Sreda, 02.09.2015.

19:07

Kako je iz pepela niklo ekonomsko čudo

Impresivna transformacija privrede Nemačke i Japana nakon poraza u Drugom svetskom ratu pre 70 godina naziva se istom rečju – čudo.

Izvor: Beta

Kako je iz pepela niklo ekonomsko èudo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Dule

pre 8 godina

Želeo bih da pohvalim članak tj.temu.Treba češće da se uporedjujemo sa boljim od sebe i da vidimo gde grešimo i kako dalje.Da ne tražimo više krivce za sve,nego da gledamo napred ka boljima.

Stefan

pre 8 godina

Nema rade,red(ovo je cak i bitnije od rada, moze neko da radi ceo dan ako ne radi pravilno dzaba) , tacno je i to da su imali srece sto su ih Amerkanci okupirali, ali bez rada nista. Malo smesno ali njih su u 2 svetskom ratu porazili Britanci koji su tad drzali pola sveta pod kolonijama,Amerikanci kod kojih su jos vazili rasni zakoni, Staljin koji je posle pobio toliko naroda svoga. Ali zato su oni odma rekli pogresili smo kajemo se izvinite nisu se pravili pametni, gomila naroda i dan danas porice zlocine koji su njihovi clanovi pocinili, to cisto za sve one koji ovde pametuju kako je Nemcima oprosteno ono sto se nije smelo kako je Nemcima ovo Nemcima ono, svi su cinili zlocine ali Nemci su u tome bili najiskreniji priznali nisu trazili izgovore.

mare

pre 8 godina

Nije poenta biti vredan ko Nemac, pitanje šta radiš. Nemac stoji u fabrici sa vrhunskim modernim tehnologijama, radi u firmi koja izvozi, Srbin radi ili u pekari, kladionici pa ko će biti bogatiji? Mi nemamo industriju, 1990.g je Beograd imao 240.000 ljudi u industriji, sad ima 13.000, i onda se pitamo što imamo ovoliko nezaposlenih?

gagi

pre 8 godina

Pa normalno kada je Nemacki inzenjer zavrsio drzavni fakultet i ima ideje a zato su ti isti stvorili kod nas lazne elite sa privatnih fakulteta da bi mogli da nam prodaju nemacki auto ili masinu...razmislite malo!!!

peter

pre 8 godina

@ gasterbajter
telefon je izmislio Antonio Meuci, amerikanac italijanskog porekla, a ne nemac kao sto ti kazes, pa se malo pitam sta je sve istinito u tvom navođenju, kada sam ovo slučajno znao, a za ostalo nisam siguran.

Milena

pre 8 godina

I u Srbiji ima ekonomska cuda. Od 45 se otima i stvara samo podela a ne proizvod. Devedesetih se stvaraju giganti srpsli! Karic, Beko, klan Nikolica da ne nabrajam vise. Sve se to radi za dobro naroda, samo tako napred Srbijo. Stvarno cudo od naroda kako je posle drugog svetskog rata propao da po cim neko dodje i kaze treba da se menjamo i radimo oni ga ubiju.

Goran

pre 8 godina

Gledam vas kako opravdavate ekonomski rast Njemačke kojekakvim budalastim objašnjenjima! Samo jedna činjenica stoji - sve zemlje koje je su nakon II svjetskog rata bile pod okupacijom SAD-a sada su ekonomske sile. Južna Koreja, Japan, Njemačka! Sa druge strane, sve zemlje koje su nakon II svjetskog rata okupirali Rusi i danas su uglavnom bijeda i zemlje koje izvoze kriminal. :)

Jovan

pre 8 godina

Slicno je pokusano i sa Srbijom. U Parizu, 16. novembra 2001. godine - Pariski klub država poverilaca odobrio je Srbiji otpis dve trećine duga odnosno 66 odsto duga. U Londonu, 01.07.2004. godine - Londonski klub poverilaca otpisao je 62 odsto duga Srbiji. Pored toga brdo donacija i pomoci, i sta bi ...

Informisan

pre 8 godina

Nijedna od tih istaknutih zemalja ne bi bila u prednosti da se ne sluze prevarama i stampanjem laznog novca. Pogledati koliki su dugovi tih ekonomski "jakih" zemalja. Amerika, Japan i Nemacka imaju tolike dugove da ne postoji ni najmanja sansa da oh ikada vrate, a ekonomije i drzave su im pred raspadom.

PSYCRO

pre 8 godina

Gastarbeiter, dobro si rekao! Otto, diesel, wankelov motor, diferencijal, sve njemački izumi bez kojeg ne bismo imali automobile...Pa chipovi su njihov izum a svi sjedimo za računalima, mescherscmidt 262 je bio 20 godina ispred svog vremena (usput, po letnim karakteristikama bolji od orla ili galeba). Ovi što tvrde da su razvoj temeljili na opljačkanom, to se brzo potroši,a i većinu zlata koji su opljačkali su potrošili da preko "neutralne" Švedske kupe rude koje su im falile za vojnu industriju. Nema bez razvoja i inovacija ništa...Čak i puno više su njemci izumili nego što su imali koristi, bio sam 1995. godine u Njemačkoj i gledao na TV ondašnjeg kancelara Helmuta Kohla, kaže da je njihov problem što drugi koriste njihove izume i navodi kako je CD disk njemački izum koji su drugi iskoristili i otvorili na njemu preko 4 milijuna radnih mjesta svuda u svijetu a u to vrijeme je Njemačka imala toliko nezaposlenih. Pa onda recimo, gipsane ploče, vijci, tipli, 80% alata koji koristimo, sve su to njemački izumi...
Dobro poznajem njemce, živio sam s njima godinama i vjerujte mi, sve čega se prime gledaju napravit na bolji način. Nismo svi jednako intiligentni ni sposobni, neki narodi su za nešto, oni nikad neće znati napraviti namještaj kao talijani niti satove kao švicarci ali kad je u pitanju strojarstvo i općenito tehnika tu je njemački inženjer br.1 u svijetu.

markantz

pre 8 godina

Preporucio bih svakome ko moze i ima mogucnosti da ode u Japan. Kada vidite kako su ljdi skromni i vredni i kako cene svoj posao neke bi vam stvari bile jasnije.

milan 26

pre 8 godina

Nemacka se za vreme rata a i pre rata bogatila neverovatnom brzinom, i sve stavljala u banku i koje kakve fondove, sto je posle zamrznuto do kraja rata. Kad se sve zavrsilo polako im se dobar deo toga vracalo u vidu pomoci i krenulo se u brzi razvoj. Novac + mentalitet radjaju cuda.

klop

pre 8 godina

Ni Japan ni Nemačka ne finansiraju nikakvu vojsku, a primili su velika američka ulaganja tokom hladnog rata da bi bili otporniji i jači u odnosu na CCCR.

Veliki brat

pre 8 godina

Razlika između Srbije i Nemačke (kao i drugih normalnih zemalja, ne samo Nemačke) je u tome što se u Srbiji nagrađuje NERAD i NEODGOVORNOST, kažnjava se rad i odgovornost!

Pogledajmo samo ko su direktori i funkcioneri - pa onda takvi postavljaju svoje pomoćnike, zamenike, savetnike... naravno da neće postaviti pametnije i sposobnije od sebe.
Da li u Nemačkoj biraju starlete za savetnike?


Da li ste čuli ko je npr. muž Angele Merkel? Čovek je hemičar, bavi se naukom, ali ga nema toliko u javnosti. Kod nas veću vlast ima suprugra predsednika države nego sam predsednik! Možda je bolje da u budućnosti biramo ženu za predsednika države.


Naša nesposobnost se najbolje vidi na primeru Telekoma, koji bi trebao da ostvaruje popriličan profit, a on maltene u gubicima. Pored postavljanja nesposobnih na rukovodeća mesta, majstori i radnici na terenu uspevaju da održavaju sistem koliko-toliko konkurentnim, ali rukovodstvo ona i ono malo profita što se ostvari potroši na limuzine, krkanluk po kafanama, loše definisane javne nabavke (jedini kriterijum cena), pa Telekom već ima probleme sa opremom i infrastrukturom).


Kao što se u tekstu kaže, ovde svi (čast izuzecima) gledaju da smuvaju nešto za sebe, da se negde ubace i ugrade na štetu svoje države.
Mi se prema Srbiji, svojoj državi, ponašamo kao PARAZITI (počevši od političara), ali ni narod nije ništa manje kriv.

Podsetilac

pre 8 godina

Pa nije cudno nista , upumpao se ogroman kapital SAD i ostalih saveznika koji su ratovali protiv njih, a oni ummesto da placaju neke ratne odstete koje bi placali jos stotinama godina, njima su ratne reparacije drasticno smanjene ili cak nekima nista nisu ni dali za zlodela pocinejna u II Svetskom ratu. Da li su Kina, 2 Koreje, SAD...dobile odstetu od Japana, mnoge evropske drzave od Nemacke u razmerama koliko su trebali da plate za ubijene stotine hlijada ili miliona ljudi, otetu i porusenu imovinu..

nisam ja, ja je

pre 8 godina

Nemacka nije imala razorenu infrastrukturu, imala pomoc strane donacije, nije platila mnostvo ratnih odsteta, a gradila ju je gastarbajterska snaga. Izem ti takvo "cudo". (Gigi, 2. septembar 2015 22:1

NEMACKA nije imala razoreno infrastrukturu??? Jesi li svestan sta pricas!? Nemacka je bila *kompletno* razorena! Ratne odstete je platila uglavnom masinama. Starim masinama, pa je, kad se svede racun, na kraju od toga i profitirala. Osim toga, ono sto svi zaboravljaju: njihovi prvi "gastarbajteri" su bili - Nemci. Prognani i izbegli Nemci s Istoka. I za razliku od Talijana, koji su svoje "esule" iskoristili da bi njihovom imovinom otplatili ratnu odstetu (a sad se prave ludi, pa pitaju za tu imovinu), ostavivsi njih da se u Italiji snalaze kako znaju i umeju, bez igde iceg (ko je rekao da je Srbija bila u ratu?), stavise - pljujuci ih, Nemci su prema "svojima" bili maksimalno solidarni, ali su ih istovremeno i uposlili i iskoristili njihovo znanje i sposobnosti. Oni su bili ti koji su izvukli "obnovu u izgradnju", a tek kad je potreba za radnom snagom porasla toliko da oni vise nisu bili dovoljni, poceli su "uvoziti" i strance.

bardarbunga

pre 8 godina

I Nemačka i Japan su u sadašnjim uslovima vojni patuljci. Nemaju moćne flote sa nosačima aviona na čelu, nemaju atomske podmornice, nemaju stategijsku avijaciju, nemaju strategijske i taktičke (srednjeg dometa) balističke projektile....e sve to košta. Da navedeno imaju ne bi bilo standarda. Bili bi na daleko nižem ekonomskom nivou- I jednoj i drugoj obezbeđen je visok nivo finansijske pomoći u razvoju i obnovi posle rata. Karakteristično za obe zemlje je katastrofalno nizak nivo energenata koje poseduju. Što se tiče Nemačke istočni deo je i dalje u debelom zaostatku za ostatkom zemlje po pitanju razvoja i ekonomske moći.

DPolitika

pre 8 godina

"Cudo" se zove nizak porez a u nemackoj je ekonomsku politiku sprovodio covek koji je za EU rekao da je to jedna grupa birokratskih parazita koja zeli da je stvori i da radi preko Brisela i u koju Nemacka nikada ne treba da udje....

Danas Nemacki Kancelar Angela Merkel koja za svoju zemlju je pocinila "cudo" da Nemacki vojnici idu i ratuju u Afganistanu zivi na legatu bogate ekonomije stvorene zahvaljujuci coveku koji da je ziv danas bi sadasnju kancelarku zvao parazitom...

To cudo kod nas nikada nece doci sem ako se ne izabere osoba koja kapira kako se zemlja moze oporaviti od dve atomske bombe...

predrag sekulic

pre 8 godina

sasvim slucajno sam bas danas razmisljao o ovome,svim onim filmovima sa proslavama velike pobede,protiv najveceg zla u istoriji,i onih krilatica nece ih vise biti itd itd....i tako do danas a danas svi znamo ko nosi zvonce a ko sisa ovce,ziveli...eu jos samo mi falimo,a i bice tako,samo da ne prodjemo kao grci koji su uleteli medju sile osovine sa najvecom prekomorskom flotom na svetu a dosli do nas,tj prosjackog stapa ili ti hrvati..i jos po neko,ali cutanje je zlato.pa da pravimo zlato za zlatno krstovlje,ovo zelezno je demode

Uros

pre 8 godina

U clanku nigde nije receno da Nemacka posle Drugog sv. rata nije imala svoju vojsku pa i dan danas ima veoma mali kontigent skoro zanemarljiv u poredjenu sa drugim clanicama NATO saveza. Vojni budzet u svakoj zemlji je velika stavka i ako se vojne nabavke iskljuce iz potrosnje i preusmere u investicije to je vec veoma veliki zamajac privredi.

Понизан

pre 8 godina

Неко овде каже да би требало да радимо вредно као Немци. Па, има ли народа на свету који више ради за мању дневницу од српског народа? У Србији таксиста који није пријављен, ради 12 сати за 5 евра. Колико заради таксиста у Немачкој? Овде се ради у хладњачи без опреме за 9 евра, а у Немачкој? Притом, не узимам у обзир услове рада, а сви знамо какви су услови рада у Србији, чак и за високообразоване. Још нешто... Сви ми који смо студирали економију знамо: није ствар само радити, радити, радити и радити. Ствар је у томе да се ради ефикасно и ефективно. Српски сељак ради од јутра до мрака, док немачки сељак има радно време, али због стања технологије у обе земље, резултати су неупоредиви. Шта вреди мени да копам канал будаком цео дан, кад га булдожер ископа за сат времена? Ја (Србин) имам само будак, а Немац има булдожер. Не значи да нисам вредан, јер заиста јесам, него има нешто што се зове техничко - технолошки развој. Ко зна, зна...

Srbijoo

pre 8 godina

I nama je zemlja razorena od saveznika (NATO 1999) i otpisano je , ako se ne varam , vise od 70% slobinog i titovog duga, dobijali smo i dobijamo milijarde donacije... i ne mrdamo sa mesta. Sta je u pitanju? Teorija zavere, Vatikan, SAD, Nemacka ili smo mi sami krivi?

laki-cole

pre 8 godina

Pisete o Japanu i J.Koreji a zaboravljate da naznacite, da su se te zemlje naglo razvile uvozom nemackih inzinjera 60tih godina proslog veka.
Da dodam i ovo: Ovo sto danas vidite kao cudo sto dolazi iz Kine, delova Indije i iz nekih zemalja bliskog istoka, sve je to nemacka pamet. Naravno, govorim o stvarima koji su konkurentni zap. trzistu.
Da nije Nemaca, danas bi svet jos bio u ranoj fazi 19. veka.

Miro

pre 8 godina

Poslije rata Njemačka je prvo gradila fabrike, a stanovnici su bili pod šatorima nekih 6-7 godina. Englezi naročito a i drugi za radi oštete su prebacili fabrike sebi, nijemci su se na taj način riješili zastarjele tehnologije, a u fabrike unijeli noviju tehnologiju pa je to odigralo značajnu ulogu uz to da su radan narod spreman na odricanja, prvo radno mjesto onda stanovi i ostalo što je nama strano. Mi prvo gradimo sve ostalo pa ako ostane nešto za radno mjesto i to po mogućnosti tehnologiju koju je neko već otpisao i dan danas je tako.

Gigi

pre 8 godina

Nemacka nije imala razorenu infrastrukturu, imala pomoc strane donacije, nije platila mnostvo ratnih odsteta, a gradila ju je gastarbajterska snaga. Izem ti takvo "cudo".

Milan

pre 8 godina

puno sam knjiga prčitao na ovu temu i svaka je maskirala stvarno stanje, a to je da su SAD hteli da priznamo ili ne, apsolutni vladar sveta, vladar kakvog svet nije nikada do sada poznavao (SSSR na drugom mestu), bog i batina i ko njima treba, a trebao im je posle rata jedan šloser(nemac) i jedan elektroničar(japanac) i obućar(italijan) koji će za dolare da im proizvodi robu

uzgred šloser, električar i obućar nemaju nikakve sirovine pa sve moraju da kupuju od drugih po svetu za te iste dolare

inače iskreno ne mogu da prežalim ovakav odnos SAD prema nama, napravili su nam državu, uvek bili na našoj strani, mi smo u SFRJ kačili našu i američku zastavu i onda se sve izokrenulo, ko bi rekao, da ste pitali srbe pre 30 god, da li više vole ruse ili amerikance, 90% bi reklo amerikance :-(

Ivica

pre 8 godina

Kako su se vremena promenila, nekad su ti pomagali finansisjki polse rata a sad ti nametnu austerity measures i doguraju te do jos veceg bankrota...

Капетан Немо

pre 8 godina

"a izlasku zemlje iz teške ekonomske situacije doprinelo je i brisanje 60 odsto nemačkog duga 1953. u Londonu." KLJUČNA REČENICA, tek onako usput pomenuta u tekstu (Đerđ, 02. septembar 2015 20:33)

Потпуно се слажем, а сада та иста Немачка не дозвољава да се Грчкој отпише ни долар дуга. Историја је учитељица живота, само је селективно памтимо.
Питали Јапанца и Србина да наброје три најважније ствари у њиховом животу. Јапанац одговара: ,,На првом месту је мој Јапан, моја домовина за коју бих живот дао, на другом месту је мој посао од којег храним породицу и на трећем месту је моја породица коју волим и која ме подржава.'' Србин одговара: ,,На првом месту је моја породица (из истих разлога), на другом месту је мој посао (из истих разлога), а... за Јапан ме баш брига.''

vlada logika

pre 8 godina

Vecina komentatora navodi kao glavni razlog novac koji je upumpan. Podsetio bih sve, da je i kod nas upumpano, srazmerno nasoj velicini i brojnosti, isto tako jako mnogo novca od istih "pumpadzija". Sadasnja razlika izmedju te dve drzave i ovih ostataka nase bivse drzave se onda jedino moze objasniti osobinama i kvalitetom ljudi(naroda) koji zive tamo i nas koji zivimo u ovim ostacima. Samo opravdavanja, uvek su nam drugi krivi.

Marko

pre 8 godina

(Ivan, 2. septembar 2015 19:52)
Delimično tačno.Nemačka je bila privredna sila počevši od Berlinskog kongresa.U Nemačkopj je pronadjen prvi dizel motor,prva motor sa unutrašnjim sagorevanjem i još mnogo toga.Paralelno sa tim otkrićima je tekla industrijska revolucija i otkrića koja je ona donosila sa sobom.Najviše su u tom vremenskom razdoblju profitirali Nemačka,Francuska,SAD i VB.Prvi svetski rat je nastao kada je ceo svet već bio otkriven,kada su se već podelile novootkrivene teritorije i kada Nemačka nije bila zadovoljna trenutnom raspodelom kolonija jer je smatrala da joj u skladu sa njenom moći pripada više.Isto tako su se uzdigli i za vreme Hitlera,pa pali pa se opet uzdigli.A mi?Svi sede po kafićima,kradu Bogu dane.Videću ovu zemlju za nekoliko decenija šta će biti od nje.Mi trenutno(prosveta,vojska,policija,javni sektor) živimo od kredita.Biće zanimljivo kada budemo počeli da vraćamo.

maki

pre 8 godina

Na to su uticale samo dve stvari. Prvo da su jim odpisali dug. Drugo i to najvažnije da su jim zabranili vojsku, tako su sva primanja ulagali u razvijanje.
Da vam dam samo jedan podatak, bivša YU je u 50 godinama potrošila oko 15 milijardi dolara ako ne i više u razna skloništa, Željave, Lore i bog zna kakve još rovove od kojih nikad nijedan državljan bivše yu nije imo ništa. Neznam točan broj ali mislim da je sklonište koje je koštao oko 6 milijardi dolara mogo da primi tamo oko 500 ljudi (porodice glavnih političara) sa tim parama mogli smo iglraditi autoputeve po celoj bivšoj državi. Tako da krivi smo si mi sami nisu tu u pitanju nikakve teorije zavere...

Atheist rap

pre 8 godina

Japan, mala zemlja, mali ljudi, male mašine, a najbolji su! Zašto? Zato što svaki Japanac dvevno pojede šaku riže i sit je! A vi?!...

Gastarbeiter

pre 8 godina

Da, naravno, Njemacka je samo zbog 60% oprostenih dugova postala tako brzo takva ekonomska sila. I pise u clanku da je od Marshallovog plana dobila 1,5 milijardi USD od ukupno 13 milijardi koje su SAD "upumpale" u Evropu. Britanija i Francuska, Spanjolska i Italija nisu bile ni blizu toliko razrusene kao Njemacka nakon rata, nisu imale 13 milijuna izbjeglica kao Njemacka, pa ih je Njemacka svejedno brzo pretekla. A i te price sa pokradenim zlatom itd...Pa koliko su pokrali Englezi, Spanjolci i Portugalci iz kolonija stoljecima, pa ih je Njemacka svejedno pretekla. Sta bi tek bilo da nije doslo do tog cijelog ludila sa Hitlerom i nacistima, da Nijemci nisu istrijebili Zidove iz Njemacke koji su vecinom bili skolovani, bogatiji dio stanovnistva, gdje bi tek onda sada bili? Americki vojni program sa atomskom bombom, raketama itd. se temeljio na znaju njemackih strucnjaka koje su nakon rata elegantno "preuzeli", npr. Wernher von Braun. Njemacki izumi: tisak, zarulja, telefon (Bell ga je samo usavrsio i prijavio kao patent), dinamo, tramvaj, automobil, gramofon, dizel motor, röntgen, aspirin, svjecice za motore, tonska traka, televizija, magnetska zeljeznica, mlazni avionski motor, helikopter, kompjutor, scanner, chip kartice, zracni jastuk, mp3 format, kontaktne lece, motocikl itd itd...Zato su jaki, jer je to narod inovatora i vrijednih ljudi, a ne zbog pokradenog zlata i Marshallovog plana.

dzoni

pre 8 godina

Prvo te zemlje su bile u vrhu i pre drugog svetskog rata..pola tehnologije su ameri ukrali upravo od nemaca kao npr jet engine i raketnu tehnologiju
. Japan prakticno sem hirosime i nagasakija i nije imao neke vece stete dok su nemcima pod pritiskom amera svi morali da oproste i ratni dug i stetu.

budjenje

pre 8 godina

@glas razuma
Kada jos malo porastes pa shvatis da svi ti sto si ih naveo uglavnom koriste bas taj izvikani "patriotizam" da se lepo opare i pokradu "ponosnu sirotinju" koja se non stop tesi da je "neko drugi kriv" ;)
U Srbiji se samo lepo "sakrijes iza patriotizma", okrivis "ciju, vatikan i ostale" i narod ce sam da vadi iz dzepova koje si vec ranije pokrao... tuzni smo da tuzniji ne mozemo biti!!!

Radmila Pena

pre 8 godina

Zašto Nemačka uvodi sankcije Rusiji? Zašto je Japan uprkos jakoj privredi najzaduženija zemlja na svetu? Amerikanci su kao pobednici iz drugog svetskog rata napravili neke sporazume sa gubitnicima pomoću kojih ih dan-danas drže na uzici

seljadin

pre 8 godina

Nemacka i Japan su bili privredno cudo i pre i posle drugog svetskog rata, Zapadna Nemacka je primila ogromnu pomoc i otpis duga, i nije platila nikakve ratne reparacije koje je bila duzna, Istocna Nemacka je morala platiti i za Zapadnu, sve reparacije, i naravno da nije mogla dostici nivo razvoja...
Inace i pre rata su bile privredna "cuda"...

lord

pre 8 godina

a cuj kako se berlin podigao. pa jednostavno oni koji su ga porusili su napravili cuveni marsalov plan upumpali u nemacku neznam ni ja koliki novac i rezultat toga mozemo da vidimo danas, a rezultat je da nemacka nema svoju spoljnu interesnu politiku nego mora da slusa sta joj se kaze i ni po koju cenu ne ide protiv onih koji su je izgradili... ali opet, dobro je to sto narod zivi dobro...

Nemanja44

pre 8 godina

(glas razuma, 02. septembar 2015 20:15)
Da mogu dao bih ti 100 pluseva Imam prijatelje Nemce,Svajcarce,Italijane u Americi pricaju sve najbolje a i ono sto nije dobro prikrivaju.Dok je kod nas potpuno druga prica i mi kod Amera pravimo taj negativan pogled na nas deo Evrope a Ameri su najbolji turisti a Srbi su pet puta gostoprimljiviji nego li Italijani ili Nemci ali to neznamo da predstavimo svetu.

tony

pre 8 godina

sa jedne strane nemci i japanci a sa druge ameri & co. prvi posteni, drugi khm... ma nesto tu nije kako treba. sve mi se cini da smo bili na pogresnoj strani.

Đerđ

pre 8 godina

"a izlasku zemlje iz teške ekonomske situacije doprinelo je i brisanje 60 odsto nemačkog duga 1953. u Londonu." KLJUČNA REČENICA, tek onako usput pomenuta u tekstu

Hamburg Sport Verein

pre 8 godina

Prosto, nagradjene su od Amerike zbog pobede u Hladnom ratu, bili su patuljci medju dva dzina, samo su to shvatili tek posle WW2.

japanci_imaju_samo_jedan_praznik

pre 8 godina

Japan bez trunke obradivog zemljista, bez bilo kakvog rudnog bogatstva, cela metalna industrija im zavisi od uvoza, a najvise automobila na svetu proizvode, a gledaj nas.Da se mi Srbi preselimo u Japan, a oni kod nas za, 15 godina Japanci bi otisli na Jupiter, a mi bi za 15 dana pocrkali od gladi.

glas razuma

pre 8 godina

Sasvim normalno za obe drzave,a zasto. Tamo je otadzbina iznad svega. Pokusajte Japancu da kazete nesto protiv Japana ili Nemcu protiv Nemacke "oko ce da vam izvadi". Tamo je sramota prevariti svoju drzavu. Kod Srba je obratno prvi ce da popljuju svoju drzavu,da trce u strane ambasade da bi tuzakali svoje. Ovde se insistira na javnosti rada svih tajnih sluzbi,otvaranju arhiva VBA, BIA gde svaka drzava preko toga stiti interes. O drugim pljuvanjima ala opozicija kako smo najgori na svetu, jer zaboga oni nedrze glavnu fotelju. Kada bi mi radili 50% sto rade Nemci i Japanci mi bi bili naj,naj.

Ja

pre 8 godina

Japanci - Najdiscipliniran narod sveta, uglavno su takvi i svi pripadnice zute rase pa zbog toga imaju i takav privredni rast Japan, Juzna Koreja, Kina.

Nemci - Red, rad i disciplina.To je ono sta vam prvo na pamet kad se kaze Nemacka kao i parola ''Duzan kao Grcka'' kad se spomene Grcka.

Te parole koje je smislio obican narod postoje skoro vekovima i nisu nikakva propaganda i izmisljotina.

srbofil

pre 8 godina

Pa radom, naravno. I nemci i japanci su radan narod. Ako hocete ovde da se zivi kao u Nemackoj, sve sto treba da radite je da radite ko nemci.. nema tu nikakvog chuda

Mihailo

pre 8 godina

Novac u kombinaciji sa mentalitetom Nemaca i Japanaca, a sve kako bi se sputali SSSR i Kina. Ništa neobično, čist interes Zapada.
Danas ta računica daje neke sve čudnije brojke, pa ćemo videti rezultat...

@maltretirator

pre 8 godina

Da su isplatili svu ratnu odštetu ne bi se čudili toliko. Zlo koje su napravili je nemerljivo. Sve je to lepo, Evropska zajednica, otvorene granice, moneta ali zaista ostaje taj gorak ukus nepravde, ratne odštete koja nije isplaćena ili ono što jeste nije bilo srazmerno. #evropejac

xxx

pre 8 godina

Pomoc u svezem novcu, pokradeno zlato I ostale vrednosti po Rusiji I celoj Evropi I otpis 60% posto duga I eto Nemackog ekonomskog cuda. Znaci hajde jedno 5-6 godina da krademo po Evropi s tim da nam posle toga daju bespovratne kredite I da nam oproste vise od pola sadasnjeg duga.

japanci_imaju_samo_jedan_praznik

pre 8 godina

Japan bez trunke obradivog zemljista, bez bilo kakvog rudnog bogatstva, cela metalna industrija im zavisi od uvoza, a najvise automobila na svetu proizvode, a gledaj nas.Da se mi Srbi preselimo u Japan, a oni kod nas za, 15 godina Japanci bi otisli na Jupiter, a mi bi za 15 dana pocrkali od gladi.

xxx

pre 8 godina

Pomoc u svezem novcu, pokradeno zlato I ostale vrednosti po Rusiji I celoj Evropi I otpis 60% posto duga I eto Nemackog ekonomskog cuda. Znaci hajde jedno 5-6 godina da krademo po Evropi s tim da nam posle toga daju bespovratne kredite I da nam oproste vise od pola sadasnjeg duga.

@maltretirator

pre 8 godina

Da su isplatili svu ratnu odštetu ne bi se čudili toliko. Zlo koje su napravili je nemerljivo. Sve je to lepo, Evropska zajednica, otvorene granice, moneta ali zaista ostaje taj gorak ukus nepravde, ratne odštete koja nije isplaćena ili ono što jeste nije bilo srazmerno. #evropejac

Srbijoo

pre 8 godina

I nama je zemlja razorena od saveznika (NATO 1999) i otpisano je , ako se ne varam , vise od 70% slobinog i titovog duga, dobijali smo i dobijamo milijarde donacije... i ne mrdamo sa mesta. Sta je u pitanju? Teorija zavere, Vatikan, SAD, Nemacka ili smo mi sami krivi?

Понизан

pre 8 godina

Неко овде каже да би требало да радимо вредно као Немци. Па, има ли народа на свету који више ради за мању дневницу од српског народа? У Србији таксиста који није пријављен, ради 12 сати за 5 евра. Колико заради таксиста у Немачкој? Овде се ради у хладњачи без опреме за 9 евра, а у Немачкој? Притом, не узимам у обзир услове рада, а сви знамо какви су услови рада у Србији, чак и за високообразоване. Још нешто... Сви ми који смо студирали економију знамо: није ствар само радити, радити, радити и радити. Ствар је у томе да се ради ефикасно и ефективно. Српски сељак ради од јутра до мрака, док немачки сељак има радно време, али због стања технологије у обе земље, резултати су неупоредиви. Шта вреди мени да копам канал будаком цео дан, кад га булдожер ископа за сат времена? Ја (Србин) имам само будак, а Немац има булдожер. Не значи да нисам вредан, јер заиста јесам, него има нешто што се зове техничко - технолошки развој. Ко зна, зна...

Ja

pre 8 godina

Japanci - Najdiscipliniran narod sveta, uglavno su takvi i svi pripadnice zute rase pa zbog toga imaju i takav privredni rast Japan, Juzna Koreja, Kina.

Nemci - Red, rad i disciplina.To je ono sta vam prvo na pamet kad se kaze Nemacka kao i parola ''Duzan kao Grcka'' kad se spomene Grcka.

Te parole koje je smislio obican narod postoje skoro vekovima i nisu nikakva propaganda i izmisljotina.

Mihailo

pre 8 godina

Novac u kombinaciji sa mentalitetom Nemaca i Japanaca, a sve kako bi se sputali SSSR i Kina. Ništa neobično, čist interes Zapada.
Danas ta računica daje neke sve čudnije brojke, pa ćemo videti rezultat...

maki

pre 8 godina

Na to su uticale samo dve stvari. Prvo da su jim odpisali dug. Drugo i to najvažnije da su jim zabranili vojsku, tako su sva primanja ulagali u razvijanje.
Da vam dam samo jedan podatak, bivša YU je u 50 godinama potrošila oko 15 milijardi dolara ako ne i više u razna skloništa, Željave, Lore i bog zna kakve još rovove od kojih nikad nijedan državljan bivše yu nije imo ništa. Neznam točan broj ali mislim da je sklonište koje je koštao oko 6 milijardi dolara mogo da primi tamo oko 500 ljudi (porodice glavnih političara) sa tim parama mogli smo iglraditi autoputeve po celoj bivšoj državi. Tako da krivi smo si mi sami nisu tu u pitanju nikakve teorije zavere...

Gastarbeiter

pre 8 godina

Da, naravno, Njemacka je samo zbog 60% oprostenih dugova postala tako brzo takva ekonomska sila. I pise u clanku da je od Marshallovog plana dobila 1,5 milijardi USD od ukupno 13 milijardi koje su SAD "upumpale" u Evropu. Britanija i Francuska, Spanjolska i Italija nisu bile ni blizu toliko razrusene kao Njemacka nakon rata, nisu imale 13 milijuna izbjeglica kao Njemacka, pa ih je Njemacka svejedno brzo pretekla. A i te price sa pokradenim zlatom itd...Pa koliko su pokrali Englezi, Spanjolci i Portugalci iz kolonija stoljecima, pa ih je Njemacka svejedno pretekla. Sta bi tek bilo da nije doslo do tog cijelog ludila sa Hitlerom i nacistima, da Nijemci nisu istrijebili Zidove iz Njemacke koji su vecinom bili skolovani, bogatiji dio stanovnistva, gdje bi tek onda sada bili? Americki vojni program sa atomskom bombom, raketama itd. se temeljio na znaju njemackih strucnjaka koje su nakon rata elegantno "preuzeli", npr. Wernher von Braun. Njemacki izumi: tisak, zarulja, telefon (Bell ga je samo usavrsio i prijavio kao patent), dinamo, tramvaj, automobil, gramofon, dizel motor, röntgen, aspirin, svjecice za motore, tonska traka, televizija, magnetska zeljeznica, mlazni avionski motor, helikopter, kompjutor, scanner, chip kartice, zracni jastuk, mp3 format, kontaktne lece, motocikl itd itd...Zato su jaki, jer je to narod inovatora i vrijednih ljudi, a ne zbog pokradenog zlata i Marshallovog plana.

vlada logika

pre 8 godina

Vecina komentatora navodi kao glavni razlog novac koji je upumpan. Podsetio bih sve, da je i kod nas upumpano, srazmerno nasoj velicini i brojnosti, isto tako jako mnogo novca od istih "pumpadzija". Sadasnja razlika izmedju te dve drzave i ovih ostataka nase bivse drzave se onda jedino moze objasniti osobinama i kvalitetom ljudi(naroda) koji zive tamo i nas koji zivimo u ovim ostacima. Samo opravdavanja, uvek su nam drugi krivi.

Milan

pre 8 godina

puno sam knjiga prčitao na ovu temu i svaka je maskirala stvarno stanje, a to je da su SAD hteli da priznamo ili ne, apsolutni vladar sveta, vladar kakvog svet nije nikada do sada poznavao (SSSR na drugom mestu), bog i batina i ko njima treba, a trebao im je posle rata jedan šloser(nemac) i jedan elektroničar(japanac) i obućar(italijan) koji će za dolare da im proizvodi robu

uzgred šloser, električar i obućar nemaju nikakve sirovine pa sve moraju da kupuju od drugih po svetu za te iste dolare

inače iskreno ne mogu da prežalim ovakav odnos SAD prema nama, napravili su nam državu, uvek bili na našoj strani, mi smo u SFRJ kačili našu i američku zastavu i onda se sve izokrenulo, ko bi rekao, da ste pitali srbe pre 30 god, da li više vole ruse ili amerikance, 90% bi reklo amerikance :-(

Đerđ

pre 8 godina

"a izlasku zemlje iz teške ekonomske situacije doprinelo je i brisanje 60 odsto nemačkog duga 1953. u Londonu." KLJUČNA REČENICA, tek onako usput pomenuta u tekstu

Uros

pre 8 godina

U clanku nigde nije receno da Nemacka posle Drugog sv. rata nije imala svoju vojsku pa i dan danas ima veoma mali kontigent skoro zanemarljiv u poredjenu sa drugim clanicama NATO saveza. Vojni budzet u svakoj zemlji je velika stavka i ako se vojne nabavke iskljuce iz potrosnje i preusmere u investicije to je vec veoma veliki zamajac privredi.

Marko

pre 8 godina

(Ivan, 2. septembar 2015 19:52)
Delimično tačno.Nemačka je bila privredna sila počevši od Berlinskog kongresa.U Nemačkopj je pronadjen prvi dizel motor,prva motor sa unutrašnjim sagorevanjem i još mnogo toga.Paralelno sa tim otkrićima je tekla industrijska revolucija i otkrića koja je ona donosila sa sobom.Najviše su u tom vremenskom razdoblju profitirali Nemačka,Francuska,SAD i VB.Prvi svetski rat je nastao kada je ceo svet već bio otkriven,kada su se već podelile novootkrivene teritorije i kada Nemačka nije bila zadovoljna trenutnom raspodelom kolonija jer je smatrala da joj u skladu sa njenom moći pripada više.Isto tako su se uzdigli i za vreme Hitlera,pa pali pa se opet uzdigli.A mi?Svi sede po kafićima,kradu Bogu dane.Videću ovu zemlju za nekoliko decenija šta će biti od nje.Mi trenutno(prosveta,vojska,policija,javni sektor) živimo od kredita.Biće zanimljivo kada budemo počeli da vraćamo.

Atheist rap

pre 8 godina

Japan, mala zemlja, mali ljudi, male mašine, a najbolji su! Zašto? Zato što svaki Japanac dvevno pojede šaku riže i sit je! A vi?!...

srbofil

pre 8 godina

Pa radom, naravno. I nemci i japanci su radan narod. Ako hocete ovde da se zivi kao u Nemackoj, sve sto treba da radite je da radite ko nemci.. nema tu nikakvog chuda

budjenje

pre 8 godina

@glas razuma
Kada jos malo porastes pa shvatis da svi ti sto si ih naveo uglavnom koriste bas taj izvikani "patriotizam" da se lepo opare i pokradu "ponosnu sirotinju" koja se non stop tesi da je "neko drugi kriv" ;)
U Srbiji se samo lepo "sakrijes iza patriotizma", okrivis "ciju, vatikan i ostale" i narod ce sam da vadi iz dzepova koje si vec ranije pokrao... tuzni smo da tuzniji ne mozemo biti!!!

Miro

pre 8 godina

Poslije rata Njemačka je prvo gradila fabrike, a stanovnici su bili pod šatorima nekih 6-7 godina. Englezi naročito a i drugi za radi oštete su prebacili fabrike sebi, nijemci su se na taj način riješili zastarjele tehnologije, a u fabrike unijeli noviju tehnologiju pa je to odigralo značajnu ulogu uz to da su radan narod spreman na odricanja, prvo radno mjesto onda stanovi i ostalo što je nama strano. Mi prvo gradimo sve ostalo pa ako ostane nešto za radno mjesto i to po mogućnosti tehnologiju koju je neko već otpisao i dan danas je tako.

glas razuma

pre 8 godina

Sasvim normalno za obe drzave,a zasto. Tamo je otadzbina iznad svega. Pokusajte Japancu da kazete nesto protiv Japana ili Nemcu protiv Nemacke "oko ce da vam izvadi". Tamo je sramota prevariti svoju drzavu. Kod Srba je obratno prvi ce da popljuju svoju drzavu,da trce u strane ambasade da bi tuzakali svoje. Ovde se insistira na javnosti rada svih tajnih sluzbi,otvaranju arhiva VBA, BIA gde svaka drzava preko toga stiti interes. O drugim pljuvanjima ala opozicija kako smo najgori na svetu, jer zaboga oni nedrze glavnu fotelju. Kada bi mi radili 50% sto rade Nemci i Japanci mi bi bili naj,naj.

Капетан Немо

pre 8 godina

"a izlasku zemlje iz teške ekonomske situacije doprinelo je i brisanje 60 odsto nemačkog duga 1953. u Londonu." KLJUČNA REČENICA, tek onako usput pomenuta u tekstu (Đerđ, 02. septembar 2015 20:33)

Потпуно се слажем, а сада та иста Немачка не дозвољава да се Грчкој отпише ни долар дуга. Историја је учитељица живота, само је селективно памтимо.
Питали Јапанца и Србина да наброје три најважније ствари у њиховом животу. Јапанац одговара: ,,На првом месту је мој Јапан, моја домовина за коју бих живот дао, на другом месту је мој посао од којег храним породицу и на трећем месту је моја породица коју волим и која ме подржава.'' Србин одговара: ,,На првом месту је моја породица (из истих разлога), на другом месту је мој посао (из истих разлога), а... за Јапан ме баш брига.''

Radmila Pena

pre 8 godina

Zašto Nemačka uvodi sankcije Rusiji? Zašto je Japan uprkos jakoj privredi najzaduženija zemlja na svetu? Amerikanci su kao pobednici iz drugog svetskog rata napravili neke sporazume sa gubitnicima pomoću kojih ih dan-danas drže na uzici

laki-cole

pre 8 godina

Pisete o Japanu i J.Koreji a zaboravljate da naznacite, da su se te zemlje naglo razvile uvozom nemackih inzinjera 60tih godina proslog veka.
Da dodam i ovo: Ovo sto danas vidite kao cudo sto dolazi iz Kine, delova Indije i iz nekih zemalja bliskog istoka, sve je to nemacka pamet. Naravno, govorim o stvarima koji su konkurentni zap. trzistu.
Da nije Nemaca, danas bi svet jos bio u ranoj fazi 19. veka.

DPolitika

pre 8 godina

"Cudo" se zove nizak porez a u nemackoj je ekonomsku politiku sprovodio covek koji je za EU rekao da je to jedna grupa birokratskih parazita koja zeli da je stvori i da radi preko Brisela i u koju Nemacka nikada ne treba da udje....

Danas Nemacki Kancelar Angela Merkel koja za svoju zemlju je pocinila "cudo" da Nemacki vojnici idu i ratuju u Afganistanu zivi na legatu bogate ekonomije stvorene zahvaljujuci coveku koji da je ziv danas bi sadasnju kancelarku zvao parazitom...

To cudo kod nas nikada nece doci sem ako se ne izabere osoba koja kapira kako se zemlja moze oporaviti od dve atomske bombe...

lord

pre 8 godina

a cuj kako se berlin podigao. pa jednostavno oni koji su ga porusili su napravili cuveni marsalov plan upumpali u nemacku neznam ni ja koliki novac i rezultat toga mozemo da vidimo danas, a rezultat je da nemacka nema svoju spoljnu interesnu politiku nego mora da slusa sta joj se kaze i ni po koju cenu ne ide protiv onih koji su je izgradili... ali opet, dobro je to sto narod zivi dobro...

dzoni

pre 8 godina

Prvo te zemlje su bile u vrhu i pre drugog svetskog rata..pola tehnologije su ameri ukrali upravo od nemaca kao npr jet engine i raketnu tehnologiju
. Japan prakticno sem hirosime i nagasakija i nije imao neke vece stete dok su nemcima pod pritiskom amera svi morali da oproste i ratni dug i stetu.

Hamburg Sport Verein

pre 8 godina

Prosto, nagradjene su od Amerike zbog pobede u Hladnom ratu, bili su patuljci medju dva dzina, samo su to shvatili tek posle WW2.

Nemanja44

pre 8 godina

(glas razuma, 02. septembar 2015 20:15)
Da mogu dao bih ti 100 pluseva Imam prijatelje Nemce,Svajcarce,Italijane u Americi pricaju sve najbolje a i ono sto nije dobro prikrivaju.Dok je kod nas potpuno druga prica i mi kod Amera pravimo taj negativan pogled na nas deo Evrope a Ameri su najbolji turisti a Srbi su pet puta gostoprimljiviji nego li Italijani ili Nemci ali to neznamo da predstavimo svetu.

Goran

pre 8 godina

Gledam vas kako opravdavate ekonomski rast Njemačke kojekakvim budalastim objašnjenjima! Samo jedna činjenica stoji - sve zemlje koje je su nakon II svjetskog rata bile pod okupacijom SAD-a sada su ekonomske sile. Južna Koreja, Japan, Njemačka! Sa druge strane, sve zemlje koje su nakon II svjetskog rata okupirali Rusi i danas su uglavnom bijeda i zemlje koje izvoze kriminal. :)

seljadin

pre 8 godina

Nemacka i Japan su bili privredno cudo i pre i posle drugog svetskog rata, Zapadna Nemacka je primila ogromnu pomoc i otpis duga, i nije platila nikakve ratne reparacije koje je bila duzna, Istocna Nemacka je morala platiti i za Zapadnu, sve reparacije, i naravno da nije mogla dostici nivo razvoja...
Inace i pre rata su bile privredna "cuda"...

tony

pre 8 godina

sa jedne strane nemci i japanci a sa druge ameri & co. prvi posteni, drugi khm... ma nesto tu nije kako treba. sve mi se cini da smo bili na pogresnoj strani.

Jovan

pre 8 godina

Slicno je pokusano i sa Srbijom. U Parizu, 16. novembra 2001. godine - Pariski klub država poverilaca odobrio je Srbiji otpis dve trećine duga odnosno 66 odsto duga. U Londonu, 01.07.2004. godine - Londonski klub poverilaca otpisao je 62 odsto duga Srbiji. Pored toga brdo donacija i pomoci, i sta bi ...

Ivica

pre 8 godina

Kako su se vremena promenila, nekad su ti pomagali finansisjki polse rata a sad ti nametnu austerity measures i doguraju te do jos veceg bankrota...

Gigi

pre 8 godina

Nemacka nije imala razorenu infrastrukturu, imala pomoc strane donacije, nije platila mnostvo ratnih odsteta, a gradila ju je gastarbajterska snaga. Izem ti takvo "cudo".

predrag sekulic

pre 8 godina

sasvim slucajno sam bas danas razmisljao o ovome,svim onim filmovima sa proslavama velike pobede,protiv najveceg zla u istoriji,i onih krilatica nece ih vise biti itd itd....i tako do danas a danas svi znamo ko nosi zvonce a ko sisa ovce,ziveli...eu jos samo mi falimo,a i bice tako,samo da ne prodjemo kao grci koji su uleteli medju sile osovine sa najvecom prekomorskom flotom na svetu a dosli do nas,tj prosjackog stapa ili ti hrvati..i jos po neko,ali cutanje je zlato.pa da pravimo zlato za zlatno krstovlje,ovo zelezno je demode

Veliki brat

pre 8 godina

Razlika između Srbije i Nemačke (kao i drugih normalnih zemalja, ne samo Nemačke) je u tome što se u Srbiji nagrađuje NERAD i NEODGOVORNOST, kažnjava se rad i odgovornost!

Pogledajmo samo ko su direktori i funkcioneri - pa onda takvi postavljaju svoje pomoćnike, zamenike, savetnike... naravno da neće postaviti pametnije i sposobnije od sebe.
Da li u Nemačkoj biraju starlete za savetnike?


Da li ste čuli ko je npr. muž Angele Merkel? Čovek je hemičar, bavi se naukom, ali ga nema toliko u javnosti. Kod nas veću vlast ima suprugra predsednika države nego sam predsednik! Možda je bolje da u budućnosti biramo ženu za predsednika države.


Naša nesposobnost se najbolje vidi na primeru Telekoma, koji bi trebao da ostvaruje popriličan profit, a on maltene u gubicima. Pored postavljanja nesposobnih na rukovodeća mesta, majstori i radnici na terenu uspevaju da održavaju sistem koliko-toliko konkurentnim, ali rukovodstvo ona i ono malo profita što se ostvari potroši na limuzine, krkanluk po kafanama, loše definisane javne nabavke (jedini kriterijum cena), pa Telekom već ima probleme sa opremom i infrastrukturom).


Kao što se u tekstu kaže, ovde svi (čast izuzecima) gledaju da smuvaju nešto za sebe, da se negde ubace i ugrade na štetu svoje države.
Mi se prema Srbiji, svojoj državi, ponašamo kao PARAZITI (počevši od političara), ali ni narod nije ništa manje kriv.

markantz

pre 8 godina

Preporucio bih svakome ko moze i ima mogucnosti da ode u Japan. Kada vidite kako su ljdi skromni i vredni i kako cene svoj posao neke bi vam stvari bile jasnije.

PSYCRO

pre 8 godina

Gastarbeiter, dobro si rekao! Otto, diesel, wankelov motor, diferencijal, sve njemački izumi bez kojeg ne bismo imali automobile...Pa chipovi su njihov izum a svi sjedimo za računalima, mescherscmidt 262 je bio 20 godina ispred svog vremena (usput, po letnim karakteristikama bolji od orla ili galeba). Ovi što tvrde da su razvoj temeljili na opljačkanom, to se brzo potroši,a i većinu zlata koji su opljačkali su potrošili da preko "neutralne" Švedske kupe rude koje su im falile za vojnu industriju. Nema bez razvoja i inovacija ništa...Čak i puno više su njemci izumili nego što su imali koristi, bio sam 1995. godine u Njemačkoj i gledao na TV ondašnjeg kancelara Helmuta Kohla, kaže da je njihov problem što drugi koriste njihove izume i navodi kako je CD disk njemački izum koji su drugi iskoristili i otvorili na njemu preko 4 milijuna radnih mjesta svuda u svijetu a u to vrijeme je Njemačka imala toliko nezaposlenih. Pa onda recimo, gipsane ploče, vijci, tipli, 80% alata koji koristimo, sve su to njemački izumi...
Dobro poznajem njemce, živio sam s njima godinama i vjerujte mi, sve čega se prime gledaju napravit na bolji način. Nismo svi jednako intiligentni ni sposobni, neki narodi su za nešto, oni nikad neće znati napraviti namještaj kao talijani niti satove kao švicarci ali kad je u pitanju strojarstvo i općenito tehnika tu je njemački inženjer br.1 u svijetu.

mare

pre 8 godina

Nije poenta biti vredan ko Nemac, pitanje šta radiš. Nemac stoji u fabrici sa vrhunskim modernim tehnologijama, radi u firmi koja izvozi, Srbin radi ili u pekari, kladionici pa ko će biti bogatiji? Mi nemamo industriju, 1990.g je Beograd imao 240.000 ljudi u industriji, sad ima 13.000, i onda se pitamo što imamo ovoliko nezaposlenih?

nisam ja, ja je

pre 8 godina

Nemacka nije imala razorenu infrastrukturu, imala pomoc strane donacije, nije platila mnostvo ratnih odsteta, a gradila ju je gastarbajterska snaga. Izem ti takvo "cudo". (Gigi, 2. septembar 2015 22:1

NEMACKA nije imala razoreno infrastrukturu??? Jesi li svestan sta pricas!? Nemacka je bila *kompletno* razorena! Ratne odstete je platila uglavnom masinama. Starim masinama, pa je, kad se svede racun, na kraju od toga i profitirala. Osim toga, ono sto svi zaboravljaju: njihovi prvi "gastarbajteri" su bili - Nemci. Prognani i izbegli Nemci s Istoka. I za razliku od Talijana, koji su svoje "esule" iskoristili da bi njihovom imovinom otplatili ratnu odstetu (a sad se prave ludi, pa pitaju za tu imovinu), ostavivsi njih da se u Italiji snalaze kako znaju i umeju, bez igde iceg (ko je rekao da je Srbija bila u ratu?), stavise - pljujuci ih, Nemci su prema "svojima" bili maksimalno solidarni, ali su ih istovremeno i uposlili i iskoristili njihovo znanje i sposobnosti. Oni su bili ti koji su izvukli "obnovu u izgradnju", a tek kad je potreba za radnom snagom porasla toliko da oni vise nisu bili dovoljni, poceli su "uvoziti" i strance.

gagi

pre 8 godina

Pa normalno kada je Nemacki inzenjer zavrsio drzavni fakultet i ima ideje a zato su ti isti stvorili kod nas lazne elite sa privatnih fakulteta da bi mogli da nam prodaju nemacki auto ili masinu...razmislite malo!!!

Stefan

pre 8 godina

Nema rade,red(ovo je cak i bitnije od rada, moze neko da radi ceo dan ako ne radi pravilno dzaba) , tacno je i to da su imali srece sto su ih Amerkanci okupirali, ali bez rada nista. Malo smesno ali njih su u 2 svetskom ratu porazili Britanci koji su tad drzali pola sveta pod kolonijama,Amerikanci kod kojih su jos vazili rasni zakoni, Staljin koji je posle pobio toliko naroda svoga. Ali zato su oni odma rekli pogresili smo kajemo se izvinite nisu se pravili pametni, gomila naroda i dan danas porice zlocine koji su njihovi clanovi pocinili, to cisto za sve one koji ovde pametuju kako je Nemcima oprosteno ono sto se nije smelo kako je Nemcima ovo Nemcima ono, svi su cinili zlocine ali Nemci su u tome bili najiskreniji priznali nisu trazili izgovore.

Milena

pre 8 godina

I u Srbiji ima ekonomska cuda. Od 45 se otima i stvara samo podela a ne proizvod. Devedesetih se stvaraju giganti srpsli! Karic, Beko, klan Nikolica da ne nabrajam vise. Sve se to radi za dobro naroda, samo tako napred Srbijo. Stvarno cudo od naroda kako je posle drugog svetskog rata propao da po cim neko dodje i kaze treba da se menjamo i radimo oni ga ubiju.

klop

pre 8 godina

Ni Japan ni Nemačka ne finansiraju nikakvu vojsku, a primili su velika američka ulaganja tokom hladnog rata da bi bili otporniji i jači u odnosu na CCCR.

bardarbunga

pre 8 godina

I Nemačka i Japan su u sadašnjim uslovima vojni patuljci. Nemaju moćne flote sa nosačima aviona na čelu, nemaju atomske podmornice, nemaju stategijsku avijaciju, nemaju strategijske i taktičke (srednjeg dometa) balističke projektile....e sve to košta. Da navedeno imaju ne bi bilo standarda. Bili bi na daleko nižem ekonomskom nivou- I jednoj i drugoj obezbeđen je visok nivo finansijske pomoći u razvoju i obnovi posle rata. Karakteristično za obe zemlje je katastrofalno nizak nivo energenata koje poseduju. Što se tiče Nemačke istočni deo je i dalje u debelom zaostatku za ostatkom zemlje po pitanju razvoja i ekonomske moći.

Informisan

pre 8 godina

Nijedna od tih istaknutih zemalja ne bi bila u prednosti da se ne sluze prevarama i stampanjem laznog novca. Pogledati koliki su dugovi tih ekonomski "jakih" zemalja. Amerika, Japan i Nemacka imaju tolike dugove da ne postoji ni najmanja sansa da oh ikada vrate, a ekonomije i drzave su im pred raspadom.

milan 26

pre 8 godina

Nemacka se za vreme rata a i pre rata bogatila neverovatnom brzinom, i sve stavljala u banku i koje kakve fondove, sto je posle zamrznuto do kraja rata. Kad se sve zavrsilo polako im se dobar deo toga vracalo u vidu pomoci i krenulo se u brzi razvoj. Novac + mentalitet radjaju cuda.

peter

pre 8 godina

@ gasterbajter
telefon je izmislio Antonio Meuci, amerikanac italijanskog porekla, a ne nemac kao sto ti kazes, pa se malo pitam sta je sve istinito u tvom navođenju, kada sam ovo slučajno znao, a za ostalo nisam siguran.

Podsetilac

pre 8 godina

Pa nije cudno nista , upumpao se ogroman kapital SAD i ostalih saveznika koji su ratovali protiv njih, a oni ummesto da placaju neke ratne odstete koje bi placali jos stotinama godina, njima su ratne reparacije drasticno smanjene ili cak nekima nista nisu ni dali za zlodela pocinejna u II Svetskom ratu. Da li su Kina, 2 Koreje, SAD...dobile odstetu od Japana, mnoge evropske drzave od Nemacke u razmerama koliko su trebali da plate za ubijene stotine hlijada ili miliona ljudi, otetu i porusenu imovinu..

Dule

pre 8 godina

Želeo bih da pohvalim članak tj.temu.Treba češće da se uporedjujemo sa boljim od sebe i da vidimo gde grešimo i kako dalje.Da ne tražimo više krivce za sve,nego da gledamo napred ka boljima.

xxx

pre 8 godina

Pomoc u svezem novcu, pokradeno zlato I ostale vrednosti po Rusiji I celoj Evropi I otpis 60% posto duga I eto Nemackog ekonomskog cuda. Znaci hajde jedno 5-6 godina da krademo po Evropi s tim da nam posle toga daju bespovratne kredite I da nam oproste vise od pola sadasnjeg duga.

Gigi

pre 8 godina

Nemacka nije imala razorenu infrastrukturu, imala pomoc strane donacije, nije platila mnostvo ratnih odsteta, a gradila ju je gastarbajterska snaga. Izem ti takvo "cudo".

glas razuma

pre 8 godina

Sasvim normalno za obe drzave,a zasto. Tamo je otadzbina iznad svega. Pokusajte Japancu da kazete nesto protiv Japana ili Nemcu protiv Nemacke "oko ce da vam izvadi". Tamo je sramota prevariti svoju drzavu. Kod Srba je obratno prvi ce da popljuju svoju drzavu,da trce u strane ambasade da bi tuzakali svoje. Ovde se insistira na javnosti rada svih tajnih sluzbi,otvaranju arhiva VBA, BIA gde svaka drzava preko toga stiti interes. O drugim pljuvanjima ala opozicija kako smo najgori na svetu, jer zaboga oni nedrze glavnu fotelju. Kada bi mi radili 50% sto rade Nemci i Japanci mi bi bili naj,naj.

@maltretirator

pre 8 godina

Da su isplatili svu ratnu odštetu ne bi se čudili toliko. Zlo koje su napravili je nemerljivo. Sve je to lepo, Evropska zajednica, otvorene granice, moneta ali zaista ostaje taj gorak ukus nepravde, ratne odštete koja nije isplaćena ili ono što jeste nije bilo srazmerno. #evropejac

laki-cole

pre 8 godina

Pisete o Japanu i J.Koreji a zaboravljate da naznacite, da su se te zemlje naglo razvile uvozom nemackih inzinjera 60tih godina proslog veka.
Da dodam i ovo: Ovo sto danas vidite kao cudo sto dolazi iz Kine, delova Indije i iz nekih zemalja bliskog istoka, sve je to nemacka pamet. Naravno, govorim o stvarima koji su konkurentni zap. trzistu.
Da nije Nemaca, danas bi svet jos bio u ranoj fazi 19. veka.

Đerđ

pre 8 godina

"a izlasku zemlje iz teške ekonomske situacije doprinelo je i brisanje 60 odsto nemačkog duga 1953. u Londonu." KLJUČNA REČENICA, tek onako usput pomenuta u tekstu

Gastarbeiter

pre 8 godina

Da, naravno, Njemacka je samo zbog 60% oprostenih dugova postala tako brzo takva ekonomska sila. I pise u clanku da je od Marshallovog plana dobila 1,5 milijardi USD od ukupno 13 milijardi koje su SAD "upumpale" u Evropu. Britanija i Francuska, Spanjolska i Italija nisu bile ni blizu toliko razrusene kao Njemacka nakon rata, nisu imale 13 milijuna izbjeglica kao Njemacka, pa ih je Njemacka svejedno brzo pretekla. A i te price sa pokradenim zlatom itd...Pa koliko su pokrali Englezi, Spanjolci i Portugalci iz kolonija stoljecima, pa ih je Njemacka svejedno pretekla. Sta bi tek bilo da nije doslo do tog cijelog ludila sa Hitlerom i nacistima, da Nijemci nisu istrijebili Zidove iz Njemacke koji su vecinom bili skolovani, bogatiji dio stanovnistva, gdje bi tek onda sada bili? Americki vojni program sa atomskom bombom, raketama itd. se temeljio na znaju njemackih strucnjaka koje su nakon rata elegantno "preuzeli", npr. Wernher von Braun. Njemacki izumi: tisak, zarulja, telefon (Bell ga je samo usavrsio i prijavio kao patent), dinamo, tramvaj, automobil, gramofon, dizel motor, röntgen, aspirin, svjecice za motore, tonska traka, televizija, magnetska zeljeznica, mlazni avionski motor, helikopter, kompjutor, scanner, chip kartice, zracni jastuk, mp3 format, kontaktne lece, motocikl itd itd...Zato su jaki, jer je to narod inovatora i vrijednih ljudi, a ne zbog pokradenog zlata i Marshallovog plana.

Mihailo

pre 8 godina

Novac u kombinaciji sa mentalitetom Nemaca i Japanaca, a sve kako bi se sputali SSSR i Kina. Ništa neobično, čist interes Zapada.
Danas ta računica daje neke sve čudnije brojke, pa ćemo videti rezultat...

Ja

pre 8 godina

Japanci - Najdiscipliniran narod sveta, uglavno su takvi i svi pripadnice zute rase pa zbog toga imaju i takav privredni rast Japan, Juzna Koreja, Kina.

Nemci - Red, rad i disciplina.To je ono sta vam prvo na pamet kad se kaze Nemacka kao i parola ''Duzan kao Grcka'' kad se spomene Grcka.

Te parole koje je smislio obican narod postoje skoro vekovima i nisu nikakva propaganda i izmisljotina.

Atheist rap

pre 8 godina

Japan, mala zemlja, mali ljudi, male mašine, a najbolji su! Zašto? Zato što svaki Japanac dvevno pojede šaku riže i sit je! A vi?!...

Hamburg Sport Verein

pre 8 godina

Prosto, nagradjene su od Amerike zbog pobede u Hladnom ratu, bili su patuljci medju dva dzina, samo su to shvatili tek posle WW2.

seljadin

pre 8 godina

Nemacka i Japan su bili privredno cudo i pre i posle drugog svetskog rata, Zapadna Nemacka je primila ogromnu pomoc i otpis duga, i nije platila nikakve ratne reparacije koje je bila duzna, Istocna Nemacka je morala platiti i za Zapadnu, sve reparacije, i naravno da nije mogla dostici nivo razvoja...
Inace i pre rata su bile privredna "cuda"...

Srbijoo

pre 8 godina

I nama je zemlja razorena od saveznika (NATO 1999) i otpisano je , ako se ne varam , vise od 70% slobinog i titovog duga, dobijali smo i dobijamo milijarde donacije... i ne mrdamo sa mesta. Sta je u pitanju? Teorija zavere, Vatikan, SAD, Nemacka ili smo mi sami krivi?

srbofil

pre 8 godina

Pa radom, naravno. I nemci i japanci su radan narod. Ako hocete ovde da se zivi kao u Nemackoj, sve sto treba da radite je da radite ko nemci.. nema tu nikakvog chuda

Informisan

pre 8 godina

Nijedna od tih istaknutih zemalja ne bi bila u prednosti da se ne sluze prevarama i stampanjem laznog novca. Pogledati koliki su dugovi tih ekonomski "jakih" zemalja. Amerika, Japan i Nemacka imaju tolike dugove da ne postoji ni najmanja sansa da oh ikada vrate, a ekonomije i drzave su im pred raspadom.

Uros

pre 8 godina

U clanku nigde nije receno da Nemacka posle Drugog sv. rata nije imala svoju vojsku pa i dan danas ima veoma mali kontigent skoro zanemarljiv u poredjenu sa drugim clanicama NATO saveza. Vojni budzet u svakoj zemlji je velika stavka i ako se vojne nabavke iskljuce iz potrosnje i preusmere u investicije to je vec veoma veliki zamajac privredi.

Nemanja44

pre 8 godina

(glas razuma, 02. septembar 2015 20:15)
Da mogu dao bih ti 100 pluseva Imam prijatelje Nemce,Svajcarce,Italijane u Americi pricaju sve najbolje a i ono sto nije dobro prikrivaju.Dok je kod nas potpuno druga prica i mi kod Amera pravimo taj negativan pogled na nas deo Evrope a Ameri su najbolji turisti a Srbi su pet puta gostoprimljiviji nego li Italijani ili Nemci ali to neznamo da predstavimo svetu.

Radmila Pena

pre 8 godina

Zašto Nemačka uvodi sankcije Rusiji? Zašto je Japan uprkos jakoj privredi najzaduženija zemlja na svetu? Amerikanci su kao pobednici iz drugog svetskog rata napravili neke sporazume sa gubitnicima pomoću kojih ih dan-danas drže na uzici

Капетан Немо

pre 8 godina

"a izlasku zemlje iz teške ekonomske situacije doprinelo je i brisanje 60 odsto nemačkog duga 1953. u Londonu." KLJUČNA REČENICA, tek onako usput pomenuta u tekstu (Đerđ, 02. septembar 2015 20:33)

Потпуно се слажем, а сада та иста Немачка не дозвољава да се Грчкој отпише ни долар дуга. Историја је учитељица живота, само је селективно памтимо.
Питали Јапанца и Србина да наброје три најважније ствари у њиховом животу. Јапанац одговара: ,,На првом месту је мој Јапан, моја домовина за коју бих живот дао, на другом месту је мој посао од којег храним породицу и на трећем месту је моја породица коју волим и која ме подржава.'' Србин одговара: ,,На првом месту је моја породица (из истих разлога), на другом месту је мој посао (из истих разлога), а... за Јапан ме баш брига.''

DPolitika

pre 8 godina

"Cudo" se zove nizak porez a u nemackoj je ekonomsku politiku sprovodio covek koji je za EU rekao da je to jedna grupa birokratskih parazita koja zeli da je stvori i da radi preko Brisela i u koju Nemacka nikada ne treba da udje....

Danas Nemacki Kancelar Angela Merkel koja za svoju zemlju je pocinila "cudo" da Nemacki vojnici idu i ratuju u Afganistanu zivi na legatu bogate ekonomije stvorene zahvaljujuci coveku koji da je ziv danas bi sadasnju kancelarku zvao parazitom...

To cudo kod nas nikada nece doci sem ako se ne izabere osoba koja kapira kako se zemlja moze oporaviti od dve atomske bombe...

predrag sekulic

pre 8 godina

sasvim slucajno sam bas danas razmisljao o ovome,svim onim filmovima sa proslavama velike pobede,protiv najveceg zla u istoriji,i onih krilatica nece ih vise biti itd itd....i tako do danas a danas svi znamo ko nosi zvonce a ko sisa ovce,ziveli...eu jos samo mi falimo,a i bice tako,samo da ne prodjemo kao grci koji su uleteli medju sile osovine sa najvecom prekomorskom flotom na svetu a dosli do nas,tj prosjackog stapa ili ti hrvati..i jos po neko,ali cutanje je zlato.pa da pravimo zlato za zlatno krstovlje,ovo zelezno je demode

vlada logika

pre 8 godina

Vecina komentatora navodi kao glavni razlog novac koji je upumpan. Podsetio bih sve, da je i kod nas upumpano, srazmerno nasoj velicini i brojnosti, isto tako jako mnogo novca od istih "pumpadzija". Sadasnja razlika izmedju te dve drzave i ovih ostataka nase bivse drzave se onda jedino moze objasniti osobinama i kvalitetom ljudi(naroda) koji zive tamo i nas koji zivimo u ovim ostacima. Samo opravdavanja, uvek su nam drugi krivi.

Ivica

pre 8 godina

Kako su se vremena promenila, nekad su ti pomagali finansisjki polse rata a sad ti nametnu austerity measures i doguraju te do jos veceg bankrota...

Miro

pre 8 godina

Poslije rata Njemačka je prvo gradila fabrike, a stanovnici su bili pod šatorima nekih 6-7 godina. Englezi naročito a i drugi za radi oštete su prebacili fabrike sebi, nijemci su se na taj način riješili zastarjele tehnologije, a u fabrike unijeli noviju tehnologiju pa je to odigralo značajnu ulogu uz to da su radan narod spreman na odricanja, prvo radno mjesto onda stanovi i ostalo što je nama strano. Mi prvo gradimo sve ostalo pa ako ostane nešto za radno mjesto i to po mogućnosti tehnologiju koju je neko već otpisao i dan danas je tako.

Понизан

pre 8 godina

Неко овде каже да би требало да радимо вредно као Немци. Па, има ли народа на свету који више ради за мању дневницу од српског народа? У Србији таксиста који није пријављен, ради 12 сати за 5 евра. Колико заради таксиста у Немачкој? Овде се ради у хладњачи без опреме за 9 евра, а у Немачкој? Притом, не узимам у обзир услове рада, а сви знамо какви су услови рада у Србији, чак и за високообразоване. Још нешто... Сви ми који смо студирали економију знамо: није ствар само радити, радити, радити и радити. Ствар је у томе да се ради ефикасно и ефективно. Српски сељак ради од јутра до мрака, док немачки сељак има радно време, али због стања технологије у обе земље, резултати су неупоредиви. Шта вреди мени да копам канал будаком цео дан, кад га булдожер ископа за сат времена? Ја (Србин) имам само будак, а Немац има булдожер. Не значи да нисам вредан, јер заиста јесам, него има нешто што се зове техничко - технолошки развој. Ко зна, зна...

lord

pre 8 godina

a cuj kako se berlin podigao. pa jednostavno oni koji su ga porusili su napravili cuveni marsalov plan upumpali u nemacku neznam ni ja koliki novac i rezultat toga mozemo da vidimo danas, a rezultat je da nemacka nema svoju spoljnu interesnu politiku nego mora da slusa sta joj se kaze i ni po koju cenu ne ide protiv onih koji su je izgradili... ali opet, dobro je to sto narod zivi dobro...

tony

pre 8 godina

sa jedne strane nemci i japanci a sa druge ameri & co. prvi posteni, drugi khm... ma nesto tu nije kako treba. sve mi se cini da smo bili na pogresnoj strani.

maki

pre 8 godina

Na to su uticale samo dve stvari. Prvo da su jim odpisali dug. Drugo i to najvažnije da su jim zabranili vojsku, tako su sva primanja ulagali u razvijanje.
Da vam dam samo jedan podatak, bivša YU je u 50 godinama potrošila oko 15 milijardi dolara ako ne i više u razna skloništa, Željave, Lore i bog zna kakve još rovove od kojih nikad nijedan državljan bivše yu nije imo ništa. Neznam točan broj ali mislim da je sklonište koje je koštao oko 6 milijardi dolara mogo da primi tamo oko 500 ljudi (porodice glavnih političara) sa tim parama mogli smo iglraditi autoputeve po celoj bivšoj državi. Tako da krivi smo si mi sami nisu tu u pitanju nikakve teorije zavere...

Milan

pre 8 godina

puno sam knjiga prčitao na ovu temu i svaka je maskirala stvarno stanje, a to je da su SAD hteli da priznamo ili ne, apsolutni vladar sveta, vladar kakvog svet nije nikada do sada poznavao (SSSR na drugom mestu), bog i batina i ko njima treba, a trebao im je posle rata jedan šloser(nemac) i jedan elektroničar(japanac) i obućar(italijan) koji će za dolare da im proizvodi robu

uzgred šloser, električar i obućar nemaju nikakve sirovine pa sve moraju da kupuju od drugih po svetu za te iste dolare

inače iskreno ne mogu da prežalim ovakav odnos SAD prema nama, napravili su nam državu, uvek bili na našoj strani, mi smo u SFRJ kačili našu i američku zastavu i onda se sve izokrenulo, ko bi rekao, da ste pitali srbe pre 30 god, da li više vole ruse ili amerikance, 90% bi reklo amerikance :-(

japanci_imaju_samo_jedan_praznik

pre 8 godina

Japan bez trunke obradivog zemljista, bez bilo kakvog rudnog bogatstva, cela metalna industrija im zavisi od uvoza, a najvise automobila na svetu proizvode, a gledaj nas.Da se mi Srbi preselimo u Japan, a oni kod nas za, 15 godina Japanci bi otisli na Jupiter, a mi bi za 15 dana pocrkali od gladi.

dzoni

pre 8 godina

Prvo te zemlje su bile u vrhu i pre drugog svetskog rata..pola tehnologije su ameri ukrali upravo od nemaca kao npr jet engine i raketnu tehnologiju
. Japan prakticno sem hirosime i nagasakija i nije imao neke vece stete dok su nemcima pod pritiskom amera svi morali da oproste i ratni dug i stetu.

Goran

pre 8 godina

Gledam vas kako opravdavate ekonomski rast Njemačke kojekakvim budalastim objašnjenjima! Samo jedna činjenica stoji - sve zemlje koje je su nakon II svjetskog rata bile pod okupacijom SAD-a sada su ekonomske sile. Južna Koreja, Japan, Njemačka! Sa druge strane, sve zemlje koje su nakon II svjetskog rata okupirali Rusi i danas su uglavnom bijeda i zemlje koje izvoze kriminal. :)

budjenje

pre 8 godina

@glas razuma
Kada jos malo porastes pa shvatis da svi ti sto si ih naveo uglavnom koriste bas taj izvikani "patriotizam" da se lepo opare i pokradu "ponosnu sirotinju" koja se non stop tesi da je "neko drugi kriv" ;)
U Srbiji se samo lepo "sakrijes iza patriotizma", okrivis "ciju, vatikan i ostale" i narod ce sam da vadi iz dzepova koje si vec ranije pokrao... tuzni smo da tuzniji ne mozemo biti!!!

milan 26

pre 8 godina

Nemacka se za vreme rata a i pre rata bogatila neverovatnom brzinom, i sve stavljala u banku i koje kakve fondove, sto je posle zamrznuto do kraja rata. Kad se sve zavrsilo polako im se dobar deo toga vracalo u vidu pomoci i krenulo se u brzi razvoj. Novac + mentalitet radjaju cuda.

PSYCRO

pre 8 godina

Gastarbeiter, dobro si rekao! Otto, diesel, wankelov motor, diferencijal, sve njemački izumi bez kojeg ne bismo imali automobile...Pa chipovi su njihov izum a svi sjedimo za računalima, mescherscmidt 262 je bio 20 godina ispred svog vremena (usput, po letnim karakteristikama bolji od orla ili galeba). Ovi što tvrde da su razvoj temeljili na opljačkanom, to se brzo potroši,a i većinu zlata koji su opljačkali su potrošili da preko "neutralne" Švedske kupe rude koje su im falile za vojnu industriju. Nema bez razvoja i inovacija ništa...Čak i puno više su njemci izumili nego što su imali koristi, bio sam 1995. godine u Njemačkoj i gledao na TV ondašnjeg kancelara Helmuta Kohla, kaže da je njihov problem što drugi koriste njihove izume i navodi kako je CD disk njemački izum koji su drugi iskoristili i otvorili na njemu preko 4 milijuna radnih mjesta svuda u svijetu a u to vrijeme je Njemačka imala toliko nezaposlenih. Pa onda recimo, gipsane ploče, vijci, tipli, 80% alata koji koristimo, sve su to njemački izumi...
Dobro poznajem njemce, živio sam s njima godinama i vjerujte mi, sve čega se prime gledaju napravit na bolji način. Nismo svi jednako intiligentni ni sposobni, neki narodi su za nešto, oni nikad neće znati napraviti namještaj kao talijani niti satove kao švicarci ali kad je u pitanju strojarstvo i općenito tehnika tu je njemački inženjer br.1 u svijetu.

Marko

pre 8 godina

(Ivan, 2. septembar 2015 19:52)
Delimično tačno.Nemačka je bila privredna sila počevši od Berlinskog kongresa.U Nemačkopj je pronadjen prvi dizel motor,prva motor sa unutrašnjim sagorevanjem i još mnogo toga.Paralelno sa tim otkrićima je tekla industrijska revolucija i otkrića koja je ona donosila sa sobom.Najviše su u tom vremenskom razdoblju profitirali Nemačka,Francuska,SAD i VB.Prvi svetski rat je nastao kada je ceo svet već bio otkriven,kada su se već podelile novootkrivene teritorije i kada Nemačka nije bila zadovoljna trenutnom raspodelom kolonija jer je smatrala da joj u skladu sa njenom moći pripada više.Isto tako su se uzdigli i za vreme Hitlera,pa pali pa se opet uzdigli.A mi?Svi sede po kafićima,kradu Bogu dane.Videću ovu zemlju za nekoliko decenija šta će biti od nje.Mi trenutno(prosveta,vojska,policija,javni sektor) živimo od kredita.Biće zanimljivo kada budemo počeli da vraćamo.

Jovan

pre 8 godina

Slicno je pokusano i sa Srbijom. U Parizu, 16. novembra 2001. godine - Pariski klub država poverilaca odobrio je Srbiji otpis dve trećine duga odnosno 66 odsto duga. U Londonu, 01.07.2004. godine - Londonski klub poverilaca otpisao je 62 odsto duga Srbiji. Pored toga brdo donacija i pomoci, i sta bi ...

Podsetilac

pre 8 godina

Pa nije cudno nista , upumpao se ogroman kapital SAD i ostalih saveznika koji su ratovali protiv njih, a oni ummesto da placaju neke ratne odstete koje bi placali jos stotinama godina, njima su ratne reparacije drasticno smanjene ili cak nekima nista nisu ni dali za zlodela pocinejna u II Svetskom ratu. Da li su Kina, 2 Koreje, SAD...dobile odstetu od Japana, mnoge evropske drzave od Nemacke u razmerama koliko su trebali da plate za ubijene stotine hlijada ili miliona ljudi, otetu i porusenu imovinu..

Stefan

pre 8 godina

Nema rade,red(ovo je cak i bitnije od rada, moze neko da radi ceo dan ako ne radi pravilno dzaba) , tacno je i to da su imali srece sto su ih Amerkanci okupirali, ali bez rada nista. Malo smesno ali njih su u 2 svetskom ratu porazili Britanci koji su tad drzali pola sveta pod kolonijama,Amerikanci kod kojih su jos vazili rasni zakoni, Staljin koji je posle pobio toliko naroda svoga. Ali zato su oni odma rekli pogresili smo kajemo se izvinite nisu se pravili pametni, gomila naroda i dan danas porice zlocine koji su njihovi clanovi pocinili, to cisto za sve one koji ovde pametuju kako je Nemcima oprosteno ono sto se nije smelo kako je Nemcima ovo Nemcima ono, svi su cinili zlocine ali Nemci su u tome bili najiskreniji priznali nisu trazili izgovore.

bardarbunga

pre 8 godina

I Nemačka i Japan su u sadašnjim uslovima vojni patuljci. Nemaju moćne flote sa nosačima aviona na čelu, nemaju atomske podmornice, nemaju stategijsku avijaciju, nemaju strategijske i taktičke (srednjeg dometa) balističke projektile....e sve to košta. Da navedeno imaju ne bi bilo standarda. Bili bi na daleko nižem ekonomskom nivou- I jednoj i drugoj obezbeđen je visok nivo finansijske pomoći u razvoju i obnovi posle rata. Karakteristično za obe zemlje je katastrofalno nizak nivo energenata koje poseduju. Što se tiče Nemačke istočni deo je i dalje u debelom zaostatku za ostatkom zemlje po pitanju razvoja i ekonomske moći.

klop

pre 8 godina

Ni Japan ni Nemačka ne finansiraju nikakvu vojsku, a primili su velika američka ulaganja tokom hladnog rata da bi bili otporniji i jači u odnosu na CCCR.

Dule

pre 8 godina

Želeo bih da pohvalim članak tj.temu.Treba češće da se uporedjujemo sa boljim od sebe i da vidimo gde grešimo i kako dalje.Da ne tražimo više krivce za sve,nego da gledamo napred ka boljima.

Milena

pre 8 godina

I u Srbiji ima ekonomska cuda. Od 45 se otima i stvara samo podela a ne proizvod. Devedesetih se stvaraju giganti srpsli! Karic, Beko, klan Nikolica da ne nabrajam vise. Sve se to radi za dobro naroda, samo tako napred Srbijo. Stvarno cudo od naroda kako je posle drugog svetskog rata propao da po cim neko dodje i kaze treba da se menjamo i radimo oni ga ubiju.

gagi

pre 8 godina

Pa normalno kada je Nemacki inzenjer zavrsio drzavni fakultet i ima ideje a zato su ti isti stvorili kod nas lazne elite sa privatnih fakulteta da bi mogli da nam prodaju nemacki auto ili masinu...razmislite malo!!!

nisam ja, ja je

pre 8 godina

Nemacka nije imala razorenu infrastrukturu, imala pomoc strane donacije, nije platila mnostvo ratnih odsteta, a gradila ju je gastarbajterska snaga. Izem ti takvo "cudo". (Gigi, 2. septembar 2015 22:1

NEMACKA nije imala razoreno infrastrukturu??? Jesi li svestan sta pricas!? Nemacka je bila *kompletno* razorena! Ratne odstete je platila uglavnom masinama. Starim masinama, pa je, kad se svede racun, na kraju od toga i profitirala. Osim toga, ono sto svi zaboravljaju: njihovi prvi "gastarbajteri" su bili - Nemci. Prognani i izbegli Nemci s Istoka. I za razliku od Talijana, koji su svoje "esule" iskoristili da bi njihovom imovinom otplatili ratnu odstetu (a sad se prave ludi, pa pitaju za tu imovinu), ostavivsi njih da se u Italiji snalaze kako znaju i umeju, bez igde iceg (ko je rekao da je Srbija bila u ratu?), stavise - pljujuci ih, Nemci su prema "svojima" bili maksimalno solidarni, ali su ih istovremeno i uposlili i iskoristili njihovo znanje i sposobnosti. Oni su bili ti koji su izvukli "obnovu u izgradnju", a tek kad je potreba za radnom snagom porasla toliko da oni vise nisu bili dovoljni, poceli su "uvoziti" i strance.

mare

pre 8 godina

Nije poenta biti vredan ko Nemac, pitanje šta radiš. Nemac stoji u fabrici sa vrhunskim modernim tehnologijama, radi u firmi koja izvozi, Srbin radi ili u pekari, kladionici pa ko će biti bogatiji? Mi nemamo industriju, 1990.g je Beograd imao 240.000 ljudi u industriji, sad ima 13.000, i onda se pitamo što imamo ovoliko nezaposlenih?

Veliki brat

pre 8 godina

Razlika između Srbije i Nemačke (kao i drugih normalnih zemalja, ne samo Nemačke) je u tome što se u Srbiji nagrađuje NERAD i NEODGOVORNOST, kažnjava se rad i odgovornost!

Pogledajmo samo ko su direktori i funkcioneri - pa onda takvi postavljaju svoje pomoćnike, zamenike, savetnike... naravno da neće postaviti pametnije i sposobnije od sebe.
Da li u Nemačkoj biraju starlete za savetnike?


Da li ste čuli ko je npr. muž Angele Merkel? Čovek je hemičar, bavi se naukom, ali ga nema toliko u javnosti. Kod nas veću vlast ima suprugra predsednika države nego sam predsednik! Možda je bolje da u budućnosti biramo ženu za predsednika države.


Naša nesposobnost se najbolje vidi na primeru Telekoma, koji bi trebao da ostvaruje popriličan profit, a on maltene u gubicima. Pored postavljanja nesposobnih na rukovodeća mesta, majstori i radnici na terenu uspevaju da održavaju sistem koliko-toliko konkurentnim, ali rukovodstvo ona i ono malo profita što se ostvari potroši na limuzine, krkanluk po kafanama, loše definisane javne nabavke (jedini kriterijum cena), pa Telekom već ima probleme sa opremom i infrastrukturom).


Kao što se u tekstu kaže, ovde svi (čast izuzecima) gledaju da smuvaju nešto za sebe, da se negde ubace i ugrade na štetu svoje države.
Mi se prema Srbiji, svojoj državi, ponašamo kao PARAZITI (počevši od političara), ali ni narod nije ništa manje kriv.

peter

pre 8 godina

@ gasterbajter
telefon je izmislio Antonio Meuci, amerikanac italijanskog porekla, a ne nemac kao sto ti kazes, pa se malo pitam sta je sve istinito u tvom navođenju, kada sam ovo slučajno znao, a za ostalo nisam siguran.

markantz

pre 8 godina

Preporucio bih svakome ko moze i ima mogucnosti da ode u Japan. Kada vidite kako su ljdi skromni i vredni i kako cene svoj posao neke bi vam stvari bile jasnije.