Sreda, 02.09.2015.

15:32

Ucena ljutih Rusa - "Mistrali" ne idu sami

Francuska može da proda nosače helikoptera tipa "mistral" novim kupcima samo ako će sa njima u paketu biti prodati i ruski helikopteri "Ka-52K".

Izvor: Blic

Ucena ljutih Rusa - "Mistrali" ne idu sami IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Akana

pre 8 godina

@Markovicu,
koliko se razumes u ekonomiju, zavidi ti i Marica...
Elem, Rusi sigurno nisu uplatili punu cenu za brodove, jer tako ne funkcionise trgovina. Uplatili su akontaciju, a to cesto nije dovoljno ni za sirovinu i placanje radne snage. o proizvodjac finansira veci deo potrosnje dok se ugovor ne zavrsi, tada dobija svoju zaradu. Kako mislis da su Francuzi mogli da okrecu novac od Mistrala ako im je akontacija bila dovoljna samo za sirovinu?
Knjiga, knjiga, a ne zvona i praporaca...

bratski sindrom

pre 8 godina

@Rock,
ma nebi Rusija trebala da ima razloga za brigu zbog SAD vec zbog sebe same. I Rusi kao i mi su sami sebi najveci neprijatelji. Samo nikako da to shvate. Bas kao ni mi.

repus

pre 8 godina

није ми јасно како не разумеју појединци ово око мистрала овде чак има елемената скривених мана уговора од стране русије јел ако узмемо у обзир да је русија како тако нека сила онда мора да прави план куда и како бар наредних 5 година и она је онда вероватно знала да због поступака које је планирала да ће јој бити увцедене санкције и да французи неће моћи да им испоруче бродове а можда је направљен тајни дил да француска уплати 500милиона на неки рачун а да русија каже да је француска уплатила милијарду оштете а французима остаје да продају бродове

Zoran

pre 8 godina

To je deo ugovora. Nema tu nikakve ucene. Ne moze biti ucene ako nije deo ugovora. Jednostavno ignorises onog ko ucenjuje. Posto je ovde deo ugovora, zao mi je, moraces toga da se drzis.

Rock

pre 8 godina

(evo_vam_ga _, 2. septembar 2015 18:01)


A onda si se probudio i shvatio da Rusijom vlada Putin a ne Jelcin, i da je sve bio samo san... I da Mistrali i dalje stoje u luci neprodati, a novac mora da se vrati gazdama :-)

Ti bas ne kapiras o cemu je rec, zar ne. Malo se mucis dok razmisljas, i zakljucujes... a i dalje insistiras na tom razmisljanju... Uh !


Ne postoji zemlja u svetu koja ima toliko razvijenu tehnologiju kada je u pitanju industrija oruzja. Ni USA ni Nemacka... prvo se informisi. Puno je jeftinije da kupis gotov proizvod nego da razvijas industriju. Posebno ako ti ti Mistrali i nisu akutno potrebni.

A drugo, ako nisi razumeo, Rusija ne zeli da proda svoje helikoptere, vec da blokira prodaju Mistrala. Zato i trazi enormno mnogo novca, to niko nece prihvatiti, niti moze. Pa kada bude dovoljno dugo kod Francuza neprodat (a troskove odrzavanja ce placati Francuska, i ogromni su) doci ce Francuzi kod Putina, duboko ce da se poklone, poljube ga u ruku i da mu prodaju taj nosac pod duplo manjoj ceni.

Informisite se o slicnim situacijama u proslosti, a bilo ih je.


Dok ovakvi podrzavaju USA, Rusija nema razloga za brigu.

Markovic

pre 8 godina

Bah... Ti isti "ljuti Rusi" su trubili o tome kako se Mistrali moraju isporuciti, kako ce Francuska platiti teske penale... Kad se samo setim "ljutih" twitova nesimpaticnog debeljka Rogozina. Niti su isporuceni, niti su pali penali. Stavise, vratili su im u evro, koliko je uplaceno - nakon 4 godine okretanja tih para i drasticnog gubitka vrednosti evra. Isto tako ce biti i sada. Osim ako je u interesu kupcu brodova da kupi KA-52, sto bi bilo i donekle pametno. Kakav crni veto ljutih Rusa, ko njih sta pita?

Metohija

pre 8 godina

Ogulite im kozu sa leđa,oni bi vam ,,krv popili" na vasem mestu.Setite se koliko su milijardi uzeli Gadafiju,pa ga na kraju ubili na najgnusniji nacin.Navikli da napadnu zemlju kada treba novac da se vrati,ali naisli na tvrd krastavac pa moraju i penale da plate.

ogorčeni Ivan

pre 8 godina

Bolje umeato da se svađate oko ovih brodurina, da sednete i da dogovorite kako da uspostavite mir na Bliskom istoku. Podaviše se deca.

Cvele

pre 8 godina

Ja stvarno ne razimem ovoliku pakost medju ljudima. Mistrali su gradjeni za potrebe Ruske mornarice, gde je glavna udarna igla bio KA-50.Rusi specijno razvijali KA-50 kao marnaricki helikopter koji se dosta razlikuje od verzije za kopnene jedinice. Tako da ili platite jos 300 miliona ili veto za kupovinu. Ugovori se moraju postovati..

Kiki

pre 8 godina

Rusi mogu samo da plaču. Pre svega moraju da prema presudi medjunarodnog suda plate odštetu od 50 milijardi dolara za otetu kompaniju Jukos, a do tada će im sve po inostrantvu biti zaplenjivano. Kakve ucene, vlažni snovi rusofiličara...

disko nindža

pre 8 godina

Ko ne zna ko su Francuzi taj ne zna ništa iz istorije. Pravni presedani koji se izvrću do besmisla, ucene i sila kad god su u mogućnosti. Pored njih Englezi deluju skoro kao civilizacija. Sreća pa ih mi nismo puno osetili na svojoj koži i od njih pamtimo ono najbolje: filozofe, pisce i humaniste.

Raban

pre 8 godina

Eh moji Srbi (tacnije Srbijanci, koliko god ne voleli taj izraz), rusofiliju/rusofobiju u vasem drustvu je lepo pokazao Lj. Samardzic u filmu "Tri karte za Holivud". Raspravljate se medjusobno, a iz svoje palanke niste izasli nikad daleko i na duze vreme. Velike sile su upravo to - sile, i imaju odredjena medjusobna pravila igre po kojima se ponasaju.

draganz

pre 8 godina

Detalj iz rusko-francuske istorije. Kada su Srbi u povlacenju preko Albanije bili u beznadeznom polozaju Francuzi su odbili da pomognu. Tek na pretnju ruskog cara Nikolaja da ce sklopiti pakt sa Nemcima, Francuzi su pristali da pruze pomoc i logistiku srpskoj vojsci. Toliko o tome koliko su nam Francuzi prijatelji a ko su i sta su vidmo i sa ovim brodovima.

evo_vam_ga _

pre 8 godina

strasan potez francuza ! sad rusi i da krenu kao sto navodno kazu, sa izgradnjom svojih verzija: prvo nemaju iskustvo gradnje nosaca, kasni im tehnoligija, a izgubit ce na vremenu par godina

Bojan

pre 8 godina

"не разумем какве игре играју тајне француска и русија јел ако по уговору због санкција русији које је увела америка и нато а француска припада натио снагама не може да им испоруче мистрале док руси не отклоне ману уговара то јест санкције невидим да је француска дужна да испоручи мистрале још треба да наплати пенале што бродови стоје код њих није дужан продавац робе коју купац наручи и плкати а умеђу времену купац заврши у притвору или затвору да продавац јури купца ои да му робу достави у затвопр
(repus, 2. septembar 2015 16:43)"

Čekaj, ti zaista ne razumeš ili...?
Francuska je uvela sankcije Rusiji i samu sebe onemogućila da ispoštuje odredbe ugovora. Dakle analogija sa prodavcem i zatvorom je potpuno promašena.

Ovde se radi o tome da kupac plati robu, a onda prodavac kad dođe vreme isporuke uhapsi kupca i time pravda neisporučivanje robe.

Francuska će zbog poltronstva platiti žestoke penale jer je ovde reč o vrlo jasnom poslovnom ugovoru. Izuzetak u ovom slučaju nije moguć jer se radi o osnovnim postulatima na kojima počiva međunarodni biznis. Dakle odstupanje od pravila u ovom slučaju bi proizvello neizvesnost u međunarodnoj trgovini i na taj način obesmislio bilo kakvu sigurnost u ugovaranju poslova na svetskom tržištu. A to ne bi podržali čak ni Ameri koji su ovu situaciju i kreirali, a sad će ostaviti saveznike da se koprcaju kao i obično.

аца

pre 8 godina

Ове ће да испадне и добро за Русе на крају. Ко купу бродове од Француза мора да купи и 50 ка-52 од Руса. Руси добили паре назад,бродове праве сами плус још 50 ка-52 на њихове бродове да паркирају. Реално,за руску економију ово ће бити добро.

Radovan VII

pre 8 godina

Ekstra, prvo su im ameri izbili novac iz dzepa zbog nepostovanja ugovora, a sad ih rusi na klasicno americki nacin pod..bavaju. Tako i treba sa papucarima!

repus

pre 8 godina

не разумем какве игре играју тајне француска и русија јел ако по уговору због санкција русији које је увела америка и нато а француска припада натио снагама не може да им испоруче мистрале док руси не отклоне ману уговара то јест санкције невидим да је француска дужна да испоручи мистрале још треба да наплати пенале што бродови стоје код њих није дужан продавац робе коју купац наручи и плкати а умеђу времену купац заврши у притвору или затвору да продавац јури купца ои да му робу достави у затвопр

Апис2к

pre 8 godina

Уцена?
Нешто не знам да у случају кад неко са Запада финансира нешто, па кад се то и изгради његовим парама, друга страна раскине уговор и онда било какве потезе тога са Запада назива уценом.
Наша се земља уби плаћајући пенале на НЕповучена средства кредитних линија од којекаквих "пријатеља" и "партнера", а овде имамо да је извођач унапред добио паре, па се жали на све што преварени наручилац тражи.

Треба за овај безобразлук Руси душу да узму Французима.

manchoooo

pre 8 godina

Nema tu nikakve ucene, ako ne ispoštujete ugovor snosite osgovornost. Pre se može reći da je ruska strana bila izložena ucenama. Da su Rusi jednostrano prekršili ugovor Francuska sigurno ne bi odustala od naplate penala.

humanista

pre 8 godina

Eto kako se ,,Francuzima,,lupa o glavu ono sto je trebalo da im donese profit.Sada im Rusi zavrcu usi kako god hoce.A Francuzi cute i peru palubu.

Washington

pre 8 godina

O ovim mistralima najmanje pisu rusi i francuzi. Srpski mediji su nekako opcinjeni ovom pricom pa je stavljaju na naslovnu stranu.

Niti ce francuska propasti zbog ovog posla niti ce rusija biti nesto slabija sto nisu dobili brodove.

Drugim recima, smorili ste ovom nebitnom pricom.

Šumadinac

pre 8 godina

Od nekad velike Francuske republike, ponosne, nezavisne, suverene, progresivne države Šarla De Gol-a, domovine svetski priznatih naučnika, filozofa... ostade samo američka banana.

Šumadinac

pre 8 godina

Od nekad velike Francuske republike, ponosne, nezavisne, suverene, progresivne države Šarla De Gol-a, domovine svetski priznatih naučnika, filozofa... ostade samo američka banana.

Апис2к

pre 8 godina

Уцена?
Нешто не знам да у случају кад неко са Запада финансира нешто, па кад се то и изгради његовим парама, друга страна раскине уговор и онда било какве потезе тога са Запада назива уценом.
Наша се земља уби плаћајући пенале на НЕповучена средства кредитних линија од којекаквих "пријатеља" и "партнера", а овде имамо да је извођач унапред добио паре, па се жали на све што преварени наручилац тражи.

Треба за овај безобразлук Руси душу да узму Французима.

manchoooo

pre 8 godina

Nema tu nikakve ucene, ako ne ispoštujete ugovor snosite osgovornost. Pre se može reći da je ruska strana bila izložena ucenama. Da su Rusi jednostrano prekršili ugovor Francuska sigurno ne bi odustala od naplate penala.

humanista

pre 8 godina

Eto kako se ,,Francuzima,,lupa o glavu ono sto je trebalo da im donese profit.Sada im Rusi zavrcu usi kako god hoce.A Francuzi cute i peru palubu.

Radovan VII

pre 8 godina

Ekstra, prvo su im ameri izbili novac iz dzepa zbog nepostovanja ugovora, a sad ih rusi na klasicno americki nacin pod..bavaju. Tako i treba sa papucarima!

draganz

pre 8 godina

Detalj iz rusko-francuske istorije. Kada su Srbi u povlacenju preko Albanije bili u beznadeznom polozaju Francuzi su odbili da pomognu. Tek na pretnju ruskog cara Nikolaja da ce sklopiti pakt sa Nemcima, Francuzi su pristali da pruze pomoc i logistiku srpskoj vojsci. Toliko o tome koliko su nam Francuzi prijatelji a ko su i sta su vidmo i sa ovim brodovima.

Bojan

pre 8 godina

"не разумем какве игре играју тајне француска и русија јел ако по уговору због санкција русији које је увела америка и нато а француска припада натио снагама не може да им испоруче мистрале док руси не отклоне ману уговара то јест санкције невидим да је француска дужна да испоручи мистрале још треба да наплати пенале што бродови стоје код њих није дужан продавац робе коју купац наручи и плкати а умеђу времену купац заврши у притвору или затвору да продавац јури купца ои да му робу достави у затвопр
(repus, 2. septembar 2015 16:43)"

Čekaj, ti zaista ne razumeš ili...?
Francuska je uvela sankcije Rusiji i samu sebe onemogućila da ispoštuje odredbe ugovora. Dakle analogija sa prodavcem i zatvorom je potpuno promašena.

Ovde se radi o tome da kupac plati robu, a onda prodavac kad dođe vreme isporuke uhapsi kupca i time pravda neisporučivanje robe.

Francuska će zbog poltronstva platiti žestoke penale jer je ovde reč o vrlo jasnom poslovnom ugovoru. Izuzetak u ovom slučaju nije moguć jer se radi o osnovnim postulatima na kojima počiva međunarodni biznis. Dakle odstupanje od pravila u ovom slučaju bi proizvello neizvesnost u međunarodnoj trgovini i na taj način obesmislio bilo kakvu sigurnost u ugovaranju poslova na svetskom tržištu. A to ne bi podržali čak ni Ameri koji su ovu situaciju i kreirali, a sad će ostaviti saveznike da se koprcaju kao i obično.

Washington

pre 8 godina

O ovim mistralima najmanje pisu rusi i francuzi. Srpski mediji su nekako opcinjeni ovom pricom pa je stavljaju na naslovnu stranu.

Niti ce francuska propasti zbog ovog posla niti ce rusija biti nesto slabija sto nisu dobili brodove.

Drugim recima, smorili ste ovom nebitnom pricom.

аца

pre 8 godina

Ове ће да испадне и добро за Русе на крају. Ко купу бродове од Француза мора да купи и 50 ка-52 од Руса. Руси добили паре назад,бродове праве сами плус још 50 ка-52 на њихове бродове да паркирају. Реално,за руску економију ово ће бити добро.

disko nindža

pre 8 godina

Ko ne zna ko su Francuzi taj ne zna ništa iz istorije. Pravni presedani koji se izvrću do besmisla, ucene i sila kad god su u mogućnosti. Pored njih Englezi deluju skoro kao civilizacija. Sreća pa ih mi nismo puno osetili na svojoj koži i od njih pamtimo ono najbolje: filozofe, pisce i humaniste.

Raban

pre 8 godina

Eh moji Srbi (tacnije Srbijanci, koliko god ne voleli taj izraz), rusofiliju/rusofobiju u vasem drustvu je lepo pokazao Lj. Samardzic u filmu "Tri karte za Holivud". Raspravljate se medjusobno, a iz svoje palanke niste izasli nikad daleko i na duze vreme. Velike sile su upravo to - sile, i imaju odredjena medjusobna pravila igre po kojima se ponasaju.

evo_vam_ga _

pre 8 godina

strasan potez francuza ! sad rusi i da krenu kao sto navodno kazu, sa izgradnjom svojih verzija: prvo nemaju iskustvo gradnje nosaca, kasni im tehnoligija, a izgubit ce na vremenu par godina

Metohija

pre 8 godina

Ogulite im kozu sa leđa,oni bi vam ,,krv popili" na vasem mestu.Setite se koliko su milijardi uzeli Gadafiju,pa ga na kraju ubili na najgnusniji nacin.Navikli da napadnu zemlju kada treba novac da se vrati,ali naisli na tvrd krastavac pa moraju i penale da plate.

Rock

pre 8 godina

(evo_vam_ga _, 2. septembar 2015 18:01)


A onda si se probudio i shvatio da Rusijom vlada Putin a ne Jelcin, i da je sve bio samo san... I da Mistrali i dalje stoje u luci neprodati, a novac mora da se vrati gazdama :-)

Ti bas ne kapiras o cemu je rec, zar ne. Malo se mucis dok razmisljas, i zakljucujes... a i dalje insistiras na tom razmisljanju... Uh !


Ne postoji zemlja u svetu koja ima toliko razvijenu tehnologiju kada je u pitanju industrija oruzja. Ni USA ni Nemacka... prvo se informisi. Puno je jeftinije da kupis gotov proizvod nego da razvijas industriju. Posebno ako ti ti Mistrali i nisu akutno potrebni.

A drugo, ako nisi razumeo, Rusija ne zeli da proda svoje helikoptere, vec da blokira prodaju Mistrala. Zato i trazi enormno mnogo novca, to niko nece prihvatiti, niti moze. Pa kada bude dovoljno dugo kod Francuza neprodat (a troskove odrzavanja ce placati Francuska, i ogromni su) doci ce Francuzi kod Putina, duboko ce da se poklone, poljube ga u ruku i da mu prodaju taj nosac pod duplo manjoj ceni.

Informisite se o slicnim situacijama u proslosti, a bilo ih je.


Dok ovakvi podrzavaju USA, Rusija nema razloga za brigu.

Cvele

pre 8 godina

Ja stvarno ne razimem ovoliku pakost medju ljudima. Mistrali su gradjeni za potrebe Ruske mornarice, gde je glavna udarna igla bio KA-50.Rusi specijno razvijali KA-50 kao marnaricki helikopter koji se dosta razlikuje od verzije za kopnene jedinice. Tako da ili platite jos 300 miliona ili veto za kupovinu. Ugovori se moraju postovati..

ogorčeni Ivan

pre 8 godina

Bolje umeato da se svađate oko ovih brodurina, da sednete i da dogovorite kako da uspostavite mir na Bliskom istoku. Podaviše se deca.

Zoran

pre 8 godina

To je deo ugovora. Nema tu nikakve ucene. Ne moze biti ucene ako nije deo ugovora. Jednostavno ignorises onog ko ucenjuje. Posto je ovde deo ugovora, zao mi je, moraces toga da se drzis.

repus

pre 8 godina

не разумем какве игре играју тајне француска и русија јел ако по уговору због санкција русији које је увела америка и нато а француска припада натио снагама не може да им испоруче мистрале док руси не отклоне ману уговара то јест санкције невидим да је француска дужна да испоручи мистрале још треба да наплати пенале што бродови стоје код њих није дужан продавац робе коју купац наручи и плкати а умеђу времену купац заврши у притвору или затвору да продавац јури купца ои да му робу достави у затвопр

Markovic

pre 8 godina

Bah... Ti isti "ljuti Rusi" su trubili o tome kako se Mistrali moraju isporuciti, kako ce Francuska platiti teske penale... Kad se samo setim "ljutih" twitova nesimpaticnog debeljka Rogozina. Niti su isporuceni, niti su pali penali. Stavise, vratili su im u evro, koliko je uplaceno - nakon 4 godine okretanja tih para i drasticnog gubitka vrednosti evra. Isto tako ce biti i sada. Osim ako je u interesu kupcu brodova da kupi KA-52, sto bi bilo i donekle pametno. Kakav crni veto ljutih Rusa, ko njih sta pita?

Kiki

pre 8 godina

Rusi mogu samo da plaču. Pre svega moraju da prema presudi medjunarodnog suda plate odštetu od 50 milijardi dolara za otetu kompaniju Jukos, a do tada će im sve po inostrantvu biti zaplenjivano. Kakve ucene, vlažni snovi rusofiličara...

bratski sindrom

pre 8 godina

@Rock,
ma nebi Rusija trebala da ima razloga za brigu zbog SAD vec zbog sebe same. I Rusi kao i mi su sami sebi najveci neprijatelji. Samo nikako da to shvate. Bas kao ni mi.

Akana

pre 8 godina

@Markovicu,
koliko se razumes u ekonomiju, zavidi ti i Marica...
Elem, Rusi sigurno nisu uplatili punu cenu za brodove, jer tako ne funkcionise trgovina. Uplatili su akontaciju, a to cesto nije dovoljno ni za sirovinu i placanje radne snage. o proizvodjac finansira veci deo potrosnje dok se ugovor ne zavrsi, tada dobija svoju zaradu. Kako mislis da su Francuzi mogli da okrecu novac od Mistrala ako im je akontacija bila dovoljna samo za sirovinu?
Knjiga, knjiga, a ne zvona i praporaca...

repus

pre 8 godina

није ми јасно како не разумеју појединци ово око мистрала овде чак има елемената скривених мана уговора од стране русије јел ако узмемо у обзир да је русија како тако нека сила онда мора да прави план куда и како бар наредних 5 година и она је онда вероватно знала да због поступака које је планирала да ће јој бити увцедене санкције и да французи неће моћи да им испоруче бродове а можда је направљен тајни дил да француска уплати 500милиона на неки рачун а да русија каже да је француска уплатила милијарду оштете а французима остаје да продају бродове

repus

pre 8 godina

не разумем какве игре играју тајне француска и русија јел ако по уговору због санкција русији које је увела америка и нато а француска припада натио снагама не може да им испоруче мистрале док руси не отклоне ману уговара то јест санкције невидим да је француска дужна да испоручи мистрале још треба да наплати пенале што бродови стоје код њих није дужан продавац робе коју купац наручи и плкати а умеђу времену купац заврши у притвору или затвору да продавац јури купца ои да му робу достави у затвопр

evo_vam_ga _

pre 8 godina

strasan potez francuza ! sad rusi i da krenu kao sto navodno kazu, sa izgradnjom svojih verzija: prvo nemaju iskustvo gradnje nosaca, kasni im tehnoligija, a izgubit ce na vremenu par godina

Raban

pre 8 godina

Eh moji Srbi (tacnije Srbijanci, koliko god ne voleli taj izraz), rusofiliju/rusofobiju u vasem drustvu je lepo pokazao Lj. Samardzic u filmu "Tri karte za Holivud". Raspravljate se medjusobno, a iz svoje palanke niste izasli nikad daleko i na duze vreme. Velike sile su upravo to - sile, i imaju odredjena medjusobna pravila igre po kojima se ponasaju.

Washington

pre 8 godina

O ovim mistralima najmanje pisu rusi i francuzi. Srpski mediji su nekako opcinjeni ovom pricom pa je stavljaju na naslovnu stranu.

Niti ce francuska propasti zbog ovog posla niti ce rusija biti nesto slabija sto nisu dobili brodove.

Drugim recima, smorili ste ovom nebitnom pricom.

Šumadinac

pre 8 godina

Od nekad velike Francuske republike, ponosne, nezavisne, suverene, progresivne države Šarla De Gol-a, domovine svetski priznatih naučnika, filozofa... ostade samo američka banana.

draganz

pre 8 godina

Detalj iz rusko-francuske istorije. Kada su Srbi u povlacenju preko Albanije bili u beznadeznom polozaju Francuzi su odbili da pomognu. Tek na pretnju ruskog cara Nikolaja da ce sklopiti pakt sa Nemcima, Francuzi su pristali da pruze pomoc i logistiku srpskoj vojsci. Toliko o tome koliko su nam Francuzi prijatelji a ko su i sta su vidmo i sa ovim brodovima.

humanista

pre 8 godina

Eto kako se ,,Francuzima,,lupa o glavu ono sto je trebalo da im donese profit.Sada im Rusi zavrcu usi kako god hoce.A Francuzi cute i peru palubu.

Апис2к

pre 8 godina

Уцена?
Нешто не знам да у случају кад неко са Запада финансира нешто, па кад се то и изгради његовим парама, друга страна раскине уговор и онда било какве потезе тога са Запада назива уценом.
Наша се земља уби плаћајући пенале на НЕповучена средства кредитних линија од којекаквих "пријатеља" и "партнера", а овде имамо да је извођач унапред добио паре, па се жали на све што преварени наручилац тражи.

Треба за овај безобразлук Руси душу да узму Французима.

аца

pre 8 godina

Ове ће да испадне и добро за Русе на крају. Ко купу бродове од Француза мора да купи и 50 ка-52 од Руса. Руси добили паре назад,бродове праве сами плус још 50 ка-52 на њихове бродове да паркирају. Реално,за руску економију ово ће бити добро.

Radovan VII

pre 8 godina

Ekstra, prvo su im ameri izbili novac iz dzepa zbog nepostovanja ugovora, a sad ih rusi na klasicno americki nacin pod..bavaju. Tako i treba sa papucarima!

Kiki

pre 8 godina

Rusi mogu samo da plaču. Pre svega moraju da prema presudi medjunarodnog suda plate odštetu od 50 milijardi dolara za otetu kompaniju Jukos, a do tada će im sve po inostrantvu biti zaplenjivano. Kakve ucene, vlažni snovi rusofiličara...

Bojan

pre 8 godina

"не разумем какве игре играју тајне француска и русија јел ако по уговору због санкција русији које је увела америка и нато а француска припада натио снагама не може да им испоруче мистрале док руси не отклоне ману уговара то јест санкције невидим да је француска дужна да испоручи мистрале још треба да наплати пенале што бродови стоје код њих није дужан продавац робе коју купац наручи и плкати а умеђу времену купац заврши у притвору или затвору да продавац јури купца ои да му робу достави у затвопр
(repus, 2. septembar 2015 16:43)"

Čekaj, ti zaista ne razumeš ili...?
Francuska je uvela sankcije Rusiji i samu sebe onemogućila da ispoštuje odredbe ugovora. Dakle analogija sa prodavcem i zatvorom je potpuno promašena.

Ovde se radi o tome da kupac plati robu, a onda prodavac kad dođe vreme isporuke uhapsi kupca i time pravda neisporučivanje robe.

Francuska će zbog poltronstva platiti žestoke penale jer je ovde reč o vrlo jasnom poslovnom ugovoru. Izuzetak u ovom slučaju nije moguć jer se radi o osnovnim postulatima na kojima počiva međunarodni biznis. Dakle odstupanje od pravila u ovom slučaju bi proizvello neizvesnost u međunarodnoj trgovini i na taj način obesmislio bilo kakvu sigurnost u ugovaranju poslova na svetskom tržištu. A to ne bi podržali čak ni Ameri koji su ovu situaciju i kreirali, a sad će ostaviti saveznike da se koprcaju kao i obično.

repus

pre 8 godina

није ми јасно како не разумеју појединци ово око мистрала овде чак има елемената скривених мана уговора од стране русије јел ако узмемо у обзир да је русија како тако нека сила онда мора да прави план куда и како бар наредних 5 година и она је онда вероватно знала да због поступака које је планирала да ће јој бити увцедене санкције и да французи неће моћи да им испоруче бродове а можда је направљен тајни дил да француска уплати 500милиона на неки рачун а да русија каже да је француска уплатила милијарду оштете а французима остаје да продају бродове

manchoooo

pre 8 godina

Nema tu nikakve ucene, ako ne ispoštujete ugovor snosite osgovornost. Pre se može reći da je ruska strana bila izložena ucenama. Da su Rusi jednostrano prekršili ugovor Francuska sigurno ne bi odustala od naplate penala.

Markovic

pre 8 godina

Bah... Ti isti "ljuti Rusi" su trubili o tome kako se Mistrali moraju isporuciti, kako ce Francuska platiti teske penale... Kad se samo setim "ljutih" twitova nesimpaticnog debeljka Rogozina. Niti su isporuceni, niti su pali penali. Stavise, vratili su im u evro, koliko je uplaceno - nakon 4 godine okretanja tih para i drasticnog gubitka vrednosti evra. Isto tako ce biti i sada. Osim ako je u interesu kupcu brodova da kupi KA-52, sto bi bilo i donekle pametno. Kakav crni veto ljutih Rusa, ko njih sta pita?

disko nindža

pre 8 godina

Ko ne zna ko su Francuzi taj ne zna ništa iz istorije. Pravni presedani koji se izvrću do besmisla, ucene i sila kad god su u mogućnosti. Pored njih Englezi deluju skoro kao civilizacija. Sreća pa ih mi nismo puno osetili na svojoj koži i od njih pamtimo ono najbolje: filozofe, pisce i humaniste.

bratski sindrom

pre 8 godina

@Rock,
ma nebi Rusija trebala da ima razloga za brigu zbog SAD vec zbog sebe same. I Rusi kao i mi su sami sebi najveci neprijatelji. Samo nikako da to shvate. Bas kao ni mi.

Rock

pre 8 godina

(evo_vam_ga _, 2. septembar 2015 18:01)


A onda si se probudio i shvatio da Rusijom vlada Putin a ne Jelcin, i da je sve bio samo san... I da Mistrali i dalje stoje u luci neprodati, a novac mora da se vrati gazdama :-)

Ti bas ne kapiras o cemu je rec, zar ne. Malo se mucis dok razmisljas, i zakljucujes... a i dalje insistiras na tom razmisljanju... Uh !


Ne postoji zemlja u svetu koja ima toliko razvijenu tehnologiju kada je u pitanju industrija oruzja. Ni USA ni Nemacka... prvo se informisi. Puno je jeftinije da kupis gotov proizvod nego da razvijas industriju. Posebno ako ti ti Mistrali i nisu akutno potrebni.

A drugo, ako nisi razumeo, Rusija ne zeli da proda svoje helikoptere, vec da blokira prodaju Mistrala. Zato i trazi enormno mnogo novca, to niko nece prihvatiti, niti moze. Pa kada bude dovoljno dugo kod Francuza neprodat (a troskove odrzavanja ce placati Francuska, i ogromni su) doci ce Francuzi kod Putina, duboko ce da se poklone, poljube ga u ruku i da mu prodaju taj nosac pod duplo manjoj ceni.

Informisite se o slicnim situacijama u proslosti, a bilo ih je.


Dok ovakvi podrzavaju USA, Rusija nema razloga za brigu.

Metohija

pre 8 godina

Ogulite im kozu sa leđa,oni bi vam ,,krv popili" na vasem mestu.Setite se koliko su milijardi uzeli Gadafiju,pa ga na kraju ubili na najgnusniji nacin.Navikli da napadnu zemlju kada treba novac da se vrati,ali naisli na tvrd krastavac pa moraju i penale da plate.

Cvele

pre 8 godina

Ja stvarno ne razimem ovoliku pakost medju ljudima. Mistrali su gradjeni za potrebe Ruske mornarice, gde je glavna udarna igla bio KA-50.Rusi specijno razvijali KA-50 kao marnaricki helikopter koji se dosta razlikuje od verzije za kopnene jedinice. Tako da ili platite jos 300 miliona ili veto za kupovinu. Ugovori se moraju postovati..

ogorčeni Ivan

pre 8 godina

Bolje umeato da se svađate oko ovih brodurina, da sednete i da dogovorite kako da uspostavite mir na Bliskom istoku. Podaviše se deca.

Zoran

pre 8 godina

To je deo ugovora. Nema tu nikakve ucene. Ne moze biti ucene ako nije deo ugovora. Jednostavno ignorises onog ko ucenjuje. Posto je ovde deo ugovora, zao mi je, moraces toga da se drzis.

Akana

pre 8 godina

@Markovicu,
koliko se razumes u ekonomiju, zavidi ti i Marica...
Elem, Rusi sigurno nisu uplatili punu cenu za brodove, jer tako ne funkcionise trgovina. Uplatili su akontaciju, a to cesto nije dovoljno ni za sirovinu i placanje radne snage. o proizvodjac finansira veci deo potrosnje dok se ugovor ne zavrsi, tada dobija svoju zaradu. Kako mislis da su Francuzi mogli da okrecu novac od Mistrala ako im je akontacija bila dovoljna samo za sirovinu?
Knjiga, knjiga, a ne zvona i praporaca...