Internet oglašavanje preti novinama?

Dok u mnogim razvijenim zemljama onlajn oglašavanje preti da ugrozi štampane medije, u našoj zemlji je prošle godine na Internet potrošeno samo jedan odsto od ukupnog budžeta za reklamiranje.

Fokus

Izvor: Marko Jevtiæ

Sreda, 22.08.2007.

17:53

Default images

Na osnovu izveštaja koje su objavile američke novinske kuće, ove godine je u Sjedinjenim Državama došlo do pada prodaje oglasnog prostora u štampanim medijima. Ako se ovakav trend nastavi, što analitičari i očekuju, Internet će 2011. godine preuzeti nadmoć nad oglašavanjem u novinama.

Prema godišnjem izveštaju o sektoru medija agencije Veronis Sahler Stivenson (VSS) predviđa se da će prihodi od onlajn oglašavanja imati godišnji rast od 21 procenta, što znači da bi ukupni prihodi od ovakve vrste oglašavanja mogli da dostignu oko 62 milijarde dolara do 2011. godine. To bi bilo nekoliko milijardi više od oglašavanja u štampanim medijima, koje bi, prema istoj analizi, bilo nešto ispod 60 milijardi dolara. “Broadcast”, kablovska i satelitska televizija će zajedno i dalje imati najveće prihode od oglašavanja, a očekuje se da će do 2011. godine ti prihodi dostići sumu od 86 milijardi dolara.

Ova promena u oglašavanju prisutna je širom sveta. Pojedine grupe koje se bave praćenjem oglašavanja očekuju da će, po prihodima, onlajn oglašavanje preuzeti nadmoć nad novinskim oglasima u Velikoj Britaniji i Švedskoj već ove godine, što će ugroziti poslovanje mnogih štampanih medija. Predviđanja grupe VSS takođe pokazuju nedoslednosti u ponašanju potencijalnih kupaca i troškova koji odlaze na reklamiranje.

Slabi rezultati u Srbiji

U Srbiji i dalje vladaju staromodni naèini oglašavanja
U našoj zemlji onlajn oglašavanje ne raste tako brzo, pa su štampani mediji i dalje mnogo bolje rangirani. Pretpostavlja se da je tržište oglašavanja u Srbiji prošle godine iznosilo 115 miliona evra. Na TV oglašavanje potrošeno je 70 miliona evra, ili 60,9 odsto, dok je na štampane medije potrošeno 24,5 miliona evra, odnosno 21,3 odsto.

Na trećem mestu, sa 12,2 odsto, ili 14 miliona evra zarađenih od oglašavanja, su bilbordi i druge reklame na ulici, dok je za radijsko oglašavanje utrošeno pet, a ostale oblike reklamiranja 1,5 miliona evra. Internet je činio oko 75 odsto od ostalih oblika oglašavanja, što znači da je za oglašavanje na ovom mediju prošle godine utrošeno svega 1,26 miliona evra.

Procenjuje se da će ove godine tržište oglašavanja u Srbiji dostići 150 miliona evra, pa ako se trendovi nastave onlajn oglašavanje će prebaciti 1,5 miliona evra, što je i dalje veoma slabo. B92.net, najposećeniji sajt u Srbiji, prošle godine je od prodaje oglasnog prostora zaradio oko 300 hiljada evra, dok se ove godine planira dupliranje zarade.

Zarada ostalih web sajtova je znatno manja, a veoma su retki sajtovi koji su profitabilni zahvaljujući prodaji oglasnog prostora. Preduzeća i dalje ne prepoznaju sve mogućnosti i prednosti koje nudi onlajn oglašavanje, bilo da se radi o kupovini banera, sponzorisanih linkova ili drugih načina oglašavanja na netu. U regionu je znatno bolja situacija, pa je prošle godine na onlajn oglašavanje u Hrvatskoj potrošeno 2,3 miliona evra, a u Sloveniji čak 7,4 miliona evra.

U izveštaju koji je objavio UBS investment za prošlu godinu ukupno tržište onlajn oglašavanja iznosi 24,5 milijardi dolara, od kojih je Gugl (Google) “uzeo” 10,5 milijardi dolara. Na drugom mestu je Jahu (Yahoo) sa 5,6 milijardi dolara, a treći Majkrosoft (Microsoft) sa 1,6 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: