Jedna jabuka dnevno, Putina drži daleko

Godinu dana nakon uvođenja ruskog embarga na uvoz hrane iz Evropske unije, poljski proizvođači ostvaruju rekordni izvoz. Takav propratni efekat sankcija malo ko je očekivao.

Fokus

Izvor: Deutsche Welle

Subota, 08.08.2015.

14:29

Default images
Foto: Freeimages.com

"Ako želiš da se suprotstaviš Putinu, jedi jabuke i pij vino od jabuka“, preporučio je svojim čitaocima prošlog leta Gžegorž Novacki, urednik poslovnih novina „Puls biznesu“. To je bio njegov odgovor na rusku zabranu uvoza hrane iz EU, što je opet bila uzvratna reakcija na prethodno nametnute sankcije Evropske unije Rusiji. Poziv se proširio Poljskom brzinom munje. Za samo dva dana među korisnicima društvenih mreža haštag #jedzjablka („jedi jabuke“) postao je najpoznatiji na Fejsbuku, Tviteru i raznim forumima. Stotine ljudi postavljalo je fotografije na kojima su jeli jabuke ili pili vino od jabuka kako bi pokazali svoju solidarnost sa voćarima. „An apple a day keeps Putin away“ (Jedna jabuka dnevno Putina drži podalje) objavljivala je na Tviteru internet-zajednica širom sveta.

Ruska zabrana uvoza koja je proglašena 6. avgusta 2014, odmah je postala udarna tema u poljskim medijima, pre svega zbog toga što se Poljaci veoma interesuju za sukob u Ukrajini koji se događa iza njihove istočne granice. Mnogi Poljaci smatraju da ih Rusi ugrožavaju. Ti strahovi naročito su porasli nakon aneksije Krima.

Osim toga, embargo, koji je bio odgovor Rusije na sankcije EU, teško je pogodio poljske voćare, a posebno one koji se bave uzgojem jabuka. Do tada je 70 odsto izvoza voća iz Poljske otpadalo na Rusiju. Poljska je jedan od najvećih proizvođača jabuka i sokova od jabuka u Evropi. Prema tamošnjem Državnom zavodu za statistiku (GUS), Poljska je tokom 2014. proizvela 3,2 miliona tona tog voća, a otprilike pola od toga otišlo je u inostranstvo.

Izvoz preko posrednika

U početku je voćarima bilo zaista teško, tako da su morali da spuštaju cene. Ali od marta 2015. situacija se poboljšala. Prodaja je porasla za 47 odsto u odnosu na prošlu godinu. Poljske jabuke su na veliko kupovale Belorusija i Srbija, čija je pak velika mušterija – Rusija. Prema poljskom trgovinskom portalu Sadyogrody.pl, u trgovini između Srbije i Rusije dominirala je jeftina vrsta jabuka ajdared, a to je vrsta koju najvećim delom uzgajaju baš poljski voćari.

Poljski proizvođači uspevaju da zaobiđu ruske sankcije na još jedan način. Umesto voća, u Rusiju izvoz poluproizvode, poput koncentrata jabuke. Godine 2014. prodaja koncentrata stostruko je porasla: sa sto tona u 2013. godini, na 10.000 tona. Čak i firme iz SAD kupuju koncentrat jabuke iz Poljske u velikim količinama. Cena industrijski upotrebljivih jabuka porasla je u poslednjih nekoliko meseci za dva do tri puta.

Pozitivna perspektiva

Čini se da su teška vremena prošla. „Ako će Rusija i dalje da kupuje jabuke iz Belorusije, Ukrajine, Srbije i Makedonije, onda će te zemlje da izvoze svoju celokupnu proizvodnju i moći da za sebe kupuju poljske jabuke“, izjavio je Miroslav Mališevski, predsednik poljske Udruženja voćara, za poljsku novinsku agenciju PAP.

Prodaja poljskih jabuka porasla je prošle godine i u Poljskoj sa 16 na 18 kilograma po stanovniku. Teško je reći ima li to veze sa ruskim embargom, sa medijskom kampanjom za spas poljskih voćara ili je to jednostavno zbog nižih cena. U leto i jesen 2014. jabuke su bile sveprisutne: besplatno su se delile po vozovima, političari i druge osobe iz javnog života demonstrativno su ih jeli u javnosti. Međunarodni mediji izveštavali su o pravoj kampanji. I ugledni gosti iz inostranstva pružali su podršku, np. umetnici poznatog Cirque du Soleil.

Propratni efekat embarga je popularnost vina od jabuka, koje sada u Poljskoj može da se kupi u gotovo svakoj prodavnici i kafiću, što nije bio slučaj pre dve godine.

Čudo na Visli

Uprkos (a možda i zbog) ruskog embarga, poljski proizvođači hrane beleže neverovatno dobre uspehe. Štaviše, 2015. bi mogla da bude rekordna godina za celu tu privrednu granu. Od janura do kraja maja 2015. Poljaci su u inostranstvo izvezli prehrambene proizvode u vrednosti od 9,3 milijardi evra. Ta brojka bi do kraja godine trebalo da poraste na 25 milijardi evra, uveren je poljski ministar poljoprivrede Marek Savicki (prošle godine zabeležen je izvoz u vrednosti od 22 milijarde evra). Savicki navodi da Poljska izvozi hranu u 73 zemlje, a kvalitet proizvoda je, kako kaže, cenjena svuda. Rekordne brojke očigledno su propratni efekta ruskog embarga. Poljski proizvođači pronašli su nova tržišta na Bliskom istoku, u Aziji i Africi.

Status kvo u Rusiji

Nasuprot tome, situacija u Rusiji nije se mnogo promenila. Embargo na uvoz voća, mesa, mlečnih proizvoda, ribe, plodova mora i koštunjavog voća iz EU, produžen je za još pola godine. Osim toga, zabranjen je i uvoz cveća iz Poljske, Holandije, Litvanije, Slovačke, Češke, Italije i Nemačke. Prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji „Ria novosti“, to cveće „opasno je za rusku privredu i zaraženo mikroorganizmima“.

Baš kao i ranije, račun će platiti ruski potrošači. Cene cveća će rasti, isto kao i cene namirnica. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: