Mogućnosti Fijata na ruskom tržištu

To je, dakle, bila vest nedelje koja je pokazala u kakvom smo očajnom stanju i kako nam malo treba da poletimo - Rusija će razmotriti mogućnost da nam dozvoli izvestan kontingent za izvoz automobila na rusko tržište, bez carine. Vest je u interpretaciji premijera Srbije izgledala mnogo bliža ostvarenju nego u reakciji ruskog predsednika na njegovu molbu ili zahtev, koju smo uživo mogli da gledamo više puta na televiziji, ali da pretpostavimo da će do odobravanja neke kvote za izvoz ipak doći. Ma kolika bila, FAS-u iz Kragujevca će da znači. A nama - i ekonomski i psihološki.

Fokus

Izvor: Ruža Æirkoviæ

Ponedeljak, 20.10.2014.

12:54

Default images

Međutim, to što će Rusija odobriti Srbiji izvestan kontingent automobila za plasman na svome tržištu ne znači i da će ti automobili tamo sigurno biti i prodati. Dakle, Rusija se nije obavezala da će ih kupiti. Situacija na ruskom automobilskom tržištu je dramatična.

Ovogodišnji pad prodaja automobila (nastavak pada od prošle godine) prevazišao je najpesimističnije scenarije analitičara i za period januar-septembar u odnosu na januar-septembar 2013. godine iznosi 13 odsto, što je pad dvaput veći od prošlogodišnjeg. Pošto je u avgustu taj pad u odnosu na prošlogodišnji avgust dostigao 25,8 odsto, ruska vlada je obnovila program „staro za novo“ što je pad prodaja u septembru ublažilo (20,1 odsto) ali neće mnogo uticati na konačni godišnji rezultat. Očekuje se godišnji pad prodaja od 12 odsto.

Ukupno bi trebalo da bude prodato 2.450.000 automobila, trenutno procenjuju stručnjaci za to tržište. Relevantne analize ruskog tržišta automobila imale su za prošlu godinu i jedno optimističko zapažanje. Iako je prodat manji broj automobila, njihova je ukupna vrednost bila veća za 1,7 odsto u odnosu na 2012. godinu zato što su prošle godine rasle prodaje proizvođača čijim automobilima je prosečna cena viša - Tojota, Folksvagen, Kia. Od 25 najvećih ruskih regiona, vrednost automobilskog tržišta je prošle godine porasla u polovini, a najviše u regionu Kaluge, gde se nalazi Folksvagenova fabrika. Rezultat za ovu godinu može bit vrlo znakovit s obzirom da uporedo sa dramatičnim padom prodaja automobila pada i vrednost ruske rublje. Dolar i evro su u odnosu na rusku valutu na svojim istorijskim rekordima i dolarska odnosno evro vrednost prodaja mogla bi da bude dramatično niža od rubaljske.

Ruska ekonomija je pod velikim pritiskom i tu mnogo dobrog biti neće. Ruska država daje velike subvencije za očuvanje radnih mesta i u automobilskoj industriji. Sindikati su izračunali da je AvtoVaz na ime raznih subvencija u prvoj polovini ove godine dobio 5,5 milijardi rubalja (više od 100 miliona evra). Ali dramatičan pad prodaja preti isto tako dramatičnim kresanjem radnih mesta.

U vodećim fabrikama nervozni pregovori između sindikata i poslovodstava većtraju, a protesti su veću pripremi. Zanimljivo je da sindikati ističu da neće biti štrajkova nego protesta ili čak „udara na imidžfirme“, kako prete u fabrici Folksvagena u Kalugi, jer bi, kako navode, štrajkovi baš odgovarali poslovodstvu koje je ionako prinuđeno da obustavlja proizvodnju na neko vreme i šalje radnike na prinudne odmore.

Razlog nezadovoljstva nisu toliko plate (većina zaposlenih u Folksvagenu prima između 30.000 i 33.000 rubalja, u Nisanu između 35.000 i 40.000 rubalja), mada se traži njihova indeksacija inflacijom (očekuje se za ovu godinu 8 odsto), koliko najavljeno ili očekivano ukidanje radnih mesta.

U AvtoVazu je broj zaposlenih od 2009. do kraja 2013. godine smanjen sa 99.000 na 69.175, a poslovodstvo i sindikat se spore oko toga da li je ovogodišnje smanjenje samo 864 radna mesta ili celih 16.000?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: