Kakva nam i kada stiže IKEA?

Građevinsku dozvolu za izgradnju robne kuće u Bubanj potoku dobili smo u junu. U ovom trenutku čekamo da dobijemo još osam građevinskih dozvola za prateću infrastrukturu robne kuće koju planiramo da izgradimo na toj lokaciji.

Fokus

Izvor: Danas

Četvrtak, 31.12.2015.

10:11

Default images
Foto: Beta/HINA

Očekujemo da bi smo te dozvole mogli da pribavimo u narednih četiri do šest sedmica. Ne bi hteo da licitiram o konkretnom datumu početka izgradnje robne kuće i pratećih sadržaja jer je reč o zaista velikom objektu za čiju realizaciju treba ispuniti i obezbediti niz stvari ali se mi u kompaniji Ikea nadamo da bi do toga moglo da dođe u najkraćem vremenskom roku, što znači februar ili mart nastupajuće 2016. godine – kaže u razgovoru za Danas Vladislav Lalić, direktor za razvoj kompanije Ikea za jugoistočnu Evropu. Da li se može očekivati da će robna kuća Ikea u Beogradu biti izgrađena do kraja 2016 godine?

-Naše iskustvo iz regiona i drugih zemalja generalno pokazuje da je za izgradnju robne kuće ovog tipa kojeg mi gradimo u Beogradu potrebno12 meseci. To je termin u kome bi trebalo očekivati da bude izgrađena naša robna kuća u Bubanj potoku. Hteo bih da naglasim da dosta toga zavisi od konkretne situacije na terenu, vremenskih uslova i još niza faktora pa je zaista nemoguće precizirati kada će tačno objekat biti otvoren. Pored građevinskog dela o kome sam pričao postoje i komercijalni aspekti koji će uticati na to kada će robna kuća početi sa radom. Drugim rečima, ne možemo robnu kuću da otvorimo bilo kog dana u godini jer postoje neke globalne komercijalne aktivnosti koje se u kompaniji Ikea implementiraju u isto vreme pa ćemo morati da vodimo računa i o tom faktoru.

Koliko će da košta izgradnja robne kuće Ikea u Beogradu i koliko radnika će biti zaposleno u njoj ?

-Vrednost investicije je oko 70 miliona evra. Robna kuća će imati više od 30 hiljada kvadratnih metara i biće veoma slična objektu koji smo izgradili u Zagrebu i otvorili2014. godine. U robnoj kući će biti zaposleno oko 300 radnika.

Da li Ikea planira izgradnju svojih prodajnih objekata i u drugim delovima Beograda i Srbije?

-U Beogradu dugoročno gledano planiramo izgradnju još jednog objekta poredrobne kuće u Bubanj potoku a takođe je u planu i otvaranje naših prodajnih objekata u Nišu i Novom Sadu. U Nišu smo već kupili 13 hektara zemljišta predviđenog za izgradnju Ikea radnje u tom gradu.Kakva forma i brzina izgradnje tih objekata ćebiti zavisiće isključivo od razvoja tržišta i kupovne moći u Srbiji.Treba naglasiti da je kancelarija Ikea za jugoistočnu Evropu upravo smeštena u Beogradu i u njoj radi više od 80 zaposlenih. U ovom regionu trenutno imamo dva objekta a dugoročno planiramo izgradnju13 sa akcentom na Rumuniju zbog veličine tržišta.

Šta će potrošači u Beogradu dobiti otvaranjem Ikea robne kuće?

-Ikea je poslovala u Srbiji 1991. godine da bi posle godinu dana zatvorila tu svoju malu radnju kod hotela Hajat zbog svega što se devedesetih dešavalo na ovim prostorima. Otvaranjem Ikea robne kuće u Beogradu, stanovnici glavnog grada Srbije će se i na simboličan način osloboditi sećanja na vreme embarga, šverca i drugih nemilih stvari, kada ste ako ste želeli da nabavite proizvode Ikea morali da sednete u kola i odete u neku od zemalja regiona da bi ste kupili ono što vam je potrebno. Sada će to građani sve moći da pazare u Beogradu. Ikea nudi širok asortiman nameštaja i drugih proizvoda koji je funkcionalan, kvalitetan, održiv i lepo dizajniran a može se kupiti po veoma pristupačnim cenama. U robnoj kući će se isključivo prodavati proizvodni asortiman Ikea i robne marke, poput bele tehnike , koje se ekskluzivno proizvode za našu kompaniju. Za Beograđane je svakako najbitnije da će asortiman proizvoda koji Ikea svojim kupcima nudi širom sveta u potpunosti biti dostupan i u našoj robnoj kući u glavnom gradu Srbije.

Da li ste zadovoljni saradnjom sa domaćim proizvođačima?

-Kada je reč o saradnji sa domaćim proizvođačima moram da kažem da u tom segmentu na žalost nismo zadovoljnijer je obim te saradnje veoma mali. U Srbiji imamo jednog dobavljača, radi se o kompaniji Standard frničer iz Ćuprije koja za nas proizvodi oklagije i daske za meso. Sa njima zaista imamo dobru i kvalitetnu saradnju. Mi smo na žalost zbog celokupne situacije sa kompanijom Simpo bili prinuđeni da okončamo saradnju. Ikea ima želju da razvije poslovne odnose sa većim brojem dobavljača u Srbiji, koji naravno mogu da garantuju da će ispuniti naše standarde, ali na žalost ne nailazimo na dobar odziv. Zato koristimo i ovu priliku da poručimo svim poslovnim ljudima , proizvođačima sa preduzetničkim duhom da nam se jave kako bi smo razvili uspešnu saradnjuna obostrano zadovoljstvo.

Da li Ikea planira da gradi svoje proizvodne objekte u Srbiji?

-Srbija ima tradiciju u proizvodnji nameštaja kao i dobru bazu sirovina i stručnjaka utoj oblasti, te Ikea svakako ima interes da, između ostalog, gradi svoje proizvodne objekte i u Srbiji. Međutim i u tom segmentu sve isključivo zavisi od konkurentnosti tržišta i onoga šta može da se ponudi. Konkretno, da bi se tako nešto desilo u Srbiji potrebno jeobezbeditineophodne repromaterijale na duže staze kao i sigurnost cene tih repromaterijala. Ikea, potencijalno gledanomože biti zainteresovanaza izgradnju svoje fabrike u Srbiji, mi smo radili i studije vezano za to ali opet ponavljam to zavisi od niza faktora koje treba ispuniti da bi do investicije zaista i došlo. U slučaju kada bi se ti faktori rešili na zadovoljavajući način i kada bi država tu priču podržala na pravi način mogu da kažem da u Srbiji postoje veoma interesantna mesta na kojima bi Ikea mogla da razvije svoju proizvodnju.

Gde sve Ikea posluje na prostoru bivše Jugoslavije i jugoistočne Evrope?

-Mi imamo robnu kuću u Zagrebu koja je otvorena u avgustu 2014. godine. Prethodno smo u aprilu 2007. godine otvorili robnu kuću u Bukureštu. Kao što je već rečeno planiramo je otvaranje robne kuće u Beogradu a u Ljubljani smo završili akviziciju zemljišta jer i tamo planiramo otvaranje robne kuće. Takođe Ikea namerava da otvori i drugu robnu kuću u Bukureštu a rekli smo da su dugoročno gledano u planu Niš i Novi Sad kao i neki drugi objekti u regionu.

Robne kuće u Zagrebu i Bukureštu posetilo5,2 miliona potrošača

·Da li ste zadovoljni poslovnim rezultatima kompanije Ikea u regionu?

-U okviru našeg regiona, Ikea jugoistočna Evropa koji obuhvata Srbiju, Sloveniju, Rumuniju i Hrvatsku, sa sedištem u Beogradu, zasad su operativne dve robne kuće, u Bukureštu i Zagrebu. Veoma smo zadovoljni poslovanjem obe robne kuće, koje su prodajom premašile naša očekivanja u prethodnoj fiskalnoj godini. U Zagrebu, ostvarili smo promet od 70,5 miliona evra, a robnu kuću posetilo je gotovo dva miliona posetilaca. U Bukureštu, ostvareni promet je skoro 94 miliona evra a robnu kuću je posetilo više od 3,2 miliona ljudi. Globalno, Ikea kontinuirano beleži rast. Prošle godine porasli smo za više od 11 odsto, i trenutno u svetu ima 375 robnih kuća Ikea, koje su ostvarile promet veći od 33 milijarde evra. Imamo 172.000 zaposlenih a nase robne kuće ukupno je u prošlog godini posetilo 884 miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: