Utorak, 30.06.2015.

08:40

Taksa i za boravak kod familije u CG?

Turisti koji letuju u Crnoj Gori moraće, kao i do sada - da plate boravišnu taksu. Crnogorci koji putuju kod familije moraće da prijave boravak u policiji.

Izvor: RTS

Taksa i za boravak kod familije u CG? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

bajke nikad ne dosade

pre 8 godina

procirah cijeli tekst,procitao sam i komentare detaljno jer mislim da je ova propaganda zaista predaleko otisla i necu nista da objasnjavam nikome koliko je ovo smijesno,samo cu reci da zivim 45 godina ovdje i bas sam se nasmejao i naslovu i tekstu ali i botovima koji tvrde da je ovo istina.Samo naprijed,zamrzite se medjusobno do kraja,placaju dobro Grci za ovo.Ipak,mislim da ovakva propaganda moze dovesti do toga da neko zaista naivan i povjeruje u pricu te da odustane od "skupe" CG i ode u "divnu i jeftinu"Grcku.Neka im je sa srecom.Pozdrav iz Bara.

Dzonson

pre 8 godina

ako udjete sa licnom kartom, na izlazu iz zemlje recite da ste bili tu negde do obliznjeg grada kod prijatelja na jednu noc, dakle manje od 24 sata. Nece moci da dokazu bez pecata da ste bili vise.

strasno

pre 8 godina

Na moje veliko zadovoljstvo pa ima i lepsih i kulturnijih destinacija od Crne Gore. Od mene centa ne dobijaju godinama vec zbog ovakvih bezobrazluka, a tako ce se i nastaviti.

Dušan

pre 8 godina

Мило се сналази нема шверца цигара а нарко дилера све мање,буџет се мора пунити.

lajava kera

pre 8 godina

@objektivan, 30. jun 2015 12:02

Imao si srece sto ti nisu trazili, nisu ni meni do sada, ne traze svakom, ali se desi, znam baku koja se vracala sa unucima i na aerodromu Tivat su je zaustavili, zena se bas potresla, i jednom mladjem muskarcu, ali se on "snasao".

Radi se o prijavi boravka, ili kako ga zovu belom kartonu. Ako si u hotelu, nema problema, ako si u privatnom smestaju, u roku od 24 sata od dolaska treba da se prijavis (policija ili ovlascena turisticka organizacija) , platis 0,8 evra po danu (plus 1 evro za uslugu ako to radis u turistickoj organizaciji).

Ako ti na izlasku traze "beli karton" , a nemas ga, kazna je 300 evra (ili se "dogovori" za cenu, korupcija tamo cveta).

To vazi i za vlasnike stanova i njihovu uzu rodbinu, samo sto oni ne placaju 0,8 evra po danu (vec su platili, na godisnjem nivou 0,8 evra po danu za 90 dana (toliko zvanicno turusticki mogu stranci da borave u Cg ukupno, cak i vlasnici nekretnine), za svakih 15 m2 stana/kuce, (ne to nije porez, on se posebno placa).

Pomenuh da stranci mogu ukupno prebivati u Cg 90 dana godisnje, u cugu ili u vise dolazaka, bez obzira da li poseduju nekretninu. Znaci, penzioneri koji imaju nesto dole, ne mogu vise od maja do oktobra boraviti, vec samo 3 meseca. Za duzi boravak potrebno je traziti dozvolu boravka (u policiji) i zanimljivo, ne dobija se automatski, znam ljude koji imaju kucu od 300 kvadrata i nisu je dobili.

Mladen

pre 8 godina

Recimo da idem na more kamperom . Gde da prijavim boravisnu taksu ako sam spavao na nekoj planini daleko od civilizacije . Ili kada na putu za Nemacku neko prespava u Austriji . A u istoj Austriji sam bio 7 dana za novu godinu , niko me nije ni pitao za neku taksu .
Ono sto Crna Gora uvodi moze da se nazove 'porez na vazduh' , jer vi od te takse sem vazduha nista i nemate . Crnogorska turisticka ponuda je najgenijalnija - oni vam uzmu pare , a ne pruze vam nista . U privatnim smestajima gde sam bio , kod jednog coveka je bilo kupatilo u sobi , ali vodokotlic nije radio (povravio ga sam) i vrata se nisu zatvarala . U drugom mestu gde sam bio , molba je bila da se ne tusiram cesto jer je struja skupa , frizider nije radio , ali su zato redovno uzimali 10 evra dnevno . O sporetu sam mogao da sanjam . Crna Gora , plati , dobro dosli .

ima tu nelogicnosti

pre 8 godina

mi koji imamo vikendice u okviru poreza placamo i tu taksu. Sad posto je moj otac vlasnik kuce ja kao sin ne moram da platim a logikom stvari trebala bi moja devojka koju uvek proglasim za zenu . Sto znaci kad bi nju prijavio platio bi taksu na taksu. a sto se prijavljivanja tice to uradim i miran sam Samo se nikad nisam odjavio to je druga stvar - mrzi me

nesha

pre 8 godina

@Objektivan

ako je stvarno tacno da ih godinama satanizuju zbog te boravisne takse koju niko ne placa zasto je onda lepo ne ukinu? ako je i ovako niko ne placa nece se nista ni destiti. a ko i gde ih vec satanizuje zbog toga nece vise moci da to radi. i svima lepo. zar je moguce da se to kako kazes desava godinama a oni nisu toliko pametni da se ovoga sete?

Bidzi

pre 8 godina

Penite bez razloga! Boravišnu taksu plaćamo u svakoj zemlji, gde odsedamo, samo što je to u drugim zemljama,valjda, bolje uredjeno, pa ulazi u cenu smeštaja. I sa tim se ne bakću turisti već oni kod kojih odsedate: hotelijeri, izdavaoci stanova/apartmana..

Objektivan

pre 8 godina

Dragi čitaoci naših novena. Četiri godine letujem u CG i nikada mi nisu tražili nikakve papire osim LK i dečije zdravstvene na granici. Svake godine lobi turističkih agencija u Srb osipa drvlje i kamenje po CG ne bi li navukli koji dinar više od aranžmana u Grčkoj :). Pratim sve te tekstove sa podsmehom ali ove godine su se pretvorili u opštu histeruju koju potpomaže naša neoinformisanost. Zar je teško izračunati digitronom gde je jeftinije letovati ? Ja imam 5-članu porodicu i naši troškovi su drastično viši prilikom letovanja u Grčkoj. Bili smo 2 puta u GR i poselednja 4 puta u CG. Znam o čemu pričam. Cene u megamarketima u CG (Voli u Baru) su niže od naših u NS (Tempo). Vodosnabdevanje je odavno ok. Cene pića i brze hrane su niže nego u centru NS-a. Ne pričam o Budvi već o gradovima na potezu Bar - Petrovac. Putevi su im novo asfaltirani. Ljubaznost nije upitna jer se danas mora - sve je privatizovano :)
Muka mi je od tekstova koji satanizuju CG turizam jer njih 7-8 vlasnika tur. agencija želi novi mercedes. Pa zar da se dva naroda zamrze zbog par tajkuna ? Jesmo li mi dovoljno inteligentni da iskoristimo internet i da proverimo neke info pre nego prosipamo komentare tipa 'nikad više...' i slično ? Umorih se ... Pozdrav

kris

pre 8 godina

Upraco sam se vratio izCG. Nazalost se nisam prijavio i usledila je kazna na granici. Isao sam preko Bosne. Ali kazna je bila za da sam tutnuo u djep trojici carinika po 10e. Toliko o taksi. Treba apsolutno sve naplatiti crnogorcima SVE

marko_sthlm

pre 8 godina

Kakva glupost.

Ovde u EU kad uđeš ušao si i nema potrebe za bilo kakvo prijavljivanje bilo kome.

Ja ne znam šta su to i CG i Srbija sebi umislile da su nešto posebno...Čuj turisti i posetioci da se prijave policiji kao da su kriminalci sa ograničenom slobodom kretanja i obavezom javljanja.

sovuljaga

pre 8 godina

ali nije mi jasno sta ovaj naslov ima za cilj?jasno je svakom da sigurno nece placati ako ide kod familije...u prvoj recenici se kaze "placaju taksu samo oni koji iznajmljuju smestaj",a tako je bilo i do sad.

kraja

pre 8 godina

"jer se plaše zbog dva pasoša, a Crna Gora ne dozvoljava dvojno državljanstvo"

...5 minuta posla ako oba mup-a sednu za kompjuter...
...ali, u oba mup-a sede crnogorci...

pančo

pre 8 godina

Kakva laž da niko na granici ne pita za boravišnu taksu. Mene su sad na granici ispitivali gde sam bio i da li sam platio boravišnu taksu, ali budući da sam svratio samo na 1 dan u posetu, ispalo je da ako se ode za manje od 24 časa ne mora da se prijavljuje boravak i plaća taksa, koja je čist bezobrazluk, posebno za nas iz Srbije. Mada, moram reći da su policajci stvarno bili vrlo ljubazni!

Александар

pre 8 godina

Није проблем, платићемо боравишну таксу и скупљи роминг, али онда нека за почетак плаћају школарину као страни студенти...

UGY

pre 8 godina

Prijava boravka je jedno, a boravišna taksa je nešto drugo. Isto ovo važi i u Srbiji. Prilikom prelaska graničnog prelaza Batrovci, graničari su nam tražili potvrdu o prijavi boravka tokom našeg boravka u Srbiji. Boravišna taksa se naplaćuje u većini zemalja, uključujući i Srbiju. Ništa novo, ovo važi već godinama.

Nikas više u CG

pre 8 godina

Da demantujem gđu Brajović.Na graničnom prelazu me policajac pita za papir o plaćenoj taksi za boravak kod prijatelja(nije hotel i nemaju reg. apartmane),ispred mene sa strane pet-šest auta parkirano ljudi nemaju papir jer su bili u svojim vikendicama,kućama,kod rodbine i sl.Svi redom smo prošli kad smo platili ličnu taksu policajcu!Toliko

sovuljaga

pre 8 godina

ovo je sve normalno.moja drugarica je iz Cg ona je dosla ovde zbog doktorskih studija i SVAKI PUT kada ide iz zemlje ili ulazi u nju mora da se javi policiji,da ode sa vlasnikom stana u kome zivi i svim dokumentima da se prijavi ili odjavi.naravno,nema nikakve druge olaksice,ona je stranac ovde.sa druge strane nasa drzava je toliko neozbiljna da prosto deli drzavljanstva svakome iz Cg,Bosne ko samo kaze da se oseca kao Srbin i posle taj neko ima beneficije u dve zemlje i moze da zloupotrebljava svoj status do besvesti.

Srdjan

pre 8 godina

Srbija bi stala na noge i izisla iz ekonomske krize kada bi uvela boravisnu taksu za Crnogorce i naplacivala studije tim stranim drzavljanima.

Александар

pre 8 godina

Није проблем, платићемо боравишну таксу и скупљи роминг, али онда нека за почетак плаћају школарину као страни студенти...

kraja

pre 8 godina

"jer se plaše zbog dva pasoša, a Crna Gora ne dozvoljava dvojno državljanstvo"

...5 minuta posla ako oba mup-a sednu za kompjuter...
...ali, u oba mup-a sede crnogorci...

kris

pre 8 godina

Upraco sam se vratio izCG. Nazalost se nisam prijavio i usledila je kazna na granici. Isao sam preko Bosne. Ali kazna je bila za da sam tutnuo u djep trojici carinika po 10e. Toliko o taksi. Treba apsolutno sve naplatiti crnogorcima SVE

marko_sthlm

pre 8 godina

Kakva glupost.

Ovde u EU kad uđeš ušao si i nema potrebe za bilo kakvo prijavljivanje bilo kome.

Ja ne znam šta su to i CG i Srbija sebi umislile da su nešto posebno...Čuj turisti i posetioci da se prijave policiji kao da su kriminalci sa ograničenom slobodom kretanja i obavezom javljanja.

