Ponedeljak, 31.08.2015.

12:23

Nikolić Kinezima: Kanal skraćuje put za 2.000 km

Predsednik Srbije je izvestio kineskog kolegu i o isplativosti plovnog puta Morava - Vardar kojim se plovidba skraćuje za 2.000 kilometara.

Izvor: Beta

Nikoliæ Kinezima: Kanal skraæuje put za 2.000 km IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

boki

pre 8 godina

Činjenica je da je NR Kina zainteresovana da poveća ulaganja na prostoru Centralne i Istočne Evrope. Imajući u vidu da Srbija sa njom ima tradicionalno dobre odnose, realno je očekivati veća ulaganja kineskih kompanija u Srbiju.

Beduin

pre 8 godina

Kinezi znaju da cene iskreno prijateljstvo koje naši državnici znaju da gaje i nadograde. Imamo odlične preduslove za veliki broj investicija iz Kine.

pera lala

pre 8 godina

odlična investicija,bar azilanti ne moraju da izlaze sa brodova...direkt do svarcwalda.e to je direkt linija a ne pretrcavanje nekih granica...i svima lepo.

E U

pre 8 godina

Vašu ljubav prema Kinezima svi razumemo,ali g. Nikoliću,stvarnost nije takva,kakvu je vi zamišljate.Ja znam da Srbija nema more,pa se pričaju priče i vicevi onoj zemlji,koja nema izlaz na more.Ali ovo je ozbiljna stvar i naš predsednik,treba da se okrene stvarnosti,a maštarije neka ostavi,kad mu prestane mandat.

DPolitika

pre 8 godina

@kontraš

Poprilicno tacno receno i tragicno...

Da je 30 godina svake godine prokopano 10-15 km kanala do sada bi kanal bio zavrsen.

Kanal Morava(nebitno cak da li ce izaci do egeja) je dobar za Srbiju nezavisno od vlasti i od politicara i trebao bi biti uradjen i biti prioritetna investicija. Regulise poplave i navodnjavanje.

Drasticno se preteruje sa cenom izvodjenja radova i komplikovanoscu necega sto se radi vec vekovima unazad. Nije iskop kanala u 21 veku posebna umotvorina.

Gruba racunica kaze da za novu gradjevinsku operativu koja bi se sastojala od 2 bagera SRS 2000, 120 dampera, 120 dozera, buldozera, ripera gusenicara i tockasa, 60 kamiona kipera, 24 bagera, 12 miksera za beton, 24 valjaka, 8 gredra, 24 kompresora, 4 pumpe za beton, 20 tona dinamita, 6 agregata 20kw, 20agregata 5kw, 4 cisterne za vodu, 2 autodizalice, 2 drobilice za kamen, 2 pumpe za vodu velikog kapaciteta(VanHeck), 36 pumpi za vodu malog kapaciteta i razni ostali gradjevinski alat treba ukupno oko
230 miliona eura.

Sa ovakvom operativom sve se moze pa i kanal.

230 miliona eura za operativu koje moze bez problema da gradi kanal i da kao kusur ostanu masine - ilustracije radi most na adi je (pret)placen na preko 360 miliona eura....Kanalu nedostaju volja vlasti, znanje politicara, razumevanje gradjana ovde uz ocuvanje domace gradjevinske i teske industrije(imk 14 oktobar, Fap, gosa) a ne Kina koja ne razume kako smo sami sebe degradirali umesto unapredili.

Zulu

pre 8 godina

Vec vidim,projekat od istorijskog znacaja za Srbiju.Putujem brodom do Soluna priroda prelepa gledam gradove i uzivam .Zasto bih se akao putevima.Prelep projekat, najzad i mi Srbi da imamo nesto svetsko.Uf al me sunce udarilo na palubi, fatamorgana.Bravo precednice pocni da uredjujes obale od svoje nelegalne vikendice.Pozdrav belim listicima.Pitam se zaista da li je ovo neka bozija kazna.

Milan

pre 8 godina

U Srbiji svako ima pravo da komentarise inzenjerska rjesenja o kojima nema ni najosnovnije znanje. Dragi moji Srbi treba da znate da se kanali kopaju i tamo gdje nema nikakvih vodotoka. Po vama ni panamski kanal nije bilo moguce napravit jer tamo nema postojece rijeke.Radi se o tome da se sistemom brana i prevodnica omoguci podizanje prodova na odredjene nivoe. Projekat je sigurno izvodljiv .Njegovu opravdanost treba dokazati.Za Kineze i njihovu ekonomsku moc taj projekat ne predstavlja nista posebno. Zato nemojte uvjek biti pesimisti.

gogana

pre 8 godina

Za nepoverovati je koliko Kina proidaje značaj Srbiji, država sa 1.6oo.ooo.ooo stanovnika i najjačom privredom sveta uvažava državicu sa 8.ooo ooo stanovnika kao jedno od hiljade njenih varošica.Mora se priznati da je to spoljnopolitički uspeh Srbije, predsednika i Vlade.Što se tiče kanala, Kinezi su dovoljno jaki da mogu to raditi ako im je interes, a njihova je na 2o godina,možda i duže, luka Solun a Moravski kanal bi bio put ka EU sve većem ekonomskom partneru Kine.

kosmo

pre 8 godina

Srbija kao mala i skromna drzava zavisi od velikih ekonomskih sila kao sto je Kina. Tradicionalno dobre odnose treba pospesiti i sto vise privlaciti kineski kapital u realizaciji projekata sirom Srbije.

Hidrolog

pre 8 godina

Na danasnji dan dubina reke Save ispod savskog mosta 1,30 metara. Kod Apatina zaustavljena plovidba Dunavom.U Na Djerdapskom jezeru vire ostaci nemackih olupina iz drugog svetskog rata a ovaj bi hteo da Morava bude plovna

lili

pre 8 godina

da nije zalosno bilo bi smesno? Vise ne mogu ni da se nerviram? Gde zivimo i ko nas vodi? Zetimo se onog slepog vodje od R.Domanovica. Oni ni lektiru nisu citali a vode ovaj jadni narod?

Nebojsa

pre 8 godina

Svako ko je ikada prosao dolinom Vardara (a to su svi koji su isli za Grcku kolima) zna da je Vardar u sustini jedan potok i ne mnogo vise od toga. Pa onda ideja da se on poveze sa Juznom Moravom, koja takodje nije plovna reka. Zaista, mislim da je Toma trebalo da izabere diplomu saobracajnog inzenjera, kada vec ima interesovanja koja idu u tom pravcu.

yoyo

pre 8 godina

Da kinezi misle da je to isplativo sami bi dosli da ulazu. Ne bi Toma isao da.trazi manju kamatnu stopu i produzenje roka placanja. Kada oni koji imaju misle da to ne moze da se isplati, znaci da ovi nasi samo 'oce novce.

El Jardinero

pre 8 godina

Sve dok domaća gerila bude željno kusala splacine, čika toma i udruženje za bajke, sanjarenje i opsene ce im iste isporučivati dnevno u industrijskih kolicinama.. U međuvremenu oni će im se smesti sa različitih meridijana, uredno širiti napredni optimizam i svoju imovinsku kartu i suštinski uživati u zivotu.

Kvazimodo Sorabius

pre 8 godina

Ovo prevazilazi sposobnost i Malog Perice!
Postoje nepremostivi pojmovi u fizici, sledno tome i u geografiji - NADMIRSKA VISINA. Postoji SLIV koji je nemoguce promeniti.
Postoje Suecki i Panamski kanal - u oba slucaja se spajaju DVA MORA - dve SLANE VODE. Postoje medjurecni kanali - ali NE POSTOJI nigde kanal izmedju reke i mora, izmedju slane i slatke vode.
1. i Morava i Vardar su u sustini POTOCICI, na kojima 10 meseci u godini ni ribarski camci nisu prikladni za plovidbu!
2. Od usca Zapadne u Juznu Moravu do Vardara ima 300 i vise km. 3. Vardar je potocic celim tokom.
4. Morava plovna stotinak km.
5. Dunav je medjunarodna reka! Niko ne sme skretati vodu iz njega, cak i da se neko usprotivi fizici i natera vodu uzvodno. Sve zemlje Crnomorskog sliva se pitaju, ako prijatelji Tomo i Bacevic misle da preusmere Dunav.
Ukratko - svaka pomisao na "gradnju kanala" je obicno - ali potencijalno opasno - buncanje!
Cak i Svemirci s tehnologijom da prokopaju kanal - vode nema 10 meseci u godini da vodenica pristojno radi.
Ono sta mozemo a necemo i ne znamo: da se zavrsi obilaznica oko Beograda - pre negoli crnogorskom lobiju autoput!
Neko treba da saopsti Tomi: moze da ponudi Kinezima vodu iz Bajcetine - Moravu da ne obecava.
Bruka nas gde stigne!
Sto pre izbori: dovedimo na vlast grupu gradjana, zapretimo vesalima za pljacku - dosta naprednog sunovrata!

ns time

pre 8 godina

Htela sam ove godine da iznerviram jednog coveka koji se razume u reke i prevoz.Uspela sam.Ispricala sam mu pricu o kanalu koji ce se raditi i produbljavnju Vardara.Bas u tom casu prolazili smo putem pored Vardara u kojem ove godine nije bilo ni pecarosa jer nije imalo sta da se predje peske.Pao Vardar na 30 cm dubine.Covek se zacenio od smeha.

janko

pre 8 godina

Bolje resenje je voz od Pireusa do Praga:
Skopje, Beograd, Budimpesta, Bratislava i Prag. Iz svake od navedenih moze lako da se stigne prugom do ostalih gradova na zapad.
Kompozicija se slozi tako da mogu lepo da se odkace vagoni koji ostaju, nema zadrzavanja.
Brze od obilaska evrope do hamburga.

ZoranSM

pre 8 godina

Pre će ovaj Lopov iz Sremske Mitrovice što nas je prevario za stanove koje smo platili još 2008 godine da sazida zgradu u centru grada ul.Šećer Sokak nego što će oni da prokopaju taj kanal.Neće biti ništa ni od stanova ni od Kanala.

losmi

pre 8 godina

Srbija je podrucje sa povoljnom poslovnom klimom koja privlaci kineski kapital i doprinosi jacanju bilatelarnih odnosa dve drzave dajuci impuls vecem invrastrukturnom ulaganju u Srbiju.

kontraš

pre 8 godina

Konačno neke normalne izjvave. Da se razumemo, nisam za ove "napredne", ali ako bi se ovo realizovalo, od mene bi imali "svaka cast". Problem je jedino to sto smo pre 30tak godina imali znanja i mogucnosti da to sami pravimo, a sad n trebaju kinezi i neki stranci, ne bi mogli u Srbiji da napravimo jedan funkcionalan strug za metal, a kamoli bilo sta.

polo89

pre 8 godina

Za sve one koji kazu da je Vardar potok a ne reka kazem sledece. Odes u kupatilo, zatvoris odvod vode na kadi i pustis vodu. Posle pet minuta sta se desi...

Bojan KG

pre 8 godina

Neka nam daju onih 10 000 milijardi $, lako ćemo mi da napravimo kanal. Leteći cirkus se nastavlja. Da ih poređa čovek sve do jednog ako bi se našao jedan koji zaslužuje da vodi zemlju bilo bi dobro. Nekadašnji kadrovi SPS-a tokom devedesitih su pojam za ove diletante koji vedre i oblače. Ministar odbrane keramičar, ministar diplomatije ne zna engleski jezik, ambasador u Kini ponavlja više puta da će Kinezi uložiti 10 000 milijardi $ ... Ne mogu svega ni da se setim koliko gluposti ... telepromtovanje, vazduplohov, Mortadela, ... Ovo je noćna mora živeti ovde. Udarac na zdrav razum. A što je najgore nema ni naznaka da će za x godina da se nešto prometi jer su mediokriteti, neznalice i poltroni svuda i na najvažnijim funkcijama.

misko

pre 8 godina

Predsedniče da li ste i vi neobavešteni? Vaši ugasiše i FAP i IMT koji su učili Kineze još pre 30 godina kako se prave traktori i kamioni a sada bi da od njih uvozimo.Molim Vas osposobite naše fabrike na radost svih poljoprivrednika da voze i mali ferguson a i velike traktore a ne da uvozimo iz Kine po kvalitetu mnogo lošije i bez servisne podrške.Isto važi i za kamione.

Limenka

pre 8 godina

S obzirom da je Kina prijateljski nastrojena moguce je da ce sto vise Nikolicevih zahteva da ispuni,u svakom slucaju to bi bilo jako dobro za nas i nasu ekonomiju.

DiLivio

pre 8 godina

Genijalna ideja! Gospodin Nikolic je najzad poceo da primenjuje znanje koje je stekao na studijama. Nadam se samo da nece stati samo na ovom predlogu... Smejurija.

opasni presedan

pre 8 godina

Aman-zaman! Opet on... neverovatno! Zamislite koliko bi tek skratili put do Persijskog Zaliva, a i do Evrope, ako bi izgradili kanal preko Himalaja!

Benny Hill

pre 8 godina

zar opet sa kanalom?Zar se priblizavaju izbori?treba mi samo jos jedan mandat da pocnem sa realizacijom....a one 100 miljardi dolara investicije iz Rusije....za to osto treba drugi mandat?Ne mogu da verujem za koga sam glasao...nikad vise!

Миле НС

pre 8 godina

Маре, био би то Скадар на Бојани када би канал радила Србија...
Отрилике као и она брана "Ровни" због које данас плава банда одвлачи жене и децу из Ваљевске Грачанице...
Него без зезања, тај канал би спасио Србију од запада! Кинези своје инвестиције штите а тај канал би био једна од капиталних, размислите мало да ли би Кинези дозволили нестабилност региона од којег би имали велики профит??? Па макар Србија динар један не убрала тај канал би нам био изузетно вредан!

skyfall

pre 8 godina

hm, ja bih dvaput razlislio, ipak, ako žuti ljudi budu pili vodu sa Morave, a njih je jako mnogo, ima opasno da padne nivo iste, pa će po zakonu spojenih sudova da se u istu uliva Dunav umesto da se ona uliva u njega, o siroma Vardaru da i ne govorimo, ne smem da pomislim kakav bi haos nastao ...

killa

pre 8 godina

Tomo, u politici ne ide da samo trazis, a da nista ne dajes. Tako da, ovaj tvoj zahtev da se kamata smanji i produzi rok otplate moze zvucati samo kao drskost, ukoliko se nista sa nase strane ne ponudi.
Sa druge strane, lepo bi bilo ako bi se realizovalo nesto od pobrojanog.

Ako vam je dobro, onda nista

pre 8 godina

Zaista mi je muka od ove naprednjacke demagogije.

- Kostolac (ni zapoceto)
- pruga Bg-Budimp. (ni zapoceto)
- KANAL Morava-Vardar???

Ma daj bre, niste u stanju da odrzavate puteve i pruge koje vec imamo (najgore u Evropi), ali zato JEDINO sto umete da pricate bajke. Ni DS nije manje zlo, isto je to.

ZA SRBIJU BEZ POLITICKIH PARTIJA

-samo odgovornost imenom i prezimenom.

Vođa

pre 8 godina

Da Kina smanji kamatne stope i produži rok otplate?! Domaćine, ona četiri "sjajna" Cicina modela ne možeš da primenjuješ na druge države. Probaj da konvertuješ u juane, sa promenljivom kamatnom stopom.

Ja

pre 8 godina

Skrivena kamera svakog predsednika kojeg Toma poseti, oko 5 minuta nakon sastanka, bi bio hit na svakoj televiziji. Da li se krste i levom i desnom rukom, ili se valjaju od smeha?

Ja

pre 8 godina

Skrivena kamera svakog predsednika kojeg Toma poseti, oko 5 minuta nakon sastanka, bi bio hit na svakoj televiziji. Da li se krste i levom i desnom rukom, ili se valjaju od smeha?

Ako vam je dobro, onda nista

pre 8 godina

Zaista mi je muka od ove naprednjacke demagogije.

- Kostolac (ni zapoceto)
- pruga Bg-Budimp. (ni zapoceto)
- KANAL Morava-Vardar???

Ma daj bre, niste u stanju da odrzavate puteve i pruge koje vec imamo (najgore u Evropi), ali zato JEDINO sto umete da pricate bajke. Ni DS nije manje zlo, isto je to.

ZA SRBIJU BEZ POLITICKIH PARTIJA

-samo odgovornost imenom i prezimenom.

opasni presedan

pre 8 godina

Aman-zaman! Opet on... neverovatno! Zamislite koliko bi tek skratili put do Persijskog Zaliva, a i do Evrope, ako bi izgradili kanal preko Himalaja!

DiLivio

pre 8 godina

Genijalna ideja! Gospodin Nikolic je najzad poceo da primenjuje znanje koje je stekao na studijama. Nadam se samo da nece stati samo na ovom predlogu... Smejurija.

Benny Hill

pre 8 godina

zar opet sa kanalom?Zar se priblizavaju izbori?treba mi samo jos jedan mandat da pocnem sa realizacijom....a one 100 miljardi dolara investicije iz Rusije....za to osto treba drugi mandat?Ne mogu da verujem za koga sam glasao...nikad vise!

Nebojsa

pre 8 godina

Svako ko je ikada prosao dolinom Vardara (a to su svi koji su isli za Grcku kolima) zna da je Vardar u sustini jedan potok i ne mnogo vise od toga. Pa onda ideja da se on poveze sa Juznom Moravom, koja takodje nije plovna reka. Zaista, mislim da je Toma trebalo da izabere diplomu saobracajnog inzenjera, kada vec ima interesovanja koja idu u tom pravcu.

Kvazimodo Sorabius

pre 8 godina

Ovo prevazilazi sposobnost i Malog Perice!
Postoje nepremostivi pojmovi u fizici, sledno tome i u geografiji - NADMIRSKA VISINA. Postoji SLIV koji je nemoguce promeniti.
Postoje Suecki i Panamski kanal - u oba slucaja se spajaju DVA MORA - dve SLANE VODE. Postoje medjurecni kanali - ali NE POSTOJI nigde kanal izmedju reke i mora, izmedju slane i slatke vode.
1. i Morava i Vardar su u sustini POTOCICI, na kojima 10 meseci u godini ni ribarski camci nisu prikladni za plovidbu!
2. Od usca Zapadne u Juznu Moravu do Vardara ima 300 i vise km. 3. Vardar je potocic celim tokom.
4. Morava plovna stotinak km.
5. Dunav je medjunarodna reka! Niko ne sme skretati vodu iz njega, cak i da se neko usprotivi fizici i natera vodu uzvodno. Sve zemlje Crnomorskog sliva se pitaju, ako prijatelji Tomo i Bacevic misle da preusmere Dunav.
Ukratko - svaka pomisao na "gradnju kanala" je obicno - ali potencijalno opasno - buncanje!
Cak i Svemirci s tehnologijom da prokopaju kanal - vode nema 10 meseci u godini da vodenica pristojno radi.
Ono sta mozemo a necemo i ne znamo: da se zavrsi obilaznica oko Beograda - pre negoli crnogorskom lobiju autoput!
Neko treba da saopsti Tomi: moze da ponudi Kinezima vodu iz Bajcetine - Moravu da ne obecava.
Bruka nas gde stigne!
Sto pre izbori: dovedimo na vlast grupu gradjana, zapretimo vesalima za pljacku - dosta naprednog sunovrata!

ns time

pre 8 godina

Htela sam ove godine da iznerviram jednog coveka koji se razume u reke i prevoz.Uspela sam.Ispricala sam mu pricu o kanalu koji ce se raditi i produbljavnju Vardara.Bas u tom casu prolazili smo putem pored Vardara u kojem ove godine nije bilo ni pecarosa jer nije imalo sta da se predje peske.Pao Vardar na 30 cm dubine.Covek se zacenio od smeha.

Vođa

pre 8 godina

Da Kina smanji kamatne stope i produži rok otplate?! Domaćine, ona četiri "sjajna" Cicina modela ne možeš da primenjuješ na druge države. Probaj da konvertuješ u juane, sa promenljivom kamatnom stopom.

kontraš

pre 8 godina

Konačno neke normalne izjvave. Da se razumemo, nisam za ove "napredne", ali ako bi se ovo realizovalo, od mene bi imali "svaka cast". Problem je jedino to sto smo pre 30tak godina imali znanja i mogucnosti da to sami pravimo, a sad n trebaju kinezi i neki stranci, ne bi mogli u Srbiji da napravimo jedan funkcionalan strug za metal, a kamoli bilo sta.

Hidrolog

pre 8 godina

Na danasnji dan dubina reke Save ispod savskog mosta 1,30 metara. Kod Apatina zaustavljena plovidba Dunavom.U Na Djerdapskom jezeru vire ostaci nemackih olupina iz drugog svetskog rata a ovaj bi hteo da Morava bude plovna

polo89

pre 8 godina

Za sve one koji kazu da je Vardar potok a ne reka kazem sledece. Odes u kupatilo, zatvoris odvod vode na kadi i pustis vodu. Posle pet minuta sta se desi...

misko

pre 8 godina

Predsedniče da li ste i vi neobavešteni? Vaši ugasiše i FAP i IMT koji su učili Kineze još pre 30 godina kako se prave traktori i kamioni a sada bi da od njih uvozimo.Molim Vas osposobite naše fabrike na radost svih poljoprivrednika da voze i mali ferguson a i velike traktore a ne da uvozimo iz Kine po kvalitetu mnogo lošije i bez servisne podrške.Isto važi i za kamione.

gogana

pre 8 godina

Za nepoverovati je koliko Kina proidaje značaj Srbiji, država sa 1.6oo.ooo.ooo stanovnika i najjačom privredom sveta uvažava državicu sa 8.ooo ooo stanovnika kao jedno od hiljade njenih varošica.Mora se priznati da je to spoljnopolitički uspeh Srbije, predsednika i Vlade.Što se tiče kanala, Kinezi su dovoljno jaki da mogu to raditi ako im je interes, a njihova je na 2o godina,možda i duže, luka Solun a Moravski kanal bi bio put ka EU sve većem ekonomskom partneru Kine.

Bojan KG

pre 8 godina

Neka nam daju onih 10 000 milijardi $, lako ćemo mi da napravimo kanal. Leteći cirkus se nastavlja. Da ih poređa čovek sve do jednog ako bi se našao jedan koji zaslužuje da vodi zemlju bilo bi dobro. Nekadašnji kadrovi SPS-a tokom devedesitih su pojam za ove diletante koji vedre i oblače. Ministar odbrane keramičar, ministar diplomatije ne zna engleski jezik, ambasador u Kini ponavlja više puta da će Kinezi uložiti 10 000 milijardi $ ... Ne mogu svega ni da se setim koliko gluposti ... telepromtovanje, vazduplohov, Mortadela, ... Ovo je noćna mora živeti ovde. Udarac na zdrav razum. A što je najgore nema ni naznaka da će za x godina da se nešto prometi jer su mediokriteti, neznalice i poltroni svuda i na najvažnijim funkcijama.

skyfall

pre 8 godina

hm, ja bih dvaput razlislio, ipak, ako žuti ljudi budu pili vodu sa Morave, a njih je jako mnogo, ima opasno da padne nivo iste, pa će po zakonu spojenih sudova da se u istu uliva Dunav umesto da se ona uliva u njega, o siroma Vardaru da i ne govorimo, ne smem da pomislim kakav bi haos nastao ...

losmi

pre 8 godina

Srbija je podrucje sa povoljnom poslovnom klimom koja privlaci kineski kapital i doprinosi jacanju bilatelarnih odnosa dve drzave dajuci impuls vecem invrastrukturnom ulaganju u Srbiju.

DPolitika

pre 8 godina

@kontraš

Poprilicno tacno receno i tragicno...

Da je 30 godina svake godine prokopano 10-15 km kanala do sada bi kanal bio zavrsen.

Kanal Morava(nebitno cak da li ce izaci do egeja) je dobar za Srbiju nezavisno od vlasti i od politicara i trebao bi biti uradjen i biti prioritetna investicija. Regulise poplave i navodnjavanje.

Drasticno se preteruje sa cenom izvodjenja radova i komplikovanoscu necega sto se radi vec vekovima unazad. Nije iskop kanala u 21 veku posebna umotvorina.

Gruba racunica kaze da za novu gradjevinsku operativu koja bi se sastojala od 2 bagera SRS 2000, 120 dampera, 120 dozera, buldozera, ripera gusenicara i tockasa, 60 kamiona kipera, 24 bagera, 12 miksera za beton, 24 valjaka, 8 gredra, 24 kompresora, 4 pumpe za beton, 20 tona dinamita, 6 agregata 20kw, 20agregata 5kw, 4 cisterne za vodu, 2 autodizalice, 2 drobilice za kamen, 2 pumpe za vodu velikog kapaciteta(VanHeck), 36 pumpi za vodu malog kapaciteta i razni ostali gradjevinski alat treba ukupno oko
230 miliona eura.

Sa ovakvom operativom sve se moze pa i kanal.

230 miliona eura za operativu koje moze bez problema da gradi kanal i da kao kusur ostanu masine - ilustracije radi most na adi je (pret)placen na preko 360 miliona eura....Kanalu nedostaju volja vlasti, znanje politicara, razumevanje gradjana ovde uz ocuvanje domace gradjevinske i teske industrije(imk 14 oktobar, Fap, gosa) a ne Kina koja ne razume kako smo sami sebe degradirali umesto unapredili.

lili

pre 8 godina

da nije zalosno bilo bi smesno? Vise ne mogu ni da se nerviram? Gde zivimo i ko nas vodi? Zetimo se onog slepog vodje od R.Domanovica. Oni ni lektiru nisu citali a vode ovaj jadni narod?

El Jardinero

pre 8 godina

Sve dok domaća gerila bude željno kusala splacine, čika toma i udruženje za bajke, sanjarenje i opsene ce im iste isporučivati dnevno u industrijskih kolicinama.. U međuvremenu oni će im se smesti sa različitih meridijana, uredno širiti napredni optimizam i svoju imovinsku kartu i suštinski uživati u zivotu.

Limenka

pre 8 godina

S obzirom da je Kina prijateljski nastrojena moguce je da ce sto vise Nikolicevih zahteva da ispuni,u svakom slucaju to bi bilo jako dobro za nas i nasu ekonomiju.

killa

pre 8 godina

Tomo, u politici ne ide da samo trazis, a da nista ne dajes. Tako da, ovaj tvoj zahtev da se kamata smanji i produzi rok otplate moze zvucati samo kao drskost, ukoliko se nista sa nase strane ne ponudi.
Sa druge strane, lepo bi bilo ako bi se realizovalo nesto od pobrojanog.

yoyo

pre 8 godina

Da kinezi misle da je to isplativo sami bi dosli da ulazu. Ne bi Toma isao da.trazi manju kamatnu stopu i produzenje roka placanja. Kada oni koji imaju misle da to ne moze da se isplati, znaci da ovi nasi samo 'oce novce.

ZoranSM

pre 8 godina

Pre će ovaj Lopov iz Sremske Mitrovice što nas je prevario za stanove koje smo platili još 2008 godine da sazida zgradu u centru grada ul.Šećer Sokak nego što će oni da prokopaju taj kanal.Neće biti ništa ni od stanova ni od Kanala.

kosmo

pre 8 godina

Srbija kao mala i skromna drzava zavisi od velikih ekonomskih sila kao sto je Kina. Tradicionalno dobre odnose treba pospesiti i sto vise privlaciti kineski kapital u realizaciji projekata sirom Srbije.

janko

pre 8 godina

Bolje resenje je voz od Pireusa do Praga:
Skopje, Beograd, Budimpesta, Bratislava i Prag. Iz svake od navedenih moze lako da se stigne prugom do ostalih gradova na zapad.
Kompozicija se slozi tako da mogu lepo da se odkace vagoni koji ostaju, nema zadrzavanja.
Brze od obilaska evrope do hamburga.

Zulu

pre 8 godina

Vec vidim,projekat od istorijskog znacaja za Srbiju.Putujem brodom do Soluna priroda prelepa gledam gradove i uzivam .Zasto bih se akao putevima.Prelep projekat, najzad i mi Srbi da imamo nesto svetsko.Uf al me sunce udarilo na palubi, fatamorgana.Bravo precednice pocni da uredjujes obale od svoje nelegalne vikendice.Pozdrav belim listicima.Pitam se zaista da li je ovo neka bozija kazna.

Миле НС

pre 8 godina

Маре, био би то Скадар на Бојани када би канал радила Србија...
Отрилике као и она брана "Ровни" због које данас плава банда одвлачи жене и децу из Ваљевске Грачанице...
Него без зезања, тај канал би спасио Србију од запада! Кинези своје инвестиције штите а тај канал би био једна од капиталних, размислите мало да ли би Кинези дозволили нестабилност региона од којег би имали велики профит??? Па макар Србија динар један не убрала тај канал би нам био изузетно вредан!

E U

pre 8 godina

Vašu ljubav prema Kinezima svi razumemo,ali g. Nikoliću,stvarnost nije takva,kakvu je vi zamišljate.Ja znam da Srbija nema more,pa se pričaju priče i vicevi onoj zemlji,koja nema izlaz na more.Ali ovo je ozbiljna stvar i naš predsednik,treba da se okrene stvarnosti,a maštarije neka ostavi,kad mu prestane mandat.

pera lala

pre 8 godina

odlična investicija,bar azilanti ne moraju da izlaze sa brodova...direkt do svarcwalda.e to je direkt linija a ne pretrcavanje nekih granica...i svima lepo.

Milan

pre 8 godina

U Srbiji svako ima pravo da komentarise inzenjerska rjesenja o kojima nema ni najosnovnije znanje. Dragi moji Srbi treba da znate da se kanali kopaju i tamo gdje nema nikakvih vodotoka. Po vama ni panamski kanal nije bilo moguce napravit jer tamo nema postojece rijeke.Radi se o tome da se sistemom brana i prevodnica omoguci podizanje prodova na odredjene nivoe. Projekat je sigurno izvodljiv .Njegovu opravdanost treba dokazati.Za Kineze i njihovu ekonomsku moc taj projekat ne predstavlja nista posebno. Zato nemojte uvjek biti pesimisti.

Beduin

pre 8 godina

Kinezi znaju da cene iskreno prijateljstvo koje naši državnici znaju da gaje i nadograde. Imamo odlične preduslove za veliki broj investicija iz Kine.

boki

pre 8 godina

Činjenica je da je NR Kina zainteresovana da poveća ulaganja na prostoru Centralne i Istočne Evrope. Imajući u vidu da Srbija sa njom ima tradicionalno dobre odnose, realno je očekivati veća ulaganja kineskih kompanija u Srbiju.

Ja

pre 8 godina

Skrivena kamera svakog predsednika kojeg Toma poseti, oko 5 minuta nakon sastanka, bi bio hit na svakoj televiziji. Da li se krste i levom i desnom rukom, ili se valjaju od smeha?

Миле НС

pre 8 godina

Маре, био би то Скадар на Бојани када би канал радила Србија...
Отрилике као и она брана "Ровни" због које данас плава банда одвлачи жене и децу из Ваљевске Грачанице...
Него без зезања, тај канал би спасио Србију од запада! Кинези своје инвестиције штите а тај канал би био једна од капиталних, размислите мало да ли би Кинези дозволили нестабилност региона од којег би имали велики профит??? Па макар Србија динар један не убрала тај канал би нам био изузетно вредан!

opasni presedan

pre 8 godina

Aman-zaman! Opet on... neverovatno! Zamislite koliko bi tek skratili put do Persijskog Zaliva, a i do Evrope, ako bi izgradili kanal preko Himalaja!

Milan

pre 8 godina

U Srbiji svako ima pravo da komentarise inzenjerska rjesenja o kojima nema ni najosnovnije znanje. Dragi moji Srbi treba da znate da se kanali kopaju i tamo gdje nema nikakvih vodotoka. Po vama ni panamski kanal nije bilo moguce napravit jer tamo nema postojece rijeke.Radi se o tome da se sistemom brana i prevodnica omoguci podizanje prodova na odredjene nivoe. Projekat je sigurno izvodljiv .Njegovu opravdanost treba dokazati.Za Kineze i njihovu ekonomsku moc taj projekat ne predstavlja nista posebno. Zato nemojte uvjek biti pesimisti.

skyfall

pre 8 godina

hm, ja bih dvaput razlislio, ipak, ako žuti ljudi budu pili vodu sa Morave, a njih je jako mnogo, ima opasno da padne nivo iste, pa će po zakonu spojenih sudova da se u istu uliva Dunav umesto da se ona uliva u njega, o siroma Vardaru da i ne govorimo, ne smem da pomislim kakav bi haos nastao ...

ns time

pre 8 godina

Htela sam ove godine da iznerviram jednog coveka koji se razume u reke i prevoz.Uspela sam.Ispricala sam mu pricu o kanalu koji ce se raditi i produbljavnju Vardara.Bas u tom casu prolazili smo putem pored Vardara u kojem ove godine nije bilo ni pecarosa jer nije imalo sta da se predje peske.Pao Vardar na 30 cm dubine.Covek se zacenio od smeha.

Zulu

pre 8 godina

Vec vidim,projekat od istorijskog znacaja za Srbiju.Putujem brodom do Soluna priroda prelepa gledam gradove i uzivam .Zasto bih se akao putevima.Prelep projekat, najzad i mi Srbi da imamo nesto svetsko.Uf al me sunce udarilo na palubi, fatamorgana.Bravo precednice pocni da uredjujes obale od svoje nelegalne vikendice.Pozdrav belim listicima.Pitam se zaista da li je ovo neka bozija kazna.

DiLivio

pre 8 godina

Genijalna ideja! Gospodin Nikolic je najzad poceo da primenjuje znanje koje je stekao na studijama. Nadam se samo da nece stati samo na ovom predlogu... Smejurija.

killa

pre 8 godina

Tomo, u politici ne ide da samo trazis, a da nista ne dajes. Tako da, ovaj tvoj zahtev da se kamata smanji i produzi rok otplate moze zvucati samo kao drskost, ukoliko se nista sa nase strane ne ponudi.
Sa druge strane, lepo bi bilo ako bi se realizovalo nesto od pobrojanog.

Benny Hill

pre 8 godina

zar opet sa kanalom?Zar se priblizavaju izbori?treba mi samo jos jedan mandat da pocnem sa realizacijom....a one 100 miljardi dolara investicije iz Rusije....za to osto treba drugi mandat?Ne mogu da verujem za koga sam glasao...nikad vise!

Ako vam je dobro, onda nista

pre 8 godina

Zaista mi je muka od ove naprednjacke demagogije.

- Kostolac (ni zapoceto)
- pruga Bg-Budimp. (ni zapoceto)
- KANAL Morava-Vardar???

Ma daj bre, niste u stanju da odrzavate puteve i pruge koje vec imamo (najgore u Evropi), ali zato JEDINO sto umete da pricate bajke. Ni DS nije manje zlo, isto je to.

ZA SRBIJU BEZ POLITICKIH PARTIJA

-samo odgovornost imenom i prezimenom.

pera lala

pre 8 godina

odlična investicija,bar azilanti ne moraju da izlaze sa brodova...direkt do svarcwalda.e to je direkt linija a ne pretrcavanje nekih granica...i svima lepo.

Hidrolog

pre 8 godina

Na danasnji dan dubina reke Save ispod savskog mosta 1,30 metara. Kod Apatina zaustavljena plovidba Dunavom.U Na Djerdapskom jezeru vire ostaci nemackih olupina iz drugog svetskog rata a ovaj bi hteo da Morava bude plovna

E U

pre 8 godina

Vašu ljubav prema Kinezima svi razumemo,ali g. Nikoliću,stvarnost nije takva,kakvu je vi zamišljate.Ja znam da Srbija nema more,pa se pričaju priče i vicevi onoj zemlji,koja nema izlaz na more.Ali ovo je ozbiljna stvar i naš predsednik,treba da se okrene stvarnosti,a maštarije neka ostavi,kad mu prestane mandat.

ZoranSM

pre 8 godina

Pre će ovaj Lopov iz Sremske Mitrovice što nas je prevario za stanove koje smo platili još 2008 godine da sazida zgradu u centru grada ul.Šećer Sokak nego što će oni da prokopaju taj kanal.Neće biti ništa ni od stanova ni od Kanala.

janko

pre 8 godina

Bolje resenje je voz od Pireusa do Praga:
Skopje, Beograd, Budimpesta, Bratislava i Prag. Iz svake od navedenih moze lako da se stigne prugom do ostalih gradova na zapad.
Kompozicija se slozi tako da mogu lepo da se odkace vagoni koji ostaju, nema zadrzavanja.
Brze od obilaska evrope do hamburga.

yoyo

pre 8 godina

Da kinezi misle da je to isplativo sami bi dosli da ulazu. Ne bi Toma isao da.trazi manju kamatnu stopu i produzenje roka placanja. Kada oni koji imaju misle da to ne moze da se isplati, znaci da ovi nasi samo 'oce novce.

Kvazimodo Sorabius

pre 8 godina

Ovo prevazilazi sposobnost i Malog Perice!
Postoje nepremostivi pojmovi u fizici, sledno tome i u geografiji - NADMIRSKA VISINA. Postoji SLIV koji je nemoguce promeniti.
Postoje Suecki i Panamski kanal - u oba slucaja se spajaju DVA MORA - dve SLANE VODE. Postoje medjurecni kanali - ali NE POSTOJI nigde kanal izmedju reke i mora, izmedju slane i slatke vode.
1. i Morava i Vardar su u sustini POTOCICI, na kojima 10 meseci u godini ni ribarski camci nisu prikladni za plovidbu!
2. Od usca Zapadne u Juznu Moravu do Vardara ima 300 i vise km. 3. Vardar je potocic celim tokom.
4. Morava plovna stotinak km.
5. Dunav je medjunarodna reka! Niko ne sme skretati vodu iz njega, cak i da se neko usprotivi fizici i natera vodu uzvodno. Sve zemlje Crnomorskog sliva se pitaju, ako prijatelji Tomo i Bacevic misle da preusmere Dunav.
Ukratko - svaka pomisao na "gradnju kanala" je obicno - ali potencijalno opasno - buncanje!
Cak i Svemirci s tehnologijom da prokopaju kanal - vode nema 10 meseci u godini da vodenica pristojno radi.
Ono sta mozemo a necemo i ne znamo: da se zavrsi obilaznica oko Beograda - pre negoli crnogorskom lobiju autoput!
Neko treba da saopsti Tomi: moze da ponudi Kinezima vodu iz Bajcetine - Moravu da ne obecava.
Bruka nas gde stigne!
Sto pre izbori: dovedimo na vlast grupu gradjana, zapretimo vesalima za pljacku - dosta naprednog sunovrata!

Nebojsa

pre 8 godina

Svako ko je ikada prosao dolinom Vardara (a to su svi koji su isli za Grcku kolima) zna da je Vardar u sustini jedan potok i ne mnogo vise od toga. Pa onda ideja da se on poveze sa Juznom Moravom, koja takodje nije plovna reka. Zaista, mislim da je Toma trebalo da izabere diplomu saobracajnog inzenjera, kada vec ima interesovanja koja idu u tom pravcu.

misko

pre 8 godina

Predsedniče da li ste i vi neobavešteni? Vaši ugasiše i FAP i IMT koji su učili Kineze još pre 30 godina kako se prave traktori i kamioni a sada bi da od njih uvozimo.Molim Vas osposobite naše fabrike na radost svih poljoprivrednika da voze i mali ferguson a i velike traktore a ne da uvozimo iz Kine po kvalitetu mnogo lošije i bez servisne podrške.Isto važi i za kamione.

Vođa

pre 8 godina

Da Kina smanji kamatne stope i produži rok otplate?! Domaćine, ona četiri "sjajna" Cicina modela ne možeš da primenjuješ na druge države. Probaj da konvertuješ u juane, sa promenljivom kamatnom stopom.

Bojan KG

pre 8 godina

Neka nam daju onih 10 000 milijardi $, lako ćemo mi da napravimo kanal. Leteći cirkus se nastavlja. Da ih poređa čovek sve do jednog ako bi se našao jedan koji zaslužuje da vodi zemlju bilo bi dobro. Nekadašnji kadrovi SPS-a tokom devedesitih su pojam za ove diletante koji vedre i oblače. Ministar odbrane keramičar, ministar diplomatije ne zna engleski jezik, ambasador u Kini ponavlja više puta da će Kinezi uložiti 10 000 milijardi $ ... Ne mogu svega ni da se setim koliko gluposti ... telepromtovanje, vazduplohov, Mortadela, ... Ovo je noćna mora živeti ovde. Udarac na zdrav razum. A što je najgore nema ni naznaka da će za x godina da se nešto prometi jer su mediokriteti, neznalice i poltroni svuda i na najvažnijim funkcijama.

Limenka

pre 8 godina

S obzirom da je Kina prijateljski nastrojena moguce je da ce sto vise Nikolicevih zahteva da ispuni,u svakom slucaju to bi bilo jako dobro za nas i nasu ekonomiju.

losmi

pre 8 godina

Srbija je podrucje sa povoljnom poslovnom klimom koja privlaci kineski kapital i doprinosi jacanju bilatelarnih odnosa dve drzave dajuci impuls vecem invrastrukturnom ulaganju u Srbiju.

kontraš

pre 8 godina

Konačno neke normalne izjvave. Da se razumemo, nisam za ove "napredne", ali ako bi se ovo realizovalo, od mene bi imali "svaka cast". Problem je jedino to sto smo pre 30tak godina imali znanja i mogucnosti da to sami pravimo, a sad n trebaju kinezi i neki stranci, ne bi mogli u Srbiji da napravimo jedan funkcionalan strug za metal, a kamoli bilo sta.

kosmo

pre 8 godina

Srbija kao mala i skromna drzava zavisi od velikih ekonomskih sila kao sto je Kina. Tradicionalno dobre odnose treba pospesiti i sto vise privlaciti kineski kapital u realizaciji projekata sirom Srbije.

lili

pre 8 godina

da nije zalosno bilo bi smesno? Vise ne mogu ni da se nerviram? Gde zivimo i ko nas vodi? Zetimo se onog slepog vodje od R.Domanovica. Oni ni lektiru nisu citali a vode ovaj jadni narod?

polo89

pre 8 godina

Za sve one koji kazu da je Vardar potok a ne reka kazem sledece. Odes u kupatilo, zatvoris odvod vode na kadi i pustis vodu. Posle pet minuta sta se desi...

gogana

pre 8 godina

Za nepoverovati je koliko Kina proidaje značaj Srbiji, država sa 1.6oo.ooo.ooo stanovnika i najjačom privredom sveta uvažava državicu sa 8.ooo ooo stanovnika kao jedno od hiljade njenih varošica.Mora se priznati da je to spoljnopolitički uspeh Srbije, predsednika i Vlade.Što se tiče kanala, Kinezi su dovoljno jaki da mogu to raditi ako im je interes, a njihova je na 2o godina,možda i duže, luka Solun a Moravski kanal bi bio put ka EU sve većem ekonomskom partneru Kine.

DPolitika

pre 8 godina

@kontraš

Poprilicno tacno receno i tragicno...

Da je 30 godina svake godine prokopano 10-15 km kanala do sada bi kanal bio zavrsen.

Kanal Morava(nebitno cak da li ce izaci do egeja) je dobar za Srbiju nezavisno od vlasti i od politicara i trebao bi biti uradjen i biti prioritetna investicija. Regulise poplave i navodnjavanje.

Drasticno se preteruje sa cenom izvodjenja radova i komplikovanoscu necega sto se radi vec vekovima unazad. Nije iskop kanala u 21 veku posebna umotvorina.

Gruba racunica kaze da za novu gradjevinsku operativu koja bi se sastojala od 2 bagera SRS 2000, 120 dampera, 120 dozera, buldozera, ripera gusenicara i tockasa, 60 kamiona kipera, 24 bagera, 12 miksera za beton, 24 valjaka, 8 gredra, 24 kompresora, 4 pumpe za beton, 20 tona dinamita, 6 agregata 20kw, 20agregata 5kw, 4 cisterne za vodu, 2 autodizalice, 2 drobilice za kamen, 2 pumpe za vodu velikog kapaciteta(VanHeck), 36 pumpi za vodu malog kapaciteta i razni ostali gradjevinski alat treba ukupno oko
230 miliona eura.

Sa ovakvom operativom sve se moze pa i kanal.

230 miliona eura za operativu koje moze bez problema da gradi kanal i da kao kusur ostanu masine - ilustracije radi most na adi je (pret)placen na preko 360 miliona eura....Kanalu nedostaju volja vlasti, znanje politicara, razumevanje gradjana ovde uz ocuvanje domace gradjevinske i teske industrije(imk 14 oktobar, Fap, gosa) a ne Kina koja ne razume kako smo sami sebe degradirali umesto unapredili.

Beduin

pre 8 godina

Kinezi znaju da cene iskreno prijateljstvo koje naši državnici znaju da gaje i nadograde. Imamo odlične preduslove za veliki broj investicija iz Kine.

El Jardinero

pre 8 godina

Sve dok domaća gerila bude željno kusala splacine, čika toma i udruženje za bajke, sanjarenje i opsene ce im iste isporučivati dnevno u industrijskih kolicinama.. U međuvremenu oni će im se smesti sa različitih meridijana, uredno širiti napredni optimizam i svoju imovinsku kartu i suštinski uživati u zivotu.

boki

pre 8 godina

Činjenica je da je NR Kina zainteresovana da poveća ulaganja na prostoru Centralne i Istočne Evrope. Imajući u vidu da Srbija sa njom ima tradicionalno dobre odnose, realno je očekivati veća ulaganja kineskih kompanija u Srbiju.