Akcionarima srpskih korporacija 220 mil EUR dividende

U svetu razvijenog akcionarstva, dividende predstavljaju oličenje finansijskog zdravlja kompanije i tradicija koja čuva poverenje u akcije i u vremenima kada one ne dobijaju na vrednosti. Domaća korporativna praksa nije još uvek dobila takve obrise, a isplata dividende još uvek najviše zavisi od proste volje većinskog vlasnika i njegovih finansijskih potreba.

Izvor: Nenad Gujaničić, Wise broker
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Domaća akcionarska društva isplatiće ove godine akcionarima dividende u iznosu od preko 26 milijardi dinara (oko 220 miliona evra), što je manje u odnosu na prošlogodišnjih skoro 30 milijardi dinara koje su dobili vlasnici akcija kotiranih na Beogradskoj berzi, računajući i Telekom Srbije koji još uvek nije pronašao put do berzanskog tržišta. Ovo smanjenje je posledica delistiranja pojedinih kompanija sa berze i njihovog prelaska u niži oblik organizacione forme (Imlek, Bambi), a delimično nižih dividendi pojedinih kompanija.

.

U apsolutnom iznosu najveće dividende isplatiće Telekom, a slede Naftna industrija Srbija, AIK banka, Philip Morris Operations i Aerodrom "Nikola Tesla". Telekom je nastavio niz visokih dividendi, premda je ovogodišnja dividenda desetak procenata niže u odnosu na lani. Jasno je da ovakvu politiku diktira država kao većinski vlasnik (58,1 odsto akcija), ali ostaje veliko pitanje koliko državni činovnici vode računa o dugoročnom aspektu poslovanja odnosno o razvoju kompanije u uslovima jake konkurencije. Još drastičniji slučaj je Dunav osiguranje koje je celokupnu dobit isplatilo na ime dividende, a tek koju godinu ranije kompanija je spasavana velikom finansijskom injekcijom poreskih obveznika. Blagi pad dividende zabeležio je Aerodrom "Nikola Tesla", koji je i ove godine isplatio akcionarima 60-ak procenata ostvarene dobiti u prošloj godini.

Naftna industrija Srbije, već tradicionalno, akcionarima je namenila četvrtinu dobiti, a iznos za dividende od četiri milijarde dinara gotovo je identičan prošlogodišnjem. Ovogodišnji nivo dividende je tek trećina rekordnih isplata ove kompanije od pre nekoliko godina, a za sličan novčani tok ka akcionarima moraće značajnije da se promeni slika na globalnom tržištu sirove nafte. Beogradska AIK banka nastavila je agresivno "pražnjenje" računa, isplativši akcionarima 3,7 milijardi dinara. Nagla promena u pogledu dividendne politike AIK-a stigla je sa novim većinskim vlasnikom, koji samostalno uživa u ovom novčanom toku, ako se zanemari nekolicina manjinskih akcionara koji sudskim putem pokušavaju osporiti konsolidaciju vlasništva. Snažan rast poslovanja, pre svega na ino tržištu, omogućio je akcionarima niškog Philip Morris-a odličnu dividendu od 3,4 milijarde dinara, a i ove godine nastavljen je trend podele celokupne ostvarene dobiti.

.

Među kompanijama kotiranim na Beogradskoj berzi, Metalac, Galenika Fitofarmacija i Jedinstvo Sevojno, višegodišnju tradiciju u isplati dividende nastavili su i ove godine i to podebljanim čekom namenjenim akcionarima. Nakon prošlogodišnje ogromne dividende, prva koju je ikada i isplatio, Messer Tehnogas je ove godine podelio tek četvrtinu dobiti i prilično razočarao investitore. Energoprojekt holding i Alfa plam zadržali su prošlodogišnji nivo isplate, dok je Impol Seval povećao dividendu, ali je ogroman deo dobiti ostao neraspoređen, u opredeljenju kompanije da aktuelni investicioni ciklus ne dozvoljava veće isplate akcionarima.

Analiza

"Paraćin vs. BG na vodi: 2,5x više kvadrata"

Direktne strane investicije ne znače obavezno veću zaposlenost, poručio je Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin. Paunović je predstavio detaljno istraživanje o ulaganjima i broju zaposlenih paraćinskoj opštini godinama unazad. Podaci ukazuju da je potrebno preispitivanje decenije politike državnih podsticaja velikim stranim kompanijama, budući da se na primeru ovog grada i opštine, vidi da na porast zaposlenosti najviše utiču domaća mala i srednja preduzeća. U istraživanju ima i zanimljivo poređenje sa projektom gradnje "Beograd na vodi" u prestonici.

Analiza četvrtak 2.11. 08:51 Komentara: 17

Pitanje od million USD – otkud sindikatu 250.000 EUR

Posle pisanja Danasa da rukovodstvo Samostalnog sindikata u kompaniji Fijat-Krajsler automobili Srbija, radnicima te fabrike koji su letos štrajkovali, isplaćuje jednokratnu novčanu pomoć, nedavno se oglasio suparnički Granski sindikat industrije, energije i rudarstva Nezavisnost koji je od premijerke Ane Brnabić i nadležnih državnih organa zatražio da "ispitaju dešavanja u FCA Srbija".

Analiza sreda 27.09. 12:16 Komentara: 8

Gradite kuću sami - spremite bar 600 EUR/m2

Za razliku od stana koji možete samo da izaberete kada ga već neko projektuje, kuću možete osmisliti i napraviti sami. Sa rasporedom kakvim poželite, kvadraturom koja je idealna za vas. Ne morate biti maštoviti poput mladog bračnog para iz Šapca koji je svoj dom napravio od balirane slame da biste do krova nad glavom došli i na taj način.

Analiza četvrtak 7.09. 09:35 Komentara: 38

Veliki zaokret za 21. vek: Cilj je eliminacija dolara

Putin i Si polako ali sigurno eliminišu dolar iz međusobnih plaćanja članica BRIKS-a. Bivši ekonomista „Goldman Saksa“ Džim O′Nil smatra da bi pet država BRIKS-a moglo da igra vodeću ulogu u svetu u dvadeset i prvom veku. Kako i dolikuje lideru zemlje koja je od SAD preuzela ulogu lidera ekonomskog globalizma, kineski predsednik Si Đinping je, otvarajući zasedanje BRIKS-a, ocenio da bi pet država tog saveza trebalo da igra aktivniju ulogu u globalnom sistemu upravljanja, s obzirom na složene promene koje se dešavaju u svetskoj zajednici.

Analiza utorak 5.09. 09:30 Komentara: 22
strana 1 od 53 idi na stranu