Ponedeljak, 29.08.2016.

08:37

Hoće svoje avio-motore, rađa li se supersila

U Kini je zvanično pušten u pogon novi konglomerat za proizvodnju avionskih motora vredan više milijardi dolara.

Izvor: Tanjug

Hoæe svoje avio-motore, raða li se supersila IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Pera

pre 7 godina

(Marko, 30. avgust 2016 07:15)

Oprosti al reci mi jel tvoja drugarica izasla nekad iz Shenzena i videla npr. Henan,Guangxi ili Guizhou? Uporedjujes Shenzen Guangdong regiju sa ostalim delom Kine i vadis neki zakljucak po jednoj od najbogatijih regija u Kini. Takodje ja nigde nisam spominjao Srbiju,mi smo dno dna u to nema sumnje. Ali evo npr. UK gde zivim zadnjih 10god. je puna kineza koji vape da se dosele ovde pa ako im je tako dobro kao sto kazes,zasto ne ostaju u Kini? Takodje moja firma ima predstavnistvo u Shenzenu i Hong Kongu,odlicni gradovi,prelepi ali to nije Kina. Kina je mnogo veca i mnogo,mnogo siromasnija od toga gde ona zivi.

Marko

pre 7 godina

(Pera, 29. avgust 2016 19:51)
Izvini,ali mislim da si trol.Drugarica radi u Kini,predaje engleski u Šenzenu,plata joj je 1800 evra mesečno.Kaže da kinezi imaju tri puta veći standard negop mi.

Swarog

pre 7 godina

Nije bas 100% relevantno za temu ali ipak, naisao sam na YT na jedan radio intervju sa nekim tipom iz rusije koji je ocigledno strucnjak za vojnu aviaciju i zvuci vrlo kompetentno. Citava prica je prevedena na engleski. Covek kaze sledece: F-35 je odlican avion i vecina kritike dolazi od ljudi koji ne razumeju koncept, mnogi se o Kinezima izrazavaju sa nipodastavanjem sto u najmanju ruku nije fer, T-50 je uporediv sa F-35 ali ja nesto veci jer je ruska avionika i oruzije uporedivih karakteristika znacajno teze od americkog, T-50 sa novim motorom ce biti kompletiran za 3 godine. Covek takodje tvrdi da je motor teze napraviti nego kompletan avion! Jos jedan kuriozitet, na pitanje u vezi zaostajanja u elektronici, Rusija bi mogla da pokusa da nepravi sopstvena resenja ali bi to imalo samo onda smisla kad bi se ta tehnologija nasla i u masovno proizvedenoj potrosackoj elektronici inace bi takve komponente bile (citat) skuplje on spostvene tezine u dijamantima.

doc

pre 7 godina

Kako se Srpski patrioti pale na svoju bracu Rusa i Kineza, najave da ce nesto praviti a ovi ih odmah vide ispred zapadnih kompanija sa stogodisnjem iskustvom.

Pera

pre 7 godina

(Baxuz, 29. avgust 2016 12:24)

Ma koga to streljaju za korupciju u Kini? Jesi li ikad bio tamo,video,znas iz prve ruke ili se informiras iz zute stampe? Mogu da streljaju samo sitnu buraniju,velike ribe sklanjaju milijarde sa strane dok je 90% stanovnistva na pirincu i vodi. Radim za kineze i znam sta govorim,razlika izmedju vlasnika firmi i radnika je sramotna. A svi oni su vise manje deca bogatuna iz partije koja su se skolovala vani i nakon toga se vratili u Kinu,dobili sve sto im je potrebno i otvorili firme. Drzava subvencionira sve vece firme,kad sam poceo raditi za njih i video kako se odnose sa robom i koliki su im rashodi,sve mi je bilo jasno. Gube se hiljade evra na dnevnoj bazi jer eto gazda i njegovi poltrone vuku tako nerezonske poteze da je to smesno. Nemam nista protiv kineza i njihovog naroda,ponizni su,dobri itd. ALi njihove gazde su bahati,nadmeni i misle da zato sto imaju pare mogu sta zele. Dobijaju sve na pocek,prodaju na zapad za velike pare,veliki deo odma drzavi daju,manji deo sebi a radnicima . Pa ne znam da li bi mi verovao koliko oni dobijaju,skoro pa nista. Radnici rade hiljadu kilometara udaljeni od svojih kuca,zive u barakama pored firme i kuci idu dvaput godisnje. Zdrastveno nemaju,ugovore nemaju,nemaju nista i nemaju nikakva prava. Sad ako to nije korupcija ne znam sta jeste.

leptirica

pre 7 godina

Imaju tehnologiju i znanje da naprave sta km treba. Za 5,6 godina nece zavisiti od stranih motora.
(Neutralni posmatrac, 29. avgust 2016 13:27)

Kinezi nemaju tehnologiju,ako ne prekopiraju ili putem industrijske špijunaže ne dođu do tehnologije. Da imaju tehnologiju,davno bi ih već proizvodili.
Da su neznam koliko jeftiniji radi se o nečemu što ako zakaže neće te ostaviti na cesti da čekaš šlep službi,već ćeš poginuti i tu nebi smjelo biti kompromisa.
Prosječno trajanje motora na avionu je oko 20 000 sati leta,a mislim da komercijalni rekord drži RR motor sa nekih 40 000 sati leta. Za ovakve stvari je potrebno vrijeme i iskustvo,a proizvođači iskustva stječu mogao bih reći u zadnjih 100 i više godina i sad dal će netko riskirati sa novim proizvođačem...?

Aleksandar

pre 7 godina

@(somborac, 29. avgust 2016 11:46)

Kina je već tridesetak godina grubo kapitalistička zemlja, kakav crni komunizam. Jedino što ima veze s komunizmom tamo je autoritarno-totalitaristička vlast, sve ostalo se radi po kapitalističkim principima i zato imaju tušta i tma milijardera danas. Da su ostali u komunizmu i danas bi svi tamo bili jednaki - u siromaštvu.

disko nindža

pre 7 godina

izem ti supersilu čiji građani dolaze da rade i žive u Srbiji...
(nrk, 29. avgust 2016 15:13)
prošla su ta vremena. Ne dolaze više poodavno, a većina onih koji su došli pre 15 godina je otišla.

mare

pre 7 godina

Neutralni posmatrac

I da imate novac da napravite avio kompaniju, verovatno cete pre kupiti Boeing ili Airbus avione nego avione kineske, ruske... proizvodnje.

Srbin

pre 7 godina

@(nrk, 29. avgust 2016 15:13)
ne dolaze oni ovde da rade nego da prodaju robu koju prozivode u svojoj zemlji. ili si ti mozda video nekog kineza da radi u pekari, vozi taksi ili ne daj boze bere maline?

mare

pre 7 godina

Država otvara fabrike? Tako su Kinezi dobili gradove duhova jer su državne firme gradile stanove bez tržišnih implusa. Kompletna privredna aktivnost na Zapadu je privreda u privatnim rukama, od Skandinavije do Severne Amerike, Australije, NZ...To što država ima vlasništvo u odredjenom procentu u nekoj kompaniji ne znači ništa.
Ne zanosite se na državne fabrike i centralno planiranje. Kina se upravo razvila jer se otvorila na talasu globalizacije, pogledajte samo carine u Kini od pre 40 godina i sad, smanjili su carine 3,4 puta, o zapadnim investcijama ne treba govoriti. Tamo je na sceni hiper-kapitalizam u šestoj brzini gde radnici nemaju osnovna prava, gde se priroda zagadjuje samo tako.
Ipak, biram zapadni kapitalizam mnogo je humaniji od kineskog, ruskog, indijskog, japanskog.

Zoran

pre 7 godina

A sad mi je jasno što su kupili železaru u Smederevu"
(Gvozdenko, 29. avgust 2016 13:21)

Svakako imaju plan da liju osovine i krilca za turbomlazne motore u nekadašnjem "Milanu Blagojeviću" koji je najpoznatiji po čuvenom šporetu još poznatijem širom sveta kao "Smederevac"...

Inače ovi što pokušavaju da traže paralele između Kine i nas, to mu je isto kao kad bi se reklo da na nekom meteoritu može da se nađe humanoidna inteligencija.

Poljoprivredni, građevinski, metalski, itd. kombinati

pre 7 godina

Kada jedna velika državna kompanija/preduzeće u sebi obuhvata sve ili gotovo sve faze proizvodnog procesa kojim se dolazi do finalnog proizvoda, to se zove kombinat. Konglomerat je našto sasvim drugo, a odnosi se na koncentraciju u smislu nepovezanosti, raznovrsnosti, različitosti u smislu sektora i/ili tržišta.

bb

pre 7 godina

Tesko da ce Kinezi ikada dostici kvalitet racucnara, automobila, aviona bili putnickih bilo vojnih, motora za aviona.... videli smo da se svojski trude ali su daleko da prestignu drzave koje su majstori za to SAD,Rusiju... i cesto kupe nesto i onda rasklope i naprave neke jeftine i neuspesne i nekvalitetne kopije koje mogu da prodaju samo sirotinjiskim drzavam sveta.

u redu je da semenkari gledaju samo svoj džep, ali to nije dobar model za državu

pre 7 godina

Poređenje zemlje sa preko milijardu stanovnika i Srbije je svakako neumesno. To da u Kini nema korupcije i kriminala može da tvrdi samo neko ko nikada nije bio u Kini.
(Emigrant, 29. avgust 2016 13:32)

Izvini, ali potpuno si zamenio teze.

Velike stvari, poput avionske industrije, melioracionih sistema i sistema za navodnjavanje, hidroelektrana, nuklearnih I termo elektrana, saobraćajne infrastrukture, železnice, mostova, tunela, vojne industrije kao okidača za tehnički napredak zbog ogromnih državnih ulaganja u kriznim I ratnim vremenima, kosmičkih programa i bukvalno svih ozbiljnih istraživanja od kvantne fizike, preko genetike do velikih tehničkih dostignuća, …
nikada I nigde nisu bile delo privatnika kao nosioca ideje I investitora,
bez obzira da li je u pitanju Kina, Slovenija, Amerika ili Luksemburg.
Privatnici su bili deo te priče kao dobavljači, projektanti, istraživači, izvođači, ali nikada nosioci I investitori.

Poenta je u tome da je cela mantra o o neophodnosti opšte privatizacije
i privatniku, tzv. srpskom domaćinu i gazdi kao nosiocu razvoja Srbije, ili bilo koje druge države, potpuno besmislena.

To važi i za Ameriku kao trenutno najveću supersilu, a kamo li za male države.

Primer govori da NIJE u problem u obliku vlasništva,
VEĆ JE ISKLJUČIVO u REAKCIJI države na klasičnu pljačku i korupciju,
na koju ta ista država ima isključivi monopol.

kolega

pre 7 godina

kakve su budale ovi kinezi kad prave drzavne firme.treba da se konsultuju sa nasim politicarima da bi im ovi objasnili kako i zbog cega to treba da prodaju.

Emigrant

pre 7 godina

Nema ga! Drzavna svojina. Ali nemoj da zaboravis da se kod njih strelja za korupciju, pa poredjenje sa Srbijom nije umesno.
(Baxuz, 29. avgust 2016 12:24)

Poređenje zemlje sa preko milijardu stanovnika i Srbije je svakako neumesno. To da u Kini nema korupcije i kriminala može da tvrdi samo neko ko nikada nije bio u Kini.

primecujem

pre 7 godina

I Juzna Koreja je 60ih pocela kao destinacija sa jeftinom radnom snagom gde se proizvodila elektelronika upitnog kvaliteta. 50 godina kasnije presisali su i Japan u mnogim segmentima. Tako i Kinezi. Danas fabrika koja pravi djubre od motora i za 50 godina stice se "know how" i prave najmoderniji motori. Nista se ne desava od danas za sutra kao kod nas, vec je deo dugorocnog planiranja i strategije. Nije ta fabrika otvorena da zamaze oci biracima pred izbore nego da bi za 50 godina kina proizvodila motore za svoje avione samostalno.

bojan

pre 7 godina

Ustvari, baš suprotno ... sam mlazni motor nije vrhunska tehnologija i datira poodavno ... možeš sam napraviti mlazni motor male snage ... vrhunska tehnologija je pitanje materijala za napraviti motor velike snage tako da ih staviš samo dva na velikom avionu i da traju prihvatljivo dugo i budu jeftini za održavanje avio prevoznicima (u fazonu samo sipaj gorivo i teraj do servisa)!
Ne budite naivni ni za Kineze ni za Ruse, i jedni i drugi su ih već masu napravili, ovo je građenje imidža da bi se prodavali skuplje i više ...

pertla

pre 7 godina

Kinezi imaju jako kvalitetnu robu, mi nemamo tih para to da kupujemo, ali zato imamo za manje kvalitetnu rovu, e i to kinezi prodaju i onda se žalite kako kneska rona ne valja. Oni robu imaju za svakog, ništa ne bacaju - sve pretvaraju u pare, zato im je i ekonomija jaka.

mica

pre 7 godina

@HanSolo

jel se salis ? ruska civilna avijacija se zavrsila na smetlistu. komunisticki vietnam je za noc bacio na djubre kompletnu rusku civilnu flotu i presao na zapadnu tehnologiju.

Baxuz

pre 7 godina

Čekajte ljudi,
a gde je tu gazda i domaćin,
kao osnovna poluga razvoja?
(logika srpskih makroekonomskih semenkara po pitanju privatne svojine, 29. avgust 2016 12:10)

Nema ga! Drzavna svojina. Ali nemoj da zaboravis da se kod njih strelja za korupciju, pa poredjenje sa Srbijom nije umesno.

logika srpskih makroekonomskih semenkara po pitanju privatne svojine

pre 7 godina

Čekajte ljudi,
a gde je tu gazda i domaćin,
kao osnovna poluga razvoja?

Swarog

pre 7 godina

Moram da ispravim sopstvene navode. Kinezi su posle nekih 20 godina rada uspeli da kreiraju i istestiraju vojni mlazni motor za avione 4. generacije (Shenyang WS-10), koji je prema navodima na internetu u medjuvremenu operativan. Koliko je zaista performantan se ne zna, verovatno na nivou slicnih ruskih motora (Saturn AL-31) koji su relativno kratkog veka i skupi u odrzvanju. Ono sto im sada nedostaje (kao i Rusima uostalom) je motor za avione 5. generacije (i naravno kompletna gama civilnih motora gde su GE i RR neprikosnoveni).

Bg

pre 7 godina

Neko spomenu kako Kinezi ne mogu da kopiraju motor. Mogu ali ne mogu da naprave potrebnu leguru od koje će se napraviti motor vrhunskih karakteristika. Koliko su blizu ili daleko od toga to ne znamo.

