Utorak, 01.12.2015.

09:23

Rusi: Suzdržali smo se, izdaju plaća ekonomija

Mere koje su navedene u odluci predsednika Vladimira Putina, nakon obaranja ruskog aviona, su vrlo štetne za tursku ekonomiju.

Izvor: SEEbiz

Rusi: Suzdržali smo se, izdaju plaæa ekonomija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Pion

pre 8 godina

@qq americki avioni i dalje lete po Siriji. Turska nikada nije ni bombardovala IS po Siriji pa im avioni nisu ni leteli tamo. Jednom je turski avion preleteo pa su ga Sirijci oborili. Ni Rusi takodje vise ne ulaze u tursku teritoriju svojim avionima kao ranije. Ne razumem sta ti rasporedi ruskih brigada na granici sa Turskom znace osim demonstracije sile? Demonstracije sila i primena sile nije isto. Prava sila primenjuje silu kada dobije samar, a ne samo da je demonstrira.

Boki

pre 8 godina

Treba ocekivati kontra sankcije turske. Mada, neznam sta bi oni mogli da sankcionisu osim upravo ovag gasnog toka, ili eventualno zatvaranje bosforskog moreuza za ruske brodove ili skuplji prolaz kroz isti. Neznam sta to turska uvozi iz rusije?

Izbeglica

pre 8 godina

Gas nece iskljucivati, ali turska roba nece ici u Rusiju. Neki drugi avion sigurno nece pasti jer je sada uedena zona zabrane leta 50 km unutar Turske. Sad ce Bosna da kupuje turske proizvode umesto Rusije i da spase stvar.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pera, 1. decembar 2015 16:50)

Pored Bosne, turske proizvode ce kupovati EU i SAD. Pre par dana je otvoren chapter 17 za prijem Turske u EU, bezvizni rezim i 3 milijarde dolara pomoci za sirijske izbeglice. EU je napokon shvatila da je Turska jedina i najbolja granica EU prema Bliskom Istoku.
"zona zabrane leta 50 km unutar Turske" u kojem crtanom ste to gledali. Informisite se. Pa Turska uopste nije u koaliciji za bombardovanje Sirije. Koaliciju cine Amerika, Engleska, Francuska, Saudijska Arabija, Australija i Jordan. Turska prebacuje stotine tenkova na granicu sa Sirijom. Snimak samo jednog konvoja od 60 tenkova.
http://warmonitor.net/news/2015/11/28/turkey-massing-heavy-arms-on-syrian-border/
Cilj je da ociste jedan dio Sirije kako bi napravili kampove za izbeglice. A sta Rusija radi? Bombarduje sve i svakoga da bi izazvali sto veci egzodus izbeglica u EU.

Pera

pre 8 godina

Gas nece iskljucivati, ali turska roba nece ici u Rusiju. Neki drugi avion sigurno nece pasti jer je sada uedena zona zabrane leta 50 km unutar Turske. Sad ce Bosna da kupuje turske proizvode umesto Rusije i da spase stvar.

qq

pre 8 godina

"Da je neka mala zemlja, recimo Ukrajina oborila ruski avion, sigurno bi dobila raketu na aerodrom ili jos vise." -Alexa

Druze ti da imas elementarno znanje geografije znao bi da je Ukrajina teritorijalno najveca zemlja kontinentalne Evrope. Ali je bitno da si ekonomski i vojni analiticar na b92 vestima koji zna sta, kako i zasto su uradili ljudi koji vode najjacu vojnu silu na svetu u ovom trenutku. Procitaj vesti o rasporedjivanju 7000 pripadnika 58. ruske armije na granici Jermenije i Turske uz svo najjace oruzje koje rusi imaju izuzev nuklearnog, da Turska od danas vise ne kontrolise 85% svog neba i da su se americki i turski avioni povukli iz Sirije.

Alexa

pre 8 godina

Rusija nije imala puno opcija za odgovor. Prekid isporuke gasa bi pogodio tursku na kratki rok, ali problem je sto 60% turskog gasa dolazi iz Rusije. Ako se Gazprom povuce, ostatak gasa ce doci preko Azerbejdzana koji i danas isporucuje ostatak gasa Turskoj. Azerbejdzan ce jedva docekati da poveca isporuku. Rusija ne moze da dozvoli toliki gubitak tako velikog klijenta za tako znacajnu fimu. Znaci ostaju im jedino tursiticki aranzmani i voce i povrce. Problem sa vocem i povrcem je da je to pucanj u nogu. Arkadij Dvorovic, zamenik ruskog premijera izjavio je da ova mera nece biti primenjena odmah i ne zna se kada ce biti sprovedena. Problem je sto se ne sme dozvoliti rast cena. Odkada je Rusija uvela sankcije zemljama Evrope, cene hrane su skocile za 20-30% a prodaja je opasno opala. U oktorbru, prodaja je bila 11.7% manja nego oktobra prosle godine. Rusi stezu kais, ali Kremlj racuna sa tim da ce Rusi odobriti te mere iz patriotskih razloga. Na televiziji je receno "da ima vaznijih stvari u zivotu od aranzmana za letovanje, kao sto su cast i ponos." Mene to podseca na dane kada je Srbija uvela ekonomske sankcije Sloveniji kada je preko TV receno "da ima vaznijih stvari od kisele vode (Radenska tri srca). Cast i ponos." Da je neka mala zemlja, recimo Ukrajina oborila ruski avion, sigurno bi dobila raketu na aerodrom ili jos vise. Ali kad je neko jaci, onda su "mirotvorci". Dakle zabrana letovanja i eventualno voce i povrce, ali se ne zna kad. Silovit odgovor, nema sta.

Mr. Obama

pre 8 godina

E moji NATO botovi koliko vi ne vidite dalje od svog nosa! Sreća pa vas nije puno... Inače Rusi su ovim potezom upravo omigućili sebi da stave pokretni s-300 i stacionarni s-400 koji mogu u jednom udaru da sruše 10% celokopune Turske avijacije. Pritom Rusi više nisu loši momci u svetu nakon ovog prljavog poteza turčića.

Zoran

pre 8 godina

U Turskoj da zive Rusi recimo 10% oko 7mil. Kao u Ukr Osetiji Abhaziji . U tom slucaju Turci bi ostali bez tog dela svoje teritorije.
Kurdi? Bore se da oduzmu terit. od Sirije(Asada).
Koji je racun Rusije za suradnju sa Kurdima.

mmm

pre 8 godina

Ja ne znam sta pojedinci ovde misle.. Bilo koja drzava da obori avion bilo koje druge drzave, iste nece zaratiti zbog toga, ako je to jedini povod za rat. Sad je Turska oborila ruski avion, logicno Rusi nece intervenisati vojno, pre par godina je Sirija oborila Turski avion, Turci nisu vojno intervenisali. Jednostavno, to ne ide tako.. Rat kosta milijarde dolara i vodi se samo kad iza toga stoji cista ekonomska dobit, prekid ekonomskih odnosa takodje kosta milijarde. Ti gubici nisu potrebni ni Rusima niti bilo kome.
Sa druge strane, jasno je da je ovo sa Turske strane bila jasna provokacija osmisljena da destabilizuje Rusiju. Ipak provokacija je bila neuspesna, Rusi su svoju poziciju u Siriji ojacali, sad tamo ne lete ni Turci ni Amerikanci. Vec samim tim situacija se dodatno okrece u Rusku korist a Turci i njihovi huskaci su u ozbiljnom problemu. Ujedno su svojim nesmotrenim postupkom daali Rusima i izgovor da po prvi put svoje rakete srednjeg dometa instaliraju van Rusije. Sveukupno, nakon ovog incidenta sa Su24 Rusi su vec profitirali, a Turci i NATO su vec osetili posledice. Dodatno, sigurno ce doci do osvete Rusije za avion, ali ta osveta ce promaci daleko od novinskih naslova i ociju javnosti, u obavestajnim i mafijaskim krugovima.

Srba Moravac

pre 8 godina

Poštovaoci NATO pakta i Turske malo ste se zaleteli,baš kao što je SAD želela da se Rusi zalete i vojno intervenišu.Vojna intervencija većih razmera se uvek ostavlja kao poslednja opcija a ovo rušenje SU 24 je samo omogućilo Rusima da svoje snage rasporede kako njima odgovara.Zamislite da su Rusi iz čistog mira podigli S 400 i krstaricu Moskva i ko zna šta sve još,kakva bi galama i dreka nastala od strane NATO,SAD,EU...Rusi bi bili proglašeni za izazivača trećeg sv.rata,okupatore,svetsku opasnost... ovako su se samo preračunali i omogućili razmeštanje Ruskih snaga i mogu sada samo da sagledaju svoje ishitrene odluke i ćute jer bi mogli loše da prođu.

Inaff

pre 8 godina

"....izdajnički potezi ovih navodnih članova antiterorističke koalicije" Ovim je sve rečeno. Rusija jedina zemlja sa jasnom geopolitikom, bez tutora!

Kamičak

pre 8 godina

(Lacerta, 1. decembar 2015 11:39)

Свидела ми се твоја анализа и не брини, неће нама русофилима да скочи притисак. Међутим, твоја анализа узима у обзир само рационалност и одговорност Путина и Медведева. Не познајеш Русе, не знаш како се они осећају и како они размишљају. Ја, као становник Балкана бих волео да НАТО лупи Ердогану васпитно-поправну и смири Турску. Иначе, може да буде много гадно.

mg

pre 8 godina

hahaha pa oni ne smeju turskoj da iskljuce gas i jos se navodi da mere koje ce preduzeti nece uticati na buducnost u trgovini dve zemlje,a pre toga su iskljucili vojnu intervenciju odma u startu????ko je ovde lud i o cemu mi pricamo ovde? sve je ovo biznis izgleda a kada su pare u pitanju sve se zaboravlja....e moji rusofili ne vidite vi dalje od svoga nosa i nemate pojma kao ni ja,poz

na leb da ih mazes

pre 8 godina

Da je bila neka manja zemlja u pitanju (tipa Ukrajina) nikada se ne bi suzdrzali, usledila bi i ekonomska i vojna intervencija (kao sto se na kraju krajeva i dogadja). Al sa Turskom se nije saliti.

Lacerta

pre 8 godina

“Na listi mera koje se navode u odluci, nema ničeg što bi se odnosilo na isporuke gasa u Turskoj. Na listi nema ničega što bi uticalo na budućnost ekonomskih odnosa među našim zemljama", objašnjava on.

Naravno da nema. Niste ni vi baš toliko ljuti na Tursku (a ni blesavi) da prekinete baš sve moguće odnose sa Turskom i da vrednost trgovinske razmene između Rusije i Turske spustite na tačno 0 dolara, rubalja ili šta god.

Tu je suviše je velika lova u igri, naročito s gasom i naftom, da biste se je vi tek tako odrekli jer ste mnogo uvreDJeni. Niti to hoćete, niti to možete sebi da priuštite jer i sami kažete da se ni vama baš ne presipa u ovom trenutku.

Tako da srušeni bombarder je srušeni bombarder, ali velika lova je velika lova! Zato predviđam da ćete se vi još neko vreme rogušiti na Turke, ali stvari će se polako vratiti u normalu, a ceo ceh će platiti nekoliko manjih firmi, i turskih i ruskih, koje će propasti jer su previše zavisile od rusko-turske razmene i nisu uspele da se preorijentišu i nađu neku kompenzaciju.

Napomena za umirenje rusofila kojima je do ovde pritisak sigurno ripio na bar 200: ovim nikako ne želim da omalovažavam, ni potcenjujem Rusiju, nego samo da kažem da će se Rusija ponašati racionalno i normalno, kao i svako drugi u njenoj situaciji, ali ni blizu onako kako biste vi želeli da se Rusija ponaša, tj. da preore Tursku nuklearnim bombama. Taj film nećete gledati, ne ložite se!

Није него

pre 8 godina

На датој мапи нешто су вам много црвена она силна грчка острва у Егеју... да можда не добијете протест из амбасаде?

alek

pre 8 godina

Nato je je iskoristio tursku kao mamac, da vidi hoce li se rusija upecati, ali cvrc. Naravno, da je bilo suprotno pomogli bi tursku i rat bi bio ne izbezan, srusilo bi se pola zemlje i eto prilike za kapitaliste. Ovako me interesuje, da li u nekom clanu nato-a pise, da kada iskoristis neku svoju clanicu za neki cilj i to ne uspe, da li onda nato snosi i deo ekonomskih mera koje bi pomogle tu zemlju zbog pogresnih poteza?
Naravno da ne, samo ako se rusi, kolje, ratuje, nato je za to spreman, a za ostalo pitaj uciteljicu.

lalo

pre 8 godina

Ako SU 24 stvarno nije ulazio u turski vazdisni prostor , reakcija na obaranje je trabalo da bude vojna a ne ekonomska. Za ekonomske sankcije nije sigurno da li ce spreciti Tursku da ponovi incident u slicnoj situaciji. Ipak ovo sve pisem sa rezervom jer sami Rusi znaju sta je za njih najbolje u situaciji stromoglava cene energenata, problema sa Ukrajinom i Krimom i svojevrsne izolacije Rusije od strane zapadnog sveta koji je Rusiji ipak najvazniji jer je tamo sva najnovija tehnologija i ogromna vecina novca.

Sigurica

pre 8 godina

Ekonomske mere jedina mogućnost? Pa što više nema letova Turske avijacije? Zato što bi prvom prilikom i bilo kakvom približavanju Rusima u vazduhu popili raketu.

Није него

pre 8 godina

На датој мапи нешто су вам много црвена она силна грчка острва у Егеју... да можда не добијете протест из амбасаде?

Sigurica

pre 8 godina

Ekonomske mere jedina mogućnost? Pa što više nema letova Turske avijacije? Zato što bi prvom prilikom i bilo kakvom približavanju Rusima u vazduhu popili raketu.

alek

pre 8 godina

Nato je je iskoristio tursku kao mamac, da vidi hoce li se rusija upecati, ali cvrc. Naravno, da je bilo suprotno pomogli bi tursku i rat bi bio ne izbezan, srusilo bi se pola zemlje i eto prilike za kapitaliste. Ovako me interesuje, da li u nekom clanu nato-a pise, da kada iskoristis neku svoju clanicu za neki cilj i to ne uspe, da li onda nato snosi i deo ekonomskih mera koje bi pomogle tu zemlju zbog pogresnih poteza?
Naravno da ne, samo ako se rusi, kolje, ratuje, nato je za to spreman, a za ostalo pitaj uciteljicu.

Lacerta

pre 8 godina

“Na listi mera koje se navode u odluci, nema ničeg što bi se odnosilo na isporuke gasa u Turskoj. Na listi nema ničega što bi uticalo na budućnost ekonomskih odnosa među našim zemljama", objašnjava on.

Naravno da nema. Niste ni vi baš toliko ljuti na Tursku (a ni blesavi) da prekinete baš sve moguće odnose sa Turskom i da vrednost trgovinske razmene između Rusije i Turske spustite na tačno 0 dolara, rubalja ili šta god.

Tu je suviše je velika lova u igri, naročito s gasom i naftom, da biste se je vi tek tako odrekli jer ste mnogo uvreDJeni. Niti to hoćete, niti to možete sebi da priuštite jer i sami kažete da se ni vama baš ne presipa u ovom trenutku.

Tako da srušeni bombarder je srušeni bombarder, ali velika lova je velika lova! Zato predviđam da ćete se vi još neko vreme rogušiti na Turke, ali stvari će se polako vratiti u normalu, a ceo ceh će platiti nekoliko manjih firmi, i turskih i ruskih, koje će propasti jer su previše zavisile od rusko-turske razmene i nisu uspele da se preorijentišu i nađu neku kompenzaciju.

Napomena za umirenje rusofila kojima je do ovde pritisak sigurno ripio na bar 200: ovim nikako ne želim da omalovažavam, ni potcenjujem Rusiju, nego samo da kažem da će se Rusija ponašati racionalno i normalno, kao i svako drugi u njenoj situaciji, ali ni blizu onako kako biste vi želeli da se Rusija ponaša, tj. da preore Tursku nuklearnim bombama. Taj film nećete gledati, ne ložite se!

lalo

pre 8 godina

Ako SU 24 stvarno nije ulazio u turski vazdisni prostor , reakcija na obaranje je trabalo da bude vojna a ne ekonomska. Za ekonomske sankcije nije sigurno da li ce spreciti Tursku da ponovi incident u slicnoj situaciji. Ipak ovo sve pisem sa rezervom jer sami Rusi znaju sta je za njih najbolje u situaciji stromoglava cene energenata, problema sa Ukrajinom i Krimom i svojevrsne izolacije Rusije od strane zapadnog sveta koji je Rusiji ipak najvazniji jer je tamo sva najnovija tehnologija i ogromna vecina novca.

na leb da ih mazes

pre 8 godina

Da je bila neka manja zemlja u pitanju (tipa Ukrajina) nikada se ne bi suzdrzali, usledila bi i ekonomska i vojna intervencija (kao sto se na kraju krajeva i dogadja). Al sa Turskom se nije saliti.

mg

pre 8 godina

hahaha pa oni ne smeju turskoj da iskljuce gas i jos se navodi da mere koje ce preduzeti nece uticati na buducnost u trgovini dve zemlje,a pre toga su iskljucili vojnu intervenciju odma u startu????ko je ovde lud i o cemu mi pricamo ovde? sve je ovo biznis izgleda a kada su pare u pitanju sve se zaboravlja....e moji rusofili ne vidite vi dalje od svoga nosa i nemate pojma kao ni ja,poz

mmm

pre 8 godina

Ja ne znam sta pojedinci ovde misle.. Bilo koja drzava da obori avion bilo koje druge drzave, iste nece zaratiti zbog toga, ako je to jedini povod za rat. Sad je Turska oborila ruski avion, logicno Rusi nece intervenisati vojno, pre par godina je Sirija oborila Turski avion, Turci nisu vojno intervenisali. Jednostavno, to ne ide tako.. Rat kosta milijarde dolara i vodi se samo kad iza toga stoji cista ekonomska dobit, prekid ekonomskih odnosa takodje kosta milijarde. Ti gubici nisu potrebni ni Rusima niti bilo kome.
Sa druge strane, jasno je da je ovo sa Turske strane bila jasna provokacija osmisljena da destabilizuje Rusiju. Ipak provokacija je bila neuspesna, Rusi su svoju poziciju u Siriji ojacali, sad tamo ne lete ni Turci ni Amerikanci. Vec samim tim situacija se dodatno okrece u Rusku korist a Turci i njihovi huskaci su u ozbiljnom problemu. Ujedno su svojim nesmotrenim postupkom daali Rusima i izgovor da po prvi put svoje rakete srednjeg dometa instaliraju van Rusije. Sveukupno, nakon ovog incidenta sa Su24 Rusi su vec profitirali, a Turci i NATO su vec osetili posledice. Dodatno, sigurno ce doci do osvete Rusije za avion, ali ta osveta ce promaci daleko od novinskih naslova i ociju javnosti, u obavestajnim i mafijaskim krugovima.

Srba Moravac

pre 8 godina

Poštovaoci NATO pakta i Turske malo ste se zaleteli,baš kao što je SAD želela da se Rusi zalete i vojno intervenišu.Vojna intervencija većih razmera se uvek ostavlja kao poslednja opcija a ovo rušenje SU 24 je samo omogućilo Rusima da svoje snage rasporede kako njima odgovara.Zamislite da su Rusi iz čistog mira podigli S 400 i krstaricu Moskva i ko zna šta sve još,kakva bi galama i dreka nastala od strane NATO,SAD,EU...Rusi bi bili proglašeni za izazivača trećeg sv.rata,okupatore,svetsku opasnost... ovako su se samo preračunali i omogućili razmeštanje Ruskih snaga i mogu sada samo da sagledaju svoje ishitrene odluke i ćute jer bi mogli loše da prođu.

Kamičak

pre 8 godina

(Lacerta, 1. decembar 2015 11:39)

Свидела ми се твоја анализа и не брини, неће нама русофилима да скочи притисак. Међутим, твоја анализа узима у обзир само рационалност и одговорност Путина и Медведева. Не познајеш Русе, не знаш како се они осећају и како они размишљају. Ја, као становник Балкана бих волео да НАТО лупи Ердогану васпитно-поправну и смири Турску. Иначе, може да буде много гадно.

Inaff

pre 8 godina

"....izdajnički potezi ovih navodnih članova antiterorističke koalicije" Ovim je sve rečeno. Rusija jedina zemlja sa jasnom geopolitikom, bez tutora!

Mr. Obama

pre 8 godina

E moji NATO botovi koliko vi ne vidite dalje od svog nosa! Sreća pa vas nije puno... Inače Rusi su ovim potezom upravo omigućili sebi da stave pokretni s-300 i stacionarni s-400 koji mogu u jednom udaru da sruše 10% celokopune Turske avijacije. Pritom Rusi više nisu loši momci u svetu nakon ovog prljavog poteza turčića.

Alexa

pre 8 godina

Rusija nije imala puno opcija za odgovor. Prekid isporuke gasa bi pogodio tursku na kratki rok, ali problem je sto 60% turskog gasa dolazi iz Rusije. Ako se Gazprom povuce, ostatak gasa ce doci preko Azerbejdzana koji i danas isporucuje ostatak gasa Turskoj. Azerbejdzan ce jedva docekati da poveca isporuku. Rusija ne moze da dozvoli toliki gubitak tako velikog klijenta za tako znacajnu fimu. Znaci ostaju im jedino tursiticki aranzmani i voce i povrce. Problem sa vocem i povrcem je da je to pucanj u nogu. Arkadij Dvorovic, zamenik ruskog premijera izjavio je da ova mera nece biti primenjena odmah i ne zna se kada ce biti sprovedena. Problem je sto se ne sme dozvoliti rast cena. Odkada je Rusija uvela sankcije zemljama Evrope, cene hrane su skocile za 20-30% a prodaja je opasno opala. U oktorbru, prodaja je bila 11.7% manja nego oktobra prosle godine. Rusi stezu kais, ali Kremlj racuna sa tim da ce Rusi odobriti te mere iz patriotskih razloga. Na televiziji je receno "da ima vaznijih stvari u zivotu od aranzmana za letovanje, kao sto su cast i ponos." Mene to podseca na dane kada je Srbija uvela ekonomske sankcije Sloveniji kada je preko TV receno "da ima vaznijih stvari od kisele vode (Radenska tri srca). Cast i ponos." Da je neka mala zemlja, recimo Ukrajina oborila ruski avion, sigurno bi dobila raketu na aerodrom ili jos vise. Ali kad je neko jaci, onda su "mirotvorci". Dakle zabrana letovanja i eventualno voce i povrce, ali se ne zna kad. Silovit odgovor, nema sta.

qq

pre 8 godina

"Da je neka mala zemlja, recimo Ukrajina oborila ruski avion, sigurno bi dobila raketu na aerodrom ili jos vise." -Alexa

Druze ti da imas elementarno znanje geografije znao bi da je Ukrajina teritorijalno najveca zemlja kontinentalne Evrope. Ali je bitno da si ekonomski i vojni analiticar na b92 vestima koji zna sta, kako i zasto su uradili ljudi koji vode najjacu vojnu silu na svetu u ovom trenutku. Procitaj vesti o rasporedjivanju 7000 pripadnika 58. ruske armije na granici Jermenije i Turske uz svo najjace oruzje koje rusi imaju izuzev nuklearnog, da Turska od danas vise ne kontrolise 85% svog neba i da su se americki i turski avioni povukli iz Sirije.

Zoran

pre 8 godina

U Turskoj da zive Rusi recimo 10% oko 7mil. Kao u Ukr Osetiji Abhaziji . U tom slucaju Turci bi ostali bez tog dela svoje teritorije.
Kurdi? Bore se da oduzmu terit. od Sirije(Asada).
Koji je racun Rusije za suradnju sa Kurdima.

Pera

pre 8 godina

Gas nece iskljucivati, ali turska roba nece ici u Rusiju. Neki drugi avion sigurno nece pasti jer je sada uedena zona zabrane leta 50 km unutar Turske. Sad ce Bosna da kupuje turske proizvode umesto Rusije i da spase stvar.

Pion

pre 8 godina

@qq americki avioni i dalje lete po Siriji. Turska nikada nije ni bombardovala IS po Siriji pa im avioni nisu ni leteli tamo. Jednom je turski avion preleteo pa su ga Sirijci oborili. Ni Rusi takodje vise ne ulaze u tursku teritoriju svojim avionima kao ranije. Ne razumem sta ti rasporedi ruskih brigada na granici sa Turskom znace osim demonstracije sile? Demonstracije sila i primena sile nije isto. Prava sila primenjuje silu kada dobije samar, a ne samo da je demonstrira.

Izbeglica

pre 8 godina

Gas nece iskljucivati, ali turska roba nece ici u Rusiju. Neki drugi avion sigurno nece pasti jer je sada uedena zona zabrane leta 50 km unutar Turske. Sad ce Bosna da kupuje turske proizvode umesto Rusije i da spase stvar.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pera, 1. decembar 2015 16:50)

Pored Bosne, turske proizvode ce kupovati EU i SAD. Pre par dana je otvoren chapter 17 za prijem Turske u EU, bezvizni rezim i 3 milijarde dolara pomoci za sirijske izbeglice. EU je napokon shvatila da je Turska jedina i najbolja granica EU prema Bliskom Istoku.
"zona zabrane leta 50 km unutar Turske" u kojem crtanom ste to gledali. Informisite se. Pa Turska uopste nije u koaliciji za bombardovanje Sirije. Koaliciju cine Amerika, Engleska, Francuska, Saudijska Arabija, Australija i Jordan. Turska prebacuje stotine tenkova na granicu sa Sirijom. Snimak samo jednog konvoja od 60 tenkova.
http://warmonitor.net/news/2015/11/28/turkey-massing-heavy-arms-on-syrian-border/
Cilj je da ociste jedan dio Sirije kako bi napravili kampove za izbeglice. A sta Rusija radi? Bombarduje sve i svakoga da bi izazvali sto veci egzodus izbeglica u EU.

Boki

pre 8 godina

Treba ocekivati kontra sankcije turske. Mada, neznam sta bi oni mogli da sankcionisu osim upravo ovag gasnog toka, ili eventualno zatvaranje bosforskog moreuza za ruske brodove ili skuplji prolaz kroz isti. Neznam sta to turska uvozi iz rusije?

na leb da ih mazes

pre 8 godina

Da je bila neka manja zemlja u pitanju (tipa Ukrajina) nikada se ne bi suzdrzali, usledila bi i ekonomska i vojna intervencija (kao sto se na kraju krajeva i dogadja). Al sa Turskom se nije saliti.

Sigurica

pre 8 godina

Ekonomske mere jedina mogućnost? Pa što više nema letova Turske avijacije? Zato što bi prvom prilikom i bilo kakvom približavanju Rusima u vazduhu popili raketu.

lalo

pre 8 godina

Ako SU 24 stvarno nije ulazio u turski vazdisni prostor , reakcija na obaranje je trabalo da bude vojna a ne ekonomska. Za ekonomske sankcije nije sigurno da li ce spreciti Tursku da ponovi incident u slicnoj situaciji. Ipak ovo sve pisem sa rezervom jer sami Rusi znaju sta je za njih najbolje u situaciji stromoglava cene energenata, problema sa Ukrajinom i Krimom i svojevrsne izolacije Rusije od strane zapadnog sveta koji je Rusiji ipak najvazniji jer je tamo sva najnovija tehnologija i ogromna vecina novca.

mg

pre 8 godina

hahaha pa oni ne smeju turskoj da iskljuce gas i jos se navodi da mere koje ce preduzeti nece uticati na buducnost u trgovini dve zemlje,a pre toga su iskljucili vojnu intervenciju odma u startu????ko je ovde lud i o cemu mi pricamo ovde? sve je ovo biznis izgleda a kada su pare u pitanju sve se zaboravlja....e moji rusofili ne vidite vi dalje od svoga nosa i nemate pojma kao ni ja,poz

alek

pre 8 godina

Nato je je iskoristio tursku kao mamac, da vidi hoce li se rusija upecati, ali cvrc. Naravno, da je bilo suprotno pomogli bi tursku i rat bi bio ne izbezan, srusilo bi se pola zemlje i eto prilike za kapitaliste. Ovako me interesuje, da li u nekom clanu nato-a pise, da kada iskoristis neku svoju clanicu za neki cilj i to ne uspe, da li onda nato snosi i deo ekonomskih mera koje bi pomogle tu zemlju zbog pogresnih poteza?
Naravno da ne, samo ako se rusi, kolje, ratuje, nato je za to spreman, a za ostalo pitaj uciteljicu.

Lacerta

pre 8 godina

“Na listi mera koje se navode u odluci, nema ničeg što bi se odnosilo na isporuke gasa u Turskoj. Na listi nema ničega što bi uticalo na budućnost ekonomskih odnosa među našim zemljama", objašnjava on.

Naravno da nema. Niste ni vi baš toliko ljuti na Tursku (a ni blesavi) da prekinete baš sve moguće odnose sa Turskom i da vrednost trgovinske razmene između Rusije i Turske spustite na tačno 0 dolara, rubalja ili šta god.

Tu je suviše je velika lova u igri, naročito s gasom i naftom, da biste se je vi tek tako odrekli jer ste mnogo uvreDJeni. Niti to hoćete, niti to možete sebi da priuštite jer i sami kažete da se ni vama baš ne presipa u ovom trenutku.

Tako da srušeni bombarder je srušeni bombarder, ali velika lova je velika lova! Zato predviđam da ćete se vi još neko vreme rogušiti na Turke, ali stvari će se polako vratiti u normalu, a ceo ceh će platiti nekoliko manjih firmi, i turskih i ruskih, koje će propasti jer su previše zavisile od rusko-turske razmene i nisu uspele da se preorijentišu i nađu neku kompenzaciju.

Napomena za umirenje rusofila kojima je do ovde pritisak sigurno ripio na bar 200: ovim nikako ne želim da omalovažavam, ni potcenjujem Rusiju, nego samo da kažem da će se Rusija ponašati racionalno i normalno, kao i svako drugi u njenoj situaciji, ali ni blizu onako kako biste vi želeli da se Rusija ponaša, tj. da preore Tursku nuklearnim bombama. Taj film nećete gledati, ne ložite se!

Alexa

pre 8 godina

Rusija nije imala puno opcija za odgovor. Prekid isporuke gasa bi pogodio tursku na kratki rok, ali problem je sto 60% turskog gasa dolazi iz Rusije. Ako se Gazprom povuce, ostatak gasa ce doci preko Azerbejdzana koji i danas isporucuje ostatak gasa Turskoj. Azerbejdzan ce jedva docekati da poveca isporuku. Rusija ne moze da dozvoli toliki gubitak tako velikog klijenta za tako znacajnu fimu. Znaci ostaju im jedino tursiticki aranzmani i voce i povrce. Problem sa vocem i povrcem je da je to pucanj u nogu. Arkadij Dvorovic, zamenik ruskog premijera izjavio je da ova mera nece biti primenjena odmah i ne zna se kada ce biti sprovedena. Problem je sto se ne sme dozvoliti rast cena. Odkada je Rusija uvela sankcije zemljama Evrope, cene hrane su skocile za 20-30% a prodaja je opasno opala. U oktorbru, prodaja je bila 11.7% manja nego oktobra prosle godine. Rusi stezu kais, ali Kremlj racuna sa tim da ce Rusi odobriti te mere iz patriotskih razloga. Na televiziji je receno "da ima vaznijih stvari u zivotu od aranzmana za letovanje, kao sto su cast i ponos." Mene to podseca na dane kada je Srbija uvela ekonomske sankcije Sloveniji kada je preko TV receno "da ima vaznijih stvari od kisele vode (Radenska tri srca). Cast i ponos." Da je neka mala zemlja, recimo Ukrajina oborila ruski avion, sigurno bi dobila raketu na aerodrom ili jos vise. Ali kad je neko jaci, onda su "mirotvorci". Dakle zabrana letovanja i eventualno voce i povrce, ali se ne zna kad. Silovit odgovor, nema sta.

Zoran

pre 8 godina

U Turskoj da zive Rusi recimo 10% oko 7mil. Kao u Ukr Osetiji Abhaziji . U tom slucaju Turci bi ostali bez tog dela svoje teritorije.
Kurdi? Bore se da oduzmu terit. od Sirije(Asada).
Koji je racun Rusije za suradnju sa Kurdima.

Inaff

pre 8 godina

"....izdajnički potezi ovih navodnih članova antiterorističke koalicije" Ovim je sve rečeno. Rusija jedina zemlja sa jasnom geopolitikom, bez tutora!

Kamičak

pre 8 godina

(Lacerta, 1. decembar 2015 11:39)

Свидела ми се твоја анализа и не брини, неће нама русофилима да скочи притисак. Међутим, твоја анализа узима у обзир само рационалност и одговорност Путина и Медведева. Не познајеш Русе, не знаш како се они осећају и како они размишљају. Ја, као становник Балкана бих волео да НАТО лупи Ердогану васпитно-поправну и смири Турску. Иначе, може да буде много гадно.

Izbeglica

pre 8 godina

Gas nece iskljucivati, ali turska roba nece ici u Rusiju. Neki drugi avion sigurno nece pasti jer je sada uedena zona zabrane leta 50 km unutar Turske. Sad ce Bosna da kupuje turske proizvode umesto Rusije i da spase stvar.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pera, 1. decembar 2015 16:50)

Pored Bosne, turske proizvode ce kupovati EU i SAD. Pre par dana je otvoren chapter 17 za prijem Turske u EU, bezvizni rezim i 3 milijarde dolara pomoci za sirijske izbeglice. EU je napokon shvatila da je Turska jedina i najbolja granica EU prema Bliskom Istoku.
"zona zabrane leta 50 km unutar Turske" u kojem crtanom ste to gledali. Informisite se. Pa Turska uopste nije u koaliciji za bombardovanje Sirije. Koaliciju cine Amerika, Engleska, Francuska, Saudijska Arabija, Australija i Jordan. Turska prebacuje stotine tenkova na granicu sa Sirijom. Snimak samo jednog konvoja od 60 tenkova.
http://warmonitor.net/news/2015/11/28/turkey-massing-heavy-arms-on-syrian-border/
Cilj je da ociste jedan dio Sirije kako bi napravili kampove za izbeglice. A sta Rusija radi? Bombarduje sve i svakoga da bi izazvali sto veci egzodus izbeglica u EU.

Srba Moravac

pre 8 godina

Poštovaoci NATO pakta i Turske malo ste se zaleteli,baš kao što je SAD želela da se Rusi zalete i vojno intervenišu.Vojna intervencija većih razmera se uvek ostavlja kao poslednja opcija a ovo rušenje SU 24 je samo omogućilo Rusima da svoje snage rasporede kako njima odgovara.Zamislite da su Rusi iz čistog mira podigli S 400 i krstaricu Moskva i ko zna šta sve još,kakva bi galama i dreka nastala od strane NATO,SAD,EU...Rusi bi bili proglašeni za izazivača trećeg sv.rata,okupatore,svetsku opasnost... ovako su se samo preračunali i omogućili razmeštanje Ruskih snaga i mogu sada samo da sagledaju svoje ishitrene odluke i ćute jer bi mogli loše da prođu.

Mr. Obama

pre 8 godina

E moji NATO botovi koliko vi ne vidite dalje od svog nosa! Sreća pa vas nije puno... Inače Rusi su ovim potezom upravo omigućili sebi da stave pokretni s-300 i stacionarni s-400 koji mogu u jednom udaru da sruše 10% celokopune Turske avijacije. Pritom Rusi više nisu loši momci u svetu nakon ovog prljavog poteza turčića.

Није него

pre 8 godina

На датој мапи нешто су вам много црвена она силна грчка острва у Егеју... да можда не добијете протест из амбасаде?

mmm

pre 8 godina

Ja ne znam sta pojedinci ovde misle.. Bilo koja drzava da obori avion bilo koje druge drzave, iste nece zaratiti zbog toga, ako je to jedini povod za rat. Sad je Turska oborila ruski avion, logicno Rusi nece intervenisati vojno, pre par godina je Sirija oborila Turski avion, Turci nisu vojno intervenisali. Jednostavno, to ne ide tako.. Rat kosta milijarde dolara i vodi se samo kad iza toga stoji cista ekonomska dobit, prekid ekonomskih odnosa takodje kosta milijarde. Ti gubici nisu potrebni ni Rusima niti bilo kome.
Sa druge strane, jasno je da je ovo sa Turske strane bila jasna provokacija osmisljena da destabilizuje Rusiju. Ipak provokacija je bila neuspesna, Rusi su svoju poziciju u Siriji ojacali, sad tamo ne lete ni Turci ni Amerikanci. Vec samim tim situacija se dodatno okrece u Rusku korist a Turci i njihovi huskaci su u ozbiljnom problemu. Ujedno su svojim nesmotrenim postupkom daali Rusima i izgovor da po prvi put svoje rakete srednjeg dometa instaliraju van Rusije. Sveukupno, nakon ovog incidenta sa Su24 Rusi su vec profitirali, a Turci i NATO su vec osetili posledice. Dodatno, sigurno ce doci do osvete Rusije za avion, ali ta osveta ce promaci daleko od novinskih naslova i ociju javnosti, u obavestajnim i mafijaskim krugovima.

qq

pre 8 godina

"Da je neka mala zemlja, recimo Ukrajina oborila ruski avion, sigurno bi dobila raketu na aerodrom ili jos vise." -Alexa

Druze ti da imas elementarno znanje geografije znao bi da je Ukrajina teritorijalno najveca zemlja kontinentalne Evrope. Ali je bitno da si ekonomski i vojni analiticar na b92 vestima koji zna sta, kako i zasto su uradili ljudi koji vode najjacu vojnu silu na svetu u ovom trenutku. Procitaj vesti o rasporedjivanju 7000 pripadnika 58. ruske armije na granici Jermenije i Turske uz svo najjace oruzje koje rusi imaju izuzev nuklearnog, da Turska od danas vise ne kontrolise 85% svog neba i da su se americki i turski avioni povukli iz Sirije.

Pera

pre 8 godina

Gas nece iskljucivati, ali turska roba nece ici u Rusiju. Neki drugi avion sigurno nece pasti jer je sada uedena zona zabrane leta 50 km unutar Turske. Sad ce Bosna da kupuje turske proizvode umesto Rusije i da spase stvar.

Boki

pre 8 godina

Treba ocekivati kontra sankcije turske. Mada, neznam sta bi oni mogli da sankcionisu osim upravo ovag gasnog toka, ili eventualno zatvaranje bosforskog moreuza za ruske brodove ili skuplji prolaz kroz isti. Neznam sta to turska uvozi iz rusije?

Pion

pre 8 godina

@qq americki avioni i dalje lete po Siriji. Turska nikada nije ni bombardovala IS po Siriji pa im avioni nisu ni leteli tamo. Jednom je turski avion preleteo pa su ga Sirijci oborili. Ni Rusi takodje vise ne ulaze u tursku teritoriju svojim avionima kao ranije. Ne razumem sta ti rasporedi ruskih brigada na granici sa Turskom znace osim demonstracije sile? Demonstracije sila i primena sile nije isto. Prava sila primenjuje silu kada dobije samar, a ne samo da je demonstrira.