Arapi žele da unište proizvodnju nafte u drugim zemljama

Na redovnom sastanku predstavnika zemalja članica OPEC-a, odlučeno je da neće biti smanjivanja proizvodne kvote od 31,5 milijuna barela dnevno koliko OPEC trenutno proizvodi. Nakon objave vesti cena nafte je naglo pala dodatnih 4 odsto tako da se sada nalazi vrlo blizu najniže razine u posljednjih 7 godina.

Fokus

Izvor: B92

Subota, 12.12.2015.

09:58

Default images
(Foto: Beta/AP)

Razlog inzistiranja OPEC-a na visokim proizvodnim kvotama u situaciji u kojoj je globalna proizvodnja nafte rekordno visoka je jednostavan. Saudijska Arabija – najuticajnija članica OPEC-a, koja od svih zemalja na svetu ima najniži trošak proizvodnje nafte, želi dodatnim rušenjem cene da uništi proizvodnju u drugim zemljama kako bi zadržala svoj udeo u ukupnoj svetskoj proizvodnji kao i značajan uticaj na cenu nafte koji dolazi sa visokim udelom. Druge arapske zemlja koje su članice OPEC-a za sada podržavaju ovakvu politiku Saudijske Arabije, ali na primer Iran i Venecuela nisu zadovoljni odlukom koja će vrlo verojatno dovesti do dodatnog pada cena. Predstavnik Venezuele koja je zahjevala smanjenje proizvodnje od 5%, nakon sastanka je otvoreno izjavio da je trenutna situacija "katastrofalna“.

No Saudijski plan za sada delomično funkcioniše. Proizvodnja nafte u SAD-u od postepeno opada, a broj aktivnih bušotina je u godinu dana pao sa 1030 na 545.

Na osnovu odluke donesene prošle nedelje, većina stučnjaka za naftno tržište sada očekuje da će cena nafte vrlo brzo pasti ispod 40$ po barelu, a neki čak smatraju da ne treba isključiti niti pad na 30$.

Analitičari Admiral Marketsa su saglasni da postoji velika verovatnoća da će cena nafte u kratkom roku pasti ispod 40$ po barelu, no smatraju da se cena neće duže od nekoliko meseci zadržati na tako nisko, nivou. Dodatan pad cene će ubrzati zatvaranje bušotina koje imaju visok trošak proizvodnje te dovesti do otkazivanja novih investicija u naftnoj industriji što će dugoročno smanjiti razliku između ponude i potražnje. Sve niža cena će povećati potržanju nafte od strane krajnjih potrošača, ali i velikih kupaca. Kina je već najavila da će u 2016. godini kupiti dvostruko više nafte nego ove godine kako bi iskoristila nisku cenu i napunila strateške rezerve.

Kada se uzmu u obzir događaji neočekivani događaji kao što su političke krize i potencijalni teroristički napadi, postoji velika verovatnoća da cena nafte ponovo početi rasti i dosegnuti 80$ po barelu mnogo pre 2020. godine do kada to očekuje Međunarodna energetska agencija (IEA).

(Autor je analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović, mag. oec.)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: