Subota, 04.07.2015.

09:19

Mladi Grci sutra će zaokružiti OXI

Dan uoči referenduma u Grčkoj rezultate je teško predvideti. Ako slušate Ciprasa, sa “ne”, Grci će živeti dostojanstvenije. Izgleda da mu mladi veruju.

Izvor: B92

Mladi Grci sutra æe zaokružiti OXI IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Slartibartfast

pre 8 godina

Sto ste dosadni sa 13om i 14om platom, pa to se obracunava na godisnjem nivou, nije bonus, dal ti ga daju u 12 ili 13 puta, ista ti je plata...

Darko

pre 8 godina

To je prava levica, a ne ovaj sps, naravno NE svetskom globalnom monopolu i strogo kontrolisanom monetarnom sistemu 13 porodica! Živela slobodna Grčka!

maree

pre 8 godina

imaju grci nerealne platr i penzije.Grk sa Peloponeza ima penziju 1500 evra-poljoprivrednu sto uopste nije notmalno, uzgred nas poljoptivredni penzioner ima jadnih 10000 din.Ziveli su na visokoj nozi, kao ovi nasi paraziti u drzavnim agencijama, upravama, ali Grci bar imaju metro, nesto su i izgradili dok kod nas kradu drzavu sa svih strana i uzivaju samo pojedini

vlastita odgovornost nepoznata rec u Srba

pre 8 godina

@Tosa,
cudna ti je logika. Odes u trgovinu i nakupujes vise nego mozes da platis pa uzmes na odlozeno posle ti je trgovina kriva sto ti je dala na kredu.
Problem je sto su Grci ne samo uzimali te kredite vec sto su deceniju slali lazirane izvestaje u Brisel. Na stranu sto su ih uz to jos i neodgovorno trosili.

тоша

pre 8 godina

Поред тога што сматрам да су се грчки политичари (пре свега садашња грчка опозиција, Сириза ту ништа није крива) неодговорно задуживали и да би због тога требали да одговарају кривично, требало би нешто рећи и критиковати и остале чланице ЕУ и саму ЕУ. Зашто су они давали Грчкој толике кредите (а знали су да немају одакле да их врате), зашто су пуштали Грчку у еврозону 2002 године (а знали су да не испуњава услове за њу) и на крају зашто су 1981 године примили Грчку у ЕУ (а опет су знали да не испуњавају никакве услове за то). Лако је сада критиковати Грке (иако наравно не треба ћутати ни о грчким грешкама) али ја бих волео добити одговоре на горе постављена питања. Нервира ме то што се ови из ЕУ сада праве блесави и избегавају одговоре на иста...

Lazar

pre 8 godina

Niste trebali prihvatati 13. i 14. mesecne plate i penzije. To bi bilo dostojanstvo. Sada je vec kasno, ne znam koji je odgovor od dva ponudena na ovom referendumu.

mujcinovic salih

pre 8 godina

Grckom su i do sada upravljali kleronacionalisti,raznorazni generali,lazni levicari koji se nisu obazirali na demokratiju.Radili su sta su hteli varali,krali,taj racun sad stize na naplatu.Oni bi da operu ruke i pustaju narod da se izjasni na referendumu.Uz duzno postovanje narod nije u stanju da da odgovor na specificnu sutuaciju u kojoj se nalazi Grcka?

Pera

pre 8 godina

Cipras je postavio narod u beznadezan polozaj. Grci biraju izmedju dve lose opcije. Zasto to Cipras radi ili za koga, ko ima interest?

Dugovi su morali biti proglaseni nelegalnim jer je vecina nelegalna nastala radi bogacenja politicara, spasavanja zapadnih banaka i pod direktnim pritiskom uzimanja kredita of EU, takodje sa direktnim pritiskom EU gde pare da odu tj. da se vrate nazad u nemacke banke. Cisto pranje novca na drzavnom nivou preko ledja grckog narda a uz pomoc korumpiranih i ucenjenih grckih politicara. Narod nije video ni 10% od glavnice koju danas treba da vraca.

Dakle, da Cipras radi za grcku, dugovi bi bili nelegalni a oni koji su se zaduzivali u zatvoru...upravo ovo EU zeli da spreci i eto vam referendum izmedju 2 za Grcku lose opcije...EU ne gubi nista bez obzira na ishod referenduma. EU ce sa ovim samo legalizovati nelegalan grcki dug,tj Grci ce sami potvrditi da su duzni. Da li ce vracati dug 20 ili 120 godina za EU banke je isto, kamata ide a EU diktira visinu kamate.

m.m.

pre 8 godina

Sta imaju od tog ne?! Nista. Sta god zaokruzili ne valja. Bolje da stisnu petlju i da vrate dug, ovako ce da ih razbucaju. Od prkosa i inata se niko nije usrecio, Cipras ima Slobim obrazac razmisljanja, katastrofalan. Tako se ne pregovara! Trebali su da rade ispod zita, da vremenom dobiju bolje uslove, ali ne, svi bi nesto na brzaka i mufte. E pa ne moze to svaki put da prodje.

rezolucija

pre 8 godina

eh, kada bi se srbi politicki angazovali u svom dvoristu koliko se angazuju kad su tudja u pitanju. dovedite prvo sebe u red pa delite savete drugima.

student

pre 8 godina

Mladi kao i obicno nemaju toliko zivotnog iskustva pa im je lako da donose rizicnije odluke u zivotu. Stari koji su se nagledali i naslusali svega ne veruju u bajke da se stvari tako lako menjaju. Oni znaju da je Grcka samo mali igrac u ovom svetu i da ce na kraju biti kako mocnici u Briselu i NYC odluce.

lovac botova

pre 8 godina

tuzno je do koje mere neracionalno razmišljanje,nacionalizam, populizam i u ovom slučaju čak komunizam , formiraju smešu koja će zakopati budućnost ove zemlje..
koliko god mi na zapadu , naravno, želeli da su grci sa nama, postoje pravila ponašanja, sistem se mora poštovati i obaveze se moraju ispuniti. mogu grci da misle da su šta god, iskreno su treći krug evrope, daleko od nas francuza i nemaca u svakom smislu, a obzirom da je balkan i sami znate koje su karakterne osobine. voleo bih lično da se uozbilje i shvate da ne mogu da žive od kredita i lopovluka...
videćemo.
u svakom slučaju,ovaj njihov premijer surfuje na muci naroda i klasičan je hostapler. ko mu veruje nek mu veruje...

simke

pre 8 godina

matorci ce opet prodati buducnost svoje dece za dve snizene penzije. Pravo glasa treba oduzeti svima koji ne privredjuju u nekoj zemlji, penzioneri zive na racun onih koji rade stoga im treba oduzeti pravo glasa.

branko

pre 8 godina

OXI ili NAI? Po mom misljenju rezultat referenduma nije vazan. Trojka, Grci a i ostatak svemira zna da dug ne moze biti vracen prema tome ovo je samo jedan korak do cilja... Pitanje je kojeg cilja?
Ali ako EU pomogne Grcima onda ce Portugalija, Spanija, Italija a i Francuska traziti isto. Portugalci nisu vratili njihov dug kao sto se pise. To je cista laz.
Ja mislim da ovome nema drugog resenja nego raspadanje evrozone. Ne EU ali evrozone sigurno. Za sada oni mogu nastaviti cirkus sa 'pregovorima' i slicne stvari ali to je samo odlaganje neizbeznog.

OXI

pre 8 godina

EU je starački dom. Džaba 'evro-fanatici', pogledajte se u ogledalo i videćete da u vas zuri starac. Nisu vam ovo 90-te, 15 godina 'evropskog puta' jasno nam je pokazalo gde Evropa smatra da nam je mesto. Ako vi iz straha ili ma čega drugog to ne kapirate, ima ko shvata. Vas je sve manje, a nas sve više. A vi i dalje nastavite priču kako su mladi najretrogradniji dio ovog društva (uz svesrdnu pomoć 'slobodnih' medija), to vam neće ukloniti bore s lica.

qweas

pre 8 godina

ovo lici na slobino vreme. Stari bili za slobu, mladi protiv. Stari su glasali u prvim redovima od ranoga jutra, a mladi prespavali dan. sada je Srbija tu gde je. Voleo bih da svi glasaju. mada mi se cini da je po grckom zakonu to i obaveza. Ne bih voleo da stari skroje grcku sudbinu, kao sto su skrojili srpsku sudbinu, jer bice to tuzna sudbina.

marko

pre 8 godina

Grčka će pasti na standard Srbije u roku od 2,3 godine. Njihov standard kao i plate i penzije su bile nezarađene. Grk ima veću penziju od Čeha i Slovaka, Estonca, a sve te zemlje imaju daleko zdraviju ekonomiju. Sve do krize 2008.g Grci su se zaduživali u ogromnim količinama, milion zaposlenih u javnom sektoru sa platama od skoro 2000€ bruto, i više, 2 miliona penzionera sa nezarađenim penzijama, OI 2004, putevi, vojska, loša naplata poreza pogotovo u turizmu, sve u svemu trošenje van svojih mogućnosti i privid blagostanja bez jake ekonomije koja će da pokrije to. E sad, Grci se prave kao da nisu znali šta se dešava, i naravno da će da opravdaju svoje ponašanje na dosta načina. Nisu se bunili kad su trošili? To je ekonomija koju može da shvati dete od 7 godina. Zato Cioras i ne želi da izađe iz EU i evro zone, već on hoće dogovor, tj. još kredita, oni su začaranom krugu dugova.

cenzura

pre 8 godina

Ipak, gledajući po starosnoj strukturi "da" bi izglasali samo građani starosti od 55 godina i više (njih 47%). Istovremeno, slušajući mlade od 18 do 24, biće to jedno veliko “ne”. Naime čak 71 odsto mladih u tom uzrastu zaokružiće "ne”.
Na mladima je svet. Starci neka ostanu kuči, jer se spremaju za purgatorij. Mladiče snositi posledice a ne starci.

Haha

pre 8 godina

Ljudi cemu se vi veselite da ce ako prodje NE na referendumu Grci napustiti EU...Pa sam Cipras je rekao da u pon ide potpisati novi dogovor samo sto je sad pitanje ako bude NE da ne dobiju "sut" kartu od Evrope pa ce vidjeti onda kako se tesko zivi...

E moj Semjuele, nisi ti poznavao 'evropejce'

pre 8 godina

A oni koji su svesrdno podržavali decenijsko zaduživanje, suprotno. Evropska unija je sigurna kuća samo za hulje!

aleksi

pre 8 godina

Ako, treba im automatski dati svima plate od tri soma evra. Jer su grci a to je kolevka civilizacije i realno su superiorni u odnosu na celu evropu.

Srebrenica masakar, a ne genocid.

pre 8 godina

ovo lici na slobino vreme. Stari bili za slobu, mladi protiv. Stari su glasali u prvim redovima od ranoga jutra, a mladi prespavali dan. sada je Srbija tu gde je. Voleo bih da svi glasaju. mada mi se cini da je po grckom zakonu to i obaveza. Ne bih voleo da stari skroje grcku sudbinu, kao sto su skrojili srpsku sudbinu, jer bice to tuzna sudbina.

Novosadista

pre 8 godina

Grci nemojte vise da budete kolonija EU i Nemacke, iako su vas u drugom ratu osvojili. Znam da ce biti tesko , ali cete barem biti slobodni, ovo sto ste vi uradili je nesto veliko. Srbija nazalost zbog svega ide u kolonijalno ekonomsko ropstvo koje zagovarju bivsi i sadasnji politicari.

Zlatko

pre 8 godina

Kada će naši mladi da se ugledaju na mlade Grke? Mi imamo dve grupe mladih. Prva, koja se bez borbe na domaćem terenu, seli van granice; i druga, koja se učlanjuje u vladajuću partiju (ma koja bila) i tako dolazi do posla i privilegija. Sredinu koja je uvek pokretala sve više nemamo.

Soldat

pre 8 godina

Mladi znaju al šta vredi kad matori odlučuju. Kao i kod nas 90-tih, kad su odneli prevagu za ratnu opciju i vladavinu diktatora,čije posledice osećamo i danas.

2.2 milijarde za budzet ! A sta je bilo sa milijardom od Arapina ?

pre 8 godina

Isto kao i kod nas, samozivim starcima je bitno da js malo dobijaju penzije iz evropske pomoci, a decu i unuke, kosisa ! A mladi su ukapirali !

HejDzo

pre 8 godina

Pre tri dana je bilo anketa da je 85 posto ljudi za 'da' a sada je vec ujednaceno. Ne znam kakva je situacija u Grckoj ali kad vidim da je zapad za 'da' znam da je za grcki narod bolje da zaokruzi suprotno od toga.

HejDzo

pre 8 godina

Pre tri dana je bilo anketa da je 85 posto ljudi za 'da' a sada je vec ujednaceno. Ne znam kakva je situacija u Grckoj ali kad vidim da je zapad za 'da' znam da je za grcki narod bolje da zaokruzi suprotno od toga.

Soldat

pre 8 godina

Mladi znaju al šta vredi kad matori odlučuju. Kao i kod nas 90-tih, kad su odneli prevagu za ratnu opciju i vladavinu diktatora,čije posledice osećamo i danas.

2.2 milijarde za budzet ! A sta je bilo sa milijardom od Arapina ?

pre 8 godina

Isto kao i kod nas, samozivim starcima je bitno da js malo dobijaju penzije iz evropske pomoci, a decu i unuke, kosisa ! A mladi su ukapirali !

Srebrenica masakar, a ne genocid.

pre 8 godina

ovo lici na slobino vreme. Stari bili za slobu, mladi protiv. Stari su glasali u prvim redovima od ranoga jutra, a mladi prespavali dan. sada je Srbija tu gde je. Voleo bih da svi glasaju. mada mi se cini da je po grckom zakonu to i obaveza. Ne bih voleo da stari skroje grcku sudbinu, kao sto su skrojili srpsku sudbinu, jer bice to tuzna sudbina.

Zlatko

pre 8 godina

Kada će naši mladi da se ugledaju na mlade Grke? Mi imamo dve grupe mladih. Prva, koja se bez borbe na domaćem terenu, seli van granice; i druga, koja se učlanjuje u vladajuću partiju (ma koja bila) i tako dolazi do posla i privilegija. Sredinu koja je uvek pokretala sve više nemamo.

Novosadista

pre 8 godina

Grci nemojte vise da budete kolonija EU i Nemacke, iako su vas u drugom ratu osvojili. Znam da ce biti tesko , ali cete barem biti slobodni, ovo sto ste vi uradili je nesto veliko. Srbija nazalost zbog svega ide u kolonijalno ekonomsko ropstvo koje zagovarju bivsi i sadasnji politicari.

aleksi

pre 8 godina

Ako, treba im automatski dati svima plate od tri soma evra. Jer su grci a to je kolevka civilizacije i realno su superiorni u odnosu na celu evropu.

тоша

pre 8 godina

Поред тога што сматрам да су се грчки политичари (пре свега садашња грчка опозиција, Сириза ту ништа није крива) неодговорно задуживали и да би због тога требали да одговарају кривично, требало би нешто рећи и критиковати и остале чланице ЕУ и саму ЕУ. Зашто су они давали Грчкој толике кредите (а знали су да немају одакле да их врате), зашто су пуштали Грчку у еврозону 2002 године (а знали су да не испуњава услове за њу) и на крају зашто су 1981 године примили Грчку у ЕУ (а опет су знали да не испуњавају никакве услове за то). Лако је сада критиковати Грке (иако наравно не треба ћутати ни о грчким грешкама) али ја бих волео добити одговоре на горе постављена питања. Нервира ме то што се ови из ЕУ сада праве блесави и избегавају одговоре на иста...

Darko

pre 8 godina

To je prava levica, a ne ovaj sps, naravno NE svetskom globalnom monopolu i strogo kontrolisanom monetarnom sistemu 13 porodica! Živela slobodna Grčka!

OXI

pre 8 godina

EU je starački dom. Džaba 'evro-fanatici', pogledajte se u ogledalo i videćete da u vas zuri starac. Nisu vam ovo 90-te, 15 godina 'evropskog puta' jasno nam je pokazalo gde Evropa smatra da nam je mesto. Ako vi iz straha ili ma čega drugog to ne kapirate, ima ko shvata. Vas je sve manje, a nas sve više. A vi i dalje nastavite priču kako su mladi najretrogradniji dio ovog društva (uz svesrdnu pomoć 'slobodnih' medija), to vam neće ukloniti bore s lica.

maree

pre 8 godina

imaju grci nerealne platr i penzije.Grk sa Peloponeza ima penziju 1500 evra-poljoprivrednu sto uopste nije notmalno, uzgred nas poljoptivredni penzioner ima jadnih 10000 din.Ziveli su na visokoj nozi, kao ovi nasi paraziti u drzavnim agencijama, upravama, ali Grci bar imaju metro, nesto su i izgradili dok kod nas kradu drzavu sa svih strana i uzivaju samo pojedini

cenzura

pre 8 godina

Ipak, gledajući po starosnoj strukturi "da" bi izglasali samo građani starosti od 55 godina i više (njih 47%). Istovremeno, slušajući mlade od 18 do 24, biće to jedno veliko “ne”. Naime čak 71 odsto mladih u tom uzrastu zaokružiće "ne”.
Na mladima je svet. Starci neka ostanu kuči, jer se spremaju za purgatorij. Mladiče snositi posledice a ne starci.

branko

pre 8 godina

OXI ili NAI? Po mom misljenju rezultat referenduma nije vazan. Trojka, Grci a i ostatak svemira zna da dug ne moze biti vracen prema tome ovo je samo jedan korak do cilja... Pitanje je kojeg cilja?
Ali ako EU pomogne Grcima onda ce Portugalija, Spanija, Italija a i Francuska traziti isto. Portugalci nisu vratili njihov dug kao sto se pise. To je cista laz.
Ja mislim da ovome nema drugog resenja nego raspadanje evrozone. Ne EU ali evrozone sigurno. Za sada oni mogu nastaviti cirkus sa 'pregovorima' i slicne stvari ali to je samo odlaganje neizbeznog.

mujcinovic salih

pre 8 godina

Grckom su i do sada upravljali kleronacionalisti,raznorazni generali,lazni levicari koji se nisu obazirali na demokratiju.Radili su sta su hteli varali,krali,taj racun sad stize na naplatu.Oni bi da operu ruke i pustaju narod da se izjasni na referendumu.Uz duzno postovanje narod nije u stanju da da odgovor na specificnu sutuaciju u kojoj se nalazi Grcka?

marko

pre 8 godina

Grčka će pasti na standard Srbije u roku od 2,3 godine. Njihov standard kao i plate i penzije su bile nezarađene. Grk ima veću penziju od Čeha i Slovaka, Estonca, a sve te zemlje imaju daleko zdraviju ekonomiju. Sve do krize 2008.g Grci su se zaduživali u ogromnim količinama, milion zaposlenih u javnom sektoru sa platama od skoro 2000€ bruto, i više, 2 miliona penzionera sa nezarađenim penzijama, OI 2004, putevi, vojska, loša naplata poreza pogotovo u turizmu, sve u svemu trošenje van svojih mogućnosti i privid blagostanja bez jake ekonomije koja će da pokrije to. E sad, Grci se prave kao da nisu znali šta se dešava, i naravno da će da opravdaju svoje ponašanje na dosta načina. Nisu se bunili kad su trošili? To je ekonomija koju može da shvati dete od 7 godina. Zato Cioras i ne želi da izađe iz EU i evro zone, već on hoće dogovor, tj. još kredita, oni su začaranom krugu dugova.

m.m.

pre 8 godina

Sta imaju od tog ne?! Nista. Sta god zaokruzili ne valja. Bolje da stisnu petlju i da vrate dug, ovako ce da ih razbucaju. Od prkosa i inata se niko nije usrecio, Cipras ima Slobim obrazac razmisljanja, katastrofalan. Tako se ne pregovara! Trebali su da rade ispod zita, da vremenom dobiju bolje uslove, ali ne, svi bi nesto na brzaka i mufte. E pa ne moze to svaki put da prodje.

simke

pre 8 godina

matorci ce opet prodati buducnost svoje dece za dve snizene penzije. Pravo glasa treba oduzeti svima koji ne privredjuju u nekoj zemlji, penzioneri zive na racun onih koji rade stoga im treba oduzeti pravo glasa.

student

pre 8 godina

Mladi kao i obicno nemaju toliko zivotnog iskustva pa im je lako da donose rizicnije odluke u zivotu. Stari koji su se nagledali i naslusali svega ne veruju u bajke da se stvari tako lako menjaju. Oni znaju da je Grcka samo mali igrac u ovom svetu i da ce na kraju biti kako mocnici u Briselu i NYC odluce.

vlastita odgovornost nepoznata rec u Srba

pre 8 godina

@Tosa,
cudna ti je logika. Odes u trgovinu i nakupujes vise nego mozes da platis pa uzmes na odlozeno posle ti je trgovina kriva sto ti je dala na kredu.
Problem je sto su Grci ne samo uzimali te kredite vec sto su deceniju slali lazirane izvestaje u Brisel. Na stranu sto su ih uz to jos i neodgovorno trosili.

qweas

pre 8 godina

ovo lici na slobino vreme. Stari bili za slobu, mladi protiv. Stari su glasali u prvim redovima od ranoga jutra, a mladi prespavali dan. sada je Srbija tu gde je. Voleo bih da svi glasaju. mada mi se cini da je po grckom zakonu to i obaveza. Ne bih voleo da stari skroje grcku sudbinu, kao sto su skrojili srpsku sudbinu, jer bice to tuzna sudbina.

rezolucija

pre 8 godina

eh, kada bi se srbi politicki angazovali u svom dvoristu koliko se angazuju kad su tudja u pitanju. dovedite prvo sebe u red pa delite savete drugima.

Pera

pre 8 godina

Cipras je postavio narod u beznadezan polozaj. Grci biraju izmedju dve lose opcije. Zasto to Cipras radi ili za koga, ko ima interest?

Dugovi su morali biti proglaseni nelegalnim jer je vecina nelegalna nastala radi bogacenja politicara, spasavanja zapadnih banaka i pod direktnim pritiskom uzimanja kredita of EU, takodje sa direktnim pritiskom EU gde pare da odu tj. da se vrate nazad u nemacke banke. Cisto pranje novca na drzavnom nivou preko ledja grckog narda a uz pomoc korumpiranih i ucenjenih grckih politicara. Narod nije video ni 10% od glavnice koju danas treba da vraca.

Dakle, da Cipras radi za grcku, dugovi bi bili nelegalni a oni koji su se zaduzivali u zatvoru...upravo ovo EU zeli da spreci i eto vam referendum izmedju 2 za Grcku lose opcije...EU ne gubi nista bez obzira na ishod referenduma. EU ce sa ovim samo legalizovati nelegalan grcki dug,tj Grci ce sami potvrditi da su duzni. Da li ce vracati dug 20 ili 120 godina za EU banke je isto, kamata ide a EU diktira visinu kamate.

Lazar

pre 8 godina

Niste trebali prihvatati 13. i 14. mesecne plate i penzije. To bi bilo dostojanstvo. Sada je vec kasno, ne znam koji je odgovor od dva ponudena na ovom referendumu.

lovac botova

pre 8 godina

tuzno je do koje mere neracionalno razmišljanje,nacionalizam, populizam i u ovom slučaju čak komunizam , formiraju smešu koja će zakopati budućnost ove zemlje..
koliko god mi na zapadu , naravno, želeli da su grci sa nama, postoje pravila ponašanja, sistem se mora poštovati i obaveze se moraju ispuniti. mogu grci da misle da su šta god, iskreno su treći krug evrope, daleko od nas francuza i nemaca u svakom smislu, a obzirom da je balkan i sami znate koje su karakterne osobine. voleo bih lično da se uozbilje i shvate da ne mogu da žive od kredita i lopovluka...
videćemo.
u svakom slučaju,ovaj njihov premijer surfuje na muci naroda i klasičan je hostapler. ko mu veruje nek mu veruje...

Slartibartfast

pre 8 godina

Sto ste dosadni sa 13om i 14om platom, pa to se obracunava na godisnjem nivou, nije bonus, dal ti ga daju u 12 ili 13 puta, ista ti je plata...

E moj Semjuele, nisi ti poznavao 'evropejce'

pre 8 godina

A oni koji su svesrdno podržavali decenijsko zaduživanje, suprotno. Evropska unija je sigurna kuća samo za hulje!

Haha

pre 8 godina

Ljudi cemu se vi veselite da ce ako prodje NE na referendumu Grci napustiti EU...Pa sam Cipras je rekao da u pon ide potpisati novi dogovor samo sto je sad pitanje ako bude NE da ne dobiju "sut" kartu od Evrope pa ce vidjeti onda kako se tesko zivi...

aleksi

pre 8 godina

Ako, treba im automatski dati svima plate od tri soma evra. Jer su grci a to je kolevka civilizacije i realno su superiorni u odnosu na celu evropu.

HejDzo

pre 8 godina

Pre tri dana je bilo anketa da je 85 posto ljudi za 'da' a sada je vec ujednaceno. Ne znam kakva je situacija u Grckoj ali kad vidim da je zapad za 'da' znam da je za grcki narod bolje da zaokruzi suprotno od toga.

Soldat

pre 8 godina

Mladi znaju al šta vredi kad matori odlučuju. Kao i kod nas 90-tih, kad su odneli prevagu za ratnu opciju i vladavinu diktatora,čije posledice osećamo i danas.

Novosadista

pre 8 godina

Grci nemojte vise da budete kolonija EU i Nemacke, iako su vas u drugom ratu osvojili. Znam da ce biti tesko , ali cete barem biti slobodni, ovo sto ste vi uradili je nesto veliko. Srbija nazalost zbog svega ide u kolonijalno ekonomsko ropstvo koje zagovarju bivsi i sadasnji politicari.

2.2 milijarde za budzet ! A sta je bilo sa milijardom od Arapina ?

pre 8 godina

Isto kao i kod nas, samozivim starcima je bitno da js malo dobijaju penzije iz evropske pomoci, a decu i unuke, kosisa ! A mladi su ukapirali !

Srebrenica masakar, a ne genocid.

pre 8 godina

ovo lici na slobino vreme. Stari bili za slobu, mladi protiv. Stari su glasali u prvim redovima od ranoga jutra, a mladi prespavali dan. sada je Srbija tu gde je. Voleo bih da svi glasaju. mada mi se cini da je po grckom zakonu to i obaveza. Ne bih voleo da stari skroje grcku sudbinu, kao sto su skrojili srpsku sudbinu, jer bice to tuzna sudbina.

m.m.

pre 8 godina

Sta imaju od tog ne?! Nista. Sta god zaokruzili ne valja. Bolje da stisnu petlju i da vrate dug, ovako ce da ih razbucaju. Od prkosa i inata se niko nije usrecio, Cipras ima Slobim obrazac razmisljanja, katastrofalan. Tako se ne pregovara! Trebali su da rade ispod zita, da vremenom dobiju bolje uslove, ali ne, svi bi nesto na brzaka i mufte. E pa ne moze to svaki put da prodje.

lovac botova

pre 8 godina

tuzno je do koje mere neracionalno razmišljanje,nacionalizam, populizam i u ovom slučaju čak komunizam , formiraju smešu koja će zakopati budućnost ove zemlje..
koliko god mi na zapadu , naravno, želeli da su grci sa nama, postoje pravila ponašanja, sistem se mora poštovati i obaveze se moraju ispuniti. mogu grci da misle da su šta god, iskreno su treći krug evrope, daleko od nas francuza i nemaca u svakom smislu, a obzirom da je balkan i sami znate koje su karakterne osobine. voleo bih lično da se uozbilje i shvate da ne mogu da žive od kredita i lopovluka...
videćemo.
u svakom slučaju,ovaj njihov premijer surfuje na muci naroda i klasičan je hostapler. ko mu veruje nek mu veruje...

simke

pre 8 godina

matorci ce opet prodati buducnost svoje dece za dve snizene penzije. Pravo glasa treba oduzeti svima koji ne privredjuju u nekoj zemlji, penzioneri zive na racun onih koji rade stoga im treba oduzeti pravo glasa.

Lazar

pre 8 godina

Niste trebali prihvatati 13. i 14. mesecne plate i penzije. To bi bilo dostojanstvo. Sada je vec kasno, ne znam koji je odgovor od dva ponudena na ovom referendumu.

student

pre 8 godina

Mladi kao i obicno nemaju toliko zivotnog iskustva pa im je lako da donose rizicnije odluke u zivotu. Stari koji su se nagledali i naslusali svega ne veruju u bajke da se stvari tako lako menjaju. Oni znaju da je Grcka samo mali igrac u ovom svetu i da ce na kraju biti kako mocnici u Briselu i NYC odluce.

Zlatko

pre 8 godina

Kada će naši mladi da se ugledaju na mlade Grke? Mi imamo dve grupe mladih. Prva, koja se bez borbe na domaćem terenu, seli van granice; i druga, koja se učlanjuje u vladajuću partiju (ma koja bila) i tako dolazi do posla i privilegija. Sredinu koja je uvek pokretala sve više nemamo.

mujcinovic salih

pre 8 godina

Grckom su i do sada upravljali kleronacionalisti,raznorazni generali,lazni levicari koji se nisu obazirali na demokratiju.Radili su sta su hteli varali,krali,taj racun sad stize na naplatu.Oni bi da operu ruke i pustaju narod da se izjasni na referendumu.Uz duzno postovanje narod nije u stanju da da odgovor na specificnu sutuaciju u kojoj se nalazi Grcka?

Pera

pre 8 godina

Cipras je postavio narod u beznadezan polozaj. Grci biraju izmedju dve lose opcije. Zasto to Cipras radi ili za koga, ko ima interest?

Dugovi su morali biti proglaseni nelegalnim jer je vecina nelegalna nastala radi bogacenja politicara, spasavanja zapadnih banaka i pod direktnim pritiskom uzimanja kredita of EU, takodje sa direktnim pritiskom EU gde pare da odu tj. da se vrate nazad u nemacke banke. Cisto pranje novca na drzavnom nivou preko ledja grckog narda a uz pomoc korumpiranih i ucenjenih grckih politicara. Narod nije video ni 10% od glavnice koju danas treba da vraca.

Dakle, da Cipras radi za grcku, dugovi bi bili nelegalni a oni koji su se zaduzivali u zatvoru...upravo ovo EU zeli da spreci i eto vam referendum izmedju 2 za Grcku lose opcije...EU ne gubi nista bez obzira na ishod referenduma. EU ce sa ovim samo legalizovati nelegalan grcki dug,tj Grci ce sami potvrditi da su duzni. Da li ce vracati dug 20 ili 120 godina za EU banke je isto, kamata ide a EU diktira visinu kamate.

marko

pre 8 godina

Grčka će pasti na standard Srbije u roku od 2,3 godine. Njihov standard kao i plate i penzije su bile nezarađene. Grk ima veću penziju od Čeha i Slovaka, Estonca, a sve te zemlje imaju daleko zdraviju ekonomiju. Sve do krize 2008.g Grci su se zaduživali u ogromnim količinama, milion zaposlenih u javnom sektoru sa platama od skoro 2000€ bruto, i više, 2 miliona penzionera sa nezarađenim penzijama, OI 2004, putevi, vojska, loša naplata poreza pogotovo u turizmu, sve u svemu trošenje van svojih mogućnosti i privid blagostanja bez jake ekonomije koja će da pokrije to. E sad, Grci se prave kao da nisu znali šta se dešava, i naravno da će da opravdaju svoje ponašanje na dosta načina. Nisu se bunili kad su trošili? To je ekonomija koju može da shvati dete od 7 godina. Zato Cioras i ne želi da izađe iz EU i evro zone, već on hoće dogovor, tj. još kredita, oni su začaranom krugu dugova.

vlastita odgovornost nepoznata rec u Srba

pre 8 godina

@Tosa,
cudna ti je logika. Odes u trgovinu i nakupujes vise nego mozes da platis pa uzmes na odlozeno posle ti je trgovina kriva sto ti je dala na kredu.
Problem je sto su Grci ne samo uzimali te kredite vec sto su deceniju slali lazirane izvestaje u Brisel. Na stranu sto su ih uz to jos i neodgovorno trosili.

OXI

pre 8 godina

EU je starački dom. Džaba 'evro-fanatici', pogledajte se u ogledalo i videćete da u vas zuri starac. Nisu vam ovo 90-te, 15 godina 'evropskog puta' jasno nam je pokazalo gde Evropa smatra da nam je mesto. Ako vi iz straha ili ma čega drugog to ne kapirate, ima ko shvata. Vas je sve manje, a nas sve više. A vi i dalje nastavite priču kako su mladi najretrogradniji dio ovog društva (uz svesrdnu pomoć 'slobodnih' medija), to vam neće ukloniti bore s lica.

Haha

pre 8 godina

Ljudi cemu se vi veselite da ce ako prodje NE na referendumu Grci napustiti EU...Pa sam Cipras je rekao da u pon ide potpisati novi dogovor samo sto je sad pitanje ako bude NE da ne dobiju "sut" kartu od Evrope pa ce vidjeti onda kako se tesko zivi...

E moj Semjuele, nisi ti poznavao 'evropejce'

pre 8 godina

A oni koji su svesrdno podržavali decenijsko zaduživanje, suprotno. Evropska unija je sigurna kuća samo za hulje!

Darko

pre 8 godina

To je prava levica, a ne ovaj sps, naravno NE svetskom globalnom monopolu i strogo kontrolisanom monetarnom sistemu 13 porodica! Živela slobodna Grčka!

Slartibartfast

pre 8 godina

Sto ste dosadni sa 13om i 14om platom, pa to se obracunava na godisnjem nivou, nije bonus, dal ti ga daju u 12 ili 13 puta, ista ti je plata...

тоша

pre 8 godina

Поред тога што сматрам да су се грчки политичари (пре свега садашња грчка опозиција, Сириза ту ништа није крива) неодговорно задуживали и да би због тога требали да одговарају кривично, требало би нешто рећи и критиковати и остале чланице ЕУ и саму ЕУ. Зашто су они давали Грчкој толике кредите (а знали су да немају одакле да их врате), зашто су пуштали Грчку у еврозону 2002 године (а знали су да не испуњава услове за њу) и на крају зашто су 1981 године примили Грчку у ЕУ (а опет су знали да не испуњавају никакве услове за то). Лако је сада критиковати Грке (иако наравно не треба ћутати ни о грчким грешкама) али ја бих волео добити одговоре на горе постављена питања. Нервира ме то што се ови из ЕУ сада праве блесави и избегавају одговоре на иста...

maree

pre 8 godina

imaju grci nerealne platr i penzije.Grk sa Peloponeza ima penziju 1500 evra-poljoprivrednu sto uopste nije notmalno, uzgred nas poljoptivredni penzioner ima jadnih 10000 din.Ziveli su na visokoj nozi, kao ovi nasi paraziti u drzavnim agencijama, upravama, ali Grci bar imaju metro, nesto su i izgradili dok kod nas kradu drzavu sa svih strana i uzivaju samo pojedini

rezolucija

pre 8 godina

eh, kada bi se srbi politicki angazovali u svom dvoristu koliko se angazuju kad su tudja u pitanju. dovedite prvo sebe u red pa delite savete drugima.

branko

pre 8 godina

OXI ili NAI? Po mom misljenju rezultat referenduma nije vazan. Trojka, Grci a i ostatak svemira zna da dug ne moze biti vracen prema tome ovo je samo jedan korak do cilja... Pitanje je kojeg cilja?
Ali ako EU pomogne Grcima onda ce Portugalija, Spanija, Italija a i Francuska traziti isto. Portugalci nisu vratili njihov dug kao sto se pise. To je cista laz.
Ja mislim da ovome nema drugog resenja nego raspadanje evrozone. Ne EU ali evrozone sigurno. Za sada oni mogu nastaviti cirkus sa 'pregovorima' i slicne stvari ali to je samo odlaganje neizbeznog.

qweas

pre 8 godina

ovo lici na slobino vreme. Stari bili za slobu, mladi protiv. Stari su glasali u prvim redovima od ranoga jutra, a mladi prespavali dan. sada je Srbija tu gde je. Voleo bih da svi glasaju. mada mi se cini da je po grckom zakonu to i obaveza. Ne bih voleo da stari skroje grcku sudbinu, kao sto su skrojili srpsku sudbinu, jer bice to tuzna sudbina.

cenzura

pre 8 godina

Ipak, gledajući po starosnoj strukturi "da" bi izglasali samo građani starosti od 55 godina i više (njih 47%). Istovremeno, slušajući mlade od 18 do 24, biće to jedno veliko “ne”. Naime čak 71 odsto mladih u tom uzrastu zaokružiće "ne”.
Na mladima je svet. Starci neka ostanu kuči, jer se spremaju za purgatorij. Mladiče snositi posledice a ne starci.