Stara planina-novi turistički centar?

Srbija bi za tri godine trebalo da dobije prvi deo modernog turističkog centra na Staroj planini, u koji će biti uloženo oko 240 miliona evra, dok bi ceo kompleks trebalo da bude završen do 2015. godine. Izvesno je da će prvi radovi na izgradnji kompleksa “Jabučko ravnište” početi tek na proleće naredne godine, jer je Vlada Srbije tek nedavno raspisala tender za izbor strateškog partnera sa kojim će zajedno ulagati u Staru planinu, a koji bi trebalo da bude izabran do kraja ove godine.

Fokus

Izvor: B92

Subota, 27.09.2008.

09:58

Default images

Prema najavama iz Ministarstva ekonomije, nakon završetka ovog kompleksa biće poboljšan i imidž Srbije kao turističke destinacije, a Srbija će sa sa tim modernim centrom pozicionirati i na turističkoj mapi Evrope i postaće jedan od najvećih evropskih zimskih turističkih centara.

Ukoliko se sprovedu najave ministra ekonomije Mlađana Dinkića, Stara planina ce nadmašiti i Bansko u Bugarskoj i Kopaonik.

Bilo je razgovora i sa vladom Bugarske koja je zainteresovana da se njihova strana Stare Planine iskoristi za izgradnju skijaških staza i odgovarajućih turističkih sadržaja, a mogla bi da se kandiduje i za organizaciju jedne od budućih zimskih Olimpijskih igara. Bar su takvi planovi.

Šansa za lokalno stanovništvo

Turistička ponuda na Staroj planini trenutno je nemoćna da odgovori sve većim posetama i zahtevima turista. Posetiocima su na raspolaganju smeštajni kapaciteti od oko150 kreveta u dva objekata - Planinski dom i hotelu Babin zub, što goste primorava da na toj planini uglavnom provedu samo jedan dan.

Menadžer opštine Knjaževac Milan Đokić kaže da je osim ta dva objekta, registrovana samo još jedna kafana sa konakom, a privatni smeštaj u kućama i vikendicama tek je počeo da se razvija.

"U međuvremenu dok ne budu završeni smeštajni kapaciteti na Jabučkom ravništu, opština planira da sagradi hotel sa 400 kreveta na Konjarniku, kako bi odgovorili na sve veću zainteresovanost turista da borave na ovoj planini", rekao je Đokić.

On kaže da stanovnici Opštine Knjaževac puno očekuju od izgradnje turističkog kompeksa, jer osim značajnog doprinosa razvoju planinskom turizmu Srbije, omogućiće i razvoj privrede u tom kraju i otvoriti lokalnom stanovništvu mogućnosti za zaradu. "Izgradnja turističkog kompleksa ekonomski će unaprediti ovaj deo Srbije i podstaći opstanak opštine, jer se samo u prvoj fazi očekuje otvaranje više od 1.000 novih radnih mesta", rekao je Đokić i dodao da se očekuje i znatno veći broj turista, domaćih i stranih, što će doneti prihode od boravišne takse, ali i podstaći domaću proizvodnju.

Osim nedostatka smeštajnih kapaciteta, veliki problem na Staroj planini su loši prilazni putevi, tako da su turisti i pored dobre volje teško stizali na tu destinaciju. U sprovođenju Master plana, to je deo investicije koji je na sebe preuzela država, koja je ove godine od sredstava za izgradnju turističke infrastrukture najviše novca opredelila za Staru planinu. Iz budžeta ove godine izdvojeno je 389 miliona dinara.

Đokić navodi da su putevi do Stare planine bili jako loši, ali da se radi na njihovom sređivanju, tako da je urađen put Kalma-Stara Planina, a ove godine biće završen i put Mirkovci-Jabučko ravnište.

Veliki planovi

Na Jabučkom ravništu, gde se odvija prva faza radova, biće obezbeđena ulaganja od oko 154 miliona evra u ugostiteljske, rekreativne i zabavne kapacitete, 50 miliona u skijališta i 30 miliona evra u komunalnu infrastrukturu.

Državni sekretar za turizam Goran Petković izjavio je da će u vlasništvu države ostati infrastruktura, zemljište, skijališta, koja će u određenom procentu biti I vlasnik novoizgrađenih turističkih kapaciteta. O kom procentu je reč, tek će pregovarati država I potencijalni investitor, ali je za sada utvrđeno da će u državnom vlasništvu biti najmanje 14 odsto izgrađenih objekata.

Takođe, predviđen je i preiod od najmanje 20 godina zajedičkog upravljanja tusrističkim objektima. Za period jedinstvenog upravljanja investitor Srbiji plaća godišnju naknadu od ostvarenih prihoda od najmanje šest odsto i godišnju procentualnu naknadu od profita od najmanje 14 procenata.
Kompleks „Jabučko ravnište" imaće kapacitet od 5.230 skijaša dnevno, 13 liftova i 34 staze, a kompleks na Staroj planini sadržaće više različitih kapaciteta - hotela, golf terena, spa centre...

Najavljeno je da će svi radovi biti završeni 2015. godine, sa ukupnim ulaganjima većim od 500 miliona evra. Na završetku sve tri faze izgradnje, plan je da Stara planina ima kapacitet od 26.800 skijaša i 22.000 kreveta.

Trenutni sadržaj skijaškog centra "Babin zub" čine tri staze na lokacijama

"Konjarnik", "Sunčana dolina", kao i "Markova livada", a ukupni kapaciteti žičara su 2.700 skijaša na sat. Posetiocima je još na raspolaganju samo 2,4 kilometra ski staza, a najavljeno da da bi završetkom ski centra dobili čak 200 kilometra. Zainteresovane kompanije

Ministarstvo ekonomije raspisalo je tender za izbor suinvestitora za zajedničko ulaganje na Jabučkom ravništu 16. septembra, a potencijani investitori svoje ponude mogu dostaviti do 7. novembra. To znači da bi krajem godine trebalo da bude poznato ko će biti partner države na ovom dugo očekivanom projektu.

Država traži preduzeća koja imaju finasijsku sposobnost, iskustvo u poslovima sličnih investicionih projekata u minimalnoj vrednosti od 150 miliona evra u poslednjih pet godina, iskustvo u hotelijerstvu, kao i u marketingu.
Državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije Goran Petković izjavio je da su za gradnju na Staroj planini zainteresovane tri kompanije – austrijski Imorent, koji je deo Erste grupe, srpski Energoprojekt holding i nemačka kompanija Juril (Eureal).

Kompanija Imorent u Srbiji posluje od prošle godine, a samo za 2008. planira investicije veće od 50 miliona evra u oblast nekretnina u Srbiji. Nedavno je najavila da Beogradu priprema projekat vredan 42,5 miliona evra, koji je kombinacija hotela i poslovnog prostora, kao i gradnja nekoliko tržnih cenatra u Beogradu i većim gradovima Srbije.

Imorent posluje u 15 zemalja centralne i istočne Evrope, zapošljava više od 750 radnika, a nudi finasiranje i usluge u oblasti nekretnina, kao što su lizing nekretnina i opreme, usluge građevinske supervizije i projektovanje.

Imorent nudi opštinama koncept javno-privatnog partnerstva u izgradnji osnovnih infrastrukturnih objekata, poput škola, bolnica, vodovoda, kanalizacija, čija je prednost brža gradnja uz smanjenje troškova za 10 do 30 odsto. Poznata je po gradnji hotela Meriot i Novotel hotela.

Energoprojekt holding je jedna od najvećih graševinskih firmi u Srbiji, a bavi se projektovanjem i izvođenjem radova. U 2008. planira ukupan konsolidovani prihod u zemlji i inostranstvu od 235,3 miliona evra, za 24 odsto veći od planiranog za 2007.
Za tekuću godinu Energoprojekt je planirano ukupno ugovaranje novih poslova u vrednosti 322,9 miliona evra, od čega u zemlji u vrednosti 133,6 miliona.

Plan ugovaranja novih poslova je za 13 odsto veći nego u 2007. godini. Energoprojekt posluje u više od 70 zemalja sveta. Iskustvo u hotelijerstvu ima u gradnji hotela Šereton u Kampali, Croatija Cavtat u Hrvatskoj i Hajata u Beogradu.

Međunarodna investiciona kompanija Juril, sa sedištem u Berlinu, upravlja sa nekoliko portfelja nekretnina, kao što su 1.900 apartmana u Berlinu i 2.000 apartmana u severnoj Nemačkoj. Juril Holding, sa svojim finansijskim partnerima ima portfolio nekretnina u vrednosti od oko 500 miliona evra. Jedan od partnera te kompanije je i hrvatska Tulipan grupa, koja je specijalizovan za kupovinu zemljišta, razvoj i upravljanje nekretninama, arhitektonski dizajn, projektovanje i gradnju. Ekologija

Dok žitelji tog ekonomski nerazvijenog kraja u gradnji turističkog kompleksa vide šansu za bolji život, Zavod za zaštitu prirode i ekološka udružnjenja upozoravala su na negativnu stranu sprovođenja tog Master plana.

Protiv gradnje turističkog kompleksa na Staroj planini pobunila se Asocijacija za zaštitu i očuvanje Stare planine sa više od 50 ekoloških udruženja iz Srbije, koji su pokrenuli peticiju kako bi skrenuli pažnju javnosti na negativne posledice sprovođenja Master plana.

Takođe i Zavod za zaštitu prirode više puta je upozoravao da je Master plan za razvoj turizma na Staroj planini donet mimo Zakona o zaštiti životne sredine i uredbe o parku prirode Stara planina.

Navodili su i da je izgradnja uticala na veliku eroziju tla na planini i da tek predstoje velika klizišta. Zavod je opominjao da nadležni moraju da zaustave gradnju, jer su na delu devastacija terena, bujice, pojava opasnih vododerina i ugrožavanje malobrojnih životinjskih i biljnih vrsta.
Dugogodišnja direktorka Zavoda za zaštitu životne sredine Lidija Amidžić nedavno je smenjena sa te funkcije. Nezvanično se saznaje da je razlog za njeno uklanjanje sa tog mesta upravo protivljenje gradnji na Staroj planini.

Dobar strateški položaj

Stara planina je udaljena 330 km od Beograda, 70 km od Niša i 50 km od Knjaževca i

Pirota. Najviši vrh je Midžor (2.169 m). U blizini je i autoput Beograd-Niš, ali i aerodrom u Nišu, što bi dodatno olakšalo turistima da dolaze u novi turistički centar

Prirodne karakteristike Stare planine pogodne su za razvoj zimskih sportova, planinarenje, letenje zmajem i paraglajderom, ribolov, sakupljanje lekovitog i aromatičnog bilja i gljiva.

Kako turizam na ovoj planini ne bi zavisio od snežnih padavina, u Ministarstvu ekonomije su najavili da je cilj da ovaj centar radi tokom cele godine, a za svaki slučaj najavljena je i gradnja akumulacije za proizvodnju veštačkog snega, kako bi mogli da odgovore svim zahtevima turista.

Prema podacima Tusrističke organizacije Srbije, u našoj zemlji u prvih sedam meseci ove godine boravilo je 1,3 miliona turista, od čega je 73 odsto domaćih turista. Od toga, u planinskim turističkim mestima boravilo je 287.310 gostiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: