Gradite kuću sami - spremite bar 600 EUR/m2

Za razliku od stana koji možete samo da izaberete kada ga već neko projektuje, kuću možete osmisliti i napraviti sami. Sa rasporedom kakvim poželite, kvadraturom koja je idealna za vas. Ne morate biti maštoviti poput mladog bračnog para iz Šapca koji je svoj dom napravio od balirane slame da biste do krova nad glavom došli i na taj način.

Jelena Stjepanović Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Što se tiče montažnih kuća, Popović kaže da njihova izgradnja u odnosu na izgradnju kuća čvrste gradnje nije mnogo povoljnija. „Nije velika razlika, cena je slična. Kad se uzme sve u obzir isto vas košta zemljište, priključci, temelj,...Nihova izgradnja je nešto brža pa montažnu kuću od 100 kvadratnih metara možete da izgradite za dva meseca. To je neka prednost, ostalo je isto, cena je neznatno niža. Uz to, nemamo mi tu kulturu izgradnje montažnih kuća. Nije ovo Amerika.

Možete da zasučete rukave i sa papirima počnete da obilazite šaltere u želji da sagradite klasičnu kuću od čvrste gradnje, možete napraviti montažnu ili što je takođe mogućnost za koju možda i ne znate da postoji, da prepustiti nekome da klasičnu kuću od temelja do krova neko napravi za vas, po sistemu ključ u ruke.

Svedoci smo da izgradnja kuće nije mnogo popularna kod nas, po svim pravilima i zakonu, a mnogi se ne usuđuju da krenu tim trnovitim putem iako na primer već poseduju placeve, čime se inicijalna investicija smanjuje.

Da je to tako potvrdio je u razgovoru za B92 Biz i stručnjak za građevinarstvo i specijalni savetnik predsednika Privredne komore Srbije Aca Popović, navodeći da je razloga za to više.

Prvo, kako kaže, državna uprava nikada nije uvažila potrebu ljudi za individualnom stambenom izgradnjom.

„Time nije promenjeno to komunističko nasleđe i državna uprava je direktno odgovorna za to što u Beogradu nikada nisu opredeljene lokacije i namenjene za gradnju kuća. Dakle, potpuno odsustvo osećaja za želje građana za individualnom gradnjom“, ističe Popović.

Osim toga, postupak pripreme dokumentacije i obezbeđivanje dozvola može da bude ne samo dugotrajno već i neizvesno.

Kada to kaže, na umu ima različite slučajeve u kojima onaj ko poseduje plac može imati nerešena imovinska pitanja vlasništva, a postoji mogućnost i da ne postoji urbanistički plan. To je teža varijanta u kojoj ne postoji mogućnost predviđanja koliko bi postupak mogao da traje.

„Imate spajanje parcela, ima slučajeva da jedan deo pripada jednoj opštini, drugi drugoj, to je zaista toliko nepredvidivo, može biti mukotrpno i svakako košta. Zato dobro obratite pažnju“, upozorava Popović.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema njegovim rečima, ukoliko ne postoji urbanistički plan, vlasnik placa ima dve mogućnosti. Jedna je da čeka da ga država uradi sama, što može trajati i godinama ili da u sve krene sam, što opet može da bude dugotrajno.

„Ukoliko imate rešenu imovinu i rešen urbanizam, nađete projektantsku kuću koja će vam raditi projekat, procena troškova po kvadratu izgrađenog objekta iznosi između 20 i 25 evra“, navodi Popović.

Dakle, ukoliko gradite kuću od 100 kvadratnih metara, računajte da će vas u toj fazi radova to koštati 2.000 do 2.500 evra.

Ukoliko nemate rešen urbanizam, na to dodajte još 10 do 15 evra po kvadratu.

Mogućnost izgradnje kuće po sistemu ključ u ruke, kako kaže Popović, podrazumeva da imate kredibilnu kuću koja će sve za vas da uradi, koja ima način da ubrza procedure u odnosu sa državnom upravom i to mora da vas košta. Kao što to recimo Lafarž radi. Obezbede vam papirologiju, priključke, i onda izgradnju. U tom slučaju potrebno je obratiti pažnju na detalje ugovora o tome ko snosi odgovornost za zastoje. Inače, taj vid izgradnje je uobičajen u razvijenom svetu.

Na red onda dolazi prikupljanje saglasnosti za priključke od kojih svaki – za električnu energiju, vodu, kanalizaciju i gas košta okvirno oko 1.000 evra, podaci su Privredne komore Srbije. Pri tom treba naglasiti da je reč samo o dozvolama i saglasnostima a da izvođenje prikljkučka, naravno, dodatno košta.

„Najkomplikovaniji priključak je za struju. Kompanije imaju procedure koje odlažu rokove, čak i kad postoji već građevinska dozvola. Ne postoji propisan rok u kojem su obavezni da to urade. Za neukog čoveka, bez veza, to zna da bude nerešiv problem, u svakom slučaju može da potraje“, kaže Popović.

Poseban izdatak je priključenje na toplanu koje iznosi i 30 evra po kvadratnom metru, ističe naš sagovornik.

Kada napokon dođemo do toga da je sve od dokumentacije obezbeđeno, dobijena građevinska dozvola, može se govoriti o ceni same izgradnje kuće, koja je nešto veća od izgradnje objekta za kolektivno stanovanje, odnosno zgrada.

Razlog je jasan, veća prosečna kvadratura koja smanjuje troškove. Ipak to što je jeftinije ne mora da znači i da je povoljnije jer kada gradite kuću, gradite je sami za sebe, nema nikakve provizije: To nije slučaj sa stanovima koje investitor gradi za tržište a cena izgradnje nema veze sa prodajnom cenom stana.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Popović navodi da je cena izgradnje prosečno opremljene individualne kuće oko 400 evra po kvadratnom metru. Naravno, neće cena biti ista ako je gradite u Beogradu i Žitištu ili Bujanovcu, jer je cena radne snage nešto niža.

Kada se saberu svi troškovi, pod uslovom da imate plac, cena kvadrata ne može biti niža od nekih 600 evra. I tu cifru bi trebalo uzeti sa rezervom jer će ukupna cena zavisti od svih već pobrojanih situacija u kojima se možete naći. Zbog toga je, upozorava, uvek neizvesno gde ćete podvući crtu.

Prati B92 na Viberu

Analiza

Veliki zaokret za 21. vek: Cilj je eliminacija dolara

Putin i Si polako ali sigurno eliminišu dolar iz međusobnih plaćanja članica BRIKS-a. Bivši ekonomista „Goldman Saksa“ Džim O′Nil smatra da bi pet država BRIKS-a moglo da igra vodeću ulogu u svetu u dvadeset i prvom veku. Kako i dolikuje lideru zemlje koja je od SAD preuzela ulogu lidera ekonomskog globalizma, kineski predsednik Si Đinping je, otvarajući zasedanje BRIKS-a, ocenio da bi pet država tog saveza trebalo da igra aktivniju ulogu u globalnom sistemu upravljanja, s obzirom na složene promene koje se dešavaju u svetskoj zajednici.

Analiza utorak 5.09. 09:30 Komentara: 22

Zašto Aranđelovac nije “srpska Toskana“

Kako izgleda kada tri generacije, otac, sin i unuka, počnu od početka da gaje vinovu lozu i prave vino – sa čime se bore, čemu se nadaju, šta su im izazovi i da li se ponekad zapitaju „šta nam je ovo trebalo?“. I zašto kažu da nam je u Srbiji priroda dala sve, a da je ipak najveći problem borba sa prirodom i sa klimom

Analiza petak 1.09. 11:55 Komentara: 3

Da li se Kragujevac seli u Saharu?

Da li se era jeftine radne snage u centralnoj Evropi bliži kraju i da li će to rezultirati daljim seljenjem proizvodnje velikih zapadnih kompanija na istok i jug u potrazi za novom jeftinom radnom snagom?

Analiza sreda 2.08. 18:18 Komentara: 9

Rušenje mita o “bacanju novca”: Zašto najam a ne kupovina

Za mnoge je kupovina doma konačna potvrda da su se ostvarili kao osoba, da su spremni zasnovati porodicu, “skrasiti se”. U SAD to je bila ključna komponenta tzv. “Američkog sna” koji je ostatak sveta pokušao što bolje primeniti. O tome koliko je američki san bio prisutan u stvarnosti, a koliko je bio samo san, predmet je jedne druge velike debate, ali ovog puta fokusiraćemo se samo na ključnu komponentu – kupovinu vlastitog doma. Stvari su se po tom pitanju poprilično promenile – mnogi stručnjaci ukazuju na to da kupovina stana, ili kuće, više nije pametna investicija, dok neki od njih tvrde kako je takav potez čak ravan finansijskom samoubistvu. Većina ih je u pravu, svidelo se nama to ili ne. Danas ćemo razgovarati o ključnim razlozima zašto je bolje stan iznajmiti umesto kupiti ga, ali bez obzira koliko pritom razloga naveli moramo imati na umu da mnogi na ovo pitanje ne gledaju, kako bi trebalo, racionalno, već često emotivno. Koncepcija “ostvarene osobe” koja poseduje nekretninu u vlasništvu urezana je duboko u samo društvo i neće tek tako nestati, bez obzira na argumente.

Analiza subota 22.07. 11:33 Komentara: 78

San kao prilika: Tiho noći, moja zarada raste

Poslovni gubici prouzrokovani neispavanošću zaposlenih američku ekonomiju godišnje koštaju 411 milijardi dolara, japansku 138 milijardi, a nemačku 60 milijardi dolara. Istovremeno, prognozira se da će svetsko tržište pomagala za spavanje – gedžeta, dušeka, jastuka i lekova, s godišnjom stopom rasta od 5,6 odsto dostići u 2019. vrednost od 76,7 milijardi dolara. Manjak sna je za pojedine stručnjake ostvarenje sna o razvoju karijere, koji kao „ambasadori sna“ papreno naplaćuju najvećim svetskim kompanijama treninge za zaposlene, na kojima ih savetuju i kako raspremiti krevet i koje budilnike koristiti.

Analiza sreda 19.07. 08:38 Komentara: 1
strana 1 od 52 idi na stranu