Hrvati sabotiraju Er Srbiju zbog Kroacija erlajnza?

Er Srbija kreće sa letovima iz Zagreba 12. decembra, a hrvatske vazduhoplovne vlasti još uvek nisu izdale dozvolu srpskom nacionalnom avioprevozniku. Za Jutarnji list potvrđeno je da je "rešavanje zahteva u toku" i da je problem u striktnom tumačenju pravila ECAA sporazuma (Otvorenog neba). Pravila koja nisu važila kada je Er Srbija dopremala putnike hrvatskom primorju odjednom postaju bitna. Vazduhoplovni portal TangoSix analizirao je šta stoji iza ovakve, još uvek, nezvanične odluke.

Fokus

Izvor: Tangosix

Utorak, 18.11.2014.

17:19

Default images

Kao što je ranije najavljeno srpska nacionalna aviokompanija 12. decembra kreće sa letovima iz Zagreba za Beograd. Hrvatske vazduhoplovne vlasti, kako prenosi Jutarnji list, još uvek nisu izdale dozvolu srpskom nacionalnom avioprevozniku da obavlja svakodnevne letove na ovoj relaciji. Prvi problem, prema njihovim navodima, predstavlja činjenica da je Er Srbija već počela da reklamira prodaju karata i pre nego što je dobila dozvolu za obavljanje letova iz Zagreba a pritom "nije podnesen ni zahtev vazduhoplovnim vlastima koji bi prethodio odobrenju za prodaju karata u Hrvatskoj". "Nema zahteva za prodaju karata. U Agenciji nam je potvrđeno da je rešavanje predmetnog zahteva kompanije Er Srbija u toku”, navodi Jutarnji list. Ali to nije jedini problem koji navode hrvatske vazduhoplovne vlasti.

Prema nezvaničnim informacijama iz Ministarstva saobraćaja, koje prenosi Jutarnji, Er Srbija će moći da obavlja letove između Zagreba i gradova u Srbiji, "ali putnicima iz Zagreba neće moći da prodaje karte za letove preko Srbije za druga odredišta, niti će putnici u Beogradu smeti da čekaju svoj sledeći let u transfer zoni". Kao razlog ovome, navodi se "tumačenje Agencije da Srbija nije ispunila odredbe Sporazuma o otvorenom nebu, čija je potpisnica". Prema tome, "srpska nacionalna aviokompanija ne može putnicima prodavati karte za letove iz neke članice EU preko Beograda do neke treće destinacije". Takođe, u pomenutom tekstu, navodi se da je Er Srbija već pod istragom Evropske komisije, a da je dolazak Etihada u Srbiju uzbunio je mnoge evropske aviokompanije "jer se pribojavaju da bi ova kompanija mogla da bude nelojalna konkurencija nekim avioprevoznicima".

Šta se zapravo krije iza svega?

Kroacija erlajnz lagano propada. Hrvatska država započinje tržišni protekcionizam koji, ako izuzmemo da je to njen posao u filozofskom smislu, nikako nije zasnovan na pravu, pravilima i još gore - stanju stvari koje su već dozvolili, piše TangoSix.

Kako je nedavno naglasio hrvatski vazduhoplovni analitičiral Alen Šćuric u intervjuu za TangoSix, "Er Srbija direktno tržišno šteti Koraciji na nekoliko nivoa". Ako uzmemo u obzir činjenicu da niko iz industrije u Srbiji nije zvanično ni nezvanično znao da Er Srbija uvodi liniju za Zagreb (bazu Kroacija erlajnza) i da je vest o istoj tog dana zatekla sve, sada postaje jasno zbog čega.

Prema pisanju TangoSix-a, menadžment Kroacija erlajnaza tog petka je saznao da partner Etihad ervejza za mesec dana unosi 132 sedišta i koristi razgranatu mrežu letova prema istoku po, u početku, više nego konkurentnim cenama. Isti taj menadžment shvata da će time doći do devaluacije njihove kompanije koja se sprema za privatizaciju. Odjednom joj je trenutno najmoćniji savez aviokompanija poručio da zaborave na bliski i daleki Istok, regiju, a uskoro i letove ka Americi. Neko je istog trenutka rešio da prenese poruku koja se možda bazira na malo kreativnijem tumačenju trenutne ECAA regulative, ali se ne bazira na skoroj istoriji, logici i međudržavnim ekonomskim odnosima.

Naime, ni jedna EU zemlja nije zapretila da uradi ovo što je upravo Hrvatska počela "nezvanično da razmatra". Er Srbija prodaje svoje karte iz EU metropola preko Beograda do trećih destinacija u Etihadovoj mreži. Takođe, Er Srbija već jednu celu sezonu "dovlači" putnike iz svoje mreže preko Beogada prema Dubrovniku, Splitu i Puli. To bi, na primer, predstavljalo jasno kršenje ECAA principa koji se sada prizivaju ali naravno da to državi Hrvatskoj nije smetalo jer je direktno donosilo korist njenom, bez ikakvog sarkazma, prelepom primorju i industriji turizma koja je ključna za tu državu. Malo je verovatno da su "nezvanična razmatranja" hrvatskih vazduhoplovnih vlasti zapravo političko-regulatorni Trojanski konj, jer Alitalia se "izvukla" a Er Srbija za sada nije dobila ni jednu bitniju zabranu.

Po svemu sudeći po sredi je državni ekonomski protekcionizam koji u nedostatku jakog domaćeg igrača pokušava da napravi debalans, piše TangoSix. Debalans koji je već prisutan u drugim industrijama (hrvatski tržišni lanac IDEA nastavlja širenje na srpskom tržištu, nedavno je hrvatska kompanija kupila jednu od najuspešnijih malih domaćih prehrambenih kompanija Foodland i sl.). Ako se porede opcije izbora low-cost avioprevoznika i legacy carriera (kao što je Er Srbija) sve strane te debate mogu iskoristiti neadekvatno poređenje poslovnih modela u svoju korist. Ukoliko hrvatske vlasti zaista istraju, Er Srbija će zaobići prepreku kreativnijim načinima prodaja karata za treće destinacije. Dakle, dugoročno, zabrana ne bi bila održiva.

A kadaje reč o dve nacionalne aviokompanije koje su se donedavno borile za preživljavanje i da je jedna dobila šansu da preživi, pitanje je iskorišćavanja te sreće. Kao i prava javnosti za izbor putem liberalizovanih pravila vezanih za konkurenciju i drugih. Pravila na kojem je EU izgrađena.

Pravila za koja će, gle ironije, Srbija u ovom slučaju više da se bori, zaključuje Tangosix.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: