Akcionarima srpskih korporacija 220 mil EUR dividende

U svetu razvijenog akcionarstva, dividende predstavljaju oličenje finansijskog zdravlja kompanije i tradicija koja čuva poverenje u akcije i u vremenima kada one ne dobijaju na vrednosti. Domaća korporativna praksa nije još uvek dobila takve obrise, a isplata dividende još uvek najviše zavisi od proste volje većinskog vlasnika i njegovih finansijskih potreba.

Izvor: Nenad Gujaničić, Wise broker
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Domaća akcionarska društva isplatiće ove godine akcionarima dividende u iznosu od preko 26 milijardi dinara (oko 220 miliona evra), što je manje u odnosu na prošlogodišnjih skoro 30 milijardi dinara koje su dobili vlasnici akcija kotiranih na Beogradskoj berzi, računajući i Telekom Srbije koji još uvek nije pronašao put do berzanskog tržišta. Ovo smanjenje je posledica delistiranja pojedinih kompanija sa berze i njihovog prelaska u niži oblik organizacione forme (Imlek, Bambi), a delimično nižih dividendi pojedinih kompanija.

.

U apsolutnom iznosu najveće dividende isplatiće Telekom, a slede Naftna industrija Srbija, AIK banka, Philip Morris Operations i Aerodrom "Nikola Tesla". Telekom je nastavio niz visokih dividendi, premda je ovogodišnja dividenda desetak procenata niže u odnosu na lani. Jasno je da ovakvu politiku diktira država kao većinski vlasnik (58,1 odsto akcija), ali ostaje veliko pitanje koliko državni činovnici vode računa o dugoročnom aspektu poslovanja odnosno o razvoju kompanije u uslovima jake konkurencije. Još drastičniji slučaj je Dunav osiguranje koje je celokupnu dobit isplatilo na ime dividende, a tek koju godinu ranije kompanija je spasavana velikom finansijskom injekcijom poreskih obveznika. Blagi pad dividende zabeležio je Aerodrom "Nikola Tesla", koji je i ove godine isplatio akcionarima 60-ak procenata ostvarene dobiti u prošloj godini.

Naftna industrija Srbije, već tradicionalno, akcionarima je namenila četvrtinu dobiti, a iznos za dividende od četiri milijarde dinara gotovo je identičan prošlogodišnjem. Ovogodišnji nivo dividende je tek trećina rekordnih isplata ove kompanije od pre nekoliko godina, a za sličan novčani tok ka akcionarima moraće značajnije da se promeni slika na globalnom tržištu sirove nafte. Beogradska AIK banka nastavila je agresivno "pražnjenje" računa, isplativši akcionarima 3,7 milijardi dinara. Nagla promena u pogledu dividendne politike AIK-a stigla je sa novim većinskim vlasnikom, koji samostalno uživa u ovom novčanom toku, ako se zanemari nekolicina manjinskih akcionara koji sudskim putem pokušavaju osporiti konsolidaciju vlasništva. Snažan rast poslovanja, pre svega na ino tržištu, omogućio je akcionarima niškog Philip Morris-a odličnu dividendu od 3,4 milijarde dinara, a i ove godine nastavljen je trend podele celokupne ostvarene dobiti.

.

Među kompanijama kotiranim na Beogradskoj berzi, Metalac, Galenika Fitofarmacija i Jedinstvo Sevojno, višegodišnju tradiciju u isplati dividende nastavili su i ove godine i to podebljanim čekom namenjenim akcionarima. Nakon prošlogodišnje ogromne dividende, prva koju je ikada i isplatio, Messer Tehnogas je ove godine podelio tek četvrtinu dobiti i prilično razočarao investitore. Energoprojekt holding i Alfa plam zadržali su prošlodogišnji nivo isplate, dok je Impol Seval povećao dividendu, ali je ogroman deo dobiti ostao neraspoređen, u opredeljenju kompanije da aktuelni investicioni ciklus ne dozvoljava veće isplate akcionarima.

Prati B92 na Viberu

Analiza

Gradite kuću sami - spremite bar 600 EUR/m2

Za razliku od stana koji možete samo da izaberete kada ga već neko projektuje, kuću možete osmisliti i napraviti sami. Sa rasporedom kakvim poželite, kvadraturom koja je idealna za vas. Ne morate biti maštoviti poput mladog bračnog para iz Šapca koji je svoj dom napravio od balirane slame da biste do krova nad glavom došli i na taj način.

Analiza četvrtak 7.09. 09:35 Komentara: 38

Veliki zaokret za 21. vek: Cilj je eliminacija dolara

Putin i Si polako ali sigurno eliminišu dolar iz međusobnih plaćanja članica BRIKS-a. Bivši ekonomista „Goldman Saksa“ Džim O′Nil smatra da bi pet država BRIKS-a moglo da igra vodeću ulogu u svetu u dvadeset i prvom veku. Kako i dolikuje lideru zemlje koja je od SAD preuzela ulogu lidera ekonomskog globalizma, kineski predsednik Si Đinping je, otvarajući zasedanje BRIKS-a, ocenio da bi pet država tog saveza trebalo da igra aktivniju ulogu u globalnom sistemu upravljanja, s obzirom na složene promene koje se dešavaju u svetskoj zajednici.

Analiza utorak 5.09. 09:30 Komentara: 22

Zašto Aranđelovac nije “srpska Toskana“

Kako izgleda kada tri generacije, otac, sin i unuka, počnu od početka da gaje vinovu lozu i prave vino – sa čime se bore, čemu se nadaju, šta su im izazovi i da li se ponekad zapitaju „šta nam je ovo trebalo?“. I zašto kažu da nam je u Srbiji priroda dala sve, a da je ipak najveći problem borba sa prirodom i sa klimom

Analiza petak 1.09. 11:55 Komentara: 3

Da li se Kragujevac seli u Saharu?

Da li se era jeftine radne snage u centralnoj Evropi bliži kraju i da li će to rezultirati daljim seljenjem proizvodnje velikih zapadnih kompanija na istok i jug u potrazi za novom jeftinom radnom snagom?

Analiza sreda 2.08. 18:18 Komentara: 9

Rušenje mita o “bacanju novca”: Zašto najam a ne kupovina

Za mnoge je kupovina doma konačna potvrda da su se ostvarili kao osoba, da su spremni zasnovati porodicu, “skrasiti se”. U SAD to je bila ključna komponenta tzv. “Američkog sna” koji je ostatak sveta pokušao što bolje primeniti. O tome koliko je američki san bio prisutan u stvarnosti, a koliko je bio samo san, predmet je jedne druge velike debate, ali ovog puta fokusiraćemo se samo na ključnu komponentu – kupovinu vlastitog doma. Stvari su se po tom pitanju poprilično promenile – mnogi stručnjaci ukazuju na to da kupovina stana, ili kuće, više nije pametna investicija, dok neki od njih tvrde kako je takav potez čak ravan finansijskom samoubistvu. Većina ih je u pravu, svidelo se nama to ili ne. Danas ćemo razgovarati o ključnim razlozima zašto je bolje stan iznajmiti umesto kupiti ga, ali bez obzira koliko pritom razloga naveli moramo imati na umu da mnogi na ovo pitanje ne gledaju, kako bi trebalo, racionalno, već često emotivno. Koncepcija “ostvarene osobe” koja poseduje nekretninu u vlasništvu urezana je duboko u samo društvo i neće tek tako nestati, bez obzira na argumente.

Analiza subota 22.07. 11:33 Komentara: 78
strana 1 od 52 idi na stranu