Utorak, 01.09.2015.

12:38

Putin odlučan: Proteruje dolar i evro

Ruski predsednik Vladimir Putin pripremio je nacrt zakona kojim se predviđa izbacivanje dolara i evra iz razmene među članicama Zajednice nezavisnih država.

Izvor: Tanjug

Putin odluèan: Proteruje dolar i evro IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

e u

pre 8 godina

Tako će se lepo dogoditi tržište valuta medju socijalističkim zemljama,čija valuta svakim danom sve više pada.Da bi se to izbeglo,tj.uporedjenje sa svetskim valutama,Putin je zatvorio valutno tržište,iako zna da će to dovesti do velike inflacije i nedostatak robe na tržištu.

EU Citizen

pre 8 godina

Vidim koliko su nezavisne, kad ovaj iskompleksirani patuljak nešto namisli, niko ih ništa i ne pita :))) Ali u tom društvu žao mi je samo Jermena, bio sam pre koju godinu tamo, vredan i pametan narod, to jest, potpuna suprotnost Rusima, ali zbog tragične istorije ekstremno nacionalistički nastroken, i sa svojim Kosovom u obliku Nagorno-Karabaha i svojim lažnim patriotima na vratu, pa su, kad bolje promislim, i oni zaslužili sve što će da ih sa Rusima snađe.

Dusan SF

pre 8 godina

"Dostojanstvo iznad svega..Robocop"

Lupetas gluposti. Da se zlatni standard ponovo uvede covecanstvo bi se vratilo nazad u kameno doba jer bi sva tehnologija postala preskupa na racun preskupog zlata. Ne stampa kalifornija dolare vec federalna vlada, kalifornija ima agrar, holivud, muziku, softver, hardver... Svaki put kad odes u bioskop razvijas moj komsiluk.

Buljana

pre 8 godina

Normalno.
Zasto bi u njihovim medjusobnim trgovinskim odnosima ameri i evropljani ubirali profit od trgovine.
Dolar je nametnut celom svetu ne zato sto je to najaca ekonomija na svetu nego prisilom. Zato ameri toliko kukaju na kineze je ih ovi neje.....u 2%.

gospodja ministarka

pre 8 godina

Nije samo Sadam pokusao da izbaci petro dolar,pokusao je i Gadafi da se nafta kupuje "zlatnim dinarom" odnosno da se realna vrijednost sirove nafte obracunava u zlatu a ne u fiktivnim dolarima.I nesrecni Gadafi zavrsi kako zavrsi.A i ostale zalivske zemlje bi radije uzimale bilo koju valutu koja ima pokrice u zlatu,ali ne smiju ni da pomisle na tako nesto jer ima odma da dobiju jos jedno "demokratsko prolece".Americka ekonomska moc lezi u tome da MORAS da prodajes naftu (i ne samo naftu jos podosta i sirovina i roba i usluga ) za dolare koji se stampaju bez pokrica.Americkoj drzavi super,nastampa i pusti veliku masu dolara iz primarne emisije,pa pokupuje sta zeli.To sto radi Amerika sa dolarom pokusao je i Sloba sa dinarom 90-tih pa je bilo sta je bilo...Jedino pokrice i najveca garancija koje dolar danas ima je americka vojna moc i politicki uticaj koji ima u skoro cijelom svijetu.To "skoro" je Rusija koja i nije impresionirana americkom vojnom moci,jer ona ima i vecu moc,u nuklearnom oruzju a toliko ima sirovina u svojoj zemlji da joj uopste nisu potrebni dolari da ih kupuje.Stvar je u sustini jednostavna.Znaci da ako hoces da kupis gas od Rusa ili naftu moraces da platis u rubljama(ili u nekoj drugoj valuti) koja je cvrsto pokrivena u zlatu tako da ta valuta ce itekako imati vrijednost recimo u Njemackoj,a ako je Njemci hoce,hoce i Evropa i tako ostale drzave redom.

aa

pre 8 godina

(Dostojanstvo iznad svega..Robocop,
Nikada nisi cuo za Apple, Google, Facebook, Oracle, HP, Cysco...... To je samo nekoliko IT kompanija I sve su iz Kalifornije. U tu mantru o stampanje vjeruju samo srpski rusofili.

Krkan

pre 8 godina

valute svih navedenih zemalja, osim Turkmenistana čija je valuta betonirana uz USD, proživljavaju veliku devalvaciju zadnje vrijeme baš zbog ovisnosti o ruskoj brzo-propadajućoj ekonomiji. To lako možete provjeriti na netu, ovaj Putin je šarlatan za neuke čobane iz tundre.

George

pre 8 godina

Blizimo se krahu zapadnog modela ekonomije. Putin samo probava spasiti što se spasiti može..."damage control". Rusija i Kina imaju velike zlatne rezerve koje pogodite čemu služe...i proguglajte vi što slijepo vjerujete u sve sa zapada "njemacko zlato", zatim pogledajte koje su zemlje uspjele povući svoje zlatne rezerve iz USA. Zanimljivo je. Ni u šta ne treba vjerovati bez obzira s koje strane dolazi.

Vlada

pre 8 godina

@ Sahista - Ti dečko nisi normalan, šta ti računaš!!! Pa samo Putinovi oligarsi čuvaju navedenu cifru ( ili manju ili veću nevažno ) kako im Putin kaže. Samo zamisli kakvu si ti glupost napisao. Zamisli 7.000.000 Srba imaju u Bankama 7 milijardi evra. I ti bi napisao - eh, da, kao da svaki Srbin ima soma evra u banci, a ne bi ti palo na pamet da je recimo 500 miliona Miškovićevo, pa ista suma Kostićeva, pa Babovićeva, pa Hamovićeva...

DDR

pre 8 godina

Prvo da svi Rusi prebace sve dolare i evre u rublje a onda bezvredne dolare spale ili izgaze bagerima. Tek posle toga ce znati da su pobedili Ameriku

GoranJ

pre 8 godina

Rusija će naftnu i gas prodavati za dolare i eure, a svoje drugare iz grupe zadrtih zemalja bivšeg sovjetskog saveza će nagovarati da predju na rublju, koja vrijedi kao i lanjski snijeg - čak se i snijeg sporije topi! Hahaha :) Bože, kakve propale zemlje... Kada ovako nesto pročitam budem ponosan na svoju zemlju, ovakvu kakva je...

Sahista

pre 8 godina

Ukupna stednja gradjanstva u Ruskim bankama u rubljama je ekvivalentna oko 340 mlrd USD. Toliko o tome kako Rusi stednju drze u dolarima
(Aleksandar Cubrilo, 1. septembar 2015 18:34)

Tipicno rusofilski: lupis neku kao impresivnu cifru, pa je kao predstavis kao neko znanje, pa onda ostali papagaji ponavljaju, uvecavajuci je za 10% u svakoj iteraciji...


Nego da te pitam: jel to 340 mlrd USD po danasnjem kursu ili jucerasnjem? Ili onom pre godinu dana?

Posto, mislim Rusa ima oko 140 miliona, racunajuci tu i bebe i starce. Znaci, po jedinki, prosek je oko $2500 ustedjevine -- ili, oko $10k po porodici. Posto je u rubljama i posto pretpostavljam da ustedjevinu uglavnom nisu stvorili u vreme krize, pre godinu dana, po tebi, jedna PORODICA je u PROSEKU imala oko $25k ustedjevine.

PROSECNA ruska plata je oko $450. Znaci, PROSECNA porodica je imala oko 5 GODINA plate, ustedjeno i ustekano?

Aha. U rusofilskim bajkama mozda. Aj', ne lazite toliko providno, molim.

GoranJ

pre 8 godina

@branko - i ti misliš da će neko izgubiti vjeru u dolar zato što to Putin traži? Primjer: da ti sutra odlučiš da svoju kuću ili stan prodaš nekom Rusu, da li bi uzeo od njega rublje ili bi tražio euro ili dolare?! :) Da li bi poslušao savjet velikog vodje?! Nemoj biti smiješan - molim te!

rango

pre 8 godina

Kako planiraju da koriste svoje nacionalne valute u međusobnim transakcijama kada one nisu stabilne!?!? O_o Ne koristi se bezveze euro, zato što neko voli Europu, već zato što kada posao dogovoris u euru, on isto vrijedi i za mjesec dana. Kod rublje to se svaki čas mijenja. Niko normalan van Rusije neće je koristi u poslovanju... Putin misli da se silom može upravljati ekonomijom i tržištem, a hiljadu puta je vec dokazano da to nije moguće, (čak ni ameri to nisu uspjeli). Putin postaje smiješan! Haha

Tomislav HR

pre 8 godina

Kao prvo, nitko ovdje ne spominje Kinu. Rusi daju spin da Kina "razmišlja o ograničenju moći dolara" što ništa ne znači, pogotovo kada se uzme koliko imaju hartija denominiranih u dolarima.

Ovo Putin prisiljave svoje lokalne despotske diktatore Bjelorusije, Kirgistana, Kazahstana i Tadžikistana da subvencioniraju majku Rusiju prijetnjom sile umjetnim tečajem rublja, da im se ne desi neka Novorosija (Putin je već objavio da je Kazahstan "umjetna" zemlja kao Ukrajina) jer doktoru Putinu ponestaje deviza.

Pogledajte koliki BDP imaju te zemlje, koliki je standard i kakvi krimosi i ubojice tamo vladaju - tko su Nazarbajev, Atambajev, Karimov, Lukašenko...

Dostojanstvo iznad svega..Robocop

pre 8 godina

Ovaj sto kaze da Kalifornija ima veci BDP od Rusije : A u cemu se meri dohodak? Stampanom novcu? Kupim papir za 3 centa pa nastampam 500 dolara. Gde je pokrice? Vrednost svetskog novca je 250 puta veca od kolicine zlata koje postoji u svetu. To je mehur koji mora da pukne zajedni sa liberalnim kapitalizmom. E sad rublja bas I nije alternativa neka da budem iskren jer nema realnu potporu. Rusi su losi ekonomi ali ima nacija koje to dobro rade.

iKrem

pre 8 godina

Ukupna stednja gradjanstva u Ruskim bankama u rubljama je ekvivalentna oko 340 mlrd USD. Toliko o tome kako Rusi stednju drze u dolarima
(Aleksandar Cubrilo, 1. septembar 2015 18:34)

Znaci, pre godinu dana su imali skoro bilion USD?

Skretnicar

pre 8 godina

Zadnji koji je ovo pokusao je bio Sadam Husein ( ko ga se jos seca ) inace gazda Iraka. Kako je zavrsio poznato je i nasta sada lici Irak.
Samo jedna stvar je ovde drugacija Putin nije Irak.

branko

pre 8 godina

Ovo je samo deo valutnih ratova a i Kina to sada radi. Sledece su sve BRICS zemlje. Mislim Rusija nije glupa da plovi sama tim vodama. Ono sto dolaru daje vrednost je samo njegova ogromna upotreba kao i 'vera'. Ali sto se manje koristi i sto mu se sve manje mole...

Aleksandar Cubrilo

pre 8 godina

Mile: "Najveci problem rublje je sto previse zavisi od nafte i zato svi Rusi svoju stednju drze u stranim valutama a oni oligarsi i milijarderi u inostranstvu. Ako Putin uspe da ubedi svoje gradjane da stednju prebace u rublje tada mozemo da govorimo o dedolarizaciji a ovo je politika i sminka."

Ukupna stednja gradjanstva u Ruskim bankama u rubljama je ekvivalentna oko 340 mlrd USD. Toliko o tome kako Rusi stednju drze u dolarima

kopa

pre 8 godina

Pa , po koji put vec rade I nikako da ga iskorene. zilav taj dolar, kao da je pravljen od jaderita ili kriptonita. Pa ovo je gluplje of kineske propaganda o najvecem mostu, najvisoj pruzi, najvecem stadionima, najvecem branama.....Sta sve taj istok moze da proguta a da ne trepne.
Pusta Azija.

Zoran

pre 8 godina

"Ziveo sam u Rusiji i radio kao lekar. Mi smo, druze, za njih Svajcarska;"

Vidis, druze, ja sam bio mali, jos nisam posao u skolu. I prica se kako smo pobedili Nemce, pa posle nasi idu tamo da rade. A ja pitam roditelje: A kad smo mi njih pobedili sto oni ne dolaze kod nas da rade nego mi idemo kod njih?

Dakle, sto si ti radio u Rusiji, sto oni ne dolaze kod nas da rade kao lekari, kad smao za njih Svajcarska?

Ko je slab njega tuku

pre 8 godina

(C i n i k, 1. septembar 2015 16:16) To što je "Sloba terao inat" možda je manje diskutabilno od tvrdnje da će Rusija proći isti scenario kao Srbija. Poređenje niti u jednom pogledu ne stoji. Rusija je (dovoljno) velika i jaka da može da brine o sopstvenim interesima. Ruski narod čuva i neguje sećanja na ogromne žrtve koje je dao za slobodu koju danas ima, oni nemaju kratkoročno pamćenje kao mi kojima marginalne, tzv. "kombi" političke opcije, NVO i druge aktivističke organizacije najglasnije "tumače" ili čak prekrajaju istoriju, ubeđujući nas da smo genocidan i jadan narod. I najvažnije, Rusija ne dopušta da joj kojekakve belosvetske bitange, neosuđene masovne ubice i hohštapleri lupaju čvrge i uče ih šta treba da misle, govore i rade. Poslednji put kada su to dopustili, znamo šta se desilo i sa njima, a i sa nama.

Mileva

pre 8 godina

Ufffff jake zemlje da umreš! Jad i beda, gore nego mi. Rusa jedino ima puno i po tome su veliki i sila, a ostalo nemaju nista. Standard nula, Plate nula. Vojna tehnologija zastarela od Marije Terezije

Suncani San Francisco

pre 8 godina

A kakvu vrednost ima dolar, ako znamo da su SAD najzaduženija država na svetu i da im je, kao glavna privredna grana, ostala štamparija novca?! Ne znam ko je lud ali, je vreme da razmislite?
(Mladen Mladenovic, 1. septembar 2015 16:14)
FYI Samo Kalifornija ima veci GNP nego Rusija. Koji si ti diletant & spiner!!

xox

pre 8 godina

Zapravo bi samo Kina mogla da funkcioniše sama za sebe. Da je sav ostali svet pust i da je ne naseljen, Kina bi bila svet za sebe. (...)

Ovaj potez je zaista dobar, genijalan. Samo tako nastavite. Moje čestitke.
(crni, 1. septembar 2015 16:33) # Link komentara
-------

Zaista genijalno. A lepo smo videli kako su Kini cvetale ruže kada su bili autarkična privreda - ono kada su bili najmnogoljudniji zatvor u svetu, nešto poput današnje Severne Koreje samo dvesta puta masovnije. Ni u sovjetskoj Rusiji nije bilo mnogo bolje.

Sahista

pre 8 godina

Ali Rusima je važnija sloboda i nezavisnost od šake dolara

=====

Rusija?? Sloboda?????? Ahahahahahahahahaha..........

A inace to sto ti zoves "saka dolara" normalan svet zove "pristojan zivot".

Milan

pre 8 godina

Najbolje da se u Srbiji uvede paralelna valuta,Rublja.Da Narodna Banka placa najbolje od svih na trzistu novca za rublju.U menjacnicama da se uvede porez na promenu Evra 35%.E jos kad bi Toma i Aca odustali od fotelje,proglasili Srbiju delom Rusije pa da pocuri med i mleko ;)

Srbin

pre 8 godina

Jel ima ova Rusija parlament? Pravosudje? Ili ova zvezda Granda sve sam radi?
(iKrem, 01. septembar 2015 15:51)

Sreca pa je u Srbiji drugacije pa mozemo da objasnimo Putinu neke stvari... Komedija...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jeremija, 1. septembar 2015 16:20)

Ziveo sam u Rusiji i radio kao lekar. Mi smo, druze, za njih Svajcarska; ono je potpuno rasulo od drustva i ma koliko njihova propagandna centrala bila aktivna u Srbiji, od nas nece napraviti azijsku despotiju nalik na njihovu.

Sputnjikovci

pre 8 godina

Ni sloba nije terao marku, a ovaj je nacisto flupnuo ... Sta ce se desiti: postojace dva trzista u Rusiji, jedno, legalno, u rubljama, drugo, mnogo vece, u dolarima i evrima. Porez ce placati samo "legalni" sto znaci ode drzava u bankrot ... Jbg, zasluzili su

C i n i k

pre 8 godina

Budalastina.Tako je i ovde terao inat Slobodan skupa sa Dacicem,Bajatovicem,Mrkonjicem i drugima,da me zaboravimo i mastera kao i AV,pa smo na kraju dobili haos i bedu iz koje ni za 100 g ne mozemo da se izvucemo.
A sto je najgore,ista ekipa je i danas u foteljama...tako da nismo ni zasluzili bolje,narod hoce uzas i bedu, pa je to i dobio.
Isto vazi i za Ruse,ako se mjima dopada da zive kako zive,ok.

jeremija

pre 8 godina

Jel ima ova Rusija parlament? Pravosudje? Ili ova zvezda Granda sve sam radi?
(iKrem, 01. septembar 2015 15:51)

Sreca pa je u Srbiji drugacije pa mozemo da objasnimo Putinu neke stvari... Komedija...

crni

pre 8 godina

Ovo je samo jedan u nizu poteza za stavljanje na ignor SAD i njenog sistema spoljne politike i ekonomije.
Za ove dušebrižnike koji se smeju ovome, jedna činjenica. Evroazija može da funkcioniše kao svet sama za sebe, potpuno samostalno. Ima sve potrebne resurse, sve sektore ekonomije, jer će to uskoro biti tržište sa resursima pola planete. Znači planeta su sami za sebe, ili bolje reći oni su u budućnosti većina planete. Zapravo bi samo Kina mogla da funkcioniše sama za sebe. Da je sav ostali svet pust i da je ne naseljen, Kina bi bila svet za sebe. U većini resursa su prvi u svetu.
Sa druge strane SAD ne bi nikada mogle da funkcionišu zasebno jer jako malo svojega imaju, narem spram broja stanovnika, nikako. Oni imaju pola puste teritorije, zato i jesu razvili grabljivu genetiku.
Treba da ih svi kompletno stavimo na ignor i da svi ostanu na njihovom voljenom ostrvu.
Ovaj potez je zaista dobar, genijalan. Samo tako nastavite. Moje čestitke.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Dolare i eure zameniti rubljama koje svaki sat gube na vrednosti. Ko je ovde lud. Jadni ljudi.
(Dollar, 1. septembar 2015 16:02) # Link komentara
------
A kakvu vrednost ima dolar, ako znamo da su SAD najzaduženija država na svetu i da im je, kao glavna privredna grana, ostala štamparija novca?! Ne znam ko je lud ali, je vreme da razmislite?

crni

pre 8 godina

Jeee...tee! Kakvi sve stručnjaci za ekonomiju defiluju ovde, ccccc, to je strašno. Čak ste i dr Varufakisa zeznuli.
Ruski oligarsi drže novac u inostranstvu kažete?Naravno kad je stečen kriminalnom delatnošću.Zato da im Putin ne bi to zaplenio, moraju tako da rade, kao i ovi naši i bilo koji drugi mafijaši.
Kažete rublja zavisi od nafte!? Naravno i od nafte i od ruda i od gasa i od zlata i od dijamanata i td, kao što i treba valuta jedne zemlje da zavisi od tih činilaca. Pitam se samo od čega zavisi američki dolar da mi je znati? Možda od onih zlatnih poluga u fort noksu koje smo videli samo u filmu Goldfinger, Džems Bond? Da li je vama jasno da američke zlatne rezerve niko nikada nije video? Ovo možete proveriti ako hoćete. Njima se veruje, pazite, na "reč". Zlatne poluge Rusije, Kine, Indije, Brazila i td, možete videti slobodno na tim berzama. To na reč kod ovih već odavno izaziva sumnju i to čistom matematikom. Zato je ovo samo jedan od poteza da se dolar stavi na ignor.
Zaista mislite da za kupovinu u inostranstvu trebaj dolari!? Mojne me za..bavate! Sve se radi preko bqnkovnih računa i el. bankarstva. Ne mislite valjda da neko trči u menjačnicu i menja valutu? Ne naravno. Imam toliko svoje valute na svom računu uplaćujem ti, sistem ih direktno konvertuje u tvoju po srednjoj vrednosti i to je to. Te transakcije idu preko SWIFT koda i nikakva banka ne uzima proviziju, jednostavno čisto matematičko konvertovanje. Rusi su platili rublje za Mistrale, a njima se prikqže €.

waters

pre 8 godina

Dedolarizacija na ovom nivou je smesna. Ova trzista na globalnom finansijkom trzistu su na nivou statisticke greske. Najveci problem rublje je sto previse zavisi od nafte i zato svi Rusi svoju stednju drze u stranim valutama a oni oligarsi i milijarderi u inostranstvu. Ako Putin uspe da ubedi svoje gradjane da stednju prebace u rublje tada mozemo da govorimo o dedolarizaciji a ovo je politika i sminka .(Mile, 01. septembar 2015 15:35)Ako su ova tržišta kakva su tek tržište Balkana i sl.Sigurno da nije veličine Evrozone,ali radi se o velikom tržištu na kom se trguje u iznosu od preko sto milijardi dolara na godišnjem nivou.

muddy

pre 8 godina

.Zbog ovoga ce da igubi vlast na koju je zaseo na demokratskim izborima.Steta-(lalo, 01. septembar 2015 14:29)Uprkos padu rublje i padu BDP-a Putin ima veću popularnost nego ikada.Izbore će izgubiti jedino ako se ne kandiduje.Zapad je išao da skine Putina tako što će Rusiju ekonomski uništiti,a građane osiromašiti.Međutim kako je rublja padala i kako su ekonomski pokazatekji bili negativni,Putin je dobijao na popularnosti.Nema logike.Ali Rusima je važnija sloboda i nezavisnost od šake dolara.Nisu zaboravili pakao 90-tih.

Nenad

pre 8 godina

Alhemija cuvenih ruskih ekonomosta. Sada ce da opljackaju ostale clanove ZND nerealnim kursom rublje i niko nece smeti da pisne. Neko u Srbiji zeli da Srbija postane clan ovakve pljackaske organizacije? Svasta.

E.T.

pre 8 godina

@(stranac 1952, 1. septembar 2015 14:57)
I onda došli zli Beograđani i sve pokupili, jel tako? Hahahahaa, vrh. Skoro veću glupost nisam pročitao.

Petrodolar

pre 8 godina

Doslo vrijeme da se najveca ekonomsla (nakon velikih depresija iz 20, 30ih kada je unisteno desetine diljada privarnih banaka i preduzeca i postale vlasnistvo par sada najvecih) prevara iz 73' koju je Niksonova administracija sa zemljama OPEK-a napravila, ispravi!

Naime za neupucene zemlje OPEK-a su tim dogovorom direktno podrzale americku ekonomiju i stvorile "petrodolar" kao kicmu ekonomije.

"Petrodolar" je 99 htio da srusi Sadam Husein kada je najavio da treba prekinuti trgovinu u dolarima, zatim Sirija, a od skoro i Iran.
Sad je najavila to Rusija, a Kini je dovoljno da samo preplavi trsiste milijardama koje ima.

Tako da u ekonomskom smislu nije SAD ta koja drzi ove zemlje vec obratno.
Ali sad ima "pistolj" uperen u sve ove zemlje i normalno da Rusiji i Kini nije interes da SAD odma porpadnu, to se radi postepeno.

neutralni felsh

pre 8 godina

komedija iz kremlja se nastavlja... naravno, ovo su potezi za unutrasnje javno mnjenje. mada, iskreno, ne znam nijednog rusa koji bi ustedjevinu konvertovao iz dolara u rublju. tamo je "baks" zakon, bio i ostao.

Racunica

pre 8 godina

Ruski oligarsi drže novac u inostranstvu kažete?Naravno kad je stečen kriminalnom delatnošću.Zato da im Putin ne bi to zaplenio, moraju tako da rade.
(crni, 1. septembar 2015 16:14)

Zasto bi Putin zaplenio novac svojim prijateljima? Sa protivnicima se obracunao cim je dosao na vlast, oligarsi koji su ostali su uglavnom oni koji rade za njega i koji imaju njegovu zastitu.

Mile

pre 8 godina

Dedolarizacija na ovom nivou je smesna. Ova trzista na globalnom finansijkom trzistu su na nivou statisticke greske. Najveci problem rublje je sto previse zavisi od nafte i zato svi Rusi svoju stednju drze u stranim valutama a oni oligarsi i milijarderi u inostranstvu. Ako Putin uspe da ubedi svoje gradjane da stednju prebace u rublje tada mozemo da govorimo o dedolarizaciji a ovo je politika i sminka .

stranac 1952

pre 8 godina

Zašto me to nekako podseča na ex Yugu? Firma, kaje je prodavala na zapadu, je dobila plačilo u : dolarima, markama, frankima..., a banka joj je isplatila u dinarima, a svaki dan devize prebacivala u Beograd! Kad je ta ista firma htela da kupi na zapadu nek stroj, surovine..., morala je da kupi devize po višjoj ceni, kako je bila prinuđena dati Beogradu! Vidi ovde neko nešto poznato sa Putinom? Mi smo otišli, pa i oni će!:)

America the beautiful

pre 8 godina

Svaka cast, tovaris Putin. Vreme je za radikalan zaokret - KLIRINSKI DOLAR - ili , kako se to zove na srpskom - U NATURI. Da objasnim kako to funkcionise ; ti meni dzak krompira , ja tebi dzak pasulja. Mali problem je u tome sto niti ima dovoljno pasulja niti krompira, pa ce pre da bidne ono - ti meni korpu kopriva, ja tebi fisek kestenja. Sto se dolara tice, neka Rusi i ostali ne brinu. Putin i KGB ce se vec pobrinuti da se on potpuno ukloni i sakrije od ociju javnosti.

slavko

pre 8 godina

Kazahstan je rado prodavao svoju naftu Rusiji za dolare. Sada če dobivati rublje. Dakle gotovo ništa a Rusima ostaje njihova nafta koju če dalje prodavati za dolare i eure. A ostali tamo po Kirgiziji dolare su videli jedino kada su Amerikanci platili za svoju bazu. Za eure i neznaju. Pa tako neznamo ni mi za njih. Kako stvati stoje nikada nečemo ni saznati. Pa i nije neka šteta.

mališa

pre 8 godina

čisto sa ekonomske to je potez sa manama ali ipak dugoročno je dobar potez.
daće stabilnost i smanjiće kalkulansku i političku dimenziju zapada.

mališa

pre 8 godina

čisto sa ekonomske to je potez sa manama ali ipak dugoročno je dobar potez.
daće stabilnost i smanjiće kalkulansku i političku dimenziju zapada.

America the beautiful

pre 8 godina

Svaka cast, tovaris Putin. Vreme je za radikalan zaokret - KLIRINSKI DOLAR - ili , kako se to zove na srpskom - U NATURI. Da objasnim kako to funkcionise ; ti meni dzak krompira , ja tebi dzak pasulja. Mali problem je u tome sto niti ima dovoljno pasulja niti krompira, pa ce pre da bidne ono - ti meni korpu kopriva, ja tebi fisek kestenja. Sto se dolara tice, neka Rusi i ostali ne brinu. Putin i KGB ce se vec pobrinuti da se on potpuno ukloni i sakrije od ociju javnosti.

jeremija

pre 8 godina

Jel ima ova Rusija parlament? Pravosudje? Ili ova zvezda Granda sve sam radi?
(iKrem, 01. septembar 2015 15:51)

Sreca pa je u Srbiji drugacije pa mozemo da objasnimo Putinu neke stvari... Komedija...

slavko

pre 8 godina

Kazahstan je rado prodavao svoju naftu Rusiji za dolare. Sada če dobivati rublje. Dakle gotovo ništa a Rusima ostaje njihova nafta koju če dalje prodavati za dolare i eure. A ostali tamo po Kirgiziji dolare su videli jedino kada su Amerikanci platili za svoju bazu. Za eure i neznaju. Pa tako neznamo ni mi za njih. Kako stvati stoje nikada nečemo ni saznati. Pa i nije neka šteta.

stranac 1952

pre 8 godina

Zašto me to nekako podseča na ex Yugu? Firma, kaje je prodavala na zapadu, je dobila plačilo u : dolarima, markama, frankima..., a banka joj je isplatila u dinarima, a svaki dan devize prebacivala u Beograd! Kad je ta ista firma htela da kupi na zapadu nek stroj, surovine..., morala je da kupi devize po višjoj ceni, kako je bila prinuđena dati Beogradu! Vidi ovde neko nešto poznato sa Putinom? Mi smo otišli, pa i oni će!:)

crni

pre 8 godina

Ovo je samo jedan u nizu poteza za stavljanje na ignor SAD i njenog sistema spoljne politike i ekonomije.
Za ove dušebrižnike koji se smeju ovome, jedna činjenica. Evroazija može da funkcioniše kao svet sama za sebe, potpuno samostalno. Ima sve potrebne resurse, sve sektore ekonomije, jer će to uskoro biti tržište sa resursima pola planete. Znači planeta su sami za sebe, ili bolje reći oni su u budućnosti većina planete. Zapravo bi samo Kina mogla da funkcioniše sama za sebe. Da je sav ostali svet pust i da je ne naseljen, Kina bi bila svet za sebe. U većini resursa su prvi u svetu.
Sa druge strane SAD ne bi nikada mogle da funkcionišu zasebno jer jako malo svojega imaju, narem spram broja stanovnika, nikako. Oni imaju pola puste teritorije, zato i jesu razvili grabljivu genetiku.
Treba da ih svi kompletno stavimo na ignor i da svi ostanu na njihovom voljenom ostrvu.
Ovaj potez je zaista dobar, genijalan. Samo tako nastavite. Moje čestitke.

Zoran

pre 8 godina

"Ziveo sam u Rusiji i radio kao lekar. Mi smo, druze, za njih Svajcarska;"

Vidis, druze, ja sam bio mali, jos nisam posao u skolu. I prica se kako smo pobedili Nemce, pa posle nasi idu tamo da rade. A ja pitam roditelje: A kad smo mi njih pobedili sto oni ne dolaze kod nas da rade nego mi idemo kod njih?

Dakle, sto si ti radio u Rusiji, sto oni ne dolaze kod nas da rade kao lekari, kad smao za njih Svajcarska?

Suncani San Francisco

pre 8 godina

A kakvu vrednost ima dolar, ako znamo da su SAD najzaduženija država na svetu i da im je, kao glavna privredna grana, ostala štamparija novca?! Ne znam ko je lud ali, je vreme da razmislite?
(Mladen Mladenovic, 1. septembar 2015 16:14)
FYI Samo Kalifornija ima veci GNP nego Rusija. Koji si ti diletant & spiner!!

Mile

pre 8 godina

Dedolarizacija na ovom nivou je smesna. Ova trzista na globalnom finansijkom trzistu su na nivou statisticke greske. Najveci problem rublje je sto previse zavisi od nafte i zato svi Rusi svoju stednju drze u stranim valutama a oni oligarsi i milijarderi u inostranstvu. Ako Putin uspe da ubedi svoje gradjane da stednju prebace u rublje tada mozemo da govorimo o dedolarizaciji a ovo je politika i sminka .

Sahista

pre 8 godina

Ali Rusima je važnija sloboda i nezavisnost od šake dolara

=====

Rusija?? Sloboda?????? Ahahahahahahahahaha..........

A inace to sto ti zoves "saka dolara" normalan svet zove "pristojan zivot".

Mileva

pre 8 godina

Ufffff jake zemlje da umreš! Jad i beda, gore nego mi. Rusa jedino ima puno i po tome su veliki i sila, a ostalo nemaju nista. Standard nula, Plate nula. Vojna tehnologija zastarela od Marije Terezije

muddy

pre 8 godina

.Zbog ovoga ce da igubi vlast na koju je zaseo na demokratskim izborima.Steta-(lalo, 01. septembar 2015 14:29)Uprkos padu rublje i padu BDP-a Putin ima veću popularnost nego ikada.Izbore će izgubiti jedino ako se ne kandiduje.Zapad je išao da skine Putina tako što će Rusiju ekonomski uništiti,a građane osiromašiti.Međutim kako je rublja padala i kako su ekonomski pokazatekji bili negativni,Putin je dobijao na popularnosti.Nema logike.Ali Rusima je važnija sloboda i nezavisnost od šake dolara.Nisu zaboravili pakao 90-tih.

Sputnjikovci

pre 8 godina

Ni sloba nije terao marku, a ovaj je nacisto flupnuo ... Sta ce se desiti: postojace dva trzista u Rusiji, jedno, legalno, u rubljama, drugo, mnogo vece, u dolarima i evrima. Porez ce placati samo "legalni" sto znaci ode drzava u bankrot ... Jbg, zasluzili su

Ko je slab njega tuku

pre 8 godina

(C i n i k, 1. septembar 2015 16:16) To što je "Sloba terao inat" možda je manje diskutabilno od tvrdnje da će Rusija proći isti scenario kao Srbija. Poređenje niti u jednom pogledu ne stoji. Rusija je (dovoljno) velika i jaka da može da brine o sopstvenim interesima. Ruski narod čuva i neguje sećanja na ogromne žrtve koje je dao za slobodu koju danas ima, oni nemaju kratkoročno pamćenje kao mi kojima marginalne, tzv. "kombi" političke opcije, NVO i druge aktivističke organizacije najglasnije "tumače" ili čak prekrajaju istoriju, ubeđujući nas da smo genocidan i jadan narod. I najvažnije, Rusija ne dopušta da joj kojekakve belosvetske bitange, neosuđene masovne ubice i hohštapleri lupaju čvrge i uče ih šta treba da misle, govore i rade. Poslednji put kada su to dopustili, znamo šta se desilo i sa njima, a i sa nama.

Srbin

pre 8 godina

Jel ima ova Rusija parlament? Pravosudje? Ili ova zvezda Granda sve sam radi?
(iKrem, 01. septembar 2015 15:51)

Sreca pa je u Srbiji drugacije pa mozemo da objasnimo Putinu neke stvari... Komedija...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jeremija, 1. septembar 2015 16:20)

Ziveo sam u Rusiji i radio kao lekar. Mi smo, druze, za njih Svajcarska; ono je potpuno rasulo od drustva i ma koliko njihova propagandna centrala bila aktivna u Srbiji, od nas nece napraviti azijsku despotiju nalik na njihovu.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Dolare i eure zameniti rubljama koje svaki sat gube na vrednosti. Ko je ovde lud. Jadni ljudi.
(Dollar, 1. septembar 2015 16:02) # Link komentara
------
A kakvu vrednost ima dolar, ako znamo da su SAD najzaduženija država na svetu i da im je, kao glavna privredna grana, ostala štamparija novca?! Ne znam ko je lud ali, je vreme da razmislite?

Petrodolar

pre 8 godina

Doslo vrijeme da se najveca ekonomsla (nakon velikih depresija iz 20, 30ih kada je unisteno desetine diljada privarnih banaka i preduzeca i postale vlasnistvo par sada najvecih) prevara iz 73' koju je Niksonova administracija sa zemljama OPEK-a napravila, ispravi!

Naime za neupucene zemlje OPEK-a su tim dogovorom direktno podrzale americku ekonomiju i stvorile "petrodolar" kao kicmu ekonomije.

"Petrodolar" je 99 htio da srusi Sadam Husein kada je najavio da treba prekinuti trgovinu u dolarima, zatim Sirija, a od skoro i Iran.
Sad je najavila to Rusija, a Kini je dovoljno da samo preplavi trsiste milijardama koje ima.

Tako da u ekonomskom smislu nije SAD ta koja drzi ove zemlje vec obratno.
Ali sad ima "pistolj" uperen u sve ove zemlje i normalno da Rusiji i Kini nije interes da SAD odma porpadnu, to se radi postepeno.

C i n i k

pre 8 godina

Budalastina.Tako je i ovde terao inat Slobodan skupa sa Dacicem,Bajatovicem,Mrkonjicem i drugima,da me zaboravimo i mastera kao i AV,pa smo na kraju dobili haos i bedu iz koje ni za 100 g ne mozemo da se izvucemo.
A sto je najgore,ista ekipa je i danas u foteljama...tako da nismo ni zasluzili bolje,narod hoce uzas i bedu, pa je to i dobio.
Isto vazi i za Ruse,ako se mjima dopada da zive kako zive,ok.

Racunica

pre 8 godina

Ruski oligarsi drže novac u inostranstvu kažete?Naravno kad je stečen kriminalnom delatnošću.Zato da im Putin ne bi to zaplenio, moraju tako da rade.
(crni, 1. septembar 2015 16:14)

Zasto bi Putin zaplenio novac svojim prijateljima? Sa protivnicima se obracunao cim je dosao na vlast, oligarsi koji su ostali su uglavnom oni koji rade za njega i koji imaju njegovu zastitu.

crni

pre 8 godina

Jeee...tee! Kakvi sve stručnjaci za ekonomiju defiluju ovde, ccccc, to je strašno. Čak ste i dr Varufakisa zeznuli.
Ruski oligarsi drže novac u inostranstvu kažete?Naravno kad je stečen kriminalnom delatnošću.Zato da im Putin ne bi to zaplenio, moraju tako da rade, kao i ovi naši i bilo koji drugi mafijaši.
Kažete rublja zavisi od nafte!? Naravno i od nafte i od ruda i od gasa i od zlata i od dijamanata i td, kao što i treba valuta jedne zemlje da zavisi od tih činilaca. Pitam se samo od čega zavisi američki dolar da mi je znati? Možda od onih zlatnih poluga u fort noksu koje smo videli samo u filmu Goldfinger, Džems Bond? Da li je vama jasno da američke zlatne rezerve niko nikada nije video? Ovo možete proveriti ako hoćete. Njima se veruje, pazite, na "reč". Zlatne poluge Rusije, Kine, Indije, Brazila i td, možete videti slobodno na tim berzama. To na reč kod ovih već odavno izaziva sumnju i to čistom matematikom. Zato je ovo samo jedan od poteza da se dolar stavi na ignor.
Zaista mislite da za kupovinu u inostranstvu trebaj dolari!? Mojne me za..bavate! Sve se radi preko bqnkovnih računa i el. bankarstva. Ne mislite valjda da neko trči u menjačnicu i menja valutu? Ne naravno. Imam toliko svoje valute na svom računu uplaćujem ti, sistem ih direktno konvertuje u tvoju po srednjoj vrednosti i to je to. Te transakcije idu preko SWIFT koda i nikakva banka ne uzima proviziju, jednostavno čisto matematičko konvertovanje. Rusi su platili rublje za Mistrale, a njima se prikqže €.

GoranJ

pre 8 godina

@branko - i ti misliš da će neko izgubiti vjeru u dolar zato što to Putin traži? Primjer: da ti sutra odlučiš da svoju kuću ili stan prodaš nekom Rusu, da li bi uzeo od njega rublje ili bi tražio euro ili dolare?! :) Da li bi poslušao savjet velikog vodje?! Nemoj biti smiješan - molim te!

Nenad

pre 8 godina

Alhemija cuvenih ruskih ekonomosta. Sada ce da opljackaju ostale clanove ZND nerealnim kursom rublje i niko nece smeti da pisne. Neko u Srbiji zeli da Srbija postane clan ovakve pljackaske organizacije? Svasta.

neutralni felsh

pre 8 godina

komedija iz kremlja se nastavlja... naravno, ovo su potezi za unutrasnje javno mnjenje. mada, iskreno, ne znam nijednog rusa koji bi ustedjevinu konvertovao iz dolara u rublju. tamo je "baks" zakon, bio i ostao.

xox

pre 8 godina

Zapravo bi samo Kina mogla da funkcioniše sama za sebe. Da je sav ostali svet pust i da je ne naseljen, Kina bi bila svet za sebe. (...)

Ovaj potez je zaista dobar, genijalan. Samo tako nastavite. Moje čestitke.
(crni, 1. septembar 2015 16:33) # Link komentara
-------

Zaista genijalno. A lepo smo videli kako su Kini cvetale ruže kada su bili autarkična privreda - ono kada su bili najmnogoljudniji zatvor u svetu, nešto poput današnje Severne Koreje samo dvesta puta masovnije. Ni u sovjetskoj Rusiji nije bilo mnogo bolje.

E.T.

pre 8 godina

@(stranac 1952, 1. septembar 2015 14:57)
I onda došli zli Beograđani i sve pokupili, jel tako? Hahahahaa, vrh. Skoro veću glupost nisam pročitao.

Milan

pre 8 godina

Najbolje da se u Srbiji uvede paralelna valuta,Rublja.Da Narodna Banka placa najbolje od svih na trzistu novca za rublju.U menjacnicama da se uvede porez na promenu Evra 35%.E jos kad bi Toma i Aca odustali od fotelje,proglasili Srbiju delom Rusije pa da pocuri med i mleko ;)

Krkan

pre 8 godina

valute svih navedenih zemalja, osim Turkmenistana čija je valuta betonirana uz USD, proživljavaju veliku devalvaciju zadnje vrijeme baš zbog ovisnosti o ruskoj brzo-propadajućoj ekonomiji. To lako možete provjeriti na netu, ovaj Putin je šarlatan za neuke čobane iz tundre.

Sahista

pre 8 godina

Ukupna stednja gradjanstva u Ruskim bankama u rubljama je ekvivalentna oko 340 mlrd USD. Toliko o tome kako Rusi stednju drze u dolarima
(Aleksandar Cubrilo, 1. septembar 2015 18:34)

Tipicno rusofilski: lupis neku kao impresivnu cifru, pa je kao predstavis kao neko znanje, pa onda ostali papagaji ponavljaju, uvecavajuci je za 10% u svakoj iteraciji...


Nego da te pitam: jel to 340 mlrd USD po danasnjem kursu ili jucerasnjem? Ili onom pre godinu dana?

Posto, mislim Rusa ima oko 140 miliona, racunajuci tu i bebe i starce. Znaci, po jedinki, prosek je oko $2500 ustedjevine -- ili, oko $10k po porodici. Posto je u rubljama i posto pretpostavljam da ustedjevinu uglavnom nisu stvorili u vreme krize, pre godinu dana, po tebi, jedna PORODICA je u PROSEKU imala oko $25k ustedjevine.

PROSECNA ruska plata je oko $450. Znaci, PROSECNA porodica je imala oko 5 GODINA plate, ustedjeno i ustekano?

Aha. U rusofilskim bajkama mozda. Aj', ne lazite toliko providno, molim.

aa

pre 8 godina

(Dostojanstvo iznad svega..Robocop,
Nikada nisi cuo za Apple, Google, Facebook, Oracle, HP, Cysco...... To je samo nekoliko IT kompanija I sve su iz Kalifornije. U tu mantru o stampanje vjeruju samo srpski rusofili.

GoranJ

pre 8 godina

Rusija će naftnu i gas prodavati za dolare i eure, a svoje drugare iz grupe zadrtih zemalja bivšeg sovjetskog saveza će nagovarati da predju na rublju, koja vrijedi kao i lanjski snijeg - čak se i snijeg sporije topi! Hahaha :) Bože, kakve propale zemlje... Kada ovako nesto pročitam budem ponosan na svoju zemlju, ovakvu kakva je...

kopa

pre 8 godina

Pa , po koji put vec rade I nikako da ga iskorene. zilav taj dolar, kao da je pravljen od jaderita ili kriptonita. Pa ovo je gluplje of kineske propaganda o najvecem mostu, najvisoj pruzi, najvecem stadionima, najvecem branama.....Sta sve taj istok moze da proguta a da ne trepne.
Pusta Azija.

rango

pre 8 godina

Kako planiraju da koriste svoje nacionalne valute u međusobnim transakcijama kada one nisu stabilne!?!? O_o Ne koristi se bezveze euro, zato što neko voli Europu, već zato što kada posao dogovoris u euru, on isto vrijedi i za mjesec dana. Kod rublje to se svaki čas mijenja. Niko normalan van Rusije neće je koristi u poslovanju... Putin misli da se silom može upravljati ekonomijom i tržištem, a hiljadu puta je vec dokazano da to nije moguće, (čak ni ameri to nisu uspjeli). Putin postaje smiješan! Haha

DDR

pre 8 godina

Prvo da svi Rusi prebace sve dolare i evre u rublje a onda bezvredne dolare spale ili izgaze bagerima. Tek posle toga ce znati da su pobedili Ameriku

Skretnicar

pre 8 godina

Zadnji koji je ovo pokusao je bio Sadam Husein ( ko ga se jos seca ) inace gazda Iraka. Kako je zavrsio poznato je i nasta sada lici Irak.
Samo jedna stvar je ovde drugacija Putin nije Irak.

waters

pre 8 godina

Dedolarizacija na ovom nivou je smesna. Ova trzista na globalnom finansijkom trzistu su na nivou statisticke greske. Najveci problem rublje je sto previse zavisi od nafte i zato svi Rusi svoju stednju drze u stranim valutama a oni oligarsi i milijarderi u inostranstvu. Ako Putin uspe da ubedi svoje gradjane da stednju prebace u rublje tada mozemo da govorimo o dedolarizaciji a ovo je politika i sminka .(Mile, 01. septembar 2015 15:35)Ako su ova tržišta kakva su tek tržište Balkana i sl.Sigurno da nije veličine Evrozone,ali radi se o velikom tržištu na kom se trguje u iznosu od preko sto milijardi dolara na godišnjem nivou.

branko

pre 8 godina

Ovo je samo deo valutnih ratova a i Kina to sada radi. Sledece su sve BRICS zemlje. Mislim Rusija nije glupa da plovi sama tim vodama. Ono sto dolaru daje vrednost je samo njegova ogromna upotreba kao i 'vera'. Ali sto se manje koristi i sto mu se sve manje mole...

Tomislav HR

pre 8 godina

Kao prvo, nitko ovdje ne spominje Kinu. Rusi daju spin da Kina "razmišlja o ograničenju moći dolara" što ništa ne znači, pogotovo kada se uzme koliko imaju hartija denominiranih u dolarima.

Ovo Putin prisiljave svoje lokalne despotske diktatore Bjelorusije, Kirgistana, Kazahstana i Tadžikistana da subvencioniraju majku Rusiju prijetnjom sile umjetnim tečajem rublja, da im se ne desi neka Novorosija (Putin je već objavio da je Kazahstan "umjetna" zemlja kao Ukrajina) jer doktoru Putinu ponestaje deviza.

Pogledajte koliki BDP imaju te zemlje, koliki je standard i kakvi krimosi i ubojice tamo vladaju - tko su Nazarbajev, Atambajev, Karimov, Lukašenko...

George

pre 8 godina

Blizimo se krahu zapadnog modela ekonomije. Putin samo probava spasiti što se spasiti može..."damage control". Rusija i Kina imaju velike zlatne rezerve koje pogodite čemu služe...i proguglajte vi što slijepo vjerujete u sve sa zapada "njemacko zlato", zatim pogledajte koje su zemlje uspjele povući svoje zlatne rezerve iz USA. Zanimljivo je. Ni u šta ne treba vjerovati bez obzira s koje strane dolazi.

Aleksandar Cubrilo

pre 8 godina

Mile: "Najveci problem rublje je sto previse zavisi od nafte i zato svi Rusi svoju stednju drze u stranim valutama a oni oligarsi i milijarderi u inostranstvu. Ako Putin uspe da ubedi svoje gradjane da stednju prebace u rublje tada mozemo da govorimo o dedolarizaciji a ovo je politika i sminka."

Ukupna stednja gradjanstva u Ruskim bankama u rubljama je ekvivalentna oko 340 mlrd USD. Toliko o tome kako Rusi stednju drze u dolarima

iKrem

pre 8 godina

Ukupna stednja gradjanstva u Ruskim bankama u rubljama je ekvivalentna oko 340 mlrd USD. Toliko o tome kako Rusi stednju drze u dolarima
(Aleksandar Cubrilo, 1. septembar 2015 18:34)

Znaci, pre godinu dana su imali skoro bilion USD?

Vlada

pre 8 godina

@ Sahista - Ti dečko nisi normalan, šta ti računaš!!! Pa samo Putinovi oligarsi čuvaju navedenu cifru ( ili manju ili veću nevažno ) kako im Putin kaže. Samo zamisli kakvu si ti glupost napisao. Zamisli 7.000.000 Srba imaju u Bankama 7 milijardi evra. I ti bi napisao - eh, da, kao da svaki Srbin ima soma evra u banci, a ne bi ti palo na pamet da je recimo 500 miliona Miškovićevo, pa ista suma Kostićeva, pa Babovićeva, pa Hamovićeva...

Dostojanstvo iznad svega..Robocop

pre 8 godina

Ovaj sto kaze da Kalifornija ima veci BDP od Rusije : A u cemu se meri dohodak? Stampanom novcu? Kupim papir za 3 centa pa nastampam 500 dolara. Gde je pokrice? Vrednost svetskog novca je 250 puta veca od kolicine zlata koje postoji u svetu. To je mehur koji mora da pukne zajedni sa liberalnim kapitalizmom. E sad rublja bas I nije alternativa neka da budem iskren jer nema realnu potporu. Rusi su losi ekonomi ali ima nacija koje to dobro rade.

gospodja ministarka

pre 8 godina

Nije samo Sadam pokusao da izbaci petro dolar,pokusao je i Gadafi da se nafta kupuje "zlatnim dinarom" odnosno da se realna vrijednost sirove nafte obracunava u zlatu a ne u fiktivnim dolarima.I nesrecni Gadafi zavrsi kako zavrsi.A i ostale zalivske zemlje bi radije uzimale bilo koju valutu koja ima pokrice u zlatu,ali ne smiju ni da pomisle na tako nesto jer ima odma da dobiju jos jedno "demokratsko prolece".Americka ekonomska moc lezi u tome da MORAS da prodajes naftu (i ne samo naftu jos podosta i sirovina i roba i usluga ) za dolare koji se stampaju bez pokrica.Americkoj drzavi super,nastampa i pusti veliku masu dolara iz primarne emisije,pa pokupuje sta zeli.To sto radi Amerika sa dolarom pokusao je i Sloba sa dinarom 90-tih pa je bilo sta je bilo...Jedino pokrice i najveca garancija koje dolar danas ima je americka vojna moc i politicki uticaj koji ima u skoro cijelom svijetu.To "skoro" je Rusija koja i nije impresionirana americkom vojnom moci,jer ona ima i vecu moc,u nuklearnom oruzju a toliko ima sirovina u svojoj zemlji da joj uopste nisu potrebni dolari da ih kupuje.Stvar je u sustini jednostavna.Znaci da ako hoces da kupis gas od Rusa ili naftu moraces da platis u rubljama(ili u nekoj drugoj valuti) koja je cvrsto pokrivena u zlatu tako da ta valuta ce itekako imati vrijednost recimo u Njemackoj,a ako je Njemci hoce,hoce i Evropa i tako ostale drzave redom.

Dusan SF

pre 8 godina

"Dostojanstvo iznad svega..Robocop"

Lupetas gluposti. Da se zlatni standard ponovo uvede covecanstvo bi se vratilo nazad u kameno doba jer bi sva tehnologija postala preskupa na racun preskupog zlata. Ne stampa kalifornija dolare vec federalna vlada, kalifornija ima agrar, holivud, muziku, softver, hardver... Svaki put kad odes u bioskop razvijas moj komsiluk.

EU Citizen

pre 8 godina

Vidim koliko su nezavisne, kad ovaj iskompleksirani patuljak nešto namisli, niko ih ništa i ne pita :))) Ali u tom društvu žao mi je samo Jermena, bio sam pre koju godinu tamo, vredan i pametan narod, to jest, potpuna suprotnost Rusima, ali zbog tragične istorije ekstremno nacionalistički nastroken, i sa svojim Kosovom u obliku Nagorno-Karabaha i svojim lažnim patriotima na vratu, pa su, kad bolje promislim, i oni zaslužili sve što će da ih sa Rusima snađe.

Buljana

pre 8 godina

Normalno.
Zasto bi u njihovim medjusobnim trgovinskim odnosima ameri i evropljani ubirali profit od trgovine.
Dolar je nametnut celom svetu ne zato sto je to najaca ekonomija na svetu nego prisilom. Zato ameri toliko kukaju na kineze je ih ovi neje.....u 2%.

e u

pre 8 godina

Tako će se lepo dogoditi tržište valuta medju socijalističkim zemljama,čija valuta svakim danom sve više pada.Da bi se to izbeglo,tj.uporedjenje sa svetskim valutama,Putin je zatvorio valutno tržište,iako zna da će to dovesti do velike inflacije i nedostatak robe na tržištu.

America the beautiful

pre 8 godina

Svaka cast, tovaris Putin. Vreme je za radikalan zaokret - KLIRINSKI DOLAR - ili , kako se to zove na srpskom - U NATURI. Da objasnim kako to funkcionise ; ti meni dzak krompira , ja tebi dzak pasulja. Mali problem je u tome sto niti ima dovoljno pasulja niti krompira, pa ce pre da bidne ono - ti meni korpu kopriva, ja tebi fisek kestenja. Sto se dolara tice, neka Rusi i ostali ne brinu. Putin i KGB ce se vec pobrinuti da se on potpuno ukloni i sakrije od ociju javnosti.

slavko

pre 8 godina

Kazahstan je rado prodavao svoju naftu Rusiji za dolare. Sada če dobivati rublje. Dakle gotovo ništa a Rusima ostaje njihova nafta koju če dalje prodavati za dolare i eure. A ostali tamo po Kirgiziji dolare su videli jedino kada su Amerikanci platili za svoju bazu. Za eure i neznaju. Pa tako neznamo ni mi za njih. Kako stvati stoje nikada nečemo ni saznati. Pa i nije neka šteta.

stranac 1952

pre 8 godina

Zašto me to nekako podseča na ex Yugu? Firma, kaje je prodavala na zapadu, je dobila plačilo u : dolarima, markama, frankima..., a banka joj je isplatila u dinarima, a svaki dan devize prebacivala u Beograd! Kad je ta ista firma htela da kupi na zapadu nek stroj, surovine..., morala je da kupi devize po višjoj ceni, kako je bila prinuđena dati Beogradu! Vidi ovde neko nešto poznato sa Putinom? Mi smo otišli, pa i oni će!:)

mališa

pre 8 godina

čisto sa ekonomske to je potez sa manama ali ipak dugoročno je dobar potez.
daće stabilnost i smanjiće kalkulansku i političku dimenziju zapada.

Mileva

pre 8 godina

Ufffff jake zemlje da umreš! Jad i beda, gore nego mi. Rusa jedino ima puno i po tome su veliki i sila, a ostalo nemaju nista. Standard nula, Plate nula. Vojna tehnologija zastarela od Marije Terezije

crni

pre 8 godina

Ovo je samo jedan u nizu poteza za stavljanje na ignor SAD i njenog sistema spoljne politike i ekonomije.
Za ove dušebrižnike koji se smeju ovome, jedna činjenica. Evroazija može da funkcioniše kao svet sama za sebe, potpuno samostalno. Ima sve potrebne resurse, sve sektore ekonomije, jer će to uskoro biti tržište sa resursima pola planete. Znači planeta su sami za sebe, ili bolje reći oni su u budućnosti većina planete. Zapravo bi samo Kina mogla da funkcioniše sama za sebe. Da je sav ostali svet pust i da je ne naseljen, Kina bi bila svet za sebe. U većini resursa su prvi u svetu.
Sa druge strane SAD ne bi nikada mogle da funkcionišu zasebno jer jako malo svojega imaju, narem spram broja stanovnika, nikako. Oni imaju pola puste teritorije, zato i jesu razvili grabljivu genetiku.
Treba da ih svi kompletno stavimo na ignor i da svi ostanu na njihovom voljenom ostrvu.
Ovaj potez je zaista dobar, genijalan. Samo tako nastavite. Moje čestitke.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Dolare i eure zameniti rubljama koje svaki sat gube na vrednosti. Ko je ovde lud. Jadni ljudi.
(Dollar, 1. septembar 2015 16:02) # Link komentara
------
A kakvu vrednost ima dolar, ako znamo da su SAD najzaduženija država na svetu i da im je, kao glavna privredna grana, ostala štamparija novca?! Ne znam ko je lud ali, je vreme da razmislite?

Suncani San Francisco

pre 8 godina

A kakvu vrednost ima dolar, ako znamo da su SAD najzaduženija država na svetu i da im je, kao glavna privredna grana, ostala štamparija novca?! Ne znam ko je lud ali, je vreme da razmislite?
(Mladen Mladenovic, 1. septembar 2015 16:14)
FYI Samo Kalifornija ima veci GNP nego Rusija. Koji si ti diletant & spiner!!

Srbin

pre 8 godina

Jel ima ova Rusija parlament? Pravosudje? Ili ova zvezda Granda sve sam radi?
(iKrem, 01. septembar 2015 15:51)

Sreca pa je u Srbiji drugacije pa mozemo da objasnimo Putinu neke stvari... Komedija...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jeremija, 1. septembar 2015 16:20)

Ziveo sam u Rusiji i radio kao lekar. Mi smo, druze, za njih Svajcarska; ono je potpuno rasulo od drustva i ma koliko njihova propagandna centrala bila aktivna u Srbiji, od nas nece napraviti azijsku despotiju nalik na njihovu.

Sputnjikovci

pre 8 godina

Ni sloba nije terao marku, a ovaj je nacisto flupnuo ... Sta ce se desiti: postojace dva trzista u Rusiji, jedno, legalno, u rubljama, drugo, mnogo vece, u dolarima i evrima. Porez ce placati samo "legalni" sto znaci ode drzava u bankrot ... Jbg, zasluzili su

muddy

pre 8 godina

.Zbog ovoga ce da igubi vlast na koju je zaseo na demokratskim izborima.Steta-(lalo, 01. septembar 2015 14:29)Uprkos padu rublje i padu BDP-a Putin ima veću popularnost nego ikada.Izbore će izgubiti jedino ako se ne kandiduje.Zapad je išao da skine Putina tako što će Rusiju ekonomski uništiti,a građane osiromašiti.Međutim kako je rublja padala i kako su ekonomski pokazatekji bili negativni,Putin je dobijao na popularnosti.Nema logike.Ali Rusima je važnija sloboda i nezavisnost od šake dolara.Nisu zaboravili pakao 90-tih.

C i n i k

pre 8 godina

Budalastina.Tako je i ovde terao inat Slobodan skupa sa Dacicem,Bajatovicem,Mrkonjicem i drugima,da me zaboravimo i mastera kao i AV,pa smo na kraju dobili haos i bedu iz koje ni za 100 g ne mozemo da se izvucemo.
A sto je najgore,ista ekipa je i danas u foteljama...tako da nismo ni zasluzili bolje,narod hoce uzas i bedu, pa je to i dobio.
Isto vazi i za Ruse,ako se mjima dopada da zive kako zive,ok.

Sahista

pre 8 godina

Ali Rusima je važnija sloboda i nezavisnost od šake dolara

=====

Rusija?? Sloboda?????? Ahahahahahahahahaha..........

A inace to sto ti zoves "saka dolara" normalan svet zove "pristojan zivot".

Zoran

pre 8 godina

"Ziveo sam u Rusiji i radio kao lekar. Mi smo, druze, za njih Svajcarska;"

Vidis, druze, ja sam bio mali, jos nisam posao u skolu. I prica se kako smo pobedili Nemce, pa posle nasi idu tamo da rade. A ja pitam roditelje: A kad smo mi njih pobedili sto oni ne dolaze kod nas da rade nego mi idemo kod njih?

Dakle, sto si ti radio u Rusiji, sto oni ne dolaze kod nas da rade kao lekari, kad smao za njih Svajcarska?

crni

pre 8 godina

Jeee...tee! Kakvi sve stručnjaci za ekonomiju defiluju ovde, ccccc, to je strašno. Čak ste i dr Varufakisa zeznuli.
Ruski oligarsi drže novac u inostranstvu kažete?Naravno kad je stečen kriminalnom delatnošću.Zato da im Putin ne bi to zaplenio, moraju tako da rade, kao i ovi naši i bilo koji drugi mafijaši.
Kažete rublja zavisi od nafte!? Naravno i od nafte i od ruda i od gasa i od zlata i od dijamanata i td, kao što i treba valuta jedne zemlje da zavisi od tih činilaca. Pitam se samo od čega zavisi američki dolar da mi je znati? Možda od onih zlatnih poluga u fort noksu koje smo videli samo u filmu Goldfinger, Džems Bond? Da li je vama jasno da američke zlatne rezerve niko nikada nije video? Ovo možete proveriti ako hoćete. Njima se veruje, pazite, na "reč". Zlatne poluge Rusije, Kine, Indije, Brazila i td, možete videti slobodno na tim berzama. To na reč kod ovih već odavno izaziva sumnju i to čistom matematikom. Zato je ovo samo jedan od poteza da se dolar stavi na ignor.
Zaista mislite da za kupovinu u inostranstvu trebaj dolari!? Mojne me za..bavate! Sve se radi preko bqnkovnih računa i el. bankarstva. Ne mislite valjda da neko trči u menjačnicu i menja valutu? Ne naravno. Imam toliko svoje valute na svom računu uplaćujem ti, sistem ih direktno konvertuje u tvoju po srednjoj vrednosti i to je to. Te transakcije idu preko SWIFT koda i nikakva banka ne uzima proviziju, jednostavno čisto matematičko konvertovanje. Rusi su platili rublje za Mistrale, a njima se prikqže €.

Milan

pre 8 godina

Najbolje da se u Srbiji uvede paralelna valuta,Rublja.Da Narodna Banka placa najbolje od svih na trzistu novca za rublju.U menjacnicama da se uvede porez na promenu Evra 35%.E jos kad bi Toma i Aca odustali od fotelje,proglasili Srbiju delom Rusije pa da pocuri med i mleko ;)

GoranJ

pre 8 godina

Rusija će naftnu i gas prodavati za dolare i eure, a svoje drugare iz grupe zadrtih zemalja bivšeg sovjetskog saveza će nagovarati da predju na rublju, koja vrijedi kao i lanjski snijeg - čak se i snijeg sporije topi! Hahaha :) Bože, kakve propale zemlje... Kada ovako nesto pročitam budem ponosan na svoju zemlju, ovakvu kakva je...

Nenad

pre 8 godina

Alhemija cuvenih ruskih ekonomosta. Sada ce da opljackaju ostale clanove ZND nerealnim kursom rublje i niko nece smeti da pisne. Neko u Srbiji zeli da Srbija postane clan ovakve pljackaske organizacije? Svasta.

Aleksandar Cubrilo

pre 8 godina

Mile: "Najveci problem rublje je sto previse zavisi od nafte i zato svi Rusi svoju stednju drze u stranim valutama a oni oligarsi i milijarderi u inostranstvu. Ako Putin uspe da ubedi svoje gradjane da stednju prebace u rublje tada mozemo da govorimo o dedolarizaciji a ovo je politika i sminka."

Ukupna stednja gradjanstva u Ruskim bankama u rubljama je ekvivalentna oko 340 mlrd USD. Toliko o tome kako Rusi stednju drze u dolarima

Krkan

pre 8 godina

valute svih navedenih zemalja, osim Turkmenistana čija je valuta betonirana uz USD, proživljavaju veliku devalvaciju zadnje vrijeme baš zbog ovisnosti o ruskoj brzo-propadajućoj ekonomiji. To lako možete provjeriti na netu, ovaj Putin je šarlatan za neuke čobane iz tundre.

Mile

pre 8 godina

Dedolarizacija na ovom nivou je smesna. Ova trzista na globalnom finansijkom trzistu su na nivou statisticke greske. Najveci problem rublje je sto previse zavisi od nafte i zato svi Rusi svoju stednju drze u stranim valutama a oni oligarsi i milijarderi u inostranstvu. Ako Putin uspe da ubedi svoje gradjane da stednju prebace u rublje tada mozemo da govorimo o dedolarizaciji a ovo je politika i sminka .

neutralni felsh

pre 8 godina

komedija iz kremlja se nastavlja... naravno, ovo su potezi za unutrasnje javno mnjenje. mada, iskreno, ne znam nijednog rusa koji bi ustedjevinu konvertovao iz dolara u rublju. tamo je "baks" zakon, bio i ostao.

Ko je slab njega tuku

pre 8 godina

(C i n i k, 1. septembar 2015 16:16) To što je "Sloba terao inat" možda je manje diskutabilno od tvrdnje da će Rusija proći isti scenario kao Srbija. Poređenje niti u jednom pogledu ne stoji. Rusija je (dovoljno) velika i jaka da može da brine o sopstvenim interesima. Ruski narod čuva i neguje sećanja na ogromne žrtve koje je dao za slobodu koju danas ima, oni nemaju kratkoročno pamćenje kao mi kojima marginalne, tzv. "kombi" političke opcije, NVO i druge aktivističke organizacije najglasnije "tumače" ili čak prekrajaju istoriju, ubeđujući nas da smo genocidan i jadan narod. I najvažnije, Rusija ne dopušta da joj kojekakve belosvetske bitange, neosuđene masovne ubice i hohštapleri lupaju čvrge i uče ih šta treba da misle, govore i rade. Poslednji put kada su to dopustili, znamo šta se desilo i sa njima, a i sa nama.

Petrodolar

pre 8 godina

Doslo vrijeme da se najveca ekonomsla (nakon velikih depresija iz 20, 30ih kada je unisteno desetine diljada privarnih banaka i preduzeca i postale vlasnistvo par sada najvecih) prevara iz 73' koju je Niksonova administracija sa zemljama OPEK-a napravila, ispravi!

Naime za neupucene zemlje OPEK-a su tim dogovorom direktno podrzale americku ekonomiju i stvorile "petrodolar" kao kicmu ekonomije.

"Petrodolar" je 99 htio da srusi Sadam Husein kada je najavio da treba prekinuti trgovinu u dolarima, zatim Sirija, a od skoro i Iran.
Sad je najavila to Rusija, a Kini je dovoljno da samo preplavi trsiste milijardama koje ima.

Tako da u ekonomskom smislu nije SAD ta koja drzi ove zemlje vec obratno.
Ali sad ima "pistolj" uperen u sve ove zemlje i normalno da Rusiji i Kini nije interes da SAD odma porpadnu, to se radi postepeno.

Dostojanstvo iznad svega..Robocop

pre 8 godina

Ovaj sto kaze da Kalifornija ima veci BDP od Rusije : A u cemu se meri dohodak? Stampanom novcu? Kupim papir za 3 centa pa nastampam 500 dolara. Gde je pokrice? Vrednost svetskog novca je 250 puta veca od kolicine zlata koje postoji u svetu. To je mehur koji mora da pukne zajedni sa liberalnim kapitalizmom. E sad rublja bas I nije alternativa neka da budem iskren jer nema realnu potporu. Rusi su losi ekonomi ali ima nacija koje to dobro rade.

George

pre 8 godina

Blizimo se krahu zapadnog modela ekonomije. Putin samo probava spasiti što se spasiti može..."damage control". Rusija i Kina imaju velike zlatne rezerve koje pogodite čemu služe...i proguglajte vi što slijepo vjerujete u sve sa zapada "njemacko zlato", zatim pogledajte koje su zemlje uspjele povući svoje zlatne rezerve iz USA. Zanimljivo je. Ni u šta ne treba vjerovati bez obzira s koje strane dolazi.

branko

pre 8 godina

Ovo je samo deo valutnih ratova a i Kina to sada radi. Sledece su sve BRICS zemlje. Mislim Rusija nije glupa da plovi sama tim vodama. Ono sto dolaru daje vrednost je samo njegova ogromna upotreba kao i 'vera'. Ali sto se manje koristi i sto mu se sve manje mole...

aa

pre 8 godina

(Dostojanstvo iznad svega..Robocop,
Nikada nisi cuo za Apple, Google, Facebook, Oracle, HP, Cysco...... To je samo nekoliko IT kompanija I sve su iz Kalifornije. U tu mantru o stampanje vjeruju samo srpski rusofili.

xox

pre 8 godina

Zapravo bi samo Kina mogla da funkcioniše sama za sebe. Da je sav ostali svet pust i da je ne naseljen, Kina bi bila svet za sebe. (...)

Ovaj potez je zaista dobar, genijalan. Samo tako nastavite. Moje čestitke.
(crni, 1. septembar 2015 16:33) # Link komentara
-------

Zaista genijalno. A lepo smo videli kako su Kini cvetale ruže kada su bili autarkična privreda - ono kada su bili najmnogoljudniji zatvor u svetu, nešto poput današnje Severne Koreje samo dvesta puta masovnije. Ni u sovjetskoj Rusiji nije bilo mnogo bolje.

kopa

pre 8 godina

Pa , po koji put vec rade I nikako da ga iskorene. zilav taj dolar, kao da je pravljen od jaderita ili kriptonita. Pa ovo je gluplje of kineske propaganda o najvecem mostu, najvisoj pruzi, najvecem stadionima, najvecem branama.....Sta sve taj istok moze da proguta a da ne trepne.
Pusta Azija.

waters

pre 8 godina

Dedolarizacija na ovom nivou je smesna. Ova trzista na globalnom finansijkom trzistu su na nivou statisticke greske. Najveci problem rublje je sto previse zavisi od nafte i zato svi Rusi svoju stednju drze u stranim valutama a oni oligarsi i milijarderi u inostranstvu. Ako Putin uspe da ubedi svoje gradjane da stednju prebace u rublje tada mozemo da govorimo o dedolarizaciji a ovo je politika i sminka .(Mile, 01. septembar 2015 15:35)Ako su ova tržišta kakva su tek tržište Balkana i sl.Sigurno da nije veličine Evrozone,ali radi se o velikom tržištu na kom se trguje u iznosu od preko sto milijardi dolara na godišnjem nivou.

Sahista

pre 8 godina

Ukupna stednja gradjanstva u Ruskim bankama u rubljama je ekvivalentna oko 340 mlrd USD. Toliko o tome kako Rusi stednju drze u dolarima
(Aleksandar Cubrilo, 1. septembar 2015 18:34)

Tipicno rusofilski: lupis neku kao impresivnu cifru, pa je kao predstavis kao neko znanje, pa onda ostali papagaji ponavljaju, uvecavajuci je za 10% u svakoj iteraciji...


Nego da te pitam: jel to 340 mlrd USD po danasnjem kursu ili jucerasnjem? Ili onom pre godinu dana?

Posto, mislim Rusa ima oko 140 miliona, racunajuci tu i bebe i starce. Znaci, po jedinki, prosek je oko $2500 ustedjevine -- ili, oko $10k po porodici. Posto je u rubljama i posto pretpostavljam da ustedjevinu uglavnom nisu stvorili u vreme krize, pre godinu dana, po tebi, jedna PORODICA je u PROSEKU imala oko $25k ustedjevine.

PROSECNA ruska plata je oko $450. Znaci, PROSECNA porodica je imala oko 5 GODINA plate, ustedjeno i ustekano?

Aha. U rusofilskim bajkama mozda. Aj', ne lazite toliko providno, molim.

E.T.

pre 8 godina

@(stranac 1952, 1. septembar 2015 14:57)
I onda došli zli Beograđani i sve pokupili, jel tako? Hahahahaa, vrh. Skoro veću glupost nisam pročitao.

jeremija

pre 8 godina

Jel ima ova Rusija parlament? Pravosudje? Ili ova zvezda Granda sve sam radi?
(iKrem, 01. septembar 2015 15:51)

Sreca pa je u Srbiji drugacije pa mozemo da objasnimo Putinu neke stvari... Komedija...

rango

pre 8 godina

Kako planiraju da koriste svoje nacionalne valute u međusobnim transakcijama kada one nisu stabilne!?!? O_o Ne koristi se bezveze euro, zato što neko voli Europu, već zato što kada posao dogovoris u euru, on isto vrijedi i za mjesec dana. Kod rublje to se svaki čas mijenja. Niko normalan van Rusije neće je koristi u poslovanju... Putin misli da se silom može upravljati ekonomijom i tržištem, a hiljadu puta je vec dokazano da to nije moguće, (čak ni ameri to nisu uspjeli). Putin postaje smiješan! Haha

Racunica

pre 8 godina

Ruski oligarsi drže novac u inostranstvu kažete?Naravno kad je stečen kriminalnom delatnošću.Zato da im Putin ne bi to zaplenio, moraju tako da rade.
(crni, 1. septembar 2015 16:14)

Zasto bi Putin zaplenio novac svojim prijateljima? Sa protivnicima se obracunao cim je dosao na vlast, oligarsi koji su ostali su uglavnom oni koji rade za njega i koji imaju njegovu zastitu.

Tomislav HR

pre 8 godina

Kao prvo, nitko ovdje ne spominje Kinu. Rusi daju spin da Kina "razmišlja o ograničenju moći dolara" što ništa ne znači, pogotovo kada se uzme koliko imaju hartija denominiranih u dolarima.

Ovo Putin prisiljave svoje lokalne despotske diktatore Bjelorusije, Kirgistana, Kazahstana i Tadžikistana da subvencioniraju majku Rusiju prijetnjom sile umjetnim tečajem rublja, da im se ne desi neka Novorosija (Putin je već objavio da je Kazahstan "umjetna" zemlja kao Ukrajina) jer doktoru Putinu ponestaje deviza.

Pogledajte koliki BDP imaju te zemlje, koliki je standard i kakvi krimosi i ubojice tamo vladaju - tko su Nazarbajev, Atambajev, Karimov, Lukašenko...

GoranJ

pre 8 godina

@branko - i ti misliš da će neko izgubiti vjeru u dolar zato što to Putin traži? Primjer: da ti sutra odlučiš da svoju kuću ili stan prodaš nekom Rusu, da li bi uzeo od njega rublje ili bi tražio euro ili dolare?! :) Da li bi poslušao savjet velikog vodje?! Nemoj biti smiješan - molim te!

DDR

pre 8 godina

Prvo da svi Rusi prebace sve dolare i evre u rublje a onda bezvredne dolare spale ili izgaze bagerima. Tek posle toga ce znati da su pobedili Ameriku

Skretnicar

pre 8 godina

Zadnji koji je ovo pokusao je bio Sadam Husein ( ko ga se jos seca ) inace gazda Iraka. Kako je zavrsio poznato je i nasta sada lici Irak.
Samo jedna stvar je ovde drugacija Putin nije Irak.

iKrem

pre 8 godina

Ukupna stednja gradjanstva u Ruskim bankama u rubljama je ekvivalentna oko 340 mlrd USD. Toliko o tome kako Rusi stednju drze u dolarima
(Aleksandar Cubrilo, 1. septembar 2015 18:34)

Znaci, pre godinu dana su imali skoro bilion USD?

EU Citizen

pre 8 godina

Vidim koliko su nezavisne, kad ovaj iskompleksirani patuljak nešto namisli, niko ih ništa i ne pita :))) Ali u tom društvu žao mi je samo Jermena, bio sam pre koju godinu tamo, vredan i pametan narod, to jest, potpuna suprotnost Rusima, ali zbog tragične istorije ekstremno nacionalistički nastroken, i sa svojim Kosovom u obliku Nagorno-Karabaha i svojim lažnim patriotima na vratu, pa su, kad bolje promislim, i oni zaslužili sve što će da ih sa Rusima snađe.

Vlada

pre 8 godina

@ Sahista - Ti dečko nisi normalan, šta ti računaš!!! Pa samo Putinovi oligarsi čuvaju navedenu cifru ( ili manju ili veću nevažno ) kako im Putin kaže. Samo zamisli kakvu si ti glupost napisao. Zamisli 7.000.000 Srba imaju u Bankama 7 milijardi evra. I ti bi napisao - eh, da, kao da svaki Srbin ima soma evra u banci, a ne bi ti palo na pamet da je recimo 500 miliona Miškovićevo, pa ista suma Kostićeva, pa Babovićeva, pa Hamovićeva...

Buljana

pre 8 godina

Normalno.
Zasto bi u njihovim medjusobnim trgovinskim odnosima ameri i evropljani ubirali profit od trgovine.
Dolar je nametnut celom svetu ne zato sto je to najaca ekonomija na svetu nego prisilom. Zato ameri toliko kukaju na kineze je ih ovi neje.....u 2%.

gospodja ministarka

pre 8 godina

Nije samo Sadam pokusao da izbaci petro dolar,pokusao je i Gadafi da se nafta kupuje "zlatnim dinarom" odnosno da se realna vrijednost sirove nafte obracunava u zlatu a ne u fiktivnim dolarima.I nesrecni Gadafi zavrsi kako zavrsi.A i ostale zalivske zemlje bi radije uzimale bilo koju valutu koja ima pokrice u zlatu,ali ne smiju ni da pomisle na tako nesto jer ima odma da dobiju jos jedno "demokratsko prolece".Americka ekonomska moc lezi u tome da MORAS da prodajes naftu (i ne samo naftu jos podosta i sirovina i roba i usluga ) za dolare koji se stampaju bez pokrica.Americkoj drzavi super,nastampa i pusti veliku masu dolara iz primarne emisije,pa pokupuje sta zeli.To sto radi Amerika sa dolarom pokusao je i Sloba sa dinarom 90-tih pa je bilo sta je bilo...Jedino pokrice i najveca garancija koje dolar danas ima je americka vojna moc i politicki uticaj koji ima u skoro cijelom svijetu.To "skoro" je Rusija koja i nije impresionirana americkom vojnom moci,jer ona ima i vecu moc,u nuklearnom oruzju a toliko ima sirovina u svojoj zemlji da joj uopste nisu potrebni dolari da ih kupuje.Stvar je u sustini jednostavna.Znaci da ako hoces da kupis gas od Rusa ili naftu moraces da platis u rubljama(ili u nekoj drugoj valuti) koja je cvrsto pokrivena u zlatu tako da ta valuta ce itekako imati vrijednost recimo u Njemackoj,a ako je Njemci hoce,hoce i Evropa i tako ostale drzave redom.

Dusan SF

pre 8 godina

"Dostojanstvo iznad svega..Robocop"

Lupetas gluposti. Da se zlatni standard ponovo uvede covecanstvo bi se vratilo nazad u kameno doba jer bi sva tehnologija postala preskupa na racun preskupog zlata. Ne stampa kalifornija dolare vec federalna vlada, kalifornija ima agrar, holivud, muziku, softver, hardver... Svaki put kad odes u bioskop razvijas moj komsiluk.

e u

pre 8 godina

Tako će se lepo dogoditi tržište valuta medju socijalističkim zemljama,čija valuta svakim danom sve više pada.Da bi se to izbeglo,tj.uporedjenje sa svetskim valutama,Putin je zatvorio valutno tržište,iako zna da će to dovesti do velike inflacije i nedostatak robe na tržištu.