Novi proizvod će smanjiti uvoz

Osnovni parametar koji čini jednu državu jakom i bogatom svakako je proizvodnja – ukoliko je ona razvijena i država je bogata. Srbija je nekada zauzimala značajno mesto u regiji i šire po tome što je imala dobre proizvode koji su se po kvalitetu visoko rangirali i plasirali u izvoz u razne zemlje sveta. Hemijska industrija je bila posebno jaka, velike fabrike su dobro radile. Na žalost, mnoge od njih danas stoje.

Fokus

Izvor: NIN

Četvrtak, 29.01.2015.

15:45

Default images
Foto: Dušan Milenkoviæ

Ono što daje nadu jesu aktivnosti retko preduzimljivih ljudi, među kojima je rukovodstvo Poslovnog sistema Elixir Group. Nastao je 1990. godine kao porodična firma. Danas, sa veoma stručnim i iskusnim menadžmentom i sa preko 720 zaposlenih i saradnjom velikog broja inostranih i domaćih partnera, ostvaruje veoma dobre rezultate u oblasti agrobiznisa, hemijske industrije i proizvodnje kompleksnih mineralnih đubriva.

- Šta je bilo presudno u odluci da uloži velika sredstva i pokrene proizvodnju u dve „propale” fabrike, Zorku iz Šapca i IHP Prahovo, pitamo predsednika Poslovnog sistema Elixir Group Stanka Popovića?

Srbija je zemlja sa izuzetnim prirodnim bogatstvima, sa više od 5,7 miliona hektara poljoprivrednih površina, od kojih je više od dva miliona visokoproduktivno. U ukupnom izvozu Srbije poljoprivreda učestvuje sa 21,9 odsto. To pokazuje da je agrar najprofitabilnija grana srpske privrede, a sa druge strane da su mogućnosti agrara u Srbiji daleko veće.

Cilj naše kompanije je stvaranje moćne i profitabilne poljoprivrede i povratak Srbije i domaćeg proizvoda starim tržištima kao i osvajanje novih. Ulaganje u dva nekadašnja giganta Zorku Šabac i IHP Prahovo, gde smo obnovili devastirana postrojenja i pokrenuli proizvodnju, otvorilo nam je siguran put ka poziciji lidera u oblasti agrobiznisa u regionu.

Mineralna đubriva Elixir Zorka su se već u prvoj godini našli na tržištima 11 zemalja okruženja, a proizvodnjom novih proizvoda osvojićemo i nova tržišta.

- Mnogo je faktora koje morate da zadovoljite da biste postali lider u proizvodnji. Možete li ih u potpunosti ispuniti?

Naravno. Održivi razvoj, racionalno korišćenje prirodnih resursa, investiranje u napredna tehnološka rešenja u cilju zaštite životne sredine kao i odgovornost prema generacijama koje dolaze je jedno od naših prioritetnih usmerenja. Zatim, stvaranje moćne profitabilne poljoprivrede i povratak Srbije i domaćeg proizvoda starim tržištima i osvajanje novih kroz implementaciju domaćih i inostranih iskustava. Sve uz ukazivanje poverenja potvrđenim naučnim i obrazovnim institucijama iz zemlje i sveta.“
Zahtevi poslovnih partnera i potrebe tržišta menjaju se u skladu sa novim tehnološkim dostignućima. Da li ste spremni da odgovorite njihovim zahtevima?

Elixir Group je poslovni sistem zasnovan na princi pima najbolje poslovne prakse, primeni najmodernijih tehnoloških rešenja, stručnim i motivisanim zaposlenima, kontinuiranom ulaganju u proizvodnju i proširenje palete proizvoda i usluga. U svakom trenutku spremni smo da svojim partnerima odgovorimo na sve izazove tržišta, uz konstantno povećanje broja partnera i tržišta na kojim poslujemo. Visok kvalitet proizvoda postiže se kombinovanjem najnovijih tehničkih rešenja i velikom posvećenošću radnim zadacima svih zaposlenih.

Opredeljenje ka napredovanju, pored usmerenosti na visoke rezultate i što bolje pozicioniranje na tržištu, sa sobom nosi obavezu vođenja brige o širem društvenom kontekstu i odnosima sa zajednicom, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou.

Pored toga što Elixir Prahovo ponovo radi i preuzima primat u proizvodnji fosforne kiseline, uspeli ste i da napravite proizvod koji se uvozio, jer ga nijedna naša fabrika do sada nije proizvodila.
Elixir Group je revitalizacijom pogona u Prahovu, koristeći postojeću opremu i domaće sirovine, kalcijum -karbonat i fosfornu kiselinu, dobila proizvod veoma visokog kvaliteta, potpuno konkurentan postojećem proizvodu koji se uvozi.

Inženjeri Elixir Group dokazali su da smo regionalni lider u proizvodnji đubriva, a zatim su razvili i tehnologiju proizvodnje monokalcijum fosfata.

Monokalcijum fosfat je neizostavni dodatak u ishrani svih životinja. Tačno je da je do sada Srbija ovaj proizvod u potpunosti uvozila jer do sada nije postojao nijedan domaći proizvođač.

