Subota, 20.06.2015.

14:19

Šta kaže EU na Dačićevu kritiku?

Evropska komisija je predočila da ne može komentarisati prenetu kritiku šefa srpske diplomatije Ivice Dačića oko navodnog gasovoda koji zaobilazi Srbiju.

Izvor: Beta

Šta kaže EU na Daèiæevu kritiku? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Lot

pre 8 godina

Ne cudi me sto nas zaobilaze. Sve to je biznis, a ocito da nas ne posmatraju kao pouzdane kad ovde samo jedni izbori mogu da promene citavu politiku jedne zemlje, a sa time potencijalnim partnerima donesu samo probleme. Zao mi je ali mi nismo "stub stabilnosti na balkanu".

Turanj

pre 8 godina

Apsolutna istina je da žele da nas zaobidju. Ovo je rat, a mi smo još uvijek neopredjeljeni i kraj priče. Ne moš '44 otići u partizane i očekivati boračku penziju. Ideš pravo na sremski front i šta ti bog da. Mislim da i na tu mobilizaciju kasnimo, ali ako sam prije bio ubjedjen da nam je EU jedini put-danas više nisam siguran. Ono u što jesam siguran jest da treba graditi društvo po ugledu na evropska i razvijati svijest kod gradjana da našim radom i znanjem jedino možemo očekivati pozitivan razvoj za naš komad ove planete. Pogledajte što se dešava u mediteranskim zemljama članicama-to isto i još gore čeka i nas. Mi kao "nepouzdani" ne možemo očekivati puno dobra od zapadne financijske elite kakva je sada, ali mislim da takav setup neće još dugo trajati već će se transformirati u nešto bolje. Gradimo našu zemlju da budemo spremni za neko bolje vrijeme.

sasa jokic

pre 8 godina

Bane@ Jel nas interes da insistiramo na Kosovu, koje je Sloba predao 1999, Kumanovskim sporazumom. To sto je On veleizdaju oredstavio pobedom, a UDBA i dan dans to tvrdi, ne menja stvarnost. Kosovo ima Predsednika, Vladu i 95% Albanskog stanovnistva.
Imali smo priliku da ga sacuvamo, ali to je podrazumevalo da se borimo do kraja a ne da se predamo. A predali smo se kada je Sloba saznao da je legitimna meta, a ne da ce sravniti Beograd sa zemljom, kako su nas tada lagali.
Da l7 je nas interes da budemo clanica EU? Naravno da jeste, ali onda mora da se udje u NATO, a ne da se koketira sa Rusijom, koja se uvek okretala prema svojim interesima, pa je tako glasala za sankcije Srbiji, prva povukla kontigent vojnika sa Kosova, uzela nam NIS i gasne i naftne rezerve preko svojih ljudi iz SPS i DSS, kao i vojne sluzbe bezbednosti koja je pod apsolutnom kontrolom FSB.
To sto srpski politicari decenijama zamajavaju narod da je moguce biti neutralan, dovelo nas je do ove situacije, da smo najbednija uemlja u Evropi, a Ti isti politicari multimilioneri!
Smenjuju se vec 30 godina, ista lica, pricaju price i kradu i sakom i kapom. Najbolji paravan za tu kradju je Kosovo, a jedini interes sto ga "nedaju" je 600 hiljada € koje se tamo dnevno okrece i nista vise. Narod na Kosovu banku od tih para ne vidi!

Bane

pre 8 godina

Nastavak...
Kako ja vedim problem. EU nas u ovom trenutku, ovim dokazano, ne vidi kao partnera niti svoju clanicu u skorijoj buducnosti. Znaci, ovakvom politikom mi ne idemo u EU i to je jasno kao dan. EU od nas trazi da se stavimo u potpuno, totalno vazalni polozaj. Da priznamo Kosovo, uclanimo se u NATO prihvatimo sve optuzbe, rezolucije i ostalo sto nam stavljaju na teret, prepustimo im sve sto kao drzava od resursa imamo i potpuno okrenemo ledja Rusiji. Da li treba to da uradimo? Pa ne znam, cinjenica je da cemo ovakvom politikom korak, po korak na kraju sve to uraditi ali cemo to uraditi tako sto cemo biti prinudjeni da to uradimo umesto da se dogovorimo da to uradimo za nesto za uzvrat i na kraju od toga nikakve koristi necemo imati. Sa druge strane mozamo da kazemo ne EU, i sta onda? Svet je ocigledno bipolaran, na sceni je ocegledno novi Svetski poredak a mi bi voleli da se postavimo kao neki krupan igrac koji je neutralan, koji se za nesto pita, od koga nesto zavisi i koji moze samostalno da odlucuje i stiti svoje interese. A mi to ne mozemo. Sami ne mozemo nista, a sa aspekta ovakvog geografskog polozaja ne vidim i kako bi se proklonili Rusima i njihovim savezima jer su ti njihovi savezi uglavnom ekonomski, vojni, energetski sa zemljama koje su ozbiljne na tim poljima i koje imaju zajednicke interese, a gde smo tu mi. Ovom politikom mozemo samo da kupujemo vreme ne bili se EU raspala, nesto novo desilo i sl. pa da nas nesto ni krive ni duzne potrefi..inace...

Bane

pre 8 godina

Nastavak..
EU u pocetku ne brine Turski tok sve dok Grci ne pocnu da dogovaraju sa Rusima da taj tok produze od Turske groz Grcku cime bi prakticno dosli do Makedonske granice. Zasto ih to brine. Kao sto rekoh sve to finansiraju Rusi, EU mora da nadje nacin da Bugarsku, Rumuniju, Madjarsku, Austriju i Italiju snabde gasom. Ako Rusi dodju do Makedonske granice sa Turskim tokom njima se nece isplatiti da taj gasovod ostane tu a da oni ponovo placaju i grade novi sada nazvan Istocni prsten, koji ce da ide ponovo iz Rusije preko Crnog mora u Rumuniju pa dalje, nego im je lakse i jeftinije da preko Makedonije i Srbije dodju do Madjarske pa dalje, a da se Bugari prikljuce na Turski tok a Rumuni na nas. E to sada opet stopira EU i lobira da se sa Turskim tokom stane u Turskoj, da se Bugari prikljuce na Turski tok a da se gradi novi Istocni prsten. Necemo mi ostati bez gasa i niko nama nece praviti problem da se prikljucimo na Istocni prsten, ali iz cele ove price je valjda jasno zasto je ekonomski, energetski i strateski jako vazno da se bude tranzitna zemlje, u suprotnom ne bi se EU toliko upirala da nam to po svaku cenu uskrati da je svejedno. Ok, oni stite svoje interese i nece da zavise od nas, ali normalan covek mora da se zapita, pa cekaj kakvi smo mi onda partneri kako se iz EU stalno istice, partneri smo dok izdajemo nasu zemlju i interese i ispunjavamo njihove uslove a po ovome se vidi da nas oni uopste ne vide ni kao partnera niti u EU. Nastavicu..

Bane

pre 8 godina

Juzni tok je zaustavila EU a ne Rusija. Tacka. Juzni tok je bio najkraci, ekonomski i energetski najlogicniji put. Iz Rusije ravno Crnim morem kroz Bugarsku do nas, od nas ravno gore u Madjarsku odatle u Austriju do Italije sa jednim krakom od nas u Rumuniju i jednim krakom iz Austrije u Sloveniju. I na najjednostavniji nacin pokriven najveci broj zemalja kao potrosaca. Taj gasovod (a i sve ostale koji se pominju) finansiraju Rusi, jer tako osvajaju trziste i povecavaju svoju isporuku i prodaju i sa obzirom da oni grade i placaju normalno je da su napravili naj rentabilniji projekat. EU je jos tada trazila od Rusa da se ta trasa izmeni i da ne ide preko nas. Tada mi "poklanjamo" NIS Rusima da kao kompenzaciju da se ogluse na zahteve EU i oni ostaju pri tome da Juzni tok ide preko nas. EU tada trazi drugi nacin da stopira taj projekat, poziva se na Evropski energetski protokol, koji gle cuda nije vazio za Severni tok, pa ni za ovaj novi Severni tok 2, a koliko vidim nece se pominjati ni za ovaj Istocni prsten, i vrsi pritisak na Bugare da "usklade svoju pokitiku sa politikom EU" i Bugari kao prva ulazna zemlja tog gasovoda stopiraju projekat. EU je mislila da ce time uceniti i napakostiti i Rusima koje time ostavljaju bez ogromnog trzista. Medjutim Rusi se dogovaraju sa Turcima i taj tok preko Crnog mora preusmeravaju dole u Tursku kao Turski tok. Nastavicu...

ivan

pre 8 godina

Prvo i prvo ovo nije nikakva tajna. Kao Dačić je otkrio da se pola Evrope iza leđa Srbije, tajno, dogovara o novog gasovodu. SPS-u je, bez povoda, dato da upravlja srpskim energetskim sektorom. Kako su dotični nesposobni da nas uključe u bilo kakve važnije aktivnosti evropskih zemalja na energetskom planu, na scenu stupa čuveni politički manipulant Ivica Dačić koji je poznat po tome da kofer u životu nije video. Ovaj gasovod nije nikakva tajna i normalno je za očekivati da Srbija ne bude bitan igrač u toj priči jer to, objektivno gledano, i ne zaslužuje. Sa zemljom u kojoj neki Bajatović vodi glavnu reč o snabdevanju gasom i odlučuje oće li gas ići ili ne, niko ozbiljno ne računa. Inače, licemerno je da nas EU izbaci iz ove priče a nije licemerno sa naše strane da sada, kada je južni tok propao, posle svih parada i busanja u grudi kako su nam Rusi braća i kako ne možemo protiv njih, očekujemo da nas u EU prihvate kao ozbiljnog partnera. A poznati manipulant treba da kaže i ko je na kraju otkazao Južni tok, koji je mogao da bude izgrađen ali pod određenim uslovima.

vladimir

pre 8 godina

Ne razumem otkud toliko iznenadjenje oko necega sto je sasvim ocekivan razvoj dogadjaja. Zaobilazenje Srbije je logicno. Srbija, za razliku od pomenutih zemalja, nije clanica EU, mada ima aspiracije prema toj organizaciji, a nije ni clanica NATO i vrlo ja jasna u tome da ne zeli clanstvo o toj organizaciji. Kako je pitanje snabdevanja gasom u velikoj meri bezbednosno pitanje i kako je u pitanju dugorocni, strateski interes zemalja EU i NATO, sasvim je ocekivano da, potencijalno nesiguran partner kao sto je Srbija, bude iskljucen iz takvog projekta. Sve je pitanje izbora. Da li zelimo da budemo deo evropske arhitekture bezbednosti, politickog i ekonomskog sistema ili zelimo da vodimo unapred izgubljene bitke tipa "Kosovo je Srbija". Gradjani, na nama je da odlucimo.

Milos Pajsijevic

pre 8 godina

Svako u svetu i na ovoj planeti gleda svoje interese. I to mora da jednom zauvek shvatimo. Sta su nam Rusi i EU pomogli a da nisu imali koristi. Ovi su nas iz E U prvo bombardovali sa uranijumskim bombama da bi videli kako cemo i koliko nas umreti i koje posledice donose te bombe. Zatim nas ucenjivali sankcijama Unistuli nas da bih nas lakse kontrolisali. Koliko godina ce nam trebati da konacno shvatimo. I koji ce politicar imati hrabrosti da im kaze jos jednom ne??? A sto se Rusa tice oni su posebna prica. Placamo naj skuplji gas u Evropi .Bratski!! Kada su nas bombardovali mogli su barem jednom ostrije da reaguju i niko ne bi bacio ni jednu bombu. Mogli su da nas naoruzaju. Nisu. Gledali su svoj interes. E to moramo jednom da shvatimo i zauvek .Da jedna vlada napravi Nacionalni plan koji niko ne sme da ponisti do njegove totalne realizacije.

Vitez

pre 8 godina

Naravno da će eventualni plinovod, kojim se planira dovoziti gas iz različitih izvora (ne samo iz Rusije dakle...) i koji bi bio pod kontrolom EU, zaobilaziti Srbiju u kojoj imamo nekakvo udruženje za gas koje uporno ponavlja "Ruski plin nema alternative..." i gdje je gotovo kompletna što sadašnja što buduća gasna infrastruktura u rukama poslušnika Gazproma i Rusije.

dragan

pre 8 godina

Nevidim zasto bi neko zaobilazio Srbiju.Ako bi nesto zaibilazili to bi bila Rusija.Opet stara Miliseviceva teorija zavere"svi protiv nas".

strina

pre 8 godina

Srbija nije niti ce ikad biti clan Evropske Unije.
Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija, Crna Gora i Bosna ce kad tad formirati Balkansku Uniju koja ce dobiti tkz. specijalni status i nista vise. Ima 101 razlog zbog koga pomenute zemlje nisu pozeljne u EU. Trasa buduceg gasovoda je samo jos jedan dokaz za pomentu tvrdnju.

Voja i deca

pre 8 godina

@TT

A koji je Vas predlog kako da Rusija pomogne u ovoj situaciji Srbiji? Da je Srbija pocela da gradi JT i da je on u nekoj zavrsnoj fazi, situacija bi bila drugacija, jer EU nema para za izgradnju novoga gasovoda. Ponavljam EU nema ni fondove ni pare, pa bi bili primorani da se prikace na nekoliko stotina kilometara izgradjenog gasovoda. Ovako da zahvalimo gospodnji Mihajlovic i njenoj pripadnosti polutajnoj organizaciji koja zastupa americke interese? Ako imate bilo kakav pametan predlog koji bi pomogao Srbiji i Rusiji da Srbiju dovede na listu tranzitinih zemalja, evo izvolite? A ne da se sada pozivate na neko prijateljstvo, kada su nas vec neprijatelji iz EU dokusurili. I kada su nasi teletabisi na vlasti slepo gledali u Brisel i radili sta im ovi kazu, a negledajuci interese gradjana nase zemlje. Sada vise nije moguce optuzivati Rusiju ni zasta vezano za statu Srbije u projektima EU. Odabrali smo i to nam je. Ovde ima komenata ljudi koji odlicno poznaju situaciju i koji su dokazali da je EU jednostavno pobrisala interese Srbije i da je svaka verbalna podrska od sada samo zvaka za lakoverne. Nije mi jasno sta dolazi Merkelova u Srbiju. Sta donosi - ugovore, projekte, investicije vredne 10 milijardi dolara ili samo ucene i pretnje ili lazne nade o otvaranju imbecilnih poglavlja vezanih za zabranu konzumacije konzervi papaje.

PALITREX

pre 8 godina

Tipičan primer NEOKOLONIJALIZMA od strane Brisela prema Srbiji.Prema Srbiji može da poteče IZVESNA količina gasa iz Bugarske a i ne mora šta će Srbiji gas.Brisel da odlučije kad ću da se grejem zimi Brisel da odlučije dali će naše fabrike da korisre gas u proizvodnji kao najeftiniji energent i time budu konkurenti fabrikama u EU Brisel da odlučije o ceni gasa za IZVESNE količine gasa .Gospodin Dačić je na vreme upozorio građane Srbije šta BRISEL želi i kakve su mu namere,a mi u Srbiji ćemo imati to na umu na seledećim izborima i biće IZVESNO da Brisel neće odlučivati o našim životima

polo89

pre 8 godina

Dačić je emotivno reagovao, i 99% je rekao istinu. Nije savrsen politicar, sto se mene tice nikad nisam glasao za njega ali verujem da je osetio na svojoj kozi kako nam rade iza ledja takozvani prijatelji. Nema prijateljskih zemalja u nasem okruzenju i sire, sve je samo interes.

BAKU

pre 8 godina

A sto bi EU vodila racuna o Ruskoj koloniji Srbiji i njenom Kofercetu.Sto se EU tice,neka Rusija i Srbija prave svoj gasovod za sebe,prekosvoje teritorije a ne preko teritorije EU.Esada kako I KUDA ce,to nije pitanje za EU.

Albanac

pre 8 godina

Za rusofili i evropljani rusi nikad nisu bili prijateli srbije rusija je hteo da pola srbije bude u sastav bugarska danije bio bismark iz berlina da spreci to d anas pola srbije bih bio u bugarskoj a nama albancima 1912 u londonu eu skrojila nase granice ko stosu francuska i engleska ako neko procitao historiju treba da znaju koliko nas vole evropa i vas rusija lupajte koliko hocete minus bolime shargarepa al cinjenica je to .

Albanac

pre 8 godina

Za rusofili i evropljani rusi nikad nisu bili prijateli srbije rusija je hteo da pola srbije bude u sastav bugarska danije bio bismark iz berlina da spreci to d anas pola srbije bih bio u bugarskoj a nama albancima 1912 u londonu eu skrojila nase granice ko stosu francuska i engleska ako neko procitao historiju treba da znaju koliko nas vole evropa i vas rusija lupajte koliko hocete minus bolime shargarepa al cinjenica je to .

Grunf

pre 8 godina

U Srbiji se decenijama vodi politika rekla-kazala,politika obmanjivanja.Svakih nedelju dana bilo kakva vest koja je vezana za opšti interes Srbije se okrene naopačke.Da li je to izvoz hrane,Fiat,gasovod,KiM e.Manje je važna izjava MIP-a ili EU koja ćak ne želi ni da komentariše jer ih takve izjave ne zanimaju.Šta rade naši geopolitički analitičari,savetnici i ti čuveni članovi,predsednici Upravnih odbora.Da li su naši političari bilo šta u poslednjih nekoliko decenija dobro procenili za Srbiju.Cenu loših analiza plačamo samo mi gradjani Srbiji dok se na njihovim greškama ka opštem interesu Srbije upravo oni bogate.Za naše političare,direktore najidealnije bi bilo kada bi gas mogao da se "telemprontuje" iz Austarlije ili Novog Zelanda i naravno uz jedno 150 posrednika koji bi naravno bili direktori vladajuće koalicije.Taj famozni "Tužni tok" svako može da proveri da je EU bila protiv njega i savetovala Srbiju da se ne upušta u ćorav posao.Zar je neko mislio da Bugarska neće obustaviti gradnju?Licemeran?Ko?Ovde se govori o političkoj ekonomiji.Pa zar još treba govoriti da je kapitalizam samo ozakonjeni "reket"vladajućih.Uostalom šta su socijalisti u Srbiji?Pod okriljem romantičarskih ideja nesposobni ljudi za pronalaženje i rešavanje problema.Niti umeju da problem prepoznaju a da ga reše?Nikad.Uvek im je neko drugi kriv.Da li ste ikada unazad nekoliko decenija čuli od bilo koga u Srbiji da je problem prepoznao na vreme,dočekao ga spreman i rešio u korist opteg intersa Srbije.

svi nas mrze, bas smo vazni

pre 8 godina

Ne znam sto ste se toliko isprimali. Pa ovo je vest stara mesec dana, vec objavljena u nasim novinama. Ne znam sta Dacic glumi s tim da su mu to "dosapnule ruske kolege". Nije to nikakva tajna, naprotiv.
A sto se JT tice, opet ne znam zasto ste se toliko kao razocarali. Zar ste mislili da bi srpski narod imao ikakve koisti od toga! Pa zar nismo videli da su odmah osnovali kojekakve svajcarske firme za drpanje love. Ne budite, ili se ne pravite, toliko naivni.

nevski

pre 8 godina

najveci problem smo mi sami,neznamo gde idemo,tako vec vise od sto godina. Dacicu je recena istina,ali,interes je ono sto gledaju zemlje koje znaju gde idu. Ni NIS onomad nije dat dzabe,dugovali smo za gas,i ovo sto je objavljeno,istocni prsten,nije slucajno,nekako se poklapa sa nasom odlukom da se snabdevamo virtualnim gasom iz Amerike i sa zapadne strane. Bili su ipak Rusi fer,javili nam bar,a,ako se uopste bilo sta realizuje,prsten ili turski potok,bicemo uglavljeni negde,bez brige,niko nije gadljiv na novac,pa makar bili i sitni iznosi kakvi su nasi.
Treba da idemo uz Ameriku,onda ona propasti mora,mi smo onaj zadnji ekser na sanduku,kraj svima.

dule

pre 8 godina

(Dezan, 20. jun 2015 18:33)

Nije samo u pitanju laki novac. Kad glavna cev prolazi kroz Srbiju onda nam niko ne može zavrnuti slavinu a da istovremeno ne zavrne i Mađarskoj, Austriji i Italiji. A kad se napajaš sa pomoćne cevi zavrtanje je prilično trivijalno.

savetnik zamenik

pre 8 godina

@TT
Samo još da Rusi izmole Srbiju da pristane na izgradnju tog gasovoda. Pa vidiš li da ovaj naš Prvi i Najveći ne sme da pisne. Radi ono što mu gazda kaže, a ovde ovoj neobrazovanoj i jedva pismenoj sačici jada prodaje priču o teškim i neophodnim koracima ka blistavoj budućnosti. A gazda kaže da nema za tebe strateških investicija. Koj će ti bilo kakva strategija i plan kad si kolonija.

Atomski mrav u penziji

pre 8 godina

"Evropska komisija ne komentariše osvrte prenesene u sredstvima informisanja".

cekajte, kako sada ne kome komentarisete informacije koje prenose mediji, a do juce ste komentarisali svaku Seseljevu izjavu cim se pojavila u novinama (da se razumemo, Seselj je samo naveden kao primer na cije su izjave u medijima oni intekako reagovali).
Tako da odlucite se vise, jel komentarisete ili ne komentarisete?

Magus

pre 8 godina

Ja ne znam u kom svetu zivi vecina ljudi ovde?! Kakva crna EU, koja budala bi svojevoljno usla u uniju privatnih bankara kojima je jedini cilj totalna dominacija i pretvaranje ljudi u automate iz kojih ce crpiti energiju...svet koji je Orvel odavno opisao...

David Ostenberg

pre 8 godina

Neki komentatori govore o ljubavi ili .. mnogim glupostima koje nemaju veze sa temom. Jednostavno, oni ne računaju na nas u EU. To treba svakome da bude jasno. Jer, ne žele da dođu u sitaciju da zavise u nečemu od nas. Nisu sigurni u nas, a sigurni su da nas neće. I to je pokazatelj. Primer je Ukrajina od koje sada zavise! Vatreno-politički komentari nam ne trebaju jer ne vode ničemu. Mi ne treba da dozvolimo da nas već toliko dugo vuku za nos, i tretiraju kao maloletnu decu. Štap i šargarepa i dalje rade.

TT

pre 8 godina

Treba na ovo da gledamo na sledeci nacin:
Sada cemo da vidimo i koliko su nam Rusi pravi prijatelji!!! Srbija JEDINA u Evropi nije Rusiji okrenula ledja i zato je Evropa kaznjava stalno, a sada cemo videti koliko RUSIJA TO CENI I POSTUJE i kako ce nam Rusija vratiti....
....ili ce OPET kao uvek u istiriji cim se izmiri sa njima sutnuti Srbiju i izgraditi "prsten" oko iste....
Mozda i daju pare Madjarima za zid na srpskoj granici!
Covece u kakvom odvratnom svetu mi zivimo!

Albanac

pre 8 godina

Moj predlog i moje misljene da srbi i albanci da zakopaju ratne sekire i da sklapaju dogovor i da budu saveznici i da batalimo i Usa rusi i Eu nama ne treba eu mi smo vec u eu sa takvom dogovorom srbi albanci ja bih rekao i eu bih drukcie mislio da ne moze se igrati u balkanu kako oni igraju nama ne treba ni amerika ni rusi ni eu mozemo i sami da odlucimo za balkan al stacesh kad ima ushijene glave i kod nas i kod vas evropa nam ne treba mi smo vec u eu nismo valjda iz azije po molimo za eu jedini spas od ovih zvera eu rusi i amerike za n'as i za vas saveznici albanci i srbi niko drugi nam ne treba .

Aleksandar

pre 8 godina

Na sajtu Peščanika novinar Miša Brkić je objasnio celu situaciju. Dačić je ispao neverovatno loš ministar inostranih poslova. EU ne samo da ništa nije krila, nego je o svemu obavestila našu Vladu. Srbiji je ponuđena i konekcija preko Bugarske. Dačić je jednostavno slagao.

Pauly Ester

pre 8 godina

Pa to ne treba niko da komentariše...zna se čije interese zastupaju Bajatović i Dačić...opet ceo svet protiv Srbije. Ali kod našeg naroda to izvrsno prolazi. Nama nije bitno kako ćemo živeti...važno je da su svi protiv nas a mi se ne damo.

Marko

pre 8 godina

Dragi prijatelji prije godinu i više dana puno je ovdje ljudi komentiralo kako ce kad prođe sad propali južni tok, Srbija "zavrtati" slavine EU i drugim zemljama valjda onako kako Srbi, pardon Rusi sviraju. E pa baš zbog te bahatosti i potencijalnog problema kojeg bi mogla Srbija prouzrokovati, EU želi sigurnog i poverljivog partnera, a Srbija ovakva kakva je, nikako nije ni siguran ni pouzdan partner zbog onih dviju stolica na kojima sjedi. Dacic je reagirao kao uvrijedena gospođa kojoj su izmaknuli stolicu za stolom pa su mu sada drugi krivi za propalu vanjsku politiku. Srbija vec 30 godina nema normalnu vanjsku politiku.

Dezan

pre 8 godina

Gasovod treba da se gradi onom trasom koja je najkraca a ne iz nekih politickih ili drugih neekonomskih razloga. Zeli li Dacic da Srbija ima gasa ili mu je je samo bitno da Srbija ubira proviziju kao transferna zemlja? Umesto ideja o ''lakom novcu'' zbog gasovoda srpski politicari bolje da razmisljaju kako da pojacaju srpsku privredu i privatni sektor, osnaze industriju i izvoz...

jedva cekam mart 2018.

pre 8 godina

Ne raxumem zasto se Dacic ljuti. Naravno da ce Evropa voditi racuna o svojim clanicama na prvom mestu. Nece valjda da vodi racuna o nama koji cemo mozda ispuniti uslove za deset godina, a mozda i ne. Ni pregovore nismo otvorili!!
Pa i nasa "braca" Rusi su nas ispalili za Juzni tok a dobili su NIS na tacni zaslugom Kostunice. Ne moze se sedeti na dve stolice ... nismo iskreni!!!
Od gasovoda cemo imati samo one dve nesrecne.cevi na poljani koje su zavarene za.slikanje...

beograđanka

pre 8 godina

Pa ako je sve ovo tacno, a verujem da jeste, onda nas je Vucić zamajavao godinama....doći će i novi izbori pa narode pamet u glavu.?

amonijak

pre 8 godina

nezavisno od činjenice, jeste li ili nije tako, zaista nisam kompetentan to da komentarišem i da sudim - svakako jeste ružno, ako je tako, sve to stoji. ali brate mili, hoće li neko našima da održi kurs iz diplomatije i javne komunikacije i diskursa? neverovatno je koliko razgovaraju naši zvaničnici sa drugim zvaničnicima kao da ovce čuvaju zajedno. U diplomatiji mnogo veliku ulogu igra upravo diplomatski diskurs, svaka reč se meri i pažljivo izgovara. Vučić i Dačić napraviše pijacu od zvaničnih razgovora, i to govorim nezavisno od svoje političke opredeljenosti.

mali radojica

pre 8 godina

Hoce li neko vec jednom objasniti ovom narodu zasto EU ovako postupa. Kao prvo jos nije zavrseno sa rasparcavanjem Srbije. Ona mora da se svede na granice pre I sv.rata. Taman posla da nekakav tok bili on juzni tuzni Turski ili neki peti prolazi kroz nasu zemlju. Onaj koji bi ga izgradio i finansirao bi ujedno bio garant njegovog funkcionisanja. To bi onemogucilo Nemacku u pokusaju da otcepi Vojvodinu i zakomplikovalo dalje smanjivanje Srbije. Taj deo Evrope je izuzetno plodan a nalazi se u potpunosti u rukama Srbije sto se ne gleda sa simpatijama u Briselu.U ovom trenutku problem predstavija i cinjenica da Srba ima previse u Vojvodini a ne znaju kako da taj problem rese. Iz tih razloga se koketira sa Vucicem ne bi li ga privoleli na jos vece ustupke. U principu Sbrija i nije ni ranije bila neki extremni uvoznik gasa a sa druge strane ima cime(hrana) to da plati tako da je jasna nervoza u Briselu.

Alan Ford

pre 8 godina

Pa neće da zavise od ruskog monopoliste NIS (ko to bi potpisao prodaju po pujačnim uslovima?) koji može da im prekine gasovod, a u svakom trenutku možemo da se prikačimo

Langus

pre 8 godina

Juzni ne moze a severni dupliraju samo tako? A u medijima se o tome pise "sitnim slovima", onako - stidljivo, kao da je kutija keksa! Nema sta da se komentarise, cisto robovlasnistvo!

Branko

pre 8 godina

Novi gasovod "Istočni prsten" kroz Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku mogao bi da počne da se gradi 2018, proizlazi iz dogovora tih zemalja potpisanog u Rigi krajem maja.

Znači da je prema ovome Ivica Dačić 100% u pravu! Toliko o licemerstvu EU u koju hrlimo bez alternative. Probudi se Srbijo!

hm....

pre 8 godina

Zahvaljuju bogu što su zaustavuli JT na vreme jer bi svako selo i zaselak imalo svoj čvor i ventil: "mz donja prčilovica, zaselak velikog mrčevišta je najavila isključenje gasa gradu Briselu, dok cena malina ne bude 1e/kg.....i ne puste srbske heroje na godišnji"..

Bane

pre 8 godina

@biljana

Kao prvo, sada je 2015-ta godina, gasovod pocinje da se gradi 2018-te godine a bice zavrsen 2020 i neke. Po recima vrlog nam Premijera mi gazimo tolikim koracima reformi i razvoja, kao lideri stabilnosti u regionu, ka siroko rasirenim rukama EU koja nas nestrpljivo ceka, tako da bi do tada vec uveliko trebali da budemo stabilna zemlja clanica EU. Ako se EU ipak opredelila i lobira kod Rusa da se gradi i duzi i skuplji gasovod koji se cak i zove "prsten" a ne "tok" samo da bi nas zaobisla onda oni nas ni tada ne vide cak ni u planu, sto znaci da u celoj ovoj prici oko EU nesto debelo smrdi.

Drugo, postoji ogromna razlika izmedju tranzitne zemlje i zemlje koja se prikljicuje na taj jedan ili vise izvora. Kao tranzitnoj zemlji taj gasovod bi nam izfinansirali oni koji finansiraju ceo taj projekat kao investiciju, imali bi prihod od tranzitnih taksi, neogranicenu kolicinu gasa za energetski razvoj i povoljniju cenu gasa. Ako se samo prikljucujemo onda sami finansiramo taj gasovod odnosno prikljucak, najverovatnije kreditima EU, imamo gasa onoliko koliko nam propuste, nemamo prihod od tranzita vec placamo cenu uvecanu za taj tranzit drugim zemljama.

Jel vam sada jasno zasto nam je vrlo vazno da jedan od tih tokova ide preko nas, zasto je Dacic revoltiran, zasto lobira kod Grka i Rusa da se ipak do Austrije i Madjarske ide Turskim tokom preko nas umesto da EU pravi prsten oko nas.

Gulamfer

pre 8 godina

@biljana

A sto komentarisete nesto sto ne znate? Eto to je problem kada SMI ne prenose vesti ili ih prenose netacno. U Petrogradu je odrzan ekonomski forum Petrograd 2015. Na njemu su bili predstavnici 120 drzava, Vucic je izbegao da ide, pa je otisao Dacic (doduse Vucica bas nisu radi ni da vide). Sklopljeno je poslova za 250 milijardi rubalja, a najveci su bas iz oblasti energetike. Nemci i Rusi su potpisali ugovor o zapocinjanju Severnog toka 2 vrednog 9.9 milijardi evra kapaciteta 55 milijardi kubika i taj gasovod NE PODLEZE ENERGETSKOM SPORAZUMU. Tu je razmatran i evropski predlog da se Bugarska konketuje na TT (onaj bugarski izbacivac od Premijera je manji od makovog zrna) i da gasovod ide preko Rumunije, Madjarske do Austrije (do Vilaha) i da se zavrsi u Italiji u Tarvisiu. Imate kartu trase. Lavrov je o tome obavestio Dacica. Rusi nece da finanisiraju ovaj gasovod, cak su Bugarima (juce u Petrogradu bila bugarska ministarka energetike) svasta rekli - "mogli ste da sedite i uzimate pare, mi bi vam sve izgradili, ovako cete da se zaduzite za skupe kredite i placate Turskoj tranzit". Po ovome projektu EK, Srbiji uopste nije predvidjen tranzit. Sada je jasno, do tancina o cemu se radi i Dacic je sve tacno preneo kako jeste. Inace ogromne poslove je sklopio holandski Shell, britanski BP (ciju su direktori cak usli u bord direktora Rosnjefta), americke najvece kompanije... Koje crne sankcije, samo Srbija ostade u zapecku. Sami smo krivi.

brasha

pre 8 godina

(biljana, 20. jun 2015 14:57) pa da citas pre neg prokomentarises nebi odvalila ovakvu glupost, da je dacic rekao istinu najbolji dokaz je sto devenport izbegava odgovor pazi nije rekao da nije tacno kao i portparolka, ukljuci mozak pa ces shvatiti da su oboje indirektno priznali da je tacno

brasha

pre 8 godina

"Evropska komisija ne komentariše osvrte prenesene u sredstvima informisanja... u prevodu jest tacno al nebi da komentarisem, u suprotnom rekla bi da nije tacno a nesme da slaze bar ne decidirano

kos

pre 8 godina

samo da kazem da je gas za domacinstva 52din + pdv. ne znam ko ce normalan da se greje na gas. vidim da ljudi masovno pripremaju drva za zimu.
a ovo sa petrohemijom i neplacanjem gasa, pa nam prikazu da od dve drzavne firme prave da srbijagas (drzavna firma) postaje vlasnik 30% petrohemije, drzavne firme. ovo je klasican primer postkomunisticke ekonomije. kada su direktori masovno pljackali. i niko nikad nije odgovarao.
ne znam u koju su skolu to ucili. meni to deluje kao kradja. mora postojati sistem u kom ce ekonomska struka zastiti drzavu od politicara na vlasti.

zrad

pre 8 godina

Ja imam grejanje na gas i prezadovoljan sam. Pre toga sam stanovao u Mirijevu i grejao se na daljinski (stan 85 m2, mesečna cena grejanja oko 9000 dinara x 12 meseci = 108000 dinara). I smrzavao se, temperatura nikada iznad 18 srepeni, morao sam dogrevati stan i dodatno trošiti struju. Sada imam stan od 70 m2, grejanje na gas, namestim u zimskom periodu temperaturu na 23 stepena i zaboravim na grejanje. Prosečna cena po sezoni grejanja je između 28000 - 34000 dinara. Prema tome, oni koje ne znaju, neka ne pišu neistinu.

Anonymous

pre 8 godina

"Novi gasovod "Istočni prsten" kroz Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku mogao bi da počne da se gradi 2018, proizlazi iz dogovora tih zemalja potpisanog u Rigi krajem maja." Nakon ovakvog saznanja neko ko je normalan počne da razmišlja, a ko je uz to još i pametan preispita svoju strategiju. Svoje interese stavi iznad interesa partnera (EU) i u tom kontekstu nikako ne odstupa od svojih interesa u bilo kom pogledu. Ne radi inata, nego zbog svog dobrog sutra.

biljana

pre 8 godina

Da Ukrajina nije nepouzdan partner, ne bi se ni razgovaralo o novom gasovodu. Evropa opravdano strahuje da gasovod kroz Srbiju moze biti podjednako problematican kao i kroz Ukrajinu. A Daciceva "rekla kazala" izjava je cista blamaza.

Gulamfer

pre 8 godina

@biljana

A sto komentarisete nesto sto ne znate? Eto to je problem kada SMI ne prenose vesti ili ih prenose netacno. U Petrogradu je odrzan ekonomski forum Petrograd 2015. Na njemu su bili predstavnici 120 drzava, Vucic je izbegao da ide, pa je otisao Dacic (doduse Vucica bas nisu radi ni da vide). Sklopljeno je poslova za 250 milijardi rubalja, a najveci su bas iz oblasti energetike. Nemci i Rusi su potpisali ugovor o zapocinjanju Severnog toka 2 vrednog 9.9 milijardi evra kapaciteta 55 milijardi kubika i taj gasovod NE PODLEZE ENERGETSKOM SPORAZUMU. Tu je razmatran i evropski predlog da se Bugarska konketuje na TT (onaj bugarski izbacivac od Premijera je manji od makovog zrna) i da gasovod ide preko Rumunije, Madjarske do Austrije (do Vilaha) i da se zavrsi u Italiji u Tarvisiu. Imate kartu trase. Lavrov je o tome obavestio Dacica. Rusi nece da finanisiraju ovaj gasovod, cak su Bugarima (juce u Petrogradu bila bugarska ministarka energetike) svasta rekli - "mogli ste da sedite i uzimate pare, mi bi vam sve izgradili, ovako cete da se zaduzite za skupe kredite i placate Turskoj tranzit". Po ovome projektu EK, Srbiji uopste nije predvidjen tranzit. Sada je jasno, do tancina o cemu se radi i Dacic je sve tacno preneo kako jeste. Inace ogromne poslove je sklopio holandski Shell, britanski BP (ciju su direktori cak usli u bord direktora Rosnjefta), americke najvece kompanije... Koje crne sankcije, samo Srbija ostade u zapecku. Sami smo krivi.

brasha

pre 8 godina

"Evropska komisija ne komentariše osvrte prenesene u sredstvima informisanja... u prevodu jest tacno al nebi da komentarisem, u suprotnom rekla bi da nije tacno a nesme da slaze bar ne decidirano

mali radojica

pre 8 godina

Hoce li neko vec jednom objasniti ovom narodu zasto EU ovako postupa. Kao prvo jos nije zavrseno sa rasparcavanjem Srbije. Ona mora da se svede na granice pre I sv.rata. Taman posla da nekakav tok bili on juzni tuzni Turski ili neki peti prolazi kroz nasu zemlju. Onaj koji bi ga izgradio i finansirao bi ujedno bio garant njegovog funkcionisanja. To bi onemogucilo Nemacku u pokusaju da otcepi Vojvodinu i zakomplikovalo dalje smanjivanje Srbije. Taj deo Evrope je izuzetno plodan a nalazi se u potpunosti u rukama Srbije sto se ne gleda sa simpatijama u Briselu.U ovom trenutku problem predstavija i cinjenica da Srba ima previse u Vojvodini a ne znaju kako da taj problem rese. Iz tih razloga se koketira sa Vucicem ne bi li ga privoleli na jos vece ustupke. U principu Sbrija i nije ni ranije bila neki extremni uvoznik gasa a sa druge strane ima cime(hrana) to da plati tako da je jasna nervoza u Briselu.

beograđanka

pre 8 godina

Pa ako je sve ovo tacno, a verujem da jeste, onda nas je Vucić zamajavao godinama....doći će i novi izbori pa narode pamet u glavu.?

brasha

pre 8 godina

(biljana, 20. jun 2015 14:57) pa da citas pre neg prokomentarises nebi odvalila ovakvu glupost, da je dacic rekao istinu najbolji dokaz je sto devenport izbegava odgovor pazi nije rekao da nije tacno kao i portparolka, ukljuci mozak pa ces shvatiti da su oboje indirektno priznali da je tacno

Langus

pre 8 godina

Juzni ne moze a severni dupliraju samo tako? A u medijima se o tome pise "sitnim slovima", onako - stidljivo, kao da je kutija keksa! Nema sta da se komentarise, cisto robovlasnistvo!

Branko

pre 8 godina

Novi gasovod "Istočni prsten" kroz Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku mogao bi da počne da se gradi 2018, proizlazi iz dogovora tih zemalja potpisanog u Rigi krajem maja.

Znači da je prema ovome Ivica Dačić 100% u pravu! Toliko o licemerstvu EU u koju hrlimo bez alternative. Probudi se Srbijo!

Bane

pre 8 godina

@biljana

Kao prvo, sada je 2015-ta godina, gasovod pocinje da se gradi 2018-te godine a bice zavrsen 2020 i neke. Po recima vrlog nam Premijera mi gazimo tolikim koracima reformi i razvoja, kao lideri stabilnosti u regionu, ka siroko rasirenim rukama EU koja nas nestrpljivo ceka, tako da bi do tada vec uveliko trebali da budemo stabilna zemlja clanica EU. Ako se EU ipak opredelila i lobira kod Rusa da se gradi i duzi i skuplji gasovod koji se cak i zove "prsten" a ne "tok" samo da bi nas zaobisla onda oni nas ni tada ne vide cak ni u planu, sto znaci da u celoj ovoj prici oko EU nesto debelo smrdi.

Drugo, postoji ogromna razlika izmedju tranzitne zemlje i zemlje koja se prikljicuje na taj jedan ili vise izvora. Kao tranzitnoj zemlji taj gasovod bi nam izfinansirali oni koji finansiraju ceo taj projekat kao investiciju, imali bi prihod od tranzitnih taksi, neogranicenu kolicinu gasa za energetski razvoj i povoljniju cenu gasa. Ako se samo prikljucujemo onda sami finansiramo taj gasovod odnosno prikljucak, najverovatnije kreditima EU, imamo gasa onoliko koliko nam propuste, nemamo prihod od tranzita vec placamo cenu uvecanu za taj tranzit drugim zemljama.

Jel vam sada jasno zasto nam je vrlo vazno da jedan od tih tokova ide preko nas, zasto je Dacic revoltiran, zasto lobira kod Grka i Rusa da se ipak do Austrije i Madjarske ide Turskim tokom preko nas umesto da EU pravi prsten oko nas.

Anonymous

pre 8 godina

"Novi gasovod "Istočni prsten" kroz Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku mogao bi da počne da se gradi 2018, proizlazi iz dogovora tih zemalja potpisanog u Rigi krajem maja." Nakon ovakvog saznanja neko ko je normalan počne da razmišlja, a ko je uz to još i pametan preispita svoju strategiju. Svoje interese stavi iznad interesa partnera (EU) i u tom kontekstu nikako ne odstupa od svojih interesa u bilo kom pogledu. Ne radi inata, nego zbog svog dobrog sutra.

kos

pre 8 godina

samo da kazem da je gas za domacinstva 52din + pdv. ne znam ko ce normalan da se greje na gas. vidim da ljudi masovno pripremaju drva za zimu.
a ovo sa petrohemijom i neplacanjem gasa, pa nam prikazu da od dve drzavne firme prave da srbijagas (drzavna firma) postaje vlasnik 30% petrohemije, drzavne firme. ovo je klasican primer postkomunisticke ekonomije. kada su direktori masovno pljackali. i niko nikad nije odgovarao.
ne znam u koju su skolu to ucili. meni to deluje kao kradja. mora postojati sistem u kom ce ekonomska struka zastiti drzavu od politicara na vlasti.

amonijak

pre 8 godina

nezavisno od činjenice, jeste li ili nije tako, zaista nisam kompetentan to da komentarišem i da sudim - svakako jeste ružno, ako je tako, sve to stoji. ali brate mili, hoće li neko našima da održi kurs iz diplomatije i javne komunikacije i diskursa? neverovatno je koliko razgovaraju naši zvaničnici sa drugim zvaničnicima kao da ovce čuvaju zajedno. U diplomatiji mnogo veliku ulogu igra upravo diplomatski diskurs, svaka reč se meri i pažljivo izgovara. Vučić i Dačić napraviše pijacu od zvaničnih razgovora, i to govorim nezavisno od svoje političke opredeljenosti.

zrad

pre 8 godina

Ja imam grejanje na gas i prezadovoljan sam. Pre toga sam stanovao u Mirijevu i grejao se na daljinski (stan 85 m2, mesečna cena grejanja oko 9000 dinara x 12 meseci = 108000 dinara). I smrzavao se, temperatura nikada iznad 18 srepeni, morao sam dogrevati stan i dodatno trošiti struju. Sada imam stan od 70 m2, grejanje na gas, namestim u zimskom periodu temperaturu na 23 stepena i zaboravim na grejanje. Prosečna cena po sezoni grejanja je između 28000 - 34000 dinara. Prema tome, oni koje ne znaju, neka ne pišu neistinu.

PALITREX

pre 8 godina

Tipičan primer NEOKOLONIJALIZMA od strane Brisela prema Srbiji.Prema Srbiji može da poteče IZVESNA količina gasa iz Bugarske a i ne mora šta će Srbiji gas.Brisel da odlučije kad ću da se grejem zimi Brisel da odlučije dali će naše fabrike da korisre gas u proizvodnji kao najeftiniji energent i time budu konkurenti fabrikama u EU Brisel da odlučije o ceni gasa za IZVESNE količine gasa .Gospodin Dačić je na vreme upozorio građane Srbije šta BRISEL želi i kakve su mu namere,a mi u Srbiji ćemo imati to na umu na seledećim izborima i biće IZVESNO da Brisel neće odlučivati o našim životima

biljana

pre 8 godina

Da Ukrajina nije nepouzdan partner, ne bi se ni razgovaralo o novom gasovodu. Evropa opravdano strahuje da gasovod kroz Srbiju moze biti podjednako problematican kao i kroz Ukrajinu. A Daciceva "rekla kazala" izjava je cista blamaza.

Magus

pre 8 godina

Ja ne znam u kom svetu zivi vecina ljudi ovde?! Kakva crna EU, koja budala bi svojevoljno usla u uniju privatnih bankara kojima je jedini cilj totalna dominacija i pretvaranje ljudi u automate iz kojih ce crpiti energiju...svet koji je Orvel odavno opisao...

Voja i deca

pre 8 godina

@TT

A koji je Vas predlog kako da Rusija pomogne u ovoj situaciji Srbiji? Da je Srbija pocela da gradi JT i da je on u nekoj zavrsnoj fazi, situacija bi bila drugacija, jer EU nema para za izgradnju novoga gasovoda. Ponavljam EU nema ni fondove ni pare, pa bi bili primorani da se prikace na nekoliko stotina kilometara izgradjenog gasovoda. Ovako da zahvalimo gospodnji Mihajlovic i njenoj pripadnosti polutajnoj organizaciji koja zastupa americke interese? Ako imate bilo kakav pametan predlog koji bi pomogao Srbiji i Rusiji da Srbiju dovede na listu tranzitinih zemalja, evo izvolite? A ne da se sada pozivate na neko prijateljstvo, kada su nas vec neprijatelji iz EU dokusurili. I kada su nasi teletabisi na vlasti slepo gledali u Brisel i radili sta im ovi kazu, a negledajuci interese gradjana nase zemlje. Sada vise nije moguce optuzivati Rusiju ni zasta vezano za statu Srbije u projektima EU. Odabrali smo i to nam je. Ovde ima komenata ljudi koji odlicno poznaju situaciju i koji su dokazali da je EU jednostavno pobrisala interese Srbije i da je svaka verbalna podrska od sada samo zvaka za lakoverne. Nije mi jasno sta dolazi Merkelova u Srbiju. Sta donosi - ugovore, projekte, investicije vredne 10 milijardi dolara ili samo ucene i pretnje ili lazne nade o otvaranju imbecilnih poglavlja vezanih za zabranu konzumacije konzervi papaje.

TT

pre 8 godina

Treba na ovo da gledamo na sledeci nacin:
Sada cemo da vidimo i koliko su nam Rusi pravi prijatelji!!! Srbija JEDINA u Evropi nije Rusiji okrenula ledja i zato je Evropa kaznjava stalno, a sada cemo videti koliko RUSIJA TO CENI I POSTUJE i kako ce nam Rusija vratiti....
....ili ce OPET kao uvek u istiriji cim se izmiri sa njima sutnuti Srbiju i izgraditi "prsten" oko iste....
Mozda i daju pare Madjarima za zid na srpskoj granici!
Covece u kakvom odvratnom svetu mi zivimo!

jedva cekam mart 2018.

pre 8 godina

Ne raxumem zasto se Dacic ljuti. Naravno da ce Evropa voditi racuna o svojim clanicama na prvom mestu. Nece valjda da vodi racuna o nama koji cemo mozda ispuniti uslove za deset godina, a mozda i ne. Ni pregovore nismo otvorili!!
Pa i nasa "braca" Rusi su nas ispalili za Juzni tok a dobili su NIS na tacni zaslugom Kostunice. Ne moze se sedeti na dve stolice ... nismo iskreni!!!
Od gasovoda cemo imati samo one dve nesrecne.cevi na poljani koje su zavarene za.slikanje...

Albanac

pre 8 godina

Moj predlog i moje misljene da srbi i albanci da zakopaju ratne sekire i da sklapaju dogovor i da budu saveznici i da batalimo i Usa rusi i Eu nama ne treba eu mi smo vec u eu sa takvom dogovorom srbi albanci ja bih rekao i eu bih drukcie mislio da ne moze se igrati u balkanu kako oni igraju nama ne treba ni amerika ni rusi ni eu mozemo i sami da odlucimo za balkan al stacesh kad ima ushijene glave i kod nas i kod vas evropa nam ne treba mi smo vec u eu nismo valjda iz azije po molimo za eu jedini spas od ovih zvera eu rusi i amerike za n'as i za vas saveznici albanci i srbi niko drugi nam ne treba .

Atomski mrav u penziji

pre 8 godina

"Evropska komisija ne komentariše osvrte prenesene u sredstvima informisanja".

cekajte, kako sada ne kome komentarisete informacije koje prenose mediji, a do juce ste komentarisali svaku Seseljevu izjavu cim se pojavila u novinama (da se razumemo, Seselj je samo naveden kao primer na cije su izjave u medijima oni intekako reagovali).
Tako da odlucite se vise, jel komentarisete ili ne komentarisete?

svi nas mrze, bas smo vazni

pre 8 godina

Ne znam sto ste se toliko isprimali. Pa ovo je vest stara mesec dana, vec objavljena u nasim novinama. Ne znam sta Dacic glumi s tim da su mu to "dosapnule ruske kolege". Nije to nikakva tajna, naprotiv.
A sto se JT tice, opet ne znam zasto ste se toliko kao razocarali. Zar ste mislili da bi srpski narod imao ikakve koisti od toga! Pa zar nismo videli da su odmah osnovali kojekakve svajcarske firme za drpanje love. Ne budite, ili se ne pravite, toliko naivni.

Marko

pre 8 godina

Dragi prijatelji prije godinu i više dana puno je ovdje ljudi komentiralo kako ce kad prođe sad propali južni tok, Srbija "zavrtati" slavine EU i drugim zemljama valjda onako kako Srbi, pardon Rusi sviraju. E pa baš zbog te bahatosti i potencijalnog problema kojeg bi mogla Srbija prouzrokovati, EU želi sigurnog i poverljivog partnera, a Srbija ovakva kakva je, nikako nije ni siguran ni pouzdan partner zbog onih dviju stolica na kojima sjedi. Dacic je reagirao kao uvrijedena gospođa kojoj su izmaknuli stolicu za stolom pa su mu sada drugi krivi za propalu vanjsku politiku. Srbija vec 30 godina nema normalnu vanjsku politiku.

Aleksandar

pre 8 godina

Na sajtu Peščanika novinar Miša Brkić je objasnio celu situaciju. Dačić je ispao neverovatno loš ministar inostranih poslova. EU ne samo da ništa nije krila, nego je o svemu obavestila našu Vladu. Srbiji je ponuđena i konekcija preko Bugarske. Dačić je jednostavno slagao.

polo89

pre 8 godina

Dačić je emotivno reagovao, i 99% je rekao istinu. Nije savrsen politicar, sto se mene tice nikad nisam glasao za njega ali verujem da je osetio na svojoj kozi kako nam rade iza ledja takozvani prijatelji. Nema prijateljskih zemalja u nasem okruzenju i sire, sve je samo interes.

Dezan

pre 8 godina

Gasovod treba da se gradi onom trasom koja je najkraca a ne iz nekih politickih ili drugih neekonomskih razloga. Zeli li Dacic da Srbija ima gasa ili mu je je samo bitno da Srbija ubira proviziju kao transferna zemlja? Umesto ideja o ''lakom novcu'' zbog gasovoda srpski politicari bolje da razmisljaju kako da pojacaju srpsku privredu i privatni sektor, osnaze industriju i izvoz...

savetnik zamenik

pre 8 godina

@TT
Samo još da Rusi izmole Srbiju da pristane na izgradnju tog gasovoda. Pa vidiš li da ovaj naš Prvi i Najveći ne sme da pisne. Radi ono što mu gazda kaže, a ovde ovoj neobrazovanoj i jedva pismenoj sačici jada prodaje priču o teškim i neophodnim koracima ka blistavoj budućnosti. A gazda kaže da nema za tebe strateških investicija. Koj će ti bilo kakva strategija i plan kad si kolonija.

hm....

pre 8 godina

Zahvaljuju bogu što su zaustavuli JT na vreme jer bi svako selo i zaselak imalo svoj čvor i ventil: "mz donja prčilovica, zaselak velikog mrčevišta je najavila isključenje gasa gradu Briselu, dok cena malina ne bude 1e/kg.....i ne puste srbske heroje na godišnji"..

Pauly Ester

pre 8 godina

Pa to ne treba niko da komentariše...zna se čije interese zastupaju Bajatović i Dačić...opet ceo svet protiv Srbije. Ali kod našeg naroda to izvrsno prolazi. Nama nije bitno kako ćemo živeti...važno je da su svi protiv nas a mi se ne damo.

dule

pre 8 godina

(Dezan, 20. jun 2015 18:33)

Nije samo u pitanju laki novac. Kad glavna cev prolazi kroz Srbiju onda nam niko ne može zavrnuti slavinu a da istovremeno ne zavrne i Mađarskoj, Austriji i Italiji. A kad se napajaš sa pomoćne cevi zavrtanje je prilično trivijalno.

Grunf

pre 8 godina

U Srbiji se decenijama vodi politika rekla-kazala,politika obmanjivanja.Svakih nedelju dana bilo kakva vest koja je vezana za opšti interes Srbije se okrene naopačke.Da li je to izvoz hrane,Fiat,gasovod,KiM e.Manje je važna izjava MIP-a ili EU koja ćak ne želi ni da komentariše jer ih takve izjave ne zanimaju.Šta rade naši geopolitički analitičari,savetnici i ti čuveni članovi,predsednici Upravnih odbora.Da li su naši političari bilo šta u poslednjih nekoliko decenija dobro procenili za Srbiju.Cenu loših analiza plačamo samo mi gradjani Srbiji dok se na njihovim greškama ka opštem interesu Srbije upravo oni bogate.Za naše političare,direktore najidealnije bi bilo kada bi gas mogao da se "telemprontuje" iz Austarlije ili Novog Zelanda i naravno uz jedno 150 posrednika koji bi naravno bili direktori vladajuće koalicije.Taj famozni "Tužni tok" svako može da proveri da je EU bila protiv njega i savetovala Srbiju da se ne upušta u ćorav posao.Zar je neko mislio da Bugarska neće obustaviti gradnju?Licemeran?Ko?Ovde se govori o političkoj ekonomiji.Pa zar još treba govoriti da je kapitalizam samo ozakonjeni "reket"vladajućih.Uostalom šta su socijalisti u Srbiji?Pod okriljem romantičarskih ideja nesposobni ljudi za pronalaženje i rešavanje problema.Niti umeju da problem prepoznaju a da ga reše?Nikad.Uvek im je neko drugi kriv.Da li ste ikada unazad nekoliko decenija čuli od bilo koga u Srbiji da je problem prepoznao na vreme,dočekao ga spreman i rešio u korist opteg intersa Srbije.

David Ostenberg

pre 8 godina

Neki komentatori govore o ljubavi ili .. mnogim glupostima koje nemaju veze sa temom. Jednostavno, oni ne računaju na nas u EU. To treba svakome da bude jasno. Jer, ne žele da dođu u sitaciju da zavise u nečemu od nas. Nisu sigurni u nas, a sigurni su da nas neće. I to je pokazatelj. Primer je Ukrajina od koje sada zavise! Vatreno-politički komentari nam ne trebaju jer ne vode ničemu. Mi ne treba da dozvolimo da nas već toliko dugo vuku za nos, i tretiraju kao maloletnu decu. Štap i šargarepa i dalje rade.

nevski

pre 8 godina

najveci problem smo mi sami,neznamo gde idemo,tako vec vise od sto godina. Dacicu je recena istina,ali,interes je ono sto gledaju zemlje koje znaju gde idu. Ni NIS onomad nije dat dzabe,dugovali smo za gas,i ovo sto je objavljeno,istocni prsten,nije slucajno,nekako se poklapa sa nasom odlukom da se snabdevamo virtualnim gasom iz Amerike i sa zapadne strane. Bili su ipak Rusi fer,javili nam bar,a,ako se uopste bilo sta realizuje,prsten ili turski potok,bicemo uglavljeni negde,bez brige,niko nije gadljiv na novac,pa makar bili i sitni iznosi kakvi su nasi.
Treba da idemo uz Ameriku,onda ona propasti mora,mi smo onaj zadnji ekser na sanduku,kraj svima.

BAKU

pre 8 godina

A sto bi EU vodila racuna o Ruskoj koloniji Srbiji i njenom Kofercetu.Sto se EU tice,neka Rusija i Srbija prave svoj gasovod za sebe,prekosvoje teritorije a ne preko teritorije EU.Esada kako I KUDA ce,to nije pitanje za EU.

Alan Ford

pre 8 godina

Pa neće da zavise od ruskog monopoliste NIS (ko to bi potpisao prodaju po pujačnim uslovima?) koji može da im prekine gasovod, a u svakom trenutku možemo da se prikačimo

Albanac

pre 8 godina

Za rusofili i evropljani rusi nikad nisu bili prijateli srbije rusija je hteo da pola srbije bude u sastav bugarska danije bio bismark iz berlina da spreci to d anas pola srbije bih bio u bugarskoj a nama albancima 1912 u londonu eu skrojila nase granice ko stosu francuska i engleska ako neko procitao historiju treba da znaju koliko nas vole evropa i vas rusija lupajte koliko hocete minus bolime shargarepa al cinjenica je to .

Albanac

pre 8 godina

Za rusofili i evropljani rusi nikad nisu bili prijateli srbije rusija je hteo da pola srbije bude u sastav bugarska danije bio bismark iz berlina da spreci to d anas pola srbije bih bio u bugarskoj a nama albancima 1912 u londonu eu skrojila nase granice ko stosu francuska i engleska ako neko procitao historiju treba da znaju koliko nas vole evropa i vas rusija lupajte koliko hocete minus bolime shargarepa al cinjenica je to .

strina

pre 8 godina

Srbija nije niti ce ikad biti clan Evropske Unije.
Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija, Crna Gora i Bosna ce kad tad formirati Balkansku Uniju koja ce dobiti tkz. specijalni status i nista vise. Ima 101 razlog zbog koga pomenute zemlje nisu pozeljne u EU. Trasa buduceg gasovoda je samo jos jedan dokaz za pomentu tvrdnju.

Milos Pajsijevic

pre 8 godina

Svako u svetu i na ovoj planeti gleda svoje interese. I to mora da jednom zauvek shvatimo. Sta su nam Rusi i EU pomogli a da nisu imali koristi. Ovi su nas iz E U prvo bombardovali sa uranijumskim bombama da bi videli kako cemo i koliko nas umreti i koje posledice donose te bombe. Zatim nas ucenjivali sankcijama Unistuli nas da bih nas lakse kontrolisali. Koliko godina ce nam trebati da konacno shvatimo. I koji ce politicar imati hrabrosti da im kaze jos jednom ne??? A sto se Rusa tice oni su posebna prica. Placamo naj skuplji gas u Evropi .Bratski!! Kada su nas bombardovali mogli su barem jednom ostrije da reaguju i niko ne bi bacio ni jednu bombu. Mogli su da nas naoruzaju. Nisu. Gledali su svoj interes. E to moramo jednom da shvatimo i zauvek .Da jedna vlada napravi Nacionalni plan koji niko ne sme da ponisti do njegove totalne realizacije.

Vitez

pre 8 godina

Naravno da će eventualni plinovod, kojim se planira dovoziti gas iz različitih izvora (ne samo iz Rusije dakle...) i koji bi bio pod kontrolom EU, zaobilaziti Srbiju u kojoj imamo nekakvo udruženje za gas koje uporno ponavlja "Ruski plin nema alternative..." i gdje je gotovo kompletna što sadašnja što buduća gasna infrastruktura u rukama poslušnika Gazproma i Rusije.

ivan

pre 8 godina

Prvo i prvo ovo nije nikakva tajna. Kao Dačić je otkrio da se pola Evrope iza leđa Srbije, tajno, dogovara o novog gasovodu. SPS-u je, bez povoda, dato da upravlja srpskim energetskim sektorom. Kako su dotični nesposobni da nas uključe u bilo kakve važnije aktivnosti evropskih zemalja na energetskom planu, na scenu stupa čuveni politički manipulant Ivica Dačić koji je poznat po tome da kofer u životu nije video. Ovaj gasovod nije nikakva tajna i normalno je za očekivati da Srbija ne bude bitan igrač u toj priči jer to, objektivno gledano, i ne zaslužuje. Sa zemljom u kojoj neki Bajatović vodi glavnu reč o snabdevanju gasom i odlučuje oće li gas ići ili ne, niko ozbiljno ne računa. Inače, licemerno je da nas EU izbaci iz ove priče a nije licemerno sa naše strane da sada, kada je južni tok propao, posle svih parada i busanja u grudi kako su nam Rusi braća i kako ne možemo protiv njih, očekujemo da nas u EU prihvate kao ozbiljnog partnera. A poznati manipulant treba da kaže i ko je na kraju otkazao Južni tok, koji je mogao da bude izgrađen ali pod određenim uslovima.

Bane

pre 8 godina

Juzni tok je zaustavila EU a ne Rusija. Tacka. Juzni tok je bio najkraci, ekonomski i energetski najlogicniji put. Iz Rusije ravno Crnim morem kroz Bugarsku do nas, od nas ravno gore u Madjarsku odatle u Austriju do Italije sa jednim krakom od nas u Rumuniju i jednim krakom iz Austrije u Sloveniju. I na najjednostavniji nacin pokriven najveci broj zemalja kao potrosaca. Taj gasovod (a i sve ostale koji se pominju) finansiraju Rusi, jer tako osvajaju trziste i povecavaju svoju isporuku i prodaju i sa obzirom da oni grade i placaju normalno je da su napravili naj rentabilniji projekat. EU je jos tada trazila od Rusa da se ta trasa izmeni i da ne ide preko nas. Tada mi "poklanjamo" NIS Rusima da kao kompenzaciju da se ogluse na zahteve EU i oni ostaju pri tome da Juzni tok ide preko nas. EU tada trazi drugi nacin da stopira taj projekat, poziva se na Evropski energetski protokol, koji gle cuda nije vazio za Severni tok, pa ni za ovaj novi Severni tok 2, a koliko vidim nece se pominjati ni za ovaj Istocni prsten, i vrsi pritisak na Bugare da "usklade svoju pokitiku sa politikom EU" i Bugari kao prva ulazna zemlja tog gasovoda stopiraju projekat. EU je mislila da ce time uceniti i napakostiti i Rusima koje time ostavljaju bez ogromnog trzista. Medjutim Rusi se dogovaraju sa Turcima i taj tok preko Crnog mora preusmeravaju dole u Tursku kao Turski tok. Nastavicu...

vladimir

pre 8 godina

Ne razumem otkud toliko iznenadjenje oko necega sto je sasvim ocekivan razvoj dogadjaja. Zaobilazenje Srbije je logicno. Srbija, za razliku od pomenutih zemalja, nije clanica EU, mada ima aspiracije prema toj organizaciji, a nije ni clanica NATO i vrlo ja jasna u tome da ne zeli clanstvo o toj organizaciji. Kako je pitanje snabdevanja gasom u velikoj meri bezbednosno pitanje i kako je u pitanju dugorocni, strateski interes zemalja EU i NATO, sasvim je ocekivano da, potencijalno nesiguran partner kao sto je Srbija, bude iskljucen iz takvog projekta. Sve je pitanje izbora. Da li zelimo da budemo deo evropske arhitekture bezbednosti, politickog i ekonomskog sistema ili zelimo da vodimo unapred izgubljene bitke tipa "Kosovo je Srbija". Gradjani, na nama je da odlucimo.

dragan

pre 8 godina

Nevidim zasto bi neko zaobilazio Srbiju.Ako bi nesto zaibilazili to bi bila Rusija.Opet stara Miliseviceva teorija zavere"svi protiv nas".

Bane

pre 8 godina

Nastavak..
EU u pocetku ne brine Turski tok sve dok Grci ne pocnu da dogovaraju sa Rusima da taj tok produze od Turske groz Grcku cime bi prakticno dosli do Makedonske granice. Zasto ih to brine. Kao sto rekoh sve to finansiraju Rusi, EU mora da nadje nacin da Bugarsku, Rumuniju, Madjarsku, Austriju i Italiju snabde gasom. Ako Rusi dodju do Makedonske granice sa Turskim tokom njima se nece isplatiti da taj gasovod ostane tu a da oni ponovo placaju i grade novi sada nazvan Istocni prsten, koji ce da ide ponovo iz Rusije preko Crnog mora u Rumuniju pa dalje, nego im je lakse i jeftinije da preko Makedonije i Srbije dodju do Madjarske pa dalje, a da se Bugari prikljuce na Turski tok a Rumuni na nas. E to sada opet stopira EU i lobira da se sa Turskim tokom stane u Turskoj, da se Bugari prikljuce na Turski tok a da se gradi novi Istocni prsten. Necemo mi ostati bez gasa i niko nama nece praviti problem da se prikljucimo na Istocni prsten, ali iz cele ove price je valjda jasno zasto je ekonomski, energetski i strateski jako vazno da se bude tranzitna zemlje, u suprotnom ne bi se EU toliko upirala da nam to po svaku cenu uskrati da je svejedno. Ok, oni stite svoje interese i nece da zavise od nas, ali normalan covek mora da se zapita, pa cekaj kakvi smo mi onda partneri kako se iz EU stalno istice, partneri smo dok izdajemo nasu zemlju i interese i ispunjavamo njihove uslove a po ovome se vidi da nas oni uopste ne vide ni kao partnera niti u EU. Nastavicu..

Bane

pre 8 godina

Nastavak...
Kako ja vedim problem. EU nas u ovom trenutku, ovim dokazano, ne vidi kao partnera niti svoju clanicu u skorijoj buducnosti. Znaci, ovakvom politikom mi ne idemo u EU i to je jasno kao dan. EU od nas trazi da se stavimo u potpuno, totalno vazalni polozaj. Da priznamo Kosovo, uclanimo se u NATO prihvatimo sve optuzbe, rezolucije i ostalo sto nam stavljaju na teret, prepustimo im sve sto kao drzava od resursa imamo i potpuno okrenemo ledja Rusiji. Da li treba to da uradimo? Pa ne znam, cinjenica je da cemo ovakvom politikom korak, po korak na kraju sve to uraditi ali cemo to uraditi tako sto cemo biti prinudjeni da to uradimo umesto da se dogovorimo da to uradimo za nesto za uzvrat i na kraju od toga nikakve koristi necemo imati. Sa druge strane mozamo da kazemo ne EU, i sta onda? Svet je ocigledno bipolaran, na sceni je ocegledno novi Svetski poredak a mi bi voleli da se postavimo kao neki krupan igrac koji je neutralan, koji se za nesto pita, od koga nesto zavisi i koji moze samostalno da odlucuje i stiti svoje interese. A mi to ne mozemo. Sami ne mozemo nista, a sa aspekta ovakvog geografskog polozaja ne vidim i kako bi se proklonili Rusima i njihovim savezima jer su ti njihovi savezi uglavnom ekonomski, vojni, energetski sa zemljama koje su ozbiljne na tim poljima i koje imaju zajednicke interese, a gde smo tu mi. Ovom politikom mozemo samo da kupujemo vreme ne bili se EU raspala, nesto novo desilo i sl. pa da nas nesto ni krive ni duzne potrefi..inace...

sasa jokic

pre 8 godina

Bane@ Jel nas interes da insistiramo na Kosovu, koje je Sloba predao 1999, Kumanovskim sporazumom. To sto je On veleizdaju oredstavio pobedom, a UDBA i dan dans to tvrdi, ne menja stvarnost. Kosovo ima Predsednika, Vladu i 95% Albanskog stanovnistva.
Imali smo priliku da ga sacuvamo, ali to je podrazumevalo da se borimo do kraja a ne da se predamo. A predali smo se kada je Sloba saznao da je legitimna meta, a ne da ce sravniti Beograd sa zemljom, kako su nas tada lagali.
Da l7 je nas interes da budemo clanica EU? Naravno da jeste, ali onda mora da se udje u NATO, a ne da se koketira sa Rusijom, koja se uvek okretala prema svojim interesima, pa je tako glasala za sankcije Srbiji, prva povukla kontigent vojnika sa Kosova, uzela nam NIS i gasne i naftne rezerve preko svojih ljudi iz SPS i DSS, kao i vojne sluzbe bezbednosti koja je pod apsolutnom kontrolom FSB.
To sto srpski politicari decenijama zamajavaju narod da je moguce biti neutralan, dovelo nas je do ove situacije, da smo najbednija uemlja u Evropi, a Ti isti politicari multimilioneri!
Smenjuju se vec 30 godina, ista lica, pricaju price i kradu i sakom i kapom. Najbolji paravan za tu kradju je Kosovo, a jedini interes sto ga "nedaju" je 600 hiljada € koje se tamo dnevno okrece i nista vise. Narod na Kosovu banku od tih para ne vidi!

Turanj

pre 8 godina

Apsolutna istina je da žele da nas zaobidju. Ovo je rat, a mi smo još uvijek neopredjeljeni i kraj priče. Ne moš '44 otići u partizane i očekivati boračku penziju. Ideš pravo na sremski front i šta ti bog da. Mislim da i na tu mobilizaciju kasnimo, ali ako sam prije bio ubjedjen da nam je EU jedini put-danas više nisam siguran. Ono u što jesam siguran jest da treba graditi društvo po ugledu na evropska i razvijati svijest kod gradjana da našim radom i znanjem jedino možemo očekivati pozitivan razvoj za naš komad ove planete. Pogledajte što se dešava u mediteranskim zemljama članicama-to isto i još gore čeka i nas. Mi kao "nepouzdani" ne možemo očekivati puno dobra od zapadne financijske elite kakva je sada, ali mislim da takav setup neće još dugo trajati već će se transformirati u nešto bolje. Gradimo našu zemlju da budemo spremni za neko bolje vrijeme.

Lot

pre 8 godina

Ne cudi me sto nas zaobilaze. Sve to je biznis, a ocito da nas ne posmatraju kao pouzdane kad ovde samo jedni izbori mogu da promene citavu politiku jedne zemlje, a sa time potencijalnim partnerima donesu samo probleme. Zao mi je ali mi nismo "stub stabilnosti na balkanu".

biljana

pre 8 godina

Da Ukrajina nije nepouzdan partner, ne bi se ni razgovaralo o novom gasovodu. Evropa opravdano strahuje da gasovod kroz Srbiju moze biti podjednako problematican kao i kroz Ukrajinu. A Daciceva "rekla kazala" izjava je cista blamaza.

Alan Ford

pre 8 godina

Pa neće da zavise od ruskog monopoliste NIS (ko to bi potpisao prodaju po pujačnim uslovima?) koji može da im prekine gasovod, a u svakom trenutku možemo da se prikačimo

hm....

pre 8 godina

Zahvaljuju bogu što su zaustavuli JT na vreme jer bi svako selo i zaselak imalo svoj čvor i ventil: "mz donja prčilovica, zaselak velikog mrčevišta je najavila isključenje gasa gradu Briselu, dok cena malina ne bude 1e/kg.....i ne puste srbske heroje na godišnji"..

Aleksandar

pre 8 godina

Na sajtu Peščanika novinar Miša Brkić je objasnio celu situaciju. Dačić je ispao neverovatno loš ministar inostranih poslova. EU ne samo da ništa nije krila, nego je o svemu obavestila našu Vladu. Srbiji je ponuđena i konekcija preko Bugarske. Dačić je jednostavno slagao.

BAKU

pre 8 godina

A sto bi EU vodila racuna o Ruskoj koloniji Srbiji i njenom Kofercetu.Sto se EU tice,neka Rusija i Srbija prave svoj gasovod za sebe,prekosvoje teritorije a ne preko teritorije EU.Esada kako I KUDA ce,to nije pitanje za EU.

Pauly Ester

pre 8 godina

Pa to ne treba niko da komentariše...zna se čije interese zastupaju Bajatović i Dačić...opet ceo svet protiv Srbije. Ali kod našeg naroda to izvrsno prolazi. Nama nije bitno kako ćemo živeti...važno je da su svi protiv nas a mi se ne damo.

jedva cekam mart 2018.

pre 8 godina

Ne raxumem zasto se Dacic ljuti. Naravno da ce Evropa voditi racuna o svojim clanicama na prvom mestu. Nece valjda da vodi racuna o nama koji cemo mozda ispuniti uslove za deset godina, a mozda i ne. Ni pregovore nismo otvorili!!
Pa i nasa "braca" Rusi su nas ispalili za Juzni tok a dobili su NIS na tacni zaslugom Kostunice. Ne moze se sedeti na dve stolice ... nismo iskreni!!!
Od gasovoda cemo imati samo one dve nesrecne.cevi na poljani koje su zavarene za.slikanje...

Marko

pre 8 godina

Dragi prijatelji prije godinu i više dana puno je ovdje ljudi komentiralo kako ce kad prođe sad propali južni tok, Srbija "zavrtati" slavine EU i drugim zemljama valjda onako kako Srbi, pardon Rusi sviraju. E pa baš zbog te bahatosti i potencijalnog problema kojeg bi mogla Srbija prouzrokovati, EU želi sigurnog i poverljivog partnera, a Srbija ovakva kakva je, nikako nije ni siguran ni pouzdan partner zbog onih dviju stolica na kojima sjedi. Dacic je reagirao kao uvrijedena gospođa kojoj su izmaknuli stolicu za stolom pa su mu sada drugi krivi za propalu vanjsku politiku. Srbija vec 30 godina nema normalnu vanjsku politiku.

mali radojica

pre 8 godina

Hoce li neko vec jednom objasniti ovom narodu zasto EU ovako postupa. Kao prvo jos nije zavrseno sa rasparcavanjem Srbije. Ona mora da se svede na granice pre I sv.rata. Taman posla da nekakav tok bili on juzni tuzni Turski ili neki peti prolazi kroz nasu zemlju. Onaj koji bi ga izgradio i finansirao bi ujedno bio garant njegovog funkcionisanja. To bi onemogucilo Nemacku u pokusaju da otcepi Vojvodinu i zakomplikovalo dalje smanjivanje Srbije. Taj deo Evrope je izuzetno plodan a nalazi se u potpunosti u rukama Srbije sto se ne gleda sa simpatijama u Briselu.U ovom trenutku problem predstavija i cinjenica da Srba ima previse u Vojvodini a ne znaju kako da taj problem rese. Iz tih razloga se koketira sa Vucicem ne bi li ga privoleli na jos vece ustupke. U principu Sbrija i nije ni ranije bila neki extremni uvoznik gasa a sa druge strane ima cime(hrana) to da plati tako da je jasna nervoza u Briselu.

Albanac

pre 8 godina

Za rusofili i evropljani rusi nikad nisu bili prijateli srbije rusija je hteo da pola srbije bude u sastav bugarska danije bio bismark iz berlina da spreci to d anas pola srbije bih bio u bugarskoj a nama albancima 1912 u londonu eu skrojila nase granice ko stosu francuska i engleska ako neko procitao historiju treba da znaju koliko nas vole evropa i vas rusija lupajte koliko hocete minus bolime shargarepa al cinjenica je to .

Branko

pre 8 godina

Novi gasovod "Istočni prsten" kroz Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku mogao bi da počne da se gradi 2018, proizlazi iz dogovora tih zemalja potpisanog u Rigi krajem maja.

Znači da je prema ovome Ivica Dačić 100% u pravu! Toliko o licemerstvu EU u koju hrlimo bez alternative. Probudi se Srbijo!

Albanac

pre 8 godina

Za rusofili i evropljani rusi nikad nisu bili prijateli srbije rusija je hteo da pola srbije bude u sastav bugarska danije bio bismark iz berlina da spreci to d anas pola srbije bih bio u bugarskoj a nama albancima 1912 u londonu eu skrojila nase granice ko stosu francuska i engleska ako neko procitao historiju treba da znaju koliko nas vole evropa i vas rusija lupajte koliko hocete minus bolime shargarepa al cinjenica je to .

beograđanka

pre 8 godina

Pa ako je sve ovo tacno, a verujem da jeste, onda nas je Vucić zamajavao godinama....doći će i novi izbori pa narode pamet u glavu.?

kos

pre 8 godina

samo da kazem da je gas za domacinstva 52din + pdv. ne znam ko ce normalan da se greje na gas. vidim da ljudi masovno pripremaju drva za zimu.
a ovo sa petrohemijom i neplacanjem gasa, pa nam prikazu da od dve drzavne firme prave da srbijagas (drzavna firma) postaje vlasnik 30% petrohemije, drzavne firme. ovo je klasican primer postkomunisticke ekonomije. kada su direktori masovno pljackali. i niko nikad nije odgovarao.
ne znam u koju su skolu to ucili. meni to deluje kao kradja. mora postojati sistem u kom ce ekonomska struka zastiti drzavu od politicara na vlasti.

zrad

pre 8 godina

Ja imam grejanje na gas i prezadovoljan sam. Pre toga sam stanovao u Mirijevu i grejao se na daljinski (stan 85 m2, mesečna cena grejanja oko 9000 dinara x 12 meseci = 108000 dinara). I smrzavao se, temperatura nikada iznad 18 srepeni, morao sam dogrevati stan i dodatno trošiti struju. Sada imam stan od 70 m2, grejanje na gas, namestim u zimskom periodu temperaturu na 23 stepena i zaboravim na grejanje. Prosečna cena po sezoni grejanja je između 28000 - 34000 dinara. Prema tome, oni koje ne znaju, neka ne pišu neistinu.

Albanac

pre 8 godina

Moj predlog i moje misljene da srbi i albanci da zakopaju ratne sekire i da sklapaju dogovor i da budu saveznici i da batalimo i Usa rusi i Eu nama ne treba eu mi smo vec u eu sa takvom dogovorom srbi albanci ja bih rekao i eu bih drukcie mislio da ne moze se igrati u balkanu kako oni igraju nama ne treba ni amerika ni rusi ni eu mozemo i sami da odlucimo za balkan al stacesh kad ima ushijene glave i kod nas i kod vas evropa nam ne treba mi smo vec u eu nismo valjda iz azije po molimo za eu jedini spas od ovih zvera eu rusi i amerike za n'as i za vas saveznici albanci i srbi niko drugi nam ne treba .

Dezan

pre 8 godina

Gasovod treba da se gradi onom trasom koja je najkraca a ne iz nekih politickih ili drugih neekonomskih razloga. Zeli li Dacic da Srbija ima gasa ili mu je je samo bitno da Srbija ubira proviziju kao transferna zemlja? Umesto ideja o ''lakom novcu'' zbog gasovoda srpski politicari bolje da razmisljaju kako da pojacaju srpsku privredu i privatni sektor, osnaze industriju i izvoz...

PALITREX

pre 8 godina

Tipičan primer NEOKOLONIJALIZMA od strane Brisela prema Srbiji.Prema Srbiji može da poteče IZVESNA količina gasa iz Bugarske a i ne mora šta će Srbiji gas.Brisel da odlučije kad ću da se grejem zimi Brisel da odlučije dali će naše fabrike da korisre gas u proizvodnji kao najeftiniji energent i time budu konkurenti fabrikama u EU Brisel da odlučije o ceni gasa za IZVESNE količine gasa .Gospodin Dačić je na vreme upozorio građane Srbije šta BRISEL želi i kakve su mu namere,a mi u Srbiji ćemo imati to na umu na seledećim izborima i biće IZVESNO da Brisel neće odlučivati o našim životima

brasha

pre 8 godina

"Evropska komisija ne komentariše osvrte prenesene u sredstvima informisanja... u prevodu jest tacno al nebi da komentarisem, u suprotnom rekla bi da nije tacno a nesme da slaze bar ne decidirano

amonijak

pre 8 godina

nezavisno od činjenice, jeste li ili nije tako, zaista nisam kompetentan to da komentarišem i da sudim - svakako jeste ružno, ako je tako, sve to stoji. ali brate mili, hoće li neko našima da održi kurs iz diplomatije i javne komunikacije i diskursa? neverovatno je koliko razgovaraju naši zvaničnici sa drugim zvaničnicima kao da ovce čuvaju zajedno. U diplomatiji mnogo veliku ulogu igra upravo diplomatski diskurs, svaka reč se meri i pažljivo izgovara. Vučić i Dačić napraviše pijacu od zvaničnih razgovora, i to govorim nezavisno od svoje političke opredeljenosti.

dragan

pre 8 godina

Nevidim zasto bi neko zaobilazio Srbiju.Ako bi nesto zaibilazili to bi bila Rusija.Opet stara Miliseviceva teorija zavere"svi protiv nas".

Langus

pre 8 godina

Juzni ne moze a severni dupliraju samo tako? A u medijima se o tome pise "sitnim slovima", onako - stidljivo, kao da je kutija keksa! Nema sta da se komentarise, cisto robovlasnistvo!

Magus

pre 8 godina

Ja ne znam u kom svetu zivi vecina ljudi ovde?! Kakva crna EU, koja budala bi svojevoljno usla u uniju privatnih bankara kojima je jedini cilj totalna dominacija i pretvaranje ljudi u automate iz kojih ce crpiti energiju...svet koji je Orvel odavno opisao...

svi nas mrze, bas smo vazni

pre 8 godina

Ne znam sto ste se toliko isprimali. Pa ovo je vest stara mesec dana, vec objavljena u nasim novinama. Ne znam sta Dacic glumi s tim da su mu to "dosapnule ruske kolege". Nije to nikakva tajna, naprotiv.
A sto se JT tice, opet ne znam zasto ste se toliko kao razocarali. Zar ste mislili da bi srpski narod imao ikakve koisti od toga! Pa zar nismo videli da su odmah osnovali kojekakve svajcarske firme za drpanje love. Ne budite, ili se ne pravite, toliko naivni.

Gulamfer

pre 8 godina

@biljana

A sto komentarisete nesto sto ne znate? Eto to je problem kada SMI ne prenose vesti ili ih prenose netacno. U Petrogradu je odrzan ekonomski forum Petrograd 2015. Na njemu su bili predstavnici 120 drzava, Vucic je izbegao da ide, pa je otisao Dacic (doduse Vucica bas nisu radi ni da vide). Sklopljeno je poslova za 250 milijardi rubalja, a najveci su bas iz oblasti energetike. Nemci i Rusi su potpisali ugovor o zapocinjanju Severnog toka 2 vrednog 9.9 milijardi evra kapaciteta 55 milijardi kubika i taj gasovod NE PODLEZE ENERGETSKOM SPORAZUMU. Tu je razmatran i evropski predlog da se Bugarska konketuje na TT (onaj bugarski izbacivac od Premijera je manji od makovog zrna) i da gasovod ide preko Rumunije, Madjarske do Austrije (do Vilaha) i da se zavrsi u Italiji u Tarvisiu. Imate kartu trase. Lavrov je o tome obavestio Dacica. Rusi nece da finanisiraju ovaj gasovod, cak su Bugarima (juce u Petrogradu bila bugarska ministarka energetike) svasta rekli - "mogli ste da sedite i uzimate pare, mi bi vam sve izgradili, ovako cete da se zaduzite za skupe kredite i placate Turskoj tranzit". Po ovome projektu EK, Srbiji uopste nije predvidjen tranzit. Sada je jasno, do tancina o cemu se radi i Dacic je sve tacno preneo kako jeste. Inace ogromne poslove je sklopio holandski Shell, britanski BP (ciju su direktori cak usli u bord direktora Rosnjefta), americke najvece kompanije... Koje crne sankcije, samo Srbija ostade u zapecku. Sami smo krivi.

polo89

pre 8 godina

Dačić je emotivno reagovao, i 99% je rekao istinu. Nije savrsen politicar, sto se mene tice nikad nisam glasao za njega ali verujem da je osetio na svojoj kozi kako nam rade iza ledja takozvani prijatelji. Nema prijateljskih zemalja u nasem okruzenju i sire, sve je samo interes.

TT

pre 8 godina

Treba na ovo da gledamo na sledeci nacin:
Sada cemo da vidimo i koliko su nam Rusi pravi prijatelji!!! Srbija JEDINA u Evropi nije Rusiji okrenula ledja i zato je Evropa kaznjava stalno, a sada cemo videti koliko RUSIJA TO CENI I POSTUJE i kako ce nam Rusija vratiti....
....ili ce OPET kao uvek u istiriji cim se izmiri sa njima sutnuti Srbiju i izgraditi "prsten" oko iste....
Mozda i daju pare Madjarima za zid na srpskoj granici!
Covece u kakvom odvratnom svetu mi zivimo!

brasha

pre 8 godina

(biljana, 20. jun 2015 14:57) pa da citas pre neg prokomentarises nebi odvalila ovakvu glupost, da je dacic rekao istinu najbolji dokaz je sto devenport izbegava odgovor pazi nije rekao da nije tacno kao i portparolka, ukljuci mozak pa ces shvatiti da su oboje indirektno priznali da je tacno

Voja i deca

pre 8 godina

@TT

A koji je Vas predlog kako da Rusija pomogne u ovoj situaciji Srbiji? Da je Srbija pocela da gradi JT i da je on u nekoj zavrsnoj fazi, situacija bi bila drugacija, jer EU nema para za izgradnju novoga gasovoda. Ponavljam EU nema ni fondove ni pare, pa bi bili primorani da se prikace na nekoliko stotina kilometara izgradjenog gasovoda. Ovako da zahvalimo gospodnji Mihajlovic i njenoj pripadnosti polutajnoj organizaciji koja zastupa americke interese? Ako imate bilo kakav pametan predlog koji bi pomogao Srbiji i Rusiji da Srbiju dovede na listu tranzitinih zemalja, evo izvolite? A ne da se sada pozivate na neko prijateljstvo, kada su nas vec neprijatelji iz EU dokusurili. I kada su nasi teletabisi na vlasti slepo gledali u Brisel i radili sta im ovi kazu, a negledajuci interese gradjana nase zemlje. Sada vise nije moguce optuzivati Rusiju ni zasta vezano za statu Srbije u projektima EU. Odabrali smo i to nam je. Ovde ima komenata ljudi koji odlicno poznaju situaciju i koji su dokazali da je EU jednostavno pobrisala interese Srbije i da je svaka verbalna podrska od sada samo zvaka za lakoverne. Nije mi jasno sta dolazi Merkelova u Srbiju. Sta donosi - ugovore, projekte, investicije vredne 10 milijardi dolara ili samo ucene i pretnje ili lazne nade o otvaranju imbecilnih poglavlja vezanih za zabranu konzumacije konzervi papaje.

Bane

pre 8 godina

@biljana

Kao prvo, sada je 2015-ta godina, gasovod pocinje da se gradi 2018-te godine a bice zavrsen 2020 i neke. Po recima vrlog nam Premijera mi gazimo tolikim koracima reformi i razvoja, kao lideri stabilnosti u regionu, ka siroko rasirenim rukama EU koja nas nestrpljivo ceka, tako da bi do tada vec uveliko trebali da budemo stabilna zemlja clanica EU. Ako se EU ipak opredelila i lobira kod Rusa da se gradi i duzi i skuplji gasovod koji se cak i zove "prsten" a ne "tok" samo da bi nas zaobisla onda oni nas ni tada ne vide cak ni u planu, sto znaci da u celoj ovoj prici oko EU nesto debelo smrdi.

Drugo, postoji ogromna razlika izmedju tranzitne zemlje i zemlje koja se prikljicuje na taj jedan ili vise izvora. Kao tranzitnoj zemlji taj gasovod bi nam izfinansirali oni koji finansiraju ceo taj projekat kao investiciju, imali bi prihod od tranzitnih taksi, neogranicenu kolicinu gasa za energetski razvoj i povoljniju cenu gasa. Ako se samo prikljucujemo onda sami finansiramo taj gasovod odnosno prikljucak, najverovatnije kreditima EU, imamo gasa onoliko koliko nam propuste, nemamo prihod od tranzita vec placamo cenu uvecanu za taj tranzit drugim zemljama.

Jel vam sada jasno zasto nam je vrlo vazno da jedan od tih tokova ide preko nas, zasto je Dacic revoltiran, zasto lobira kod Grka i Rusa da se ipak do Austrije i Madjarske ide Turskim tokom preko nas umesto da EU pravi prsten oko nas.

Anonymous

pre 8 godina

"Novi gasovod "Istočni prsten" kroz Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku mogao bi da počne da se gradi 2018, proizlazi iz dogovora tih zemalja potpisanog u Rigi krajem maja." Nakon ovakvog saznanja neko ko je normalan počne da razmišlja, a ko je uz to još i pametan preispita svoju strategiju. Svoje interese stavi iznad interesa partnera (EU) i u tom kontekstu nikako ne odstupa od svojih interesa u bilo kom pogledu. Ne radi inata, nego zbog svog dobrog sutra.

Grunf

pre 8 godina

U Srbiji se decenijama vodi politika rekla-kazala,politika obmanjivanja.Svakih nedelju dana bilo kakva vest koja je vezana za opšti interes Srbije se okrene naopačke.Da li je to izvoz hrane,Fiat,gasovod,KiM e.Manje je važna izjava MIP-a ili EU koja ćak ne želi ni da komentariše jer ih takve izjave ne zanimaju.Šta rade naši geopolitički analitičari,savetnici i ti čuveni članovi,predsednici Upravnih odbora.Da li su naši političari bilo šta u poslednjih nekoliko decenija dobro procenili za Srbiju.Cenu loših analiza plačamo samo mi gradjani Srbiji dok se na njihovim greškama ka opštem interesu Srbije upravo oni bogate.Za naše političare,direktore najidealnije bi bilo kada bi gas mogao da se "telemprontuje" iz Austarlije ili Novog Zelanda i naravno uz jedno 150 posrednika koji bi naravno bili direktori vladajuće koalicije.Taj famozni "Tužni tok" svako može da proveri da je EU bila protiv njega i savetovala Srbiju da se ne upušta u ćorav posao.Zar je neko mislio da Bugarska neće obustaviti gradnju?Licemeran?Ko?Ovde se govori o političkoj ekonomiji.Pa zar još treba govoriti da je kapitalizam samo ozakonjeni "reket"vladajućih.Uostalom šta su socijalisti u Srbiji?Pod okriljem romantičarskih ideja nesposobni ljudi za pronalaženje i rešavanje problema.Niti umeju da problem prepoznaju a da ga reše?Nikad.Uvek im je neko drugi kriv.Da li ste ikada unazad nekoliko decenija čuli od bilo koga u Srbiji da je problem prepoznao na vreme,dočekao ga spreman i rešio u korist opteg intersa Srbije.

vladimir

pre 8 godina

Ne razumem otkud toliko iznenadjenje oko necega sto je sasvim ocekivan razvoj dogadjaja. Zaobilazenje Srbije je logicno. Srbija, za razliku od pomenutih zemalja, nije clanica EU, mada ima aspiracije prema toj organizaciji, a nije ni clanica NATO i vrlo ja jasna u tome da ne zeli clanstvo o toj organizaciji. Kako je pitanje snabdevanja gasom u velikoj meri bezbednosno pitanje i kako je u pitanju dugorocni, strateski interes zemalja EU i NATO, sasvim je ocekivano da, potencijalno nesiguran partner kao sto je Srbija, bude iskljucen iz takvog projekta. Sve je pitanje izbora. Da li zelimo da budemo deo evropske arhitekture bezbednosti, politickog i ekonomskog sistema ili zelimo da vodimo unapred izgubljene bitke tipa "Kosovo je Srbija". Gradjani, na nama je da odlucimo.

ivan

pre 8 godina

Prvo i prvo ovo nije nikakva tajna. Kao Dačić je otkrio da se pola Evrope iza leđa Srbije, tajno, dogovara o novog gasovodu. SPS-u je, bez povoda, dato da upravlja srpskim energetskim sektorom. Kako su dotični nesposobni da nas uključe u bilo kakve važnije aktivnosti evropskih zemalja na energetskom planu, na scenu stupa čuveni politički manipulant Ivica Dačić koji je poznat po tome da kofer u životu nije video. Ovaj gasovod nije nikakva tajna i normalno je za očekivati da Srbija ne bude bitan igrač u toj priči jer to, objektivno gledano, i ne zaslužuje. Sa zemljom u kojoj neki Bajatović vodi glavnu reč o snabdevanju gasom i odlučuje oće li gas ići ili ne, niko ozbiljno ne računa. Inače, licemerno je da nas EU izbaci iz ove priče a nije licemerno sa naše strane da sada, kada je južni tok propao, posle svih parada i busanja u grudi kako su nam Rusi braća i kako ne možemo protiv njih, očekujemo da nas u EU prihvate kao ozbiljnog partnera. A poznati manipulant treba da kaže i ko je na kraju otkazao Južni tok, koji je mogao da bude izgrađen ali pod određenim uslovima.

Vitez

pre 8 godina

Naravno da će eventualni plinovod, kojim se planira dovoziti gas iz različitih izvora (ne samo iz Rusije dakle...) i koji bi bio pod kontrolom EU, zaobilaziti Srbiju u kojoj imamo nekakvo udruženje za gas koje uporno ponavlja "Ruski plin nema alternative..." i gdje je gotovo kompletna što sadašnja što buduća gasna infrastruktura u rukama poslušnika Gazproma i Rusije.

nevski

pre 8 godina

najveci problem smo mi sami,neznamo gde idemo,tako vec vise od sto godina. Dacicu je recena istina,ali,interes je ono sto gledaju zemlje koje znaju gde idu. Ni NIS onomad nije dat dzabe,dugovali smo za gas,i ovo sto je objavljeno,istocni prsten,nije slucajno,nekako se poklapa sa nasom odlukom da se snabdevamo virtualnim gasom iz Amerike i sa zapadne strane. Bili su ipak Rusi fer,javili nam bar,a,ako se uopste bilo sta realizuje,prsten ili turski potok,bicemo uglavljeni negde,bez brige,niko nije gadljiv na novac,pa makar bili i sitni iznosi kakvi su nasi.
Treba da idemo uz Ameriku,onda ona propasti mora,mi smo onaj zadnji ekser na sanduku,kraj svima.

David Ostenberg

pre 8 godina

Neki komentatori govore o ljubavi ili .. mnogim glupostima koje nemaju veze sa temom. Jednostavno, oni ne računaju na nas u EU. To treba svakome da bude jasno. Jer, ne žele da dođu u sitaciju da zavise u nečemu od nas. Nisu sigurni u nas, a sigurni su da nas neće. I to je pokazatelj. Primer je Ukrajina od koje sada zavise! Vatreno-politički komentari nam ne trebaju jer ne vode ničemu. Mi ne treba da dozvolimo da nas već toliko dugo vuku za nos, i tretiraju kao maloletnu decu. Štap i šargarepa i dalje rade.

Atomski mrav u penziji

pre 8 godina

"Evropska komisija ne komentariše osvrte prenesene u sredstvima informisanja".

cekajte, kako sada ne kome komentarisete informacije koje prenose mediji, a do juce ste komentarisali svaku Seseljevu izjavu cim se pojavila u novinama (da se razumemo, Seselj je samo naveden kao primer na cije su izjave u medijima oni intekako reagovali).
Tako da odlucite se vise, jel komentarisete ili ne komentarisete?

Milos Pajsijevic

pre 8 godina

Svako u svetu i na ovoj planeti gleda svoje interese. I to mora da jednom zauvek shvatimo. Sta su nam Rusi i EU pomogli a da nisu imali koristi. Ovi su nas iz E U prvo bombardovali sa uranijumskim bombama da bi videli kako cemo i koliko nas umreti i koje posledice donose te bombe. Zatim nas ucenjivali sankcijama Unistuli nas da bih nas lakse kontrolisali. Koliko godina ce nam trebati da konacno shvatimo. I koji ce politicar imati hrabrosti da im kaze jos jednom ne??? A sto se Rusa tice oni su posebna prica. Placamo naj skuplji gas u Evropi .Bratski!! Kada su nas bombardovali mogli su barem jednom ostrije da reaguju i niko ne bi bacio ni jednu bombu. Mogli su da nas naoruzaju. Nisu. Gledali su svoj interes. E to moramo jednom da shvatimo i zauvek .Da jedna vlada napravi Nacionalni plan koji niko ne sme da ponisti do njegove totalne realizacije.

savetnik zamenik

pre 8 godina

@TT
Samo još da Rusi izmole Srbiju da pristane na izgradnju tog gasovoda. Pa vidiš li da ovaj naš Prvi i Najveći ne sme da pisne. Radi ono što mu gazda kaže, a ovde ovoj neobrazovanoj i jedva pismenoj sačici jada prodaje priču o teškim i neophodnim koracima ka blistavoj budućnosti. A gazda kaže da nema za tebe strateških investicija. Koj će ti bilo kakva strategija i plan kad si kolonija.

sasa jokic

pre 8 godina

Bane@ Jel nas interes da insistiramo na Kosovu, koje je Sloba predao 1999, Kumanovskim sporazumom. To sto je On veleizdaju oredstavio pobedom, a UDBA i dan dans to tvrdi, ne menja stvarnost. Kosovo ima Predsednika, Vladu i 95% Albanskog stanovnistva.
Imali smo priliku da ga sacuvamo, ali to je podrazumevalo da se borimo do kraja a ne da se predamo. A predali smo se kada je Sloba saznao da je legitimna meta, a ne da ce sravniti Beograd sa zemljom, kako su nas tada lagali.
Da l7 je nas interes da budemo clanica EU? Naravno da jeste, ali onda mora da se udje u NATO, a ne da se koketira sa Rusijom, koja se uvek okretala prema svojim interesima, pa je tako glasala za sankcije Srbiji, prva povukla kontigent vojnika sa Kosova, uzela nam NIS i gasne i naftne rezerve preko svojih ljudi iz SPS i DSS, kao i vojne sluzbe bezbednosti koja je pod apsolutnom kontrolom FSB.
To sto srpski politicari decenijama zamajavaju narod da je moguce biti neutralan, dovelo nas je do ove situacije, da smo najbednija uemlja u Evropi, a Ti isti politicari multimilioneri!
Smenjuju se vec 30 godina, ista lica, pricaju price i kradu i sakom i kapom. Najbolji paravan za tu kradju je Kosovo, a jedini interes sto ga "nedaju" je 600 hiljada € koje se tamo dnevno okrece i nista vise. Narod na Kosovu banku od tih para ne vidi!

Lot

pre 8 godina

Ne cudi me sto nas zaobilaze. Sve to je biznis, a ocito da nas ne posmatraju kao pouzdane kad ovde samo jedni izbori mogu da promene citavu politiku jedne zemlje, a sa time potencijalnim partnerima donesu samo probleme. Zao mi je ali mi nismo "stub stabilnosti na balkanu".

dule

pre 8 godina

(Dezan, 20. jun 2015 18:33)

Nije samo u pitanju laki novac. Kad glavna cev prolazi kroz Srbiju onda nam niko ne može zavrnuti slavinu a da istovremeno ne zavrne i Mađarskoj, Austriji i Italiji. A kad se napajaš sa pomoćne cevi zavrtanje je prilično trivijalno.

strina

pre 8 godina

Srbija nije niti ce ikad biti clan Evropske Unije.
Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija, Crna Gora i Bosna ce kad tad formirati Balkansku Uniju koja ce dobiti tkz. specijalni status i nista vise. Ima 101 razlog zbog koga pomenute zemlje nisu pozeljne u EU. Trasa buduceg gasovoda je samo jos jedan dokaz za pomentu tvrdnju.

Bane

pre 8 godina

Nastavak...
Kako ja vedim problem. EU nas u ovom trenutku, ovim dokazano, ne vidi kao partnera niti svoju clanicu u skorijoj buducnosti. Znaci, ovakvom politikom mi ne idemo u EU i to je jasno kao dan. EU od nas trazi da se stavimo u potpuno, totalno vazalni polozaj. Da priznamo Kosovo, uclanimo se u NATO prihvatimo sve optuzbe, rezolucije i ostalo sto nam stavljaju na teret, prepustimo im sve sto kao drzava od resursa imamo i potpuno okrenemo ledja Rusiji. Da li treba to da uradimo? Pa ne znam, cinjenica je da cemo ovakvom politikom korak, po korak na kraju sve to uraditi ali cemo to uraditi tako sto cemo biti prinudjeni da to uradimo umesto da se dogovorimo da to uradimo za nesto za uzvrat i na kraju od toga nikakve koristi necemo imati. Sa druge strane mozamo da kazemo ne EU, i sta onda? Svet je ocigledno bipolaran, na sceni je ocegledno novi Svetski poredak a mi bi voleli da se postavimo kao neki krupan igrac koji je neutralan, koji se za nesto pita, od koga nesto zavisi i koji moze samostalno da odlucuje i stiti svoje interese. A mi to ne mozemo. Sami ne mozemo nista, a sa aspekta ovakvog geografskog polozaja ne vidim i kako bi se proklonili Rusima i njihovim savezima jer su ti njihovi savezi uglavnom ekonomski, vojni, energetski sa zemljama koje su ozbiljne na tim poljima i koje imaju zajednicke interese, a gde smo tu mi. Ovom politikom mozemo samo da kupujemo vreme ne bili se EU raspala, nesto novo desilo i sl. pa da nas nesto ni krive ni duzne potrefi..inace...

Bane

pre 8 godina

Juzni tok je zaustavila EU a ne Rusija. Tacka. Juzni tok je bio najkraci, ekonomski i energetski najlogicniji put. Iz Rusije ravno Crnim morem kroz Bugarsku do nas, od nas ravno gore u Madjarsku odatle u Austriju do Italije sa jednim krakom od nas u Rumuniju i jednim krakom iz Austrije u Sloveniju. I na najjednostavniji nacin pokriven najveci broj zemalja kao potrosaca. Taj gasovod (a i sve ostale koji se pominju) finansiraju Rusi, jer tako osvajaju trziste i povecavaju svoju isporuku i prodaju i sa obzirom da oni grade i placaju normalno je da su napravili naj rentabilniji projekat. EU je jos tada trazila od Rusa da se ta trasa izmeni i da ne ide preko nas. Tada mi "poklanjamo" NIS Rusima da kao kompenzaciju da se ogluse na zahteve EU i oni ostaju pri tome da Juzni tok ide preko nas. EU tada trazi drugi nacin da stopira taj projekat, poziva se na Evropski energetski protokol, koji gle cuda nije vazio za Severni tok, pa ni za ovaj novi Severni tok 2, a koliko vidim nece se pominjati ni za ovaj Istocni prsten, i vrsi pritisak na Bugare da "usklade svoju pokitiku sa politikom EU" i Bugari kao prva ulazna zemlja tog gasovoda stopiraju projekat. EU je mislila da ce time uceniti i napakostiti i Rusima koje time ostavljaju bez ogromnog trzista. Medjutim Rusi se dogovaraju sa Turcima i taj tok preko Crnog mora preusmeravaju dole u Tursku kao Turski tok. Nastavicu...

Bane

pre 8 godina

Nastavak..
EU u pocetku ne brine Turski tok sve dok Grci ne pocnu da dogovaraju sa Rusima da taj tok produze od Turske groz Grcku cime bi prakticno dosli do Makedonske granice. Zasto ih to brine. Kao sto rekoh sve to finansiraju Rusi, EU mora da nadje nacin da Bugarsku, Rumuniju, Madjarsku, Austriju i Italiju snabde gasom. Ako Rusi dodju do Makedonske granice sa Turskim tokom njima se nece isplatiti da taj gasovod ostane tu a da oni ponovo placaju i grade novi sada nazvan Istocni prsten, koji ce da ide ponovo iz Rusije preko Crnog mora u Rumuniju pa dalje, nego im je lakse i jeftinije da preko Makedonije i Srbije dodju do Madjarske pa dalje, a da se Bugari prikljuce na Turski tok a Rumuni na nas. E to sada opet stopira EU i lobira da se sa Turskim tokom stane u Turskoj, da se Bugari prikljuce na Turski tok a da se gradi novi Istocni prsten. Necemo mi ostati bez gasa i niko nama nece praviti problem da se prikljucimo na Istocni prsten, ali iz cele ove price je valjda jasno zasto je ekonomski, energetski i strateski jako vazno da se bude tranzitna zemlje, u suprotnom ne bi se EU toliko upirala da nam to po svaku cenu uskrati da je svejedno. Ok, oni stite svoje interese i nece da zavise od nas, ali normalan covek mora da se zapita, pa cekaj kakvi smo mi onda partneri kako se iz EU stalno istice, partneri smo dok izdajemo nasu zemlju i interese i ispunjavamo njihove uslove a po ovome se vidi da nas oni uopste ne vide ni kao partnera niti u EU. Nastavicu..

Turanj

pre 8 godina

Apsolutna istina je da žele da nas zaobidju. Ovo je rat, a mi smo još uvijek neopredjeljeni i kraj priče. Ne moš '44 otići u partizane i očekivati boračku penziju. Ideš pravo na sremski front i šta ti bog da. Mislim da i na tu mobilizaciju kasnimo, ali ako sam prije bio ubjedjen da nam je EU jedini put-danas više nisam siguran. Ono u što jesam siguran jest da treba graditi društvo po ugledu na evropska i razvijati svijest kod gradjana da našim radom i znanjem jedino možemo očekivati pozitivan razvoj za naš komad ove planete. Pogledajte što se dešava u mediteranskim zemljama članicama-to isto i još gore čeka i nas. Mi kao "nepouzdani" ne možemo očekivati puno dobra od zapadne financijske elite kakva je sada, ali mislim da takav setup neće još dugo trajati već će se transformirati u nešto bolje. Gradimo našu zemlju da budemo spremni za neko bolje vrijeme.