(Pre)minuli rad

Kada poslodavac traži radnika, insistira na iskustvu, a kada ga zaposli, to iskustvo mu ne priznaje. Tako bi mogla da glasi poruka novog zakona o radu, koji je počeo da se primenjuje 29. jula ove godine, a koji propisuje da se ubuduće minuli rad zaposlenima obračunava samo za godine provedene kod poslednjeg poslodavca, a ne za sve godine koje je radio.

Fokus

Izvor: Jasna Petroviæ-Stojanoviæ

Četvrtak, 04.09.2014.

14:33

Default images

Prošlo je vreme socijalizma. Na sceni je kapitalizam. Naš balkanski. Novi zakon o radu zdušno su podržala sva udruženja poslodavaca – od američke komore preko Saveta stranih investitora, Unije poslodavaca, do većine poslanika u skupštini.

Ali većina onih u skupštinskim klupama koji su glasali za taj zakon neće osetiti (pre)minuli rad na svojoj koži, jer je njima manje-više poslodavac uvek bila država. Njima se u stečeno pravo neće dirati.

Ali šta sa ostalima? S onima koji su zbog posrnule privrede i propalih preduzeća morali da traže novog poslodavaca? Ili s onima koji su dobili otkaz samo zato što imaju više od 40 godina života i nisu potrebni novom gazdi? Ili onima koji su za većom platom otišli u drugu firmu.

Njihova sudbina je u rukama poslodavaca koji bi trebalo da cene lojalnost i zalaganje radnika. Ko će, međutim, gazde naterati na to? Zašto bi poslodavac podizao platu nekom u skladu s njegovim iskustvom i doprinosom kada ga niko ne primorava. Radnik je potpuno obespravljen. Sindikat? Koji? Čiji? Pa zar nisu svi „legli na rudu” i prihvatili bez mnogo roptanja kapitalističku tekovinu?

Kažu, svuda u svetu je praksa da kada se promeni firma da se dobije plata koja se dogovori s poslodavcem. Radnika i tamo i ovde interesuje iznos, a da li je u njemu minuli ili ko zna kakav rad potpuno je nevažno. I naravno da se od te plate može pristojno živeti. Kod nas se i na prosek manji od 400 evra „skida” minuli rad kao bogzna kakav trošak poslodavaca.

Cilj novog zakona o radu i brisanja minulog rada bio je, navodno, da se poslodavci stimulišu da zapošljavaju starije radnike, tranzicione gubitnike, a to kao nisu činili, jer im je smetao veliki minuli rad. Već se radujemo novim šansama za zapošljavanje pedesetogodišnjaka sa statusom pripravnika.

Ako je Zakon o radu donet pod pritiskom EU pisan za buduće strane investitore da bi u Srbiji dobili što jeftiniju radnu snagu zašto se i pravila o minulom radu ne primenjuju za buduće radnike, nego to „retroaktivno” plaća generacija koja je godinama ulagala u sebe i svoju karijeru, a zakonodavac sve to – izbrisao.

Džaba sada kao u „Radovanu Trećem” mnogi poput Zorana Radmilovića zapomažu: „Gde mi je minuli rad.” Jer se neko umesto Zorana privukao i „tiho i elegantno ga odneo”. A svaki čovek se okrene da vidi rezultat svog rada. Gde mi je minuli rad? Raspituje se od vrata do vrata, od kancelarije do kancelarije. Gde mi je minuli rad...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: