Ponedeljak, 06.07.2015.

17:02

Krugman: Tehnokrate EU kao lekari u srednjem veku

Nobelovac Pol Krugman smatra da su se Grci spasili "užasa štednje" istorijskim "ne", a da Evropa treba da se stidi zbog svoje nasilničke kampanje.

Izvor: B92

Krugman: Tehnokrate EU kao lekari u srednjem veku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Kosta

pre 8 godina

"ima i onih koji vole slobodu, dostojanstvo, demokratiju..."-Izvini, da li si mislio na Grke kada si ovo napisao? Sloboda i demokratija? U zemlji kojom je vladala vojna hunta do pre 40 godina? U kojoj je kralj bio bavarski princ koji blage veze sa Grcima i Grckom nije imao? U kojoj se vlast nasledjuje sa oca na sina (Papandreuovi)? I sve u svemu politickom elitom korimpiranom do srzi, i spremnom da zarad licnih interesa i opstanka na vlasti gurne zemlju u duznicko ropstvo. Dostojanstvo, kazes? A da li je dostojanstveno ziveti od tudjih para? Niko sa trunkom dostojanstva se ne bi tako upropastio kao sto su oni. Dostojanstven covek bi na primer placao porez svojoj drzavi.

Predrag

pre 8 godina

U Grčkoj je samopoštovanje pobedilo potrebu za hranom.Retkost je u ovom vremenu da potreba za slobodom dugo nadvladava potrebu za hranom.
Gospodin Krugman govori sa nivoa znanja,a znanje nije na ceni.
Dok ljudi budu koristili 5-10% svog potencijala stvaraće sami sebi probleme
i biti plen organizovane manipulacije i iskorišćavanja.
Rešenje je u "proaktivnoj odgovornosti"
-sprečiti da se problem pojavi .
To traži razvijeniju svest i mnogo više znanja.

oDSkora

pre 8 godina

ti pametnjakovici jedino zaboravljaju cinjenicu da grci traze novac od EU jer ga NEMAJU!!! nisu dakle iz EU krivi za to,oni jedino postavljaju svoje uslove ako zelite novac od njih-pozajmicu!!!
dakle ako imas i privreda ti radi,trosis koliko zaradjujes,tebi pozajmica i ne treba...
a da pozajmljujes i postavljas uslove to nigde nema...

Komsijina Krava

pre 8 godina

Neka vas Nobelova nagrada ne zavara, Krugman uglavnom nema veze s realnim svijetom, ali u ovom slucaju vazi ona da i corava koka zrno ubode. Ne grijesi se puno ako se na medjunarodne monetarne institucije gleda kao na kamatare, razlika je da ovi imaju suptilnije i legalnije metode od bejzbol palice i zavrtanja ruku.

Aleks

pre 8 godina

Draga Mirjana,
Koje to Nemacke vrednosti nisu ispravne? Red, rad, stednja i disciplina? Nisu oni terali Grcku da se zaduzuje, niti je Vermaht usao u Atinu pa se Grci bore za slobodu. Postoji jedno osnovno pravilo - ako zelis da budes slobodan, ne zaduzuj se. Kad si u dugovima, nisi slobodan, i svaka prica o slobodi i demokratiji je neumesna kad se neko previse zaduzi pa onda trazi da mu se ti dugovi otpisu na ime slobode i demokratije.

i tako...

pre 8 godina

"Krugman je neokomunista...."
@EU Citizen, 06. jul 2015 18:59;

Ispada da su Komitet za dodelu nobelove nagrade i Kraljevska akademija nauka Norveske ustvari deo neokomunisticke bande, cija kompleksna zavera ima za cilj da pomuti mozak vrednim kapitalistima koji teskom mukom zaradjuju novac - i u svetu zavedu strahovladu proklete ideologije Karla Marksa.

Mislim, zasto bi mu inace dodelili Nobelovu nagradu - sem da bi promovisali njegove neokomunisticke ideje i delo?

Inace, evo i jedne zanimljivosti za Vas.

1953. godine javni spoljni dug Zapadne Nemacke je bio 280% bruto drustvenog proizvoda!!
(grckih 120-130% sa pocetka krize, pre velikodusne pomoci, deluju sicusno u poredjenju sa ovim)

Nemci tada nisu zahtevali da vrate taj dug, da stede, da ne jedu, ne piju, da dignu poreze, da prodaju svu imovinu da bi otplatili dug - kao sto sada sa takvom nadmenom ubedjenoscu u pravicnost svojih ideja cine.

Ne, ne, zamolili su za oprost dugova.

I dobili su oprost ogromnog dela tog duga, uz svesrdnu pomoc SAD.

I ne samo to, vec su Ameri "ubedili" sve ostale clanice NATO-a da im oproste ratnu odstetu za II svetski rat, pa cak i da ne traze nazad zlato (drzavno i privatno) koje su im Nemci poharali u II sv. ratu, otud sada imaju druge po velicini zlatne rezerve na svetu.

Marko

pre 8 godina

Pa ako je to tako jednostavno zasto onda svi ne kazu necemo da placamo dugove. Pa zasto ne bi Srbi poceli ziveti tako,podignes plate i penzije do maksimuma a kada dug dodje do 300 milijardi kazes ali mene ne zanimaju te vase kamate i pare.

Mirjana

pre 8 godina

Nemci su veliki gubitnici. U tom svom poslusnickom mentalitetu uvek izgube siru sliku i sveta i zivota. Svaka njima cast na mnogim stvarima ali njihove vrednosti nisu jedine ispravne, ima i onih koji vole slobodu, dostojanstvo, demokratiju...Naravno i takvi imaju svoje mane itekako ali je svet prosto takav, raznolik e, tu lekciju Nemci nikako da nauce i unedogled pokusavaju da porobe sa svojim vrednostima. Bravo braco Grci, zelim vam mnogo mudrosti u narednom periodu

sve dok je ovaca, neće falit' vune

pre 8 godina

Jos jedan u plaejadi koji osudjuje stednju ali nista ne predlaze. Najlakse je kritikovati a kad nema drugog stednja je i dalje jedino resenje.
(EU, 6. jul 2015 18:03)

Umovi poput tvog su i doveli do toga da šavovi tvog 'nicka' pomalo pucaju. Umesto da odbace 'neo-liberalno' ludilo, tehnokratske sluge će uništiti samu uniju.

slash

pre 8 godina

A sada ce Nemacki radnici, a narocito oni Grckog, Srpskog i raznoraznih porekla odusevljeno slavit sto ce im se odbijati jos veci porez od plate samo da bi Grci mogli da zive malo komotnije i da ne moraju da stede...

A ovi iz Bugarske, Madjarske i ostalih sto jos manje od grka zaradju, oni ce tek odusevljeno da pozdrave grci bunt protiv stednje i podelice svoej duplo manje penzije sa bracom Grcima samo da bi ovi mogli da izbegnu stednju.

Grci su da se zaduzuju jos vise a sledeci korak - trazice jos vise para. Super taktika, evo vidim vec daje rezultate. Vec im je bolje.

Realni

pre 8 godina

Najveći problem je što moraš biti neki "Krugman" pa da te neko iole ozbiljno shvata čak i kad kažeš da je Zemlja okrugla.....I da još jednom ponovim ono što sam prvi put napisao još 1998. - EU će se raspasti jer tehnokrate ne mogu riješiti niti jedan suštinski problem Evrope bez krečenja preko trulog maltera...

Mika Lektor

pre 8 godina

Krugman vec odavno smatra da je za Grcku (a i ostale ekonomije) najbolje da se vrati na drahmu, posto onda moze da devalvira valutu i tako svoju ekonomiju ucini konkurentnijom.

I Island je imao slican referendum 2009 (tako nekako) kad su rekli da nece da spasavaju banke, i nista im ne fali.

Inace "dodge the bullet" se ne prevodi bukvalno na srpski. Mi kazemo "izbeci za dlaku".

Brigate Rosse

pre 8 godina

Lepo covek objasnio da je EU pritiskala Grke iz straha da njeno odbijanje ropstva ne kopiraju Italija,Spanija,Portugal i Irska.
Ukoliko i ove zemlje to ucine,Nemci nece imati koga vise izrabljivati.Ostace im samo Sloveni,a oni ne mogu toliko da zarade Nemcima koliko ovima treba.
Pohlepa je zarazna stvar.

Ziveo Alexis Che Guevara Cipras

strani placenik (teorija zavere)

pre 8 godina

Novinari, ne jedite burek sa mesom kad je sa sirom jeftiniji.
Kad nemate sta da pisete, iz naftalina vadite ovakve tekstove.

bekenbauer

pre 8 godina

Krugmane, svaka ti je zlatna... sto bi Njegos rekao.
PS Molim za odgovor: akko su sve drzave duzne (SAD najvise) - ko je poverilac?
Odgovor slutim...

nessa974

pre 8 godina

Mere štednje dokazano ne rade?!? Jel čita ovo "svaka čast Vučiću"? Gde su sad naši "ekonomski stručnjaci" da objasne Krugmanu koliko nema pojma? Ili Krugman radi na destabilizaciji vlade na čelu sa premijerom...

stojan

pre 8 godina

Da budemo realni, iskreni i ako hocete poshteni. I ti zapadni intelektualci, politicari i vecina su pravi licemeri. Setimo se kako su se ponashali za vreme rasturanja Jugoslavije i bombardovanja Srbije a shta su posle govorili. Bila je greshka. Zashto se gospodin nije javio pre referenduma? I ova vlast slicno radi svom narodu u Srbiji. Smanjuje plate i penzije zbog bolje buducnosti, a nece da prizna da to radi po diktatu MMF tj. istih onih koji su grcima pili krv.A shto je josh tragicnije kazu da su ponosni na uspeh reformi jer ih zapad, kreditori i ispijaci narodne krvi hvale!
Medjutim, meni to ne pada teshko jer se pored drugih stvari bavim razmishljanjem i jasno mi je da covecanstvo sem ovoga nema drugi put. Put konflikta, ubijanja, ispijanja krvi drugome je osnovna aksioma na kojoj ljudski rod pociva i bez toga i samo toga ne moze da postoji. A razni nobelovci i to za ekonomiju, razne profesorke Dane i ostali koji se samo oslanjaju na ono shto su naucili iz knjiga to mozda njima u nekim trenucima i teshko pada. Posebno preporucujem urednicima ovog portala da se bar malo bave realnim mishljenjem i sigurno bi doshli do ovog mog zakljucka.Kada se to shvati onda nam Englezi i ostali nisu krivi shto pishu rezolucije i kazu da je taj i taj genocidan. Naprosto to je tako i nadcinjeni je uvek prema podcinjenima i slabijima ispijac krvi. Sve dok se ne pojavi jaci od trenutno najaceg koji ce sada njemu piti krv. I to istorija pokazuje. Ako to shvatimo imamo slobodu!

Kako TATICA kaze

pre 8 godina

Ja ovo ne razumem. Jutros je onaj SNS Diplomirani Limar rekao da je lose sto su Grci izglasali a sad ovaj Nobelovac da je dobro. Izgleda da treba da zamene Nobelovu nagradu.

Homo politicus

pre 8 godina

Nece tehnokrate dozvoliti da Grci stampaju drahmu. Ko se odrekne svoje valute moze ugasiti Narodnu banku i pozdraviti se sa upravljanje finansijama.

marija

pre 8 godina

Stara evropska demokratija Grcka provalila da hoce da im skinu demokratski izabranog Ciprasa ucenjujuci ih praznim bankama.
Malo se EU preracunala u svom podcenjivanju Grka.

Nemci dobili lekciju iz demokratije na nivou istorijskog blama, jos nisu ni svesni.
Da ne kazem - samarcinu.

Brigate Rosse

pre 8 godina

Lepo covek objasnio da je EU pritiskala Grke iz straha da njeno odbijanje ropstva ne kopiraju Italija,Spanija,Portugal i Irska.
Ukoliko i ove zemlje to ucine,Nemci nece imati koga vise izrabljivati.Ostace im samo Sloveni,a oni ne mogu toliko da zarade Nemcima koliko ovima treba.
Pohlepa je zarazna stvar.

Ziveo Alexis Che Guevara Cipras

Kako TATICA kaze

pre 8 godina

Ja ovo ne razumem. Jutros je onaj SNS Diplomirani Limar rekao da je lose sto su Grci izglasali a sad ovaj Nobelovac da je dobro. Izgleda da treba da zamene Nobelovu nagradu.

Mika Lektor

pre 8 godina

Krugman vec odavno smatra da je za Grcku (a i ostale ekonomije) najbolje da se vrati na drahmu, posto onda moze da devalvira valutu i tako svoju ekonomiju ucini konkurentnijom.

I Island je imao slican referendum 2009 (tako nekako) kad su rekli da nece da spasavaju banke, i nista im ne fali.

Inace "dodge the bullet" se ne prevodi bukvalno na srpski. Mi kazemo "izbeci za dlaku".

nessa974

pre 8 godina

Mere štednje dokazano ne rade?!? Jel čita ovo "svaka čast Vučiću"? Gde su sad naši "ekonomski stručnjaci" da objasne Krugmanu koliko nema pojma? Ili Krugman radi na destabilizaciji vlade na čelu sa premijerom...

marija

pre 8 godina

Stara evropska demokratija Grcka provalila da hoce da im skinu demokratski izabranog Ciprasa ucenjujuci ih praznim bankama.
Malo se EU preracunala u svom podcenjivanju Grka.

Nemci dobili lekciju iz demokratije na nivou istorijskog blama, jos nisu ni svesni.
Da ne kazem - samarcinu.

Realni

pre 8 godina

Najveći problem je što moraš biti neki "Krugman" pa da te neko iole ozbiljno shvata čak i kad kažeš da je Zemlja okrugla.....I da još jednom ponovim ono što sam prvi put napisao još 1998. - EU će se raspasti jer tehnokrate ne mogu riješiti niti jedan suštinski problem Evrope bez krečenja preko trulog maltera...

bekenbauer

pre 8 godina

Krugmane, svaka ti je zlatna... sto bi Njegos rekao.
PS Molim za odgovor: akko su sve drzave duzne (SAD najvise) - ko je poverilac?
Odgovor slutim...

sve dok je ovaca, neće falit' vune

pre 8 godina

Jos jedan u plaejadi koji osudjuje stednju ali nista ne predlaze. Najlakse je kritikovati a kad nema drugog stednja je i dalje jedino resenje.
(EU, 6. jul 2015 18:03)

Umovi poput tvog su i doveli do toga da šavovi tvog 'nicka' pomalo pucaju. Umesto da odbace 'neo-liberalno' ludilo, tehnokratske sluge će uništiti samu uniju.

Mirjana

pre 8 godina

Nemci su veliki gubitnici. U tom svom poslusnickom mentalitetu uvek izgube siru sliku i sveta i zivota. Svaka njima cast na mnogim stvarima ali njihove vrednosti nisu jedine ispravne, ima i onih koji vole slobodu, dostojanstvo, demokratiju...Naravno i takvi imaju svoje mane itekako ali je svet prosto takav, raznolik e, tu lekciju Nemci nikako da nauce i unedogled pokusavaju da porobe sa svojim vrednostima. Bravo braco Grci, zelim vam mnogo mudrosti u narednom periodu

Homo politicus

pre 8 godina

Nece tehnokrate dozvoliti da Grci stampaju drahmu. Ko se odrekne svoje valute moze ugasiti Narodnu banku i pozdraviti se sa upravljanje finansijama.

stojan

pre 8 godina

Da budemo realni, iskreni i ako hocete poshteni. I ti zapadni intelektualci, politicari i vecina su pravi licemeri. Setimo se kako su se ponashali za vreme rasturanja Jugoslavije i bombardovanja Srbije a shta su posle govorili. Bila je greshka. Zashto se gospodin nije javio pre referenduma? I ova vlast slicno radi svom narodu u Srbiji. Smanjuje plate i penzije zbog bolje buducnosti, a nece da prizna da to radi po diktatu MMF tj. istih onih koji su grcima pili krv.A shto je josh tragicnije kazu da su ponosni na uspeh reformi jer ih zapad, kreditori i ispijaci narodne krvi hvale!
Medjutim, meni to ne pada teshko jer se pored drugih stvari bavim razmishljanjem i jasno mi je da covecanstvo sem ovoga nema drugi put. Put konflikta, ubijanja, ispijanja krvi drugome je osnovna aksioma na kojoj ljudski rod pociva i bez toga i samo toga ne moze da postoji. A razni nobelovci i to za ekonomiju, razne profesorke Dane i ostali koji se samo oslanjaju na ono shto su naucili iz knjiga to mozda njima u nekim trenucima i teshko pada. Posebno preporucujem urednicima ovog portala da se bar malo bave realnim mishljenjem i sigurno bi doshli do ovog mog zakljucka.Kada se to shvati onda nam Englezi i ostali nisu krivi shto pishu rezolucije i kazu da je taj i taj genocidan. Naprosto to je tako i nadcinjeni je uvek prema podcinjenima i slabijima ispijac krvi. Sve dok se ne pojavi jaci od trenutno najaceg koji ce sada njemu piti krv. I to istorija pokazuje. Ako to shvatimo imamo slobodu!

slash

pre 8 godina

A sada ce Nemacki radnici, a narocito oni Grckog, Srpskog i raznoraznih porekla odusevljeno slavit sto ce im se odbijati jos veci porez od plate samo da bi Grci mogli da zive malo komotnije i da ne moraju da stede...

A ovi iz Bugarske, Madjarske i ostalih sto jos manje od grka zaradju, oni ce tek odusevljeno da pozdrave grci bunt protiv stednje i podelice svoej duplo manje penzije sa bracom Grcima samo da bi ovi mogli da izbegnu stednju.

Grci su da se zaduzuju jos vise a sledeci korak - trazice jos vise para. Super taktika, evo vidim vec daje rezultate. Vec im je bolje.

strani placenik (teorija zavere)

pre 8 godina

Novinari, ne jedite burek sa mesom kad je sa sirom jeftiniji.
Kad nemate sta da pisete, iz naftalina vadite ovakve tekstove.

i tako...

pre 8 godina

"Krugman je neokomunista...."
@EU Citizen, 06. jul 2015 18:59;

Ispada da su Komitet za dodelu nobelove nagrade i Kraljevska akademija nauka Norveske ustvari deo neokomunisticke bande, cija kompleksna zavera ima za cilj da pomuti mozak vrednim kapitalistima koji teskom mukom zaradjuju novac - i u svetu zavedu strahovladu proklete ideologije Karla Marksa.

Mislim, zasto bi mu inace dodelili Nobelovu nagradu - sem da bi promovisali njegove neokomunisticke ideje i delo?

Inace, evo i jedne zanimljivosti za Vas.

1953. godine javni spoljni dug Zapadne Nemacke je bio 280% bruto drustvenog proizvoda!!
(grckih 120-130% sa pocetka krize, pre velikodusne pomoci, deluju sicusno u poredjenju sa ovim)

Nemci tada nisu zahtevali da vrate taj dug, da stede, da ne jedu, ne piju, da dignu poreze, da prodaju svu imovinu da bi otplatili dug - kao sto sada sa takvom nadmenom ubedjenoscu u pravicnost svojih ideja cine.

Ne, ne, zamolili su za oprost dugova.

I dobili su oprost ogromnog dela tog duga, uz svesrdnu pomoc SAD.

I ne samo to, vec su Ameri "ubedili" sve ostale clanice NATO-a da im oproste ratnu odstetu za II svetski rat, pa cak i da ne traze nazad zlato (drzavno i privatno) koje su im Nemci poharali u II sv. ratu, otud sada imaju druge po velicini zlatne rezerve na svetu.

Predrag

pre 8 godina

U Grčkoj je samopoštovanje pobedilo potrebu za hranom.Retkost je u ovom vremenu da potreba za slobodom dugo nadvladava potrebu za hranom.
Gospodin Krugman govori sa nivoa znanja,a znanje nije na ceni.
Dok ljudi budu koristili 5-10% svog potencijala stvaraće sami sebi probleme
i biti plen organizovane manipulacije i iskorišćavanja.
Rešenje je u "proaktivnoj odgovornosti"
-sprečiti da se problem pojavi .
To traži razvijeniju svest i mnogo više znanja.

Marko

pre 8 godina

Pa ako je to tako jednostavno zasto onda svi ne kazu necemo da placamo dugove. Pa zasto ne bi Srbi poceli ziveti tako,podignes plate i penzije do maksimuma a kada dug dodje do 300 milijardi kazes ali mene ne zanimaju te vase kamate i pare.

Kosta

pre 8 godina

"ima i onih koji vole slobodu, dostojanstvo, demokratiju..."-Izvini, da li si mislio na Grke kada si ovo napisao? Sloboda i demokratija? U zemlji kojom je vladala vojna hunta do pre 40 godina? U kojoj je kralj bio bavarski princ koji blage veze sa Grcima i Grckom nije imao? U kojoj se vlast nasledjuje sa oca na sina (Papandreuovi)? I sve u svemu politickom elitom korimpiranom do srzi, i spremnom da zarad licnih interesa i opstanka na vlasti gurne zemlju u duznicko ropstvo. Dostojanstvo, kazes? A da li je dostojanstveno ziveti od tudjih para? Niko sa trunkom dostojanstva se ne bi tako upropastio kao sto su oni. Dostojanstven covek bi na primer placao porez svojoj drzavi.

oDSkora

pre 8 godina

ti pametnjakovici jedino zaboravljaju cinjenicu da grci traze novac od EU jer ga NEMAJU!!! nisu dakle iz EU krivi za to,oni jedino postavljaju svoje uslove ako zelite novac od njih-pozajmicu!!!
dakle ako imas i privreda ti radi,trosis koliko zaradjujes,tebi pozajmica i ne treba...
a da pozajmljujes i postavljas uslove to nigde nema...

Aleks

pre 8 godina

Draga Mirjana,
Koje to Nemacke vrednosti nisu ispravne? Red, rad, stednja i disciplina? Nisu oni terali Grcku da se zaduzuje, niti je Vermaht usao u Atinu pa se Grci bore za slobodu. Postoji jedno osnovno pravilo - ako zelis da budes slobodan, ne zaduzuj se. Kad si u dugovima, nisi slobodan, i svaka prica o slobodi i demokratiji je neumesna kad se neko previse zaduzi pa onda trazi da mu se ti dugovi otpisu na ime slobode i demokratije.

Komsijina Krava

pre 8 godina

Neka vas Nobelova nagrada ne zavara, Krugman uglavnom nema veze s realnim svijetom, ali u ovom slucaju vazi ona da i corava koka zrno ubode. Ne grijesi se puno ako se na medjunarodne monetarne institucije gleda kao na kamatare, razlika je da ovi imaju suptilnije i legalnije metode od bejzbol palice i zavrtanja ruku.

slash

pre 8 godina

A sada ce Nemacki radnici, a narocito oni Grckog, Srpskog i raznoraznih porekla odusevljeno slavit sto ce im se odbijati jos veci porez od plate samo da bi Grci mogli da zive malo komotnije i da ne moraju da stede...

A ovi iz Bugarske, Madjarske i ostalih sto jos manje od grka zaradju, oni ce tek odusevljeno da pozdrave grci bunt protiv stednje i podelice svoej duplo manje penzije sa bracom Grcima samo da bi ovi mogli da izbegnu stednju.

Grci su da se zaduzuju jos vise a sledeci korak - trazice jos vise para. Super taktika, evo vidim vec daje rezultate. Vec im je bolje.

strani placenik (teorija zavere)

pre 8 godina

Novinari, ne jedite burek sa mesom kad je sa sirom jeftiniji.
Kad nemate sta da pisete, iz naftalina vadite ovakve tekstove.

Brigate Rosse

pre 8 godina

Lepo covek objasnio da je EU pritiskala Grke iz straha da njeno odbijanje ropstva ne kopiraju Italija,Spanija,Portugal i Irska.
Ukoliko i ove zemlje to ucine,Nemci nece imati koga vise izrabljivati.Ostace im samo Sloveni,a oni ne mogu toliko da zarade Nemcima koliko ovima treba.
Pohlepa je zarazna stvar.

Ziveo Alexis Che Guevara Cipras

stojan

pre 8 godina

Da budemo realni, iskreni i ako hocete poshteni. I ti zapadni intelektualci, politicari i vecina su pravi licemeri. Setimo se kako su se ponashali za vreme rasturanja Jugoslavije i bombardovanja Srbije a shta su posle govorili. Bila je greshka. Zashto se gospodin nije javio pre referenduma? I ova vlast slicno radi svom narodu u Srbiji. Smanjuje plate i penzije zbog bolje buducnosti, a nece da prizna da to radi po diktatu MMF tj. istih onih koji su grcima pili krv.A shto je josh tragicnije kazu da su ponosni na uspeh reformi jer ih zapad, kreditori i ispijaci narodne krvi hvale!
Medjutim, meni to ne pada teshko jer se pored drugih stvari bavim razmishljanjem i jasno mi je da covecanstvo sem ovoga nema drugi put. Put konflikta, ubijanja, ispijanja krvi drugome je osnovna aksioma na kojoj ljudski rod pociva i bez toga i samo toga ne moze da postoji. A razni nobelovci i to za ekonomiju, razne profesorke Dane i ostali koji se samo oslanjaju na ono shto su naucili iz knjiga to mozda njima u nekim trenucima i teshko pada. Posebno preporucujem urednicima ovog portala da se bar malo bave realnim mishljenjem i sigurno bi doshli do ovog mog zakljucka.Kada se to shvati onda nam Englezi i ostali nisu krivi shto pishu rezolucije i kazu da je taj i taj genocidan. Naprosto to je tako i nadcinjeni je uvek prema podcinjenima i slabijima ispijac krvi. Sve dok se ne pojavi jaci od trenutno najaceg koji ce sada njemu piti krv. I to istorija pokazuje. Ako to shvatimo imamo slobodu!

sve dok je ovaca, neće falit' vune

pre 8 godina

Jos jedan u plaejadi koji osudjuje stednju ali nista ne predlaze. Najlakse je kritikovati a kad nema drugog stednja je i dalje jedino resenje.
(EU, 6. jul 2015 18:03)

Umovi poput tvog su i doveli do toga da šavovi tvog 'nicka' pomalo pucaju. Umesto da odbace 'neo-liberalno' ludilo, tehnokratske sluge će uništiti samu uniju.

marija

pre 8 godina

Stara evropska demokratija Grcka provalila da hoce da im skinu demokratski izabranog Ciprasa ucenjujuci ih praznim bankama.
Malo se EU preracunala u svom podcenjivanju Grka.

Nemci dobili lekciju iz demokratije na nivou istorijskog blama, jos nisu ni svesni.
Da ne kazem - samarcinu.

Realni

pre 8 godina

Najveći problem je što moraš biti neki "Krugman" pa da te neko iole ozbiljno shvata čak i kad kažeš da je Zemlja okrugla.....I da još jednom ponovim ono što sam prvi put napisao još 1998. - EU će se raspasti jer tehnokrate ne mogu riješiti niti jedan suštinski problem Evrope bez krečenja preko trulog maltera...

Mirjana

pre 8 godina

Nemci su veliki gubitnici. U tom svom poslusnickom mentalitetu uvek izgube siru sliku i sveta i zivota. Svaka njima cast na mnogim stvarima ali njihove vrednosti nisu jedine ispravne, ima i onih koji vole slobodu, dostojanstvo, demokratiju...Naravno i takvi imaju svoje mane itekako ali je svet prosto takav, raznolik e, tu lekciju Nemci nikako da nauce i unedogled pokusavaju da porobe sa svojim vrednostima. Bravo braco Grci, zelim vam mnogo mudrosti u narednom periodu

nessa974

pre 8 godina

Mere štednje dokazano ne rade?!? Jel čita ovo "svaka čast Vučiću"? Gde su sad naši "ekonomski stručnjaci" da objasne Krugmanu koliko nema pojma? Ili Krugman radi na destabilizaciji vlade na čelu sa premijerom...

bekenbauer

pre 8 godina

Krugmane, svaka ti je zlatna... sto bi Njegos rekao.
PS Molim za odgovor: akko su sve drzave duzne (SAD najvise) - ko je poverilac?
Odgovor slutim...

Kako TATICA kaze

pre 8 godina

Ja ovo ne razumem. Jutros je onaj SNS Diplomirani Limar rekao da je lose sto su Grci izglasali a sad ovaj Nobelovac da je dobro. Izgleda da treba da zamene Nobelovu nagradu.

Mika Lektor

pre 8 godina

Krugman vec odavno smatra da je za Grcku (a i ostale ekonomije) najbolje da se vrati na drahmu, posto onda moze da devalvira valutu i tako svoju ekonomiju ucini konkurentnijom.

I Island je imao slican referendum 2009 (tako nekako) kad su rekli da nece da spasavaju banke, i nista im ne fali.

Inace "dodge the bullet" se ne prevodi bukvalno na srpski. Mi kazemo "izbeci za dlaku".

Homo politicus

pre 8 godina

Nece tehnokrate dozvoliti da Grci stampaju drahmu. Ko se odrekne svoje valute moze ugasiti Narodnu banku i pozdraviti se sa upravljanje finansijama.

Komsijina Krava

pre 8 godina

Neka vas Nobelova nagrada ne zavara, Krugman uglavnom nema veze s realnim svijetom, ali u ovom slucaju vazi ona da i corava koka zrno ubode. Ne grijesi se puno ako se na medjunarodne monetarne institucije gleda kao na kamatare, razlika je da ovi imaju suptilnije i legalnije metode od bejzbol palice i zavrtanja ruku.

Aleks

pre 8 godina

Draga Mirjana,
Koje to Nemacke vrednosti nisu ispravne? Red, rad, stednja i disciplina? Nisu oni terali Grcku da se zaduzuje, niti je Vermaht usao u Atinu pa se Grci bore za slobodu. Postoji jedno osnovno pravilo - ako zelis da budes slobodan, ne zaduzuj se. Kad si u dugovima, nisi slobodan, i svaka prica o slobodi i demokratiji je neumesna kad se neko previse zaduzi pa onda trazi da mu se ti dugovi otpisu na ime slobode i demokratije.

oDSkora

pre 8 godina

ti pametnjakovici jedino zaboravljaju cinjenicu da grci traze novac od EU jer ga NEMAJU!!! nisu dakle iz EU krivi za to,oni jedino postavljaju svoje uslove ako zelite novac od njih-pozajmicu!!!
dakle ako imas i privreda ti radi,trosis koliko zaradjujes,tebi pozajmica i ne treba...
a da pozajmljujes i postavljas uslove to nigde nema...

Marko

pre 8 godina

Pa ako je to tako jednostavno zasto onda svi ne kazu necemo da placamo dugove. Pa zasto ne bi Srbi poceli ziveti tako,podignes plate i penzije do maksimuma a kada dug dodje do 300 milijardi kazes ali mene ne zanimaju te vase kamate i pare.

i tako...

pre 8 godina

"Krugman je neokomunista...."
@EU Citizen, 06. jul 2015 18:59;

Ispada da su Komitet za dodelu nobelove nagrade i Kraljevska akademija nauka Norveske ustvari deo neokomunisticke bande, cija kompleksna zavera ima za cilj da pomuti mozak vrednim kapitalistima koji teskom mukom zaradjuju novac - i u svetu zavedu strahovladu proklete ideologije Karla Marksa.

Mislim, zasto bi mu inace dodelili Nobelovu nagradu - sem da bi promovisali njegove neokomunisticke ideje i delo?

Inace, evo i jedne zanimljivosti za Vas.

1953. godine javni spoljni dug Zapadne Nemacke je bio 280% bruto drustvenog proizvoda!!
(grckih 120-130% sa pocetka krize, pre velikodusne pomoci, deluju sicusno u poredjenju sa ovim)

Nemci tada nisu zahtevali da vrate taj dug, da stede, da ne jedu, ne piju, da dignu poreze, da prodaju svu imovinu da bi otplatili dug - kao sto sada sa takvom nadmenom ubedjenoscu u pravicnost svojih ideja cine.

Ne, ne, zamolili su za oprost dugova.

I dobili su oprost ogromnog dela tog duga, uz svesrdnu pomoc SAD.

I ne samo to, vec su Ameri "ubedili" sve ostale clanice NATO-a da im oproste ratnu odstetu za II svetski rat, pa cak i da ne traze nazad zlato (drzavno i privatno) koje su im Nemci poharali u II sv. ratu, otud sada imaju druge po velicini zlatne rezerve na svetu.

Kosta

pre 8 godina

"ima i onih koji vole slobodu, dostojanstvo, demokratiju..."-Izvini, da li si mislio na Grke kada si ovo napisao? Sloboda i demokratija? U zemlji kojom je vladala vojna hunta do pre 40 godina? U kojoj je kralj bio bavarski princ koji blage veze sa Grcima i Grckom nije imao? U kojoj se vlast nasledjuje sa oca na sina (Papandreuovi)? I sve u svemu politickom elitom korimpiranom do srzi, i spremnom da zarad licnih interesa i opstanka na vlasti gurne zemlju u duznicko ropstvo. Dostojanstvo, kazes? A da li je dostojanstveno ziveti od tudjih para? Niko sa trunkom dostojanstva se ne bi tako upropastio kao sto su oni. Dostojanstven covek bi na primer placao porez svojoj drzavi.

Predrag

pre 8 godina

U Grčkoj je samopoštovanje pobedilo potrebu za hranom.Retkost je u ovom vremenu da potreba za slobodom dugo nadvladava potrebu za hranom.
Gospodin Krugman govori sa nivoa znanja,a znanje nije na ceni.
Dok ljudi budu koristili 5-10% svog potencijala stvaraće sami sebi probleme
i biti plen organizovane manipulacije i iskorišćavanja.
Rešenje je u "proaktivnoj odgovornosti"
-sprečiti da se problem pojavi .
To traži razvijeniju svest i mnogo više znanja.