će zatražiti dozvolu od irske vlade da uloži žalbu evropskim sudovima na presudu Evropske komisije... Drugim recima Irci ne zele da im Epl plati 13milijardi!!

Jim Beam

pre 7 godina

Čisto da znate koliko je to novca i koliko su oni veliki, a mi mali - to je 1,5 srpski budžet. I što je najgore od svega, nije da neće osetiti ovo, ali ništa epohalno se neće desiti.

Siniša

pre 7 godina

Obratite pažnju da je porez na profit koji su plaćali 2003. godine 1%, ali da je problem nastao jer su 2014. godine platili samo 0,005%. A kod nas je porez na profit 20%, pa se pitamo što ljudi kriju profit.

"...allowed Apple to pay tax rate of 1pc on EU profits in 2003 down to 0.005 per cent in 2014."

ciga

pre 7 godina

Mene čudi da tako jedna velika i ozbiljna kompanija (za mene vise nisu ozbiljni, sada ćet e čuti zašto) nije u stanju da obezbedi nama iz Srbije, kakva god da smo zemlja, da napravimo nalog na app storu koristeći sopstvene podatke (adresa itd) nego moramo da izmišljamo adrese po Americi... Drugo jos gore, kada sam postavljao aplikaciju za telefone trebao sam da navedem adresu firme, i dok sam trazio Srbiju, koje nije bilo u onom opadajućem prozoru sa listama zemalja, naidjem na ni manje ni vise nego Jugoslaviju :) Jako neozbiljno za takvog giganta...

Siniša

pre 7 godina

Obratite pažnju da je porez na profit koji su plaćali 2003. godine 1%, ali da je problem nastao jer su 2014. godine platili samo 0,005%. A kod nas je porez na profit 20%, pa se pitamo što ljudi kriju profit.

"...allowed Apple to pay tax rate of 1pc on EU profits in 2003 down to 0.005 per cent in 2014."

ciga

pre 7 godina

Mene čudi da tako jedna velika i ozbiljna kompanija (za mene vise nisu ozbiljni, sada ćet e čuti zašto) nije u stanju da obezbedi nama iz Srbije, kakva god da smo zemlja, da napravimo nalog na app storu koristeći sopstvene podatke (adresa itd) nego moramo da izmišljamo adrese po Americi... Drugo jos gore, kada sam postavljao aplikaciju za telefone trebao sam da navedem adresu firme, i dok sam trazio Srbiju, koje nije bilo u onom opadajućem prozoru sa listama zemalja, naidjem na ni manje ni vise nego Jugoslaviju :) Jako neozbiljno za takvog giganta...

...

pre 7 godina

Pa taj APLE vredi više od naše države. Koji smo mi cirkus.
(Djordje NS, 30. avgust 2016 12:15)
Nista to nije, ima ih koji vrede 10 puta vise od Epla, pa ti vidi.

sale

pre 7 godina

pazi ovo.. Irski ministar finansija Majkl Nunan je danas najavio da će zatražiti dozvolu od irske vlade da uloži žalbu evropskim sudovima na presudu Evropske komisije... Drugim recima Irci ne zele da im Epl plati 13milijardi!!

7ica

pre 7 godina

Odličan potez EU! 

Ovim novcem će zadržati i napuniti budžet Irske, Apple će iskeširat a sve će platiti najveći sponzor UK - USA.
(12, 30. avgust 2016 12:19)

odlican potez EU,ali sta je Irska radila po tom pitanju...dala im porez na dobit manji nego sto EU prepisuje...znaci Irska je kriva ili je u dogovoru sa Appleom...
po tom pitanju Irci nebi trebali dobiti te pare...

Tale

pre 7 godina

Irska je dozvolila kompaniji Apple poreske olakšice na profit - ali samo toj kompaniji. Apple je iskoristio situaciju tako što je svu prodaju odnosno profit sa cele teritorije EU knjižio kao da se desio u Irskoj i umesto da državama EU plati regularni porez, platio je Irskoj kao za kikiriki. Naravno da se Irci sad bune, jer em što bi neko i u njihovoj garnituri trebalo da odgovara, em što treba da naplate te pare i teoretski redistribuiraju ih. Ali tako je to kad stimulišeš i subvencionišeš velike kompanije samo da dođu kod tebe, a da to vremenski ili na neki drugi način ne ograničiš i kreneš da kršiš zakon.

Da se radi o nekoj maloj firmi sa 10 zaposlenih, bilo bi mi žao, ali ovi već grcaju od para i to im je bilo malo, nego su morali da mute i na porezu. Seci sad kesu bajo!

Usput budi rečeno, mislite da ovo nije bila jedna od tema na (propalim) TTIP pregovorima?

Jim Beam

pre 7 godina

Čisto da znate koliko je to novca i koliko su oni veliki, a mi mali - to je 1,5 srpski budžet. I što je najgore od svega, nije da neće osetiti ovo, ali ništa epohalno se neće desiti.

Pera

pre 7 godina

Ovima sto pisu da Apple nece ni osetiti ovu kaznu,zelim samo reci nek gledaju naredne poteze te firme. Ima da placu na sva vrata i pricaju kako ce ih to ozbiljno potresti,kao sto su vec pricali. To im je godisnja zarada ako ne i vise. To sto vi mislite da oni nece ni osetiti,mogu pricati samo deca koja su zaljubljena u jabuku. Da mi je samo znati sta ta deca imaju od toga. Sve velike korporacije placu ako im se uzme i jedan milion a ne nekoliko milijardi. Oni bi da stavljaju u svoje dzepove milijarde a za ostale ih zabole ona stvar. Tuzno je samo sto fanovi brane te korporacije samo zato sto su kupili njihov proizvod i sto misle da su time u istom rangu kao vlasnici kompanije.

Jovan

pre 7 godina

Ne vidim ni jedan razlog zašto bi neko od nas potrošača bio na strani multinacionalnih kompanija.

Sve te kompanije interesuje samo sopstvena dobit, pa makar milijarde ljudi zbog njihovog neplaćanja poreza, živelo u bedi.

Zato, bravo za ovu presudu! I da ih bude još više. Multinacinalne kompanije su zlo za čitavu ljudsku populaciju.

uk

pre 7 godina

Ono sto me je uvek intrigiralo gde idu tolike pare od profita, kada im je dosta, cemu sluzi toliki novac... i pored enormnih prihoda gledaju na sve nacine da plate sto manji porez koji drzava, izmedju ostalog, koristi za finansiranje skola, zdravstvenih ustanova, siromasnih....
Ako pojedinac, prosecan gradjanin svake zemlje koji zivi vrlo skromno, ne moze da izbegne placanje poreza, zasto je ta privilegija ostavljena firmama i pojedincima koji su obezbedili narednih X generacija.

Tale

pre 7 godina

Ako Epl bude morao da plati vise nijedna kompanija nece rizikovati da otvori svoj pogon/predstavnistvo tu jer ce se plasiti takve kazne. I na duze staze drzava ce mnogo vise izgubiti ako sad uzme ovih 13 milijardi. Mozda zvuci cudno ali njihovim drzavnicima je bitnije da su uslovi za firme dobri i da se zaposljavaju radnici, cak i ako to znaci da se politicari nece ugradjivati.
(dsf, 30. avgust 2016 14:55)

Prvo, ove uslove Irska nije dala svim firmama, nego samo jednoj kompaniji. Već samo ovo stvara nefer tržišnu bitku - ma koliko stimulisala Apple, destimuliše ostale irske firme i teško da može da se priča uopšteno o dobrim uslovima za firme i zapošljavanju. Drugo, kazna nije tu zato što je Apple kao Ferdinand samo sedeo i mirisao cveće, nego zbog poreske malverzacije. Da su porez na profit od prodaje plaćali u EU zemljama gde se prodaja i desila, do ovoga ne bi ni došlo. Druge firme ne treba da se plaše kazne koja je zadesila Apple, ako nameravaju normalno da posluju i plaćaju porez.

I dokle to kompromitovanje pravila i zakona na račun broja radnih mesta? Pustićeš tu multinacionalnu kompaniju punu kao brod zbog neke priče o socijalnom miru, a istovremeno osiromašiti budžet, koji će opet smanjiti ulaganja u školstvo, zdravstvo, infrastrukturu, socijalno i ostalo? I vremenom propada sve na račun crkavice koju takav mastodont isplaćuje zaposlenima, koji opet od nje ne mogu da plate privatnog lekara, školu za decu itd. One u Kini plaćaju šaku pirinča, ali radna mesta...

tururu

pre 7 godina

... - kako si samo lupio pa ostao ziv! Koja kompanija u ovom univerzumu vredi 10x vise od Applea kad je Apple #1 po vrednosti od $515BN (Q2) i vodi mrtvu trku sa Alphabetom od $475bn (Q2)?

...

pre 7 godina

Da li vidite sta se ovde dešava? Nisu Englezi ludi sto su izglasali da izadju iz ovakve EU. Brisel kroji 75% zakona drzavama članica koje postaju obični robovi. Želimo ujedinjenu evropu ali ne ovako fasisticku, neka svaka drzava kroji sama sebi zakone unutar nje.
(shomx, 30. avgust 2016 15:47)
Evo je ta čuvena šizofrenija ovih ovde. Hoće čovek ujedinjenu Evropu, ali da nije ujedninjena, nego svako da određuje u prćiji šta i kako. Sačuvaj bože. Nema od vas ništa.

Pera

pre 7 godina

(Mislite o tome, 30. avgust 2016 16:15)

Zaboravio si samo jednu jako bitnu stvar,Apple nije radio samo u Irskoj nego je preko Irske plasirao svoj proizvod u EU. Tako da EU imasva prava da im ovo trazi. Ako im se ne svidja nek idu negde drugde,samo me zanima gde ce u EU naci manje poreze. Mogu oni npr. otici u neku zemlju van EU pa raditi po zakonima te zemlje. Samo i tu ima jedan problem,ako budu van EU onda ide placanje VAT i carine na njihove proizvode. Koliko se njima to isplati vidi se iz prilozenog. Ako sve ostale firme van EU moraju da placaju VAT i carinu i poreze,ne vidim razlog zbog kojeg to ne bi trebao da radi Apple. Inace ako mislis da su oni dosli u Irsku zbog njihovog narado da im pomognu,mogu se samo nasmejati.

primecujem

pre 7 godina

EU uzvraca udarac. Prvo je USA nagazila VW a sada EU udara po Apple. Kome nije jasno - ekononski rat izmedju EU i USA se rasplamsava. Gde su se deli sad svi oni sto tvrde kako je EU americka pudlica isl.

keza

pre 7 godina

.. - kako si samo lupio pa ostao ziv! Koja kompanija u ovom univerzumu vredi 10x vise od Applea kad je Apple #1 po vrednosti od $515BN (Q2) i vodi mrtvu trku sa Alphabetom od $475bn (Q2)?
(tururu, 30. avgust 2016 13:49)

Saudi aramco, drzavna kompanija saudijske arabije procenjena na 1250-10000 milijardi $, tu su jos i ostale drzavne naftne kompanije.

doubleN

pre 7 godina

nastavlja se " finansijski rat " izmedju Usa i Eu. Siguran da cemo vidjati jos ovakvih situacija u buducnosti, jer jedni o drugima znaju mnogo prljavih i ilegalnih cinjenica, niko od njih ne igra posteno, to je jasno, a pandorinu kutiju su otvorili ameri sa VW. Jedino mi je drago, u celoj prici, sto je Eu konacno pokazala malo bubrege ...

dsf

pre 7 godina

Pa naravno da se i Irska zalila na odluku i da ne zele te pare. Ako Epl bude morao da plati vise nijedna kompanija nece rizikovati da otvori svoj pogon/predstavnistvo tu jer ce se plasiti takve kazne. I na duze staze drzava ce mnogo vise izgubiti ako sad uzme ovih 13 milijardi. Mozda zvuci cudno ali njihovim drzavnicima je bitnije da su uslovi za firme dobri i da se zaposljavaju radnici, cak i ako to znaci da se politicari nece ugradjivati.

QR

pre 7 godina

Ovo su packe Irskoj vladi više nego američkom gigantu. Irska to radi već dvadesetak godina i to ceo svet zna i toleriše: privlači kompanije tako što im ne naplaćuje porez. Taj poklon je teško odbiti iako je samo na određeno vreme, oko 10 godina...

catch

pre 7 godina

dok sam trazio Srbiju, koje nije bilo u onom opadajućem prozoru sa listama zemalja, naidjem na ni manje ni vise nego Jugoslaviju :) Jako neozbiljno za takvog giganta...
(ciga, 30. avgust 2016 12:55)
Neozbiljno je za Srbiju, u stvari jer u tome vidis koliko im je Srbija bitna. Ta greska Apple kosta $2 otprilike. Jos da placaju programere da se bave adresama u Srbiji i njihovom unosu. Bas ih briga da se bave Srbijom. Upravo su gigant jer se fokusiraju na vazne stvari a nevazne zapostavljaju.

Mislite o tome

pre 7 godina

pazi ovo.. Irski ministar finansija Majkl Nunan je danas najavio da će zatražiti dozvolu od irske vlade da uloži žalbu evropskim sudovima na presudu Evropske komisije... Drugim recima Irci ne zele da im Epl plati 13milijardi!!
(sale, 30. avgust 2016 13:56)
Pa naravno, zato sto ce Apple da digne sidro i ode iz Irske u neku 3. zemlju i onda nema vise poreza, plata, izvoza. Nije dzaba birana zemlja sa najnizom stopom poreza na nematerijalnu imovinu, samo vrednost brendova i tehnologije u vlasnistvu Apple je ogromna. Cak mislim da ce tesko njima Irska moci da naplati ovaj porez retroaktivno, posto je Apple radio u skladu sa zakonodavstvom Irske i nije ga se ticala usaglasenost sa EU normativama. Mislim da bi mogli na sudu glat da dobiju i Irce i EU. To Irci znaju, zato staju na stranu Apple-a.

Srbin

pre 7 godina

"me vidis koliko im je Srbija bitna. Ta greska Apple kosta $2 otprilike. Jos da placaju programere da se bave adresama u Srbiji i njihovom unosu. Bas ih briga da se bave Srbijom. Upravo su gigant jer se fokusiraju na vazne stvari a nevazne zapostavljaju.
(catch, 30. avgust 2016 13:53)"

Ako Apple-u Srbija "nihe bitna" zasto svi ajfoni imaju srpsku tastaturu i srpska slova ukljucujuci i tacnu, srpsku, cirilicu?
Zar nije lakse da je samo ubace na spisak?

Zima dolazi

pre 7 godina

Irska je Meka za Americke kompanije . Pogledajte koliko je firmi preslo iz USA to IE . Amazon , Phizer , apple google .. Uzas koliko para se sliva na jedno ostrvo .. Ovo je sam osveta i primer , a kada se vec placa onda placa onaj koji ima najvise ....

KingJulianNS

pre 7 godina

Zar ne bi trebalo kazniti i Irsku ako se dokaze da je omogucila to, jer je na taj nacin povecala promet i u skladu s tim ubiranje raznih nameta koje su pripadale drugim drzavama. Ne vidim sto je Apple vise kriv od Irske. Resenje bi bilo da Apple vrati pare Irskoj a Irska u EU fondove kao penal na nefer odluku i da se to rasporedi na zemlje EU.

Branislav

pre 7 godina

re: Jovan. E Jovo u velikoj si zabludi, jako velikoj i na žalost nisi usamljen, čak kod većine preovladava taj način poimanja. Države nikog ne štite osim svoje sopstvene guzice i svojih glasača koji im omogućavaju ničim zasluženo, a kamo li zarađene privilegije. Države uvek viču puku: Eno lopova, evo lopova, pobeže ovaj put, evo ga opet se pojavio.. dok cede poreze za svoje privilegije, narod trči u krug izbezumljen..

Lares

pre 7 godina

Jbt citam komentare a niko ne povezuje jednakost poreskih obveznika sa istim pravima i obavezama svakog od njih. Kod nas se najveci i najbogatiji poreski duznici pogadjaju sa praznom drzavnom kasom oko umanjivanja duga sa rokom otplate. Sirotinja se pleni za mizeriju. No com jbt.

Aleksandar

pre 7 godina

Raspitajte se šta je tzv. 'double Irish' aranžman, pogotovo njegova najnaprednija varijanta zvana 'Dutch Sandwich' gde možete da mrdate pare zarađene u EU potpuno neoporezovane na, recimo, Kajmane a da pritom imate punu zaštitu EU tržišta i specifično irskih IP zakona. Sarađujem sa nekoliko takvih kompanija, a znam da ih ima na hiljade i 13 milijardi je smešna brojka u odnosu na to koliko poreza ukupno 'maknu'...

Petar

pre 7 godina

Sta ti je kad se ne glupiras kao Srbija nego budes u klubu - i klub ti namesti prvo da dodju kod tebe za male poreze - a onda da ti plate 13 milijardi kasnije jer je trebalo da od pocetka kao placaju (iako tada ne bi ni dosli).
Sve da se ne pobune ovi u klubu pa da bude problem sa Britanijom - ovo je koliko, 3-4 hiljade evra po stanovniku Irske?

maki

pre 7 godina

u eu se ne moze poslovati tako sto je jedna firma povlascena, ili su svi podjednako tretirani ili nema nista, to je ovde slucaj, pogotovo sto je apple u irskoj bas zbog eu, sad bi onda sve firme koje su poslovale u irskoj trebalo da traze povracaj poreza, mene vise cudi da druge firme iz istog sektora nisu iskopale ovo i tuzile apple ili eu

Podmornica

pre 7 godina

@ ...

Zapravo ne postoji jaca kompanija u SAD od apple-a, finansijski gledano, apple je u prvom kvartalu prosle godine vredeo oko 724 milijarde dolara ali svejedno, kako god, imaju firme koje vrede u tom rangu pa bar 20, ukljucujuci Majkrosoft, Koka Kolu, Nestle (nisam siguran da je americka), facebook, google itd itd.

obey the brave

pre 7 godina

@ pazi ovo.. Irski ministar finansija Majkl Nunan je danas najavio da će zatražiti dozvolu od irske vlade da uloži žalbu evropskim sudovima na presudu Evropske komisije... Drugim recima Irci ne zele da im Epl plati 13milijardi!!
(sale, 30. avgust 2016 13:56)

Žele Irci, da li ti misliš da u irskoj vladaju patriote. Pa nisu ga Rusi postavili.

...

pre 7 godina

.. - kako si samo lupio pa ostao ziv! Koja kompanija u ovom univerzumu vredi 10x vise od Applea kad je Apple #1 po vrednosti od $515BN (Q2) i vodi mrtvu trku sa Alphabetom od $475bn (Q2)?
(tururu, 30. avgust 2016 13:49)
A bre, zbog ovog dole koji se cudi kako Epl vredi vise od cele nase "privrede" sam pogledao na Forbes sajtu, i pise da neka kineska banka sta li je ICBC raspolaze sredstvima koja su ne 10, nego 12, 13 puta vise nego Epl. Nisam gledao trzisnu vrednost, nego to. Pogledaj sam. Mozda se ja ne razumem, mozda je to drugo, ali samo sam preneo sto oni pisu.

mile

pre 7 godina

ne razumem sta je Epl pogresno uradio? imali su poreski ugovor sa Irskom poreskom sluzbom. i zasto spava EU vec 20god, kako ovo nisu ranije izrekli.. a Irskoj kazna? ovih 13milijardi ide naravno direktno u Brisel, ne ostaje nista u Dablinu.

shomx

pre 7 godina

Da li vidite sta se ovde dešava? Nisu Englezi ludi sto su izglasali da izadju iz ovakve EU. Brisel kroji 75% zakona drzavama članica koje postaju obični robovi. Želimo ujedinjenu evropu ali ne ovako fasisticku, neka svaka drzava kroji sama sebi zakone unutar nje.

drvobradi

pre 7 godina

@catch
Zato im nije problem da ti nesto naplate i onda da se prave ludi i da ne dobijes to sto si platio i jos nece ni da pare vrate, po principu uplata je dosla iz Srbije a vi ste iz Jugoslavije. Da isprave taj propust, treba im 2 minuta vremena, a ovako za svaki slucaj iz Srbije moras da se preganjas sa Apple korisnickim centrom.

Liberty

pre 7 godina

Izem ti pravosudje! Briga me za siroti Apple, ali ovaj sud je doneo politicku odluku, da bi evropski populisti mogli da zadrze svoje pljackaske poreske stope. Jos gore je to sto narod zdusno aplaudira kada god drzave lome ruke i noge preduzetnim ljudima, koji stvaraju novu vrednost i menjaju svet na bolje.

BrS004

pre 7 godina

Mislim da ljudi u grese sarkasticno se podsmevajuci visini stete. Ako i posle zalbe suma ostane priblizno visoka, deonicari ce na svaki nacin pokusati da ublaze posledice, zaposleni mogu stradati a i doci ce do promene poslovne politike u nekim segmentima , makar za odredjeni period.

Adriano_Galliani

pre 7 godina

Не знам само о каквим радним местима се овде говори, производни погони Applea су у Кини, чак ни нису њихови већ Foxconnovi. Па и Трамп је помињао сад скоро Apple баш због тога, све остале фирме имају фабрике у САД. А продавнице и продавце у Европи Apple мора да има. Мада, какав им је тржишни удео полако могу да смањују капацитет слободно.

the Smurf's girl

pre 7 godina

When pigs fly!
Apple neće napraviti opozivni apel u američkom sudu i odma će platiti kaznu + bakšiš i kamatu na dugoročni kredit u švajcaru.

hiavata

pre 7 godina

Не знам само о каквим радним местима се овде говори, производни погони Applea су у Кини, чак ни нису њихови већ Foxconnovi. Па и Трамп је помињао сад скоро Apple баш због тога, све остале фирме имају фабрике у САД. А продавнице и продавце у Европи Apple мора да има. Мада, какав им је тржишни удео полако могу да смањују капацитет слободно.
(Adriano_Galliani, 30. avgust 2016 23:03)

Oko 60% BDP-a Nemacke recimo su usluge. Kod UK je to preko 65%, a slicna prica je i sa Francuskom. Zapad ne proizvodi, on se bavi uslugama, tj. prodaje pamet. Mi umesto da ulazemo u mala i srednja preduzeca koja bi se bavila upravo uslugama, ustvari pokusavamo da konkurisemo Vijetnamu po ceni proizvodne radne snage. Eto, to nam je ekonomska politika.

Nestasni ljubitelj pustih ostrva i poljoprivrede

pre 7 godina

Šta će biti ako Apple odbije da plati?
(zločin i kazna, 30. avgust 2016 18:03)
Desice se to da izgubi evropsko trziste ,koje im je vaznije cak i od kineskog.
Apple zivi od telefona,posto na racunarima nema veliku zaradu,zato sto ih prilicno malo prodaje.Apple desktop i laptop racunari jesu popularni medju hipsterajem,ali ozbiljni korisnici to ne kupuju,sto je i razlog zasto imaju svega nekih 2 posto svetskog trzista.

beeeee

pre 7 godina

Pa taj APLE vredi više od naše države. Koji smo mi cirkus.
(Djordje NS, 30. avgust 2016 12:15)

Kako za koga brale. Zrno psenice je meni vrednije.

Logic

pre 7 godina

@ (Nestasni ljubitelj pustih ostrva i poljoprivrede, 31. avgust 2016 08:42)
Jos jedan koji ne moze da kupi apple racunar i zna da ne valjaju xa ozbiljan posao pa su za hipsere jel eto nema veliki udeo haha.....ajde da te pitam dakle mercedes s klasa je puno losiji od reno clio jer nema udeo na trzisti a?

catch

pre 7 godina

dok sam trazio Srbiju, koje nije bilo u onom opadajućem prozoru sa listama zemalja, naidjem na ni manje ni vise nego Jugoslaviju :) Jako neozbiljno za takvog giganta...
(ciga, 30. avgust 2016 12:55)
Neozbiljno je za Srbiju, u stvari jer u tome vidis koliko im je Srbija bitna. Ta greska Apple kosta $2 otprilike. Jos da placaju programere da se bave adresama u Srbiji i njihovom unosu. Bas ih briga da se bave Srbijom. Upravo su gigant jer se fokusiraju na vazne stvari a nevazne zapostavljaju.

shomx

pre 7 godina

Da li vidite sta se ovde dešava? Nisu Englezi ludi sto su izglasali da izadju iz ovakve EU. Brisel kroji 75% zakona drzavama članica koje postaju obični robovi. Želimo ujedinjenu evropu ali ne ovako fasisticku, neka svaka drzava kroji sama sebi zakone unutar nje.

...

pre 7 godina

Pa taj APLE vredi više od naše države. Koji smo mi cirkus.
(Djordje NS, 30. avgust 2016 12:15)
Nista to nije, ima ih koji vrede 10 puta vise od Epla, pa ti vidi.

Liberty

pre 7 godina

Izem ti pravosudje! Briga me za siroti Apple, ali ovaj sud je doneo politicku odluku, da bi evropski populisti mogli da zadrze svoje pljackaske poreske stope. Jos gore je to sto narod zdusno aplaudira kada god drzave lome ruke i noge preduzetnim ljudima, koji stvaraju novu vrednost i menjaju svet na bolje.

ciga

pre 7 godina

Mene čudi da tako jedna velika i ozbiljna kompanija (za mene vise nisu ozbiljni, sada ćet e čuti zašto) nije u stanju da obezbedi nama iz Srbije, kakva god da smo zemlja, da napravimo nalog na app storu koristeći sopstvene podatke (adresa itd) nego moramo da izmišljamo adrese po Americi... Drugo jos gore, kada sam postavljao aplikaciju za telefone trebao sam da navedem adresu firme, i dok sam trazio Srbiju, koje nije bilo u onom opadajućem prozoru sa listama zemalja, naidjem na ni manje ni vise nego Jugoslaviju :) Jako neozbiljno za takvog giganta...

tururu

pre 7 godina

... - kako si samo lupio pa ostao ziv! Koja kompanija u ovom univerzumu vredi 10x vise od Applea kad je Apple #1 po vrednosti od $515BN (Q2) i vodi mrtvu trku sa Alphabetom od $475bn (Q2)?

Mislite o tome

pre 7 godina

pazi ovo.. Irski ministar finansija Majkl Nunan je danas najavio da će zatražiti dozvolu od irske vlade da uloži žalbu evropskim sudovima na presudu Evropske komisije... Drugim recima Irci ne zele da im Epl plati 13milijardi!!
(sale, 30. avgust 2016 13:56)
Pa naravno, zato sto ce Apple da digne sidro i ode iz Irske u neku 3. zemlju i onda nema vise poreza, plata, izvoza. Nije dzaba birana zemlja sa najnizom stopom poreza na nematerijalnu imovinu, samo vrednost brendova i tehnologije u vlasnistvu Apple je ogromna. Cak mislim da ce tesko njima Irska moci da naplati ovaj porez retroaktivno, posto je Apple radio u skladu sa zakonodavstvom Irske i nije ga se ticala usaglasenost sa EU normativama. Mislim da bi mogli na sudu glat da dobiju i Irce i EU. To Irci znaju, zato staju na stranu Apple-a.

mile

pre 7 godina

ne razumem sta je Epl pogresno uradio? imali su poreski ugovor sa Irskom poreskom sluzbom. i zasto spava EU vec 20god, kako ovo nisu ranije izrekli.. a Irskoj kazna? ovih 13milijardi ide naravno direktno u Brisel, ne ostaje nista u Dablinu.

...

pre 7 godina

Da li vidite sta se ovde dešava? Nisu Englezi ludi sto su izglasali da izadju iz ovakve EU. Brisel kroji 75% zakona drzavama članica koje postaju obični robovi. Želimo ujedinjenu evropu ali ne ovako fasisticku, neka svaka drzava kroji sama sebi zakone unutar nje.
(shomx, 30. avgust 2016 15:47)
Evo je ta čuvena šizofrenija ovih ovde. Hoće čovek ujedinjenu Evropu, ali da nije ujedninjena, nego svako da određuje u prćiji šta i kako. Sačuvaj bože. Nema od vas ništa.

Jovan

pre 7 godina

Ne vidim ni jedan razlog zašto bi neko od nas potrošača bio na strani multinacionalnih kompanija.

Sve te kompanije interesuje samo sopstvena dobit, pa makar milijarde ljudi zbog njihovog neplaćanja poreza, živelo u bedi.

Zato, bravo za ovu presudu! I da ih bude još više. Multinacinalne kompanije su zlo za čitavu ljudsku populaciju.

sale

pre 7 godina

pazi ovo.. Irski ministar finansija Majkl Nunan je danas najavio da će zatražiti dozvolu od irske vlade da uloži žalbu evropskim sudovima na presudu Evropske komisije... Drugim recima Irci ne zele da im Epl plati 13milijardi!!

dsf

pre 7 godina

Pa naravno da se i Irska zalila na odluku i da ne zele te pare. Ako Epl bude morao da plati vise nijedna kompanija nece rizikovati da otvori svoj pogon/predstavnistvo tu jer ce se plasiti takve kazne. I na duze staze drzava ce mnogo vise izgubiti ako sad uzme ovih 13 milijardi. Mozda zvuci cudno ali njihovim drzavnicima je bitnije da su uslovi za firme dobri i da se zaposljavaju radnici, cak i ako to znaci da se politicari nece ugradjivati.

Siniša

pre 7 godina

Obratite pažnju da je porez na profit koji su plaćali 2003. godine 1%, ali da je problem nastao jer su 2014. godine platili samo 0,005%. A kod nas je porez na profit 20%, pa se pitamo što ljudi kriju profit.

"...allowed Apple to pay tax rate of 1pc on EU profits in 2003 down to 0.005 per cent in 2014."

keza

pre 7 godina

.. - kako si samo lupio pa ostao ziv! Koja kompanija u ovom univerzumu vredi 10x vise od Applea kad je Apple #1 po vrednosti od $515BN (Q2) i vodi mrtvu trku sa Alphabetom od $475bn (Q2)?
(tururu, 30. avgust 2016 13:49)

Saudi aramco, drzavna kompanija saudijske arabije procenjena na 1250-10000 milijardi $, tu su jos i ostale drzavne naftne kompanije.

Srbin

pre 7 godina

"me vidis koliko im je Srbija bitna. Ta greska Apple kosta $2 otprilike. Jos da placaju programere da se bave adresama u Srbiji i njihovom unosu. Bas ih briga da se bave Srbijom. Upravo su gigant jer se fokusiraju na vazne stvari a nevazne zapostavljaju.
(catch, 30. avgust 2016 13:53)"

Ako Apple-u Srbija "nihe bitna" zasto svi ajfoni imaju srpsku tastaturu i srpska slova ukljucujuci i tacnu, srpsku, cirilicu?
Zar nije lakse da je samo ubace na spisak?

primecujem

pre 7 godina

EU uzvraca udarac. Prvo je USA nagazila VW a sada EU udara po Apple. Kome nije jasno - ekononski rat izmedju EU i USA se rasplamsava. Gde su se deli sad svi oni sto tvrde kako je EU americka pudlica isl.

obey the brave

pre 7 godina

@ pazi ovo.. Irski ministar finansija Majkl Nunan je danas najavio da će zatražiti dozvolu od irske vlade da uloži žalbu evropskim sudovima na presudu Evropske komisije... Drugim recima Irci ne zele da im Epl plati 13milijardi!!
(sale, 30. avgust 2016 13:56)

Žele Irci, da li ti misliš da u irskoj vladaju patriote. Pa nisu ga Rusi postavili.

7ica

pre 7 godina

Odličan potez EU! 

Ovim novcem će zadržati i napuniti budžet Irske, Apple će iskeširat a sve će platiti najveći sponzor UK - USA.
(12, 30. avgust 2016 12:19)

odlican potez EU,ali sta je Irska radila po tom pitanju...dala im porez na dobit manji nego sto EU prepisuje...znaci Irska je kriva ili je u dogovoru sa Appleom...
po tom pitanju Irci nebi trebali dobiti te pare...

...

pre 7 godina

.. - kako si samo lupio pa ostao ziv! Koja kompanija u ovom univerzumu vredi 10x vise od Applea kad je Apple #1 po vrednosti od $515BN (Q2) i vodi mrtvu trku sa Alphabetom od $475bn (Q2)?
(tururu, 30. avgust 2016 13:49)
A bre, zbog ovog dole koji se cudi kako Epl vredi vise od cele nase "privrede" sam pogledao na Forbes sajtu, i pise da neka kineska banka sta li je ICBC raspolaze sredstvima koja su ne 10, nego 12, 13 puta vise nego Epl. Nisam gledao trzisnu vrednost, nego to. Pogledaj sam. Mozda se ja ne razumem, mozda je to drugo, ali samo sam preneo sto oni pisu.

doubleN

pre 7 godina

nastavlja se " finansijski rat " izmedju Usa i Eu. Siguran da cemo vidjati jos ovakvih situacija u buducnosti, jer jedni o drugima znaju mnogo prljavih i ilegalnih cinjenica, niko od njih ne igra posteno, to je jasno, a pandorinu kutiju su otvorili ameri sa VW. Jedino mi je drago, u celoj prici, sto je Eu konacno pokazala malo bubrege ...

Pera

pre 7 godina

Ovima sto pisu da Apple nece ni osetiti ovu kaznu,zelim samo reci nek gledaju naredne poteze te firme. Ima da placu na sva vrata i pricaju kako ce ih to ozbiljno potresti,kao sto su vec pricali. To im je godisnja zarada ako ne i vise. To sto vi mislite da oni nece ni osetiti,mogu pricati samo deca koja su zaljubljena u jabuku. Da mi je samo znati sta ta deca imaju od toga. Sve velike korporacije placu ako im se uzme i jedan milion a ne nekoliko milijardi. Oni bi da stavljaju u svoje dzepove milijarde a za ostale ih zabole ona stvar. Tuzno je samo sto fanovi brane te korporacije samo zato sto su kupili njihov proizvod i sto misle da su time u istom rangu kao vlasnici kompanije.

Jim Beam

pre 7 godina

Čisto da znate koliko je to novca i koliko su oni veliki, a mi mali - to je 1,5 srpski budžet. I što je najgore od svega, nije da neće osetiti ovo, ali ništa epohalno se neće desiti.

BrS004

pre 7 godina

Mislim da ljudi u grese sarkasticno se podsmevajuci visini stete. Ako i posle zalbe suma ostane priblizno visoka, deonicari ce na svaki nacin pokusati da ublaze posledice, zaposleni mogu stradati a i doci ce do promene poslovne politike u nekim segmentima , makar za odredjeni period.

Tale

pre 7 godina

Ako Epl bude morao da plati vise nijedna kompanija nece rizikovati da otvori svoj pogon/predstavnistvo tu jer ce se plasiti takve kazne. I na duze staze drzava ce mnogo vise izgubiti ako sad uzme ovih 13 milijardi. Mozda zvuci cudno ali njihovim drzavnicima je bitnije da su uslovi za firme dobri i da se zaposljavaju radnici, cak i ako to znaci da se politicari nece ugradjivati.
(dsf, 30. avgust 2016 14:55)

Prvo, ove uslove Irska nije dala svim firmama, nego samo jednoj kompaniji. Već samo ovo stvara nefer tržišnu bitku - ma koliko stimulisala Apple, destimuliše ostale irske firme i teško da može da se priča uopšteno o dobrim uslovima za firme i zapošljavanju. Drugo, kazna nije tu zato što je Apple kao Ferdinand samo sedeo i mirisao cveće, nego zbog poreske malverzacije. Da su porez na profit od prodaje plaćali u EU zemljama gde se prodaja i desila, do ovoga ne bi ni došlo. Druge firme ne treba da se plaše kazne koja je zadesila Apple, ako nameravaju normalno da posluju i plaćaju porez.

I dokle to kompromitovanje pravila i zakona na račun broja radnih mesta? Pustićeš tu multinacionalnu kompaniju punu kao brod zbog neke priče o socijalnom miru, a istovremeno osiromašiti budžet, koji će opet smanjiti ulaganja u školstvo, zdravstvo, infrastrukturu, socijalno i ostalo? I vremenom propada sve na račun crkavice koju takav mastodont isplaćuje zaposlenima, koji opet od nje ne mogu da plate privatnog lekara, školu za decu itd. One u Kini plaćaju šaku pirinča, ali radna mesta...

Petar

pre 7 godina

Sta ti je kad se ne glupiras kao Srbija nego budes u klubu - i klub ti namesti prvo da dodju kod tebe za male poreze - a onda da ti plate 13 milijardi kasnije jer je trebalo da od pocetka kao placaju (iako tada ne bi ni dosli).
Sve da se ne pobune ovi u klubu pa da bude problem sa Britanijom - ovo je koliko, 3-4 hiljade evra po stanovniku Irske?

Adriano_Galliani

pre 7 godina

Не знам само о каквим радним местима се овде говори, производни погони Applea су у Кини, чак ни нису њихови већ Foxconnovi. Па и Трамп је помињао сад скоро Apple баш због тога, све остале фирме имају фабрике у САД. А продавнице и продавце у Европи Apple мора да има. Мада, какав им је тржишни удео полако могу да смањују капацитет слободно.

uk

pre 7 godina

Ono sto me je uvek intrigiralo gde idu tolike pare od profita, kada im je dosta, cemu sluzi toliki novac... i pored enormnih prihoda gledaju na sve nacine da plate sto manji porez koji drzava, izmedju ostalog, koristi za finansiranje skola, zdravstvenih ustanova, siromasnih....
Ako pojedinac, prosecan gradjanin svake zemlje koji zivi vrlo skromno, ne moze da izbegne placanje poreza, zasto je ta privilegija ostavljena firmama i pojedincima koji su obezbedili narednih X generacija.

Pera

pre 7 godina

(Mislite o tome, 30. avgust 2016 16:15)

Zaboravio si samo jednu jako bitnu stvar,Apple nije radio samo u Irskoj nego je preko Irske plasirao svoj proizvod u EU. Tako da EU imasva prava da im ovo trazi. Ako im se ne svidja nek idu negde drugde,samo me zanima gde ce u EU naci manje poreze. Mogu oni npr. otici u neku zemlju van EU pa raditi po zakonima te zemlje. Samo i tu ima jedan problem,ako budu van EU onda ide placanje VAT i carine na njihove proizvode. Koliko se njima to isplati vidi se iz prilozenog. Ako sve ostale firme van EU moraju da placaju VAT i carinu i poreze,ne vidim razlog zbog kojeg to ne bi trebao da radi Apple. Inace ako mislis da su oni dosli u Irsku zbog njihovog narado da im pomognu,mogu se samo nasmejati.

Branislav

pre 7 godina

re: Jovan. E Jovo u velikoj si zabludi, jako velikoj i na žalost nisi usamljen, čak kod većine preovladava taj način poimanja. Države nikog ne štite osim svoje sopstvene guzice i svojih glasača koji im omogućavaju ničim zasluženo, a kamo li zarađene privilegije. Države uvek viču puku: Eno lopova, evo lopova, pobeže ovaj put, evo ga opet se pojavio.. dok cede poreze za svoje privilegije, narod trči u krug izbezumljen..

Tale

pre 7 godina

Irska je dozvolila kompaniji Apple poreske olakšice na profit - ali samo toj kompaniji. Apple je iskoristio situaciju tako što je svu prodaju odnosno profit sa cele teritorije EU knjižio kao da se desio u Irskoj i umesto da državama EU plati regularni porez, platio je Irskoj kao za kikiriki. Naravno da se Irci sad bune, jer em što bi neko i u njihovoj garnituri trebalo da odgovara, em što treba da naplate te pare i teoretski redistribuiraju ih. Ali tako je to kad stimulišeš i subvencionišeš velike kompanije samo da dođu kod tebe, a da to vremenski ili na neki drugi način ne ograničiš i kreneš da kršiš zakon.

Da se radi o nekoj maloj firmi sa 10 zaposlenih, bilo bi mi žao, ali ovi već grcaju od para i to im je bilo malo, nego su morali da mute i na porezu. Seci sad kesu bajo!

Usput budi rečeno, mislite da ovo nije bila jedna od tema na (propalim) TTIP pregovorima?

KingJulianNS

pre 7 godina

Zar ne bi trebalo kazniti i Irsku ako se dokaze da je omogucila to, jer je na taj nacin povecala promet i u skladu s tim ubiranje raznih nameta koje su pripadale drugim drzavama. Ne vidim sto je Apple vise kriv od Irske. Resenje bi bilo da Apple vrati pare Irskoj a Irska u EU fondove kao penal na nefer odluku i da se to rasporedi na zemlje EU.

Logic

pre 7 godina

@ (Nestasni ljubitelj pustih ostrva i poljoprivrede, 31. avgust 2016 08:42)
Jos jedan koji ne moze da kupi apple racunar i zna da ne valjaju xa ozbiljan posao pa su za hipsere jel eto nema veliki udeo haha.....ajde da te pitam dakle mercedes s klasa je puno losiji od reno clio jer nema udeo na trzisti a?

maki

pre 7 godina

u eu se ne moze poslovati tako sto je jedna firma povlascena, ili su svi podjednako tretirani ili nema nista, to je ovde slucaj, pogotovo sto je apple u irskoj bas zbog eu, sad bi onda sve firme koje su poslovale u irskoj trebalo da traze povracaj poreza, mene vise cudi da druge firme iz istog sektora nisu iskopale ovo i tuzile apple ili eu

Zima dolazi

pre 7 godina

Irska je Meka za Americke kompanije . Pogledajte koliko je firmi preslo iz USA to IE . Amazon , Phizer , apple google .. Uzas koliko para se sliva na jedno ostrvo .. Ovo je sam osveta i primer , a kada se vec placa onda placa onaj koji ima najvise ....

the Smurf's girl

pre 7 godina

When pigs fly!
Apple neće napraviti opozivni apel u američkom sudu i odma će platiti kaznu + bakšiš i kamatu na dugoročni kredit u švajcaru.

Podmornica

pre 7 godina

@ ...

Zapravo ne postoji jaca kompanija u SAD od apple-a, finansijski gledano, apple je u prvom kvartalu prosle godine vredeo oko 724 milijarde dolara ali svejedno, kako god, imaju firme koje vrede u tom rangu pa bar 20, ukljucujuci Majkrosoft, Koka Kolu, Nestle (nisam siguran da je americka), facebook, google itd itd.

beeeee

pre 7 godina

Pa taj APLE vredi više od naše države. Koji smo mi cirkus.
(Djordje NS, 30. avgust 2016 12:15)

Kako za koga brale. Zrno psenice je meni vrednije.

Nestasni ljubitelj pustih ostrva i poljoprivrede

pre 7 godina

Šta će biti ako Apple odbije da plati?
(zločin i kazna, 30. avgust 2016 18:03)
Desice se to da izgubi evropsko trziste ,koje im je vaznije cak i od kineskog.
Apple zivi od telefona,posto na racunarima nema veliku zaradu,zato sto ih prilicno malo prodaje.Apple desktop i laptop racunari jesu popularni medju hipsterajem,ali ozbiljni korisnici to ne kupuju,sto je i razlog zasto imaju svega nekih 2 posto svetskog trzista.

Lares

pre 7 godina

Jbt citam komentare a niko ne povezuje jednakost poreskih obveznika sa istim pravima i obavezama svakog od njih. Kod nas se najveci i najbogatiji poreski duznici pogadjaju sa praznom drzavnom kasom oko umanjivanja duga sa rokom otplate. Sirotinja se pleni za mizeriju. No com jbt.

hiavata

pre 7 godina

Не знам само о каквим радним местима се овде говори, производни погони Applea су у Кини, чак ни нису њихови већ Foxconnovi. Па и Трамп је помињао сад скоро Apple баш због тога, све остале фирме имају фабрике у САД. А продавнице и продавце у Европи Apple мора да има. Мада, какав им је тржишни удео полако могу да смањују капацитет слободно.
(Adriano_Galliani, 30. avgust 2016 23:03)

Oko 60% BDP-a Nemacke recimo su usluge. Kod UK je to preko 65%, a slicna prica je i sa Francuskom. Zapad ne proizvodi, on se bavi uslugama, tj. prodaje pamet. Mi umesto da ulazemo u mala i srednja preduzeca koja bi se bavila upravo uslugama, ustvari pokusavamo da konkurisemo Vijetnamu po ceni proizvodne radne snage. Eto, to nam je ekonomska politika.

drvobradi

pre 7 godina

@catch
Zato im nije problem da ti nesto naplate i onda da se prave ludi i da ne dobijes to sto si platio i jos nece ni da pare vrate, po principu uplata je dosla iz Srbije a vi ste iz Jugoslavije. Da isprave taj propust, treba im 2 minuta vremena, a ovako za svaki slucaj iz Srbije moras da se preganjas sa Apple korisnickim centrom.

QR

pre 7 godina

Ovo su packe Irskoj vladi više nego američkom gigantu. Irska to radi već dvadesetak godina i to ceo svet zna i toleriše: privlači kompanije tako što im ne naplaćuje porez. Taj poklon je teško odbiti iako je samo na određeno vreme, oko 10 godina...

Aleksandar

pre 7 godina

Raspitajte se šta je tzv. 'double Irish' aranžman, pogotovo njegova najnaprednija varijanta zvana 'Dutch Sandwich' gde možete da mrdate pare zarađene u EU potpuno neoporezovane na, recimo, Kajmane a da pritom imate punu zaštitu EU tržišta i specifično irskih IP zakona. Sarađujem sa nekoliko takvih kompanija, a znam da ih ima na hiljade i 13 milijardi je smešna brojka u odnosu na to koliko poreza ukupno 'maknu'...