Uspeh “Sto posto”

Jedan od tri najveća proizvođača stočne hrane u Srbiji, kompanija “Sto posto”, uskoro će početi da proizvodi dodatke za ishranu stoke, po najsavremenijim evropskim standardima.

Fokus

Izvor: Buðelar B92

Ponedeljak, 18.12.2006.

16:49

Default images

Prvi biznis mu je bio uvoz kafe. Zatim je uvozio sojinu sačmu. Ali, vlasnik kompanije “Sto posto” Zoran Vukadinović, danas je najpoznatji među poljoprivrednicima. Pre četiri godine njegova firma preuzela je fabriku stočne hrane u Velikoj Plani. Od tada u proizvodnju je uloženo 5,5 miliona evra, a broj radnika je povećao sa 25 na 160. Danas je njegova kompanija jedna od najvećih proizođača stočne hrane u Srbiji. Ove godine kompanija “Sto posto” će imati više od 15 miliona evra prihoda i više od milion evra profita.

“Od trenutka privatizacije, posle svih tih naših investicija mi smo svake godine duplirali proizvodnju. Prve godine smo proizveli 14,5 hiljada tona stočne hrane, sledeće 30 hiljada, a ove godine će biti preko 60 hiljada tona za godinu dana. Poslednjih par meseci naša proizvodnja je oko 7.000 tona mesečno” kaže Vukadinović.

“Sto posto” je nedavno započeo novu investiciju koja će tu kompaniju smestiti na korak ispred konkurencije. Reč je o 4 miliona evra vrednom pogonu za proizvodnju premiksa za stočnu hranu.
Premiksi moraju da imaju sastav koji je najkorisniji za oèuvanje zdravlja životinja
Premiksi su razni minerali, vitamini i drugi aditivi, koji se dodaju hrani u malim količinama. Svi dodaci stočnoj hrani moraju da budu precizno dozirani.

“Sto posto” će tehnologiju za pravljenje Premiksa uvesti iz Holandije. Druge kompanije premikse ili uvoze, što može biti i do pet puta skuplje nego da ih same prave, ili ih prave, ali ručno, što umanjuje kvalitet i brzinu proizvodnje.

“Najosetljiviji vid proizvodnje u industriji proizvodnje stočne hrane je proizvodnja premiksa zato što sastav premiksa, tih mikroelemenata i minerala, mora da bude tako izbalansiran za životinje da ne izazove nikakve štetne posledice, a istovremeno da bude najkorisniji za očuvanje zdravlja tih životinja” objašnjava Vukadinović.

Proizvodnjom stočne hrane trenutno se u Srbiji bavi desetak fabrika i čak oko hiljadu i po malih “pogona” koji nisu registrovani. Vukadinović planira da u narednih šest meseci kompanija “Sto posto” udvostruči proizvodnju stočne hrane.

No, ti proizvodi nisu njegov jedini biznis. “Sto posto” je nedavno kupila i farmu svinja u Velikoj plani, koja će služiti za proizvodnju genetskog materijala. Kompanija takođe ima i farmu pilića brojlera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Podeli: