Subota, 10.10.2015.

14:15

Elon Musk: Epl je groblje Tesla motorsa

Direktor Tesla Motorsa Elon Musk nema preterano visoko mišljenje o Eplovom planu proizvodnje električnog auta.

Izvor: Telegram

Elon Musk: Epl je groblje Tesla motorsa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

apokalipticar

pre 8 godina

volim sto mi ovde u Srbiji znamo sve oko nove konkurencije elektroautomobila u USA i savremenom svetu. U Srbihmji nissm video jos nijednu Teslu, a i jedan apple nema svoju prodajnu mrezu u Srbiji. 90% Iphona je kupljeni ilegalno, sverc komerc, ali zato sve znamo j o tesli i o apple-u

Dr. Ben

pre 8 godina

Padaju minusi ko kisa, ajde, predlozite nesto bolje. Ja jesam americki placenik s naftnog polja al gde je alternativa? Vetrenjace i solarne ploce? S tim bi automobile, vozove i industriju da pokrenete? Ozbiljno? Lako je sanjati i zamisljati, treba nesto i ostvariti. Elektricna energija se proizvodi ko i svaka druga, nikakve tu cistine i nevinosti nema, samo je treba mnogo vise od naftninih derivata da auto pokrene. Zato Tesla zavisi od drzavnih subvencija, ne zanosite se glupostima, ne moze se energija proizvesti ni iz cega. Zakon fizike

Miljan

pre 8 godina

Automobili na ugalj ne postoje bar 150 godina a nikad se nisu masovno proizvodili.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Milos, 10. oktobar 2015 23:36)

"automobili na ugalj " = automobili na elektro pogon cije se baterije pune strujom iz termoelektrana na ugalj

Joca

pre 8 godina

Apple ima dobre izglede da na američkom tržištu potisne Teslu. Ništa novo, ništa čudno, Apple je uvek bio lešinarska kompanija koja je išla na sigurno, imaju obezbeđenu hordu tupavih kupaca hronično zavisnih od tehničke podrške, tako da im je uspeh u USA osiguran. Manjkavost njihovih automobila će se hokus-pokus pretvarati u prednosti, kao i dosad.
Musk je zato prinuđen da dođe u Evropu, a to i nije loše kad su već evropljani toliko glupi da treba Musk da ih uči da prave automobile, pa i elektromobile. Utisak je da je i sam Musk zatečen tolikom glupošću, pre svega Nemaca i pre svih Volkswagena.
No, glupost jednog je profit drugog, a to je eto primenljivo kako na Apple i Amerikance, tako i na Muska i Evropljane.

Mmm

pre 8 godina

Svaka cast ovom čoveku, pomalo mu zavidim, iskreno i ja bih se ovako isto ponasao da imam novca kao on, čovek ima odlicne globalne ideje. Čovek malte ne hoce da svaka kuca bude energetski nezavisna tj. Da se puni na vetar ili sunce, i da automobili idu na tu struju, čovek hoce da citavoj planeti uvede internet, pojednostavi način života i sl..

Nikola87

pre 8 godina

@Ložač: apple ima armiju? Onda tesla ima pravu pravcatu sektu. Samo pogledaj na yt kakve suze pustaju "fanovi" kada ovaj pokaze novi vazdusni filter u vozilu... A osim toga, ja sam skoro citao da je najbolja sansa da se zaposlis u Tesli upravo ako si prethodno radio u Apple-u.

Dr. Ben

pre 8 godina

Videcemo sta ce to Tesla praviti kad se liberalu vise skinu s vlasti. Kongres je nas a kad se Trump ili Dr. Karson usele u belu kucu bice kraj Tesle jer poreski obveznici nece vise pokrivati gubitke te jadne kompanije. Briga me za one sto su njihove proizvode kupovali za neverovatnu cenu, jedino mi zao sto su ti liberalni gmizavci uvukli casno Teslino ime u tu prevaru

Milan

pre 8 godina

Bravo za sve prethodne komentare. Puni ste znanja a ne znate osnove marketinga. Ova izjava je vid sale I marketinga, sta se lozite. Pratite ovog coveka, veliki je mozak, ima sanse da prestigne S.Dzobsa I B. Gejtsa.
(aaa, 10. oktobar 2015 21:00)

Izvini u čemu to da ih prestigne?
Čovek je pravi vizionar za razliku od pomenute dvojice prevaranata.

mihajlo

pre 8 godina

@Dejan
Sve si tacno napiso ali ono sto si zaboravijo tacno da kazes je da Apple od svega navedenog nista ne proizvodi i ne smislja, sem operativnog sistema. Kad Apple bijo taj sta bi razvijao i smisljao mikroprocesor, display, tehnologiju picezivanja na mrezi tipa Wi-Fi, HSPA i danas aktualnog LTE bi stojali, a ovako bice da je Musk u pravu ;). Novac kojeg ima Apple moze olako da izgubi. Kad bude Apple izmislijo i napravijo recimo neku bateriju koju niko drugi nije u pustijo u promet, e onda moze biti to sta naglasavas, a do tad vazi Musk-ova.

surovi

pre 8 godina

(Dejan, 10. oktobar 2015 19:24)
Ha,cudna mi cuda...
Procesore za elefone pravi skoro bilo ko,cak i arapi (Mubadala),a svi oni su bazirani na ARM tehnologiji,za koju placaju licencu i svi su manje ili vise dizajn kompanije ARM.
Sa druge strane,auto je ozbiljan proizvod ,koji mora da zadovolji mnog e bezbednosne uslove,kako bi se uopste nasao na trzistu.
Onaj ko smatra telefone visokom tehnologijom,taj samo pkazuje elementarno neznanje.
Tehnologija jedne drzave se prepoznaje u metalurgiji,elektronici,medicini,fizici,hemiji......a ne u jeftinim proizvodima siroke potrosnje.Tipovi koji daju ovakve izjave ,tvrde i da su rusi jadni,jer ne proizvode Ajfone!
To sto su broj jedan u svemirskim tehnologijama,naoruzanju,nuklearnim tehnologijama,metalurgiji....to nema veze!

Elon MUsk je napravio sjajan proizvod,ali nije dotakao sustinu,a to su izvori energije.Struja je i dalje proizvod sagorevanja fosilnih goriva (90%).El.vozila su daleko efikasnija od bilo kojeg sus motora,ali u sustini rade na istu stvar...

Aleksandar

pre 8 godina

@Dejan
@Ziv mi Todor...

Auto jeste kompleksniji od iPhone i Android based telefona. Samo kada biste ukljucili mozak shvatili bi zasto.

Malko da vam pojasnim. CPU koji kontrolise auto, pored zafrkancija na displeju (audio, video, GPS, sat, radio, igrice, dodatne aplikacije...itd.) radi sve sto radi i telefon, uz kontrolu celog automobila. Tako da je OS/softver komplikovaniji nego decija igracka zvana telefon.

aaa

pre 8 godina

Bravo za sve prethodne komentare. Puni ste znanja a ne znate osnove marketinga. Ova izjava je vid sale I marketinga, sta se lozite. Pratite ovog coveka, veliki je mozak, ima sanse da prestigne S.Dzobsa I B. Gejtsa.

dule

pre 8 godina

(Pametnjakovic Mladji, 10. oktobar 2015 16:33)

Ma da, čuvaš prirodu. Razlika između Tesle i naprimer VW je što trenutno VW ide na dizel a Tesla na ugalj i što taj dizel ima mnogo veći stepen iskorišćenosti.

surovi

pre 8 godina

prilicno je podcenio apple. Cinjenica je da apple ne zna da pravi automobile, ali je isto tako cinjenica da imaju 500 mld dolara sa kojima ne znaju sta da rade. A podcjenjivati firmu sa tolikim kapitalom...
(dada, 10. oktobar 2015 17:13)
Slazem se da nikada ne treba podcenjivati velike kompanije kao sto je Apple.Kapital od 500+ milijardi zvuci prilicno impresivno,ali kod tako velikih kompanija,cak i toliki kapital mozeda nestane preko noci.
Puno je scenarija u opticaju,ali je po meni najblizi onajslican Enron-u.Za one koji ne pamte,Enron je kompanija koja je u jednom trenutku bila najvrednija nasvetu ,sve dok se nije otkrilo da je u pitanju naduvana vrednost.
Apple ima ogromne marze i veliku zaradu po jedinici,ali polako posustaju.Ok i dalje se trude da drze tempo,izbacuju modele po programu,ali polako gube hajp.Cak i u Srbiji ,Ajfon vise nije nista specijalno,a nista novo nije ni na pomolu.Sat im je uzasan,prodaja racunara vise nego jadna,sto potvrduje i njihovo ucesce na trzistu od nekih 3 ili 4 posto,tako da ih prakticno drze telefoni i prodaja racunara na americkom trzistu,koje je i najvaznije.
Ono sto ih drzi u vrhu je to sto nemaju fragmentaciju,kao pc i android trziste,koji svi u osnovi imaju slicne uredjaje i zestoko se bore za trziste.Da android prodaje samo jedna kompanija ,Apple bi bio smesan u odnosu na njih ....

Dejan

pre 8 godina

Ja prvi ne volim Apple (trenutno imam sluzbeni iPhone i gledam kako da ga se resim i vratim se na Android), ali sto se tice kompleksnosti, tip "lupeta". Mozes misliti, automobil je mnogo kompleksniji od telefona... To moja baba tako zamislja, jer je auto "velika masina" a telefon nesto cime se zanimaju dokoni tinejdzeri u gradskom prevozu. A jel zaboravio recimo mikroprocesor koji se nalazi u telefonu, i koji u sebi sadrze vise od MILIJARDE tranzistora koji je trebalo isprojektovati, smestiti u nesto sto staje na nokat, povezati i pustiti da radi. Zatim vrhunska tehnologija display-a, senzor kamere itd. Sve su ovo vrhunske, ultra-komplikovane tehnologije i proizvodnju komponenti moze da iznese samo nekoliko fabrika na svetu. A onda na sve to dodje i softver, pocevsi od operativnog sistema pa nadalje. To je tek posebna prica kompleksnosti. Samo cekam da se tip pojavi i da kaze da je eto, napraviti automobil komplikovanije od onoga sto Google radi. Jel mislim, pa sta je to, par sarenih slova na ekranu i jedna jedina kucica za upis teksta. Ajte molim vas...

Ziv mi Todor da se cuje govor

pre 8 godina

To da li je auto kompleksniji od Apple proizvoda ili ne je stvar perspektive, posto su kompjuter/smartphone i auto potpuno razlicite stvari. U smislu operacija koje smartphone danas obavlja, svakako je neuporedivo kompleksniji od bilo kog auta. Ali je sve to promasena tema. Prvo, svaki sus motor sa neophodnim asesoarom (bregaste osovine, radilice, ventili, transmisija, izduv, ekologija) je daleko slozeniji od elektroautomobila, to i srednjoskolac razume, pa bi morao i Mask. Drugo, 2007. godine su svi isto tako pricali da Apple, pobogu, ne zna da napravi telefon, a to nije bilo u ranom baroku nego pre 8-9 godina. Gde je Apple sada to vidimo, voleli iPhone ili ne. Dakle ne sumnjam da, ako zele, mogu da naprave elektroauto potpuno uporediv sa Teslom. A brendirace ga i prodavati daleko efikasnije, u tome su majstori, i to priznaju i oni koji Apple ne ljube bas. Tako da se i meni cini da Mask vise tvrdi pazar nego sto iznosi svoja iskrena uverenja.

biće bolje

pre 8 godina

Pa što on ne krene da pravi automobile nižeg segmenta, Tesla je igračka za bogate, i još uvek margimalan igrač u auto industriji. Najveći napredak očekujem sa istoka, Japan i Koreja će sigurno prvi napustiti fosilna goriva. Posle ovog skandala i VW bi trebao da zaigra na tu kartu. Električni Polo ili Punto po ceni kao benzinac bi bili pravi bum na tržištu.

да да

pre 8 godina

Ух каква изјава! Мислим да ће их јабука одувати дизајном, пре свега ! Погледајте све њихове уређаје, сви произвођачи имају бољи хардвер, али зато нико нема толику зараду и удео колача као јабука !!! Дакле, провалили су они поодавно да паковање заправо продаје а видећете како ће њихов аутомобил изгледати. То аутомобилска индуструја највероватније до сада није видела ! Само полако ...

Vozac

pre 8 godina

Zaboravio je da kaze da je Tesla motors od osnivanja pa do danas sve vreme u minusu, nijednu godinu poslovanja nisu zavrsili pozitivno. Ilon Mask je veliki prevarant savremenog doba koji se vesto krije iza svojih tzv "vizionarskih ideja", kao sto je npr ona poslednja sa bacanjem atomskih bombi u orbitu Marsa. Nazalost, u dasanje vreme ispraznosti, povrsnosti i fejsbuka, takvima je slava zagarantovana.

dada

pre 8 godina

prilicno je podcenio apple. Cinjenica je da apple ne zna da pravi automobile, ali je isto tako cinjenica da imaju 500 mld dolara sa kojima ne znaju sta da rade. A podcjenjivati firmu sa tolikim kapitalom...

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Jooj sta bih dao za jednu teslu. Auto se potpuno isplati. Em cuvas prirodu a usput i nece da te deru za gorivo. Nadam se da ce uspeti da povecqju baterije na tesli i povecaju radijus jednog punjenja u skoroje vreme. Inace covek je upravu. Kola i telefoni su nebo i zemlja. Za pravljenje jednog automobila potrebno je veliko znanje fizike,matematike,injezenjerstva pa i dizajna. Trebace mnogo apple-u da nadmasi ttrenutno teslu jer je realno tesla trenutno najbolji elektro automobil. Inace smatram da je buducnost u zelenim energijama i da u to treba ulagati novac.

mast i aleve

pre 8 godina

@Pare za elektricna kola imaju samo oni sto imaju pare za Apple proizvode. To je preskocio.
(st, 10. oktobar 2015 16:10)

Ovde gde zivim CH,Apple proizvode ima svaka susumiga i to su proizvodi namenjeni sirokim narodnim masama svako moze za 4 dana rada da zaradi recimo za novi Iphone (nemojte mesati Srbiju i njihove radnike u to) ali Teslu ne moze bas svako da kupi moze ali treba mu min 60.000 chf

Zarko

pre 8 godina

Ovaj hoce da uvali Teslu Appleu. Pazite sta vam kazem. O prodaji Tesle Appleu se prica vec godinama. Te hocemo, te necemo, povuci potegni. Sad kad je Apple odlucio da zapocne projekat Titan, odmah se drugacije gleda na stvari. To pokazuje i Muskov kmentar, jer da on stvarno smatra da mu Apple nece biti konkurencija, ne bi ovako pricao.

Ložač

pre 8 godina

Lik jeste kralj ali je zaboravio da Apple ima armiju fanatičnih ljubitelja njihovih proizvoda koji kupuju sve što ovi naprave bez obzira na to da li je bolje ili lošije od konkurentskog.

Ložač

pre 8 godina

Lik jeste kralj ali je zaboravio da Apple ima armiju fanatičnih ljubitelja njihovih proizvoda koji kupuju sve što ovi naprave bez obzira na to da li je bolje ili lošije od konkurentskog.

mast i aleve

pre 8 godina

@Pare za elektricna kola imaju samo oni sto imaju pare za Apple proizvode. To je preskocio.
(st, 10. oktobar 2015 16:10)

Ovde gde zivim CH,Apple proizvode ima svaka susumiga i to su proizvodi namenjeni sirokim narodnim masama svako moze za 4 dana rada da zaradi recimo za novi Iphone (nemojte mesati Srbiju i njihove radnike u to) ali Teslu ne moze bas svako da kupi moze ali treba mu min 60.000 chf

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Jooj sta bih dao za jednu teslu. Auto se potpuno isplati. Em cuvas prirodu a usput i nece da te deru za gorivo. Nadam se da ce uspeti da povecqju baterije na tesli i povecaju radijus jednog punjenja u skoroje vreme. Inace covek je upravu. Kola i telefoni su nebo i zemlja. Za pravljenje jednog automobila potrebno je veliko znanje fizike,matematike,injezenjerstva pa i dizajna. Trebace mnogo apple-u da nadmasi ttrenutno teslu jer je realno tesla trenutno najbolji elektro automobil. Inace smatram da je buducnost u zelenim energijama i da u to treba ulagati novac.

dada

pre 8 godina

prilicno je podcenio apple. Cinjenica je da apple ne zna da pravi automobile, ali je isto tako cinjenica da imaju 500 mld dolara sa kojima ne znaju sta da rade. A podcjenjivati firmu sa tolikim kapitalom...

Zarko

pre 8 godina

Ovaj hoce da uvali Teslu Appleu. Pazite sta vam kazem. O prodaji Tesle Appleu se prica vec godinama. Te hocemo, te necemo, povuci potegni. Sad kad je Apple odlucio da zapocne projekat Titan, odmah se drugacije gleda na stvari. To pokazuje i Muskov kmentar, jer da on stvarno smatra da mu Apple nece biti konkurencija, ne bi ovako pricao.

aaa

pre 8 godina

Bravo za sve prethodne komentare. Puni ste znanja a ne znate osnove marketinga. Ova izjava je vid sale I marketinga, sta se lozite. Pratite ovog coveka, veliki je mozak, ima sanse da prestigne S.Dzobsa I B. Gejtsa.

surovi

pre 8 godina

prilicno je podcenio apple. Cinjenica je da apple ne zna da pravi automobile, ali je isto tako cinjenica da imaju 500 mld dolara sa kojima ne znaju sta da rade. A podcjenjivati firmu sa tolikim kapitalom...
(dada, 10. oktobar 2015 17:13)
Slazem se da nikada ne treba podcenjivati velike kompanije kao sto je Apple.Kapital od 500+ milijardi zvuci prilicno impresivno,ali kod tako velikih kompanija,cak i toliki kapital mozeda nestane preko noci.
Puno je scenarija u opticaju,ali je po meni najblizi onajslican Enron-u.Za one koji ne pamte,Enron je kompanija koja je u jednom trenutku bila najvrednija nasvetu ,sve dok se nije otkrilo da je u pitanju naduvana vrednost.
Apple ima ogromne marze i veliku zaradu po jedinici,ali polako posustaju.Ok i dalje se trude da drze tempo,izbacuju modele po programu,ali polako gube hajp.Cak i u Srbiji ,Ajfon vise nije nista specijalno,a nista novo nije ni na pomolu.Sat im je uzasan,prodaja racunara vise nego jadna,sto potvrduje i njihovo ucesce na trzistu od nekih 3 ili 4 posto,tako da ih prakticno drze telefoni i prodaja racunara na americkom trzistu,koje je i najvaznije.
Ono sto ih drzi u vrhu je to sto nemaju fragmentaciju,kao pc i android trziste,koji svi u osnovi imaju slicne uredjaje i zestoko se bore za trziste.Da android prodaje samo jedna kompanija ,Apple bi bio smesan u odnosu na njih ....

biće bolje

pre 8 godina

Pa što on ne krene da pravi automobile nižeg segmenta, Tesla je igračka za bogate, i još uvek margimalan igrač u auto industriji. Najveći napredak očekujem sa istoka, Japan i Koreja će sigurno prvi napustiti fosilna goriva. Posle ovog skandala i VW bi trebao da zaigra na tu kartu. Električni Polo ili Punto po ceni kao benzinac bi bili pravi bum na tržištu.

Vozac

pre 8 godina

Zaboravio je da kaze da je Tesla motors od osnivanja pa do danas sve vreme u minusu, nijednu godinu poslovanja nisu zavrsili pozitivno. Ilon Mask je veliki prevarant savremenog doba koji se vesto krije iza svojih tzv "vizionarskih ideja", kao sto je npr ona poslednja sa bacanjem atomskih bombi u orbitu Marsa. Nazalost, u dasanje vreme ispraznosti, povrsnosti i fejsbuka, takvima je slava zagarantovana.

dule

pre 8 godina

(Pametnjakovic Mladji, 10. oktobar 2015 16:33)

Ma da, čuvaš prirodu. Razlika između Tesle i naprimer VW je što trenutno VW ide na dizel a Tesla na ugalj i što taj dizel ima mnogo veći stepen iskorišćenosti.

Ziv mi Todor da se cuje govor

pre 8 godina

To da li je auto kompleksniji od Apple proizvoda ili ne je stvar perspektive, posto su kompjuter/smartphone i auto potpuno razlicite stvari. U smislu operacija koje smartphone danas obavlja, svakako je neuporedivo kompleksniji od bilo kog auta. Ali je sve to promasena tema. Prvo, svaki sus motor sa neophodnim asesoarom (bregaste osovine, radilice, ventili, transmisija, izduv, ekologija) je daleko slozeniji od elektroautomobila, to i srednjoskolac razume, pa bi morao i Mask. Drugo, 2007. godine su svi isto tako pricali da Apple, pobogu, ne zna da napravi telefon, a to nije bilo u ranom baroku nego pre 8-9 godina. Gde je Apple sada to vidimo, voleli iPhone ili ne. Dakle ne sumnjam da, ako zele, mogu da naprave elektroauto potpuno uporediv sa Teslom. A brendirace ga i prodavati daleko efikasnije, u tome su majstori, i to priznaju i oni koji Apple ne ljube bas. Tako da se i meni cini da Mask vise tvrdi pazar nego sto iznosi svoja iskrena uverenja.

surovi

pre 8 godina

(Dejan, 10. oktobar 2015 19:24)
Ha,cudna mi cuda...
Procesore za elefone pravi skoro bilo ko,cak i arapi (Mubadala),a svi oni su bazirani na ARM tehnologiji,za koju placaju licencu i svi su manje ili vise dizajn kompanije ARM.
Sa druge strane,auto je ozbiljan proizvod ,koji mora da zadovolji mnog e bezbednosne uslove,kako bi se uopste nasao na trzistu.
Onaj ko smatra telefone visokom tehnologijom,taj samo pkazuje elementarno neznanje.
Tehnologija jedne drzave se prepoznaje u metalurgiji,elektronici,medicini,fizici,hemiji......a ne u jeftinim proizvodima siroke potrosnje.Tipovi koji daju ovakve izjave ,tvrde i da su rusi jadni,jer ne proizvode Ajfone!
To sto su broj jedan u svemirskim tehnologijama,naoruzanju,nuklearnim tehnologijama,metalurgiji....to nema veze!

Elon MUsk je napravio sjajan proizvod,ali nije dotakao sustinu,a to su izvori energije.Struja je i dalje proizvod sagorevanja fosilnih goriva (90%).El.vozila su daleko efikasnija od bilo kojeg sus motora,ali u sustini rade na istu stvar...

Milan

pre 8 godina

Bravo za sve prethodne komentare. Puni ste znanja a ne znate osnove marketinga. Ova izjava je vid sale I marketinga, sta se lozite. Pratite ovog coveka, veliki je mozak, ima sanse da prestigne S.Dzobsa I B. Gejtsa.
(aaa, 10. oktobar 2015 21:00)

Izvini u čemu to da ih prestigne?
Čovek je pravi vizionar za razliku od pomenute dvojice prevaranata.

Dejan

pre 8 godina

Ja prvi ne volim Apple (trenutno imam sluzbeni iPhone i gledam kako da ga se resim i vratim se na Android), ali sto se tice kompleksnosti, tip "lupeta". Mozes misliti, automobil je mnogo kompleksniji od telefona... To moja baba tako zamislja, jer je auto "velika masina" a telefon nesto cime se zanimaju dokoni tinejdzeri u gradskom prevozu. A jel zaboravio recimo mikroprocesor koji se nalazi u telefonu, i koji u sebi sadrze vise od MILIJARDE tranzistora koji je trebalo isprojektovati, smestiti u nesto sto staje na nokat, povezati i pustiti da radi. Zatim vrhunska tehnologija display-a, senzor kamere itd. Sve su ovo vrhunske, ultra-komplikovane tehnologije i proizvodnju komponenti moze da iznese samo nekoliko fabrika na svetu. A onda na sve to dodje i softver, pocevsi od operativnog sistema pa nadalje. To je tek posebna prica kompleksnosti. Samo cekam da se tip pojavi i da kaze da je eto, napraviti automobil komplikovanije od onoga sto Google radi. Jel mislim, pa sta je to, par sarenih slova na ekranu i jedna jedina kucica za upis teksta. Ajte molim vas...

да да

pre 8 godina

Ух каква изјава! Мислим да ће их јабука одувати дизајном, пре свега ! Погледајте све њихове уређаје, сви произвођачи имају бољи хардвер, али зато нико нема толику зараду и удео колача као јабука !!! Дакле, провалили су они поодавно да паковање заправо продаје а видећете како ће њихов аутомобил изгледати. То аутомобилска индуструја највероватније до сада није видела ! Само полако ...

apokalipticar

pre 8 godina

volim sto mi ovde u Srbiji znamo sve oko nove konkurencije elektroautomobila u USA i savremenom svetu. U Srbihmji nissm video jos nijednu Teslu, a i jedan apple nema svoju prodajnu mrezu u Srbiji. 90% Iphona je kupljeni ilegalno, sverc komerc, ali zato sve znamo j o tesli i o apple-u

Mmm

pre 8 godina

Svaka cast ovom čoveku, pomalo mu zavidim, iskreno i ja bih se ovako isto ponasao da imam novca kao on, čovek ima odlicne globalne ideje. Čovek malte ne hoce da svaka kuca bude energetski nezavisna tj. Da se puni na vetar ili sunce, i da automobili idu na tu struju, čovek hoce da citavoj planeti uvede internet, pojednostavi način života i sl..

Aleksandar

pre 8 godina

@Dejan
@Ziv mi Todor...

Auto jeste kompleksniji od iPhone i Android based telefona. Samo kada biste ukljucili mozak shvatili bi zasto.

Malko da vam pojasnim. CPU koji kontrolise auto, pored zafrkancija na displeju (audio, video, GPS, sat, radio, igrice, dodatne aplikacije...itd.) radi sve sto radi i telefon, uz kontrolu celog automobila. Tako da je OS/softver komplikovaniji nego decija igracka zvana telefon.

Dr. Ben

pre 8 godina

Padaju minusi ko kisa, ajde, predlozite nesto bolje. Ja jesam americki placenik s naftnog polja al gde je alternativa? Vetrenjace i solarne ploce? S tim bi automobile, vozove i industriju da pokrenete? Ozbiljno? Lako je sanjati i zamisljati, treba nesto i ostvariti. Elektricna energija se proizvodi ko i svaka druga, nikakve tu cistine i nevinosti nema, samo je treba mnogo vise od naftninih derivata da auto pokrene. Zato Tesla zavisi od drzavnih subvencija, ne zanosite se glupostima, ne moze se energija proizvesti ni iz cega. Zakon fizike

Miljan

pre 8 godina

Automobili na ugalj ne postoje bar 150 godina a nikad se nisu masovno proizvodili.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Milos, 10. oktobar 2015 23:36)

"automobili na ugalj " = automobili na elektro pogon cije se baterije pune strujom iz termoelektrana na ugalj

Joca

pre 8 godina

Apple ima dobre izglede da na američkom tržištu potisne Teslu. Ništa novo, ništa čudno, Apple je uvek bio lešinarska kompanija koja je išla na sigurno, imaju obezbeđenu hordu tupavih kupaca hronično zavisnih od tehničke podrške, tako da im je uspeh u USA osiguran. Manjkavost njihovih automobila će se hokus-pokus pretvarati u prednosti, kao i dosad.
Musk je zato prinuđen da dođe u Evropu, a to i nije loše kad su već evropljani toliko glupi da treba Musk da ih uči da prave automobile, pa i elektromobile. Utisak je da je i sam Musk zatečen tolikom glupošću, pre svega Nemaca i pre svih Volkswagena.
No, glupost jednog je profit drugog, a to je eto primenljivo kako na Apple i Amerikance, tako i na Muska i Evropljane.

mihajlo

pre 8 godina

@Dejan
Sve si tacno napiso ali ono sto si zaboravijo tacno da kazes je da Apple od svega navedenog nista ne proizvodi i ne smislja, sem operativnog sistema. Kad Apple bijo taj sta bi razvijao i smisljao mikroprocesor, display, tehnologiju picezivanja na mrezi tipa Wi-Fi, HSPA i danas aktualnog LTE bi stojali, a ovako bice da je Musk u pravu ;). Novac kojeg ima Apple moze olako da izgubi. Kad bude Apple izmislijo i napravijo recimo neku bateriju koju niko drugi nije u pustijo u promet, e onda moze biti to sta naglasavas, a do tad vazi Musk-ova.

Nikola87

pre 8 godina

@Ložač: apple ima armiju? Onda tesla ima pravu pravcatu sektu. Samo pogledaj na yt kakve suze pustaju "fanovi" kada ovaj pokaze novi vazdusni filter u vozilu... A osim toga, ja sam skoro citao da je najbolja sansa da se zaposlis u Tesli upravo ako si prethodno radio u Apple-u.

Dr. Ben

pre 8 godina

Videcemo sta ce to Tesla praviti kad se liberalu vise skinu s vlasti. Kongres je nas a kad se Trump ili Dr. Karson usele u belu kucu bice kraj Tesle jer poreski obveznici nece vise pokrivati gubitke te jadne kompanije. Briga me za one sto su njihove proizvode kupovali za neverovatnu cenu, jedino mi zao sto su ti liberalni gmizavci uvukli casno Teslino ime u tu prevaru

Vozac

pre 8 godina

Zaboravio je da kaze da je Tesla motors od osnivanja pa do danas sve vreme u minusu, nijednu godinu poslovanja nisu zavrsili pozitivno. Ilon Mask je veliki prevarant savremenog doba koji se vesto krije iza svojih tzv "vizionarskih ideja", kao sto je npr ona poslednja sa bacanjem atomskih bombi u orbitu Marsa. Nazalost, u dasanje vreme ispraznosti, povrsnosti i fejsbuka, takvima je slava zagarantovana.

Dejan

pre 8 godina

Ja prvi ne volim Apple (trenutno imam sluzbeni iPhone i gledam kako da ga se resim i vratim se na Android), ali sto se tice kompleksnosti, tip "lupeta". Mozes misliti, automobil je mnogo kompleksniji od telefona... To moja baba tako zamislja, jer je auto "velika masina" a telefon nesto cime se zanimaju dokoni tinejdzeri u gradskom prevozu. A jel zaboravio recimo mikroprocesor koji se nalazi u telefonu, i koji u sebi sadrze vise od MILIJARDE tranzistora koji je trebalo isprojektovati, smestiti u nesto sto staje na nokat, povezati i pustiti da radi. Zatim vrhunska tehnologija display-a, senzor kamere itd. Sve su ovo vrhunske, ultra-komplikovane tehnologije i proizvodnju komponenti moze da iznese samo nekoliko fabrika na svetu. A onda na sve to dodje i softver, pocevsi od operativnog sistema pa nadalje. To je tek posebna prica kompleksnosti. Samo cekam da se tip pojavi i da kaze da je eto, napraviti automobil komplikovanije od onoga sto Google radi. Jel mislim, pa sta je to, par sarenih slova na ekranu i jedna jedina kucica za upis teksta. Ajte molim vas...

да да

pre 8 godina

Ух каква изјава! Мислим да ће их јабука одувати дизајном, пре свега ! Погледајте све њихове уређаје, сви произвођачи имају бољи хардвер, али зато нико нема толику зараду и удео колача као јабука !!! Дакле, провалили су они поодавно да паковање заправо продаје а видећете како ће њихов аутомобил изгледати. То аутомобилска индуструја највероватније до сада није видела ! Само полако ...

dule

pre 8 godina

(Pametnjakovic Mladji, 10. oktobar 2015 16:33)

Ma da, čuvaš prirodu. Razlika između Tesle i naprimer VW je što trenutno VW ide na dizel a Tesla na ugalj i što taj dizel ima mnogo veći stepen iskorišćenosti.

Ložač

pre 8 godina

Lik jeste kralj ali je zaboravio da Apple ima armiju fanatičnih ljubitelja njihovih proizvoda koji kupuju sve što ovi naprave bez obzira na to da li je bolje ili lošije od konkurentskog.

Zarko

pre 8 godina

Ovaj hoce da uvali Teslu Appleu. Pazite sta vam kazem. O prodaji Tesle Appleu se prica vec godinama. Te hocemo, te necemo, povuci potegni. Sad kad je Apple odlucio da zapocne projekat Titan, odmah se drugacije gleda na stvari. To pokazuje i Muskov kmentar, jer da on stvarno smatra da mu Apple nece biti konkurencija, ne bi ovako pricao.

Dr. Ben

pre 8 godina

Videcemo sta ce to Tesla praviti kad se liberalu vise skinu s vlasti. Kongres je nas a kad se Trump ili Dr. Karson usele u belu kucu bice kraj Tesle jer poreski obveznici nece vise pokrivati gubitke te jadne kompanije. Briga me za one sto su njihove proizvode kupovali za neverovatnu cenu, jedino mi zao sto su ti liberalni gmizavci uvukli casno Teslino ime u tu prevaru

dada

pre 8 godina

prilicno je podcenio apple. Cinjenica je da apple ne zna da pravi automobile, ali je isto tako cinjenica da imaju 500 mld dolara sa kojima ne znaju sta da rade. A podcjenjivati firmu sa tolikim kapitalom...

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Jooj sta bih dao za jednu teslu. Auto se potpuno isplati. Em cuvas prirodu a usput i nece da te deru za gorivo. Nadam se da ce uspeti da povecqju baterije na tesli i povecaju radijus jednog punjenja u skoroje vreme. Inace covek je upravu. Kola i telefoni su nebo i zemlja. Za pravljenje jednog automobila potrebno je veliko znanje fizike,matematike,injezenjerstva pa i dizajna. Trebace mnogo apple-u da nadmasi ttrenutno teslu jer je realno tesla trenutno najbolji elektro automobil. Inace smatram da je buducnost u zelenim energijama i da u to treba ulagati novac.

mihajlo

pre 8 godina

@Dejan
Sve si tacno napiso ali ono sto si zaboravijo tacno da kazes je da Apple od svega navedenog nista ne proizvodi i ne smislja, sem operativnog sistema. Kad Apple bijo taj sta bi razvijao i smisljao mikroprocesor, display, tehnologiju picezivanja na mrezi tipa Wi-Fi, HSPA i danas aktualnog LTE bi stojali, a ovako bice da je Musk u pravu ;). Novac kojeg ima Apple moze olako da izgubi. Kad bude Apple izmislijo i napravijo recimo neku bateriju koju niko drugi nije u pustijo u promet, e onda moze biti to sta naglasavas, a do tad vazi Musk-ova.

Ziv mi Todor da se cuje govor

pre 8 godina

To da li je auto kompleksniji od Apple proizvoda ili ne je stvar perspektive, posto su kompjuter/smartphone i auto potpuno razlicite stvari. U smislu operacija koje smartphone danas obavlja, svakako je neuporedivo kompleksniji od bilo kog auta. Ali je sve to promasena tema. Prvo, svaki sus motor sa neophodnim asesoarom (bregaste osovine, radilice, ventili, transmisija, izduv, ekologija) je daleko slozeniji od elektroautomobila, to i srednjoskolac razume, pa bi morao i Mask. Drugo, 2007. godine su svi isto tako pricali da Apple, pobogu, ne zna da napravi telefon, a to nije bilo u ranom baroku nego pre 8-9 godina. Gde je Apple sada to vidimo, voleli iPhone ili ne. Dakle ne sumnjam da, ako zele, mogu da naprave elektroauto potpuno uporediv sa Teslom. A brendirace ga i prodavati daleko efikasnije, u tome su majstori, i to priznaju i oni koji Apple ne ljube bas. Tako da se i meni cini da Mask vise tvrdi pazar nego sto iznosi svoja iskrena uverenja.

surovi

pre 8 godina

prilicno je podcenio apple. Cinjenica je da apple ne zna da pravi automobile, ali je isto tako cinjenica da imaju 500 mld dolara sa kojima ne znaju sta da rade. A podcjenjivati firmu sa tolikim kapitalom...
(dada, 10. oktobar 2015 17:13)
Slazem se da nikada ne treba podcenjivati velike kompanije kao sto je Apple.Kapital od 500+ milijardi zvuci prilicno impresivno,ali kod tako velikih kompanija,cak i toliki kapital mozeda nestane preko noci.
Puno je scenarija u opticaju,ali je po meni najblizi onajslican Enron-u.Za one koji ne pamte,Enron je kompanija koja je u jednom trenutku bila najvrednija nasvetu ,sve dok se nije otkrilo da je u pitanju naduvana vrednost.
Apple ima ogromne marze i veliku zaradu po jedinici,ali polako posustaju.Ok i dalje se trude da drze tempo,izbacuju modele po programu,ali polako gube hajp.Cak i u Srbiji ,Ajfon vise nije nista specijalno,a nista novo nije ni na pomolu.Sat im je uzasan,prodaja racunara vise nego jadna,sto potvrduje i njihovo ucesce na trzistu od nekih 3 ili 4 posto,tako da ih prakticno drze telefoni i prodaja racunara na americkom trzistu,koje je i najvaznije.
Ono sto ih drzi u vrhu je to sto nemaju fragmentaciju,kao pc i android trziste,koji svi u osnovi imaju slicne uredjaje i zestoko se bore za trziste.Da android prodaje samo jedna kompanija ,Apple bi bio smesan u odnosu na njih ....

aaa

pre 8 godina

Bravo za sve prethodne komentare. Puni ste znanja a ne znate osnove marketinga. Ova izjava je vid sale I marketinga, sta se lozite. Pratite ovog coveka, veliki je mozak, ima sanse da prestigne S.Dzobsa I B. Gejtsa.

Nikola87

pre 8 godina

@Ložač: apple ima armiju? Onda tesla ima pravu pravcatu sektu. Samo pogledaj na yt kakve suze pustaju "fanovi" kada ovaj pokaze novi vazdusni filter u vozilu... A osim toga, ja sam skoro citao da je najbolja sansa da se zaposlis u Tesli upravo ako si prethodno radio u Apple-u.

Milan

pre 8 godina

Bravo za sve prethodne komentare. Puni ste znanja a ne znate osnove marketinga. Ova izjava je vid sale I marketinga, sta se lozite. Pratite ovog coveka, veliki je mozak, ima sanse da prestigne S.Dzobsa I B. Gejtsa.
(aaa, 10. oktobar 2015 21:00)

Izvini u čemu to da ih prestigne?
Čovek je pravi vizionar za razliku od pomenute dvojice prevaranata.

biće bolje

pre 8 godina

Pa što on ne krene da pravi automobile nižeg segmenta, Tesla je igračka za bogate, i još uvek margimalan igrač u auto industriji. Najveći napredak očekujem sa istoka, Japan i Koreja će sigurno prvi napustiti fosilna goriva. Posle ovog skandala i VW bi trebao da zaigra na tu kartu. Električni Polo ili Punto po ceni kao benzinac bi bili pravi bum na tržištu.

Dr. Ben

pre 8 godina

Padaju minusi ko kisa, ajde, predlozite nesto bolje. Ja jesam americki placenik s naftnog polja al gde je alternativa? Vetrenjace i solarne ploce? S tim bi automobile, vozove i industriju da pokrenete? Ozbiljno? Lako je sanjati i zamisljati, treba nesto i ostvariti. Elektricna energija se proizvodi ko i svaka druga, nikakve tu cistine i nevinosti nema, samo je treba mnogo vise od naftninih derivata da auto pokrene. Zato Tesla zavisi od drzavnih subvencija, ne zanosite se glupostima, ne moze se energija proizvesti ni iz cega. Zakon fizike

Aleksandar

pre 8 godina

@Dejan
@Ziv mi Todor...

Auto jeste kompleksniji od iPhone i Android based telefona. Samo kada biste ukljucili mozak shvatili bi zasto.

Malko da vam pojasnim. CPU koji kontrolise auto, pored zafrkancija na displeju (audio, video, GPS, sat, radio, igrice, dodatne aplikacije...itd.) radi sve sto radi i telefon, uz kontrolu celog automobila. Tako da je OS/softver komplikovaniji nego decija igracka zvana telefon.

mast i aleve

pre 8 godina

@Pare za elektricna kola imaju samo oni sto imaju pare za Apple proizvode. To je preskocio.
(st, 10. oktobar 2015 16:10)

Ovde gde zivim CH,Apple proizvode ima svaka susumiga i to su proizvodi namenjeni sirokim narodnim masama svako moze za 4 dana rada da zaradi recimo za novi Iphone (nemojte mesati Srbiju i njihove radnike u to) ali Teslu ne moze bas svako da kupi moze ali treba mu min 60.000 chf

Joca

pre 8 godina

Apple ima dobre izglede da na američkom tržištu potisne Teslu. Ništa novo, ništa čudno, Apple je uvek bio lešinarska kompanija koja je išla na sigurno, imaju obezbeđenu hordu tupavih kupaca hronično zavisnih od tehničke podrške, tako da im je uspeh u USA osiguran. Manjkavost njihovih automobila će se hokus-pokus pretvarati u prednosti, kao i dosad.
Musk je zato prinuđen da dođe u Evropu, a to i nije loše kad su već evropljani toliko glupi da treba Musk da ih uči da prave automobile, pa i elektromobile. Utisak je da je i sam Musk zatečen tolikom glupošću, pre svega Nemaca i pre svih Volkswagena.
No, glupost jednog je profit drugog, a to je eto primenljivo kako na Apple i Amerikance, tako i na Muska i Evropljane.

Miljan

pre 8 godina

Automobili na ugalj ne postoje bar 150 godina a nikad se nisu masovno proizvodili.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Milos, 10. oktobar 2015 23:36)

"automobili na ugalj " = automobili na elektro pogon cije se baterije pune strujom iz termoelektrana na ugalj

surovi

pre 8 godina

(Dejan, 10. oktobar 2015 19:24)
Ha,cudna mi cuda...
Procesore za elefone pravi skoro bilo ko,cak i arapi (Mubadala),a svi oni su bazirani na ARM tehnologiji,za koju placaju licencu i svi su manje ili vise dizajn kompanije ARM.
Sa druge strane,auto je ozbiljan proizvod ,koji mora da zadovolji mnog e bezbednosne uslove,kako bi se uopste nasao na trzistu.
Onaj ko smatra telefone visokom tehnologijom,taj samo pkazuje elementarno neznanje.
Tehnologija jedne drzave se prepoznaje u metalurgiji,elektronici,medicini,fizici,hemiji......a ne u jeftinim proizvodima siroke potrosnje.Tipovi koji daju ovakve izjave ,tvrde i da su rusi jadni,jer ne proizvode Ajfone!
To sto su broj jedan u svemirskim tehnologijama,naoruzanju,nuklearnim tehnologijama,metalurgiji....to nema veze!

Elon MUsk je napravio sjajan proizvod,ali nije dotakao sustinu,a to su izvori energije.Struja je i dalje proizvod sagorevanja fosilnih goriva (90%).El.vozila su daleko efikasnija od bilo kojeg sus motora,ali u sustini rade na istu stvar...

apokalipticar

pre 8 godina

volim sto mi ovde u Srbiji znamo sve oko nove konkurencije elektroautomobila u USA i savremenom svetu. U Srbihmji nissm video jos nijednu Teslu, a i jedan apple nema svoju prodajnu mrezu u Srbiji. 90% Iphona je kupljeni ilegalno, sverc komerc, ali zato sve znamo j o tesli i o apple-u

Mmm

pre 8 godina

Svaka cast ovom čoveku, pomalo mu zavidim, iskreno i ja bih se ovako isto ponasao da imam novca kao on, čovek ima odlicne globalne ideje. Čovek malte ne hoce da svaka kuca bude energetski nezavisna tj. Da se puni na vetar ili sunce, i da automobili idu na tu struju, čovek hoce da citavoj planeti uvede internet, pojednostavi način života i sl..