Utorak, 06.10.2015.

13:38

"Selimo proizvodnju iz Kine i Vijetnama u Srbiju"

Nemačka kompanija za proizvodnju ribe PTC želi da proizvodnju iz Kine i Vijetnama preseli u Srbiju, izjavio je generalni direktor Bruno Kornart.

Izvor: Tanjug

"Selimo proizvodnju iz Kine i Vijetnama u Srbiju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

225 Komentari

Sortiraj po:

Dr.Arder

pre 8 godina

1 Euro = 120.340642

inace ukratko,jacina domace valute pokazuje moc neke drzave,sve ostalo su lazi koje vam prica kako vucic,analiticari tako i mediji,mediji koji ovakve komentare cenzurisu.

Vanja

pre 8 godina

Blago Smederevu, 5ooo radnika u Železari, više stotina u Blagojeviču, pa najava za 2.ooo novih radnih mesta kdo Nemačkih poslodavaca , gde im je kraj !-

Sabahudin

pre 8 godina

Država uložila 3 miliona evra, plus treba da uloži još u halu i hladnjaču. Da li "investitor" dobija i subvencije o otvorenom radnom mestu? Oslobođenje od poreza? Fantastična investicija. Oni su uložili jedno veliko ništa, a Srbija platila sve.

malji_deca

pre 8 godina

"Selimo proizvodnju iz Kine i Vijetnama u Srbiju"
Potpuno ocekivano i vrlo logicno. Plate su odavno najnize u Srbiji a kad tome dodaju drzavne dodatice, oslobadjanje od poreza u prvim godinama .... pa ko to ne bi uradio?

VIKOMBI

pre 8 godina

Blago Smederevu, 5ooo radnika u Železari, više stotina u Blagojeviču, pa najava za 2.ooo novih radnih mesta kdo Nemačkih poslodavaca , gde im je kraj !-

MM

pre 8 godina

и да имамо кинеске и вијетнамске плате! сјајно!(nidza, 6. oktobar 2015 15:48)

Prosečna mesečna plata za 2014 u Šangaju je $1162,9. S obzirom da je tamo prosečna plata rasla u poslednjih 20g po stopi od 15% i da su ove godine imali malu krizu rasta. Zbog toga se ove godine procenjuje da će biti oko $1200/m. Upravu si, bilo bi sjajno.

joo

pre 8 godina

Divnost je raditi za 20k. Divnost je i kad evro od 2011. skoci za 30%, pa je to jos manje realnih para. Divnost je braniti to botovanjem jer je nekom obecano istih tih 20k. Divnost je potezati veze da bi se zaposlio za 20k. Divnost je osecaj srece kad se zaposlis za 20k posle x muvacina, moljenja i klecanja na kolenima jer si sada "siguran".

Za 20k.

Divnost.

Zare

pre 8 godina

Dan u kom se obezbedi preko 2000 novih radnih mesta u jednom gradu tokom narednih godinu dana je dan koji svojim uspehom potire mnoge tuđe promašaje iz prošlosti. Naša sreća je i što smo uhvatili poslednji voz da stabilizujemo svoj ugled na međunarodnom planu dok Evropa da bi povratila svoju ekonomsku moć polako vraća fabrike iz najmlađeg ekonomskog prvaka sceta - Kine. Ova vlada radi dobro i došla je u pravom i krajnjem momentu sa sve svojim jasnim ciljevima i idejama.

Mile

pre 8 godina

Da odgovorim opozicijonim botovima koji se bune jer im mi gradimo hale od tri milona evra, a vi me ispravite ako gresim.

1500 radnih mesta sa prosekom primanja od 25.000din (minimum), to je ukupno 37500000din. puta 12 meseci 450000000din. po kursu od nekih 120din. to je 375000 eura za godinu dana u gradu Smederevu, koji bi u suprotnom imali sipak.

Mirko

pre 8 godina

Ovo znači da smo povoljni, da ne kažem jeftini, ali i ovako je bolje nego ništa. Tu smo gde je recimo Turska bila pre dve decenije ili Češka pre nešto više od toga. Tako nešto možemo i mi da očekujemo. 500€ za koju godinu, umesto ovih 250€ za radnike koji će raditi u tim kompanijama. A kad dođemo do 700-800€ počeće da se sele u sledeću "perspektivnu ekonomiju". Da se ne čudimo tome, jer je prvo Amerika to uradila seleći svoje firme u Kinu.

артиљерац

pre 8 godina

Даме и Господо,потписан је"Меморандум о разумевању".Једно велико НИШТА.
Таквих је(под тим или неким другим називом)потписано од 2012 једно 50 а да
НИЈЕДАН није реализован.НЕ ПАЛИТЕ СЕ.Немци су дошли,потписали(не обавезује,
дакле не кошта ништа)лепо ручкали,сели у аион и отишли.А наши трубе ко да
су потписали ЧВРСТ уговор са Ербасом о производњи авиона А-320 у Србији.
Сашивено је још једно,ко зна које по реду,ЦАРЕВО НОВО ОДЕЛО.Ојха.

sanja

pre 8 godina

Razlog Kina I Vijetnam imaju sada visoke satnice domacih gradjana dok u Evropi clanicama novih EU I buducih clanica radna snaga je dzabe To I jeste ideja da se od bivsih komunistickih drzava razbijanjem ekonomije napravi jeftin rad zauvek

more

pre 8 godina

@ Arhimed Inf za botove obe strane.

inf za tebe i bilo koje botove.
Postoji preko 50 % gradjana ove zemlje kojima su se smucile i
jedna i druga i treca strana.
I na zalost to su gradjani koji trpe izivljavanja
svih tih koji su na nekoj strani, sadasnji ili bivsi .

Necke 27

pre 8 godina

Jeftina, da jeftinija ne moze biti. Ovde je radnik rob, kkji nema nikakva prava. Ko kretno slucaj kod men, radim u pekari u Mladenovcu, proizvodnji, pravim kifle i ostale proizvode, u osmocasovnom radnom vremenu sa dva slobodna dana tokom meseca, tacnije slobodan dan na svakih 15 radnih i to po ceni od 100 dinara po satu. Naravno da nisam osiguran. Ovo nesmem da prijavim inspekciji jer cu automatski dobiti otkaz, jer je gazda u dilu sa inspektorima. Nadlezni nek izvole reagovati i zastititi 20 radnkka koji trenutno rade i koji ne mogu da ostvare svoja ljudaka prava. Pekara se zove Denis, toliko od mene, nadam se da ce neko procitati ovo i naci za shodno da barem prosledi nadleznima, Hvala unapred.
(Pekar, 06. oktobar 2015 17:50)

U Fashion and friends gde radim kao Inexovo obezbeđenje meni i svim kolegama koji rade na dotičnom objektu kasne plate čak i kolegama iz noćne, tako da nisi jedini, ostaje da ćutimo i trpimo kad niko neće da stane u našu odbranu i zaštitu -_-

Srrrrrrdjan

pre 8 godina

"Smederevo je sredinom godine izgradilo proizvodnu halu od 3.000 kvadratnih metara, kao i dva i po kilometra puteva s pratećom infrastrukturom, ukupne vrednosti tri miliona evra, što je zakupio jedan od vodećih prerađivača ribe u Nemačkoj.
Posle izdavanja hale u zakup, Smederevo se obavezalo da će da izgradi još 500 kvadratnih metara hladnjače do 31. decembra 2015, a PTC da zaposli 100 radnika. "

Za pristupne saobracajnice i mogu da razumem, ali da stranim investitorima gradimo hale i hladnjace to je prava novost. Doduse, 3mln evra za 2,5 km - pa to mu dodje 1,2mln evra po kilometru , kao da se gradi autoput sa 6 traka. Jos fali samo da im nabavimo prvi kontigent ribe i da im kupimo masine za obradu i pakovanje. Doduse, do sada smo strancima davali 10.000e po radniku, zemljiste, dozvole, struju i gas za dzabe, ....sta su dve hale i hladnjaca!

Krang

pre 8 godina

Pre neki dan je neko napisao da ne treba Bgd na vodi da se pravi nego fabrike. Sad je dosla ova vest i opet komentari mrznje, stvarno smo jadni koliko mrzimo sebe. Pa sad vam ni ovo ne valja, ovaj narod je glup mnogo!

ZokiT

pre 8 godina

Ne mogu da verujem!

Postajemo zaista najjeftinija radna snaga, ne samo u regionu, nego i sire, i to mnogo-mnogo sire!

Ajmo na pos'o, od jutra do sutra, za minimalac!!!

Stefan

pre 8 godina

Moze ali ako se poveca kontrola.

Ja bih prvo povecao minimalac za sve strane investitore sa npr 110 dinara na 150 jer je i to dovoljno nisko u odnosu na celu evropu i najveci deo sveta. A opet je neki rast.

Drugo uveo bih kontrolu da se ne ponasaju prema nasima kao prema zivotinjama sto im ocigledno dobro ide jer su navikli na kolonije. Mnogi ovde koji citaju ili su iskusili na svojoj kozi ili su culi na sta lice te fabrike i kako se ponasaju prema zaposlenima u Srbiji. (FIAT, PKC U SMEDEREVU itd)

Ali ako se ispune ti neki kriterijumi onda je ok. Plus treba odmah u ugovoru da stoji koliko ce zaposliti visokoobrazovanog kadra a ne kod nas sljakeri a sav mozak u njihovim drzavama.... Tako cemo postati bukvalno zemlja robova gde svi saljakeri rade za 20.000 a visokoobrazovani kadar obrce pljeskavice po zapadu i cisti WCe doveka...

Treci svet

pre 8 godina

Ljudi, nismo smeli da dozvolimo da nam smanje plate i penzije. Vidite da nas zbog toga svi iskoriscavaju. u Rodi mega marketu su snizili platu sa 25 000 na 22 000 dinara. Ajde da je to samo Roda uradila, nego to sve vise firmi radi poput neke epidemije. I pored ovakve bedne prosecne plate od 200€ da radimo za manje to nece moci. Moramo izaci na ulice kako bismo se borili za svoja prava!!! Dosta vise svemu!!!

prijatelj iz Dubicha

pre 8 godina

Smederevo -- Nemačka kompanija za proizvodnju ribe PTC želi da proizvodnju iz Kine i Vijetnama preseli u Srbiju, izjavio je generalni direktor Bruno Kornart.

Ovo pametnome choveku GOVORI SAMO JEDNO!!!....da natuknem: Radi se o radnoj snazi.......i njenoj zaradi!...

only fools and horses

pre 8 godina

Grešite, ovde nije jeftina već besplatna radna snaga. Država da subvencije dovoljne da se 3-4 godine plaćaju radnici, izgradi halu, pristupne saobraćajnice, a u nekim slučajevima da i poreske olakšice, džaba struju i slično.
A "investitori", pa oni samo treba da pokupe kajmak, u ovom slučaju valjda kavijar.
A li bitno je samo da se on slika na otvaranju. Kao i oni pre njega što su se slikali.

budi drugaciji

pre 8 godina

dosli su zato sto smo jad i beda i jeftiniji nego kinez... ali ne razumem sto ljudi zbog toga krive vucica... tako je bilo i pre njega. Meni je dusa cista, glasao sam za kompletnu novu opciji, za Dveri

Sale

pre 8 godina

Teziste tj. cilj privredenih tokova i ulaganja treba da budu pre svega mala i srednja preduzeca, ali dobro je da ima ovako velikih stranih firmi jer to moze da ukljuci domace male firme kao kooperante.

SofijaS

pre 8 godina

Narocito sam srecna kada Nemci ulazu u Srbiju. Njihova disciplina, kapital i tehnologija uz nase resurse, vredne ljude i dobar polozaj su pun pogodak.

Fijasko

pre 8 godina

Evo zasto nam je potreban mir u regionu, da nemamo deficit, da sprovedemo ekonomske reforme, itd. Lako ce preci kod nas ova i mnoge jos kompanije samo ako se uvere da smo sigurno i kvalitetno trziste za tako nesto! Ovo donosi radna mesta i bolji standard gradjana a ne bratska privatizacija!

Pekar

pre 8 godina

Jeftina, da jeftinija ne moze biti. Ovde je radnik rob, kkji nema nikakva prava. Ko kretno slucaj kod men, radim u pekari u Mladenovcu, proizvodnji, pravim kifle i ostale proizvode, u osmocasovnom radnom vremenu sa dva slobodna dana tokom meseca, tacnije slobodan dan na svakih 15 radnih i to po ceni od 100 dinara po satu. Naravno da nisam osiguran. Ovo nesmem da prijavim inspekciji jer cu automatski dobiti otkaz, jer je gazda u dilu sa inspektorima. Nadlezni nek izvole reagovati i zastititi 20 radnkka koji trenutno rade i koji ne mogu da ostvare svoja ljudaka prava. Pekara se zove Denis, toliko od mene, nadam se da ce neko procitati ovo i naci za shodno da barem prosledi nadleznima, Hvala unapred.

Džoni

pre 8 godina

Kada to sve pootvaraju u Smederevu neće biti toliko radnika pa će morati da uvoze i radnu snagu!?! Svakom investitoru je ova država premija. U centru Evrope, Dunav je tu za jeftin transport vlada daje subvencije, narod gladan i bez posla pa će da radi bud zašto tek da ima za leba, prava radnika skoro da i ne postoje i to je taj naš napredak i nezadrživ rast privrede! Čim oni sele proizvodnju iz Vijetnama i Kine jasno je da mi ipak imamo najjeftiniju radnu snagu možda i na Svetu! Bravo za uspehe vlade i za minimalac koji već nekoliko godina nisu podigli ni dinara ali evo rezultata, možda bi se još više stranih kompanija sjatilo ovde da nam prepolove taj minimalac na jedno 10000. Tada bi se svi zaposlili i naši vladari bi mogli da se pohvale da su smanjili ili čak i iskorenili nezaposlenost! Zašto se u ovakvim tekstovima ne napiše i kolika primanja će ti radnici imati?

Marko

pre 8 godina

Verovali ili ne, Kinezi koji zive uz obalu u vecim gradovima, su za nas bogatasi. U Srbiji ce narednih godina procvetati sitna manufaktura, kad mnoge zapadne kompanije shvate da im je ovde jeftinija radna snaga.

borisdrgc@gmail.com

pre 8 godina

Zar Srbija plaća 40 000 evra strancu za jednog radnika. Koliko treba da radi prosecsn srbin za 40 000 e. Meni ovo liči na opasno pranje para.

dado90

pre 8 godina

Sa ovim primerom tolike posete Premijera Srbije raznim skupovima i forumima u Nemackoj dobija svoj smisao.Rad i trud se uvek isplate a nasoj zemlji su strani investitori preko potrebni za oporavak ekonomije i privredni rast od cega nam zavisi i bolji zivotni standard.

srdjan

pre 8 godina

"Ne dolazimo da budemo Nemci u Srbiji, već da razvijemo projekat, da bude kao lokalni i da više budemo kao Srbi u Srbiji."

Dosli da budu kao Srbi? Katastrofa! Imamo mi dosta "Srba"...treba sad i Nemce da kvarimo.

Rajko M

pre 8 godina

Velike kompanije su uvidele potencijal nase zemlje, odlican geografski polozaj i infrastuktura. Znacajne investicije koje ce dosta uticati na smanjenje nezaposlenesti i poboljsanja standarda.

dalido

pre 8 godina

Drago mi je da diplomatska ofanziva Premijera i ostalih clanova Vlade daje pozitivne efekte dolaskom novih stranih investitora bez kojih tesko da mozemo u potpunosti se oporaviti.

Milosav

pre 8 godina

Ako stvarno sele biznis iz Kine i Vijetnama u Srbiju, to moze da znaci samo jedno: jeftinija radna snaga, plus Dunav je tu.
Jos jedna u nizu briljantnih ekonomskih poteza vladajuce partije i njenog Velikog Vodje.

Crnogorac

pre 8 godina

Nije bas jeftinija radna snaga kod vas,ali ako uzmu u obzir cijenu transporta do zapadno evropskih zemalja i dostupnost ruskog trziata npr, plus subvencije grada i drzave, to ima daje jasnu racunicu. Mislim da dosta ljudi negativno komentarise sve vijesti kod vas,nema veze jesu li dobre ili lose. Po meni,da Srbiji sad neko da 10 milijardi dolara,onako samo zamisljam scenu,vi bi skocili da vas je neko kupio i te price :) Mnogo negotivnog i plasljivog razmisljanja. Veliliki pozdrav!

kvazi diplomata

pre 8 godina

Ne palite se, potpisan je Sporazum o razumevanju, napravljeno par fotki i receno dosta lepih reci. Ovaj Sporazum nije pravno obavezujuci i u realnosti nema nikakvu ugovornu obavezu. Voleo bih da ne budem u pravu, jer svako radno mesto znaci, ali posle dvadeset godina iskustva u drtavnoj upravi .....

Mile sa Liona

pre 8 godina

Koja prevara! Došao gospodin da nešto, kako kaže, "nauči"! Ej, već zakupili halu, kažu, a tek potpisuju memoradnum o razumevanju. Slikaju se u nekoj sali, a nema fotke objekta, što bi bilo logično. I vrhunac - premeštaju iz Kine i Vijetnama u Srbiju. Pa ovde nema morske ribe, gosodo, ako niste znali. Samo transport odande poješće vam sve pare, a tek mašine i pogoni. Jedino ako će Vučić to sve finansirati od opljačkanih penzija, poreza na stanove, akciza od poskupljenja struje, pljačke izvršitelja i notara...

Arhimed

pre 8 godina

Inf za botove obe strane. Caka je u transportu iz Kine ka Evropi. Riba je poreklom iz Eu i Rusije, u Srbiji se filetira (smuđ) i zamrzava i plasira u Eu.

Mile sa Liona

pre 8 godina

Vlasta: Za tvoju informaciju stopa je najniža, predvidjena 0,5, Albanija 3.8, Crna Gora, skoro 3... Makedonija 2.8, BiH, isto! Poslednji smo bednici zbog tvog ludaka.

haha

pre 8 godina

ljudi, pa sta se cudite?meni je u bisoj firmi u zvanicnom ugovoru pisalo da mi je jedan radni sat 120 dinara!a tamo je 1 euro...a s` obzirom kako je krenulo, oni racunaju da ce biti i manji od toga jer ce dinar oslabiti ili euro ojacati, ili verovatno oba slucaja i to je taman to...strasno!

Dragon

pre 8 godina

Uložili su 3mil € i još 500 kvadrata hladnjače. To je 4 mil€ podeljeno na 100 radnika je 40000,00€ po radniku. Bolje da su to podelili ljudima.

Pjer

pre 8 godina

Bože, ako te ima zaustavi ovo ludilo! Tito je bio, kao Hrvat i komunista veći Srbin od bilo kog sadašnjeg našeg političata. Turke smo preživeli, političare da li ćemo?

Jonesky

pre 8 godina

Procitao sam sve komentare i uocio jednu zakonitost.
BOTOVI svi do jednog daju komentar u jednoj jedinoj prostoj recenici.
Da li je moguce da niko od njih ne ume da sastavi prosto prosirenu recenicu ili da napise bar 2-3 proste.

srdjan

pre 8 godina

Mi investitoru izgradili halu, sada treba i hladnjacu, platicemo i radnike kroz subvencije...jos samo i ribu da im obezbedimo i mozemo da se pohvalimo da imamo najgluplji model industrijskog razvoja u istoriji!!!

ivan

pre 8 godina

Znaci jos jedan dokaz da smo kako rece premijer u istoriji ali suprotno od njegovim lazi mi smo radna snaga koja je jeftinija cak i od kineza e moji Srbi sta smo doziveli ali kako kazu svaki narod zasluzuje vlast koja vlada.

Nenad

pre 8 godina

Minimalac je u Pekingu recimo 1720 yena, sto izadje 241EUR, u Shangaju je 2020, to jest 280EUR. U Srbiji je minimalac oko 20.000 dinara sto je 166EUR. Matematika je jasna. Jeftiniji smo od Kineza. A transport do Nemacke brz i jeftin. Cestitam svim vlastodrscima genijalcima od 1989. na ovamo, Slobi, Radomanu Bozovicu, Tomicu, Marjanovicu, Kostunici i njegovoj genijalnoj privatizaciji, cuvenom Dinkicu, pa onom Tadicevom sto mu se vise niko ne seca imena. Danasnjim gigantima ekonomske misli. Ali dobro i narod vazda glasa za iste, a kaze poslovica ovce su za sisanje.

biće bolje

pre 8 godina

Pa idu izbori mora da se slikaju sa investitorima. Kapital ide gde je jeftininije da se proizvodi, kada na našem tržištu bude manjak radne snage tada će i skočiti plate, ako nećete vi raditi za minimalac, lako će se naći neki očajnik bez posla.

Mladen

pre 8 godina

Treba nam više ovakvih investitora. Srbija ima velike potencijale, koje ne ume na pravi način da predstavi stranim investitorima. Nikada nije kasno za novi početak u razvoju naše ekonomije.

mick

pre 8 godina

radnike ce isto placati a troskovi prevoza ce im biti nizi za evrospko trziste. zalosno je koliko smo placeni ali realno bolje ista nego nista... ako pognemo glavu i radimo kako valja doci ce i plate valjda ali prvo treba celokuona politicka garnitura da se najuri zna se kakvom motkom.

warning

pre 8 godina

Samo se iskreno nadam da se nece proizvoditi ona vijetnamska riba "perch", koja kosta manje od hleba, ali je zatno stetna po zdravlje jer je hibrid hranjen nuklearnim otpadom da bude sto deblji. Moze izazvati kancer i razne druge bolesti! Ne kupujte vijetnamski perch jer je otrovan, bez obzira sto je ekstra jeftin!

ja se čudim

pre 8 godina

Sta je vama ljudi? Ako nema investicija ne valja, ako ima odmah vicete IZRABLJIVANJE, OSTATCI RIBE U DUNAVU, BIJEDA, SRAMOTA! Niste mi jasni...

Marko.sky

pre 8 godina

Sve sto je radjeno prethodnih godina, reforme i stednja, donelo je rezultat u vidu novih investitora i novih radnih mesta.
(Nikola, 06. oktobar 2015 14:42)

Samo da dam odgovor ovom SNS botu, da mi koji nismo u stranci i pokusavamo posteno da zaradimo za goli zivot, mozemo ovakvu vest smatrati za uvredu, dobro je sto ce biti radnih mesta ali lose je to sto ovo u prevodu znaci da ce nam standard jos dugo biti veoma nizak u odnosu na ostatak Evrope, jer uostalom Nemacka ne bi svoj novac trosila na uzaludne investicije...

strejder

pre 8 godina

@Nova sjajan komentar,ionako nas preplavili kinezima tako da nas sve strane kompanije gledaju tako,jadne,bedne i onda na scennu stupa izrabljivanje za bruka malu platu....

Normalan

pre 8 godina

Pravi Srbi!
Večito nezadovoljstvo. Za sve imamo krivca. Mislim da je krivica i naša. Ima puno ljudi bez posla, nekima će i ovakva radna mesta značiti. A Vi večito nezadovoljni čekajte da dođu poslodavci koji su po Vašim visokim standardima. Mada većina nezadovoljnih ovde na žalost rade u državnoj službi i svoje frustracije leče ovde. Pa niko nikog ovde ne tera na silu da radi. Kad će ovaj truli zapad da shvati da je većina Srba dobra samo za menadžment. Inače ova vest nije detaljna.

Una

pre 8 godina

Svi vide da je nasa drzava postala dobro mesto za investicije i inostrana ulaganja. Ovo je odlicna vest jer znaci i otvaranje veceg broja radnih mesta.

LudoLudo

pre 8 godina

Ovo su lepe vesti, svakoga dana se neka nova fabrika otvori.
(Jova, 6. oktobar 2015 14:33)

Ajde lepi Jovo,da mi navedes jednum,napominjem samo jednu fabriku koja se otvorila ne dnevno nego u mesec dana,a da nije maketa i najava najavi najava. Istovremno zelim Tebi i svakom naprednom radikalu da bude zaposlen u tim fabrikama novootvorenim.Mislim da im ni majka ni otac bolje ne zele,ali ponavljam zaposlenje u tim novim fabrikama Acinim,a ne javnom sektoru sa diplomom menagera,a bez trunke znanja ni osnovne skole.

pekinska patka

pre 8 godina

Smederevo je sredinom godine izgradilo proizvodnu halu od 3.000 kvadratnih metara, kao i 2,5 kilometra puteva s pratećom infrastrukturom, ukupne vrednosti tri miliona evra.

ebre

pre 8 godina

zemlja u kojoj je prosek plate 200 evra nikad ne može da izađe iz siromaštva to neka vam bude jasno. a ove investicije tipa mi vam sve damo a vaše je samo da otvorite je čist marketing. kao što je i zastava fiat čist marketing i samo gubitak za državu a koristi nigde. kad se sve sabere pozitivna nula. Čekanje stranih investicija nikada ovoj zemlji neće stvoriti povećanje zaposlenosti. Bez unutrašnjeg podsticaja nema ništa ali na žalost celokupna vrlo loša atmosfera se stvara direktno od vrha. Političari su glavni reketaši i kočničari pravih reformi jer to ne odgovara njihovom mešetarenju i interesima . zato se u srbiji ništa ne menja.

Дража

pre 8 godina

A zašto Vučić mora da bude mirođija u svakoj toj čorbi? Zar to nije privatan biznis, šta on se hvali što dozvoljava privatnicima da rade ne kapiram?

sekretar

pre 8 godina

Jedno iskreno upozorenje!Ostali ste jedini ozbiljni elektronski medij za čitanje vesti i informacija.Blic sam poodavno batalio zbog kičeraja i najezde SNS botova.Kiča nemate,hvala Vam za to,ali vidim da najezda stiže!Pošto nas dosta čita i piše komentare,plašim se da će i ova oaza slobodne misli biti zagađena i obezvređena.Imam i konkretan predlog,i želeo bih da mogu i dalje da čitam komentare i uživam u njima.

Achitwn

pre 8 godina

Postali Srbi jeftiniji od Kineza i Vijetnamaca. Svaka cast Vodji...
(nemanja, 06. oktobar 2015 14:22)

Sta ke vama ljudi. Sta ste umiakili da amo mi centar iz koga NASA zaposljava talente. Pa realno gleda o mi smo nestabilna zemlja u nestabilnom regionu evrope, sa blue collar populacijom. Nas jedini spas da zaposlimo ljude je otvaranje favrika pod motom jeftinije radne snage. Inace, kako da privucere nekoga da investira, na lepe oci?

Mi sebe drzimo visoko, narcisoidni smo. Treba sagledati realno situaciju i prihvatit sto se nudi. Siguran sam kad se dokazemo kao nacija da ce biti bolje u budicnosti. Alo se dokazemo...

Pera

pre 8 godina

Nece nase radnike nista placati, imace subvencije! U prevodu nece morati ni da ulazu jer i zemlju dobijaju a infrastrukturu je grad izgradio o svom trosku.

Dakle mi smo im platili da dodju.

kinez

pre 8 godina

Svi kukaju kako nema posla i sada kad ljudi najavljuju da ce prbaciti proizvodnju kod nas a to znaci i zaposliti nase ljude opet ne valja, kakav smo to narod.

noleee

pre 8 godina

Svi kukaju kako nema posla i sada kad ljudi najavljuju da ce prbaciti proizvodnju kod nas a to znaci i zaposliti nase ljude opet ne valja, kakav smo to narod.

SNS u srcu

pre 8 godina

Dosli ste vi zbog jeftine radne snage,najevtinije u Evropi!Zasto niste npr otisli u Hrvatsku,Sloveniju,Dansku,Holandiju???Izasli biste iz tih drzava pre nego sto bi uopste i styigli...

romanista

pre 8 godina

Bla,bla,bla...
Dolazite zato sto je radnik u Srbiji jeftiniji,a samim tim i bedniji, nego radnik u Kini ili Vijetnamu !!!
Ajmo botovi,zaradite taj sendvic i sokic...

Миле НС

pre 8 godina

Tako je bre, mora da su gledali reklamu za CNN što je pripremila "naša" Vlada. Kako ono bi? "jeftina i dobro istrenirana radna snaga" ???

f

pre 8 godina

Drugim recima, ovde je isplativije, jeftinije nego u Kini i Laosu...uzas. Laos je 70tih bio sravnjen sa zemljom, americkim tepih bombama. To dovoljno govori gde smo mi sad.

Saša R.

pre 8 godina

Pa ovaj njihov "premijer"(mislim na one koji su glasali za njega)i ovako od Srbije napravio modernu Indiju,radimo skoro za dž,tako da se zna zašto ovi dolaze u Srbiju!

Миле НС

pre 8 godina

Tako je bre, mora da su gledali reklamu za CNN što je pripremila "naša" Vlada. Kako ono bi? "jeftina i dobro istrenirana radna snaga" ???

Rajko M

pre 8 godina

Velike kompanije su uvidele potencijal nase zemlje, odlican geografski polozaj i infrastuktura. Znacajne investicije koje ce dosta uticati na smanjenje nezaposlenesti i poboljsanja standarda.

kinez

pre 8 godina

Svi kukaju kako nema posla i sada kad ljudi najavljuju da ce prbaciti proizvodnju kod nas a to znaci i zaposliti nase ljude opet ne valja, kakav smo to narod.

Fijasko

pre 8 godina

Evo zasto nam je potreban mir u regionu, da nemamo deficit, da sprovedemo ekonomske reforme, itd. Lako ce preci kod nas ova i mnoge jos kompanije samo ako se uvere da smo sigurno i kvalitetno trziste za tako nesto! Ovo donosi radna mesta i bolji standard gradjana a ne bratska privatizacija!

noleee

pre 8 godina

Svi kukaju kako nema posla i sada kad ljudi najavljuju da ce prbaciti proizvodnju kod nas a to znaci i zaposliti nase ljude opet ne valja, kakav smo to narod.

Jonesky

pre 8 godina

Procitao sam sve komentare i uocio jednu zakonitost.
BOTOVI svi do jednog daju komentar u jednoj jedinoj prostoj recenici.
Da li je moguce da niko od njih ne ume da sastavi prosto prosirenu recenicu ili da napise bar 2-3 proste.

dalido

pre 8 godina

Drago mi je da diplomatska ofanziva Premijera i ostalih clanova Vlade daje pozitivne efekte dolaskom novih stranih investitora bez kojih tesko da mozemo u potpunosti se oporaviti.

Mladen

pre 8 godina

Treba nam više ovakvih investitora. Srbija ima velike potencijale, koje ne ume na pravi način da predstavi stranim investitorima. Nikada nije kasno za novi početak u razvoju naše ekonomije.

dado90

pre 8 godina

Sa ovim primerom tolike posete Premijera Srbije raznim skupovima i forumima u Nemackoj dobija svoj smisao.Rad i trud se uvek isplate a nasoj zemlji su strani investitori preko potrebni za oporavak ekonomije i privredni rast od cega nam zavisi i bolji zivotni standard.

Una

pre 8 godina

Svi vide da je nasa drzava postala dobro mesto za investicije i inostrana ulaganja. Ovo je odlicna vest jer znaci i otvaranje veceg broja radnih mesta.

ja se čudim

pre 8 godina

Sta je vama ljudi? Ako nema investicija ne valja, ako ima odmah vicete IZRABLJIVANJE, OSTATCI RIBE U DUNAVU, BIJEDA, SRAMOTA! Niste mi jasni...

Pjer

pre 8 godina

Bože, ako te ima zaustavi ovo ludilo! Tito je bio, kao Hrvat i komunista veći Srbin od bilo kog sadašnjeg našeg političata. Turke smo preživeli, političare da li ćemo?

Sale

pre 8 godina

Teziste tj. cilj privredenih tokova i ulaganja treba da budu pre svega mala i srednja preduzeca, ali dobro je da ima ovako velikih stranih firmi jer to moze da ukljuci domace male firme kao kooperante.

Milosav

pre 8 godina

Ako stvarno sele biznis iz Kine i Vijetnama u Srbiju, to moze da znaci samo jedno: jeftinija radna snaga, plus Dunav je tu.
Jos jedna u nizu briljantnih ekonomskih poteza vladajuce partije i njenog Velikog Vodje.

Krang

pre 8 godina

Pre neki dan je neko napisao da ne treba Bgd na vodi da se pravi nego fabrike. Sad je dosla ova vest i opet komentari mrznje, stvarno smo jadni koliko mrzimo sebe. Pa sad vam ni ovo ne valja, ovaj narod je glup mnogo!

артиљерац

pre 8 godina

Даме и Господо,потписан је"Меморандум о разумевању".Једно велико НИШТА.
Таквих је(под тим или неким другим називом)потписано од 2012 једно 50 а да
НИЈЕДАН није реализован.НЕ ПАЛИТЕ СЕ.Немци су дошли,потписали(не обавезује,
дакле не кошта ништа)лепо ручкали,сели у аион и отишли.А наши трубе ко да
су потписали ЧВРСТ уговор са Ербасом о производњи авиона А-320 у Србији.
Сашивено је још једно,ко зна које по реду,ЦАРЕВО НОВО ОДЕЛО.Ојха.

SofijaS

pre 8 godina

Narocito sam srecna kada Nemci ulazu u Srbiju. Njihova disciplina, kapital i tehnologija uz nase resurse, vredne ljude i dobar polozaj su pun pogodak.

Treci svet

pre 8 godina

Ljudi, nismo smeli da dozvolimo da nam smanje plate i penzije. Vidite da nas zbog toga svi iskoriscavaju. u Rodi mega marketu su snizili platu sa 25 000 na 22 000 dinara. Ajde da je to samo Roda uradila, nego to sve vise firmi radi poput neke epidemije. I pored ovakve bedne prosecne plate od 200€ da radimo za manje to nece moci. Moramo izaci na ulice kako bismo se borili za svoja prava!!! Dosta vise svemu!!!

ZokiT

pre 8 godina

Ne mogu da verujem!

Postajemo zaista najjeftinija radna snaga, ne samo u regionu, nego i sire, i to mnogo-mnogo sire!

Ajmo na pos'o, od jutra do sutra, za minimalac!!!

borisdrgc@gmail.com

pre 8 godina

Zar Srbija plaća 40 000 evra strancu za jednog radnika. Koliko treba da radi prosecsn srbin za 40 000 e. Meni ovo liči na opasno pranje para.

Mile sa Liona

pre 8 godina

Vlasta: Za tvoju informaciju stopa je najniža, predvidjena 0,5, Albanija 3.8, Crna Gora, skoro 3... Makedonija 2.8, BiH, isto! Poslednji smo bednici zbog tvog ludaka.

Achitwn

pre 8 godina

Postali Srbi jeftiniji od Kineza i Vijetnamaca. Svaka cast Vodji...
(nemanja, 06. oktobar 2015 14:22)

Sta ke vama ljudi. Sta ste umiakili da amo mi centar iz koga NASA zaposljava talente. Pa realno gleda o mi smo nestabilna zemlja u nestabilnom regionu evrope, sa blue collar populacijom. Nas jedini spas da zaposlimo ljude je otvaranje favrika pod motom jeftinije radne snage. Inace, kako da privucere nekoga da investira, na lepe oci?

Mi sebe drzimo visoko, narcisoidni smo. Treba sagledati realno situaciju i prihvatit sto se nudi. Siguran sam kad se dokazemo kao nacija da ce biti bolje u budicnosti. Alo se dokazemo...

Necke 27

pre 8 godina

Jeftina, da jeftinija ne moze biti. Ovde je radnik rob, kkji nema nikakva prava. Ko kretno slucaj kod men, radim u pekari u Mladenovcu, proizvodnji, pravim kifle i ostale proizvode, u osmocasovnom radnom vremenu sa dva slobodna dana tokom meseca, tacnije slobodan dan na svakih 15 radnih i to po ceni od 100 dinara po satu. Naravno da nisam osiguran. Ovo nesmem da prijavim inspekciji jer cu automatski dobiti otkaz, jer je gazda u dilu sa inspektorima. Nadlezni nek izvole reagovati i zastititi 20 radnkka koji trenutno rade i koji ne mogu da ostvare svoja ljudaka prava. Pekara se zove Denis, toliko od mene, nadam se da ce neko procitati ovo i naci za shodno da barem prosledi nadleznima, Hvala unapred.
(Pekar, 06. oktobar 2015 17:50)

U Fashion and friends gde radim kao Inexovo obezbeđenje meni i svim kolegama koji rade na dotičnom objektu kasne plate čak i kolegama iz noćne, tako da nisi jedini, ostaje da ćutimo i trpimo kad niko neće da stane u našu odbranu i zaštitu -_-

Pera

pre 8 godina

Nece nase radnike nista placati, imace subvencije! U prevodu nece morati ni da ulazu jer i zemlju dobijaju a infrastrukturu je grad izgradio o svom trosku.

Dakle mi smo im platili da dodju.

Pekar

pre 8 godina

Jeftina, da jeftinija ne moze biti. Ovde je radnik rob, kkji nema nikakva prava. Ko kretno slucaj kod men, radim u pekari u Mladenovcu, proizvodnji, pravim kifle i ostale proizvode, u osmocasovnom radnom vremenu sa dva slobodna dana tokom meseca, tacnije slobodan dan na svakih 15 radnih i to po ceni od 100 dinara po satu. Naravno da nisam osiguran. Ovo nesmem da prijavim inspekciji jer cu automatski dobiti otkaz, jer je gazda u dilu sa inspektorima. Nadlezni nek izvole reagovati i zastititi 20 radnkka koji trenutno rade i koji ne mogu da ostvare svoja ljudaka prava. Pekara se zove Denis, toliko od mene, nadam se da ce neko procitati ovo i naci za shodno da barem prosledi nadleznima, Hvala unapred.

more

pre 8 godina

@ Arhimed Inf za botove obe strane.

inf za tebe i bilo koje botove.
Postoji preko 50 % gradjana ove zemlje kojima su se smucile i
jedna i druga i treca strana.
I na zalost to su gradjani koji trpe izivljavanja
svih tih koji su na nekoj strani, sadasnji ili bivsi .

ivan

pre 8 godina

Znaci jos jedan dokaz da smo kako rece premijer u istoriji ali suprotno od njegovim lazi mi smo radna snaga koja je jeftinija cak i od kineza e moji Srbi sta smo doziveli ali kako kazu svaki narod zasluzuje vlast koja vlada.

sanja

pre 8 godina

Razlog Kina I Vijetnam imaju sada visoke satnice domacih gradjana dok u Evropi clanicama novih EU I buducih clanica radna snaga je dzabe To I jeste ideja da se od bivsih komunistickih drzava razbijanjem ekonomije napravi jeftin rad zauvek

LudoLudo

pre 8 godina

Ovo su lepe vesti, svakoga dana se neka nova fabrika otvori.
(Jova, 6. oktobar 2015 14:33)

Ajde lepi Jovo,da mi navedes jednum,napominjem samo jednu fabriku koja se otvorila ne dnevno nego u mesec dana,a da nije maketa i najava najavi najava. Istovremno zelim Tebi i svakom naprednom radikalu da bude zaposlen u tim fabrikama novootvorenim.Mislim da im ni majka ni otac bolje ne zele,ali ponavljam zaposlenje u tim novim fabrikama Acinim,a ne javnom sektoru sa diplomom menagera,a bez trunke znanja ni osnovne skole.

Nenad

pre 8 godina

Minimalac je u Pekingu recimo 1720 yena, sto izadje 241EUR, u Shangaju je 2020, to jest 280EUR. U Srbiji je minimalac oko 20.000 dinara sto je 166EUR. Matematika je jasna. Jeftiniji smo od Kineza. A transport do Nemacke brz i jeftin. Cestitam svim vlastodrscima genijalcima od 1989. na ovamo, Slobi, Radomanu Bozovicu, Tomicu, Marjanovicu, Kostunici i njegovoj genijalnoj privatizaciji, cuvenom Dinkicu, pa onom Tadicevom sto mu se vise niko ne seca imena. Danasnjim gigantima ekonomske misli. Ali dobro i narod vazda glasa za iste, a kaze poslovica ovce su za sisanje.

srdjan

pre 8 godina

Mi investitoru izgradili halu, sada treba i hladnjacu, platicemo i radnike kroz subvencije...jos samo i ribu da im obezbedimo i mozemo da se pohvalimo da imamo najgluplji model industrijskog razvoja u istoriji!!!

ebre

pre 8 godina

zemlja u kojoj je prosek plate 200 evra nikad ne može da izađe iz siromaštva to neka vam bude jasno. a ove investicije tipa mi vam sve damo a vaše je samo da otvorite je čist marketing. kao što je i zastava fiat čist marketing i samo gubitak za državu a koristi nigde. kad se sve sabere pozitivna nula. Čekanje stranih investicija nikada ovoj zemlji neće stvoriti povećanje zaposlenosti. Bez unutrašnjeg podsticaja nema ništa ali na žalost celokupna vrlo loša atmosfera se stvara direktno od vrha. Političari su glavni reketaši i kočničari pravih reformi jer to ne odgovara njihovom mešetarenju i interesima . zato se u srbiji ništa ne menja.

prijatelj iz Dubicha

pre 8 godina

Smederevo -- Nemačka kompanija za proizvodnju ribe PTC želi da proizvodnju iz Kine i Vijetnama preseli u Srbiju, izjavio je generalni direktor Bruno Kornart.

Ovo pametnome choveku GOVORI SAMO JEDNO!!!....da natuknem: Radi se o radnoj snazi.......i njenoj zaradi!...

only fools and horses

pre 8 godina

Grešite, ovde nije jeftina već besplatna radna snaga. Država da subvencije dovoljne da se 3-4 godine plaćaju radnici, izgradi halu, pristupne saobraćajnice, a u nekim slučajevima da i poreske olakšice, džaba struju i slično.
A "investitori", pa oni samo treba da pokupe kajmak, u ovom slučaju valjda kavijar.
A li bitno je samo da se on slika na otvaranju. Kao i oni pre njega što su se slikali.

Džoni

pre 8 godina

Kada to sve pootvaraju u Smederevu neće biti toliko radnika pa će morati da uvoze i radnu snagu!?! Svakom investitoru je ova država premija. U centru Evrope, Dunav je tu za jeftin transport vlada daje subvencije, narod gladan i bez posla pa će da radi bud zašto tek da ima za leba, prava radnika skoro da i ne postoje i to je taj naš napredak i nezadrživ rast privrede! Čim oni sele proizvodnju iz Vijetnama i Kine jasno je da mi ipak imamo najjeftiniju radnu snagu možda i na Svetu! Bravo za uspehe vlade i za minimalac koji već nekoliko godina nisu podigli ni dinara ali evo rezultata, možda bi se još više stranih kompanija sjatilo ovde da nam prepolove taj minimalac na jedno 10000. Tada bi se svi zaposlili i naši vladari bi mogli da se pohvale da su smanjili ili čak i iskorenili nezaposlenost! Zašto se u ovakvim tekstovima ne napiše i kolika primanja će ti radnici imati?

Marko.sky

pre 8 godina

Sve sto je radjeno prethodnih godina, reforme i stednja, donelo je rezultat u vidu novih investitora i novih radnih mesta.
(Nikola, 06. oktobar 2015 14:42)

Samo da dam odgovor ovom SNS botu, da mi koji nismo u stranci i pokusavamo posteno da zaradimo za goli zivot, mozemo ovakvu vest smatrati za uvredu, dobro je sto ce biti radnih mesta ali lose je to sto ovo u prevodu znaci da ce nam standard jos dugo biti veoma nizak u odnosu na ostatak Evrope, jer uostalom Nemacka ne bi svoj novac trosila na uzaludne investicije...

Srrrrrrdjan

pre 8 godina

"Smederevo je sredinom godine izgradilo proizvodnu halu od 3.000 kvadratnih metara, kao i dva i po kilometra puteva s pratećom infrastrukturom, ukupne vrednosti tri miliona evra, što je zakupio jedan od vodećih prerađivača ribe u Nemačkoj.
Posle izdavanja hale u zakup, Smederevo se obavezalo da će da izgradi još 500 kvadratnih metara hladnjače do 31. decembra 2015, a PTC da zaposli 100 radnika. "

Za pristupne saobracajnice i mogu da razumem, ali da stranim investitorima gradimo hale i hladnjace to je prava novost. Doduse, 3mln evra za 2,5 km - pa to mu dodje 1,2mln evra po kilometru , kao da se gradi autoput sa 6 traka. Jos fali samo da im nabavimo prvi kontigent ribe i da im kupimo masine za obradu i pakovanje. Doduse, do sada smo strancima davali 10.000e po radniku, zemljiste, dozvole, struju i gas za dzabe, ....sta su dve hale i hladnjaca!

romanista

pre 8 godina

Bla,bla,bla...
Dolazite zato sto je radnik u Srbiji jeftiniji,a samim tim i bedniji, nego radnik u Kini ili Vijetnamu !!!
Ajmo botovi,zaradite taj sendvic i sokic...

Dragon

pre 8 godina

Uložili su 3mil € i još 500 kvadrata hladnjače. To je 4 mil€ podeljeno na 100 radnika je 40000,00€ po radniku. Bolje da su to podelili ljudima.

Mile sa Liona

pre 8 godina

Koja prevara! Došao gospodin da nešto, kako kaže, "nauči"! Ej, već zakupili halu, kažu, a tek potpisuju memoradnum o razumevanju. Slikaju se u nekoj sali, a nema fotke objekta, što bi bilo logično. I vrhunac - premeštaju iz Kine i Vijetnama u Srbiju. Pa ovde nema morske ribe, gosodo, ako niste znali. Samo transport odande poješće vam sve pare, a tek mašine i pogoni. Jedino ako će Vučić to sve finansirati od opljačkanih penzija, poreza na stanove, akciza od poskupljenja struje, pljačke izvršitelja i notara...

Stefan

pre 8 godina

Moze ali ako se poveca kontrola.

Ja bih prvo povecao minimalac za sve strane investitore sa npr 110 dinara na 150 jer je i to dovoljno nisko u odnosu na celu evropu i najveci deo sveta. A opet je neki rast.

Drugo uveo bih kontrolu da se ne ponasaju prema nasima kao prema zivotinjama sto im ocigledno dobro ide jer su navikli na kolonije. Mnogi ovde koji citaju ili su iskusili na svojoj kozi ili su culi na sta lice te fabrike i kako se ponasaju prema zaposlenima u Srbiji. (FIAT, PKC U SMEDEREVU itd)

Ali ako se ispune ti neki kriterijumi onda je ok. Plus treba odmah u ugovoru da stoji koliko ce zaposliti visokoobrazovanog kadra a ne kod nas sljakeri a sav mozak u njihovim drzavama.... Tako cemo postati bukvalno zemlja robova gde svi saljakeri rade za 20.000 a visokoobrazovani kadar obrce pljeskavice po zapadu i cisti WCe doveka...

Crnogorac

pre 8 godina

Nije bas jeftinija radna snaga kod vas,ali ako uzmu u obzir cijenu transporta do zapadno evropskih zemalja i dostupnost ruskog trziata npr, plus subvencije grada i drzave, to ima daje jasnu racunicu. Mislim da dosta ljudi negativno komentarise sve vijesti kod vas,nema veze jesu li dobre ili lose. Po meni,da Srbiji sad neko da 10 milijardi dolara,onako samo zamisljam scenu,vi bi skocili da vas je neko kupio i te price :) Mnogo negotivnog i plasljivog razmisljanja. Veliliki pozdrav!

f

pre 8 godina

Drugim recima, ovde je isplativije, jeftinije nego u Kini i Laosu...uzas. Laos je 70tih bio sravnjen sa zemljom, americkim tepih bombama. To dovoljno govori gde smo mi sad.

haha

pre 8 godina

ljudi, pa sta se cudite?meni je u bisoj firmi u zvanicnom ugovoru pisalo da mi je jedan radni sat 120 dinara!a tamo je 1 euro...a s` obzirom kako je krenulo, oni racunaju da ce biti i manji od toga jer ce dinar oslabiti ili euro ojacati, ili verovatno oba slucaja i to je taman to...strasno!

SNS u srcu

pre 8 godina

Dosli ste vi zbog jeftine radne snage,najevtinije u Evropi!Zasto niste npr otisli u Hrvatsku,Sloveniju,Dansku,Holandiju???Izasli biste iz tih drzava pre nego sto bi uopste i styigli...

Дража

pre 8 godina

A zašto Vučić mora da bude mirođija u svakoj toj čorbi? Zar to nije privatan biznis, šta on se hvali što dozvoljava privatnicima da rade ne kapiram?

srdjan

pre 8 godina

"Ne dolazimo da budemo Nemci u Srbiji, već da razvijemo projekat, da bude kao lokalni i da više budemo kao Srbi u Srbiji."

Dosli da budu kao Srbi? Katastrofa! Imamo mi dosta "Srba"...treba sad i Nemce da kvarimo.

biće bolje

pre 8 godina

Pa idu izbori mora da se slikaju sa investitorima. Kapital ide gde je jeftininije da se proizvodi, kada na našem tržištu bude manjak radne snage tada će i skočiti plate, ako nećete vi raditi za minimalac, lako će se naći neki očajnik bez posla.

budi drugaciji

pre 8 godina

dosli su zato sto smo jad i beda i jeftiniji nego kinez... ali ne razumem sto ljudi zbog toga krive vucica... tako je bilo i pre njega. Meni je dusa cista, glasao sam za kompletnu novu opciji, za Dveri

Saša R.

pre 8 godina

Pa ovaj njihov "premijer"(mislim na one koji su glasali za njega)i ovako od Srbije napravio modernu Indiju,radimo skoro za dž,tako da se zna zašto ovi dolaze u Srbiju!

sekretar

pre 8 godina

Jedno iskreno upozorenje!Ostali ste jedini ozbiljni elektronski medij za čitanje vesti i informacija.Blic sam poodavno batalio zbog kičeraja i najezde SNS botova.Kiča nemate,hvala Vam za to,ali vidim da najezda stiže!Pošto nas dosta čita i piše komentare,plašim se da će i ova oaza slobodne misli biti zagađena i obezvređena.Imam i konkretan predlog,i želeo bih da mogu i dalje da čitam komentare i uživam u njima.

mick

pre 8 godina

radnike ce isto placati a troskovi prevoza ce im biti nizi za evrospko trziste. zalosno je koliko smo placeni ali realno bolje ista nego nista... ako pognemo glavu i radimo kako valja doci ce i plate valjda ali prvo treba celokuona politicka garnitura da se najuri zna se kakvom motkom.

Arhimed

pre 8 godina

Inf za botove obe strane. Caka je u transportu iz Kine ka Evropi. Riba je poreklom iz Eu i Rusije, u Srbiji se filetira (smuđ) i zamrzava i plasira u Eu.

Marko

pre 8 godina

Verovali ili ne, Kinezi koji zive uz obalu u vecim gradovima, su za nas bogatasi. U Srbiji ce narednih godina procvetati sitna manufaktura, kad mnoge zapadne kompanije shvate da im je ovde jeftinija radna snaga.

kvazi diplomata

pre 8 godina

Ne palite se, potpisan je Sporazum o razumevanju, napravljeno par fotki i receno dosta lepih reci. Ovaj Sporazum nije pravno obavezujuci i u realnosti nema nikakvu ugovornu obavezu. Voleo bih da ne budem u pravu, jer svako radno mesto znaci, ali posle dvadeset godina iskustva u drtavnoj upravi .....

joo

pre 8 godina

Divnost je raditi za 20k. Divnost je i kad evro od 2011. skoci za 30%, pa je to jos manje realnih para. Divnost je braniti to botovanjem jer je nekom obecano istih tih 20k. Divnost je potezati veze da bi se zaposlio za 20k. Divnost je osecaj srece kad se zaposlis za 20k posle x muvacina, moljenja i klecanja na kolenima jer si sada "siguran".

Za 20k.

Divnost.

malji_deca

pre 8 godina

"Selimo proizvodnju iz Kine i Vijetnama u Srbiju"
Potpuno ocekivano i vrlo logicno. Plate su odavno najnize u Srbiji a kad tome dodaju drzavne dodatice, oslobadjanje od poreza u prvim godinama .... pa ko to ne bi uradio?

pekinska patka

pre 8 godina

Smederevo je sredinom godine izgradilo proizvodnu halu od 3.000 kvadratnih metara, kao i 2,5 kilometra puteva s pratećom infrastrukturom, ukupne vrednosti tri miliona evra.

strejder

pre 8 godina

@Nova sjajan komentar,ionako nas preplavili kinezima tako da nas sve strane kompanije gledaju tako,jadne,bedne i onda na scennu stupa izrabljivanje za bruka malu platu....

warning

pre 8 godina

Samo se iskreno nadam da se nece proizvoditi ona vijetnamska riba "perch", koja kosta manje od hleba, ali je zatno stetna po zdravlje jer je hibrid hranjen nuklearnim otpadom da bude sto deblji. Moze izazvati kancer i razne druge bolesti! Ne kupujte vijetnamski perch jer je otrovan, bez obzira sto je ekstra jeftin!

MM

pre 8 godina

и да имамо кинеске и вијетнамске плате! сјајно!(nidza, 6. oktobar 2015 15:48)

Prosečna mesečna plata za 2014 u Šangaju je $1162,9. S obzirom da je tamo prosečna plata rasla u poslednjih 20g po stopi od 15% i da su ove godine imali malu krizu rasta. Zbog toga se ove godine procenjuje da će biti oko $1200/m. Upravu si, bilo bi sjajno.

Sabahudin

pre 8 godina

Država uložila 3 miliona evra, plus treba da uloži još u halu i hladnjaču. Da li "investitor" dobija i subvencije o otvorenom radnom mestu? Oslobođenje od poreza? Fantastična investicija. Oni su uložili jedno veliko ništa, a Srbija platila sve.

Mirko

pre 8 godina

Ovo znači da smo povoljni, da ne kažem jeftini, ali i ovako je bolje nego ništa. Tu smo gde je recimo Turska bila pre dve decenije ili Češka pre nešto više od toga. Tako nešto možemo i mi da očekujemo. 500€ za koju godinu, umesto ovih 250€ za radnike koji će raditi u tim kompanijama. A kad dođemo do 700-800€ počeće da se sele u sledeću "perspektivnu ekonomiju". Da se ne čudimo tome, jer je prvo Amerika to uradila seleći svoje firme u Kinu.

Normalan

pre 8 godina

Pravi Srbi!
Večito nezadovoljstvo. Za sve imamo krivca. Mislim da je krivica i naša. Ima puno ljudi bez posla, nekima će i ovakva radna mesta značiti. A Vi večito nezadovoljni čekajte da dođu poslodavci koji su po Vašim visokim standardima. Mada većina nezadovoljnih ovde na žalost rade u državnoj službi i svoje frustracije leče ovde. Pa niko nikog ovde ne tera na silu da radi. Kad će ovaj truli zapad da shvati da je većina Srba dobra samo za menadžment. Inače ova vest nije detaljna.

VIKOMBI

pre 8 godina

Blago Smederevu, 5ooo radnika u Železari, više stotina u Blagojeviču, pa najava za 2.ooo novih radnih mesta kdo Nemačkih poslodavaca , gde im je kraj !-

Vanja

pre 8 godina

Blago Smederevu, 5ooo radnika u Železari, više stotina u Blagojeviču, pa najava za 2.ooo novih radnih mesta kdo Nemačkih poslodavaca , gde im je kraj !-

Mile

pre 8 godina

Da odgovorim opozicijonim botovima koji se bune jer im mi gradimo hale od tri milona evra, a vi me ispravite ako gresim.

1500 radnih mesta sa prosekom primanja od 25.000din (minimum), to je ukupno 37500000din. puta 12 meseci 450000000din. po kursu od nekih 120din. to je 375000 eura za godinu dana u gradu Smederevu, koji bi u suprotnom imali sipak.

Zare

pre 8 godina

Dan u kom se obezbedi preko 2000 novih radnih mesta u jednom gradu tokom narednih godinu dana je dan koji svojim uspehom potire mnoge tuđe promašaje iz prošlosti. Naša sreća je i što smo uhvatili poslednji voz da stabilizujemo svoj ugled na međunarodnom planu dok Evropa da bi povratila svoju ekonomsku moć polako vraća fabrike iz najmlađeg ekonomskog prvaka sceta - Kine. Ova vlada radi dobro i došla je u pravom i krajnjem momentu sa sve svojim jasnim ciljevima i idejama.

Dr.Arder

pre 8 godina

1 Euro = 120.340642

inace ukratko,jacina domace valute pokazuje moc neke drzave,sve ostalo su lazi koje vam prica kako vucic,analiticari tako i mediji,mediji koji ovakve komentare cenzurisu.

Миле НС

pre 8 godina

Tako je bre, mora da su gledali reklamu za CNN što je pripremila "naša" Vlada. Kako ono bi? "jeftina i dobro istrenirana radna snaga" ???

Mile sa Liona

pre 8 godina

Vlasta: Za tvoju informaciju stopa je najniža, predvidjena 0,5, Albanija 3.8, Crna Gora, skoro 3... Makedonija 2.8, BiH, isto! Poslednji smo bednici zbog tvog ludaka.

Pjer

pre 8 godina

Bože, ako te ima zaustavi ovo ludilo! Tito je bio, kao Hrvat i komunista veći Srbin od bilo kog sadašnjeg našeg političata. Turke smo preživeli, političare da li ćemo?

romanista

pre 8 godina

Bla,bla,bla...
Dolazite zato sto je radnik u Srbiji jeftiniji,a samim tim i bedniji, nego radnik u Kini ili Vijetnamu !!!
Ajmo botovi,zaradite taj sendvic i sokic...

Milosav

pre 8 godina

Ako stvarno sele biznis iz Kine i Vijetnama u Srbiju, to moze da znaci samo jedno: jeftinija radna snaga, plus Dunav je tu.
Jos jedna u nizu briljantnih ekonomskih poteza vladajuce partije i njenog Velikog Vodje.

LudoLudo

pre 8 godina

Ovo su lepe vesti, svakoga dana se neka nova fabrika otvori.
(Jova, 6. oktobar 2015 14:33)

Ajde lepi Jovo,da mi navedes jednum,napominjem samo jednu fabriku koja se otvorila ne dnevno nego u mesec dana,a da nije maketa i najava najavi najava. Istovremno zelim Tebi i svakom naprednom radikalu da bude zaposlen u tim fabrikama novootvorenim.Mislim da im ni majka ni otac bolje ne zele,ali ponavljam zaposlenje u tim novim fabrikama Acinim,a ne javnom sektoru sa diplomom menagera,a bez trunke znanja ni osnovne skole.

Pera

pre 8 godina

Nece nase radnike nista placati, imace subvencije! U prevodu nece morati ni da ulazu jer i zemlju dobijaju a infrastrukturu je grad izgradio o svom trosku.

Dakle mi smo im platili da dodju.

Marko

pre 8 godina

Verovali ili ne, Kinezi koji zive uz obalu u vecim gradovima, su za nas bogatasi. U Srbiji ce narednih godina procvetati sitna manufaktura, kad mnoge zapadne kompanije shvate da im je ovde jeftinija radna snaga.

biće bolje

pre 8 godina

Pa idu izbori mora da se slikaju sa investitorima. Kapital ide gde je jeftininije da se proizvodi, kada na našem tržištu bude manjak radne snage tada će i skočiti plate, ako nećete vi raditi za minimalac, lako će se naći neki očajnik bez posla.

sekretar

pre 8 godina

Jedno iskreno upozorenje!Ostali ste jedini ozbiljni elektronski medij za čitanje vesti i informacija.Blic sam poodavno batalio zbog kičeraja i najezde SNS botova.Kiča nemate,hvala Vam za to,ali vidim da najezda stiže!Pošto nas dosta čita i piše komentare,plašim se da će i ova oaza slobodne misli biti zagađena i obezvređena.Imam i konkretan predlog,i želeo bih da mogu i dalje da čitam komentare i uživam u njima.

Pekar

pre 8 godina

Jeftina, da jeftinija ne moze biti. Ovde je radnik rob, kkji nema nikakva prava. Ko kretno slucaj kod men, radim u pekari u Mladenovcu, proizvodnji, pravim kifle i ostale proizvode, u osmocasovnom radnom vremenu sa dva slobodna dana tokom meseca, tacnije slobodan dan na svakih 15 radnih i to po ceni od 100 dinara po satu. Naravno da nisam osiguran. Ovo nesmem da prijavim inspekciji jer cu automatski dobiti otkaz, jer je gazda u dilu sa inspektorima. Nadlezni nek izvole reagovati i zastititi 20 radnkka koji trenutno rade i koji ne mogu da ostvare svoja ljudaka prava. Pekara se zove Denis, toliko od mene, nadam se da ce neko procitati ovo i naci za shodno da barem prosledi nadleznima, Hvala unapred.

srdjan

pre 8 godina

Mi investitoru izgradili halu, sada treba i hladnjacu, platicemo i radnike kroz subvencije...jos samo i ribu da im obezbedimo i mozemo da se pohvalimo da imamo najgluplji model industrijskog razvoja u istoriji!!!

budi drugaciji

pre 8 godina

dosli su zato sto smo jad i beda i jeftiniji nego kinez... ali ne razumem sto ljudi zbog toga krive vucica... tako je bilo i pre njega. Meni je dusa cista, glasao sam za kompletnu novu opciji, za Dveri

ivan

pre 8 godina

Znaci jos jedan dokaz da smo kako rece premijer u istoriji ali suprotno od njegovim lazi mi smo radna snaga koja je jeftinija cak i od kineza e moji Srbi sta smo doziveli ali kako kazu svaki narod zasluzuje vlast koja vlada.

Normalan

pre 8 godina

Pravi Srbi!
Večito nezadovoljstvo. Za sve imamo krivca. Mislim da je krivica i naša. Ima puno ljudi bez posla, nekima će i ovakva radna mesta značiti. A Vi večito nezadovoljni čekajte da dođu poslodavci koji su po Vašim visokim standardima. Mada većina nezadovoljnih ovde na žalost rade u državnoj službi i svoje frustracije leče ovde. Pa niko nikog ovde ne tera na silu da radi. Kad će ovaj truli zapad da shvati da je većina Srba dobra samo za menadžment. Inače ova vest nije detaljna.

borisdrgc@gmail.com

pre 8 godina

Zar Srbija plaća 40 000 evra strancu za jednog radnika. Koliko treba da radi prosecsn srbin za 40 000 e. Meni ovo liči na opasno pranje para.

Marko.sky

pre 8 godina

Sve sto je radjeno prethodnih godina, reforme i stednja, donelo je rezultat u vidu novih investitora i novih radnih mesta.
(Nikola, 06. oktobar 2015 14:42)

Samo da dam odgovor ovom SNS botu, da mi koji nismo u stranci i pokusavamo posteno da zaradimo za goli zivot, mozemo ovakvu vest smatrati za uvredu, dobro je sto ce biti radnih mesta ali lose je to sto ovo u prevodu znaci da ce nam standard jos dugo biti veoma nizak u odnosu na ostatak Evrope, jer uostalom Nemacka ne bi svoj novac trosila na uzaludne investicije...

Дража

pre 8 godina

A zašto Vučić mora da bude mirođija u svakoj toj čorbi? Zar to nije privatan biznis, šta on se hvali što dozvoljava privatnicima da rade ne kapiram?

ebre

pre 8 godina

zemlja u kojoj je prosek plate 200 evra nikad ne može da izađe iz siromaštva to neka vam bude jasno. a ove investicije tipa mi vam sve damo a vaše je samo da otvorite je čist marketing. kao što je i zastava fiat čist marketing i samo gubitak za državu a koristi nigde. kad se sve sabere pozitivna nula. Čekanje stranih investicija nikada ovoj zemlji neće stvoriti povećanje zaposlenosti. Bez unutrašnjeg podsticaja nema ništa ali na žalost celokupna vrlo loša atmosfera se stvara direktno od vrha. Političari su glavni reketaši i kočničari pravih reformi jer to ne odgovara njihovom mešetarenju i interesima . zato se u srbiji ništa ne menja.

haha

pre 8 godina

ljudi, pa sta se cudite?meni je u bisoj firmi u zvanicnom ugovoru pisalo da mi je jedan radni sat 120 dinara!a tamo je 1 euro...a s` obzirom kako je krenulo, oni racunaju da ce biti i manji od toga jer ce dinar oslabiti ili euro ojacati, ili verovatno oba slucaja i to je taman to...strasno!

mick

pre 8 godina

radnike ce isto placati a troskovi prevoza ce im biti nizi za evrospko trziste. zalosno je koliko smo placeni ali realno bolje ista nego nista... ako pognemo glavu i radimo kako valja doci ce i plate valjda ali prvo treba celokuona politicka garnitura da se najuri zna se kakvom motkom.

артиљерац

pre 8 godina

Даме и Господо,потписан је"Меморандум о разумевању".Једно велико НИШТА.
Таквих је(под тим или неким другим називом)потписано од 2012 једно 50 а да
НИЈЕДАН није реализован.НЕ ПАЛИТЕ СЕ.Немци су дошли,потписали(не обавезује,
дакле не кошта ништа)лепо ручкали,сели у аион и отишли.А наши трубе ко да
су потписали ЧВРСТ уговор са Ербасом о производњи авиона А-320 у Србији.
Сашивено је још једно,ко зна које по реду,ЦАРЕВО НОВО ОДЕЛО.Ојха.

SNS u srcu

pre 8 godina

Dosli ste vi zbog jeftine radne snage,najevtinije u Evropi!Zasto niste npr otisli u Hrvatsku,Sloveniju,Dansku,Holandiju???Izasli biste iz tih drzava pre nego sto bi uopste i styigli...

Mile sa Liona

pre 8 godina

Koja prevara! Došao gospodin da nešto, kako kaže, "nauči"! Ej, već zakupili halu, kažu, a tek potpisuju memoradnum o razumevanju. Slikaju se u nekoj sali, a nema fotke objekta, što bi bilo logično. I vrhunac - premeštaju iz Kine i Vijetnama u Srbiju. Pa ovde nema morske ribe, gosodo, ako niste znali. Samo transport odande poješće vam sve pare, a tek mašine i pogoni. Jedino ako će Vučić to sve finansirati od opljačkanih penzija, poreza na stanove, akciza od poskupljenja struje, pljačke izvršitelja i notara...

Jonesky

pre 8 godina

Procitao sam sve komentare i uocio jednu zakonitost.
BOTOVI svi do jednog daju komentar u jednoj jedinoj prostoj recenici.
Da li je moguce da niko od njih ne ume da sastavi prosto prosirenu recenicu ili da napise bar 2-3 proste.

Nenad

pre 8 godina

Minimalac je u Pekingu recimo 1720 yena, sto izadje 241EUR, u Shangaju je 2020, to jest 280EUR. U Srbiji je minimalac oko 20.000 dinara sto je 166EUR. Matematika je jasna. Jeftiniji smo od Kineza. A transport do Nemacke brz i jeftin. Cestitam svim vlastodrscima genijalcima od 1989. na ovamo, Slobi, Radomanu Bozovicu, Tomicu, Marjanovicu, Kostunici i njegovoj genijalnoj privatizaciji, cuvenom Dinkicu, pa onom Tadicevom sto mu se vise niko ne seca imena. Danasnjim gigantima ekonomske misli. Ali dobro i narod vazda glasa za iste, a kaze poslovica ovce su za sisanje.

srdjan

pre 8 godina

"Ne dolazimo da budemo Nemci u Srbiji, već da razvijemo projekat, da bude kao lokalni i da više budemo kao Srbi u Srbiji."

Dosli da budu kao Srbi? Katastrofa! Imamo mi dosta "Srba"...treba sad i Nemce da kvarimo.

Džoni

pre 8 godina

Kada to sve pootvaraju u Smederevu neće biti toliko radnika pa će morati da uvoze i radnu snagu!?! Svakom investitoru je ova država premija. U centru Evrope, Dunav je tu za jeftin transport vlada daje subvencije, narod gladan i bez posla pa će da radi bud zašto tek da ima za leba, prava radnika skoro da i ne postoje i to je taj naš napredak i nezadrživ rast privrede! Čim oni sele proizvodnju iz Vijetnama i Kine jasno je da mi ipak imamo najjeftiniju radnu snagu možda i na Svetu! Bravo za uspehe vlade i za minimalac koji već nekoliko godina nisu podigli ni dinara ali evo rezultata, možda bi se još više stranih kompanija sjatilo ovde da nam prepolove taj minimalac na jedno 10000. Tada bi se svi zaposlili i naši vladari bi mogli da se pohvale da su smanjili ili čak i iskorenili nezaposlenost! Zašto se u ovakvim tekstovima ne napiše i kolika primanja će ti radnici imati?

Saša R.

pre 8 godina

Pa ovaj njihov "premijer"(mislim na one koji su glasali za njega)i ovako od Srbije napravio modernu Indiju,radimo skoro za dž,tako da se zna zašto ovi dolaze u Srbiju!

f

pre 8 godina

Drugim recima, ovde je isplativije, jeftinije nego u Kini i Laosu...uzas. Laos je 70tih bio sravnjen sa zemljom, americkim tepih bombama. To dovoljno govori gde smo mi sad.

only fools and horses

pre 8 godina

Grešite, ovde nije jeftina već besplatna radna snaga. Država da subvencije dovoljne da se 3-4 godine plaćaju radnici, izgradi halu, pristupne saobraćajnice, a u nekim slučajevima da i poreske olakšice, džaba struju i slično.
A "investitori", pa oni samo treba da pokupe kajmak, u ovom slučaju valjda kavijar.
A li bitno je samo da se on slika na otvaranju. Kao i oni pre njega što su se slikali.

Crnogorac

pre 8 godina

Nije bas jeftinija radna snaga kod vas,ali ako uzmu u obzir cijenu transporta do zapadno evropskih zemalja i dostupnost ruskog trziata npr, plus subvencije grada i drzave, to ima daje jasnu racunicu. Mislim da dosta ljudi negativno komentarise sve vijesti kod vas,nema veze jesu li dobre ili lose. Po meni,da Srbiji sad neko da 10 milijardi dolara,onako samo zamisljam scenu,vi bi skocili da vas je neko kupio i te price :) Mnogo negotivnog i plasljivog razmisljanja. Veliliki pozdrav!

prijatelj iz Dubicha

pre 8 godina

Smederevo -- Nemačka kompanija za proizvodnju ribe PTC želi da proizvodnju iz Kine i Vijetnama preseli u Srbiju, izjavio je generalni direktor Bruno Kornart.

Ovo pametnome choveku GOVORI SAMO JEDNO!!!....da natuknem: Radi se o radnoj snazi.......i njenoj zaradi!...

Rajko M

pre 8 godina

Velike kompanije su uvidele potencijal nase zemlje, odlican geografski polozaj i infrastuktura. Znacajne investicije koje ce dosta uticati na smanjenje nezaposlenesti i poboljsanja standarda.

Treci svet

pre 8 godina

Ljudi, nismo smeli da dozvolimo da nam smanje plate i penzije. Vidite da nas zbog toga svi iskoriscavaju. u Rodi mega marketu su snizili platu sa 25 000 na 22 000 dinara. Ajde da je to samo Roda uradila, nego to sve vise firmi radi poput neke epidemije. I pored ovakve bedne prosecne plate od 200€ da radimo za manje to nece moci. Moramo izaci na ulice kako bismo se borili za svoja prava!!! Dosta vise svemu!!!

Necke 27

pre 8 godina

Jeftina, da jeftinija ne moze biti. Ovde je radnik rob, kkji nema nikakva prava. Ko kretno slucaj kod men, radim u pekari u Mladenovcu, proizvodnji, pravim kifle i ostale proizvode, u osmocasovnom radnom vremenu sa dva slobodna dana tokom meseca, tacnije slobodan dan na svakih 15 radnih i to po ceni od 100 dinara po satu. Naravno da nisam osiguran. Ovo nesmem da prijavim inspekciji jer cu automatski dobiti otkaz, jer je gazda u dilu sa inspektorima. Nadlezni nek izvole reagovati i zastititi 20 radnkka koji trenutno rade i koji ne mogu da ostvare svoja ljudaka prava. Pekara se zove Denis, toliko od mene, nadam se da ce neko procitati ovo i naci za shodno da barem prosledi nadleznima, Hvala unapred.
(Pekar, 06. oktobar 2015 17:50)

U Fashion and friends gde radim kao Inexovo obezbeđenje meni i svim kolegama koji rade na dotičnom objektu kasne plate čak i kolegama iz noćne, tako da nisi jedini, ostaje da ćutimo i trpimo kad niko neće da stane u našu odbranu i zaštitu -_-

more

pre 8 godina

@ Arhimed Inf za botove obe strane.

inf za tebe i bilo koje botove.
Postoji preko 50 % gradjana ove zemlje kojima su se smucile i
jedna i druga i treca strana.
I na zalost to su gradjani koji trpe izivljavanja
svih tih koji su na nekoj strani, sadasnji ili bivsi .

Srrrrrrdjan

pre 8 godina

"Smederevo je sredinom godine izgradilo proizvodnu halu od 3.000 kvadratnih metara, kao i dva i po kilometra puteva s pratećom infrastrukturom, ukupne vrednosti tri miliona evra, što je zakupio jedan od vodećih prerađivača ribe u Nemačkoj.
Posle izdavanja hale u zakup, Smederevo se obavezalo da će da izgradi još 500 kvadratnih metara hladnjače do 31. decembra 2015, a PTC da zaposli 100 radnika. "

Za pristupne saobracajnice i mogu da razumem, ali da stranim investitorima gradimo hale i hladnjace to je prava novost. Doduse, 3mln evra za 2,5 km - pa to mu dodje 1,2mln evra po kilometru , kao da se gradi autoput sa 6 traka. Jos fali samo da im nabavimo prvi kontigent ribe i da im kupimo masine za obradu i pakovanje. Doduse, do sada smo strancima davali 10.000e po radniku, zemljiste, dozvole, struju i gas za dzabe, ....sta su dve hale i hladnjaca!

Dragon

pre 8 godina

Uložili su 3mil € i još 500 kvadrata hladnjače. To je 4 mil€ podeljeno na 100 radnika je 40000,00€ po radniku. Bolje da su to podelili ljudima.

strejder

pre 8 godina

@Nova sjajan komentar,ionako nas preplavili kinezima tako da nas sve strane kompanije gledaju tako,jadne,bedne i onda na scennu stupa izrabljivanje za bruka malu platu....

warning

pre 8 godina

Samo se iskreno nadam da se nece proizvoditi ona vijetnamska riba "perch", koja kosta manje od hleba, ali je zatno stetna po zdravlje jer je hibrid hranjen nuklearnim otpadom da bude sto deblji. Moze izazvati kancer i razne druge bolesti! Ne kupujte vijetnamski perch jer je otrovan, bez obzira sto je ekstra jeftin!

Stefan

pre 8 godina

Moze ali ako se poveca kontrola.

Ja bih prvo povecao minimalac za sve strane investitore sa npr 110 dinara na 150 jer je i to dovoljno nisko u odnosu na celu evropu i najveci deo sveta. A opet je neki rast.

Drugo uveo bih kontrolu da se ne ponasaju prema nasima kao prema zivotinjama sto im ocigledno dobro ide jer su navikli na kolonije. Mnogi ovde koji citaju ili su iskusili na svojoj kozi ili su culi na sta lice te fabrike i kako se ponasaju prema zaposlenima u Srbiji. (FIAT, PKC U SMEDEREVU itd)

Ali ako se ispune ti neki kriterijumi onda je ok. Plus treba odmah u ugovoru da stoji koliko ce zaposliti visokoobrazovanog kadra a ne kod nas sljakeri a sav mozak u njihovim drzavama.... Tako cemo postati bukvalno zemlja robova gde svi saljakeri rade za 20.000 a visokoobrazovani kadar obrce pljeskavice po zapadu i cisti WCe doveka...

ZokiT

pre 8 godina

Ne mogu da verujem!

Postajemo zaista najjeftinija radna snaga, ne samo u regionu, nego i sire, i to mnogo-mnogo sire!

Ajmo na pos'o, od jutra do sutra, za minimalac!!!

sanja

pre 8 godina

Razlog Kina I Vijetnam imaju sada visoke satnice domacih gradjana dok u Evropi clanicama novih EU I buducih clanica radna snaga je dzabe To I jeste ideja da se od bivsih komunistickih drzava razbijanjem ekonomije napravi jeftin rad zauvek

kvazi diplomata

pre 8 godina

Ne palite se, potpisan je Sporazum o razumevanju, napravljeno par fotki i receno dosta lepih reci. Ovaj Sporazum nije pravno obavezujuci i u realnosti nema nikakvu ugovornu obavezu. Voleo bih da ne budem u pravu, jer svako radno mesto znaci, ali posle dvadeset godina iskustva u drtavnoj upravi .....

pekinska patka

pre 8 godina

Smederevo je sredinom godine izgradilo proizvodnu halu od 3.000 kvadratnih metara, kao i 2,5 kilometra puteva s pratećom infrastrukturom, ukupne vrednosti tri miliona evra.

Arhimed

pre 8 godina

Inf za botove obe strane. Caka je u transportu iz Kine ka Evropi. Riba je poreklom iz Eu i Rusije, u Srbiji se filetira (smuđ) i zamrzava i plasira u Eu.

dalido

pre 8 godina

Drago mi je da diplomatska ofanziva Premijera i ostalih clanova Vlade daje pozitivne efekte dolaskom novih stranih investitora bez kojih tesko da mozemo u potpunosti se oporaviti.

Fijasko

pre 8 godina

Evo zasto nam je potreban mir u regionu, da nemamo deficit, da sprovedemo ekonomske reforme, itd. Lako ce preci kod nas ova i mnoge jos kompanije samo ako se uvere da smo sigurno i kvalitetno trziste za tako nesto! Ovo donosi radna mesta i bolji standard gradjana a ne bratska privatizacija!

dado90

pre 8 godina

Sa ovim primerom tolike posete Premijera Srbije raznim skupovima i forumima u Nemackoj dobija svoj smisao.Rad i trud se uvek isplate a nasoj zemlji su strani investitori preko potrebni za oporavak ekonomije i privredni rast od cega nam zavisi i bolji zivotni standard.

Krang

pre 8 godina

Pre neki dan je neko napisao da ne treba Bgd na vodi da se pravi nego fabrike. Sad je dosla ova vest i opet komentari mrznje, stvarno smo jadni koliko mrzimo sebe. Pa sad vam ni ovo ne valja, ovaj narod je glup mnogo!

SofijaS

pre 8 godina

Narocito sam srecna kada Nemci ulazu u Srbiju. Njihova disciplina, kapital i tehnologija uz nase resurse, vredne ljude i dobar polozaj su pun pogodak.

kinez

pre 8 godina

Svi kukaju kako nema posla i sada kad ljudi najavljuju da ce prbaciti proizvodnju kod nas a to znaci i zaposliti nase ljude opet ne valja, kakav smo to narod.

Mladen

pre 8 godina

Treba nam više ovakvih investitora. Srbija ima velike potencijale, koje ne ume na pravi način da predstavi stranim investitorima. Nikada nije kasno za novi početak u razvoju naše ekonomije.

ja se čudim

pre 8 godina

Sta je vama ljudi? Ako nema investicija ne valja, ako ima odmah vicete IZRABLJIVANJE, OSTATCI RIBE U DUNAVU, BIJEDA, SRAMOTA! Niste mi jasni...

Una

pre 8 godina

Svi vide da je nasa drzava postala dobro mesto za investicije i inostrana ulaganja. Ovo je odlicna vest jer znaci i otvaranje veceg broja radnih mesta.

Achitwn

pre 8 godina

Postali Srbi jeftiniji od Kineza i Vijetnamaca. Svaka cast Vodji...
(nemanja, 06. oktobar 2015 14:22)

Sta ke vama ljudi. Sta ste umiakili da amo mi centar iz koga NASA zaposljava talente. Pa realno gleda o mi smo nestabilna zemlja u nestabilnom regionu evrope, sa blue collar populacijom. Nas jedini spas da zaposlimo ljude je otvaranje favrika pod motom jeftinije radne snage. Inace, kako da privucere nekoga da investira, na lepe oci?

Mi sebe drzimo visoko, narcisoidni smo. Treba sagledati realno situaciju i prihvatit sto se nudi. Siguran sam kad se dokazemo kao nacija da ce biti bolje u budicnosti. Alo se dokazemo...

noleee

pre 8 godina

Svi kukaju kako nema posla i sada kad ljudi najavljuju da ce prbaciti proizvodnju kod nas a to znaci i zaposliti nase ljude opet ne valja, kakav smo to narod.

Sale

pre 8 godina

Teziste tj. cilj privredenih tokova i ulaganja treba da budu pre svega mala i srednja preduzeca, ali dobro je da ima ovako velikih stranih firmi jer to moze da ukljuci domace male firme kao kooperante.

Zare

pre 8 godina

Dan u kom se obezbedi preko 2000 novih radnih mesta u jednom gradu tokom narednih godinu dana je dan koji svojim uspehom potire mnoge tuđe promašaje iz prošlosti. Naša sreća je i što smo uhvatili poslednji voz da stabilizujemo svoj ugled na međunarodnom planu dok Evropa da bi povratila svoju ekonomsku moć polako vraća fabrike iz najmlađeg ekonomskog prvaka sceta - Kine. Ova vlada radi dobro i došla je u pravom i krajnjem momentu sa sve svojim jasnim ciljevima i idejama.

Mile

pre 8 godina

Da odgovorim opozicijonim botovima koji se bune jer im mi gradimo hale od tri milona evra, a vi me ispravite ako gresim.

1500 radnih mesta sa prosekom primanja od 25.000din (minimum), to je ukupno 37500000din. puta 12 meseci 450000000din. po kursu od nekih 120din. to je 375000 eura za godinu dana u gradu Smederevu, koji bi u suprotnom imali sipak.

Mirko

pre 8 godina

Ovo znači da smo povoljni, da ne kažem jeftini, ali i ovako je bolje nego ništa. Tu smo gde je recimo Turska bila pre dve decenije ili Češka pre nešto više od toga. Tako nešto možemo i mi da očekujemo. 500€ za koju godinu, umesto ovih 250€ za radnike koji će raditi u tim kompanijama. A kad dođemo do 700-800€ počeće da se sele u sledeću "perspektivnu ekonomiju". Da se ne čudimo tome, jer je prvo Amerika to uradila seleći svoje firme u Kinu.

joo

pre 8 godina

Divnost je raditi za 20k. Divnost je i kad evro od 2011. skoci za 30%, pa je to jos manje realnih para. Divnost je braniti to botovanjem jer je nekom obecano istih tih 20k. Divnost je potezati veze da bi se zaposlio za 20k. Divnost je osecaj srece kad se zaposlis za 20k posle x muvacina, moljenja i klecanja na kolenima jer si sada "siguran".

Za 20k.

Divnost.

MM

pre 8 godina

и да имамо кинеске и вијетнамске плате! сјајно!(nidza, 6. oktobar 2015 15:48)

Prosečna mesečna plata za 2014 u Šangaju je $1162,9. S obzirom da je tamo prosečna plata rasla u poslednjih 20g po stopi od 15% i da su ove godine imali malu krizu rasta. Zbog toga se ove godine procenjuje da će biti oko $1200/m. Upravu si, bilo bi sjajno.

VIKOMBI

pre 8 godina

Blago Smederevu, 5ooo radnika u Železari, više stotina u Blagojeviču, pa najava za 2.ooo novih radnih mesta kdo Nemačkih poslodavaca , gde im je kraj !-

Sabahudin

pre 8 godina

Država uložila 3 miliona evra, plus treba da uloži još u halu i hladnjaču. Da li "investitor" dobija i subvencije o otvorenom radnom mestu? Oslobođenje od poreza? Fantastična investicija. Oni su uložili jedno veliko ništa, a Srbija platila sve.

Vanja

pre 8 godina

Blago Smederevu, 5ooo radnika u Železari, više stotina u Blagojeviču, pa najava za 2.ooo novih radnih mesta kdo Nemačkih poslodavaca , gde im je kraj !-

malji_deca

pre 8 godina

"Selimo proizvodnju iz Kine i Vijetnama u Srbiju"
Potpuno ocekivano i vrlo logicno. Plate su odavno najnize u Srbiji a kad tome dodaju drzavne dodatice, oslobadjanje od poreza u prvim godinama .... pa ko to ne bi uradio?

Dr.Arder

pre 8 godina

1 Euro = 120.340642

inace ukratko,jacina domace valute pokazuje moc neke drzave,sve ostalo su lazi koje vam prica kako vucic,analiticari tako i mediji,mediji koji ovakve komentare cenzurisu.