Širi se strah od zaraze zbog Brexita

Čekanje na rezultate britanskog referenduma 23. juna postaje sve duže i podiže nervozu, koju pogoršavaju ankete koje pokazuju da ipak ima više šansi da će Velika Britanija glasati da napusti Evropsku uniju, ističe u analizi direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Sakso banci Džon Hardi.

Fokus

Izvor: B92

Utorak, 14.06.2016.

10:15

Širi se strah od zaraze zbog Brexita
(Foto: Thinkstock.com)

On međutim navodi da je ovaj apetit za rizikom privezao funtu odlaskom u vrtlog, uz zarazu koja se proširila na tržišna sredstva širom sveta. U epicentru pokreta su uobičajeni osumnjičeni, japanski jen, uz američki dolar i švajcarski franak prikupivši takođe manji broj beta ponuda na manji sistemski rizik. Stručnjak Sakso banke ističe dok je funta bila najslabija valuta, imali smo priliku da vidimo još zaraza sa evrom, sa nedavnim strmim padom EURCHF kao najjasnijim znakom, dok je EURJPY takođe pao na najniži nivo od početka 2013. godine, pre nego što je guverner Banke Japana Hiruhiko Kuroda čak i najavio novi program kvantitativnog popuštanja.

Sastanak Federalne komisije za otvoreno tržište SAD ove nedelje bi normalno imao prilično veliki značaj, ali budući da se dešava nedelju dana pre referenduma u Velikoj Britaniji, njegov potencijal za uticaj na tržište treba da se pokaže minimalnim i prolaznim. Šta bi Fed mogao da kaže da povuče neprijatan niz pogrešnih koraka ove godine, pita se Hardi i dodaje da se može očekivati nešto prigušenog tona i optimistično, ali potpuno zavisno od podataka. Povratak poljuljanog poverenja mogao bi da počne sa priznanjem FED-a o uzaludnosti njihovih prognoza i odbacujući ih potpuno, kao što je to obrazložio predsednik ogranka FED u Sent Luisu Džejms Bulard.

Isto tako, poruka Banke Engleske biće suptilno promovisanje poruke da je sigurnije glasati za ostanak ističući prepreke koje pitanje Brexit-a ima na ekonomiju i rizike po ekonomiju posle glasanja.

Hardi navodi da je nestabilnost sterlinga došla do značajnih nivoa, naglašavajući poteškoće i rizik od spekulacija oko samog događaja, naročito jer stepen nestabilnosti koje predviđa tržište (skoro 40% za dve nedelje naspram 14% za vreme škotskog referenduma i nikad goreg od 32% tokom globalne finansijske krize) može ukazati da će centralna banka intervenisati da ublaži posledice tržišta tokom prvih sati nakon mogućeg Brexit glasanja.

Jeftinije je da Brexit skeptici spekulišu o glasovima za ostanak, zbog izvrtanja opcija, ali trgovci mogu urade najbolje ako ostanu po strani i „čuvaju barut suvim“ i sačekaju na reakcije za trgovanje, zaključuje Džon Hardi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: