Zašto Kina vlada svetom

Dok sam istraživao pred predstojeće gostovanje u Bloombergu u Londonu u četvrtak ujutru i došao do “iznenađujućih podataka”…

Fokus

Izvor: B92

Subota, 13.08.2016.

10:55

Zašto Kina vlada svetom
(Foto: Thinkstock.com)

Kina je na putu da do kraja godine preokrene indeks proizvođačkih cena (PPI) u pozitivnu vrednost! Kina je dugi niz godina bila neto izvoznik deflacije. Zaista, Kina je poslednji put imala pozitivan PPI 2012. godine, a tada je inflacija u Americi iznosila četiri procenta.

Naravno ovo se odnosi na kraj godine, a u međuvremenu ćemo ponovo videti slabljenje američke ekonomije, što nije povoljno za prinose dugoročnih obveznica a može biti katalizator za oporavak prinosa.

Ovo takođe dolazi u trenutku kada su investicione banke i državne službe zauzete oko prilagođavanja američke i kineske infrastrukture i povećanja ukupnog fiskalnog deficita nakon izbora u Americi.

Dve od ovih skorašnjih ekspanzija fiskalnog deficita su već očigledne, ukazujući na to da će se američki deficit proširiti sa otprilike tri na pet procenata i to pod uslovom smanjenja troškova za odbranu! Nije samo Japan spreman da potroši više novca nego što ima.

Ovo je signal koji ne treba ignorisati! Tokom više od samo jedne decenije u odnosu na ovu vest obveznice sa slabom izloženošću izgledaju najprivlačnije čak i pre uvida u balon obveznica i „beskonačno niskih” neuspelih uticaja potpuno loše upravljanih centralnih banaka.

Nedavno sam proveo dve nedelje u Aziji i potpuno mi je jasno da Kina i Japan prethode svim makro impulsima. Kineski PPI i devalvacija diktiraju svetski rast i inflaciju, a fiskalni i monetarni eksperimenti u Japanu uvode Evropsku centralnu banku i Fed u mračno doba neznanja.

Na kraju bih izdvojio citat Sema Juinga: "Inflacija je kada platiš petnaest dolara za šišanje koje vredi deset dolara a koje si plaćao pet dolara kada si imao kosu.“

(Autor je glavni ekonomista Sakso banke Stin Jakobsen)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: