Manija po Londonu - Rusi i Arapi se otimaju za stanove

U poslednjih nekoliko godina London je postao najveće evropsko gradilište. U svim delovima grada niču nove stambene zgrade s ciljem da utole uvek prisutnu glad njegovih građana. Kako pokazuje istraživanje agencije Marsh&Parsons, za svaku nekretninu koja se u ovom trenutku prodaje u Londonu, postoji 14 kupaca.

Fokus

Izvor: Jutarnji.hr

Utorak, 22.12.2015.

10:08

Default images
Foto: Thinkstock

Takva potražnja menja lice grada u kojem neretko periferija zadobija trendovsko ruho, a donedavno nepoznate adrese uzdignu se na naslovnice kataloga agencija za nekretnine. Aktualno žarište tržišta nekretnina je reka Temza, čija obala menja oblik iz dana u dan.

To su, u pravilu, stambene zgrade s potpisom, koje nude stanove sa senzacionalnim pogledom na londonske mostove i krovove, opremljene skupim interijerom, s bazenom, saunom, teretanom, podzemnom garažom i recepcijom dostupnom stanarima 24 sata.

Najnovija među njima je Vista Chelsea Bridge, golemo zdanje s više od 450 stanova, od kojih stotinjak kreće u prodaju. Cene su očekivano visoke, u skladu s činjenicom da je britanska prestonica jedan od najskupljih gradova na svetu - jednosoban stan tako košta skoro milion funti, trosobni više od dva. Nakon završetka prve faze, 97 odsto stanova je prodato, a vjeruje se da će aktuelna poslednja faza doživeti jednak uspeh, uprkos činjenici da će većina stanova biti spremna za useljenje tek na proleće 2018. Osim luksuznog interijera, najprivlačnija karakteristika nekretnine je pogled na zelenu površinu obližnjeg parka Battersea.

Navedena nekretnina samo je dio megaprojekta Vauxhall Nine Elms Battersea, revitalizacije otužnoga gradskog trougla omeđenog rekom, železničkom prugom i smetlištem. Danas je to najvažnije gradilište u gradu, koje je sa 195 hektara veće od najvećeg gradskog parka Hyde Park i čije se cene stanova već sada mogu meriti s nekretninama na severnoj strani Temze, koja se oduvek kotirala bolje.

Dragulj Nine Elmsa je Battersea Power Station, bivša elektrana koju je proslavio album Pink Floyda Animals i dugogodišnje odlaganje njene prenamene zbog bankrota prethodnih vlasnika. 400 miliona funti jednog malezijskog investicionog fonda koji je kupio bivšu elektranu omogućilo je da predgrađe pokaže potencijal - s ambasadom SAD-a u komšiluku i najlepšim delovima grada (Chelsea, Belgravia i Mayfair) ne tako daleko, iako s druge strane Temze. U planu je gradnja pešačkog mosta i stanice podzemne železnice.

“O luksuznim nekretninama u Londonu mogu vam reći samo ovo: sve što se nudi, sve što se sagradi, vrlo brzo nađe kupca. Već godinama se govori o tome da će stati potražnja i time će se cene smanjiti, najavljuje se kriza nekretnina, ali to se ne događa. Potražnja kupaca iz Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a, kao i s Bliskog i Dalekog istoka, ne prestaje, a novi stambeni kompleksi idealni su za klijente kojima London nije stalno mesto stanovanja jer je čitav kompleks jednostavan”, kaže Alexander Watzdorf, suvlasnik agencije Langton Watzdorf International, specijalizirane za prodaju luksuznih nekretnina u Londonu.

Posledice ove manije po London su kobne - neke od najlepših stambenih zgrada u gradu većim delom godine su sablasno prazne, sa svetlima koja nikad nisu uključena. Stanari luksuznog predgrađa Knightsbridge zaklinju se da je njihovo susedstvo noću u mraku, jer vlasnici nekretnina u njima borave samo povremeno.

Sablasne četvrti

Opušteni britanski zakoni za strane investitore imaju raznolike posledice. U toku je istraga policije koja sumnja da su nekretnine u vrednosti od 180 miliona funti mogući primeri korupcije i pranja novca. U jednoj od najluksuznijih stambenih zgrada u Londonu, One Hyde Park, čak 64 od ukupno 76 stanova prodato je korporacijama sa sedištem na Britanskim Devičanskim ostrvima, Kipru ili Bahamima. Petnaest odsto stanova projekta Nine Elms prodato je stranim korporacijama.

Marc von Grundherr u ime agencije za nekretnine Benham&Reeves tvrdi: “Većina stanova koje smo prodali u Nine Elms prodati su ofšor kompanijama. Najmanje pedeset vlasnika kojima smo prodali stanove odmah nakon sklopljenog ugovora o prodaji zatražilo je da iznajmimo njihove stanove čim budu završeni”. Dve trećine svih novih nekretnina koje ta agencija zastupa u vlasništvu je kupaca s Dalekog istoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: