Subota, 27.08.2016.

13:13

Minimalac konačno dižu, vaga se od 125 do 135 RSD

Na poslednjem sastanku radne grupe predstavnici vlade i poslodavaca približili su stavove o visini minimalca.

Izvor: Tanjug

Minimalac konaèno dižu, vaga se od 125 do 135 RSD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Aj Ti

pre 7 godina

@Nema: Da li je pravedno da u naponu snage plaćam 18k dinara doprinose za zdravstveno a kod doktora nisam bio 5 godina? U PIO fond ne uplaćujem toliko više para koliko će mi biti veća penzija, jedan deo ide sirotinji. Dajem par hiljada dinara mesečno za osiguranje od nezaposlenosti. Moja struka i moje znanje je osigranje od nezaposlenosti. Nikada neću dobiti otkaz, i nikada ga neću dati a da već nemam rešen sledeći angažman. Znači 250e godišnje dajem da bi sirotinja imala pomoć kada ostane bez posla.

A ako prihodujem više od 3 prosečne plate, plaćam porez na dohodak- 10%. Ako zaradim više od 5 p.p. onda je 15%. I to ne na sumu koja je preko limita, nego na sve. I ti bi JOŠ da se solidarišeš MOJIM parama.

Pravedno bi bilo da svi plaćamo ISTO i dobijemo ISTO, iste penzije isti nivo zdravstvene usluge, istu pomoć u slučaju nezaposlenosti, pa ko hoće više neka kupi privatno penziono i zdravstveno osiguranje i neka štedi za kada ostane bez posla. Najpoštenije bi bilo kada bi na sve to postojala mogućnost da se radnik odluči da neće da učestvuje u toj kolektivizaciji.

Već trenutno programeri i ostali traženi stručnjaci ne prijavljuju plate preko 1.500 evra da ne bi plaćali te namete, ostalo ide u koverti. IT firme se osnivaju u inostranstvu, gde ležu pare, a u Srbiji se osniva firma koja će samo da prima taman onoliko para kolike su zarade, porezi, doprinosi i troškovi, i neka minimalna dobit, čisto da ne bude previše sumnjivo. A ti mi diži poreze i misli da si pametan.

bbb

pre 7 godina

Evo juce bio na razgovoru za prodavaca u jedno lancu marketa koji drze holandjani i belgijanci koji se hvale po svetu rastom prometa i profita, plate za 6 dana rada od 7 sati pocetna samo 22 hiljada dinara plus prevoz.

ekonomik

pre 7 godina

@iznogud: Ko nije u stanju da plati radnika bar 5 eur po satu ne treba ni da počinje sa poslom. Takvi su bruka za termin "poslodavac", više im pristaje "robovlasnik". Ja trenutno nisam, te stoga i ne počinjem sa poslom. Kad budem, plaćaću najmanje toliko, a sa razvojem posla verovatno i tih 10 eur/h koje mi predlažeš.

dragan

pre 7 godina

Povećanjem minimalne cene rada
u privredi primenom koeficijenta je
za obracun plata u javnim preduzecima se plate bitno
povecavaju.Tako ce budžetski korisnici imati vecu korist i od malog povecanja minimalca.

MeLiSaV

pre 7 godina

Na ove cene minimalac ne bi smeo da bude ispod 350 dinara, zdravo cao! Sve ispod je vredjanje zdravog razuma a o ovih 125 dinara da ne polemisem uopste!

posten gradjanin

pre 7 godina

Zivite vi samo jedan mesec sa minimalcem i da vidis kako bi ga odmah podigli na 300 din a ne 4 dinara. Gospode Boze dokle smo mi pali. Ova zemlja ce nestati sa lica zemljinog...

Ovaj zivot je borba od rodjenja do groba, zato ustani odma...

Na zapadnom Balkanu nista novo

pre 7 godina

Povecace plate nekima a poreze ce povecati svima. Ispod crte, poljoprivreda i nezaposleni ce da finansiraju ogromni Javni sektor, industriju koju nemamo i malu privredu tipa menjacnice, kafici, pekare i teretane !

Samo tako i treba za ovaj narod

pre 7 godina

Nije problem niska cena rada vec u tome sto narod u drzavi pristaje da radi za tu cenu rada.Kada ne bi pristao da radi cena rada bi bila dva,tri,cetiri puta veca od sadasnje jer ne bi imao tacnije ne bi hteo niko da radi.Tako se radi u sloznim normalnim drzavama.U Srbiji ce narod pristati i za 50 dinara da radi po satu.Jer takav smo narod.Nikakav.Los.Neslozan.Zavidan.Narod koji razmislja danas za danas.

Sljaker

pre 7 godina

Ja poklanjam razliku izmedju 121 dinar koliko je sada i 127 ili 135 koliko ce da bude, Vucicu i celoj Vladi Srbije da popiju kafu u skupstinskom restoranu i da imaju za dorucak. Sram Vas bre bilo sve, i vas u tzv. sindikatu i vas u socijalno-ekonomskom savetu i vas u vladi i vas privatnika. Stara dobra izreka:"Sit gladnom ne veruje".

DimiBRE

pre 7 godina

smanjite poreske obaveze na plate, glupa državo!

Državo zarađuješ mnogo od tih malih, mikro preduzetnika i samo što znaš jeste da im još više zajašiš na leđa

jovica

pre 7 godina

Slazem se da se plate u javnom sektoru smanje, ali ne svima. Ima nas, citava armija koja radi za platu od 20.000 - 30.000. I mi hocemo povecanje.

Miki

pre 7 godina

1. Smanjite plate u javnom sektoru. Odmah!
2. Smenite direktore svih budzetskih firmi koje imaju naplatu ispod 80%.
3. Ukinite zamenike direktora u svim javnim preduzecima.
4. Otpustite 37% zaposlenih na budzetu sto je realno visak.
5. Smanjite poreze.
6. I onda podignite minimalnu cenu rada na pristojnu visinu. Nema logike da mali ponovo moraju da izdrzavaju one koji se bahate.

Aleksandar

pre 7 godina

U G. Milanovcu, radnici u trgovini i drugim, sličnim, privatnim radnjama, primaju min. tj, 21000 din.na račun u banci, međutim, od te sume novca, 3000 din. vraćaju gazdi na ruke. Što se min više poveća, radnik će više para vraćati gazdi i tako u krug. Nema većeg poniženja za radnika, nego kada mora da vrati gazdi 3000 din od bednih 2000 - 21000 din.

Nepristrasan

pre 7 godina

Vlada podigne minimalac za 1000 dinara, meni doprinos skoči za isto, ja podignem cene popravki u mom servisu za 30%. Ako vam se ne sviđa cena, bacite tv ili prestanite da glasate za ove lopove na vlasti. Umesto da smanje poreze, neke i da ukinu (TNG), oni uporno cede narod. Parazite iz javnog sektora to ne dotiče. Oni jedini imaju korist jer im je minimalac osnovica tako da oni dobiju 3.000-5.000 povišicu. Naravno, treba njima platiti doprinose, onda podignemo porez i tako u krug...

svasta

pre 7 godina

4 dindzi x 200 sati mesecno - skoro pa jedna crvena! Sta ocete vise, je l rekao premijer da ce da osete svi boljitak - neki manje, neki vise. Sisaj ovce dok ne bleje...

e2

pre 7 godina

Просто је! Смањите порезе и повећајте минималац, сви ће пристати, али како држава да смањи себи приходе?

Nema

pre 7 godina

Problem je u tome ,što je minimalac oporezovan kao i prosečna i najveća zarada. Kad bi se uvelo progresivno oporezivanje zarada ,porasle bi najmanje zarade. Nije pravedno da procentualno isti iznos poreza plaćaju i oni sa najnižim i oni sa najvišim zaradama.

strelac70

pre 7 godina

oni koji ne mogu da isplaćuju platu veću od 700 evra nemoj ni da zapošljavaju, neka rade sami, i ja bih mogao da zaposlim 10 radnika i da im dam platu 10 dinara po satu a ja da se vozim u autu od 100 000 evra i da kukam kako ne mogu da platim više.

ekonomik

pre 7 godina

"A da se najpre smanje doprinosi i/ili da se poveća neoporezivi deo zarade?!
Ma nema veze, nek propadnu svi sitni privatnici i njihove porodične radnje." -
Ko propadne zato što bude nateran da radnika plati 1,10 evra po satu, i bolje što je propao. Takvi poslodavci nam nisu potrebni. Trebaju nam samo oni koji plaćaju od 5 evra na više po satu rada.

juju

pre 7 godina

I onda će sindikat posle maratonskih pregovora pristati na povećanje od 125 jer nisu mogli da izdejstvuju više. Kakva bedna skupina prodanih duša. REVOLUCIJA STIŽE!

ceo dan u javnom preduzecu

pre 7 godina

znači biće 125 uvek najmanje.a jel nisu tražili 150.mi bolesno pratimo evro na sat.kinezi imaju dva evra.kad bi povećali na dva eto plate od petsto evra

Bice bolje u 22. veku

pre 7 godina

Da bi se znacajnije povecao minimalac potrebno je plate u realnom sektoru osloboditi poreza znacajno, a to naci smanjenje plata javnog sektora i penzija takodje.
Evo prvi biste vi komentatori to osudili. I zato nijedna vlast to ne radi, jer ste i vi i vlast na istim mentalnim talasnim duzinama destrukcije i vecnog siromastva Srbije, iako vi za sebe mislite da ste super.
A kada bi se to uradilo... Vrlo brzo bi skocile zarade u realnom sektoru, i razvili bi se mnogi mali biznisi tad, pa bi potom i javnom sektoru i penzionerima bilo bolje posle tog prvog udara koji niko ne sme da uradi jer javni sektor i penzioneri izglasavaju svaku vlast tj. svaku vecitu propast i status kvo.

Darko

pre 7 godina

Taj propis mozete da okacite macku o rep.Plata kod kineza (bar u Pozarevcu) je od 9000 do 15000 dinara,ukoliko ste zensko moze i par hiljada vise ali morali bi da spavate sa vlasnikom i njegovom bracom.Naravno radnici nisu prijavljeni.

propast privatnog sektora vodi u prazan budžet

pre 7 godina

A da se najpre smanje doprinosi i/ili da se poveća neoporezivi deo zarade?!
Ma nema veze, nek propadnu svi sitni privatnici i njihove porodične radnje.

Maxwiler

pre 7 godina

Zasto nema komentara...minimalac treba biti min 201 dinar..ovo je sramota kako se obracunava i radi...ovo je samo zamajavanje naroda i bogacenje poslodavaca koji ne prikazuju tacn obracun dobiti i sve izbegavaju ....komunalna juri prodavce koji se bore za goli zivot a drugi se bogate.....bas je sramna ova nasa drzava.....

Darko

pre 7 godina

Ko još u Srbiji plaća 121 rsd za sat rada?, to vam je za 8-9 h dnevno puta 26 radnih dana 26 hiljada, evo moja supruga 19 ne prelazi 3 godine, valjda je to 26 hiljada bruto zarada?

kap

pre 7 godina

Sta "konacno", dizu ga na svake 2 godine, zato se nikome ni ne isplati da zaposljava ljude u Srbiji pa je svi zaobilaze u sirokom luku i beze iz nje.

Bar proleterijat ima izgovor da ne radi, bolje 0 nego 200 evra plate

Maxwiler

pre 7 godina

Zasto nema komentara...minimalac treba biti min 201 dinar..ovo je sramota kako se obracunava i radi...ovo je samo zamajavanje naroda i bogacenje poslodavaca koji ne prikazuju tacn obracun dobiti i sve izbegavaju ....komunalna juri prodavce koji se bore za goli zivot a drugi se bogate.....bas je sramna ova nasa drzava.....

strelac70

pre 7 godina

oni koji ne mogu da isplaćuju platu veću od 700 evra nemoj ni da zapošljavaju, neka rade sami, i ja bih mogao da zaposlim 10 radnika i da im dam platu 10 dinara po satu a ja da se vozim u autu od 100 000 evra i da kukam kako ne mogu da platim više.

juju

pre 7 godina

I onda će sindikat posle maratonskih pregovora pristati na povećanje od 125 jer nisu mogli da izdejstvuju više. Kakva bedna skupina prodanih duša. REVOLUCIJA STIŽE!

Darko

pre 7 godina

Ko još u Srbiji plaća 121 rsd za sat rada?, to vam je za 8-9 h dnevno puta 26 radnih dana 26 hiljada, evo moja supruga 19 ne prelazi 3 godine, valjda je to 26 hiljada bruto zarada?

Darko

pre 7 godina

Taj propis mozete da okacite macku o rep.Plata kod kineza (bar u Pozarevcu) je od 9000 do 15000 dinara,ukoliko ste zensko moze i par hiljada vise ali morali bi da spavate sa vlasnikom i njegovom bracom.Naravno radnici nisu prijavljeni.

Aleksandar

pre 7 godina

U G. Milanovcu, radnici u trgovini i drugim, sličnim, privatnim radnjama, primaju min. tj, 21000 din.na račun u banci, međutim, od te sume novca, 3000 din. vraćaju gazdi na ruke. Što se min više poveća, radnik će više para vraćati gazdi i tako u krug. Nema većeg poniženja za radnika, nego kada mora da vrati gazdi 3000 din od bednih 2000 - 21000 din.

propast privatnog sektora vodi u prazan budžet

pre 7 godina

A da se najpre smanje doprinosi i/ili da se poveća neoporezivi deo zarade?!
Ma nema veze, nek propadnu svi sitni privatnici i njihove porodične radnje.

svasta

pre 7 godina

4 dindzi x 200 sati mesecno - skoro pa jedna crvena! Sta ocete vise, je l rekao premijer da ce da osete svi boljitak - neki manje, neki vise. Sisaj ovce dok ne bleje...

ekonomik

pre 7 godina

"A da se najpre smanje doprinosi i/ili da se poveća neoporezivi deo zarade?!
Ma nema veze, nek propadnu svi sitni privatnici i njihove porodične radnje." -
Ko propadne zato što bude nateran da radnika plati 1,10 evra po satu, i bolje što je propao. Takvi poslodavci nam nisu potrebni. Trebaju nam samo oni koji plaćaju od 5 evra na više po satu rada.

ceo dan u javnom preduzecu

pre 7 godina

znači biće 125 uvek najmanje.a jel nisu tražili 150.mi bolesno pratimo evro na sat.kinezi imaju dva evra.kad bi povećali na dva eto plate od petsto evra

Nema

pre 7 godina

Problem je u tome ,što je minimalac oporezovan kao i prosečna i najveća zarada. Kad bi se uvelo progresivno oporezivanje zarada ,porasle bi najmanje zarade. Nije pravedno da procentualno isti iznos poreza plaćaju i oni sa najnižim i oni sa najvišim zaradama.

Nepristrasan

pre 7 godina

Vlada podigne minimalac za 1000 dinara, meni doprinos skoči za isto, ja podignem cene popravki u mom servisu za 30%. Ako vam se ne sviđa cena, bacite tv ili prestanite da glasate za ove lopove na vlasti. Umesto da smanje poreze, neke i da ukinu (TNG), oni uporno cede narod. Parazite iz javnog sektora to ne dotiče. Oni jedini imaju korist jer im je minimalac osnovica tako da oni dobiju 3.000-5.000 povišicu. Naravno, treba njima platiti doprinose, onda podignemo porez i tako u krug...

e2

pre 7 godina

Просто је! Смањите порезе и повећајте минималац, сви ће пристати, али како држава да смањи себи приходе?

Miki

pre 7 godina

1. Smanjite plate u javnom sektoru. Odmah!
2. Smenite direktore svih budzetskih firmi koje imaju naplatu ispod 80%.
3. Ukinite zamenike direktora u svim javnim preduzecima.
4. Otpustite 37% zaposlenih na budzetu sto je realno visak.
5. Smanjite poreze.
6. I onda podignite minimalnu cenu rada na pristojnu visinu. Nema logike da mali ponovo moraju da izdrzavaju one koji se bahate.

Bice bolje u 22. veku

pre 7 godina

Da bi se znacajnije povecao minimalac potrebno je plate u realnom sektoru osloboditi poreza znacajno, a to naci smanjenje plata javnog sektora i penzija takodje.
Evo prvi biste vi komentatori to osudili. I zato nijedna vlast to ne radi, jer ste i vi i vlast na istim mentalnim talasnim duzinama destrukcije i vecnog siromastva Srbije, iako vi za sebe mislite da ste super.
A kada bi se to uradilo... Vrlo brzo bi skocile zarade u realnom sektoru, i razvili bi se mnogi mali biznisi tad, pa bi potom i javnom sektoru i penzionerima bilo bolje posle tog prvog udara koji niko ne sme da uradi jer javni sektor i penzioneri izglasavaju svaku vlast tj. svaku vecitu propast i status kvo.

kap

pre 7 godina

Sta "konacno", dizu ga na svake 2 godine, zato se nikome ni ne isplati da zaposljava ljude u Srbiji pa je svi zaobilaze u sirokom luku i beze iz nje.

Bar proleterijat ima izgovor da ne radi, bolje 0 nego 200 evra plate

DimiBRE

pre 7 godina

smanjite poreske obaveze na plate, glupa državo!

Državo zarađuješ mnogo od tih malih, mikro preduzetnika i samo što znaš jeste da im još više zajašiš na leđa

jovica

pre 7 godina

Slazem se da se plate u javnom sektoru smanje, ali ne svima. Ima nas, citava armija koja radi za platu od 20.000 - 30.000. I mi hocemo povecanje.

Sljaker

pre 7 godina

Ja poklanjam razliku izmedju 121 dinar koliko je sada i 127 ili 135 koliko ce da bude, Vucicu i celoj Vladi Srbije da popiju kafu u skupstinskom restoranu i da imaju za dorucak. Sram Vas bre bilo sve, i vas u tzv. sindikatu i vas u socijalno-ekonomskom savetu i vas u vladi i vas privatnika. Stara dobra izreka:"Sit gladnom ne veruje".

Samo tako i treba za ovaj narod

pre 7 godina

Nije problem niska cena rada vec u tome sto narod u drzavi pristaje da radi za tu cenu rada.Kada ne bi pristao da radi cena rada bi bila dva,tri,cetiri puta veca od sadasnje jer ne bi imao tacnije ne bi hteo niko da radi.Tako se radi u sloznim normalnim drzavama.U Srbiji ce narod pristati i za 50 dinara da radi po satu.Jer takav smo narod.Nikakav.Los.Neslozan.Zavidan.Narod koji razmislja danas za danas.

MeLiSaV

pre 7 godina

Na ove cene minimalac ne bi smeo da bude ispod 350 dinara, zdravo cao! Sve ispod je vredjanje zdravog razuma a o ovih 125 dinara da ne polemisem uopste!

bbb

pre 7 godina

Evo juce bio na razgovoru za prodavaca u jedno lancu marketa koji drze holandjani i belgijanci koji se hvale po svetu rastom prometa i profita, plate za 6 dana rada od 7 sati pocetna samo 22 hiljada dinara plus prevoz.

posten gradjanin

pre 7 godina

Zivite vi samo jedan mesec sa minimalcem i da vidis kako bi ga odmah podigli na 300 din a ne 4 dinara. Gospode Boze dokle smo mi pali. Ova zemlja ce nestati sa lica zemljinog...

Ovaj zivot je borba od rodjenja do groba, zato ustani odma...

ekonomik

pre 7 godina

@iznogud: Ko nije u stanju da plati radnika bar 5 eur po satu ne treba ni da počinje sa poslom. Takvi su bruka za termin "poslodavac", više im pristaje "robovlasnik". Ja trenutno nisam, te stoga i ne počinjem sa poslom. Kad budem, plaćaću najmanje toliko, a sa razvojem posla verovatno i tih 10 eur/h koje mi predlažeš.

Na zapadnom Balkanu nista novo

pre 7 godina

Povecace plate nekima a poreze ce povecati svima. Ispod crte, poljoprivreda i nezaposleni ce da finansiraju ogromni Javni sektor, industriju koju nemamo i malu privredu tipa menjacnice, kafici, pekare i teretane !

dragan

pre 7 godina

Povećanjem minimalne cene rada
u privredi primenom koeficijenta je
za obracun plata u javnim preduzecima se plate bitno
povecavaju.Tako ce budžetski korisnici imati vecu korist i od malog povecanja minimalca.

Aj Ti

pre 7 godina

@Nema: Da li je pravedno da u naponu snage plaćam 18k dinara doprinose za zdravstveno a kod doktora nisam bio 5 godina? U PIO fond ne uplaćujem toliko više para koliko će mi biti veća penzija, jedan deo ide sirotinji. Dajem par hiljada dinara mesečno za osiguranje od nezaposlenosti. Moja struka i moje znanje je osigranje od nezaposlenosti. Nikada neću dobiti otkaz, i nikada ga neću dati a da već nemam rešen sledeći angažman. Znači 250e godišnje dajem da bi sirotinja imala pomoć kada ostane bez posla.

A ako prihodujem više od 3 prosečne plate, plaćam porez na dohodak- 10%. Ako zaradim više od 5 p.p. onda je 15%. I to ne na sumu koja je preko limita, nego na sve. I ti bi JOŠ da se solidarišeš MOJIM parama.

Pravedno bi bilo da svi plaćamo ISTO i dobijemo ISTO, iste penzije isti nivo zdravstvene usluge, istu pomoć u slučaju nezaposlenosti, pa ko hoće više neka kupi privatno penziono i zdravstveno osiguranje i neka štedi za kada ostane bez posla. Najpoštenije bi bilo kada bi na sve to postojala mogućnost da se radnik odluči da neće da učestvuje u toj kolektivizaciji.

Već trenutno programeri i ostali traženi stručnjaci ne prijavljuju plate preko 1.500 evra da ne bi plaćali te namete, ostalo ide u koverti. IT firme se osnivaju u inostranstvu, gde ležu pare, a u Srbiji se osniva firma koja će samo da prima taman onoliko para kolike su zarade, porezi, doprinosi i troškovi, i neka minimalna dobit, čisto da ne bude previše sumnjivo. A ti mi diži poreze i misli da si pametan.

Bice bolje u 22. veku

pre 7 godina

Da bi se znacajnije povecao minimalac potrebno je plate u realnom sektoru osloboditi poreza znacajno, a to naci smanjenje plata javnog sektora i penzija takodje.
Evo prvi biste vi komentatori to osudili. I zato nijedna vlast to ne radi, jer ste i vi i vlast na istim mentalnim talasnim duzinama destrukcije i vecnog siromastva Srbije, iako vi za sebe mislite da ste super.
A kada bi se to uradilo... Vrlo brzo bi skocile zarade u realnom sektoru, i razvili bi se mnogi mali biznisi tad, pa bi potom i javnom sektoru i penzionerima bilo bolje posle tog prvog udara koji niko ne sme da uradi jer javni sektor i penzioneri izglasavaju svaku vlast tj. svaku vecitu propast i status kvo.

kap

pre 7 godina

Sta "konacno", dizu ga na svake 2 godine, zato se nikome ni ne isplati da zaposljava ljude u Srbiji pa je svi zaobilaze u sirokom luku i beze iz nje.

Bar proleterijat ima izgovor da ne radi, bolje 0 nego 200 evra plate

ekonomik

pre 7 godina

"A da se najpre smanje doprinosi i/ili da se poveća neoporezivi deo zarade?!
Ma nema veze, nek propadnu svi sitni privatnici i njihove porodične radnje." -
Ko propadne zato što bude nateran da radnika plati 1,10 evra po satu, i bolje što je propao. Takvi poslodavci nam nisu potrebni. Trebaju nam samo oni koji plaćaju od 5 evra na više po satu rada.

Nepristrasan

pre 7 godina

Vlada podigne minimalac za 1000 dinara, meni doprinos skoči za isto, ja podignem cene popravki u mom servisu za 30%. Ako vam se ne sviđa cena, bacite tv ili prestanite da glasate za ove lopove na vlasti. Umesto da smanje poreze, neke i da ukinu (TNG), oni uporno cede narod. Parazite iz javnog sektora to ne dotiče. Oni jedini imaju korist jer im je minimalac osnovica tako da oni dobiju 3.000-5.000 povišicu. Naravno, treba njima platiti doprinose, onda podignemo porez i tako u krug...

propast privatnog sektora vodi u prazan budžet

pre 7 godina

A da se najpre smanje doprinosi i/ili da se poveća neoporezivi deo zarade?!
Ma nema veze, nek propadnu svi sitni privatnici i njihove porodične radnje.

strelac70

pre 7 godina

oni koji ne mogu da isplaćuju platu veću od 700 evra nemoj ni da zapošljavaju, neka rade sami, i ja bih mogao da zaposlim 10 radnika i da im dam platu 10 dinara po satu a ja da se vozim u autu od 100 000 evra i da kukam kako ne mogu da platim više.

dragan

pre 7 godina

Povećanjem minimalne cene rada
u privredi primenom koeficijenta je
za obracun plata u javnim preduzecima se plate bitno
povecavaju.Tako ce budžetski korisnici imati vecu korist i od malog povecanja minimalca.

Maxwiler

pre 7 godina

Zasto nema komentara...minimalac treba biti min 201 dinar..ovo je sramota kako se obracunava i radi...ovo je samo zamajavanje naroda i bogacenje poslodavaca koji ne prikazuju tacn obracun dobiti i sve izbegavaju ....komunalna juri prodavce koji se bore za goli zivot a drugi se bogate.....bas je sramna ova nasa drzava.....

Darko

pre 7 godina

Ko još u Srbiji plaća 121 rsd za sat rada?, to vam je za 8-9 h dnevno puta 26 radnih dana 26 hiljada, evo moja supruga 19 ne prelazi 3 godine, valjda je to 26 hiljada bruto zarada?

Darko

pre 7 godina

Taj propis mozete da okacite macku o rep.Plata kod kineza (bar u Pozarevcu) je od 9000 do 15000 dinara,ukoliko ste zensko moze i par hiljada vise ali morali bi da spavate sa vlasnikom i njegovom bracom.Naravno radnici nisu prijavljeni.

Nema

pre 7 godina

Problem je u tome ,što je minimalac oporezovan kao i prosečna i najveća zarada. Kad bi se uvelo progresivno oporezivanje zarada ,porasle bi najmanje zarade. Nije pravedno da procentualno isti iznos poreza plaćaju i oni sa najnižim i oni sa najvišim zaradama.

Miki

pre 7 godina

1. Smanjite plate u javnom sektoru. Odmah!
2. Smenite direktore svih budzetskih firmi koje imaju naplatu ispod 80%.
3. Ukinite zamenike direktora u svim javnim preduzecima.
4. Otpustite 37% zaposlenih na budzetu sto je realno visak.
5. Smanjite poreze.
6. I onda podignite minimalnu cenu rada na pristojnu visinu. Nema logike da mali ponovo moraju da izdrzavaju one koji se bahate.

juju

pre 7 godina

I onda će sindikat posle maratonskih pregovora pristati na povećanje od 125 jer nisu mogli da izdejstvuju više. Kakva bedna skupina prodanih duša. REVOLUCIJA STIŽE!

DimiBRE

pre 7 godina

smanjite poreske obaveze na plate, glupa državo!

Državo zarađuješ mnogo od tih malih, mikro preduzetnika i samo što znaš jeste da im još više zajašiš na leđa

ceo dan u javnom preduzecu

pre 7 godina

znači biće 125 uvek najmanje.a jel nisu tražili 150.mi bolesno pratimo evro na sat.kinezi imaju dva evra.kad bi povećali na dva eto plate od petsto evra

Samo tako i treba za ovaj narod

pre 7 godina

Nije problem niska cena rada vec u tome sto narod u drzavi pristaje da radi za tu cenu rada.Kada ne bi pristao da radi cena rada bi bila dva,tri,cetiri puta veca od sadasnje jer ne bi imao tacnije ne bi hteo niko da radi.Tako se radi u sloznim normalnim drzavama.U Srbiji ce narod pristati i za 50 dinara da radi po satu.Jer takav smo narod.Nikakav.Los.Neslozan.Zavidan.Narod koji razmislja danas za danas.

ekonomik

pre 7 godina

@iznogud: Ko nije u stanju da plati radnika bar 5 eur po satu ne treba ni da počinje sa poslom. Takvi su bruka za termin "poslodavac", više im pristaje "robovlasnik". Ja trenutno nisam, te stoga i ne počinjem sa poslom. Kad budem, plaćaću najmanje toliko, a sa razvojem posla verovatno i tih 10 eur/h koje mi predlažeš.

e2

pre 7 godina

Просто је! Смањите порезе и повећајте минималац, сви ће пристати, али како држава да смањи себи приходе?

jovica

pre 7 godina

Slazem se da se plate u javnom sektoru smanje, ali ne svima. Ima nas, citava armija koja radi za platu od 20.000 - 30.000. I mi hocemo povecanje.

svasta

pre 7 godina

4 dindzi x 200 sati mesecno - skoro pa jedna crvena! Sta ocete vise, je l rekao premijer da ce da osete svi boljitak - neki manje, neki vise. Sisaj ovce dok ne bleje...

Aleksandar

pre 7 godina

U G. Milanovcu, radnici u trgovini i drugim, sličnim, privatnim radnjama, primaju min. tj, 21000 din.na račun u banci, međutim, od te sume novca, 3000 din. vraćaju gazdi na ruke. Što se min više poveća, radnik će više para vraćati gazdi i tako u krug. Nema većeg poniženja za radnika, nego kada mora da vrati gazdi 3000 din od bednih 2000 - 21000 din.

MeLiSaV

pre 7 godina

Na ove cene minimalac ne bi smeo da bude ispod 350 dinara, zdravo cao! Sve ispod je vredjanje zdravog razuma a o ovih 125 dinara da ne polemisem uopste!

Aj Ti

pre 7 godina

@Nema: Da li je pravedno da u naponu snage plaćam 18k dinara doprinose za zdravstveno a kod doktora nisam bio 5 godina? U PIO fond ne uplaćujem toliko više para koliko će mi biti veća penzija, jedan deo ide sirotinji. Dajem par hiljada dinara mesečno za osiguranje od nezaposlenosti. Moja struka i moje znanje je osigranje od nezaposlenosti. Nikada neću dobiti otkaz, i nikada ga neću dati a da već nemam rešen sledeći angažman. Znači 250e godišnje dajem da bi sirotinja imala pomoć kada ostane bez posla.

A ako prihodujem više od 3 prosečne plate, plaćam porez na dohodak- 10%. Ako zaradim više od 5 p.p. onda je 15%. I to ne na sumu koja je preko limita, nego na sve. I ti bi JOŠ da se solidarišeš MOJIM parama.

Pravedno bi bilo da svi plaćamo ISTO i dobijemo ISTO, iste penzije isti nivo zdravstvene usluge, istu pomoć u slučaju nezaposlenosti, pa ko hoće više neka kupi privatno penziono i zdravstveno osiguranje i neka štedi za kada ostane bez posla. Najpoštenije bi bilo kada bi na sve to postojala mogućnost da se radnik odluči da neće da učestvuje u toj kolektivizaciji.

Već trenutno programeri i ostali traženi stručnjaci ne prijavljuju plate preko 1.500 evra da ne bi plaćali te namete, ostalo ide u koverti. IT firme se osnivaju u inostranstvu, gde ležu pare, a u Srbiji se osniva firma koja će samo da prima taman onoliko para kolike su zarade, porezi, doprinosi i troškovi, i neka minimalna dobit, čisto da ne bude previše sumnjivo. A ti mi diži poreze i misli da si pametan.

posten gradjanin

pre 7 godina

Zivite vi samo jedan mesec sa minimalcem i da vidis kako bi ga odmah podigli na 300 din a ne 4 dinara. Gospode Boze dokle smo mi pali. Ova zemlja ce nestati sa lica zemljinog...

Ovaj zivot je borba od rodjenja do groba, zato ustani odma...

Sljaker

pre 7 godina

Ja poklanjam razliku izmedju 121 dinar koliko je sada i 127 ili 135 koliko ce da bude, Vucicu i celoj Vladi Srbije da popiju kafu u skupstinskom restoranu i da imaju za dorucak. Sram Vas bre bilo sve, i vas u tzv. sindikatu i vas u socijalno-ekonomskom savetu i vas u vladi i vas privatnika. Stara dobra izreka:"Sit gladnom ne veruje".

Na zapadnom Balkanu nista novo

pre 7 godina

Povecace plate nekima a poreze ce povecati svima. Ispod crte, poljoprivreda i nezaposleni ce da finansiraju ogromni Javni sektor, industriju koju nemamo i malu privredu tipa menjacnice, kafici, pekare i teretane !

bbb

pre 7 godina

Evo juce bio na razgovoru za prodavaca u jedno lancu marketa koji drze holandjani i belgijanci koji se hvale po svetu rastom prometa i profita, plate za 6 dana rada od 7 sati pocetna samo 22 hiljada dinara plus prevoz.