Srdjan

pre 8 godina

Srbija bi stala na noge i izisla iz ekonomske krize kada bi uvela boravisnu taksu za Crnogorce i naplacivala studije tim stranim drzavljanima.

Objektivan

pre 8 godina

Dragi čitaoci naših novena. Četiri godine letujem u CG i nikada mi nisu tražili nikakve papire osim LK i dečije zdravstvene na granici. Svake godine lobi turističkih agencija u Srb osipa drvlje i kamenje po CG ne bi li navukli koji dinar više od aranžmana u Grčkoj :). Pratim sve te tekstove sa podsmehom ali ove godine su se pretvorili u opštu histeruju koju potpomaže naša neoinformisanost. Zar je teško izračunati digitronom gde je jeftinije letovati ? Ja imam 5-članu porodicu i naši troškovi su drastično viši prilikom letovanja u Grčkoj. Bili smo 2 puta u GR i poselednja 4 puta u CG. Znam o čemu pričam. Cene u megamarketima u CG (Voli u Baru) su niže od naših u NS (Tempo). Vodosnabdevanje je odavno ok. Cene pića i brze hrane su niže nego u centru NS-a. Ne pričam o Budvi već o gradovima na potezu Bar - Petrovac. Putevi su im novo asfaltirani. Ljubaznost nije upitna jer se danas mora - sve je privatizovano :)
Muka mi je od tekstova koji satanizuju CG turizam jer njih 7-8 vlasnika tur. agencija želi novi mercedes. Pa zar da se dva naroda zamrze zbog par tajkuna ? Jesmo li mi dovoljno inteligentni da iskoristimo internet i da proverimo neke info pre nego prosipamo komentare tipa 'nikad više...' i slično ? Umorih se ... Pozdrav

Nikas više u CG

pre 8 godina

Da demantujem gđu Brajović.Na graničnom prelazu me policajac pita za papir o plaćenoj taksi za boravak kod prijatelja(nije hotel i nemaju reg. apartmane),ispred mene sa strane pet-šest auta parkirano ljudi nemaju papir jer su bili u svojim vikendicama,kućama,kod rodbine i sl.Svi redom smo prošli kad smo platili ličnu taksu policajcu!Toliko

sovuljaga

pre 8 godina

ovo je sve normalno.moja drugarica je iz Cg ona je dosla ovde zbog doktorskih studija i SVAKI PUT kada ide iz zemlje ili ulazi u nju mora da se javi policiji,da ode sa vlasnikom stana u kome zivi i svim dokumentima da se prijavi ili odjavi.naravno,nema nikakve druge olaksice,ona je stranac ovde.sa druge strane nasa drzava je toliko neozbiljna da prosto deli drzavljanstva svakome iz Cg,Bosne ko samo kaze da se oseca kao Srbin i posle taj neko ima beneficije u dve zemlje i moze da zloupotrebljava svoj status do besvesti.

pančo

pre 8 godina

Kakva laž da niko na granici ne pita za boravišnu taksu. Mene su sad na granici ispitivali gde sam bio i da li sam platio boravišnu taksu, ali budući da sam svratio samo na 1 dan u posetu, ispalo je da ako se ode za manje od 24 časa ne mora da se prijavljuje boravak i plaća taksa, koja je čist bezobrazluk, posebno za nas iz Srbije. Mada, moram reći da su policajci stvarno bili vrlo ljubazni!

Mladen

pre 8 godina

Recimo da idem na more kamperom . Gde da prijavim boravisnu taksu ako sam spavao na nekoj planini daleko od civilizacije . Ili kada na putu za Nemacku neko prespava u Austriji . A u istoj Austriji sam bio 7 dana za novu godinu , niko me nije ni pitao za neku taksu .
Ono sto Crna Gora uvodi moze da se nazove 'porez na vazduh' , jer vi od te takse sem vazduha nista i nemate . Crnogorska turisticka ponuda je najgenijalnija - oni vam uzmu pare , a ne pruze vam nista . U privatnim smestajima gde sam bio , kod jednog coveka je bilo kupatilo u sobi , ali vodokotlic nije radio (povravio ga sam) i vrata se nisu zatvarala . U drugom mestu gde sam bio , molba je bila da se ne tusiram cesto jer je struja skupa , frizider nije radio , ali su zato redovno uzimali 10 evra dnevno . O sporetu sam mogao da sanjam . Crna Gora , plati , dobro dosli .

sovuljaga

pre 8 godina

ali nije mi jasno sta ovaj naslov ima za cilj?jasno je svakom da sigurno nece placati ako ide kod familije...u prvoj recenici se kaze "placaju taksu samo oni koji iznajmljuju smestaj",a tako je bilo i do sad.

ima tu nelogicnosti

pre 8 godina

mi koji imamo vikendice u okviru poreza placamo i tu taksu. Sad posto je moj otac vlasnik kuce ja kao sin ne moram da platim a logikom stvari trebala bi moja devojka koju uvek proglasim za zenu . Sto znaci kad bi nju prijavio platio bi taksu na taksu. a sto se prijavljivanja tice to uradim i miran sam Samo se nikad nisam odjavio to je druga stvar - mrzi me

UGY

pre 8 godina

Prijava boravka je jedno, a boravišna taksa je nešto drugo. Isto ovo važi i u Srbiji. Prilikom prelaska graničnog prelaza Batrovci, graničari su nam tražili potvrdu o prijavi boravka tokom našeg boravka u Srbiji. Boravišna taksa se naplaćuje u većini zemalja, uključujući i Srbiju. Ništa novo, ovo važi već godinama.

bajke nikad ne dosade

pre 8 godina

procirah cijeli tekst,procitao sam i komentare detaljno jer mislim da je ova propaganda zaista predaleko otisla i necu nista da objasnjavam nikome koliko je ovo smijesno,samo cu reci da zivim 45 godina ovdje i bas sam se nasmejao i naslovu i tekstu ali i botovima koji tvrde da je ovo istina.Samo naprijed,zamrzite se medjusobno do kraja,placaju dobro Grci za ovo.Ipak,mislim da ovakva propaganda moze dovesti do toga da neko zaista naivan i povjeruje u pricu te da odustane od "skupe" CG i ode u "divnu i jeftinu"Grcku.Neka im je sa srecom.Pozdrav iz Bara.

lajava kera

pre 8 godina

@objektivan, 30. jun 2015 12:02

Imao si srece sto ti nisu trazili, nisu ni meni do sada, ne traze svakom, ali se desi, znam baku koja se vracala sa unucima i na aerodromu Tivat su je zaustavili, zena se bas potresla, i jednom mladjem muskarcu, ali se on "snasao".

Radi se o prijavi boravka, ili kako ga zovu belom kartonu. Ako si u hotelu, nema problema, ako si u privatnom smestaju, u roku od 24 sata od dolaska treba da se prijavis (policija ili ovlascena turisticka organizacija) , platis 0,8 evra po danu (plus 1 evro za uslugu ako to radis u turistickoj organizaciji).

Ako ti na izlasku traze "beli karton" , a nemas ga, kazna je 300 evra (ili se "dogovori" za cenu, korupcija tamo cveta).

To vazi i za vlasnike stanova i njihovu uzu rodbinu, samo sto oni ne placaju 0,8 evra po danu (vec su platili, na godisnjem nivou 0,8 evra po danu za 90 dana (toliko zvanicno turusticki mogu stranci da borave u Cg ukupno, cak i vlasnici nekretnine), za svakih 15 m2 stana/kuce, (ne to nije porez, on se posebno placa).

Pomenuh da stranci mogu ukupno prebivati u Cg 90 dana godisnje, u cugu ili u vise dolazaka, bez obzira da li poseduju nekretninu. Znaci, penzioneri koji imaju nesto dole, ne mogu vise od maja do oktobra boraviti, vec samo 3 meseca. Za duzi boravak potrebno je traziti dozvolu boravka (u policiji) i zanimljivo, ne dobija se automatski, znam ljude koji imaju kucu od 300 kvadrata i nisu je dobili.

Dzonson

pre 8 godina

ako udjete sa licnom kartom, na izlazu iz zemlje recite da ste bili tu negde do obliznjeg grada kod prijatelja na jednu noc, dakle manje od 24 sata. Nece moci da dokazu bez pecata da ste bili vise.

Bidzi

pre 8 godina

Penite bez razloga! Boravišnu taksu plaćamo u svakoj zemlji, gde odsedamo, samo što je to u drugim zemljama,valjda, bolje uredjeno, pa ulazi u cenu smeštaja. I sa tim se ne bakću turisti već oni kod kojih odsedate: hotelijeri, izdavaoci stanova/apartmana..

Dušan

pre 8 godina

Мило се сналази нема шверца цигара а нарко дилера све мање,буџет се мора пунити.

strasno

pre 8 godina

Na moje veliko zadovoljstvo pa ima i lepsih i kulturnijih destinacija od Crne Gore. Od mene centa ne dobijaju godinama vec zbog ovakvih bezobrazluka, a tako ce se i nastaviti.

nesha

pre 8 godina

@Objektivan

ako je stvarno tacno da ih godinama satanizuju zbog te boravisne takse koju niko ne placa zasto je onda lepo ne ukinu? ako je i ovako niko ne placa nece se nista ni destiti. a ko i gde ih vec satanizuje zbog toga nece vise moci da to radi. i svima lepo. zar je moguce da se to kako kazes desava godinama a oni nisu toliko pametni da se ovoga sete?

Objektivan

pre 8 godina

Dragi čitaoci naših novena. Četiri godine letujem u CG i nikada mi nisu tražili nikakve papire osim LK i dečije zdravstvene na granici. Svake godine lobi turističkih agencija u Srb osipa drvlje i kamenje po CG ne bi li navukli koji dinar više od aranžmana u Grčkoj :). Pratim sve te tekstove sa podsmehom ali ove godine su se pretvorili u opštu histeruju koju potpomaže naša neoinformisanost. Zar je teško izračunati digitronom gde je jeftinije letovati ? Ja imam 5-članu porodicu i naši troškovi su drastično viši prilikom letovanja u Grčkoj. Bili smo 2 puta u GR i poselednja 4 puta u CG. Znam o čemu pričam. Cene u megamarketima u CG (Voli u Baru) su niže od naših u NS (Tempo). Vodosnabdevanje je odavno ok. Cene pića i brze hrane su niže nego u centru NS-a. Ne pričam o Budvi već o gradovima na potezu Bar - Petrovac. Putevi su im novo asfaltirani. Ljubaznost nije upitna jer se danas mora - sve je privatizovano :)
Muka mi je od tekstova koji satanizuju CG turizam jer njih 7-8 vlasnika tur. agencija želi novi mercedes. Pa zar da se dva naroda zamrze zbog par tajkuna ? Jesmo li mi dovoljno inteligentni da iskoristimo internet i da proverimo neke info pre nego prosipamo komentare tipa 'nikad više...' i slično ? Umorih se ... Pozdrav

sovuljaga

pre 8 godina

ovo je sve normalno.moja drugarica je iz Cg ona je dosla ovde zbog doktorskih studija i SVAKI PUT kada ide iz zemlje ili ulazi u nju mora da se javi policiji,da ode sa vlasnikom stana u kome zivi i svim dokumentima da se prijavi ili odjavi.naravno,nema nikakve druge olaksice,ona je stranac ovde.sa druge strane nasa drzava je toliko neozbiljna da prosto deli drzavljanstva svakome iz Cg,Bosne ko samo kaze da se oseca kao Srbin i posle taj neko ima beneficije u dve zemlje i moze da zloupotrebljava svoj status do besvesti.

UGY

pre 8 godina

Prijava boravka je jedno, a boravišna taksa je nešto drugo. Isto ovo važi i u Srbiji. Prilikom prelaska graničnog prelaza Batrovci, graničari su nam tražili potvrdu o prijavi boravka tokom našeg boravka u Srbiji. Boravišna taksa se naplaćuje u većini zemalja, uključujući i Srbiju. Ništa novo, ovo važi već godinama.

kris

pre 8 godina

Upraco sam se vratio izCG. Nazalost se nisam prijavio i usledila je kazna na granici. Isao sam preko Bosne. Ali kazna je bila za da sam tutnuo u djep trojici carinika po 10e. Toliko o taksi. Treba apsolutno sve naplatiti crnogorcima SVE

Srdjan

pre 8 godina

Srbija bi stala na noge i izisla iz ekonomske krize kada bi uvela boravisnu taksu za Crnogorce i naplacivala studije tim stranim drzavljanima.

Mladen

pre 8 godina

Recimo da idem na more kamperom . Gde da prijavim boravisnu taksu ako sam spavao na nekoj planini daleko od civilizacije . Ili kada na putu za Nemacku neko prespava u Austriji . A u istoj Austriji sam bio 7 dana za novu godinu , niko me nije ni pitao za neku taksu .
Ono sto Crna Gora uvodi moze da se nazove 'porez na vazduh' , jer vi od te takse sem vazduha nista i nemate . Crnogorska turisticka ponuda je najgenijalnija - oni vam uzmu pare , a ne pruze vam nista . U privatnim smestajima gde sam bio , kod jednog coveka je bilo kupatilo u sobi , ali vodokotlic nije radio (povravio ga sam) i vrata se nisu zatvarala . U drugom mestu gde sam bio , molba je bila da se ne tusiram cesto jer je struja skupa , frizider nije radio , ali su zato redovno uzimali 10 evra dnevno . O sporetu sam mogao da sanjam . Crna Gora , plati , dobro dosli .

Александар

pre 8 godina

Није проблем, платићемо боравишну таксу и скупљи роминг, али онда нека за почетак плаћају школарину као страни студенти...

Nikas više u CG

pre 8 godina

Da demantujem gđu Brajović.Na graničnom prelazu me policajac pita za papir o plaćenoj taksi za boravak kod prijatelja(nije hotel i nemaju reg. apartmane),ispred mene sa strane pet-šest auta parkirano ljudi nemaju papir jer su bili u svojim vikendicama,kućama,kod rodbine i sl.Svi redom smo prošli kad smo platili ličnu taksu policajcu!Toliko

sovuljaga

pre 8 godina

ali nije mi jasno sta ovaj naslov ima za cilj?jasno je svakom da sigurno nece placati ako ide kod familije...u prvoj recenici se kaze "placaju taksu samo oni koji iznajmljuju smestaj",a tako je bilo i do sad.

bajke nikad ne dosade

pre 8 godina

procirah cijeli tekst,procitao sam i komentare detaljno jer mislim da je ova propaganda zaista predaleko otisla i necu nista da objasnjavam nikome koliko je ovo smijesno,samo cu reci da zivim 45 godina ovdje i bas sam se nasmejao i naslovu i tekstu ali i botovima koji tvrde da je ovo istina.Samo naprijed,zamrzite se medjusobno do kraja,placaju dobro Grci za ovo.Ipak,mislim da ovakva propaganda moze dovesti do toga da neko zaista naivan i povjeruje u pricu te da odustane od "skupe" CG i ode u "divnu i jeftinu"Grcku.Neka im je sa srecom.Pozdrav iz Bara.

marko_sthlm

pre 8 godina

Kakva glupost.

Ovde u EU kad uđeš ušao si i nema potrebe za bilo kakvo prijavljivanje bilo kome.

Ja ne znam šta su to i CG i Srbija sebi umislile da su nešto posebno...Čuj turisti i posetioci da se prijave policiji kao da su kriminalci sa ograničenom slobodom kretanja i obavezom javljanja.

strasno

pre 8 godina

Na moje veliko zadovoljstvo pa ima i lepsih i kulturnijih destinacija od Crne Gore. Od mene centa ne dobijaju godinama vec zbog ovakvih bezobrazluka, a tako ce se i nastaviti.

pančo

pre 8 godina

Kakva laž da niko na granici ne pita za boravišnu taksu. Mene su sad na granici ispitivali gde sam bio i da li sam platio boravišnu taksu, ali budući da sam svratio samo na 1 dan u posetu, ispalo je da ako se ode za manje od 24 časa ne mora da se prijavljuje boravak i plaća taksa, koja je čist bezobrazluk, posebno za nas iz Srbije. Mada, moram reći da su policajci stvarno bili vrlo ljubazni!

ima tu nelogicnosti

pre 8 godina

mi koji imamo vikendice u okviru poreza placamo i tu taksu. Sad posto je moj otac vlasnik kuce ja kao sin ne moram da platim a logikom stvari trebala bi moja devojka koju uvek proglasim za zenu . Sto znaci kad bi nju prijavio platio bi taksu na taksu. a sto se prijavljivanja tice to uradim i miran sam Samo se nikad nisam odjavio to je druga stvar - mrzi me

lajava kera

pre 8 godina

@objektivan, 30. jun 2015 12:02

Imao si srece sto ti nisu trazili, nisu ni meni do sada, ne traze svakom, ali se desi, znam baku koja se vracala sa unucima i na aerodromu Tivat su je zaustavili, zena se bas potresla, i jednom mladjem muskarcu, ali se on "snasao".

Radi se o prijavi boravka, ili kako ga zovu belom kartonu. Ako si u hotelu, nema problema, ako si u privatnom smestaju, u roku od 24 sata od dolaska treba da se prijavis (policija ili ovlascena turisticka organizacija) , platis 0,8 evra po danu (plus 1 evro za uslugu ako to radis u turistickoj organizaciji).

Ako ti na izlasku traze "beli karton" , a nemas ga, kazna je 300 evra (ili se "dogovori" za cenu, korupcija tamo cveta).

To vazi i za vlasnike stanova i njihovu uzu rodbinu, samo sto oni ne placaju 0,8 evra po danu (vec su platili, na godisnjem nivou 0,8 evra po danu za 90 dana (toliko zvanicno turusticki mogu stranci da borave u Cg ukupno, cak i vlasnici nekretnine), za svakih 15 m2 stana/kuce, (ne to nije porez, on se posebno placa).

Pomenuh da stranci mogu ukupno prebivati u Cg 90 dana godisnje, u cugu ili u vise dolazaka, bez obzira da li poseduju nekretninu. Znaci, penzioneri koji imaju nesto dole, ne mogu vise od maja do oktobra boraviti, vec samo 3 meseca. Za duzi boravak potrebno je traziti dozvolu boravka (u policiji) i zanimljivo, ne dobija se automatski, znam ljude koji imaju kucu od 300 kvadrata i nisu je dobili.

kraja

pre 8 godina

"jer se plaše zbog dva pasoša, a Crna Gora ne dozvoljava dvojno državljanstvo"

...5 minuta posla ako oba mup-a sednu za kompjuter...
...ali, u oba mup-a sede crnogorci...

Dušan

pre 8 godina

Мило се сналази нема шверца цигара а нарко дилера све мање,буџет се мора пунити.

Dzonson

pre 8 godina

ako udjete sa licnom kartom, na izlazu iz zemlje recite da ste bili tu negde do obliznjeg grada kod prijatelja na jednu noc, dakle manje od 24 sata. Nece moci da dokazu bez pecata da ste bili vise.

Bidzi

pre 8 godina

Penite bez razloga! Boravišnu taksu plaćamo u svakoj zemlji, gde odsedamo, samo što je to u drugim zemljama,valjda, bolje uredjeno, pa ulazi u cenu smeštaja. I sa tim se ne bakću turisti već oni kod kojih odsedate: hotelijeri, izdavaoci stanova/apartmana..

nesha

pre 8 godina

@Objektivan

ako je stvarno tacno da ih godinama satanizuju zbog te boravisne takse koju niko ne placa zasto je onda lepo ne ukinu? ako je i ovako niko ne placa nece se nista ni destiti. a ko i gde ih vec satanizuje zbog toga nece vise moci da to radi. i svima lepo. zar je moguce da se to kako kazes desava godinama a oni nisu toliko pametni da se ovoga sete?