Subota, 06.02.2016.

15:40

Iran ne da naftu za dolare

Iran je saopštio da namerava da odustane od prodaje nafte za dolare, prenosi Rojters pozivajući se na izvor u Nacionalnoj iranskoj naftnoj kompaniji.

Izvor: Sputnik

Iran ne da naftu za dolare IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Kupic sociva, bolje ces videti

pre 8 godina

(Gledam i ne verujem sta vidim :)))), 8. februar 2016 04:12)

"Zene nisu najveci investitori."

Malo morgen.

Pitaj njihove muzeve, ljubavnike, korisnike usluga, etc.

Zna se ko najvise konzumira drago kamenje. Ako ga ti konzumiras vise nego zene, to je mnogo fensi.

"Kupis zlatnu polugu cistoce 99.99% ili 99.999%, i tacno znas sta si kupio. "

Ja ne kupujem zlato. :)

"Stvari koje investitora odbijaju jer prosto receno neko moze da ga lako zezne."

Ti koji imaju par miliona vise, ne moze niko da uvali laznjake, nisu to plejbejci koji kupuju zlato, vec ljudi koji znaju sta kupuju. Zlato su uvek nosile obicne zene. Ja im kupujem dijamante, moraju da budu bolje od drugih. :)

"Zlato je novac, "store of value". "

Pa da, to sam i rekao, dolar je novac, evro je novac, zlato je novac, to nije vrednost, jer je neko odredjuje i kako ti kazes namerno izbacuje, osea hello, ko moze da ti izbaci realnu vrednost ili da je dovede u pitanje? Da je spusta ispod trzisne vrednosti, sta mislis da neko smanji trzisnu vrednost vazduha i vode? Sve je to man made. Nisi opet skapirao sta je vrednost. vazduh, voda, hrana (u dvoristu), exp. Sve ostalo su trivijalnosti plejbejaca koji kupuju zlato, dolare, evrice.

"Valute su uvek kroz istoriju bile podrzane zlatom, nikada dijamantima."

Zato i jeste jedno veliko nista. Drago kamenje je samo za licnu upotrebu, kao afrodizijak, nista vise.

Volim zene sa dijamantima, svaka na ulici nosi nesto zlatno, jako obicno kamenje. :)

Gledam i ne verujem sta vidim :))))

pre 8 godina

Ti koji imaju par miliona preko ne konzumiraju zlato, vec dijamante. Zene posebno preferiraju prvoklasne dijamante. Provereno.
(Gledaj i cuti, 7. februar 2016 09:41)

Zene nisu najveci investitori. Poneko ulozi u dijamante, ali to su procenti. I to iz vise razloga:
1) Ulaganje u zlato je vrlo prosto. Kupis zlatnu polugu cistoce 99.99% ili 99.999%, i tacno znas sta si kupio. Ima zig topionice, i ceo svet zna da je to to. Sa druge strane dijamanti imaju karate, cistocu.... Stvari koje investitora odbijaju jer prosto receno neko moze da ga lako zezne. Zbog toga dijamanti nikada nisu bili mera vrednosti - ne mogu biti, a zlato je uvek bilo (sa par neuspelih pokusaja izbacivanja, od kojih poslednjem prisustvujemo). Zlato je novac, "store of value". Valute su uvek kroz istoriju bile podrzane zlatom, nikada dijamantima.
2) Drugi, mnogo vazniji razlog je sto investitori znaju da se ponuda dijamanata namerno drzi znacajno nizom zbog kartelskog udruzivanja proizvodjaca. Proizvodna cena dijamanata je znacajno niza od trzisne cene. Sa druge strane, proizvodna cena zlata je trenutno iznad trzisne cene.

Gledaj i cuti

pre 8 godina

Kao, zlato se ne moze jesti. Pa nije zlato za sirotinju, nego za one koji imaju i da jedu, plus par miliona preko. Njihov ugao smrtnici ne vide bas tako jasno.
(Marko, 7. februar 2016 04:20)

Dakle, zlato nema vrednost -- ne moze da se pojede, ni popije, ni ono trece u krevetu (ili toaletu, kabrioletu, etc.)

Ti koji imaju par miliona preko ne konzumiraju zlato, vec dijamante. Zene posebno preferiraju prvoklasne dijamante. Provereno.

Marko

pre 8 godina

Ne razumijem, jeste li Vi stvarno probali zamijeniti dolare za zlato pa niste mogli? Ja recimo lagano odem i kupim 1 uncu (oko 30 grama) zlata za otprilike 1,100 dollara kad god mi padne na pamet. Cijena doduse varira, ali tu je negdje plus minus 50 dolara u zadnjih par godina... Ajde javite u cemu je problem pa cu Vam ja pomoci pri zamjeni...
(dadodudo, 6. februar 2016 21:28)

Ne pricamo ovde o pojedincima vec o drzavama. Uncu zlata je lako kupiti, ali 100 tona mnogo tesko, prakticno nemoguce. Pogledaj samo kolike su rezerve registrovanog zlata na COMEX-u, americkoj berzi zlata. Trenutno manje od 5 tona. U decembru bile oko 15 tona, a pre 4 godine 110 tona. Znaci zapad je ostao bez zlata. Isto se desava i u Londonu sa London Fix-om. O odlivu zlata na istok jasno svedoce svajcarske topionice i njihovi izvestaji. To sto su zapadne centralne banke izmislile da u knjigama zlato koje su prodale vode kao pozajmljeno je druga stvar. Kinezi ga vec pretopili u Svajcarskoj i lupili nove zigove. Inace, isporuka zlata na COMEX-u za decembar je kasnila vise od 30 dana, sto nema nikakve logike jer sto bi isporucilac placao cuvanje 30 dana? Pa zato sto nije imao zlato da isporuci kad je trebalo, pa su se rastrcali po celom svetu da ga kupe i isporuce.

Toliko o tome koliko je lako. Svi misle da je njihov ugao jedini. Kao, zlato se ne moze jesti. Pa nije zlato za sirotinju, nego za one koji imaju i da jedu, plus par miliona preko. Njihov ugao smrtnici ne vide bas tako jasno.

Zoran

pre 8 godina

sa naglaskom na "u dolarskoj protivvrednosti" :)
U ovome se ogleda neverovatna ekonomska snaga, stabilnost i robusnost USA ekonomije - mogu da te mrze iz dna duse, ali i dalje ne mogu da poreknu da si neprikosnoven i da samo tvojoj valuti veruju.
(Wall St, 6. februar 2016 21:31)

Problem je samo sto da je tako Amerika ne bi bila zabrinuta da svi tako urade. Amerika bi propala da svi kazu da ce placati u evrima ali u dolarskoj protivvrednosti.

To samo govori da relna moc Aerike ne lezi u tome sto ti mislis, vec pre svega u robi koju prodaju, a to je novac, a zatim oruzje.

A iskreno da ti kazem, odavde iz Amerike, tesko je naci robu koju oni prave osim oruzja i dolara. Masu preduzeca je preuzela Kina, recimo. Ukljucujuci i IBM. Asus isto ne drzi Amerika.

Iz moje tacke gledista, Amerike jos uvek dobra za zaradu, ali ne i za investicije. Doduse nigde nije dobro, ali je poenta da u buducnosti ponajveci pad ocekujem u Americi. I u to sam ubedjen. Razlozi su nepopravljivi: Okrenutost anaroda prema socijalizmu, nametanje nekih vrednosti gde se brak i deca stavljaju u drugi plan(sada i belac ima po 3 deteta, ali u padu je sve). Pa sve do bezidejnosti u svemisrkim istrazivanjima, tehnickom napretku. Biologija ih vadi sa kojom sada vec mogu da urade svasta, ali nece smeti bar jos 50 godina, a ja verujm 100, da to sprovedu u delo. Pogubice puno naroda posao, a to znaci RAT. Sa druge strane skole su skupe, ne moze narod da se obrazuje lako.

ECC

pre 8 godina

..."Jedino opasno bi bilo ako Kina Rusija i tako dosta tih zemalja odluci da vrati sve dolare u SAD tad bi bio haos..." RE: Komedija druže. Hajde neka vrate? Hajde vi vratite vaše dinare Vladi RS kada dobijete iste na ime plate, pa time napravite haos, obezvredite dinar i srušite ovu američko-marionetsku vlast?! Koliko se ja razumem u ekonomiju kada nekome daš pare očekuješ da dobiješ nešto za te pare? Onda mu toliko povećaš tražnju, da ili cene odu gore( što rezultira ogromnim profitima)u kratkom roku ili mu se poveća proizodnja robe koju mu traže u dugom roku (što rezultira velikim rastom GDPa)... I?

Igor

pre 8 godina

@ dadodudo - ne znam gde je to tebi dozvoljeno da kupujes zlato kako ti se prohte, po bezanskim cenama!? Mozda si ti broker na Wall Streetu, ali meni je zabranjeno! Eto, ja imam tu nesrecu da sam IT strucnjak u Nemackoj, i ovde je zabranjeno fizickim licima da kupuju zlato u polugama, po trzisnim cenama. Dozvoljeno je kupiti samo nakit, koji je visestruko skuplji kad se kupuje, a jeftiniji kad se prodaje. Kupovina zlata je odavno zabranjena fizickim licima u svakoj razvijenoj zemlji, pocev od USA. Zasto? Pa bas zato da bi Dolar i Evro vredeli onoliko koliko bankari kazu, a ne onoliko koliko stvarno vrede!

Kapetan Kuka

pre 8 godina

Veliki narod (stara Persija) za velike odluke. Kako reče jedan komentator, ovo je istorijska odluka koja će se dugo pominjati. Odluka da se, makar na nivou jedne države, odustane od $ kao rezervne valute je preopasna, ne zato što će odmah dovesti do štete za SAD, nego zato što je to signal jednog ozbiljnog igrača (Iran) koji je nagoveštaj TRENDA. Vrlo taktična je i mimikrija izbora evra, ne zbog poverenja u evro (koji se takođe štampa li štampa...), nego zato da se front suzi, da Amerikanci ne mogu da pozovu EU na bojkot i sankcije protiv Irana. Vrlo pažljivo, taktično, ali nepovratno. Nikome se ne žuri. Niko ne želi da SAD-u da povod za rat, ali sada su veliki igrači na terenu, što znači da se ne plaše. Ulog je prevelik. Setite se da su SAD pretile da će bombardovati Iran "zbog reaktora" (kao Irak "zbog oružja za mas. uništenje"), ali Iran se zbližio sa RF i Kinom i SAD su odustale. Sad više nema nazad. Bitno je da se stvori presedan da neka zemlja može da odustane od dolara i da ne bude odmah uništena, a predsednik javno i zverski ubijen. Prva posledica će biti, tek za godinu-dve kada čujemo da U.S. obveznice (koje FED štampa i prodaje da uzima nove i vraća stare kredite) više nisu "risk-free". Posledica toga će biti da će FED morati da plati višu kamatu nego do sada... i tako redom i polako. Naravno, fanatici i ignoranti ovo ne moraju razumeti, oni mogu ostati sa dogmom "da je istorija završena i da promena biti neće."

.

pre 8 godina

SAD su iskljucivo ekonomski jaki zbog dolara.Uzmimo primer ovaj ,ranije se trgovalo sa zlatom i koja drzava odnosno regija grad ima najvise zlata ta je i ekonomski najjaca e sad Ameri su izmislili bezvredan papir i napravili ga vredan zbog svojih proizvoda a prvenstveno zbog dogovora oko nafte sa SA i sad fakticki dolar je svetska valuta svaka drzava ga potrazuje a stampa se u SAD i oni tamo bez kontrole mogu da stampaju i da kupuju po svetu.Jedino opasno bi bilo ako Kina Rusija i tako dosta tih zemalja odluci da vrati sve dolare u SAD tad bi bio haos

Перица

pre 8 godina

Свака трансакција у доларима треба да се пријави Америма. Довољно за контролу.

http://mobile.reuters.com/article/idUSKBN0NM41K20150501

Казне за вазале су ту, за сваки случај.

dadodudo

pre 8 godina

...jel svi ti dolari ne mogu se zameniti za zlato tako da vrede koliko i papir na kom su oštampani.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jovan, 6. februar 2016 19:48)

Ne razumijem, jeste li Vi stvarno probali zamijeniti dolare za zlato pa niste mogli? Ja recimo lagano odem i kupim 1 uncu (oko 30 grama) zlata za otprilike 1,100 dollara kad god mi padne na pamet. Cijena doduse varira, ali tu je negdje plus minus 50 dolara u zadnjih par godina... Ajde javite u cemu je problem pa cu Vam ja pomoci pri zamjeni...

Tja

pre 8 godina

Cena nafte je izrazena u dolarima, a ti je mozes platiti kako se dogovoris. To moze biti u bilo kojoj valuti ili robi. Ovde je verovatno rec da Iran zeli da drzi evre na racunu. Ako su se opredelili za trgovinu iskljucivo sa Evropom, onda to ima smisla.

Wall St

pre 8 godina

sa naglaskom na "u dolarskoj protivvrednosti" :)
U ovome se ogleda neverovatna ekonomska snaga, stabilnost i robusnost USA ekonomije - mogu da te mrze iz dna duse, ali i dalje ne mogu da poreknu da si neprikosnoven i da samo tvojoj valuti veruju.

dzoni

pre 8 godina

@blic
Americi budzet 2015

Total revenue $3.34 trillion
Total expenditures $3.90 trillion

Sta mislis ko placa razliku izmedju potrosnje i prihoda?Kako decenijama mogu da imaju deficit koji se meri stotinama milijardi $ svake godine..zato sto razliku placa ceo svet jer to sto fali oni samo odstampaju ..kad srbija odstampa dinare drzava uzme iz naseg dzepa jer samo mi ih koristimo..ali kad odstampa amerika ceh plati ceo svet jer ih sve drzave sveta imaju kao rezervu i koriste..i tako svake godine..isto je i sa eurom..pa zapad odstampa prosle godina 1.3 triliona eura bez pokrica.

jovan

pre 8 godina

Hteo neko da prizns ili ne za euro zna samo Evropa a sve ostale zemlje i kontineti koriste dolar i kad u Turskoj koja je delom u Evropi spomenes euro gledaju te bledo zovu banke menjacnice i racunaju koliko treba da platis a kamoli Kina Rusija i ostatak sveta i Azije svi priznaju samo dolar.
Amerika je to napravila pametno da ti za rad i trud daje papir, privdno vredan ali sustinski bezvredan jel svi ti dolari ne mogu se zameniti za zlato tako da vrede koliko i papir na kom su oštampani.

only fools and horses

pre 8 godina

@blic

Ne mora biti ekonomista, samo ako razmisli čovek logički, shvatiće šta bi se desilo kad bi ta ogromna količina dolara, koja je sad glavni faktor u rezervama skoro svih država, počela vraćati u USA.
I količina dolara koju štampa FED svake godine je ogromna, sa tim pokrivaju neverovatno veliki budžetski deficit. Mogu da zamislim samo, koja bi to inflacija bila.
Zato, Amerikanci to jednostavno ne smeju da dozvole, makar i po cenu novog svetskog rata.

MrkDjok

pre 8 godina

A na koji nacin SAD ima veze sa transakcijama izmedju Irana i drugih zemalja - pa makar one bile i u dolarima? Placa se neka tarifa na koristenje dolara ili sto? Lupas napamet.
(blic, 6. februar 2016 18:28)


Daleko od toga.

1. Trgovanje u dolarima povecava potraznju za istim.

2. Povecavanje potraznje dovodi do jacanja valute.

3. Tada imas prostora da stampas novac jer neces izazvati preteranu inflaciju. Taj novac upumpavaju u buzet.

I tako SAD oporezuju ceo svet.

Nadam se da sam bio dovoljno jasan.

blic

pre 8 godina

(Dejan, 6. februar 2016 16:11) 

A na koji nacin SAD ima veze sa transakcijama izmedju Irana i drugih zemalja - pa makar one bile i u dolarima? Placa se neka tarifa na koristenje dolara ili sto? Lupas napamet.

mi

pre 8 godina

Zašto bi neko plaćao naftu skupom euro kad može da dobije više za dollare ili će mozda euro da devalvira
da bi Iran mogao da prodaje naftu ravnopravno sa ostalim ???. A možda i USA prepuste deo posla sa naftom EU ali to znači i da će Euro da počne da zavisi mnogo više od US bonda ustvari od Kine koja isti koristi za odbranu svoje valute. Da bi se prodavala nafta u eurima mora da bude 1€=1$ .

Marko

pre 8 godina

Slično su pokušali Sadam i Gadafi pa se zna kako su završili...Irancima puno sreće, ali jedina snaga dolara otkad nije vezan uz zlato je nafta tako da mislim da ovo neće proći na duge staze

živan

pre 8 godina

Pokusao Irak,pa je bombardovan, potom Gadafi, pa je ubijen. Kina i Rusija imaju sliccan, ali aranzzman ograniccen na dve milijarde rublja, za poccetak. Pokusavaju Iran i Rusija,mada su ove zemlje na naftnom trzistu visse konkurenti nego partneri. Da bi valuta neke zemlje bila svetska rezervna potrebno je da ta zemlja bude mocno trziste, da kupuje sve one kineske dzidze- bidze ili iranske folklorne rukotvorine. Dominacija dolara je posledica i sporazuma SAD-Saudijska Arabija iz 1975. godine da ova arapska drzava, daleko najveci izvoznik nafte, ovu robu prodaje iskljuccivo za dolare. Potez je dugoroccnog znaccaja, mada ne verujem da ce na kratak rok imati veci efekat. Sem toga, mislim da Iran kalkulise da ce evro u odnosu na dolar u buducnosti vredeti mnogo vise, pa zzeli da 100 miljardi dolara potrazzivanja po, za sebe, povoljnom kursu prelocira u evre. Evropljani bi trebalo da insistiraju na ovakvim trgovinama, to jacca evropsku valutu.

Iran i Rusija obecane zemlje

pre 8 godina

@Pocelo je,pocetak kraja SAD.Uskoro ce isto uciniti Rusija I Kina,i to ce znaciti potpuni krah Amerike.
(Dejan, 6. februar 2016 16:11)

Tacno tako, bas sam danas video redove za vize ispred iranske i ruske ambasade, niko vise nece u krahiranu Ameriku.

US Citizen

pre 8 godina

Amerika se potpuno urusava, a dolar ce ovim de facto biti likvidiran kao rezervna valuta. Ne treba zaboraviti da je 2014. godine to predlozio gospodin Sapin, francuski ministar finansija i da su se francuske naftne kompanije slozile da naftu mogu arbitrirati u evro denominacijama. Rusija je to ucinila 2015. sa Kinom, a posle ovog sa Iranom, pitanje je vremena kada ce evropski proizvodjaci poceti da odbacuju dolare kao novcanu rekompetenciju i time ugusiti dodatno vec prilicno nizak kvalitet zivota kojima su izlozeni ljudi ovde u Americi, koja pritom kasni bar 2 decenije za Evropom po gotovo svemu. Ovo je vest kolosalnih razmera, koja ce se spominjati u udzbenicima ekonomije. To ne znaci da su srBski proroci pogodili pad Amerike, jer ga najavljuju vec 50 godina, a sada se samo potrefilo da imaju pravo, jer rekoh, govore jedno te isto decenijama unazad. I corava koka ubode zrno. :)))

MrkDjok

pre 8 godina

A na koji nacin SAD ima veze sa transakcijama izmedju Irana i drugih zemalja - pa makar one bile i u dolarima? Placa se neka tarifa na koristenje dolara ili sto? Lupas napamet.
(blic, 6. februar 2016 18:28)


Daleko od toga.

1. Trgovanje u dolarima povecava potraznju za istim.

2. Povecavanje potraznje dovodi do jacanja valute.

3. Tada imas prostora da stampas novac jer neces izazvati preteranu inflaciju. Taj novac upumpavaju u buzet.

I tako SAD oporezuju ceo svet.

Nadam se da sam bio dovoljno jasan.

US Citizen

pre 8 godina

Amerika se potpuno urusava, a dolar ce ovim de facto biti likvidiran kao rezervna valuta. Ne treba zaboraviti da je 2014. godine to predlozio gospodin Sapin, francuski ministar finansija i da su se francuske naftne kompanije slozile da naftu mogu arbitrirati u evro denominacijama. Rusija je to ucinila 2015. sa Kinom, a posle ovog sa Iranom, pitanje je vremena kada ce evropski proizvodjaci poceti da odbacuju dolare kao novcanu rekompetenciju i time ugusiti dodatno vec prilicno nizak kvalitet zivota kojima su izlozeni ljudi ovde u Americi, koja pritom kasni bar 2 decenije za Evropom po gotovo svemu. Ovo je vest kolosalnih razmera, koja ce se spominjati u udzbenicima ekonomije. To ne znaci da su srBski proroci pogodili pad Amerike, jer ga najavljuju vec 50 godina, a sada se samo potrefilo da imaju pravo, jer rekoh, govore jedno te isto decenijama unazad. I corava koka ubode zrno. :)))

živan

pre 8 godina

Pokusao Irak,pa je bombardovan, potom Gadafi, pa je ubijen. Kina i Rusija imaju sliccan, ali aranzzman ograniccen na dve milijarde rublja, za poccetak. Pokusavaju Iran i Rusija,mada su ove zemlje na naftnom trzistu visse konkurenti nego partneri. Da bi valuta neke zemlje bila svetska rezervna potrebno je da ta zemlja bude mocno trziste, da kupuje sve one kineske dzidze- bidze ili iranske folklorne rukotvorine. Dominacija dolara je posledica i sporazuma SAD-Saudijska Arabija iz 1975. godine da ova arapska drzava, daleko najveci izvoznik nafte, ovu robu prodaje iskljuccivo za dolare. Potez je dugoroccnog znaccaja, mada ne verujem da ce na kratak rok imati veci efekat. Sem toga, mislim da Iran kalkulise da ce evro u odnosu na dolar u buducnosti vredeti mnogo vise, pa zzeli da 100 miljardi dolara potrazzivanja po, za sebe, povoljnom kursu prelocira u evre. Evropljani bi trebalo da insistiraju na ovakvim trgovinama, to jacca evropsku valutu.

only fools and horses

pre 8 godina

@blic

Ne mora biti ekonomista, samo ako razmisli čovek logički, shvatiće šta bi se desilo kad bi ta ogromna količina dolara, koja je sad glavni faktor u rezervama skoro svih država, počela vraćati u USA.
I količina dolara koju štampa FED svake godine je ogromna, sa tim pokrivaju neverovatno veliki budžetski deficit. Mogu da zamislim samo, koja bi to inflacija bila.
Zato, Amerikanci to jednostavno ne smeju da dozvole, makar i po cenu novog svetskog rata.

Iran i Rusija obecane zemlje

pre 8 godina

@Pocelo je,pocetak kraja SAD.Uskoro ce isto uciniti Rusija I Kina,i to ce znaciti potpuni krah Amerike.
(Dejan, 6. februar 2016 16:11)

Tacno tako, bas sam danas video redove za vize ispred iranske i ruske ambasade, niko vise nece u krahiranu Ameriku.

Marko

pre 8 godina

Slično su pokušali Sadam i Gadafi pa se zna kako su završili...Irancima puno sreće, ali jedina snaga dolara otkad nije vezan uz zlato je nafta tako da mislim da ovo neće proći na duge staze

dzoni

pre 8 godina

@blic
Americi budzet 2015

Total revenue $3.34 trillion
Total expenditures $3.90 trillion

Sta mislis ko placa razliku izmedju potrosnje i prihoda?Kako decenijama mogu da imaju deficit koji se meri stotinama milijardi $ svake godine..zato sto razliku placa ceo svet jer to sto fali oni samo odstampaju ..kad srbija odstampa dinare drzava uzme iz naseg dzepa jer samo mi ih koristimo..ali kad odstampa amerika ceh plati ceo svet jer ih sve drzave sveta imaju kao rezervu i koriste..i tako svake godine..isto je i sa eurom..pa zapad odstampa prosle godina 1.3 triliona eura bez pokrica.

jovan

pre 8 godina

Hteo neko da prizns ili ne za euro zna samo Evropa a sve ostale zemlje i kontineti koriste dolar i kad u Turskoj koja je delom u Evropi spomenes euro gledaju te bledo zovu banke menjacnice i racunaju koliko treba da platis a kamoli Kina Rusija i ostatak sveta i Azije svi priznaju samo dolar.
Amerika je to napravila pametno da ti za rad i trud daje papir, privdno vredan ali sustinski bezvredan jel svi ti dolari ne mogu se zameniti za zlato tako da vrede koliko i papir na kom su oštampani.

Kapetan Kuka

pre 8 godina

Veliki narod (stara Persija) za velike odluke. Kako reče jedan komentator, ovo je istorijska odluka koja će se dugo pominjati. Odluka da se, makar na nivou jedne države, odustane od $ kao rezervne valute je preopasna, ne zato što će odmah dovesti do štete za SAD, nego zato što je to signal jednog ozbiljnog igrača (Iran) koji je nagoveštaj TRENDA. Vrlo taktična je i mimikrija izbora evra, ne zbog poverenja u evro (koji se takođe štampa li štampa...), nego zato da se front suzi, da Amerikanci ne mogu da pozovu EU na bojkot i sankcije protiv Irana. Vrlo pažljivo, taktično, ali nepovratno. Nikome se ne žuri. Niko ne želi da SAD-u da povod za rat, ali sada su veliki igrači na terenu, što znači da se ne plaše. Ulog je prevelik. Setite se da su SAD pretile da će bombardovati Iran "zbog reaktora" (kao Irak "zbog oružja za mas. uništenje"), ali Iran se zbližio sa RF i Kinom i SAD su odustale. Sad više nema nazad. Bitno je da se stvori presedan da neka zemlja može da odustane od dolara i da ne bude odmah uništena, a predsednik javno i zverski ubijen. Prva posledica će biti, tek za godinu-dve kada čujemo da U.S. obveznice (koje FED štampa i prodaje da uzima nove i vraća stare kredite) više nisu "risk-free". Posledica toga će biti da će FED morati da plati višu kamatu nego do sada... i tako redom i polako. Naravno, fanatici i ignoranti ovo ne moraju razumeti, oni mogu ostati sa dogmom "da je istorija završena i da promena biti neće."

Tja

pre 8 godina

Cena nafte je izrazena u dolarima, a ti je mozes platiti kako se dogovoris. To moze biti u bilo kojoj valuti ili robi. Ovde je verovatno rec da Iran zeli da drzi evre na racunu. Ako su se opredelili za trgovinu iskljucivo sa Evropom, onda to ima smisla.

Wall St

pre 8 godina

sa naglaskom na "u dolarskoj protivvrednosti" :)
U ovome se ogleda neverovatna ekonomska snaga, stabilnost i robusnost USA ekonomije - mogu da te mrze iz dna duse, ali i dalje ne mogu da poreknu da si neprikosnoven i da samo tvojoj valuti veruju.

dadodudo

pre 8 godina

...jel svi ti dolari ne mogu se zameniti za zlato tako da vrede koliko i papir na kom su oštampani.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jovan, 6. februar 2016 19:48)

Ne razumijem, jeste li Vi stvarno probali zamijeniti dolare za zlato pa niste mogli? Ja recimo lagano odem i kupim 1 uncu (oko 30 grama) zlata za otprilike 1,100 dollara kad god mi padne na pamet. Cijena doduse varira, ali tu je negdje plus minus 50 dolara u zadnjih par godina... Ajde javite u cemu je problem pa cu Vam ja pomoci pri zamjeni...

.

pre 8 godina

SAD su iskljucivo ekonomski jaki zbog dolara.Uzmimo primer ovaj ,ranije se trgovalo sa zlatom i koja drzava odnosno regija grad ima najvise zlata ta je i ekonomski najjaca e sad Ameri su izmislili bezvredan papir i napravili ga vredan zbog svojih proizvoda a prvenstveno zbog dogovora oko nafte sa SA i sad fakticki dolar je svetska valuta svaka drzava ga potrazuje a stampa se u SAD i oni tamo bez kontrole mogu da stampaju i da kupuju po svetu.Jedino opasno bi bilo ako Kina Rusija i tako dosta tih zemalja odluci da vrati sve dolare u SAD tad bi bio haos

Перица

pre 8 godina

Свака трансакција у доларима треба да се пријави Америма. Довољно за контролу.

http://mobile.reuters.com/article/idUSKBN0NM41K20150501

Казне за вазале су ту, за сваки случај.

mi

pre 8 godina

Zašto bi neko plaćao naftu skupom euro kad može da dobije više za dollare ili će mozda euro da devalvira
da bi Iran mogao da prodaje naftu ravnopravno sa ostalim ???. A možda i USA prepuste deo posla sa naftom EU ali to znači i da će Euro da počne da zavisi mnogo više od US bonda ustvari od Kine koja isti koristi za odbranu svoje valute. Da bi se prodavala nafta u eurima mora da bude 1€=1$ .

Igor

pre 8 godina

@ dadodudo - ne znam gde je to tebi dozvoljeno da kupujes zlato kako ti se prohte, po bezanskim cenama!? Mozda si ti broker na Wall Streetu, ali meni je zabranjeno! Eto, ja imam tu nesrecu da sam IT strucnjak u Nemackoj, i ovde je zabranjeno fizickim licima da kupuju zlato u polugama, po trzisnim cenama. Dozvoljeno je kupiti samo nakit, koji je visestruko skuplji kad se kupuje, a jeftiniji kad se prodaje. Kupovina zlata je odavno zabranjena fizickim licima u svakoj razvijenoj zemlji, pocev od USA. Zasto? Pa bas zato da bi Dolar i Evro vredeli onoliko koliko bankari kazu, a ne onoliko koliko stvarno vrede!

Marko

pre 8 godina

Ne razumijem, jeste li Vi stvarno probali zamijeniti dolare za zlato pa niste mogli? Ja recimo lagano odem i kupim 1 uncu (oko 30 grama) zlata za otprilike 1,100 dollara kad god mi padne na pamet. Cijena doduse varira, ali tu je negdje plus minus 50 dolara u zadnjih par godina... Ajde javite u cemu je problem pa cu Vam ja pomoci pri zamjeni...
(dadodudo, 6. februar 2016 21:28)

Ne pricamo ovde o pojedincima vec o drzavama. Uncu zlata je lako kupiti, ali 100 tona mnogo tesko, prakticno nemoguce. Pogledaj samo kolike su rezerve registrovanog zlata na COMEX-u, americkoj berzi zlata. Trenutno manje od 5 tona. U decembru bile oko 15 tona, a pre 4 godine 110 tona. Znaci zapad je ostao bez zlata. Isto se desava i u Londonu sa London Fix-om. O odlivu zlata na istok jasno svedoce svajcarske topionice i njihovi izvestaji. To sto su zapadne centralne banke izmislile da u knjigama zlato koje su prodale vode kao pozajmljeno je druga stvar. Kinezi ga vec pretopili u Svajcarskoj i lupili nove zigove. Inace, isporuka zlata na COMEX-u za decembar je kasnila vise od 30 dana, sto nema nikakve logike jer sto bi isporucilac placao cuvanje 30 dana? Pa zato sto nije imao zlato da isporuci kad je trebalo, pa su se rastrcali po celom svetu da ga kupe i isporuce.

Toliko o tome koliko je lako. Svi misle da je njihov ugao jedini. Kao, zlato se ne moze jesti. Pa nije zlato za sirotinju, nego za one koji imaju i da jedu, plus par miliona preko. Njihov ugao smrtnici ne vide bas tako jasno.

Zoran

pre 8 godina

sa naglaskom na "u dolarskoj protivvrednosti" :)
U ovome se ogleda neverovatna ekonomska snaga, stabilnost i robusnost USA ekonomije - mogu da te mrze iz dna duse, ali i dalje ne mogu da poreknu da si neprikosnoven i da samo tvojoj valuti veruju.
(Wall St, 6. februar 2016 21:31)

Problem je samo sto da je tako Amerika ne bi bila zabrinuta da svi tako urade. Amerika bi propala da svi kazu da ce placati u evrima ali u dolarskoj protivvrednosti.

To samo govori da relna moc Aerike ne lezi u tome sto ti mislis, vec pre svega u robi koju prodaju, a to je novac, a zatim oruzje.

A iskreno da ti kazem, odavde iz Amerike, tesko je naci robu koju oni prave osim oruzja i dolara. Masu preduzeca je preuzela Kina, recimo. Ukljucujuci i IBM. Asus isto ne drzi Amerika.

Iz moje tacke gledista, Amerike jos uvek dobra za zaradu, ali ne i za investicije. Doduse nigde nije dobro, ali je poenta da u buducnosti ponajveci pad ocekujem u Americi. I u to sam ubedjen. Razlozi su nepopravljivi: Okrenutost anaroda prema socijalizmu, nametanje nekih vrednosti gde se brak i deca stavljaju u drugi plan(sada i belac ima po 3 deteta, ali u padu je sve). Pa sve do bezidejnosti u svemisrkim istrazivanjima, tehnickom napretku. Biologija ih vadi sa kojom sada vec mogu da urade svasta, ali nece smeti bar jos 50 godina, a ja verujm 100, da to sprovedu u delo. Pogubice puno naroda posao, a to znaci RAT. Sa druge strane skole su skupe, ne moze narod da se obrazuje lako.

blic

pre 8 godina

(Dejan, 6. februar 2016 16:11) 

A na koji nacin SAD ima veze sa transakcijama izmedju Irana i drugih zemalja - pa makar one bile i u dolarima? Placa se neka tarifa na koristenje dolara ili sto? Lupas napamet.

ECC

pre 8 godina

..."Jedino opasno bi bilo ako Kina Rusija i tako dosta tih zemalja odluci da vrati sve dolare u SAD tad bi bio haos..." RE: Komedija druže. Hajde neka vrate? Hajde vi vratite vaše dinare Vladi RS kada dobijete iste na ime plate, pa time napravite haos, obezvredite dinar i srušite ovu američko-marionetsku vlast?! Koliko se ja razumem u ekonomiju kada nekome daš pare očekuješ da dobiješ nešto za te pare? Onda mu toliko povećaš tražnju, da ili cene odu gore( što rezultira ogromnim profitima)u kratkom roku ili mu se poveća proizodnja robe koju mu traže u dugom roku (što rezultira velikim rastom GDPa)... I?

Gledaj i cuti

pre 8 godina

Kao, zlato se ne moze jesti. Pa nije zlato za sirotinju, nego za one koji imaju i da jedu, plus par miliona preko. Njihov ugao smrtnici ne vide bas tako jasno.
(Marko, 7. februar 2016 04:20)

Dakle, zlato nema vrednost -- ne moze da se pojede, ni popije, ni ono trece u krevetu (ili toaletu, kabrioletu, etc.)

Ti koji imaju par miliona preko ne konzumiraju zlato, vec dijamante. Zene posebno preferiraju prvoklasne dijamante. Provereno.

Gledam i ne verujem sta vidim :))))

pre 8 godina

Ti koji imaju par miliona preko ne konzumiraju zlato, vec dijamante. Zene posebno preferiraju prvoklasne dijamante. Provereno.
(Gledaj i cuti, 7. februar 2016 09:41)

Zene nisu najveci investitori. Poneko ulozi u dijamante, ali to su procenti. I to iz vise razloga:
1) Ulaganje u zlato je vrlo prosto. Kupis zlatnu polugu cistoce 99.99% ili 99.999%, i tacno znas sta si kupio. Ima zig topionice, i ceo svet zna da je to to. Sa druge strane dijamanti imaju karate, cistocu.... Stvari koje investitora odbijaju jer prosto receno neko moze da ga lako zezne. Zbog toga dijamanti nikada nisu bili mera vrednosti - ne mogu biti, a zlato je uvek bilo (sa par neuspelih pokusaja izbacivanja, od kojih poslednjem prisustvujemo). Zlato je novac, "store of value". Valute su uvek kroz istoriju bile podrzane zlatom, nikada dijamantima.
2) Drugi, mnogo vazniji razlog je sto investitori znaju da se ponuda dijamanata namerno drzi znacajno nizom zbog kartelskog udruzivanja proizvodjaca. Proizvodna cena dijamanata je znacajno niza od trzisne cene. Sa druge strane, proizvodna cena zlata je trenutno iznad trzisne cene.

Kupic sociva, bolje ces videti

pre 8 godina

(Gledam i ne verujem sta vidim :)))), 8. februar 2016 04:12)

"Zene nisu najveci investitori."

Malo morgen.

Pitaj njihove muzeve, ljubavnike, korisnike usluga, etc.

Zna se ko najvise konzumira drago kamenje. Ako ga ti konzumiras vise nego zene, to je mnogo fensi.

"Kupis zlatnu polugu cistoce 99.99% ili 99.999%, i tacno znas sta si kupio. "

Ja ne kupujem zlato. :)

"Stvari koje investitora odbijaju jer prosto receno neko moze da ga lako zezne."

Ti koji imaju par miliona vise, ne moze niko da uvali laznjake, nisu to plejbejci koji kupuju zlato, vec ljudi koji znaju sta kupuju. Zlato su uvek nosile obicne zene. Ja im kupujem dijamante, moraju da budu bolje od drugih. :)

"Zlato je novac, "store of value". "

Pa da, to sam i rekao, dolar je novac, evro je novac, zlato je novac, to nije vrednost, jer je neko odredjuje i kako ti kazes namerno izbacuje, osea hello, ko moze da ti izbaci realnu vrednost ili da je dovede u pitanje? Da je spusta ispod trzisne vrednosti, sta mislis da neko smanji trzisnu vrednost vazduha i vode? Sve je to man made. Nisi opet skapirao sta je vrednost. vazduh, voda, hrana (u dvoristu), exp. Sve ostalo su trivijalnosti plejbejaca koji kupuju zlato, dolare, evrice.

"Valute su uvek kroz istoriju bile podrzane zlatom, nikada dijamantima."

Zato i jeste jedno veliko nista. Drago kamenje je samo za licnu upotrebu, kao afrodizijak, nista vise.

Volim zene sa dijamantima, svaka na ulici nosi nesto zlatno, jako obicno kamenje. :)

Iran i Rusija obecane zemlje

pre 8 godina

@Pocelo je,pocetak kraja SAD.Uskoro ce isto uciniti Rusija I Kina,i to ce znaciti potpuni krah Amerike.
(Dejan, 6. februar 2016 16:11)

Tacno tako, bas sam danas video redove za vize ispred iranske i ruske ambasade, niko vise nece u krahiranu Ameriku.

blic

pre 8 godina

(Dejan, 6. februar 2016 16:11) 

A na koji nacin SAD ima veze sa transakcijama izmedju Irana i drugih zemalja - pa makar one bile i u dolarima? Placa se neka tarifa na koristenje dolara ili sto? Lupas napamet.

mi

pre 8 godina

Zašto bi neko plaćao naftu skupom euro kad može da dobije više za dollare ili će mozda euro da devalvira
da bi Iran mogao da prodaje naftu ravnopravno sa ostalim ???. A možda i USA prepuste deo posla sa naftom EU ali to znači i da će Euro da počne da zavisi mnogo više od US bonda ustvari od Kine koja isti koristi za odbranu svoje valute. Da bi se prodavala nafta u eurima mora da bude 1€=1$ .

US Citizen

pre 8 godina

Amerika se potpuno urusava, a dolar ce ovim de facto biti likvidiran kao rezervna valuta. Ne treba zaboraviti da je 2014. godine to predlozio gospodin Sapin, francuski ministar finansija i da su se francuske naftne kompanije slozile da naftu mogu arbitrirati u evro denominacijama. Rusija je to ucinila 2015. sa Kinom, a posle ovog sa Iranom, pitanje je vremena kada ce evropski proizvodjaci poceti da odbacuju dolare kao novcanu rekompetenciju i time ugusiti dodatno vec prilicno nizak kvalitet zivota kojima su izlozeni ljudi ovde u Americi, koja pritom kasni bar 2 decenije za Evropom po gotovo svemu. Ovo je vest kolosalnih razmera, koja ce se spominjati u udzbenicima ekonomije. To ne znaci da su srBski proroci pogodili pad Amerike, jer ga najavljuju vec 50 godina, a sada se samo potrefilo da imaju pravo, jer rekoh, govore jedno te isto decenijama unazad. I corava koka ubode zrno. :)))

Wall St

pre 8 godina

sa naglaskom na "u dolarskoj protivvrednosti" :)
U ovome se ogleda neverovatna ekonomska snaga, stabilnost i robusnost USA ekonomije - mogu da te mrze iz dna duse, ali i dalje ne mogu da poreknu da si neprikosnoven i da samo tvojoj valuti veruju.

dadodudo

pre 8 godina

...jel svi ti dolari ne mogu se zameniti za zlato tako da vrede koliko i papir na kom su oštampani.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jovan, 6. februar 2016 19:48)

Ne razumijem, jeste li Vi stvarno probali zamijeniti dolare za zlato pa niste mogli? Ja recimo lagano odem i kupim 1 uncu (oko 30 grama) zlata za otprilike 1,100 dollara kad god mi padne na pamet. Cijena doduse varira, ali tu je negdje plus minus 50 dolara u zadnjih par godina... Ajde javite u cemu je problem pa cu Vam ja pomoci pri zamjeni...

jovan

pre 8 godina

Hteo neko da prizns ili ne za euro zna samo Evropa a sve ostale zemlje i kontineti koriste dolar i kad u Turskoj koja je delom u Evropi spomenes euro gledaju te bledo zovu banke menjacnice i racunaju koliko treba da platis a kamoli Kina Rusija i ostatak sveta i Azije svi priznaju samo dolar.
Amerika je to napravila pametno da ti za rad i trud daje papir, privdno vredan ali sustinski bezvredan jel svi ti dolari ne mogu se zameniti za zlato tako da vrede koliko i papir na kom su oštampani.

dzoni

pre 8 godina

@blic
Americi budzet 2015

Total revenue $3.34 trillion
Total expenditures $3.90 trillion

Sta mislis ko placa razliku izmedju potrosnje i prihoda?Kako decenijama mogu da imaju deficit koji se meri stotinama milijardi $ svake godine..zato sto razliku placa ceo svet jer to sto fali oni samo odstampaju ..kad srbija odstampa dinare drzava uzme iz naseg dzepa jer samo mi ih koristimo..ali kad odstampa amerika ceh plati ceo svet jer ih sve drzave sveta imaju kao rezervu i koriste..i tako svake godine..isto je i sa eurom..pa zapad odstampa prosle godina 1.3 triliona eura bez pokrica.

Marko

pre 8 godina

Slično su pokušali Sadam i Gadafi pa se zna kako su završili...Irancima puno sreće, ali jedina snaga dolara otkad nije vezan uz zlato je nafta tako da mislim da ovo neće proći na duge staze

MrkDjok

pre 8 godina

A na koji nacin SAD ima veze sa transakcijama izmedju Irana i drugih zemalja - pa makar one bile i u dolarima? Placa se neka tarifa na koristenje dolara ili sto? Lupas napamet.
(blic, 6. februar 2016 18:28)


Daleko od toga.

1. Trgovanje u dolarima povecava potraznju za istim.

2. Povecavanje potraznje dovodi do jacanja valute.

3. Tada imas prostora da stampas novac jer neces izazvati preteranu inflaciju. Taj novac upumpavaju u buzet.

I tako SAD oporezuju ceo svet.

Nadam se da sam bio dovoljno jasan.

only fools and horses

pre 8 godina

@blic

Ne mora biti ekonomista, samo ako razmisli čovek logički, shvatiće šta bi se desilo kad bi ta ogromna količina dolara, koja je sad glavni faktor u rezervama skoro svih država, počela vraćati u USA.
I količina dolara koju štampa FED svake godine je ogromna, sa tim pokrivaju neverovatno veliki budžetski deficit. Mogu da zamislim samo, koja bi to inflacija bila.
Zato, Amerikanci to jednostavno ne smeju da dozvole, makar i po cenu novog svetskog rata.

.

pre 8 godina

SAD su iskljucivo ekonomski jaki zbog dolara.Uzmimo primer ovaj ,ranije se trgovalo sa zlatom i koja drzava odnosno regija grad ima najvise zlata ta je i ekonomski najjaca e sad Ameri su izmislili bezvredan papir i napravili ga vredan zbog svojih proizvoda a prvenstveno zbog dogovora oko nafte sa SA i sad fakticki dolar je svetska valuta svaka drzava ga potrazuje a stampa se u SAD i oni tamo bez kontrole mogu da stampaju i da kupuju po svetu.Jedino opasno bi bilo ako Kina Rusija i tako dosta tih zemalja odluci da vrati sve dolare u SAD tad bi bio haos

Kapetan Kuka

pre 8 godina

Veliki narod (stara Persija) za velike odluke. Kako reče jedan komentator, ovo je istorijska odluka koja će se dugo pominjati. Odluka da se, makar na nivou jedne države, odustane od $ kao rezervne valute je preopasna, ne zato što će odmah dovesti do štete za SAD, nego zato što je to signal jednog ozbiljnog igrača (Iran) koji je nagoveštaj TRENDA. Vrlo taktična je i mimikrija izbora evra, ne zbog poverenja u evro (koji se takođe štampa li štampa...), nego zato da se front suzi, da Amerikanci ne mogu da pozovu EU na bojkot i sankcije protiv Irana. Vrlo pažljivo, taktično, ali nepovratno. Nikome se ne žuri. Niko ne želi da SAD-u da povod za rat, ali sada su veliki igrači na terenu, što znači da se ne plaše. Ulog je prevelik. Setite se da su SAD pretile da će bombardovati Iran "zbog reaktora" (kao Irak "zbog oružja za mas. uništenje"), ali Iran se zbližio sa RF i Kinom i SAD su odustale. Sad više nema nazad. Bitno je da se stvori presedan da neka zemlja može da odustane od dolara i da ne bude odmah uništena, a predsednik javno i zverski ubijen. Prva posledica će biti, tek za godinu-dve kada čujemo da U.S. obveznice (koje FED štampa i prodaje da uzima nove i vraća stare kredite) više nisu "risk-free". Posledica toga će biti da će FED morati da plati višu kamatu nego do sada... i tako redom i polako. Naravno, fanatici i ignoranti ovo ne moraju razumeti, oni mogu ostati sa dogmom "da je istorija završena i da promena biti neće."

živan

pre 8 godina

Pokusao Irak,pa je bombardovan, potom Gadafi, pa je ubijen. Kina i Rusija imaju sliccan, ali aranzzman ograniccen na dve milijarde rublja, za poccetak. Pokusavaju Iran i Rusija,mada su ove zemlje na naftnom trzistu visse konkurenti nego partneri. Da bi valuta neke zemlje bila svetska rezervna potrebno je da ta zemlja bude mocno trziste, da kupuje sve one kineske dzidze- bidze ili iranske folklorne rukotvorine. Dominacija dolara je posledica i sporazuma SAD-Saudijska Arabija iz 1975. godine da ova arapska drzava, daleko najveci izvoznik nafte, ovu robu prodaje iskljuccivo za dolare. Potez je dugoroccnog znaccaja, mada ne verujem da ce na kratak rok imati veci efekat. Sem toga, mislim da Iran kalkulise da ce evro u odnosu na dolar u buducnosti vredeti mnogo vise, pa zzeli da 100 miljardi dolara potrazzivanja po, za sebe, povoljnom kursu prelocira u evre. Evropljani bi trebalo da insistiraju na ovakvim trgovinama, to jacca evropsku valutu.

Zoran

pre 8 godina

sa naglaskom na "u dolarskoj protivvrednosti" :)
U ovome se ogleda neverovatna ekonomska snaga, stabilnost i robusnost USA ekonomije - mogu da te mrze iz dna duse, ali i dalje ne mogu da poreknu da si neprikosnoven i da samo tvojoj valuti veruju.
(Wall St, 6. februar 2016 21:31)

Problem je samo sto da je tako Amerika ne bi bila zabrinuta da svi tako urade. Amerika bi propala da svi kazu da ce placati u evrima ali u dolarskoj protivvrednosti.

To samo govori da relna moc Aerike ne lezi u tome sto ti mislis, vec pre svega u robi koju prodaju, a to je novac, a zatim oruzje.

A iskreno da ti kazem, odavde iz Amerike, tesko je naci robu koju oni prave osim oruzja i dolara. Masu preduzeca je preuzela Kina, recimo. Ukljucujuci i IBM. Asus isto ne drzi Amerika.

Iz moje tacke gledista, Amerike jos uvek dobra za zaradu, ali ne i za investicije. Doduse nigde nije dobro, ali je poenta da u buducnosti ponajveci pad ocekujem u Americi. I u to sam ubedjen. Razlozi su nepopravljivi: Okrenutost anaroda prema socijalizmu, nametanje nekih vrednosti gde se brak i deca stavljaju u drugi plan(sada i belac ima po 3 deteta, ali u padu je sve). Pa sve do bezidejnosti u svemisrkim istrazivanjima, tehnickom napretku. Biologija ih vadi sa kojom sada vec mogu da urade svasta, ali nece smeti bar jos 50 godina, a ja verujm 100, da to sprovedu u delo. Pogubice puno naroda posao, a to znaci RAT. Sa druge strane skole su skupe, ne moze narod da se obrazuje lako.

ECC

pre 8 godina

..."Jedino opasno bi bilo ako Kina Rusija i tako dosta tih zemalja odluci da vrati sve dolare u SAD tad bi bio haos..." RE: Komedija druže. Hajde neka vrate? Hajde vi vratite vaše dinare Vladi RS kada dobijete iste na ime plate, pa time napravite haos, obezvredite dinar i srušite ovu američko-marionetsku vlast?! Koliko se ja razumem u ekonomiju kada nekome daš pare očekuješ da dobiješ nešto za te pare? Onda mu toliko povećaš tražnju, da ili cene odu gore( što rezultira ogromnim profitima)u kratkom roku ili mu se poveća proizodnja robe koju mu traže u dugom roku (što rezultira velikim rastom GDPa)... I?

Tja

pre 8 godina

Cena nafte je izrazena u dolarima, a ti je mozes platiti kako se dogovoris. To moze biti u bilo kojoj valuti ili robi. Ovde je verovatno rec da Iran zeli da drzi evre na racunu. Ako su se opredelili za trgovinu iskljucivo sa Evropom, onda to ima smisla.

Igor

pre 8 godina

@ dadodudo - ne znam gde je to tebi dozvoljeno da kupujes zlato kako ti se prohte, po bezanskim cenama!? Mozda si ti broker na Wall Streetu, ali meni je zabranjeno! Eto, ja imam tu nesrecu da sam IT strucnjak u Nemackoj, i ovde je zabranjeno fizickim licima da kupuju zlato u polugama, po trzisnim cenama. Dozvoljeno je kupiti samo nakit, koji je visestruko skuplji kad se kupuje, a jeftiniji kad se prodaje. Kupovina zlata je odavno zabranjena fizickim licima u svakoj razvijenoj zemlji, pocev od USA. Zasto? Pa bas zato da bi Dolar i Evro vredeli onoliko koliko bankari kazu, a ne onoliko koliko stvarno vrede!

Gledaj i cuti

pre 8 godina

Kao, zlato se ne moze jesti. Pa nije zlato za sirotinju, nego za one koji imaju i da jedu, plus par miliona preko. Njihov ugao smrtnici ne vide bas tako jasno.
(Marko, 7. februar 2016 04:20)

Dakle, zlato nema vrednost -- ne moze da se pojede, ni popije, ni ono trece u krevetu (ili toaletu, kabrioletu, etc.)

Ti koji imaju par miliona preko ne konzumiraju zlato, vec dijamante. Zene posebno preferiraju prvoklasne dijamante. Provereno.

Перица

pre 8 godina

Свака трансакција у доларима треба да се пријави Америма. Довољно за контролу.

http://mobile.reuters.com/article/idUSKBN0NM41K20150501

Казне за вазале су ту, за сваки случај.

Marko

pre 8 godina

Ne razumijem, jeste li Vi stvarno probali zamijeniti dolare za zlato pa niste mogli? Ja recimo lagano odem i kupim 1 uncu (oko 30 grama) zlata za otprilike 1,100 dollara kad god mi padne na pamet. Cijena doduse varira, ali tu je negdje plus minus 50 dolara u zadnjih par godina... Ajde javite u cemu je problem pa cu Vam ja pomoci pri zamjeni...
(dadodudo, 6. februar 2016 21:28)

Ne pricamo ovde o pojedincima vec o drzavama. Uncu zlata je lako kupiti, ali 100 tona mnogo tesko, prakticno nemoguce. Pogledaj samo kolike su rezerve registrovanog zlata na COMEX-u, americkoj berzi zlata. Trenutno manje od 5 tona. U decembru bile oko 15 tona, a pre 4 godine 110 tona. Znaci zapad je ostao bez zlata. Isto se desava i u Londonu sa London Fix-om. O odlivu zlata na istok jasno svedoce svajcarske topionice i njihovi izvestaji. To sto su zapadne centralne banke izmislile da u knjigama zlato koje su prodale vode kao pozajmljeno je druga stvar. Kinezi ga vec pretopili u Svajcarskoj i lupili nove zigove. Inace, isporuka zlata na COMEX-u za decembar je kasnila vise od 30 dana, sto nema nikakve logike jer sto bi isporucilac placao cuvanje 30 dana? Pa zato sto nije imao zlato da isporuci kad je trebalo, pa su se rastrcali po celom svetu da ga kupe i isporuce.

Toliko o tome koliko je lako. Svi misle da je njihov ugao jedini. Kao, zlato se ne moze jesti. Pa nije zlato za sirotinju, nego za one koji imaju i da jedu, plus par miliona preko. Njihov ugao smrtnici ne vide bas tako jasno.

Gledam i ne verujem sta vidim :))))

pre 8 godina

Ti koji imaju par miliona preko ne konzumiraju zlato, vec dijamante. Zene posebno preferiraju prvoklasne dijamante. Provereno.
(Gledaj i cuti, 7. februar 2016 09:41)

Zene nisu najveci investitori. Poneko ulozi u dijamante, ali to su procenti. I to iz vise razloga:
1) Ulaganje u zlato je vrlo prosto. Kupis zlatnu polugu cistoce 99.99% ili 99.999%, i tacno znas sta si kupio. Ima zig topionice, i ceo svet zna da je to to. Sa druge strane dijamanti imaju karate, cistocu.... Stvari koje investitora odbijaju jer prosto receno neko moze da ga lako zezne. Zbog toga dijamanti nikada nisu bili mera vrednosti - ne mogu biti, a zlato je uvek bilo (sa par neuspelih pokusaja izbacivanja, od kojih poslednjem prisustvujemo). Zlato je novac, "store of value". Valute su uvek kroz istoriju bile podrzane zlatom, nikada dijamantima.
2) Drugi, mnogo vazniji razlog je sto investitori znaju da se ponuda dijamanata namerno drzi znacajno nizom zbog kartelskog udruzivanja proizvodjaca. Proizvodna cena dijamanata je znacajno niza od trzisne cene. Sa druge strane, proizvodna cena zlata je trenutno iznad trzisne cene.

Kupic sociva, bolje ces videti

pre 8 godina

(Gledam i ne verujem sta vidim :)))), 8. februar 2016 04:12)

"Zene nisu najveci investitori."

Malo morgen.

Pitaj njihove muzeve, ljubavnike, korisnike usluga, etc.

Zna se ko najvise konzumira drago kamenje. Ako ga ti konzumiras vise nego zene, to je mnogo fensi.

"Kupis zlatnu polugu cistoce 99.99% ili 99.999%, i tacno znas sta si kupio. "

Ja ne kupujem zlato. :)

"Stvari koje investitora odbijaju jer prosto receno neko moze da ga lako zezne."

Ti koji imaju par miliona vise, ne moze niko da uvali laznjake, nisu to plejbejci koji kupuju zlato, vec ljudi koji znaju sta kupuju. Zlato su uvek nosile obicne zene. Ja im kupujem dijamante, moraju da budu bolje od drugih. :)

"Zlato je novac, "store of value". "

Pa da, to sam i rekao, dolar je novac, evro je novac, zlato je novac, to nije vrednost, jer je neko odredjuje i kako ti kazes namerno izbacuje, osea hello, ko moze da ti izbaci realnu vrednost ili da je dovede u pitanje? Da je spusta ispod trzisne vrednosti, sta mislis da neko smanji trzisnu vrednost vazduha i vode? Sve je to man made. Nisi opet skapirao sta je vrednost. vazduh, voda, hrana (u dvoristu), exp. Sve ostalo su trivijalnosti plejbejaca koji kupuju zlato, dolare, evrice.

"Valute su uvek kroz istoriju bile podrzane zlatom, nikada dijamantima."

Zato i jeste jedno veliko nista. Drago kamenje je samo za licnu upotrebu, kao afrodizijak, nista vise.

Volim zene sa dijamantima, svaka na ulici nosi nesto zlatno, jako obicno kamenje. :)