Tender za Jat po planu

Tender za privatizaciju Jata biće raspisan u drugoj polovini maja. Saša Vlaisavljević, generalni direktor nacionalne avio-kompanije, u intervjuu za B92 kaže da je osim Er Indije (Air India) i Aeroflota, za Jat zainteresovano i nekoliko kompanija iz Evropske unije, koje u ovom periodu zahtevaju diskreciju.

Ivana Pešić Izvor: B92
Saša Vlaisavljević, generalni direktor Jat-a
Saša Vlaisavljević, generalni direktor Jat-a

Da li će politička kriza u zemlji i izbori uticati na odlaganje tendera za prodaju Jata?

Mi očekujemo raspisivanje tendera za privatizaciju u drugoj polovini maja. Insistiramo da u tom postupku učestvuju samo kompanije iz industrije, odnosno kompanije koje se u ovom trenutku bave avioprevozom. Trenutno se radi na samoj proceni vrednosti kompanije.

Jat ima flotu od 16 aviona i oko 50 predstavništva u inostranstvu. U mnogim zemljama poput Holandije, Italije, Engleske, Jat ima poslovne zgrade. U kakvom su stanju i kolika je vrednost onoga što Jat poseduje?

Jat Ervejz (Airways) poseduje poslovne zgrade na eksluzivnim lokacijama u Amsterdamu, Milanu, Londonu, Atini. Dao sam nalog da se u naredna dva meseca naša predstavništva u cilju racionalizacije troškova, presele na aerodrome u manji i operativniji prostor, a da se navedene zgrade hitno iznajme.

Što se tiče naše flote realna vrednost u ovom trenutku je 100-120 miliona dolara. Pošto pričamo o vrednosti Jata ne mogu da ne spomenem da imamo i nenaplaćena potraživanja od makedonske avio kompanije MAT u vrednosti od oko 9,5 miliona dolara, zatim potraživanja u kompaniji Sosoliso (Nigerija), neiskorišćeni avans u Erbasu od 23,5 miliona dolara, značajna potraživanja od GSA (ovlašćeni agenti za prodaju aviokarata) na Bliskom istoku, što sve skupa iznosi preko 50 miliona dolara. Imamo 14 aerodromskih slotova na Londonskom aerodromu Hitrou (Heatrow) , kao i slotove na drugim evropskim aerodromima čija je vrednost višemilionska. Ove činjenice moraju biti uzete u obzir.

U Evropskoj Uniji je počeo da se primenjuje Sporazum o otvorenom nebu, a u budućnosti se očekuje primena ovog sporazuma i u Srbiji. Da li mislite da pozicija Jat-a može biti ugrožena lou kost kompanijama?

Najjače svetske aviokompanije su danas prisutne na beogradskom aerodromu i sporazum o otvorenom nebu neće bitnije ugroziti našu poziciju kao i lou kost kompanije koje su isto tako i sada prisutne. Strateški je za našu kompaniju prihvatljivije da sporazum o otvorenom nebu bude ratifikovan u Skupštini nakon što dobijemo strateškog partnera, odnosno nakon tendera.

Da li postoje precizne procene dugova Jata, s obzirom da prema ranijim podacima dug iznosi 209 miliona evra?

To su otprilike naša dugovanja.

Bilo je nezvaničnih indicija da postoji mogućnost da se i Jat, poput NIS-a proda bez tendera. Kako bi prema Vašem misljenju trebalo privatizovati Jat?

Odluka je na našem vlasniku, Vladi Republike Srbije i Agenciji za privatizaciju. Moje mišljenje je da je za nas u ovom trenutku najbolje raspisivanje tendera što pre i prodaja većinskog paketa.

Jat već ima potpisana pisma o namerama sa Er Indijom i Aeroflotom. Da li se u međuvremenu pojavila još neka kompanija zainteresovana za privatizaciju Jat-a?

Imao sam lično kontakte sa nekim svetskim kompanijama u Evropskoj uniji i izvan nje, ali su tražili diskreciju u ovoj fazi, pa ću to i poštovati.

Kolika moraju da budu ulaganja strateškog partnera u Jat?

Od najvećeg značaja za našu kompaniju su investiciona ulaganja kao i tajming za njih. Upravo zbog toga insistiramo na raspisivanju tendera što pre, jer sa "finansijskom injekcijom" Jat ima šansu da bude i više od lidera u regionu. Procene su od 200 do 400 miliona evra.

Kojim delovima Jat -a su najneophodnije investicije? Da li je to flota, logistika, obnova poslovnih zgrada?

Potrebna nam je nova flota i suma od 200 do 400 miliona evra, neophodna je upravo za takvu vrstu ulaganja. Treba platiti zaostale dugove iz proteklih godina dobavljačima avio delova, motore, stajne trapove, enterijer.

Kakvi su poslovni ciljevi postavljeni pred Jat do kraja godine i da li su po vašem mišljenju svi ostvarivi?

Jat Ervejz je 2007. godinu završio pozitivno posle 17 godina u finansijskom smislu i prevezli smo preko 1,3 miliona putnika. U ovoj godini očekujemo i bolji rezultat, do 1,5 miliona putnika. U finansijskom smislu cena kerozina nam ne daje za pravo da imamo optimističku prognozu, naročito zbog toga što su prosečne tarife naše nacionalne kompanije u ovoj godini snižene u odnosu na prethodne, kako bi se nosili sa konkurencijom.

I u konkurenciji najboljih svetskih kompanija Jat Ervejz je zadržao preko 50 odsto tržišta što je rezultat kojim možemo da se ponosimo. Naša kompanija nema pomoć države, nije na budžetu i sve investicije realizujemo isključivo iz sopstvenih sredstava, a one su u ovoj godini oko 12 miliona evra.

U susret letnjoj sezoni Jat je promovisao nove letove. Kakva su vaša očekivanja u tom domenu?

Punjenja na linijama za Oslo su odlična, a za letove za Solun i Pulu tokom leta već sada se traži karta više. Očekujemo odličnu sezonu čime se vraćamo na mesto lidera u regionu.

Intervju

Ikea: Bubanj potok se ne izmešta zbog nas

Situacija u regionu je slična, sa nekim specifičnostima pojedinih zemalja. Izazovi su uglavnom u sferi imovinskih pitanja, infrastrukturne uređenosti, negde su katastarske knjige bolje uređene, negde manje. Nismo zadovoljni što imamo samo jednog domaćeg dobavljača koji proizvodi oklagije, daske za meso i drvene nožice

Intervju subota 9.07. 12:14 Komentara: 5

Piker: Mikro krediti rešenje za MSP

Salcburžanin Aleksander Piker trebalo bi Komercijalnu banku da učini modernom evropskom bankom. U oblasti finansiranja malih i srednjih preduzeća namerava da bira nove puteve. O tome i drugim temama predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke govorio je u intervjuu austrijskom ekonomskom listu Wirtschafts Blatt

Intervju četvrtak 19.05. 09:23 Komentara: 1

Menciger: Ne verujte bajkama - neće vas stranci spasiti

Tako se samo skriva ono što misliš da bi trebalo uraditi, ali ne smeš da kažeš, jer se iza toga krije smanjenje plata, socijalnih prava, otpuštanje, smanjenje penzija... Mere štednje su pogrešne, jer smanjuju tražnju. One ne mogu ništa drugo nego smanjiti rast. Očekivanje da će privreda rasti bez tražnje stanovništva ili države je iluzorno. Nikada nemojte verovati bajkama da će strani investitori spasiti vašu privredu! Oni mogu da pomognu, ali i da naštete. Uostalom, oni i dolaze sa jasnim i legitimnim interesom - da mnogo zarade.

Intervju sreda 11.05. 15:24 Komentara: 23

Kravčenko: Nafta će se oporaviti

"Mislim da je postepeni oporavak cena nafte, uz povremena kolebanja, dosta realan scenario u koji, u ovom trenutku, veruje i većina analitičara", kaže generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko. Kada je reč o kompaniji na čijem je čelu, kaže da su ostvarili neto dobit od 14,6 milijardi dinara, dok je pokazatelj EBITDA iznosio 46,5 milijardi dinara. A sve to, je, kaže, ostvareno i uz negativni uticaj kursnih razlika od 8,1 milijardu dinara.

Intervju sreda 11.05. 14:59 Komentara: 0

Neki ljudi su “navučeni” na stres

Pod maskom moći koju crpe iz pozicije koju im daje rukovodeće mesto, šefovi misle da će promeniti nečije ponašanje tako što ga stalno kritikuju. Kritika, zapravo, potpuno demotiviše. To je primer kako ne treba raditi. Zašto je emocionalna inteligencija glavni faktor uspeha

Intervju petak 6.05. 09:30 Komentara: 1

Tigar tyres: 500 novih radnih mesta, plata iznad proseka

Sa 3.000 zaposlenih i upravo završenom investicijom većom od 200 miliona evra, kompanija Tigar Tyres svrstala se u red najvećih investitora u Srbiji. Izvoz će posle poslednjeg ulaganja biti povećan takođe za više od polovine, čime će ta Michelinova fabrika u Srbiji ojačati mesto trećeg srpskog izvoznika. O daljim planovima za poslovanje u Srbiji razgovarali smo sa Milenom Tošić, direktorkom Službe podrške u kompaniji Tigar Tyres.

Intervju utorak 26.04. 15:00 Komentara: 13

Student koji je noćna mora za birokratiju

FiIip Vukša, dvadesetčetvorogodišnji student Pejzažne arhitekture u Beogradu, do sada je podneo više od 13.000 prijava za uređivanje staza i ulica, osposobljavanje javne rasvete, unapređenje rada javnog prevoza, sadnju 2.600 stabala i mnogih drugih problema koji su u nadležnosti gradskih institucija, a ne rešavaju se čak ni kada ukupni troškovi iznose 8.000 dinara. Nakon što je taj iznos Vukša platio iz svog džepa, kako bi obeležio noćne linije gradskog prevoza, pobudio je medijsku pažnju i od tada se i šira javnost dosetila da je uloga vlasti da služi građanima, a ne obrnuto.

Intervju subota 23.04. 09:10 Komentara: 121
strana 1 od 54 idi na stranu