"Srbiju čekaju sveobuhvatne reforme i mi ćemo pomoći"

Srbija će u procesu pridruživanju Evropskoj uniji morati da sprovede sveobuhvatne reforme kao i da podigne administrativne kapacitete da sprovede nove zakone, što je jedan od ključnih problema u Srbiji danas, kaže predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova i dodaje da će to udruženje pružiti svu pomoć u tom procesu.

Fokus

Izvor: B92

Petak, 14.10.2016.

15:23

Foto: FIC

- Delegacija Saveta stranih investitora u Srbiji nedavno je boravila u Briselu, šta je glavna poruka koju ste kao udruženje stranih kompanija poslali institucijama EU?

Naša glavna poruka je bila jasna. Preneli smo da je sada pravo vreme, sa otvaranjem pristupnih pregovora, da svi snažno podržimo Srbiju na njenom evropskom putu. U tom smislu, strani investitori koji posluju u Srbiji su ohrabrili Evropsku komisiju da pruži snažnu podršku Srbiji i kroz pristupne pregovore i kroz instrumente pomoći. Zadovoljni smo što smo bili svedoci da je Evropska komisija iskazala veliku zainteresovanost za Srbiju i da pažljivo prate situaciju na srpskom tržištu. Ohrabrujuće je i to što sprovode procenu uticaja reformi u Srbiji na njenu privredu i građanstvo. Pristupni proces tokom kojeg će Srbija usvojiti evropske vrednosti i principe će doneti dobrobiti za sve strane – građane Srbije i njihovu privredu jer će podstaći novo zapošljavanje i ekonomski razvoj.

- Sa kim ste se sastali i koji je ključni rezultat ove posete?

Tokom dvodnevne posete, delegacija Saveta se sastala sa predstavnicima 5 generalnih direktorata (za susedstvo i pregovore o proširenju – NEAR, za ekonomska i finansijska pitanja – ECFIN, za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju – EMPLOY, za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologiju – CNECT i za zdravlje i bezbednost hrane – SANTE) i sa Evropskom službom za spoljne poslove (EEAS) uključujući i sastanak sa direktorkom za zapadni Balkan Henovevom Ruis Kalaverom u Generalnom direktoratu NEAR (nadležan za proširenje). Takođe smo se sastali sa ambasadorkom Srbije u EU gospođom Anom Hrustanović, dok je Misija Srbije u EU organizovala prijem. Ključni ishod ove uspešne posete je dogovor koji smo napravili oko konkretnih koraka u procesu zajedničke saradnje sa ciljem da olakšamo put Srbije ka EU. - Srbija godinama unazad radi na usklađivanju zakona sa zakonima EU, da li smo time dobili funkcionalni ili više formalan napredak, da li je to dovoljno?

Verujemo da je napredak opipljiv sa fleksibilnijim radnim zakonodavstvom, jednostavnijim procesom dobijanja građevinskih dozvola i boljim inspekcijskim sistemom. Štaviše, postignuća su vidljiva u fiskalnoj konsolidaciji i dobrim ekonomskim parametrima (rast izvoza i BDP-a, što je prepoznato i od strane MMF-a i Svetske banke), što je omogućilo prostor za za velika očekivanja za budućnost. Podrazumeva se da uvek postoji prostor za napredak. Bez obzira koliko snažno nastavljate reforme, uvek nešto zaostaje. To je razlog zašto gledajući u budućnost Savet očekuje napredak u okviru strukturnih reformi, harmonizaciji sa EU i smanjenju birokratije, sa specijalnim fokusom na Poresku upravu i inspekcije.

- FIC već dugo ukazuje na sve nedostatke poslovnog ambijenta i srpskog zakonodavstva, kakav je napredak postignut u tim oblastima, da li ste zadovoljni?

Već sam pomenula napredak ostvaren u okviru radnog zakonodavstva, oblastima nekretnine i gradnje i inspekcijama. Imajući u vidu da su sve tri oblasti od velikog značaja za investitore, mođemo reći da su neki ključni problemi rešeni i to je pozitivno.

- Šta je to što su još uvek slabe tačke i na čemu Srbija još mora da radi?

Srbija treba da nastavi reforme ukoliko želi da zadrži postojeće i dobije nove investitore. Usklađivanje sa Evropskom unijom je odlično sredstvo u ovom procesu budući da čini okruženje predvidljivijim i konkurentnijim. Ključni problemi u Srbiji su zastareli zakoni ali još više problemi u njihovoj primeni što čini poslovnu klimu nepredvidljivom i stvara nejednake uslove poslovanja.

- Kakva je saradnja FIC-a i institucija sistema, pre svega vladom?

Posle više od decenije od osnivanja, možemo reći da su sve srpske Vlade bile prijemčive i otvorene da čuju stavove stranih investitora u vezi sa poslovnom klimom. Pozdravljamo sve do sad pružene prilike da budemo deo konsultacija u vezi sa nacrtima svih značajnih zakona i izmena regulative. Svaka godina donosi napredak u saradnji sa Vladom i jasno pokazuje sazrevanje procesa javno-privatnog dijaloga. Uvek smo na raspolaganju da pružimo konkretne preporuke za unapređenje uslova poslovanja sa željenim ishodom da učinimo život lakšim za sve – kako za postojeće investitore tako i za buduće, a iznad svega za za srpske građane i društvo u celini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: