Sreda, 03.02.2016.

16:01

Veliki zaokret: Zbogom, štedljive sijalice

Pre samo nekoliko godina, neonsko osvetljenje bilo je isplativiji izbor za potrošače koji su tražili zamenu za standardne sijalice.

Izvor: B92

Veliki zaokret: Zbogom, štedljive sijalice IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

93 Komentari

Sortiraj po:

Miroslav

pre 8 godina

problem je sto ne postoji garancija od 3 godine nigde. dve je maksimum
(sanja, 4. februar 2016 14:18)

I tek kako postoji, Sanjice.
Recimo udji na sajt Gigatrona i bice ti jasnije :)

http://www.gigatronshop.com/sijalice/omega_sijalica_led_omele27e9w_2800k_e27_9w-59345

Pozdravljam te :)

pera

pre 8 godina

Neki ovde ocigledno zive na gajbi sa jednom sijalicom. :-)

Realno, prelazak na stedljive/led u praksi obore racun za 300-400 din mesecno za gajbu od 60ak kvadrata. Sem ako niste od onih sto idu za drugima i opominju i gase svetlo, onda je manje :-)

Milan

pre 8 godina

@Zoran
Ušteda po sijalici zaista nije nešto epohalno, ali nije ni baš 5 dinara po kWh ako imaš dvotarifno brojilo jer sijalice rade uglavnom u vreme više tarife, a ako prelaziš u plavu ili crveni tarifu ušteda je još veća.
Drugo, nemaš samo jednu sijalicu u kući.
Treće - nije sve u "hahahhaha 60 dinara". Koliko miliona sijalica radi svakog dana u Srbiji? Koliko prodavnica, kancelarija i hala je osvetljeno po ceo dan i uštedelo bi i 150-300 dinara po sijalici? Njima bi se "investicija" isplatila i posle 4-5 meseci.

Zoran

pre 8 godina

Ako LED sijalica radi dnevno 5sati x 15w x 365dana = 27375W (27,375KWh)
Za isti ucinak obicna sijalica 5sati x 100W x 365dana =182500w (182,5KWh)!!!

Garancija za pomenutu LED sijalicu je 3 godine, pa ti sad probaj sam da sracunas :)

Pozdrav!
(Miroslav, 4. februar 2016 11:51)

A za mesec trosis minimum 350Kwh. Pa znas koliko stedis po srspkim cenama struje?

150kw x 5 dinara = 750 dinara GODISNJE.

Stedis 750 dinara GODISNJE. 60 dinara mesecno. Hahahahaha.

Zoran

pre 8 godina

60 dinara mesecno. Hahahahaha.
(Zoran, 4. februar 2016 15:15)

Nemas ni jedna Politikin Zabavnik mesecno, a on izlazi 4 puta. Imas za pola, samo gledaj koju ces poluvinu da izaberes na trafici.:)))

Ja sam ti lepo rekao: SVECA. Kad stedis, bar da znas zasto stedis.:))

Sale

pre 8 godina

Isplativnost led sijalica (oko 7X u odnosu na klasične) uopšte ne treba dovoditi u pitanje, ali nikako ne kupovati jeftine kineske sijalice, jer brzo crkavaju i svetlo je loše. Ovde ne mislim na sve sijalice na kojima piše "Made in China", jer se sve bez razlike proizvode u Kini, nego baš na kineske brendove. Drugo, kupovinom kvalitetne sijalice, garancija je 2 godine, a ne 1 godina, 6 meseci ili dok ne izađete iz radnje i ta garancija stvarno važi, mada vam neće trebati. Treće, led sijalice nisu uopšte više skupe, jer sijalica od 10W koja menja sijalicu od 60W, a u praksi mi se pokazalo da menja onu od 75W košta 350 RSD, tako da nema govora o nekim enormnim ulaganjima. Lično u stanu već duže vreme imam ukupno oko 15-ak led sijalica, što klasičnog oblika što onih spot sijalica i nijedna nije pregorela. Imajte u vidu da se još lovi u mutnom i da mnogi prodavci imaju astronomske marže na led sijalice i iz tog razloga i jesu 700, 800 RSD, ali vam tvrdim da možete naći za 350 RSD sijalicu odličnog kvaliteta. Napisao bih i gde, ali to bi već bilo reklamiranje, tako da morate pronaći sami. Moja preporuka su V-Tac sijalice, jer su odličnog kvaliteta, a višestruko jeftinije od navikanih marki tipa Filips i sl. Samo treba naći gde su najpovoljnije, jer su razlike u cenama ogromne, kao što sam već napisao. Kao ilustraciju uštede bih naveo da ukoliko bih upalio bukvalno sva svetla u stanu, uključujući i terasu, potrošnja bi bila oko 150W, što su praktično dve klasične sijalice od 75W.

LEDinfo

pre 8 godina

(Miroslav, 4. februar 2016 11:51)
problem je sto ne postoji garancija od 3 godine nigde. dve je maksimum
(sanja, 4. februar 2016 14:18)

Postoji, na Verbatim.

Coyote Nervosius

pre 8 godina

Nijedna vrsta štedljivih sijalica nema osvetljenje kao klasične sijalice.

Sve kombinacije sam proverio, ni blizu.

4 najjače led sijalice koje postoje kod nas na tržištu sam stavio u plafonjeru i nisu u mogućnosti da mi osvetle radnu površinu kao obična od 100w.

T

pre 8 godina

@Aca Ako u stanu imas plafonjere, obicne sijalice jako brzo pregore. Ne mozes u plafonjeru da stavis 2x100W a da ti sijalica ne pregori, a cesto hoce i da se istopi izolacija na zicama. Sa stedljivim sijalicama nema tog problema jer mnogo manje greju. Ako nisu ustedele novac, meni su stedljive sijalice ustedele mnogo zivaca.

Miroslav

pre 8 godina

(Zoran, 4. februar 2016 04:07)

Nemas ti pojma o matemetici prijatelju. Zato su pokusati da ti objasnim iz pocetka:
- Kupio sam Omega LED sijalicu od 15W (2800K, 1550Lm). Znaci da je osvetljenje malo jace nego sijalice od 100W.
Matematika je:
Ako LED sijalica radi dnevno 5sati x 15w x 365dana = 27375W (27,375KWh)
Za isti ucinak obicna sijalica 5sati x 100W x 365dana =182500w (182,5KWh)!!!

Garancija za pomenutu LED sijalicu je 3 godine, pa ti sad probaj sam da sracunas :)

Pozdrav!

joj

pre 8 godina

konacno nesto bez botova
elem problem sadasnjih ``stedljivih``sijalica ili ti takozvanih neonki kako neki kazu da im se relativno brzo kvare je u prostoj stvari,sklopka koja je u njima u samoj sijalici nije predvidjena za cesto paljenje i gasenje. Dok LED sijalice su za to bolje i bolje su se pokazale. Zuta ili jaka bela svetslost se koristi zavisno za sta vam treba. Zuta tj najbliza onoj klasicnoj sijalici do 2800 je namenjena za neke prostore gde se ne cita ili nisu uslovi rada . Preko 2800 su vise za radne prostore jer daju jacu svetlost koja je pribliznija spoljnoj svetlosti ma koliko mi mislili da je ona zuta bliza suncevoj. Lik u jednoj nasoj fabrici je promenio 20 vrsta jacina sijalica sto po potrosnji jacini i luxovima dok nije dosao do idelane sijalice koja ima zeljeni efekat. LED sijalice su buducnost i to je realnost. MAsovno se prelazi na tu rasvetu. Recimo moje dvoriste ima 30 dekorativnih sijalica sto obicnih sto snopasa za stabla . Sa led svetlom potrosnja je oko 700wati dok je pre bila oko 4 kilovata na sat a i vise dok se koristila halogena rasveta ovo se odnosi kad je delimicno uplajena sva rasveta a led kompletan tj sva tela .

364ETF81

pre 8 godina

Moje iskustvo sa LED sijalicama je da ne treba kupovati Cree. Crkavaju u roku od 6-12 meseci, posebno PAR-30 ako su instalirane u "recessed can fixture" plafonjerkama (kuhinja, hodnik, predsoblje). Ecostar za sada duze traju iako su jeftinije (kupljene u Home Depot-u, USA).
Dzon Strejnik je inace poreklom nas covek - prezime mu se pise Strainic, sto potice od, pogodili ste, Strahinjic. On se dobro kotira u GE Lighting biznisu, trenutno je COO.
Interesantno je da se sve brzi tehnoloski napredak lepo vidi na primeru osvetljenja: homo sapiens je milenijumima koristio vatru da bi krajem 19-tog veka presao na inkandescentnu sijalicu. Posle sto godina inkand. sijalicu je zamenio CFL-om, a samo 25 god kasnije je CFL iz upotrebe potisnula LED. Sta nas ceka u narednih 10 godina? OLED, night vision head-up display, ili nesto sto jos nije osmisljeno? Nadam se da necemo nazad u mrak...

Joc@

pre 8 godina

@ (Zoran, 04:07)

Nije ti dobra računica.
Pet žarulja snage 60 W koje gore po 3 h dnevno, svih 30 dana mesečno, potroše:
5 x 60 W x 3 h x 30 = 27.000 Wh, tj. 27 kWh.
*
Na primedbu ''ne kupujte kineske''...
Sve se (skoro sve) proizvode u Kini.
Ima ih loših, a i odličnih, isto kineskih.
Ako na njima piše brend ugledne marke,
osetno su skuplje a kvalitet uglavnom nije osetno bolji.

Mizantrop

pre 8 godina

Nije u pitanju nikakav nagli zaokret, već se javno govori o trendu koji je na tržištu već neko vreme. Sve veća potražnja za LED sijalicama dovela je do pada cena. Životni vek LED sijalice je 40-50000 sati (osim specifičnih kod kojih je minimum 10000), za svaku sijalicu se dobija garancija 2 godine, ako želite probati, slobodno je nemojte gasiti tokom garancije, opet će potrošiti manje el. energije od slične "Edisonove", koja se koristi 3-4 sata dnevno, i koju bi za te dve godine promenili 4-5 puta.
Cena je i dalje problem, ali određene LED sijalice od 8-10W moguće je kupiti za 600-700 din, sa garancijom, fiskalnim i sve...
Velika je prednost spektar svetla koji pokriva LED svetlo, zavisno od namene, inače u Beogradu je više od 80% lokala u velikim tržnim centirma na LED osvetljenju, sijalice duže traju, manje troše i više svetla odaju.
Napomena: LED sijalice ne mogu iza prekidača sa potenciometrom za regulaciju svetla!
Ko želi da proba i ima novca, preporučujem iz svog iskustva, ko nema novca, nema puno izbora.
Svetla u svim novim vozilima su LED, i ne ide sa rezervnom sijalicom, neću dalje komentarisati!

kukuriku

pre 8 godina

(voodoo, 04. februar 2016 08:07)
Postoji više vrsta LED sijalica. Ako želiš žućkastu svetlost onda kupiš "soft white" ili "warm white" LED sijalice i svetlost će biti ista kao i kod običnih sijalica.

i ja sam Zoran

pre 8 godina

AU imenjace, ko je tebe ucio matematiku. Prvo postavljas predpostavku da sijalica od 60w radi maksimalno 3 sata dnevno, a onda racunas da 5 sijalica ukupno potrosi 300w dnevno, pa na osnovu toga izracunavas mesecnu potrosnju.
Svelost u stanu ne sluzi samo da se ne spotices u mraku, vec utice na ambijent i jos vise na uslove rada. Sa sijalicom od 60w ne bi mogao da citam, a pride bih se osecao bolesno.
Kupac sam stedljivih sijalica oko 20 godina. Sa jednom firmom imam bas lepa iskustva, sijalice koje inace zbog male potrosnje (23w) retko i gasim, a obzirom da zamenjuju sijalice od 120-150w, pruzaju pristojne uslove i za rad , a i za citanje.
Neke od njih su mi trajale i vise od 10 godina, a sto je najvaznije, dve koje us mi najduze i trajale,nisu crkle, nego sam ih ja ostetio cisteci luster.
Bilo je i onih koje su trajale samo 2-3 godine, u proseku sam izdrzljivoscu vise nego zadovoljan.
Medjutim kampanja o stetnosti , deluje i na mene, pa cu ih bez detaljnog razmisljanja zamenit led sijalicama. Najvaznije je uzeti kvalitetnu sijalicu i boju svetla koja coveku najvise odgovara

Joc@

pre 8 godina

...zastitio je jednom diodom pa ima oko 100w....
@ (dragan, 3. februar 2016 20:58)

Bravo.
Ja sam tu dosetku primenio na hodničkom svetlu izvedenom sa žaruljama.
Svega tri diode su bile dovoljne za tri strujna kruga četvorospratne zgrade.
(Za stručnjake: montirao sam ih u razvodnom ormaru hodničkog svetla,
iza kontaktora.) Rade na 110V, sa četvrtinom snage i evo već 10 god.
samo je jedna pregorela. Pošto ih ima tri po spratu, svetla je sasvim dovoljno.

Mile

pre 8 godina

Ne razumem šta je autor ovde hteo da kaže: "Postoji toliki izbor da potrošači imaju jednu utičnicu u svom domu, a na ovaj način će im to biti i olakšano“. Uzgred, ne kaže se "LED dioda" jer je "D" u skraćenici dioda.

Alan Ford

pre 8 godina

Imam dnevnu sobu sa spustenim plafonima sa 32 sijalicna mesta tako da sam kupio Led sijalice reflektorke koje trose 5.6 w a one obicne su trosile 60 w... lako je izracunati ustedu...

voodoo

pre 8 godina

Meni se ne svidja svetlot led sijalice, ne znam strucnu stranu, da li su isplativije jer duze traje i manje trose, verujem ljudima kada kazu da je tako, ali prosto posle dva dana sam je skinuo i vratio klasicnu sijalicu, navika, i kao sto je neko rekao zuckasta svetlost klasicne sijalice je najbliza svetlosti koje nam daje sunce na koju smo navikli, bela, plava ili koje vec nijanse svetlosti meni realno smetaju.

Dule

pre 8 godina

Zaokret? Draga redakcijo to nije zaokret, to se zove napredovanje. Korak napred. Zaokret bi bio da su se vratili nazad na obicne sijalice.

Aca

pre 8 godina

Kad uzmete u racunicu koliko kosta stedna sijalica i koliko treba vremena da radi dok ne otplati sama sebe, docicete do zakljucka da stedne sijalice ipak ispadnu skuplje.

iddn

pre 8 godina

Kupio pre dve godine sest komada za lustere i eno ih sve rade kao i prvi dan. Prodavac daje dve godine garancije a na pakovanju pise pet godina. Tako da verujem da ce raditi bar jos tri godine...

Mike_USA

pre 8 godina

E druze, ovo je netacno.


Nema sanse da ti LED sijalica od 8W menja sijalicu od 100W. Maksimalna usteda je oko 6 puta, tako da vecina sijalica koja menja 60W trosi negde oko 10W.

Ja sam u kuci stavio Hyperikon 16W, 4000K, sijaju slicno onima od 100W, najbolje svetlo koje sam ikada imao u stanu.

Meni licno "bright white" varijanta od 3000-4000K najvise odgovara, bilo da su zamene za 60 ili 100 W

Zoran

pre 8 godina

60w imate sijalicu. ona trosi toliko za sat. neka je ukljucena 3 sata dnevno. I neka imate takvih jos 4 u kuci koje su ukljucene 3 sata dnevno KONSTANTNO. Koliko vam sijalica ukljuceno KONSTANTNO sat vemena u kuci?

Pet sijalica po 60 vati, imate 300 vati dnevno. Puta 30 dana ima 1000 vati. Jedan kilovat. Koliko vam j ekilovat u Srbiji?

Znam da vam je granica za zelenu zonu 350KW.

Pojma vi nemate na sta trosite pare. Kazu vam: sad je moda stednja, eto vas bacate pare na idiotske sijalice.

Kazu vam zagadjuje okolinu benzin, kupi Teslu, eto vi kupujete Teslu..

Upotrebite mozak ako ga imate.

filip

pre 8 godina

Ja imam po jednu led sijalicu u hodniku i spajzu. U sobi gde sam 90% vremena imam stedljivu i nebih je menjao za led jer led sijalice ne sijaju dovoljno jako.

Washington

pre 8 godina

Citam vec sedam puta ovu recenicu i ne mogu da je skontam, a i ne vidim gde je greska. 
"Postoji toliki izbor da potrošači imaju jednu utičnicu u svom domu, a na ovaj način će im to biti i olakšano“ 
Imal ko pametan da mi pomogne?
(Baja, 03. februar 2016 20:53)

Ja bi rekao da je u pitanju Google Translate.

Zoran

pre 8 godina

To cu da kupim kada obicne sijalice nestanu. Djubre od svetlosti. Djubre od kvaliteta. A sto se tice potrosnje...ako nemate za sijalicu d aplatite sruju, predlazem svecu.

Sve to ovde u Americi.

jova

pre 8 godina

Kinezi su ekstra, treba znati sta kupovati. 5730 dioda (prava, ne fush) sija za medalju, traje vecno, izadje oko 400njak din za ekvivalentnu od 100w obicne svetlosti, a trosi tacno 9w (mereno).

DDD

pre 8 godina

Citam vec sedam puta ovu recenicu i ne mogu da je skontam, a i ne vidim gde je greska.
"Postoji toliki izbor da potrošači imaju jednu utičnicu u svom domu, a na ovaj način će im to biti i olakšano“
Imal ko pametan da mi pomogne?
(Baja, 3. februar 2016 20:53)

Moj jedini savet je da, ako se ikad budes bavio vodjenjem nekog medija, obavezno uposlis lektora.

banem

pre 8 godina

Jednom u pola godine otvorim neki domaći sajt i odmah prvi tekst vidim zašto. Novinar nema pojma o čemu piše. Ni komentari nisu bolje. Nema se ovde šta naučiti.

Tzv. štedljive sijalice sa gasom su opasne kada se razbiju, jer sadrže veoma toksične materije. Save je odmah napustiti i dobro provetriti prostoriju. Zatim, one se ne bacaju u đubre kao u Srbiji, već se plaća njihova reciklaža u za to namenskim postrojenjima. Šta mi radimo? Bacimo ih u đubre, ovi odnesu na đubrište, opasne materije među kojima je i živa npr. dospevaju u zemlju, u hranu, u vodo-tokove. U Americi i svim razvijenim zemljama ne rade takve budalaštine. Zato su LED bolji izbor.

Nove generacije LED svetala se rade tako da imaju širok spektar talasnih dužina koje odgovara klasičnim sijalicama. Takva svetla i dalje imaju pristojnu cenu, ali ko će to prodati siromašnih Srbima koji, zapravo, nemaju pojma o čemu je reč? Oni samo gledaju koliko W troši, kolika je snaga i koliko Kelvina ima ("što više to bolje, jer ta jače svetli"). Onda ode i kupi onu sa starim belim tj. plavičastim LED, pa svi u kući izgledaju kao vampiri.

Daleko je Amerika... bogata i jaka za ovu patetičnu zemlju. Tamo vode računa o takvim stvarima.

Verovatno ću i narednih pola godine da apstiniram od domaćih medija, jer tu praktično nema šta da se pročita i nauči. Osim šta je Vučić izjavio.

SOL

pre 8 godina

Hmmm...opet puno grešaka u brzopletom tekstu.
Inače "neonsko" svetlo koje navodite je zapravo fluo cev - neon je gas koji podržavaju visokonaponski sistemi i ne koristi se za rasvetu već za efekte, svetleće reklame itd.

S21

pre 8 godina

Dok se ne napravi nesto novo i bolje, halogen je zakon. Bistro i pun spektar, dakle najprirodnije, a da nije sunce. LED, bez obzira na deklarisanu toplotu i proizvodjaca, sija ODVRATNO. Za javnu rasvetu, garaze, farbike, za upotrebu u auto-industriji i sl. u redu, ali za osvetljenje stambenog prostora - ne. Ne nasedajte na marketing, nisku potrosnju, koja je nesporna, i na to kako je komsija prezadovoljan. I najnoviji modeli najrenomiranijih proizvodjaca sijaju bolesno, jednako kao i pre pet godina. Trajnost je poboljsana, povecana svetlosna moc, potrosnja smanjena, porastao je izbor modela i zamena za standardna lezista, ali je ono najbitnije jednako lose kao pre.

Zoran

pre 8 godina

Smešno je što je naslov "Zbogom štedljive sijalice", jer on sugeriše da će se opet koristiti neke "neštedljive", a sadržaj je zapravo suprotan - prva generacija "štedljivih" sijalica (CFL) se menja drugom generacijom (LED) koje su još štedljivije.

sajkokiler

pre 8 godina

SAD i energetska efikasnost... Nikako mi to ne ide zajedno.

Što se tiče led svetla, preporučujem, naravno brendirane, ostalo je mačka u džaku.

Lemi

pre 8 godina

samo se svi vi zaletite na led. pogotovo cool led, po mogucstvu. sjajno.

kada vam zvizne prirodno ocno socivo i dodje do degenerativnih promena na makuli - svi cete kod mene po pomagalo.

jer, zasto bi pa guglovali artificial blue light ... internet je za budale.

prle

pre 8 godina

U uslovima domaće "prljave mreže" (kod mene napon non stop osciluje u opsegu 219 do 232 V) teško da će doživeti deklarisanu trajnost.


LED sijalice su daleko otpornije na promenu napona. Deklarisana trajnost se ostvaruje kroz garanciju od najmanje 2 godine, aj da vidim da li vam neko daje toliku garanciju za obicnu sijalicu. To je retoricko pitanje, naravno da ne.

Nikola

pre 8 godina

Savet za izbor LED sijalica: Kupujte sijalice od poznatijih proizvodjaca ili kineske u prodavnicama koje su vam blizu sa fiskalnim i garancijom od bar 2 godine. Radio sam detaljno racunanje prosecne eksploatacije, potrosnje itd za jedan stan-domacinstvo i ni najjeftinije kineske sijalice ne mogu da se otplate za manje od godinu dana. U posledne 4 god. koristim LED i imam puno iskustva. Stanje je sve bolje, ali i dalje nije sjajno, pa dobro razmislite pre kupovine!
Matematika: trose oko 5-6 puta manje od obicnih (ne 10 koliko se reklamira).
jedna sijalica od 100w kosta oko 40-50 din, a led oko 800-900 din kineske ili 2 po 10w x 700-800 din kvalitetnijih brendova. Prosecna dnevna potrosnja u dnevnoj sobi je 5 sati dnevno, 6-7 zimi, 3-4 leti.
Za to vreme obicna potrosi 0,5kw/h a to je 3,3 din dnevno, to je za 350 dana (15ak smo na odmoru...) 1155 din, a LED 230. 1155 + 3 sijalice po 40 din je 1270, a led 900 + 230 = 1130. Malo je jeftinije, ali ako se ne pokvari za godinu. Kod brendiranih je to oko 1500 + 230 = 1730 sto znaci da im treba oko godinu i po da se otplate.
Poslednja od moje prve ture LED sijalica 4w (32komada, 22 + 10 sam menjao pod garancijom) pregorela je tacno na godisnjicu kupovine. Kada sam preracunao ustedu struje, bio sam u minusu oko 100 eur. Posle toga sam kupio kvalitetnije brendove i od 15 pregorela je samo jedna za gotovo 3 godine.

twister

pre 8 godina

Prodje godinu dana od prve do poslednje u stanu. Sve oblike, velicine, jacine i izglede sam isprobao, a jedino sa tipom svetla nisam eksperimentisao, niti imam nameru. Sve je "toplo zute" boje. Poslednje sam uzeo izgledom klasicne, staklene minjonke-svece za lustere. Ni jedan problem do sada.
Iskrene preporuke i savet da se krene sto pre, jedna po jedna ako treba. Tip svetla uvek pise na kutiji, tako da ja nemam ni jednu jedinu "plavu"
Posebnu radost predstavlja Ngodisnja rasveta po dvoristu. Sija sve od novembra, potrosnja mizerna a jedini problem, nekako mi zao da je skidam.

afg

pre 8 godina

Kod mene u spajzu jos uvek radi obicna Tesla-Pancevo sijalica od 60 sveca. Ima preko 30 godina, pa mi je jasno zasto je fabrika propala.
(mup, 3. februar 2016 18:50)

Radi i dalje jer je ukupno za tih 30 godina bila upaljena 5 sati, dok se uzme džem sa police i odmah se ugasi.

Nadzirac

pre 8 godina

"Kako bas uvek tebi 'alex' nesto ne radi, nije ti po volji, bunis se? Ceo svet ide napred, nove tehnologije se probijaju a ti bi jos uvek 'zarulju'? Ma i to hoce da pregori 'alex', vrati se ti starom dobrom ognjistu i vatri! Polako, polako, pa ces jednog dana otkriti i tocak, pa onda i velika slova i zareze...
(EU, 3. februar 2016 16:55)"

EU sam se sebi podsmevas. Od kada traje evolucija ljudskog roda, nase oci su se prilagodjavale najdominantnijem svetlecem telu u prirodi-SUNCU. Takodje tu spada i vatra ognjista koja je verna replika istog. To je cinjenica ma koliko se ti sa tim sprdao. Najbolja zamena za Sunce je uzarena volframova nit jer ga savrseno "imitira".

Sto se tebe EU tice, ti slobodno "predji" na druge izvore svetlosti, nece proci ni par miliona godina i tvoje oci ce se u potpunosti prilagoditi novim sijalicama, te vise neces imati nikakvih problema sa dobrim vidom.

The Terrible

pre 8 godina

У Викторији, аустралијској држави мењање на лед сијалице је бесплатно. Дотирано од државе.

Baja

pre 8 godina

Citam vec sedam puta ovu recenicu i ne mogu da je skontam, a i ne vidim gde je greska.
"Postoji toliki izbor da potrošači imaju jednu utičnicu u svom domu, a na ovaj način će im to biti i olakšano“
Imal ko pametan da mi pomogne?

idza

pre 8 godina

U Kv ima da se kupe led sijslice sa dve godine garancije i fiskalnim racunom za 400din... A kod Kineza ima isto za sitne novce da se kupe i rotirajuce rgb led sijalice, led sijalice sa daljinskim upravljacem, i td... Sa malo maste ulepsacete vas prostor i ustedece te...

dragan

pre 8 godina

Ja imam u kuhinji obicnuStedljive sijalice su mi krace trajale od obicnih. sijalicu staru oko 40g od 200w od tt.Doduse zastitio je jednom diodom pa ima oko 100w.Sijalice su neprevazidjene jer vidite orginalne boje.Imam led osvetljenje iznad stola.Suvise bljeste ako nemate difuzor.Svima treba 12V pa vam treba ispravljac.

Nena

pre 8 godina

Nisam koristila led, štedljivu jesam i ne sviđa mi se ta plavičasta svetlost, ali sa aspekta štetnosti i koje sve teške metale sadrži štedljiva, glasam za led.

LEDinfo

pre 8 godina

Kada kupujete LED tražite sijalice poznatih firmi kao što su Philips, Osram, GE, Verbatim itd. sa pisanom garancijom od minimum 2 godine. Koštaju više, ali su neuporedivo sigurnija kupovina od jeftinijih kineza, i po pitanju dugotrajnosti i po kvalitetu svetlosti. Nemojte kupovati raznorazno đubre koje se valja po kineskim radnjama i pijacama, bez ikakve garancije, čitajte šta piše u specifikacijama (temperatura i jačina svetlosti) i nećete imati problema. CRI (Color Rendering Index) mora biti minimum 80 (obične žarulje i halogene imaju 100 što je idealno), postoje i high CRI LED koje imaju 90-98, ali su preskupe i verovatno će tako ostati još dugo.
Za one koji preferiraju izgled obične sijalice postoje Filament LED.

Crni Gruja

pre 8 godina

Naslov je pogresan totalno. Led era je pocela a to su najstedljivije sijalice. Svi ce ih proizvoditi i one ce biti jedine ili u velikoj vecini. U Kragujevcu se prodaju led sijalice po ceni od 309 I 350 din sa garancijom od dve god. Ima I zutih I belih ( boje svetla).Potrosnja je 5W I 8 W a daju svetlost kao klasicne od 60 I 100W. Znaci da je usteda velika. O trajnosti ne znam ali sam siguran bar te dve godine.

acko

pre 8 godina

Kupio sam led reflektore po 10w kineske proizvodnje za osvetljavanje dvorista od 10 komada 4 su omanule u roku od dva meseca ali nisu pregorele diode nego napajanje koje obara napon od 220 na 12v dc sada sam ugradii novo napajanje rucne izrade sa naponom od 10v diode za nijansu slabije svetle ali sada su bas hladne ko led i mislim da ce ce da potraju mnogo duze od garancije 25000 sati

Washington

pre 8 godina

Ma super su Led menjam ih svakih mesec dana...nema jos niste smislili koliko toliko sl stedljivim sijalicama i neonkama, traju koliko oces.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (alex, 3. februar 2016 16:30)

Iskreno, imam LED sijalice u stanu vec 2 godine, nijednu nisam dotakao. Garantovane su na 20 godina iskreno videcemo koliko ce trajat. Rekao sam zeni ako se budemo selili nosim i sijalice sa sobom :)

Neonska prevara

pre 8 godina

Tzv. štedljive neonske sijalice su stare neonske cevi, spakovanie u novo kućište. Godinama sam radio u održavanju jedne velike fabrike, sa puno pogona osvetljenih neonkama. Ispostavilo se da najčešće crkavaju starteri, a ne same cevi. Zameni se starter, koji je znatno jeftiniji od cevi, i cev još neko vreme svetli.
Kod štedljivih neonskih sijalica tako nešto nije moguće, jer je starter u kućištu. Zato sijalice traju kraće, posebno ako napon u mreži varira.
LED osvetljenje u kući još nisam probao, dobre su mi ove obične sijalice.

Milan

pre 8 godina

Amaterski pratim temu već godinama pa evo neoliko zapažanja:
Cene su zaista pale poslednjih nekoliko godina i zastupljenije su na tržištu nego ranije. Pre par godina me je nekoliko prodavaca osvetljenja gledalo kao da nisam normalan kada sam pitao da li imaju LED sijalice za klasično grlo, a sada se mogu kupitu u svakoj prodavnici. Na žalost, postoji i mnogo sijalica lošeg kvaliteta, a čak i različiti proizvodi istog proizvođača nisu istog kvaliteta. Isto tako sijalice sa različitim diodama iste snage mogu davati raličitu jačinu svetla. Ja sam pre godinu dana kupio dve različite Osram sijalice i jedna je crkla posle dva meseca, a druga još uvek radi. Pred novu godinu sam kupio dve neke nepoznate marke koje daju za nijansu slabije svetlo, ali jeftinije i još uvek rade, videćemo dokle. Izračunao sam da je potrebno oko godinu dana da mi se "otplate" kroz umanjenje računa, a posle toga je čista ušteda.

Što se tiče svetlosti, ona je sličnija "običnim" sijalicama nego ona kod fluorescentnih, daje širi spektar, a treba obratiti i pažnju da postoji nekoliko "toplina" - 2400K su "warm white" koje vuku na žuto i najsličnije su običnim sijalicama, a postoje i one od 4000K i 6400K koje vuku na plavo i meni smetaju.

srb

pre 8 godina

pa ovako stoje stvari...
obične sijalice se ne isplate proizvođačima, jer teško mogu da izmanipulisu životni vek, tako da su oni morali da angažuju horde inženjera kako da skrate životni vek sijalice... kod ove nove tehnologije mnogo im je lakše da urade... sto se tice kvaliteta svetla svi znamo šta je bolje, a što se tiče uštede to je priča za sebe... u svakom slučaju ima da se još dosta radi na ovom polju da bi obe strane bile zadovoljne

dragan

pre 8 godina

Rano je za led. Narocito za one koji se greju na struju. Njima je najisplativije da sve sijalice budu sa grejnom niti. Buducnost pripada ledu jer je konacno napravljena plava led didoda tako da se moze kombinovanjem sa zutom i crvenom dobiti bela. Trenutne kompaktene fluo su promasaj.

Saul Goodman

pre 8 godina

@ a no ako
Tako se isto gresi kada se kaze SMB boja... U stvari je sivo-maslinasta boja... Sto se teme tice mislim da su LED sijalice daleko efektnije od ovih fluorescentnih... Kada mi neko kaže da najbolje svetlo daju sijalice sa volframskom žaruljom, ne bude mi dobro. Em zderu struju, em daju "mrtvo" svetlo...

janko

pre 8 godina

Imam 11kom led od 3W u spustenom plafonu, pre toga 8kom od 35W i 3kom 50W halogenke, nema razlike u jacini i boji svetla. Uzeo sam one sa zutim svetlom, pojma nemam koliko Kelvina ali rade vec 6 meseci, super. Cena je bila 2.5e komad u lidlu. U julu ce biti obracun, bas da vidim koliko sam ustedeo. Posto ovde placam struju pausalno 20eura a u julu bude obracun.

Deda Pantelija

pre 8 godina

Nikola, ako imas racun, vrati te lose sijalice i trazi druge. Na sijalice vazi garantni rok od 6meseci. Provereno za GE i BBlink a verujem da je i za ostale toliko.

Joc@

pre 8 godina

Neispravno je reći neonske već su to fluorescentne sijalice. (Neonske, kao i ksenon i kripton, inertni gasovi, daju boju dugačkim cvetlećim cevima za reklame.)
*
LED sijalice treba birati po boji svetla (bela, 6000K, žuta 2500K), kome šta prija, i, što je najvažnije, prema količini svetla mereno lumenima (lm, Lm). Klasična žarulja od 75W daje oko 1.100 lm. S njom je uporediva LED koja troši 15W a daje oko 1050 lm. (Ovakva LED košta oko 500 din.) Ljudi ovo ne znaju pa kupuju slabašne LED koje imaju neprijatnu plavičastu boju svetla, i svega oko 400 lm, pa je očekivano razočaranje u takvu LED.

Joca

pre 8 godina

u uslovima domaće "prljave mreže" (kod mene napon non stop osciluje u opsegu 219 do 232 V) teško da će doživeti deklarisanu trajnost.
(realno, 3. februar 2016 16:41)
Mreža jeste prljava, ali ne zbog oscilacija napona već zbog viših harmonika koji ubiju ispravljač, tzv. LED drajver. Oscilacije napona na standardnoj frekvenciji uopšte nisu kritične, odnosno drajver ih kompenzira svojom konstrukcijom.
Btw, uvek prvo strada drajver, a same LED potom ili ne uopšte. Najčešće LED ostane ispravan.

lagano

pre 8 godina

Sve je to lepo al ne znam koje imaju ružnije svetlo, dal štedljive, dal led, u oba slučaja svetlo više liči na neonku nego na tzv. Žuto svetlo kako ih reklamiraju sa 2700k temperaturom. Ako se na tome poradi, možda bude buducnost, za sada su mi nezamenljive halogene i obične sijalice.

zex10

pre 8 godina

pa ne znam, ja sam kupio led sijalice pre mesec dana i dobio sam garanciju od trgovine na dve godine. a sto se tice odnosa jacine osvetljenj je 1x6. Znaci 10w je kao obicna od 60w. ali ja bi rekao da sija kao sijalica od 75w.

zex10

pre 8 godina

sto se boje svetla tice biras hoces "toplo ili hladno "svetlo. pa prema tome i kupujes odgovarajucu sijalicu. trgovci znaju, a i mozes da probas na licu mesta.

C.O.Jones

pre 8 godina

@zex10
To ončemu ti pričaš je delimično tačno. Raspitaj se šta je CRI. @Ludak je potpuno u pravu, a pobrao je gomilu minusa na svoj komentar.

EU

pre 8 godina

Ma super su Led menjam ih svakih mesec dana...nema jos niste smislili koliko toliko sl stedljivim sijalicama i neonkama, traju koliko oces.
(alex)

Kako bas uvek tebi 'alex' nesto ne radi, nije ti po volji, bunis se? Ceo svet ide napred, nove tehnologije se probijaju a ti bi jos uvek 'zarulju'? Ma i to hoce da pregori 'alex', vrati se ti starom dobrom ognjistu i vatri! Polako, polako, pa ces jednog dana otkriti i tocak, pa onda i velika slova i zareze...

ludak

pre 8 godina

najbolje bi bilo da daju svetlo kao obicne sijalice sa wolframovom niti, jer one odaju svetlo na slican nacin kao sunce i mnogo su prirodnije i bolje osvetljenje za nase oci, dok led sijalice sijaju nekom plavicastom svetloscu koja nije bas laka za navikavanje...

Smuleco

pre 8 godina

Veća je zarada na led sijalicama! Tu je "kvaka"! Jer Kinezi i ostali Azijati, smanjili su cenu led dioda toliko, da proizvođačima led sijalica nije teško da sada već bagataleni poluproizvod, "spakuju" na odgovarajući način u sijalicu, tj. gotov proizvod.

NIkola

pre 8 godina

Kupio sam pre par mesece 2 LED sijalice u hipermarku u IDEI..mislio sam da ce trajati 10 godina a trajale su 10 dana..posle 10tak dana samo su odjednom svetele 10 puta slabije tj kao da ne svetle ..bacenih u bunar 2000 dinara..

cobo

pre 8 godina

Obicne sijalice su u Nemackoj bile 40 cent,ove
stedljive 5€,a isto traju,velika je mafija u pitanju!Proizveli su joj slabu tacku,nekad traje tri dana!

realno

pre 8 godina

običnu sijalicu od 100W menja LED od 10W. ušteda jeste očita, nema spora, ALI prosečan stan minimum 5 sijalica. LED sijalica 10W je min 7 do 8 evra. dakle minimala 40 evrona.
u uslovima domaće "prljave mreže" (kod mene napon non stop osciluje u opsegu 219 do 232 V) teško da će doživeti deklarisanu trajnost.

za prosečnog građanina (koji se nije "snašao") zamena klasičnih sijalica LED sijalicama bi bila moguća uz akciju elektroprivrede/države tako da jedna LED sijalica košta 1 evrić.

Baja

pre 8 godina

Citam vec sedam puta ovu recenicu i ne mogu da je skontam, a i ne vidim gde je greska.
"Postoji toliki izbor da potrošači imaju jednu utičnicu u svom domu, a na ovaj način će im to biti i olakšano“
Imal ko pametan da mi pomogne?

Washington

pre 8 godina

Ma super su Led menjam ih svakih mesec dana...nema jos niste smislili koliko toliko sl stedljivim sijalicama i neonkama, traju koliko oces.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (alex, 3. februar 2016 16:30)

Iskreno, imam LED sijalice u stanu vec 2 godine, nijednu nisam dotakao. Garantovane su na 20 godina iskreno videcemo koliko ce trajat. Rekao sam zeni ako se budemo selili nosim i sijalice sa sobom :)

realno

pre 8 godina

običnu sijalicu od 100W menja LED od 10W. ušteda jeste očita, nema spora, ALI prosečan stan minimum 5 sijalica. LED sijalica 10W je min 7 do 8 evra. dakle minimala 40 evrona.
u uslovima domaće "prljave mreže" (kod mene napon non stop osciluje u opsegu 219 do 232 V) teško da će doživeti deklarisanu trajnost.

za prosečnog građanina (koji se nije "snašao") zamena klasičnih sijalica LED sijalicama bi bila moguća uz akciju elektroprivrede/države tako da jedna LED sijalica košta 1 evrić.

Joc@

pre 8 godina

Neispravno je reći neonske već su to fluorescentne sijalice. (Neonske, kao i ksenon i kripton, inertni gasovi, daju boju dugačkim cvetlećim cevima za reklame.)
*
LED sijalice treba birati po boji svetla (bela, 6000K, žuta 2500K), kome šta prija, i, što je najvažnije, prema količini svetla mereno lumenima (lm, Lm). Klasična žarulja od 75W daje oko 1.100 lm. S njom je uporediva LED koja troši 15W a daje oko 1050 lm. (Ovakva LED košta oko 500 din.) Ljudi ovo ne znaju pa kupuju slabašne LED koje imaju neprijatnu plavičastu boju svetla, i svega oko 400 lm, pa je očekivano razočaranje u takvu LED.

NIkola

pre 8 godina

Kupio sam pre par mesece 2 LED sijalice u hipermarku u IDEI..mislio sam da ce trajati 10 godina a trajale su 10 dana..posle 10tak dana samo su odjednom svetele 10 puta slabije tj kao da ne svetle ..bacenih u bunar 2000 dinara..

Smuleco

pre 8 godina

Veća je zarada na led sijalicama! Tu je "kvaka"! Jer Kinezi i ostali Azijati, smanjili su cenu led dioda toliko, da proizvođačima led sijalica nije teško da sada već bagataleni poluproizvod, "spakuju" na odgovarajući način u sijalicu, tj. gotov proizvod.

EU

pre 8 godina

Ma super su Led menjam ih svakih mesec dana...nema jos niste smislili koliko toliko sl stedljivim sijalicama i neonkama, traju koliko oces.
(alex)

Kako bas uvek tebi 'alex' nesto ne radi, nije ti po volji, bunis se? Ceo svet ide napred, nove tehnologije se probijaju a ti bi jos uvek 'zarulju'? Ma i to hoce da pregori 'alex', vrati se ti starom dobrom ognjistu i vatri! Polako, polako, pa ces jednog dana otkriti i tocak, pa onda i velika slova i zareze...

afg

pre 8 godina

Kod mene u spajzu jos uvek radi obicna Tesla-Pancevo sijalica od 60 sveca. Ima preko 30 godina, pa mi je jasno zasto je fabrika propala.
(mup, 3. februar 2016 18:50)

Radi i dalje jer je ukupno za tih 30 godina bila upaljena 5 sati, dok se uzme džem sa police i odmah se ugasi.

Crni Gruja

pre 8 godina

Naslov je pogresan totalno. Led era je pocela a to su najstedljivije sijalice. Svi ce ih proizvoditi i one ce biti jedine ili u velikoj vecini. U Kragujevcu se prodaju led sijalice po ceni od 309 I 350 din sa garancijom od dve god. Ima I zutih I belih ( boje svetla).Potrosnja je 5W I 8 W a daju svetlost kao klasicne od 60 I 100W. Znaci da je usteda velika. O trajnosti ne znam ali sam siguran bar te dve godine.

ludak

pre 8 godina

najbolje bi bilo da daju svetlo kao obicne sijalice sa wolframovom niti, jer one odaju svetlo na slican nacin kao sunce i mnogo su prirodnije i bolje osvetljenje za nase oci, dok led sijalice sijaju nekom plavicastom svetloscu koja nije bas laka za navikavanje...

Milan

pre 8 godina

Amaterski pratim temu već godinama pa evo neoliko zapažanja:
Cene su zaista pale poslednjih nekoliko godina i zastupljenije su na tržištu nego ranije. Pre par godina me je nekoliko prodavaca osvetljenja gledalo kao da nisam normalan kada sam pitao da li imaju LED sijalice za klasično grlo, a sada se mogu kupitu u svakoj prodavnici. Na žalost, postoji i mnogo sijalica lošeg kvaliteta, a čak i različiti proizvodi istog proizvođača nisu istog kvaliteta. Isto tako sijalice sa različitim diodama iste snage mogu davati raličitu jačinu svetla. Ja sam pre godinu dana kupio dve različite Osram sijalice i jedna je crkla posle dva meseca, a druga još uvek radi. Pred novu godinu sam kupio dve neke nepoznate marke koje daju za nijansu slabije svetlo, ali jeftinije i još uvek rade, videćemo dokle. Izračunao sam da je potrebno oko godinu dana da mi se "otplate" kroz umanjenje računa, a posle toga je čista ušteda.

Što se tiče svetlosti, ona je sličnija "običnim" sijalicama nego ona kod fluorescentnih, daje širi spektar, a treba obratiti i pažnju da postoji nekoliko "toplina" - 2400K su "warm white" koje vuku na žuto i najsličnije su običnim sijalicama, a postoje i one od 4000K i 6400K koje vuku na plavo i meni smetaju.

LEDinfo

pre 8 godina

Kada kupujete LED tražite sijalice poznatih firmi kao što su Philips, Osram, GE, Verbatim itd. sa pisanom garancijom od minimum 2 godine. Koštaju više, ali su neuporedivo sigurnija kupovina od jeftinijih kineza, i po pitanju dugotrajnosti i po kvalitetu svetlosti. Nemojte kupovati raznorazno đubre koje se valja po kineskim radnjama i pijacama, bez ikakve garancije, čitajte šta piše u specifikacijama (temperatura i jačina svetlosti) i nećete imati problema. CRI (Color Rendering Index) mora biti minimum 80 (obične žarulje i halogene imaju 100 što je idealno), postoje i high CRI LED koje imaju 90-98, ali su preskupe i verovatno će tako ostati još dugo.
Za one koji preferiraju izgled obične sijalice postoje Filament LED.

Nena

pre 8 godina

Nisam koristila led, štedljivu jesam i ne sviđa mi se ta plavičasta svetlost, ali sa aspekta štetnosti i koje sve teške metale sadrži štedljiva, glasam za led.

zex10

pre 8 godina

pa ne znam, ja sam kupio led sijalice pre mesec dana i dobio sam garanciju od trgovine na dve godine. a sto se tice odnosa jacine osvetljenj je 1x6. Znaci 10w je kao obicna od 60w. ali ja bi rekao da sija kao sijalica od 75w.

Joca

pre 8 godina

u uslovima domaće "prljave mreže" (kod mene napon non stop osciluje u opsegu 219 do 232 V) teško da će doživeti deklarisanu trajnost.
(realno, 3. februar 2016 16:41)
Mreža jeste prljava, ali ne zbog oscilacija napona već zbog viših harmonika koji ubiju ispravljač, tzv. LED drajver. Oscilacije napona na standardnoj frekvenciji uopšte nisu kritične, odnosno drajver ih kompenzira svojom konstrukcijom.
Btw, uvek prvo strada drajver, a same LED potom ili ne uopšte. Najčešće LED ostane ispravan.

The Terrible

pre 8 godina

У Викторији, аустралијској држави мењање на лед сијалице је бесплатно. Дотирано од државе.

Nikola

pre 8 godina

Savet za izbor LED sijalica: Kupujte sijalice od poznatijih proizvodjaca ili kineske u prodavnicama koje su vam blizu sa fiskalnim i garancijom od bar 2 godine. Radio sam detaljno racunanje prosecne eksploatacije, potrosnje itd za jedan stan-domacinstvo i ni najjeftinije kineske sijalice ne mogu da se otplate za manje od godinu dana. U posledne 4 god. koristim LED i imam puno iskustva. Stanje je sve bolje, ali i dalje nije sjajno, pa dobro razmislite pre kupovine!
Matematika: trose oko 5-6 puta manje od obicnih (ne 10 koliko se reklamira).
jedna sijalica od 100w kosta oko 40-50 din, a led oko 800-900 din kineske ili 2 po 10w x 700-800 din kvalitetnijih brendova. Prosecna dnevna potrosnja u dnevnoj sobi je 5 sati dnevno, 6-7 zimi, 3-4 leti.
Za to vreme obicna potrosi 0,5kw/h a to je 3,3 din dnevno, to je za 350 dana (15ak smo na odmoru...) 1155 din, a LED 230. 1155 + 3 sijalice po 40 din je 1270, a led 900 + 230 = 1130. Malo je jeftinije, ali ako se ne pokvari za godinu. Kod brendiranih je to oko 1500 + 230 = 1730 sto znaci da im treba oko godinu i po da se otplate.
Poslednja od moje prve ture LED sijalica 4w (32komada, 22 + 10 sam menjao pod garancijom) pregorela je tacno na godisnjicu kupovine. Kada sam preracunao ustedu struje, bio sam u minusu oko 100 eur. Posle toga sam kupio kvalitetnije brendove i od 15 pregorela je samo jedna za gotovo 3 godine.

cobo

pre 8 godina

Obicne sijalice su u Nemackoj bile 40 cent,ove
stedljive 5€,a isto traju,velika je mafija u pitanju!Proizveli su joj slabu tacku,nekad traje tri dana!

acko

pre 8 godina

Kupio sam led reflektore po 10w kineske proizvodnje za osvetljavanje dvorista od 10 komada 4 su omanule u roku od dva meseca ali nisu pregorele diode nego napajanje koje obara napon od 220 na 12v dc sada sam ugradii novo napajanje rucne izrade sa naponom od 10v diode za nijansu slabije svetle ali sada su bas hladne ko led i mislim da ce ce da potraju mnogo duze od garancije 25000 sati

zex10

pre 8 godina

sto se boje svetla tice biras hoces "toplo ili hladno "svetlo. pa prema tome i kupujes odgovarajucu sijalicu. trgovci znaju, a i mozes da probas na licu mesta.

Deda Pantelija

pre 8 godina

Nikola, ako imas racun, vrati te lose sijalice i trazi druge. Na sijalice vazi garantni rok od 6meseci. Provereno za GE i BBlink a verujem da je i za ostale toliko.

janko

pre 8 godina

Imam 11kom led od 3W u spustenom plafonu, pre toga 8kom od 35W i 3kom 50W halogenke, nema razlike u jacini i boji svetla. Uzeo sam one sa zutim svetlom, pojma nemam koliko Kelvina ali rade vec 6 meseci, super. Cena je bila 2.5e komad u lidlu. U julu ce biti obracun, bas da vidim koliko sam ustedeo. Posto ovde placam struju pausalno 20eura a u julu bude obracun.

idza

pre 8 godina

U Kv ima da se kupe led sijslice sa dve godine garancije i fiskalnim racunom za 400din... A kod Kineza ima isto za sitne novce da se kupe i rotirajuce rgb led sijalice, led sijalice sa daljinskim upravljacem, i td... Sa malo maste ulepsacete vas prostor i ustedece te...

Nadzirac

pre 8 godina

"Kako bas uvek tebi 'alex' nesto ne radi, nije ti po volji, bunis se? Ceo svet ide napred, nove tehnologije se probijaju a ti bi jos uvek 'zarulju'? Ma i to hoce da pregori 'alex', vrati se ti starom dobrom ognjistu i vatri! Polako, polako, pa ces jednog dana otkriti i tocak, pa onda i velika slova i zareze...
(EU, 3. februar 2016 16:55)"

EU sam se sebi podsmevas. Od kada traje evolucija ljudskog roda, nase oci su se prilagodjavale najdominantnijem svetlecem telu u prirodi-SUNCU. Takodje tu spada i vatra ognjista koja je verna replika istog. To je cinjenica ma koliko se ti sa tim sprdao. Najbolja zamena za Sunce je uzarena volframova nit jer ga savrseno "imitira".

Sto se tebe EU tice, ti slobodno "predji" na druge izvore svetlosti, nece proci ni par miliona godina i tvoje oci ce se u potpunosti prilagoditi novim sijalicama, te vise neces imati nikakvih problema sa dobrim vidom.

srb

pre 8 godina

pa ovako stoje stvari...
obične sijalice se ne isplate proizvođačima, jer teško mogu da izmanipulisu životni vek, tako da su oni morali da angažuju horde inženjera kako da skrate životni vek sijalice... kod ove nove tehnologije mnogo im je lakše da urade... sto se tice kvaliteta svetla svi znamo šta je bolje, a što se tiče uštede to je priča za sebe... u svakom slučaju ima da se još dosta radi na ovom polju da bi obe strane bile zadovoljne

Neonska prevara

pre 8 godina

Tzv. štedljive neonske sijalice su stare neonske cevi, spakovanie u novo kućište. Godinama sam radio u održavanju jedne velike fabrike, sa puno pogona osvetljenih neonkama. Ispostavilo se da najčešće crkavaju starteri, a ne same cevi. Zameni se starter, koji je znatno jeftiniji od cevi, i cev još neko vreme svetli.
Kod štedljivih neonskih sijalica tako nešto nije moguće, jer je starter u kućištu. Zato sijalice traju kraće, posebno ako napon u mreži varira.
LED osvetljenje u kući još nisam probao, dobre su mi ove obične sijalice.

prle

pre 8 godina

U uslovima domaće "prljave mreže" (kod mene napon non stop osciluje u opsegu 219 do 232 V) teško da će doživeti deklarisanu trajnost.


LED sijalice su daleko otpornije na promenu napona. Deklarisana trajnost se ostvaruje kroz garanciju od najmanje 2 godine, aj da vidim da li vam neko daje toliku garanciju za obicnu sijalicu. To je retoricko pitanje, naravno da ne.

twister

pre 8 godina

Prodje godinu dana od prve do poslednje u stanu. Sve oblike, velicine, jacine i izglede sam isprobao, a jedino sa tipom svetla nisam eksperimentisao, niti imam nameru. Sve je "toplo zute" boje. Poslednje sam uzeo izgledom klasicne, staklene minjonke-svece za lustere. Ni jedan problem do sada.
Iskrene preporuke i savet da se krene sto pre, jedna po jedna ako treba. Tip svetla uvek pise na kutiji, tako da ja nemam ni jednu jedinu "plavu"
Posebnu radost predstavlja Ngodisnja rasveta po dvoristu. Sija sve od novembra, potrosnja mizerna a jedini problem, nekako mi zao da je skidam.

Dule

pre 8 godina

Zaokret? Draga redakcijo to nije zaokret, to se zove napredovanje. Korak napred. Zaokret bi bio da su se vratili nazad na obicne sijalice.

dragan

pre 8 godina

Rano je za led. Narocito za one koji se greju na struju. Njima je najisplativije da sve sijalice budu sa grejnom niti. Buducnost pripada ledu jer je konacno napravljena plava led didoda tako da se moze kombinovanjem sa zutom i crvenom dobiti bela. Trenutne kompaktene fluo su promasaj.

Saul Goodman

pre 8 godina

@ a no ako
Tako se isto gresi kada se kaze SMB boja... U stvari je sivo-maslinasta boja... Sto se teme tice mislim da su LED sijalice daleko efektnije od ovih fluorescentnih... Kada mi neko kaže da najbolje svetlo daju sijalice sa volframskom žaruljom, ne bude mi dobro. Em zderu struju, em daju "mrtvo" svetlo...

lagano

pre 8 godina

Sve je to lepo al ne znam koje imaju ružnije svetlo, dal štedljive, dal led, u oba slučaja svetlo više liči na neonku nego na tzv. Žuto svetlo kako ih reklamiraju sa 2700k temperaturom. Ako se na tome poradi, možda bude buducnost, za sada su mi nezamenljive halogene i obične sijalice.

Washington

pre 8 godina

Citam vec sedam puta ovu recenicu i ne mogu da je skontam, a i ne vidim gde je greska. 
"Postoji toliki izbor da potrošači imaju jednu utičnicu u svom domu, a na ovaj način će im to biti i olakšano“ 
Imal ko pametan da mi pomogne?
(Baja, 03. februar 2016 20:53)

Ja bi rekao da je u pitanju Google Translate.

dragan

pre 8 godina

Ja imam u kuhinji obicnuStedljive sijalice su mi krace trajale od obicnih. sijalicu staru oko 40g od 200w od tt.Doduse zastitio je jednom diodom pa ima oko 100w.Sijalice su neprevazidjene jer vidite orginalne boje.Imam led osvetljenje iznad stola.Suvise bljeste ako nemate difuzor.Svima treba 12V pa vam treba ispravljac.

banem

pre 8 godina

Jednom u pola godine otvorim neki domaći sajt i odmah prvi tekst vidim zašto. Novinar nema pojma o čemu piše. Ni komentari nisu bolje. Nema se ovde šta naučiti.

Tzv. štedljive sijalice sa gasom su opasne kada se razbiju, jer sadrže veoma toksične materije. Save je odmah napustiti i dobro provetriti prostoriju. Zatim, one se ne bacaju u đubre kao u Srbiji, već se plaća njihova reciklaža u za to namenskim postrojenjima. Šta mi radimo? Bacimo ih u đubre, ovi odnesu na đubrište, opasne materije među kojima je i živa npr. dospevaju u zemlju, u hranu, u vodo-tokove. U Americi i svim razvijenim zemljama ne rade takve budalaštine. Zato su LED bolji izbor.

Nove generacije LED svetala se rade tako da imaju širok spektar talasnih dužina koje odgovara klasičnim sijalicama. Takva svetla i dalje imaju pristojnu cenu, ali ko će to prodati siromašnih Srbima koji, zapravo, nemaju pojma o čemu je reč? Oni samo gledaju koliko W troši, kolika je snaga i koliko Kelvina ima ("što više to bolje, jer ta jače svetli"). Onda ode i kupi onu sa starim belim tj. plavičastim LED, pa svi u kući izgledaju kao vampiri.

Daleko je Amerika... bogata i jaka za ovu patetičnu zemlju. Tamo vode računa o takvim stvarima.

Verovatno ću i narednih pola godine da apstiniram od domaćih medija, jer tu praktično nema šta da se pročita i nauči. Osim šta je Vučić izjavio.

C.O.Jones

pre 8 godina

@zex10
To ončemu ti pričaš je delimično tačno. Raspitaj se šta je CRI. @Ludak je potpuno u pravu, a pobrao je gomilu minusa na svoj komentar.

i ja sam Zoran

pre 8 godina

AU imenjace, ko je tebe ucio matematiku. Prvo postavljas predpostavku da sijalica od 60w radi maksimalno 3 sata dnevno, a onda racunas da 5 sijalica ukupno potrosi 300w dnevno, pa na osnovu toga izracunavas mesecnu potrosnju.
Svelost u stanu ne sluzi samo da se ne spotices u mraku, vec utice na ambijent i jos vise na uslove rada. Sa sijalicom od 60w ne bi mogao da citam, a pride bih se osecao bolesno.
Kupac sam stedljivih sijalica oko 20 godina. Sa jednom firmom imam bas lepa iskustva, sijalice koje inace zbog male potrosnje (23w) retko i gasim, a obzirom da zamenjuju sijalice od 120-150w, pruzaju pristojne uslove i za rad , a i za citanje.
Neke od njih su mi trajale i vise od 10 godina, a sto je najvaznije, dve koje us mi najduze i trajale,nisu crkle, nego sam ih ja ostetio cisteci luster.
Bilo je i onih koje su trajale samo 2-3 godine, u proseku sam izdrzljivoscu vise nego zadovoljan.
Medjutim kampanja o stetnosti , deluje i na mene, pa cu ih bez detaljnog razmisljanja zamenit led sijalicama. Najvaznije je uzeti kvalitetnu sijalicu i boju svetla koja coveku najvise odgovara

Miroslav

pre 8 godina

(Zoran, 4. februar 2016 04:07)

Nemas ti pojma o matemetici prijatelju. Zato su pokusati da ti objasnim iz pocetka:
- Kupio sam Omega LED sijalicu od 15W (2800K, 1550Lm). Znaci da je osvetljenje malo jace nego sijalice od 100W.
Matematika je:
Ako LED sijalica radi dnevno 5sati x 15w x 365dana = 27375W (27,375KWh)
Za isti ucinak obicna sijalica 5sati x 100W x 365dana =182500w (182,5KWh)!!!

Garancija za pomenutu LED sijalicu je 3 godine, pa ti sad probaj sam da sracunas :)

Pozdrav!

T

pre 8 godina

@Aca Ako u stanu imas plafonjere, obicne sijalice jako brzo pregore. Ne mozes u plafonjeru da stavis 2x100W a da ti sijalica ne pregori, a cesto hoce i da se istopi izolacija na zicama. Sa stedljivim sijalicama nema tog problema jer mnogo manje greju. Ako nisu ustedele novac, meni su stedljive sijalice ustedele mnogo zivaca.

Zoran

pre 8 godina

Smešno je što je naslov "Zbogom štedljive sijalice", jer on sugeriše da će se opet koristiti neke "neštedljive", a sadržaj je zapravo suprotan - prva generacija "štedljivih" sijalica (CFL) se menja drugom generacijom (LED) koje su još štedljivije.

Aca

pre 8 godina

Kad uzmete u racunicu koliko kosta stedna sijalica i koliko treba vremena da radi dok ne otplati sama sebe, docicete do zakljucka da stedne sijalice ipak ispadnu skuplje.

voodoo

pre 8 godina

Meni se ne svidja svetlot led sijalice, ne znam strucnu stranu, da li su isplativije jer duze traje i manje trose, verujem ljudima kada kazu da je tako, ali prosto posle dva dana sam je skinuo i vratio klasicnu sijalicu, navika, i kao sto je neko rekao zuckasta svetlost klasicne sijalice je najbliza svetlosti koje nam daje sunce na koju smo navikli, bela, plava ili koje vec nijanse svetlosti meni realno smetaju.

iddn

pre 8 godina

Kupio pre dve godine sest komada za lustere i eno ih sve rade kao i prvi dan. Prodavac daje dve godine garancije a na pakovanju pise pet godina. Tako da verujem da ce raditi bar jos tri godine...

Alan Ford

pre 8 godina

Imam dnevnu sobu sa spustenim plafonima sa 32 sijalicna mesta tako da sam kupio Led sijalice reflektorke koje trose 5.6 w a one obicne su trosile 60 w... lako je izracunati ustedu...

DDD

pre 8 godina

Citam vec sedam puta ovu recenicu i ne mogu da je skontam, a i ne vidim gde je greska.
"Postoji toliki izbor da potrošači imaju jednu utičnicu u svom domu, a na ovaj način će im to biti i olakšano“
Imal ko pametan da mi pomogne?
(Baja, 3. februar 2016 20:53)

Moj jedini savet je da, ako se ikad budes bavio vodjenjem nekog medija, obavezno uposlis lektora.

Zoran

pre 8 godina

To cu da kupim kada obicne sijalice nestanu. Djubre od svetlosti. Djubre od kvaliteta. A sto se tice potrosnje...ako nemate za sijalicu d aplatite sruju, predlazem svecu.

Sve to ovde u Americi.

S21

pre 8 godina

Dok se ne napravi nesto novo i bolje, halogen je zakon. Bistro i pun spektar, dakle najprirodnije, a da nije sunce. LED, bez obzira na deklarisanu toplotu i proizvodjaca, sija ODVRATNO. Za javnu rasvetu, garaze, farbike, za upotrebu u auto-industriji i sl. u redu, ali za osvetljenje stambenog prostora - ne. Ne nasedajte na marketing, nisku potrosnju, koja je nesporna, i na to kako je komsija prezadovoljan. I najnoviji modeli najrenomiranijih proizvodjaca sijaju bolesno, jednako kao i pre pet godina. Trajnost je poboljsana, povecana svetlosna moc, potrosnja smanjena, porastao je izbor modela i zamena za standardna lezista, ali je ono najbitnije jednako lose kao pre.

kukuriku

pre 8 godina

(voodoo, 04. februar 2016 08:07)
Postoji više vrsta LED sijalica. Ako želiš žućkastu svetlost onda kupiš "soft white" ili "warm white" LED sijalice i svetlost će biti ista kao i kod običnih sijalica.

Mizantrop

pre 8 godina

Nije u pitanju nikakav nagli zaokret, već se javno govori o trendu koji je na tržištu već neko vreme. Sve veća potražnja za LED sijalicama dovela je do pada cena. Životni vek LED sijalice je 40-50000 sati (osim specifičnih kod kojih je minimum 10000), za svaku sijalicu se dobija garancija 2 godine, ako želite probati, slobodno je nemojte gasiti tokom garancije, opet će potrošiti manje el. energije od slične "Edisonove", koja se koristi 3-4 sata dnevno, i koju bi za te dve godine promenili 4-5 puta.
Cena je i dalje problem, ali određene LED sijalice od 8-10W moguće je kupiti za 600-700 din, sa garancijom, fiskalnim i sve...
Velika je prednost spektar svetla koji pokriva LED svetlo, zavisno od namene, inače u Beogradu je više od 80% lokala u velikim tržnim centirma na LED osvetljenju, sijalice duže traju, manje troše i više svetla odaju.
Napomena: LED sijalice ne mogu iza prekidača sa potenciometrom za regulaciju svetla!
Ko želi da proba i ima novca, preporučujem iz svog iskustva, ko nema novca, nema puno izbora.
Svetla u svim novim vozilima su LED, i ne ide sa rezervnom sijalicom, neću dalje komentarisati!

Joc@

pre 8 godina

@ (Zoran, 04:07)

Nije ti dobra računica.
Pet žarulja snage 60 W koje gore po 3 h dnevno, svih 30 dana mesečno, potroše:
5 x 60 W x 3 h x 30 = 27.000 Wh, tj. 27 kWh.
*
Na primedbu ''ne kupujte kineske''...
Sve se (skoro sve) proizvode u Kini.
Ima ih loših, a i odličnih, isto kineskih.
Ako na njima piše brend ugledne marke,
osetno su skuplje a kvalitet uglavnom nije osetno bolji.

Sale

pre 8 godina

Isplativnost led sijalica (oko 7X u odnosu na klasične) uopšte ne treba dovoditi u pitanje, ali nikako ne kupovati jeftine kineske sijalice, jer brzo crkavaju i svetlo je loše. Ovde ne mislim na sve sijalice na kojima piše "Made in China", jer se sve bez razlike proizvode u Kini, nego baš na kineske brendove. Drugo, kupovinom kvalitetne sijalice, garancija je 2 godine, a ne 1 godina, 6 meseci ili dok ne izađete iz radnje i ta garancija stvarno važi, mada vam neće trebati. Treće, led sijalice nisu uopšte više skupe, jer sijalica od 10W koja menja sijalicu od 60W, a u praksi mi se pokazalo da menja onu od 75W košta 350 RSD, tako da nema govora o nekim enormnim ulaganjima. Lično u stanu već duže vreme imam ukupno oko 15-ak led sijalica, što klasičnog oblika što onih spot sijalica i nijedna nije pregorela. Imajte u vidu da se još lovi u mutnom i da mnogi prodavci imaju astronomske marže na led sijalice i iz tog razloga i jesu 700, 800 RSD, ali vam tvrdim da možete naći za 350 RSD sijalicu odličnog kvaliteta. Napisao bih i gde, ali to bi već bilo reklamiranje, tako da morate pronaći sami. Moja preporuka su V-Tac sijalice, jer su odličnog kvaliteta, a višestruko jeftinije od navikanih marki tipa Filips i sl. Samo treba naći gde su najpovoljnije, jer su razlike u cenama ogromne, kao što sam već napisao. Kao ilustraciju uštede bih naveo da ukoliko bih upalio bukvalno sva svetla u stanu, uključujući i terasu, potrošnja bi bila oko 150W, što su praktično dve klasične sijalice od 75W.

Mile

pre 8 godina

Ne razumem šta je autor ovde hteo da kaže: "Postoji toliki izbor da potrošači imaju jednu utičnicu u svom domu, a na ovaj način će im to biti i olakšano“. Uzgred, ne kaže se "LED dioda" jer je "D" u skraćenici dioda.

Coyote Nervosius

pre 8 godina

Nijedna vrsta štedljivih sijalica nema osvetljenje kao klasične sijalice.

Sve kombinacije sam proverio, ni blizu.

4 najjače led sijalice koje postoje kod nas na tržištu sam stavio u plafonjeru i nisu u mogućnosti da mi osvetle radnu površinu kao obična od 100w.

jova

pre 8 godina

Kinezi su ekstra, treba znati sta kupovati. 5730 dioda (prava, ne fush) sija za medalju, traje vecno, izadje oko 400njak din za ekvivalentnu od 100w obicne svetlosti, a trosi tacno 9w (mereno).

Zoran

pre 8 godina

60w imate sijalicu. ona trosi toliko za sat. neka je ukljucena 3 sata dnevno. I neka imate takvih jos 4 u kuci koje su ukljucene 3 sata dnevno KONSTANTNO. Koliko vam sijalica ukljuceno KONSTANTNO sat vemena u kuci?

Pet sijalica po 60 vati, imate 300 vati dnevno. Puta 30 dana ima 1000 vati. Jedan kilovat. Koliko vam j ekilovat u Srbiji?

Znam da vam je granica za zelenu zonu 350KW.

Pojma vi nemate na sta trosite pare. Kazu vam: sad je moda stednja, eto vas bacate pare na idiotske sijalice.

Kazu vam zagadjuje okolinu benzin, kupi Teslu, eto vi kupujete Teslu..

Upotrebite mozak ako ga imate.

364ETF81

pre 8 godina

Moje iskustvo sa LED sijalicama je da ne treba kupovati Cree. Crkavaju u roku od 6-12 meseci, posebno PAR-30 ako su instalirane u "recessed can fixture" plafonjerkama (kuhinja, hodnik, predsoblje). Ecostar za sada duze traju iako su jeftinije (kupljene u Home Depot-u, USA).
Dzon Strejnik je inace poreklom nas covek - prezime mu se pise Strainic, sto potice od, pogodili ste, Strahinjic. On se dobro kotira u GE Lighting biznisu, trenutno je COO.
Interesantno je da se sve brzi tehnoloski napredak lepo vidi na primeru osvetljenja: homo sapiens je milenijumima koristio vatru da bi krajem 19-tog veka presao na inkandescentnu sijalicu. Posle sto godina inkand. sijalicu je zamenio CFL-om, a samo 25 god kasnije je CFL iz upotrebe potisnula LED. Sta nas ceka u narednih 10 godina? OLED, night vision head-up display, ili nesto sto jos nije osmisljeno? Nadam se da necemo nazad u mrak...

Mike_USA

pre 8 godina

E druze, ovo je netacno.


Nema sanse da ti LED sijalica od 8W menja sijalicu od 100W. Maksimalna usteda je oko 6 puta, tako da vecina sijalica koja menja 60W trosi negde oko 10W.

Ja sam u kuci stavio Hyperikon 16W, 4000K, sijaju slicno onima od 100W, najbolje svetlo koje sam ikada imao u stanu.

Meni licno "bright white" varijanta od 3000-4000K najvise odgovara, bilo da su zamene za 60 ili 100 W

Lemi

pre 8 godina

samo se svi vi zaletite na led. pogotovo cool led, po mogucstvu. sjajno.

kada vam zvizne prirodno ocno socivo i dodje do degenerativnih promena na makuli - svi cete kod mene po pomagalo.

jer, zasto bi pa guglovali artificial blue light ... internet je za budale.

SOL

pre 8 godina

Hmmm...opet puno grešaka u brzopletom tekstu.
Inače "neonsko" svetlo koje navodite je zapravo fluo cev - neon je gas koji podržavaju visokonaponski sistemi i ne koristi se za rasvetu već za efekte, svetleće reklame itd.

sajkokiler

pre 8 godina

SAD i energetska efikasnost... Nikako mi to ne ide zajedno.

Što se tiče led svetla, preporučujem, naravno brendirane, ostalo je mačka u džaku.

Joc@

pre 8 godina

...zastitio je jednom diodom pa ima oko 100w....
@ (dragan, 3. februar 2016 20:58)

Bravo.
Ja sam tu dosetku primenio na hodničkom svetlu izvedenom sa žaruljama.
Svega tri diode su bile dovoljne za tri strujna kruga četvorospratne zgrade.
(Za stručnjake: montirao sam ih u razvodnom ormaru hodničkog svetla,
iza kontaktora.) Rade na 110V, sa četvrtinom snage i evo već 10 god.
samo je jedna pregorela. Pošto ih ima tri po spratu, svetla je sasvim dovoljno.

Milan

pre 8 godina

@Zoran
Ušteda po sijalici zaista nije nešto epohalno, ali nije ni baš 5 dinara po kWh ako imaš dvotarifno brojilo jer sijalice rade uglavnom u vreme više tarife, a ako prelaziš u plavu ili crveni tarifu ušteda je još veća.
Drugo, nemaš samo jednu sijalicu u kući.
Treće - nije sve u "hahahhaha 60 dinara". Koliko miliona sijalica radi svakog dana u Srbiji? Koliko prodavnica, kancelarija i hala je osvetljeno po ceo dan i uštedelo bi i 150-300 dinara po sijalici? Njima bi se "investicija" isplatila i posle 4-5 meseci.

joj

pre 8 godina

konacno nesto bez botova
elem problem sadasnjih ``stedljivih``sijalica ili ti takozvanih neonki kako neki kazu da im se relativno brzo kvare je u prostoj stvari,sklopka koja je u njima u samoj sijalici nije predvidjena za cesto paljenje i gasenje. Dok LED sijalice su za to bolje i bolje su se pokazale. Zuta ili jaka bela svetslost se koristi zavisno za sta vam treba. Zuta tj najbliza onoj klasicnoj sijalici do 2800 je namenjena za neke prostore gde se ne cita ili nisu uslovi rada . Preko 2800 su vise za radne prostore jer daju jacu svetlost koja je pribliznija spoljnoj svetlosti ma koliko mi mislili da je ona zuta bliza suncevoj. Lik u jednoj nasoj fabrici je promenio 20 vrsta jacina sijalica sto po potrosnji jacini i luxovima dok nije dosao do idelane sijalice koja ima zeljeni efekat. LED sijalice su buducnost i to je realnost. MAsovno se prelazi na tu rasvetu. Recimo moje dvoriste ima 30 dekorativnih sijalica sto obicnih sto snopasa za stabla . Sa led svetlom potrosnja je oko 700wati dok je pre bila oko 4 kilovata na sat a i vise dok se koristila halogena rasveta ovo se odnosi kad je delimicno uplajena sva rasveta a led kompletan tj sva tela .

filip

pre 8 godina

Ja imam po jednu led sijalicu u hodniku i spajzu. U sobi gde sam 90% vremena imam stedljivu i nebih je menjao za led jer led sijalice ne sijaju dovoljno jako.

Zoran

pre 8 godina

60 dinara mesecno. Hahahahaha.
(Zoran, 4. februar 2016 15:15)

Nemas ni jedna Politikin Zabavnik mesecno, a on izlazi 4 puta. Imas za pola, samo gledaj koju ces poluvinu da izaberes na trafici.:)))

Ja sam ti lepo rekao: SVECA. Kad stedis, bar da znas zasto stedis.:))

pera

pre 8 godina

Neki ovde ocigledno zive na gajbi sa jednom sijalicom. :-)

Realno, prelazak na stedljive/led u praksi obore racun za 300-400 din mesecno za gajbu od 60ak kvadrata. Sem ako niste od onih sto idu za drugima i opominju i gase svetlo, onda je manje :-)

Zoran

pre 8 godina

Ako LED sijalica radi dnevno 5sati x 15w x 365dana = 27375W (27,375KWh)
Za isti ucinak obicna sijalica 5sati x 100W x 365dana =182500w (182,5KWh)!!!

Garancija za pomenutu LED sijalicu je 3 godine, pa ti sad probaj sam da sracunas :)

Pozdrav!
(Miroslav, 4. februar 2016 11:51)

A za mesec trosis minimum 350Kwh. Pa znas koliko stedis po srspkim cenama struje?

150kw x 5 dinara = 750 dinara GODISNJE.

Stedis 750 dinara GODISNJE. 60 dinara mesecno. Hahahahaha.

Miroslav

pre 8 godina

problem je sto ne postoji garancija od 3 godine nigde. dve je maksimum
(sanja, 4. februar 2016 14:18)

I tek kako postoji, Sanjice.
Recimo udji na sajt Gigatrona i bice ti jasnije :)

http://www.gigatronshop.com/sijalice/omega_sijalica_led_omele27e9w_2800k_e27_9w-59345

Pozdravljam te :)

LEDinfo

pre 8 godina

(Miroslav, 4. februar 2016 11:51)
problem je sto ne postoji garancija od 3 godine nigde. dve je maksimum
(sanja, 4. februar 2016 14:18)

Postoji, na Verbatim.

ludak

pre 8 godina

najbolje bi bilo da daju svetlo kao obicne sijalice sa wolframovom niti, jer one odaju svetlo na slican nacin kao sunce i mnogo su prirodnije i bolje osvetljenje za nase oci, dok led sijalice sijaju nekom plavicastom svetloscu koja nije bas laka za navikavanje...

EU

pre 8 godina

Ma super su Led menjam ih svakih mesec dana...nema jos niste smislili koliko toliko sl stedljivim sijalicama i neonkama, traju koliko oces.
(alex)

Kako bas uvek tebi 'alex' nesto ne radi, nije ti po volji, bunis se? Ceo svet ide napred, nove tehnologije se probijaju a ti bi jos uvek 'zarulju'? Ma i to hoce da pregori 'alex', vrati se ti starom dobrom ognjistu i vatri! Polako, polako, pa ces jednog dana otkriti i tocak, pa onda i velika slova i zareze...

dragan

pre 8 godina

Ja imam u kuhinji obicnuStedljive sijalice su mi krace trajale od obicnih. sijalicu staru oko 40g od 200w od tt.Doduse zastitio je jednom diodom pa ima oko 100w.Sijalice su neprevazidjene jer vidite orginalne boje.Imam led osvetljenje iznad stola.Suvise bljeste ako nemate difuzor.Svima treba 12V pa vam treba ispravljac.

lagano

pre 8 godina

Sve je to lepo al ne znam koje imaju ružnije svetlo, dal štedljive, dal led, u oba slučaja svetlo više liči na neonku nego na tzv. Žuto svetlo kako ih reklamiraju sa 2700k temperaturom. Ako se na tome poradi, možda bude buducnost, za sada su mi nezamenljive halogene i obične sijalice.

NIkola

pre 8 godina

Kupio sam pre par mesece 2 LED sijalice u hipermarku u IDEI..mislio sam da ce trajati 10 godina a trajale su 10 dana..posle 10tak dana samo su odjednom svetele 10 puta slabije tj kao da ne svetle ..bacenih u bunar 2000 dinara..

srb

pre 8 godina

pa ovako stoje stvari...
obične sijalice se ne isplate proizvođačima, jer teško mogu da izmanipulisu životni vek, tako da su oni morali da angažuju horde inženjera kako da skrate životni vek sijalice... kod ove nove tehnologije mnogo im je lakše da urade... sto se tice kvaliteta svetla svi znamo šta je bolje, a što se tiče uštede to je priča za sebe... u svakom slučaju ima da se još dosta radi na ovom polju da bi obe strane bile zadovoljne

Saul Goodman

pre 8 godina

@ a no ako
Tako se isto gresi kada se kaze SMB boja... U stvari je sivo-maslinasta boja... Sto se teme tice mislim da su LED sijalice daleko efektnije od ovih fluorescentnih... Kada mi neko kaže da najbolje svetlo daju sijalice sa volframskom žaruljom, ne bude mi dobro. Em zderu struju, em daju "mrtvo" svetlo...

cobo

pre 8 godina

Obicne sijalice su u Nemackoj bile 40 cent,ove
stedljive 5€,a isto traju,velika je mafija u pitanju!Proizveli su joj slabu tacku,nekad traje tri dana!

realno

pre 8 godina

običnu sijalicu od 100W menja LED od 10W. ušteda jeste očita, nema spora, ALI prosečan stan minimum 5 sijalica. LED sijalica 10W je min 7 do 8 evra. dakle minimala 40 evrona.
u uslovima domaće "prljave mreže" (kod mene napon non stop osciluje u opsegu 219 do 232 V) teško da će doživeti deklarisanu trajnost.

za prosečnog građanina (koji se nije "snašao") zamena klasičnih sijalica LED sijalicama bi bila moguća uz akciju elektroprivrede/države tako da jedna LED sijalica košta 1 evrić.

Zoran

pre 8 godina

60w imate sijalicu. ona trosi toliko za sat. neka je ukljucena 3 sata dnevno. I neka imate takvih jos 4 u kuci koje su ukljucene 3 sata dnevno KONSTANTNO. Koliko vam sijalica ukljuceno KONSTANTNO sat vemena u kuci?

Pet sijalica po 60 vati, imate 300 vati dnevno. Puta 30 dana ima 1000 vati. Jedan kilovat. Koliko vam j ekilovat u Srbiji?

Znam da vam je granica za zelenu zonu 350KW.

Pojma vi nemate na sta trosite pare. Kazu vam: sad je moda stednja, eto vas bacate pare na idiotske sijalice.

Kazu vam zagadjuje okolinu benzin, kupi Teslu, eto vi kupujete Teslu..

Upotrebite mozak ako ga imate.

dragan

pre 8 godina

Rano je za led. Narocito za one koji se greju na struju. Njima je najisplativije da sve sijalice budu sa grejnom niti. Buducnost pripada ledu jer je konacno napravljena plava led didoda tako da se moze kombinovanjem sa zutom i crvenom dobiti bela. Trenutne kompaktene fluo su promasaj.

Nadzirac

pre 8 godina

"Kako bas uvek tebi 'alex' nesto ne radi, nije ti po volji, bunis se? Ceo svet ide napred, nove tehnologije se probijaju a ti bi jos uvek 'zarulju'? Ma i to hoce da pregori 'alex', vrati se ti starom dobrom ognjistu i vatri! Polako, polako, pa ces jednog dana otkriti i tocak, pa onda i velika slova i zareze...
(EU, 3. februar 2016 16:55)"

EU sam se sebi podsmevas. Od kada traje evolucija ljudskog roda, nase oci su se prilagodjavale najdominantnijem svetlecem telu u prirodi-SUNCU. Takodje tu spada i vatra ognjista koja je verna replika istog. To je cinjenica ma koliko se ti sa tim sprdao. Najbolja zamena za Sunce je uzarena volframova nit jer ga savrseno "imitira".

Sto se tebe EU tice, ti slobodno "predji" na druge izvore svetlosti, nece proci ni par miliona godina i tvoje oci ce se u potpunosti prilagoditi novim sijalicama, te vise neces imati nikakvih problema sa dobrim vidom.

afg

pre 8 godina

Kod mene u spajzu jos uvek radi obicna Tesla-Pancevo sijalica od 60 sveca. Ima preko 30 godina, pa mi je jasno zasto je fabrika propala.
(mup, 3. februar 2016 18:50)

Radi i dalje jer je ukupno za tih 30 godina bila upaljena 5 sati, dok se uzme džem sa police i odmah se ugasi.

Neonska prevara

pre 8 godina

Tzv. štedljive neonske sijalice su stare neonske cevi, spakovanie u novo kućište. Godinama sam radio u održavanju jedne velike fabrike, sa puno pogona osvetljenih neonkama. Ispostavilo se da najčešće crkavaju starteri, a ne same cevi. Zameni se starter, koji je znatno jeftiniji od cevi, i cev još neko vreme svetli.
Kod štedljivih neonskih sijalica tako nešto nije moguće, jer je starter u kućištu. Zato sijalice traju kraće, posebno ako napon u mreži varira.
LED osvetljenje u kući još nisam probao, dobre su mi ove obične sijalice.

Nikola

pre 8 godina

Savet za izbor LED sijalica: Kupujte sijalice od poznatijih proizvodjaca ili kineske u prodavnicama koje su vam blizu sa fiskalnim i garancijom od bar 2 godine. Radio sam detaljno racunanje prosecne eksploatacije, potrosnje itd za jedan stan-domacinstvo i ni najjeftinije kineske sijalice ne mogu da se otplate za manje od godinu dana. U posledne 4 god. koristim LED i imam puno iskustva. Stanje je sve bolje, ali i dalje nije sjajno, pa dobro razmislite pre kupovine!
Matematika: trose oko 5-6 puta manje od obicnih (ne 10 koliko se reklamira).
jedna sijalica od 100w kosta oko 40-50 din, a led oko 800-900 din kineske ili 2 po 10w x 700-800 din kvalitetnijih brendova. Prosecna dnevna potrosnja u dnevnoj sobi je 5 sati dnevno, 6-7 zimi, 3-4 leti.
Za to vreme obicna potrosi 0,5kw/h a to je 3,3 din dnevno, to je za 350 dana (15ak smo na odmoru...) 1155 din, a LED 230. 1155 + 3 sijalice po 40 din je 1270, a led 900 + 230 = 1130. Malo je jeftinije, ali ako se ne pokvari za godinu. Kod brendiranih je to oko 1500 + 230 = 1730 sto znaci da im treba oko godinu i po da se otplate.
Poslednja od moje prve ture LED sijalica 4w (32komada, 22 + 10 sam menjao pod garancijom) pregorela je tacno na godisnjicu kupovine. Kada sam preracunao ustedu struje, bio sam u minusu oko 100 eur. Posle toga sam kupio kvalitetnije brendove i od 15 pregorela je samo jedna za gotovo 3 godine.

Aca

pre 8 godina

Kad uzmete u racunicu koliko kosta stedna sijalica i koliko treba vremena da radi dok ne otplati sama sebe, docicete do zakljucka da stedne sijalice ipak ispadnu skuplje.

Nena

pre 8 godina

Nisam koristila led, štedljivu jesam i ne sviđa mi se ta plavičasta svetlost, ali sa aspekta štetnosti i koje sve teške metale sadrži štedljiva, glasam za led.

Washington

pre 8 godina

Ma super su Led menjam ih svakih mesec dana...nema jos niste smislili koliko toliko sl stedljivim sijalicama i neonkama, traju koliko oces.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (alex, 3. februar 2016 16:30)

Iskreno, imam LED sijalice u stanu vec 2 godine, nijednu nisam dotakao. Garantovane su na 20 godina iskreno videcemo koliko ce trajat. Rekao sam zeni ako se budemo selili nosim i sijalice sa sobom :)

Zoran

pre 8 godina

To cu da kupim kada obicne sijalice nestanu. Djubre od svetlosti. Djubre od kvaliteta. A sto se tice potrosnje...ako nemate za sijalicu d aplatite sruju, predlazem svecu.

Sve to ovde u Americi.

Smuleco

pre 8 godina

Veća je zarada na led sijalicama! Tu je "kvaka"! Jer Kinezi i ostali Azijati, smanjili su cenu led dioda toliko, da proizvođačima led sijalica nije teško da sada već bagataleni poluproizvod, "spakuju" na odgovarajući način u sijalicu, tj. gotov proizvod.

Coyote Nervosius

pre 8 godina

Nijedna vrsta štedljivih sijalica nema osvetljenje kao klasične sijalice.

Sve kombinacije sam proverio, ni blizu.

4 najjače led sijalice koje postoje kod nas na tržištu sam stavio u plafonjeru i nisu u mogućnosti da mi osvetle radnu površinu kao obična od 100w.

acko

pre 8 godina

Kupio sam led reflektore po 10w kineske proizvodnje za osvetljavanje dvorista od 10 komada 4 su omanule u roku od dva meseca ali nisu pregorele diode nego napajanje koje obara napon od 220 na 12v dc sada sam ugradii novo napajanje rucne izrade sa naponom od 10v diode za nijansu slabije svetle ali sada su bas hladne ko led i mislim da ce ce da potraju mnogo duze od garancije 25000 sati

filip

pre 8 godina

Ja imam po jednu led sijalicu u hodniku i spajzu. U sobi gde sam 90% vremena imam stedljivu i nebih je menjao za led jer led sijalice ne sijaju dovoljno jako.

C.O.Jones

pre 8 godina

@zex10
To ončemu ti pričaš je delimično tačno. Raspitaj se šta je CRI. @Ludak je potpuno u pravu, a pobrao je gomilu minusa na svoj komentar.

voodoo

pre 8 godina

Meni se ne svidja svetlot led sijalice, ne znam strucnu stranu, da li su isplativije jer duze traje i manje trose, verujem ljudima kada kazu da je tako, ali prosto posle dva dana sam je skinuo i vratio klasicnu sijalicu, navika, i kao sto je neko rekao zuckasta svetlost klasicne sijalice je najbliza svetlosti koje nam daje sunce na koju smo navikli, bela, plava ili koje vec nijanse svetlosti meni realno smetaju.

Crni Gruja

pre 8 godina

Naslov je pogresan totalno. Led era je pocela a to su najstedljivije sijalice. Svi ce ih proizvoditi i one ce biti jedine ili u velikoj vecini. U Kragujevcu se prodaju led sijalice po ceni od 309 I 350 din sa garancijom od dve god. Ima I zutih I belih ( boje svetla).Potrosnja je 5W I 8 W a daju svetlost kao klasicne od 60 I 100W. Znaci da je usteda velika. O trajnosti ne znam ali sam siguran bar te dve godine.

S21

pre 8 godina

Dok se ne napravi nesto novo i bolje, halogen je zakon. Bistro i pun spektar, dakle najprirodnije, a da nije sunce. LED, bez obzira na deklarisanu toplotu i proizvodjaca, sija ODVRATNO. Za javnu rasvetu, garaze, farbike, za upotrebu u auto-industriji i sl. u redu, ali za osvetljenje stambenog prostora - ne. Ne nasedajte na marketing, nisku potrosnju, koja je nesporna, i na to kako je komsija prezadovoljan. I najnoviji modeli najrenomiranijih proizvodjaca sijaju bolesno, jednako kao i pre pet godina. Trajnost je poboljsana, povecana svetlosna moc, potrosnja smanjena, porastao je izbor modela i zamena za standardna lezista, ali je ono najbitnije jednako lose kao pre.

Zoran

pre 8 godina

Ako LED sijalica radi dnevno 5sati x 15w x 365dana = 27375W (27,375KWh)
Za isti ucinak obicna sijalica 5sati x 100W x 365dana =182500w (182,5KWh)!!!

Garancija za pomenutu LED sijalicu je 3 godine, pa ti sad probaj sam da sracunas :)

Pozdrav!
(Miroslav, 4. februar 2016 11:51)

A za mesec trosis minimum 350Kwh. Pa znas koliko stedis po srspkim cenama struje?

150kw x 5 dinara = 750 dinara GODISNJE.

Stedis 750 dinara GODISNJE. 60 dinara mesecno. Hahahahaha.

LEDinfo

pre 8 godina

Kada kupujete LED tražite sijalice poznatih firmi kao što su Philips, Osram, GE, Verbatim itd. sa pisanom garancijom od minimum 2 godine. Koštaju više, ali su neuporedivo sigurnija kupovina od jeftinijih kineza, i po pitanju dugotrajnosti i po kvalitetu svetlosti. Nemojte kupovati raznorazno đubre koje se valja po kineskim radnjama i pijacama, bez ikakve garancije, čitajte šta piše u specifikacijama (temperatura i jačina svetlosti) i nećete imati problema. CRI (Color Rendering Index) mora biti minimum 80 (obične žarulje i halogene imaju 100 što je idealno), postoje i high CRI LED koje imaju 90-98, ali su preskupe i verovatno će tako ostati još dugo.
Za one koji preferiraju izgled obične sijalice postoje Filament LED.

Joc@

pre 8 godina

Neispravno je reći neonske već su to fluorescentne sijalice. (Neonske, kao i ksenon i kripton, inertni gasovi, daju boju dugačkim cvetlećim cevima za reklame.)
*
LED sijalice treba birati po boji svetla (bela, 6000K, žuta 2500K), kome šta prija, i, što je najvažnije, prema količini svetla mereno lumenima (lm, Lm). Klasična žarulja od 75W daje oko 1.100 lm. S njom je uporediva LED koja troši 15W a daje oko 1050 lm. (Ovakva LED košta oko 500 din.) Ljudi ovo ne znaju pa kupuju slabašne LED koje imaju neprijatnu plavičastu boju svetla, i svega oko 400 lm, pa je očekivano razočaranje u takvu LED.

Joca

pre 8 godina

u uslovima domaće "prljave mreže" (kod mene napon non stop osciluje u opsegu 219 do 232 V) teško da će doživeti deklarisanu trajnost.
(realno, 3. februar 2016 16:41)
Mreža jeste prljava, ali ne zbog oscilacija napona već zbog viših harmonika koji ubiju ispravljač, tzv. LED drajver. Oscilacije napona na standardnoj frekvenciji uopšte nisu kritične, odnosno drajver ih kompenzira svojom konstrukcijom.
Btw, uvek prvo strada drajver, a same LED potom ili ne uopšte. Najčešće LED ostane ispravan.

banem

pre 8 godina

Jednom u pola godine otvorim neki domaći sajt i odmah prvi tekst vidim zašto. Novinar nema pojma o čemu piše. Ni komentari nisu bolje. Nema se ovde šta naučiti.

Tzv. štedljive sijalice sa gasom su opasne kada se razbiju, jer sadrže veoma toksične materije. Save je odmah napustiti i dobro provetriti prostoriju. Zatim, one se ne bacaju u đubre kao u Srbiji, već se plaća njihova reciklaža u za to namenskim postrojenjima. Šta mi radimo? Bacimo ih u đubre, ovi odnesu na đubrište, opasne materije među kojima je i živa npr. dospevaju u zemlju, u hranu, u vodo-tokove. U Americi i svim razvijenim zemljama ne rade takve budalaštine. Zato su LED bolji izbor.

Nove generacije LED svetala se rade tako da imaju širok spektar talasnih dužina koje odgovara klasičnim sijalicama. Takva svetla i dalje imaju pristojnu cenu, ali ko će to prodati siromašnih Srbima koji, zapravo, nemaju pojma o čemu je reč? Oni samo gledaju koliko W troši, kolika je snaga i koliko Kelvina ima ("što više to bolje, jer ta jače svetli"). Onda ode i kupi onu sa starim belim tj. plavičastim LED, pa svi u kući izgledaju kao vampiri.

Daleko je Amerika... bogata i jaka za ovu patetičnu zemlju. Tamo vode računa o takvim stvarima.

Verovatno ću i narednih pola godine da apstiniram od domaćih medija, jer tu praktično nema šta da se pročita i nauči. Osim šta je Vučić izjavio.

zex10

pre 8 godina

pa ne znam, ja sam kupio led sijalice pre mesec dana i dobio sam garanciju od trgovine na dve godine. a sto se tice odnosa jacine osvetljenj je 1x6. Znaci 10w je kao obicna od 60w. ali ja bi rekao da sija kao sijalica od 75w.

prle

pre 8 godina

U uslovima domaće "prljave mreže" (kod mene napon non stop osciluje u opsegu 219 do 232 V) teško da će doživeti deklarisanu trajnost.


LED sijalice su daleko otpornije na promenu napona. Deklarisana trajnost se ostvaruje kroz garanciju od najmanje 2 godine, aj da vidim da li vam neko daje toliku garanciju za obicnu sijalicu. To je retoricko pitanje, naravno da ne.

janko

pre 8 godina

Imam 11kom led od 3W u spustenom plafonu, pre toga 8kom od 35W i 3kom 50W halogenke, nema razlike u jacini i boji svetla. Uzeo sam one sa zutim svetlom, pojma nemam koliko Kelvina ali rade vec 6 meseci, super. Cena je bila 2.5e komad u lidlu. U julu ce biti obracun, bas da vidim koliko sam ustedeo. Posto ovde placam struju pausalno 20eura a u julu bude obracun.

idza

pre 8 godina

U Kv ima da se kupe led sijslice sa dve godine garancije i fiskalnim racunom za 400din... A kod Kineza ima isto za sitne novce da se kupe i rotirajuce rgb led sijalice, led sijalice sa daljinskim upravljacem, i td... Sa malo maste ulepsacete vas prostor i ustedece te...

Milan

pre 8 godina

Amaterski pratim temu već godinama pa evo neoliko zapažanja:
Cene su zaista pale poslednjih nekoliko godina i zastupljenije su na tržištu nego ranije. Pre par godina me je nekoliko prodavaca osvetljenja gledalo kao da nisam normalan kada sam pitao da li imaju LED sijalice za klasično grlo, a sada se mogu kupitu u svakoj prodavnici. Na žalost, postoji i mnogo sijalica lošeg kvaliteta, a čak i različiti proizvodi istog proizvođača nisu istog kvaliteta. Isto tako sijalice sa različitim diodama iste snage mogu davati raličitu jačinu svetla. Ja sam pre godinu dana kupio dve različite Osram sijalice i jedna je crkla posle dva meseca, a druga još uvek radi. Pred novu godinu sam kupio dve neke nepoznate marke koje daju za nijansu slabije svetlo, ali jeftinije i još uvek rade, videćemo dokle. Izračunao sam da je potrebno oko godinu dana da mi se "otplate" kroz umanjenje računa, a posle toga je čista ušteda.

Što se tiče svetlosti, ona je sličnija "običnim" sijalicama nego ona kod fluorescentnih, daje širi spektar, a treba obratiti i pažnju da postoji nekoliko "toplina" - 2400K su "warm white" koje vuku na žuto i najsličnije su običnim sijalicama, a postoje i one od 4000K i 6400K koje vuku na plavo i meni smetaju.

Baja

pre 8 godina

Citam vec sedam puta ovu recenicu i ne mogu da je skontam, a i ne vidim gde je greska.
"Postoji toliki izbor da potrošači imaju jednu utičnicu u svom domu, a na ovaj način će im to biti i olakšano“
Imal ko pametan da mi pomogne?

Lemi

pre 8 godina

samo se svi vi zaletite na led. pogotovo cool led, po mogucstvu. sjajno.

kada vam zvizne prirodno ocno socivo i dodje do degenerativnih promena na makuli - svi cete kod mene po pomagalo.

jer, zasto bi pa guglovali artificial blue light ... internet je za budale.

Deda Pantelija

pre 8 godina

Nikola, ako imas racun, vrati te lose sijalice i trazi druge. Na sijalice vazi garantni rok od 6meseci. Provereno za GE i BBlink a verujem da je i za ostale toliko.

zex10

pre 8 godina

sto se boje svetla tice biras hoces "toplo ili hladno "svetlo. pa prema tome i kupujes odgovarajucu sijalicu. trgovci znaju, a i mozes da probas na licu mesta.

twister

pre 8 godina

Prodje godinu dana od prve do poslednje u stanu. Sve oblike, velicine, jacine i izglede sam isprobao, a jedino sa tipom svetla nisam eksperimentisao, niti imam nameru. Sve je "toplo zute" boje. Poslednje sam uzeo izgledom klasicne, staklene minjonke-svece za lustere. Ni jedan problem do sada.
Iskrene preporuke i savet da se krene sto pre, jedna po jedna ako treba. Tip svetla uvek pise na kutiji, tako da ja nemam ni jednu jedinu "plavu"
Posebnu radost predstavlja Ngodisnja rasveta po dvoristu. Sija sve od novembra, potrosnja mizerna a jedini problem, nekako mi zao da je skidam.

Mike_USA

pre 8 godina

E druze, ovo je netacno.


Nema sanse da ti LED sijalica od 8W menja sijalicu od 100W. Maksimalna usteda je oko 6 puta, tako da vecina sijalica koja menja 60W trosi negde oko 10W.

Ja sam u kuci stavio Hyperikon 16W, 4000K, sijaju slicno onima od 100W, najbolje svetlo koje sam ikada imao u stanu.

Meni licno "bright white" varijanta od 3000-4000K najvise odgovara, bilo da su zamene za 60 ili 100 W

Mizantrop

pre 8 godina

Nije u pitanju nikakav nagli zaokret, već se javno govori o trendu koji je na tržištu već neko vreme. Sve veća potražnja za LED sijalicama dovela je do pada cena. Životni vek LED sijalice je 40-50000 sati (osim specifičnih kod kojih je minimum 10000), za svaku sijalicu se dobija garancija 2 godine, ako želite probati, slobodno je nemojte gasiti tokom garancije, opet će potrošiti manje el. energije od slične "Edisonove", koja se koristi 3-4 sata dnevno, i koju bi za te dve godine promenili 4-5 puta.
Cena je i dalje problem, ali određene LED sijalice od 8-10W moguće je kupiti za 600-700 din, sa garancijom, fiskalnim i sve...
Velika je prednost spektar svetla koji pokriva LED svetlo, zavisno od namene, inače u Beogradu je više od 80% lokala u velikim tržnim centirma na LED osvetljenju, sijalice duže traju, manje troše i više svetla odaju.
Napomena: LED sijalice ne mogu iza prekidača sa potenciometrom za regulaciju svetla!
Ko želi da proba i ima novca, preporučujem iz svog iskustva, ko nema novca, nema puno izbora.
Svetla u svim novim vozilima su LED, i ne ide sa rezervnom sijalicom, neću dalje komentarisati!

i ja sam Zoran

pre 8 godina

AU imenjace, ko je tebe ucio matematiku. Prvo postavljas predpostavku da sijalica od 60w radi maksimalno 3 sata dnevno, a onda racunas da 5 sijalica ukupno potrosi 300w dnevno, pa na osnovu toga izracunavas mesecnu potrosnju.
Svelost u stanu ne sluzi samo da se ne spotices u mraku, vec utice na ambijent i jos vise na uslove rada. Sa sijalicom od 60w ne bi mogao da citam, a pride bih se osecao bolesno.
Kupac sam stedljivih sijalica oko 20 godina. Sa jednom firmom imam bas lepa iskustva, sijalice koje inace zbog male potrosnje (23w) retko i gasim, a obzirom da zamenjuju sijalice od 120-150w, pruzaju pristojne uslove i za rad , a i za citanje.
Neke od njih su mi trajale i vise od 10 godina, a sto je najvaznije, dve koje us mi najduze i trajale,nisu crkle, nego sam ih ja ostetio cisteci luster.
Bilo je i onih koje su trajale samo 2-3 godine, u proseku sam izdrzljivoscu vise nego zadovoljan.
Medjutim kampanja o stetnosti , deluje i na mene, pa cu ih bez detaljnog razmisljanja zamenit led sijalicama. Najvaznije je uzeti kvalitetnu sijalicu i boju svetla koja coveku najvise odgovara

Mile

pre 8 godina

Ne razumem šta je autor ovde hteo da kaže: "Postoji toliki izbor da potrošači imaju jednu utičnicu u svom domu, a na ovaj način će im to biti i olakšano“. Uzgred, ne kaže se "LED dioda" jer je "D" u skraćenici dioda.

Joc@

pre 8 godina

@ (Zoran, 04:07)

Nije ti dobra računica.
Pet žarulja snage 60 W koje gore po 3 h dnevno, svih 30 dana mesečno, potroše:
5 x 60 W x 3 h x 30 = 27.000 Wh, tj. 27 kWh.
*
Na primedbu ''ne kupujte kineske''...
Sve se (skoro sve) proizvode u Kini.
Ima ih loših, a i odličnih, isto kineskih.
Ako na njima piše brend ugledne marke,
osetno su skuplje a kvalitet uglavnom nije osetno bolji.

The Terrible

pre 8 godina

У Викторији, аустралијској држави мењање на лед сијалице је бесплатно. Дотирано од државе.

DDD

pre 8 godina

Citam vec sedam puta ovu recenicu i ne mogu da je skontam, a i ne vidim gde je greska.
"Postoji toliki izbor da potrošači imaju jednu utičnicu u svom domu, a na ovaj način će im to biti i olakšano“
Imal ko pametan da mi pomogne?
(Baja, 3. februar 2016 20:53)

Moj jedini savet je da, ako se ikad budes bavio vodjenjem nekog medija, obavezno uposlis lektora.

jova

pre 8 godina

Kinezi su ekstra, treba znati sta kupovati. 5730 dioda (prava, ne fush) sija za medalju, traje vecno, izadje oko 400njak din za ekvivalentnu od 100w obicne svetlosti, a trosi tacno 9w (mereno).

Dule

pre 8 godina

Zaokret? Draga redakcijo to nije zaokret, to se zove napredovanje. Korak napred. Zaokret bi bio da su se vratili nazad na obicne sijalice.

joj

pre 8 godina

konacno nesto bez botova
elem problem sadasnjih ``stedljivih``sijalica ili ti takozvanih neonki kako neki kazu da im se relativno brzo kvare je u prostoj stvari,sklopka koja je u njima u samoj sijalici nije predvidjena za cesto paljenje i gasenje. Dok LED sijalice su za to bolje i bolje su se pokazale. Zuta ili jaka bela svetslost se koristi zavisno za sta vam treba. Zuta tj najbliza onoj klasicnoj sijalici do 2800 je namenjena za neke prostore gde se ne cita ili nisu uslovi rada . Preko 2800 su vise za radne prostore jer daju jacu svetlost koja je pribliznija spoljnoj svetlosti ma koliko mi mislili da je ona zuta bliza suncevoj. Lik u jednoj nasoj fabrici je promenio 20 vrsta jacina sijalica sto po potrosnji jacini i luxovima dok nije dosao do idelane sijalice koja ima zeljeni efekat. LED sijalice su buducnost i to je realnost. MAsovno se prelazi na tu rasvetu. Recimo moje dvoriste ima 30 dekorativnih sijalica sto obicnih sto snopasa za stabla . Sa led svetlom potrosnja je oko 700wati dok je pre bila oko 4 kilovata na sat a i vise dok se koristila halogena rasveta ovo se odnosi kad je delimicno uplajena sva rasveta a led kompletan tj sva tela .

LEDinfo

pre 8 godina

(Miroslav, 4. februar 2016 11:51)
problem je sto ne postoji garancija od 3 godine nigde. dve je maksimum
(sanja, 4. februar 2016 14:18)

Postoji, na Verbatim.

Milan

pre 8 godina

@Zoran
Ušteda po sijalici zaista nije nešto epohalno, ali nije ni baš 5 dinara po kWh ako imaš dvotarifno brojilo jer sijalice rade uglavnom u vreme više tarife, a ako prelaziš u plavu ili crveni tarifu ušteda je još veća.
Drugo, nemaš samo jednu sijalicu u kući.
Treće - nije sve u "hahahhaha 60 dinara". Koliko miliona sijalica radi svakog dana u Srbiji? Koliko prodavnica, kancelarija i hala je osvetljeno po ceo dan i uštedelo bi i 150-300 dinara po sijalici? Njima bi se "investicija" isplatila i posle 4-5 meseci.

sajkokiler

pre 8 godina

SAD i energetska efikasnost... Nikako mi to ne ide zajedno.

Što se tiče led svetla, preporučujem, naravno brendirane, ostalo je mačka u džaku.

iddn

pre 8 godina

Kupio pre dve godine sest komada za lustere i eno ih sve rade kao i prvi dan. Prodavac daje dve godine garancije a na pakovanju pise pet godina. Tako da verujem da ce raditi bar jos tri godine...

kukuriku

pre 8 godina

(voodoo, 04. februar 2016 08:07)
Postoji više vrsta LED sijalica. Ako želiš žućkastu svetlost onda kupiš "soft white" ili "warm white" LED sijalice i svetlost će biti ista kao i kod običnih sijalica.

T

pre 8 godina

@Aca Ako u stanu imas plafonjere, obicne sijalice jako brzo pregore. Ne mozes u plafonjeru da stavis 2x100W a da ti sijalica ne pregori, a cesto hoce i da se istopi izolacija na zicama. Sa stedljivim sijalicama nema tog problema jer mnogo manje greju. Ako nisu ustedele novac, meni su stedljive sijalice ustedele mnogo zivaca.

Zoran

pre 8 godina

60 dinara mesecno. Hahahahaha.
(Zoran, 4. februar 2016 15:15)

Nemas ni jedna Politikin Zabavnik mesecno, a on izlazi 4 puta. Imas za pola, samo gledaj koju ces poluvinu da izaberes na trafici.:)))

Ja sam ti lepo rekao: SVECA. Kad stedis, bar da znas zasto stedis.:))

SOL

pre 8 godina

Hmmm...opet puno grešaka u brzopletom tekstu.
Inače "neonsko" svetlo koje navodite je zapravo fluo cev - neon je gas koji podržavaju visokonaponski sistemi i ne koristi se za rasvetu već za efekte, svetleće reklame itd.

Alan Ford

pre 8 godina

Imam dnevnu sobu sa spustenim plafonima sa 32 sijalicna mesta tako da sam kupio Led sijalice reflektorke koje trose 5.6 w a one obicne su trosile 60 w... lako je izracunati ustedu...

Sale

pre 8 godina

Isplativnost led sijalica (oko 7X u odnosu na klasične) uopšte ne treba dovoditi u pitanje, ali nikako ne kupovati jeftine kineske sijalice, jer brzo crkavaju i svetlo je loše. Ovde ne mislim na sve sijalice na kojima piše "Made in China", jer se sve bez razlike proizvode u Kini, nego baš na kineske brendove. Drugo, kupovinom kvalitetne sijalice, garancija je 2 godine, a ne 1 godina, 6 meseci ili dok ne izađete iz radnje i ta garancija stvarno važi, mada vam neće trebati. Treće, led sijalice nisu uopšte više skupe, jer sijalica od 10W koja menja sijalicu od 60W, a u praksi mi se pokazalo da menja onu od 75W košta 350 RSD, tako da nema govora o nekim enormnim ulaganjima. Lično u stanu već duže vreme imam ukupno oko 15-ak led sijalica, što klasičnog oblika što onih spot sijalica i nijedna nije pregorela. Imajte u vidu da se još lovi u mutnom i da mnogi prodavci imaju astronomske marže na led sijalice i iz tog razloga i jesu 700, 800 RSD, ali vam tvrdim da možete naći za 350 RSD sijalicu odličnog kvaliteta. Napisao bih i gde, ali to bi već bilo reklamiranje, tako da morate pronaći sami. Moja preporuka su V-Tac sijalice, jer su odličnog kvaliteta, a višestruko jeftinije od navikanih marki tipa Filips i sl. Samo treba naći gde su najpovoljnije, jer su razlike u cenama ogromne, kao što sam već napisao. Kao ilustraciju uštede bih naveo da ukoliko bih upalio bukvalno sva svetla u stanu, uključujući i terasu, potrošnja bi bila oko 150W, što su praktično dve klasične sijalice od 75W.

pera

pre 8 godina

Neki ovde ocigledno zive na gajbi sa jednom sijalicom. :-)

Realno, prelazak na stedljive/led u praksi obore racun za 300-400 din mesecno za gajbu od 60ak kvadrata. Sem ako niste od onih sto idu za drugima i opominju i gase svetlo, onda je manje :-)

Zoran

pre 8 godina

Smešno je što je naslov "Zbogom štedljive sijalice", jer on sugeriše da će se opet koristiti neke "neštedljive", a sadržaj je zapravo suprotan - prva generacija "štedljivih" sijalica (CFL) se menja drugom generacijom (LED) koje su još štedljivije.

Joc@

pre 8 godina

...zastitio je jednom diodom pa ima oko 100w....
@ (dragan, 3. februar 2016 20:58)

Bravo.
Ja sam tu dosetku primenio na hodničkom svetlu izvedenom sa žaruljama.
Svega tri diode su bile dovoljne za tri strujna kruga četvorospratne zgrade.
(Za stručnjake: montirao sam ih u razvodnom ormaru hodničkog svetla,
iza kontaktora.) Rade na 110V, sa četvrtinom snage i evo već 10 god.
samo je jedna pregorela. Pošto ih ima tri po spratu, svetla je sasvim dovoljno.

Miroslav

pre 8 godina

(Zoran, 4. februar 2016 04:07)

Nemas ti pojma o matemetici prijatelju. Zato su pokusati da ti objasnim iz pocetka:
- Kupio sam Omega LED sijalicu od 15W (2800K, 1550Lm). Znaci da je osvetljenje malo jace nego sijalice od 100W.
Matematika je:
Ako LED sijalica radi dnevno 5sati x 15w x 365dana = 27375W (27,375KWh)
Za isti ucinak obicna sijalica 5sati x 100W x 365dana =182500w (182,5KWh)!!!

Garancija za pomenutu LED sijalicu je 3 godine, pa ti sad probaj sam da sracunas :)

Pozdrav!

Miroslav

pre 8 godina

problem je sto ne postoji garancija od 3 godine nigde. dve je maksimum
(sanja, 4. februar 2016 14:18)

I tek kako postoji, Sanjice.
Recimo udji na sajt Gigatrona i bice ti jasnije :)

http://www.gigatronshop.com/sijalice/omega_sijalica_led_omele27e9w_2800k_e27_9w-59345

Pozdravljam te :)

Washington

pre 8 godina

Citam vec sedam puta ovu recenicu i ne mogu da je skontam, a i ne vidim gde je greska. 
"Postoji toliki izbor da potrošači imaju jednu utičnicu u svom domu, a na ovaj način će im to biti i olakšano“ 
Imal ko pametan da mi pomogne?
(Baja, 03. februar 2016 20:53)

Ja bi rekao da je u pitanju Google Translate.

364ETF81

pre 8 godina

Moje iskustvo sa LED sijalicama je da ne treba kupovati Cree. Crkavaju u roku od 6-12 meseci, posebno PAR-30 ako su instalirane u "recessed can fixture" plafonjerkama (kuhinja, hodnik, predsoblje). Ecostar za sada duze traju iako su jeftinije (kupljene u Home Depot-u, USA).
Dzon Strejnik je inace poreklom nas covek - prezime mu se pise Strainic, sto potice od, pogodili ste, Strahinjic. On se dobro kotira u GE Lighting biznisu, trenutno je COO.
Interesantno je da se sve brzi tehnoloski napredak lepo vidi na primeru osvetljenja: homo sapiens je milenijumima koristio vatru da bi krajem 19-tog veka presao na inkandescentnu sijalicu. Posle sto godina inkand. sijalicu je zamenio CFL-om, a samo 25 god kasnije je CFL iz upotrebe potisnula LED. Sta nas ceka u narednih 10 godina? OLED, night vision head-up display, ili nesto sto jos nije osmisljeno? Nadam se da necemo nazad u mrak...