Lola

pre 7 godina

Kina već proizvodi Airbus A320neo u finalnoj fazi kao "Final Assembly Line in Tianjin" od 2009. i može da kopira i amrički Boeing 737 MAX. Comac C919 je sitna riba sa nedovoljnim brojem sedišta, mada Kina ostaje "super sila" u metlarstvu.
(aircraft manufacturer, 29. avgust 2016 10:5

Izvini, ali uz sav trud nisam uspeo da shvatim šta znači "proizvodi u finalnoj fazi"? Prvo, ništa Kina ne proizvodi. Iz Evrope se šalju brodom gotovi segmenti aviona koji se u Kini sklapaju. Osim te, uslovno rečeno finalne montaže (možda si na ovo mislio) i od nedavno opremanja kabine, Kinezi ne rade ništa drugo. A to je poprilično daleko od sticanja znanja kako se projektuje i proizvodi avion. I da ispravim autora teksta, pomenuta francuska kompanija se ne zove Šafran, već Safran. Ako ćemo baš po francuski, izgovara se Safron.

somborac

pre 7 godina

Fascinatno je ex-ju koja je imala oko 20 miliona stanovnika nije uspela da sacuva komunizam a kina koja ima skoro 1.5 milijardi stanovnika zivi pod kumunizmom i svi zadovoljni.

Swarog

pre 7 godina

Fascinantno mi je da sa svim znanjem, kompjuterima i resursima Kinezi ne mogu da kopiraju sovjetski dizajn i tehnologiju motora iz 70tih. Pokusaji su vec godinama predmet spora sa Rusijom a neuspeh razlog zasto domaci avioni (kvazi) 5. generacije jos nisu spremni. I sad su kineski planeri 13. petogodisnjeg plana odlucili da kreiraju mamut start-up sa 100 hiljada zaposlenih i rese problem ho-ruk metodom. Svako ko je ikada radio projekt menadzment zna da to nije dobra ideja (ako je ova vest uopste korektno prenesena). Mozda i upali kod vojnih aviona ali civilne avio kompanije gledaju na zivotni vek, troskove odrzavanja i potrosnju goriva mnogo vise nego vojska.

Bokius

pre 7 godina

Pitanje za one koji misle da Kina nije supersila: da li mozete da zamislite scenario u kome bi neko napao Kinu i pobedio? Ogromna zemlja, mnogo ljudi, vojna tehnologija samo korak iza Rusije i Amerike. Pa Rusi su pobedili tehnicki daleko nadmocnije Nemce samo zbog brojcane nadmoci u ljudstvu (dobro nije bas samo zato, ali 'ajd sad). A vojno-tehnoloska razlika izmedju Kine i Amerike je danas mnogo manja nego izmedju Rusije i Nemacke u 2. sv. ratu.

Ivan Sarcevic

pre 7 godina

Jedna od vrhunskih tehnologija danasnjice su turbinski motori za avione. Zasad samo Amerikanci Rusi Englezi i Francuzi znaju samostalno da ih konstruisu i proizvode. Mozda je to i dokaz koliko je to vrhunska nauka. Kojekakve nacije koje su pokusale pale su uz veliki bang, mozda najbolji primer Indici sa svojim motorom koji na kraju ni francuska asistencija nije mogla spasiti. Kinezi su super bogati i postoja sansa da ce uspeti ali dotada ce jos mnogo vode proteci jangceom.

aircraft manufacturer

pre 7 godina

Kina već proizvodi Airbus A320neo u finalnoj fazi kao "Final Assembly Line in Tianjin" od 2009. i može da kopira i amrički Boeing 737 MAX.
Comac C919 je sitna riba sa nedovoljnim brojem sedišta, mada Kina ostaje "super sila" u metlarstvu.

bpcg

pre 7 godina

Samo je bilo pitanje vremena kada ce stara civilizacija stati na noge. Bice glavna pretnja i Rusiji i SAD. Sreca sto su miroljubiv narod ali kad vojno ojacaju svasta moze biti.

Pera

pre 7 godina

Zanima me samo koliko stotina radnika od tih sto hiljada imaju ugovor o radu,zdrastveno,socijalno i penziono. Radim za kineze i cesto sam u kini,u nasoj firmi nas ima 500,od toga nas 100 stranaca. Samo mi stranci imamo ugovore itd. i po koji gazdin potrcko. Svi ostali nemaju a neki rade i vise od 10god. Radnici su im nezadovoljni pogotovo kad vide da smo mi stranci placeni duplo vise od njih i imamo mnogo veca prava nego oni. Ako ne srede prava radnika u kini imace velikih problema u buducnosti. Kao sto sam naveo 75% radnika u kini nema ugovore,zdrastveno,penziono itd. Postali su gori kapitalisti od zapada,ko je bio u kini zna o cemu pricam.

gook

pre 7 godina

kina je decenijama iza amerike i britanije sto se tice motora, cak i iza rusije, koja kad su u pitanju motori za putnicke avione(ekoloski, manje bucni a malo trose) takodje zaostaje. dzaba milijarde kad nemaju know-how i decenijsko iskustvo. ali i ovo je pocetak.

Pera

pre 7 godina

Zanima me samo koliko stotina radnika od tih sto hiljada imaju ugovor o radu,zdrastveno,socijalno i penziono. Radim za kineze i cesto sam u kini,u nasoj firmi nas ima 500,od toga nas 100 stranaca. Samo mi stranci imamo ugovore itd. i po koji gazdin potrcko. Svi ostali nemaju a neki rade i vise od 10god. Radnici su im nezadovoljni pogotovo kad vide da smo mi stranci placeni duplo vise od njih i imamo mnogo veca prava nego oni. Ako ne srede prava radnika u kini imace velikih problema u buducnosti. Kao sto sam naveo 75% radnika u kini nema ugovore,zdrastveno,penziono itd. Postali su gori kapitalisti od zapada,ko je bio u kini zna o cemu pricam.

bpcg

pre 7 godina

Samo je bilo pitanje vremena kada ce stara civilizacija stati na noge. Bice glavna pretnja i Rusiji i SAD. Sreca sto su miroljubiv narod ali kad vojno ojacaju svasta moze biti.

primecujem

pre 7 godina

I Juzna Koreja je 60ih pocela kao destinacija sa jeftinom radnom snagom gde se proizvodila elektelronika upitnog kvaliteta. 50 godina kasnije presisali su i Japan u mnogim segmentima. Tako i Kinezi. Danas fabrika koja pravi djubre od motora i za 50 godina stice se "know how" i prave najmoderniji motori. Nista se ne desava od danas za sutra kao kod nas, vec je deo dugorocnog planiranja i strategije. Nije ta fabrika otvorena da zamaze oci biracima pred izbore nego da bi za 50 godina kina proizvodila motore za svoje avione samostalno.

gook

pre 7 godina

kina je decenijama iza amerike i britanije sto se tice motora, cak i iza rusije, koja kad su u pitanju motori za putnicke avione(ekoloski, manje bucni a malo trose) takodje zaostaje. dzaba milijarde kad nemaju know-how i decenijsko iskustvo. ali i ovo je pocetak.

Ivan Sarcevic

pre 7 godina

Jedna od vrhunskih tehnologija danasnjice su turbinski motori za avione. Zasad samo Amerikanci Rusi Englezi i Francuzi znaju samostalno da ih konstruisu i proizvode. Mozda je to i dokaz koliko je to vrhunska nauka. Kojekakve nacije koje su pokusale pale su uz veliki bang, mozda najbolji primer Indici sa svojim motorom koji na kraju ni francuska asistencija nije mogla spasiti. Kinezi su super bogati i postoja sansa da ce uspeti ali dotada ce jos mnogo vode proteci jangceom.

pertla

pre 7 godina

Kinezi imaju jako kvalitetnu robu, mi nemamo tih para to da kupujemo, ali zato imamo za manje kvalitetnu rovu, e i to kinezi prodaju i onda se žalite kako kneska rona ne valja. Oni robu imaju za svakog, ništa ne bacaju - sve pretvaraju u pare, zato im je i ekonomija jaka.

Swarog

pre 7 godina

Fascinantno mi je da sa svim znanjem, kompjuterima i resursima Kinezi ne mogu da kopiraju sovjetski dizajn i tehnologiju motora iz 70tih. Pokusaji su vec godinama predmet spora sa Rusijom a neuspeh razlog zasto domaci avioni (kvazi) 5. generacije jos nisu spremni. I sad su kineski planeri 13. petogodisnjeg plana odlucili da kreiraju mamut start-up sa 100 hiljada zaposlenih i rese problem ho-ruk metodom. Svako ko je ikada radio projekt menadzment zna da to nije dobra ideja (ako je ova vest uopste korektno prenesena). Mozda i upali kod vojnih aviona ali civilne avio kompanije gledaju na zivotni vek, troskove odrzavanja i potrosnju goriva mnogo vise nego vojska.

Bokius

pre 7 godina

Pitanje za one koji misle da Kina nije supersila: da li mozete da zamislite scenario u kome bi neko napao Kinu i pobedio? Ogromna zemlja, mnogo ljudi, vojna tehnologija samo korak iza Rusije i Amerike. Pa Rusi su pobedili tehnicki daleko nadmocnije Nemce samo zbog brojcane nadmoci u ljudstvu (dobro nije bas samo zato, ali 'ajd sad). A vojno-tehnoloska razlika izmedju Kine i Amerike je danas mnogo manja nego izmedju Rusije i Nemacke u 2. sv. ratu.

Bg

pre 7 godina

Neko spomenu kako Kinezi ne mogu da kopiraju motor. Mogu ali ne mogu da naprave potrebnu leguru od koje će se napraviti motor vrhunskih karakteristika. Koliko su blizu ili daleko od toga to ne znamo.

Lola

pre 7 godina

Kina već proizvodi Airbus A320neo u finalnoj fazi kao "Final Assembly Line in Tianjin" od 2009. i može da kopira i amrički Boeing 737 MAX. Comac C919 je sitna riba sa nedovoljnim brojem sedišta, mada Kina ostaje "super sila" u metlarstvu.
(aircraft manufacturer, 29. avgust 2016 10:5

Izvini, ali uz sav trud nisam uspeo da shvatim šta znači "proizvodi u finalnoj fazi"? Prvo, ništa Kina ne proizvodi. Iz Evrope se šalju brodom gotovi segmenti aviona koji se u Kini sklapaju. Osim te, uslovno rečeno finalne montaže (možda si na ovo mislio) i od nedavno opremanja kabine, Kinezi ne rade ništa drugo. A to je poprilično daleko od sticanja znanja kako se projektuje i proizvodi avion. I da ispravim autora teksta, pomenuta francuska kompanija se ne zove Šafran, već Safran. Ako ćemo baš po francuski, izgovara se Safron.

Baxuz

pre 7 godina

Čekajte ljudi,
a gde je tu gazda i domaćin,
kao osnovna poluga razvoja?
(logika srpskih makroekonomskih semenkara po pitanju privatne svojine, 29. avgust 2016 12:10)

Nema ga! Drzavna svojina. Ali nemoj da zaboravis da se kod njih strelja za korupciju, pa poredjenje sa Srbijom nije umesno.

kolega

pre 7 godina

kakve su budale ovi kinezi kad prave drzavne firme.treba da se konsultuju sa nasim politicarima da bi im ovi objasnili kako i zbog cega to treba da prodaju.

Emigrant

pre 7 godina

Nema ga! Drzavna svojina. Ali nemoj da zaboravis da se kod njih strelja za korupciju, pa poredjenje sa Srbijom nije umesno.
(Baxuz, 29. avgust 2016 12:24)

Poređenje zemlje sa preko milijardu stanovnika i Srbije je svakako neumesno. To da u Kini nema korupcije i kriminala može da tvrdi samo neko ko nikada nije bio u Kini.

bojan

pre 7 godina

Ustvari, baš suprotno ... sam mlazni motor nije vrhunska tehnologija i datira poodavno ... možeš sam napraviti mlazni motor male snage ... vrhunska tehnologija je pitanje materijala za napraviti motor velike snage tako da ih staviš samo dva na velikom avionu i da traju prihvatljivo dugo i budu jeftini za održavanje avio prevoznicima (u fazonu samo sipaj gorivo i teraj do servisa)!
Ne budite naivni ni za Kineze ni za Ruse, i jedni i drugi su ih već masu napravili, ovo je građenje imidža da bi se prodavali skuplje i više ...

somborac

pre 7 godina

Fascinatno je ex-ju koja je imala oko 20 miliona stanovnika nije uspela da sacuva komunizam a kina koja ima skoro 1.5 milijardi stanovnika zivi pod kumunizmom i svi zadovoljni.

logika srpskih makroekonomskih semenkara po pitanju privatne svojine

pre 7 godina

Čekajte ljudi,
a gde je tu gazda i domaćin,
kao osnovna poluga razvoja?

Poljoprivredni, građevinski, metalski, itd. kombinati

pre 7 godina

Kada jedna velika državna kompanija/preduzeće u sebi obuhvata sve ili gotovo sve faze proizvodnog procesa kojim se dolazi do finalnog proizvoda, to se zove kombinat. Konglomerat je našto sasvim drugo, a odnosi se na koncentraciju u smislu nepovezanosti, raznovrsnosti, različitosti u smislu sektora i/ili tržišta.

mica

pre 7 godina

@HanSolo

jel se salis ? ruska civilna avijacija se zavrsila na smetlistu. komunisticki vietnam je za noc bacio na djubre kompletnu rusku civilnu flotu i presao na zapadnu tehnologiju.

aircraft manufacturer

pre 7 godina

Kina već proizvodi Airbus A320neo u finalnoj fazi kao "Final Assembly Line in Tianjin" od 2009. i može da kopira i amrički Boeing 737 MAX.
Comac C919 je sitna riba sa nedovoljnim brojem sedišta, mada Kina ostaje "super sila" u metlarstvu.

Swarog

pre 7 godina

Moram da ispravim sopstvene navode. Kinezi su posle nekih 20 godina rada uspeli da kreiraju i istestiraju vojni mlazni motor za avione 4. generacije (Shenyang WS-10), koji je prema navodima na internetu u medjuvremenu operativan. Koliko je zaista performantan se ne zna, verovatno na nivou slicnih ruskih motora (Saturn AL-31) koji su relativno kratkog veka i skupi u odrzvanju. Ono sto im sada nedostaje (kao i Rusima uostalom) je motor za avione 5. generacije (i naravno kompletna gama civilnih motora gde su GE i RR neprikosnoveni).

u redu je da semenkari gledaju samo svoj džep, ali to nije dobar model za državu

pre 7 godina

Poređenje zemlje sa preko milijardu stanovnika i Srbije je svakako neumesno. To da u Kini nema korupcije i kriminala može da tvrdi samo neko ko nikada nije bio u Kini.
(Emigrant, 29. avgust 2016 13:32)

Izvini, ali potpuno si zamenio teze.

Velike stvari, poput avionske industrije, melioracionih sistema i sistema za navodnjavanje, hidroelektrana, nuklearnih I termo elektrana, saobraćajne infrastrukture, železnice, mostova, tunela, vojne industrije kao okidača za tehnički napredak zbog ogromnih državnih ulaganja u kriznim I ratnim vremenima, kosmičkih programa i bukvalno svih ozbiljnih istraživanja od kvantne fizike, preko genetike do velikih tehničkih dostignuća, …
nikada I nigde nisu bile delo privatnika kao nosioca ideje I investitora,
bez obzira da li je u pitanju Kina, Slovenija, Amerika ili Luksemburg.
Privatnici su bili deo te priče kao dobavljači, projektanti, istraživači, izvođači, ali nikada nosioci I investitori.

Poenta je u tome da je cela mantra o o neophodnosti opšte privatizacije
i privatniku, tzv. srpskom domaćinu i gazdi kao nosiocu razvoja Srbije, ili bilo koje druge države, potpuno besmislena.

To važi i za Ameriku kao trenutno najveću supersilu, a kamo li za male države.

Primer govori da NIJE u problem u obliku vlasništva,
VEĆ JE ISKLJUČIVO u REAKCIJI države na klasičnu pljačku i korupciju,
na koju ta ista država ima isključivi monopol.

Pera

pre 7 godina

(Baxuz, 29. avgust 2016 12:24)

Ma koga to streljaju za korupciju u Kini? Jesi li ikad bio tamo,video,znas iz prve ruke ili se informiras iz zute stampe? Mogu da streljaju samo sitnu buraniju,velike ribe sklanjaju milijarde sa strane dok je 90% stanovnistva na pirincu i vodi. Radim za kineze i znam sta govorim,razlika izmedju vlasnika firmi i radnika je sramotna. A svi oni su vise manje deca bogatuna iz partije koja su se skolovala vani i nakon toga se vratili u Kinu,dobili sve sto im je potrebno i otvorili firme. Drzava subvencionira sve vece firme,kad sam poceo raditi za njih i video kako se odnose sa robom i koliki su im rashodi,sve mi je bilo jasno. Gube se hiljade evra na dnevnoj bazi jer eto gazda i njegovi poltrone vuku tako nerezonske poteze da je to smesno. Nemam nista protiv kineza i njihovog naroda,ponizni su,dobri itd. ALi njihove gazde su bahati,nadmeni i misle da zato sto imaju pare mogu sta zele. Dobijaju sve na pocek,prodaju na zapad za velike pare,veliki deo odma drzavi daju,manji deo sebi a radnicima . Pa ne znam da li bi mi verovao koliko oni dobijaju,skoro pa nista. Radnici rade hiljadu kilometara udaljeni od svojih kuca,zive u barakama pored firme i kuci idu dvaput godisnje. Zdrastveno nemaju,ugovore nemaju,nemaju nista i nemaju nikakva prava. Sad ako to nije korupcija ne znam sta jeste.

mare

pre 7 godina

Država otvara fabrike? Tako su Kinezi dobili gradove duhova jer su državne firme gradile stanove bez tržišnih implusa. Kompletna privredna aktivnost na Zapadu je privreda u privatnim rukama, od Skandinavije do Severne Amerike, Australije, NZ...To što država ima vlasništvo u odredjenom procentu u nekoj kompaniji ne znači ništa.
Ne zanosite se na državne fabrike i centralno planiranje. Kina se upravo razvila jer se otvorila na talasu globalizacije, pogledajte samo carine u Kini od pre 40 godina i sad, smanjili su carine 3,4 puta, o zapadnim investcijama ne treba govoriti. Tamo je na sceni hiper-kapitalizam u šestoj brzini gde radnici nemaju osnovna prava, gde se priroda zagadjuje samo tako.
Ipak, biram zapadni kapitalizam mnogo je humaniji od kineskog, ruskog, indijskog, japanskog.

leptirica

pre 7 godina

Imaju tehnologiju i znanje da naprave sta km treba. Za 5,6 godina nece zavisiti od stranih motora.
(Neutralni posmatrac, 29. avgust 2016 13:27)

Kinezi nemaju tehnologiju,ako ne prekopiraju ili putem industrijske špijunaže ne dođu do tehnologije. Da imaju tehnologiju,davno bi ih već proizvodili.
Da su neznam koliko jeftiniji radi se o nečemu što ako zakaže neće te ostaviti na cesti da čekaš šlep službi,već ćeš poginuti i tu nebi smjelo biti kompromisa.
Prosječno trajanje motora na avionu je oko 20 000 sati leta,a mislim da komercijalni rekord drži RR motor sa nekih 40 000 sati leta. Za ovakve stvari je potrebno vrijeme i iskustvo,a proizvođači iskustva stječu mogao bih reći u zadnjih 100 i više godina i sad dal će netko riskirati sa novim proizvođačem...?

Srbin

pre 7 godina

@(nrk, 29. avgust 2016 15:13)
ne dolaze oni ovde da rade nego da prodaju robu koju prozivode u svojoj zemlji. ili si ti mozda video nekog kineza da radi u pekari, vozi taksi ili ne daj boze bere maline?

mare

pre 7 godina

Neutralni posmatrac

I da imate novac da napravite avio kompaniju, verovatno cete pre kupiti Boeing ili Airbus avione nego avione kineske, ruske... proizvodnje.

Aleksandar

pre 7 godina

@(somborac, 29. avgust 2016 11:46)

Kina je već tridesetak godina grubo kapitalistička zemlja, kakav crni komunizam. Jedino što ima veze s komunizmom tamo je autoritarno-totalitaristička vlast, sve ostalo se radi po kapitalističkim principima i zato imaju tušta i tma milijardera danas. Da su ostali u komunizmu i danas bi svi tamo bili jednaki - u siromaštvu.

bb

pre 7 godina

Tesko da ce Kinezi ikada dostici kvalitet racucnara, automobila, aviona bili putnickih bilo vojnih, motora za aviona.... videli smo da se svojski trude ali su daleko da prestignu drzave koje su majstori za to SAD,Rusiju... i cesto kupe nesto i onda rasklope i naprave neke jeftine i neuspesne i nekvalitetne kopije koje mogu da prodaju samo sirotinjiskim drzavam sveta.

Zoran

pre 7 godina

A sad mi je jasno što su kupili železaru u Smederevu"
(Gvozdenko, 29. avgust 2016 13:21)

Svakako imaju plan da liju osovine i krilca za turbomlazne motore u nekadašnjem "Milanu Blagojeviću" koji je najpoznatiji po čuvenom šporetu još poznatijem širom sveta kao "Smederevac"...

Inače ovi što pokušavaju da traže paralele između Kine i nas, to mu je isto kao kad bi se reklo da na nekom meteoritu može da se nađe humanoidna inteligencija.

doc

pre 7 godina

Kako se Srpski patrioti pale na svoju bracu Rusa i Kineza, najave da ce nesto praviti a ovi ih odmah vide ispred zapadnih kompanija sa stogodisnjem iskustvom.

disko nindža

pre 7 godina

izem ti supersilu čiji građani dolaze da rade i žive u Srbiji...
(nrk, 29. avgust 2016 15:13)
prošla su ta vremena. Ne dolaze više poodavno, a većina onih koji su došli pre 15 godina je otišla.

Swarog

pre 7 godina

Nije bas 100% relevantno za temu ali ipak, naisao sam na YT na jedan radio intervju sa nekim tipom iz rusije koji je ocigledno strucnjak za vojnu aviaciju i zvuci vrlo kompetentno. Citava prica je prevedena na engleski. Covek kaze sledece: F-35 je odlican avion i vecina kritike dolazi od ljudi koji ne razumeju koncept, mnogi se o Kinezima izrazavaju sa nipodastavanjem sto u najmanju ruku nije fer, T-50 je uporediv sa F-35 ali ja nesto veci jer je ruska avionika i oruzije uporedivih karakteristika znacajno teze od americkog, T-50 sa novim motorom ce biti kompletiran za 3 godine. Covek takodje tvrdi da je motor teze napraviti nego kompletan avion! Jos jedan kuriozitet, na pitanje u vezi zaostajanja u elektronici, Rusija bi mogla da pokusa da nepravi sopstvena resenja ali bi to imalo samo onda smisla kad bi se ta tehnologija nasla i u masovno proizvedenoj potrosackoj elektronici inace bi takve komponente bile (citat) skuplje on spostvene tezine u dijamantima.

Marko

pre 7 godina

(Pera, 29. avgust 2016 19:51)
Izvini,ali mislim da si trol.Drugarica radi u Kini,predaje engleski u Šenzenu,plata joj je 1800 evra mesečno.Kaže da kinezi imaju tri puta veći standard negop mi.

Pera

pre 7 godina

(Marko, 30. avgust 2016 07:15)

Oprosti al reci mi jel tvoja drugarica izasla nekad iz Shenzena i videla npr. Henan,Guangxi ili Guizhou? Uporedjujes Shenzen Guangdong regiju sa ostalim delom Kine i vadis neki zakljucak po jednoj od najbogatijih regija u Kini. Takodje ja nigde nisam spominjao Srbiju,mi smo dno dna u to nema sumnje. Ali evo npr. UK gde zivim zadnjih 10god. je puna kineza koji vape da se dosele ovde pa ako im je tako dobro kao sto kazes,zasto ne ostaju u Kini? Takodje moja firma ima predstavnistvo u Shenzenu i Hong Kongu,odlicni gradovi,prelepi ali to nije Kina. Kina je mnogo veca i mnogo,mnogo siromasnija od toga gde ona zivi.

aircraft manufacturer

pre 7 godina

Kina već proizvodi Airbus A320neo u finalnoj fazi kao "Final Assembly Line in Tianjin" od 2009. i može da kopira i amrički Boeing 737 MAX.
Comac C919 je sitna riba sa nedovoljnim brojem sedišta, mada Kina ostaje "super sila" u metlarstvu.

gook

pre 7 godina

kina je decenijama iza amerike i britanije sto se tice motora, cak i iza rusije, koja kad su u pitanju motori za putnicke avione(ekoloski, manje bucni a malo trose) takodje zaostaje. dzaba milijarde kad nemaju know-how i decenijsko iskustvo. ali i ovo je pocetak.

somborac

pre 7 godina

Fascinatno je ex-ju koja je imala oko 20 miliona stanovnika nije uspela da sacuva komunizam a kina koja ima skoro 1.5 milijardi stanovnika zivi pod kumunizmom i svi zadovoljni.

bb

pre 7 godina

Tesko da ce Kinezi ikada dostici kvalitet racucnara, automobila, aviona bili putnickih bilo vojnih, motora za aviona.... videli smo da se svojski trude ali su daleko da prestignu drzave koje su majstori za to SAD,Rusiju... i cesto kupe nesto i onda rasklope i naprave neke jeftine i neuspesne i nekvalitetne kopije koje mogu da prodaju samo sirotinjiskim drzavam sveta.

bpcg

pre 7 godina

Samo je bilo pitanje vremena kada ce stara civilizacija stati na noge. Bice glavna pretnja i Rusiji i SAD. Sreca sto su miroljubiv narod ali kad vojno ojacaju svasta moze biti.

Pera

pre 7 godina

Zanima me samo koliko stotina radnika od tih sto hiljada imaju ugovor o radu,zdrastveno,socijalno i penziono. Radim za kineze i cesto sam u kini,u nasoj firmi nas ima 500,od toga nas 100 stranaca. Samo mi stranci imamo ugovore itd. i po koji gazdin potrcko. Svi ostali nemaju a neki rade i vise od 10god. Radnici su im nezadovoljni pogotovo kad vide da smo mi stranci placeni duplo vise od njih i imamo mnogo veca prava nego oni. Ako ne srede prava radnika u kini imace velikih problema u buducnosti. Kao sto sam naveo 75% radnika u kini nema ugovore,zdrastveno,penziono itd. Postali su gori kapitalisti od zapada,ko je bio u kini zna o cemu pricam.

mica

pre 7 godina

@HanSolo

jel se salis ? ruska civilna avijacija se zavrsila na smetlistu. komunisticki vietnam je za noc bacio na djubre kompletnu rusku civilnu flotu i presao na zapadnu tehnologiju.

Bokius

pre 7 godina

Pitanje za one koji misle da Kina nije supersila: da li mozete da zamislite scenario u kome bi neko napao Kinu i pobedio? Ogromna zemlja, mnogo ljudi, vojna tehnologija samo korak iza Rusije i Amerike. Pa Rusi su pobedili tehnicki daleko nadmocnije Nemce samo zbog brojcane nadmoci u ljudstvu (dobro nije bas samo zato, ali 'ajd sad). A vojno-tehnoloska razlika izmedju Kine i Amerike je danas mnogo manja nego izmedju Rusije i Nemacke u 2. sv. ratu.

Swarog

pre 7 godina

Fascinantno mi je da sa svim znanjem, kompjuterima i resursima Kinezi ne mogu da kopiraju sovjetski dizajn i tehnologiju motora iz 70tih. Pokusaji su vec godinama predmet spora sa Rusijom a neuspeh razlog zasto domaci avioni (kvazi) 5. generacije jos nisu spremni. I sad su kineski planeri 13. petogodisnjeg plana odlucili da kreiraju mamut start-up sa 100 hiljada zaposlenih i rese problem ho-ruk metodom. Svako ko je ikada radio projekt menadzment zna da to nije dobra ideja (ako je ova vest uopste korektno prenesena). Mozda i upali kod vojnih aviona ali civilne avio kompanije gledaju na zivotni vek, troskove odrzavanja i potrosnju goriva mnogo vise nego vojska.

Swarog

pre 7 godina

Moram da ispravim sopstvene navode. Kinezi su posle nekih 20 godina rada uspeli da kreiraju i istestiraju vojni mlazni motor za avione 4. generacije (Shenyang WS-10), koji je prema navodima na internetu u medjuvremenu operativan. Koliko je zaista performantan se ne zna, verovatno na nivou slicnih ruskih motora (Saturn AL-31) koji su relativno kratkog veka i skupi u odrzvanju. Ono sto im sada nedostaje (kao i Rusima uostalom) je motor za avione 5. generacije (i naravno kompletna gama civilnih motora gde su GE i RR neprikosnoveni).

bojan

pre 7 godina

Ustvari, baš suprotno ... sam mlazni motor nije vrhunska tehnologija i datira poodavno ... možeš sam napraviti mlazni motor male snage ... vrhunska tehnologija je pitanje materijala za napraviti motor velike snage tako da ih staviš samo dva na velikom avionu i da traju prihvatljivo dugo i budu jeftini za održavanje avio prevoznicima (u fazonu samo sipaj gorivo i teraj do servisa)!
Ne budite naivni ni za Kineze ni za Ruse, i jedni i drugi su ih već masu napravili, ovo je građenje imidža da bi se prodavali skuplje i više ...

Baxuz

pre 7 godina

Čekajte ljudi,
a gde je tu gazda i domaćin,
kao osnovna poluga razvoja?
(logika srpskih makroekonomskih semenkara po pitanju privatne svojine, 29. avgust 2016 12:10)

Nema ga! Drzavna svojina. Ali nemoj da zaboravis da se kod njih strelja za korupciju, pa poredjenje sa Srbijom nije umesno.

pertla

pre 7 godina

Kinezi imaju jako kvalitetnu robu, mi nemamo tih para to da kupujemo, ali zato imamo za manje kvalitetnu rovu, e i to kinezi prodaju i onda se žalite kako kneska rona ne valja. Oni robu imaju za svakog, ništa ne bacaju - sve pretvaraju u pare, zato im je i ekonomija jaka.

u redu je da semenkari gledaju samo svoj džep, ali to nije dobar model za državu

pre 7 godina

Poređenje zemlje sa preko milijardu stanovnika i Srbije je svakako neumesno. To da u Kini nema korupcije i kriminala može da tvrdi samo neko ko nikada nije bio u Kini.
(Emigrant, 29. avgust 2016 13:32)

Izvini, ali potpuno si zamenio teze.

Velike stvari, poput avionske industrije, melioracionih sistema i sistema za navodnjavanje, hidroelektrana, nuklearnih I termo elektrana, saobraćajne infrastrukture, železnice, mostova, tunela, vojne industrije kao okidača za tehnički napredak zbog ogromnih državnih ulaganja u kriznim I ratnim vremenima, kosmičkih programa i bukvalno svih ozbiljnih istraživanja od kvantne fizike, preko genetike do velikih tehničkih dostignuća, …
nikada I nigde nisu bile delo privatnika kao nosioca ideje I investitora,
bez obzira da li je u pitanju Kina, Slovenija, Amerika ili Luksemburg.
Privatnici su bili deo te priče kao dobavljači, projektanti, istraživači, izvođači, ali nikada nosioci I investitori.

Poenta je u tome da je cela mantra o o neophodnosti opšte privatizacije
i privatniku, tzv. srpskom domaćinu i gazdi kao nosiocu razvoja Srbije, ili bilo koje druge države, potpuno besmislena.

To važi i za Ameriku kao trenutno najveću supersilu, a kamo li za male države.

Primer govori da NIJE u problem u obliku vlasništva,
VEĆ JE ISKLJUČIVO u REAKCIJI države na klasičnu pljačku i korupciju,
na koju ta ista država ima isključivi monopol.

primecujem

pre 7 godina

I Juzna Koreja je 60ih pocela kao destinacija sa jeftinom radnom snagom gde se proizvodila elektelronika upitnog kvaliteta. 50 godina kasnije presisali su i Japan u mnogim segmentima. Tako i Kinezi. Danas fabrika koja pravi djubre od motora i za 50 godina stice se "know how" i prave najmoderniji motori. Nista se ne desava od danas za sutra kao kod nas, vec je deo dugorocnog planiranja i strategije. Nije ta fabrika otvorena da zamaze oci biracima pred izbore nego da bi za 50 godina kina proizvodila motore za svoje avione samostalno.

Bg

pre 7 godina

Neko spomenu kako Kinezi ne mogu da kopiraju motor. Mogu ali ne mogu da naprave potrebnu leguru od koje će se napraviti motor vrhunskih karakteristika. Koliko su blizu ili daleko od toga to ne znamo.

Ivan Sarcevic

pre 7 godina

Jedna od vrhunskih tehnologija danasnjice su turbinski motori za avione. Zasad samo Amerikanci Rusi Englezi i Francuzi znaju samostalno da ih konstruisu i proizvode. Mozda je to i dokaz koliko je to vrhunska nauka. Kojekakve nacije koje su pokusale pale su uz veliki bang, mozda najbolji primer Indici sa svojim motorom koji na kraju ni francuska asistencija nije mogla spasiti. Kinezi su super bogati i postoja sansa da ce uspeti ali dotada ce jos mnogo vode proteci jangceom.

Lola

pre 7 godina

Kina već proizvodi Airbus A320neo u finalnoj fazi kao "Final Assembly Line in Tianjin" od 2009. i može da kopira i amrički Boeing 737 MAX. Comac C919 je sitna riba sa nedovoljnim brojem sedišta, mada Kina ostaje "super sila" u metlarstvu.
(aircraft manufacturer, 29. avgust 2016 10:5

Izvini, ali uz sav trud nisam uspeo da shvatim šta znači "proizvodi u finalnoj fazi"? Prvo, ništa Kina ne proizvodi. Iz Evrope se šalju brodom gotovi segmenti aviona koji se u Kini sklapaju. Osim te, uslovno rečeno finalne montaže (možda si na ovo mislio) i od nedavno opremanja kabine, Kinezi ne rade ništa drugo. A to je poprilično daleko od sticanja znanja kako se projektuje i proizvodi avion. I da ispravim autora teksta, pomenuta francuska kompanija se ne zove Šafran, već Safran. Ako ćemo baš po francuski, izgovara se Safron.

logika srpskih makroekonomskih semenkara po pitanju privatne svojine

pre 7 godina

Čekajte ljudi,
a gde je tu gazda i domaćin,
kao osnovna poluga razvoja?

kolega

pre 7 godina

kakve su budale ovi kinezi kad prave drzavne firme.treba da se konsultuju sa nasim politicarima da bi im ovi objasnili kako i zbog cega to treba da prodaju.

Emigrant

pre 7 godina

Nema ga! Drzavna svojina. Ali nemoj da zaboravis da se kod njih strelja za korupciju, pa poredjenje sa Srbijom nije umesno.
(Baxuz, 29. avgust 2016 12:24)

Poređenje zemlje sa preko milijardu stanovnika i Srbije je svakako neumesno. To da u Kini nema korupcije i kriminala može da tvrdi samo neko ko nikada nije bio u Kini.

mare

pre 7 godina

Država otvara fabrike? Tako su Kinezi dobili gradove duhova jer su državne firme gradile stanove bez tržišnih implusa. Kompletna privredna aktivnost na Zapadu je privreda u privatnim rukama, od Skandinavije do Severne Amerike, Australije, NZ...To što država ima vlasništvo u odredjenom procentu u nekoj kompaniji ne znači ništa.
Ne zanosite se na državne fabrike i centralno planiranje. Kina se upravo razvila jer se otvorila na talasu globalizacije, pogledajte samo carine u Kini od pre 40 godina i sad, smanjili su carine 3,4 puta, o zapadnim investcijama ne treba govoriti. Tamo je na sceni hiper-kapitalizam u šestoj brzini gde radnici nemaju osnovna prava, gde se priroda zagadjuje samo tako.
Ipak, biram zapadni kapitalizam mnogo je humaniji od kineskog, ruskog, indijskog, japanskog.

leptirica

pre 7 godina

Imaju tehnologiju i znanje da naprave sta km treba. Za 5,6 godina nece zavisiti od stranih motora.
(Neutralni posmatrac, 29. avgust 2016 13:27)

Kinezi nemaju tehnologiju,ako ne prekopiraju ili putem industrijske špijunaže ne dođu do tehnologije. Da imaju tehnologiju,davno bi ih već proizvodili.
Da su neznam koliko jeftiniji radi se o nečemu što ako zakaže neće te ostaviti na cesti da čekaš šlep službi,već ćeš poginuti i tu nebi smjelo biti kompromisa.
Prosječno trajanje motora na avionu je oko 20 000 sati leta,a mislim da komercijalni rekord drži RR motor sa nekih 40 000 sati leta. Za ovakve stvari je potrebno vrijeme i iskustvo,a proizvođači iskustva stječu mogao bih reći u zadnjih 100 i više godina i sad dal će netko riskirati sa novim proizvođačem...?

mare

pre 7 godina

Neutralni posmatrac

I da imate novac da napravite avio kompaniju, verovatno cete pre kupiti Boeing ili Airbus avione nego avione kineske, ruske... proizvodnje.

Aleksandar

pre 7 godina

@(somborac, 29. avgust 2016 11:46)

Kina je već tridesetak godina grubo kapitalistička zemlja, kakav crni komunizam. Jedino što ima veze s komunizmom tamo je autoritarno-totalitaristička vlast, sve ostalo se radi po kapitalističkim principima i zato imaju tušta i tma milijardera danas. Da su ostali u komunizmu i danas bi svi tamo bili jednaki - u siromaštvu.

Pera

pre 7 godina

(Baxuz, 29. avgust 2016 12:24)

Ma koga to streljaju za korupciju u Kini? Jesi li ikad bio tamo,video,znas iz prve ruke ili se informiras iz zute stampe? Mogu da streljaju samo sitnu buraniju,velike ribe sklanjaju milijarde sa strane dok je 90% stanovnistva na pirincu i vodi. Radim za kineze i znam sta govorim,razlika izmedju vlasnika firmi i radnika je sramotna. A svi oni su vise manje deca bogatuna iz partije koja su se skolovala vani i nakon toga se vratili u Kinu,dobili sve sto im je potrebno i otvorili firme. Drzava subvencionira sve vece firme,kad sam poceo raditi za njih i video kako se odnose sa robom i koliki su im rashodi,sve mi je bilo jasno. Gube se hiljade evra na dnevnoj bazi jer eto gazda i njegovi poltrone vuku tako nerezonske poteze da je to smesno. Nemam nista protiv kineza i njihovog naroda,ponizni su,dobri itd. ALi njihove gazde su bahati,nadmeni i misle da zato sto imaju pare mogu sta zele. Dobijaju sve na pocek,prodaju na zapad za velike pare,veliki deo odma drzavi daju,manji deo sebi a radnicima . Pa ne znam da li bi mi verovao koliko oni dobijaju,skoro pa nista. Radnici rade hiljadu kilometara udaljeni od svojih kuca,zive u barakama pored firme i kuci idu dvaput godisnje. Zdrastveno nemaju,ugovore nemaju,nemaju nista i nemaju nikakva prava. Sad ako to nije korupcija ne znam sta jeste.

Poljoprivredni, građevinski, metalski, itd. kombinati

pre 7 godina

Kada jedna velika državna kompanija/preduzeće u sebi obuhvata sve ili gotovo sve faze proizvodnog procesa kojim se dolazi do finalnog proizvoda, to se zove kombinat. Konglomerat je našto sasvim drugo, a odnosi se na koncentraciju u smislu nepovezanosti, raznovrsnosti, različitosti u smislu sektora i/ili tržišta.

disko nindža

pre 7 godina

izem ti supersilu čiji građani dolaze da rade i žive u Srbiji...
(nrk, 29. avgust 2016 15:13)
prošla su ta vremena. Ne dolaze više poodavno, a većina onih koji su došli pre 15 godina je otišla.

doc

pre 7 godina

Kako se Srpski patrioti pale na svoju bracu Rusa i Kineza, najave da ce nesto praviti a ovi ih odmah vide ispred zapadnih kompanija sa stogodisnjem iskustvom.

Marko

pre 7 godina

(Pera, 29. avgust 2016 19:51)
Izvini,ali mislim da si trol.Drugarica radi u Kini,predaje engleski u Šenzenu,plata joj je 1800 evra mesečno.Kaže da kinezi imaju tri puta veći standard negop mi.

Srbin

pre 7 godina

@(nrk, 29. avgust 2016 15:13)
ne dolaze oni ovde da rade nego da prodaju robu koju prozivode u svojoj zemlji. ili si ti mozda video nekog kineza da radi u pekari, vozi taksi ili ne daj boze bere maline?

Zoran

pre 7 godina

A sad mi je jasno što su kupili železaru u Smederevu"
(Gvozdenko, 29. avgust 2016 13:21)

Svakako imaju plan da liju osovine i krilca za turbomlazne motore u nekadašnjem "Milanu Blagojeviću" koji je najpoznatiji po čuvenom šporetu još poznatijem širom sveta kao "Smederevac"...

Inače ovi što pokušavaju da traže paralele između Kine i nas, to mu je isto kao kad bi se reklo da na nekom meteoritu može da se nađe humanoidna inteligencija.

Swarog

pre 7 godina

Nije bas 100% relevantno za temu ali ipak, naisao sam na YT na jedan radio intervju sa nekim tipom iz rusije koji je ocigledno strucnjak za vojnu aviaciju i zvuci vrlo kompetentno. Citava prica je prevedena na engleski. Covek kaze sledece: F-35 je odlican avion i vecina kritike dolazi od ljudi koji ne razumeju koncept, mnogi se o Kinezima izrazavaju sa nipodastavanjem sto u najmanju ruku nije fer, T-50 je uporediv sa F-35 ali ja nesto veci jer je ruska avionika i oruzije uporedivih karakteristika znacajno teze od americkog, T-50 sa novim motorom ce biti kompletiran za 3 godine. Covek takodje tvrdi da je motor teze napraviti nego kompletan avion! Jos jedan kuriozitet, na pitanje u vezi zaostajanja u elektronici, Rusija bi mogla da pokusa da nepravi sopstvena resenja ali bi to imalo samo onda smisla kad bi se ta tehnologija nasla i u masovno proizvedenoj potrosackoj elektronici inace bi takve komponente bile (citat) skuplje on spostvene tezine u dijamantima.

Pera

pre 7 godina

(Marko, 30. avgust 2016 07:15)

Oprosti al reci mi jel tvoja drugarica izasla nekad iz Shenzena i videla npr. Henan,Guangxi ili Guizhou? Uporedjujes Shenzen Guangdong regiju sa ostalim delom Kine i vadis neki zakljucak po jednoj od najbogatijih regija u Kini. Takodje ja nigde nisam spominjao Srbiju,mi smo dno dna u to nema sumnje. Ali evo npr. UK gde zivim zadnjih 10god. je puna kineza koji vape da se dosele ovde pa ako im je tako dobro kao sto kazes,zasto ne ostaju u Kini? Takodje moja firma ima predstavnistvo u Shenzenu i Hong Kongu,odlicni gradovi,prelepi ali to nije Kina. Kina je mnogo veca i mnogo,mnogo siromasnija od toga gde ona zivi.