- Od kakvog je značaja za Srbiju i srpsku poljoprivredu novi proizvod iz Prahova? U 2015. godini, Elixir Prahovo proizvešće 50.000 tona, a već u sledećoj godini 100.000 tona monokalcijum fosfata. Ta količina može u potpunosti da zadovolji potrebe domaćeg tržišta, čime bi moglo da se uštedi okvirno deset miliona evra, koji se sada izdvajaju za uvoz.

Elixir Prahovo ima ambiciozne planove i za izvoz ovog proizvoda, jer u zemljama okruženja poput Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Rumunije ne postoji proizvodnja monokalcijum fosfata, već se on uvozi iz Rusije, Litvanije, Tunisa.

Mi već sada imamo pozitivne reakcije kupaca iz Evropske unije, koji su izuzetno zadovoljni kvalitetom našeg proizvoda.

- Šta vam daje sigurnost u proizvodnji, šta je garant kvaliteta, s obzirom na to u kakvom je stanju fabrika bila pre nego što ste je kupili?

Značajnim investicijama od ukupno 21 milion evra u revitalizaciju nekadašnjeg giganta, obezbedili smo za nas strateški važnu sirovinu - fosfornu kiselinu. Elixir Prahovo je ponovo preuzeo primat u proizvodnji fosforne kiseline i mineralnih đubriva. Razvojni potencijal u višim fazama prerade fosforne kiseline je ogroman.

I upravo mogućnost samostalnog kontrolisanja sastava fosforne kiseline kao osnovne komponente novog proizvoda predstavlja ključ uspeha, koji se odražava u pogledu kvaliteta finalnog proizvoda.

- Ima li inovacija, lepih vesti, iz Fabrike mineralnih đubriva Zorka iz Šapca?

Elixir Zorka radi punim kapacitetom. Postigli smo željeni kapacitet, dostigli smo odličan nivo kvaliteta mineralnih đubriva i našli put i do vrlo zahtevnih kupaca. Gotovo 60 odsto naših proizvoda prodajemo na ino-tržištima.

Mi pratimo sva najvažnija razvojna dostignuća, najsavremenije tehnološke trendove, u koraku smo sa tehnološki razvijenim zemljama. Tako smo i došli na ideju o proizvodnji mikrogranulisanih startnih đubriva.

- Znači, vaši inženjeri koji rade na razvoju novih tehnologija imaju pune ruke posla?

U sektoru za razvoj i tehničku podršku fabrike Elixir Zorka zaposlen je tim stručnjaka sa zavidnim iskustvom, koji je detaljno upoznat sa komercijalnom proizvodnjom i primenom đubriva širom sveta. Oni u saradnji sa istraživačkim centrima i naučnim institucijama u našim laboratorijama rade na razvoju novih proizvoda, uz obavezno testiranje istih u poljoprivrednoj praksi.

MICROGRAN™ tehnologija je namenski projektovana za proizvodnju granula dimenzija 0,5-1,2 mm. SuperStart je inovativni proizvod razvijen korišćenjem najnovijih tehnologija u fabrici Elixir Zorka. Jedinstveni proces proizvodnje garantuje maksimalni kvalitet i bezbednost.

Ovo visokotehnološko mikrogranulisano đubrivo proizvodi se primenom najnovijih tehnologija kao što su PDF™ proces ili Prills Dust Free™ sistem koji su razvili naši inženjeri posebno za proizvodnju mikrogranularnog đubriva. Specijalna tehnologija u kombinaciji sa finalnom obradom granula, sprečava pojavu čestica prašine u finalnom proizvodu.

Kao rezultat dobijamo gotov proizvod u vidu mikrogranularnog SuperStart đubriva koje omogućava laku primenu i obezbeđuje maksimalne rezultate, a ekonomski efekat primene SuperStart đubriva je uočljiv već prve godine primene, naročito u limitiranim uslovima za razvoj mlade biljke.

- Koje su prednosti upotrebe ovog đubriva? Po čemu se ono razlikuje od klasičnih mineralnih đubriva koje ste do sada proizvodili?

SuperStart je mikrogranulisano đubrivo koje predstavlja dobro izbalansiranu kombinaciju hranljivih elemenata sadržanih u granulama 0,5-1,2 mm. Ono stimuliše rast biljaka u početnim fazama razvoja i zahvaljujući visokom sadržaju fosfora i prisustvu cinka deluje značajno na rast korenovog sistema. Osnovne karakteristike ovog đubriva su visoka iskorišćenost i brzina delovanja hraniva kao i manji troškovi primene. Njegovom upotrebom uz istu količinu primene đubriva dobija se i do 20 puta bolja raspodela granula u zemljištu.

SuperStart je prvi ali ključni korak ka ostvarenju maksimalnih prinosa koji se mogu povećati od 5 do 15 odsto.

Možemo istaći i to da upotreba ovih đubriva time što omogućava biljkama da u prvoj godini primene maksimalno iskoriste hranivo, smanjuje rizik od zagađenja podzemnih voda, što je značajan ekološki benefit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: