Šta će doneti „.rs” domeni?

Prebacivanje srpskog internet domena sa „.yu” na „.rs” sa sobom nosi brojne promene u njegovom korišćenju. Domeni više neće biti besplatni, korisnici će imati pravo da zakupe više domena, a po prvi put će fizička lica i strani državljani imati pravo na njihovu kupovinu.

Fokus

Izvor: Marko Jevtiæ

Sreda, 15.08.2007.

18:04

Default images

Srpski internet domen „.yu” će do kraja godine biti promenjen na „.rs”, međutim web sajtovi neće automatski promeniti sufiks, a „.yu” domen će biti zamrznut i nastaviće da postoji još najviše dve godine. Umesto grupe volontera i entuzijasta sa beogradskog fakulteta, koji funckionišu pod nazivom YU NIC, upravljanje domenima preuzima Registar nacionalnih domena srbije (RNIDS).

Negde u toku jeseni RNIDS će od Međunarodne zajednice koja dodeljuje imena i brojeve (ICAAN) dobiti nadležnost za upravljanje „.rs” domenom, a onda će ceo proces biti ubrzan.

Najbitnija promena je da srpski domeni više neće biti besplatni, kao što je to bio slučaj do sada, već će se cena određivati na tržištu. RNIDS će potpisati ugovore sa ovlašćenim registrima za domene, odnosno kompanijama koje budu želeli da budi „dileri” domena. Oni će kupovati pakete sa većim brojem domena po fiksnoj ceni, a onda će sami određivati cene za krajnje korisnike. Pretpostavlja se da će to uglavnom biti internet provajderi koji će možda i besplatno ustupljivati domene u okviru svojih hosting paketa. U svakom slučaju cena domena ne bi smela da pređe cenu “.com” i “.org” domena, koja se kreće oko deset dolara godišnje.

Kod „.yu” domena postojao je problem jer su ga mogli registrovati samo pravna lica iz Srbije, pa je tu bilo dosta improvizacija. Sada će domene moći da zakupe i i fizička lica, ali i strani državljani koji će jedino morati da navedu administrativni kontakt iz Srbije.

Korisnici će moći da poseduju neograničen broj domena, što do sada nije bio slučaj s obzirom da su bili ograničeni na samo jedan. Novina je i mogućnost registrovanja top level domena, odnosno sajtova koji će kao sufiks imati samo „.rs”, bez prefiksa „.co”, „.org” i sl.

Slobodan Marković, član Upravnog odbora RNIDS, za B92 kaže da će postojati prioriteti kada registracija bude počela.

„Tokom tih prvih par meseci mogućnost da registruju RS domene imaće grupe korisnika koje će imati prednosti, kao što su postojeći vlasnici ’.yu’ domena, državne institucije, vlasnici zaštićenih žigova, vlasnici poslovnih imena i sl.”, kaže Marković.

Vlasnici postojećih domena će morati da paze da u ovom periodu registruju „.rs” domen, jer će nakon toga svi preostali domeni biti u slobodnoj prodaji. Procedura registracije domena će biti maksimalno pojednostavljena, a olakšaće se i rešavanje sporova. Marković kaže da će se eventuelni sporovi oko domena rešavati arbitražom.
Kupovina i prodaja domena u svetu može biti veoma unosan biznis
„Uspostaviće se arbitraža, u skladu sa Zakonom o arbitraži, koja će biti jeftinija i kraća od sudskog procesa. Naravno strankama niko ne može da zabrani da odu na sud, ali će ova arbitraža biti brže sredstvo, slično kao kod rešavanja sporova kod ‘.com’ i ’.net’ domena”, kaže on.

Trenutno ima 35 hiljada „yu“ domena, a Marković predviđa da bi za godinu dana mogli da imamo i oko 150 hiljada domena, jer će sada oni konačno biti u slobodnoj prodaji, pa se može očekivati da će veliki broj stranih firmi rezervisati neke domene.

Na internetu postoji oko deset miliona nemačkih „.de”, dva miliona francuskih „.fr” i oko jedan milion italijanskih „.it” domena. EURid je za godinu dana prodala 2,5 miliona „.eu" domena, čime je „.eu" postao sedmi najpopularniji sufiks u svetu, a treći u Evropi posle nemačkog „.de” i britanskog „.uk”.

Kupovina i prodaja domena u svetu može biti veoma unosan biznis, dok se kod nas tek očekuju neki pomaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: