Zašto nam kasne Koridori i da li mora tako?

Izgradnju autoputeva u Srbiji oduvek je pratila velika medijska pažnja, srpska javnost naslušala se tokom decenije i po priličnog broja obećanje o tome kada će pojedine deonice biti završene, a uz nove kilometre često su poreskim obveznicima ispostavljani dodatni računi koje bi trebalo platiti jer su probijeni rokovi, nisu poštovana prava izvođača, poslovi su dobijani kao najjeftiniji pa su se pojavljivali i novi troškovi….Koliko milijardi nas je to koštalo verovatno nećemo saznati, a poslednjih nedelja suočavamo se sa polemikom bivših i sadašnjih ministara ko je kriv za kašnjenje izgradnje Koridora. Uz to, postoji problem i kašnjenja radova na deonicama koje grade grčki Aktor i bugarske firme…Ipak, premijer nam poručuje da je bolje da malo sačekamo jer ako raskinemo ugovore, gle čuda, koštaće nas mnogo više. Postavlja se pitanje kako da nas ne košta mnogo više i ima li načina da se kao poreski obveznici osiguramo od voluntarizma u lancu naručilac - investitor – izvođač?

Fokus

Izvor: Jelena Stjepanoviæ

Utorak, 28.02.2017.

09:26

Zašto nam kasne Koridori i da li mora tako?
Foto: Lièna arhiva

Prvi čovek Udruženja inženjera konsultanata Srbije (ACES) iza kojeg su dve i po decenije rada na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata od Dubaija, Australije, Katara do najvećih regionalnih i nacionalnih objekata, Branislav Simović, kaže da postoje tačno određene procedure, koje je praktično usvojio ceo svet, a koje olakšavaju da se ceo postupak ugovaranja i izvođenja radova odvija standardizovano i uz što manje problema. Reč je o FIDIC procedurama, o pravilima ugovaranja i vođenja velikih projekata koje je ustanovila svetska organizacija inženjera konsultanata, a koje koriste razne međunarodne finansijske institucije poput EBRD, EIB i Svetske banke. Takođe, naše državne institucije realizuju infrastrukturne projekte finansirane od strane ovih banaka po FIDIC standardima.

- Ipak, o njima se u Srbiji ne zna mnogo, a za FIDIC je šira javnost čula tek nedavno u intervjuu prvog čoveka Koridora Srbije Dmitra Đurovića i to povodom polemike ko je kriv za kašnjenje radova na Koridorima – bivši ili sadašnji ministri. Da li su konkretni ugovori rađeni po njima?

Pokušaću da vam objasnim. FIDIC je razvio standardizovane modele ugovora za različite tipove investicionih projekata, sa ciljem da se jednostavnije upravlja projektima, da se rizici projekata umanje i da se na taj način interesi učesnika u projektu zaštite.

Bilo kakvo odstupanje od uslovnosti koje su postavljene u Opštim uslovima, neminovno dovodi do debalansa rizika i odgovornosti, čemu su Investitori sa ovih prostora skloni.

U okviru FIDIC modela ugovora postoje dva dela ugovora; opšti uslovi ugovoranja i posebni uslovi ugovaranja. Kod tog modela ugovora nije predviđeno da se menjaju Opšti uslovi ugovornja, već se za takvu potrebu koristi poglavlje ugovora koji se zove Posebni uslovi ugovoranja. Kod nas, pa i u okolnim zemljama, nekako je postalo uobičajeno da se pribegava nekakvoj kombinovanoj metodi.

Primećeno je da su Investitori skloni da rizik u projektu, koji bi trebalo od da snose žele da prebace na Izvođača radova. Izvođači radova želeći da dobiju posao pristaju na takve nelogične zahteve. Rezultati ovakvih pogodbi su vidljivi, u smislu da imamo projekte koji su u docnji i koji prevazilaze predviđen budžet.

Uočeno je da nakon napravljenih izmena Opštih uslova administriranje FIDIC ugovora predstavlja ozbiljan problem, posebno u delu koji se odnosi na komunikaciju i matricu odgovornosti.

- To znači da imamo dobar model po kome se ugovara, a zatim na terenu imamo devijacije koje su stvar pogodbe?

Dovoljno je istaći da na skoro svakom stručnom skupu iz oblasti ugovaranja u poslednjih par godina, značajno mesto zauzima tema nepravilnog korišćenja FIDIC modela ugovora. Zato se preporučuje da se prilikom sastavljanja ugovora po FIDIC modelu ugovaranja obavezno uključe stručnjaci koji detaljno poznaju ovu materiju.
Foto: Tanjug
S obzirom na promenu trendova u našoj industriji, stručnjaci bi trebalo da se permanentno obrazuju, stiču potrebna znanja i dele pozitivnu poslovnu praksu sa kolegama. Srpska nacionalna asocijacija ACES je jedina ovlašćena za distribuiranje i prevod FIDIC modela ugovora u Srbiji, kao i za organizovanje obuka iz ove oblasti.

- A šta se dogodi kad nastane problem, na koji način se razrešavaju sporovi u tom slučaju? Postoji u okviru FIDIC-a i način mirnog razrešavanja sporova, i mi smo uvek raspoloženi i za obuke i za pomoć u toj oblasti, da bi se izbegli sporovi i eventualna skupa arbitraža na međunarodnim sudovima.

- Vi ste dugo u ovom poslu, da li su naši državni organi koji su u situaciji da ugovaraju ovakve vrste ugovora dovoljno obučeni za to i da li to rade u najboljem interesu države i građana, kakav je vaš stav? U već pomenutom intervjuu gospodina Đurovića smo saznali da “Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nema stručne ljude iz oblasti građevine sa posedovanjem odgovarajućih licenci, kao ni ljude sa poznavanjem međunarodnih Fidik procedura po kojima se izvode radovi, niti je to njihov posao".

Utisak je da ima mesta za poboljšenje i da bi za početak bilo neophodno da državne institucije budu značajno aktivnije na konferencijama i drugim stručnim sastancima. Potrebno je da odabrani predstavnici Investitora imaju iskustva u upravljanju projektima, da imaju sertifikate i da redovno idu na obuke. Takođe, za smanjenje rizika od nepovoljnog ugovoranja neophodno je da se uključe profesionalci, obučeni za ovakve modele ugovaranja. ACES redovno održava FIDIC obuke zainteresovanim kompanijama i državnim institucijama, sa ciljem da domaći stručnjaci preuzmu vodeće uloge u administiranju projekata koji se realizuju iz međunarodnih kredita. Mislimo da je ovo jako važno jer može da značajno ubrza realizaciju velikih infrastrukturnih projekata finansiranih od međunarodnih finansijskih institucija i takođe pomogne našoj državi da se projekti realizuju u okviru predviđenih rokova i budžeta. Ove godine svi zainteresovani i učesnici procesa i odlučioci i izvođači imaju mogućnost da više saznaju na prvoj FIDIC konferenciji u Srbiji za desetak dana.

- Kao država smo se naplaćali dosta penala za neblagovremeno završene radove ili nepoštovanje ugovora. Trenutno na nekoliko deonica Koridora 10 imamao izvođače radova koji prilično kasne sa izvođenjem radova, reč je o dve firme, jednoj grčkoj i drugoj bugarskoj. Država i dalje to toleriše a na pitanje da li će biti raskinuti ugovori, premijer je kazao da bismo u tom slučaju platili mnogo više. Kako je to moguće, ako smo mi u celoj situaciji oštećena strana, da li nas u toj situaciji štite FIDIC ugovori?
Foto: Lièna arhiva
U FIDIC modelima ugovora primenjena je najbolja pozitivna praksa sa ciljem da se rizici projekata umanje i da se na taj način interesi učesnika u projektu zaštite. Početak svakog uspešnog projekta je pažljivo planiranje, postavljanje neophodnih zahteva u pogledu kriterijuma za izbor učesnika u poslu, od projektanta, preko project managera i nadzorne službe do izvođača radova. Ukoliko Investitor ne ispunjava svoje obaveze, u pogledu pripreme kvalitetne i kompletne tehničke dokumentacije i obezbeđenja poseda gradilišta (npr. rešenje pitanja ekproprijacije), da ne izdaje blagovremeno instrukcije za gradilište, onda se ne može očekivati od Izvođača radova da izvršava svoje obaveze.

Pitanje iznad svih drugih je uspostavljanje poverenja između učesnika u poslu. Kod nas se ne obraća previše pažnje na to, što se hitno mora promeniti ukoliko se očekuju povoljni rezultati. U okviru administracije FIDIC ugovora predviđena je redovna komunikacija i jasno izdavanje naloga za rad. Ukoliko se to ne poštuje, vremenom se pojavljuju odštetni zahtevi. Posledica odštetnog zahteva koji nije rešen na obostrano zadovoljstvo je spor. Spor se može rešavati redovnim sudskim postupkom, ali FIDIC u standarnom ugovoru predviđa korišćenje arbitražog postupka. Pre odlaska na arbitražu, je neophodno da se spor sagleda u okviru odbora za rešenje sporova. Ipak, podstiče se i mirno rešavanje sporova uključujući i medijciju. Cilj ovih metoda za rešavanje sporova je smanjenje sudskih troškova i utošenog vremena za rešavanje.

- Jedno od pravila pri izboru ponuđača na nacionalnim tenderima je i kriterijum najniže cene. Zbog toga nam se dešavalo i da smo naknadno morali još da plaćamo jer su se pojavljivali nepredviđeni troškovi. Da li je to dobar princip?

Javne nabavke i uopšte izbor konsultanta i izvođača radova u građevinskoj industriji moraju mnogo više da se baziraju na kvalitetu. Jer ako vi izaberete izvođača sa najnižom cenom radova, koji je uključio jeftin materijal i opremu, na kraju može da nas to sve mnogo više košta, jer se već u fazi ekspolatacije pojavljuju uvećani troškovi. Moramo da se borimo da se ocenjuje najpre kvalitet, pa tek onda bira najniža cena, jer ćemo samo tako moći da imamo održive projekte i investicije. Jedna od takođe važnih tema FIDIC konferencije je upravo “Life Cycle Cost”, odnosno neophodnost da se investicioni projekti sagledavaju kao celina koja košta ne samo tokom izgradnje, već da se i troškovi održavanja moraju uzeti u obzir još u fazi planiranja novog projekta i investicije.
Foto: Thinkstock
- ACES je učestvovao u usvajanju novog Zakona o planiranju i izgradnji i pojednostavljenju procedura za izdavanje građevinskih dozvola, što je prilično uticalo na poboljšanje kortiranja Srbije na Duing biznis listi, što pokazuje da takva vrsta saradnje može biti jako korisna?

ACES radi konkretno na pomoći ministarstvima na unapređenju i usklađivanju zakonske regulative, na primer novog zakona o planiranju i izgradnji i pojednostavljenju procedura za izdavanje građevinskih dozvola. Mi smo takođe u prilici da imamo informacije i o novim evropskim regulativama , kao i standardizaciji preko EFCA, Evropske FIDIC organizacije i nastavićemo da podržavamo naša ministarstva i državne insitutcije u što boljem usklađivanju zakonske regulative. Naš cilj je stvaranje što poljeg poslovnog okruženja u Srbiji koje pogodije razvoju naših konsultanskih kompanija, a i stranim investitorima da se odliče za ulaganja ili razvoj biznisa u Srbiji. - Pomenuli ste da u Beograd dolaze najviši čelnici FIDIC-a, da se prvi put organizuje jedna stručna konferencija te vrste, a događaj je podržan od naviših institucija naše zemlje, zbog čega je to važno?

Ovo je prva FIDIC konferencija u Srbiji, pod nazivom "The Road to Smart Infrastructure". Konferencija će se odžati 9. i 10. marta, a učesnici će biti eksperti iz celog sveta, ali i domaće kompanije. Naročito nam je drago što imamo podršku resornih ministrastava, ministarka Zorana Mihajlović će otvoriti konferenciju, državna sekretarka u ministrasvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture će uzeti ućešće na panelu, a takođ će iz Ministrastva trgovine, turizma i telekomunikacija, pomoćnica ministra za tekomunikacije pričati na temu digitalizacije inovih tehnologija...Biće tu i diskusije na temu poboljšanja javnih nabavki, većeg fokusa na izbor kvaliteta, ali i potrebe da se projekti i investicije sagledavaju ne samo tokom izgradnje već i tokom odžavanja, takozvani “Life Cycle Cost”. Biće to prilika da se čuju iskustva vezana za implementaciju infrastrukturnih projekata u regionu i svetu i da se više nauči o primeni FIDIC modela ugovaranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: