Utorak, 23.08.2016.

14:44

Drobnjak ljut na izvođače: Šta ste stavili u most?

Direktor Javnog preduzeća "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak naložio je ispitivanje kvaliteta radova na mostu preko Zapadne Morave.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Drobnjak ljut na izvoðaèe: Šta ste stavili u most? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

101 Komentari

Sortiraj po:

Alex-gradjevinac

pre 7 godina

@A
Postovani kolega, klasa betona jeste ispitana cvrstoća betona nakon 28 dana i to je bilo i u starom (jugoslovenskom) Pravilniku za beton i armirani beton (razlika je jedino u dimenzijama uzoraka, nekada su bile kocke od 20 cm, sada se ispituje cvrstoća na kockama od 15cm). Poznato mi je da se u Hrvatskoj primenjuje EN 206-1 (moze i ISO 4012), pa je i u ovim standardima klasa betona definisana, kao crvtoća nakon 28 dana. Zbog toga da bi se imali sto pre vrednosti cvrstoće betona mogu se uzimati u dodatni uzorci na gradilistu i ispitivati na 3, 7 ili 14 dana. I to je, kao sto ste i napisali definisano Projektom betona. Pretpostavka je da su i za beton u fazi projektovanja mesavine takodje uzimani uzorci na 3, 7 ili 14 dana, da bi moglo da se vrši poredjenje. Sto se ostalog tice, potpuno ste u pravu, metodologija rada na gradilistu je jasno definisana. Takodje mi je drago sto ste jasno uocili gde je problem kod nas i sto ste dali svoj komentar.
Za drugi komentar, Institut za ispitivanje materijala (pandan IGH) i dalje postoji i svakako je reprezentativna ustanova, naravno, kada ih pitaju za misljenje ili ih angazuju za kontrolu.

A

pre 7 godina

građevinar sam iz HR, "marka betona" nije samo nakon 28 dana, već i ranije. Projektom betona jasno su definirane mjere kontrole, na gradilištima koje sam ja kao ing vodio uvijek je bila zadužena vanjska neovisna firma za kontrolu, meni najčešće IGH (institut građevinarstva hrvatske - velika privatna firma) uzimali su uzorke svega od svježeg betona, armature, ... i svoje nalaze dostavljali nadzoru za svaku partiju koju su uzimali. Nikada mi se nije desilo da nadzorni nije pregledao i odobrio izvođenje radova, nikada mi nije palo na pamet da dozvolim izvođenje radova bez odobrenja nadzornog ing.
Sve ono što sam ja u JUGI naučio, naučili su i kolege u Srbiji, samo struka se negdje cijeni, a negdje NE, negdje se svi razumiju u građevinu to potvrđuju i komentari.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Autoceste_u_Hrvatskoj
pozdrav iz HR

mup

pre 7 godina

Ovaj Drobnjak pliva u aferama, a od njega se odavno nije pojavio gori direktor nekog javnog preduzeca i on se usudjuje da prica o nepravilnostima. U Beogradu se preko puta sajma nalazi institut za ispitivanje materijala. [ili se nalazio] Nista u ovoj zemlji nije moglo da bude sagradjeno, asvaltirano, betonirano ni okreceno dok njihovi strucnjaci nisu ispitali ugradjene materijale. Zato gradjevine iz tog vremena trju beskonacno. Zezeljev most je NATO tukao nedelju dana i dok nisu iz Amerike doneli neku ogromnu bombu za rusenje super bunkera, nisu mu mogli nista. Taj institut su i zatvorili da bi razni likovi koji su do juce drzali tezge na buvljaku mogli da prave mostove i puteve.

Alex-gradjevinac

pre 7 godina

Komentara jako puno, znanja onako, vise se culo iz prica, nego sto se bilo na gradilistu. Kao prvo u beton se stavlja cement, a u asfalt bitumen, da iskomentrisem jedan komentar.
Sto se tice rokova i brzine gradnje. Pa mi realno nikada nismo bili bas brzi u gradnji. Evo jedan link https://www.youtube.com/watch?v=xFGAOjfS3RU, kako se ispravno rade putevi. Za kvalitetan put treba mnogo toga ispravno da se uradi od nosecih slojeva (skidanje humusa, zbijenost slojeva, ispravnost nivelete...) pa do habajuceg sloja. Ono sto svi mi kao vozaci vidimo je da su putevi "grbavi". E to je najcesce iz razloga sto klucna masina - finiser, se ne koristi ispravno. A zasto se ne koristi ispravno? Iz prostog razloga sto se kupuju polovne masine i sto rukovaoci nisu prosli obuku za rad.
Provera marke betona na gradilistu? To nije moguce posto se cvrstoća na uzorku proverava nakon 28 dana. Na gradilistu se moze u trenutku betoniranja proveriti samo mera sleganja (recimo Abramsov konus), nekom od standardizovanih metoda. Ako sleganje odstupa vise od 20% od projektovane vrednosti izvodjacu se ne dozvoljava da ugradi beton. Ali i tu vas izvodjac moze isfolirati, ako nemate iskustva.
Da investitori nemaju dobre timove, to moze donekle da prodje. Ali onda takvim pojedincima se zahvaliti i dobro platiti one koji znaju. Jer to je drustveni interes. Pustite inzenjere da rade svoj posao, dajte im ovlascenja i nece biti problema. Mislite da su nemacki inzenjeri bolji od nasih? Riba od glave smrdi.

Sokrat

pre 7 godina

Nadzorni organ (zaposlen od strane investitora) na gradilištu je dužan da proveri marku betona pre izlivanja, svaku mešalicu. Ukoliko nije na gradilištu, šef gradilišta (zaposlen od strane izvođača) je dužan da ga obavesti na vreme o planiranim radovima da bi nadzorni organ obavio kontrolu. Ugradnja bez provere od strane investitora ne bi trebalo da je dozvoljena. Takođe, izvođač radova potpisuje garanciju na radove na osnovu potpisa svojih zaposlenih. Na osnovu čega se ovde izdaje garancija? Koliko tu ljudi treba da izgubi licence, a sve zbog javašluka i nesavesnih izvođača i investitora?

Sir Giles

pre 7 godina

Redovna fora. Sad će da se veća da li da ga ruše pa opet da grade... Isto su radili u Sopotu na mostiću koji je na kraju plaćen k'o tri takva, a ni danas nema upotrebnu dozvolu.

masak

pre 7 godina

1. Invstitori nemaju pojma sta rade i sta treba da rade da dodju do kvalitetnog projekta i kvalitetno da se izvedu radovi. 2. Pritiskaju se i projektanti i izvodjaci samo da se uradi sto brze sa bi se oni slikali. 3. Zakon o javnim nabavkama..ne moze i najniza cena i dobar kvalitet

моравац

pre 7 godina

ja гледао пре 10 год. на тв емисија се зове мегаструктуре. американци градили ауто пут кроз неки велики град и то само од армираног бетона . сваки миксер се проверавао квалитет бетона и ако имао неку фалинку на лицу места се порављао. гаранција за тај пут извођивач даје на 40 година.

mostadžija

pre 7 godina

Mostovi se ne prave za 40 godina, već za 100. Gospodin Drobnjak bi kao građevinski inženjer trebao to da zna. Nekada davno je ta granica bila na nekih 75-80 godina, ali u ovom veku sve svetske norme, uključujući i kod nas sada važeći EuroCode, granicu za mostove imaju 100-120 godina. Ako to ne znaju investitori (= Putevi Srbije), zašto bi se izvođač "zamajavao" s tom nevažnom činjenicom?

kada ce neko konacno da odgovara za propust u ovoj zemlji?

pre 7 godina

Ne može glavni kriterijum za dobijanje tendera da bude najmanje ponudjena cena, posebno ne za ovakve stvari.

memorija

pre 7 godina

(Velja, 23. avgust 2016 18:48) Upravo se tako ocenjuje kvalitet puta, korisnicki. I radi se o marki cementa koji ide u asfalt. Most o kome se radi nije sada gradjen, pa je prica jos smesnija, menjano je 15ak cm betona i armatura ispod asfalta i presvucen asfalt. Prvo su se razvlacili a onda su beton i asfalt uradili na brzinu i to se sad potklobucilo. Oni su stvarno doneli pravilnik da im mostovi traju 40 god. A zasto stranci? U paketu privatizacije su unistene gradjevinske firme pa i putari i vi nemate ko sada to zna. Planum, Partizanski put i slicno ne postoje i onda dodju neki Azvirti, Traceovi, Madjari i slicni koji ne znaju posao nego smandrljavaju. Pa sta mislite sto probijaju Grdelicu 7 godina?????

Alex-gradjevinac

pre 7 godina

@sasa
Naravno da MORA da postoji nadzorni organ (pojedinac ili tim) - predstavnik investitora, koji je obavezan da stiti njegove interese. U ovom slucaju da se konstrukcija izvodi prema definisanim specifikacijama (datih u projektnoj dokumentaciji i/ili tehnickim uslovima). Ali je potrebno da ta osoba ili tim imaju zavidna tehnicka znanja i "odresene" ruke da izvodjaca dovedu u red. Ako nema odresene ruke, nema pomoci, pod odredjenim pritiscima ce ili da "pukne" ili će biti smenjen (poslat na neki drugi projekat).
@Ja
Nekada se strucni ispit polagao posle 3 godina rada, prethodio mu je polozeni pripravnicki ispit (negde nakon 6 meseci rada, negde posle godinu dana, a negde tek posle 2 godine rada). Ovlasceni projektant ili ovlasceni izvodjac radova (a time i nadzorni organ) ste mogli da postanete tek sa minimum 5 godina radnog iskustva. O znanjima koja su se sticala na fakultetima nekada i sada nije za poređenje.
I da zavrsim, da biste imali dugorocno kvalitetan objekat izvodjac mora da ima vrhunsku opremu (nasi izvodjaci uglavnom kupuju polovnu opremu), da imate strucnog nadzornog organa (sa znanjem i iskustvom) i da na vreme placate i nadzornog organa i izvodjaca.

cirkus zvani srbija

pre 7 godina

Pa valjda nadzorni organ proverava od čega se pravi most i dok traje gradnja? Ne čekaju da se završi, pa onda da proveravaju? Ali kod nas mora rijaliti pa da gori zemlja. Šta traži više ovaj Drobnjak u Putevima?

Reporter

pre 7 godina

Pre četiri godine istekla garancija od 100 godina za most koji je Austrougarska gradila na uskotračnoj pruzi Sarajevo-Višegrad. Pedantni Austrijanci o tome obavestili zvanično Sarajevo, a ovi se našli u čudu - most je Valter kod rah. Šibe Krvavca digao u vazduh najmanje tri puta u legendarnom filmu, čak je i kamenje raznešeno. p.s. Koliko je jak taj Drobnjak ni AV mu ne može ništa, a lista propusta kilometarski duga.

Alex-gradjevinac

pre 7 godina

Pretpostavljam da je novinar pogresno napisao, umesto marke cementa, trebalo je marka betona (ili bolje klasa betona). Nije problem, sto je izabran najjeftiniji ponudjac, ako isti ima i odgovarajuce znanje, opremu i radnike. U projektnoj dokumentaciji, odnosno prilikom projektovanja mosta se mora beton dimenzionisati i shodno tome predvideti odgovarajuca klasa betona. Jedna od najvaznijih karakteristika je pritisna cvrstoća i to sto su vec mnogi pomenuli, to se ispituje na uzorcima, kako u fazi projektovanja betona, tako i u fazi izvodjenja. Ali nije to samo dovoljno za kvalitet betona. Vazno je prilikom ugradnje i nakon toga postovati pravila struke. Jer ispitani uzorci mogu da vas slazu. To znaci ne sme se dodavati voda u betonsku mesavinu, tokom ugradnje, mora se beton negovati (obezbediti dovoljan kolicina vode, nakon ugradnje za hidrataciju cementa - zalivanje betona). Ako je veoma toplo vreme, odloziti betoniranje za popodnevni termin i slicno. I dolazimo do kljucne stvari. Na tenderima poslove cesto dobijaju strani izvodjaci, koji angazuju lokalnu radnu snagu, koja nema ni dobru opremu, ni odgovarajuce inzenjere ni majstore. Kada sam ja bio nadzorni organ, a to je bilo pre vise od 20 godina, nakon pocetnih problema sa izvodjacem, mogao sam da dam predlog, da se izvodjac eliminise. E, sad, da vas pitam, u ovo danasnje vreme, dajte da vidim tog nadzornog organa, koji bi smeo tako nesto da uradi. Moramo da se ponasamo kao Nemci i nece biti problema sa kvalitetom.

wolf

pre 7 godina

Nekada se strucni ispit mogao polagati tek posle pet godina rada u struci.Danas se licenca dobija posle polozenog pripravnickog ispita.Sa kojim znanjem i iskustvom se onda vrsi kontrola kvaliteta radova???

bagzi

pre 7 godina

Druze na zalost zakon kod nas je takav. Kada javno preduzece kupuje npr.tehnicki uredjaj raspise se tender. Postave se zahtevi npr kupujes telefon, ne smes da napises marku jer je to zabranjeno zbog ravnopravnosti trzista. Kazete da telefon mora da bude hd, da ima min 2gb rama, procesor sa 4 jezgra i sl. I na tender se javi ponudjac sa samsungom i sa kinezom. Oba zadovoljavaju zahteve ali je kinez upola jeftiniji i po zakonu prolazi kinez. E sad sto se on greje i sto ce x stvari na telefonu zezati i vek trajanja kraci sve se to zna ali prolazi jeftiniji i kraj. Zakon....
(Gorana, 23. avgust 2016 18:29)
Sve ste lepo napisali i u pravu ste, ali se protiv ovih stvari moze boriti sto detaljnijom specifikacijom( nesto specificno za ciljani model), trazenjem garancija koje daje Samsung, zahtevanjem dokaza da je proizvod konkurentan( zvanicni testovi.) Niko vama ne brani da definisete sta vam treba. Ako ispostuju sve kao Samsung neka prodje Kinez.
Slucajno radim u drzavnoj firmi i povremeno porucujem potreban materijal. Do sad sam sa svojim specifikacijama "navodio" logistiku na pravu stvar.

ja

pre 7 godina

@android 17 ne, radis po projektu od materijala kako pise u projektu. beton se svaki dan uzma uzorak za analizu a nadzorni organ svaki nalaz proverava i overava. i posle nekivdrobnjak pravi nas budalama.... ako nesto nije valjalo, moglo se znati PRVI DAN BETONIRANJA.

Josarian

pre 7 godina

Cela medicina propada jer se kupuje najjeftinije. S najeftinijim patikama na nogama se ne postizu nacionalni rekordi u skoku u vis, a ni u dalj. S nasim propisima da se kupuje sve najeftinije sve ce se unistiti!

ja

pre 7 godina

ma nije kod betona vazno da ki je samsun ili kinez nego ooje su mu hemijske i mehanicke karakteristike. kvalitet odnosno saobraznos marke betona projektnoj dokumentaciji se utvrdjuje na pocetku radova - davanjem uzorka betona na analizu. ko je most pustio u funkciju a da to nije proverio ???

Dragan,Niš

pre 7 godina

Ovi na vlasti misle da smo mi zemlja ludaka i glupaka(mada koga sve dovodimo na vlast ?)Pa svako ko je bilo šta u životu sagradio zna šta naručuje ,plaća i šta dobija za te pare.Kakav zakon ,kakvi tenderi nisu oni problem nego lopovi koji ih sprovode!!Sve to treba pohapsiti i doživotno im zabraniti rad u državnim institucijama.

nikola

pre 7 godina

I to si radili rekonstrukciju u sred sezone pa bukvalno svako koje išao kroz zapadnu srbiju morao kroz centar Čačka i tako mesecima.. Non stop haos bio!

Milan

pre 7 godina

Amaterska drzava sa amaterima na vrhu koji je vode. A zamislite da zivite u zemlji gde urade neki most, niko ni ne prica o tome, vec je to onako normalna stvar. Mozda se objavi u nekim lokalnim novinama na 3. strani. Da li mozete da zamislite zivot u takvoj zemlji? Ja ne mogu.

ATG

pre 7 godina

Veljo u potpunosti se slazem sa tobom. Pa kada otvore deonicu novog puta to je takvog kvaliteta da se dobije morska bolest, a da ne pricam da se prva rupa javi posle par meseci.

Storyteller

pre 7 godina

Kako je moguce da na tenderu pobedi firma koja nije u stanju da izgradi ono za sta je konkurisala???!!! Pod hitno promeniti zakon i uvesti pravilo o zabrani podizvodjaca! Pustite domace firme ili strane firme koje zaposlajavaju narod da rade. Dosta vise talova i kombinacija!!!

Velja

pre 7 godina

Ne pratim politiku, i ne znam u šta je upleten Drobnjak kada ga svi pljujete, ali kao vozač definitivno mogu da se složim sa time da nam se putevi u poslednjih 5-10 godina prave od najnekvalitetnijeg asfalta i svi deluju kao da su završeni na brzinu, a da nisu dovoljno ispeglane površine, pa se čak i na samom otvaranju puta vide neravnine na asfaltu. Obilaznica za Zemun do Pupinovog mosta je glavni primer toga.

Radomir

pre 7 godina

Ko da smo mi blesavi, nije prošla na tenderu firma koja "njemu odgovara", tj. nije se ugradio čovek. Zato sva ova halabuka. Šta je sa ostalim mostovima koje su pravile firme koje su bile "po volji" političara? Odličan kvalitet, zar ne?

dzonsova savest

pre 7 godina

Samo se vi prepucavajte a nama se zagadjuje grad, ruse putevi u centru, guzva je nenormalna i sve to kao niste znali pre 5 meseci nego u sred letnje sezone. Ko koga ovde? Mi smo glupani bre treba sa lopatama da izadjemo na most i da potkacimo malo svakoga ko se pojavi da propoveda.

Gorana

pre 7 godina

Nametnuli mu izvođača na tenderu!? Samo zbog ovakve izjave treba da bude smenjen. Da ne pominjemo ostalo, ima previše toga.
(Marlon, 23. avgust 2016 18:01)

Druze na zalost zakon kod nas je takav. Kada javno preduzece kupuje npr.tehnicki uredjaj raspise se tender. Postave se zahtevi npr kupujes telefon, ne smes da napises marku jer je to zabranjeno zbog ravnopravnosti trzista. Kazete da telefon mora da bude hd, da ima min 2gb rama, procesor sa 4 jezgra i sl. I na tender se javi ponudjac sa samsungom i sa kinezom. Oba zadovoljavaju zahteve ali je kinez upola jeftiniji i po zakonu prolazi kinez. E sad sto se on greje i sto ce x stvari na telefonu zezati i vek trajanja kraci sve se to zna ali prolazi jeftiniji i kraj. Zakon....

komentator

pre 7 godina

Ovi najotvorenije kradu, a nas odgovor su komentari. Ali, bar to, samo sto to nikada i nigde nije zaustavilo lopove. Jedini problem koji oni imaju s nama je sto ih boli stomak od smeha kada citaju nase komentare.

Keltivoje

pre 7 godina

Vest gradnja, nastala praktično na ruševinama Inter-Kopa, jednog od najvećih izvođača koji je radio poslove za prethodni režim. Vlast se menja, samo je korupcija neuništiva.

Duško Srećković

pre 7 godina

Ako nisu uradili kako je dogovoreno,vratite ih da rade ponovo,uz plaćanje penala za kašnjenje.Nesme da bude sentimentalnosti u poslu,zbog građana Srbije.

Ivan

pre 7 godina

Direktno pitanje za premijera Vučića: Zašto je Drobnjak i dalje direktor Puteva Srbije? Dokazano nesposoban i loš direktor.
Očajni su nam putevi, to je razlog za njegovu smenu.

bagzi

pre 7 godina

Sad ispituju kvalitet betona!? Nisu culi za kocku koja se izlije pre betoniranja i to ispred nadzornog organa. A ova prica o najjefitinijem... To moze da prodje kod botova. Tacno je da ne smes da navodis konkretnog proizvodjaca ali ispada da ovi ni "marku nisu ispostovali a i uvek mozes da pomenes ekvivalent kao reper za kvalitet.

Badava

pre 7 godina

Most od 40 godina! O cemu se,bre,ovde radi?! Pa moj deda napravio cupriju preko potoka pre 70 god ,spojio ljudima njive i bagremare,i dan danas prolaze natovareni traktori i kombajni!
40 godina!
(nex, 23. avgust 2016 14:51)

Preko te cuprije prodje 5 traktora dnevno, i to samo tokom sezone. Ovaj most dnevno predje hiljade slepera... Nemojmo babe i zabe.

+Savo

pre 7 godina

Istine radi - ovde treba krenuti od Velje Ilića i izgradnje mosta. Ovo je najgori most u Srbiji i najviše puta je "rekonstruisan". Ali on ne valja od početka, tad se Ilić već naveliko talio sa mafijom u vidu "izvođača" radova.
Ovo je putokaz za g. Drobnjaka, ali, naravmo, niko se nikom neće zamerati, te ćemo i ovo platiti mi, idioti koji 'leba nemamo da jedemo...

Marko

pre 7 godina

Zakon o javnim nabavkama je takav. Kada se ucestvuje u javnoj nabavci uvek dobija najpovoljnija ponuda. Kvalitet (t.j. pozivanje na kvalitet nekog proizvodjaca cementa se smatra kao favorizovanjem i ne sme da se spomene).E sad drzava dobija jeftiniju ponudu na ustrb kvaliteta. Nije po meni izvodjac kriv nego zakon o javnim nabavkama jer je on po zakonu dobio posao.
(chatarsis, 23. avgust 2016 15:26)

Nije kriv Zakon o javnim nabavkama, nego narucilac posla koji ne zna da sastavi odgovarajucu tendersku dokumentaciju. Svrha nabavke i jeste da se odabere najpovoljnija ponuda, ali medju ponudjacima koji ispunjavaju odredjene zahteve, za posao koji je precizno definisan odgovarajucim parametrima kvaliteta.

Dakle, narucilac posla treba da trazi odgovarajuce reference ponudjacima, kao i da kvalitet posla definise na nacin koji ne ostavlja mnogo slobode u tumacenju. Ponudjace ne mozete da ogranicite samo na odredjene proizvodjace, istina, ali mozete da koristite formulacije tipa "ta i ta marka ili ekvivalent", a onda da definisete karakteristike koje odredjuju kvalitet te marke, a koje moraju da imaju materijali za koje ce izvodjac da se odluci.

I naravno, odgovarajuce kaznene odredbe ugovora, kao i strucni nadzor prilikom izvodjenja radova.

Tako da nije problem ZJN, vec nasa nesposobnost da odgovarajuce definisemo zahteve prilikom postupaka JN, sto ostavlja prostor ponudjacima da smanje cenu na ustrb kvaliteta.

Srba

pre 7 godina

1. Cuvena srpska boljka, NADZOR i jos jednom N A D Z O R
Pa nisu most napravili preko noci pa da su nabrzinu podmetnuli los cement.
2. Menjajte zakon, mozgovi, kad nam vec cedite i poslednju kintu neka bar
vredi

Prosto k'o pasulj

pre 7 godina

A Drobnjak kao ne zna "sta se stavlja u most". Smehotres. Pa da ga poducim: bar jedan ministar Drobnjace, bar jedan. Ma da je samo on, cvetali bi.

Tiho teče Kolubara

pre 7 godina

Где баш сад да га тестирате и проверавате квалитет бетона... срушите то док је времена да неко не изгине. Где сте били док се мост градио, у Гучи слушали трубаче пред јавни наступ и кркали прасетину и јагњетину с ражља... море марш сви у затвор а од ваше имовине да се нови мост направи!

Orange

pre 7 godina

Kakvo je to amaterstvo! Pa valjda u ugovoru i na tenderu pise sta se i kako gradi!!!?! Dve/tri trake, most takav i takav, standard taj i taj, nosivost ta i ta. I od toga nema odstupanja! Ako je ugovor takav da pravno mogu da ti uvale prase umesto jagneta, pa onda je onaj ko ga je sastavio (drobnjak i ministarstva) kriv. Ako put/most ne ispunjava uslove iz ugovora, e onda lepo se isplacuju penali jer kontraktor nesto obeca a ne ispuni po ugovornoj obavezi. Samo sto mi imamo amatere na svim polozajima!!!! A penali za neispunjavanje ugovornih obaveza su takvi da mozes novi most ako ne i dva da izgradis - repromaterijal, kasnjenje projekta pa jos sa kamatom, radna snaga itd. Dakle prvo se definise sta se i kako gradi, sta je cija odgovornost, minimalne bankarske garancije, pa se onda raspisuje tender. Pa ne moze neko ko ne ispunjava bilo sta od ovoga da dobije posao, pa makar bio i najjeftiniji. Ako i dobije, a sam priznaje da ne moze da izvodi radove - onda je to korupcija. Tako da Drobnjace, ili si glup i nekompetentan, ili korumpiran. Ni jedno ti ne ide u korist!

Paja

pre 7 godina

A ti kao ne znas a u dilu si sa izvodjacima svaki direktor kao npr. u Srbija sumama je u direktnom dogovoru sa izvodjacima i inspekcijom pa ako neko digne djreku onda kao izvodjac kriv i dva -tri dana sve se slegne.

chatarsis

pre 7 godina

Zakon o javnim nabavkama je takav. Kada se ucestvuje u javnoj nabavci uvek dobija najpovoljnija ponuda. Kvalitet (t.j. pozivanje na kvalitet nekog proizvodjaca cementa se smatra kao favorizovanjem i ne sme da se spomene).E sad drzava dobija jeftiniju ponudu na ustrb kvaliteta. Nije po meni izvodjac kriv nego zakon o javnim nabavkama jer je on po zakonu dobio posao.

Emocije, Milivojević

pre 7 godina

Ne znam kako da vam kažem, ali ovo nije vest. Vest je kada otkriju da beton nije dobar i pokrenu postupak protiv njih. "Drobnjak je ljut", "Premijer kaže: svi ste vi ološ" i slično, nisu vesti. To je rijaliti.

Boris

pre 7 godina

Nije najjevtiniji uvek najbolje rešenje, hiljadu primera, npr. ako firma kupuje gumene rukavice za spremačice koje su kao najjevtinije na tenderu platili 1 euro a konkurencija je koštala 1.50 eura kvalitet niko ne ispituje, možete 5 rukavica od 1 euro pocepati za vreme koliko će one od 1.5 eur trajati, znači rukavice nas nisu koštale 1 eur već 5 eur što je drastično skuplje iako je bio najjevtiniji na tenderu. U Srbiji je sa putevim puno ovih primera. Pogledajte novi deo auto puta Beograd - Novi Sad sve će Vam biti jasno

aca

pre 7 godina

pa cija je vest gradnja? sta radi nadzorni organ ja sam imao obavezu da zovem nadzora kad stavim armaturu i pred njim da se uzmu kocke?! odgovornom izvodjacu oduzeti licence pa ce videti

Dragana

pre 7 godina

Kad završe most, ako se ikada to dogodi, mogu odmah da pređu na rekonstrukciju svih, njihovom krivicom, oštećenih gradskih ulica. I to da urade besplatno.

Globtroter

pre 7 godina

http://www.kurir.rs/zoran-drobnjak-neunistiv-pravi-afere-ali-ostaje-direktor-clanak-1112809

Ovaj je na čelu Puteva od 2007. i niko ne može da ga smeni. Neka putarska verzija Bajatovića. Sve vlasti je overio i za to vreme znamo u kakvom su stanju putevi u Srbiji. Tako da će biti da ova kompanija nije želela da mu plati reket ili šta već.

Hoćemo Zakon o poreklu imovine!!! Da vidimo npr. šta dotični ima sve uz njegovu direktorsku platu, za koju verujem da nije mala, ali sigurno ne bi mogla da objasni sve što ima.

ProBot

pre 7 godina

Ne znam zašto se uopšte dozvoljava da strane firme od četiri čoveka dobijaju poslove kod nas?!? Na kraju te firme uzimaju naše izvodjače da rade kao njihovi podizvodjači ni za kakve pare, jer nema dovoljno posla naši da bi preživeli pristaju na sve, a to je očigledno slučaj ovde!!! Radnike onda plaćaju minimalno, uzimaju najlošije materijale i na kraju sve to plaćamo mi gradjani Srbije dok stranac koji je nosilac posla skida kajmak! Pazi molim te Neki Kes internacional radi u Čačku dok privreda Čačka umire. Sramota za vlast da ovo dozvoljava!!! Menjajte zakon ili uvrstite da samo strane firme sa svojim zaposlenim ljudima odavde mogu da rade u Srbiji, bez podizvodjača.

neko1289

pre 7 godina

Jao direktor ljut. U stvari v.d. direktora ljut. Gde Vam je gospodine nadzorni organ. Ko je potpisao građevinske dnevnike. Što nije obustavio gradnju? Da je neko drugi i tvoj postavljen ne bi se ti bunio ni što kasne ni što nije kvalitetno.

Šubi

pre 7 godina

Naivan samo može u ovo da poveruje. Evo šta se dešava, nije na tenderu dobio "njihov" lik sa kojim je sve dogovoreno i sad maltretiraju ove. Dalje ne može firma tek tako da uzme podizvođača ako to nije tenderom dozvoljeno, i mora da podnese papire i izjavu da izlazi sa podizvođačem. Dakle da osnov postoji oni bi odavno raskinuli ugovor, neko je hteo da se ugradi, nije uspelo i sad ajde...

acomurija

pre 7 godina

Koga, bre, ovaj Drobnjak? Sta smo, jeli bunike?
"Most za pola stoleca" nije pecurka posle kise, niti izgradjen za jedan vikend: neko je u ime drzave (Puteva Srbije) MORAO nadgledati svaku lopatu betona, svaki pedalj armature DOK SE MOST GRADIO, a ne da glumi briznika nakon je sve zavrseno. Bolji su populisti njegova ministarka i njen premijer.
I da je sve OK, ali i samo zbog ove price, morala bi da pa'ne cela vlada!
A sigurno nije, ali ce most biti pozlacen na odovarajucoj konferenciji za medije...

Marko

pre 7 godina

E moj Drobnjaku ne radi se to tako , prvo se usvoji standardizacija pa se raspiše tender u kojem stoji po kojim standardima se gradi.A gde vam je bio nadzorni organ dok se most gradio.Sramota je kakve bedne stručnjake i političare imamo.

Vuk

pre 7 godina

Ma dovoljno si ti tu. Sram treba da te bude, javnost nije ljuta na izvođače već isključivo na Vas na jaganjeću brigadu koja aktivno na dnevnom nivou radi 1 sat i ima 4 meseca godišnjeg odmora. Stvar je prosta jake bankarske garancije i penali za svaki dan zakašnjenja. A ovako po mom skromnom mišljenju vi ste 0 organizaciona i 0 od države. A smatram da ste odgovorni za sve nesreće na Ibarskoj, zato što pokušavate celu Srbiju da proterate kroz 2 trake na Ibarskoj. Što je zbog frekventnosti nemoguće. Samo pomislite na godišnjem nivou od registracije kola u Beogradu koliko država prihoduje? To verovatno nije dovoljno da bi se napravilo parce autoputa od 40 km već 20 godina. Mislite o tome!!!

Stojance Angelovski

pre 7 godina

U neka normalna vremena na takvim gradilistima je non- stop bio prisutan nadzorni organ koji je svkodnevno nadgledao radove i po svojoj proceni uzimao uzorke ugradjenog materijala, Izvodjac radova nije smeo da pocne sa betoniranjem dok nadzorni inzenjer ne pregleda kvantitet i kvaletet gradjevinskog materijala.

komsija

pre 7 godina

Imao sam priliku da u Borči posetim West gradnju u seoskoj kući i kao arhitekta ponudim usluge, arogantan tip je rekao da oni sarađuju sa nekim velikim firmama, i pitao me je zašto sam posetio kafić pored njih.
Žalosno da takvi izvode most i još na takvom mestu.

Maksa

pre 7 godina

"Preko kuma za brata" kada su u pitanju putevi ko god da ih radi poslednjih 25 god. Ne sećam se da je ikad bilo toliko rupa, iskrivljenja i popucalog puta kao danas počevši sa Beogradom pa svuda okolo duž cele države. Plaćati putarine je ovde ravno ludilu ali kad se "mora" nije teško...

Gojko

pre 7 godina

Ma nije bitna šteta. Bitno je da niko nije odgovoran, svakom se desi da zaturi malo asfalta. Ali ovaj će zato da preuzme odgovornost. Šta god to značilo.

napredna izgradnja

pre 7 godina

On je hteo savršen kvalitet, al šta ćeš, takav je zakon. Bar da je neko primetio na vreme...
Ništa onda, sad će ovaj tamo glasno da podvikne i sledeći most će biti strašan, prvi put u novijoj istoriji. Časna reč.

nex

pre 7 godina

Most od 40 godina! O cemu se,bre,ovde radi?! Pa moj deda napravio cupriju preko potoka pre 70 god ,spojio ljudima njive i bagremare,i dan danas prolaze natovareni traktori i kombajni!
40 godina!

Android 17

pre 7 godina

Kako ja razumem na tenderu se stavlja cena pre kvaliteta? Znaci mogao bi neko za male pare da gradi most od kartona i dobio bi posao pre onog sto ga pravi od betona?

Emocije, Milivojević

pre 7 godina

Ne znam kako da vam kažem, ali ovo nije vest. Vest je kada otkriju da beton nije dobar i pokrenu postupak protiv njih. "Drobnjak je ljut", "Premijer kaže: svi ste vi ološ" i slično, nisu vesti. To je rijaliti.

Marko

pre 7 godina

E moj Drobnjaku ne radi se to tako , prvo se usvoji standardizacija pa se raspiše tender u kojem stoji po kojim standardima se gradi.A gde vam je bio nadzorni organ dok se most gradio.Sramota je kakve bedne stručnjake i političare imamo.

nex

pre 7 godina

Most od 40 godina! O cemu se,bre,ovde radi?! Pa moj deda napravio cupriju preko potoka pre 70 god ,spojio ljudima njive i bagremare,i dan danas prolaze natovareni traktori i kombajni!
40 godina!

Globtroter

pre 7 godina

http://www.kurir.rs/zoran-drobnjak-neunistiv-pravi-afere-ali-ostaje-direktor-clanak-1112809

Ovaj je na čelu Puteva od 2007. i niko ne može da ga smeni. Neka putarska verzija Bajatovića. Sve vlasti je overio i za to vreme znamo u kakvom su stanju putevi u Srbiji. Tako da će biti da ova kompanija nije želela da mu plati reket ili šta već.

Hoćemo Zakon o poreklu imovine!!! Da vidimo npr. šta dotični ima sve uz njegovu direktorsku platu, za koju verujem da nije mala, ali sigurno ne bi mogla da objasni sve što ima.

acomurija

pre 7 godina

Koga, bre, ovaj Drobnjak? Sta smo, jeli bunike?
"Most za pola stoleca" nije pecurka posle kise, niti izgradjen za jedan vikend: neko je u ime drzave (Puteva Srbije) MORAO nadgledati svaku lopatu betona, svaki pedalj armature DOK SE MOST GRADIO, a ne da glumi briznika nakon je sve zavrseno. Bolji su populisti njegova ministarka i njen premijer.
I da je sve OK, ali i samo zbog ove price, morala bi da pa'ne cela vlada!
A sigurno nije, ali ce most biti pozlacen na odovarajucoj konferenciji za medije...

Maksa

pre 7 godina

"Preko kuma za brata" kada su u pitanju putevi ko god da ih radi poslednjih 25 god. Ne sećam se da je ikad bilo toliko rupa, iskrivljenja i popucalog puta kao danas počevši sa Beogradom pa svuda okolo duž cele države. Plaćati putarine je ovde ravno ludilu ali kad se "mora" nije teško...

neko1289

pre 7 godina

Jao direktor ljut. U stvari v.d. direktora ljut. Gde Vam je gospodine nadzorni organ. Ko je potpisao građevinske dnevnike. Što nije obustavio gradnju? Da je neko drugi i tvoj postavljen ne bi se ti bunio ni što kasne ni što nije kvalitetno.

Stojance Angelovski

pre 7 godina

U neka normalna vremena na takvim gradilistima je non- stop bio prisutan nadzorni organ koji je svkodnevno nadgledao radove i po svojoj proceni uzimao uzorke ugradjenog materijala, Izvodjac radova nije smeo da pocne sa betoniranjem dok nadzorni inzenjer ne pregleda kvantitet i kvaletet gradjevinskog materijala.

Šubi

pre 7 godina

Naivan samo može u ovo da poveruje. Evo šta se dešava, nije na tenderu dobio "njihov" lik sa kojim je sve dogovoreno i sad maltretiraju ove. Dalje ne može firma tek tako da uzme podizvođača ako to nije tenderom dozvoljeno, i mora da podnese papire i izjavu da izlazi sa podizvođačem. Dakle da osnov postoji oni bi odavno raskinuli ugovor, neko je hteo da se ugradi, nije uspelo i sad ajde...

Android 17

pre 7 godina

Kako ja razumem na tenderu se stavlja cena pre kvaliteta? Znaci mogao bi neko za male pare da gradi most od kartona i dobio bi posao pre onog sto ga pravi od betona?

Tiho teče Kolubara

pre 7 godina

Где баш сад да га тестирате и проверавате квалитет бетона... срушите то док је времена да неко не изгине. Где сте били док се мост градио, у Гучи слушали трубаче пред јавни наступ и кркали прасетину и јагњетину с ражља... море марш сви у затвор а од ваше имовине да се нови мост направи!

chatarsis

pre 7 godina

Zakon o javnim nabavkama je takav. Kada se ucestvuje u javnoj nabavci uvek dobija najpovoljnija ponuda. Kvalitet (t.j. pozivanje na kvalitet nekog proizvodjaca cementa se smatra kao favorizovanjem i ne sme da se spomene).E sad drzava dobija jeftiniju ponudu na ustrb kvaliteta. Nije po meni izvodjac kriv nego zakon o javnim nabavkama jer je on po zakonu dobio posao.

Orange

pre 7 godina

Kakvo je to amaterstvo! Pa valjda u ugovoru i na tenderu pise sta se i kako gradi!!!?! Dve/tri trake, most takav i takav, standard taj i taj, nosivost ta i ta. I od toga nema odstupanja! Ako je ugovor takav da pravno mogu da ti uvale prase umesto jagneta, pa onda je onaj ko ga je sastavio (drobnjak i ministarstva) kriv. Ako put/most ne ispunjava uslove iz ugovora, e onda lepo se isplacuju penali jer kontraktor nesto obeca a ne ispuni po ugovornoj obavezi. Samo sto mi imamo amatere na svim polozajima!!!! A penali za neispunjavanje ugovornih obaveza su takvi da mozes novi most ako ne i dva da izgradis - repromaterijal, kasnjenje projekta pa jos sa kamatom, radna snaga itd. Dakle prvo se definise sta se i kako gradi, sta je cija odgovornost, minimalne bankarske garancije, pa se onda raspisuje tender. Pa ne moze neko ko ne ispunjava bilo sta od ovoga da dobije posao, pa makar bio i najjeftiniji. Ako i dobije, a sam priznaje da ne moze da izvodi radove - onda je to korupcija. Tako da Drobnjace, ili si glup i nekompetentan, ili korumpiran. Ni jedno ti ne ide u korist!

Vuk

pre 7 godina

Ma dovoljno si ti tu. Sram treba da te bude, javnost nije ljuta na izvođače već isključivo na Vas na jaganjeću brigadu koja aktivno na dnevnom nivou radi 1 sat i ima 4 meseca godišnjeg odmora. Stvar je prosta jake bankarske garancije i penali za svaki dan zakašnjenja. A ovako po mom skromnom mišljenju vi ste 0 organizaciona i 0 od države. A smatram da ste odgovorni za sve nesreće na Ibarskoj, zato što pokušavate celu Srbiju da proterate kroz 2 trake na Ibarskoj. Što je zbog frekventnosti nemoguće. Samo pomislite na godišnjem nivou od registracije kola u Beogradu koliko država prihoduje? To verovatno nije dovoljno da bi se napravilo parce autoputa od 40 km već 20 godina. Mislite o tome!!!

komsija

pre 7 godina

Imao sam priliku da u Borči posetim West gradnju u seoskoj kući i kao arhitekta ponudim usluge, arogantan tip je rekao da oni sarađuju sa nekim velikim firmama, i pitao me je zašto sam posetio kafić pored njih.
Žalosno da takvi izvode most i još na takvom mestu.

ProBot

pre 7 godina

Ne znam zašto se uopšte dozvoljava da strane firme od četiri čoveka dobijaju poslove kod nas?!? Na kraju te firme uzimaju naše izvodjače da rade kao njihovi podizvodjači ni za kakve pare, jer nema dovoljno posla naši da bi preživeli pristaju na sve, a to je očigledno slučaj ovde!!! Radnike onda plaćaju minimalno, uzimaju najlošije materijale i na kraju sve to plaćamo mi gradjani Srbije dok stranac koji je nosilac posla skida kajmak! Pazi molim te Neki Kes internacional radi u Čačku dok privreda Čačka umire. Sramota za vlast da ovo dozvoljava!!! Menjajte zakon ili uvrstite da samo strane firme sa svojim zaposlenim ljudima odavde mogu da rade u Srbiji, bez podizvodjača.

napredna izgradnja

pre 7 godina

On je hteo savršen kvalitet, al šta ćeš, takav je zakon. Bar da je neko primetio na vreme...
Ništa onda, sad će ovaj tamo glasno da podvikne i sledeći most će biti strašan, prvi put u novijoj istoriji. Časna reč.

Prosto k'o pasulj

pre 7 godina

A Drobnjak kao ne zna "sta se stavlja u most". Smehotres. Pa da ga poducim: bar jedan ministar Drobnjace, bar jedan. Ma da je samo on, cvetali bi.

Ivan

pre 7 godina

Direktno pitanje za premijera Vučića: Zašto je Drobnjak i dalje direktor Puteva Srbije? Dokazano nesposoban i loš direktor.
Očajni su nam putevi, to je razlog za njegovu smenu.

Boris

pre 7 godina

Nije najjevtiniji uvek najbolje rešenje, hiljadu primera, npr. ako firma kupuje gumene rukavice za spremačice koje su kao najjevtinije na tenderu platili 1 euro a konkurencija je koštala 1.50 eura kvalitet niko ne ispituje, možete 5 rukavica od 1 euro pocepati za vreme koliko će one od 1.5 eur trajati, znači rukavice nas nisu koštale 1 eur već 5 eur što je drastično skuplje iako je bio najjevtiniji na tenderu. U Srbiji je sa putevim puno ovih primera. Pogledajte novi deo auto puta Beograd - Novi Sad sve će Vam biti jasno

aca

pre 7 godina

pa cija je vest gradnja? sta radi nadzorni organ ja sam imao obavezu da zovem nadzora kad stavim armaturu i pred njim da se uzmu kocke?! odgovornom izvodjacu oduzeti licence pa ce videti

Alex-gradjevinac

pre 7 godina

Pretpostavljam da je novinar pogresno napisao, umesto marke cementa, trebalo je marka betona (ili bolje klasa betona). Nije problem, sto je izabran najjeftiniji ponudjac, ako isti ima i odgovarajuce znanje, opremu i radnike. U projektnoj dokumentaciji, odnosno prilikom projektovanja mosta se mora beton dimenzionisati i shodno tome predvideti odgovarajuca klasa betona. Jedna od najvaznijih karakteristika je pritisna cvrstoća i to sto su vec mnogi pomenuli, to se ispituje na uzorcima, kako u fazi projektovanja betona, tako i u fazi izvodjenja. Ali nije to samo dovoljno za kvalitet betona. Vazno je prilikom ugradnje i nakon toga postovati pravila struke. Jer ispitani uzorci mogu da vas slazu. To znaci ne sme se dodavati voda u betonsku mesavinu, tokom ugradnje, mora se beton negovati (obezbediti dovoljan kolicina vode, nakon ugradnje za hidrataciju cementa - zalivanje betona). Ako je veoma toplo vreme, odloziti betoniranje za popodnevni termin i slicno. I dolazimo do kljucne stvari. Na tenderima poslove cesto dobijaju strani izvodjaci, koji angazuju lokalnu radnu snagu, koja nema ni dobru opremu, ni odgovarajuce inzenjere ni majstore. Kada sam ja bio nadzorni organ, a to je bilo pre vise od 20 godina, nakon pocetnih problema sa izvodjacem, mogao sam da dam predlog, da se izvodjac eliminise. E, sad, da vas pitam, u ovo danasnje vreme, dajte da vidim tog nadzornog organa, koji bi smeo tako nesto da uradi. Moramo da se ponasamo kao Nemci i nece biti problema sa kvalitetom.

Paja

pre 7 godina

A ti kao ne znas a u dilu si sa izvodjacima svaki direktor kao npr. u Srbija sumama je u direktnom dogovoru sa izvodjacima i inspekcijom pa ako neko digne djreku onda kao izvodjac kriv i dva -tri dana sve se slegne.

Marko

pre 7 godina

Zakon o javnim nabavkama je takav. Kada se ucestvuje u javnoj nabavci uvek dobija najpovoljnija ponuda. Kvalitet (t.j. pozivanje na kvalitet nekog proizvodjaca cementa se smatra kao favorizovanjem i ne sme da se spomene).E sad drzava dobija jeftiniju ponudu na ustrb kvaliteta. Nije po meni izvodjac kriv nego zakon o javnim nabavkama jer je on po zakonu dobio posao.
(chatarsis, 23. avgust 2016 15:26)

Nije kriv Zakon o javnim nabavkama, nego narucilac posla koji ne zna da sastavi odgovarajucu tendersku dokumentaciju. Svrha nabavke i jeste da se odabere najpovoljnija ponuda, ali medju ponudjacima koji ispunjavaju odredjene zahteve, za posao koji je precizno definisan odgovarajucim parametrima kvaliteta.

Dakle, narucilac posla treba da trazi odgovarajuce reference ponudjacima, kao i da kvalitet posla definise na nacin koji ne ostavlja mnogo slobode u tumacenju. Ponudjace ne mozete da ogranicite samo na odredjene proizvodjace, istina, ali mozete da koristite formulacije tipa "ta i ta marka ili ekvivalent", a onda da definisete karakteristike koje odredjuju kvalitet te marke, a koje moraju da imaju materijali za koje ce izvodjac da se odluci.

I naravno, odgovarajuce kaznene odredbe ugovora, kao i strucni nadzor prilikom izvodjenja radova.

Tako da nije problem ZJN, vec nasa nesposobnost da odgovarajuce definisemo zahteve prilikom postupaka JN, sto ostavlja prostor ponudjacima da smanje cenu na ustrb kvaliteta.

bagzi

pre 7 godina

Sad ispituju kvalitet betona!? Nisu culi za kocku koja se izlije pre betoniranja i to ispred nadzornog organa. A ova prica o najjefitinijem... To moze da prodje kod botova. Tacno je da ne smes da navodis konkretnog proizvodjaca ali ispada da ovi ni "marku nisu ispostovali a i uvek mozes da pomenes ekvivalent kao reper za kvalitet.

Dragana

pre 7 godina

Kad završe most, ako se ikada to dogodi, mogu odmah da pređu na rekonstrukciju svih, njihovom krivicom, oštećenih gradskih ulica. I to da urade besplatno.

Srba

pre 7 godina

1. Cuvena srpska boljka, NADZOR i jos jednom N A D Z O R
Pa nisu most napravili preko noci pa da su nabrzinu podmetnuli los cement.
2. Menjajte zakon, mozgovi, kad nam vec cedite i poslednju kintu neka bar
vredi

cirkus zvani srbija

pre 7 godina

Pa valjda nadzorni organ proverava od čega se pravi most i dok traje gradnja? Ne čekaju da se završi, pa onda da proveravaju? Ali kod nas mora rijaliti pa da gori zemlja. Šta traži više ovaj Drobnjak u Putevima?

Velja

pre 7 godina

Ne pratim politiku, i ne znam u šta je upleten Drobnjak kada ga svi pljujete, ali kao vozač definitivno mogu da se složim sa time da nam se putevi u poslednjih 5-10 godina prave od najnekvalitetnijeg asfalta i svi deluju kao da su završeni na brzinu, a da nisu dovoljno ispeglane površine, pa se čak i na samom otvaranju puta vide neravnine na asfaltu. Obilaznica za Zemun do Pupinovog mosta je glavni primer toga.

Milan

pre 7 godina

Amaterska drzava sa amaterima na vrhu koji je vode. A zamislite da zivite u zemlji gde urade neki most, niko ni ne prica o tome, vec je to onako normalna stvar. Mozda se objavi u nekim lokalnim novinama na 3. strani. Da li mozete da zamislite zivot u takvoj zemlji? Ja ne mogu.

Radomir

pre 7 godina

Ko da smo mi blesavi, nije prošla na tenderu firma koja "njemu odgovara", tj. nije se ugradio čovek. Zato sva ova halabuka. Šta je sa ostalim mostovima koje su pravile firme koje su bile "po volji" političara? Odličan kvalitet, zar ne?

Gojko

pre 7 godina

Ma nije bitna šteta. Bitno je da niko nije odgovoran, svakom se desi da zaturi malo asfalta. Ali ovaj će zato da preuzme odgovornost. Šta god to značilo.

Reporter

pre 7 godina

Pre četiri godine istekla garancija od 100 godina za most koji je Austrougarska gradila na uskotračnoj pruzi Sarajevo-Višegrad. Pedantni Austrijanci o tome obavestili zvanično Sarajevo, a ovi se našli u čudu - most je Valter kod rah. Šibe Krvavca digao u vazduh najmanje tri puta u legendarnom filmu, čak je i kamenje raznešeno. p.s. Koliko je jak taj Drobnjak ni AV mu ne može ništa, a lista propusta kilometarski duga.

ja

pre 7 godina

@android 17 ne, radis po projektu od materijala kako pise u projektu. beton se svaki dan uzma uzorak za analizu a nadzorni organ svaki nalaz proverava i overava. i posle nekivdrobnjak pravi nas budalama.... ako nesto nije valjalo, moglo se znati PRVI DAN BETONIRANJA.

+Savo

pre 7 godina

Istine radi - ovde treba krenuti od Velje Ilića i izgradnje mosta. Ovo je najgori most u Srbiji i najviše puta je "rekonstruisan". Ali on ne valja od početka, tad se Ilić već naveliko talio sa mafijom u vidu "izvođača" radova.
Ovo je putokaz za g. Drobnjaka, ali, naravmo, niko se nikom neće zamerati, te ćemo i ovo platiti mi, idioti koji 'leba nemamo da jedemo...

Dragan,Niš

pre 7 godina

Ovi na vlasti misle da smo mi zemlja ludaka i glupaka(mada koga sve dovodimo na vlast ?)Pa svako ko je bilo šta u životu sagradio zna šta naručuje ,plaća i šta dobija za te pare.Kakav zakon ,kakvi tenderi nisu oni problem nego lopovi koji ih sprovode!!Sve to treba pohapsiti i doživotno im zabraniti rad u državnim institucijama.

Josarian

pre 7 godina

Cela medicina propada jer se kupuje najjeftinije. S najeftinijim patikama na nogama se ne postizu nacionalni rekordi u skoku u vis, a ni u dalj. S nasim propisima da se kupuje sve najeftinije sve ce se unistiti!

wolf

pre 7 godina

Nekada se strucni ispit mogao polagati tek posle pet godina rada u struci.Danas se licenca dobija posle polozenog pripravnickog ispita.Sa kojim znanjem i iskustvom se onda vrsi kontrola kvaliteta radova???

Keltivoje

pre 7 godina

Vest gradnja, nastala praktično na ruševinama Inter-Kopa, jednog od najvećih izvođača koji je radio poslove za prethodni režim. Vlast se menja, samo je korupcija neuništiva.

komentator

pre 7 godina

Ovi najotvorenije kradu, a nas odgovor su komentari. Ali, bar to, samo sto to nikada i nigde nije zaustavilo lopove. Jedini problem koji oni imaju s nama je sto ih boli stomak od smeha kada citaju nase komentare.

bagzi

pre 7 godina

Druze na zalost zakon kod nas je takav. Kada javno preduzece kupuje npr.tehnicki uredjaj raspise se tender. Postave se zahtevi npr kupujes telefon, ne smes da napises marku jer je to zabranjeno zbog ravnopravnosti trzista. Kazete da telefon mora da bude hd, da ima min 2gb rama, procesor sa 4 jezgra i sl. I na tender se javi ponudjac sa samsungom i sa kinezom. Oba zadovoljavaju zahteve ali je kinez upola jeftiniji i po zakonu prolazi kinez. E sad sto se on greje i sto ce x stvari na telefonu zezati i vek trajanja kraci sve se to zna ali prolazi jeftiniji i kraj. Zakon....
(Gorana, 23. avgust 2016 18:29)
Sve ste lepo napisali i u pravu ste, ali se protiv ovih stvari moze boriti sto detaljnijom specifikacijom( nesto specificno za ciljani model), trazenjem garancija koje daje Samsung, zahtevanjem dokaza da je proizvod konkurentan( zvanicni testovi.) Niko vama ne brani da definisete sta vam treba. Ako ispostuju sve kao Samsung neka prodje Kinez.
Slucajno radim u drzavnoj firmi i povremeno porucujem potreban materijal. Do sad sam sa svojim specifikacijama "navodio" logistiku na pravu stvar.

ATG

pre 7 godina

Veljo u potpunosti se slazem sa tobom. Pa kada otvore deonicu novog puta to je takvog kvaliteta da se dobije morska bolest, a da ne pricam da se prva rupa javi posle par meseci.

Alex-gradjevinac

pre 7 godina

@sasa
Naravno da MORA da postoji nadzorni organ (pojedinac ili tim) - predstavnik investitora, koji je obavezan da stiti njegove interese. U ovom slucaju da se konstrukcija izvodi prema definisanim specifikacijama (datih u projektnoj dokumentaciji i/ili tehnickim uslovima). Ali je potrebno da ta osoba ili tim imaju zavidna tehnicka znanja i "odresene" ruke da izvodjaca dovedu u red. Ako nema odresene ruke, nema pomoci, pod odredjenim pritiscima ce ili da "pukne" ili će biti smenjen (poslat na neki drugi projekat).
@Ja
Nekada se strucni ispit polagao posle 3 godina rada, prethodio mu je polozeni pripravnicki ispit (negde nakon 6 meseci rada, negde posle godinu dana, a negde tek posle 2 godine rada). Ovlasceni projektant ili ovlasceni izvodjac radova (a time i nadzorni organ) ste mogli da postanete tek sa minimum 5 godina radnog iskustva. O znanjima koja su se sticala na fakultetima nekada i sada nije za poređenje.
I da zavrsim, da biste imali dugorocno kvalitetan objekat izvodjac mora da ima vrhunsku opremu (nasi izvodjaci uglavnom kupuju polovnu opremu), da imate strucnog nadzornog organa (sa znanjem i iskustvom) i da na vreme placate i nadzornog organa i izvodjaca.

Gorana

pre 7 godina

Nametnuli mu izvođača na tenderu!? Samo zbog ovakve izjave treba da bude smenjen. Da ne pominjemo ostalo, ima previše toga.
(Marlon, 23. avgust 2016 18:01)

Druze na zalost zakon kod nas je takav. Kada javno preduzece kupuje npr.tehnicki uredjaj raspise se tender. Postave se zahtevi npr kupujes telefon, ne smes da napises marku jer je to zabranjeno zbog ravnopravnosti trzista. Kazete da telefon mora da bude hd, da ima min 2gb rama, procesor sa 4 jezgra i sl. I na tender se javi ponudjac sa samsungom i sa kinezom. Oba zadovoljavaju zahteve ali je kinez upola jeftiniji i po zakonu prolazi kinez. E sad sto se on greje i sto ce x stvari na telefonu zezati i vek trajanja kraci sve se to zna ali prolazi jeftiniji i kraj. Zakon....

Badava

pre 7 godina

Most od 40 godina! O cemu se,bre,ovde radi?! Pa moj deda napravio cupriju preko potoka pre 70 god ,spojio ljudima njive i bagremare,i dan danas prolaze natovareni traktori i kombajni!
40 godina!
(nex, 23. avgust 2016 14:51)

Preko te cuprije prodje 5 traktora dnevno, i to samo tokom sezone. Ovaj most dnevno predje hiljade slepera... Nemojmo babe i zabe.

ja

pre 7 godina

ma nije kod betona vazno da ki je samsun ili kinez nego ooje su mu hemijske i mehanicke karakteristike. kvalitet odnosno saobraznos marke betona projektnoj dokumentaciji se utvrdjuje na pocetku radova - davanjem uzorka betona na analizu. ko je most pustio u funkciju a da to nije proverio ???

mostadžija

pre 7 godina

Mostovi se ne prave za 40 godina, već za 100. Gospodin Drobnjak bi kao građevinski inženjer trebao to da zna. Nekada davno je ta granica bila na nekih 75-80 godina, ali u ovom veku sve svetske norme, uključujući i kod nas sada važeći EuroCode, granicu za mostove imaju 100-120 godina. Ako to ne znaju investitori (= Putevi Srbije), zašto bi se izvođač "zamajavao" s tom nevažnom činjenicom?

Storyteller

pre 7 godina

Kako je moguce da na tenderu pobedi firma koja nije u stanju da izgradi ono za sta je konkurisala???!!! Pod hitno promeniti zakon i uvesti pravilo o zabrani podizvodjaca! Pustite domace firme ili strane firme koje zaposlajavaju narod da rade. Dosta vise talova i kombinacija!!!

dzonsova savest

pre 7 godina

Samo se vi prepucavajte a nama se zagadjuje grad, ruse putevi u centru, guzva je nenormalna i sve to kao niste znali pre 5 meseci nego u sred letnje sezone. Ko koga ovde? Mi smo glupani bre treba sa lopatama da izadjemo na most i da potkacimo malo svakoga ko se pojavi da propoveda.

nikola

pre 7 godina

I to si radili rekonstrukciju u sred sezone pa bukvalno svako koje išao kroz zapadnu srbiju morao kroz centar Čačka i tako mesecima.. Non stop haos bio!

kada ce neko konacno da odgovara za propust u ovoj zemlji?

pre 7 godina

Ne može glavni kriterijum za dobijanje tendera da bude najmanje ponudjena cena, posebno ne za ovakve stvari.

memorija

pre 7 godina

(Velja, 23. avgust 2016 18:48) Upravo se tako ocenjuje kvalitet puta, korisnicki. I radi se o marki cementa koji ide u asfalt. Most o kome se radi nije sada gradjen, pa je prica jos smesnija, menjano je 15ak cm betona i armatura ispod asfalta i presvucen asfalt. Prvo su se razvlacili a onda su beton i asfalt uradili na brzinu i to se sad potklobucilo. Oni su stvarno doneli pravilnik da im mostovi traju 40 god. A zasto stranci? U paketu privatizacije su unistene gradjevinske firme pa i putari i vi nemate ko sada to zna. Planum, Partizanski put i slicno ne postoje i onda dodju neki Azvirti, Traceovi, Madjari i slicni koji ne znaju posao nego smandrljavaju. Pa sta mislite sto probijaju Grdelicu 7 godina?????

Sir Giles

pre 7 godina

Redovna fora. Sad će da se veća da li da ga ruše pa opet da grade... Isto su radili u Sopotu na mostiću koji je na kraju plaćen k'o tri takva, a ni danas nema upotrebnu dozvolu.

Duško Srećković

pre 7 godina

Ako nisu uradili kako je dogovoreno,vratite ih da rade ponovo,uz plaćanje penala za kašnjenje.Nesme da bude sentimentalnosti u poslu,zbog građana Srbije.

моравац

pre 7 godina

ja гледао пре 10 год. на тв емисија се зове мегаструктуре. американци градили ауто пут кроз неки велики град и то само од армираног бетона . сваки миксер се проверавао квалитет бетона и ако имао неку фалинку на лицу места се порављао. гаранција за тај пут извођивач даје на 40 година.

Alex-gradjevinac

pre 7 godina

Komentara jako puno, znanja onako, vise se culo iz prica, nego sto se bilo na gradilistu. Kao prvo u beton se stavlja cement, a u asfalt bitumen, da iskomentrisem jedan komentar.
Sto se tice rokova i brzine gradnje. Pa mi realno nikada nismo bili bas brzi u gradnji. Evo jedan link https://www.youtube.com/watch?v=xFGAOjfS3RU, kako se ispravno rade putevi. Za kvalitetan put treba mnogo toga ispravno da se uradi od nosecih slojeva (skidanje humusa, zbijenost slojeva, ispravnost nivelete...) pa do habajuceg sloja. Ono sto svi mi kao vozaci vidimo je da su putevi "grbavi". E to je najcesce iz razloga sto klucna masina - finiser, se ne koristi ispravno. A zasto se ne koristi ispravno? Iz prostog razloga sto se kupuju polovne masine i sto rukovaoci nisu prosli obuku za rad.
Provera marke betona na gradilistu? To nije moguce posto se cvrstoća na uzorku proverava nakon 28 dana. Na gradilistu se moze u trenutku betoniranja proveriti samo mera sleganja (recimo Abramsov konus), nekom od standardizovanih metoda. Ako sleganje odstupa vise od 20% od projektovane vrednosti izvodjacu se ne dozvoljava da ugradi beton. Ali i tu vas izvodjac moze isfolirati, ako nemate iskustva.
Da investitori nemaju dobre timove, to moze donekle da prodje. Ali onda takvim pojedincima se zahvaliti i dobro platiti one koji znaju. Jer to je drustveni interes. Pustite inzenjere da rade svoj posao, dajte im ovlascenja i nece biti problema. Mislite da su nemacki inzenjeri bolji od nasih? Riba od glave smrdi.

masak

pre 7 godina

1. Invstitori nemaju pojma sta rade i sta treba da rade da dodju do kvalitetnog projekta i kvalitetno da se izvedu radovi. 2. Pritiskaju se i projektanti i izvodjaci samo da se uradi sto brze sa bi se oni slikali. 3. Zakon o javnim nabavkama..ne moze i najniza cena i dobar kvalitet

Sokrat

pre 7 godina

Nadzorni organ (zaposlen od strane investitora) na gradilištu je dužan da proveri marku betona pre izlivanja, svaku mešalicu. Ukoliko nije na gradilištu, šef gradilišta (zaposlen od strane izvođača) je dužan da ga obavesti na vreme o planiranim radovima da bi nadzorni organ obavio kontrolu. Ugradnja bez provere od strane investitora ne bi trebalo da je dozvoljena. Takođe, izvođač radova potpisuje garanciju na radove na osnovu potpisa svojih zaposlenih. Na osnovu čega se ovde izdaje garancija? Koliko tu ljudi treba da izgubi licence, a sve zbog javašluka i nesavesnih izvođača i investitora?

A

pre 7 godina

građevinar sam iz HR, "marka betona" nije samo nakon 28 dana, već i ranije. Projektom betona jasno su definirane mjere kontrole, na gradilištima koje sam ja kao ing vodio uvijek je bila zadužena vanjska neovisna firma za kontrolu, meni najčešće IGH (institut građevinarstva hrvatske - velika privatna firma) uzimali su uzorke svega od svježeg betona, armature, ... i svoje nalaze dostavljali nadzoru za svaku partiju koju su uzimali. Nikada mi se nije desilo da nadzorni nije pregledao i odobrio izvođenje radova, nikada mi nije palo na pamet da dozvolim izvođenje radova bez odobrenja nadzornog ing.
Sve ono što sam ja u JUGI naučio, naučili su i kolege u Srbiji, samo struka se negdje cijeni, a negdje NE, negdje se svi razumiju u građevinu to potvrđuju i komentari.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Autoceste_u_Hrvatskoj
pozdrav iz HR

mup

pre 7 godina

Ovaj Drobnjak pliva u aferama, a od njega se odavno nije pojavio gori direktor nekog javnog preduzeca i on se usudjuje da prica o nepravilnostima. U Beogradu se preko puta sajma nalazi institut za ispitivanje materijala. [ili se nalazio] Nista u ovoj zemlji nije moglo da bude sagradjeno, asvaltirano, betonirano ni okreceno dok njihovi strucnjaci nisu ispitali ugradjene materijale. Zato gradjevine iz tog vremena trju beskonacno. Zezeljev most je NATO tukao nedelju dana i dok nisu iz Amerike doneli neku ogromnu bombu za rusenje super bunkera, nisu mu mogli nista. Taj institut su i zatvorili da bi razni likovi koji su do juce drzali tezge na buvljaku mogli da prave mostove i puteve.

Alex-gradjevinac

pre 7 godina

@A
Postovani kolega, klasa betona jeste ispitana cvrstoća betona nakon 28 dana i to je bilo i u starom (jugoslovenskom) Pravilniku za beton i armirani beton (razlika je jedino u dimenzijama uzoraka, nekada su bile kocke od 20 cm, sada se ispituje cvrstoća na kockama od 15cm). Poznato mi je da se u Hrvatskoj primenjuje EN 206-1 (moze i ISO 4012), pa je i u ovim standardima klasa betona definisana, kao crvtoća nakon 28 dana. Zbog toga da bi se imali sto pre vrednosti cvrstoće betona mogu se uzimati u dodatni uzorci na gradilistu i ispitivati na 3, 7 ili 14 dana. I to je, kao sto ste i napisali definisano Projektom betona. Pretpostavka je da su i za beton u fazi projektovanja mesavine takodje uzimani uzorci na 3, 7 ili 14 dana, da bi moglo da se vrši poredjenje. Sto se ostalog tice, potpuno ste u pravu, metodologija rada na gradilistu je jasno definisana. Takodje mi je drago sto ste jasno uocili gde je problem kod nas i sto ste dali svoj komentar.
Za drugi komentar, Institut za ispitivanje materijala (pandan IGH) i dalje postoji i svakako je reprezentativna ustanova, naravno, kada ih pitaju za misljenje ili ih angazuju za kontrolu.

Badava

pre 7 godina

Most od 40 godina! O cemu se,bre,ovde radi?! Pa moj deda napravio cupriju preko potoka pre 70 god ,spojio ljudima njive i bagremare,i dan danas prolaze natovareni traktori i kombajni!
40 godina!
(nex, 23. avgust 2016 14:51)

Preko te cuprije prodje 5 traktora dnevno, i to samo tokom sezone. Ovaj most dnevno predje hiljade slepera... Nemojmo babe i zabe.

chatarsis

pre 7 godina

Zakon o javnim nabavkama je takav. Kada se ucestvuje u javnoj nabavci uvek dobija najpovoljnija ponuda. Kvalitet (t.j. pozivanje na kvalitet nekog proizvodjaca cementa se smatra kao favorizovanjem i ne sme da se spomene).E sad drzava dobija jeftiniju ponudu na ustrb kvaliteta. Nije po meni izvodjac kriv nego zakon o javnim nabavkama jer je on po zakonu dobio posao.

nex

pre 7 godina

Most od 40 godina! O cemu se,bre,ovde radi?! Pa moj deda napravio cupriju preko potoka pre 70 god ,spojio ljudima njive i bagremare,i dan danas prolaze natovareni traktori i kombajni!
40 godina!

Android 17

pre 7 godina

Kako ja razumem na tenderu se stavlja cena pre kvaliteta? Znaci mogao bi neko za male pare da gradi most od kartona i dobio bi posao pre onog sto ga pravi od betona?

Marko

pre 7 godina

E moj Drobnjaku ne radi se to tako , prvo se usvoji standardizacija pa se raspiše tender u kojem stoji po kojim standardima se gradi.A gde vam je bio nadzorni organ dok se most gradio.Sramota je kakve bedne stručnjake i političare imamo.

Maksa

pre 7 godina

"Preko kuma za brata" kada su u pitanju putevi ko god da ih radi poslednjih 25 god. Ne sećam se da je ikad bilo toliko rupa, iskrivljenja i popucalog puta kao danas počevši sa Beogradom pa svuda okolo duž cele države. Plaćati putarine je ovde ravno ludilu ali kad se "mora" nije teško...

Emocije, Milivojević

pre 7 godina

Ne znam kako da vam kažem, ali ovo nije vest. Vest je kada otkriju da beton nije dobar i pokrenu postupak protiv njih. "Drobnjak je ljut", "Premijer kaže: svi ste vi ološ" i slično, nisu vesti. To je rijaliti.

komsija

pre 7 godina

Imao sam priliku da u Borči posetim West gradnju u seoskoj kući i kao arhitekta ponudim usluge, arogantan tip je rekao da oni sarađuju sa nekim velikim firmama, i pitao me je zašto sam posetio kafić pored njih.
Žalosno da takvi izvode most i još na takvom mestu.

napredna izgradnja

pre 7 godina

On je hteo savršen kvalitet, al šta ćeš, takav je zakon. Bar da je neko primetio na vreme...
Ništa onda, sad će ovaj tamo glasno da podvikne i sledeći most će biti strašan, prvi put u novijoj istoriji. Časna reč.

Boris

pre 7 godina

Nije najjevtiniji uvek najbolje rešenje, hiljadu primera, npr. ako firma kupuje gumene rukavice za spremačice koje su kao najjevtinije na tenderu platili 1 euro a konkurencija je koštala 1.50 eura kvalitet niko ne ispituje, možete 5 rukavica od 1 euro pocepati za vreme koliko će one od 1.5 eur trajati, znači rukavice nas nisu koštale 1 eur već 5 eur što je drastično skuplje iako je bio najjevtiniji na tenderu. U Srbiji je sa putevim puno ovih primera. Pogledajte novi deo auto puta Beograd - Novi Sad sve će Vam biti jasno

Paja

pre 7 godina

A ti kao ne znas a u dilu si sa izvodjacima svaki direktor kao npr. u Srbija sumama je u direktnom dogovoru sa izvodjacima i inspekcijom pa ako neko digne djreku onda kao izvodjac kriv i dva -tri dana sve se slegne.

Radomir

pre 7 godina

Ko da smo mi blesavi, nije prošla na tenderu firma koja "njemu odgovara", tj. nije se ugradio čovek. Zato sva ova halabuka. Šta je sa ostalim mostovima koje su pravile firme koje su bile "po volji" političara? Odličan kvalitet, zar ne?

wolf

pre 7 godina

Nekada se strucni ispit mogao polagati tek posle pet godina rada u struci.Danas se licenca dobija posle polozenog pripravnickog ispita.Sa kojim znanjem i iskustvom se onda vrsi kontrola kvaliteta radova???

Prosto k'o pasulj

pre 7 godina

A Drobnjak kao ne zna "sta se stavlja u most". Smehotres. Pa da ga poducim: bar jedan ministar Drobnjace, bar jedan. Ma da je samo on, cvetali bi.

acomurija

pre 7 godina

Koga, bre, ovaj Drobnjak? Sta smo, jeli bunike?
"Most za pola stoleca" nije pecurka posle kise, niti izgradjen za jedan vikend: neko je u ime drzave (Puteva Srbije) MORAO nadgledati svaku lopatu betona, svaki pedalj armature DOK SE MOST GRADIO, a ne da glumi briznika nakon je sve zavrseno. Bolji su populisti njegova ministarka i njen premijer.
I da je sve OK, ali i samo zbog ove price, morala bi da pa'ne cela vlada!
A sigurno nije, ali ce most biti pozlacen na odovarajucoj konferenciji za medije...

Marko

pre 7 godina

Zakon o javnim nabavkama je takav. Kada se ucestvuje u javnoj nabavci uvek dobija najpovoljnija ponuda. Kvalitet (t.j. pozivanje na kvalitet nekog proizvodjaca cementa se smatra kao favorizovanjem i ne sme da se spomene).E sad drzava dobija jeftiniju ponudu na ustrb kvaliteta. Nije po meni izvodjac kriv nego zakon o javnim nabavkama jer je on po zakonu dobio posao.
(chatarsis, 23. avgust 2016 15:26)

Nije kriv Zakon o javnim nabavkama, nego narucilac posla koji ne zna da sastavi odgovarajucu tendersku dokumentaciju. Svrha nabavke i jeste da se odabere najpovoljnija ponuda, ali medju ponudjacima koji ispunjavaju odredjene zahteve, za posao koji je precizno definisan odgovarajucim parametrima kvaliteta.

Dakle, narucilac posla treba da trazi odgovarajuce reference ponudjacima, kao i da kvalitet posla definise na nacin koji ne ostavlja mnogo slobode u tumacenju. Ponudjace ne mozete da ogranicite samo na odredjene proizvodjace, istina, ali mozete da koristite formulacije tipa "ta i ta marka ili ekvivalent", a onda da definisete karakteristike koje odredjuju kvalitet te marke, a koje moraju da imaju materijali za koje ce izvodjac da se odluci.

I naravno, odgovarajuce kaznene odredbe ugovora, kao i strucni nadzor prilikom izvodjenja radova.

Tako da nije problem ZJN, vec nasa nesposobnost da odgovarajuce definisemo zahteve prilikom postupaka JN, sto ostavlja prostor ponudjacima da smanje cenu na ustrb kvaliteta.

Tiho teče Kolubara

pre 7 godina

Где баш сад да га тестирате и проверавате квалитет бетона... срушите то док је времена да неко не изгине. Где сте били док се мост градио, у Гучи слушали трубаче пред јавни наступ и кркали прасетину и јагњетину с ражља... море марш сви у затвор а од ваше имовине да се нови мост направи!

Orange

pre 7 godina

Kakvo je to amaterstvo! Pa valjda u ugovoru i na tenderu pise sta se i kako gradi!!!?! Dve/tri trake, most takav i takav, standard taj i taj, nosivost ta i ta. I od toga nema odstupanja! Ako je ugovor takav da pravno mogu da ti uvale prase umesto jagneta, pa onda je onaj ko ga je sastavio (drobnjak i ministarstva) kriv. Ako put/most ne ispunjava uslove iz ugovora, e onda lepo se isplacuju penali jer kontraktor nesto obeca a ne ispuni po ugovornoj obavezi. Samo sto mi imamo amatere na svim polozajima!!!! A penali za neispunjavanje ugovornih obaveza su takvi da mozes novi most ako ne i dva da izgradis - repromaterijal, kasnjenje projekta pa jos sa kamatom, radna snaga itd. Dakle prvo se definise sta se i kako gradi, sta je cija odgovornost, minimalne bankarske garancije, pa se onda raspisuje tender. Pa ne moze neko ko ne ispunjava bilo sta od ovoga da dobije posao, pa makar bio i najjeftiniji. Ako i dobije, a sam priznaje da ne moze da izvodi radove - onda je to korupcija. Tako da Drobnjace, ili si glup i nekompetentan, ili korumpiran. Ni jedno ti ne ide u korist!

Ivan

pre 7 godina

Direktno pitanje za premijera Vučića: Zašto je Drobnjak i dalje direktor Puteva Srbije? Dokazano nesposoban i loš direktor.
Očajni su nam putevi, to je razlog za njegovu smenu.

Duško Srećković

pre 7 godina

Ako nisu uradili kako je dogovoreno,vratite ih da rade ponovo,uz plaćanje penala za kašnjenje.Nesme da bude sentimentalnosti u poslu,zbog građana Srbije.

Gorana

pre 7 godina

Nametnuli mu izvođača na tenderu!? Samo zbog ovakve izjave treba da bude smenjen. Da ne pominjemo ostalo, ima previše toga.
(Marlon, 23. avgust 2016 18:01)

Druze na zalost zakon kod nas je takav. Kada javno preduzece kupuje npr.tehnicki uredjaj raspise se tender. Postave se zahtevi npr kupujes telefon, ne smes da napises marku jer je to zabranjeno zbog ravnopravnosti trzista. Kazete da telefon mora da bude hd, da ima min 2gb rama, procesor sa 4 jezgra i sl. I na tender se javi ponudjac sa samsungom i sa kinezom. Oba zadovoljavaju zahteve ali je kinez upola jeftiniji i po zakonu prolazi kinez. E sad sto se on greje i sto ce x stvari na telefonu zezati i vek trajanja kraci sve se to zna ali prolazi jeftiniji i kraj. Zakon....

bagzi

pre 7 godina

Druze na zalost zakon kod nas je takav. Kada javno preduzece kupuje npr.tehnicki uredjaj raspise se tender. Postave se zahtevi npr kupujes telefon, ne smes da napises marku jer je to zabranjeno zbog ravnopravnosti trzista. Kazete da telefon mora da bude hd, da ima min 2gb rama, procesor sa 4 jezgra i sl. I na tender se javi ponudjac sa samsungom i sa kinezom. Oba zadovoljavaju zahteve ali je kinez upola jeftiniji i po zakonu prolazi kinez. E sad sto se on greje i sto ce x stvari na telefonu zezati i vek trajanja kraci sve se to zna ali prolazi jeftiniji i kraj. Zakon....
(Gorana, 23. avgust 2016 18:29)
Sve ste lepo napisali i u pravu ste, ali se protiv ovih stvari moze boriti sto detaljnijom specifikacijom( nesto specificno za ciljani model), trazenjem garancija koje daje Samsung, zahtevanjem dokaza da je proizvod konkurentan( zvanicni testovi.) Niko vama ne brani da definisete sta vam treba. Ako ispostuju sve kao Samsung neka prodje Kinez.
Slucajno radim u drzavnoj firmi i povremeno porucujem potreban materijal. Do sad sam sa svojim specifikacijama "navodio" logistiku na pravu stvar.

ProBot

pre 7 godina

Ne znam zašto se uopšte dozvoljava da strane firme od četiri čoveka dobijaju poslove kod nas?!? Na kraju te firme uzimaju naše izvodjače da rade kao njihovi podizvodjači ni za kakve pare, jer nema dovoljno posla naši da bi preživeli pristaju na sve, a to je očigledno slučaj ovde!!! Radnike onda plaćaju minimalno, uzimaju najlošije materijale i na kraju sve to plaćamo mi gradjani Srbije dok stranac koji je nosilac posla skida kajmak! Pazi molim te Neki Kes internacional radi u Čačku dok privreda Čačka umire. Sramota za vlast da ovo dozvoljava!!! Menjajte zakon ili uvrstite da samo strane firme sa svojim zaposlenim ljudima odavde mogu da rade u Srbiji, bez podizvodjača.

neko1289

pre 7 godina

Jao direktor ljut. U stvari v.d. direktora ljut. Gde Vam je gospodine nadzorni organ. Ko je potpisao građevinske dnevnike. Što nije obustavio gradnju? Da je neko drugi i tvoj postavljen ne bi se ti bunio ni što kasne ni što nije kvalitetno.

Globtroter

pre 7 godina

http://www.kurir.rs/zoran-drobnjak-neunistiv-pravi-afere-ali-ostaje-direktor-clanak-1112809

Ovaj je na čelu Puteva od 2007. i niko ne može da ga smeni. Neka putarska verzija Bajatovića. Sve vlasti je overio i za to vreme znamo u kakvom su stanju putevi u Srbiji. Tako da će biti da ova kompanija nije želela da mu plati reket ili šta već.

Hoćemo Zakon o poreklu imovine!!! Da vidimo npr. šta dotični ima sve uz njegovu direktorsku platu, za koju verujem da nije mala, ali sigurno ne bi mogla da objasni sve što ima.

Storyteller

pre 7 godina

Kako je moguce da na tenderu pobedi firma koja nije u stanju da izgradi ono za sta je konkurisala???!!! Pod hitno promeniti zakon i uvesti pravilo o zabrani podizvodjaca! Pustite domace firme ili strane firme koje zaposlajavaju narod da rade. Dosta vise talova i kombinacija!!!

ATG

pre 7 godina

Veljo u potpunosti se slazem sa tobom. Pa kada otvore deonicu novog puta to je takvog kvaliteta da se dobije morska bolest, a da ne pricam da se prva rupa javi posle par meseci.

Josarian

pre 7 godina

Cela medicina propada jer se kupuje najjeftinije. S najeftinijim patikama na nogama se ne postizu nacionalni rekordi u skoku u vis, a ni u dalj. S nasim propisima da se kupuje sve najeftinije sve ce se unistiti!

Šubi

pre 7 godina

Naivan samo može u ovo da poveruje. Evo šta se dešava, nije na tenderu dobio "njihov" lik sa kojim je sve dogovoreno i sad maltretiraju ove. Dalje ne može firma tek tako da uzme podizvođača ako to nije tenderom dozvoljeno, i mora da podnese papire i izjavu da izlazi sa podizvođačem. Dakle da osnov postoji oni bi odavno raskinuli ugovor, neko je hteo da se ugradi, nije uspelo i sad ajde...

Vuk

pre 7 godina

Ma dovoljno si ti tu. Sram treba da te bude, javnost nije ljuta na izvođače već isključivo na Vas na jaganjeću brigadu koja aktivno na dnevnom nivou radi 1 sat i ima 4 meseca godišnjeg odmora. Stvar je prosta jake bankarske garancije i penali za svaki dan zakašnjenja. A ovako po mom skromnom mišljenju vi ste 0 organizaciona i 0 od države. A smatram da ste odgovorni za sve nesreće na Ibarskoj, zato što pokušavate celu Srbiju da proterate kroz 2 trake na Ibarskoj. Što je zbog frekventnosti nemoguće. Samo pomislite na godišnjem nivou od registracije kola u Beogradu koliko država prihoduje? To verovatno nije dovoljno da bi se napravilo parce autoputa od 40 km već 20 godina. Mislite o tome!!!

bagzi

pre 7 godina

Sad ispituju kvalitet betona!? Nisu culi za kocku koja se izlije pre betoniranja i to ispred nadzornog organa. A ova prica o najjefitinijem... To moze da prodje kod botova. Tacno je da ne smes da navodis konkretnog proizvodjaca ali ispada da ovi ni "marku nisu ispostovali a i uvek mozes da pomenes ekvivalent kao reper za kvalitet.

+Savo

pre 7 godina

Istine radi - ovde treba krenuti od Velje Ilića i izgradnje mosta. Ovo je najgori most u Srbiji i najviše puta je "rekonstruisan". Ali on ne valja od početka, tad se Ilić već naveliko talio sa mafijom u vidu "izvođača" radova.
Ovo je putokaz za g. Drobnjaka, ali, naravmo, niko se nikom neće zamerati, te ćemo i ovo platiti mi, idioti koji 'leba nemamo da jedemo...

Srba

pre 7 godina

1. Cuvena srpska boljka, NADZOR i jos jednom N A D Z O R
Pa nisu most napravili preko noci pa da su nabrzinu podmetnuli los cement.
2. Menjajte zakon, mozgovi, kad nam vec cedite i poslednju kintu neka bar
vredi

dzonsova savest

pre 7 godina

Samo se vi prepucavajte a nama se zagadjuje grad, ruse putevi u centru, guzva je nenormalna i sve to kao niste znali pre 5 meseci nego u sred letnje sezone. Ko koga ovde? Mi smo glupani bre treba sa lopatama da izadjemo na most i da potkacimo malo svakoga ko se pojavi da propoveda.

komentator

pre 7 godina

Ovi najotvorenije kradu, a nas odgovor su komentari. Ali, bar to, samo sto to nikada i nigde nije zaustavilo lopove. Jedini problem koji oni imaju s nama je sto ih boli stomak od smeha kada citaju nase komentare.

Dragan,Niš

pre 7 godina

Ovi na vlasti misle da smo mi zemlja ludaka i glupaka(mada koga sve dovodimo na vlast ?)Pa svako ko je bilo šta u životu sagradio zna šta naručuje ,plaća i šta dobija za te pare.Kakav zakon ,kakvi tenderi nisu oni problem nego lopovi koji ih sprovode!!Sve to treba pohapsiti i doživotno im zabraniti rad u državnim institucijama.

Milan

pre 7 godina

Amaterska drzava sa amaterima na vrhu koji je vode. A zamislite da zivite u zemlji gde urade neki most, niko ni ne prica o tome, vec je to onako normalna stvar. Mozda se objavi u nekim lokalnim novinama na 3. strani. Da li mozete da zamislite zivot u takvoj zemlji? Ja ne mogu.

ja

pre 7 godina

ma nije kod betona vazno da ki je samsun ili kinez nego ooje su mu hemijske i mehanicke karakteristike. kvalitet odnosno saobraznos marke betona projektnoj dokumentaciji se utvrdjuje na pocetku radova - davanjem uzorka betona na analizu. ko je most pustio u funkciju a da to nije proverio ???

Alex-gradjevinac

pre 7 godina

@sasa
Naravno da MORA da postoji nadzorni organ (pojedinac ili tim) - predstavnik investitora, koji je obavezan da stiti njegove interese. U ovom slucaju da se konstrukcija izvodi prema definisanim specifikacijama (datih u projektnoj dokumentaciji i/ili tehnickim uslovima). Ali je potrebno da ta osoba ili tim imaju zavidna tehnicka znanja i "odresene" ruke da izvodjaca dovedu u red. Ako nema odresene ruke, nema pomoci, pod odredjenim pritiscima ce ili da "pukne" ili će biti smenjen (poslat na neki drugi projekat).
@Ja
Nekada se strucni ispit polagao posle 3 godina rada, prethodio mu je polozeni pripravnicki ispit (negde nakon 6 meseci rada, negde posle godinu dana, a negde tek posle 2 godine rada). Ovlasceni projektant ili ovlasceni izvodjac radova (a time i nadzorni organ) ste mogli da postanete tek sa minimum 5 godina radnog iskustva. O znanjima koja su se sticala na fakultetima nekada i sada nije za poređenje.
I da zavrsim, da biste imali dugorocno kvalitetan objekat izvodjac mora da ima vrhunsku opremu (nasi izvodjaci uglavnom kupuju polovnu opremu), da imate strucnog nadzornog organa (sa znanjem i iskustvom) i da na vreme placate i nadzornog organa i izvodjaca.

Gojko

pre 7 godina

Ma nije bitna šteta. Bitno je da niko nije odgovoran, svakom se desi da zaturi malo asfalta. Ali ovaj će zato da preuzme odgovornost. Šta god to značilo.

aca

pre 7 godina

pa cija je vest gradnja? sta radi nadzorni organ ja sam imao obavezu da zovem nadzora kad stavim armaturu i pred njim da se uzmu kocke?! odgovornom izvodjacu oduzeti licence pa ce videti

Stojance Angelovski

pre 7 godina

U neka normalna vremena na takvim gradilistima je non- stop bio prisutan nadzorni organ koji je svkodnevno nadgledao radove i po svojoj proceni uzimao uzorke ugradjenog materijala, Izvodjac radova nije smeo da pocne sa betoniranjem dok nadzorni inzenjer ne pregleda kvantitet i kvaletet gradjevinskog materijala.

nikola

pre 7 godina

I to si radili rekonstrukciju u sred sezone pa bukvalno svako koje išao kroz zapadnu srbiju morao kroz centar Čačka i tako mesecima.. Non stop haos bio!

Alex-gradjevinac

pre 7 godina

Pretpostavljam da je novinar pogresno napisao, umesto marke cementa, trebalo je marka betona (ili bolje klasa betona). Nije problem, sto je izabran najjeftiniji ponudjac, ako isti ima i odgovarajuce znanje, opremu i radnike. U projektnoj dokumentaciji, odnosno prilikom projektovanja mosta se mora beton dimenzionisati i shodno tome predvideti odgovarajuca klasa betona. Jedna od najvaznijih karakteristika je pritisna cvrstoća i to sto su vec mnogi pomenuli, to se ispituje na uzorcima, kako u fazi projektovanja betona, tako i u fazi izvodjenja. Ali nije to samo dovoljno za kvalitet betona. Vazno je prilikom ugradnje i nakon toga postovati pravila struke. Jer ispitani uzorci mogu da vas slazu. To znaci ne sme se dodavati voda u betonsku mesavinu, tokom ugradnje, mora se beton negovati (obezbediti dovoljan kolicina vode, nakon ugradnje za hidrataciju cementa - zalivanje betona). Ako je veoma toplo vreme, odloziti betoniranje za popodnevni termin i slicno. I dolazimo do kljucne stvari. Na tenderima poslove cesto dobijaju strani izvodjaci, koji angazuju lokalnu radnu snagu, koja nema ni dobru opremu, ni odgovarajuce inzenjere ni majstore. Kada sam ja bio nadzorni organ, a to je bilo pre vise od 20 godina, nakon pocetnih problema sa izvodjacem, mogao sam da dam predlog, da se izvodjac eliminise. E, sad, da vas pitam, u ovo danasnje vreme, dajte da vidim tog nadzornog organa, koji bi smeo tako nesto da uradi. Moramo da se ponasamo kao Nemci i nece biti problema sa kvalitetom.

cirkus zvani srbija

pre 7 godina

Pa valjda nadzorni organ proverava od čega se pravi most i dok traje gradnja? Ne čekaju da se završi, pa onda da proveravaju? Ali kod nas mora rijaliti pa da gori zemlja. Šta traži više ovaj Drobnjak u Putevima?

memorija

pre 7 godina

(Velja, 23. avgust 2016 18:48) Upravo se tako ocenjuje kvalitet puta, korisnicki. I radi se o marki cementa koji ide u asfalt. Most o kome se radi nije sada gradjen, pa je prica jos smesnija, menjano je 15ak cm betona i armatura ispod asfalta i presvucen asfalt. Prvo su se razvlacili a onda su beton i asfalt uradili na brzinu i to se sad potklobucilo. Oni su stvarno doneli pravilnik da im mostovi traju 40 god. A zasto stranci? U paketu privatizacije su unistene gradjevinske firme pa i putari i vi nemate ko sada to zna. Planum, Partizanski put i slicno ne postoje i onda dodju neki Azvirti, Traceovi, Madjari i slicni koji ne znaju posao nego smandrljavaju. Pa sta mislite sto probijaju Grdelicu 7 godina?????

моравац

pre 7 godina

ja гледао пре 10 год. на тв емисија се зове мегаструктуре. американци градили ауто пут кроз неки велики град и то само од армираног бетона . сваки миксер се проверавао квалитет бетона и ако имао неку фалинку на лицу места се порављао. гаранција за тај пут извођивач даје на 40 година.

Alex-gradjevinac

pre 7 godina

@A
Postovani kolega, klasa betona jeste ispitana cvrstoća betona nakon 28 dana i to je bilo i u starom (jugoslovenskom) Pravilniku za beton i armirani beton (razlika je jedino u dimenzijama uzoraka, nekada su bile kocke od 20 cm, sada se ispituje cvrstoća na kockama od 15cm). Poznato mi je da se u Hrvatskoj primenjuje EN 206-1 (moze i ISO 4012), pa je i u ovim standardima klasa betona definisana, kao crvtoća nakon 28 dana. Zbog toga da bi se imali sto pre vrednosti cvrstoće betona mogu se uzimati u dodatni uzorci na gradilistu i ispitivati na 3, 7 ili 14 dana. I to je, kao sto ste i napisali definisano Projektom betona. Pretpostavka je da su i za beton u fazi projektovanja mesavine takodje uzimani uzorci na 3, 7 ili 14 dana, da bi moglo da se vrši poredjenje. Sto se ostalog tice, potpuno ste u pravu, metodologija rada na gradilistu je jasno definisana. Takodje mi je drago sto ste jasno uocili gde je problem kod nas i sto ste dali svoj komentar.
Za drugi komentar, Institut za ispitivanje materijala (pandan IGH) i dalje postoji i svakako je reprezentativna ustanova, naravno, kada ih pitaju za misljenje ili ih angazuju za kontrolu.

Dragana

pre 7 godina

Kad završe most, ako se ikada to dogodi, mogu odmah da pređu na rekonstrukciju svih, njihovom krivicom, oštećenih gradskih ulica. I to da urade besplatno.

Keltivoje

pre 7 godina

Vest gradnja, nastala praktično na ruševinama Inter-Kopa, jednog od najvećih izvođača koji je radio poslove za prethodni režim. Vlast se menja, samo je korupcija neuništiva.

ja

pre 7 godina

@android 17 ne, radis po projektu od materijala kako pise u projektu. beton se svaki dan uzma uzorak za analizu a nadzorni organ svaki nalaz proverava i overava. i posle nekivdrobnjak pravi nas budalama.... ako nesto nije valjalo, moglo se znati PRVI DAN BETONIRANJA.

Reporter

pre 7 godina

Pre četiri godine istekla garancija od 100 godina za most koji je Austrougarska gradila na uskotračnoj pruzi Sarajevo-Višegrad. Pedantni Austrijanci o tome obavestili zvanično Sarajevo, a ovi se našli u čudu - most je Valter kod rah. Šibe Krvavca digao u vazduh najmanje tri puta u legendarnom filmu, čak je i kamenje raznešeno. p.s. Koliko je jak taj Drobnjak ni AV mu ne može ništa, a lista propusta kilometarski duga.

mostadžija

pre 7 godina

Mostovi se ne prave za 40 godina, već za 100. Gospodin Drobnjak bi kao građevinski inženjer trebao to da zna. Nekada davno je ta granica bila na nekih 75-80 godina, ali u ovom veku sve svetske norme, uključujući i kod nas sada važeći EuroCode, granicu za mostove imaju 100-120 godina. Ako to ne znaju investitori (= Putevi Srbije), zašto bi se izvođač "zamajavao" s tom nevažnom činjenicom?

Sir Giles

pre 7 godina

Redovna fora. Sad će da se veća da li da ga ruše pa opet da grade... Isto su radili u Sopotu na mostiću koji je na kraju plaćen k'o tri takva, a ni danas nema upotrebnu dozvolu.

masak

pre 7 godina

1. Invstitori nemaju pojma sta rade i sta treba da rade da dodju do kvalitetnog projekta i kvalitetno da se izvedu radovi. 2. Pritiskaju se i projektanti i izvodjaci samo da se uradi sto brze sa bi se oni slikali. 3. Zakon o javnim nabavkama..ne moze i najniza cena i dobar kvalitet

Sokrat

pre 7 godina

Nadzorni organ (zaposlen od strane investitora) na gradilištu je dužan da proveri marku betona pre izlivanja, svaku mešalicu. Ukoliko nije na gradilištu, šef gradilišta (zaposlen od strane izvođača) je dužan da ga obavesti na vreme o planiranim radovima da bi nadzorni organ obavio kontrolu. Ugradnja bez provere od strane investitora ne bi trebalo da je dozvoljena. Takođe, izvođač radova potpisuje garanciju na radove na osnovu potpisa svojih zaposlenih. Na osnovu čega se ovde izdaje garancija? Koliko tu ljudi treba da izgubi licence, a sve zbog javašluka i nesavesnih izvođača i investitora?

Alex-gradjevinac

pre 7 godina

Komentara jako puno, znanja onako, vise se culo iz prica, nego sto se bilo na gradilistu. Kao prvo u beton se stavlja cement, a u asfalt bitumen, da iskomentrisem jedan komentar.
Sto se tice rokova i brzine gradnje. Pa mi realno nikada nismo bili bas brzi u gradnji. Evo jedan link https://www.youtube.com/watch?v=xFGAOjfS3RU, kako se ispravno rade putevi. Za kvalitetan put treba mnogo toga ispravno da se uradi od nosecih slojeva (skidanje humusa, zbijenost slojeva, ispravnost nivelete...) pa do habajuceg sloja. Ono sto svi mi kao vozaci vidimo je da su putevi "grbavi". E to je najcesce iz razloga sto klucna masina - finiser, se ne koristi ispravno. A zasto se ne koristi ispravno? Iz prostog razloga sto se kupuju polovne masine i sto rukovaoci nisu prosli obuku za rad.
Provera marke betona na gradilistu? To nije moguce posto se cvrstoća na uzorku proverava nakon 28 dana. Na gradilistu se moze u trenutku betoniranja proveriti samo mera sleganja (recimo Abramsov konus), nekom od standardizovanih metoda. Ako sleganje odstupa vise od 20% od projektovane vrednosti izvodjacu se ne dozvoljava da ugradi beton. Ali i tu vas izvodjac moze isfolirati, ako nemate iskustva.
Da investitori nemaju dobre timove, to moze donekle da prodje. Ali onda takvim pojedincima se zahvaliti i dobro platiti one koji znaju. Jer to je drustveni interes. Pustite inzenjere da rade svoj posao, dajte im ovlascenja i nece biti problema. Mislite da su nemacki inzenjeri bolji od nasih? Riba od glave smrdi.

mup

pre 7 godina

Ovaj Drobnjak pliva u aferama, a od njega se odavno nije pojavio gori direktor nekog javnog preduzeca i on se usudjuje da prica o nepravilnostima. U Beogradu se preko puta sajma nalazi institut za ispitivanje materijala. [ili se nalazio] Nista u ovoj zemlji nije moglo da bude sagradjeno, asvaltirano, betonirano ni okreceno dok njihovi strucnjaci nisu ispitali ugradjene materijale. Zato gradjevine iz tog vremena trju beskonacno. Zezeljev most je NATO tukao nedelju dana i dok nisu iz Amerike doneli neku ogromnu bombu za rusenje super bunkera, nisu mu mogli nista. Taj institut su i zatvorili da bi razni likovi koji su do juce drzali tezge na buvljaku mogli da prave mostove i puteve.

A

pre 7 godina

građevinar sam iz HR, "marka betona" nije samo nakon 28 dana, već i ranije. Projektom betona jasno su definirane mjere kontrole, na gradilištima koje sam ja kao ing vodio uvijek je bila zadužena vanjska neovisna firma za kontrolu, meni najčešće IGH (institut građevinarstva hrvatske - velika privatna firma) uzimali su uzorke svega od svježeg betona, armature, ... i svoje nalaze dostavljali nadzoru za svaku partiju koju su uzimali. Nikada mi se nije desilo da nadzorni nije pregledao i odobrio izvođenje radova, nikada mi nije palo na pamet da dozvolim izvođenje radova bez odobrenja nadzornog ing.
Sve ono što sam ja u JUGI naučio, naučili su i kolege u Srbiji, samo struka se negdje cijeni, a negdje NE, negdje se svi razumiju u građevinu to potvrđuju i komentari.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Autoceste_u_Hrvatskoj
pozdrav iz HR

Velja

pre 7 godina

Ne pratim politiku, i ne znam u šta je upleten Drobnjak kada ga svi pljujete, ali kao vozač definitivno mogu da se složim sa time da nam se putevi u poslednjih 5-10 godina prave od najnekvalitetnijeg asfalta i svi deluju kao da su završeni na brzinu, a da nisu dovoljno ispeglane površine, pa se čak i na samom otvaranju puta vide neravnine na asfaltu. Obilaznica za Zemun do Pupinovog mosta je glavni primer toga.

kada ce neko konacno da odgovara za propust u ovoj zemlji?

pre 7 godina

Ne može glavni kriterijum za dobijanje tendera da bude najmanje ponudjena cena, posebno ne za ovakve stvari.