Da li smo se zaneli osvajanjem ruskog tržišta?

O dilemi šta treba da bude fokus srpske privrede - mala ili velika tržišta - savetnik u Privrednoj komori Srbije Bojan Đurić govori za B92.

Fokus

Izvor: B92

Subota, 31.10.2015.

16:26

Default images
Screenshot/B92

*Da li je Srbija realno procenila svoje mogućnosti kada želi da osvaja jedno tržište poput ruskog?

- Zahtevi ruskog tržišta su vrlo veliki, to jeste šansa, ali sa druge strane su vrlo komplikovani u vidu nekih standarda i u pitanju količina. Zbog toga srpska privreda značajnim delom mora da se fokusira i na neka druga tržišta. Generalno, svako otvaranje vrata na tako velikim tržištima kao što je rusko je odlično za srpsku privredu. *Da li bi onda bilo možda i pametnije staviti fokus na region, na neka tržišta gde nas već od ranije znaju?

-Možda bi bilo dobro da izbegnemo uvek taj globalni pristup. Možda bi bilo bolje da govorimo o konkretnim proizvodima, uslugama i granama. Tamo gde postoji neka vrsta prepoznatljivosti, tamo gde postoji neko poznavanje od ranije, gde je važno odsustvo jezičkih barijera, gde je transport važan, logistika važna, svakako da su mnogo veće prilike na regionalnim tržištima, u zemljama bivše Jugoslavije i nekim drugim državama. Uostalom, u odnosu na te ekonomije i ta tržišta, srpska privreda je u nekim segnemtima čak i dominantna i te prednosti svakako treba koristiti. Tu takođe postoji značajna uloga politike jer ona treba da obezbedi stabilnost, da obezbedi rušenje barijera iz prošlosti. To ne može da bude krajnji cilj i krajnji prioritet - ipak se radi o tržištima od 25 ili 30 miliona stanovnika koja su relativno ograničena i gde privrede regiona praktično se bore za isti deo kolača. Ali to daje jednu vrstu sigurnosti srpskoj privredi jer tamo može mnogo da proda i mnogo da izveze.

* Velika tržišta znače i veliku logistiku - čuli smo da se u Moskvi planira logistički centar za srpsku robu - imamo li mi kapaciteta uopšte za to?

- Ako odlučimo da imamo ozbiljnu ambiciju, onda moramo da se time ozbiljno i bavimo, moramo da nađemo resurse. To ne mora da bude nužno samo državni posao. I u Srbiji i u Rusiji postoje ozbiljne kompanije iz privatnog sektora koje se time bave. Zbog specifičnosti velikog broja proizvoda koje izvozimo na rusko tržište, logistički centar jeste važan jer je važno za mnoge robe da one budu uvek dostupne, da budu transportovane u određenim delovima godine kada je to povoljno. Ako se odlučimo da to radimo, onda to mora da bude urađeno ozbiljno. Ja sam uvek za to da se koriste neka iskustva i kontakti, kapaciteti koji već postoje, a koji su pokrenuti od privatne privrede, bez obzira da li je reč o privredi iz Srbije ili o delu nekih međunarodnih lanaca. To uvek daje jednu vrstu nove izvesnosti i nove sigurnosti - uvek kada ste u lancu, vi ćete biti na nekom tržištu i dugotrajnije i kvalitetnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: