Ponedeljak, 03.08.2015.

08:11

Država počela obračun, nema rada u podrumu

Kontrola rada "na crno" je počela, a procenjuje se da nelegalno posluje 30 odsto u odnosu na ukupan broj, koliki je i udeo sive ekonomije u BDP-u Srbije.

Izvor: Tanjug

Država poèela obraèun, nema rada u podrumu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

114 Komentari

Sortiraj po:

Novosadjanin

pre 8 godina

@Aleksandar

Nema smisla spominjati male preduzetnike, jer pausalno oporezivanje malih preduzetnika nemas nigde i to je jedna od stvarno super pogodnosti koje Srbija pruza. Svuda (moje kolege) self-employed entrepreneurs imaju povlastice i svode se na manji porez i jednostavnije vodjenje knjiga, ali uglavnom se to svodi na "samo" 20% od prihoda, a nigde kao kod nas na fixni iznos.

Nije sve BAS TAKO crno u Srbiji.

Sosa

pre 8 godina

Ne može se iscediti suva drenovina.
Napravite progresivni sitem oporezivanja, u kome je minimalac neoporezovan. Tek onda možete sprovoditi nultu toleranciju za neplaćanje poreza.
Sve lepo je opisao Saša Radulović, samo nema ko da čita jer je zauzet punjenjem partijske kase na račun građana.
(Marko, 4. avgust 2015 07:31)

...i da ovome dodam ono sto pamtim a to je u vreme A.Markovica da su mali privrednici (tako su ih tada nazivali) bili oslobodjeni od poreza koliko se secam od 6 meseci do dve ili tri godine sve u zavisnosti kojim trazenim zanatom se bave i koji su zanati u nestajanju. Koliko se secam u mom selu u kucama izbijali su vrata na ulicu i od jedne sobe pravili nove zanatske prostorije i privatne trgovinske radnje. Mogle su sve vlasti da pogledaju kako su reforme A.Markovica dale brze rezultate a da se nisu povecavali porezi. Sada te prostorije zvrje prazne jer ko moze vise da placa porez a da nije stvorio prvo kapital kako je to u programu reformi imao A.Markovic.

Aleksandar

pre 8 godina

Zašto je u Nemačkoj siva zona manja od 8%? Ne zanosite se, da ako svako bude varao sistem da će nam biti bolje, porez mora da se plaća.
(marko, 3. avgust 2015 11:26)

Zato što, prijatelju, u Nemačkoj za 1000€ neto plate poslodavac mora da obezbedi u proseku 1330€, a u Srbiji za isti iznos poslodavac mora da obezbedi 1670€. Pritom u Nemačkoj postoji tona drugih pogodnosti za male preduzetnike (pogotovo u Istočnoj Nemačkoj) tako da su i mimo plata troškovi poslovanja značajno niži, i još pritom poslodavci ne moraju da obijaju šaltere po nedelju dana da završe šta im treba.

Nemačka i Srbija su kao bog i šeširdžija. Ja sam trenutno u Holandiji koja je socijalni raj i prilično skupa za poslovanje u odnosu na većinu drugih EU država. Preselio sam ovde svoju firmu iz Srbije i poslovanje me košta drastično manje. Drastično!

Aleksandar

pre 8 godina

@(MojeIme, 3. avgust 2015 17:51)

Nije to ništa prijatelju, iznad bruto iznosa postoji i ono što se zove super-bruto i što ne stoji na platnom listiću a to je koliko tvog poslodavca košta ta zarada. Dupliraj iznose za penziono i zdravstveno i ima tu još par drugih izdataka da vidiš koliko zapravo država uzme od zarade. Grubo računato ispadne da država često uzme preko i do 70% od zarade - recimo da bi neko dobio 100.000 platu na račun, njegov poslodavac mora da obezbedi bez malo 167.000 dinara (do skora je to bilo još gore). Poslodavcu država dodatno uzima razne druge harače koji kad bi se podelili po glavi zaposlenog bi lasno dogurali i na preko 100% neto isplaćene zarade.

S druge strane, ni za zaposlenog se tu priča ne završava - od tog iznosa koji na kraju dobije za svaku kupovinu plaća 20% PDV-a (sem za pojedine artikle), porez-na-porez zvan akciza (PDV se plaća na cenu uvećanu za akcizu) na alkoholne, duvanske i naftne proizvode (a od 1. avgusta i na el. energiju), raznorazne carinske zaštite za uvoznu robu, poreze na imovinu, obavezna osiguranja, raznorazne takse i participacije, a ako ima dovoljno visoku platu - i porez na ekstra-profit.

Ova 'država' pre ili kasnije pojede ogromnu većinu svih prihoda građana, a opet je u raspadu. Stoga podržavam svakoga ko pokušava da ne maže tu masnu gusku.

Danubewalker

pre 8 godina

Maltretiranje sirotinje.Obezbedite ljudima posao,primanja pa onda sankcionisite ovakve prestupnike.Uostalom,zar malo novca otmete i nama uredno zaposlenima?

Marko

pre 8 godina

Ne može se iscediti suva drenovina.
Napravite progresivni sitem oporezivanja, u kome je minimalac neoporezovan. Tek onda možete sprovoditi nultu toleranciju za neplaćanje poreza.
Sve lepo je opisao Saša Radulović, samo nema ko da čita jer je zauzet punjenjem partijske kase na račun građana.

mirka

pre 8 godina

hvala bogu ako ce jednom poci od glave a ne repa~onih koji od tog posla jedva prezivljavaju!!!~i primoranih da to rade jer drugo nemaju!!!

Silver Surfer

pre 8 godina

Posle advokata i kafedzija evo jos jedne kategorije koja unistava Srbiju i na koju ce sada da se ospe "drvlje i kamenje". I kada bi to bilo tacno onda bi Srbija bila idealna drzava u kojoj je ostalo da se ove sitnice dovedu u red i da konacno sve bude kako treba. Medjutim, nije tako.
Umesto da se kreiraju uslovi koji bi olaksali poslovanje privatnicima, narocito onim malim, drzava je nenormalnim nametima i nekorektnim odnosom dovela do toga da mnogi svoje firme odjavljuju i odmah pocinju da rade na crno. Da ne govorimo o potpuno nejednakom tretmanu domacih i stranih firmi.
Iako je ovakvo poslovanje nelagalno ljudi koji ovako rade se ne bogate vec prehranjuju svoje porodice.
A drzava bi mogla da se zapita kako je moguce da pojedina drzavna preduzeca i tajkuni duguju stotine milijardi dinara za porez i nikom nista. Za njih nema inspekcija.
Kori Udovicki je svojevremeno penzionerima rekla da prodaju stanove ako ne mogu da placaju racune, metod za obracun struje objasnila je tako da nikom nije bio jasan, razuverila nas je da na drzavnim jaslama ima previse zaposlenih i na kraju dace amin na upadanje ljudima u stanove koji nisu mogli da placaju izmisljene namete kako bi hranili taj parazitski aparat od kojeg nista ne dobijaju vec su firme odjavili i odlucili da rade ilegalno. Nevidjena ministarka i stvarno nam nevidjeno dobro ide. Toliko dobro, da me je sramota.

međed

pre 8 godina

Šta su se ovi navrzli na podrum. Ja već 15 godina radim u podrumu na belo. Bolje bi bilo da smo ja i ekipa dobili beneficirani radni staž...

Siro Tančić

pre 8 godina

Nek prođu malo kod novosadsko-klisanskog klana.Izrabljuju vozače u međunarodnom transportu.Nema godišnjeg,nema bolovanja.Obrazloženje je da vozači rade od procenta,ili učinka.Prijavljeni na minimalac,koji je smešno i reći da država dozvoljava da bude tako mali...

nikola

pre 8 godina

Svi ovi utajivaci poreza,plate taj porez kroz kupoinu hrane,placanje komunalija itd itd,sve pare ostaju u Srbije ali zato velike strane firme koje niko ne kontrolisu zaposle po stotinjak radnika daju plate 25000din sav zaradjeni novac odnesu nazad u maticn drzave.Primer Pancevo,nekad nije bilo praznog lokla,nije se placao porez a rentiranje ali sve ostajalo u Pancevu,danas Aviv park plati porez na rentiranje ali grad se gasi,I 90 POSTO PROMETA JE ROBA IZ UOZA,DOKLE CE sRBI MOCI DA BUU POTROSACIVROBE IZ SVETA.

Hobo Burlesque

pre 8 godina

Hvala Vam ministarka, hvala sto mislite na nase zdravlje i sigurnost! Znamo da nije do para, nije do toga sto se uzima zalogaj iz usta onima koji pokusavaju da se snadju kako znaju i umeju jer nemaju nikog da ih ubaci u drzavnu upravu.
Svaki gradjanin placa porez, ako nista placa PDV 20% (dakle drzava samo na taj nacin uzme petinu svega sto se stvori). A sta zauzvrat dobija? Najgore sudstvo u Evropi, neizvesnu penziju i tako redom...Ali niste samo Vi krivi, ZNA SE KO VUCE KONCE I KO SE KRIJE IZA SVOJIH MINISTARA...

Vojvodjanin

pre 8 godina

Ne zna se ko, ni koliko placa.
Ne piše nigde.
Ište se iznenada i odoka.
Konjanik dolazi u selo, i kao Turcin, trazi harac.
Nema cedulja, tacnih knjižica, upisanih imena, svako na svom mestu, npr: „Laza Gagic platio 34 forinte i pet filera“, pa pecat, pa potpis, pa opet pecat, pa opet potpis, i mir do iduceg kukuruza.
Sad Laza Gagic odlazi cešce na opštinu, a jednog dana istu 2000 dinara, drugog 3000, treceg 4, kad kako.
I to odmah, nema tu šta…I bez pecata i potpisa…Posle dve nedelje, opet zovu.
Zaboravili da zapišu porez na Begej.
Posle 3 nedelje opet zovu.
Zaboravili da racunaju porez na bolnicu.
Posle nedelju dana, opet zovu, nije 200 dinara prirez, nego 230, i neka dokaže da je platio za Begej…Da, on neka dokaže da je platio, jer ne mogu da nadu gde je zapisan…I tako do novog kukuruza.“

(prilog iz knjige Dragomira Jankova „Vojvodina – propadanje jednog regiona“ podaci i cinjenice)

MojeIme

pre 8 godina

Tokom protekle nedelje, uzmem ja (prvi put u zivotu) famozni platni listic. Bas me zanimalo da vidim koliko mi se odbija od zarade na ime eto bas Kori Udovicki, ako me razumete. Ja nisam ekonomista i stoga ce moja prica biti laicka, u smislu ekonomije, ali ja sam bio (a i jos uvek sam) ZAPANJEN kolicinom novca koji ja zaradim, a koji ode NJOJ i slicnima direktno u dzep. Jer, sta? Bruto iznos moje zarade je skoro duplo veci od onog iznosa koji meni legne na racun. Pa te za zdravstvo (koje na je nikad gore), te za PIO (koji samo sto se nije srusio, hvala ti Slobo i ZajamZaSrbiju) i sedim i razmisljam "odakle njima pravo da meni otimaju da bi oni mogli da zaposljavaju svoje partijase (sve vlasti do sada, nije samo SNS)a ja npr nemam da odem na dva putovanja godisnje (za sta ne mislim da je neki luksuz, vise je potreba). Elem, sto rece jedan kolega komentator, nije njima problem offshore Misko, Kostic, Beko i bratija nego eto bas im je problem sto neka npr samohrana majka sebi dopunjuje budzet tako sto frizira komsinice. Ma znate sta bre, niste ni za g. motku. Niste ni za sta. Samo sto dalje od vas covek da bezi... STRASNO

Superhik & Maxmagnus

pre 8 godina

To što su naše najveće tajkunske firme off shore kompanije i ne plaćaju porez u Srbiji za poreznike uopšte ne predstavlja problem. Trenutno je fokus na tome kako sirotinji raji ugasiti sve moguće sisteme za preživljavanje.

crnac na radu

pre 8 godina

Ajde vi fino sve nas nezaposlene zaposlite u državnu službu,da i mi malo lepo živimo i ništa ne radimo,pa neće biti nikakvog rada na crno ni problema...

možda bolje ovako?

pre 8 godina

Po meni, trebalo bi naporaviti takvu reformu poreskog sistema sa žestokim povećanjem onih poreza koje je nemoguće ili teško izbeći ali sa istovremenim oslobađanjima ako dokažete da ste platili porez. Evo na šta mislim: svi mi koji smo zaposleni dobijamo samo deo novca koji zaradimo. Deo se daje državi pre nego što dospe u naše ruke. Mi zatim taj ostatak novca trošimo i u u najčešćem slučaju (povoljnom po državu) svaki trošak biva oporezovan PDV-om i završi u budžetu. Znači, porez se uzima u opštem slučaju svaki put kada novac promeni mesto, ako je ta transakcija nadgledana od strane države, odnosno ako je prijavljena državi. E sad, ako mi nešto zaradimo na belo, nešto na crno, ali trošimo sve u regularnim tokovima, jedan deo toga će biti delimično oporezovano iako dolazi iz sive ekonomije. I obrnuto, ako recimo radimo sve na belo, a kupujemo stvari na buvljaku, kod Kineza, ili plaćamo izlaske u lokalima koji ne daju fiskalne račune, deo te potrošnje je opet delimično oporezovan kada smo primili novac. Ideja je sledeća: Zadužimo svakog sa punim porezom prilikom prijeme novca (odbijemo sav PDV od neto plate UNAPRED), naplatimo svima PDV uvećan za porez na prihod, a onda svakom ko ima dokaz da je platio oba (na osnovu platne liste i sakupljenih računa), vratimo polovinu ukupnog poreza, SVAKOG meseca. Na taj način je automatski oporezovana siva ekonomija bez potrebe da se inspekcija igra lopova i žandara sa građanima.

Drzava_lopovi

pre 8 godina

Ukratko,tri godine sam drzao privatnu firmu,radio legalno i po propisima,radno vreme mi je bilo po 18 sati dnevno,bez odmora,slobodnih dana,letovanja,verujuci da sopstvenim trudom i znanjem mogu nesto postici u zivotu.Ispalo je tako da sam tokom tih godina bio srecan ako mi je racun na kraju meseca bio na nuli,a kada sam je jedva zatvorio ostali su mi samo dugovi.I verujem da je to prica mnooogih privatnih preduzetnika.Jednostavno te uniste drzavni nameti,zelenaske banke,korumpirana inspekcija,nelojalna konkurencija.To su problemi koje drzava treba da resava a ne da juri sto kazu nekog vodoinstalatera,keramicara,stolara i ostalu bedu koja se trudi samo da prezivi.Svugde u svetu su mala i srednja privatna preduzeca glavni pokretac privrede,samo se u Srbiji one sistematski unistavaju.
(deki1a, 3. avgust 2015 11:15)
Bas tako! Ista je i moja prica! Ali, potpuno ista! Ne mozes da namiris nezajazljivu bandu koja samo smislja namete icerupa te kao petla. Moras 5 dinara da zaradis, da bi na kraju meseca tebi ostao jedan kojim moras da platis sve ono sto te sleduje, a sto nije drzava - radnike, samodoprinose, lokal, repromaterijal, knjigovodju, racune.. Dok sve normalne zemlje zive od takvih firmi, ovde sve rade da im skinu kozu sa ledja. Da ne pominjem koliko puta mi je bila inspekcija i za razne gluposti uzimala pare. UZAS!

svasta

pre 8 godina

To bagro! Navalite na nesrecnike koji pokusavaju da zarade neki dinar nadniceci preko oglasa, a tajkune ne dirajte - oni su pravi BIZMISMENI! Pa svi ovi nesretnici ne utaje porez za godinu dana koliko neki tajkun za jedan dan ili jedan sleper koji prosvercuje...

Punisa

pre 8 godina

Mogli bi da provere robovlasnicku gradjevinsku firmu "Morava In" koja izvlaci pare iz budzeta namestajuci tendere!! I radnike tretira kao stoku!

jadna akcija

pre 8 godina

Prosečna zarada je pala a država ima u planu da paušalcima određuje osnovicu za plaćanje poreza i doprinosa na 120% prosečne zarade a nekad se određivala na 100%. Znači platežna moć građana manja, a porez i doprinosi preduzetnicima veći.

Da bude jasnije: realna zarada preduzetnika manja, a porez i doprinosi na tu realno manju zaradu veći nego prethodnih godina.

Pa ja mislim da svi preduzetnici ozbiljno razmatraju da zatvore radnje i krenu da rade na crno. Zato se država i odlučila na ovaj potez. Da tako ubedi bar neki deo preduzetnika da ne pređu iz legalnog u rad na crno.

dragan60

pre 8 godina

Ovi sto izdaju po nekoliko lokala i stanova, kome placaju porez. Gazde malinjaka kod kojih beraci rade ko stoka ceo dan, kome placaju porez, il trpajukes u dzepove.

Sloba Dj

pre 8 godina

u nekim krajevima Beograda, prodavac kokica mora dnevno da podmiri "zakup" oko 10000dinara drzavi, plus troskovi doprinosa, materijala, itd. Mesecno taj zakup iznosi oko 26000EUR. Ili npr na Dunavskom keju, gde je mesecni iznos oko 40-50000din, plus doprinosi. To znaci da neki tamo kokicar prvo mora da zaradi platu nekog cinovnika, a tek onda ako mu preostane nesto, da zaradi sebi. I onda se pitate odakle vam siva zona?

Zlatko

pre 8 godina

Nesećam se da Kinezi rade sa Fiskalnom kasom,št god da sam kupio na Bloku 70 nisam račun dobio.Meni lično netreba,ali kako oni posluju?

Maki

pre 8 godina

Zaposlite narod, a onima koji rade dajte adekvatne zarade i nece se raditi na crno. Ljudi moraju da se snalaze ne bi li preziveli i skolovali decu. A i zaradili za vase bahanalije....

Veliki brat

pre 8 godina

Primer Tajvana - svi znaju da male porodične firme vode dvojno knjigovodstvo, ali država ne troši novac na inspekcije (koje uglavnom po ceo dan sede u kancelarijama i jednom sedmično izađu da "prošetaju"), jer će te porodične firme zarađeni novac potrošiti na hranu, odeću, obuću, kućne aparate i sl., a kupovinom toga platiti državi porez kroz cenu te robe, plus država ima manje socijalnih slučajeva.

Tajvanskoj vladi je najbitnije da velike kompanije redovno plaćaju državi sve što sleduje, a njima ove male porodične firme i nisu konkurencija, naprotiv, čak vrlo često i rade neke sitnice za te velike komanije.

Na ovaj način je država stimulisala otvaranje ogromnog broja malih porodičnih firmi, i tako rešila problem zapošljavanja (jer ne mogu svi da rade u velikim kompanijama i državnoj službi, a najgore je raditi kod drugog malog privatnika koji gleda da vam da što manju platu kako bi se on što brže obogatio).
Dobro građanima, dobro i državi.


Kod nas je problem što nema velikih kompanija, i ono što je preživelo 90-e uništeno je pogrešnim privatizacijama (npr. koje to reference je imala "Mura" pa da dobije 6 miliona evra od države, a kupili firmu za 2.5 miliona? Pa zašto Hugo Boss nije došao pod tim uslovima? Ah da, od tih 3.5 miliona ne bi hteli da daju dobar procenat nekom ministru!

Treba sve političare koji su zadnjih 25 godina u politici kolektivno OBESITI za primer!

garavi

pre 8 godina

ja za ove nisam glasao, za vas ne znam. opet glasajte za sns-ovce pa neka satare celu srbiju. muka mi je od njihovog postenja i ispravnih stvari. uaaa sns

delta

pre 8 godina

Ljudi zbog sive zone imate slabo zdravstvo, škole, puteve, male penzije, plate...Država košta, kako bi nam bilo svima bolje privredni subjekti moraju biti u sistemu. Stani, privatnik koristi državnu infrastrukturu kako bi razvio posao, koristi ljude koji su završili državni fakultet, i onda još radi na crno, ne vraća ništa državi? Znate koliko zaradi jedna pekara u Beogradu na solidnom mestu a radi na crno? Nisi oni uopšte sirotinja kao što se govori. Zašto je u Nemačkoj siva zona manja od 8%? Ne zanosite se, da ako svako bude varao sistem da će nam biti bolje, porez mora da se plaća.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)
(marko, 3. avgust 2015 11:26) # Link komentara

Druze u Nemackoj vecina sirotinje moze da orezivi od socijalne pomoci.Kod nas NE MOZE NI OD PLATE.
O cemu ti pricas.

KOSTA1703

pre 8 godina

Dokle god posotje ovakve rupe u zakonu, dotle ce privatnici drzati radnike na crno(verujte znam sta pricam).

Kada privatnik zaposli radnika, ugovorom o radu, njegove trenutne dazbine za njega, na minimalac su cca.14 000 dinara.
Umesto toga on sklopi ugovor o poslovnoj saradnji sa agencijom, na osnovu cega njemu agencija uputi radnika koji radi kod njega.
Agencija aneksom ugovora svaki mesec salje radnika kod privatnika, i na krjau meseca napravi dokumenta kao da je taj radnik radio samo 3 dana mesecno, na sta njemu firma plati iznos od cca 5000 dinara(agencija prihoduje pola od toga, sto je u celom iznosu naknada za rad radnika).
Na kraju godine, firma izrazi zelju da tom radniku dokupi pun staz(posto ima samo tri dana mesecno)a agencija pre popunjavanja M obrasca ispostavi racun na cca 3000 dinara mesecno po radniku.
Radnik je sve vreme bio prijavljen i u osiguranju, na kraju godine dobije pun radni staz, a privatnika to kosta 5 000 + 3000 dinara mesecno po radniku, umesto celih 14 000 dinara.
Na jednoj gradjevini na kojoj radi 15 radnika godinu dana, privatnik na taj nacin ustedi, tj otvoreno po zakonu zaj.ebe drzavu, za preko milion dinara

Tanja

pre 8 godina

Srbi treba da shvate da bez novca od oporezivanja gradjana nema uredjene drzave, lose zdravstvo, skolstvo, putevi, zeleznica...nista nije dzabe, sve to kosta. I da zato svi treba da placaju porez u zavisnosti od zarade, mali preduzetnici manji, veliki veci, kao u svim zapadnim zemljama, zato su te drzave i sredjene, narocito skandinavske, a za utaju poreza su novcane kazne jako visoke, dok neki zavrse u zatvoru. Vecina gradjana u skand. zemljama placa porez sa zadovoljstvom, jer znaju da svako od toga ima koristi, sto bi srpska deca trebala od malena da uce, ako ne mogu u porodici, onda u skolama, narocioto uz diskusiju a ne tipicnim balkanskim bubanjem gradiva. Jer, ni onaj najbogatiji Srbin nece da se usreci ne placajuci porez, jer sta mu vredi da ima najskuplji auto, kad su putevi puni rupa, i da ne nabrajam dalje, utaja poreza je zapravo bumerang.

gavrilo

pre 8 godina

Ko ce da proveri rad inspektora? Oni ne rade ni najjednostavnije stvari u njihovoj nadleznosti. Oni su najveci kriminalci ovog drustva. E tako...

Misurko P.F.C. Nis

pre 8 godina

Niš,jagodin mala-cevabdzinica Golub,ne izdaje racune popodne,pazar ogroman,somborski bulevar-trafika i menjacnica kao i perionica pored-Ne izdaju racune...itd itd itd,hot code komision nikada radnika prijavio nije,inspektorunse placa letovanje,inspektor sa KiM...itd itd itd

deki1a

pre 8 godina

Ukratko,tri godine sam drzao privatnu firmu,radio legalno i po propisima,radno vreme mi je bilo po 18 sati dnevno,bez odmora,slobodnih dana,letovanja,verujuci da sopstvenim trudom i znanjem mogu nesto postici u zivotu.Ispalo je tako da sam tokom tih godina bio srecan ako mi je racun na kraju meseca bio na nuli,a kada sam je jedva zatvorio ostali su mi samo dugovi.I verujem da je to prica mnooogih privatnih preduzetnika.Jednostavno te uniste drzavni nameti,zelenaske banke,korumpirana inspekcija,nelojalna konkurencija.To su problemi koje drzava treba da resava a ne da juri sto kazu nekog vodoinstalatera,keramicara,stolara i ostalu bedu koja se trudi samo da prezivi.Svugde u svetu su mala i srednja privatna preduzeca glavni pokretac privrede,samo se u Srbiji one sistematski unistavaju.

znalac

pre 8 godina

Ljudi zbog sive zone imate slabo zdravstvo, škole, puteve, male penzije, plate...Država košta, kako bi nam bilo svima bolje privredni subjekti moraju biti u sistemu. Stani, privatnik koristi državnu infrastrukturu kako bi razvio posao, koristi ljude koji su završili državni fakultet, i onda još radi na crno, ne vraća ništa državi? Znate koliko zaradi jedna pekara u Beogradu na solidnom mestu a radi na crno? Nisi oni uopšte sirotinja kao što se govori. Zašto je u Nemačkoj siva zona manja od 8%? Ne zanosite se, da ako svako bude varao sistem da će nam biti bolje, porez mora da se plaća.
(marko, 03. avgust 2015 11:26)
konacno neko pametan da objasni ljudima kako funkcionise uspesan sistem...ne shvataju da rad na crno umnozava broj secikesa, prevaranata, manipulatora...i da normalnom ide sve gore...

marko

pre 8 godina

Ljudi zbog sive zone imate slabo zdravstvo, škole, puteve, male penzije, plate...Država košta, kako bi nam bilo svima bolje privredni subjekti moraju biti u sistemu. Stani, privatnik koristi državnu infrastrukturu kako bi razvio posao, koristi ljude koji su završili državni fakultet, i onda još radi na crno, ne vraća ništa državi? Znate koliko zaradi jedna pekara u Beogradu na solidnom mestu a radi na crno? Nisi oni uopšte sirotinja kao što se govori. Zašto je u Nemačkoj siva zona manja od 8%? Ne zanosite se, da ako svako bude varao sistem da će nam biti bolje, porez mora da se plaća.

snak

pre 8 godina

@(Misurko P.F.C. Nis, 3. avgust 2015 11:01)

Imas na sajtu poreske uprave pa prijavi - imas formu da anonimno prijavis to sto si sada naveo ovde. Oni kazu da su duzni svaku takvu prijavu da provere.

http://www.poreskauprava.gov.rs/fiskalne-kase/prijavite-neizdavanje-fiskalnih-racuna.html

fizioterapeut

pre 8 godina

platni razredi vise nisu aktuelni a to je velika usteda.izjednacite privatno i drzavno zdravstvo i odmah imate manje rada na crno bar u tom sektoru

Nikki

pre 8 godina

Veljo to je cilj. Ko pravi kuke i motike mora biti zaustavljen. Nece ni to postojati vec samo armija nezaposljene sirotinje koja ce verovatno poginuti u nekom ratu ili pomreti zbog nedostatka lekova ili para za hranu.

Sergije

pre 8 godina

Sta sa penzionerima koji rade na crno za manju platu i primaju penziju zauzimajuci radna mesta mladim ljudima!? Sta sa Kinezima u robnoj kuci La Sorela koji ne izdaju fiskalne racune!? Sram te bilo Vucicu, nastavljas tamo gde je Dinkic stao, da punis drzavnu kasu na racun sirotinje koja se grci i muci da zaradi za racune za stan.

zvezdarac

pre 8 godina

Kk partizan duguje 200 hiljada za porez, ukupan dug 2 miliona (bankama uglavnom). Kkcz se ni ne zna koliko duguje za porez, ukupno 14 miliona duga (ali je klub zamrznut, sad ima treći sa sličnim imenom ), fk ce duguje skoro 50 miliona a fk partizan 12 miliona.
To su samo dva sportska društva koje svi mi finansiramo. A gde su razna preduzeća koja duguju u zbiru milijarde evra za poreze i doprinose. I vi sad jurite neke sitne ribice iz sive zone a svi oni nabrojani koji legalno postoje vam nelegalno duguju više nego što je godišnji budžet R. Srbije!

bob

pre 8 godina

Servis racunara, 3. avgust 2015 10:01) a ti kao ne peces ploce i graficke kartice u rerni?ajde molim te nisam jednom nosio laptop u servis,jedino sto znate to je da kad vidite da se covek ne razume najbolje u tematiku da ga oderete od cene popravke zato tisina tamo!isti ste svi

doslo do kraja

pre 8 godina

Znaci kraj ove nakazne tvorevine je blizu cim krecu direktno na gradjane koji jedva prezivljavaju. E pa bilo je i vreme, samo ovoga puta 5. oktobar ce nam izgledati kao "igrala se deca" naspram ovog sto neminovno dolazi.

Goran

pre 8 godina

Poštovana državo, koja ćeš možda pročitati komentar,

Imam MNOGO prijatelja bez posla, uključujući neke koji imaju ženu i dva deteta od kojih NIKO ne radi. Neki od njih pokušavaju da skupe pare za "hranu i vodu" tako što nešto proizvode na crnO, poput rezbarenja drveta i slično. Većina zaradi od toga svega 100-150 mesečno, sa čime jedva preživljavaju.

Problem - Vaš problem - je što bi oni radili na belo kada bi ih to ne bi koštalo bukvalno CELE mesečne zarade. Da imaju radnju, koštalo bi ih stotinak evra mesečno za poreze i doprinose, plus knjigovođa, plus ovo-ono, pa oni bi bukvalno radi sa minusom.

E zato oni rade na crno, zato što u sistemu koji ste vi kreirali jedino tako može, a ne zato što oni tako žele.

Napravite da neko izdelje drvo za 200 evra i da za rad na belo vama plati 20% mesečno, dakle 40 e, a da njemu ostane 160 e mesečno. Tada će radi na belo.

A neće početi da rade na belo ako ih vaš inspektor uhvati, jer je to uz sva vaše dadžbine NE-MO-GU-ĆE!

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Država, sa jedne strane, maže "masnu gusku" odnosno izdvaja ogromna sredstva da privuče strane ivestitore, koji u ovoj zemlji obavljaju delatnost samo dok država daje te subvencije i dotacije a, sa druge strane, pokušava da "ubije guju" na domaćim privatnicima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem. Pored milion nameta od "muzičkog dinara", koji se uteruje bez obzira da li u toj firmi postoji potreba za muzikom, do milion drugih "caka" koje izmišljaju i "po zakonu" naplaćuju lokalne samouprave. Naravno, strani investitori, koji, u suštini, predstavljaju zadnje pljačkaške ešalone, čim prestanu državne beneficije, pakuju kofere i odlaze dalje. Kada budemo, kao narod, i kao država, shvatili, da Nemci, Austrijanci, ili Turci, u Srbiju ulažu kapital radi sopstvenog profita odnosno profita od koga će bolje živeti Nemci, Austrijanci ili Turci, možda ćemo "skapirati" kako funkcionišu osnove zdrave ekonomije. Od stranih "ulagača" imaju koristi samo domaći politički gologuzani koji sa stranim ulagačem podele ono što daje ova jadna i siromašna država. Treba imati poverenja u domaće privrednike i omogućiti im maksimalne pogodnosti. Nema razloga da se radi na crno ako postoji mogućnost da se privredna delatnost odvija legalno. U mojoj ulici postoji bivša šnajderka koja "na sic" krpi gaće i košulje. Ovih dana strahuje da joj ne zatvore "biznis". A hoće. Jer takvi su, očito,n ajopasniji po ovo društvo i njenu privredu.

neca

pre 8 godina

Ovde ce stradati neki penzioner koji zbog vaseg smanjivanja penzija ne moze da prezivi pa u garazi pravi hoklice da bi imao sta da jede... naravno likovi bliski vlasti koji ne prijavljuju radnike ce i dalje uzivati. Ovo je nakaradna drzava koju vode amateri i kriminalci

Nikad kao Bane...

pre 8 godina

Krenuo udar na tajkune - nelegalne snajderke... Ako to ne izvuce Srbiju, ne znam sta ce... A strane firme koje daju minimalac, a ostatak u koverti? Kad cemo njih? Kad Angela kaze da sme?

ls

pre 8 godina

Tako je, samo kaznjavajte i hapsite. Dali ste ljudima bogovske plate, veliki izbor poslova, penzije najvece u regionu, i oni bi sad na crno da rade. Trebalo bombardovanje da potraje jos koji mesec, da sravni ovu septicku jamu od drzave.

Milos

pre 8 godina

Drzava je napravila takav sistem koji ljude tera da rade na crno, globeci gde stigne, pa sad jos hoce i da ih kaznjava zbog sopstvenih suludih poteza. Ako misle da ce time smanjiti nezaposlenost, grdno se vara. U ogromnom broju slucajeva ljudi to rade ne zbog ekstra profita, vec sto tako jedino mogu da prezive. Jbt u kojoj majmunskoj sredini zivim...

Godja Srbija

pre 8 godina

Bolje bi njima bilo da smanje kradju u njihovim talovima,provizijama I radu na "belo" po raznim skupštinama,upravnim odborima I ostalim "ustanovama" koje su leglo pljacke I korupcije! I da prestanu da vicu držite lopova,jer smo ih odavno provalili!

sergios

pre 8 godina

Ma nego sta,oporezovati kvantas da narod ne moze jeftinije da se hrani i u isto vreme napuniti psihijatrijske klinike zbog beznadja vec osiromasenog naroda i tako redom.U zemlji mora da bude vladavina zakona i prava osim za one koji imaju naprednu inteligenciju za biznis :).

Lyman Zerga

pre 8 godina

A šta je sa gospodom koja su pare zgrnula nelegalnim sečenjem duvana u domaćoj radinosti!? Ko će njih da kontroliše, kažnjava i utvrdjuje poreklo imovine!?

markos

pre 8 godina

ne odobravam je ali je razumem jer je siva ekonomija izmedjuostalog odgovor na preterane namete kako redovne tako i parafiskalne, nametnute dodatne obaveze kako bi se kreirala radna mesta u drzavnom aparatu i kao i izdrzavao privatni udeo birokratije u drzavi bahate inspekcije i opstinskih sluzbenika nedostatak tj koruumpiranost razvojnih fondova dodeljivanja podsticaja oslobadjanja od dazbina i povratak pdva....

EU Citizen

pre 8 godina

Znači sada će i ono malo ljudi koji se sami izdržavaju, a nisu u dilu sa državnim gangsterima da ubiju kaznama, inspekcijama i haračima, i oni će, logično, da pokupe ono para što imaju, i da odu negde gde se preduzimljiv i vredan čovek ceni, i gde mu ne podmeću klipove pod noge svuda. Pa se vi zabavljajte, i lupajte kazne jedni drugima i zavodite čvrstu ruku dok grickate korenje :))

ja

pre 8 godina

Da li se država pita zašto...ali zašto? Većina ne bi rizikovala opstanak svoje porodice i dece već bi plaćali da su nameti normalni

5% 10% 20%

pre 8 godina

Kazne za pojase na zadnjim sedištima, struja skače u procentima, evo sad ovo, a od ovih stvari vam odvlače pažnju loto nameštaljkama, lažnim atentatima itd....
Imate i primer zvezde koja je funkcionisala bez licence, jel to rad na crno ili ne? Ali takve stvari gde su upleteni prsti da se uzme para se ne računaju, kao i scenarija poput neću da te diram jer si tajkun ili držiš 10 privatnih medija pa ću te dobro iskoristiti za veličanje raspale politike koju vodim...

Invictus

pre 8 godina

“Postoji život i van dokumenata i papira, i mi taj život moramo da počnemo da prepoznajemo", poručila je ministarka.

Pa veliki, mutni "likovi" Vam stoje pred nosom - šta tu ima toliko da se prepoznaje !...pustite one koji "trče da bi stajali u mestu" iliti bila na pozitivnoj nuli.

Kaiim

pre 8 godina

Udri po sirotinji... tako je najlakse. Zadjite malo u biro za zaposljavanje i tamo izvrsite provjeru! Zasto hiljade skolovanih ljudi: ljekara, pravnika, ekonomista... nema posao? I sta on da radi da bi prezivio? Hiljadu puta mi je prihvatljivije da radim na crno i ne placam porez lopovskoj drzavi nego da kradem od nekoga kako bih prezivio. Bando!

Panter

pre 8 godina

A, sta je sa legalnima koji imaju utaje poreza, blokirane racune, krivicne prijave na ime toga? I dalje se setaju slobodno, nebplacaju radnike, razmecu se novcem...

markos

pre 8 godina

treba razdvojiti onaj deo sive ekonomije koji poslodavci koriste za licno bogacenje na racun radnika i drzave i onaj manji deo kada neko nesto zapocinje da radi pa usled nemanja novca ili manjka posla a i usled nedostatka podsticaja, sredstava i mehanizama za samozaposljavanje i tek otvorene firme ne ispunjava sve obaveze....

Bojan

pre 8 godina

Budzetski paraziti svake godine potrose MILIJARDU € na letovanja u inostranstvu. A sada smisljaju kako da otmu necijem datetu HRANU OD USTA. Vrhunac vezobrazluka koji ce najverovatnije izazvati opsti bunt naroda a mozda i revoluciju. Imalo bi smisla sankcionisati rad na crno pod uslovom da postoji socialna pomoc a ovako gladnom coveku braniti da zivi i radi je jednako UBISTVU.

Realista

pre 8 godina

“Treba krenuti od takvih primera (misli se na velike obrtnike, proizvodjace hrane itd), a onda dalje ići ka onima koji su sasvim mali”, kazao je Atanacković.

...zasto se zamarati sa tim velikim radnicima na crno, to je samo gubljenje vremena, udariti odmah na male, na jadnike koji tako nekako uspevaju da stave suvi hleb na sto svojoj porodici a da pri tom drzavi nisu kupili ni jedan kolac!

...tako se resava posledica, ali ni slucajno ne menjati poslovnu klimu zbog koje je i doslo do sive ekonomije i rada na crno. Ne smanjivati drzavni aparat, ne smanjivate poreze i para-fiskalne namete, tretirati privatnika kao crva i dalje...samo ostro! Nema povlastenih!

realan

pre 8 godina

a pedikiri,manikiri,frizeraki,saloni,teretane,saneri,kafici, solarijumi sve to radi da nema fiskalne,uglavnim rade gazde,tu i tamo neki zaposlebi na crnjaka

Profa

pre 8 godina

"Ministarka Kori Udovički naglasila je da će fokus inspektora biti one delatnosti koje se sumnja da ugrožavaju zdravlje i građana i životnu sredinu". Kao prvi korak predlazem da se drzava pobrine za kafice koji se nalaze u stambenim zgradama i uradi nesto po pitanju buke. Takodje, neka zabrani iznosenje zvucnika na ulicu u bastama ugostiteljskih objekata koji ugrozavaju javno zdravlje i ogranici im radno breme do 22h. Neka podignu zastitne zidove uz auto put u gradovima (kao svuda u normalnom sveru). Naravno, slazem se da treba zabraniti rad na crno i da svi moraju placati porez, ali, neka drzava (pa makar to bila i Srbija), uradi nesto zaista zdravo za svoje gradjane. Tek ako se ovo obistini pocecu da verujem da (mozda) i imaju nameru da brinu o nama.

slavko

pre 8 godina

A da li ste nekad pomislili da snizite obaveze na razuman procenat tj prepolovite(doprinosi za radnika su oko 63% a na platu preduzetnika 83%) pa da ljudi masovnije plaćaju ...nema lepšeg rada od rada na belo al u ovoj situaciji on je za većinu sitnih igrača misaona imenica

Milan

pre 8 godina

Ova akcije bez promene poreske politike i zakona je gubljenje vremena. Morate ljudima omoguciti da se legalizuju a ne samo da ih unistite, jer time drzava nece dobiti nista. Usvojite zakon o progresivnom oporezivanju, dajte podsticaje za zaposljavanje domacim malim i srednjim preduzecima, olaksajte registrovanje samostalne delatnosti za individuu bez potrebe da se osniva firma, itd. Sve je to neko vec uradio, samo bismo mi uvek da izmisljamo toplu vodu.

Ja

pre 8 godina

Kako ce glave da padaju, pa to je cudo.
Znaci ako ja dam 200 kinte komsijinom klincu da mi opere auto inspektor ima prava da me kazni?
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Igor, 3. avgust 2015 09:54)

Ne Igore. Klinac bi zaradio pare na crno i njega ce da stave u zatvor.

Srle

pre 8 godina

Imam sporsku radnju već 25 god. Svaki račun sam kucao jer drugačije nisam baždaren. Pored mene ci.... pardon... romi, imaju tezge,, samo otvore kapije i cepaj. Tu se podrazumeva da se ne placa pdv, ima kasa... Kao beli medvedi su zaštićeni jer su "socijalni slučajevi" a voze svi džipove i hrane se u kafani. Ono što uzmu na kazan, hrane kuče. Nemam ništa protiv ljudi ali da zakon važi za sve isto!

ivan seljak

pre 8 godina

šta mislite dragi komentatori i čitaoci komentara da li će se prikupiti toliko novaca koliko miškovičev sin duguje za porez i doprinose.

Servis racunara

pre 8 godina

Tako je! Samo ostro! Ja drzim godinama LEGALNO servis racunara, godinama me satiru troskovi sa svih strana a na svakom ulazu u zgradu ili na banderi stoje odstampani papirici "SERVIS RACUNARA" ! Obaraju cene , rade fuserajski, ne daju garancije, peku laptopove u rerni itd.. I kada dobro upropaste racunare ili laptopove tek tada nam dolaze klijenti i onda jos ocekuju novu maticnu plocu za laptop ali ako moze za 20 evra, jer boze moj, bili su kod "Janka, Marka, Boze, Derikoze" itd.. Pa su se nadavali para... Nelojalnu konkurenciju treba ISKORENITI ! Kada cete vec jednom shvatiti da ONI UNISTAVAJU NAS koji legalno radimo i PLACAMO silne troskove i PUNIMO BUDZET SRBIJE ???

vladimir

pre 8 godina

U drzavnu kasu se od razno raznih poreza i nameta sliva novac.Taj novac se na visem nivou koristi za investiranje, gde se ekipa na vlasti ugradjuje stotine hiljada evra.Na nizem nivou se od tih para daju plate hiljadama partijskih poslusnika, uzoj i siroj familiji uhlebljenoj na drzavnim jaslama.Sa druge strane imamo ljude koji i sa tim radom na crno , jedva prezivljavaju i jedva prehranjuju svoje porodice. Ja licno nemam nista protiv da se ova drzava vec jednom dovede u legalne tokove, ali gospodo sa vlasti, riba se cisti od glave , a ne od repa. Prvo pocistite u svom dvoristu, a ne da nam se svaki dan izvrce zeludac , citajuci o stotinama mahinacija i kombinacija koje rukovodeci kadar radi sa narodnim parama,i svaki dan citajuci o novom rodjaku, kumu ili ljubavnici na prestiznom mestu u drzavnoj instituciji.

neko tamo

pre 8 godina

Zivo me zanima gde cete sa tolikim svetom koji pokusava da prezivi,da li cete im dati socijalnu pomoc adekvatnu.ili se to radi da bi se samo otvorio put za uvoz kineske i turske robe u neogranicenim kolicinama i da naravno mali broj ljudi u stvari drzavnih cinovnika korumpiranih ima korist,ili sto bi moj profesor rekao od glave riba smrdi!!!

Dule

pre 8 godina

Ja sam preko 20 godina poslovao legalno u Srbiji dok nisam shvatio da sam mazohista, a onda sam otpustio sve radnike i prekinuo svaki dalji posao u ovoj drzavi koja je svojim izivljavanjem 30% biznisa oterala u crnu zonu.

Sad kad ta "pravna" drzava pojuri i te koji su izbegli u crnu zonu postice samo da mi se veliki procenat njih pridruzi u zatvaranju radnje.

U Srbiji ako nisi u semi s politicarima a radis legalan posao - ili si lud ili si mazohista.

Onako

pre 8 godina

''Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je teško proceniti tačan broj onih koji u Srbiji posluju nelegalno, ali da se procenjuje da ako je budžet Srbije ostećen za više od 30 odsto usled sive ekonomije, odnosno zato što se ne plaćaju dažbine državi, pretpostavlja se da je toliki broj i onih koji posluju neprijavljeno. ''

Reče čovek kod koga sam neke 1992-93 godine, u drvenoj baraci na Dorćolu, kupio jednom prilikom gorivo, naravno, na crno, koji se obogatio švercujući naftu i naftine derivate, koji je napravio posle toga na istom mestu veliki poslovni objekat, koji je kao predsednik opštine Voždovac uništio neke delove opštine dozvoljavajući bespravnu gradnju, koji je, dok je narod gladovao, pravio ''Fiću koji juri 250 km/h'' i da ne nabrajam dalje...

Kada Atanacković i njemu slični, kojih je puna Srbija, plate sve što su ostali dužni državi na ime carina, poreza i doprinosa, onda će ove podrumske akcije da imaju smisla. Do tada država ozbiljno rizikuje da im inspektori natrče na vrlo neraspoložene male privrednike koje je, pre svega svojom poreskom politikom, država oterala u sivu zonu.

stumpjumper

pre 8 godina

Aj što svi godinama radimo na crno i što niko ne kažnjava poslodavce...šta li je sa prijavom na minimalac, a većom platom?

Djuro

pre 8 godina

Stvarno ne mogu da se otmem utisku da ce opet da nastradaju oni koji imaju legalno prijavljene radnje...ko ce bre da juri ove po podrumima i budzacima kad vec imas ove za koje znas i gde su i koliko mozes da im otmes...jer si to vec radio u proslosti...

aca

pre 8 godina

Biće opet - tresla se gora, rodio se miš.
Mi koji radimo legalno plaćamo i za one koji rade na crno. Na kraju će se i ove kontrole svesti na kontrolu našeg poslovanja, jer inspekcije imaju u evidenciji samo nas koji smo registrovani, dok za one koji rade na crno "nikada nisu čuli". Kažu - oni su na rubu egzistencije, pa moraju tako da rade. Da, a šta je sa nama koji smo probili dno i koji smo u dugovima zbog nemogućnosti da naplatimo ono što smo zaradili legalnim radom?

Neradnik

pre 8 godina

Dobro razmisljanje, zato nam je i tako kako jeste danas.... "to im je jedini izvor prihoda" a opet to ne moze biti izgovor za rad na crno... jedino je dobra sansa za punjenje dzepova inspekcije. Nakon otkaza zbog zatvaranje firmi promenio sam dosta firmi, u svakoj je bio rad na crno i tako vec osam godina... nikada, a dolazili su, me ti inspektori nisu pitali dali sam prijavljen. Veci problem su pravili oko napuklih stekera, prekidaca i plocica a gazde uvek spremne koverte imao. Cak mogu i po imenu reci ko voli uzet i koliko ali kome to prijavit? Kada je sve to ista banda.... Koliko samo sam dana slobodnih dobijao zbog nenajavljenih inspekcija.... Srbija je raj za inspektore...

kraja

pre 8 godina

...postoji kradja i krsenje svih zakona u visokim politickim krugovima, tu medju vama ministarko, i vreme je da se ti krugovi prepoznaju...

delta

pre 8 godina

Obezbedite ljudima posao da ne moraju da rade na crno.Gomila ljudi na taj nacin pokusava da se izbori kako bi prehranili svoje porodice.Gori ste bre i od Slobe.

Persa

pre 8 godina

Ko bi vam verovao da vi hocete da zastitite radnike? Vi samo hocete da napunite budzet, da bi vi i Vasi bolje ziveli. Da vam je stalo do radnika ne biste doneli ovakav Zakon o radu!

popeye

pre 8 godina

А шта је са запошљавањем преко разних задруга, где је држава опет закинута за доприносе? Обиђите и легалне, а врло познате фирме, које овако такође годинама раде у сивој зони. Мање сиво је сиво, није бело!

model ponasanja

pre 8 godina

Ok. Selim se iz podruma u potkrovlje. :)
Ko posluje na crno zna i zasto to radi.
Bice opet tresla se gora stradao vodoinstalater i nikom nista.
Ja predlazem svakog koga uhvate da radi na crno da ga na silu po kazni zaposlite u drzavnu sluzbu.

Kole

pre 8 godina

Vau, jos jedan dan i genijalna izjava ministarke Udovicki. E sad sam miran, dan mi je zapoceo kako treba. Hvala ministarki sto svakodnevno unapredjuje nasu ekonomiju i drzavu! Bravo i hvala. Bez nje ne bi smo uspeli. Ekspertkinja je to.

Tajko

pre 8 godina

Ponovo će deblji kraj izvući neki majstor Žika, a veliki igrači nastaviće da rade neometano, uz reket koji plaćaju lokalnim moćnicima (partiji na vlasti)...

sredoje

pre 8 godina

Legalan rad tih malih "kućnih" firmica nije održiv zbog velikih poreza i skupe administracije. A to je jedini način da ogroman broj ljudi preživljava od danas do sutra i izdržava sebe i porodicu! Ništa se ovim neće dobiti samo će se materijalno stanje gradjana još pogoršati.

zen

pre 8 godina

Postoji život i van dokumenata i papira, i mi taj život moramo da počnemo da prepoznajemo", poručila je ministarka.

u prevodu: SEARCH & DESTROY.

bobbie

pre 8 godina

Prvo pojurite nocne klubove, diskoteke i splavove zbog neizdavanja fiskalnih racuna.Zna se koliko tamo kosta alkohol i koliko se za jednu noc popije, pa onda udrite po sirotinju.

Igor

pre 8 godina

Kako ce glave da padaju, pa to je cudo.
Znaci ako ja dam 200 kinte komsijinom klincu da mi opere auto inspektor ima prava da me kazni?

Zmija

pre 8 godina

Bio ministar Vulin u Somboru, posetio navecu fabriku u gradu koja uzgred jedina postuje zakone ove drzave(kalcedonija), samo 50 metara dalje nije smeo da poseti jednu fabriku koja zaposljava godinama na crno jer je vlasnik njihov(bane),plata utorkom na ruke, ceo grad mu se smeje. I sada ce opet da se istresaju na babama dok evidentne krsioce zakona ne smeju da taknu.

HejDzo

pre 8 godina

Do sad je nepovredivost stana mogla biti narusena samo u krivicnom postupku, a od sad ce obican inspekor rada moci da vam vrslja po stanu zato sto komsija kaze da prodajete psrfeme npr. ? I sta ce da bude ako inspektor udje, zatekne npr. frizerski salon a vi mu kazete, jeste, ali ja sam to radio do pre tri godine, od tad nista nisam pipnuo? Ovo je em protivustavno em neprimenjivo.

Onako

pre 8 godina

''Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je teško proceniti tačan broj onih koji u Srbiji posluju nelegalno, ali da se procenjuje da ako je budžet Srbije ostećen za više od 30 odsto usled sive ekonomije, odnosno zato što se ne plaćaju dažbine državi, pretpostavlja se da je toliki broj i onih koji posluju neprijavljeno. ''

Reče čovek kod koga sam neke 1992-93 godine, u drvenoj baraci na Dorćolu, kupio jednom prilikom gorivo, naravno, na crno, koji se obogatio švercujući naftu i naftine derivate, koji je napravio posle toga na istom mestu veliki poslovni objekat, koji je kao predsednik opštine Voždovac uništio neke delove opštine dozvoljavajući bespravnu gradnju, koji je, dok je narod gladovao, pravio ''Fiću koji juri 250 km/h'' i da ne nabrajam dalje...

Kada Atanacković i njemu slični, kojih je puna Srbija, plate sve što su ostali dužni državi na ime carina, poreza i doprinosa, onda će ove podrumske akcije da imaju smisla. Do tada država ozbiljno rizikuje da im inspektori natrče na vrlo neraspoložene male privrednike koje je, pre svega svojom poreskom politikom, država oterala u sivu zonu.

Zmija

pre 8 godina

Bio ministar Vulin u Somboru, posetio navecu fabriku u gradu koja uzgred jedina postuje zakone ove drzave(kalcedonija), samo 50 metara dalje nije smeo da poseti jednu fabriku koja zaposljava godinama na crno jer je vlasnik njihov(bane),plata utorkom na ruke, ceo grad mu se smeje. I sada ce opet da se istresaju na babama dok evidentne krsioce zakona ne smeju da taknu.

Nikad kao Bane...

pre 8 godina

Krenuo udar na tajkune - nelegalne snajderke... Ako to ne izvuce Srbiju, ne znam sta ce... A strane firme koje daju minimalac, a ostatak u koverti? Kad cemo njih? Kad Angela kaze da sme?

Bojan

pre 8 godina

Budzetski paraziti svake godine potrose MILIJARDU € na letovanja u inostranstvu. A sada smisljaju kako da otmu necijem datetu HRANU OD USTA. Vrhunac vezobrazluka koji ce najverovatnije izazvati opsti bunt naroda a mozda i revoluciju. Imalo bi smisla sankcionisati rad na crno pod uslovom da postoji socialna pomoc a ovako gladnom coveku braniti da zivi i radi je jednako UBISTVU.

model ponasanja

pre 8 godina

Ok. Selim se iz podruma u potkrovlje. :)
Ko posluje na crno zna i zasto to radi.
Bice opet tresla se gora stradao vodoinstalater i nikom nista.
Ja predlazem svakog koga uhvate da radi na crno da ga na silu po kazni zaposlite u drzavnu sluzbu.

bobbie

pre 8 godina

Prvo pojurite nocne klubove, diskoteke i splavove zbog neizdavanja fiskalnih racuna.Zna se koliko tamo kosta alkohol i koliko se za jednu noc popije, pa onda udrite po sirotinju.

Tajko

pre 8 godina

Ponovo će deblji kraj izvući neki majstor Žika, a veliki igrači nastaviće da rade neometano, uz reket koji plaćaju lokalnim moćnicima (partiji na vlasti)...

Srle

pre 8 godina

Imam sporsku radnju već 25 god. Svaki račun sam kucao jer drugačije nisam baždaren. Pored mene ci.... pardon... romi, imaju tezge,, samo otvore kapije i cepaj. Tu se podrazumeva da se ne placa pdv, ima kasa... Kao beli medvedi su zaštićeni jer su "socijalni slučajevi" a voze svi džipove i hrane se u kafani. Ono što uzmu na kazan, hrane kuče. Nemam ništa protiv ljudi ali da zakon važi za sve isto!

neca

pre 8 godina

Ovde ce stradati neki penzioner koji zbog vaseg smanjivanja penzija ne moze da prezivi pa u garazi pravi hoklice da bi imao sta da jede... naravno likovi bliski vlasti koji ne prijavljuju radnike ce i dalje uzivati. Ovo je nakaradna drzava koju vode amateri i kriminalci

deki1a

pre 8 godina

Ukratko,tri godine sam drzao privatnu firmu,radio legalno i po propisima,radno vreme mi je bilo po 18 sati dnevno,bez odmora,slobodnih dana,letovanja,verujuci da sopstvenim trudom i znanjem mogu nesto postici u zivotu.Ispalo je tako da sam tokom tih godina bio srecan ako mi je racun na kraju meseca bio na nuli,a kada sam je jedva zatvorio ostali su mi samo dugovi.I verujem da je to prica mnooogih privatnih preduzetnika.Jednostavno te uniste drzavni nameti,zelenaske banke,korumpirana inspekcija,nelojalna konkurencija.To su problemi koje drzava treba da resava a ne da juri sto kazu nekog vodoinstalatera,keramicara,stolara i ostalu bedu koja se trudi samo da prezivi.Svugde u svetu su mala i srednja privatna preduzeca glavni pokretac privrede,samo se u Srbiji one sistematski unistavaju.

Kaiim

pre 8 godina

Udri po sirotinji... tako je najlakse. Zadjite malo u biro za zaposljavanje i tamo izvrsite provjeru! Zasto hiljade skolovanih ljudi: ljekara, pravnika, ekonomista... nema posao? I sta on da radi da bi prezivio? Hiljadu puta mi je prihvatljivije da radim na crno i ne placam porez lopovskoj drzavi nego da kradem od nekoga kako bih prezivio. Bando!

Goran

pre 8 godina

Poštovana državo, koja ćeš možda pročitati komentar,

Imam MNOGO prijatelja bez posla, uključujući neke koji imaju ženu i dva deteta od kojih NIKO ne radi. Neki od njih pokušavaju da skupe pare za "hranu i vodu" tako što nešto proizvode na crnO, poput rezbarenja drveta i slično. Većina zaradi od toga svega 100-150 mesečno, sa čime jedva preživljavaju.

Problem - Vaš problem - je što bi oni radili na belo kada bi ih to ne bi koštalo bukvalno CELE mesečne zarade. Da imaju radnju, koštalo bi ih stotinak evra mesečno za poreze i doprinose, plus knjigovođa, plus ovo-ono, pa oni bi bukvalno radi sa minusom.

E zato oni rade na crno, zato što u sistemu koji ste vi kreirali jedino tako može, a ne zato što oni tako žele.

Napravite da neko izdelje drvo za 200 evra i da za rad na belo vama plati 20% mesečno, dakle 40 e, a da njemu ostane 160 e mesečno. Tada će radi na belo.

A neće početi da rade na belo ako ih vaš inspektor uhvati, jer je to uz sva vaše dadžbine NE-MO-GU-ĆE!

vladimir

pre 8 godina

U drzavnu kasu se od razno raznih poreza i nameta sliva novac.Taj novac se na visem nivou koristi za investiranje, gde se ekipa na vlasti ugradjuje stotine hiljada evra.Na nizem nivou se od tih para daju plate hiljadama partijskih poslusnika, uzoj i siroj familiji uhlebljenoj na drzavnim jaslama.Sa druge strane imamo ljude koji i sa tim radom na crno , jedva prezivljavaju i jedva prehranjuju svoje porodice. Ja licno nemam nista protiv da se ova drzava vec jednom dovede u legalne tokove, ali gospodo sa vlasti, riba se cisti od glave , a ne od repa. Prvo pocistite u svom dvoristu, a ne da nam se svaki dan izvrce zeludac , citajuci o stotinama mahinacija i kombinacija koje rukovodeci kadar radi sa narodnim parama,i svaki dan citajuci o novom rodjaku, kumu ili ljubavnici na prestiznom mestu u drzavnoj instituciji.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Država, sa jedne strane, maže "masnu gusku" odnosno izdvaja ogromna sredstva da privuče strane ivestitore, koji u ovoj zemlji obavljaju delatnost samo dok država daje te subvencije i dotacije a, sa druge strane, pokušava da "ubije guju" na domaćim privatnicima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem. Pored milion nameta od "muzičkog dinara", koji se uteruje bez obzira da li u toj firmi postoji potreba za muzikom, do milion drugih "caka" koje izmišljaju i "po zakonu" naplaćuju lokalne samouprave. Naravno, strani investitori, koji, u suštini, predstavljaju zadnje pljačkaške ešalone, čim prestanu državne beneficije, pakuju kofere i odlaze dalje. Kada budemo, kao narod, i kao država, shvatili, da Nemci, Austrijanci, ili Turci, u Srbiju ulažu kapital radi sopstvenog profita odnosno profita od koga će bolje živeti Nemci, Austrijanci ili Turci, možda ćemo "skapirati" kako funkcionišu osnove zdrave ekonomije. Od stranih "ulagača" imaju koristi samo domaći politički gologuzani koji sa stranim ulagačem podele ono što daje ova jadna i siromašna država. Treba imati poverenja u domaće privrednike i omogućiti im maksimalne pogodnosti. Nema razloga da se radi na crno ako postoji mogućnost da se privredna delatnost odvija legalno. U mojoj ulici postoji bivša šnajderka koja "na sic" krpi gaće i košulje. Ovih dana strahuje da joj ne zatvore "biznis". A hoće. Jer takvi su, očito,n ajopasniji po ovo društvo i njenu privredu.

MojeIme

pre 8 godina

Tokom protekle nedelje, uzmem ja (prvi put u zivotu) famozni platni listic. Bas me zanimalo da vidim koliko mi se odbija od zarade na ime eto bas Kori Udovicki, ako me razumete. Ja nisam ekonomista i stoga ce moja prica biti laicka, u smislu ekonomije, ali ja sam bio (a i jos uvek sam) ZAPANJEN kolicinom novca koji ja zaradim, a koji ode NJOJ i slicnima direktno u dzep. Jer, sta? Bruto iznos moje zarade je skoro duplo veci od onog iznosa koji meni legne na racun. Pa te za zdravstvo (koje na je nikad gore), te za PIO (koji samo sto se nije srusio, hvala ti Slobo i ZajamZaSrbiju) i sedim i razmisljam "odakle njima pravo da meni otimaju da bi oni mogli da zaposljavaju svoje partijase (sve vlasti do sada, nije samo SNS)a ja npr nemam da odem na dva putovanja godisnje (za sta ne mislim da je neki luksuz, vise je potreba). Elem, sto rece jedan kolega komentator, nije njima problem offshore Misko, Kostic, Beko i bratija nego eto bas im je problem sto neka npr samohrana majka sebi dopunjuje budzet tako sto frizira komsinice. Ma znate sta bre, niste ni za g. motku. Niste ni za sta. Samo sto dalje od vas covek da bezi... STRASNO

Dule

pre 8 godina

Ja sam preko 20 godina poslovao legalno u Srbiji dok nisam shvatio da sam mazohista, a onda sam otpustio sve radnike i prekinuo svaki dalji posao u ovoj drzavi koja je svojim izivljavanjem 30% biznisa oterala u crnu zonu.

Sad kad ta "pravna" drzava pojuri i te koji su izbegli u crnu zonu postice samo da mi se veliki procenat njih pridruzi u zatvaranju radnje.

U Srbiji ako nisi u semi s politicarima a radis legalan posao - ili si lud ili si mazohista.

ls

pre 8 godina

Tako je, samo kaznjavajte i hapsite. Dali ste ljudima bogovske plate, veliki izbor poslova, penzije najvece u regionu, i oni bi sad na crno da rade. Trebalo bombardovanje da potraje jos koji mesec, da sravni ovu septicku jamu od drzave.

doslo do kraja

pre 8 godina

Znaci kraj ove nakazne tvorevine je blizu cim krecu direktno na gradjane koji jedva prezivljavaju. E pa bilo je i vreme, samo ovoga puta 5. oktobar ce nam izgledati kao "igrala se deca" naspram ovog sto neminovno dolazi.

zvezdarac

pre 8 godina

Kk partizan duguje 200 hiljada za porez, ukupan dug 2 miliona (bankama uglavnom). Kkcz se ni ne zna koliko duguje za porez, ukupno 14 miliona duga (ali je klub zamrznut, sad ima treći sa sličnim imenom ), fk ce duguje skoro 50 miliona a fk partizan 12 miliona.
To su samo dva sportska društva koje svi mi finansiramo. A gde su razna preduzeća koja duguju u zbiru milijarde evra za poreze i doprinose. I vi sad jurite neke sitne ribice iz sive zone a svi oni nabrojani koji legalno postoje vam nelegalno duguju više nego što je godišnji budžet R. Srbije!

HejDzo

pre 8 godina

Do sad je nepovredivost stana mogla biti narusena samo u krivicnom postupku, a od sad ce obican inspekor rada moci da vam vrslja po stanu zato sto komsija kaze da prodajete psrfeme npr. ? I sta ce da bude ako inspektor udje, zatekne npr. frizerski salon a vi mu kazete, jeste, ali ja sam to radio do pre tri godine, od tad nista nisam pipnuo? Ovo je em protivustavno em neprimenjivo.

slavko

pre 8 godina

A da li ste nekad pomislili da snizite obaveze na razuman procenat tj prepolovite(doprinosi za radnika su oko 63% a na platu preduzetnika 83%) pa da ljudi masovnije plaćaju ...nema lepšeg rada od rada na belo al u ovoj situaciji on je za većinu sitnih igrača misaona imenica

Veliki brat

pre 8 godina

Primer Tajvana - svi znaju da male porodične firme vode dvojno knjigovodstvo, ali država ne troši novac na inspekcije (koje uglavnom po ceo dan sede u kancelarijama i jednom sedmično izađu da "prošetaju"), jer će te porodične firme zarađeni novac potrošiti na hranu, odeću, obuću, kućne aparate i sl., a kupovinom toga platiti državi porez kroz cenu te robe, plus država ima manje socijalnih slučajeva.

Tajvanskoj vladi je najbitnije da velike kompanije redovno plaćaju državi sve što sleduje, a njima ove male porodične firme i nisu konkurencija, naprotiv, čak vrlo često i rade neke sitnice za te velike komanije.

Na ovaj način je država stimulisala otvaranje ogromnog broja malih porodičnih firmi, i tako rešila problem zapošljavanja (jer ne mogu svi da rade u velikim kompanijama i državnoj službi, a najgore je raditi kod drugog malog privatnika koji gleda da vam da što manju platu kako bi se on što brže obogatio).
Dobro građanima, dobro i državi.


Kod nas je problem što nema velikih kompanija, i ono što je preživelo 90-e uništeno je pogrešnim privatizacijama (npr. koje to reference je imala "Mura" pa da dobije 6 miliona evra od države, a kupili firmu za 2.5 miliona? Pa zašto Hugo Boss nije došao pod tim uslovima? Ah da, od tih 3.5 miliona ne bi hteli da daju dobar procenat nekom ministru!

Treba sve političare koji su zadnjih 25 godina u politici kolektivno OBESITI za primer!

sredoje

pre 8 godina

Legalan rad tih malih "kućnih" firmica nije održiv zbog velikih poreza i skupe administracije. A to je jedini način da ogroman broj ljudi preživljava od danas do sutra i izdržava sebe i porodicu! Ništa se ovim neće dobiti samo će se materijalno stanje gradjana još pogoršati.

5% 10% 20%

pre 8 godina

Kazne za pojase na zadnjim sedištima, struja skače u procentima, evo sad ovo, a od ovih stvari vam odvlače pažnju loto nameštaljkama, lažnim atentatima itd....
Imate i primer zvezde koja je funkcionisala bez licence, jel to rad na crno ili ne? Ali takve stvari gde su upleteni prsti da se uzme para se ne računaju, kao i scenarija poput neću da te diram jer si tajkun ili držiš 10 privatnih medija pa ću te dobro iskoristiti za veličanje raspale politike koju vodim...

gavrilo

pre 8 godina

Ko ce da proveri rad inspektora? Oni ne rade ni najjednostavnije stvari u njihovoj nadleznosti. Oni su najveci kriminalci ovog drustva. E tako...

ivan seljak

pre 8 godina

šta mislite dragi komentatori i čitaoci komentara da li će se prikupiti toliko novaca koliko miškovičev sin duguje za porez i doprinose.

Drzava_lopovi

pre 8 godina

Ukratko,tri godine sam drzao privatnu firmu,radio legalno i po propisima,radno vreme mi je bilo po 18 sati dnevno,bez odmora,slobodnih dana,letovanja,verujuci da sopstvenim trudom i znanjem mogu nesto postici u zivotu.Ispalo je tako da sam tokom tih godina bio srecan ako mi je racun na kraju meseca bio na nuli,a kada sam je jedva zatvorio ostali su mi samo dugovi.I verujem da je to prica mnooogih privatnih preduzetnika.Jednostavno te uniste drzavni nameti,zelenaske banke,korumpirana inspekcija,nelojalna konkurencija.To su problemi koje drzava treba da resava a ne da juri sto kazu nekog vodoinstalatera,keramicara,stolara i ostalu bedu koja se trudi samo da prezivi.Svugde u svetu su mala i srednja privatna preduzeca glavni pokretac privrede,samo se u Srbiji one sistematski unistavaju.
(deki1a, 3. avgust 2015 11:15)
Bas tako! Ista je i moja prica! Ali, potpuno ista! Ne mozes da namiris nezajazljivu bandu koja samo smislja namete icerupa te kao petla. Moras 5 dinara da zaradis, da bi na kraju meseca tebi ostao jedan kojim moras da platis sve ono sto te sleduje, a sto nije drzava - radnike, samodoprinose, lokal, repromaterijal, knjigovodju, racune.. Dok sve normalne zemlje zive od takvih firmi, ovde sve rade da im skinu kozu sa ledja. Da ne pominjem koliko puta mi je bila inspekcija i za razne gluposti uzimala pare. UZAS!

Panter

pre 8 godina

A, sta je sa legalnima koji imaju utaje poreza, blokirane racune, krivicne prijave na ime toga? I dalje se setaju slobodno, nebplacaju radnike, razmecu se novcem...

delta

pre 8 godina

Ljudi zbog sive zone imate slabo zdravstvo, škole, puteve, male penzije, plate...Država košta, kako bi nam bilo svima bolje privredni subjekti moraju biti u sistemu. Stani, privatnik koristi državnu infrastrukturu kako bi razvio posao, koristi ljude koji su završili državni fakultet, i onda još radi na crno, ne vraća ništa državi? Znate koliko zaradi jedna pekara u Beogradu na solidnom mestu a radi na crno? Nisi oni uopšte sirotinja kao što se govori. Zašto je u Nemačkoj siva zona manja od 8%? Ne zanosite se, da ako svako bude varao sistem da će nam biti bolje, porez mora da se plaća.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)
(marko, 3. avgust 2015 11:26) # Link komentara

Druze u Nemackoj vecina sirotinje moze da orezivi od socijalne pomoci.Kod nas NE MOZE NI OD PLATE.
O cemu ti pricas.

Realista

pre 8 godina

“Treba krenuti od takvih primera (misli se na velike obrtnike, proizvodjace hrane itd), a onda dalje ići ka onima koji su sasvim mali”, kazao je Atanacković.

...zasto se zamarati sa tim velikim radnicima na crno, to je samo gubljenje vremena, udariti odmah na male, na jadnike koji tako nekako uspevaju da stave suvi hleb na sto svojoj porodici a da pri tom drzavi nisu kupili ni jedan kolac!

...tako se resava posledica, ali ni slucajno ne menjati poslovnu klimu zbog koje je i doslo do sive ekonomije i rada na crno. Ne smanjivati drzavni aparat, ne smanjivate poreze i para-fiskalne namete, tretirati privatnika kao crva i dalje...samo ostro! Nema povlastenih!

Milos

pre 8 godina

Drzava je napravila takav sistem koji ljude tera da rade na crno, globeci gde stigne, pa sad jos hoce i da ih kaznjava zbog sopstvenih suludih poteza. Ako misle da ce time smanjiti nezaposlenost, grdno se vara. U ogromnom broju slucajeva ljudi to rade ne zbog ekstra profita, vec sto tako jedino mogu da prezive. Jbt u kojoj majmunskoj sredini zivim...

Persa

pre 8 godina

Ko bi vam verovao da vi hocete da zastitite radnike? Vi samo hocete da napunite budzet, da bi vi i Vasi bolje ziveli. Da vam je stalo do radnika ne biste doneli ovakav Zakon o radu!

Ja

pre 8 godina

Kako ce glave da padaju, pa to je cudo.
Znaci ako ja dam 200 kinte komsijinom klincu da mi opere auto inspektor ima prava da me kazni?
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Igor, 3. avgust 2015 09:54)

Ne Igore. Klinac bi zaradio pare na crno i njega ce da stave u zatvor.

garavi

pre 8 godina

ja za ove nisam glasao, za vas ne znam. opet glasajte za sns-ovce pa neka satare celu srbiju. muka mi je od njihovog postenja i ispravnih stvari. uaaa sns

Milan

pre 8 godina

Ova akcije bez promene poreske politike i zakona je gubljenje vremena. Morate ljudima omoguciti da se legalizuju a ne samo da ih unistite, jer time drzava nece dobiti nista. Usvojite zakon o progresivnom oporezivanju, dajte podsticaje za zaposljavanje domacim malim i srednjim preduzecima, olaksajte registrovanje samostalne delatnosti za individuu bez potrebe da se osniva firma, itd. Sve je to neko vec uradio, samo bismo mi uvek da izmisljamo toplu vodu.

Sloba Dj

pre 8 godina

u nekim krajevima Beograda, prodavac kokica mora dnevno da podmiri "zakup" oko 10000dinara drzavi, plus troskovi doprinosa, materijala, itd. Mesecno taj zakup iznosi oko 26000EUR. Ili npr na Dunavskom keju, gde je mesecni iznos oko 40-50000din, plus doprinosi. To znaci da neki tamo kokicar prvo mora da zaradi platu nekog cinovnika, a tek onda ako mu preostane nesto, da zaradi sebi. I onda se pitate odakle vam siva zona?

Godja Srbija

pre 8 godina

Bolje bi njima bilo da smanje kradju u njihovim talovima,provizijama I radu na "belo" po raznim skupštinama,upravnim odborima I ostalim "ustanovama" koje su leglo pljacke I korupcije! I da prestanu da vicu držite lopova,jer smo ih odavno provalili!

delta

pre 8 godina

Obezbedite ljudima posao da ne moraju da rade na crno.Gomila ljudi na taj nacin pokusava da se izbori kako bi prehranili svoje porodice.Gori ste bre i od Slobe.

Sergije

pre 8 godina

Sta sa penzionerima koji rade na crno za manju platu i primaju penziju zauzimajuci radna mesta mladim ljudima!? Sta sa Kinezima u robnoj kuci La Sorela koji ne izdaju fiskalne racune!? Sram te bilo Vucicu, nastavljas tamo gde je Dinkic stao, da punis drzavnu kasu na racun sirotinje koja se grci i muci da zaradi za racune za stan.

svasta

pre 8 godina

To bagro! Navalite na nesrecnike koji pokusavaju da zarade neki dinar nadniceci preko oglasa, a tajkune ne dirajte - oni su pravi BIZMISMENI! Pa svi ovi nesretnici ne utaje porez za godinu dana koliko neki tajkun za jedan dan ili jedan sleper koji prosvercuje...

Superhik & Maxmagnus

pre 8 godina

To što su naše najveće tajkunske firme off shore kompanije i ne plaćaju porez u Srbiji za poreznike uopšte ne predstavlja problem. Trenutno je fokus na tome kako sirotinji raji ugasiti sve moguće sisteme za preživljavanje.

EU Citizen

pre 8 godina

Znači sada će i ono malo ljudi koji se sami izdržavaju, a nisu u dilu sa državnim gangsterima da ubiju kaznama, inspekcijama i haračima, i oni će, logično, da pokupe ono para što imaju, i da odu negde gde se preduzimljiv i vredan čovek ceni, i gde mu ne podmeću klipove pod noge svuda. Pa se vi zabavljajte, i lupajte kazne jedni drugima i zavodite čvrstu ruku dok grickate korenje :))

neko tamo

pre 8 godina

Zivo me zanima gde cete sa tolikim svetom koji pokusava da prezivi,da li cete im dati socijalnu pomoc adekvatnu.ili se to radi da bi se samo otvorio put za uvoz kineske i turske robe u neogranicenim kolicinama i da naravno mali broj ljudi u stvari drzavnih cinovnika korumpiranih ima korist,ili sto bi moj profesor rekao od glave riba smrdi!!!

crnac na radu

pre 8 godina

Ajde vi fino sve nas nezaposlene zaposlite u državnu službu,da i mi malo lepo živimo i ništa ne radimo,pa neće biti nikakvog rada na crno ni problema...

Kole

pre 8 godina

Vau, jos jedan dan i genijalna izjava ministarke Udovicki. E sad sam miran, dan mi je zapoceo kako treba. Hvala ministarki sto svakodnevno unapredjuje nasu ekonomiju i drzavu! Bravo i hvala. Bez nje ne bi smo uspeli. Ekspertkinja je to.

zen

pre 8 godina

Postoji život i van dokumenata i papira, i mi taj život moramo da počnemo da prepoznajemo", poručila je ministarka.

u prevodu: SEARCH & DESTROY.

Maki

pre 8 godina

Zaposlite narod, a onima koji rade dajte adekvatne zarade i nece se raditi na crno. Ljudi moraju da se snalaze ne bi li preziveli i skolovali decu. A i zaradili za vase bahanalije....

Hobo Burlesque

pre 8 godina

Hvala Vam ministarka, hvala sto mislite na nase zdravlje i sigurnost! Znamo da nije do para, nije do toga sto se uzima zalogaj iz usta onima koji pokusavaju da se snadju kako znaju i umeju jer nemaju nikog da ih ubaci u drzavnu upravu.
Svaki gradjanin placa porez, ako nista placa PDV 20% (dakle drzava samo na taj nacin uzme petinu svega sto se stvori). A sta zauzvrat dobija? Najgore sudstvo u Evropi, neizvesnu penziju i tako redom...Ali niste samo Vi krivi, ZNA SE KO VUCE KONCE I KO SE KRIJE IZA SVOJIH MINISTARA...

markos

pre 8 godina

treba razdvojiti onaj deo sive ekonomije koji poslodavci koriste za licno bogacenje na racun radnika i drzave i onaj manji deo kada neko nesto zapocinje da radi pa usled nemanja novca ili manjka posla a i usled nedostatka podsticaja, sredstava i mehanizama za samozaposljavanje i tek otvorene firme ne ispunjava sve obaveze....

Nikki

pre 8 godina

Veljo to je cilj. Ko pravi kuke i motike mora biti zaustavljen. Nece ni to postojati vec samo armija nezaposljene sirotinje koja ce verovatno poginuti u nekom ratu ili pomreti zbog nedostatka lekova ili para za hranu.

Invictus

pre 8 godina

“Postoji život i van dokumenata i papira, i mi taj život moramo da počnemo da prepoznajemo", poručila je ministarka.

Pa veliki, mutni "likovi" Vam stoje pred nosom - šta tu ima toliko da se prepoznaje !...pustite one koji "trče da bi stajali u mestu" iliti bila na pozitivnoj nuli.

sergios

pre 8 godina

Ma nego sta,oporezovati kvantas da narod ne moze jeftinije da se hrani i u isto vreme napuniti psihijatrijske klinike zbog beznadja vec osiromasenog naroda i tako redom.U zemlji mora da bude vladavina zakona i prava osim za one koji imaju naprednu inteligenciju za biznis :).

Neradnik

pre 8 godina

Dobro razmisljanje, zato nam je i tako kako jeste danas.... "to im je jedini izvor prihoda" a opet to ne moze biti izgovor za rad na crno... jedino je dobra sansa za punjenje dzepova inspekcije. Nakon otkaza zbog zatvaranje firmi promenio sam dosta firmi, u svakoj je bio rad na crno i tako vec osam godina... nikada, a dolazili su, me ti inspektori nisu pitali dali sam prijavljen. Veci problem su pravili oko napuklih stekera, prekidaca i plocica a gazde uvek spremne koverte imao. Cak mogu i po imenu reci ko voli uzet i koliko ali kome to prijavit? Kada je sve to ista banda.... Koliko samo sam dana slobodnih dobijao zbog nenajavljenih inspekcija.... Srbija je raj za inspektore...

jadna akcija

pre 8 godina

Prosečna zarada je pala a država ima u planu da paušalcima određuje osnovicu za plaćanje poreza i doprinosa na 120% prosečne zarade a nekad se određivala na 100%. Znači platežna moć građana manja, a porez i doprinosi preduzetnicima veći.

Da bude jasnije: realna zarada preduzetnika manja, a porez i doprinosi na tu realno manju zaradu veći nego prethodnih godina.

Pa ja mislim da svi preduzetnici ozbiljno razmatraju da zatvore radnje i krenu da rade na crno. Zato se država i odlučila na ovaj potez. Da tako ubedi bar neki deo preduzetnika da ne pređu iz legalnog u rad na crno.

popeye

pre 8 godina

А шта је са запошљавањем преко разних задруга, где је држава опет закинута за доприносе? Обиђите и легалне, а врло познате фирме, које овако такође годинама раде у сивој зони. Мање сиво је сиво, није бело!

ja

pre 8 godina

Da li se država pita zašto...ali zašto? Većina ne bi rizikovala opstanak svoje porodice i dece već bi plaćali da su nameti normalni

kraja

pre 8 godina

...postoji kradja i krsenje svih zakona u visokim politickim krugovima, tu medju vama ministarko, i vreme je da se ti krugovi prepoznaju...

Djuro

pre 8 godina

Stvarno ne mogu da se otmem utisku da ce opet da nastradaju oni koji imaju legalno prijavljene radnje...ko ce bre da juri ove po podrumima i budzacima kad vec imas ove za koje znas i gde su i koliko mozes da im otmes...jer si to vec radio u proslosti...

Igor

pre 8 godina

Kako ce glave da padaju, pa to je cudo.
Znaci ako ja dam 200 kinte komsijinom klincu da mi opere auto inspektor ima prava da me kazni?

Vojvodjanin

pre 8 godina

Ne zna se ko, ni koliko placa.
Ne piše nigde.
Ište se iznenada i odoka.
Konjanik dolazi u selo, i kao Turcin, trazi harac.
Nema cedulja, tacnih knjižica, upisanih imena, svako na svom mestu, npr: „Laza Gagic platio 34 forinte i pet filera“, pa pecat, pa potpis, pa opet pecat, pa opet potpis, i mir do iduceg kukuruza.
Sad Laza Gagic odlazi cešce na opštinu, a jednog dana istu 2000 dinara, drugog 3000, treceg 4, kad kako.
I to odmah, nema tu šta…I bez pecata i potpisa…Posle dve nedelje, opet zovu.
Zaboravili da zapišu porez na Begej.
Posle 3 nedelje opet zovu.
Zaboravili da racunaju porez na bolnicu.
Posle nedelju dana, opet zovu, nije 200 dinara prirez, nego 230, i neka dokaže da je platio za Begej…Da, on neka dokaže da je platio, jer ne mogu da nadu gde je zapisan…I tako do novog kukuruza.“

(prilog iz knjige Dragomira Jankova „Vojvodina – propadanje jednog regiona“ podaci i cinjenice)

markos

pre 8 godina

ne odobravam je ali je razumem jer je siva ekonomija izmedjuostalog odgovor na preterane namete kako redovne tako i parafiskalne, nametnute dodatne obaveze kako bi se kreirala radna mesta u drzavnom aparatu i kao i izdrzavao privatni udeo birokratije u drzavi bahate inspekcije i opstinskih sluzbenika nedostatak tj koruumpiranost razvojnih fondova dodeljivanja podsticaja oslobadjanja od dazbina i povratak pdva....

KOSTA1703

pre 8 godina

Dokle god posotje ovakve rupe u zakonu, dotle ce privatnici drzati radnike na crno(verujte znam sta pricam).

Kada privatnik zaposli radnika, ugovorom o radu, njegove trenutne dazbine za njega, na minimalac su cca.14 000 dinara.
Umesto toga on sklopi ugovor o poslovnoj saradnji sa agencijom, na osnovu cega njemu agencija uputi radnika koji radi kod njega.
Agencija aneksom ugovora svaki mesec salje radnika kod privatnika, i na krjau meseca napravi dokumenta kao da je taj radnik radio samo 3 dana mesecno, na sta njemu firma plati iznos od cca 5000 dinara(agencija prihoduje pola od toga, sto je u celom iznosu naknada za rad radnika).
Na kraju godine, firma izrazi zelju da tom radniku dokupi pun staz(posto ima samo tri dana mesecno)a agencija pre popunjavanja M obrasca ispostavi racun na cca 3000 dinara mesecno po radniku.
Radnik je sve vreme bio prijavljen i u osiguranju, na kraju godine dobije pun radni staz, a privatnika to kosta 5 000 + 3000 dinara mesecno po radniku, umesto celih 14 000 dinara.
Na jednoj gradjevini na kojoj radi 15 radnika godinu dana, privatnik na taj nacin ustedi, tj otvoreno po zakonu zaj.ebe drzavu, za preko milion dinara

Zlatko

pre 8 godina

Nesećam se da Kinezi rade sa Fiskalnom kasom,št god da sam kupio na Bloku 70 nisam račun dobio.Meni lično netreba,ali kako oni posluju?

Punisa

pre 8 godina

Mogli bi da provere robovlasnicku gradjevinsku firmu "Morava In" koja izvlaci pare iz budzeta namestajuci tendere!! I radnike tretira kao stoku!

Misurko P.F.C. Nis

pre 8 godina

Niš,jagodin mala-cevabdzinica Golub,ne izdaje racune popodne,pazar ogroman,somborski bulevar-trafika i menjacnica kao i perionica pored-Ne izdaju racune...itd itd itd,hot code komision nikada radnika prijavio nije,inspektorunse placa letovanje,inspektor sa KiM...itd itd itd

Servis racunara

pre 8 godina

Tako je! Samo ostro! Ja drzim godinama LEGALNO servis racunara, godinama me satiru troskovi sa svih strana a na svakom ulazu u zgradu ili na banderi stoje odstampani papirici "SERVIS RACUNARA" ! Obaraju cene , rade fuserajski, ne daju garancije, peku laptopove u rerni itd.. I kada dobro upropaste racunare ili laptopove tek tada nam dolaze klijenti i onda jos ocekuju novu maticnu plocu za laptop ali ako moze za 20 evra, jer boze moj, bili su kod "Janka, Marka, Boze, Derikoze" itd.. Pa su se nadavali para... Nelojalnu konkurenciju treba ISKORENITI ! Kada cete vec jednom shvatiti da ONI UNISTAVAJU NAS koji legalno radimo i PLACAMO silne troskove i PUNIMO BUDZET SRBIJE ???

aca

pre 8 godina

Biće opet - tresla se gora, rodio se miš.
Mi koji radimo legalno plaćamo i za one koji rade na crno. Na kraju će se i ove kontrole svesti na kontrolu našeg poslovanja, jer inspekcije imaju u evidenciji samo nas koji smo registrovani, dok za one koji rade na crno "nikada nisu čuli". Kažu - oni su na rubu egzistencije, pa moraju tako da rade. Da, a šta je sa nama koji smo probili dno i koji smo u dugovima zbog nemogućnosti da naplatimo ono što smo zaradili legalnim radom?

bob

pre 8 godina

Servis racunara, 3. avgust 2015 10:01) a ti kao ne peces ploce i graficke kartice u rerni?ajde molim te nisam jednom nosio laptop u servis,jedino sto znate to je da kad vidite da se covek ne razume najbolje u tematiku da ga oderete od cene popravke zato tisina tamo!isti ste svi

stumpjumper

pre 8 godina

Aj što svi godinama radimo na crno i što niko ne kažnjava poslodavce...šta li je sa prijavom na minimalac, a većom platom?

realan

pre 8 godina

a pedikiri,manikiri,frizeraki,saloni,teretane,saneri,kafici, solarijumi sve to radi da nema fiskalne,uglavnim rade gazde,tu i tamo neki zaposlebi na crnjaka

nikola

pre 8 godina

Svi ovi utajivaci poreza,plate taj porez kroz kupoinu hrane,placanje komunalija itd itd,sve pare ostaju u Srbije ali zato velike strane firme koje niko ne kontrolisu zaposle po stotinjak radnika daju plate 25000din sav zaradjeni novac odnesu nazad u maticn drzave.Primer Pancevo,nekad nije bilo praznog lokla,nije se placao porez a rentiranje ali sve ostajalo u Pancevu,danas Aviv park plati porez na rentiranje ali grad se gasi,I 90 POSTO PROMETA JE ROBA IZ UOZA,DOKLE CE sRBI MOCI DA BUU POTROSACIVROBE IZ SVETA.

fizioterapeut

pre 8 godina

platni razredi vise nisu aktuelni a to je velika usteda.izjednacite privatno i drzavno zdravstvo i odmah imate manje rada na crno bar u tom sektoru

Profa

pre 8 godina

"Ministarka Kori Udovički naglasila je da će fokus inspektora biti one delatnosti koje se sumnja da ugrožavaju zdravlje i građana i životnu sredinu". Kao prvi korak predlazem da se drzava pobrine za kafice koji se nalaze u stambenim zgradama i uradi nesto po pitanju buke. Takodje, neka zabrani iznosenje zvucnika na ulicu u bastama ugostiteljskih objekata koji ugrozavaju javno zdravlje i ogranici im radno breme do 22h. Neka podignu zastitne zidove uz auto put u gradovima (kao svuda u normalnom sveru). Naravno, slazem se da treba zabraniti rad na crno i da svi moraju placati porez, ali, neka drzava (pa makar to bila i Srbija), uradi nesto zaista zdravo za svoje gradjane. Tek ako se ovo obistini pocecu da verujem da (mozda) i imaju nameru da brinu o nama.

dragan60

pre 8 godina

Ovi sto izdaju po nekoliko lokala i stanova, kome placaju porez. Gazde malinjaka kod kojih beraci rade ko stoka ceo dan, kome placaju porez, il trpajukes u dzepove.

marko

pre 8 godina

Ljudi zbog sive zone imate slabo zdravstvo, škole, puteve, male penzije, plate...Država košta, kako bi nam bilo svima bolje privredni subjekti moraju biti u sistemu. Stani, privatnik koristi državnu infrastrukturu kako bi razvio posao, koristi ljude koji su završili državni fakultet, i onda još radi na crno, ne vraća ništa državi? Znate koliko zaradi jedna pekara u Beogradu na solidnom mestu a radi na crno? Nisi oni uopšte sirotinja kao što se govori. Zašto je u Nemačkoj siva zona manja od 8%? Ne zanosite se, da ako svako bude varao sistem da će nam biti bolje, porez mora da se plaća.

Siro Tančić

pre 8 godina

Nek prođu malo kod novosadsko-klisanskog klana.Izrabljuju vozače u međunarodnom transportu.Nema godišnjeg,nema bolovanja.Obrazloženje je da vozači rade od procenta,ili učinka.Prijavljeni na minimalac,koji je smešno i reći da država dozvoljava da bude tako mali...

znalac

pre 8 godina

Ljudi zbog sive zone imate slabo zdravstvo, škole, puteve, male penzije, plate...Država košta, kako bi nam bilo svima bolje privredni subjekti moraju biti u sistemu. Stani, privatnik koristi državnu infrastrukturu kako bi razvio posao, koristi ljude koji su završili državni fakultet, i onda još radi na crno, ne vraća ništa državi? Znate koliko zaradi jedna pekara u Beogradu na solidnom mestu a radi na crno? Nisi oni uopšte sirotinja kao što se govori. Zašto je u Nemačkoj siva zona manja od 8%? Ne zanosite se, da ako svako bude varao sistem da će nam biti bolje, porez mora da se plaća.
(marko, 03. avgust 2015 11:26)
konacno neko pametan da objasni ljudima kako funkcionise uspesan sistem...ne shvataju da rad na crno umnozava broj secikesa, prevaranata, manipulatora...i da normalnom ide sve gore...

Lyman Zerga

pre 8 godina

A šta je sa gospodom koja su pare zgrnula nelegalnim sečenjem duvana u domaćoj radinosti!? Ko će njih da kontroliše, kažnjava i utvrdjuje poreklo imovine!?

Tanja

pre 8 godina

Srbi treba da shvate da bez novca od oporezivanja gradjana nema uredjene drzave, lose zdravstvo, skolstvo, putevi, zeleznica...nista nije dzabe, sve to kosta. I da zato svi treba da placaju porez u zavisnosti od zarade, mali preduzetnici manji, veliki veci, kao u svim zapadnim zemljama, zato su te drzave i sredjene, narocito skandinavske, a za utaju poreza su novcane kazne jako visoke, dok neki zavrse u zatvoru. Vecina gradjana u skand. zemljama placa porez sa zadovoljstvom, jer znaju da svako od toga ima koristi, sto bi srpska deca trebala od malena da uce, ako ne mogu u porodici, onda u skolama, narocioto uz diskusiju a ne tipicnim balkanskim bubanjem gradiva. Jer, ni onaj najbogatiji Srbin nece da se usreci ne placajuci porez, jer sta mu vredi da ima najskuplji auto, kad su putevi puni rupa, i da ne nabrajam dalje, utaja poreza je zapravo bumerang.

snak

pre 8 godina

@(Misurko P.F.C. Nis, 3. avgust 2015 11:01)

Imas na sajtu poreske uprave pa prijavi - imas formu da anonimno prijavis to sto si sada naveo ovde. Oni kazu da su duzni svaku takvu prijavu da provere.

http://www.poreskauprava.gov.rs/fiskalne-kase/prijavite-neizdavanje-fiskalnih-racuna.html

možda bolje ovako?

pre 8 godina

Po meni, trebalo bi naporaviti takvu reformu poreskog sistema sa žestokim povećanjem onih poreza koje je nemoguće ili teško izbeći ali sa istovremenim oslobađanjima ako dokažete da ste platili porez. Evo na šta mislim: svi mi koji smo zaposleni dobijamo samo deo novca koji zaradimo. Deo se daje državi pre nego što dospe u naše ruke. Mi zatim taj ostatak novca trošimo i u u najčešćem slučaju (povoljnom po državu) svaki trošak biva oporezovan PDV-om i završi u budžetu. Znači, porez se uzima u opštem slučaju svaki put kada novac promeni mesto, ako je ta transakcija nadgledana od strane države, odnosno ako je prijavljena državi. E sad, ako mi nešto zaradimo na belo, nešto na crno, ali trošimo sve u regularnim tokovima, jedan deo toga će biti delimično oporezovano iako dolazi iz sive ekonomije. I obrnuto, ako recimo radimo sve na belo, a kupujemo stvari na buvljaku, kod Kineza, ili plaćamo izlaske u lokalima koji ne daju fiskalne račune, deo te potrošnje je opet delimično oporezovan kada smo primili novac. Ideja je sledeća: Zadužimo svakog sa punim porezom prilikom prijeme novca (odbijemo sav PDV od neto plate UNAPRED), naplatimo svima PDV uvećan za porez na prihod, a onda svakom ko ima dokaz da je platio oba (na osnovu platne liste i sakupljenih računa), vratimo polovinu ukupnog poreza, SVAKOG meseca. Na taj način je automatski oporezovana siva ekonomija bez potrebe da se inspekcija igra lopova i žandara sa građanima.

Sosa

pre 8 godina

Ne može se iscediti suva drenovina.
Napravite progresivni sitem oporezivanja, u kome je minimalac neoporezovan. Tek onda možete sprovoditi nultu toleranciju za neplaćanje poreza.
Sve lepo je opisao Saša Radulović, samo nema ko da čita jer je zauzet punjenjem partijske kase na račun građana.
(Marko, 4. avgust 2015 07:31)

...i da ovome dodam ono sto pamtim a to je u vreme A.Markovica da su mali privrednici (tako su ih tada nazivali) bili oslobodjeni od poreza koliko se secam od 6 meseci do dve ili tri godine sve u zavisnosti kojim trazenim zanatom se bave i koji su zanati u nestajanju. Koliko se secam u mom selu u kucama izbijali su vrata na ulicu i od jedne sobe pravili nove zanatske prostorije i privatne trgovinske radnje. Mogle su sve vlasti da pogledaju kako su reforme A.Markovica dale brze rezultate a da se nisu povecavali porezi. Sada te prostorije zvrje prazne jer ko moze vise da placa porez a da nije stvorio prvo kapital kako je to u programu reformi imao A.Markovic.

Silver Surfer

pre 8 godina

Posle advokata i kafedzija evo jos jedne kategorije koja unistava Srbiju i na koju ce sada da se ospe "drvlje i kamenje". I kada bi to bilo tacno onda bi Srbija bila idealna drzava u kojoj je ostalo da se ove sitnice dovedu u red i da konacno sve bude kako treba. Medjutim, nije tako.
Umesto da se kreiraju uslovi koji bi olaksali poslovanje privatnicima, narocito onim malim, drzava je nenormalnim nametima i nekorektnim odnosom dovela do toga da mnogi svoje firme odjavljuju i odmah pocinju da rade na crno. Da ne govorimo o potpuno nejednakom tretmanu domacih i stranih firmi.
Iako je ovakvo poslovanje nelagalno ljudi koji ovako rade se ne bogate vec prehranjuju svoje porodice.
A drzava bi mogla da se zapita kako je moguce da pojedina drzavna preduzeca i tajkuni duguju stotine milijardi dinara za porez i nikom nista. Za njih nema inspekcija.
Kori Udovicki je svojevremeno penzionerima rekla da prodaju stanove ako ne mogu da placaju racune, metod za obracun struje objasnila je tako da nikom nije bio jasan, razuverila nas je da na drzavnim jaslama ima previse zaposlenih i na kraju dace amin na upadanje ljudima u stanove koji nisu mogli da placaju izmisljene namete kako bi hranili taj parazitski aparat od kojeg nista ne dobijaju vec su firme odjavili i odlucili da rade ilegalno. Nevidjena ministarka i stvarno nam nevidjeno dobro ide. Toliko dobro, da me je sramota.

Danubewalker

pre 8 godina

Maltretiranje sirotinje.Obezbedite ljudima posao,primanja pa onda sankcionisite ovakve prestupnike.Uostalom,zar malo novca otmete i nama uredno zaposlenima?

Aleksandar

pre 8 godina

@(MojeIme, 3. avgust 2015 17:51)

Nije to ništa prijatelju, iznad bruto iznosa postoji i ono što se zove super-bruto i što ne stoji na platnom listiću a to je koliko tvog poslodavca košta ta zarada. Dupliraj iznose za penziono i zdravstveno i ima tu još par drugih izdataka da vidiš koliko zapravo država uzme od zarade. Grubo računato ispadne da država često uzme preko i do 70% od zarade - recimo da bi neko dobio 100.000 platu na račun, njegov poslodavac mora da obezbedi bez malo 167.000 dinara (do skora je to bilo još gore). Poslodavcu država dodatno uzima razne druge harače koji kad bi se podelili po glavi zaposlenog bi lasno dogurali i na preko 100% neto isplaćene zarade.

S druge strane, ni za zaposlenog se tu priča ne završava - od tog iznosa koji na kraju dobije za svaku kupovinu plaća 20% PDV-a (sem za pojedine artikle), porez-na-porez zvan akciza (PDV se plaća na cenu uvećanu za akcizu) na alkoholne, duvanske i naftne proizvode (a od 1. avgusta i na el. energiju), raznorazne carinske zaštite za uvoznu robu, poreze na imovinu, obavezna osiguranja, raznorazne takse i participacije, a ako ima dovoljno visoku platu - i porez na ekstra-profit.

Ova 'država' pre ili kasnije pojede ogromnu većinu svih prihoda građana, a opet je u raspadu. Stoga podržavam svakoga ko pokušava da ne maže tu masnu gusku.

Aleksandar

pre 8 godina

Zašto je u Nemačkoj siva zona manja od 8%? Ne zanosite se, da ako svako bude varao sistem da će nam biti bolje, porez mora da se plaća.
(marko, 3. avgust 2015 11:26)

Zato što, prijatelju, u Nemačkoj za 1000€ neto plate poslodavac mora da obezbedi u proseku 1330€, a u Srbiji za isti iznos poslodavac mora da obezbedi 1670€. Pritom u Nemačkoj postoji tona drugih pogodnosti za male preduzetnike (pogotovo u Istočnoj Nemačkoj) tako da su i mimo plata troškovi poslovanja značajno niži, i još pritom poslodavci ne moraju da obijaju šaltere po nedelju dana da završe šta im treba.

Nemačka i Srbija su kao bog i šeširdžija. Ja sam trenutno u Holandiji koja je socijalni raj i prilično skupa za poslovanje u odnosu na većinu drugih EU država. Preselio sam ovde svoju firmu iz Srbije i poslovanje me košta drastično manje. Drastično!

Marko

pre 8 godina

Ne može se iscediti suva drenovina.
Napravite progresivni sitem oporezivanja, u kome je minimalac neoporezovan. Tek onda možete sprovoditi nultu toleranciju za neplaćanje poreza.
Sve lepo je opisao Saša Radulović, samo nema ko da čita jer je zauzet punjenjem partijske kase na račun građana.

međed

pre 8 godina

Šta su se ovi navrzli na podrum. Ja već 15 godina radim u podrumu na belo. Bolje bi bilo da smo ja i ekipa dobili beneficirani radni staž...

mirka

pre 8 godina

hvala bogu ako ce jednom poci od glave a ne repa~onih koji od tog posla jedva prezivljavaju!!!~i primoranih da to rade jer drugo nemaju!!!

Novosadjanin

pre 8 godina

@Aleksandar

Nema smisla spominjati male preduzetnike, jer pausalno oporezivanje malih preduzetnika nemas nigde i to je jedna od stvarno super pogodnosti koje Srbija pruza. Svuda (moje kolege) self-employed entrepreneurs imaju povlastice i svode se na manji porez i jednostavnije vodjenje knjiga, ali uglavnom se to svodi na "samo" 20% od prihoda, a nigde kao kod nas na fixni iznos.

Nije sve BAS TAKO crno u Srbiji.

marko

pre 8 godina

Ljudi zbog sive zone imate slabo zdravstvo, škole, puteve, male penzije, plate...Država košta, kako bi nam bilo svima bolje privredni subjekti moraju biti u sistemu. Stani, privatnik koristi državnu infrastrukturu kako bi razvio posao, koristi ljude koji su završili državni fakultet, i onda još radi na crno, ne vraća ništa državi? Znate koliko zaradi jedna pekara u Beogradu na solidnom mestu a radi na crno? Nisi oni uopšte sirotinja kao što se govori. Zašto je u Nemačkoj siva zona manja od 8%? Ne zanosite se, da ako svako bude varao sistem da će nam biti bolje, porez mora da se plaća.

znalac

pre 8 godina

Ljudi zbog sive zone imate slabo zdravstvo, škole, puteve, male penzije, plate...Država košta, kako bi nam bilo svima bolje privredni subjekti moraju biti u sistemu. Stani, privatnik koristi državnu infrastrukturu kako bi razvio posao, koristi ljude koji su završili državni fakultet, i onda još radi na crno, ne vraća ništa državi? Znate koliko zaradi jedna pekara u Beogradu na solidnom mestu a radi na crno? Nisi oni uopšte sirotinja kao što se govori. Zašto je u Nemačkoj siva zona manja od 8%? Ne zanosite se, da ako svako bude varao sistem da će nam biti bolje, porez mora da se plaća.
(marko, 03. avgust 2015 11:26)
konacno neko pametan da objasni ljudima kako funkcionise uspesan sistem...ne shvataju da rad na crno umnozava broj secikesa, prevaranata, manipulatora...i da normalnom ide sve gore...

Tanja

pre 8 godina

Srbi treba da shvate da bez novca od oporezivanja gradjana nema uredjene drzave, lose zdravstvo, skolstvo, putevi, zeleznica...nista nije dzabe, sve to kosta. I da zato svi treba da placaju porez u zavisnosti od zarade, mali preduzetnici manji, veliki veci, kao u svim zapadnim zemljama, zato su te drzave i sredjene, narocito skandinavske, a za utaju poreza su novcane kazne jako visoke, dok neki zavrse u zatvoru. Vecina gradjana u skand. zemljama placa porez sa zadovoljstvom, jer znaju da svako od toga ima koristi, sto bi srpska deca trebala od malena da uce, ako ne mogu u porodici, onda u skolama, narocioto uz diskusiju a ne tipicnim balkanskim bubanjem gradiva. Jer, ni onaj najbogatiji Srbin nece da se usreci ne placajuci porez, jer sta mu vredi da ima najskuplji auto, kad su putevi puni rupa, i da ne nabrajam dalje, utaja poreza je zapravo bumerang.

Servis racunara

pre 8 godina

Tako je! Samo ostro! Ja drzim godinama LEGALNO servis racunara, godinama me satiru troskovi sa svih strana a na svakom ulazu u zgradu ili na banderi stoje odstampani papirici "SERVIS RACUNARA" ! Obaraju cene , rade fuserajski, ne daju garancije, peku laptopove u rerni itd.. I kada dobro upropaste racunare ili laptopove tek tada nam dolaze klijenti i onda jos ocekuju novu maticnu plocu za laptop ali ako moze za 20 evra, jer boze moj, bili su kod "Janka, Marka, Boze, Derikoze" itd.. Pa su se nadavali para... Nelojalnu konkurenciju treba ISKORENITI ! Kada cete vec jednom shvatiti da ONI UNISTAVAJU NAS koji legalno radimo i PLACAMO silne troskove i PUNIMO BUDZET SRBIJE ???

možda bolje ovako?

pre 8 godina

Po meni, trebalo bi naporaviti takvu reformu poreskog sistema sa žestokim povećanjem onih poreza koje je nemoguće ili teško izbeći ali sa istovremenim oslobađanjima ako dokažete da ste platili porez. Evo na šta mislim: svi mi koji smo zaposleni dobijamo samo deo novca koji zaradimo. Deo se daje državi pre nego što dospe u naše ruke. Mi zatim taj ostatak novca trošimo i u u najčešćem slučaju (povoljnom po državu) svaki trošak biva oporezovan PDV-om i završi u budžetu. Znači, porez se uzima u opštem slučaju svaki put kada novac promeni mesto, ako je ta transakcija nadgledana od strane države, odnosno ako je prijavljena državi. E sad, ako mi nešto zaradimo na belo, nešto na crno, ali trošimo sve u regularnim tokovima, jedan deo toga će biti delimično oporezovano iako dolazi iz sive ekonomije. I obrnuto, ako recimo radimo sve na belo, a kupujemo stvari na buvljaku, kod Kineza, ili plaćamo izlaske u lokalima koji ne daju fiskalne račune, deo te potrošnje je opet delimično oporezovan kada smo primili novac. Ideja je sledeća: Zadužimo svakog sa punim porezom prilikom prijeme novca (odbijemo sav PDV od neto plate UNAPRED), naplatimo svima PDV uvećan za porez na prihod, a onda svakom ko ima dokaz da je platio oba (na osnovu platne liste i sakupljenih računa), vratimo polovinu ukupnog poreza, SVAKOG meseca. Na taj način je automatski oporezovana siva ekonomija bez potrebe da se inspekcija igra lopova i žandara sa građanima.

snak

pre 8 godina

@(Misurko P.F.C. Nis, 3. avgust 2015 11:01)

Imas na sajtu poreske uprave pa prijavi - imas formu da anonimno prijavis to sto si sada naveo ovde. Oni kazu da su duzni svaku takvu prijavu da provere.

http://www.poreskauprava.gov.rs/fiskalne-kase/prijavite-neizdavanje-fiskalnih-racuna.html

Lyman Zerga

pre 8 godina

A šta je sa gospodom koja su pare zgrnula nelegalnim sečenjem duvana u domaćoj radinosti!? Ko će njih da kontroliše, kažnjava i utvrdjuje poreklo imovine!?

Bojan

pre 8 godina

Budzetski paraziti svake godine potrose MILIJARDU € na letovanja u inostranstvu. A sada smisljaju kako da otmu necijem datetu HRANU OD USTA. Vrhunac vezobrazluka koji ce najverovatnije izazvati opsti bunt naroda a mozda i revoluciju. Imalo bi smisla sankcionisati rad na crno pod uslovom da postoji socialna pomoc a ovako gladnom coveku braniti da zivi i radi je jednako UBISTVU.

bob

pre 8 godina

Servis racunara, 3. avgust 2015 10:01) a ti kao ne peces ploce i graficke kartice u rerni?ajde molim te nisam jednom nosio laptop u servis,jedino sto znate to je da kad vidite da se covek ne razume najbolje u tematiku da ga oderete od cene popravke zato tisina tamo!isti ste svi

dragan60

pre 8 godina

Ovi sto izdaju po nekoliko lokala i stanova, kome placaju porez. Gazde malinjaka kod kojih beraci rade ko stoka ceo dan, kome placaju porez, il trpajukes u dzepove.

Misurko P.F.C. Nis

pre 8 godina

Niš,jagodin mala-cevabdzinica Golub,ne izdaje racune popodne,pazar ogroman,somborski bulevar-trafika i menjacnica kao i perionica pored-Ne izdaju racune...itd itd itd,hot code komision nikada radnika prijavio nije,inspektorunse placa letovanje,inspektor sa KiM...itd itd itd

realan

pre 8 godina

a pedikiri,manikiri,frizeraki,saloni,teretane,saneri,kafici, solarijumi sve to radi da nema fiskalne,uglavnim rade gazde,tu i tamo neki zaposlebi na crnjaka

Sergije

pre 8 godina

Sta sa penzionerima koji rade na crno za manju platu i primaju penziju zauzimajuci radna mesta mladim ljudima!? Sta sa Kinezima u robnoj kuci La Sorela koji ne izdaju fiskalne racune!? Sram te bilo Vucicu, nastavljas tamo gde je Dinkic stao, da punis drzavnu kasu na racun sirotinje koja se grci i muci da zaradi za racune za stan.

Profa

pre 8 godina

"Ministarka Kori Udovički naglasila je da će fokus inspektora biti one delatnosti koje se sumnja da ugrožavaju zdravlje i građana i životnu sredinu". Kao prvi korak predlazem da se drzava pobrine za kafice koji se nalaze u stambenim zgradama i uradi nesto po pitanju buke. Takodje, neka zabrani iznosenje zvucnika na ulicu u bastama ugostiteljskih objekata koji ugrozavaju javno zdravlje i ogranici im radno breme do 22h. Neka podignu zastitne zidove uz auto put u gradovima (kao svuda u normalnom sveru). Naravno, slazem se da treba zabraniti rad na crno i da svi moraju placati porez, ali, neka drzava (pa makar to bila i Srbija), uradi nesto zaista zdravo za svoje gradjane. Tek ako se ovo obistini pocecu da verujem da (mozda) i imaju nameru da brinu o nama.

Ja

pre 8 godina

Kako ce glave da padaju, pa to je cudo.
Znaci ako ja dam 200 kinte komsijinom klincu da mi opere auto inspektor ima prava da me kazni?
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Igor, 3. avgust 2015 09:54)

Ne Igore. Klinac bi zaradio pare na crno i njega ce da stave u zatvor.

Srle

pre 8 godina

Imam sporsku radnju već 25 god. Svaki račun sam kucao jer drugačije nisam baždaren. Pored mene ci.... pardon... romi, imaju tezge,, samo otvore kapije i cepaj. Tu se podrazumeva da se ne placa pdv, ima kasa... Kao beli medvedi su zaštićeni jer su "socijalni slučajevi" a voze svi džipove i hrane se u kafani. Ono što uzmu na kazan, hrane kuče. Nemam ništa protiv ljudi ali da zakon važi za sve isto!

bobbie

pre 8 godina

Prvo pojurite nocne klubove, diskoteke i splavove zbog neizdavanja fiskalnih racuna.Zna se koliko tamo kosta alkohol i koliko se za jednu noc popije, pa onda udrite po sirotinju.

Igor

pre 8 godina

Kako ce glave da padaju, pa to je cudo.
Znaci ako ja dam 200 kinte komsijinom klincu da mi opere auto inspektor ima prava da me kazni?

Zlatko

pre 8 godina

Nesećam se da Kinezi rade sa Fiskalnom kasom,št god da sam kupio na Bloku 70 nisam račun dobio.Meni lično netreba,ali kako oni posluju?

sredoje

pre 8 godina

Legalan rad tih malih "kućnih" firmica nije održiv zbog velikih poreza i skupe administracije. A to je jedini način da ogroman broj ljudi preživljava od danas do sutra i izdržava sebe i porodicu! Ništa se ovim neće dobiti samo će se materijalno stanje gradjana još pogoršati.

Neradnik

pre 8 godina

Dobro razmisljanje, zato nam je i tako kako jeste danas.... "to im je jedini izvor prihoda" a opet to ne moze biti izgovor za rad na crno... jedino je dobra sansa za punjenje dzepova inspekcije. Nakon otkaza zbog zatvaranje firmi promenio sam dosta firmi, u svakoj je bio rad na crno i tako vec osam godina... nikada, a dolazili su, me ti inspektori nisu pitali dali sam prijavljen. Veci problem su pravili oko napuklih stekera, prekidaca i plocica a gazde uvek spremne koverte imao. Cak mogu i po imenu reci ko voli uzet i koliko ali kome to prijavit? Kada je sve to ista banda.... Koliko samo sam dana slobodnih dobijao zbog nenajavljenih inspekcija.... Srbija je raj za inspektore...

doslo do kraja

pre 8 godina

Znaci kraj ove nakazne tvorevine je blizu cim krecu direktno na gradjane koji jedva prezivljavaju. E pa bilo je i vreme, samo ovoga puta 5. oktobar ce nam izgledati kao "igrala se deca" naspram ovog sto neminovno dolazi.

KOSTA1703

pre 8 godina

Dokle god posotje ovakve rupe u zakonu, dotle ce privatnici drzati radnike na crno(verujte znam sta pricam).

Kada privatnik zaposli radnika, ugovorom o radu, njegove trenutne dazbine za njega, na minimalac su cca.14 000 dinara.
Umesto toga on sklopi ugovor o poslovnoj saradnji sa agencijom, na osnovu cega njemu agencija uputi radnika koji radi kod njega.
Agencija aneksom ugovora svaki mesec salje radnika kod privatnika, i na krjau meseca napravi dokumenta kao da je taj radnik radio samo 3 dana mesecno, na sta njemu firma plati iznos od cca 5000 dinara(agencija prihoduje pola od toga, sto je u celom iznosu naknada za rad radnika).
Na kraju godine, firma izrazi zelju da tom radniku dokupi pun staz(posto ima samo tri dana mesecno)a agencija pre popunjavanja M obrasca ispostavi racun na cca 3000 dinara mesecno po radniku.
Radnik je sve vreme bio prijavljen i u osiguranju, na kraju godine dobije pun radni staz, a privatnika to kosta 5 000 + 3000 dinara mesecno po radniku, umesto celih 14 000 dinara.
Na jednoj gradjevini na kojoj radi 15 radnika godinu dana, privatnik na taj nacin ustedi, tj otvoreno po zakonu zaj.ebe drzavu, za preko milion dinara

HejDzo

pre 8 godina

Do sad je nepovredivost stana mogla biti narusena samo u krivicnom postupku, a od sad ce obican inspekor rada moci da vam vrslja po stanu zato sto komsija kaze da prodajete psrfeme npr. ? I sta ce da bude ako inspektor udje, zatekne npr. frizerski salon a vi mu kazete, jeste, ali ja sam to radio do pre tri godine, od tad nista nisam pipnuo? Ovo je em protivustavno em neprimenjivo.

popeye

pre 8 godina

А шта је са запошљавањем преко разних задруга, где је држава опет закинута за доприносе? Обиђите и легалне, а врло познате фирме, које овако такође годинама раде у сивој зони. Мање сиво је сиво, није бело!

stumpjumper

pre 8 godina

Aj što svi godinama radimo na crno i što niko ne kažnjava poslodavce...šta li je sa prijavom na minimalac, a većom platom?

EU Citizen

pre 8 godina

Znači sada će i ono malo ljudi koji se sami izdržavaju, a nisu u dilu sa državnim gangsterima da ubiju kaznama, inspekcijama i haračima, i oni će, logično, da pokupe ono para što imaju, i da odu negde gde se preduzimljiv i vredan čovek ceni, i gde mu ne podmeću klipove pod noge svuda. Pa se vi zabavljajte, i lupajte kazne jedni drugima i zavodite čvrstu ruku dok grickate korenje :))

Goran

pre 8 godina

Poštovana državo, koja ćeš možda pročitati komentar,

Imam MNOGO prijatelja bez posla, uključujući neke koji imaju ženu i dva deteta od kojih NIKO ne radi. Neki od njih pokušavaju da skupe pare za "hranu i vodu" tako što nešto proizvode na crnO, poput rezbarenja drveta i slično. Većina zaradi od toga svega 100-150 mesečno, sa čime jedva preživljavaju.

Problem - Vaš problem - je što bi oni radili na belo kada bi ih to ne bi koštalo bukvalno CELE mesečne zarade. Da imaju radnju, koštalo bi ih stotinak evra mesečno za poreze i doprinose, plus knjigovođa, plus ovo-ono, pa oni bi bukvalno radi sa minusom.

E zato oni rade na crno, zato što u sistemu koji ste vi kreirali jedino tako može, a ne zato što oni tako žele.

Napravite da neko izdelje drvo za 200 evra i da za rad na belo vama plati 20% mesečno, dakle 40 e, a da njemu ostane 160 e mesečno. Tada će radi na belo.

A neće početi da rade na belo ako ih vaš inspektor uhvati, jer je to uz sva vaše dadžbine NE-MO-GU-ĆE!

Novosadjanin

pre 8 godina

@Aleksandar

Nema smisla spominjati male preduzetnike, jer pausalno oporezivanje malih preduzetnika nemas nigde i to je jedna od stvarno super pogodnosti koje Srbija pruza. Svuda (moje kolege) self-employed entrepreneurs imaju povlastice i svode se na manji porez i jednostavnije vodjenje knjiga, ali uglavnom se to svodi na "samo" 20% od prihoda, a nigde kao kod nas na fixni iznos.

Nije sve BAS TAKO crno u Srbiji.

neko tamo

pre 8 godina

Zivo me zanima gde cete sa tolikim svetom koji pokusava da prezivi,da li cete im dati socijalnu pomoc adekvatnu.ili se to radi da bi se samo otvorio put za uvoz kineske i turske robe u neogranicenim kolicinama i da naravno mali broj ljudi u stvari drzavnih cinovnika korumpiranih ima korist,ili sto bi moj profesor rekao od glave riba smrdi!!!

delta

pre 8 godina

Obezbedite ljudima posao da ne moraju da rade na crno.Gomila ljudi na taj nacin pokusava da se izbori kako bi prehranili svoje porodice.Gori ste bre i od Slobe.

Nikad kao Bane...

pre 8 godina

Krenuo udar na tajkune - nelegalne snajderke... Ako to ne izvuce Srbiju, ne znam sta ce... A strane firme koje daju minimalac, a ostatak u koverti? Kad cemo njih? Kad Angela kaze da sme?

5% 10% 20%

pre 8 godina

Kazne za pojase na zadnjim sedištima, struja skače u procentima, evo sad ovo, a od ovih stvari vam odvlače pažnju loto nameštaljkama, lažnim atentatima itd....
Imate i primer zvezde koja je funkcionisala bez licence, jel to rad na crno ili ne? Ali takve stvari gde su upleteni prsti da se uzme para se ne računaju, kao i scenarija poput neću da te diram jer si tajkun ili držiš 10 privatnih medija pa ću te dobro iskoristiti za veličanje raspale politike koju vodim...

fizioterapeut

pre 8 godina

platni razredi vise nisu aktuelni a to je velika usteda.izjednacite privatno i drzavno zdravstvo i odmah imate manje rada na crno bar u tom sektoru

zvezdarac

pre 8 godina

Kk partizan duguje 200 hiljada za porez, ukupan dug 2 miliona (bankama uglavnom). Kkcz se ni ne zna koliko duguje za porez, ukupno 14 miliona duga (ali je klub zamrznut, sad ima treći sa sličnim imenom ), fk ce duguje skoro 50 miliona a fk partizan 12 miliona.
To su samo dva sportska društva koje svi mi finansiramo. A gde su razna preduzeća koja duguju u zbiru milijarde evra za poreze i doprinose. I vi sad jurite neke sitne ribice iz sive zone a svi oni nabrojani koji legalno postoje vam nelegalno duguju više nego što je godišnji budžet R. Srbije!

garavi

pre 8 godina

ja za ove nisam glasao, za vas ne znam. opet glasajte za sns-ovce pa neka satare celu srbiju. muka mi je od njihovog postenja i ispravnih stvari. uaaa sns

nikola

pre 8 godina

Svi ovi utajivaci poreza,plate taj porez kroz kupoinu hrane,placanje komunalija itd itd,sve pare ostaju u Srbije ali zato velike strane firme koje niko ne kontrolisu zaposle po stotinjak radnika daju plate 25000din sav zaradjeni novac odnesu nazad u maticn drzave.Primer Pancevo,nekad nije bilo praznog lokla,nije se placao porez a rentiranje ali sve ostajalo u Pancevu,danas Aviv park plati porez na rentiranje ali grad se gasi,I 90 POSTO PROMETA JE ROBA IZ UOZA,DOKLE CE sRBI MOCI DA BUU POTROSACIVROBE IZ SVETA.

model ponasanja

pre 8 godina

Ok. Selim se iz podruma u potkrovlje. :)
Ko posluje na crno zna i zasto to radi.
Bice opet tresla se gora stradao vodoinstalater i nikom nista.
Ja predlazem svakog koga uhvate da radi na crno da ga na silu po kazni zaposlite u drzavnu sluzbu.

Onako

pre 8 godina

''Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je teško proceniti tačan broj onih koji u Srbiji posluju nelegalno, ali da se procenjuje da ako je budžet Srbije ostećen za više od 30 odsto usled sive ekonomije, odnosno zato što se ne plaćaju dažbine državi, pretpostavlja se da je toliki broj i onih koji posluju neprijavljeno. ''

Reče čovek kod koga sam neke 1992-93 godine, u drvenoj baraci na Dorćolu, kupio jednom prilikom gorivo, naravno, na crno, koji se obogatio švercujući naftu i naftine derivate, koji je napravio posle toga na istom mestu veliki poslovni objekat, koji je kao predsednik opštine Voždovac uništio neke delove opštine dozvoljavajući bespravnu gradnju, koji je, dok je narod gladovao, pravio ''Fiću koji juri 250 km/h'' i da ne nabrajam dalje...

Kada Atanacković i njemu slični, kojih je puna Srbija, plate sve što su ostali dužni državi na ime carina, poreza i doprinosa, onda će ove podrumske akcije da imaju smisla. Do tada država ozbiljno rizikuje da im inspektori natrče na vrlo neraspoložene male privrednike koje je, pre svega svojom poreskom politikom, država oterala u sivu zonu.

Persa

pre 8 godina

Ko bi vam verovao da vi hocete da zastitite radnike? Vi samo hocete da napunite budzet, da bi vi i Vasi bolje ziveli. Da vam je stalo do radnika ne biste doneli ovakav Zakon o radu!

Invictus

pre 8 godina

“Postoji život i van dokumenata i papira, i mi taj život moramo da počnemo da prepoznajemo", poručila je ministarka.

Pa veliki, mutni "likovi" Vam stoje pred nosom - šta tu ima toliko da se prepoznaje !...pustite one koji "trče da bi stajali u mestu" iliti bila na pozitivnoj nuli.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Država, sa jedne strane, maže "masnu gusku" odnosno izdvaja ogromna sredstva da privuče strane ivestitore, koji u ovoj zemlji obavljaju delatnost samo dok država daje te subvencije i dotacije a, sa druge strane, pokušava da "ubije guju" na domaćim privatnicima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem. Pored milion nameta od "muzičkog dinara", koji se uteruje bez obzira da li u toj firmi postoji potreba za muzikom, do milion drugih "caka" koje izmišljaju i "po zakonu" naplaćuju lokalne samouprave. Naravno, strani investitori, koji, u suštini, predstavljaju zadnje pljačkaške ešalone, čim prestanu državne beneficije, pakuju kofere i odlaze dalje. Kada budemo, kao narod, i kao država, shvatili, da Nemci, Austrijanci, ili Turci, u Srbiju ulažu kapital radi sopstvenog profita odnosno profita od koga će bolje živeti Nemci, Austrijanci ili Turci, možda ćemo "skapirati" kako funkcionišu osnove zdrave ekonomije. Od stranih "ulagača" imaju koristi samo domaći politički gologuzani koji sa stranim ulagačem podele ono što daje ova jadna i siromašna država. Treba imati poverenja u domaće privrednike i omogućiti im maksimalne pogodnosti. Nema razloga da se radi na crno ako postoji mogućnost da se privredna delatnost odvija legalno. U mojoj ulici postoji bivša šnajderka koja "na sic" krpi gaće i košulje. Ovih dana strahuje da joj ne zatvore "biznis". A hoće. Jer takvi su, očito,n ajopasniji po ovo društvo i njenu privredu.

markos

pre 8 godina

ne odobravam je ali je razumem jer je siva ekonomija izmedjuostalog odgovor na preterane namete kako redovne tako i parafiskalne, nametnute dodatne obaveze kako bi se kreirala radna mesta u drzavnom aparatu i kao i izdrzavao privatni udeo birokratije u drzavi bahate inspekcije i opstinskih sluzbenika nedostatak tj koruumpiranost razvojnih fondova dodeljivanja podsticaja oslobadjanja od dazbina i povratak pdva....

neca

pre 8 godina

Ovde ce stradati neki penzioner koji zbog vaseg smanjivanja penzija ne moze da prezivi pa u garazi pravi hoklice da bi imao sta da jede... naravno likovi bliski vlasti koji ne prijavljuju radnike ce i dalje uzivati. Ovo je nakaradna drzava koju vode amateri i kriminalci

Kaiim

pre 8 godina

Udri po sirotinji... tako je najlakse. Zadjite malo u biro za zaposljavanje i tamo izvrsite provjeru! Zasto hiljade skolovanih ljudi: ljekara, pravnika, ekonomista... nema posao? I sta on da radi da bi prezivio? Hiljadu puta mi je prihvatljivije da radim na crno i ne placam porez lopovskoj drzavi nego da kradem od nekoga kako bih prezivio. Bando!

Panter

pre 8 godina

A, sta je sa legalnima koji imaju utaje poreza, blokirane racune, krivicne prijave na ime toga? I dalje se setaju slobodno, nebplacaju radnike, razmecu se novcem...

Milos

pre 8 godina

Drzava je napravila takav sistem koji ljude tera da rade na crno, globeci gde stigne, pa sad jos hoce i da ih kaznjava zbog sopstvenih suludih poteza. Ako misle da ce time smanjiti nezaposlenost, grdno se vara. U ogromnom broju slucajeva ljudi to rade ne zbog ekstra profita, vec sto tako jedino mogu da prezive. Jbt u kojoj majmunskoj sredini zivim...

Maki

pre 8 godina

Zaposlite narod, a onima koji rade dajte adekvatne zarade i nece se raditi na crno. Ljudi moraju da se snalaze ne bi li preziveli i skolovali decu. A i zaradili za vase bahanalije....

Drzava_lopovi

pre 8 godina

Ukratko,tri godine sam drzao privatnu firmu,radio legalno i po propisima,radno vreme mi je bilo po 18 sati dnevno,bez odmora,slobodnih dana,letovanja,verujuci da sopstvenim trudom i znanjem mogu nesto postici u zivotu.Ispalo je tako da sam tokom tih godina bio srecan ako mi je racun na kraju meseca bio na nuli,a kada sam je jedva zatvorio ostali su mi samo dugovi.I verujem da je to prica mnooogih privatnih preduzetnika.Jednostavno te uniste drzavni nameti,zelenaske banke,korumpirana inspekcija,nelojalna konkurencija.To su problemi koje drzava treba da resava a ne da juri sto kazu nekog vodoinstalatera,keramicara,stolara i ostalu bedu koja se trudi samo da prezivi.Svugde u svetu su mala i srednja privatna preduzeca glavni pokretac privrede,samo se u Srbiji one sistematski unistavaju.
(deki1a, 3. avgust 2015 11:15)
Bas tako! Ista je i moja prica! Ali, potpuno ista! Ne mozes da namiris nezajazljivu bandu koja samo smislja namete icerupa te kao petla. Moras 5 dinara da zaradis, da bi na kraju meseca tebi ostao jedan kojim moras da platis sve ono sto te sleduje, a sto nije drzava - radnike, samodoprinose, lokal, repromaterijal, knjigovodju, racune.. Dok sve normalne zemlje zive od takvih firmi, ovde sve rade da im skinu kozu sa ledja. Da ne pominjem koliko puta mi je bila inspekcija i za razne gluposti uzimala pare. UZAS!

crnac na radu

pre 8 godina

Ajde vi fino sve nas nezaposlene zaposlite u državnu službu,da i mi malo lepo živimo i ništa ne radimo,pa neće biti nikakvog rada na crno ni problema...

Superhik & Maxmagnus

pre 8 godina

To što su naše najveće tajkunske firme off shore kompanije i ne plaćaju porez u Srbiji za poreznike uopšte ne predstavlja problem. Trenutno je fokus na tome kako sirotinji raji ugasiti sve moguće sisteme za preživljavanje.

MojeIme

pre 8 godina

Tokom protekle nedelje, uzmem ja (prvi put u zivotu) famozni platni listic. Bas me zanimalo da vidim koliko mi se odbija od zarade na ime eto bas Kori Udovicki, ako me razumete. Ja nisam ekonomista i stoga ce moja prica biti laicka, u smislu ekonomije, ali ja sam bio (a i jos uvek sam) ZAPANJEN kolicinom novca koji ja zaradim, a koji ode NJOJ i slicnima direktno u dzep. Jer, sta? Bruto iznos moje zarade je skoro duplo veci od onog iznosa koji meni legne na racun. Pa te za zdravstvo (koje na je nikad gore), te za PIO (koji samo sto se nije srusio, hvala ti Slobo i ZajamZaSrbiju) i sedim i razmisljam "odakle njima pravo da meni otimaju da bi oni mogli da zaposljavaju svoje partijase (sve vlasti do sada, nije samo SNS)a ja npr nemam da odem na dva putovanja godisnje (za sta ne mislim da je neki luksuz, vise je potreba). Elem, sto rece jedan kolega komentator, nije njima problem offshore Misko, Kostic, Beko i bratija nego eto bas im je problem sto neka npr samohrana majka sebi dopunjuje budzet tako sto frizira komsinice. Ma znate sta bre, niste ni za g. motku. Niste ni za sta. Samo sto dalje od vas covek da bezi... STRASNO

Hobo Burlesque

pre 8 godina

Hvala Vam ministarka, hvala sto mislite na nase zdravlje i sigurnost! Znamo da nije do para, nije do toga sto se uzima zalogaj iz usta onima koji pokusavaju da se snadju kako znaju i umeju jer nemaju nikog da ih ubaci u drzavnu upravu.
Svaki gradjanin placa porez, ako nista placa PDV 20% (dakle drzava samo na taj nacin uzme petinu svega sto se stvori). A sta zauzvrat dobija? Najgore sudstvo u Evropi, neizvesnu penziju i tako redom...Ali niste samo Vi krivi, ZNA SE KO VUCE KONCE I KO SE KRIJE IZA SVOJIH MINISTARA...

Tajko

pre 8 godina

Ponovo će deblji kraj izvući neki majstor Žika, a veliki igrači nastaviće da rade neometano, uz reket koji plaćaju lokalnim moćnicima (partiji na vlasti)...

kraja

pre 8 godina

...postoji kradja i krsenje svih zakona u visokim politickim krugovima, tu medju vama ministarko, i vreme je da se ti krugovi prepoznaju...

aca

pre 8 godina

Biće opet - tresla se gora, rodio se miš.
Mi koji radimo legalno plaćamo i za one koji rade na crno. Na kraju će se i ove kontrole svesti na kontrolu našeg poslovanja, jer inspekcije imaju u evidenciji samo nas koji smo registrovani, dok za one koji rade na crno "nikada nisu čuli". Kažu - oni su na rubu egzistencije, pa moraju tako da rade. Da, a šta je sa nama koji smo probili dno i koji smo u dugovima zbog nemogućnosti da naplatimo ono što smo zaradili legalnim radom?

markos

pre 8 godina

treba razdvojiti onaj deo sive ekonomije koji poslodavci koriste za licno bogacenje na racun radnika i drzave i onaj manji deo kada neko nesto zapocinje da radi pa usled nemanja novca ili manjka posla a i usled nedostatka podsticaja, sredstava i mehanizama za samozaposljavanje i tek otvorene firme ne ispunjava sve obaveze....

Realista

pre 8 godina

“Treba krenuti od takvih primera (misli se na velike obrtnike, proizvodjace hrane itd), a onda dalje ići ka onima koji su sasvim mali”, kazao je Atanacković.

...zasto se zamarati sa tim velikim radnicima na crno, to je samo gubljenje vremena, udariti odmah na male, na jadnike koji tako nekako uspevaju da stave suvi hleb na sto svojoj porodici a da pri tom drzavi nisu kupili ni jedan kolac!

...tako se resava posledica, ali ni slucajno ne menjati poslovnu klimu zbog koje je i doslo do sive ekonomije i rada na crno. Ne smanjivati drzavni aparat, ne smanjivate poreze i para-fiskalne namete, tretirati privatnika kao crva i dalje...samo ostro! Nema povlastenih!

vladimir

pre 8 godina

U drzavnu kasu se od razno raznih poreza i nameta sliva novac.Taj novac se na visem nivou koristi za investiranje, gde se ekipa na vlasti ugradjuje stotine hiljada evra.Na nizem nivou se od tih para daju plate hiljadama partijskih poslusnika, uzoj i siroj familiji uhlebljenoj na drzavnim jaslama.Sa druge strane imamo ljude koji i sa tim radom na crno , jedva prezivljavaju i jedva prehranjuju svoje porodice. Ja licno nemam nista protiv da se ova drzava vec jednom dovede u legalne tokove, ali gospodo sa vlasti, riba se cisti od glave , a ne od repa. Prvo pocistite u svom dvoristu, a ne da nam se svaki dan izvrce zeludac , citajuci o stotinama mahinacija i kombinacija koje rukovodeci kadar radi sa narodnim parama,i svaki dan citajuci o novom rodjaku, kumu ili ljubavnici na prestiznom mestu u drzavnoj instituciji.

ja

pre 8 godina

Da li se država pita zašto...ali zašto? Većina ne bi rizikovala opstanak svoje porodice i dece već bi plaćali da su nameti normalni

sergios

pre 8 godina

Ma nego sta,oporezovati kvantas da narod ne moze jeftinije da se hrani i u isto vreme napuniti psihijatrijske klinike zbog beznadja vec osiromasenog naroda i tako redom.U zemlji mora da bude vladavina zakona i prava osim za one koji imaju naprednu inteligenciju za biznis :).

ls

pre 8 godina

Tako je, samo kaznjavajte i hapsite. Dali ste ljudima bogovske plate, veliki izbor poslova, penzije najvece u regionu, i oni bi sad na crno da rade. Trebalo bombardovanje da potraje jos koji mesec, da sravni ovu septicku jamu od drzave.

Milan

pre 8 godina

Ova akcije bez promene poreske politike i zakona je gubljenje vremena. Morate ljudima omoguciti da se legalizuju a ne samo da ih unistite, jer time drzava nece dobiti nista. Usvojite zakon o progresivnom oporezivanju, dajte podsticaje za zaposljavanje domacim malim i srednjim preduzecima, olaksajte registrovanje samostalne delatnosti za individuu bez potrebe da se osniva firma, itd. Sve je to neko vec uradio, samo bismo mi uvek da izmisljamo toplu vodu.

ivan seljak

pre 8 godina

šta mislite dragi komentatori i čitaoci komentara da li će se prikupiti toliko novaca koliko miškovičev sin duguje za porez i doprinose.

deki1a

pre 8 godina

Ukratko,tri godine sam drzao privatnu firmu,radio legalno i po propisima,radno vreme mi je bilo po 18 sati dnevno,bez odmora,slobodnih dana,letovanja,verujuci da sopstvenim trudom i znanjem mogu nesto postici u zivotu.Ispalo je tako da sam tokom tih godina bio srecan ako mi je racun na kraju meseca bio na nuli,a kada sam je jedva zatvorio ostali su mi samo dugovi.I verujem da je to prica mnooogih privatnih preduzetnika.Jednostavno te uniste drzavni nameti,zelenaske banke,korumpirana inspekcija,nelojalna konkurencija.To su problemi koje drzava treba da resava a ne da juri sto kazu nekog vodoinstalatera,keramicara,stolara i ostalu bedu koja se trudi samo da prezivi.Svugde u svetu su mala i srednja privatna preduzeca glavni pokretac privrede,samo se u Srbiji one sistematski unistavaju.

gavrilo

pre 8 godina

Ko ce da proveri rad inspektora? Oni ne rade ni najjednostavnije stvari u njihovoj nadleznosti. Oni su najveci kriminalci ovog drustva. E tako...

delta

pre 8 godina

Ljudi zbog sive zone imate slabo zdravstvo, škole, puteve, male penzije, plate...Država košta, kako bi nam bilo svima bolje privredni subjekti moraju biti u sistemu. Stani, privatnik koristi državnu infrastrukturu kako bi razvio posao, koristi ljude koji su završili državni fakultet, i onda još radi na crno, ne vraća ništa državi? Znate koliko zaradi jedna pekara u Beogradu na solidnom mestu a radi na crno? Nisi oni uopšte sirotinja kao što se govori. Zašto je u Nemačkoj siva zona manja od 8%? Ne zanosite se, da ako svako bude varao sistem da će nam biti bolje, porez mora da se plaća.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)
(marko, 3. avgust 2015 11:26) # Link komentara

Druze u Nemackoj vecina sirotinje moze da orezivi od socijalne pomoci.Kod nas NE MOZE NI OD PLATE.
O cemu ti pricas.

svasta

pre 8 godina

To bagro! Navalite na nesrecnike koji pokusavaju da zarade neki dinar nadniceci preko oglasa, a tajkune ne dirajte - oni su pravi BIZMISMENI! Pa svi ovi nesretnici ne utaje porez za godinu dana koliko neki tajkun za jedan dan ili jedan sleper koji prosvercuje...

jadna akcija

pre 8 godina

Prosečna zarada je pala a država ima u planu da paušalcima određuje osnovicu za plaćanje poreza i doprinosa na 120% prosečne zarade a nekad se određivala na 100%. Znači platežna moć građana manja, a porez i doprinosi preduzetnicima veći.

Da bude jasnije: realna zarada preduzetnika manja, a porez i doprinosi na tu realno manju zaradu veći nego prethodnih godina.

Pa ja mislim da svi preduzetnici ozbiljno razmatraju da zatvore radnje i krenu da rade na crno. Zato se država i odlučila na ovaj potez. Da tako ubedi bar neki deo preduzetnika da ne pređu iz legalnog u rad na crno.

Siro Tančić

pre 8 godina

Nek prođu malo kod novosadsko-klisanskog klana.Izrabljuju vozače u međunarodnom transportu.Nema godišnjeg,nema bolovanja.Obrazloženje je da vozači rade od procenta,ili učinka.Prijavljeni na minimalac,koji je smešno i reći da država dozvoljava da bude tako mali...

Dule

pre 8 godina

Ja sam preko 20 godina poslovao legalno u Srbiji dok nisam shvatio da sam mazohista, a onda sam otpustio sve radnike i prekinuo svaki dalji posao u ovoj drzavi koja je svojim izivljavanjem 30% biznisa oterala u crnu zonu.

Sad kad ta "pravna" drzava pojuri i te koji su izbegli u crnu zonu postice samo da mi se veliki procenat njih pridruzi u zatvaranju radnje.

U Srbiji ako nisi u semi s politicarima a radis legalan posao - ili si lud ili si mazohista.

Djuro

pre 8 godina

Stvarno ne mogu da se otmem utisku da ce opet da nastradaju oni koji imaju legalno prijavljene radnje...ko ce bre da juri ove po podrumima i budzacima kad vec imas ove za koje znas i gde su i koliko mozes da im otmes...jer si to vec radio u proslosti...

zen

pre 8 godina

Postoji život i van dokumenata i papira, i mi taj život moramo da počnemo da prepoznajemo", poručila je ministarka.

u prevodu: SEARCH & DESTROY.

Kole

pre 8 godina

Vau, jos jedan dan i genijalna izjava ministarke Udovicki. E sad sam miran, dan mi je zapoceo kako treba. Hvala ministarki sto svakodnevno unapredjuje nasu ekonomiju i drzavu! Bravo i hvala. Bez nje ne bi smo uspeli. Ekspertkinja je to.

Nikki

pre 8 godina

Veljo to je cilj. Ko pravi kuke i motike mora biti zaustavljen. Nece ni to postojati vec samo armija nezaposljene sirotinje koja ce verovatno poginuti u nekom ratu ili pomreti zbog nedostatka lekova ili para za hranu.

Sloba Dj

pre 8 godina

u nekim krajevima Beograda, prodavac kokica mora dnevno da podmiri "zakup" oko 10000dinara drzavi, plus troskovi doprinosa, materijala, itd. Mesecno taj zakup iznosi oko 26000EUR. Ili npr na Dunavskom keju, gde je mesecni iznos oko 40-50000din, plus doprinosi. To znaci da neki tamo kokicar prvo mora da zaradi platu nekog cinovnika, a tek onda ako mu preostane nesto, da zaradi sebi. I onda se pitate odakle vam siva zona?

Punisa

pre 8 godina

Mogli bi da provere robovlasnicku gradjevinsku firmu "Morava In" koja izvlaci pare iz budzeta namestajuci tendere!! I radnike tretira kao stoku!

Marko

pre 8 godina

Ne može se iscediti suva drenovina.
Napravite progresivni sitem oporezivanja, u kome je minimalac neoporezovan. Tek onda možete sprovoditi nultu toleranciju za neplaćanje poreza.
Sve lepo je opisao Saša Radulović, samo nema ko da čita jer je zauzet punjenjem partijske kase na račun građana.

Aleksandar

pre 8 godina

Zašto je u Nemačkoj siva zona manja od 8%? Ne zanosite se, da ako svako bude varao sistem da će nam biti bolje, porez mora da se plaća.
(marko, 3. avgust 2015 11:26)

Zato što, prijatelju, u Nemačkoj za 1000€ neto plate poslodavac mora da obezbedi u proseku 1330€, a u Srbiji za isti iznos poslodavac mora da obezbedi 1670€. Pritom u Nemačkoj postoji tona drugih pogodnosti za male preduzetnike (pogotovo u Istočnoj Nemačkoj) tako da su i mimo plata troškovi poslovanja značajno niži, i još pritom poslodavci ne moraju da obijaju šaltere po nedelju dana da završe šta im treba.

Nemačka i Srbija su kao bog i šeširdžija. Ja sam trenutno u Holandiji koja je socijalni raj i prilično skupa za poslovanje u odnosu na većinu drugih EU država. Preselio sam ovde svoju firmu iz Srbije i poslovanje me košta drastično manje. Drastično!

Zmija

pre 8 godina

Bio ministar Vulin u Somboru, posetio navecu fabriku u gradu koja uzgred jedina postuje zakone ove drzave(kalcedonija), samo 50 metara dalje nije smeo da poseti jednu fabriku koja zaposljava godinama na crno jer je vlasnik njihov(bane),plata utorkom na ruke, ceo grad mu se smeje. I sada ce opet da se istresaju na babama dok evidentne krsioce zakona ne smeju da taknu.

Godja Srbija

pre 8 godina

Bolje bi njima bilo da smanje kradju u njihovim talovima,provizijama I radu na "belo" po raznim skupštinama,upravnim odborima I ostalim "ustanovama" koje su leglo pljacke I korupcije! I da prestanu da vicu držite lopova,jer smo ih odavno provalili!

slavko

pre 8 godina

A da li ste nekad pomislili da snizite obaveze na razuman procenat tj prepolovite(doprinosi za radnika su oko 63% a na platu preduzetnika 83%) pa da ljudi masovnije plaćaju ...nema lepšeg rada od rada na belo al u ovoj situaciji on je za većinu sitnih igrača misaona imenica

Veliki brat

pre 8 godina

Primer Tajvana - svi znaju da male porodične firme vode dvojno knjigovodstvo, ali država ne troši novac na inspekcije (koje uglavnom po ceo dan sede u kancelarijama i jednom sedmično izađu da "prošetaju"), jer će te porodične firme zarađeni novac potrošiti na hranu, odeću, obuću, kućne aparate i sl., a kupovinom toga platiti državi porez kroz cenu te robe, plus država ima manje socijalnih slučajeva.

Tajvanskoj vladi je najbitnije da velike kompanije redovno plaćaju državi sve što sleduje, a njima ove male porodične firme i nisu konkurencija, naprotiv, čak vrlo često i rade neke sitnice za te velike komanije.

Na ovaj način je država stimulisala otvaranje ogromnog broja malih porodičnih firmi, i tako rešila problem zapošljavanja (jer ne mogu svi da rade u velikim kompanijama i državnoj službi, a najgore je raditi kod drugog malog privatnika koji gleda da vam da što manju platu kako bi se on što brže obogatio).
Dobro građanima, dobro i državi.


Kod nas je problem što nema velikih kompanija, i ono što je preživelo 90-e uništeno je pogrešnim privatizacijama (npr. koje to reference je imala "Mura" pa da dobije 6 miliona evra od države, a kupili firmu za 2.5 miliona? Pa zašto Hugo Boss nije došao pod tim uslovima? Ah da, od tih 3.5 miliona ne bi hteli da daju dobar procenat nekom ministru!

Treba sve političare koji su zadnjih 25 godina u politici kolektivno OBESITI za primer!

Vojvodjanin

pre 8 godina

Ne zna se ko, ni koliko placa.
Ne piše nigde.
Ište se iznenada i odoka.
Konjanik dolazi u selo, i kao Turcin, trazi harac.
Nema cedulja, tacnih knjižica, upisanih imena, svako na svom mestu, npr: „Laza Gagic platio 34 forinte i pet filera“, pa pecat, pa potpis, pa opet pecat, pa opet potpis, i mir do iduceg kukuruza.
Sad Laza Gagic odlazi cešce na opštinu, a jednog dana istu 2000 dinara, drugog 3000, treceg 4, kad kako.
I to odmah, nema tu šta…I bez pecata i potpisa…Posle dve nedelje, opet zovu.
Zaboravili da zapišu porez na Begej.
Posle 3 nedelje opet zovu.
Zaboravili da racunaju porez na bolnicu.
Posle nedelju dana, opet zovu, nije 200 dinara prirez, nego 230, i neka dokaže da je platio za Begej…Da, on neka dokaže da je platio, jer ne mogu da nadu gde je zapisan…I tako do novog kukuruza.“

(prilog iz knjige Dragomira Jankova „Vojvodina – propadanje jednog regiona“ podaci i cinjenice)

međed

pre 8 godina

Šta su se ovi navrzli na podrum. Ja već 15 godina radim u podrumu na belo. Bolje bi bilo da smo ja i ekipa dobili beneficirani radni staž...

Silver Surfer

pre 8 godina

Posle advokata i kafedzija evo jos jedne kategorije koja unistava Srbiju i na koju ce sada da se ospe "drvlje i kamenje". I kada bi to bilo tacno onda bi Srbija bila idealna drzava u kojoj je ostalo da se ove sitnice dovedu u red i da konacno sve bude kako treba. Medjutim, nije tako.
Umesto da se kreiraju uslovi koji bi olaksali poslovanje privatnicima, narocito onim malim, drzava je nenormalnim nametima i nekorektnim odnosom dovela do toga da mnogi svoje firme odjavljuju i odmah pocinju da rade na crno. Da ne govorimo o potpuno nejednakom tretmanu domacih i stranih firmi.
Iako je ovakvo poslovanje nelagalno ljudi koji ovako rade se ne bogate vec prehranjuju svoje porodice.
A drzava bi mogla da se zapita kako je moguce da pojedina drzavna preduzeca i tajkuni duguju stotine milijardi dinara za porez i nikom nista. Za njih nema inspekcija.
Kori Udovicki je svojevremeno penzionerima rekla da prodaju stanove ako ne mogu da placaju racune, metod za obracun struje objasnila je tako da nikom nije bio jasan, razuverila nas je da na drzavnim jaslama ima previse zaposlenih i na kraju dace amin na upadanje ljudima u stanove koji nisu mogli da placaju izmisljene namete kako bi hranili taj parazitski aparat od kojeg nista ne dobijaju vec su firme odjavili i odlucili da rade ilegalno. Nevidjena ministarka i stvarno nam nevidjeno dobro ide. Toliko dobro, da me je sramota.

mirka

pre 8 godina

hvala bogu ako ce jednom poci od glave a ne repa~onih koji od tog posla jedva prezivljavaju!!!~i primoranih da to rade jer drugo nemaju!!!

Danubewalker

pre 8 godina

Maltretiranje sirotinje.Obezbedite ljudima posao,primanja pa onda sankcionisite ovakve prestupnike.Uostalom,zar malo novca otmete i nama uredno zaposlenima?

Aleksandar

pre 8 godina

@(MojeIme, 3. avgust 2015 17:51)

Nije to ništa prijatelju, iznad bruto iznosa postoji i ono što se zove super-bruto i što ne stoji na platnom listiću a to je koliko tvog poslodavca košta ta zarada. Dupliraj iznose za penziono i zdravstveno i ima tu još par drugih izdataka da vidiš koliko zapravo država uzme od zarade. Grubo računato ispadne da država često uzme preko i do 70% od zarade - recimo da bi neko dobio 100.000 platu na račun, njegov poslodavac mora da obezbedi bez malo 167.000 dinara (do skora je to bilo još gore). Poslodavcu država dodatno uzima razne druge harače koji kad bi se podelili po glavi zaposlenog bi lasno dogurali i na preko 100% neto isplaćene zarade.

S druge strane, ni za zaposlenog se tu priča ne završava - od tog iznosa koji na kraju dobije za svaku kupovinu plaća 20% PDV-a (sem za pojedine artikle), porez-na-porez zvan akciza (PDV se plaća na cenu uvećanu za akcizu) na alkoholne, duvanske i naftne proizvode (a od 1. avgusta i na el. energiju), raznorazne carinske zaštite za uvoznu robu, poreze na imovinu, obavezna osiguranja, raznorazne takse i participacije, a ako ima dovoljno visoku platu - i porez na ekstra-profit.

Ova 'država' pre ili kasnije pojede ogromnu većinu svih prihoda građana, a opet je u raspadu. Stoga podržavam svakoga ko pokušava da ne maže tu masnu gusku.

Sosa

pre 8 godina

Ne može se iscediti suva drenovina.
Napravite progresivni sitem oporezivanja, u kome je minimalac neoporezovan. Tek onda možete sprovoditi nultu toleranciju za neplaćanje poreza.
Sve lepo je opisao Saša Radulović, samo nema ko da čita jer je zauzet punjenjem partijske kase na račun građana.
(Marko, 4. avgust 2015 07:31)

...i da ovome dodam ono sto pamtim a to je u vreme A.Markovica da su mali privrednici (tako su ih tada nazivali) bili oslobodjeni od poreza koliko se secam od 6 meseci do dve ili tri godine sve u zavisnosti kojim trazenim zanatom se bave i koji su zanati u nestajanju. Koliko se secam u mom selu u kucama izbijali su vrata na ulicu i od jedne sobe pravili nove zanatske prostorije i privatne trgovinske radnje. Mogle su sve vlasti da pogledaju kako su reforme A.Markovica dale brze rezultate a da se nisu povecavali porezi. Sada te prostorije zvrje prazne jer ko moze vise da placa porez a da nije stvorio prvo kapital kako je to u programu reformi imao A.Markovic.