Deripaska: Ruski “kralj aluminijuma“

Oleg Deripaska je jedan od najbogatijih Rusa, veoma blizak predsedniku Putinu. Njegova kompanija Bejzik element učestvovaće na tenderu za privatizaciju RTB-a Bor.

Fokus

Izvor: Marko Jevtiæ

Sreda, 01.08.2007.

13:35

Default images

Mnogi nisu poverovali kada je Njujork Tajms prošle godine objavio da je Deripaska pretekao mnogo poznatijeg Abramoviča na mestu najbogatijeg Rusa. I dok je na listama Sandej Tajmsa ili Forbsa još uvek bogatiji Abramovič, ruski mediji procenjuju Olegovo bogatstvo na 14 milijardi dolara, što ga čini najbogatijim Rusem na svetu.

Deripaska se nije mnogo eksponirao, kao njegov stariji kolega Abramovič, a našoj javnosti je postao zanimljiv zbog interesovanja njegove kompanije, Bejzik element, za privatizaciju RTB-a Bor.

Njega je u Beogradu primio premijer Srbije Vojislav Koštunica, a mnogi analitičari su spekulisali da je to u direktnoj vezi sa ponavljanjem tendera za privatizaciju RTB-a. Po poslednjim najavama Bejzik element će učestvovati na novom tenderu.

Oleg Depiraska je rođen 1968. godine u malom mestu Deržinska, na jugu Rusije. Studirao je u Moskvi, gde je diplomirao fiziku (1993.) i ekonomiju (1996.). U međuvremenu je radio za kompaniju Sajanogorsk Aluminijum Smelter, u kojoj je od 1994. do 1997. godine obavljao funkciju generalnog direktora.

Deripaska je u privatizaciji uspeo da kupi veliki udeo o toj kompaniji, koja je jedan od većih proizvođača aluminijuma u Rusiji.

Izbegao “aluminijumski rat”

Privatizaciju ruske aluminijumske industrije sredinom devedesetih godina pratilo je krvoproliće poznato kao “aluminijumski rat”, a česte pojave su bile plaćene ubice, reketiranja, prebijanja, ali i ubistva. Mafija je u okršaju sa Deripaskom izvukla deblji kralj, pa se “rat” završava njegovom pobedom.

Iz Sajanogorskog prelazi 1997. na funkciju predsednika kompanije Sibirski Aluminijum. Dve godine kasnije predsednik Boris Jeljcin ga počastvovao ordenom Prijateljstva naroda (Дружбы народов).

U isto vreme u aluminijumsku industriju ulazi poznati ruski milijarder, Roman Abramovič, koji kupuje većinu ruskih kompanija koje se bave alumunijumom, spajajući ih u Sibneft. Abramovič, zajedno sa Depiraskom, 2000. godine osniva RUSAL (Ruski aluminijum) koji ujedinjuje aluminijumske potencijale Sibnefta i Sibirskog aluminijuma (Bejzik element), što znači i najveći deo ruske industrije aluminijuma. RUSAL nastavlja da kupuje manje ruske kompanije koje imaju veze sa aluminijumom, ali i da se širi na ostala tržišta (Jermenija, Gvineja i dr.). Abramovič se polako povlači iz tog biznisa, dok Deripaska povećava svoje učešće u RUSAL-u, pa 2003. Bejzik element dolazi do 75 odsto vlasništva, a već 2004. godine njegova kompanija postaje jedini vlasnik RUSAL-a.

Narednih godina RUSAL kupuje kompanije u brojnim zemljama uključujući Ukrajinu, Kinu, Australiju, Nigeriju i druge, a 2006. dolazi do potpisivanja ugovora o spajanju kompanija RUSAL, SUAL i Glenkor iz Švajcarske. Spajanje se završava početkom 2007. godine i nastaje UC (United company) RUSAL, najveća aluminijumska kompanija na svetu.
Pored RUSAL-a Deripaskina kompanija Bejzik Element poseduje kompanije GAZ (proizvođač automobila), Aviakor (proizvođač aviona) i osiguravajuću kuću Ingostrak.

U aprilu ove godine Deripaske je kupio 30 odsto austrijskog Starbaga, koji je šesta građevinska kompanija u Evropi.

Takođe postaje i partner kanadske kompanije MANGA u nameri da preuzme kompaniju Krajsler (Chrysler), koja se odvaja od nemačkog Dajlmera (Daimler), a njegova kompanija je vlasnik i Kombinata aluminijuma u Podgorici.

Političke veze

Poslovni put Olega Deripaske usko je povezan i sa političkim strukturama u Rusiji. Naime, 2001. godine Oleg je oženio Polinu Jumaševu, ćerku Jeljcinovog bivšeg šefa kabineta Valentija Jumaševa, koji je sada u braku sa Jeljcinovom mlađom ćerkom, Tatjanom.

Pored toga što je na posredan način postao član familije Jeljcin, Deripaska je u veoma dobrim odnosima i sa Jeljcinovim naslednikom, Vladimirom Putinom. Oleg je izbegao obračun države sa oligarsima poput Berezovskog i Hodorkovskog, a u Kremlju posebno cene projekat obnove pravoslavnih crkava koji je Deripaska osnovao.

Mnogi smatraju da je upravo taj prikriveni nacionalizam ključ njegovog uspeha. Deripaska je za razliku od drugih oligarha odlučan u tome da se neće seliti iz Rusije, ali ne voli preterano ni Moskvu. Trenutno živi na severu Kavkaza, i po njegovim rečima - tu će provesti ostatak života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: