Akciza podiže cenu auto-gasa

Država je uvela akcizu na tečni naftni gas zbog čega će to gorivo poskupeti od ovog vikenda, ali se ona neće primenjivati na plin za domaćinstva, čija se cena neće menjati.

Fokus

Izvor: B92

Petak, 06.07.2007.

19:00

Default images

Akciza iznosi šest dinara po kilogramu do kraja godine, a od 2008. biće povećana za još četiri, što znači da će ukupno biti deset dinara. Na sadašnju cenu od oko 38 dinara za litar TNG-a, akciza znači povećanje cene od oko 15 odsto.

Iako je verovatno da će se ceo iznos akcize prevaliti na maloprodajnu cenu, direktor kompanije za promet naftnim derivatima Petrobart Avia Aleksandar Mileusnić kaže da će vlasnik svake od pumpi u sistemu Avia odlučiti da li će smanjiti svoju maržu, čime bi i poskupljenje za građane bilo manje.

On međutim, ističe da će i sa akcizom TNG i dalje biti upola jeftiniji od benzina i derivat sa ubedljivo najnižom cenom na tržištu, zbog čega ne očekuje da će se poskupljenje odraziti na smanjenje prodaje. Moguće je samo, kako ističe, da nagli rast potrošnje auto gasa u prethodnim godinama, u ovoj bude nešto usporenija.

On je ocenio da je država uvođenjem akcize napravila dobar potez, navodeći da je Avia to predlagala još pre dve godine, uz obrazloženje da povećanje cene ne bi nikoga ugrozilo, jer bi korišćenje auto gasa ostalo najpovoljnije na tržištu derivata, a omogućilo bi veće prihode za budžet.

U NIS TNG-u ocenjuju da uvođenje akcize neće bitno uticati na obim prodaje, osim što će možda biti usporeniji rast potrošnje. Kako ističu, cena autogasa i dalje će biti konkurentna i atraktivna, tako da će većina sadašnjih potrošača nastaviti da ga koristi.
U tom ogranku NIS-a navode da ekspanzija potrošnje TNG-a u poslednje dve godine nije donela veće prihode jer je time smanjena prodaja skupljeg derivata - benzina, a samim tim i prihoda.

U toj kompaniji kažu da će novu cenu TNG-a objaviti na dan stupanja na snagu Izmena i dopuna Zakona o akcizama, u nedelju 8. jula. Prema nezvaničnim informacijama, cena neće biti povećana za ceo iznos akcize jer se ona računa na kilograme, a TNG se prodaje na litre. Pošto je odnos te dve merne jedinice 1:1,7, može se očekivati povećanje od najviše četiri dinara.

Država uvođenjem akcize na TNG planira prihod do kraja godine od oko jedne milijarde dinara, ali će tim novcem zapravo biti nadomeštani dosadašnji prihodi od akciza na uvozne bezalkoholne napitke i voćne sokove, koji su istim zakonskim izmenama ukinute.

U Srbiji je u prošloj godini prodato 270 hiljada tona tečnog naftnog gasa za automobile i domaćinstva, od čega polovinu tržišta drži NIS TNG. Procena je da oko deset odsto ukupne potrošnje goriva za automobile otpada na auto-gas, a da čak 80 odsto TNG-a potroše upravo automobili.

Ako se prošlogodišnja proizvodnja pomnoži sa šest dinara, dobije se da bi do kraja godine država mogla da prihoduje oko 800 miliona dinara, što znači da u vladi računaju na porast prodaje auto gasa u 2007. od oko 25 odsto. S obzirom na to da je dobar deo vozila na plin u vlasništvu taksista, verovatno je da će uvođenje akcize uticati na povećanje cena taksi usluga.

Predsednik Izvršnog odbora najvećeg beogradskog udruženja Beotaksi Milivoje Armuš kaže da jedan od razloga zašto je zatraženo poskupljenje taksi usluga od 11 odsto jeste i predstojeće poskupljenje TNG-a, ali i rast svih cena u proteklih godinu dana, između ostalog i drugih vrsta goriva. Prema njegovom rečima, od oko 2.500 automobila u tom udruženju, plin koristi oko 500.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: